ТЕМА


 

Адска жега, местата

за къпане не достигат

 

 

Плевен

 

Мъртвата долина взе поредната си жертва

 

Поля ТОМОВА
Веселина ВАСИЛЕВА

Тази седмица, през която в някои дни температурите надминаха 35 - 40 градуса на сянка, много плевенчани потърсиха прохладната свежест на водата. Оказва се обаче, че басейните в града са кът и са абсолютно недостатъчни да поберат желаещите. Макар от Българския червен кръст (БЧК) да ни увериха, че ще бъдат пуснати в експлоатация всички басейни, репортерска проверка показа, че засега функционират "Папурите" - в двора на "Екоел", този в Кайлъка и в хотел "Орбита Палас". Предстои пускането на басейна в гимназията по лозарство и винарство и двата в Гривица.

Басейн "Папурите" е твърде малък, но пък за сметка на това разполага със спасител, медицински пункт, пречиствателна станция. Той е препълнен дори и в делнични дни. Входът за него е два лева. Обичайните посетители са деца и тийнейджъри. Един от тях признава, че многото хора му пречат да скача във водата, тъй като рискува да счупи нечия глава. Басейнът в Кайлъка бе отворен буквално преди дни. Той също поема много повече хора от капацитета си. До края на юли в Плевен ще има още един басейн -този на парк-хотел "Кайлъка".

Вили Гешев - специалист по водно спасяване към БЧК - Плевен, увери, че всички басейни, на които са издадени разрешителни, са предварително проверени от комисия от експерти на БЧК и дирекция "Здравен контрол" към Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) в Плевен и отговарят на изискванията. В тях се поддържа нужната хигиена, оборудвани са със спасител и медицинско лице. Според специалиста обаче по отношение на басейните Плевен има сериозен проблем. Като престъпление към подрастващото поколение той определи липсата на целогодишно работещ и голям басейн, в който учениците да могат да получават сериозна плувна подготовка и да упражняват този вид спорт. Повечето от басейните в училищата служат само за плацикания, мога да кажа, че може би само този в СОУ "Иван Вазов" е пригоден за обучението на децата, каза още Гешев. Фактът, че в Плевен няма закрит басейн, който да поема учениците през годината и да ги учи как да се забавляват във водата безопасно, оказва своето влияние и върху летния отдих, категорични са и родителите.

С всяка изминала година и въпреки усилията ни да провеждаме курсове и да популяризираме професията, недостигът на спасители става все по-голям, алармираха от БЧК. Основната причина е ниското заплащане, което принуждава българските спасители масово да заминават за чужбина. Например в Плевен и региона повечето от собствениците на басейните, за да си наемат спасители трябвало не само сами да си ги намерят, но и ако нямат нужните документи и квалификации да им платят разходите за курса по водно спасяване и регистрацията.

Този проблем стои на дневен ред още повече сега, когато се получава голямо текучество на спасители. Работните места били много, а подготвените кадри - малко. Ако трябвало да избират дали да са спасители на басейн или на морето, спасителите избирали вече първото, защото въпреки разгара на сезона, на басейните по-добре плащали, а и рискът не бил толкова голям - отговаряш за по-малка зона. Например за това лято Плевен щял да даде на българските черноморски курорти 45 -50 спасители, което погледнато в национален мащаб било нищо, защото капацитетът на нашата морска ивица бил за около 3 000, а имало в наличност само около 1 000. А и добрите спасители професионалисти оставали все по-малко. Например област Плевен разполага само с един старши спасител, на когото било поверено преди всичко провеждането на курсовете по водно спасяване.

Експертите от БЧК призоваха гражданите да не посещават и преди всичко родителите да не пускат децата си на необезопасени места и водни басейни. Такива са например всичките около сто язовира на територията на областта, както и местата около реките и вировете.

Макар че там стоят огромните табели "Къпането забранено", не спира потокът от желаещите да се охладят безплатно. Според един от тях, който безгрижно плува в язовира в Кайлъка, никой не може да му забрани да се къпе, защото "живеем в демокрация".

Почти всяка година плевенските язовири взимат своите жертви. Нещастният случай не закъсня и това лято. На 19 юни (вторник) в язовира в Мъртвата долина в Плевен се удави 16-годишен младеж от Бръшляница. Цветан Крумов и негови приятели същия ден посетили Плевенската панорама и заради високите температури решили да се охладят. В язовира къпането е забранено и затова бил и неохраняем. Момчето влязло във водата и бързо потънало, другите започнали да го търсят, но безуспешно. Нерядко смъртта си намират и любители на екстремните изживявания, които нощем си правят купони около язовира и смело влизат във водата след като са изпили порядъчно количество алкохол.

