ТЕМА


 

Пролетта идва със страшна мизерия

 

Едва ли вече на някого му стигат силите да търси отговор на въпроса защо всяка пролет продължаваме да осъмваме в мизерия - купища боклуци ни затискат и помрачават настроението ни. Местните власти и респективно почистващите фирми ли не си вършат съвестно работата, или някои българи все повече изпростяват и продължават да мятат от терасите си найлоновите пликове с оглозгани кокали и остатъци от манджа? Отпусканите пари за почистването на градовете ли са по-малко, или българинът става все по-нечистоплътен? Факт е обаче едно: колкото повече бунища виждат около себе си хората, толкова по-често те ще цапат (без да изпитват огризения), с мисълта, че "оправия няма". И ако лъскането на градовете продължава да става кампанийно (един път в годината по Великден); ако лелите по пеньоар и ролки безпардонно окачват домашната мръсотия на клона на надвисналото под терасата дърво; ако малчуганите пускат обвивката на близалката на улицата, без родителите им да им направят забележка - няма как да се оправим.

Екипна проверка на "BG Север" в областите, в които се разпространява вестникът, установи, че положението с нищо не се е променило от предходните години - под стопения сняг лъсна мизерията. И колкото и вече някои да са привикнали с това, което виждат около себе си, ние няма да спрем да пишем по темата. Защото колкото повече се говори за един проблем, толкова по-осъзнат става той.

 

Плевен

 

Десетки нерегламентирани сметища стряскат хората

 

Всички квартали на града посрещат топлото време по-мръсни от всякога

 

Около контейнерите на ул.Антим I е осеяно с боклуци

 

Поля ТОМОВА

Въпреки че зимата все още показва своята сила, пролетта настъпва с пълната си мощ. Плевен обаче я посреща по-мръсен от всякога. Една разходка из улиците на града показва, че мръсотията и мизерията са пълновластни владетели във всички квартали. На улица "Антим I" около контейнерите е осеяно с боклуци. Тук все още се мъдри окаяна буца сняг - или поне това, в което се е превърнал. Полепнала от мръсотия е и улица "Сан Стефано". Калта, дори по централните пътни артерии , е нещо обичайно, когато вали. Когато не вали пък, прах полепва по обувките, по дрехите и се наслоява в дробовете. Наносите от прах, кал и мръсотия по улиците са навсякъде. Когато завали, мътни мръсни води потичат пътните платна и тротоарите. Особено по улиците около стадиона и Втора клинична база. Талазите кал и вода се стичат чак до колелото, около което Околоблоковите пространства са превърнати в сметищазаприличва на блато при всеки валеж.

Независимо от факта, че в Плевен няма проблеми с фирмите за чистота и контейнерите се изхвърлят редовно, из града има десетки нерегламентирани сметища. Купчините бутилки, отпадъци от всякакъв вид са стряскащи. Те не само са грозни, но и опасни, тъй като от тях се изхранват от бездомни кучета до плъхове. Пример за това са част от междублоковите пространства в кварталите. Което доказва за пореден път, че дори на всеки вход да се сложи контейнер, за някои плевенчани е по-лесно да хвърлят отпадъци от терасите си. Досега обаче не Алеята до Биласе е чуло инспекторатът към общината да глоби някого заради мръсотията, която създава.

Мръсотия има в и около река Тученишка, известна като барата. Неведнъж е алармирано местното ръководство за опасността, която създава непочистеното корито, и за гризачите, които се плодят около барата заради спукана тръба. Управляващите на Плевен обаче явно си имат по-големи грижи от това да се впуснат в действие за чистотата на града. Доказателство са и множеството счупени от големия сняг клони, Препълнени кофи с боклук съжителстват с красиви нови блоковекоито все още си стоят на купчини на различни места.

Както е известно, в Плевен чистят две фирми. Градът е разделен на райони и всяка от тях се грижи за определени улици. Малко известно е обаче, че не всички улица влизат в договора, така че някои от тях, дори и да са съвсем близо до центъра, няма да се чистят. Останалите би следвало да се чистят ръчно и машинно. От фирмите по чистота обявиха, че са имали готовност да започнат миене, но дъждът попречил. Така то се отлага за по-слънчеви дни.

Така пролетта ще свари Плевен мръсен и кален. Разбира се, сигурно ще има хора, които ще решат да поочистят около блоковете, къщите и офисите си. Вероятността обаче мръсотията да се върне отново след дни е голяма.

