ТЕМА


 

Музеите отвориха широко врати и прегърнаха хиляди любопитни

 

Че българинът не е изгубил чувството си за идентичност и все още се интересува от своята история и култура пролича от високата посещаемост на музеите в инициативите Ден на отворените врати, Международен ден на музеите и т. нар. "Нощ в музея". Екип на "BG Север" проследи какво най-любопитно се случи във всеки един областен град, където излиза вестникът.

 

ПЛЕВЕН

 

Бельо и тарантули се отразиха в очите на 4 000 посетители

 

Заинтригуваха още знамето на Райна Княгиня, сабята на Раковски и пушката на Хитов

 

Тарантулите привлякоха много любопитни погледи и симпатии 

Мая ПАСКОВА

Не случайно над 4 000 граждани и гости на Плевен посетиха Регионалния исторически музей (РИМ) в нощта на 16 май. Музейната колегия на РИМ посвети изявата в памет на проф. Михаил Грънчаров - дългогодишен директор на културния институт и почетен гражданин на Плевен, който си отиде часове преди събитието. Стотици бяха и тези, които се разходиха до Панорамата вечерта на 18-и. Забавленията и интересните експонати, които ги очакваха по повод Международния ден на музеите, определено си заслужаваха.

Най-подходящи за "Нощ в музея" и най-любопитни за посетителите на РИМ се оказаха косматите тарантули, гостуващи от Музея на паяка в София. Пухкавите паячета, които предизвикват повече негативни и зловещи асоциации, всъщност могат да се превърнат в един прекрасен домашен любимец, при това много икономичен за отглеждане по време на криза. Според специалистите са му нужни само 1 - 2 пъти месечно няколко парченца пилешко и купичка вода в терариума за осигуряване на достатъчна влажност на въздуха. С ласките трябва да сте по-внимателни и не много резки, защото ако почувстват агресия, тарантулите "изстрелват" косъмчетата си върху кожата ви и усещането наподобява набождане от кактус. Ако ви захапе тарантула, няма да умрете, но все пак е по-добре да не се стига дотам. Отровата по-лесно излиза, ако се движите активно. Оттам произхожда и бързият танц "тарантела". Живи манекени се разхождаха по древно бельо

Друга много посещавана експозиция от общо 8-те новооткрити в музейната нощ се оказа тази със старинно градско облекло. Живи манекени се кипреха пред огледалото, придавайки достатъчна доза плът и живот на фините материи, които пристигнаха от свищовския музей. А останалите експонати разкриваха доста любопитна картина от историята на аксесоарите, бельото и хигиенните навици на прадедите ни. Свищовските търговци са едни от първите, прекрачили границите на Турската империя. В края на ХIХ и началото на ХХ в. в града се вижда една пъстрота от хора и обноски - едни свикнали да носят потури, калеври и броеници, а други, поеврепейчени с ризи с корави бели яки, копринени вратовръзки и лачени обувки. Заможните свищовлии изпращали децата си да се учат в европейските университети, а те се връщали оттам с лъскави чепичета, бели тънки чорапи, с копринени дрехи и много аксесоари - гребен, помада, ръкавици. А бельото? Когато мислим за секси бельо се сещаме за фина прозрачна дантела, падаща ефирно върху женското тяло. Но корсетите, пристягащи болезнено закръглените форми на дамите, докарвайки им и редица здравословни проблеми, векове шествали в женския гардероб. Водата също не била много на мода, даже била смятана за опасна за здравето. За почистване на тялото се използвал ленения плат, който попивал потта и себума. Но миризмата оставала. Тогава на помощ дошъл одеколонът, придобил особена популярност през ХVII век. А през Ренесанса се пръкнали сухи парфюми, които се продавали насипно и се използвали за дрехи, за лице и перуки. По отношение на грима Франция била водеща сила и там за първи път се появили изкуствените бенки от кадифе, които първоначално имали за цел да прикриват белезите от едра шарка. Съдбата на гащите също е претърпяла катаклизми през вековете. През 1510 г. в Италия дългите гащи от коприна били смятани за непристойни за жените. Но появата на кринолините, които често оголвали коварно прекалено много от женските тайни наложило използването на дълги калъфи от памук, завързани на талията. В Англия ги наричали "непроизносимите", във Франция "неизбежните", а в Германия просто "крачоли".

