ТЕМА


 

 Опасните стоки

 

Плевен

 

Пробутват развалено брашно на възрастни хора от селата

 

Веселина ВАСИЛЕВА

В приемната на Независимия съюз на потребителите в Плевен от началото на годината досега са постъпили четири жалби за опасни стоки, съобщи за “BG Север” Анита Пенкова, секретар-координатор на съюза за община Плевен. Тя уточни, че и четирите са с хранителен произход. Кисело мляко и пакетиран нарязан хляб с изтекли срокове на годност са открили купувачите в няколко магазина от голяма търговска верига в града. Престоялите стоки не са били нито с понижени цени, нито с предупреждение за клиентите. Други възмутени граждани донесли в приемната и салам, за който твърдели, че е с много ниско качество, което не отговаря на посочените в етикета параметри. Последната получена жалба е за жито, което се продава от кооперация на собственика на земята. То било предадено в мелница срещу брашно, чието качество също било под всякаква критика. В последствие е установено, че липсва каквато и да е документация, отнасяща се до смяната на житото с брашно. Явно в този случай става дума за злоупотреба с наивността на възрастните хора от селата, на които се пробутва развалената стока. “Но при всичките тези случаи на жалби от страна на граждани, ние можем само да ги консултираме и да ги насочим към ДВСК и РИОКОЗ. Това са органите, които правят професионални изследвания на стоките и установяват дали са опасни или не”, поясни Анита Пенкова.

Председателят на Независимия съюз на потребителите в България Михаил Шишков обясни как стоят нещата от законова гледна точка. Ако производителят или вносителят на опасната стока не могат да бъдат установени, отговорността се носи от търговеца, продал стоката.

На тези лица могат да бъдат налагани глоби и имуществени санкции от 3 000 до 25 000 лв., а в случай, че не изтеглят доброволно опасната стока от пазара, същата може да бъде иззета и унищожена от контролните органи. Искат за обезщетение може да се предвиди до 3 години от деня, в който потребителят е узнал наличието на дефекта, вредата и самоличността на производителя или вносителя, но не по-късно от 10 години от датата, на която стоката е пусната на пазара.

Шишков допълни, че вече повечето от предлаганите на пазара стоки трябва задължително да бъдат маркирани със специален знак, удостоверяващ, че отговарят на всички нормативно установени изисквания за безопасност. За Европейския съюз това е знакът СЕ, чийто български еквивалент до края на миналата година бе знакът Со. Сега вече и за нас важи първият еврознак. Тези символи са със строго установени пропорции и ако не са спазени, това е сигурен белег, че стоката може да се окаже рискова.

Заради зачестилите случаи на опасни стоки и последствията, които те оказват най-вече върху децата, напоследък у нас законът става и все по-строг. Например нов е моментът, който определя обезопасяването на запалките. Те трябва така да са произведени, че да не могат да се възпламеняват лесно от деца. Има и забрана за производството на играчки, които имитират храни, и за плюшените играчки втора употреба, които предизвикват алергия върху кожата на малчуганите.

 

 

ГАБРОВО

 

Тайнствен прах от гумена играчка посипа лицето на 8-месечно бебе

 

Мариана ДИМИТРОВА

Бял прах, разсипал се от играчка, предизвика паника у родителите на 8-месечно момиченце. Играчката, която представлявала гумен барбарон, била извадена от пакет царевични пръчици “Лъки Той”. Бебето започнало да я дъвче и тя се пробила. Когато майка му влязла в стаята, видяла, че лицето на детето било покрито с бял прах. Родителите на малката се уплашили и помислили, че бялото вещество може да е всякакво - от наркотик до антракс. Веднага извикали линейка и завели детето в Спешна помощ, където му направили промивка и поставили система от водно-солеви разтвор за прочистване на организма от евентуални токсини.

Гумената играчка е занесена за изследване в РИОКОЗ - Габрово, за да се разбере какво е било прахообразното вещество в нея. На вид и мирис то приличало на талк.

За инцидента с опасната играчка са уведомени Министерството на здравеопазването и полицията. Органите на реда са изпратили праха за изследване в лабораторията по криминология във Велико Търново, тъй като в Габрово нямало пригодена за подобни ситуации. По случая е започнала проверка и от Агенцията по надзор на храните, която издирва изписаната върху опаковката фирма ЕТ “Лора” - София, посочена като производител на зърнени пръчици. Оказало се, че на телефоните й никой не отговаря.

