ТЕМА


 

 

Шантави мартеници превзеха сергиите

 

Пластмасови динозаври с червено-бял шнур привличат погледите на малчуганите

 

Плевен

 

Акробатка премята съчетания с боите

 

Динозаври и зайци на клечка се мъдрят до Пижо и Пенда

 

Биляна не се страхува да експериментира с цветовете

Мая ПАСКОВА

След месеци сукане и връзване на бели, червени конци и фантазии, продавачите на мартеници и тази година заляха центъра на Плевен. Ако трябва все пак да се открои общото впечатление, то е - кич! Значки с образите на Слави Трифонов и Димитър Бербатов се кипрят до тези на анимационни герои с неуточнен пол и още по-неясно художествено послание. Гривни за ръце пък освен със зодии и наименования на футболни клубове, вече се предлагат и с любовни послания от "Обичам те", до "Моля те да ми простиш". За подсилване на ефекта от молбата може да се прибави сърце на клечка, поизостанало от Свети Валентин и украсено с червено-бял шнур. Разни животинки също допълват аранжировката на масите. Пластмасови дракони и плюшени мишки със същия двуцветен акцент на шиите си, привличат погледите на малчуганите.

По-оригиналните хрумвания си личат отдалеч. Някъде прочутите мартенски герои са облечени в престилки и потури, изработени от съвсем оригинални носии от Северна България, за да са по-близки и да отговарят на характерните географски особености на района, твърдят продавачите. Дори дантелата е памучна и ръчно плетена, гайтаните - също.

Зад пъстра сергия потрепват рогца на пеперуда в мартенските цветове, а под тях се усмихва лъчезарно миньонче. Майсторката на на пръв поглед стряскащите модели в мораво зелено се оказва 22-годишната студентка Биляна, която учи за треньор по акробатика. Със спортен хъс през свободното си време тя експериментирала в нестандартни и сложни съчетания между бои и материали и рискува да покаже по-смели модели, които хвърляли в шаш купувачите. Омаяни от красотата на зеления цвят в мартениците, те спирали и дълго не можели да преодолеят вътрешната си борба между първоначалния импулс да купят оригиналния артикул и традиционното схващане за символа на пролетта, твърди акробатката.

В медийна звезда се е превърнала Виктория Славова, която е ветеран в този бизнес и може да се каже, че държи монопола на пазара. Всички се спират при мен, снимат, разпитват ме, не без гордост споделя тя. И с усмивка разказва историята на своя бизнес. Още като малка със своята майка обичала да доокрасява разни дрехи, да им пришива мъниста, да ги прави по-различни. Усета за красотата или го имаш, или го нямаш, твърдо е убедена тя. Нейни приятелки са искали да пробват поне един шнур да увият, но не им се удавало и се отказвали бързо, с усмихнато лице споделя Виктория. Преди 10 години започнала да осъществява художествените си виждания и увлечението си към изящното в мартенички, които слагала върху картон от цигари и продавала на малка сгъваема масичка. Сега всичко е изпипано до съвършенство и има пазарен вид. По-късно освен че започнала да налага модни тенденции (първите медальони и първата червено-бяла подкова са нейно изобретение, а на другата година цъфнали и на другите маси), увлякла и цялото си семейство в този бизнес. Дори зет й Хари помага, макар че има далеч по-големи отговорности с подготовката на футболистите от Белите орли. Техните маси си личат отдалеч с половинметровите Пижо и Пенда, които по думите на Виктория били предпочитан аксесоар за офиси, заведения и подходящ семеен подарък. В макси размер има и по-детски модели като клоун и коминочистач, който тази година се оказва доста актуален символ на късмета. Червено-бяла подкова заема неутрална позиция, а до нея голям ключ "сол" предлага закачка към меломаните. В съседство на огромните модели изненадва другата крайност - почти миниатюрни и ефирни техни копия, за които Виктория с любов разказва колко труд, сръчност и търпение се изисква поетапно да се оформят поне 250 - 300 бройки от модел! По аналогия с коледния сюжет на Христос в яслата, Виктория е направила закачлива среща между Пижо и Пенда на една селска ограда и сувенирът се оказва много удачен подарък на роднини в чужбина, твърди тя.

