ТЕМА


 

 Колко струва билетът за Оня свят

 

Плевен

 

От мъката на хората общината прави пари

 

Веселина ВАСИЛЕВА

От мъката ни общината прави пари, жалваха се пред "BG Север" ядосани плевенчани от големите такси за изкопаване на гроб. 60 лв. струва услугата за период от 15 години и 90 лв. за вечни времена. Проблемът в случая е, че общината се явява монополист в извършването на този вид дейности и спекулира с това. Това са грешни пари за изриването на два кубика пръст, което в Плевен, както и на повечето места, става с багер и отнема точно десетина минути. Проблемът е, че общината се занимава едновременно и с управлението на гробищните паркове, и с търговска дейност, и всичко се върти в един омагьосан кръг, коментира д-р Асен Анастасов - собственик на траурна агенция "Алфа" и заместник-председател на Съюза на погребалните фирми в България.

След август 2005 г. с решение на местния парламент регистрите и гробоизкопаването като дейност минават към новосъздаденото общинско звено "Управление на гробищните паркове". Това става с цел да се избегне нелоялната конкуренция, която обаче вече две години след това продължава да съществува, защото когато клиентите поискат конкретно място за покойника си, това отново може да уреди само общинското звено като собственик на парцелите. Потърпевш, пожелал да остане анонимен, сподели, че наскоро след като починал негов близък, приятел му намекнал, че ако може да даде 1 000 лв, той щял да му подскаже на кого да се обади и да получи което иска място в които гробища си избере. Според него това не е единичен случай и ще има още много такива докато тази услуга не стане безплатна за гражданите и не се поеме от общинския бюджет, както е например в други градове от страната.

Видите ли, никой друг освен общинските гробари не може да върши този вид дейност, защото само те изпълнявали изискванията за хигиена и безопасност, сведени от Министерството на здравеопазването, коментира Анастасов. Той посъветва гражданите да поискат разчет от кмета и старейшините за това как точно е определна тази цена от 60 и 90 лв. и защо общината, която се бие в гърдите колко е социална и загрижена за плевенчани, не само че не намалява този вид услуга, а я увеличава.

Една проста сметка показва, че ако за година в Плевен има 1000 погребения, каквито са и данните, умножени по 60 лв. в най-добрия случай (да не забравяме, че има и доста по 90 лв.) са 60 000 лв. От тях се плащат заплати и осигуровки на петима гробари. Това като разход, плюс горивото за багерите, е не повече от 40 000 лв. годишно. Или излиза, че за една година от мъката на хората общината измъква чиста печалба от около 20 000 лв. Иначе изплащала и обезщетения на граждани за счупени гробове и вандализъм, но малко са тези, които си знаят правата като данъкоплатци и подават жалби.

Поддръжката на гробищните паркове също е задължение на общината, но за толкова време кметуване Найден Зеленогорски не си мръдна пръста да направи поне зала на Чаира, възмущава се Асен Анастасов. Ако частен собственик бил взел тези гробища, досега сто пъти щял да го стори. "Да не говорим, че турците успяха да си извоюват ограда за техните, а християнските на нищо не приличат. В тях дори и охраната е само за отбиване на номера", смята шефът на погребалната агенция.

Иначе най-евтиното погребение, при което ще изпратите до вечния му дом човека като куче, излиза 120 - 130 лв. и включва изкопаването на гроб, катафалка, ковчег и одеало. И само половината от тази сума е за гробоизкопаването.

 

 

ВРАЦА

 

Обредни дейности три месеца без шеф

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА

Едно погребение може да струва и 100, и 10 000 лв. в зависимост от финансовите възможности на близките, каза за "BG Север" Олег Ангелов - собственик на погребална агенция "Йоанна" във Враца. Но той посочи, че общинската фирма събира таксите за погребения, които не са малки. Изкопаването на един гроб струва 105 лв., докато в Мездра е 24 лв. Но двата гробищни парка се поддържат доста лошо, не са оградени и няма охрана, добави Ангелов и резонно зададе въпроса къде отиват големите такси от десетките погребения на месец. Според собственика на "Йоанна" работа има за всички, конкуренцията е лоялна, но близките на починалите предпочитат повече частните услуги, защото са по-гъвкави, осигуряват пълно и качествено обслужване по погребението и където се налага правят отстъпки.