Не малко бяха зрителите и на динамичния музикален спектакъл "Нова България" в парка на музея.

Ценителите на качествените напитки пък имаха възможност и тук, и в Панорамата да дегустират от подбрани проби, селекция на Музея на виното. Макар че няма как някой да не прояви прекалено голям интерес към божествената напитка. Като една дама, която настоявала над шест пъти да дегустира от едно и също вино с пълна чаша...

Военно-историческите музеи в Плевен също се включиха с интересни изяви в инициативата. След като в къщата-музей "Цар Освободител Александър II" беше открита гостуваща изложба от Русенския музей и този в Панагюрище, на която бяха показани Главното знаме на панагьорските въстаници, извезано от Райна Попгеоргиева, сабята на Г. С. Раковски и пушката на Панайот Хитов (които ще останат в Плевен до края на май), вечерта продължи в Панорамата с песните на поетът с китара Милен Тотев и прожекцията на историческите филми "Под игото" и "Записки по българските въстания".

 

 

ЛОВЕЧ

 

Вино и музика в Драсовата къща

 

Трио "Вароша"

Мира ГАНЧЕВА

С червено вино бяха почерпени посетителите във винарската изба на една от къщите в Етнографския комплекс в Ловеч в инициативата "Нощ в музеите". Със своите шлагери за пресъздаването духа на епохата от XIX век допринесе и трио "Вароша".

Драсовата и Рашовата къща имат съвсем различно излъчване вечер, категорични бяха ловчалии, обиколили музейните експонати по тъмно. Драсовата къща е строена в първата половина на XX век и е една от най-типичните за района и запазени в архитектурно отношение сгради. Експозицията показва домашната уредба на заможно търговско семейство в периода на преход от традиционния възрожденски към градския бит със силно западноевропейско влияние, което настъпва наред с другите обществено-икономически промени у нас в края на XIX и началото на XX век, разказа уредникът в Регионалния исторически музей Ганчо Ганев. Експонатите са оригинални и са принадлежали на стари ловешки семейства, живели в края на XIX век. В отделните стаи на жилищния етаж са показани всички характерни за ловешката къща елементи.

Съседната Рашова къща е от почти същия архитектурен тип, строена около 1835 г., завещана на Историческия музей от последния й собственик Ненчо Рашев - културен деец, музикант, събирач на народно творчество. Съобразно външната архитектура, разположението и вътрешното разпределение на къщата, експозицията отразява домашния бит и култура на средно заможен ловешки интелигент от 30-те - 40-те години на XX век. Освен уредбата на къщата, правят впечатление и показаните домашни занаяти, упражнявани от членовете на семейството, характерното за времето облекло на жените и девойките, експонирано на манекени. В една от стаите, подредена като работен кабинет на домакина, са изложени лични вещи, музикални инструменти и библиотеката на дарителя.

В "Нощта на музеите" за посетители не беше отворена единствено ловешката крепост. За уникална вечерна обиколка гости посрещнаха още музеят "Васил Левски" и най-новият обект в Ловеч - музейната сбирка "Минерали и минерални суровини".

 

 

ВИДИН

 

Баба Вида с рекордна посещаемост

 

Теменужка ИЛИЕВА

"Нощ в Баба Вида". Под този наслов премина Денят на отворените врати на музеите във Видин. Средновековният замък "Баба Вида" бе отворен от 8 часа сутринта до 24 ч. през нощта. Стотици видинчани минаха през каменните зали заради свободния вход. Други пък искаха да се полюбуват на нощния изглед на замъка. Особено атрактивен е той от реката, но гледката е достъпна само за пасажерите на преминаващите кораби. Посетилите замъка можеха да се наслаждават и на изпълненията на певците от фолклорния състав при читалище "Цвят" с ръководител Цецо Лозанов. Деца от школата на Таня Рачева играха модерни танци. Концертът бе подарък за видинчани.