Темата за опасните стоки нашумя покрай внесените от Гамбия отровни фъстъци. РИОКОЗ в Габрово вече провери 23 обекта и засега в областта няма открити от опасните ядки. Оттам са категорични обаче, че въпреки строгия контрол, потребителят не е застрахован, тъй като фъстъците се внасяли сурови, а тук се изпичали, пакетирали и продавали.

От габровската инспекция по опазване и контрол на общественото здраве са извършили проверки и на фитнесцентрове, където се предлагали хранителни добавки за развиване на мускули. Оказало се, че в три от тях се продавали хранителни добавки, без центровете да имат регистрация по закона за храните.

 

 

ловеч

 

Мъж се трови с бира “Загорка”

 

Мира ГАНЧЕВА

30-годишен мъж от Летница се натрови с бира “Загорка” в края на януари тази година. Той бил два дни на системи в ловешката болница, докато се оправи от отравянето. Установено е, че в бутилката имало голямо количество остатъци от продукт на ацетонова основа. Инцидентът станал в едно от заведенията в Летница. Компания мъже се черпели и си поръчали “Загорка”. След като донесли бирите и се чукнали за “наздраве”, над масата се разнесъл силен мирис на ацетон. След малко се наложило да се пусне и вентилаторът в кръчмата. 30-годишният мъж бил отпил два пъти от шишето, когато усетил гадене с вкус на ацетон. Веднага го завели в летнишката Спешна помощ, откъдето го откарали в Ловеч. На младия мъж били направени “реанимационни мероприятия”. Спасило го това, че скоро почнал да повръща, обясниха лекари. Поставили го два дни на промивки и системи в ловешкия ОАРИЛ, след което бил изписан в добро състояние.

Въпросната бутилка от бира била взета и предадена на полицията. На дъното й имало пръстен от продукт на ацетонова основа. Най-вероятно амбалажът е бил предаден от недобросъвестен гражданин след използването му при разреждане на бои или други подобни, казаха специалисти. При повторната употреба в завода бутилката не е била добре измита.

Полицията образува дознание по чл. 350, ал. 1 от Наказателния кодекс. Нормата гласи, че който изготви храни или питиета, предназначени за общо ползване, по такъв начин, че в тях се създават или попадат опасни за здравето вещества, както и онзи, който продава, предлага за продан или по друг начин предложи в обръщение такива храни или питиета, се наказва с лишаване от свобода до пет години.

Заради рискове от задушаване, задавяне, наранявания и пожар за продажба през 2007 г. са забранени няколко опасни стоки, става видно от сайта на Комисията за защита на потребителите. Повечето от изделията са с неустановена страна производител, други са китайски, но има и български. Родно производство е например бебешка проходилка, която крие опасности от нараняване поради острите си ръбове и дори от преобръщане на детето поради неправилното разположение на седалката. Сред опасните стоки, спрени от продажба, са детски часовници, пластмасови плодове, запалки, чук и отвертки, свещи. Ако проверяващите от Комисията за защита на потребителите открият някои от тези стоки в търговската мрежа, те предупреждават търговеца да ги извади от употреба, като в този случай санкция не се предвижда. При повторна проверка, обаче ако той продължава да ги продава, глобите започват от 300 лв. и в някои случаи достигат до 10 хил. лв.

 

 

Монтана

 

Пластмасово грозде и запалки-пистолети спрени от продажба

 

Момчил ИВАНОВ

От началото на тази година Комисията за защита на потребителите в Монтана е открила в търговската мрежа пластмасово грозде за декорация, което лесно се рони и зърната му може да бъдат погълнати от деца. Гроздето е спряно от продажба. Спрян е и комплект чук и отвертки, тъй като чукът е изработен от мек материал, който лесно се чупи при удар и може да нарани този, който го използва. Това съобщи шефът на комисията Елеонора Димитрова.

Заповеди за временно спиране от продажба са издадени и за други стоки, за които има съмнение, че могат да бъдат опасни за потребителите. Стоките са изпратени за анализ в акредитирана лаборатория. Сред спрените стоки са комплекти запалки, които са във формата на пистолети и мотоциклети. Те привличат вниманието на децата и могат да бъдат използвани от тях без знанието на родителите. Има опасност и от гълтане на запалките. От продажба е спрян сгъваем детски стол, който крие риск от прещипване на детето в конструкцията му. Същата санкция е наложена и за бебешки комплект, който има връзка на якичката и пластмасови накрайници. Връзките създават условия за заплитане и задушаване на бебето, обясни Димитрова.

