ТЕМА


 

 

Проблемът с паркирането става все по-сериозен

 

 

ПЛЕВЕН

 

Колите задръстват тротоарите, гаражите дадени за магазинчета

 

Изграждането на подземни конструкции потъна в историята

 

Често срещан парадокс: колите на тротоарите, пешеходците - по шосетоМая ПАСКОВА
Поля ТОМОВА

Изграждане на подземни и многоетажни паркинги, увеличаване на местата за паркиране за пореден път беше приоритет в предизборната кампания на градоначалника третомандатник Найден Зеленогорски. Като потвърждение за добрите намерения точно дни преди изборите сонди продупчиха плочките на площад "Възраждане". Софийска фирма трябваше да извърши инженерно-геоложки проучвания и след обявяване на резултатите общината трябваше да обяви концесия за изграждане на подземен паркинг в центъра на града. Междувременно ще се търсят и други терени, където може да се реализират такива проекти, увери още кметът Найден Зеленогорски шефа на испанска фирма, изразила желанието си да инвестира в строежа на подземен паркинг в Плевен. И тук някъде темата заглъхна. Още известно време в пространството прелитаха въпроси без отговор какво стана с проучването и догадки за подпочвени води. Стопеният рекорден сняг, за почистването на който пречеха неправилно паркираните автомобили, отми съвсем идеята. Затова пък на априлската сесия кметът внесе предложение в общинския съвет за увеличаване цените на общинските паркинги, които не били променяни от 2004 г. Така вече шофьорите от 1 май плащат 2 лв. вместо досегашните 1,50 за ден престой на леки автомобили, на 3 лв. се вдигна таксата за микробуси и на 6 лв. за автобуси. 24-часовият престой на общински паркинг вече струва 4 лв. за собствениците на лек автомобил, 5 лв. за микробус и 7 лв. за автобус. Приета беше и промяна в цената на абонаментните карти на различните видове превозни средства. 40 лв. е месечният абонамент за лека кола, 55 лв. за микробус и 70 лв. за автобус. Според кмета вдигането на цените цели да подобри обслужването и увеличаването на приходите от общински паркинги в града. От миналата година беше възстановена и синята зона в града, като според решение на общинския съвет от май 2007 г. за краткотраен престой на автомобили бяха определени 105 места на бул. "Д. Попов", 95 на ул. "Д. Константинов", 22 ще има на ул. "Цар Борис III", 123 автомобила ще могат да спират на ул. "Дойран", други 46 в близост до ул. "В. Левски" и още 30 на ул. "Сан Стефано". Паркирането там е за не по-малко от 30 минути, но и не повече от 3 часа. Първите 15 минути не се заплащат, а таксата за всеки час е 1 лв.

Въпреки това обаче за всеки пешеходец е истинско приключение преминаването от точка "А" до точка "Б" в Плевен - пиковият час на трафика е почти денонощен, а тротоарите са задръстени от неправилно паркирани автомобили. Трябват ти професионални умения по бягане с препятствия или йога, за да се промушиш между кръстосаните във всевъзможни пози коли на предназначената за пешеходци територия. Освен ако някой стопанин не се е погрижил да ограничи достъпа до тях със саморъчни приспособления. Както е направила обитателка на жилищна кооперация на ул. "Катя Попова", която е оградила тротоара пред блока си с колчета от арматурно желязо и стриктно следи някой да не ги бутне на заден ход. Ако все пак това се случи, с бурен скандал тя го известява, че тротоарът не е паркинг и че има разрешение от общината за поставянето на ограничението. Друг е въпросът дали на пешеходците, особено по тъмните часове на денонощието, им е удобно да слаломират между кривнатите ръждиви железа.

