ТЕМА


 

 

Къде да отидат децата, ако нямат баба на село

 

Ваканцията започна, а с нея и тревогите на родителите какво ще правят децата им в свободното си време. Или поне тези, които не ги тресе кандидатстудентска треска, или не са в детската градина, където могат да продължат да посещават т. нар. сборни групи. Идеалният вариант за работещи майки и татковци е да изпратят отрочето си при баба на село. Ако обаче нямат такова "съкровище", рискуват компютърът в къщи да прегрее или още по-лошо - да не знаят къде, с кого и как детето им се забавлява безконтролно. Ако разполагат с достатъчно финансови средства, могат да си позволят глезотии като гледачка, частна фирма, която организира занимални, езикови курсове или екскурзия в чужбина. Има обаче и по-евтини варианти за ползотворно използване на ваканционните дни.

 

 

Плевен

 

Организирани занимания на открито

и спорт през свободното време

 

Летните лагери също са вариант за работещите родители

 

Центърът за работа с деца е предпочитано място и през ваканциятаМая ПАСКОВА

От 16 юни до 4 юли ще продължат традиционните от години летни ваканционни дни в ЦРД. Минаващите през Градската градина сигурно са забелязали щъкащите доволни деца пред сградата, които се забавляват всеки работен ден от 10 до 12,30 часа. Заниманията започват със състезателни игри на открито пред центъра - стрелби в рингове, дартс, теглене на въже, обръчи, федербал, топки, разгъване и сгъване на палатки съвместно със скаутски клуб "Лъвче". Най-новата идея е по време на игрите на открито да се разучават народни танци под ръководството на Огнян Летов в съпровод на жива музика. Тук могат да се включат и по-пораснали деца, според вътрешната си нагласа и настроение. След това всеки по избор може да се отправи към клубовете в сградата на центъра. При Вяра Савова, ръководителка на школата по приложно изкуство, тази година ще се изработват медальони на екологична тематика, върху които децата ще материализират виждането си за природата и нейните обитатели. Малките художници могат да развихрят цветните си фантазии и в клуба по живопис на Христо Атанасов. Тези, които обичат да пеят, ще имат възможност да се изявят в "Музикалния калейдоскоп", който тази година се води от Йордан Спасов и е с атрактивно предложение кариоки. За по-сериозните посетители на центъра са подсигурени шахмат, конструиране с лего при Снежана Макавеева и клуб "Компютър" с Валя Петкова. В края на летните ваканционни дни отново ще се организира голям празник с танци, песни, ревю, изложба и състезание.

Безплатни спортни занимания за плевенските малчугани са подсигурени по програма "Спорт за децата в свободното време", съобщи областният експерт на ДАМС Пламен Дунчев. Спортен клуб по ориентиране "Север" с база в Туристическия дом организира занимания в парк "Кайлъка". СК по тенис "Плевен 90" с ръководител Тодор Бешевишки предлага тренировки на кортовете в Кайлъка с подсигурени топки, ракети и треньор по определен график. В гр. Левски по същата програма функционира спортен клуп по хандбал "Левски". По другата програма "Научи се да плуваш" обаче Плевен не можа да защити проект поради липса на база, защото високите наеми на съществуващите съоръжения надхвърлят отпусканите средства по проекта.

Все още има варианти и на популярните ученически летни лагери, които се организират от "Ученически отдих и туризъм" ЕООД, чийто отдел в Плевен се помещава на последния етаж на Регионалния инспекторат по образованието. Плевенската почивна база в Обзор е с капацитет 200 легла в 4 масивни двуетажни блока с етажни санитарни възли. Стаите са с 5 легла. Базата разполага с отделен блок за помощен и административен персонал, самостоятелен кухненски блок и столова с 200 места, площадки за волейбол, баскетбол, футбол и тенис на маса; тревни площадки за детски игри; кафе-сладкарница и др. Желаещите сами избират кога и колко дни да почиват на море от 21 юни до края на юли, като цената на един храноден е 13,50 лв. за ученик и 14,50 лв. за възрастен. Когато почивката е организирана от училище, един преподавател може да поеме не по-малко от 15 деца. Ако родителите желаят, им се предоставя възможността да придружават децата си в почивната база. Зелени училища, екскурзии и летни лагери на добри цени предлагат и частни туроператорски фирми.

 

 

Анкета

 

Как си решавате проблема през ваканцията?

 

 

Димка Колева, 30 г.

Срещам трудности с прекарването на времето на детето, когато не е в детската градина. Аз работя и нямам възможност да го гледам. За малките деца в градините могат да се направят сборни групи за летните месеци. Но трябва да ми бъдат издадени служебни бележки, че няма да ползвам отпуск. Пак е свързано с разправии с администрацията.

 

Кинка Димитрова, шивачка

По желание през лятото децата идват при мен. Аз съм баба на двама внуци. Помагаме при отглеждането им, няма начин, трябва да се съобразяваме с младите, че е труден и напрегнат животът. Още сме далеч от Европа, не можем да се справим без помощ от родителите.