Почти три месеца вече общинското дружество "Обредни дейности" е без управител. Не че от това хората са спрели да умират, но дейността на фирмата е оставена на автопилот. След като изтече мандатът на бившия директор Иван Иванчев, навършил години за пенсия, общината обяви конкурс. На 23 февруари стана известно, че Георги Михалчев е събрал най-много гласове. Михалчев е най-младият сред кандидатите и работи като счетоводител в общинското звено за социални услуги. Той е председател на младежката организация на БСП. Въпреки че събра най-много гласове и получи одобрение от кмета Войслав Бубев, Михалчев не встъпи в длъжност. Съветниците отказаха да одобрят предложението поради постъпили възражения от двама участници - Иван Иванчев и Димитър Монов. Те твърдят, че са допуснати законови нарушения в организирането и провеждането на конкурса. Не помогна и мнението на юрисконсулта на общината Николай Горнишки, че възраженията са подадени след изтичането на законоустановения срок. В крайна сметка в полза на Георги Михалчев гласуваха 16 общински съветници. След почти двучасов дебат съветниците задължиха кмета да назначи временен управител на дружеството, но с препоръката той да не е Иван Иванчев и да внесе предложение на следващото заседание за организирането на нов конкурс. До края на март временен управител не беше назначен.

 

 

ловеч

 

Цената на ковчезите варира от 43 до 820 лв.

 

Мира ГАНЧЕВА

50 лв. струва откупуването на гроба за вечни времена, 10 лв. е за период от 15 години, а за 8 години е безплатно. Това съобщи за "BG Север" Таня Тинчева, директор на дейност "Обреди" към община Ловеч. Правото на гробоползване е валидно само за гробищата в града, тъй като в селата все още гробовете не се откупуват, уточни Тинчева. В гробищните паркове в Ловеч има около 10 хил. гроба, желание за откупуване е заявено за около 1 500 гробни места. Тоест, останалите около 8 500 гроба са на разположение на общината.

Ново гробно място струва на близките на починалия 147,50 лв. без ДДС, което с данъка прави 177 лв. Разликата между старо и ново гробно място не е голяма - старото струва 150 лв. с ДДС. Наистина е скъпо, но в цял свят подобни дейности са освободени от ДДС, докато у нас не са, коментира Тинчева. При това цените са много по-ниски отпреди 3 - 4 години - през 2002 г. гробното място е струвало 190 лв.

Случвало се е само за 30 дни да има 40 погребения и другата крайност - за един месец да са 15. Най-масовият ковчег струва 43,50 лв., а най-скъпият поръчван в дейност "Обреди", ковчег е бил за 820 лв. - от масивен дъб, с тапицерия.

Шефката на обредния дом не отрича, че гробищата са в окаяно състояние, но това е така, защото в България никой не се сеща да помогне на тези дейности. В Ловеч единствено семейството на загиналия при катастрофа Иван Куцаров и Гриша Ганчев, който преди две години изпратил баща си по последния му път, се сетили да дарят чешма на гробищния парк "Стратеш". Сега семейство Куцарови искат да оформят цветна градина и алея, предстои местният общински съвет да даде разрешението си. Таня Тинчева е била на пътуващ семинар, свързан с професията й, и е посещавала гробищните паркове в Австрия, Германия и Швейцария. Например централните гробища на Виена са два пъти по-малки по площ от централните софийски, но там на щат работят 2 800 човека, докато в София са 150. Отделно 12 000 доброволци се грижат напълно безвъзмездно за чистотата в парка.

