ТЕМА


 

 

Талантливите деца

на Северна България

 

 

Плевен

 

Французойка покровителства

даровити местни тийнейджъри

 

Акцент с престижни участия в Сливен и в Червената къща

 

Акцент с актьорите Мария Сапунджиева и Димитър Рачков

Мая ПАСКОВА
Даниела ДОЧЕВА

Фина, крехка и изящна, френската пианистка Шантал Стиляни лесно успя да предаде завладяващия си чар и любов към музиката на плевенската публиката. Празникът на сетивата не можеше да бъде организиран на друго място освен в художествената галерия "Дарение на Светлин Русев" - да звучи Бах сред атмосферата, която носят произведенията на изкуството. Шантал притежава пианизъм, обагрен с различни цветове, който насища всичките й интерпретации и най-вече тези на Йохан Себастиан Бах. "За мен Бах е най-големият композитор за своето време, без възраст и без определен век, на чиито гений се прекланят в цял свят. Аз се възхищавам от неговите творби, той е вписал във всяка от нотите една трептяща любов към живота.

Фантастичната страна на неговата любов към живота е нещо, което откривам и в младите български музиканти", твърди Шантал. Чувствителен човек и музикант, тя е с изявен пиетет към изобразителното изкуство и цветовете, музицира със завладяваща, експресивна техника и разнообразна, богата звукова палитра, близки до нейната душевност. В България тя е канена традиционно като член на журито в конкурса "Музиката и земята". Проф. Жени Захариева пък организира концерти на изявените журиращи музиканти в различни градове от страната. По щастливо стечение на обстоятелството тази година на Шантал се паднал Плевен, с чиито млади музикални таланти я свързва дългогодишно топло приятелство, както научи "BG Север". В същия конкурс преди години Шантал силно се впечатлява от изпълнението на перкусионен ансамбъл "Акцент". Нейната индивидуална награда към тях е покана да концертират в Париж през 2004 г. Пак тогава кани и Василена Серафимова - дъщерята на един от ръководителите на ансамбъла Симеон Серафимов, да учи във Франция, където и до днес е неин покровител. "Василена стана един мит на музикално ниво във Франция. Бях много доволна да дойда тук и да видя града, в който тя е родена", сподели Шантал след концерта в Плевен. И разказа за възхищението си от естествения начин, по който тя изпълнявала музиката. Поканила я заедно с "Акцент" и усетила щастието да свирят всички заедно в тази група, което било нещо изключително ново и възхитително за френската публика. Знаейки, че във френската консерватория обучението е изключително стриктно и дава малко шанс на въображението, Шантал се страхувала Василена да не стане много технична и механична и да забрави естествения натурел, който притежава. Но с това, което прави Василена във Франция, тя доказа неограничени и неочаквани възможности по отношение на творчеството, преоткри въображението, което нейните корени й позволяваха да има, категорична е френската почитателка на българските таланти Шантал Стиляни.

Поредно признание получи перкусионен ансамбъл "Акцент" от Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков". Талантливите млади музиканти бяха специално поканени да участват в официалната церемония по връчване на националната награда "Константин Константинов", присъждана за принос в детското книгоиздаване на Десетия национален фестивал на детската книга в Сливен. Престижният културен форум се провежда под патронажа на Зорка Първанова и се осъществява с подкрепата на Италианския културен институт в София. Водещи на концерт-спектакъла са актьорите Мария Сапунджиева и Димитър Рачков. Плевенските деца завладяват публиката с изпълнения на "Танц със саби на Хачятурян, "Шега от Добри Палиев, "Унгарски танц № 5 от Брамс и "Рагтайм от Брауер, разказа Августина Серафимова, преподавател в НУИ "П. Пипков". Поканата за тази изява дошла от режисьора на концерт-спектакъла Христо Симеонов, който се впечатлил от талантливите перкусионисти още като ги гледал в "Шоуто на Слави" през 1997 г. След дълго прекъсване "Акцент и режисьорът се срещат на националния конкурс "Върбан Върбанов", който се проведе през март в Бургас. Там ансамбълът взема първа награда.

След силната изява в Сливен възпитаниците на Симеон Серафимов и Димитър Солаков заминават за Центъра за култура и дебат "Червената къща" в София, където заедно с плевенските актьори Мариета Калъпова и Христо Домусчиев представят музикално-артистичния интерактивен спектакъл "Музика с перкусии". Събитието в столицата има за цел да покаже най-добрите проекти с участието на Регионалния ресурсен център "ФабриКата. Миналата година "Акцент" пожъна огромен успех в много градове и села, в които представи своя проект.

 

 

монтана

 

Ученик стана световен шампион

по информационни технологии

 

Александър КоларскиМомчил ИВАНОВ

Ученикът от XI клас на Природоматематическа гимназия "Климент Охридски" в Монтана Александър Коларски стана световен шампион по информационни технологии на проведеното през почивните дни на миналата седмица първенство в Грузия. Талантливото момче спечелило първото място в конкуренция с най-добрите ученици от 40 развити страни по света. Златният медал му бил връчен лично от президента на Грузия.

