ТЕМА


 

Кризата изяде и почивките

 

Тази година кризата изяде и почивките. Тъжна констатация, но факт. Приятното отмаряне на море или планина за мнозина ще остане в историята - поне засега. Туроператорите направо са се шашнали - скоро такова чудо не им се е случвало. Мислят си, че август ще отсрами положението, ама едва ли ще натрупат оборотите от миналата година.

Въпреки невероятно примамливите предложения от евтини пакети както у нас, така и в чужбина, голяма част от българите са решили това лято просто да го дават малко по-кротко, показа проверка на "BG Север" в регионите, в които излиза вестникът. Повечето се надяват финансовото им олекване да е временно и догодина отново да се развихрят по родните курорти или в набелязани отдавна екзотични дестинации.

По-малко са тези, решили, че каквото и да става, няма да се дадат на кризата и ще отидат някъде, дори и наблизо и за кратко. Някои дори са категорични, че ще вземат пари на заем, само и само да не се лишат от лятното удоволствие. Нищо, че после малко ще се постискат.

Много примамливи тази година се оказаха почивките чрез базите на Националния осигурителен институт (НОИ), установи репортерска проверка. Докато през минали години към тези почивни бази нямаше почти никакъв интерес, през тази положението е коренно различно. Особено когато се предлага евтина почивка на места като Боровец, Свети Влас, Варна...

 

 

ПЛЕВЕН

 

Туроператори предричат рекордно слаб сезон

 

Мнозина зарязаха морето, предпочитат уикендите в семейни къщи в Балкана

 

Очаква се през август интересът към морето да се засилиЕмилия КАРАБУЛЕВА

Най-търсени от плевенчани през тази година са почивките на море, както по българското Черноморие, така и в чужбина, показва репортерска проверка сред туристическите фирми в града.

Заявките за разтуха сред плажните дюни за този сезон обаче чувствително са намалели в сравнение с минали години. Въпреки големите отстъпки, предлагани от агенции през април и май, малцина от плевенчани ще почиват през лятото. Редки и епизодични са записванията за юни, туроператорите казват, че ако няма раздвижване през юли, целият сезон ще бъде рекордно слаб.

Като цяло търсенето на туристически услуги в Плевен е спаднало досега с повече от 50%, установи проверка. Потенциалните клиенти не са съблазнени и от намаляването на цените на пакетите, до 20% на някои места, заради слабото търсене на пазара. Почивки на море по нашето и турското крайбрежие вървят от 500 лева нагоре, заявките са предимно за юни, плевенчанинът не смее да рискува и да планира отдиха си за по-дълъг период заради кризата. Оферти за семейства с едно дете, за седмица пълен пансион по родното Черноморие не надхвърлят 1 000 лева, но мераклиите са малко. Такива са цените и за чужбина, предпочитани от плевенчани са Турция и Гърция.

За да минат по-евтино, нашенци наемат къщи за уикенда в Троянския и Тетевенския Балкан, макар че в каталозите на туроператорите гъмжи от оферти за скромни хотели на достъпни цени. По една - две заявки за пътуване в европейски столици месечно, но само за по няколко дни, постъпват в местните агенции, установи проверка.

По-евтино и спокойно е да наемеш къща за цялото семействоЗасега най-често пенсионери, които пътуват с пари от различни социални програми и със спонсорството на Националния осигурителен институт, отварят работа на туроператорските фирми в Плевен.

Общото впечатление на служителите в местните агенции е, че хората имат желание да пътуват, но нямат възможност заради кризата и бързо променящите се условия в страната. Страхът да не изгубят работата си, притискащите ги дългове към банки и други кредитори не им позволяват спокойно да планират почивката си. А мнозина изобщо не могат да си я позволят, коментират от местните агенции.

