ТЕМА


 

Социалните асистенти - с един куршум два заека

 

 

плевен

 

Трета година общината няма изготвен проект

 

Мнозина се нуждаят от този вид помощ, категорични са експертите

Поля ТОМОВА

Трета поредна година плевенската община няма изготвен проект по програмата "Социален асистент", чиято основна цел е безработни да се грижат за хора с трайни увреждания или тежко болни самотни граждани. Националната програма действа от години в повечето български градове. Неясно защо обаче Плевен не е сред тях. И то не защото тук няма нуждаещи се. Според експертите от общинската служба по социални дейности много често хора питат за програмата. Регистрираните с различни увреждания в Плевенска община са близо 1 200. Реалният им брой обаче е по-висок. Много от тях са лишени от възможността да получават почасова помощ и грижи от социален асистент. Това затруднява не само хората с увреждания, но и техните близки, които или трябва да напуснат работа и да се грижат за тях, или сами да търсят човек и да му плащат, за да ги обгрижва, да им купува лекарствата, да им запали печката или пък да полага по-специални грижи. Социалният асистент се различава от личния, който трябва да е член на семейството. Това е човек, който почасово се грижи за нуждаещи се. Един асистент може да обслужва двама или трима души. Програмата работи доста ефективно в Кнежа, където безработни жени са наети на тази работа и се грижат за самотни възрастни хора. Като социални асистенти в страната през 2005 година например са работили над 3 хиляди души. Освен че осигурява качествени грижи за болните, програмата дава работа на безработни и намалява броя на хората, настанени в специализирани заведения за лица с увреждания.

Общината би трябвало да представи проект за програмата или пък той да бъде изготвен по поръчение на общината от неправителствена организация. Проектът не е сложен, твърдят експерти от отдел "Социални дейности". За тях е необяснимо защо години наред кметската администрация няма проект по тази не само полезна, но и ефективна програма на социалното министерство.

Според зам.-кмета на община Плевен Пламен Керековски програма в града няма, защото в Бюрото по труда нямало подходящи хора за тази дейност. Част от регистрираните били с ниска квалификация, а други пък, които били с по-висока, не искали такава работа. Според Керековски ако програмата стартира, имало вероятност хората да се оплакват от социалните асистенти и затова проект не се изготвя. Началникът на Бюрото по труда пък заяви, че няма такава програма, за да се търсят хора за нея. Свилен Янков каза, че квотата за личен асистент е 185 души, а за социален е според нуждите на съответната община. Той призна, че по принцип трудно се подбират хора, които са на социални помощи, за да бъдат пренасочени към някои от програмите. Необходимо е да се направи проучване и да се види дали нуждаещите се от грижи ще се съгласят социални асистенти да им бъдат хора например от малцинствата, добави Янков. Той обаче категорично заяви, че ако община Плевен си направи труда да изготви проект за участие в програмата, от Бюрото по труда ще се справят с намирането на кадри.

 

 

Враца

 

Повече от половината са с натрупан опит

 

Цветана АТАНАСОВА

Програмата "Социален асистент", която започна в началато на февруари, е една от най-успешните и хуманни социални дейности в общините Враца и Криводол, съобщи Маргарита Ангелова, директор на Бюрото по труда, което обслужва двете общини. Програмата е разработена от общинските администрации и е насочена към хора с увреждания. Тяхната инвалидност се установява с решение на ТЕЛК или от социални работници, които ги посещават в дома им. Взема се предвид и обстоятелството, че няма кой да се грижи за тях. Списъците се одобряват и подписват от дирекция "Социално подпомагане".

Според Ангелова тазгодишната програма е по-различна от миналогодишната, защото асистентите обслужват по трима инвалиди и това е задължително. Те са подбирани след кандидатстване при условие, че са регистрирани в Бюрото по труда и имат мотивация да работят този вид дейност, свързана с обслужване на инвалиди. Взема се предвид и образованието, като предимство имат хората с педагогическа и медицинска специалност. Окончателният избор се прави след точкуване. Одобрените социални асистенти са преминали модулно обучение от 20 учебни часа в Медицинския колеж.

"Смятам, че попаднахме на подходящи хора, защото досега няма нито един отказал се, а и нямаме сигнали от техни "пациенти", че не се справят с работата си. Повече от половината асистенти са от миналата година, вече с натрупан опит. Това е доста трудна дейност, като се има предвид, че един човек трябва да разпредели 8-часовия си ден на три, като предвиди и пътуване от един дом до друг", допълни Ангелова.

За 48 инвалиди, предимно в селата на община Враца, се грижат 16 асистенти, а в община Криводол 24 човека с увреждания се обгрижват от 8 асистенти. Те са задължени да им приготвят храна, да пазаруват, да им помагат в храненето и обличането, а често и да извършват санитарни грижи. В с. Мраморен например една майка се грижи за двете си деца инвалиди и за още една жена от селото. С медицинско образование са асистентите в Баница и Девене, а с педагогическо в Чирен и Паволче.