Заради разнообразието в асортимента дъщеря й предложила да купят и от готовите пластмасови модели. То като го погледнеш на нищо не мяза, ама децата ги харесват, това са техните герои от телевизията, снизходително гледа към детския вкус Виктория и вече мисли с какво да изненада клиентите си за Великден, а след това и за Коледа, със сувенирите, които изработва за тези празници със същата любов и фантазия.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Червено-бели негърчета обикалят света

 

Освен свежото негърче, по-еротично настроените могат да си подарят червено-бяло бельо

Кремена КРУМОВА

"Всичко, което виждате, съм го правила с огромна любов и търпение. Творбите ми са като мои деца. Ето, негърчето съм го правила цял ден. Трудно се шият ушите, очите и мънистата по него, казва с усмивка 81-годишната Мария Старирадева, изпод чиито ръце оживяват червено-бели болярки, принцеси, та дори и мартенско негърче. То е дълго около 20 см. и тежи над 50 грама. Струва 10 лева и още очаква своя притежател. Миналата година Мария Старирадева продала няколко негърчета, които били купени за подарък в чужбина. Не е лесно да се изработи негърчето, насновавам по няколко пъти прежда, отделям, разделям за ръчички, крачета, обличам в дантела, пояснява Мария, която разкрива само част от технологията на червено-бялата мартеничка - върху съд от гювеч се навиват и усукват преждите.

Възрастната дама е художествен ръководител на клуба по битова култура към читалище "Надежда във Велико Търново и за 21-ви пореден път, заедно със своите приятелки от културната институция, правят традиционна изложба-базар. Всяка година жените правят и подарък по 100 мартеници за децата от помощното училище "Тедосий Търновски в града. Благородната задача въобще не им тежи, напротив. Някои жени от клуба по битова култура още от лятото се запасяват с прежди и започват да плетат червено-белите нишки и да нижат мъниста, за да има с какво да изненадат купувачите. "За децата "вървежни" са по-кичозните мартенички - да са светещи, да има синьо против уроки, да има апликация. За офиси вървят пък големите. За по-практичните и тази година сме направили гривни и гердани, с охота разказват за изработките си сръчните дами от читалището. Те очакват скоро да ги посетят и дамите от клуба на англичанките във Велико Търново, които също се окичват с българската мартеница.

Мики маус, зайче, клоун, коте, сърце, Пижо като коминочистач или под ръка с Пенда, малки пантофки, са само малка част от голямата палитра на мартениците по базарите във Велико Търново. Най се търсят разнообразните гривни, дори с извезани лични имена, които варират от 10 ст. до 2 лева. Навярно за първи март всеки ще се закичи за здраве. Независимо от непрекъснато появяващите се нови и различни модели най-предпочитани си остават Пижо, Пенда и пискюлите. А за по-романтичните и по-еротично настроените клиенти в някои магазини се предлага и червено-бяло бельо.

 

 

ВИДИН

 

Лъскав плъх е хитът тази година

 

Теменужка ИЛИЕВА

Лъскав плъх от пластмаса е хитът на мартениците във Видин. Направен е от пластмаса или бакелит и не е особено привлекателен за децата, но е предпочитан от тийнейджърите заради годината на плъха по китайския календар. От същата серия са и мартениците с костенурки и охлюви, изработени от същия материал.

Иначе всеки производител се е опитал да бъде най-оригинален. На червено-белите пискюли са привързани голям пластмасов щъркел, баба Яга, Хари Потър или танцуваща принцеса. Вечните значки на Левски и ЦСКА също не липсват.

За по-романтичните клиенти продавачите са приготвили гривни и колиета, изплетени в червено и бяло. Висулките са фигури от зоодиите, кръстчета или сърца. Стоичков, Слави и Азис са аут от надписите по гривните. Забравен е и Юги О. Няма доминиращ герой, но веднага се усеща отсъствието на Пижо и Пенда. Някои се опитват да продават и сини мартеници, но търсенето не е голямо. Времето им е минало, подхвърля млад мъж на продавачката, която ги предлага.