Туроператори с дългогодишен стаж пък изразиха мнение, че отдавна не се е случвала такава лоша година. Те се надяват пазарът да се раздвижи през юли, а по традиция най-натовареният за туризма - август, отново да спаси сезона. Заради липса на работа, част от служителите в местните агенции са излезли в отпуск.

 

 

ГАБРОВО

 

Бълват имейли с примамливи оферти

 

Мариана ДИМИТРОВА

Въпреки кризисното време не малка част от габровци отсега кроят планове за лятната си отпуска. Макар и за 3 - 4 дни доста жители в града на Рачо Ковача са склонни да почиват или по родното Черноморие, или в съседките ни зад граница - най-вече Гърция и Турция. Туроператорски фирми всекидневно заливат имейлите в Габрово с примамливи предложения на тънки цени. Те предлагат туристически пакети за отдих през лятото и есента до всички европейски столици и по-екзотични държави като Тайланд, Сингапур, Китай, Мексико, Бразилия, Аржентина. Обещават бонуси и отстъпки при ранно записване.

За 7 нощувки например до турския курорт Анталия цената е 258 евро, още по-тънко е пребиваването за същия период от време в Кушадасъ - 150 евро. Седмична екскурзия до Халкидики с осигурени нощувки, закуска и вечеря се предлагат за примамливата цена от 239 евро. Почти толкова излиза и почивката в Кайро.

Офертите за по-луксозните български черноморски курорти варират от 130 до 380 лв., но само ако резервациите са направени до края на май. Седмична отмора на Златни пясъци тип полупансион може да се изкара срещу 378 лв. Доста по-евтино при същите условия излиза почивката на Слънчев бряг - 133 лв.

Въпреки това голяма част от габровци предпочитат сами да организират отпуската. Примамливи предложения могат да се намерят в интернет за различни хотели и семейни къщи, които предлагат изгодни възможности. При този вариант се изисква само капариране на почивката. Нейното уреждане чрез интернет става буквално за минути.

За тези жители в града на Рачо Ковача, които не могат да си позволят летни черноморски преживявания, остава възможността да нарамят раницата и да се любуват на красивата природа в Балкана. Прохладата там понякога е по-предпочитана от морето.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Без особен интерес към пътуванията в чужбина

 

Кремена КРУМОВА

"1-ви ден - отпътуване за Истанбул от София, 2-ри ден - пристигане в Истанбул и настаняване в хотела, 3-ти ден - обзорна обиколка на града с професионален екскурзовод и автобус. С две нощувки." Така нарежда и обяснява в подробности служителка в турагенция на млада дама, решила да отиде със съпруга си на екскурзия до Турция за уикенда. И продължава: "Ще видите Синята джамия, Хиподрума - Колоната на Kонстантин, Египетския обелиск, Змийската колона, Фонтана на Вилхелм II - двореца Топкапъ Сарай, църквата "Света София, Златния рог и др. Сумата за удоволствието е 200 лв. на човек. Ако искате да видите Принцовите острови, цената се вдига", припомня служителката.

Освен до европейско-азиатската държава интересът на великотърновци продължава да е насочен и към друга наша съседка - Гърция. Пакетните цени до Кипър за седем нощувки, закуска, вечери и самолетен билет са по 350 евро. До Египет със същите условия сумата е 281 евро.

Повечето питат, но не се решават да пътуват, казва туроператорка. "Вижда им се все скъпо. Макар и паднали цените по българското Черноморие няма голям интерес към офертите за почивка там. Някои великотърновци предпочитат кратко, петдневно летуване на гости у роднини в чужбина, което според тях като разноски по пътуването и пребиваване там няма да им струва толкова, колкото, ако е организирано чрез турагенция. Други боляри пък ще дадат част от спестяванията си на децата си, които да отидат на лагер на морето за седмица.