 

 

 ВРАЦА

 

Градинка стана бунище

 

Препълнени кофи с боклук съжителстват с красиви нови блокове

Цветана ЕВГЕНИВА

Кметът на община Враца инж. Тотю Младенов разпореди в понеделник да се засили контролът в района на стадион "Христо Ботев", където недобросъвестни граждани изхвърлят отпадъци. Нерегламентираното сметище около картинг-пистата и някои от алеите към стадиона беше разчистено преди седмица от БКС и служители на дружество "Спортни имоти", но само за няколко дни отново бяха натрупани купища с боклуци, посочи управителят на дружеството Веселин Иванов. Жителите на кв. "Младост", които живеят в близост до спортния парк, изхвърлят битови отпадъци, строителни материали, стари мивки, тръби и мебели. Младенов разпореди да се извършват периодично проверки и нарушителите да бъдат глобявани.

Това всъщност е поредното нерагламентирано сметище в града. Почти във всеки квартал между блоковете или в незастроени пространства има такива. Гледката е още по-неприятна около често препълнените контейнери с боклук, където най-редовно търсят храна клошари и цигани в компанията на кучета. С тях общинската управа е безпомощна да се справи, въпреки че всяка година се увеличават парите за закупуване на контейнери и за сметоизвозване, което се извършва от БКС. Според Младенов само през 2008 г. са събрани и извозени 69 288 куб. м битови отпадъци, в регионалното депо са депонирани 17 120 т, за града и селата са доставени нови 105 контейнера тип "Бобър" с обем 1,1 куб. м и 306 кофи тип "Кука".

Младенов сподели и друг проблем - цветните пластмасови контейнери на "Екопак България" често са прицел на палежи. Миналата година са били унищожени една четвърт от доставените през декември 2006 г. 336 контейнера - по 112 за хартия, пластмаса и стъкло, разположени на сто площадки на територията на града. Пожарите се причиняват от незагасена жар и пепел от печки или от пиратки, хвърлени в тях преди да гръмнат. Според договора с фирма "Екопак" съдовете за смет се поставят безплатно в града, но поддържането и ремонтирането им е за сметка на общината, а един контейнер струва средно по 600 лв. Всъщност реалната картина за тази иначе екологична и необходима инициатива е съвсем друга. Освен паленето на цветните контейнери врачани продължават да си хвърлят отпадъците както им падне, без да се съобразяват с цвета и надписите по тях. Наблюденията показват и друго - че те се ползват много по-малко, отколкото металните кофи. Около тях няма боклук, защото циганите и клошарите не могат да проникнат вътре, което за съжаление се случва постоянно с металните кофи. Извадените от тях боклуци се разнасят около жилищните блокове и детските площадки и ги превръщат в нерегламентирани сметища. И така независимо от красивите си проекти и пожелания, градът не може да се отърси от мръсотията, която при закъсняващо извозване го превръща в едно голямо бунище.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Грозни гледки около строежите

 

Кремена КРУМОВА

В крайните квартали и около строежите в старата столица гледките са изключително грозни. Всяка година след топенето на снеговете лъсва мизерията от боклуци там. На местата, където вятърът е разхвърлял найлонови и хартиени торбички или празни бутилки, те плуват в насъбралата се вода в трапищата. Безпорядъкът е пълен, след като и редовно живущи в панелките изхвърлят хартиите, фасовете и боклуците си направо през терасата. Въпреки забележките от съседи, никой не ги взема под внимание. Така грозната гледка лъсва напролет. Рядко се наблюдава вече и обитателите на кооперацията да се хванат на пролетно почистване в околоблоковите пространства. Обикновенно тази дейност извършват, когато се постопли, работници от почистването към общината. Освен че изрязват дръвчетата, а лятото косят тревата пред блоковете, събират и разхвърляните боклуци.

Иначе общината се грижи редовно преди 22 март градът да изглежда приветлив и чист за гражданите и гостите. Една от причините е и, че старата столица отбелязва тогава своя празник. Въпреки падналия дъжд от няколко дни по график из улиците на града шестват водоноски, които мият. Те ще направят над 60 курса. Общото количество вода, което ще бъде използвано за измиване, ще е над 450 кубически метра. В процеса, който ще продължи няколко последователни дни и нощи, е включена цялата налична техника на "Комунално стопанство. Тя е подпомогната и от тази на фирма "Титан. Очаква се след обилното измиване на улиците в града да бъде нормализирано нивото на запрашеност във въздуха.

През изминалия сезон на зимното снегопочистване използваният за обезопасяване на улиците срещу обледяване пясък е бил 1 370 тона. Това количество е над 2,5 пъти по-малко от използваното през предходни години заради успешното и ефективно третиране на уличните настилки с химическата смес isemelt срещу образуване на снежна покривка и обледяване, уточниха от общината. Неколкократно по-малките количества използвани инертни материали позволи запрашеността на въздуха в града в началото на пролетта да е относително по-ниска от предходни години.

