ТЕМА


 

Важното е да си студент, а не къде и какво ще учиш

 

Какви са настроенията на зрелостниците и как те виждат своето бъдеще - в университет или не, се опита да разбере екипно проучване на "BG Север" в регионите, в които излиза вестникът. По-голямата част от завършващите тази година категорично заявяват, че ще продължат обучението си. Оказва се обаче, че повечето от дванадесетокласниците са се насочили към "който и да е вуз" и "каквато и да е специалност".

 

Плевен

 

Зрелостниците налитат на право и счетоводство

 

Интернет изобилства от всякакви предложения за теми и уроци on-line

 

Ако си приет в нежелана специалност, лекциите са скучни

Ралица ПЕТРОВА

Днес да стане студент може всеки зрелостник. Стига да не е прекомерно тъп, да го иска или техните да са готови да се бръкнат с някоя и друга стотачка, та даже и хилядарка. Остана някъде далеч в миналото тръпката от мисълта на единадесетокласника, че ако е достатъчно подготвен и има малко доза шанс на изпита, ще успее да седне зад студентската скамейка. Преди петнайсетина години беше невъзможно дори да си помислиш, че просто ей така ще можеш да се наречеш студент. И падаше здраво учене. А истинската катастрофа при не толкова добра оценка на изпита бе да се класираш в някоя предучилищна педагогика, например, вместо да влезеш в мечтаното от теб право.

Днес тенденцията е очевадна - важното е да си част от стадото на академичната младеж, без значение дали ще харчиш парите на вашите в София, Варна или Бургас. И без значение точно какво ще учиш. Защото всяка "новоизлюпена" специалност звучи престижно и в крак със съвременните изисквания на бизнеса. Важното е да имаш студентска книжка, да завържеш добри познанства, за да не бъдеш изолиран от лелеяните студентски купони - мечтата на всеки тийнейджър.

Проверка на "BG Север" в Плевен показа, че настроенията на зрелостниците са полюсни, макар и не в еднакво съотношение. Предпочитаните университетски специалности за повечето, които разчитат на подготовката и знанията си, са право и счетоводство. Болшинството обаче от зрелостниците ще разчитат на оценката от матурата и ще "кандидатстват" в такъв вуз, който я приема. Без значение от специалността. Повечето от дванайсетокласниците избягват матурата по математика (явяват се на български език и най-вече на географя и биология), тъй като предметът е балообразуващ и се притесняват, че евентуална по-ниска оценка може да ги прецака.

Наблюдава се и своеобразен парадокс. Въпреки че правото е една от предпочитаните специалности (влиза се с български език и история), матурата по история е до голяма степен избягвана.

В последните години се засилва тенденцията все повече млади хора да предпочетат обучението в чужбина, коментират преподаватели. И ако преди начело в класацията бяха Съединените американски щати, то от тази година те си поделят първенството с Англия и Германия. Христо, който е шофьор на такси в Плевен, разказва: "Едната ми дъщеря вече е в Германия. Там завърши, намери си работа. По-малката върви по нейните стъпки. Категорична е, че не иска да учи в България. Доста солено ни излезе с частните уроци по немски език през последните две години, но какво да правиш. Що се касае за издръжката, ще бъде като при по-голямата. Шест месеца плащам всичко - за да влезе в ритъм. После и тя да търси начини. Ще помагам, разбира се, с някоя и друга такса, но не мога да поема всичко. Няма как да стане. И тя го знае и е съгласна. Твърди, че ще се справи".

Частните образователни центрове са един от предпочитаните варианти за подготовката на онези кандидат-студенти, които имат намерение да влязат в желаната от тях специалност, научи "BG Север". Обучението в тях излиза по-евтино, отколкото частните уроци, коментират родители. Тези с по-големи финансови възможности, разбира се, предпочитат индивидуалното обучение, като твърдят, че то е по-ефективно. Мизата на частно за историята бие всички други предмети, като е около 25 лв. за астрономически час. Интернет бъка и от предложения за частни уроци, като много от тях са не от учители, а от университетски преподаватели. Предлагат се и уроци оn-line.

Не са малко кандидат-студентите, които разчитат на готовите теми. Оказва се, че в Мрежата можеш да си купиш всичко. В "специализиран" сайт за обяви за кандидат-студенти, например, са налице следните предложения: "Теми по икономика за кандидат-студенти. Тук имате възможност да получите информация за кандидатстването с икономика и да закупите ОРИГИНАЛНИ теми по микро- и макроикономика на промоционалната цена от 4 лв./тема. Темите са съставени от квалифицирани преподаватели за кандидатстване в икономическите университети - ИУ - Варна, СА - Свищов, УНСС - София, ВТУ и др. Темите са с доказано качество, съобразени са с последните изменения на плановете в университетите, развити са от преподаватели, които преподават частни уроци на кандидат-студенти и гарантират високи оценки на изпитите по икономика. Доказателство за качеството е фактът, че всички кандидат-студенти, кандидатствали с тях, извоюваха престижни оценки и бяха приети във всички икономически университети".

