ТЕМА


 

Шопингът на цветя за 8-и март -

ден година храни за търговците

 

Жените смятат мъжете, които подаряват цветя, за много отегчителни и неоригинални, сочи проведено във Великобритания изследване.

Над половината от анкетираните жени са заявили, че им е неудобно, когато мъжете им подаряват цветя, а 63% казват, че цветята са "жива досада". Резултатите от изследването, проведено от известния британски цветарски магазин Passion Leaf, сочат, че жените не обичат особено мъжете да им подаряват цветя.

55% от анкетираните жени казват, че мъжете имат също така прекалено големи очаквания, мислейки си, че с букета ще получат и "нещо повече".

34% от жените пък посочват, че дори търсенето на подходяща ваза за цветята е проблем.

13% казват, че не обичат да носят букет в къщи. Едва 5% от жените са заявили, че букетът цветя е най-добрият подарък, който могат да получат. Според 48% от жените, ако все пак се подарява букет, той трябва да бъде красив, разкошен, за да ги възхити.

 

Плевен

 

Карамфилите вече демоде, купуват ги само шефове с много работнички

 

На всяка жена й се иска да избяга поне за малко от грижите

 

Вече и изборът на букети е толкова разнообразен, че дори за най-пестеливите мъже може да се намери вариантМая ПАСКОВА

Може и да е отживелица "комунистическото" празнуване на 8 март, когато върволица от мъже разнасяха червени рози и карамфили вкъщи, на колежките, у съседките. Може на жените да не им е до празнуване, докато се чудят как да скърпят семейния бюджет и откъде да напазаруват най-евтино, а цветята все пак не стават дори за салата (в редки изключения). Но на коя жена не й се иска поне за един ден да се почувства истинска дама, да бъде ухажвана и обградена с внимание и да не мисли колко струва букетът. Тази година мъжете могат да си отдъхнат, защото са пощадени - празникът е в неделя, така че може да уважат само половинката си, без да отнесат критичния поглед на колежките, че са забравили досадния празник. Вече и изборът на букети е толкова разнообразен, че дори за най-пестеливите мъже може да се намери вариант. Макар че по правило около празника цените на ароматните нетрайни подаръци набъбва безбожно. "Ден година храни" е мотото на търговците, които се оправдават с по-високите доставни цени на свежите стръкчета.

Цветята имат свой символичен език, чрез който изразяват нашето лично отношение, нашата обич, уважение и възхищение, мълчаливо признание и подкрепа или радост от живота и красотата на мига. Те проправят път към сърцата на хората, дарявайки внимание, топлота и симпатия. Всеки повод е достатъчно добър да се поднесе букет цветя.

Във всекидневието хората са се опитвали да сведат езотеричното знание до символиката на цветята, обясняваща употребата им като израз на лични взаимоотношения. В началото на века се разпространява един символен език на цветята, чрез който нашите баби и дядовци са водели дълги разговори и обяснявали чувствата си без да кажат нито една дума, само с помощта на цветята. Цял кодекс на поведение при поднасянето на букети вече е изграден. При всички случаи важното е жестът да се направи от сърце и с усмивка.

По 60 стотинки се търгува карамфилът на плевенския цветен пазар. Според търговците вече почти никой не го купува и той спада към цветята "ширпром" - обикновено го купуват шефовете на големи предприятия с преобладаващо женско присъствие. Преди години е имало и такива директори, които си позволяваха рози за работничките, но в години на криза това е разточителство, припомня си продавачка от уличката на цветята. Други наблюдателни представителки на женския пол пък са забелязали, че често мъжете с повече колежки разнасят на женския празник цял наръч карамфили - обикновено малко поувехнали. Често се оказва, че предприемчиви ромчета ги събират от венците, поднесени за 3 март, и после ги продават много изгодно на закъсалите кавалери. Горе-долу със същото качество и са и недотам естетично изглеждащите букети на цветарките, които обикалят нощните заведения. На всички е известно, че търговците изхвърлят вечер негодната стока, която се събира от пъргавите и много разговорливи продавачки, много бързо се увива в пъстър целуфан и се пъха в кошниците. Кой истински мъж ще откаже да даде петарка, за да зарадва дамата на масата. Особено ако не се е сетил преди това да й купи нещо наистина свежо.

