ТЕМА


 

Абитуриентите - лукс по време на криза

 

Въпреки кризата по-голямата част от абитуриентите отново ще заложат на марковите и скъпи тоалети, показа репортерско проучване на "BG Север". Почти всеки ще се включи и в т. нар. втора вечер, която се прекарва на морето или в някой луксозен планински курорт. Явно родителите предвидливо са скътали по някой лев за голямото събитие.

В навечерието на абитуриентските балове екип на "BG Север" се опита да разбере какво тази година вълнува зрелостниците - от гледна точка на тоалети и предпочитани места за приятно изкарване.

 

 

ПЛЕВЕН

 

Близо три стотачки само за тоалет

 

Местните зрелостници залагат на родното производство

 

Търговци казват, че през тази година абитуриентите са станали по-претенциозниЕмилия КАРАБУЛЕВА

Не по-малко от 300 лв. излиза само облеклото на абитуриент през тази година, ако сте решили да пазарувате в последния момент, установи репортерска проверка в търговската мрежа на Плевен. Баловете започват след седмица, а суетнята по магазините продължава. Някои от по-предвидливите, пък и по-пресметливи абитуриенти се снабдиха с тоалети още преди месеци, когато намаленията стигнаха от 50 до 70% от цената на дрехите.

Най-търсени в търговската мрежа са тоалетите българско производство, по-слабо се харчат вносните. Турските облекла са с по-ниски цени, но и качеството им не е добро. Шикозни, феерични рокли, внос от Гърция, пък вървят по 500 лв. и нагоре и не са по джоба на нашенеца. Родното производство освен че е стилно, може да се намери и с намаление по магазините. Вечерните рокли се предлагат на цени от 45 до 125 лв., ако са в по-изчистен вариант, а с бродерия, воали, мъниста и др. украси могат да се намерят от 220 до 320 лв. Мъжките костюми пък се продават от 140 до 200 лв., намират се и такива по 90 лева, но от миналогодишните колекции. Най-евтин вариант за обувки и чанти на дамите в комплект се предлага по 50 лв. Ако заложите на маркови дрехи и аксесоари обаче, разходите ви могат да достигнат хилядарка.

Търговци казват, че през тази година абитуриентите са станали по-претенциозни, намират моделите за тоалетите си в интернет и шият по поръчка. Част от фирмите производителки вече излизат с каталози, а това улеснява клиентите при избора. Търговци обаче смятат, че пазарът все още е в дълг към абитуриентите по отношение на избора на най-подходящите материи, модели и аксесоари. През тази година зрелостниците наблягат на класически, изчистени модели, а момчетата предпочитат семпло облекло, което осигурява свобода на движенията.

Репортерска проверка на пазара на официалните облекла установи, че дамите се спускат най-често на тоалети в черно, лилаво и розово. Момчетата пък и тази година не изневеряват на традицията да се появят в нощта на бала в черно, сиво или бяло. В цветовата гама за обувките хит за момичетата е сребристото, а при мъжете опушено черно и кафяво, казват търговци.

Средно с десетина лева са скочили цените на абитуриентските тоалети от новите колекции в Плевен. На някои места пък се правят отстъпки, ако се закупят и аксесоари към основния тоалет. Като цяло обаче търсенето през тази година е по-слабо в сравнение с миналата. Родителите на зрелостниците гледат да се вместят в отделения бюджет за празника, затова търсят пресечната точка между цена и качество. Въпреки че Плевен се спряга като град с доста високи цени, оказва се тук абитуриентските тоалети излизат по-евтино. Потърпевши разказват, че една и съща рокля в Плевен се предлага за 150 лв., а в София - на двойно по-висока цена.

Най-голям наплив от зрелостници търговците очакват в началото на май, когато в последния момент се избират бижута, аксесоари или пък се пазари по още един тоалет за празничните дни след официалната вечер.

