ТЕМА


 

 

 Алкохолен бум сред непълнолетните

 

Настроението на шумните тийнейджърски компании обикновено се дължи на наркотици и алкохол

ПЛЕВЕН

 

Седемгодишно дете в кома след як запой на Цветница

 

Мая ПАСКОВА
Поля ТОМОВА

Влизайки в заведение в ранния следобед за по кафе с приятел на всеки се е случвало да се втрещи от картинката на масата в ъгъла. Деца на максимум 11 - 12 години, момичета и момчета, с отмерен жест опъват димящ фас и отпиват направо от бутилката бира. Гледката на пръв поглед е шокираща, после предизвиква гняв, но скоро си принуден сконфузено да си изпиеш кафето, без да вдигаш поглед към шумната компания, за да не те сметнат за "консерва". В последствие свикваш. И невероятните статистики и резултати от всевъзможни проучвания, които потвърждават все по-ниската възрастова граница на употребяващите редовно алкохол деца, вече не постига желания резултат да светне червената лампичка, че се случват неестествени неща. Спорен е и въпросът откъде тръгва всичко - от семейството, където още непроходилото бебе си топи пръстчето в чашата с ракийка на татко, за да "знае и да не му се смеят после хората", в училището, където учителите нямат почти никакви права за контрол и наказания, в липсата на строги закони и солени санкции или в безразличието на обществото.

Най-облагодетелствани от обстоятелствата както винаги са търговците. Промяна в Закона за здравето вече не забранява да се продава алкохол и тютюневи изделия в радиус от 200 метра от детските градини, училищата, общежитията за ученици, лечебните заведения, а само на територията им. Така че от РИОКОЗ не могат да санкционират собствениците на павилиони, буквално кацнали на оградата на школото, щом имат разрешително да продават цигари и алкохол, обясняват оттам. Могат да ги глобят само в момента, когато ги продават на непълнолетен, но това пък е много трудно доказуемо. Успех има само в специализираните акции, съвместно с РДВР в нощните заведения, когато могат да се изискват лични карти на посетителите. Наредба 14 на общинския съвет в Плевен също гласи, че в нощните заведения за развлечение - кафенета, кафе-аперативи, игрални зали, клубове, барове, ресторанти, дискотеки и др., се забранява достъпът на лица под 18-годишна възраст след 23,00 ч. в летния период (1 април - 30 септември) и след 22,00 ч. през зимата (1 октомври - 31 март). Учениците под 14-годишна възраст могат да посещават същите заведения до 22,00 ч. през лятото и до 21,00 ч. в зимния период.

Глобите за собствениците на подобни заведения, които предвижда общината, са от 50 до 500 лв. При повторно нарушение санкцията е в размер на 500 лв. и лишаване от правото да се упражнява определена професия или дейност за срок от 1 месец до 2 години. Ограниченията обаче отпадат, ако тийнейджърите са придружени от родител или настойник.

Масово явление е и целодневната пълняемост на кафетата в непосредствена близост до училищата. Обикновено в учебно време. И обикновено в компанията на алкохол, цигари, наркотици. На кого му пука за здравето на тийнейджърите - нали оборотът върви. За проверките обикновено веднага се разбира и се взимат необходимите мерки, твърдят от РИОКОЗ. Отсъствията не плашат учениците. Родителите очевидно нехаят. И макар да се оправдават, че не носят отговорност какво се случва с децата им през учебно време, не може да не се интересуват с каква компания се събират след това. Край блоковете им, под собствените им прозорци, където се търкалят празни бутилки и употребявани спринцовки. Особено когато става дума за деца в началните класове!

Седемгодишно дете е прието в кома след запой с бира и ракия по повод Цветница. Това е най-малкият пиян пациент в спешното отделение в Плевен, разказа неговият началник д-р Петко Стефановски. Той съобщи и тревожния факт, че почти всеки ден в отделението се приемат пияни деца. За последния месец те са осем. Една трета от децата попадат в спешното след купон, други след дискотека, а има и такива, които пият в училище или вкъщи. Имало е случай, в който 14-годишно момиче е взето с линейка от двора на училището в 11 часа на обяд. До момичето е намерена празна бутилка водка. Спасихме я и след два - три часа тя дойде в съзнание, почна да псува, да вика, изскуба си системите и си тръгна, разказва д-р Стефановски. Оказва се, че ученичката е имала рожден ден и сутринта е отишла на училище с бутилка водка.

13-годишно момче пък попада в спешното отделение след купон. Довежда го майката. Жената звъняла на мобилния телефон на сина си и след като той не отговорил, отишла да го търси на адреса на купона. Намерила го в безсъзнание в коридора, пиян до козирката след като пил водка с бира. Децата не просто пият, а се наливат, казва докторът. Много модерни сега са няколко коктейла, т. нар. ар енд би - ракия и бира, енергийна напитка или кола с екстази или амфетамини, дрога и алкохол. Наблюденията на лекарите от спешното са, че употребата на хероин в Плевен намалява, увеличава се тази на екстази и амфетамини. Най-често учениците в дискотеките се наливат с енергийна напитка плюс амфетамини. Организмът се превъзбужда за определено време, след това обаче ги докарват в безсъзнание. Най-тревожното е обаче, че децата пият още от сутринта.