Причините за пренаселването с превозни средства са комплексни и ясни. Част от тях са в глобален мащаб - на глава от населението се падат повече от един автомобил, шофьорите използват колите си дори за пресичане на шосето и никак не им се плаща и лев за паркинг, който се намира на 50 метра от мястото, до което отиват. През нощта също не могат да паркират в гаражите си (тези, които са проектирани при строежа на жилищните кооперации), защото от години са дадени под наем за квартални магазинчета. Общината пък не може да си позволи закупуването на паяк, който струва около 180 000 лв., макар да е ясно, че българинът зачита закона само когато му се бръкне дълбоко в джоба. За многоетажни паркинги никой не крои планове, дори словесни. Преди години се говореше за изграждането на паркинг над барата - тема, която се припомни отново предизборно, но пак остана без дебат и продължение.

Местата за паркиране са задължителни при строеж на обществени, бизнес и други сгради, с изключение на жилищните. Това е изискване по Закона за опазване на околната среда, което се решава от съответната общинска администрация по места. Паркоместата се определят както от местоположението на сградата, така и от нейния обем. Най-добрият вариант са подземните паркинги, твърдят строители. Дори и тогава обаче местата за паркиране са много по-малко от броя на офисите в една сграда. Строежът на бизнес сградата срещу общината има например около 30 паркоместа.

 

 

монтана

 

Автомобилите почиват спокойно по шосетата

 

Паркингите в Монтана са много, но шофьорите предпочитат да паркират на улицата и по тротоарите

Момчил ИВАНОВ

Въпреки многото паркинги, които общината в Монтана изгради през последните 3 - 4 години, то улиците на града ежедневно са задръстени с коли. Повечето шофьори спират в едното от пътните платна и оставят за движение само другото. Така се стига до парадокса посред бял ден да се налага да се чака за разминаване между два автомобила. Това се случва най-много в централната част на Монтана, където има и най-много паркинги. От КАТ заявяват, че за всяко нарушение глобяват шофьорите, но въпреки това нарушителите не свършват.

Само през миналата година общината в Монтана изгради 13 нови паркинга в града. Администрацията дори имаше предложение за обособяване на общинска фирма "Паркинги", която да ги управлява, но то не се прие от предишния състав на общинския съвет. Възможно е тази година отново да бъде внесено, тъй като паркингите стават все повече и повече.

 

 

ВИДИН

 

Щом трябва с пари, возилата са по улиците

 

Теменужка ИЛИЕВА

Във Видин паркинги има, но колите са по улиците, видя репортер на "BG Север". Причината е, че повечето от паркингите са платени и собствениците на автомобили ги отбягват. Класически пример е паркинг в района на общинския пазар, където е задръстено от автомобили. Двама - трима наематели се опитваха да го разработят, но не успяха. Щом паркинга става платен, коли няма. Щом си вдигнат поста и той се пълни. В момента е без наемател и свободен за паркиране.

Паркингите във Видин са общински и частни. Частните са до хотели и заведения и са част от прилежащата им територия. Има и служебни - до обществени сгради - митницата, областната управа, общината. Те са безплатни за служителите и от 6 до 18 часа са предназначени само за техните автомобили - служебни и лични. Ако някой друг паркира колата си, то идва човек от охраната и го предупреждава да я махне.

Хотелите в центъра предлагат платени паркинги - сигурността на автомобилите на гостите на хотел "Бонония" е гарантирана, защото паркингът се охранява денонощно. При по-отдалечените от центъра хотели като "Нинов" например, паркингът не е платен и е достъпен и за всички автомобили. До крайдунавския парк паркингът е платен - цената е 1 лев на час. Колата може да бъде оставена и за през нощта.

 

 

ВРАЦА

 

Общината решена да се справи

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА

След поредни отлагания на две заседания, на 29 май общинският съвет във Враца прие Наредбата за кратковременно паркиране "синя зона". Тя определя 17 улици в центъра на града и 540 паркоместа, където паркирането ще се извършва от 9 до 18 часа в работните дни по определени правила и след заплащане. Таксите, които ще се плащат, са в зависимост от вида на моторното превозно средство и продължителността на престоя, който не може да бъде повече от 3 часа. Размерът им е от 0,40 лв. за половин час за мотоциклетите до 1,00 лев за автобусите и товарните автомобили. Без пари ще могат да паркират единствено инвалидите и колите, които ги обслужват, както и автомобили на полицията, пожарната служба и Гражданска защита. По 5 лв. годишен винетен стикер само за една кола ще си закупуват живеещите в района, ще има и специален служебен абонамент.