В Деня на отворените врати видинчани можеха да разгледат без вход и археологическата експозиция в музея "Конака". Отворена бе и етнографската изложба "Градски бит" в Кръстатата казарма. Става въпрос за показаното на първия етаж на сградата. Вторият остава затворен заради пропуквания по стените на някогашната казарма.

Безплатен вход имаше и в градската галерия. В нея бяха изложени най-хубавите картини - пейзажи, взети от фонда на галериите във Видин и Белоградчик. Денят включи и дискусии на тема "Музеи и туризъм", както и дегустация на вина, произведени във винарните около Видин и Белоградчик.

Денят на отворените врати показа, че видинчани се интересуват от историческото и културното наследство на областта. Само през почивните дни в началото на май каменната крепост е била постена от 4 000 души. Това не се е случвало в досегашната история на "Баба Вида" като музей, обявиха уредниците.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Малчугани се превъплъщаваха в царствени особи

 

Дете с царско наметало

Кремена КРУМОВА

Нощта на музеите във В. Търново зарадва най-вече младите болярчета. Атракцията тази година за тях и всички посетители на Археологическия музей, който бе акцентът на празника, бе възможността за снимане със средновековни дрехи, копие на тези на севастократор Калоян и съпругата му Десислава, изобразени върху стенописите от Боянската църква. Малчуганите позираха на воля пред фотообективите на мама и татко и бяха горди, че ще попълнят албума си с подобна царствена снимка. Възрастните пък с удоволствие разгледаха една от най-богатите музейни експозиции в страната от периодите праистория, римско време и средновековно В. Търново. Те видяха уникалното златно съкровище от енеолитната епоха; посетиха залата, в която са представени великолепни паметници от римско време - бронзова и каменна пластика, керамика, предмети от стъкло и кост; залите с експонати от времето на столичния период на Търновград. За първи път посетителят видя и предмети от археологически разкопки на Никополис ад Иструм и Нове от късноримската епоха. Сред тях златни обици, глинена лапма, бронзови апликации от колесница, мраморно чукало за стриване на лекарства, стъклен трапезен съд с три дръжки, гривни и други накити. В изложбата от римско време имаше и интересен глинен архитектурен елемент, т. нар. антефикс от Павликенско. Той е подобие на керемида, която завършва с гротескен образ, който според древните вярвания е гонил злите духове. Антефиксът се е поставял в ъглите на покривите на сградите да прикрива улуците.

От 21 ч. в лапидариума на музея бе представен моноспектакълът "Греховната любов на зографа Захарий в изпълнение на актьора Любомир Бъчваров. Пиесата бе история за любовта, която всеки един от нас някога е изпитал. От 22,30 ч. двама студенти от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий изпълниха блус и рок парчета, както и свои авторски композиции. Христо Павлов е студент V курс, специалност право на Историко-юридическия факултет, а Михаил Тодоров - II курс в Стопанския факултет. И двамата са бивши възпитаници на музикалната школа към Младежкия дом, клас класическа китара с преподавател Петър Иванов. Със своите изпълнения младите хора показаха своето отношение към културното наследство и представиха модерни произведения по един нетрадиционен начин и в една нестандартна среда.