Острото състояние при подобно напиване е катастрофално за черния дроб, алармира д-р Стефановски. "Младите организми се справят, но с течение на годините това води до алкохолизъм и т. н. Започва се от келешлък, но с течение на времето става сериозен проблем, категоричен е шефът на спешното отделение.

 

 

ВИДИН

 

Тревожна тенденция отчита изследване

 

Теменужка ИЛИЕВА

Видинските ученици опитват алкохол на 13 години, съобщи след мащабно изследване на явлението Красимира Елисеева, председател на областния съвет по наркотични вещества. То е направено по поръчка на националния център по наркомании.

В проучването са обхванати 1 600 ученика на възраст от 15 до 19 години. 926 са момичета и 674 - момчета. Тинейджърите са отговорили доброволно и анонимно на 46 въпроса. Изводите от анализа на отговорите са тревожни. А именно - 43 процента от анкетираните признават, че са опитали алкохол преди да навършат 13 години. Те са с 10 процента повече в сравнение с 2005 г., когато също е било правено подобно проучване.

 

 

ЛОВЕЧ

 

Лекари очакват работа около феста през май

 

Мира ГАНЧЕВА

Само като си помислят за предстоящия парти фест в Ловеч през май, на лекарите в спешното отделение им настръхват косите. Това довериха самите те къде на шега, къде на истина. Защото на шестдневния музикален купон ще има и доста тийнейджъри, дошли от други градове, които ще са тук без родителски надзор.

През април в спешното отделение е имало един случай на дете, прекалило с алкохола, съобщи за "BG Север" началникът на отделението д-р Николай Дяков. 14-годишното момче е било прието в 23,20 ч. на 2 април и е било прегледано от детски лекар, токсиколог и невролог. Препоръчана е хоспитализация поради отравяне от неясен произход, но детето не е останало в болницата и в 1 ч. си е тръгнало. От началото на годината това е вторият регистриран в отделението случай на препиване на непълнолетен. Първият е бил през февруари, когато в 1,30 ч. 17-годишен младеж е потърсил лекарска помощ заради прекаляване с алкохола. Част от тежките случаи обаче попадат направо в интензивното отделение, обясни д-р Дяков. Например в началото на годината двама ученици са лекувани именно там заради препиване.

Най-често децата прекаляват с чашката в малките часове на денонощието, показва практиката на лекарите. Задължително те употребяват твърд алкохол, който за по-голям ефект е "разреден" с бира. Предпочитани места за сбирките са дискотеките и частните купони. От време на време полицията прави редовните си проверки по дискотеките, но най-много да бъдат прибрани в районното управление малцина тийнейджъри, които са без документи и които униформените пускат, след като родителите дойдат да си ги приберат. Нерядко обаче полицаите отнасят ругатни от негодуващи, че са им прекъснали сладката нощна дрямка, бащи.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

В школо реализират проект Научи се да ме разбираш

 

Кремена КРУМОВА

Напиванията сред младежите не са често явление във Велико Търново, но не са и изолиран случай. Половината учители са на мнение, че употребилите алкохол ученици влизат в час и се държат неадекватно, а други смятат, че такива техни възпитаници си остават вкъщи да се наспят и не се вясват в школото. После си вземат медицинска бележка, за да извинят отсъствието.

Има обаче няколко случая през миналата година, регистрирани в Спешното отделение, на прекалили с алкохола непълнолетни. Това са пет деца от VI клас и тийнейджъри от X и XI клас, които се почерпили на футболен мач.

По двама - трима на година през нас преминават и дрогирани младежи, прекалили с алкохола, казва д-р Стефан Филев, шеф на Спешното отделение в МОБАЛ "Ст. Черкезов.

Преди коледната ваканция през миналата година. група ученици от основно училище в града решили да се почерпят преди празничното парти в школото с негови бивши възпитаници. Учителите забелязали, че едно дете от VI клас, осем момчета и три момичета от VII и VIII клас били с приповдигнато поведение. Оказало се, че те пили преди партито извън училище и дошли почерпени. Едно от децата в VIII клас е получило след този инцидент второ предупреждение за поведението си. При трето такова то ще бъде изключено.

"Следим да няма проблеми. Грижим се да създаваме положителни емоции. Нашето училище работи по проект "Научи се да ме разбираш, където деца, родители и учители участват в различни видове дейности и се опитват да разбират посланията на другите във всички области. Идеята е най-вече да търсим начини и средства за предотвратяване на тези проблеми. Аз дори съм разпоредил допълнителни часове в часа на класния, където по програма се провеждат дискусии по здравни въпроси един път в месеца. Ще се говори повече за превенция на алкохола и други вредни навици сред младежите, коментира превантивните мерки срещу подобни инциденти директорът на ОУ "Бачо Киро в старата столица. Скоро на школото дори му предстои да бъде снабдено с видеокамери.

