ТЕМА


 

Гурбетът след 1 януари 2007 г.

 

плевен

 

Европа иска повече български работници,нашенецът без квалификация и чужд език

 

Нови програми привличат кандидатите за припечелване зад граница

 

Веселина ВАСИЛЕВА

Интересът на европейските страни към български работници се е покачил, още повече нашенци след 1 януари 2007-а също искат да работят навън, но голяма част от тях не са достатъчно квалифицирани и нямат познания по чужд език, затова и не биват одобрени. Това показа репортерска проверка на "BG Север" за възможностите за работа на запад, предлагани в Плевен и региона.

Преди 3 месеца започна да действа програма на "Хюман Пауър" АД съвместно с КНСБ, чиято основна цел според собствениците й е да се извадят на светло не малка част от нелегалните български работници на запад. Около 30 души са проявили интерес и са подали молби в местния клон на синдиката, съобщи Янчо Андонов, лидер на плевенското КНСБ. "Хюман Пауър" получава информация за предпочитанията на кандидат-емигрантите за работа от попълваните от тях бланки. Въз основа на данните в рамките на 6 месеца фирмата има ангажимента да изпълни повечето от изискванията на работника. Плевенчаните, които досега са пожелали посредничеството на КНСБ, са предпочели страните Испания, Франция, Италия и Гърция. По-голямата част от тях са мъже, които искат да работят като дърводелци, строители, шофьори, сервитьори. Минималните месечни трудови възнаграждения за професии с подобен профил са между 1 400 и 2 000 евро. Също толкова получава и обикновения френски или испански стругар или строител, така че няма разделение на българите като втора ръка хора.

Всички, които вече са в трудово правоотношение с фирмата, получават европейски здравни карти. Рискове от нередовно заплащане няма, защото то се получава по банков път и "Хюмън Пауър" като работодател покрива всички видове осигуровки, платени отпуски, болнични, майчинства и други подобни разходи. Няма пречка и ако българите искат да работят на друго място, защото видът заетост се води като временна. Фирмата в рамките на две години поема разходите по едно отиване и едно връщане в страната. Тя съдейства и за намиране на по-евтина и прилична квартира на клиента си.

Освен с квалификацията, нашенците обикновено имали проблем и с езика. Затова например от фирмата наскоро са се договорили с френското посолство и френския културен център за определени професии да се провежда кратък интензивен курс за лексикон от 1 000 думи.

Другият легален начин за кандидат-гурбетчиите съществува от близо три години. Това са така наречените междуправителствени спогодби на България със страни от Западна Европа, главно Германия и Испания. Процедурата минава през Бюрата по труда. Там се изнасят местата и изискванията, там се подават и документите. Вакантните длъжности се обявяват в Агенцията по заетостта в София, после и в местните й клонове. За Испания се търсят главно работници за селското стопанство, а за Германия - най-вече професии, свързани с хотелиерството, поясни за "BG Север" Анелия Кънева, младши експерт към плевенското Бюро по труда. Тя допълни още, че повечето от хората, които кандидатстват сега за работа в Испания, са работили по същите спогодби и предишната година. Най-много се ценял българският труд предимно в областта на селското стопанство. Дори работодателите директно след приключването на сезона на ягодите веднага наемали същите българи и за следващия сезон на гроздето. От началото на годината досега за селскостопанската работа са подадени 10 молби. За сравнение с нашите заплати Кънева посочи и следните трудови възнаграждения: един електротехник в Испания получавал 15 106 евро бруто годишно или около 1 258,83 евро месечно - това са 2 517,66 български лева, касапите пък вземали 12 332 евро годишно, но при тях имало изискване за възрастта - да са между 25 и 35 години. Заварчиците получавали 14 872 евро годишно.

За Германия българите заминавали много трудно, защото условието било задължително владеене на определено ниво на езика. Още в България се провеждал изпит от филолог или преводач, който преценявал какви знания има кандидатът и може ли с тях да пробие в Германия. Поради липсата на кадри с немски език, за тази държава годишно заминавали по един - двама плевенчани.

