ТЕМА


 

Непоправимите последствия от нерационалното хранене

 

Във века на "кока-кола" - културата и хапването на крак проблемите със затлъстяването, особено при децата, стават все по-сериозни. Ако за това не се говори, малчуганите с наднормено тегло ще продължават да се увеличават, а последиците за тяхното здраве ще стават все по-опасни. Екип на "BG Север" се опита да разбере какво е положението в областите, в които се разпространява вестникът, и доколко хората стават по-непримирими към вредните и опасни хранителни навици на подрастващите.

 

 

ПЛЕВЕН

 

Подмладихме захарния диабет, инфаркт на 20 г. не е прецедент

 

Психотравмата за пълния тийнейджър е голяма, комплексите са много

 

Добрият външен вид е основен мотив при тийнейджърите, но често те стигат до крайности в диетите

Мая ПАСКОВА

ъщеря ми е на 18 години. От 10 г. вкъщи не се внасят бял хляб, десерти, гази рани напитки. Всички сме подложени на постоянна диета, за да можем да върнем нейното здраве". Това разказва майка от Плевен, преминала през ада от последствията на подценяваното като заболяване затлъстяване. Всичко започва преди 10 години, когато детето отива за една лятна ваканция на село при баба. Понеже било кльощаво според нейните разбирания, тя се заела с нещата и за три месеца го докарала до 15 кг плюс. Организмът реагирал с повишаване на кръвното налягане, а в последствие с нарушаване на метаболизма. Проблемът се задълбочил в пубертета. Гладуването в санаториум не дало очакваните резултати. Наложило се цялостна промяна в режима на хранене на цялото семейство, който продължава и до днес.

"Всяко 5-о дете в страната е с наднормено тегло, 1 на 11 деца е със затлъстяване. Това означава, че в един нормален клас в училище две деца са болни, а това е един тревожен резултат", твърди д-р Цветан Димитров, диетолог в РИОКОЗ - Плевен. В Плевенска област децата с наднормено тегло са с 1 - 2% под средния за страната, който е 22% и това може да се обясни с по-високото ниво на образованост на населението, твърди той.

Мисленето на българина обаче е следното: няма да живея сто години, ще ям каквото ми е вкусно. Да, но като станеш на 50, вдигнеш кръвно, станеш импотентен и направиш два инфаркта, защото си дебел, започнеш ежедневно да посещаваш поликлиниката за безплатни лекарства, тогава вече има значение, припомня диетологът. Именно последиците върху здравето са най-опасни при хората с наднормено тегло. Подмладихме много захарния диабет, високо кръвно налягане при 10-годишни деца вече не е прецедент, инфаркти при 20-годишни също, а това е страшно, предупреждава д-р Димитров.

Днешното модерно общество е безмилостно към дебелите и това е другият безспорен факт (вижте "Мюзик айдъл"). Да си дебел на 13 - 14 години е страшна трагедия, защото децата са жестоки към връстниците си. Психотравмата, която се нанася на дебелото дете, се изживява много тежко по два начина. В първия случай то се затваря в себе си, изживява тежка депресия, която лекува с храна и още повече влошава състоянието си. Вторият е другата крайност - пълен глад. И тогава идват анорексията и булимията - двете лица на една и съща болест, която без навременна намеса на психиатър и болнично лечение, често завършва със смърт. Тази година в България петима млади хора на хиляда ще се разболеят от анорексия и едно момиче на сто - от булимия, алармират от здравните институции. При тези психични заболявания е характерно да виждаш себе си дебел, въпреки че тялото ти прилича на скелет. При анорексията страхът от напълняване предизвиква силно ограничаване на храненето, изтощителни физически упражнения, взимане на диуретици или разхлабващи средства. Болните изпитват непрекъснато чувство за студ, уморени и апатични са, губят интерес към социални контакти, често настъпват хормонални нарушения със спиране на менструацията. Булимията е сериозно нарушение в хранителното поведение, което се изразява в честа консумация на големи количества храна, последвани от целенасочено "прочистване на организма" чрез повръщане и употреба на очистителни. Психичното заболяване е свързано със загуба на контрол върху храненето и постоянна концентрация върху телесното тегло. Отключващи моменти са депресията или затлъстяването, особено в детска възраст и в пубертета. Често и двете заболявания остават скрити за семейството, докато състоянието на девойките не се влоши непоправимо.

