ТЕМА


 

Изоставените бебета

 

Някои бебета не получават даже имена, а майките им не могат да бъдат открити след раждането

 

Плевен

 

Неграмотни проституиращи ромки бягат от родилното

 

49 новородени захвърлени в болницата през миналата година

 

Мая ПАСКОВА

бебета са били изоставени от майките си в родилното отделение на Плевенската университетска болница през 2007 г., сочи тъжната статистика на отдел "Закрила на детето". По отношение на тях е предприета мярка за закрила настаняване в Дом за медикосоциални грижи за деца, съобщава Светлин Симеонов от социалната служба.

Един филм разбуди гузната съвест на цяла България и отприщи състраданието към ничиите деца в Могилино. Какво обаче би накарало тези майки да проявят грижа към съществата, на които дават живот? И кой носи отговорността - държавата, обществото, определена институция или те самите. Майките в 80% от случаите са самотни, от ромски етнически произход, без образование, с нисък социален статус, самите те произхождащи от многодетни семейства, без работа, без подходящи жилищни условия, без перспектива... Кой би могъл да обясни на такава жена, че ако използва контрацептив, няма да й се налага да попада в такава ситуация. Щом като даже социалните работници, които пристигат на място, не могат да ги мотивират да си вземат бебетата, разяснявайки им подробно какво може да донесе върху развитието им настаняването в специализирана институция, какви видове подпомагане имат право да получават за новороденото. И въпреки това те предпочитат да подпишат декларация по член 56, ал. 3 от Семейния кодекс за пълното им осиновяване. Социалните работници проучват дали има други роднини и близки, които биха могли да отглеждат детето и ако и това не доведе до връщането му в семейството, се предприема настаняване в дом "Майка и дете". Това е и най-хуманитарният начин, ако може така да се класифицира, с който се дава шанс на детето да бъде осиновено и да се реинтегрира в нормална семейна среда. Защото има друга категория майки, които буквално скачат от магарето в родилното отделение и бягат, без дори да са дали име на рожбата си, съобщава Симеонов. Не може да се уреди правния статус на детето, майката трябва да се издири, а понякога това се оказва невъзможно, защото подаденият постоянен и настоящ адрес в ЕСГРАОН е невалиден, тя не живее там и в повечето от случаите се оказва, че се препитава от проституция.

Третата категория майки са тези, които се намират във временна невъзможност да полагат грижи за новороденото, отчитат от "Закрила на детето" в Плевен. Ако майката е изявила желание, то отрочето й се настанява за срок от една година в специализирано заведение, докато тя преодолее причините и обстоятелствата, довели до това настаняване. През този период тя поддържа връзка с детето. Има и друга категория - желани деца с вродени малформации. Родителите желаят да полагат грижи за тях, но не са в състояние да им осигурят необходимите специализирани медицински грижи в семейната среда. След излекуване те се реинтегрират в семейната среда. Ако няма обаче никаква перспектива за подобряване на състоянието им, някои родители подават декларация за осиновяване. Подобно е и положението с недоносените бебета. Те се настаняват в специализираното отделение към дом "Майка и дете" и когато мине нужният период, се връщат в семейството, като през това време контактът с майката се поддържа. Ако все пак след това тя не желае да задържи детето, се повтаря горната процедура за настаняване в социално заведение.

Слава Богу, в Плевенския регион не са регистрирани случаи на жестоко изоставени и захвърлени бебета по улици и сметища. Светлин Симеонов припомня за случай от преди 4 години, когато 12-месечно дете е било оставено пред детска клиника. В сакчето до него били всичките му документи, пеленки и дрешки. По акт за раждане бащата бил неизвестен, но след проведеното разследване се установило, че майката е съжителствала с мъж, на когото оставила бебето и заминала да работи в чужбина. Именно той оставил детето, но все пак при хора, които могат да му помогнат. След връщането си в България майката е подписала декларация за осиновяване.

 

 

ловеч

 

Мъничетата стават любимци на лекари и акушерки

 

Сред любимците на лекари и акушерки e Сашко Сред любимците на лекари и акушерки e и Детелинка

Мира ГАНЧЕВА

Забелязва се тенденция към намаляване на изоставянето на новородени, съобщи за "BG Север" д-р Петя Станчева от неонатологичното отделение при Многопрофилната болница за активно лечение в Ловеч. Само девет бебета оттам са дадени за осиновяване през миналата година, сочи справка. Те са насочени към Дома за медикосоциални грижи за деца в Тетевен. Пет от децата през 2007 г. са родени с тежки увреждания и те са настанени в специализирания дом в Плевен. През последните четири години най-много изоставени деца е имало през 2004 г. - 15. Две години по-късно са били 13. Най-малко са били изоставените деца през 2005 г. - само четири.