От 1 януари тази година вече на таблото за свободни работни места на Бюрото по труда в Плевен има обяви и от всички страни от Европейския съюз. По мнение на специалисти Европа все повече ще ни залива с оферти за работа, но за да замине нашенецът трябва да научи поне един чужд език и да има поне две години стаж по професията, която иска да упражнява в чужбина.

 

 

монтана

 

Пращат роми в Прага да бъхтят по 12 часа и да спят във фургони

 

Симеон НИКОЛОВ

20 роми от монтанския квартал "Кошарник" се върнаха в средата на февруари от Прага, където уж щели да работят и да изкарват добри пари като строители, касапи в кланица и дърводелци. Пътуването организирала частна фирма "Зора-Замфира Радичева" на Замфира Радичева (58 г.) от Монтана. Ромите заминали за Прага на 20 януари тази година по обява в местна кабелна телевизия, пусната от фирмата на Радичева. Те платили по 200 лв. - за билет, застраховка и за печалба на фирмата, която ги изпратила. В Прага ги настанили във фургони, като не за всички имало легла. Започнали работа в кланица, дърводелски цех и на строителни обекти, обещали им по 2 евро на час. Работили по 12 - 14 часа в денонощие. Техни колеги, пристигнали по-рано, им обяснили, че заплатите тук се дават едва на третия-четвъртия месец и от заработките се удържат пари за квартира, за осигуровки и транспорт. Новите работници решили да си изяснят ситуацията и поставили ребром въпроса. Наелият ги местен предприемач им обяснил, че няма скоро да видят пари и ги изхвърлил на улицата. Там престояли едно денонощие, после се качили обратно на автобуса.

След връщането в България излъганите потърсили парите си от Замфира Радичева. Тя обаче твърди, че само организирала транспорта на гурбетчиите до Чехия по поръчка на друга фирма. С нея ромите не сключвали никакъв договор. Не взели и бележки и от Радичева, че са дали пари за билет и други разходи. След като отишли да си изясняват случая пред офиса на фирмата й, Радичева подала жалба в полицията, че са я заплашвали. Тя самата смята, че всичко по изпращането и настаняването на ромите в Чехия било наред, но тях ги мързяло да работят и заради това се върнали.

От Областната инспекция по труда в Монтана заявиха, че този случай не е за тях, тъй като няма никакви документи за наемане на работа и събитията са се разиграли в друга държава. Те посъветваха мераклиите за работа в чужбина преди тръгването си да проверят дали посредникът е регистриран в Агенцията по заетостта и дали има договор с работодател в страната, където се отива. Преди тръгване гурбетчията задължително сключва договор с посредника и оригиналът е в него.

В момента от Регионалната служба по заетостта (РСЗ) в Монтана се набират берачи на ягоди за Испания, камериерки и медицински сестри за Италия, строители за Германия. Изпращане в чужбина през службите по заетостта и Бюрата по труда гарантира сигурна работа и редовна заплата, тъй като работниците заминават по междуправителствени спогодби. Законната отстъпка на посредника за услугата е до 25% от първата заплата, обясниха от РСЗ в Монтана.

 

 

ловеч

 

Бачкатори и строители с най-голям шанс

 

Мира ГАНЧЕВА

Най-голям шанс за работа в чужбина имат строителните работници и хората, които не се плашат от много и тежък труд, показва справка за предлаганите свободни работни места в страните от ЕС, изнесена на таблото в Бюрото по труда в Ловеч. Неквалифицирана и ниско квалифицирана работна ръка се търси за Великобритания. Мераклиите ще трябва обаче да бачкат здраво - в гъбарници и в рибна фабрика. Изискванията не са високи - възраст 18 - 30 години, говорим английски език, опитът не е задължителен, но е предимство. Заплащането е 5,35 лири на час. В Обединеното кралство работа могат да намерят и строителните работници. При тях изискването за език също не е задължително, както и представянето на документи за професията. Опитът по специалността диференцира заплатата, но как ще се доказва той, от изнесената информация не става ясно. Търсят се елтехници, като хората със стаж до една година ще получават между 16 500 и 19 000 паунда годишно, а с по-голям опит - 20 - 25 000 паунда. Работа има и за тясноспециализирани строителни работници.

