ТЕМА


 

Циганският терор продължава

 

Живеем в т. нар десетилетие на ромското включване. И ще се опитваме да десегрегираме, да интегрираме циганите и да не правим расистки изказвания по техен адрес още цели 6 години - до 2015-а. Ще си траем, защото като се обърнем, ще видим как ЕС ще ни размаха пръст за липса на етническа толерантност. Ще трябва да милваме по главата опърпаното циганче, което проси стотинки, за да купи след това цигари на баща си, докато то псува на майка празния ни джоб. Ще търпим и високата музика и оргиите от близките цигански къщи, защото просто нямаме друг избор - системата не може да ги спре, а е и нужно (в името на интеграцията) да се съобразяваме с по-горещия им темперамент и буйна кръв.

И вместо да роптаем срещу циганските зверства (убийства, побои, масови кражби), трябва да се опитаме да разбираме "сънародниците" си, да общуваме с тях, да направим всичко възможно те да станат част от нас. За да не живеят изолирано и обособено, да подобрят бита си, да се образоват. Но това са пожеланията само на книга. Това са целите и задачите на десетки програми, документи... листове, листове с някави думи... Защото да се "променят" могат малцина. Има и такива. Но другите - многобройните, които заради неграмотността си и номадския си начин на живот не могат да бъдат обхванати от никаква статистика, ще продължават да тормозят "сънародниците" си - българи. За да ги накарат да "клекнат" и да "спрат да се обаждат". Звучи расистко, но е истина.

Замислял ли се е някой защо успехът на т. нар. ромска интеграция до сега както в България, така и в други европейски държави е нулев? Може би просто защото самите цигани не искат да се "смесят". Всеки може сам да прецени дали причините за изгонването им през 1 500-та година от Холандия, преследванията през XVIII век в Англия, стерилизирането им през миналия век в скандинавските държави и екстрадирането им от Италия днес се крие в коренното население на съответните държави или расистката циганска култура предизвиква естествени защитни реакции във всеки един народ, без значение от епохата, в която са се разигравали дадените събития.

Екипно проучване на "BG Север" се опита да установи каква е картината днес. Оказва се, че многобройните публикации във времето, свързани с циганския терор, не са изгубили давност. Положението не се е променило за години, дори на места "обръчът се е затегнал" още повече. И ако преди се говореше най-вече за масови гражби по селата, предизвикващи инфаркти у старците заради задигната крава или овца; ако се говореше за оглозгани до неузнаваемост постройки във вилни или по-отдалечени от града зони, то днес нюансът е малко по-различен. И по-страшен. Днес вече имаме цигански тумби, които вилнеят в центъра на града, мургави босове превземат нощните заведения... Ромските тайфи стават все повече, все по-нагли и по-опасни... Ралица ПЕТРОВА

 

 

Алкохолът и чувството за безнаказаност прави тайфите роми неуправляеми и опасни

Плевен

 

Обвинен за пране на пари ходи по дискотеки и кръчми с охрана

 

Поля ТОМОВА

Роми вилнеят по кръчми и в центъра на Плевен. За това съобщават очевидци на случващото се. Често циганите са причина за масови сбивания. Както ви информирахме, в началото на месеца близо 40 души вилняха из центъра на града. Оказа се, че разпрата е била между две цигански групи, чиито водачи са се сблъскали, докато са били в затвора. Скандалът тръгва от заведение в центъра, където ромите дори не са платили сметката си, ангажирани с побоищата. Враждуващите групи преместиха скандалите пред дискотека "Бижу", където, според очевидци, е имало и стрелба. След инцидента полицията започна работа по случая. Бяха обявени за издирване двамата тартори на групите, предизвикали мелето. Оказва се, че работата по случая продължава.

Нерядко ромите предизвикват скандали в плевенските дискотеки, които буквално са окупирани от тях.

Побоищата и скандалите рядко обаче влизат в полицейските хроники, тъй като не винаги участниците или жертвите се оплакват. Ромите са опасни, особено под въздействието на алкохола и заради факта, че много бързо се събират на големи тайфи. Нерядко те носят и хладно оръжие, а чувството за безнаказаност ги прави неуправляеми.

