ТЕМА


 

Пожарите зачестяват

 

Във Врачанско са хит горящите автомобили

 

Пироманите се забавляват и с новите контейнери за отпадъци

 

Цветана АТАНАСОВА

От 55 палежа във Врачанско миналата година са разкрити 15, като в сравнение с 2005 г. те са с 25 по-малко, а разкриваемостта е със 7 пункта повече, съобщиха от областната дирекция "Полиция" в града.

Анализът на палежите и пожарите показва, че немалка част от тях са умишлени. Жертва на пиромани и отмъстители са леки автомобили, търговски сгради, стопански постройки и изгорели животни.

В последните четири месеца на 2006 година са регистрирани 16 палежа, като три от тях са на леки коли.

На 17 септември пред вила в мездренското село Люти дол изгоряха напълно два автомобила, паркирани един до друг - "Фолксваген Пасат" и "Ауди 80", собственост на жители на София. По данни на един от тях в колата му е имало 10 000 евро служебни пари и документи на фирмата. Щетите по автомобилите са за 6 000 лева.

На 20 ноември пред блок "Вежен" №4 във Враца неизвестни все още пиромани залели със запалима течност лек автомобил "ВАЗ", паркиран на тротоара. Пламъкът е увредил част от колата. 43-годишният собственик успял да забележи навреме огъня и бързо го угасил. При огледа полицаите установили, че по същия начин са залети паркираните до него автомобили "БМВ" и "Фиат". Седмица по-късно друг врачанин забелязал да гори фолксвагена му, спрян на ул. "Хаджи Тошина". От огъня обгорели двете задни врати на колата. При последните два случая е намерена информация за лабораторна обработка, но извършителите не са открити. В РПУ - Враца, е образувано досъдебно производство.

Селскостопанска продукция и животни са най-честите жертви на отмъстителни хора, забравени отоплителни уреди или неизправни електрически инсталации, твърдят от полицията.

На 5 ноември са изгорели напълно около 55 кв. метра покривна конструкция, 150 бали овесена слама и 10 куб. м дърва за огрев в стопанска постройка в с. Бутан, община Козлодуй. Пожарът засегнал и съседна сграда. По случая в в РПУ - Козлодуй, е образувано дознание. На 7 ноември след полунощ пламнало сеното в двора на вилен имот в местността "Пискавец" в землището на врачанското село Косталево. На следващия ден в стопанска постройка за отглеждане на пилета в белослатинското село Соколаре изгоряла 1 200 кв. м покривна конструкция и около 10 000 еднодневни пилета. Причина за последния пожар е късо съединение в елинсталацията.

Повече от 500 бали от балур са изгорели в постройка в района на 4-ти стопански двор западно от Козлодуй. В двора на частен дом в белослатинското село Враняк пламват за кратко време 1 500 снопа сух царевичак, приготвен за храна на животните. Дошлите навреме огнеборци от Бяла Слатина успели да спасят от изгаряне постройката и останалата част от селскостопанската продукция на стопанина, казаха от полицията. Но пожарникарите от Козлодуй не успели да спасят павилион за сарашки услуги в района на стария пазар. Изгоряла и цялата отпадъчна хартия и стотици броеве на "Държавен вестник" в складово помещение - архив на административната сграда на фирма "Пазари и тържища" в Мездра.

Според собственика на кафе-аперитив "Айсберг" в ж. к. "Дъбника" пламналият в ранните часове на 28 януари тази година пожар пред заведението е дело на конкурент или на човек, решен да си отмъсти за нещо. Обгоряла е входната врата, залята със запалителна течност. Неизвестни са и извършителите на пожара, възникнал на стълбищна площадка пред апартамент на бул. "Втори юни" във Враца. Двата пожара са загасени от служители на РСПБЗН - Враца. Образувано е досъдебно производство в РПУ.

Нещо като мода за врачани стана да палят новите цветни пластмасови контейнери за разделно събиране на битовите отпадъци. Двадесетина дни след поставянето им пламнаха първите съдове, поставени в центъра на града - на бул. "Никола Войводов" и на ул."Скобелев". Опожаряването им продължи през целия януари, като до сега са изгорели и изведени от употреба близо 20 от общо 150-те контейнера. В РПУ - Враца, е заведена преписка, но извършители не са установени.

 

 

Монтана

 

Безотговорни пастири драсват клечката

 

Симеон НИКОЛОВ

Само за месец и няколко дни от началото на 2007 година в Монтанска област са изгорели над 200 000 декара сухи треви, храсти и отделни дървета. Има дни, в които сме гасили по 14 - 15 пожара, съобщи шефът на пожарникарите в региона комисар Тотко Тодоров. Той каза, че през 2007 година палежите в полетата и планинските склонове са 200, докато през същия период на миналата година те били само 5. Сегашният бум се дължи на сухото време и на някои пастири, които палят и мислят, че през пролетта на това място ще израсне по-сочна трева за добитъка, обясни Тодоров.

След намесата на пожарникарите, спасителите от Гражданска защита и гасаческите групи към лесничействата и кметствата са предотвратени пожари в къщи, вили и гори. Спасеното е много повече от унищоженото от огъня, заяви комисар Тодоров.

