ТЕМА


 

Частните уроци компенсират

ниските учителски заплати

 

плевен

 

Най-скъпи са часовете по западните езици

 

Веселина ВАСИЛЕВА

Безумно високи са цените на частните уроци, оплакваха се родители в разгара на кандидат-гимназистката и кандидат-студентската кампания като че ли в отговор на нестихващите учителски протести срещу ниското им трудово възнаграждение. Проверка на "BG Север" показа, че средно между 10 и 20 лева вървят тарифите за учебен час индивидуално занимание на педагог по определен предмет с един ученик. Обикновено най-ниски са цените на учители, които тепърва навлизат в професията, все още не са се наложили като имена в бранша и затова съответно и нямат достатъчно клиенти (частни ученици). Единствено техните обяви във вестници, информационни канали и улични листчета, за да привличат не толкова заможни родители, фиксират скромната цена от 3, 4 или 5 лева на час. Към офертите им почти винаги е добавено, че приемът в избраното школо е гарантиран и подготовката ще е отлична. Те са готови дори да посещават децата и по домовете им. Повечето обаче оставят само телефон и дисциплината, по която са специалисти, без имената си. Практика е даващите частни уроци педагози да крият от свои колеги за тази своя дейност и изрично да предупреждават учениците да не казват, че ги посещават за уроци, а че идват на гости например. Госпожата ме моли, когато ходя у тях, да не се качвам с асансьора, а по стъпалата до седмия етаж, за да не ме виждат живущите в блока къде слизам. Тя не иска да знаят, че ми дава уроци", довери седмокласник пред репортер на "BG Север".

Най-евтино на територията на Плевен излиза да се запишеш в така наречения център "Образователни технологии". Той доста нашумя напоследък заради ниските цени и добрите преподаватели в него. Там таксата е 680 лева за цялата учебна година и дори може да се изплаща на вноски. При груба сметка - при 3 часа седмично, 2 пъти по час и половина, излизат 12 часа на месец или 120 часа за цялата учебна година, т.е. по около 6 лв. на час, което си е доста тънко, коментират родители и ученици.

Цените обаче на утвърдените преподаватели, които в Плевен всички познават, далеч надхвърлят вече споменатите суми. Те никога не пускат обяви, където и да било, защото просто нямат нужда от допълнително предлагане и реклама. Славата им се носи от сегашни на бъдещи абитуриенти и имената им сякаш са сигурна гаранция за успех. Макар че по закон учителите нямат право да дават частни уроци на ученици, на които преподават, няма и не е измислен още начин, по който това да се следи. На фона на останалите образователни неуредици, тази като че ли остава на заден план. Сред по-критичните родители се носи дори слух, че педагозите умишлено не пояснявали добре материята на децата в час, за да може те да прибягват до тяхната платена помощ.

Аз например давам за частни уроци по физика по 30 лева за три учебни часа седмично при една от най-добрите физички в града, заяви нахъсан кандидат-висшист. Но това е една от най-скромните лидерки в гилдията, защото нейни колежки, подготвящи бъдещи медици например, вземат по 25 лева на час - така върви 45-минутна подготовка по билогия и химия. Таванът на цените обаче удрят спецовете по западните езици - предимно английския. Най-добрите там гушват и по 30 лева на час.

Това е само констатация на цифрите. Друг е въпросът колко често децата трябва да ходят на частни уроци. Проверка показа, че няма ученик, който да не посещава поне два пъти седмично частния си учител, а когато наближава денят на изпита, и по-често. Повечето кандидат-висшисти обаче, чиито амбиции са насочени към престижни специалности като медицина, право и международни икономически отношения, предвидливо започват с платените консултации още през учебната година, предхождаща тази на завършването.

На колко частни ученици преподава един учител и каква сума получава можем само да гадаем. Със сигурност можем да твърдим обаче, че това е най-големият и най-чистият, недеклариран и необлагаем доход в България. Получава се така, че след като държавата и в частност образователното министерство не удовлетворяват исканията им за по-високи заплати, учителите си ги избиват по частен път от обикновения данъкоплатец - средностатистическия родител, който дава мило и драго за бъдещето на наследника си.

 

 

ВРАЦА

 

Тарифата се движи между 8 и 12 лева

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА

Около 70 - 80 преподаватели от средните общообразователни и професионалните учебни заведения във Враца биха могли да дават частни уроци, но на практика са по-малко, около 50, като най-известните са двадесетина. Частни уроци дават обикновено учители по история, български език и литература, математика, биология, химия на кандидат-студенти и на кандидатстващи в VIII клас. Според главния експерт в община Враца Стефка Мерджанкова частни уроци е имало и ще има по няколко причини. Първата е заради кандидатстването, тъй като за това се иска по-голям обем от знания от тези, които се получават в училище. Второ - заради учебния план, който става все по-сложен и трудно усвояем и децата не могат да се справят сами.

Във Враца тарифата на частните уроци се движи между 8 и 12 лева на час. Според учителите те се получават срещу огромен допълнителен труд в почивните дни и вечерните часове, срещу голямо напрежение и отговорност. Това сигурно е вярно, но нито лев от тези допълнителни доходи, които не са по Търговския закон, не се облага от държавата. Спрямо другите свободни професии и въобще спрямо работещите български граждани това е, меко казано, несправедливо.