 

 

Ловеч

 

Пешеходната зона е за пример

 

Мира ГАНЧЕВА

Тази година няма да има пролетно почистване, каквото се организираше от общината през последните няколко години в Ловеч. Голямото чистене продължаваше около месец, а общинска комисия оценяваше най-добре представилите се квартали и те получаваха награда, най-често детска площадка. По време на пролетното почистване общинската сметосъбираща фирма "Еко" извозваше по график едрогабаритните битови и градински отпадъци.

По думите на Антоанела Дончева, изпълнителен директор на "Еко", градът се мете постоянно, поддържат се и кварталите, и местността "Баш-бунар". А пешеходната зона се чисти ежедневно, подчерта тя. И това е така, откакто тя заема шефския пост (от около половин година). Преди жилищните комплекси са били почиствани веднъж на три месеца, сега - през седмица. От основно почистване сега се нуждаел единствено паркът "Стратеш". Дончева предложила на кмета Минчо Казанджиев да се организира голямо общоградско почистване там, като от фирмата ще подсигурят техника и храсторези, ще се включат и с работна сила. Градоначалникът възприел идеята, но до конкретна инициатива все още не се е стигнало.

Ловеч е най-чистият град в цялата страна, твърди Дончева. И дава за пример съседния Плевен: идете там и само по пешеходната зона ще ви залеят купища найлонови торбички с отпадъци.

 

 

ГАБРОВО

 

Кметът за втори път яхва метлата

 

Сметището край Техническия университет в Габрово

Мариана ДИМИТРОВА

Габровският кмет Томислав Дончев се кани за втори път да яхне метла и да оглави пролетното почистване в града на Рачо Ковача. Това ще стане в края на март, а градоначалникът отсега отправя и предизвикателство към колегите си в страната за най-мащабното и качествено измитане на отпадъците.

Местното кметство за втора поредна година организара кампания по пролетно почистване с шегаджийското "Яхвайте метлите". Общинарите очакват в нея организирано да се включат до 5 000 ученици, спортисти и чиновници.

Официалният старт на "Яхвайте метлите 2" ще бъде даден на 27 март в парка на смеха край музей "Дом на хумора и сатирата". Кметът Томислав Дончев с още 30 служители от общинската администрация ще нагази във водите на Янтра до паметника на Рачо Ковача, за да събере отпадъците от коритото на реката няколко дни по-късно. Наскоро местната управа разпореди да се изсекат всички избуяли храсталаци от коритото на Янтра и след като това стана, лъсна цялата мръсотия - изхвърлени автомобилни гуми, пластмасови бутилки и торби.

От няколко месеца кметството активно организира кампании за чистотата в града и приканва габровци за нетърпимост към мръсотията и вандалските прояви. Съвместно с местната радиостанция на Дарик радио в момента върви кампания "Аз обичам Габрово". Тя насърчава хората да снимат всякакви безобразия - от нерегламентирани сметища до вандализъм. Един от последните сигнали е подаден за незаконно сметище от битови отпадъци край Габровския технически университет. Сигналът ще бъде подаден на общинския инспекторат, който ще издирва злосторниците.

 

 

ВИДИН

 

Лъсват дупки и боклуци

 

Тина ИЛОВА

През зимата снегът скрива дупките по улиците и боклуците около контейнерите. Скрива и мърлявата работа на чистачите и мижавия контрол на общинарите. Защото във Видин общината си има инспекторат, който трябва да следи за чистотата и спазването на другите наредби за вътрешния ред. Но това е за зимата. През пролетта всичко изведнъж лъсва с цялата си грозота и мизерия. Гражданинът вижда стари дупки, които снегът и ледът са издълбали още по-надълбоко; боклуци, които гният около контейнерите от есента. Събирани прежълтели листа, изхвърлена сгурия около кофите за смет, изтърбушени дюшеци, разкъсани дрехи. Гледка, неприятна дори за постоянните обитатели на тези места - клошарите. А гражданите? Те изглежда са се примирили. Такива са ни чистачите, казват видинчани.

В новия бюджет са отделени милиони левове за ремонт на улици. Но и те са с предимство. Тези, които водят към надлеза по пътя към Дунав мост 2, ще бъдат асфалтирани най-напред. Разбираемо. За останалите не се знае. Има предвидени пари за текущи ремонти, но още не се знае за кои. През миналата година общината нае софийска фирма, която приложи американска технология за ремонт на улиците. Какво беше учудването на видинчани, когато видяха и разбраха, че американската технология е запълването с асфалт само на пукнатините по уличните платна. Нито сантиметър повече асфалт. Улиците заприличаха на детска рисунка, в която с черна боя са нарисувани ручейчета във всевъзможни посоки. Сега ще се види дали авангардната технология е свършила работа или около черните поточета са зейнали ями. Във всеки случай тя е доста икономична, но дали и ефективна?