Неспазващите правилата ще бъдат санкционирани според наредбата. На колите ще се поставят скоби, а престоялите по-дълго с блокиращите устройства коли ще бъдат премествани с "паяк". Глобите за нарушаване на разпоредбите на наредбата са от 20 до 300 лв. в зависимост от тежестта на нарушението.

"Синята зона" ще бъде обслужвана от специално създаденото общинско дружество "Паркинги и гаражи". Още в началото на годината кметът се закани, че най-късно до пролетта ще въведе тази система за паркиране в центъра на Враца, с която ще се реши проблемът и ще се сложи край на хаоса, предизвикан от влизащите и преминаващите коли и таксиметровите стоянки. Той поясни, че безразборно паркираните автомобили са причина улиците в областния град да бъдат трудно почиствани след обилния снеговалеж през януари. Докато се пишеше наредбата за нова организация на движението в града, Младенов пък подготвяше таксиметровите шофьори да се преместят от стоянката пред пощата на съседната улица "Георги Бенковски", където беше доскоро Районното полицейско управление. Това не стана безпроблемно, имаше доста разговори и недоволства, но до бунт и протести не се стигна.

На 31 март общинският съвет във Враца не одобри Наредбата за организация на движението при кратковременно платено паркиране "синя зона" във Враца. След продължителни дебати и гласувани една по една промени по-голямата част от общинските съветници не дадоха положителен вот за документа. Аргументите им бяха свързани с несъвършенства в текста. Най-активни бяха съветниците на СДС, които изразиха мнение, че с въвеждането на "синя зона" в център на града няма да се реши проблема за липсата на паркоместа, още повече че с проекта за наредба се дава възможност на общинските служители и съветници да паркират без ограничение във времето притежаваните от тях автомобили с привилегия пред останалите граждани, без да заплащат за това.

На 24 април общинският съвет във Враца одобри на първо четене наредбата за създаване на "синя зона". Общинските съветници решиха още да учредят общинско дружество "Паркинги и гаражи", което да осъществява организацията и контрола по изпълнението на наредбата за "синя зона" във Враца. От 29 май наредбата влезе в законовото си изпълнение.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

От 1 юли специален пункт приема сигнали и жалби

 

Кремена КРУМОВА

За разлика от други градове, "синя зона" във Велико Търново все още няма. Не се знае и кога ще има и до кога търновци и гости на града ще чакат, за да бъде регламентирано паркирането с наредба на територията на общината. А с въвеждането на "синя зона" за кратковременно паркиране се предполага, че ще се осигуи ред в организацията на движението за автомобилите в най-натоварените улици на централната градска част и ще бъде в удобство на всички. И без това на доста места търновските улици са тесни и разминаването с паркирани автомобили е доста трудно. Самите живущи там също понякога не могат да се приберат, защото някой им пречи. Странното е, че се изграждат и хотели без паркинги.