Както във всичко и тук правилото е умереност. Правилното и здравословно хранене трябва да се възпитава от най-ранна детска възраст. Семейството обаче играе най-важна роля. Защото родители, които са с наднормено тегло и имат нездравословни хранителни навици, няма как да възпитат децата си да се хранят правилно. И те също затлъстяват. Ниската физическа активност, агресивната реклама на нездравословни храни от всички електронни медии, насочена директно към младите хора, бедността и невежествоото, също са основни причини децата да израстват дебели и болни. Представете си, ако отидете на гости в семейство с малко дете и му занесете кило портокали вместо чипс и шоколадово яйце - то буквално ще ви намрази. А колко пъти майката взима озверелият от глад малчуган от детската градина и го води да му купи пица. Защото той е отказал да изяде предложената му преди това ябълка.

Можем да го направим само ако сме мотивирани да живеем здравословно, ако се уважаваме или - ако сме хора с висока самооценка, е мнението на д-р Цветан Димитров.

В момента РИОКОЗ - Плевен, работи по проекти по Национален план за действие "Храни и хранене", насочен към ограмотяване на учениците в здравословно хранене от 16 - 19-годишна възраст и родителите на малките - 7 - 10 г. Защото добрият външен е основен мотив при по-големите, но за децата са отговорни родителите им. В подготвените брошури са дадени препоръки за здравословен хранителен прием, съвети за изграждане на правилен хранителен модел, както и проблемите на храненето на българските ученици.

Подготвя се и наредба за храненето в ученическите столове, бюфети и лавки, която предстои да бъде обнародвана, съобщи още д-р Димитров. Ако имах власт, бих забранил кебапчето със закон да се предлага, приготвя и консумира, категоричен е той.

И се надява в бъдеще да се отделят повече пари за превенцията на заболяванията, а не за лекуване на последствията от затлъстяването или анорексията.

 

 

ВИДИН

 

Дебелото не е само грозота, то е и болест

 

Дебели деца може да се видят навсякъде - и в града, и в селата

Тина ИЛОВА

Във видинска клиника майка е довела детето си на лекар-специалист. Седмокласникът Методи имал високо кръвно налягане, пулсът му бил ускорен, пише в документа му за преглед семейното джипи. Като погледнеш детото, без да си лекар, можеш да кажеш от какво са му кръвното и сърцебиенето. Талия няма, месата около кръста му са се провесили над панталоните. Приличат на бухнало тесто, което не може да се прибере. Бузите - напращели, очите скрити в тлъстините на лицето. "От малък си яде повече, ако не му дам - иска си. Сега вече не мога да го контролирам - сам си купува кроасани, джобове, сандвичи. За чипс и крокита да не говорим - постоянно нещо дъвче". казва майката. Изпуснали сте го да напълнее и сега какво ще правите, пита я жена от пейката на чакащите пациенти.

Наистина, какво да се прави? Родителите би трябвало да знаят, че прехранването е вредно. Ако усетят постоянен глад у детето си, да се консултират с лекар. Може още с първите признаци на затлъстяването да предотвратят деформацията на детското тяло. Но у нас културата на хранене е ниска, а родителите все още се радват на добрия апетит на детето си.

Остава училището. Но в него няма нито един час за здравословното хранене. В школските лавки се предлагат основно пици, банички, кифли, милинки, тутманици и всякакви шарени пликове с чипсове, пържени картофи, солети, дребни сладки, сухи пасти. През междучасието на децата се предлагат и кебапчета, и кюфтета с парче хляб. Около всяко училище са се настанили различни павилиони за "бързи закуски", в които на децата се предлагат тестени закуски - пици, мекици, хот-дог, баници. От пръв поглед се вижда, че брашното за тези закуски не е от най-финото, че изпеченото тесто е схванато, поради което трудно се преглъща. Но тя се продава, каквато е и целта на търговците. Тях друго не ги интересува.

