ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2009


 

Румен Петков:

 

Политическото инженерство е вредно

 

Кандидатът на Коалиция за България обеща позитивна кампания

 

Ралица ПЕТРОВА

Битката ще бъде изключително трудна и именно мажоритарните кандидати в много голяма степен ще определят характера на едно евентуално мнозинство в следващото НС. Така че ресурсите - организационните, човешките, които ще бъдат хвърлени в тази битка, за мен няма съмнение, че ще са изключително сериозни". Това заяви кандидатът за депутат от "Коалиция за България" Румен Петков пред журналисти в Плевен. Той допусна, че най-вероятно ще има и мажоритарни кандидати, които ще участват на олимпийския принцип, но определи повечето като достатъчно сериозни, солидни и утвърдени общественици и политици.

Румен Петков коментира по следния начин появата на бившия си подчинен ген. Илия Илиев на политическата сцена като мажоритарен кандидат от "Ред, законност, справедливост" от Плевен: "По принцип не ме изненадва кандидатурата на ген. Илия Илиев. Няма да коментирам нито неговите качества, нито възможностите му, но за мен, първо, няма съмнение кои са мотивиращите фактори и второ, ще участвам със съзнанието каква битка ми предстои". Петков не уточни какви са мотивиращите фактори, но заяви, че политическото инженерство не е за всеки и е вредно за страната ни и обществото като цяло. Трябва да си дават ясна сметка, че ще настъпи един момент, в който то ще се обърне срещу тях, допълни той.

"Коалиция за България" ще води позитивна кампания, бе категоричен още Петков. "Мисля, че имаме всички основания да излезем с отворени очи пред хората, защото изпълнихме ангажиментите си. Нещо повече, аз мисля, че във всички сектори това са най-динамичните години в развитието на Плевен и областта. Можем да покажем на хората какво сме постигнали и да поемем достатъчно ясни ангажименти. А те са свързани в енергийния сектор с централата в "Белене", с развиване на находището в с. Девенци, Червенобрежка община, с утвърждаване на Медицинския университет в сферата на здравеопазването, на университетската болница в Плевен, както и с довършването на болничния комплекс в Червен бряг, който ще бъде вторият по мащаби в страната. В образователната сфера - с възстановяване на военното училище в Д. Митрополия така, както бяха направени промените в Закона за отбраната и въоръжените сили. В областта на спорта: утвърждаване на Плевен като един от най-големите спортни центрове не само за мотокроса и стрелбата, но и на футбола. За съжаление бяхме в критичната ситуация да целим оставане в "Б" група на плевенския отбор", заяви Румен Петков.

Кандидатът за народен представител подчерта категорично, че кампанията трябва да бъде модерна и да стигне до хората. "Нужно е да направим така, че да се води реален разговор за политика, т. е. да не допуснем грешката, която като че ли беше обща от отминалите евроизбори. Там се говори за всичко друго, но не и за това какво е ЕП, какво България трябва да иска в ЕП, какви цели си поставя в европейската общност. Така че този път се надявам на политически дебат къде е България днес и какво бъдеще предлагаме на нашето общество", заключи той.

 

 

Читалище Съгласие с одобрен проект за 6 млн. лв.

 

Председателят на настоятелството Ивайло Атанасов благодари на Румен Петков за помощта

Мая ПАСКОВА

Одобрението на проект на читалище "Съгласие" за 6 млн. лв. връчи на ръководството му кандидатът за народен представител от "Коалиция за България" Румен Петков. Проектното предложение "Читалище "Съгласие - 1869" - път за запазване културната идентичност на Плевенския край" по ОП "Регионално развитие", компонент "Културна инфраструктура", получава 69 точки и се класира сред одобрените, гласи писмото от МРРБ. Финансирането на проекта ще започне в средата на месец юли, което означава, че първите плодове се очакват още в края на тази година, подчерта Румен Петков.

"Съгласие" е един от символите на Плевен и съдържанието на тази папка (в която бе писмото за одобрението на проекта - б. а.) не е празник само на читалището, а на целия град. Защото плевенчани заслужават да имат една такава сграда, в която да се чувстват уютно", каза председателят на настоятелството Ивайло Атанасов при получаването на документа. Той благодари на Румен Петков за амбициите и хъса, с които е помогнал това да се случи.

"Отбелязваме 140 г. от създаването на читалище "Съгласие" с една напрегната културна програма, в която се включиха концертите на най-големия цигулар Минчо Минчев, на големия глас Калуди Калудов, които ще останат като едни от най-значимите културни събития в Плевен през годината. Най-емоционалното преживяване за мен свързвам с концерта по случай 55-годишнината на балетната школа - каза още Румен Петков, който е и председател на организационния комитет по честванията на 140-годишнината на читалището. - Мисля, че усилията, които хвърляме като организационен комитет заедно с ръководството на читалището за наистина знаменателното отбелязване на годишнината на най-старата културна институция в Плевен, си заслужават, подчерта Петков.