Напоследък самотните млади родилки, дори и от ромски произход, срещат подкрепата на родителите си и след като родят, продължават да се грижат за детето си. Една от вероятните причини е може би и материалният стимул, който държавата дава на майките, предполага д-р Станчева. Но според нея това е валидно повече за ромките, при които социалните помощи са средство за препитание, докато при младите момичета от български произход подкрепата на семейството е решаващият фактор. Друго, което прави впечатление на лекарите в последно време е, че все повече български семейства осиновяват деца и от ромски произход. Последният случай е на млади родители отдалеч, които са осиновили вече две деца и искат да си вземат и трето, и сега проявяват интерес към малко циганче.

В момента в неонатологичното отделение в ловешката болница медицинските лица полагат грижи за десетина дечица. За едно от тях майката е декларирала отказ и то подлежи на осиновяване. Дошло на бял свят навръх празника на влюбените - 14 февруари, и затова хората в отделението му дали името Валентинка. Момиченцето все още е в кувьоз, тъй като се родило едва 2 кг. И лекари, и акушерки се грижат за всички деца с много любов, обяснява д-р Станчева. Бебетата престояват при нас около месец и за това време се превръщат в наши любимци, допълва тя. Акушерки им плетат много красиви дрешки, често се случва лекарите да им купуват памперси и играчки с лични средства. Иначе децата се хранят с адаптирани млека, които за недоносените са специални.

 

 

ГАБРОВО

 

Циганките най-често се оказват безотговорни

 

Мариана ДИМИТРОВА

Жени от ромския етнос най-често изоставят новородените си бебета, показва проучване на "BG Север" в Габрово.. Мотивите на мургавите майки са многобройната челяд и ниските доходи, които не достигат за изхранването на семейството. Причината да се стигне до нежеланото раждане и ниската сексуална култура при ромите. Друг мотив бебета да бъдат изоставяни от майките си е, ако новороденото се роди със сериозни увреждания. Именно с мургави и увредени бебета е пълно в Дом майка и дете в Габрово.

Според отдел "Закрила на детето" в града на Рачо Ковача сериозен проблем представлява и това, че много от тези деца не са предпочитани за осиновяване и са обречени до края на живота си да обитават социални институции. В последно време чужденци предпочитали да осиновяват деца със светъл цвят на кожата и здрави.

Друг проблем за изоставените новородени е, че за голяма част от тях майката не е дала съгласие за осиновяване и така детето оставало обречено да живее без семейство. Имало дори случаи, когато роми прибирали изоставените си деца, за да могат да прибират социални помощи и след това обратно ги захвърляли по домовете. Освен дом "Майка и дете" в Габрово за изоставените малчугани се грижат в Дома за отглеждане и възпитаване на деца, лишени от родителски грижи. Малцина обаче са късметлиите, които имат шанса да попаднат в значително по-уреденото детско селище "SOS" в Трявна, където приемна майка се грижи за 5 - 6 деца.

 

 

ВРАЦА

 

11 пеленачета зарязани само за месец

 

Илиана Големанова

Цветана ЕВГЕНИЕВА

Само през първия месец от новата година във Врачанско 11 бебета са изоставени в домове или захвърлени на улицата и в контейнери. Тази ужасяваща статистика съобщиха от отдела "Закрила на детето" във Враца. Оттам уточниха, че родилките, които са се отказали от бебетата си, са предимно от ромски произход, но според завеждащия отдела Илиана Големанова, това не омаловажава мрачната тенденция.

Според нея причините, поради които безсърдечните майки оставят децата си, са комплексни, но основно са свързани с финансовото състояние на семейството. Някои жени са забременели прекалено рано, не са успели да направят аборт и раждането на бебето се превръща в бреме. В други случаи родителите не могат да се грижат за поредното бебе поради многото деца в семейството, липсата на средства и на условия за гледането им.

Изоставените в болницата след раждането бебета се настаняват в неонатологичното отделение, където се държат под наблюдение около две седмици, за да се даде възможност на майката да размисли и ако реши, да прибере детето си, посочи Големанова. В това време отделът следи за развоя на случая и прави всичко възможно да уговори майката. Според Големанова обаче досега няма случай решилата да се откаже от детето си майка, да го поиска отново. Жените попълват декларация, с която самоволно и съзнателно се отказват от родителските права и попечителството над рожбата си.