За последните шест години в Плевенска област са се удавили четири деца до 17 години, а за миналата година удавянията са три и всичките са в неохраняеми водоеми. От началото на 2007-а в България пък са се удавили 25 души, от които 7 деца. По данни на Световната здравна организация годишно в света се давят около 200 000 души, което подрежда този вид инциденти на второ място по нелепа смъртност след катастрофите. У нас този процент също е много голям поради неумението на нашенеца да плува. Едва 20% от българите могат да плуват, докато да кажем 75% от населението в страните от Западна Европа са добри плувци. Затова и ако у нас се правят по 2 000 спасителни акции на година, то в Германия, която е с около десет пъти повече население от България, те са между 400 и 700, обобщиха специалистите от БЧК.

 

 

монтана

 

Нелегални плажове по брега на яз. Огоста

 

Момчил ИВАНОВ

Първа жертва за този сезон в регион Монтана взе минералният басейн в берковското село Бързия. 21-годишен студент от София се удави в лековитата вода няколко минути след 18 часа, когато работното време на спасителя приключило. Студентът загинал въпреки уменията си да плува и въпреки наличието на други посетители. Той учел в лесотехническия университет, дошъл на лятна практика в базата на университета в Стара планина над село Бързия и решил да се разхлади след дългия горещ ден.

Четирима спасители охраняват от 1 юни градския плаж по брега на Дунав в Лом, където през всяка от последните години имаше удавяния. До момента инциденти не са регистрирани. От началото на този месец заработи басейнът в комплекс "Аугуста" край Монтана. Там ежедневно се събират по 700 - 800 души, има спасители и до момента няма удавяния. Подобно е положението и в басейна в Берковица.

Въпреки забраните на кметовете за къпане в неохраняеми водоеми, мнозина влизат във водите на язовир "Огоста" край Монтана на произволно избрани от тях места. Нелегален плаж се е оформил край стената на язовира, където в почивните дни се събират стотици хора. Импровизираният плаж не се охранява от спасител. Подобно е положението и на други места по брега на язовира. Множество неохраняеми плажове има по брега на река Дунав в ломския й участък.

 

 

Видин

 

Дунав най-достъпен, но много опасен

 

Теменужка ИЛИЕВА

Децата на Видин окупират седем къпални, съобщиха от РИОКОЗ в града. Хигиенната инспекция е дала разрешителни на толкова фирми с басейни, като е дала и препоръки на повечето от тях. Всичките имат спасители, но са отбелязани и пропуски, които сега се отстраняват. Най-привлекателна и в същото време най-недостъпна си остава къпалнята при хотел "Анна Кристина" в крайдунавския парк. Два басейна, свързани помежду си, се пълнят с обикновена, но хлорирана вода, която се пречиства постоянно. Но входът не е по джоба на родителите - 7 лв. В почивните дни се пълни, тъй като има и басейн за възрастни, но в детския обикновено се плацикат не повече от 10 - 12 малчугани.

По-голямо посещение се забелязва на басейните "Южен парк", които се намират извън града в бившата промишлена зона. Те са два - за по-малки и за по-големи деца. Входът е 2 лв., но толкова взема и таксито за едната посока. До басейните се намира малък парк, има и плаж.

Басейн има и в курортната местност "Божурица", която се намира на 15 - 16 км от Видин. Хигиенната инспекция е дала препоръки да се почистят водораслите от къпалнята. Басейнът се използва от малко деца - обикновено през почивните дни, когато ги водят родителите.

Още един модерен басейн с шест филтри се изгражда усилено в бившия мебелен завод "Бдин" и ще бъде открит в края на месеца.

Видин би имал и един голям модерен басейн, който се намира до градския стадион. Строителството му е започнало преди 25 години, но не е завършено. Сградата е покрита, остават довършителните работи. През м. г. общинският съвет я продаде на инвеститор, който се зае да я довършва, но областният управител спря решението.

Остава достъпен единствено Дунав. На градския плаж се влиза без такса. Има и спасители, но масово посещение не се забелязва. Родителите се страхуват от плажуване на реката заради замърсяванията на водата и заради опасността от удавяне, въпреки спасителите.

В селата около Видин децата сами са си направили плажове на брега на Дунав. Там няма спасители, освен табели, че къпането е забранено. При нещастни случаи няма да има виновни от страна на местната власт. Отговорността е на родителите, обясниха от областната управа, която забрани използването на бреговите ивици в дунавските села за плажове.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

От 20 басейна работят само три

 

Кремена КРУМОВА

Общият брой на басейните в област Велико Търново е около 20. Само 3 от тях обаче работят. Това са на мотел "Света гора", в село Леденик и басейна до Килифаревския манастир.

Проверките на водните басейни на територията на община Велико Търново започнаха в средата на тази седмица. 15 обекти ще бъдат проверени от общинска комисия, в която са включени представители на общината, РИОКОЗ, полицията и БЧК. Кметът на старата столица д-р Румен Рашев изпрати заповед до съответните кметства и населени места за обезопасяването на водните площи със съответните табели и надписи. Представителите на БЧК ще проверяват имат ли басейните водни спасители и дали са правоспособни, а отговорността за обезопасяването на неохраняемите водни басейни носят съответните кметове.