Въпреки мерките, които се вземат от страна на учители и директори, младежите опитват и злоупотребяват с алкохола. Лошото е, че родителите също нямат поглед върху децата си и обвиняват възпитателите в школата за недоброто им поведение. Други роптаят срещу нощните заведения, където се сервира алкохол дори на малки деца.

 

 

ВРАЦА

 

Кметът се зае лично с проблема

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА

Кметът на Враца Тотю Младенов забрани с писмена заповед от 18 април продажбата на цигари и алкохолни напитки на деца и младежи под 18 години и посочи, че лично взема под контрол този проблем. Пред "BG Север" той коментира повода за припомняне на забраната, записана в Наредбата за извършване на търговска дейност на територията на общината, заради десетки сигнали от граждани, че в търговски обекти и питейни заведения, особено в близост до учебни заведения, се продават спиртни напитки и цигари на деца и ученици. За нарушаване на забраната на собствениците и управителите на магазини, питейни заведения и други търговски обекти ще бъдат налагани административни санкции и глоби до 500 лв.

Младенов каза още, че при периодичните инспекции за контрол по изпълнение на заповедта, ще се изискват документи и за задължителното наличие на бандерол на спиртните напитки, тъй като има случаи на натравяния с фалшив алкохол. Преди десетина дни експерти от РИОКОЗ и полицаи при съвместна акция откриха 794 бутилки с 495 литра алкохол без бандерол. Сред напитките най-голямо е количеството на водката - почти 270 литра, следвана от различни видове ракии, уиски, бренди, джин и ликьори. Алкохолът е бил иззет в полза на държавата и унищожен, уточниха от полицията. В тази връзка от Спешния център във Враца съобщиха, че от коледните празници досега са имали четири случая на алкохолно отравяне след употреба на голямо количество спиртни напитки от непълнолетни ученици.

От полицията припомниха за инцидента, станал в началото на април, когато 16-годишният Стефан Емилов по прякор Мачката намушка с нож 17-годишния Станислав Иванов пред училище "Св. св. Кирил и Методий във Враца. Острието направило 10-сантиметрова рана от лявата до дясната скула като отрязало част от носа. Ударът в гърба пробил ребрата и направил 8-сантиметров разрез в белия дроб. Животът на момчето бил спасен след няколкочасова тежка операция. Една от версиите за тази жестокост е, че Мачката бил пиян и дрогиран и в това състояние решил да отмъсти на Станислав заради гадже. Негови съученици твърдели, че Стефан редовно се напива и друса. Той е син на разведени родители, припечелвал пари от стъклар, като чупел прозорци на коли и жилища и така му набирал клиенти. Мачката е известен на Детската педагогическа стая с криминалните си прояви. Преди няколко месеца, почерпен добре, нахлул в класна стая в Професионалната гимназия по строителство и архитектура по време на час и забил нож в черната дъска, като за малко не улучил учителката. За това деяние е изключен от Професионалната гимназия по машиностроене и оттогава не посещава училище.

С това обаче се изчерпват случаите на употреба на алкохол във врачанските училища според завеждащата отдел Образование на община Враца Митонка Червеняшка и секретаря на комисията по противообществени прояви на малолетни и непълнолетни Валери Пеевски. Те твърдят, че при тях не е постъпвал нито един друг сигнал за прояви на ученици, употребили алкохол. Според Пеевски и да има такива случаи те вероятно се прикриват от учители и директори, за да не се бие по имиджа на учебното заведение. За тях се разчува едва когато се намеси полицията или се обадят от Спешния център. Не издържа на обструкцията от страна на педагогическия персонал идеята на директора на най-голямото във Враца СОУ Христо Ботев, където се учат 1200 деца от I до XII клас, за въвеждане на алкохолна проба на учителите и по-големите ученици при влизане в училището. Кръстев възнамеряваше да извършва тази проверка с дрегер, тъй като беше констатирал, че в подопечното му заведение влизат както пийнали или махмурлии от вечерта учители, така и ученици. Колегите му обаче възроптаха сериозно върху това посегателство на личността им и той беше принуден да се откаже от идеята си, получила по-скоро язвителни нападки, отколкото разбиране.

 

 

монтана

 

Момиче едва не умря от наливане с водка и бира

 

Симеон НИКОЛОВ

16-годишна ученичка от елитно училище в Монтана едва не издъхна няколко часа преди Нова година. Момичето бе докарано в кома в Центъра за спешна медицинска помощ в областния град и само благодарение на бързата реакция на лекарите бе спасено. Оказа се, че то е решило да посрещне новата година с компания на снежна пързалка пред блока си и пийнало по една бутилка водка и бира да се сгрее в студената зимна нощ.

Макар продажбата и сервирането на алкохол на непълнолетни да е забранена с кметска заповед и с общинска наредба за опазване на обществения ред, то в заведенията в Монтанско рядко се съобразяват на колко години са клиентите им.

След пиянски запой в дискотека преди месец тийнейджър взриви мощна самоделна бомба в павилион за бърза закуска и го потроши напълно. Цели 6 часа след експлозията полицията бе отцепила района на взрива и търсеше следи от бомбаджията. Той бе хванат 10 часа по-късно, все още пиян.