Според наскоро направената анкета част от обгрижваните инвалиди не са доволни от малкото време, което им отделят асистентите, както и от размера на таксите, които трябва да плащат в кметството - по около 20 стотинки на час или десетина лева на месец.

За социалните и личните асистенти към Бюрото на труда във Враца социалното министерство е предвидило за тази година 731 806 лв. С подобна дейност в общината са ангажирани още 68 човека, които работят по програма СЕЙН.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Кръшкачка от работа уволнена дисциплинарно

 

Кремена КРУМОВА

Общо 81 са социалните асистенти, които се грижат за хора с увреждания в община Велико Търново. Те са 18 по Националната програма и 63 по програма СЕЙН. Първите се грижат за 52-ма души, от които 2 деца, а вторите - за 180 ползватели на услугата, от тях 7 деца. 16 от социалните асистентки обгрижват пациенти в старата столица, по един има в град Дебелец и село Ресен. Първоначалната бройка по националната програма е била 20 социални асистенти, но в последствие е намалена с две, защото потребителите са малко. Една асистентка е уволнена от общината дисциплинарно, защото отсъствала от работа безпричинно, а друга е трансформирана като длъжност санитарка на защитено жилище в Дебелец. Изискванията към социалните асистенти са повече пречещи отколкото стимулиращи: лицето трябва да е безработно, да не е на социално подпомагане, да е преминало обучение за гледане на хора с увреждания и да се грижи за не по-малко от трима души.

Със социалният асистент се сключва едногодишен трудов договор за 8-часов работен ден и му се плаща минималната заплата от 180 лв. Осигуровките се поемат от работодателя - общината. Размерът на издръжката за година по Националната програма възлиза на 71 400 лева, от които 21 960 са за сметка на община Велико Търново. "От 2007-а е въведена потребителска такса за ползвателите на услугата социален асистент. Така близо 10 лв. трябва да заплати лицето за месец, но и тази сума в повечето случаи се оказва непосилна при доход от 55 лева, още повече след като се дават пари и за лекарства", каза Росица Димитрова - главен експерт от отдел "Социални дейности" към общината. Ако лицето е с 90% инвалидност с чужда помощ, има право на четири часа социална услуга на ден, която струва по 0.17 лв. Ако обаче иска повече часове, всеки от тях се заплаща вече по 1.70 лв.

"Все още нямаме сигнал за недоволни потребители. Напротив, обаждат ни се, за да ни благодарят за работата и грижите на социалните ни асистенти и искат следващата година пак да работят със същите жени", хвали се още Димитрова.

По програма СЕЙН доставчик на услугата е НПО, с която кметът сключва договор, а третата страна е ПРООН. Около 25% е финансирането от бюджета на общината по програмата. Потребителските такси постъпват в НПО-то и служат за издръжка на офиса в града. Програма СЕЙН обхваща 14 населени места на територията на общината.

 

 

Монтана

 

Експериментираха първо в Берковица

 

Момчил ИВАНОВ

През тази година работодатели от трите области на Северозападна България Видин, Враца и Монтана са защитили 17 проекта за разкриване на 178 работни места по програмата "Асистент на хора с увреждания - социален асистент", съобщиха от Регионалната служба по заетостта в Монтана. До момента са назначени 171 от социалните асистенти.

Към програмата има интерес и обявените бройки бързо се попълват с безработни кандидати. Някои от тях имат завършени курсове за асистенти, а други ги изкарват преди да започнат работа. Един асистент в областта се грижи средно за трима души с увреждания. Засега обгрижваните са доволни, обясниха от службата по заетостта.

Програмата "Социален асистент" стартира експериментално преди 3 години и половина в община Берковица. Тогава тя бе презентирана от проект СЕИН и бе подкрепена финансово от Програмата за развитие на ООН (ПРООН). Обхванатите в нея болни и стари хора в общината достигнаха 285 души. Да проверява как социалните асистенти се грижат за поверените им хора в Берковица лично дойде представителят на ПРООН за България Нийл Буне. Той влезе в домовете на болните и видя, че социалните асистенти им чистят, готвят, боядисват врати и прозорци, помагат за излизане навън, дават лекарства и дори забавляват домакините си с игра на шах и табла.

 

 

ГАБРОВО

 

Не достигат подходящи кандидати

 

Мариана ДИМИТРОВА

Осем социални асистенти има в момента в Габрово, стана ясно от началника на социалната служба в града на Рачо Ковача Радостина Братованова. Тя уточни, че става въпрос не за лични асистенти, които полагат грижи за свои близки, а за такива, които се грижат за чужди хора без роднини.

За да се реализира програмата за социални асистенти, местното кметство написа и защити проект. Според него социалното министерство отпуска определени бройки за наемане на трайно безработни, които трябва да имат задължителна регистрация в Бюрото по труда. Една част от безработните се пренасочвали за почистване и благоустрояване на зелените площи в града, а други са наемани да се грижат за самотни стари хора, които имат нужда от чужда помощ.