 

 

монтана

 

Глобиха кмета заради нелоялна конкуренция

 

Момчил ИВАНОВ

Едно погребение в Монтана излиза около 250 лв. без закупуването на ковчег, съобщи шефката на фирма "Обредни дейности" Василка Стоянова. Цената на ковчезите варира от 36 до 500 лв. Сумата може да падне малко, ако близките на покойника се откажат от някои от двата ритуала - на гроба и в траурната зала. Всеки от тях е по 30 лв. По действащата сега наредба на Министерството на здравеопазването право да копае гробове има само собственикът на терена - в случая общината. Дори частника да спечели това право, то той ще трябва да назначи на трудов договор гробари, да наеме катафалка с шофьор, да назначи обредник и други работници. В момента общинските гробари са със заплати близки до минималната, няма как при частниците погребенията да са по-евтини. Това значи да не плащат на хората си, смята Стоянова.

Както "BG Север" писа, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби в началото на март кмета на Монтана Златко Живков и общинската фирма "Обредни дейности" за спорове с частни фирма за гробищния парк. Живков е глобен с 5 000 лв., а фирмата със 7 000 лв. Според КЗК кметът и общинската фирма не пускали частните погребални агенции в гробищата и по този начин не давали възможност за създаване на конкурентна среда.

От общината в Монтана заявиха, че ще обжалват двете решения на КЗК във Върховния административен съд (ВАС), защото при разглеждането на казуса не е бил поканен техен представител, който да обясни ситуацията. Не било отчетено, че смъртните актове вече се издават в общината, а не в "Обредни дейности". Според частниците именно това била нелоялната конкуренция - като отидат за смъртен акт в общинската фирма, близките на починалия си купуват от там ковчег, поръчват си ритуал и т. н.

Собственикът на жалвалата се частна фирма Иван Йосифов обеща цените на погребенията да паднат, ако бъде допусната конкуренция.

През миналата година КЗК наложи на "Обредни дейности" Монтана глоба от 14 000 лв. със същите мотиви. Върховият съд обаче я отмени и върна решението за прецизиране.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Траурните фирми никнат като гъби

 

Кремена КРУМОВА

За първото тримесечие на 2007 г. във великотърновския гробищен парк са извършени 138 погребения. От тях 87 са на общинската фирма "Обредни дейности", а 51 са на частни фирми.

Починалите в болницата пациенти се ползват най-вече от услугите на частните агенции. Няма монополист на пазара на траурни услуги в града, но има конкуренция, която стимулира другите да работят по-качествено. В старата столица има шест агенции, една от които е общинска. Три са новите фирми, които се появиха през 2006-а. Не е тайна, че може да се "купи" покойник, починал в болница, като се дават пари на ръка, коментират запознати.

Между 350 лв. и над 3 000 лв. може да излезе едно погребение, в зависимост от вида на ковчега, желание за кремация и др. Новата услуга на "Обредни дейности" е показване на филм или снимки на починалия на фона на музика и слово за него срещу 60 лв. Цената на един ковчег е от 45 до 1 300 лв. в зависимост от материала.

С избор на гробно място и скъп ковчег погребението може да нахвърли и 3 000 лева. 120 лв. с ДДС струва изкопаване и заравяне на гроб от 1 януари 2007 г. Увеличението от 20% е продиктувано от по-високите цени на горивата, поддръжката на техниката и заплатите на 13-те служители в "Обредни дейности", казва Методи Петров, управител на общинската фирма.

В старата столица преди месец беше станала грешка с жена, която си купила гробно място през 1996 г. в близост до починалия си съпруг. Под форма на дарение тя дала пари и й бил издаден протокол срещу запазен терен. "Това не е дарение, а закупуване на гробно място. Откупуването е незаконно и нерегламентирано. Допусната е някаква грешка. И фактура донесе жената, и документ, обаче не е пуснат гробен картон. Ние сме описали всички свободни места още през 2004 г. От 1997г. практиката за закупуване на гробни места под форма на дарения е спряна", разяснява случая управителят на "Обредни дейности" Методи Петров. Той сподели, че е поел ангажимента да компенсира дамата. Тя си харесала друго място, но не се появила за оформянето на документите и от медиите станало ясно, че тя ще съди общинската фирма.