Месец преди първенството Александър Коларски спечелил националната олимпиада по информационни технологии и получил правото да представи България на световното първенство в Грузия. Там разработил и защитил успешно проект за електронен учебник по информатика. Подобен проект бил представен и на световното първенство, където той бил оценен най-високо от международно жури от професори във водещи световни университети.

Макар че има да учи още една година до завършване на средното си образование, Александър Коларски вече е приет 9 пъти за студент в различни висши учебни заведения у нас - Софийския университет, Пловдивския университет, Варненския технически университет и др. Най-елитните вузове му отредили правото да се запише без изпит, тъй като спечелил национални състезания и олимпиади по информационни технологии. За пръв път бил приет за студент, когато бил в VIII клас. Талантливото момче получило признание и от световноизвестната компанията "Майкрософт", която разпространява две негови разработки на електронни учебници. Компанията е отпуснала и стипендия на Коларски, който вече преподава на свои връстници в школата по уеб-дизайн към гимназията, в която учи.

Коларски не е единственото талантливо дете от Монтана. Преди три години Галя Кирилова от Гимназията за преподаване на чужди езици "Петър Богдан" постигна най-висок резултат от всички ученици в света на конкурса за немска езикова диплома. В момента тя е студентка в Хумбалтовия университет в Берлин, където си избрала да учи (победата й дала право да се запише в който пожелае ВУЗ в Германия).

Републиканска шампионка по шах в своята възрастова група за трета поредна година стана 12-годишната Мария Васова от Берковица. Така тя получи правото да представи България на световното първенство по шах за деца, което ще се проведе във Виетнам през октомври т. г.

Репортерско проучване показа, че над 90% от талантите на Монтана не се връщат да работят в региона, след като завършат висшето си образование. Повечето от тях си намират добре платена работа в чужбина, поради което Монтана страда от липса на квалифицирана работна ръка. Областта е на едно от последните места у нас по демографски показатели и по брой на вишисти сред населението.

 

 

ВРАЦА

 

Хор със златен медал от национален конкурс

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА

Средношколският смесен хор на Средното общообразователно училище по изкуствата "Отец Паисий" във Враца е емблематичен за културния живот на града, тъй като участва в почти всички прояви от регионален и национален мащаб. Създаден преди близо 10 години, той има в творческия си актив десетки престижни представяния и награди. Хорът завоюва златен медал на Шестия национален конкурс "Орфеева дарба" в края на март в София. Под ръководството на диригента Томислав Аспарухов врачанските ученици са изпълнили три песни - "Бре, Петрунке", "Тебе поем" и "Спиричуел", с които са впечатлили авторитетното жури на конкурса, казаха от учебното заведение.

На този конкурс със златен медал е отличен и възпитаникът на училището Николай Заров, а дванадесетокласникът Калин Иванов е получил сребърен медал. Двамата са участвали в конкурса за индивидуални изпълнители в категория "класическо пеене". Хорът и двамата солови изпълнители участваха в гала концерта на лауреатите на националния конкурс на 19 април в кино "Възраждане" в София.

В музикалната формация участват 80 ученици, като всяка година има приемственост от новопостъпили деца, посочи диригентът Томислав Аспарухов, основател на хора. Непрекъснато се обновява и репертоарът, като в него са включени произведения от предкласиката, класиката, хороводни песни и обработен фолклор. Хорът ще участва в празничния концерт, посветен на 24 май.

Творчески състав от друго училище - СОУ "Христо Ботев" - Козлодуй, също получи първа награда. Това стана в националния конкурс за текст за химн на училищата, носещи името на Христо Ботев. Бе им връчена награда от 2 000 лв. Химнът, написан от козлодуйските ученици, който ще се изпълнява вече в цялата страна по тържествени поводи, е с мелодия, композирана от Хайгашот Агасян и се казва "Жив е Ботев". Над 70 училища с повече от 100 текста са се включили в конкурса, организиран от Държавната агенция за младежта и спорта и Министерството на културата по програма "Младежки дейности".

 

 

ловеЧ

 

Арт-школа Гея произвежда първенци

 

Най-големите момичета на балет "Ралица" се окичиха със златото от "Орфеева дарба"Мира ГАНЧЕВА

Арт-школа "Гея" към Общинския детски комплекс в Ловеч е ковачница на талантливи деца, констатира със задоволство не един местен жител. Малките художници на Кремена Попова са дежурни първенци във всеки един конкурс, в който участват. Последното завоевание във витрината на арт-школата е от международния конкурс за детска рисунка "Тъпан бие, хоро се вие", организиран от община Монтана. Багрите на ловчалийката Снежана Димитрова са оценени като най-добрите сред над 1 300 рисунки на деца от 15 държави.

Само преди месеци талантливите деца на Кремена Попова се завърнаха с куп награди и от празника "Чудомириада" в Казанлък, където техни рисунки участваха в националния конкурс "Малките нашенци 2008". Специалната награда на общината на розите спечели 12-годишната Мария Парашкевова. Елена Найденова (9 г.) и Теодора Гинчева (12 г.) бяха отличени с поощрителни награди за представянето си в конкурса. Безспорно най-значимото постижение в актива на арт-школа "Гея" е срещата на талантите с папа Бенедикт XVI. Миналата година 9-годишната Нели Костовска получи специалната награда в конкурса "Не на цигарите" и пътува за Рим, където се срещна с главата на католическата църква. Нели е третото дете, посетило Италия на визита при папата, след Евгени Спасов през 2004 г. и Гергана Йотова през 2000 г.