 

Невелина Тодорова, ученичка

Занимавам се в Центъра за работа с деца, ходя си на село. Изобщо за мен животът е разнообразен през лятото. Надявам се да си прекарам добре.

 

Любомира Преславска

Децата ми ходят в Центъра за работа с деца и там се чувстват добре през лятото, защото са в личната си среда. Чувстват се прекрасно, занимават се по цял ден. Така че ние сме си решили проблема по този начин. Ще бъде жалко, ако бъде закрит, вече се носят някакви слухове. Искам да напомня на управниците ни, че това е една добра форма за занимание на децата през ваканцията и не бива да се лишаваме от нея.

 

Петьо Кръстев, собственик на фирма за атракции

Ако имам чисти доходи месечно от порядъка на 3 - 4 хил. лева, ще мога да осигуря на децата добро прекарване през лятото. Който в днешно време печели добре, той осигурява летуване в екзотични места. Всичко е въпрос на финансови възможности.

 

Йорданка Стефкова, медицинска сестра

Няма достатъчно места в Плевен, където децата да се занимават през ваканцията. Трябва да се разкрият повече детски площадки, паркове, особено по кварталите. Защото там е пущинак, иначе свободни места, колкото щеш. Обикновено моите деца тичат по улиците и по детските градини, а оттам ги гонят. Емилия КАРАБУЛЕВА

 

 

ВИДИН

 

Централният площад превърнат в игрище

 

Уличният баскетбол има много привърженици сред най-младите жители на ВидинТина ИЛОВА

Общината във Видин отваря спортната си база безплатно за децата, които остават в града през ваканцията. Те няма да почиват в морските лагери, нямат баба и дядо на село или няма да заминат с родителите си на курорт.

От 20 юни до 31 август залите и спортните площадки ще бъдат достъпни за тях в определени часове на деня. Сами или с преподаватели или треньори от спортните клубове, те ще могат да се занимават с волейбол, самбо, джудо, тенис на маса, баскетбол и гребане. Повечето от тренировките ще стават в зала "Фестивална" от 9 часа сутрин до обяд. Само гребането с треньори от спортен клуб "Кану - каяк" ще става от 14 до 16 часа всеки ден.

За децата ще бъдат отворени и колодрумът, както и тренировъчните игрища на стадион "Георги Бенковски". На двете бази може да се кара колело и да се рита футбол.

Централният площад на Видин е обособен като голямо игрище за уличен баскетбол. Всички, които желаят да се закаляват със спорт, ще могат да играят и сутрин, и вечер стрийтбол.

 

 

ГАБРОВО

 

Доброволци забавляват малчуганите

 

Мариана ДИМИТРОВА

Няколко организации ще предлагат занимания на децата през лятната ваканция в Габрово. Една от тях е Младежкото християнско дружество ИМКА, което всяка година организира летни лагери за малчуганите. По време на тях обучени доброволци от ИМКА всеки ден събират желаещите деца и им измислят интересни занимания. Като това например цял ден да разхождат малчуганите из различни културни и исторически забележителности в града на Рачо Ковача. Услугата съответно не е безвъзмездна и родителите плащат макар и не висока цена децата им да са в сигурни ръце, а пък и заниманието има образователен ефект. От Младежкото дружество стана ясно, че летните лагери се радват на популярност и имат добра пълняемост на групите. Въпреки че се води лагер, разликата от общоприетите летувания е, че децата вечер се прибират да спят у дома си.

Друга възможност за летни забавления е Скаутският туристически клуб в Габрово. Периодично той организира забавни походи за младежи и деца в планината. Летни училища със забавен характер предлага и дирекцията на Националния парк "Централен Балкан" в града на Рачо Ковача. Освен излети сред красивата и невероятна природа на парка, в дирекцията на място също има възможност за забавления на малчуганите. Там са се запасили с достатъчно атрактивни и образователни материали и филми, които да запълват дните на децата през лятото. Естествено частните басейни в околностите на града също са възможност за намиране на прохлада в жегите.

 

 

монтана

 

Предлагат тренировки по борба, джудо и баскетбол

 

Симеон НИКОЛОВ

Занимания по борба, джудо и баскетбол ще има през лятната ваканция с децата в Монтана. Местните клубове по тези спортове са спечелили проекти за целогодишни занимания с децата и са получили финансиране от Държавната агенция за младежта и спорта. Занимания ще има също по тенис на маса и компютри в Обединения детски комплекс в Монтана. Три ансамбъла с по 50 деца ще пътуват на турнета в чужбина.