Преди години в училищата е имало ученически столове. Екип от готвачи и помощен персонал са предлагали всеки ден готвени ястия - супи, яхнии, десерти. Хранили са се стотици деца. Родителите са ги записвали за топъл обяд заради разнообразието и полезността на прясната храна. Но след 1989 г. преходните правителства решиха, че това е много скъпо удоволствие и с един замах ликвидираха столовото хранене. Цяло предприятие "Ученически столове" е пратено в историята.

Дори и закуската на правителството на Симеон Сакскубргготски, известна като "Чаша топло мляко", не можа да просъществува дълго. Има я и сега, но някъде като кифла, другаде - като плод. Нещо като нищо. И никой досега не се осмели да каже - връщаме столовете. Ще готвим на децата здравословно.

Затова те продължават да налитат на тестените закуски и да... трупат килограми. Едно изследване на здравна тема във Видин показа, че всяко трето дете има наднормено тегло. А според една анкета пък децата не познават не само вкуса, но и не са чували за традиционните български ястия, с които са израсли техните баби и дядовци. Ученици от четвърти клас например не знаят какво е това каша от пиле, или леща яхния. Пълнени пиперки били яли само на Коледа, супа - като са болни. Повечето смятат, че най-доброто ядене е кюфте с хляб, сандвич с кайма, пица с италианско име или спагети с някакъв чуждоземен сос. Т. е, те харесват сухата храна. Която е и най-вредна.

Изходът е един - часове по здравословно хранене и столове с вкусно меню за обяд. Родителите също трябва да променят навиците си - да готвят, а не с 1 - 2 лв. за закуска или обяд, дадени на детето си, да смятат, че са изпълнили родителските си задължения. Ако за тези неща не се заговори, нищо няма да се промени. Децата ще стават все по-дебели и все по-болни. В други страни, дори и в най-богатите САЩ, вече са изправени пред този проблем. Трябва ли да се чака да стигнем до тяхното положение и едва тогава да започнем борбата за промяна. Днес все още не е късно.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Пирамида учи как да живеем здравословно

 

Кремена КРУМОВА

Всеки трети ученик не закусва нито вкъщи, нито в училище. Недостатъчна е консумацията на мляко и млечни продукти, меса, варива, както и на плодове и зеленчуци. Всяко второ момиче и всяко пето момче във Велико Търново е с ниска физическа активност, всеки трети ученик е редовен пушач, а всеки осми се е напивал повече от десет пъти през годината. Това сочи тъжната статистика на РИОКОЗ в старата столица от изследване, направено наскоро в рамките на програма СИНДИ по проект "Здрави деца в здрави семейства. Мониторингът е обхванал деца от 14 до 18-годишна възраст във Велико Търново. Резултатите от изследването показават още, че повече от половината анкетирани деца консумират веднъж на ден и по-често тестени и сладки храни, което не е здравословно. С нормално кръвно налягане са 4,1% от учениците, а 2,7% - с повишено. 17,3% от момчетата и 13,2% от момичетата са с наднормено тегло и затлъстяване. При 1/3 от децата се установява носителство на един или два измерими фактора на риска, което допринася за възникването на хронични неинфекциозни болести. Не на последно място са и недостатъчните знания на учениците относно основните фактори, укрепващи здравето, поведенческите рискови фактори и причините за заболяванията на населението, сочи изследването. Тези неблагоприятни резултати наложиха разработване на интервенционна програма за профилактика на хроничните незаразни болести (ХНБ) и "промоция на здраве" в училищата на Велико Търново. Скоро ще се проведе и второ аналогично изследване сред представителна извадка на учениците от 14 до 18-годишна възраст във Велико Търново. С него ще бъдат обхванати общо 713 ученици от VIII до XI клас от четири училища на старата столица.

Добра практика в школата е посещението на лекар от дирекция "Опазване на общественото здраве в РИОКОЗ, който провежда обучение по темата "Здравословното хранене - неразделна част от съвременния живот. В обучението вземат участие студенти, служители, работници и пенсионери. За да стимулират мисленето и отношението на децата към здравословна храна, здравната инспекция и общината организираха скоро и конкурс за рисунка на теми - "Движението е здраве, красота и младост", "Аз се храня здравословно", "Младите хора - независими от тютюна, "Младите хора - независими от наркотиците" и "Младите хора - независими от алкохола".