Изоставените в болницата деца са по-добрият и предпочитан вариант, защото много по-страшно е, когато те бъдат захвърлени на улицата или в контейнери, каза още Големанова. В началото на декември жителите на Оряхово бяха потресени от новината, че 18-годишната Анелия К. умъртвила новороденото си дете и го хвърлила в двора на детската градина "Пролет". Там то било намерено увито в картонена кутия и поставено в найлонов плик, покрит с листа от дървета. При огледа полицията открила връв около врата на момченцето, което доказва, че било удушено. След като майката-убийца била установена, тя обяснила, че е умъртвила момченцето на 26 ноември в дома си, след което го поставила в кутия и го оставила в двора на детската градина, където било намерено на 7 декември. Анелия заявила, че искала да скрие раждането от страх от баща си, а и приятелят й също не желаел детето.

След такива случаи едва ли както Законът за закрила на детето, така и няколкото държавни и неправителствени агенции и организации за защита на детето, могат да се справят с този проблем и с проблема за насилието над децата, защото корените на причините са дълбоко социални и морални. Едва ли има институция, която да възпита обществото да си обича и да се грижи за децата си, да върне изгубени ценности. Малка надежда са хората като Веселин Христов от Враца, който стана за четвърти път баща, като присъства на раждането на малкия си син Йоан. Тръпката да видиш как пред теб на бял свят идва нов живот е неописуема, каза щастливият баща, който по професия е фелдшер, но работи в сферата на търговията. Той заяви, че ще има поне още три деца. Но е огорчен, че държавата не стимулира хората, които искат повече деца. "Предложиха ми да се преместя в Гърция. За многодетни семейства там държавата плаща над 3 000 евро на месец. Но въпреки че в България не е така, аз оставам тук. Най-важното е да обичаш децата, защото те са най-ценното нещо на света", допълва той.

Капка надежда са и думите на директорката на Дома за медико-социални грижи във Враца д-р Ваклина Илиева, че все повече български семейства желаят да осиновят изоставените деца, въпреки недоброто здравословно състояние на повечето от тях, и да им дадат своята родителска обич и грижи. В последните две години ново семейство са намерили повече от 60 такива деца.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Мургави деца пълнят дома в Дебелец

 

Кремена КРУМОВА

"Нито едно българче няма в дома в град Дебелец, всички са ромчета. През последните три години наблюдавам, че най-вече ромките изоставят децата си - забременяват, износват ги и ги захвърлят". Това казва с възмущение д-р Валентин Хаджирадев, началник на родилното отделение в МОБАЛ "Ст. Черкезов във Велико Търново. Тъжна наистина е картината в дома "Майка и дете в Дебелец, който поема всички изоставени новородени от областта. В момента институцията е приютила сто деца. От тях 15 са бебета.

От отдел "Закрила на детето в старата столица споделят фрапиращ случай с ромка - тя има 11 раждания, като три от децата й са в дом. Майката твърдяла, че това е нежелана бременност. "Но нали има възможност да я прекъсне? Това е липса на всякаква отговорност - да изоставиш ей така детето си - за пореден път", казват от отдела. И допълват - ражда се малкото и автоматично следва съдбата на братята и сестрите си. Въпреки трудностите, от "Закрила на детето" радостно споделят, че до края на месеца ще са одобрени още две приемни семейства във Велико Търново.

Проблемите с нежеланото бебе не са само финансови. Ниската квалификация или въобще липсата на образование са основните причини родилките ромки да изоставят бебетата си и да нехаят за тях. След някоя и друга година 60 на сто от новородените ще бъдат ромчета, тъжно констатира д-р Хаджирадев. И споделя, че един аборт, който струва 100 лв., може да се поеме като разход от държавата и така да се прекъсва нежеланата бременност на ромката. Майките често заминават в чужбина и макар че имат подписана декларация за отглеждане в институция за шест месеца, не се обаждат с години. Детето остава без статут, дори да иска някой да го осинови - не може, след като няма разрешение от родителя. После бива премествано в друг социален дом и колелото на живота му се завърта надолу.

"BG Север" писа за изоставеното бебе в Дебелец през 2006 г. Тогава три 16-годишни момчета намериха новородено момиченцето, обвито в перде и подхвърлено в чанта в центъра на Дебелец. Тийнейджърите доловили скимтене, а после плач и се доближили до тайнствената торба. Видели пеленаче и позвънили веднага в дома на дежурната сестра. Детето бе кръстено Павлета на името на един от спасителите си.

През август м. г. жена в напреднала бременност направи криминален аборт, след което уви трупа на бебето си във вестник и го скри в шкаф в дома си в с. Ресен - новороденото се задушило и починало. Отново смразяващ случай на безхаберие, безотговорност и престъпление спрямо дете. И този случай едва ли ще е последният.