Свидетели разказват, че чест посетител в дискотека "Бижу" е небезизвестният Методи Петков, общински съветник от ромската партия "Солидарност". Той също бе сред замесените в масов побой в същото заведение през миналата година. Въпреки че е обвинен в пране на пари, придобити чрез данъчни измами, той се подвизава из дискотеките. За него е определено отделно сепаре, а самият той се движи с охрана, разказват свидетели. Според закона, ако Методи Петков бъде признат за виновен от съда, може да отнесе затвор от една до шест години и глоба.

Ромите вилнеят не само в центъра на Плевен, но и в кварталите, както и по селата. Печално известен в града е блокът на "Тотлебен" 33. Пространството около него е осеяно с боклуци. Хората, които живеят в близост, твърдят, че циганите от блока хвърлят от прозорците си отпадъци, включително и цели свински глави, замерят другите с яйца, лук и камъни. Гражданите от квартала са правили и подписка срещу ромския терор, в която са се подписали над 1 000 души. Част от плевенчани се опитват от години да продават домовете си в близост до "Тотлебен" 33, но никой не иска да купува. Освен мръсотията, хората са подложени и на непрестанен терор от денонощна музика, която се носи от блока. Кварталът кънти постоянно - в делник, в празник, в почивни дни... Многократно са викани патрули, които пишат актове и след тях музиката отново гръмва.

За циганския терор по селата се говори и пише от години. Село Мечка е типичен пример за това. Сега обаче ромите са тръгнали и по околните села - крадат почти всичко, до което могат да се докопат. По време на бедствието след снеговалежите един от жителите на село Бръшляница, останал без ток пет дни, разказа, че най-много се е страхувал именно от това - да не стане жертва на ромски набези. Така се бях приспособил - денем спя, нощем стоя на прозорците и гледам - слушам кучетата и дебна, разказа човекът.

Проблемите с ромите се знаят от години. Не винаги обаче те могат да се кажат на глас - за да не ни обвинят в ксенофобия и расизъм. Именно заради това мълчание и толерантност сега все повече хора говорят за изграждане на гвардия, която да ги брани от терор. Говори се и за промяна в закона, за да могат хората, които имат право на оръжие, да го използват по предназначение. Така че, когато в къщите им влезе някой да краде, да ги изтезава или изнасилва, да могат да стрелят срещу него. За да се защитят.

 

 

ВРАЦА

 

Над 2 500 души въстанаха срещу ромски екшъни

 

И полицията е безсилна да озапти ромските банди

Цветана ЕВГЕНИЕВА

Не толкова по заведения, колкото в дадените им от общината полуразрушени къщи, циганите във Враца тормозят цели квартали. Дандания, олелия, крясъци се сливат с непрекъсната музика на високи децибели, идваща от някакви касетофони и тонколони. Ако цялото шоу е съпроводено с обилно количество алкохол, купен с парите от детските или социалните, екшънът става пълен. Осмелилите се да протестират българи скоро биват прогонени с юмручни закани, псувни и тояги. Дори пристигналите полицейски патрулки се оказват безпомощни и след няколко предупреждения си тръгват.

Това принуди жителите на квартал "Река Лева" да внесат в община Враца подписка с имената на 2 500 човека, които настояват за спешна намеса на ръководството срещу постоянния психически тормоз на ромските жители в квартала и предложение те да бъдат изведени от амортизираните жилища, които обитават при липсата на всякаква хигиена в тях.

С група общинари кметът инж. Тотю Младенов откликна на подписката и се срещна с обитателите на шестте жилищни блока в района на хипермаркет "Кауфланд" - улиците "Река Лева", "Гурко" и "Никола Занкин". Хората се оплакаха още от липсата на осветление в близост до 500-те гаража, от нерегламентираните сметища и ромските набези по мазета, къщи и апартаменти. Само за няколко месеца циганите успяха да разрушат детска спортна площадка, изградена от благотворителна фондация "Враца" за близо 12 000 лева.

Според Младенов проблемът с това гето сред жилищни блокове е изключително сериозен. Той поясни, че ще се търси алтернатива за преместване на ромските семейства в други подходящи сгради общинска собственост. Къщите, обитавани от над 20 ромски семейства, които също са общинска собственост и са потенциално опасни, ще бъдат съборени. На тяхно място след изготвен идеен проект ще започне ново строителство, а целият комплекс ще се почисти и благоустрои.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Наръгаха англичанин с нож

 

Кремена КРУМОВА

Действията на ромските тумби във Велико Търново са насочени не толкова към обикаляне на нощните заведения в града и региона и предизвикване на инциденти, а по-скоро към масови кражби, както в къщи на чужденци, така и в такива, оставени бестопанствени. За нула време те отарашват набелязаните домове и изчезват безследно. Остава само ужасът у собствениците, когато видят къщата си ограбена и разбита.