"Продавам кандидатстудентски теми по История на България за Софийския университет, разработени и проверени от преподаватели от университета. Темите са оценени за отличен! Цена: по договаряне".

"Продавам теми по литература за кандидатстване във вуз.Темите са проверени и оценени отлично от хабилитиран преподавател по литература. Продавам и комплект от избрани цитати от произведения за изпита. ИЗГОДНО!" Или "Помагам за влизане в почти всички вузове по втория начин!!!. Цена: по договаряне". Оставен е и имейл за връзка.

"Вече почти не се среща практиката всеки сам да разработи темата. Дори и при частните уроци го няма това - кандидатът да помисли, да се разрови, сам да структурира изложението. Нали в крайна сметка идеята на приемните изпити в университетите е да влезеш в съответния вуз с някакъв набор знания'", коментира родител на кандидат-студент.

Голяма част от учителите, преподаващи на дванадесетокласници, се оплакват от липса на мотивация у своите възпитаници. Искат с малко усилия да станат студенти само защото е по-престижно да кажеш, че "си учил", е тяхното мнение.

 

 

20 справочника пристигнаха в регионалната библиотека

 

Мая ПАСКОВА

Справочници на 20 български университета за учебната 2009/2010 г. могат да бъдат ползвани от кандидат-студентите в Регионална библиотека "Хр. Смирненски". Те са на разположение на читателите всеки работен ден от 9 до 18 часа в централната сграда на библиотеката в Градската градина, втори етаж, първа читалня.

Справочниците са на СУ "Св. Климент Охридски", УНСС, Лесотехнически университет, Университет по архитектура, строителство и геодезия, Химикотехнологичен и металургичен университет, Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски", Специализирано висше училище по библиотекознание и информационни технологии, НБУ, ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", Университет по хранителни технологии - Пловдив, Югозападен университет "Неофит Рилски" - Благоевград, Технически университет - Варна, ВСУ "Черноризец Храбър", Бургаски свободен университет, БУ "Проф. д-р Асен Златаров", Русенски университет "Ангел Кънчев", Стопанска академия "Д. А. Ценов" - Свищов, Технически университет - Габрово и НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Масово разчитат на частната подготовка

 

Кремена КРУМОВА

Интернет-пространството е пълно със сайтове, които предлагат кандидатстудентска информация, разработени теми или примерни тестове. Те подробно запознават със своите предимства и дават отговор на въпроса защо трябва да изберете тях. Предлагат се обучения, както в групите от 6 до 9 човека, така и индивидуално обучение. "Здравейте, гимназисти, благодарим ви, че посетихте нашия сайт! С удоволствие ще ви запознаем с методите на работа и програмата на курсовете, които ... (еди си кой) предлага, се чете в почти всяка интернет страница. Даже някои не се притесняват да обявят и че поради големите пропуски в образователната система и методите на преподаване, обучението по български език и литература в средното образование не е достатъчно ефективно. "Проблемът е комплексен, но целта на тези курсове е да бъдат развити умения за покриване на критериите на учебното съдържание по предмета български език и литература", пише още там.

За съжаление така мислят и ученици, и родители, които плащат луди пари, за да може децата им да влязат във висше учебно заведение. Някои семейства дори се питат дали обучението в училище в такъв случай има смисъл за всичките тези години. Защо децата да ходят на училище, след като за няколко месеца могат да се подготвят по-сериозно и синтезирано, и то за наша сметка, коментира родител на зрелостник.

Почти всеки вече ходи на частни уроци, показа и репортерска провека. Рядко са тези, които разчитат на собствените си знания и за матурите, и за изпитите в университетите. Някои кандидат-студенти даже умишлено избират за втора матура предмет, различен от този, по който се готвят, като вид застраховка, обяснява разпалено момиче, което тази година ще бъде абитуриентка. Примерно с матура по избираем предмет биология, а изпитният е географията. За да не се изложи с оценката от матурата, която ще повлияе на общата балообразуваща при кандидатстване във висшето училище, съученикът й набляга на частните уроци за самия изпит по география. Девойчето вече е изкарало 100 часа по български език и литература в частна езикова школа и е платило за тях 250 лв. При индивидуално обучение в конкурентна фирма курсът струва 500 лв. Там ги обучават от "точката и запетайката" до писането на теми, изкази и съдържание. Втората й матура ще бъде по география. Момичето обаче разчита за нея на собствения си умствен капацитет, натрупан с годините, защото при решаването на изпитните тестове се е справило добре.