Всичките спрени стоки са произведени в Китай. На вносителите е дадено предписание да ги изпитат в лаборатория и да ги изтеглят от търговската мрежа.

 

 

ВРАЦА

 

10-годишна получава обрив от некачествени ботуши

 

Цветана АТАНАСОВА

Вследствие на химикал, с който били обработени ботуши марка “Булдозер”, 10-годишната Евелин Иванова се лекува повече от месец от жесток обрив. Майка й купила ботушите в началото на януари от централен магазин във Враца за 40 лева. Още след второто обуване момичето получило леко зачервяване на краката. Без да подозира за причината, то продължило да носи любимите ботушки и с всеки ден обривът, съпроводен със сърбеж, ставал по-силен. Когато завели детето на лекар, се оказало, че то е развило алергия. След известно недоумение докторът предположил, че може да се дължи на ботушите. Родителите й забранили да ги обува. След около 15 дни лечение с мехлем и алергозан обривът стихнал. В деня, когато Евелин, скрито от майка си, отново обула ботушите, получила обрив по цялото тяло. Тогава те ги занесли в областната комисия за защита на потребителите във Враца и подали жалба.

От началото на годината до края на февруари сътрудници на регионалния съюз на потребителите във Враца са извършили 470 проверки, включително и по 68 жалби и сигнали на граждани за некачествени и опасни стоки, съобщи председателят на комисията Никола Германов. Почти по всички от тях магазините са отказали на клиентите да приемат рекламациите им. С наша намеса, според новия Закон за защита на потребителите, те бяха принудени да ги уважат, каза Германов. От 68 рекламации 66 са решени в полза на гражданите. Най-много са оплакванията от стоки на магазин “Технополис” - музикални уредби, телевизори, кафе машини и калорифери. Една от жалбите е за обувки, а другата за машинка за рязане на дърва. Новият закон за защита на потребителите има един голям недостатък - той не регламентира единен контрол, а отново го поделя между различни органи - РИОКОЗ, Държавен ветеринарен надзор, Агенцията по метрология и с това намалява ефективността на работа. Освен това регионалните и областните дирекции нямат право да налагат глоби, това го правят само държавните комисии за защита на потребителите. За нас остава да работим на принципа на антирекламата, допълни Германов.

Миналата година в комисията са постъпили 680 рекламации. Почти всички са решени в полза на потребителите. Съвместно с инспектори от държавната комисия за защита на потребителите са установени и иззети от пазара десетки опасни стоки, застрашаващи човешкото здраве. Сред тях са били чук с разцеп за вадене на пирони - едно самоделно оборудване с измислена марка “STANLEY”, което причинява опасност от нараняване и травми, и калъфка за анатомична възглавница - българско производство, но предизвикваща обрив поради отделящо се химическо багрило. Според Германов по-тревожното е голямото количество стоки, които са предназначени за деца и с които е бил наводнен пазарът. Такива били детските часовници марка “Lefeng”, за които не е могло да се установи от коя държава са внесени; запалка-маймунка - абсолютно менте, неизвестен модел от неизвестен производител, предизвикваща опасност от обгаряния и наранявания; приспособление-игла за закачане на биберон от Тайван, свързано с риск от убождане или одраскване на бебето; детската китайска проходилка, причиняваща риск от нараняване и травми поради нестабилната й конструкция; дървено столче, също внос от Китай; детско легло “Бебе”, произведено в България, иначе красиво оцветено, но с остри ръбове, недостатъчна височина и нестабилна конструкция.

Никола Германов предупреждава потребителите и за стоки, които са установени като рискови от началото на тази година и за които са издадени предписания да бъдат иззети от пазара. Това са течно масло за лампи и градинска лампа от бамбук, които показали при тестване, че носят риск от бързо възпламеняване.

 

 

Видин

 

Китайските продукти конкурират по вредност родните салами

 

Теменужка ИЛИЕВА

Преди година Регионалният съюз на потребителите във Видин сигнализираше за опасни месни продукти и пускаше листовки как хората да различават некачествените колбаси и да не ги купуват. Ето редове от още валиден наръчник за разпознаване: ако саламът е хрупкав, в него има много желатин, кремвиршите с много соя трудно се белят, силно червената и мека кайма със сигурност е боядисана...