 

 

ВИДИН

 

Турска мода заля магазините

 

Магазините във Видин все още предлагат тоалети за абитуриентските балове

Тина ИЛОВА

Мъжки костюми и момичешки рокли, доставени в месеците преди абитуриентските балове във Видин, се оказаха турско производство. Но са много хубави, от известни дизайнери са и са ушити с високо качество, похвали стоката си продавачка от най-посещаваните магазини в центъра на града. Според нея абитуриентите са започнали пазаруването още преди Нова година. Вече почти всички са готови за първата си светска вечер.

Цената на костюмите е по-ниска, като за криза, обясни продавачката. Мъжките костюми са от 89 до 148 лв. Ризите са от 18 до 44 лв. Повечето от младежите са предпочели модел, който е пригоден за носене без вратовръзка. Обувките са от 38 до 56 лв. Те също са турско производство, но са много шик.

Дамските рокли преимуществено са в лилаво и в екрю. Те са с дължина до глезените и са украсени с рози, направени от плата. Цената им е от 110 до 180 лв. С кристали "Сваровски" са по-скъпи. По-скъпи са и моделите с тюл върху плата в някои от частите на дрехата. Разнообразието от обувки за абитуриентките е много голямо - от такива в ярки цветове, до фасон от крокодилска кожа. Токчетата са много високи, а върховете - леко заоблени. Дългите остри върхове не са на мода, обясняват продавачките.

Разнообразието при аксесоарите е много голямо. Златарски магазини се надпреварват да предлагат на абитуриентите огърлици от бяло и жълто злато, пръстени с малки камъни, гривни в различни стилове. При чантичките се налагат малките пликове, обшити с изкуствени камъни и дълга верижка за носене на рамо.

Според продавачи, които знаят какви дрехи са продавали минали години, кризата е оказала влияние върху облеклото на абитуриентите тази година. То определено е по-скромно и по-евтино. Няма изявена мода, към която да се стремят всички абитуриенти. Всеки се спасява както може и доколкото му стигат парите. Много от магазините, които минали години са доставяли облеклата, сега са закрити. Катинар виси на няколко от бутиците по улица "Търговска" и дори любимият магазин на абитуриентите "Агресия" също хлопна врати.

 

 

ГАБРОВО

 

Баловете - по-семпли тази година

 

Мариана ДИМИТРОВА

За разлика от минали години, през тази се очаква завършващите випускници доста по-скромно да отпразнуват края на средното си образование. Причината е световната икономическа криза, която остави без работа не малка част от родителите на тийнейджърите. Спад в продажбите на абитуриентски тоалети и лъскави аксесоари отбелязват продавачите на магазини за дрехи, обувки и бижута в Габрово, показа проверка на "BG Север".

Докато преди година - две габровци бяха склонни да броят за одеждите на завършващите училище отрочета хилядарка, че и нагоре, сега лъскавите и маркови гъзарии вече са забравени.

Макар и с по-семпли и не толкова маркови, но пък изискани тоалети, зрелостниците са решили подобаващо да отпразнуват завършването. Голяма част от заведенията в града на Рачо Ковача и атрактивните дестинации като Боженци и Узана вече са заплюти от абитуриентите.

За разлика от миналата година, когато хит в Габрово бе празнуване на балове в курортите на Гърция и Турция, за пътуванията до които родителите се бъркаха по 300 - 400 лв., сега се предпочитат нашенски туристически обекти и родни заведения. Допитване показа, че доста габровци са заделили не повече от 300 до 500 лв. за покриването на целия масраф по бала, а единици са баровците, които имат възможност да спретнат нещо по-така за отбелязване на пълнолетието на детето си.

 

 

МОНТАНА

 

Скъпите покупки не спират

 

Симеон НИКОЛОВ

Въпреки кризата покупките на скъпи тоалети за баловете не спират, съобщи за "BG Север" собственичка на магазин за булченски и абитуриентски облекла в центъра на Монтана. Родители на абитуриенти вадят стотачки и купуват на децата си най-модерните рокли и костюми за баловете. Пред нея те споделят, че един бал излиза почти колкото сватба - от 2 000 до 4 000 лв. в зависимост от броя на поканените гости за тържествата у дома или в ресторанта. Търговката твърди, че дори се стига до парадокси - абитуриенти ходят до София и си купуват на по-високи цени рокли и костюми, които ги има при нея. В столицата същите тоалети струват повече заради по-високите наеми и стандарта на живот, но хора от Монтана предпочитат да си ги вземат от там, тъй като смятат тамошните магазини за по-квалитетни. Това показва, че хората имат скътани пари и въпреки кризата всеки дава мило и драго за детето си, коментира продавачката на облекла.