 

 

монтана

 

Абитуриенти взеха немски дипломи

 

Момчил ИВАНОВ

Тридесет ученика от XII клас на Гимназията за преподаване на чужди езици "Петър Богдан" в Монтана получиха немски езикови дипломи след успешно положен изпит по немски език, съобщи директорът на училището Пенка Ненкова. Средният успех на групата е 75 точки при 100 възможни. Особено висок резултат е получила Лилия Александрова, оценена с 91 точки. Изпитът е проведен за ниво С-1, а резултатите са проверени от централната комисия за немски езикови дипломи в град Кьолн, Германия.

Немската езикова диплома дава право на притежателите й да се запишат за студенти във вузове в Германия и Австрия без приемен изпит. В България много от висшите учебни заведения приемат дипломата като приемен изпит за влизане в тях.

 

 

ГАБРОВО

 

От април започват предварителните изпити в Техническия

 

Мариана ДИМИТРОВА

Още с началото на календарната година започна и подготовката на кандидатстудентската кампания в Габрово. Още преди два месеца от Центъра за кандидатстудентска подготовка и информация в града апелираха към бъдещите студенти да не чакат последния момент. В началото на март излязоха новите кандидат-студентски справочници, а на 11 март се проведе голямата кандидат-студентска борса в София, в която участваха 46 български висши учебни заведения и колежи.

От Центъра за кандидат-студентска подготовка в града на Рачо Ковача обясняват, че завършващите дванайсетокласници трябва да знаят, че за първи път ще има предварително класиране. Ако искат да участват в него, трябва да имат служебна бележка как са завършили първия срок от училището, в което учат. Подаването на документи за предварителните кандидат-студентски изпити започна още на 1 март. Явилите се на предварителен изпит могат да се явят и на кандидат-студентски изпит през юли. При класирането ще се вземе по-високата оценка. В Габровския технически университет от 1 до 9 април ще бъде приемът на документи за предварителните изпити по математика за степен бакалавър. Самият изпит ще е на 11 април. Иначе конкурсните изпити започват от 11 юли.

От Центъра за кандидат-студентска подготовка в Габрово обясниха, че съветват бъдещите студенти да не разчитат много на това, че някои от матурите ще се признават за приемен изпит. През миналата година се оказало, че в последния момент доста университети не се решили на тази стъпка и някои от тях признали оценките от матурите само за определени специалности.

Иначе ученици от по-престижните училища в Габрово споделят, че са започнали подготовката си за кандидатстване във вуз още в началото на учебната година.

 

 

ловеч

 

Залягат над езика - за чужбина

 

Мира ГАНЧЕВА

Ще ли са вход за вуз матурите, или не. Това е съвременният Хамлетов въпрос, който вълнува кандидат-студентите в Ловеч. Повечето млади хора осъзнават, че за тях последната им година в училище ще е решаващо важна за по-нататъшната им реализация. За всеки случай обаче абитуриентите се презастраховат, като хем залягат над науките в школото, хем ходят на частни уроци или зубрят теми. Малко по по-различен начин се развива годината за завършващите Гимназията за чужди езици "Екзарх Йосиф I". Особено за паралелките с немски език. Те зубрят езика, за да вземат т. нар. "шпрах диплом". И 90 на сто от тях да заминат да учат в Германия или друга немскоговоряща страна.

Повечето от кандидат-студентите, които завършват реална или други гимназии, ходят на частни уроци още от миналата година, поне веднъж седмично. Подготовката по български език и литература върви по 12 лв./час, като бонусът е, че освен теми, тийнейджърите придобиват знания и за матурата. Математиката държи цена от години - 15 лв./час.

За младите хора, чиито родители не са с големи финансови възможности, остава вариантът да си купят готови теми отнякъде. Бездънен океан е, естествено, интернет. Един от сайтовете предлага срещу SMS от 2,40 лв. да си изтеглиш безплатно комплект теми по география, история или литература. В друга страница пък цената на комплектите варира от 30 до 60 лв., предлагат се и няколко варианта. Можеш да си купиш и само една тема за 5 лв. При безкасово плащане - отстъпка от 10 на сто. При темите по икономика в един от кандидат-студентските сайтове е обявена промоция: спестяваш 70 лв., като вземеш разработките, които ще ти отворят пътя към цели три вуза - УНСС - София, Икономически университет - Варна, СА "Д. А. Ценов" - Свищов, и плащаш само 80 лв.