ТЕМА


 

Лудостта и финансовата криза

 

Заради високите нива на стрес у нас 13,1% от българите страдат от тревожно разстройство, сочат резултатите от медицинско изследване. Във Франция този дял е 12%, в Холандия - 8,8%, а в Украйна - 7,1%.

Със стреса са свързани и над 75% от физическите заболявания. Симптомите, които дават сигнал, че човек е подложен на твърде интензивен отрицателен стрес, са нервност, неудовлетворение, безсъние и депресия. Особено опасна според специалистите в момента е комбинацията финансова криза - пролетна умора. Екипно проучване на "BG Север" се опита да разбере какви са последствията от нея в регионите, в които се разпространява вестникът. В Монтана, Габрово и Велико Търново отчитат бум на самоубийствата. В Плевен се увеличават пациентите с тревожни и панически разстройства, а в Ловеч просто губят чувството си за хумор.

 

 

ПЛЕВЕН

 

Увеличават се пациентите с панически разстройства

 

Още при първите симптоми трябва да се потърси лекар, съветват специалистите

 

В плевенската клиника по психиатрия някои пациенти идват сами, преди да настъпи депресивната криза

Ралица ПЕТРОВА

Тревожни сте. Не можете да спите. Имате сърцебиене. Задушавате се без видима причина. Нямате апетит, без да искате сваляте килограми. Понякога изпитвате страх от бъдещето. Главата ви е пълна с мисли от типа: "Ще ме уволнят ли, или ще ми намалят заплатата? Ако стане така - да си търся ли нова работа?". Несигурността на моменти така ви обзема, че трудно се свестявате, за да извършвате рутинните си ежедневни задължения... Картинката е ясна - световната икономическа криза провокира не само финансов, но и силен емоционален стрес. Почувствате ли дори част от тези симптоми, е добре да посетите лекар, съветват специалистите. Защото е факт - в плен сте на "модерните" депресивни състояния, известни повече като тревожни и панически разстройства. "Всеки трети човек днес изпитва нещо такова. По-често това са жени. При нас се увеличават пациентите с подобен тип разстройства. Повече са и тези с различни кризи - социални, индивидуални, интимни, финансови - в резултат на действителността", коментира доц. Радка Гайдарова, началник на женската клиника по психиатрия към УМБАЛ "Д-р Георги Странски" - Плевен. Тя е на мнение, че задълбочавайки информацията за кризата, се засилва и тревожността у хората, които са с нестабилен бюджет, например, но истински бум на психичните разстройства тепърва се очаква.

"Би трябвало хората по-често да се обръщат към специалист, дори към личните си лекари, с които сме провели много обучения в тази насока. Те вече са наясно, че депресията през последните години страшно много се е променила и вече не са налице класическите симптоми, а сега тя прилича на едно телесно заболяване. И ако човек няма по-задълбочена информация и не знае какво да пита във връзка с това заболяване, той може да я пропусне. На мен ми е много болно, когато чуя за човек, който се е самоубил, а не е стигнал до нашите служби, защото това е пропуск на лекарите - явно човекът не е бил разпознат.

Затова си мисля, че трябва да има повече обучени хора, за да не се стига до този бум на самоубийствата, за който говорим в момента в различни региони на страната", допълва доц. Гайдарова. Като хора с най-висок суициден риск (склонност към самоубийство) специалистите определят самотниците, бездомниците, които, след като са лекувани, се връщат пак в същата среда. И повтарят опита си, в много случаи - успешно.

Когато твърде много се сгъстят или симптомите на психичното страдание, или житейските затруднения, тогава рискът от подобни действия е страшно висок, категорични са психиатрите. Те предупреждават и друго: особено опасна е комбинацията финансова криза - пролетна депресия. Всеизвестно е, че депресивните състояния имат сезонност - засилват се през есента и пролетта. Зимата и лятото са относително стабилни периоди. През пролетта се ускорява обмяната не веществата, клетките растат активно, а това разстройва дейността на някои органи. Затова се изострят и някои здравословни проблеми - особено гастрити и язви. През първите топли месеци на годината храносмилателната система започва да работи по-активно, но се отделят по-малко защитни ферменти. Ако човек е изложен на по-голям стрес през този период, рискът за здравето нараства.

Медиците не приемат "на сляпо" обяснение на пролетния дискомфорт.

Според специалистите изострянето на различни състояния през пролетта се дължи на недостига на енергия, обездвижването, слънчевата радиация, резките промени в атмосферното налягане, променливостта на времето, недостигът на витамини.