От РИОКОЗ предлагат и нагледна цветна пирамида на физическата активност. Тя е създадена с цел да научи как да поддържаме формата си, като същевременно се предпазваме от повишено кръвно налягане, инфаркт, диабет, остеопороза и други хронични незаразни заболявания. Пирамидата е разделена на четири етажа. Всеки етаж предлага набор от физически дейности. Колкото по-нагоре се изкачваме, толкова по-трудни стават упражненията, но пък и по-малко време трябва да отделяме за тях. Ако не сме спортували и водим заседнал начин на живот, се препоръчва да започнем с дейностите в основата на пирамидата и да стоим далеч от върха - там са изброени "Забранени неща. Най-забраненото е да се заседяваме. Не бива да стоим повече от половин час без прекъсване пред телевизора, пред компютъра, на бюрото. Ценността на тази пирамида е, че всеки може да я нагоди към своя вкус и начин на живот. Винаги трябва да започваме от основата на пирамидата и да преминаваме към следващото ниво, едва след достигане на определена физическа форма. Но главното е да се разделим със заседналия живот.

 

 

ЛОВЕЧ

 

Кока-кола-културата е основна причина за затлъстяването

 

Мира ГАНЧЕВА

Една от основните причини за затлъстяването сред децата е т. нар. "кока-кола" - култура - абсолютно нездравословното хранене и обездвижване, заяви д-р Алекси Делчев, началник на ендокринологичното отделение в ловешката болница. Той е категоричен, че бързото отслабване в различни медицински центрове е чист бизнес, от който се печели бързо и много, пък и не е здравословно за организма. При прилаганите методи чрез физическо натоварване и почти без хранене свалените 10 кг се възстановяват до няколко месеца почти двойно, обясни д-р Делчев. По думите му 60 на сто от българите страдат от затлъстяване, което води до над 10 вида заболявания. "Наднорменото тегло е основната причина за хипертония и диабет, които все повече се появяват в ранна възраст. По тази причина все повече млади хора се инвалидизират", категоричен е специалистът. Затлъстяването ще е болестта на XXI в., счита още той. За да се избегне или поне намали, е нужно да се наложи строг контрол на произвежданите храни и консерванти, които в повечето случаи са токсични, да се засили и контролът върху хранителните добавки, които се продават свободно в дрогериите. Отслабването обикновено не се прави с рецепти. Нужно е лечението да е съобразено с индивидуалността на човека, националната и расовата характеристика.

Според статистика на здравното министерство за 2008 г. най-малко са дебелите българи в регионите на Ловеч и Русе - 43%. Това обаче изобщо не трябва да е успокояващо за ловчалии, тъй като според изследване на РИОКОЗ от болестите в ученическа възраст най-голям дял заема затлъстяването - близо 22 на сто. Налице е трайна тенденция към увеличаване на затлъстяването в тийнейджърската възраст, отчитат от здравната инспекция.

 

 

ГАБРОВО

 

Всеки десети ученик - с проблем

 

Мариана ДИМИТРОВА

Всеки десети ученик в Габрово е със затлъстяване, показва извършеният по инициатива на местното кметство скрининг за наднормено тегло сред подрастващите. Изследвани са 6 015 от общо 6 315 ученици. В изследването, което се проведе в началото на тази година са включени 2 986 ученици от първи до седми клас и 3 029 от осми до дванадесети.

Според специалистите резултатите от скрининга са доста тревожни. Оказва се, че 4,5 на сто от по-малките ученици са със свръхтегло, а 1 на сто е със затлъстяване. Сред децата от по-горните класове 10 на сто са със свръхтегло, 3 на сто - със затлъстяване, а 1 на сто е с висока степен на затлъстяване. Под нормата са 56 деца от XII клас, в нормата са 470, със свръхтегло - 84, а със затлъстяване - 18 деца. Тенденцията е, че колкото по-големи са децата, толкова по-голям е процентът със затлъстяване.

Целта на скрининга е да се види каква е ситуацията в момента, за да се формира адекватна общинска политика за социално значимите заболявания, каквото е затлъстяването сред подрастващите. От Габровска община имат амбицията чрез проект да намерят средства, за да се помогне на децата със затлъстяване.

Най-честите причини за излишните килограми сред децата са нерационалното хранене, предимно с висококалорични храни, обездвижване поради дълги часове стоене през компютъра и телевизора.