 

 

ЛОВЕЧ

 

Дамите предпочитат дизайнерски предложения

 

Мира ГАНЧЕВА

Абитуриентките в Ловеч залагат на дизайнерски тоалети, показа проучване на "BG Север" сред 19-годишните дами. Това е така, вероятно защото в люляковия град творят две от топдизайнерките на България - Мариета Славчева (модна къща "Пердита") и Венета Василева ("Стил В"). Цветовете на абитуриентските тоалети са разнообразни. Актуални са както ярките, така и нежните багри. Класическото червено също е хит, както и всичките му нюанси - ярко оранжево, приглушено розово, дълбоко винено. Свежо, младо и оригинално изглежда зеленото. Особено ако е съчетание между два негови нюанса - хладно с топло, светло с наситено. Образът на фаталната жена е актуален във всяко време. Ако тази роля съответства на вътрешното ви усещане, обърнете специално внимание на цветовете. Черното ще е идеално за този образ. Не избирайте преливащи багри тип "металик". Дължината може да бъде практически всякаква. За предпочитане е малката черна рокля, която ще обличате и по друг повод. Още един вариант е елегантният костюм ала Марлене Дитрих със съответната прическа и грим. Този тоалет отива на стройни момичета, предпочитащи унисекс излъчването. Що се отнася до материята, в топлата вечер подходящи са коприната, шифонът, органзата, тафтата, гладкият сатен. Всички тези платове се драпират разкошно, изглеждат невероятно и ви позволяват да се чувствате добре дори след няколко часа бурни танци.

Най-актуалните цветове за очни сенки тази година са синьо, смарагд, розово, люляк и нюанси на сивото. Също така и т. нар. опушен грим. Хит са и обемните мигли. Модата при устните налага естествените цветове или просто гланц.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Втората вечер задължително е на крайбрежието

 

Кремена КРУМОВА

Между 1 500 и 2 000 лв. излиза тазгодишният абитуриенtски бал на семействата във Велико Търново. Въпреки кризата и стопените спестявания все пак родителите са успели да заделят някой лев, а и с малката финансова помощ на баби и дядовци, нещата изглеждат добре за последната незабравима бална нощ на любимите внуци. Основно средствата отиват за тоалети. По-малко за куверти, снимки и пътуване, а останалите са за гощаването на роднините и гостите на абитуриента. Между 300 и 700 лв. е една вечерна рокля. При момчетата нещата откъм финанси са по-скромни. Въпреки това обаче марковите дрехи са скъпи. Задължително девойките в старата столица от години се готвят с два тоалета. Единият за вечерта в скъп ресторант в града, а другият - по-скромен за тридневната морска екскурзия до Българското черноморие. За там семейството заделя над 200 лв.

Като за последно тийнейджърите искат да купонясват, да изкарат незабравимо и да изглеждат перфектно. И още от януари започнаха да се готвят за бала. Да ходят по шивачки, по ателиета и да избират подходящите аксесоари. Някои пътуваха и до Асеновград за рокли, само и само да изглеждат различно. Други предпочетоха услугите на шивачки от града, които да им изработят модел, харесан от списание или някое модно предаване.

Черно и лилаво са цветовете, които са предпочитани тази година за абитуриенските балове. Голи гърбове и големи деколтета продължават да са тенденция сред моделите. Няма да липсват и по-щури идеи. Момиче споделило, че ще се появи със змия около врата в балната нощ. Някои младежи крият до последно тоалетите си от приятели и близки, за да може изненадата да е още по-пълна.

В последно време се появи и тенденцията обувките и чантите да са от един и същи плат. Модните ателиета предлагат и такава комбинация. На това пък се радват родители, защото така избягват голямото обикаляне по магазините.