Не по-малка представителност носят на Ловеч и момичетата от балетна формация "Ралица". Последното отличие за танцьорите е от националния детско-юношески конкурс за музикално и танцово изкуство "Орфеева дарба". Ловешкият балет участва в трите различни възрастови категории и донесе три високи отличия. Най-малките получиха дипломи-грамоти за отлично представяне, а средната група завоюва сребърен медал. Най-големите момичета за пореден път демонстрираха висока класа, грабвайки златото в своята група. С всяка изминала година конкуренцията става все по-силна, на момичетата им се налага да се борят с утвърдени балетни формации от София, Варна, Русе, Плевен, Пловдив, Благоевград и други големи градове, коментира хореографката на балет "Ралица" Боряна Филипова.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Регионът пълен с финалисти на Мюзик айдъл

 

Михаела с гран при от СвищовКремена КРУМОВА

Пламена Петрова, една от финалистките на "Мюзик айдъл", е безпорно най-новото и талантливо попълнение сред звездите на Великотърновската музикална сцена, добила популярност от тв формата. Тя е родом от Горна Оряховица, но е ученичка в XII клас в СОУ "Емилиян Станев в старата столица, в музикална паралелка с естрадно пеене в класа на Петя Кръстева. Талантливата тийнейджърка е в школото от 5 години. Редовно е участвала в училищните концерти, където всички забелязват гласовите й данни. Тя е блестящо дете и отлична ученичка, казва с гордост за нея диреторът на СОУ "Ем. Станев Христо Казаков.

Друга не по-малко известна финалистка в "Мюзик айдъл" - Нора Караиванова, също е от Горна Оряховица. Средното си образование завършва в железничарския град, в паралелка с профил "Телекомуникации, електроника и електротехника". Започва да се занимава с музика, когато се записва в школата на вокалния педагог Аделина Колева в родния си град. Професионално пее от седем години. В момента е първи курс "Поп и джаз пеене" в Националната музикална академия.

Друг възпитаник на СОУ "Емилиян Станев, също станал популярен от "Мюзик айдъл", но от пилотното издание на формата, е Пламен Пътов. Той се обучава в естрадно студио "Румина в старата столица, а сега работи в чужбина.

Скорошни успехи имаше и друг певец от "Румина. Това е 16-годишната Михаела Филева. Тя спечели "Гран при в националния конкурс за популярна песен "Звездици за Лора, който се проведе в Свищов. Преди година момичето стана изпълнител на месец март в телевизионното предаване за млади изпълнители "Хит минус едно, а после бе поканено да бъде водещ на музикалното предаване на Кирил Ампов. Михаела впечатлява с глас и сценично поведение.

 

 

ГАБРОВО

 

Общината пренебрегна кадърните си младежи

 

Мариана ДИМИТРОВА

Няколко престижни отличия само през последните седмици завоюваха талантливи габровски деца на национални олимпиади и състезания. Възпитаничката на Националната Априловска гимназия Деница Миланова спечели I място в олимпиадата по английски език, последен кръг, който се проведе преди месец във В. Търново. Деветокласничката е дъщеря на преподавател по английски език и се е класирала на националния кръг, след като взела над 90 точки от максималните 100 на областния кръг от олимпиадата.

Освен Деница и други ученици от престижната Априловска гимназия зарадваха своите преподаватели и родители с челни места и в други възрастови групи на състезанието. Трето място в своята възрастова група взе Калина Василева (VIII клас). Спечелените награди са радостен подарък за екипа на Националната Априловска гимназия през Априловите дни, които приключват на 24 май с изпращането на 120-ия випуск завършили средношколци от първото новобългарско училище в България.

Само преди дни и други талантливи габровски деца завоюваха престижно отличие. Малчуганите от танцова школа "Лиана" към читалище "Габрово" обраха наградите на Десетия национален конкурс с международно участие за класически, характерни, съвременни танци и фрийденс в Бургас. Възпитаничките на школата се върнаха с 5 награди от състезание с 46 танцови колективи с 840 участници.

Най-тъжното обаче е, че за първи път от 15 години насам сегашната управа на Габровска община прекъсна традицията имената на ученици, завоювали от първо до трето място на национални и международни олимпиади и състезания, да бъдат вписвани в почетната книга "Постижения и дарования на най-добрите габровски ученици". Макар и символично по този начин младите таланти на Габрово получаваха морална подкрепа за това, че са допринесли за просперитета и доброто име на града си. За целта местното кметство им издаваше сертификати - морална награда от името на общината към семействата, които са отгледали и възпитали талантливи и отговорни деца. По традиция този празник се провеждаше в навечерието на светлия български празник 24 май и събираше стотици горди хора в ритуалната зала на общината. Тази година явно управата реши да си спести поздравите към младото си кадърно поколение.