Досега експертите от РИОКОЗ Велико Търново са направили 11 проби на водата в басейните, 4 от които по искане на собствениците на обектите, в които се намират съоръженията. Констатирани нарушения няма.

Едно от най-атрактивните и любими за къпане места на великотърновци е воден обект в района на Къпиновския манастир. Макар че плуването там е забранено, редовно младежи опъват плажни кърпи и охлаждат загорели тела във водата. Често обаче в дълбокия вир са намирали смъртта си млади хора. Преди повече от месец 15-годишно момиче, решило да се разхлади от летните жеги, се удави във водите на река Янтра при църквата "Св. 40 мъченици". Силвия Манолова от дома "Пеню и Мария Велкови" по време на инцидента трябвало да бъде на занималня в помощното училище "Теодосий Търновски". Тя била на гости у приятелка, чиято къща е близо до реката. Решила да се разхлади, но започнала да се дави. Близо 20 минути се опитвали да извадят тялото й. Силвия била осиновена преди време от американско семейство. Новата майка умряла и в момента във Върховния касационен съд върви дело за разсиновяване. Отговорността за инцидента се прехвърля на директорката на помощното училище.

"Точно тук, на това място в реката, не можеш да усетиш къде е плитко и къде е дълбоко. Затова и момичето не е трябвало да плува", коментираха хората, опитали се да извадят тялото на детето.

 

 

 ГАБРОВО

 

Роми се плацикат в градския шадраван

 

Мариана ДИМИТРОВА

След като летните жеги вече започнаха и синоптиците предвещават, че всъщност тези дни ще се окажат най-горещите за цялото лято, много габровци започнаха да търсят приятни прохладни места, в които да се спасят от жегата. Оказва се, че в града на Рачо Ковача няма обществен басейн. След реституцията на терена, в който навремето габровци топваха разгорещените си телеса, сега градската къпалня е в окаяно състояние, цялата в руини. Това бе причината преди повече от месец от Гражданска защита да отправят предупреждение към всички собственици и ползватели на водоеми за обезопасяването на подопечните им водни съоръжения. Оказва се, че в Габрово има едва два - три частни басейна. Въпреки че в тях има водни спасители, едва ли на сто процента може да има сигурност. Преди няколко години точно в един такъв частен басейн дете се удави, защото на водния спасител му изтекло работното време. На необезопасено място две деца намериха смъртта си в дълбок вир край Дряновския манастир. Малчуганите отишли там на екскурзия заедно със свои съученици и двама от тях решили да се поразхладят във водите на опасния вир. Там намерили смъртта си пред очите на връстниците и учителките си.

По-находчивите пък особено от ромски произход не се свенят да цамбурнат и в големия градски шадраван. За габровци вече е обичайна гледка циганчета да щъкат голи във водите на фонтана.

 

 

ловеч

 

Народът бяга към Шипково и Чифлика

 

Мира ГАНЧЕВА

Невероятно, но факт - в Ловеч няма работещ басейн. Затова всички - и деца, и възрастни, масово ходят на минералните басейни в Троянско в Шипково и Чифлик. Всъщност, курортните селища са на почит сред ловчалии открай време, дори когато в града имаше басейн. И това не беше толкова отдавна. Вярно, закритият спортен комплекс не работи от двайсетина години, но пък до миналата година дечурлигата се плацикаха в басейн, намиращ се в една от индустриалните зони на Ловеч. Сега обаче комплексът, който освен басейна включва и заведение, се дава под наем за сумата от 1 100 лв., е видно от обява в Интернет. Много голям басейн има и в парка Баш-бунар, но той също не е в експлоатация поне от четвърт век.

Шипково и Чифлик са на около 40 - 50 км от Ловеч и в почивните дни пътникопотокът масово е в тези посоки. В летните горещини хладката вода на Шипково действа освежаващо на цялото семейство. За най-малките има и минибасейнче. За сигурността на къпещите се се грижи и квалифициран спасител. Това е добрата новина. Лошата е, че басейнът не се източва за почистване всяка вечер (както беше преди години), така че съществува реален риск от заразни болести.

С гореща минерална вода се пълни басейнът в Чифлик. Той също не се източва ежедневно, но пък скоро му беше направен ремонт с модерна пречиствателна инсталация. Тогава бяха поставени и индикатори срещу нарушителите, които използват изкуствения водоем, за да задоволяват естествените си нужди. Ако се случи подобно нещо, водата около нарушителя се оцветява в червено и той бива глобяван. Басейнът е доста голям и дълбок, но е под постоянно наблюдение от спасителите. В най-големите жеги обаче басейнът се затваря от органите на РИОКОЗ заради горещата вода, която от силното слънце става още по-гореща и вредна за здравето.