Но във Великотърновска област все още е "пресен" случаят в барче, завършил в болницата, който стана в навечерието на Нова година. Тогава тумба роми отишли да се забавляват в местното заведение, взето под наем от чужденец в стражишкото село Нова Върбовка. Мургавата група била от съседното село Камен. След като пийнали няколко питиета, поразвеселилите се цигани се впуснали да играят кючек между масите. Съпругата на пострадалия англичанин Брайън - Марсел, също ги последвала и започнала да извива кръшно тяло на чалга парчетата. Британецът видимо се изнервил от това, но си затраял. Кръвта му кипнала, когато един от ромите започнал да опипва Марсел и да й прави намеци да излязат навън. Англичанинът хванал жена си и се опитал да я откопчи от ръцете на пияния. Той пък се нахвърлил върху него и започнал да го псува и блъска. В пиянското меле се включили и останалите от ромската компания.

В разгара на боя един от мургавите измъкнал нож и намушкал с него три пъти Брайън в гърдите и корема. Британецът паднал на земята в локва кръв. Когато видели какво са сторили, циганите се изплашили, хукнали към колите си и изчезнали. Веднага пострадалият англичанин бил откаран в болница "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица. При направения преглед станало ясно, че острието на ножа е разкъсало част от тънките и дебелите черва. Още същата нощ му е направена четиричасова животоспасяваща операция. Брайън и съпругата му Марсел се заселили преди година и половина в селото. Скоро били взели под наем помещението на бившата сладкарница и отворили там питейно заведение, без въобще да подозират какво им крои съдбата.

 

 

ГАБРОВО

 

Мургави скандалджии тормозят социалните

 

Циганите се борят за децата си само заради помощите

Мариана ДИМИТРОВА

За добро жителите на Габрово не са заплашени от цигански зулуми. Причината е, че в града на Рачо Ковача мургавите от ромски произход не надхвърлят няколко десетки. Едва ли обаче на същото мнение са от социалната служба в Габрово, която почти всеки ден се сблъсква с цигани скандалджии, които заплашват служителите там със саморазправа и не веднъж се е налагало да се намесва полиция. По-фрапиращият случай в това отношение бе преди няколко месеца, когато службата за закрила на детето посети ромско семейство, за да закара в болницата малко дете, което беше на ръба на оцеляването заради системно недохранване. С полиция майката ромка и детето й бяха настанени в габровската болница, но в последствие тя избяга от там. Наложи се полиция да издирва майката-беглец. Мотивите за бягството на циганката са съмнения, че ще я лишат от детските надбавки.

Всъщност не е тайна в Габрово, че голяма част от ромските семейства се борят за децата си само и само да прибират помощите. Съседите им разказват, че с циганските запои благодеянията на държавата се стопявали само за ден - два.

Особено по селата хората пищят, заради кражбата на медни проводници от чевръсти цигани. Според последната справка на електроразпределителното дружество Е.ОН от началото на февруари са откраднати четири медни проводника с дължина 240 метра в село Скалско, община Дряново. Това е довело до прекъсване на електрозахранването на 55 клиенти на компанията.

280 метра меден проводник са били откраднати в село Междене, Габровско, от което са станали потърпевши 21 клиента на Е.ОН - България. Неизвестни крадци са скъсали 560 метра медни проводници и в с. Велковци, община Габрово, в резултат на което 13 потребители в населеното място са били без захранване.

В с. Селище са откраднати около 420 метра меден проводник, което е засегнало 10 клиента. Над 30 служители са били ангажирани с възстановяване на електрозахранването при кражбите на част от съоръженията, собственост на компанията. Нанесените щети възлизат на 4 436 лева, обясниха от Е.ОН.

И припомнят, че само през първия месец на годината на територията на област Габрово са извършени кражби на съоръжения, собственост на Е.ОН - България, на стойност над 17 000 лв. Основен обект на посегателствата са съоръжения, съдържащи меден или алуминиев проводник. Освен щетите за електроразпределителното дружество, циганските посегателства оставят цели населени места без електрозахранване. Е.ОН - България, е сигнализирала за случаите подразделенията на Министерство на вътрешните работи, които са започнали разследване.