За да посрещнат подобаващо роднините, семействата търсят всевъзможни начини поне това перо от бюджета да им излезе по-тънко. На изгодно предложение е попаднало търновско семейство, което ще заведе приятелите си на общинската вила в Стражица. С техни продукти заведението иска само 6 лв. за човек.

 

 

ГАБРОВО

 

Баловете - по-семпли тази година

 

Мариана ДИМИТРОВА

За разлика от минали години, през тази се очаква завършващите випускници доста по-скромно да отпразнуват края на средното си образование. Причината е световната икономическа криза, която остави без работа не малка част от родителите на тийнейджърите. Спад в продажбите на абитуриентски тоалети и лъскави аксесоари отбелязват продавачите на магазини за дрехи, обувки и бижута в Габрово, показа проверка на "BG Север".

Докато преди година - две габровци бяха склонни да броят за одеждите на завършващите училище отрочета хилядарка, че и нагоре, сега лъскавите и маркови гъзарии вече са забравени.

Макар и с по-семпли и не толкова маркови, но пък изискани тоалети, зрелостниците са решили подобаващо да отпразнуват завършването. Голяма част от заведенията в града на Рачо Ковача и атрактивните дестинации като Боженци и Узана вече са заплюти от абитуриентите.

За разлика от миналата година, когато хит в Габрово бе празнуване на балове в курортите на Гърция и Турция, за пътуванията до които родителите се бъркаха по 300 - 400 лв., сега се предпочитат нашенски туристически обекти и родни заведения. Допитване показа, че доста габровци са заделили не повече от 300 до 500 лв. за покриването на целия масраф по бала, а единици са баровците, които имат възможност да спретнат нещо по-така за отбелязване на пълнолетието на детето си.

 

 

ВРАЦА

 

Море или планина - 50:50

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА

Настъпва сезонът на абитуриентските балове, а с тях и суетнята не само за хубави и оригинални тоалети, но и за приятно преживяване, което ще остави спомен за цял живот. По традиция в последните години баловете се организират на два етапа - във Враца, предимно в хотел "Хемус", и в някое красиво курортно място. Мениджърът на туроператорската фирма "Алфатур" във Враца Рени Симеонова посочи, че врачанските зрелостници имат вече резервации за своя втори бал.

"Съотношението между морски и планински хотели е 50 на 50. Стоте зрелостници от СОУ "Христо Ботев" например избраха Банско в 4-звездни хотели, Езиковата гимназия и СОУ "Васил Кънчов" - Слънчев бряг, в 3-звезден хотел, в морски курорт са и "Козма Тричков", Математическата гимназия и Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство - в Пампорово в 5-звездни хотели. Училищата в Мездра също ще пътуват с нас - Слънчев бряг, Пампорово и Орловец. В пакета влизат две или три нощувки, програма, посещения на забележителности като Рилския манастир, Мелник, Смолян - планетариума, Бачковския манастир", уточни Симеонова.

Цената варира между 170 и 215 лв. в зависимост от броя на нощувките и категорията на хотела. В нея влиза още транспортът, закуска и бална вечер. В дните от 22 май до 2 юни от Враца ще тръгнат 30 автобуса с абитуриенти. С тях задължително ще пътува представител на туристическата агенция, медицинско лице, определният брой ръководители-учители и членове на училищното настоятелство.

Симеонова припомни, че преди години абитуриентите предпочитаха да пътуват в чужбина - Гърция и Турция, но със забраната на нощните преходи те се преориентираха към известни български курорти. "Ние също се стараем да ги насочим към тях, защото балът тук по никакъв начин не може да се сравни с едно мероприятие в Турция или Гърция. Там обикновено пускат тяхна музика, рано приключват вечерята, ограничават ги във веселата част, въобще вниманието към тях е като към туристи, а не като към по-специални гости", каза Симеонова. Според нея младите хора вече са се научили да празнуват, почти не създават проблеми. "Има единици, които са по-буйни, но общо взето се държат добре - не сме имали драстични случаи с напивания, сбивания. Празнуват с мярка- не случайно ни разрешават 4 и 5-звездни хотели. Надявам се, че и тази година ще бъде така", каза още Рени Симеонова.