Общо 10 паркоплощадки има във Велико Търново, които се стопанисват от "Организация на движението, паркинги и гаражи ЕООД, което е общинско предприятие. Това са 381 паркоместа, като по-голяма част от тях са домашен абонамент, другите са платен служебен абонамент, а само 84 са реално свободните. Паркингите са с работно време от 8 до 20 ч. Престой от 30 минути струва 50 ст., а час е левче. "Паркинги и гаражи разполагат и с два денонощно охраняеми паркинга в града, грижат се за обособените места за служебен абонамент и за знаковото стопанство, поставят пейки, кошчета и имат една специализирана машина - т. нар. паяк, с който по разпореждане на КАТ прибират неправилно паркираните коли. Недобросъвестен шофьор заплаща на общинската фирма само разходите по преместването, които са 36 лв. От 1 юли ще бъде изграден и цялостен диспечарски пунк, като на телефон ще се приемат всякакви информации, сигнали и жалби на хора. Общо 44 са работещите в "Паркинги и гаражи. "Действително част от проблемите с паркирането могат да бъдат решени чрез въвеждане на "синя зона" за кратковременно паркиране. Но най-първото, което трябва да се свърши, това е регламентирането на тази дейност с наредба от общината, твърди и управителят на общинската фирма Недко Азманов, който досега е написал и внесъл пет проекта в общината за цялостна концепция за паркингите и паркоместата в града.

 

 

ГАБРОВО

 

Местата не достигат, ще ги взимат частници

 

Паркирани по тротоарите автомобили са честа гледка в Габрово

Мариана ДИМИТРОВА

Местата за паркиране в Габрово не достигат и това вече се превърна в проблем за града. Отдавна е обичайна гледка коли, спрели върху тротоарите така, че да няма място за пешеходци. Проблемът се задълбочава и от факта, че голяма част от тротоарните настилки вече са натрошени и хлътнали от паркирането на автомобили. Поради спецификата на града - който е дълъг и тесен, и равните терени са много малко и от навлизането на сравнително евтини коли втора ръка, вече трудно човек може да намери къде да паркира возилото си, особено в централната градска част.

Сега общинските паркинги в Габрово се стопанисват от предприятието "Общински спортни имоти". Намеренията са те да бъдат извадени от фирмата и да се отдадат на частни оператори. За целта вече е сформирана работна група от общински чиновници.

Според габровския градоначалник Томислав Дончев това ще носи повече приходи на общината, а на частника могат да се вменят ангажименти да поддържа паркинга чист, зелената площ наоколо, да организира дейността по таксуването на паркиралите автомобили. Той признава, че това не е работа на общинските чиновници и че в момента няма адекватна схема за контролирането на тази дейност.

 

 

ловеч

 

Градът се нуждае от синя зона

 

Мира ГАНЧЕВА

И в Ловеч трябва да се въведе "синя зона" за паркиране в центъра, счита Васил Въчев, управител на "Общински пазари" ЕООД. Според него трябва да се въведе още почасово заплащане и използване на "скоби" за неправилно паркирали или неплатили водачи на автомобили. Дружеството стопанисва платените паркинги в града, но от финансова справка за 2007 г. става ясно, че тази дейност от година на година става все по-губеща. За миналата година приходите от паркингите са 47 хил. лв., докато през 2006 г. са били 51 хил. лв. Причината за намаляването на приходите от паркинги е промяната в работата на митницата от началото на 2007 г., обяснява Въчев. Иначе през миналата година общинското дружество стопанисвало и два нови паркинга - до Младежкия дом и подземния при пешеходния мост, но и те не могли да компенсират приходите от паркинга при митницата. Напротив, загубата от подземния гараж е над 15 хил. лв. заради ограничения брой клиенти. От останалите платени паркинги приходите са относително постоянни - близо 30 хил. лв. Цените за паркиране са едни от най-ниските в страната, посочва управителят на "Общински пазари" ЕООД. За час престой водачите на автомобили плащат левче, а за повече време - 2 лв., независимо за колко часа.

Неправилното паркиране по улиците на града е проблем на Ловеч от много години, отчитат шофьори. Контрол от страна на органите на МВР почти липсва, дори често се забелязват и патрулни автомобили, спрели неправилно. Наскоро и таксиметровите шофьори поставиха пред кмета Минчо Казанджиев въпроса за контрола по паркирането. Те обърнаха внимание главно на района до сградата на областната управа. Луксозни коли и джипове спират на местата, отредени за пиаца, и заемат мястото на жълтите автомобили, при положение че точно от другата страна на улицата е платеният паркинг.