"Голяма част от хората ги приемаме по-своевременно на лечение, не когато се е развила съвсем депресивната симптоматика, а един вид действаме превантивно. Даже самите пациенти, които са имали един или два депресивни епизода знаят и сами ни търсят. Т. е. хората, които са минавали при нас за лечение, са наясно с проблема. По-трудно правим превенция и лечение на тези, които не са запознати с особеностите на психичните и невротичните разстройства, а имат такива, за които не знаят. Или си стоят вкъщи и не се лекуват, заради предрасъдъците, че ще потърсят помощта на психиатър", обяснява доц. Гайдарова.

Изследвания показват, че мозъкът функционира различно през различните сезони. Така например през зимата са особено активни областите в него, които отговарят за възприемането и обработването на информацията, а тези, които са ангажирани с взимането на решения са затормозени. През пролетта нещата се обръщат, нарушава се цикълът "възприятие - дейност". В резултат на това възникват сънливостта, равнодушието и лошото настроение. Според психиатрите сезонните депресии зачестяват на възраст 20 - 30 години, като при жените те са 2 - 3 пъти по-често срещани отколкото при мъжете.

Като правило сами по себе си сезонните депресии не са особено силни и опасни, но някои техни прояви трябва да се наблюдават, за да се вземат при нужда съответните мерки. Независимо на каква причина се дължат, пролетните проблеми не са заблуда или самовнушение. Специалистите съветват: ако депресията продължава повече от месец и се повтаря всяка година, задължително трябва да се потърси консултация със специалист.

Валериановите капки и таблетки са най-често търсеното средство в аптеките за самолечение през пролетта, коментират фармацефти. По думите им "най-активни" в купуването са хората на възраст между 30 и 40 години. Най-много се търсят билковите хапчета три в едно, които съдържат валериан, глог и мента. Комбинацията била предпочитана, защото всяка билка засилвала действието на останалите.

Мнозина предпочитат да борят стреса, предизвикан от комбинацията криза - пролетна умора, с чашка в ръка. Според ресторантьори фактът, че намаляват клиентите в заведенията не означава, че българинът пие по-малко. Напротив - увеличава се тенденцията към т. нар. битов алкохолизъм.

 

 

ЛОВЕЧ

 

Хората губят чувството си за хумор

 

Мира ГАНЧЕВА

Най-простото обяснение за появата на пролетната умора е нарушеният баланс на организма. Отслабването на имунната система се дължи на дългите зимни месеци, в които слънчевата светлина е много малко и намалената консумация на пресни плодове и зеленчуци е повлияла негативно на хранителния ни режим, обясняват специалисти. Липсата на движение, лошoто хранене и прекараните настинки водят до натрупване на токсини в организма. През студените месеци метаболизмът се забавя и абсорбирането на веществата става по-трудно. Именно поради тази причина с идването на пролетта се чувстваме изморени и неработоспособни. Първите признаци, по които можете да познаете пролетната умора, са липса на апетит, безсъние, главоболие, постоянна отпадналост, загуба на чувството за хумор.

Хранете се здравословно, е първият съвет, който специалистите дават, за да се преборим с пролетната умора. Важно е да се увеличи консумацията на пресни плодове и зеленчуци, или поне една ябълка на ден. Макаронените продукти на закуска дават енергия за целия ден. Съчетани с ябълката, правят чудеса. Стомашно-чревния тракт пък изчистват пълнозърнестият хляб, сухите смокини, фасулът. В същото време трябва да се намали количеството на захарни изделия. Добре е да се пие поне по литър и половина вода на ден.

През този период на годината е важно човек да си почива пълноценно. Ако можете, подремвайте следобед, слушайте музика по всяко време, прочетете отново любимата си книга, правете любов преди сън. Не се претоварвайте в работата. Така се изнервяте допълнително и вредите на себе си и на колегите.

И един съвет, особено подходящ за дамите - сменете гардероба си. Макар и още да е хладно, подбирайте дрехи с по-свежи цветове. Доказано е, че оранжевото, например, подобрява настроението, без значение дали това е цветът на дрехите ви, или на сока в чашата на закуска.

 

 

МОНТАНА

 

Гвардеец и безработен се самоубиха

 

Симеон НИКОЛОВ

Нов бум на самоубийствата в Монтанско отчете полицията през седмицата. Само за три дни двама души сложиха край на живота си. Така 2009 година може да се окаже по-черна от 2008-а която бе рекордна с 27 самоубийства в региона, при 7 - 8 средно на година до преди това.

22-годишният Кирил К. от София, който е на постоянна служба като гвардеец в армейска част в столицата, се е обесил на орех в двора на наследствената къща на семейството му в село Станево, община Лом. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Младежът пристигнал в Станево с личния си автомобил ден преди трагедията. Той бил до късно в местно заведение с приятели от селото. Пред тях споделил, че службата му тежи и има намерение да напуска армията. Казал, че е по-добре да работи друго, а не да дава дежурства пред президентството. Кирил К. не е криминално проявен, не е имал и психически отклонения. Самоубийството му е изненада за приятелите му от Станево.