Повечето купувачи са мъже, макар че има и дами, които купуват букети за приятелки, за майки, за учителките на децата си. Най-предпочитани си остават червените рози и пролетните китки. Някои по-практични купуват саксии с цъфнали теменужки или циклами, които вървят колкото един по-обикновен букет - по 5 - 6 лева, но затова пък по-дълго радват новите си притежателки. Фал ще бъде подобен подарък, ако домакинята изобщо не си пада по отглеждането на саксийни растения, отчитат продавачите.

Около 5 лв. вървят икебаните в кошнички и по-обикновените букети от гербер или роза на плевенския пазар. Ако към аранжировката е прибавен екзотичен бодил или е кацнало почти истинско пиленце, цената скача двойно. Луксозните големи букети тръгват от 15 лв. нагоре. Все пак не трябва да забравяме, че подаряваме цвете. И не е необходимо да "заключваме" красотата му в пъстроцветна хартия и десетки джуджурии, които ще го задушат, съветва Лилия, която от години е в бизнеса с цветя. Достатъчна е малко зеленина за свежест и панделка за разкош. Останалото е начинът, по който ще се поднесе, и целувката, с която ще се запечата мигът.

Все пак кавалерите не бива да забравят, че цветето съвсем не е подарък. И ако букет кокичета или зюмбюли, подарени на мама, ще разтопят сърцето й, то мъжът вкъщи трябва повече да се потруди за този ефект. "Абе трудно им е на мъжете покрай този женски празник. Особено на онези, които трябва да купуват по два букета - за жената и за любовницата...", къде на шега, къде наистина разсъждава продавач на цветя в Плевен.

Както винаги, ако сте попаднали в идейно затруднение, на помощ идва интернет. С няколко щраквания по клавиатурата може да поръчате на любимата бутилка вино, шоколадови бонбони и букет от 19 червени рози само срещу 113 лв. Ако розите са 7, за същия романтичен подарък ще се разделите със скромната сума от 63 лв. (без доставката). Истински любовен фурор (или размишления за голяма нередност, която изисква още по-голямо извинение) вкъщи без съмнение ще предизвика кавалерът, който ще поръча за 370 лв. бонбони и 55 червени рози на любимата си. Само с един брой от символа на любовта може да се размине романтикът, който подари на своята Жулиета истинска серенада. Цената й е 90 лв. с ДДС, а специално за 8 март има отстъпка от 30%. Песен, специално създадена за любимата, рубик куб със снимки, запечатали 6 незабравими момента заедно или пъзел с нейния лик, също биха разтопили сърцето на всяка жадуваща оригинален порив за изразяване на чувствата жена.

 

 

ГАБРОВО

 

Свиват пищни екзотични букети

 

От 10 лева нагоре почват хубавите букети на габровския пазар

Мариана ДИМИТРОВА

Дни преди 8 март в сектора с цветя на централния пазар в Габрово цари оживление. Цветарките стягат красиви букети за най-цветарския празник - този на жената. Разнообразието е огромно. По-изисканите букети започват от 10 лв. нагоре. В тях са включени обикновено стрък роза, гербер, хризантема, лилиум, а гиздавата китка се допълва с множество зелени треволяци и декорации, изработени от естествени материали - сухи кори и семена от екзотични растения, които са последния писък на модата в букетите през последните 1 - 2 години.

Иначе за любителите на по-натуралните букети се предлагат и единични стръкове цветя. По-голямата част от тях са внос от страни на Европейския съюз като Холандия, Германия, Белгия. Стрък декоративни хризантеми например се харчи по 2,50 лв. Толкова струва и стрък фрезии, които отскоро се появиха на габровската цветарска борса. Брой от изисканите по-едри рози се продава за 3,50 лв., а тези с малко по-семпъл вид с лев по-евтино.

Най-евтини са емблематичните от времето на соца карамфили. Цветето, свързано с недалечното ни минало, което най-масово се продаваше - било за 8 март, било за погребение, сега струва межу 60 и 80 стотинки за стрък. Не се знае обаче дали ден преди празника цените няма да скочат, както се случва обикновено.