 

 

ВИДИН

 

Градският плаж си остава любимо място

 

Градският плаж е любимото място на видинчани

Тина ИЛОВА

Видинчани отдъхват на градския плаж, който се намира до стените на средновековната крепост "Баба Вида". Това е най-евтината и достъпна почивка за всеки от стари времена до днес. Побелели мъже разказват как като деца родителите им ги водели всяко лято на плажа. Семейството преспивало в набързо вдигната шатра. Къпели се на воля в реката и с това са запомнили детството си.

През следващи години общината взе плажа под своето ръководство. Пусна питейна вода, изгради душ-кабини, назначи спасители, откри хранителен павилион. След 1989 г. плажът стана безстопанствен. Дойде сезонът, но никой не се грижи за него. Преди две - три години започна спор чий е плажът - на държавата, която владее речната ивица, или на общината, която е стопанин на града. Една година общината го стопанисва, след това - областната управа.

През тази година още не е ясно кой ще се погрижи за градския плаж. Мястото е непочистено, няма следи от никаква организация. От БЧК съобщиха, че няма и спасители - всичките видински кадри били заминали за чужбина или на морето. А без спасители плажът не може да бъде открит. Като се прибави и информацията за състоянието на водата, замърсена с петролни и отпадни води, може да се разбере каква почивка очаква видинчани това лято.

Въпреки това жителите на речния град предпочитат да се пекат по някой ден на плажа. Без да се интересуват кой го стопанисва, има ли или няма спасител, какво е състоянието на водата. Входна такса няма, влизат, просват хавлия на непочистения пясък и поглеждат към слънцето. Вярно, никой не се грижи за плажа, но и никой не ги връща.

Така е засега. Нещата може и да се променят.

Иначе на много обществени места във Видин са разлепени малки обяви. Неизвестни фирми предлагат почивка на море - в Китен, Приморско, Созопол, Златни пясъци, Слънчев бряг. Цената за 10 нощувки е 260 лв. Храната отделно и на собствена организация.

Не е луксозно, но все пак е единственият начин да се види и морето. Пътническата агенция "Алексиев" има редовна линия до морето. Автобусите потеглят всеки ден. Цената на билета до Свети Влас е 30 лв. От агенцията споделиха, че все още пътуващите са строители на хотелите по морето. Почиващи не са тръгнали за там.

 

 

ЛОВЕЧ

 

По-евтино е в базите на НОИ

 

Мира ГАНЧЕВА

Много ловчалии вече почиват по програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ, сочи проучване на "BG Север". Докато допреди две - три години единици бяха онези, които се ползваха от предоставената им възможност за по-евтина почивка, сега вече здравно- и социално осигурените масово отдъхват през НОИ и на море, и на планина. Само за деветте месеца на миналата година над 900 човека от Ловешка област са почивали в базите, сключили договор с НОИ, съобщиха от Регионално управление "Социално осигуряване" в Ловеч. Година по-рано - през 2007 г., ползвалите услугите по програмата са били с една трета по-малко (624).

От НОИ лицата получават право на парични помощи за профилактика и рехабилитация еднократно в една календарна година за престой от 10 до 15 дни. За 2009 г. осигурителният институт е сключил договор с 33 юридически лица за 64 заведения за профилактика и рехабилитация. Сред заведенията са филиалите на специализирани болници, балнеохотели и хотели. Възможностите за планинска почивка са на Велинград, Боровец, Родопите, Смолян и др., а за морска предложенията звучат още по-привлекателно - Несебър, Слънчев бряг, Свети Влас, Поморие, Варна.

Едно от изискванията, на които трябва да отговаря желаещият да ползва програмата за профилактика и рехабилитация, е да работи на постоянен трудов договор през последните шест месеца, което работещият лично удостоверява със служебна бележка от работодателя. Ако се установят злоупотреби, работещият носи лична отговорност и възстановява сумите, платени от НОИ на почивната база. За да отиде на възстановителна почивка, желаещият трябва да има направления от личния лекар, в което да са описани видът на заболяването, както и противопоказания, ако има. И още - резервацията за почивната база се прави от работещия.