Ден преди Кирил, край на живота си сложил и 51-годишният Крум З. Той се прострелял с ловна пушка в главата. Трупът му бил намерен в дома му от съседи. Крум бил безработен от 10 години, когато закрили мините за въглища в района на Копиловци и Чипровци. До преди това работел като миньор. Крум е баща на три деца. Най-вероятната причина за отчаяната му постъпка е мизерното му съществуване.

 

 

ГАБРОВО

 

Градът не помни толкова жертви на депресията

 

Мариана ДИМИТРОВА

Почти всеки втори в Габрово се оплаква или от пролетна умора или от депресия. Специалистите обясняват това със смяната на времето и рязкото затопляне. За справянето с проблема те препоръчват консумацията на повече плодове и зеленчуци, пиенето на разтворими витамини. Особено ефикасен бил в последно време течният ектстракт от гинко билоба, женшен и мед. Продава се свободно в аптеките под формата на ампули. Приемът му засилвал имунната система, увеличавал паметта и жизнеността. За справянето с пролетната апатия специалистите препоръчват още повече разходки сред природата, а при депресивни състояния дори увлечение по някое хоби, което да измества мрачните мисли.

За увеличаването на депресивните състояние през този сезон говори и фактът, че в Габрово за по-малко от седмица има три самоубийства, а през последните седмици те са общо шест. Най-пресният случай е от понеделник, когато 55-годишен мъж бе открит обесен в дома си. Човекът живеел сам и няма данни да е страдал от някакво заболяване. Само преди седмица градът на Рачо Ковача остана потресен от още едно самоубийство - това на известния в Габрово художник Георги Ръждашки - Ръж. Той също бе открит обесен в банята на дома му. Негови близки споделиха тогава, че в последно време страдал от тежка депресия.

Ден преди това жена скочи от 12-ия етаж на жилището си и сложи край на живота си. Градът отдавна не помни такъв бум на самоубийствата.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Масово посягат на живота си чрез обесване

 

Кремена КРУМОВА

Промяна в атмосферните условия и нагласата на организма към нов ритъм на живот са най-честите причини през пролетта човек да изпада в депресивни състояния. Има известна сезоност на депресивността, няма обаче теоретично обяснение за това. Най-често т. нар. пролетна умора е съпроводена с повишената чувствителност, угриженост, намалената инициативност и лесната уморяемост на човек, казва д-р Георги Парчев, управител на Областния диспансер за психични заболявания със стационар във Велико Търново. Според него депресивните състояния може да идват и от т. нар. магнитни бури. "Понякога човек без видима причина се чувства зле, не му се говори, не му се работи и е отпаднал, някои имат и повишено кръвно налягане. И аз не вярвам в това, но като разлиствам вестника виждам - имало магнитни бури, и разбирам защо съм се чувствал на моменти така", обяснява специалистът. И допълва, че предимно от подобен род атмосферни влияния страдат жените, защото те са по-чувствителни. Възрастните пък са тези, които са по-засегнати от промяната на сезоните.

Неизлечимите болести, бедността, стресът на работното място, самотата и любовна мъка са най-честите причини хората да изпадат в депресивни състояния. Човек се чувства безпомощен, неразбран, в безизходица и непотребен. Не рядко посяга на собствения си живот. Засегнатите много пъти търсят сами помощта на лекар, често и с близък от семейството. Ако не се допусне рецидив, означава, че сме успели в лечението, казва д-р Парчев. По думите му, ако обаче пациентът не се обърне към правилния специалист, е обречен душевната криза да се задълбочи. Според д-р Парчев не рядко личният лекар оказва неадекватна помощ - и като диагноза, и като дозировка на медикамента. Ето защо той апелира: ако човек се почувства зле емоционално, да потърси специалист.

С хиляда болни са паднали диспансеризираните в стационара. Причината е проста - пациентите не искат да бъдат заведени там и да имат личен картон (тъй като това е доброволен акт). Най-вероятно заради страх от унижение пред колеги и приятели, че са потърсили помощта на специалист, те отказват да се регистрират.

Бум на самоубийствата обаче са отчетени в последните няколко дни в региона. Било заради пролетната депресия или социално-битови проблеми, но хора посягат на живота си. Млада жена почина в болницата в Г. Оряховица, след като се нагълтала с лекарство против малария. Силно токсичното вещество, което било взето в много високи дози, се оказало фатално за 29-годишната Веселина. 68-годишен мъж от същия град пък се обеси във вилната местност Бабенец. Хора, намерили смъртта си чрез обесване, през последните 10 дни бяха намерени в Дебелец, Велико Търново, Долна Оряховица.