Проектът предвижда основен ремонт на сградата, изграждане на звукозаписно студио, създаване на условия за пълноценно насищане с концертна дейност, осигуряване на пълен достъп за инвалиди.

 

 

ВРАЦА

 

Според Георги Божинов ГЕРБ няма потенциал

 

Христина АНДРЕЕВА

В понеделник БСП представи официално листата и мажоритарния си кандидат. Водачът на листата от "Коалиция за България" Георги Божинов заяви категорично наменерията на червените да бъдат първа политическа сила и след тези избори, както и да спечелят съревнованието за мажоритарен кандидат. Враца ще има в следващия парламент от името на нашата коалиция добре подготвени, милеещи за този край и за нашите избиратели народни представители, увери водачът на листата.

От своя страна мажоритарният кандидат Димитър Гъндев - областен председател на БСП, каза, че ще се бори за подкрепата на всички врачани, независимо каква религия изповядват, от какъв етнос и политическа принадлежност са.

На въпрос какви изненади очават, Божинов отговори така:

"От 2 - 3 години в България се създава очакване, че идва една политическа сила с огромен потенциал, водена от харизмата на своя неформален лидер, с много широка подкрепа и заявено желание за еднопартийно управление на страната. Влизането й в местната власт, участието й в две - три кампании разруши мита. На последните избори резултатите се разминаха драстично с очакванията на тази партия. Не е трудно да се види, че разочарованието и раздразнението от тези резултати води до категорични заявления, че щом народът не им дава да управляват сами, а те не желаят да управляват във възможната след вота коалиция, са склонни да се оттеглят. Когато заявилата да бъде първа политическа сила има такова поведение, а страната и светът е в криза, това става опасно не само за нея, става опасно за страната. Аз мисля, че българските избиратели видяха и усетиха това състояние и този потенциал на ГЕРБ и изборите ще бъдат една изненада в тази посока. Потенциалът на тази листа е недостатъчен за управлението на страната", заяви Георги Божинов.

 

 

ВИДИН

 

Михаил Миков откри кампанията

 

Ние дадохме реални обещания и ги изпълнихме, заяви Миков

С много музика и настроение "Коалиция за България" откри кампанията си във Видин. Водачът на листата Михаил Миков представи останалите кандидати, както и мажоритарният проф. Радослав Гайдарски. В речта си водачът припомни на множеството, че след четири години управление България е една стабилна страна, която все още няма нужда от Международния валутен фонд и Световната банка. По време на това управление България стана член на Европейския съюз, стартира изграждането на Дунав мост 2, рехабилитацията на главен път Е - 79, изграждането на нов ГКПП край Белоградчик. Във Видин стартира и проект за изграждане на широколентов Интернет. Ние дадохме реални обещания и ги изпълнихме, завърши Михаил Миков, като призова да се гласува за листата на "Коалиция за България". "BG Север"

 

 

Ивелин Николов, Габрово:

 

Налага се да избираме между сигурността и експериментите

 

Кандидатите за народни представители от листата на БСП в Габрово

Мариана ДИМИТРОВА

"Налага се да избираме между стабилността, сигурността на всеки един от нас, на нашите деца, близки, и експериментите, които някои искат да си правят с България. Аз вярвам в разума на избирателите и вярвам, че всеки ще прочете имената на кандидатите преди да отиде да гласува", заяви при откриването на кампанията за избор на народни представители водачът на листата на БСП в Габровски регион Ивелин Николов. В Художествена галерия "Христо Цокев" в града на Рачо Ковача официално бе даден стартът на кампанията на БСП, а на входа млади хора раздаваха късметчета на всеки гост. За настроението на симпатизанти и приятели на социалистическата партия се погрижи известният в Габрово млад талантлив певец Цецо Джаза, чието изпълнение на песента "Една българска роза" предизвика бурни аплодисменти.

"Живеем в куриозно време, в което българинът дълго време искаше да има избор за личности, искаше да има мажоритарен избор. Искаше да може сам да определя кой да представлява интересите му. Дълго време българинът, гражданските организации говореха, че трябва да знаем кои са личностите, на които гласуваме доверие. И стигаме до куриози, когато се гласува без да се четат имената. Моля всички габровци, прочетете имената на кандидатите. И ви моля неслучайно, защото от тези хора в следващите 4 години зависи как и по какъв начин ще се развива България", каза още Ивелин Николов и представи кандидатите в листата на БСП с номер 6 - Теодора Начева, д-р Огнян Пешков, Ирена Дикова, Николай Григоров, Дария Съчкова, мажоритарния кандидат ген. Михо Михов.

Михо Михов е български генерал от авиацията (от 1991 г.), летец пилот "първи клас". Роден е на 1 февруари 1949 г. в севлиевското село Сенник.