Във Велико Търново на 18 май вратите на всички музейни обекти бяха отворени и входът бе свободен. Посетителите имаха възможността да се запознаят с многобройните обекти и експозиции, в които се съхранява уникално културно наследство. Посетена бе и временната изложба "Оръжие от старо време, част от която само за няколко часа беше показана за празника на старата столица - 22 март. Сега е обогатена и оригинално аранжирана и представя най-добрите образци от колекцията на музея от праисторическо време до ХХ в. Денят на отворените врати е традиция за музея и целта е празникът да се превърне в събитие за жителите на старата столица и гостите на града, казваха музейните работници. Всеки гост получи и символичен подарък, популяризиращ емблематични исторически и археологически паметници.

 

 

ВРАЦА

 

Стотици се насладиха на Рогозенското съкровище

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА

Регионалният исторически музей с художествена галерия във Враца обяви 18 и 19 май за Ден на отворените врати по повод Международния ден на музеите. Два дни стотици посетители от Враца, региона и страната разгледаха безплатно най-ценните експозиции, сред които златните тракийски съкровища от Могиланската могила във Враца и най-голямото сребърно тракийско съкровище - Рогозенското, намирано по нашите земи.

Врачанският музей извади от фондовете си над 200 експоната от археологически разкопки, дарения и откупки на музея през последните три години. Сред най-интересните са двете глави на тур с напълно запазени 80-сантиметрови рога, които бяха открити миналото лято в основите на така нареченото "Светилище на тура" от края на каменно-медната епоха при разкопки на римската цитадела "Калето" края Мездра. Много по-ранни са показаните уникален съд, дъно на съд с монограмни знаци, както най-старите скултурни изображения на човешка глава от праисторическото селище (5800 - 5600 г. преди Хр.) край врачанското село Оходен.

Отдел "Етнография" показва селски носии от всички селища на Врачанско, както и градско облекло от края на XIX и началото на XX век. Сред тях може да се види и свиленият чаршаф, изработен от врачанката Анастасия Харманджиева и получил за него златен медал от Световното промишлено изложение в Париж през 1892 г. В изложбата са показани още запазената фотографска лаборатория на един от най-известните врачански фотографи Тодор Пелов, работил в началото на миналия век, знамето на врачанското градинарско дружество "Св. Трифон", документи и фотографии от личните архиви на известни врачани с принос както за местната, така и за националната история, както и сценичният костюм на легендарния илюзионист Мистър Сенко.

Сега музеят подготвя свой интернет сайт, както и информационни материали и рекламни клипове, популяризиращи неговите експозиции. Предвиждат се и кинопрожекции от документален характер с етнографска, археологическа и общоисторическа насоченост в специално оборудваната зала за прожекции с модерна озвучителна техника. Във връзка с обновяването на музея и охраната му във фоайето е изградена специализирана кабинка, откъдето се води видеонаблюдение на експозициите и посещенията в залите.

 

 

ГАБРОВО

 

Специалисти гостуваха на детска градина

 

Малчуганите слушат с интерес

Мариана ДИМИТРОВА

Инициатива "Нощ в музея" имаше и в Националния музей на образованието в Габрово. Негови специалисти гостуваха в детска градина "Младост" в града на Рачо Ковача и изнесоха два урока извън залите на музея, като насочиха вниманието на малчуганите към културно-историческото наследство и обичта към родния край. Повече от 20 години музеят разработва специализирани образователни програми за различни възрастови групи - от предучилищна и начална степен да ученици от VIII клас. Целта на музейните уредници е да научат децата да посещават музеи, да знаят защо съществуват тези културни институти в опит да се изгради у тях някаква музейна култура.

В т. нар.. "Дни на отворените врати" експертите от Националния музей запознаха малчуганите от детската градина с делото на светите братя Кирил и Методий. Децата бяха информирани и за радетелите на първото новобългарско училище - Априлов и Палаузов, за първото букварче - "Рибният буквар" на д-р Петър Берон. Урокът завърши с национал-революционерите Васил Левски и Христо Ботев.

Музеят на образованието подготви за децата и урок, насочен към патриотичното възпитание на децата. Той бе посветен на 200-годишнината от рождението на благодетеля Васил Априлов, която бе чествана преди дни в Габрово.