В предишните години ДАМС отпускаше средства за наемане на преподаватели по различни спортни дисциплини, които да обучават и занимават децата през ваканциите. Сега финансират само клубове по отделни спортове, чиито проекти бъдат одобрени, съобщиха от общината в Монтана. В предишните години освен изброените спортове имаше и занимания по футбол, шах, скейтборд и други.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Хит са екскурзиите в чужбина

 

Кремена КРУМОВА

За да не си пилеят времето на халост и да забравят граматиката през ваканцията, езиковите школи в града предлагат атрактивни занимания на децата в чужбина, макар и за няколко дни. Така хем и впечатленията ще са пълни, хем и знанията. Пък и всеки вече се бори не само за вниманието на настоящите и бъдещите си ученици за новата учебна година, а и за парите им. Въпреки, че са интересни предложенията, малко деца имат възможност да отидат на далечното и интересно, но скъпо пътуване. Училище "Европа" предлага за 700 лири двуседмично гостуване в приемно семейство в Англия и тричасово обучение по английски език всеки ден в университет. През останалото време детето е свободно да се разхожда и разглежда забележителностите на английската столица. За 600 евро пак за две седмици има и езиково училище в Малта. Френският институт е по-изгоден в предложението си, което съчетава туризъм с летни занимания с френски език в България - в Етрополе. Цената на седемдневния престой е 280 лева. 25 ученици от американския колеж "Аркус" пък ще преживеят сървайвър приключения в Португалия. Те отиват по спечелен проект на немския отдел в училището от международна организация. Там те ще бъдат на къмпинг и ще изпитат удоволствието от десетдневната, пълна с адреналин лагерна обстановка. Трябва само да заплатят пътните си и други разноски за около 300 евро. Другите им съученици от колежа предпочитат да летуват с родителите си в чужбина, а трети работят по морето в хотели. Предимство е, че влядеят няколко чужди езика.

Въпреки атрактивните оферти от чуждоезиковите центрове, децата избират летуването по българското черноморие или на село при баба, или ученето и четенето на препоръчителната литература в къщи. Първо защото цените са по-изгодни, и второ, защото приятелчетата са наблизо. Лагер в обновената база в Равда за 11 дни ще струва на семейния бюджет 240 лева.

За тези ученици, които ще останат във Велико Търново, ще работи закритият басейн в СОУ "Ем. Станев", където в месеците юни, юли и август по програма на ДАМС два местни клуба ще обучават по плуване близо 200 деца от III и IV клас по проект "Научи се да плуваш". Средните и основните школа предлагат зелени училища в градове от страната. Десетдневен престой струва на родителите 180 лева. Всички спортни площадки в дворовете на училищата също са готови да посрещнат любителите на всеки вид спорт. Нов вид занимание тази година е типа лятна класна стая, като обучението по рисуване, танцуване и пеене на педагозите от Общински детски комплекс ще бъде изнесено в школата..

 

 

ловеЧ

 

Сираци заминават за побратимения Ерфурт

 

Мира ГАНЧЕВА

Три момичета и три момчета от домовете за девойки и за юноши в Ловеч ще почиват 20 дни в побратимения немски град Ерфурт. Това е възможно, след като община Ловеч и тамошното сдружение "За хората" сключиха споразумение за обмен на групи. Така по същото време шест деца в риск от Ерфурт ще бъдат на 20-дневен отдих в България. Те ще бъдат 10 дни в Ловеч и 10 дни на море в Равда.

Иначе всички деца от двата дома в люляковия град ще имат възможност през ваканцията да отидат на два лагера. По традиция те ходят и на море, и на планина. Ловчанската митрополия пък е поела шефството над Дома за юноши и праща момчетата без родители на отдих в манастир, намиращ се в Дряновския балкан. Тази година малчуганите ще бъдат там за втори път.

Големите ученици от IХ до ХII клас, които вече са пред прага на живота, ще имат възможност да стажуват в 11 различни институции в Ловеч през лятото. Това е част от проекта на сдружение "Екомисия 21 век", който се финансира от Американската агенция за развитие USAID чрез програмата "Подпомагане на малки проекти" от Корпуса на мира - България. Стажът на тийнейджърите ще е двуседмичен при 4-часов работен ден. Стажанти ще приемат община Ловеч, областната администрация, данъчната дирекция, Окръжният съд, Бюрото по труда и др.

От няколко години насам и общината се опитва да предложи малки развлечения за децата. Всяко лято в продължение на 14 дни, обикновено през юли, малчуганите могат да се включат в различните занимания, които се провеждат по график. При това напълно безплатно. Хандбал, бадминтон, тенис на корт, баскетбол, футбол са само част от любимите на децата игри. Шахмат, карате и спортно ориентиране са спортовете без топка. Всички часове се водят от квалифицирани инструктори, на учениците се подсигуряват необходимите пособия и уреди.

За онези, които искат да се махнат от родния Ловеч, са предвидени организирани почивки на море и планина. Лагерите обикновено са с продължителност 9 дни, казаха от просветния инспекторат в града. Най-посещавано е северното курортно селище Кранево, където цената на един леглоден е между 17 и 19 лв. В тази сума са включени нощувката и трите основни хранения за деня. Транспортът е отделно. Много популярни сред учениците са още Равда, Атия, Крайморие, Балчик. Всички те посрещат гости срещу скромните 15 лв. дневно. С лев и половина по-евтино е на Обзор, тъй като там базата е с етажни санитарни възли.

Курортните селища Шипково, Видима и Априлци са предпочитаните от ловешките ученици планински дестинации за отдих. Цената на пълен пансион за ден е 14 лв. Почивната база "Шумнатица" в Боровец пък приема посетители срещу 16 лв. дневно.