За разлика от миналата година, когато министерството отпусна за Габровска община 16 бройки за социални асистенти, през тази техният брой е намален наполовина. Вече е въведена и промяна в заплащането по тази програма - една част от средствата се дават от държавния бюджет, друга от общината, а минимална част от тези, които се нуждаят от грижи. "Желаещите да бъдат обгрижвани са много, но поради намалената бройка социалните асистенти не могат да покрият всички нужди. За целта сме направили почасов график, според който се налага дори и през ден те да ходят при възрастни хора, които предварително са подали заявка от какво обгрижване се нуждаят. Едни имат нужда от къпане, други от хранене, трети от почистване. Ние преценяваме кои са най-приоритетни и пускаме социалните асистенти при тях. Другите нуждаещи се стоят и чакат, докато асистентът се освободи", обясни още шефката на социалната служба.

Изискванията за наемане на социален асистент били продължителна регистрация в Бюрото по труда и желание за работа. "Желаещите трябва да са мотивирани, защото става въпрос за специфична работа - грижа за тежко болен, което налага сменянето на памперси, къпането му. Освен това кандидатите трябва да са любезни, контактни, тъй като все пак става въпрос за възрастни хора, които имат нужда от внимание, любов, грижа", изтъкна още Братованова.

 

 

ловеч

 

8 жени се грижат за 28 инвалиди

 

Мира ГАНЧЕВА

8 са социалните асистенти, на които община Ловеч е работодател тази година, съобщи шефката на Бюрото по труда в града Мария Василева. И осемте са жени, които се грижат за 28 инвалиди. По принцип един човек може да обслужва средно по трима нуждаещи се, най-много четирима, но зависи най-вече от цялостното състояние на инвалида.

За предоставяне на услугата "Социален асистент" кандидат-работодателите разработват проект, който представят в Бюрото по труда. След одобряването му се сключва договор за изплащане на средства от държавния бюджет за всеки нает по трудов договор, обясни Василева. За 2007 г. единственият работодател в Ловеч, представил проект, е общинската администрация. Тя е сключила трудов договор с осемте асистенти, а ползващите услугата са сключили споразумение с работодателя и са договорили пакета услуги, който ще ползват. За тях инвалидите са подписали съвместен план със своя асистент.

На интервю за работа по програмата в началото на годината от Бюрото по труда са били изпратени 12 човека, каза шефката на борсата. От одобрените 8 две трети вече са работили като социален асистент миналата година, а освен това преди две години са преминали точно такова обучение, така че са изключително квалифицирани. Все пак обаче към реализацията на програмата има изграден управителен съвет, който заседава поне веднъж на два месеца, и ако има недоволни от асистентите си хора с увреждания, той е органът, извършващ съвместна проверка с дирекция "Социално подпомагане".

 

 

Видин

 

Педагозите и медиците са предпочитани

 

Теменужка ИЛИЕВА

От началото на 2007 година 45 души във Видинско работят като социални асистенти: 20 във Видин, 10 в Кула, 9 в Брегово и 6 в Белоградчик. Предстои сключване на още договори, съобщиха от Регионалната дирекция за социално подпомагане.

През миналата година като социални асистенти в областта са работили 209 души. Задължението им е да оказват социални услуги на хора с трайно намалена трудоспособност - възрастни и деца, които се нуждаят от чужда помощ, болни, които не могат да се обслужват сами заради слаба подвижност, както и на хора, които са изведени от старчески домове и сиропиталища. На тях социалните асистенти пазаруват, готвят, купуват им лекарства, плащат им сметките за ток и телефон, чистят жилищата им. Цепенето на дърва и паленето на печки също е техен ангажимент.

Един социален асистент обслужва три и повече лица, обясняват от дирекцията.

Програмата на социалното министерство за назначаване на социални асистенти постига две цели - осигурява заетост на безработни лица и грижа за хора, които не могат сами да задоволяват житейските си потребности. Но не всеки безработен може да стане домашен помощник на хора, изпаднали в трудно положение. Той трябва да е преминал през курс за работа с хора с увреждания. Предимство при сключване на договорите имат кандидати с медицинско и педагогическо образование.

Програмата за безработни "Социален асистент" се финансира от държавния бюджет, от общинския бюджет и от потребителски такси. В бюджетите на общините за 2007 година са заложени средства за социалните асистенти. Общините издирват хората, които се нуждаят от помощ, и кандидатстват със свои проекти за бройки социални асистенти. Обслужваният заплаща 10% от стойността на услугата или 0,17 лв. на час. Потребителската такса зависи от дохода на обслужвания човек. Най-ниската е 6,80 лв. месечно, най-високата - 15,20. Програмата се приема много радушно от тези, на които социалните асистенти помагат. Благодарение на тях трудноподвижни, самотни и болни хора продължават да се радват на живота, казват в дирекцията.