Завършил е Висшето военно-въздушно училище в Долна Митрополия, специалност "Летец пилот", през 1980 г., Военната академия "Г. С. Раковски" в София, специалност "Командно-щабна оперативно-тактическа подготовка", през 1988 г., Генерал-щабната академия в Москва.

През 1991 г. е произведен в първи генералски чин, а през 2000 г. в генерал.

Бил е началник на Главния щаб и командващ Военно-въздушните сили на Република България от 1992 до 1997 г. В последствие е началник на Генералния щаб на Българската армия от 1997 до 2002 г. С указ на президента от 6 юни 2002 г. ген. Михо Михов е освободен от длъжността началник на ГЩ на БА и е назначен на длъжността съветник на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България по военната сигурност на страната. С президентски указ ген. Михо Михов е назначен за посланик на Република България в Република Македония през 2005 г.

"За първи път участвам в избори, досега винаги съм бил назначаван и да си призная, там е по-лесно, макар и доста отговорно. Гордея се от това, че бях поканен от социалистите и "Коалиция за България" от нашия край", сподели мажоритарният кандидат на БСП Михо Михов.

 

 

Владислав Милчев, мажоритарен кандидат и водач на листата на ПП ЛИДЕР и "Новото време"

 

Основната ни цел е стабилизиране на икономиката

 Отляво надясно: инж. Светла Вълова, Соня Цанова, Владислав Милчев и Людмил Евтимов

Мая ГЕОРГИЕВА

Ние искаме да убедим хората какво ние ще направим, а не какво другите не са направили, заяви Владислав Милчев, мажоритарен кандидат и водач на листата на ПП ЛИДЕР и "Новото време" в Плевен. Той е най-младият мажоритарен кандидат-депутат в града. Едва 35-годишен, от 1997 г. се занимава с бизнес, като в момента е съдружник в над 10 фирми с разнородна дейност - производство на хранителни продукти, застрахователна дейност, лизинг, търговия, туризъм. В политиката влиза преди 2 години, когато заедно с Христо Ковачки учредяват ПП ЛИДЕР.

Като основен приоритет на партията Владислав Милчев определи стабилизирането на икономиката в страната, особено в тежкия период на криза. "Нашият стремеж е да създаваме повече работни места и сигурност за хората. Основното ядро на нашата партия е бизнесът и целта ни е това, което правим и в момента - да създадем по-честни и открити правила за правене на бизнес", категоричен е Милчев. Като пример той посочи създаването на Българска индустриална камара, чрез която се координират действията на всички фирми производители, за да могат да си помагат помежду си. Поет е ангажимент да не бъде съкратен нито един човек през тази година. Владислав Милчев спомена и инвестициите, които са направени в Плевен през последните години. В "Топлофикация Плевен" са инвестирани 35 млн. долара за закупуване на най-модерното съоръжение за производство на ток и електроенергия, благодарение на което плевенчани имат най-евтината топла вода и парно след софиянци. Другата голяма инвестиция в Плевен е за 7 млн. лв. в "Сторко" с цел повишаване на капацитета на предприятието и съответно повече работни места и изкупуване на суровини от производителите.

"Тези 146 хиляди гласа в страната на изборите за Европарламент ни дадоха увереност, че в нашия политически проект ЛИДЕР и "Новото време" има бъдеще. Помията и калта, която изляха върху нас нашите политически опоненти показват, че ние сериозно сме ги притеснили и уплашили. А репресията, която в момента се извършва върху нас и наши служители в предприятията ни от страна на прокуратурата и МВР показва едно огромно безсилие. Ние не се плашим, няма да се откажем и ще продължим напред, водейки толерантна кампания", категоричен е кандидатът за депутат на ЛИДЕР. "Ние не искаме да градим бъдещето на България, катерейки се по гърбовете на неудачни политици и партии. Ние искаме да градим бъдещето на държавата ни вземайки адекватни решения", добави той. Нападките за купуване на гласове във фирмите на Христо Ковачки Владислав Милчев коментира като несериозни. "Това се доказва с елементарна математика. В Плевен имаме 8 100 гласа, а Ковачки има тук 500 - 600 работника. В национален мащаб те са 30 хиляди срещу 146 хиляди гласа за партията", обоснова се Милчев. Като съвсем естествен процес той определи гласуването на техните работници и служители за ЛИДЕР, защото е нормално хората да гласуват за тези, които им дават заплатите. Въпреки че определя като опоненти всички участници в кампанията за парламент освен "Новото време", Владислав Милчев е категоричен, че след изборите ЛИДЕР ще води разговори с всички, които са готови и искат да работят за благото на страната.

Заедно с него на пресконференцията присъстваха и следващите в листата на ЛИДЕР и "Новото време" - инж. Светла Вълова, изпълнителен директор на "Тера" - Червен бряг, Соня Цанова - директор "Изкупуване" в консервен завод "Сторко", Людмил Евтимов - координатор на ПП ЛИДЕР в Долна Митрополия и др.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление