ТЕМА


 

Напастта от инсекти - по-рано тази година

 

 

Значително по-рано тази година плъзнаха кърлежите и бълхите заради топлото време и влагата, установи екипна проверка на "BG Север". При комарите край Дунава също се забелязва ранно нашествие. Инсектите тази година са плъзнали не само по тревните площи, но и по стени, дървета и пясъчници, алармират специалистите. Във всички областни градове на Северна България вече е започнала дезакаризацията, с предимство логично са детските заведения и училищата. Медиците за пореден път съветват при необходимост веднага да се потърси лекарска помощ.

 

 

ПЛЕВЕН

 

С 10 000 лв. ще борим кърлежите

 

Според специалистите популацията на кръвосмучещите е опасно голяма

 

Кърлежите най-често се разнасят от животниПоля ТОМОВА
Мая ПАСКОВА

Заради топлото време и влагата тази година кърлежите са повече и се появиха по-рано от обичайното. Страшното е, че опасните вредители не обитават само тревата, както мнозина мислят, а са буквално навсякъде - дори по стените, дърветата и пясъчниците в детските градини и кътове. Обикновено те се разнасят от животни, в това число и кучета - както бездомни, така и домашни любимци. Вече има случаи, в които плевенчани са станали жертва на кърлежите. В тези случаи е най-добре да се потърси лекарска помощ, а не кърлежът да се вади с подръчни средства, предупреждават медиците. Единични са случаите на лаймска болест, регистрирани в РИОКОЗ - Плевен, и те са предимно на хора, ухапани от кърлеж, докато са били на почивка извън града, каза директорът на инспекцията д-р Иван Йорданов. От РИОКОЗ са изпратени предписания до всички кметове на общини и кметства за справянето с опасните вредители, съобщи още той. Съответно те трябва да възложат на лицензираните фирми пръскането на тревните площи, което трябва да се направи поне два пъти годишно - през пролетта и есента, когато кърлежите са най-активни. Задължение на фирмите пък е да указват карантинния срок на препарата на третираните места. Има и безвредни препарати, с които контактът на хора и животни дори веднага след пръскането не е опасен, каза още д-р Йорданов.

В Плевен фирма "Дези0на" вече е започнала обработката на тревните площи. С предимство са градинките в детските заведения - градини, ясли, училища. От края на тази седмица започва пръскането и на площите в централната градска част, съобщиха от фирмата. За да започне пръскането обаче тревата трябва да е ниско окосена. Проверка на "BG Север" обаче показа, че паркът на улица "10 декември" изобщо не е окосен. А той е единствен не само в района, любимо място на майки с деца, малчугани и хора, които разхождат домашните си любимци. Интересно как те ще се спасят от кърлежите, когато явно паркът не може да бъде обработен. Иначе от фирмата обявиха, че тази година от общинския бюджет са заделени 10 хиляди лева, които щели да стигнат и за повторно третиране. Не стана ясно обаче какво ще се прави в парк "Кайлъка". От фирма "Дезина" заявиха, че той не е общинска собственост и съответно - не е тяхна грижа. Отговорът на областния управител Цветко Цветков обаче е, че част от парка е общинска собственост и тя би трябвало да бъде обработена от "Дезина". За да се третира останалата част от парка, областната администрация разчита на спонсори.

 

Домашните любимци страдат най-често* Лаймска болест

Лаймската болест е една от най-разпространените предавани с кърлежи инфекции в България. Клиничната картина може да имитира редица заболявания. Първият стадий започва след инкубационен период от 3 до 30 дни и се характеризира със зачервяване на кожата с диаметър 5 см, обикновено на мястото на ухапване от кърлежа, което впоследствие бързо се разширява. Паралелно със зачервяването или самостоятелно могат да се изявят и други симптоми на началната лаймска болест - увеличение на лимфните възли в областта на ухапването, отпадналост, температура, болки в мускулите и ставите, невралгия, главоболие. Симптомите могат да изчезнат и без лечение, но причинителят остава в организма и заболяването може да прогресира.

Вторият стадий се развива месеци след инфектирането. В тази фаза пациентите често съобщават за умора, проблеми с концентрацията и световъртеж. Типични са кризите на изпотяване и епизодите със силно учестен пулс. Характеризира се с някоя от следните клинични прояви - неврологични, ставни, очни, засягане на сърцето, множествени червени петна по кожата. Третият стадий са усложненията от нелекуваната лаймска болест, години след заразяването. Лечението е с антибиотици и се определя от стадия на болестта. Възможни са рецидиви месеци и години по-късно, предизвикани от останали в организма борелии.

 

* Марсилска треска

Заразяването става чрез ухапване от кучешки кърлеж и по-рядко при попадане на телесното съдържимо на кърлежа през конюктивата и при размачкването му с пръсти. На мястото на ухапването често се появява неболезнено уплътнение (тъмно петно), покрито с тъмна коричка, което в много от случаите остава незабелязано. След скрит период от 3 - 7 дни заболяването започва с висока температура, силно главоболие, мускулни ставни болки, отпадналост, гадене, повръщане и зачервяване на очите. След 3 - 4 дни се появява характерен едропетнист обрив по цялата тяло, включително по дланите и стъпалата. С появата на обрива значително се влошава общото състояние на болния. Температурата продължава около 10 дни, но при правилно антибиотично лечение спада до 3 - 4 дни. При нелекуваните случаи може да се стигне до тежко засягане на черния дроб, бъбреците, нервната система и поява на кръвоизливи. През последните години се наблюдава зачестяване на тежките форми. При своевременно и адекватно антибиотично лечение настъпва оздравяване и пълно възстановяване.

 

* Ку-треска

Основен резервоар на причинителя на ку-треската са селскостопанските животни - главно крави, кози, овце. При тях инфекцията обикновено протича без клинична проява. По време на размножителния период на животните чрез родилните ципи и околоплодните води се отделят голям брой от причинителите на болестта. Човек се заразява при вдишване на пръски или прах, съдържащи причинителя или при консумиране на заразени продукти.

Скритият период е от 3 до 30 дни. Заболяването започва остро с висока температура, втрисане, отпадналост, силно главоболие и мускулни болки. При голяма част от заболелите се развива пневмония. В някои случаи след години заболяването може да хронифицира като засегне и сърцето. За профилактиката и борбата с ку-треската е важно млякото да се консумира само след термична обработка.

* Кримска-конго
хеморагична треска

Кримска-конго хеморагична треска е най-тежко протичащата, но за щастие най-рядко срещаната инфекциозна болест, пренасяна с кърлежи. Тя има сравнително ограничено разпространение. Среща се само в няколко области на страната - Шуменска, Великотърновска, Бургаска, Старозагорска, Сливенска, Пазарджишка, Хасковска и Кържалийска. Освен чрез ухапване от кърлеж заразяването може да стане и при допир с кръвта на болния по време на неговото изследване, обслужване или при медицинска манипулация. Болестта започва с грипоподобни оплаквания - висока температура с втрисане, главоболие, мускулни болки. Появяват се обилни кръвоизливи от кожата венците и вътрешните органи. Може да доведе до смъртен изход. Възстановяването е продължително. Лечението задължително се провежда в инфекциозно отделение.

 

Ухапването от кърлеж обикновено е безболезнено, затова често остава незабелязано. За предпазване специалистите препоръчват:

- избягване посещението на райони с гъста растителност и висока влажност поради благоприятните условия за развитие на кърлежите. За почивка в природата да се използват отъпканите и лишени от буйна растителност места;

- да се носи подходящо затворено облекло - добре пристегнато около китките и глезените, в светъл цвят, с цел лесно откриване на полазилите кърлежи;

- използване на репеленти за кожата и перметрин за дрехите;

- ежедневен оглед за впити кърлежи, с цел недопускане на продължителен престой върху тялото - това е най-важният момент в неспецифичната профилактика на кърлежопреносимите заболявания. Особено внимание трябва да се обръща на "предпочитаните" от кърлежите места - окосмената част на главата (особено при деца), по корема, под мишниците, в слабините, в гънките зад коляното. Наложителен е и оглед на домашните кучета и носенето на противопаразитни каишки;

- редовно почистване на падналите клони и гниещите листа, окосяване на тревата и ограничаване достъпът на животни в тревните площи на населените места.

 

 

ЛОВЕЧ

 

Обезпаразитяват в детски градини и паркове

 

Мира ГАНЧЕВА

През този месец ще се извърши първото дезакаризиране на тревните площи във всички детски градини и ясли, на детските площадки и в парковете в централната градска част в Ловеч, съобщиха от "Дезинфекционна станция" ЕООД. Това се прави най-вече заради кърлежите, които са преносители на много болести, но и заради всички останали буболечки. Предвидено е да бъдат обработени над 30 дка площ в Ловеч и над 20 дка в по-големите села.

Обезпаразитяване се прави два пъти в годината и по думите на специалисти е напълно достатъчно. Втората обработка на площите ще бъде през септември. В третираните участъци се поставят табели, които информират за обработката с препарати, с цел да не се ползват 24 часа.

Дезакаризация може да си поръча всеки, увериха от фирмата в Ловеч. Обработката на декар против кърлежи и бълхи струва около 40 лв., като цялата дейност се извършва с препарати на "Дезинфекционна станция". Препарати се продават и на граждани и ако те желаят, могат да напръскат сами площите си, като ще получат ценни указания от служителите на дружеството.

 

 

ВИДИН

 

Нашествие на комари тормози града

 

Теменужка ИЛИЕВА

Вечер градската крайдунавска градина на Видин, която е предпочитаното място за отдих и развлечения, опустява. Няма ги децата по детските кътове, няма ги старците по пейките. Тук - там може да се видят разхождащи се младежи, удрящи се по лицето от време на време. Всъщност, това не е удряне, а бой по комари, които се полепват по лицата и ръцете.

Заради топлото време и многото блата от разливи на Дунав и подпочвени води комарите са се появили с две седмици по-рано. Общината обаче всяка година обявява обществена поръчка за избор на дезинфектори в началото на май. Докато тече обществената поръчка, комарите тормозят гражданите.

Според кмета на Видин Румен Видов тази година ще бъдат похарчени 77 000 лв. за борба с комарите. От следващата година борбата ще се води съвместно с общината в град Калафат. Сега в румънския град не пръскат срещу комари, защото на тяхна територия блатата са повече и на практика са не изтребими.

Кърлежите са се появили две седмици по-рано от други години. Всеки ден през спешните центрове преминават хора, ухапани от кърлежи. Очевидно годината е подходяща за тяхното разпространение. Дезинфекционната станция във Видин третира площите в училища и детски градини срещу кърлежи, но само на тези, които имат сключен договор за това. Все още директори на училища си спестяват средства от недостигащите делегирани бюджети за третиране на зелените площи срещу кърлежи.

Вече няколко години министерството на финансите осигурява целеви средства на общините за борба срещу комарите. Те се предоставят по предложение на Асоциацията на дунавските общини, която се ангажира с борбата срещу комарите. Тези пари не могат да се използват за други цели.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

17 са случаите на лаймска болест

 

Кремена КРУМОВА

17 са случаите на лаймска болест във Великотърновска област от началото на годината до сега. Само за последния месец април болните са пет. Това съобщиха от РИОКОЗ в старата столица. Голяма част от заболелите са ухапани от кърлежи на открити тревни площи по време на излети. Ето защо, за да ограничат опасностите от гадинките, здравните експерти са разпространили брошури и рекламни материали в детски градини, училища, такива са оставени и при личните лекари. Те са дали и нужните предписания на общините кога и как да пръскат зелените площи. Във Велико Търново вече е извършена дезакаризация срещу бълхи и кърлежи в парковете и зелените площи. Това е част от четирите сезонни етапа на обработка на тревните терени с препарат против инсектите. Това е в изпълнение на сключения между община Велико Търново и "Дезинфекционна станция Велико Търново ЕООД договор за обработка на парковете, тревните площи, детските площадки и дворовете на детски ясли и градини, училища и социални институции, както и междублоковите пространства. Тревните терени, които бяха третирани с химически препарати, са обозначени с необходимите предупредителни табели за извършените третирания, както и за карантинния срок.

Превантивните мерки срещу кърлежи и бълхи през този сезон са да се пръскат с препарати животните, дворовете, тревните площи. При излет е необходимо облеклото да е по-светло и плътно, за да може да затрудни контакта на кърлежа с човек. Специалистите съветват да се използват репеленти, а след края на разходката да се огледа хубаво тялото.

При ухапване от кърлеж е добре отстраняването да стане в медицинско заведение. Не е вярна тезата, че за да излезе само, забилото се насекомо трябва да се намаже с нещо мазно - кърлежите дишат с пори, които са на гърба им. Ако кърлежът е бил заразен, с повърнатото той внася инфекциозен материал в човека, за пореден път предупреждават от противоепидемиологичния отдел към РИОКОЗ.

 

 

ГАБРОВО

 

Дряново гонят бълхите

 

Мариана ДИМИТРОВА

В Дряново започна борбата с бълхите и кърлежите. През втората половина на април там вече бяха опръскани срещу паразити 12 000 квадратни метра тревни площи, публична общинска собственост. Заради размножителния период на гадините в града на Колю Фичето са планирани още три обработки на зелените площи - през юни, юли - август и октомври.

От началото на май в Габровска област стартира първата по рода си ваксинация за лисици срещу бяс. От главния епизоотолог на Регионалната ветеринарна служба стана ясно, че ваксината не е опасна за другите селскостопански животни. Целта била по-голямо количество от ваксината да бъде поета от лисиците. Програмата за ваксинация ще продължи 5 г. Няма да се ограничава пашата на домашните животни, но не трябва да се навлиза в горските местности. До 20 май било препоръчително добитъкът да не се пуска навън. Ваксиналните примамки ще изградят имунитет на дивите прасета и не представляват опасност за консумацията им. Тази година есенна ваксина на прасетата няма да се прави. Над 70 на сто от дивите прасета имат изграден имунитет, обясниха още от ветеринарната служба.

50% от средствата, необходими за ваксинирането на лисиците срещу бяс, ще бъдат възстановени от Европейския съюз.