Работа за нашенци предлагат и страни от бившия соцлагер - Словакия, Полша и Словения. За Словакия се търсят селскостопански работници, където заплащането е 2 - 2,5 евро/час, и главен овчар с годишно възнаграждение 14 - 18 хил. крони. Задължителни са опитът в работата с животни и малки познания по езика. Полша и Словения имат недостиг на строителни работници.

Изненадващо работници търсят и от някогашната съветска република Литва. Най-добро е заплащането за тенекеджии - 800 - 1 200 евро на месец и за технически жп специалисти - 580 - 1 160 евро/месец. Примамливо звучи професията вътрешен дизайнер, но там пък заплащането е по-ниско - 580 евро месечно. Най-малко ще получават шофьорите - 430 евро на месец.

Много хора ни питат за работа в чужбина, казаха от Бюрото по труда. По-образованите обаче са скептично настроени, признаха социални работници. Но масово ловчалии се стряскали от необходимите такси за заминаването и за легализацията на документи. Затова предпочитали да тръгнат при приятели или чрез нелегализиран посредник, който взема само комисиона за себе си.

 

 

ГАБРОВО

 

Ресторантьорският бранш предпочитан на Острова

 

Мариана ДИМИТРОВА

Кандидатите за работа в чужбина са доста, показа проверка на "BG Север" в Габрово. Най-предпочитана страна е Англия, стана ясно от местната структура на "Подкрепа", в която се реализира програмата "Активни услуги на пазара на труда". Голям наплив имало от младежи, които търсели работа в ресторантьорския бизнес в Англия.

Условията, при които габровски работници отиват там, са много добри. Съгласно сключен договор работодателят осигурявал квартира, която обаче е за сметка на работника. Но пък наемникът получавал безплатно храна, работно облекло, здравна осигуровка и всичко, което му се полага според английското законодателство. Заплащането било по 5,05 паунда на час, което се равнява на около 14,40 лв. Така за осемчасов работен ден надницата можела да достигне близо 115 лв.

От "Подкрепа" имали сключен договор и със Словакия, откъдето дошла и първата заявка за набирането на шофьори категория С. Засега обаче нямало кандидати за тази работа. От Инспекцията по труда стана ясно, че за Габровска област две са лицензираните борси за изпращане на работници в чужбина - тази към "Подкрепа" и Бюрото по труда.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Да си готвач в Естония е по-добре от сервитьор в Кипър

 

Кремена КРУМОВА

Да си готвач в Естония е по-добре отколкото сервитьор в Кипър, показа проучване на "BG Север" в Бюрото по труда във Велико Търново. Докато в малката държава в Североизточна Европа се плаща между 700 и 1 000 евро за 40 часа седмично на кухненски работник с повече от 2 години опит и с осигурена квартира, то в островната държава в Средиземно море, един сервитьор получава 310 евро за 6-дневна работна седмица, храна и осигуровки, без подсигурено жилище. Доста привлекателна е и работата за селскостопански работници в Словакия.

От началото на годината в трудовата институция, която е посредник при предлагане на работа в чужбина, не е подадено нито едно заявление по спогодбата с Германия за делова заетост за готвачи, медицински сестри, келнери, администратори и др. Висока бариера е невладеенето на чуждия език и това пречи на българина при кандидатстване за работа зад граница, споделят от борсата. Трудовият опит също е от значение по определената професия.

Оказва се, че предлаганото препитание в чужбина чрез Бюрото по труда е един от най-сигурните начини да се попадне на правилното място. Иначе местните вестници са пълни с всевъзможни съмнителни обяви за работа за 12 месеца зад граница, а телефоните за връзка не са с търновски код.

 

 

Видин

 

Малцина са заминалите на запад след приемането ни в Общността

 

 Теменужка ИЛИЕВА

Засега хората само питат, вземат формуляри, но малцина са заминалите на гурбет след приемането ни в ЕС. Видин е облепен с афиши, на които пише, че на работа във Великобритания се отива само с разрешително. А как се взема разрешително, обясняват в Бюрото по труда и в Регионалния информационно-консултантски център по миграция. Центърът е един от шестте у нас и обслужва кандидати за работа в чужбина от цяла Северозападна България, сподели координаторката му Здравка Спасова. Досега 82-ма са потърсили неговите услуги. 50 са пожелали сезонна селскостопанска работа в Англия, само няколко жени - за детегледачки. Квотите за Острова за тази година са запълнени и кандидатите трябва да подготвят документите си за 2008 г. Те ще се приемат от септември.