Независимо от цената обаче на най-женския празник 8 март, всяка дама би се зарадвала на подарени цветя - било то няколко стръка карамфили или пищен букет. Важно е уважението, пък и на цветя всеки се усмихва, независимо дали е празник, или не.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Служителки тръпнат за стръкче от колегите си

 

Кремена КРУМОВА

И тази година хит за 8-ми март ще бъдат големите букети за любимите дами и стръкче цвят за колежките в службата, сочат прогнозите на цветопродавачите. Купуват се както скъпи цветя, така и по-евтини. Цените варират от 1,50 лв. за фрезия до 3 - 4 лв. за роза. Големите букети са от 15 до 50 лв., в зависимост от цветята, броя и украсите. Макар че сме в криза, за празника няма да лишавам съпругата си от красив букет, казва мъж с дългогодишен стаж в брака.

Колежките в офиса също тръпнат в очакване на празника, за да проверят за пореден път докъде стига джентълменството на мъжете. "Всяка година ни подарявят по едно цвете. Надявам се и тази да не пропуснат и да ни уважават", хвали се 28-годишна служителка на фирма във Велико Търново. И тази година очакванията са в празничната вечер заведенията да се пукат по шевовете от веселящи се жени, че дори и от техните половинки.

Зевзеците пак няма да пропуснат случая да изберат по една закачлива картичка или нещо скромно, опаковано в много кутии, придобило вид на голям подарък и да чакат да бъдат почерпени за празника от жените си. Както се шегуват те, 8-и март е празник и на двата пола, защото дамите получават армагани, а господата - благодарността и купона, които следват след развързването на розовите панделки на "големия" подарък. Един такъв се хвали, че купил на любимата си подкова, за да са щастливи в брака, но тя не била сувенирна, а месна. Ами да, от мене мезето, от нея пиенето, смее се той.

 

 

ЛОВЕЧ

 

Продавачите чакат скок на оборота

 

Мира ГАНЧЕВА

Купуването на задължителните за 8 март букети ден - два преди празника със сигурност води до спестяване на пари, съветват препатили ловчалии. Защото от години цветарите биват водени от максимата "ден година храни". На празници като 8 март и предхождащия го ден на влюбените 14 февруари те правят неимоверно по-висок оборот от който и да било друг ден. Така че вероятността и тази година традицията да се запази надвишава 100 процента, обзалагат се пресметливи мъже.

Преди 8 март цената на карамфила е 70 - 80 ст., розите вървят по 3 - 4 лв. за бройка, герберите - 2,50 лв., фрезиите - 1,50 - 2 лв. В празничния ден цената им скача с около 50 на сто, при някои видове цветя увеличението е дори сто на сто. Добър избор за деня на жената е игликата, която още преди 8 март не е евтина. Една малка саксийка с пролетното растение струва 4 - 5 лв.

За сметка на цветята магазин за облекло в центъра на Ловеч обяви 20% намаление, ако стоката бъде платена от мъж, видя репортер на "BG Север". Офертата е валидна обаче единствено в дните от 6 до 8 март. В магазина се продава само дамско облекло - костюми, ризи, поли, панталони и връхни дрехи, дело на местна шивашка фирма с отлично качество. Подобно примамливо предложение в люляковия град не се е появявало през последните няколко години, категорични са местните жители. Магазинът беше обявил намаление и в дните преди 14 февруари - при същите условия. Правим това, за да стимулираме силния пол да задоволява желанията на нежните си половинки, които, противно на разпространеното мнение, невинаги са безполезни прищевки, обясниха продавач-консултантите. Те са доволни от оборота, предхождащ деня на влюбените, и се надяват и осмомартенският да е толкова добър.

 

 

монтана

 

Търсят гербери заради цената

 

Симеон НИКОЛОВ

Заради по-ниската цена в сравнение с останалите цветя, герберите са предпочитани на пазара в Монтана. Букет от тях в делничните дни може да се купи за 2,00 - 2,50 лв., а преди празниците с лев отгоре. На пазара се предлагат също и карамфили, които струват по 0,50 - 0,80 лв. за брой. По-заможните купувачи вадят по 8,00 - 12,00 лв. за букет от рози. Освен това се предлагат и свежи пролетни растения. Преди 8 март баби берат и продават на пазара и по улиците и горски цветя.

По традиция търговците в Монтана използват наближаването на 8 март, за да вдигнат цените на цветята. Празникът за тях е повод за по-големи печалби. Специално за 8 март повечето наемат и допълнителни хора, за да продават в различните квартали на града, а не само на общинския пазар.