Само преди няколко дни председателят на регионалния съюз Горан Кръстев даде отново сигнал “внимание”, но този път за друг вид стоки. В магазините се продават опасни битови и детски стоки, повечето внос от Китай, обяви той. Първата - ръчен чук от метал с дръжка от пластмаса. Още при първия замах дръжката може да се извади от метала и да удари главата на човека, обясни Кръстев. Опасни се оказват и стоки, имитиращи плодове и зеленчуци. Зърна от изкуствено грозде, направени от мека материя, могат да предизвикат задушаване, ако ги погълне дете. Опасна е дори евтината - само 8 лв., проходилка със закачени по нея дребни цветни играчки. Те също може да задушат детето, ако ги сложи в уста. Всички описани като опасни стоки имат известни дистрибутори, но вносителят в повечето случаи се оказва неизвестен. Т. е. самолетът с контейнерите е кацнал направо от Китай в Илиенци.

През последната седмица и регионалният съюз, и държавната Комисия за защита на потребителите се активизираха в даването на съвети как да се пазим от опасни стоки, фалшиви качества и нереални цени на стоките и услугите. Във Видин пристигна председателят на комисията Дамян Лазаров. Неговите съвети бяха: проучвайте пазара преди да купувате, избягвайте рисковите места за търговия, отнасяйте се с подозрение към ниските цени, искайте информация за стоките, разграничавайте истинската от подвеждащата реклама, искайте касова бележка и фактура. Особен раздел от “науката” за разконспириране на рисковите стоки и услуги представляват рекламите. Хората трябва да знаят, че някои търговци, водени от интересите си, преувеличават качествата на предлаганите стоки, премълчават важна информация и така заблуждават потребителите, обясни Лазаров.

Комисията е напечатала 5 - 6 вида джобни наръчници, които учат потребителя как да се пази от рисковите търговски практики и заблуждаващата реклама. Предстои масовото им разпространение.

Възниква въпросът - защо трябва да се учат хората как да разпознават стоките менте, а не се контролират строго вносители и производители и те да не стигат изобщо до пазара? Факт е, че потребителят купува кремвирши със соя или друг пълнеж, но не с месо, че може да си купи токсични фъстъци, че може да купи на детето си играчка, която да го разболее или задуши, не е изключено да отнесе в дома си дори фалшиви лекарства.

Натрапва се мнението, че производителите могат да предлагат некачествени и опасни стоки, да заблуждават с информацията за тях. За потребителя остава “привилегията” да си отваря очите на четири и да не ги купува. Много пъти обаче те са по-евтини и единствени са по джоба на бедния клиент. Тогава?!

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Откриха стафилококи в сандвич

 

Кремена КРУМОВА

Фъстъци от Гамбия не се предлагат в търговските обекти в област Велико Търново. Продават се само ядки от Индия, Китай и Аржентина. Те имат нужните сертификати за извършени лабораторни изследвания и заключения на инспекциите към съответния район, от който са внесени. Това потвърдиха за “BG Север” от Районната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) в старата столица. Проверките са по повод откритите в някои магазини в страната тонове фъстъци, които са с около 60 пъти по-високо съдържание на алфатоксини.

Скоро здравните инспектори откриха стафилококи в сандвич, а на лицето, консумирало храната, е препоръчано да се изследва. Въпреки това няма основание за притеснения и няма опасни храни в областта, уверяват от РИОКОЗ. Във връзка с контрола на микробиологичната безопасност на храните през изминалия месец бяха анализирани 99 проби, в 18 от които се установиха отклонения по някои от изследваните показатели. Експертите са проверили и 37 обекта за производство на трайни и нетрайни сладкарски изделия, 9 обекта за печене и пакетиране на ядки и плодове и 4 склада за търговия с храни на едро.

По химични показатели са изследвани през фувруари 20 проби хранителни продукти. С повишено съдържание на готварска сол са ястия от кухните на домашен социален патронаж в Лясковец и Полски Тръмбеш, от детска ясла в Сухиндол и от болницата в Павликени. С повишено съдържание на нитрати са проби, взети от централните водоизточници на селата Козловец, Червена, Виноград, Камен, Каранци и Красно Градище. За лоша текуща хигиена е наложена санкция на отговорното лице в павилион на ЕТ “Петко Петков” в Горна Оряховица.