Навярно уплашена от наплив на работна ръка на нейния трудов пазар, Англия запази условията си за българи и румънци отпреди приемането на двете страни в ЕС, което според Здравка Спасова ограничава желаещите. Първото изискване е говорене на езика, второто - годините. Например за детегледачки се приемат само кандидати от 17 до 27 години. Дори и косачите на трева трябва да владеят езика. Всъщност Англия ни бе предоставила за 2007-а 20 000 места за селскостопански работници и работници в хранително-вкусовите фирми. И досега българи са брали ягоди на Острова, заминали с т. нар. студентски бригади. Вече това изискване е отпаднало, но студентите пак са предпочитани пред останалите кандидати. Заплатата е 560 лири месечно, тя е минималната на Острова.

Свободни работни места са обявени в Бюрото по труда и Центъра по миграция от работодатели в 6 европейски страни - Литва, Полша, Словения, Естония, Словакия и Кипър. По 9 фирми от Полша и Словакия търсят строители, шивачки, шофьори и селскостопански работници. Кипър също иска да назначи българи. Най-много места са обявени за строители на ново летище. Но и тези страни поставят като изискване владеенето на езика им, макар и на различни нива в зависимост от работата, която българите получават.

 

 

ВРАЦА

 

Увеличават се желаещите да изкарат някой лев навън, но подбират страните

 

Цветана АТАНАСОВА

Стотици врачани търсят работа в чужбина, особено в Италия и Испания, на ден поне 5 - 6 човека ме питат, каза Елена Алексиева, управител на лицензираната транспортна агенция "Елина Травъл" ЕООД и мениджър на туристическата и транспортна агенция "Боди М Травъл"ООД. За съжаление тя не може да удовлетвори желанията им за работа, тъй като посредническите агенции в Италия искат да им представи договори на кандидатите с работодатели, лична среща с тях и документ за владеене на езика. Според Алексиева румънците все повече изместват българите от пазара на труда в Италия заради по-близкия език и по-ниското заплащане, за което са съгласни. Те падат и под 400 евро, докато нашите хора не желаят по-малко от 500 евро.

Агенцията на Елена Алексиева е първата и все още единствена лицензирана във Враца. Според нея стотици са нелицензираните, които не само подбиват цените, но и се гаврят с хората. Честа практика според Алексиева е да ги карат например до Италия, да ги оставят на някоя гара и да има кажат, че след два часа ще ги срещнат на това място с работодатели, а след това да изчезнат и да не се явят повече.

Всеки четвъртък в 6 часа от врачанската автогара тръгват десетки микробуси и автобуси на такива фирми. И то под носа на няколко контролни органи. Знаят ги и от полицията, но много от тях са недосегаеми, както фирмата "Лъки" на дъщерята на бившия шеф на врачанското РПУ Георги Асенов. Дори и пострадалите от тях не смеят да се разправят, защото ги е страх.

Напълно противоположно с кандидатите за работа в чужбина е положението в Бюрото по труда във Враца. Тук периодично пристигат чрез Агенцията по заетост оферти от работодатели и от страни, включени в мрежата за свободни работни места ЮРЪП. Но за съжаление за стотиците обявени работни места желаещи няма. Според експерта Калина Табакова причината е в това, че се изисква от кандидата да подаде автобиография в електронен формат и електронен езиков паспорт, удостоверяващ владеене на съответния език в по-малка или по-голяма степен. Друга причина е, че се търсят специалисти с определена квалификация и стаж, но срещу не много високо заплащане. Например за Полша се търсят 150 шивачки срещу 300 евро, а в същото време в региона има глад за шивачки. В момента има оферти за Кипър - 15 позиции с 50 работни места в туристическия бранш, но с изискване за владеене на английски или гръцки език. Търсят се строителни работници, шофьори, железничари, дърводелци, вътрешен дизайн, товарачи в Словения, Словакия, Литва, Естония, но желаещи няма. Тези страни като че ли не привличат нашите хора. Те предпочитат Италия и Испания. Според Табакова все повече хора желаят да се възползват от отворения трудов пазар на Европа.