 

 

ГАБРОВО

 

Тепърва ще разбиват монопола

 

Мариана ДИМИТРОВА

Тепърва в Габрово ще се завземат позиции в гробищата от погребални фирми. Само допреди 2 - 3 седмици градът на мъртвите бе монопол на общинската фирма "Обреди". Между дружеството и местното кметство дълго време се водиха битки и гърмяха скандали за това кой да стопанисва гробищата, за което "BG Север" подробно информира читателите си. В крайна сметка бе създадено общинско предприятие "Гробищен парк".

До скоро всички траурни фирми трябваше да имат добри отношения с "Обреди", за да имат достъп до гробищата и да извършват погребения. Именно това, според местната власт, е създавало монопол над тази дейност - всичко да минава през един-единствен ползвател на гробищния парк. Така хората освен изкопаването на гроб, полагането и зариването на гроба на близкия си, се принуждаваха да ползват и останалите ритуални услуги по погребението от фирма "Обреди".

Това бе и причината преди 2 - 3 години областният управител да спре решението на габровския общински съвет, което с наредба бе отдало гробищата на общинската си фирма. Мотивът бе именно този, че се създава монопол само от една обредна фирма. В подкрепа на това се произнесоха всички съдилища от Районен до Върховен.

Сега със създаването на бюджетната структура "Гробищен парк" всяко погребално бюро по определен ред ще има достъп до гробищата. Общинското предприятие ще извършва единствено услугата изкопаване на гроб, полагане на мъртвеца и зариване. Цената само на тази дейност в Габрово струва 170 лева. Преди това общинското търговско дружество "Обреди" начисляваше върху тази сума и 20% ДДС. Сега вече бюджетното предприятие ще взема парите без да добавя данъка, тъй като на общинските такси не се начислява ДДС. Така за габровци услугата ще поевтинее с 20 на сто.

Много високи са сумите за избор на гробно място, особено в по-представителната част в града на мъртвите. ВИП-местата достигат до 1 000 лв. По-голяма е и цената за полагането на мъртвец в стар гроб - 195 лв.

 

 

Видин

 

Погребенията - според джоба на близките

 

Тина ИЛОВА

Правим погребения за 60-70 лв., средностатистическите те са за 400- 500 лв., съобщи Елисавета Милкова, организатор по траурните услуги на общинския обреден дом във Видин. Жителите на града са много бедни, близките гледат да минат по-евтино, твърди служителката. Тя показа на стена зад нея неплатени фактури и бележки, за които чака близките да се върнат след погребението и да внесат парите.

Във Видин траурните услуги се извършват от обредния общински дом и от само една частна фирма. В Обредния дом се заплаща таксата от 63,10 лв. Частната фирма поема останалите услуги - купуването на ковчег, кръст, организацията на самото погребение с останалите атрибути.

Повечето купували ковчези от 180 лв. Най-евтините са от 59 лв. Те се полагат безплатно и за социално слабите мъртъвци. Близките му плащат само таксата за погребение, купуват по пликче жито, малко свещи, които са по 7 ст. В селата погребенията излизат до 130 лв. Близките купуват ковчег за 59 лв., 7.20 плащат за кръст, 17 - за покров.

През миналата година само двама видинчани са закарали близките си за кремация в София. До 400 лв. струва само пътят до крематориума. В три случая са погребвали видинчани, намерили смъртта си в Германия, Италия и Испания. Докарването от Германия е струвало на близките 12 000 евро, от останалите страни - 7-8000 евро. По-евтино излиза кремация там и доставка на урната във Видин. Жена е платила наскоро за свой близък 3-4 000 евро за това. Старите видинчани връщат умрелите си в София родители заради гробните места, които вече имат в града. Тези погребения също излизат скъпо. За двойно гробно място се плащат 50 лв., за единично - първите 8 години са без пари.

От нова година досега във Видин са погребани 147 души.