Популярна преподавателка от СОУ "Христо Ботев" във Враца, която е сред най-търсените за частни уроци, твърди, че за да подготви добре един кандидат-студент и да му гарантира поне 5,30 оценка, започва да работи с него от септември предната година, по минимум два пъти седмично по 2 часа. Този труд се увеличава неколкократно, ако учителят е литератор или математик, защото проверява и писмените работи. Самият учител преценява колко да вземе от частния ученик според степента на подготовката му, какво ще кандидатства и според финансовото състояние на родителите.

Децата излизат все по-неграмотни от училище, твърди преподавателката. Причината била и у тях, в демотивацията им да учат, в семейството, в учителите, в натоварената и сложна, трудна учебна програма. Един учител, който има дневно по 4 - 5 часа и работи с около 30 ученици в клас, или с над 120 деца, нямало как да обърне персонално внимание на всеки поотделно. При частния урок това било възможно - учителят ясно виждал кое не разбира ученикът и въз основа на това подготвял система за обучението му.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Бъдещите висшисти предпочитат школите

 

Кремена КРУМОВА

Във Велико Търново обикновено децата ходят на уроци в частни школи или в училищата. Там двама или трима педагози се занимават с професионалната подготовка на ученика. Задължително правило е обучаващият учител да не бъде преподавател на детето и в школото. Все по-често децата се хвърлят да изучават чужд език, най-вече английски. Смятат, че бъдещето е в изучаването на международните отношения. Други споделят, че повече се печели в информатиката и информационните технологии.

По 117 лева на всеки три месеца пък плащат младежите в частна школа по английски, където изучават усилено едно ниво по пет часа само в събота. Така сумата за цяла учебна година става 351 лв. Децата са доволни, защото усвояват учебния материал добре, всеобхватно и имат време за подготовка по други предмети. Други обучавани приключват с нивото по английски с по-интензивно изучаване само за месец. Те плащат по 180 лв. за занимания всеки ден по четири часа. Най-често кандидат-студетните предпочитат да завършат висшето си образование в София или Варна. Голяма част от тях смятат да започнат работа, за да покриват част от разходите си за своята подготовка и да не са в тежест на семейството си. Самотните родители заради по-малкото разходи за уроци и квартири предпочитат децата им да направят усилена самоподготовка и да ги приемат в местната Алма Матер - Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий".

 

 

ловеч

 

Над хилядарка, за да влезе детето в елитна гимназия

 

Мира ГАНЧЕВА

Над 1 000 лв. трябва да се изръсят родителите на кандидат-гимназистите, за да са сигурни, че детето им ще влезе да учи в елитно училище в Ловеч, показва проучване на "BG Север". За да се чувства тийнейджърът отлично подготвен, трябва да ходи поне два пъти седмично на частни уроци по български език и литература и по математика в продължение на една учебна година. Цените за час "елитни" знания държат едно и също ниво поне от две години - 10 лв. за 60 минути. И простата аритметика сочи, че осемте месеца (от октомври до май) за подготовка струват на мама и тате общо 1 280 лв. - по 640 лв. за всеки един от предметите, включени в конкурсния тест. Но всеизвестно е, че за бъдещето на детето си българинът дава мило и драго. Нищо, че за тези пари средностатистическият ловчалия работи почти година. Идва обаче изборът на частен учител. Обществена тайна в града е кои даскали дават уроци и кои са най-добрите. За да попаднеш при тях, трябва или да ги познаваш (което в малкия град не е чак толкова трудно), или поне да си "на мой човек - човек" (което вече е почти сигурно, пак поради мащабите на града). Записваш бъдещото генийче при многоуважаемия учител и почват другите уговорки - ама няма да казваш, че детето ти е при мен, защото и другите ще искат, пък то вече съм много зает/а. И т. н., и т. н. Сиреч - дръж си езика зад зъбите, ако може, дори и на семейната си половинка не казвай, тъй като аз тези пари не ги декларирам никъде. Те не че са кой знае колко много, нали знаеш какви са даскалските заплати! И ти кимаш умно - смееш ли да кажеш нещо, нали детето трябва да влезе да учи английски, в краен случай може и френски.

Така стоят нещата при кандидат-гимназистите. Доста по-различни (от финансова гледна точка) са при кандидат-студентите. При тях трябва минимум една календарна година подготовка, но масовата практика е още от предпоследната година в училище тийнейджърите да посещават частни уроци. Веднъж седмично стига, тъй като детето все пак още не е изкласило средното - и там има задължения. Литературата продължава да е на цена от 10 лв./час, но математиката за ВУЗ-а е по 15 лв. Така че две години аритметика на частно изпразват семейната хазна с 1 560 лв. Ама нали детето ще влезе в УНСС например. По-скъпичко излиза, ако младият човек иска да учи Международни икономически отношения, да речем. Там освен математиката трябва и език. Частните уроци по английски и немски (най-масовите кандидат-студентски езици) вървят по 12 лв. И към графата "Образование" на бюджета ви прибавете още 624 лв. (за една година по един път седмично). Неусетно джобовете ви олекнаха с над два бона. Остава да ви крепи надеждата, че след като завърши, милата ви рожба ще се реализира успешно, може и за управител на хотел на Карибите да го харесат.