Във Видин мартениците са почти на безценица. Кой в тоя град има пари, за да доставим по-скъпи, обясняват жените. Пролетният символ може да се купи от 40 ст. до 1,50 лв. За два лева малцина предлагат стоката си.

 

 

ГАБРОВО

 

Дърворезбар вае сърца

 

Конкуренцията на централната улица в Габрово е голяма

Мариана ДИМИТРОВА

Още в началото на февруари търговците на мартеници разтегнаха сергиите си по протежението на цялата централна улица в Габрово. В навечерието на чисто българския празник Баба Марта тя спокойно може да се нарече улица на мартениците.

Хитът на пазара през тази година са мартениците със зодии, разказва търговка. Тя предлага такива с прикачени към тях полускъпоценни камъчета, които се харчат за лев. Иначе цените на първомартенските символи варират от 30 стотинки до 6 - 7 лева. Въпреки голямата конкуренция, пред всяка сергия се спират хора, разглеждат и купуват от атрактивните мартеници. Асортиментът е богат, от по-семпли и стилизирани до по-кичови. Към червено-белите усукани конци умело са прикачени конски мъниста против уроки и за здраве, шарени мъниста, светещи фигури.

Несъмнено присъстват и легендарните Пижо и Пенда. Моделите също са разнообразни. Предлагат се мартеници-гривни, под формата на гердани, традиционните за закачване на ревера, а също и огромни мартеници за окачване в дома.

"От девет години продавам мартеници тук. Сам си ги изработвам и се съобразявам със старата българска традиция - да ги правя от вълна, която сам боядисвам", споделя продавач на оригинални мартеници, който по професия е дърворезбар. Творческата му фантазия е стигнала дотам, че под формата на мартеници предлага изработени от дърво сърчица с издълбани на тях букви според имената на клиентите.

 

 

ловеч

 

Мишкоподобните най-предпочитани

 

Мира ГАНЧЕВА

Мартеница-плъх е хитът на пазара в Ловеч в Годината на Плъха според китайския календар. Най-големият предлаган гризач струва 10 лв. и е предпочитан дар предимно за бизнесмени и шефове, обясняват търговци. Иначе на сергиите могат да се намерят всякакви видове мишоци и мишкоподобни като любимеца на редица поколения Мики Маус например.

Много купувани са ръчно изработените мартеници във формите на гривни, колиета и пръстени. Не им отстъпват обаче и традиционните Пижо и Пенда - от микроскопичен размер, достигащи до 20 - 30-сантиметрова дължина. За най-малките се предлагат играчки-мартенички на любими герои - Спайдърмен, Батман, Ум - Белият делфин, патета, зайчета, слънчица, коли и мотори и т. н. Цената варира според големината - от 30 ст. до левче. Често бяло-червените конци са съчетани с перли, камъчета и сини очички против уроки. Като аксесоар към колиетата се предлагат слончета за късмет, разпятие, любовни сърчица, усмихнати звезди и слънца. Харчат се също и мартениците-гривни с изписани зодии и футболни отбори, като в Ловеч, разбира се, Литекс е на почит, затова и търговците предвидливо са заредили с най-много бройки на тима.

Не липсва и "седесарският" вариант на мартеницата - вместо традиционните червено и бяло, в украшения са преплетени син и бял конец. Тази приумица обаче от година на година се среща все по-рядко и хората се връщат към изконното българско.

Легендата

Аспарух вече бил на десния бряг на Дунав. Брат му Баян и сестра му Хуба чакали на левия бряг и търсели брод към България. Вързали края на бяло кълбо на крака на сокола, за да полети и им покаже брода, по който да минат. Хазарска стрела пронизала Баян. Бликнала алена кръв и обагрила кълбото. Соколът стигнал до Аспарух. Ханът разбрал, че се пролива братска кръв, но бил щастлив, че скъпите му брат и сестра идват при него. Аспарух късал конци от бяло-червената нишка, връзвал ги на ръцете на войниците си и повтарял: "Нишката, която ни свързва, да не прекъсва никога! Да сме живи, да сме весели, да сме единни, за да сме щастливи, да сме БЪЛГАРИ!"

Бил ден първи, март, лето 681-о.