 

 

Видин

 

Даскалите си менкат клиентите

 

Тина ИЛОВА

Във Видин частните уроци не са на почит, установи проверка на вестника. Според родители много е скъпо да дават допълнително пари за знания. При това не са сигурни, че децата им ще ги получат точно на частния урок, а не в редовния час. Бих прибягнала до наемане на частен учител само при определени случаи, сподели вълненията си на тази тема майка на ученичка в квартално СОУ. Ако има двойка по предмета и има опасност да му я оставят за срока, ако по нещо му трябва да изкара по-висока бележка за кандидатстване или за подготовка за кандидат- студентски изпити. В противен случай - не. Не така мислят по-състоятелните родители. Те не жалят пари за знанията на отрочетата си, особено по английски език. Но такива във Видин са малко, има класове, в които няма нито един "отбран" ученик.

Учениците от цял десети клас на СОУ "Цар Симеон Велики" отрекоха да ходят на частни уроци. Много е скъпо на родителите им. Не могат да си позволят да дават по 10 лв. за час, колкото е тарифата на преподавателите. Знаят само едно момче от съседен клас, което миналата година ходело на уроци по химия. За 8 часа пенсионирана учителка му взела 120 лв. Като станем кандидат-студенти и ако дотогава има изпити, може би ще вземем няколко часа, обясниха десетокласниците.

Анкетата показа, че учениците, които вземат частни уроци, не обявяват това гласно. Всеки се спасява сам. Знае може би учителката, която често е посредник между ученика и частния преподавател. По закон тези, които им преподават, не могат да им дават частни уроци, затова върви размяна на ученици между учителите. Най-добре се пласират пенсионираните специалисти - те си докарват солидни доходи. Има и такива, които заминават в София при децата си и там си намират клиентела. Т. е. дават частни уроци на софийски деца. Достатъчно е само да дадеш обява в столичен вестник или по стените на жилищната кооперация, където живееш, и започват да ти идват, сподели бивша преподавателка по български език. Във Видин жената не била взела нито лев от тази дейност, но в столицата й потръгнало. Затова всяка есен тръгва за там. Само лятото се връща във Видин.

 

 

ГАБРОВО

 

Малко преподаватели работят индивидуално с тийнейджъри

 

Мариана ДИМИТРОВА

Не по-малко от 12 - 15 лева вървят частните уроци в Габрово, стана ясно след проверка на "BG Север". Някои дори достигат до 20 лева. Учителка сподели, че по принцип много малко габровски преподаватели се занимават индивидуално с ученици, решили да кандидатстват в престижна гимназия или висше училище. Не повече от десетина учители, и то доказани професионалисти, припечелват допълнително от частните уроци. Най-много са желаещите за индивидуална подготовка по математика. След тях се харчат частните уроци по литература и история. Учителка по биология например разказа, че за да бъде подготвен добре един ученик по предмета й и да кандидатства за висше училище, трябва да отиде на не по-малко от 130 часа. По чуждите езици за подготовка са нужни не по-малко от 80 - 100 часа. Поне година по-рано решилите да кандидатстват във ВУЗ трябва да тръгнат на частни уроци. Простата сметка показва, че при условие, че ученикът посети 100 часа, родителите му трябва да претръскат семейния си бюджет поне с 1 500 лева, за да е гарантирано доброто представяне на отрочето им на приемния изпит във висшето училище. Преподаватели споделят, че е достатъчно веднъж седмично ученикът да посещава частни уроци в продължение на една година преди приемните изпити, за да имат голям шанс да влязат. Друг е въпросът, че броят на частните уроци зависи от основните знания на ученика и е индивидуално за всеки един, в зависимост до каква степен възприема преподавания материал.

В момента в Габрово частни уроци дават или пенсионирани учители, които са се утвърдили в кариерата си, или преподаватели от престижни гимназии като Националната Априловска гимназия или Природо-математическата. Много учители предпочитат да заработват допълнително най-вече по частните школи за обучение. Предимствата са, че макар и по-малко да печелят на час, поне имат гарантирани ученици. Пък за частни уроци я хванат един - двама, я не, коментират запознати. Не малка част от родителите също предпочитат децата им да се подготвят в школи, тъй като им излиза значително по-евтино - 7 - 8 лева на час. Недостатъкът е, че подготовката не е съвсем индивидуална, а се работи в група от 6 - 7 ученика.

Най-евтино в града на Рачо Ковача излиза частният урок за подготовка на класна работа - 10 лева.

Според учителите обаче частните уроци процъфтяха в годините на демокрацията, когато голяма част от образователната система бе разбита. За да излизат не добре подготвени от училище и учениците да прибягват до частни уроци, голяма роля е изиграло разбиването на извънкласната и кръжочна дейност.