Най-големият пожар тази година бил на 1 февруари - изгорели са 20 000 декара в землищата на селата Бистрилица и Гаврил Геново, в местността Балова шума и по брега на язовир "Огоста". Застрашен от запалване е бил старчески дом в Бистрилица и крайните къщи на селото. Предотвратено е и запалване на широколистна гора.

4 500 декара са изгорели при друг голям пожар на 29 - 30 януари в планинска местност край селата Клисурица, Винище, Смоляновци и Долна Рикса. Спасени са къщи в Клисурица. Други 4 500 декара са овъглени край селата Главановци, Еловица и Каменна рикса на 22 и 23 януари. Огънят заплашвал цяла Еловица. Над 10 000 декара са изгорели по билото на планината Вереница край Монтана на 16 и 17 януари. Там са спасени няколко вили.

Всичките пожари са предизвикани умишлено от пастири или са причинени от човешка небрежност при боравене с огън на открито.

Тодоров разказа, че като правило палежите се случват всеки ден към 16 часа и принуждават пожарникарите да се борят със стихията по тъмни доби. Само за месец похарчихме 13 000 лева за гориво и още много пари за резервни части на машините, съобщи шефът на пожарната.

Поради липсата на щети от пожарите (изгорели са само сухи треви и храсти), разследващите органи не търсят сериозно подпалвачите. В няколко случая бяха задържани заподозрени лица, но след разпит в полицията бяха освободени поради липса на доказателства, съобщи още Тодоров.

 

Ловеч

 

Жена загина в пламнала в двора й трева

 

Мира ГАНЧЕВА

Възрастна жена от троянското село Белиш загина през януари в огън в суха трева, запален от самата нея. Бабата решила да изгори бурените в дворното си място, но след като видяла как пламъците се разрастват, хукнала да ги гаси. Това обаче й коствало най-скъпото - живота.

Само през първия месец на годината са станали 117 пожара в сухи треви, съобщи шефът на областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Ловеч Владимир Кацарски. В сравнение с януари 2006 г. произшествията са над два пъти повече - тогава са били 49. Основната причина за пожарите е необичайно топлото и меко време тази година. Повече от пет пъти дневно са излизали 28-те пожарни автомобила в Ловешка област през отминалия месец, докато през периода 2001 - 2005 г. са гасили огън средно три пъти на ден.

Само на 16 януари например пожарникарите са се борили 13 пъти с пламъци в сухи треви. В 9 от пожарите са изгорели общо около 300 дка треви и храсти до различни населени места. Спасени са гори и овощни градини в някои ловешки села. В 4 пожара има материални щети, като три от тях са в Троянско. В Чифлик след опалване на суха трева огънят се пренесъл върху две частни вили. Изгорели са 110 кв. метра покривна конструкция, а в Ломец - 35 квадрата покрив на частна къща. В Борима при пожар в частен дом и магазин изгорели 160 кв. метра покрив и покъщнина. Предния ден пък - на 15 януари, огнеборците гасили 6 пожара в сухи треви, в които са изгорели 230 дка храсти. Спасени са били иглолистни и дъбови гори, а в района на с.Тепава е предотвратен пожар на къщи в близост до изгоряла тревна площ.

Във връзка със зачестилите палежи шефът на пожарната се е срещнал с областната управителка Сурай Велиева и до кметовете на 8-те общини са спуснати заповеди, с които им се нарежда да обърнат внимание на селските кметове за проблема, съобщи още Кацарски.

Справката за 2006 г. сочи, че пожарите на сухи треви и отпадъци са били 445. С материални щети са били 222. Най-много пожари са възникнали в домовете - 67% от всички, а най-често причината за тях е била късо съединение - 32%. Двама са загинали и петима са пострадали в огъня през миналата година.

 

 

ГАБРОВО

 

Мълния изпепели 70 кози

 

Мариана ДИМИТРОВА

Късо електрическо съединение е най-честата причина за възникването на пожари на територията на Габровска област през миналата година. Най-често огнената стихия е вилняла в частни жилища. Общо 135 са пожарите в областта през 2006 г., а отделно огнеборците са участвали в потушаването на още 336 пожара в сухи треви, храсти и отпадъци на открито.

Три пожара са лумнали в следствие на природни явления. Един от интересните случаи бе през юни миналата година, когато мълния уби на място 70 кози край севлиевското село Сенник. Пострада цялото село - нямаше къща без мъртва коза. Като научили за нещастието, хората хукнали към мястото на инцидента. Животните лежали безжизнени на земята край дърво. По чудо оцеля 33-годишният козар Данаил Георгиев. Той разказва, че както пасял животните, изведнъж притъмняло и завалял силен дъжд. Тръгнал да събира козите, повечето от които се били струпали под една слива. Изведнъж нещо страшно изтрещяло и силно блъснало козаря, който паднал на земята. "Отхвръкна ми шапката на една страна, на друга тоягата. Ръцете и краката ми бяха изтръпнали. Силно ме заболя главата. Като станах, повечето кози бяха нападали по земята", разказва оживелият късметлия.

Така и не можа да се открие извършителят на още един голям пожар в Габрово. През септември 2006 г. пламъци изпепелиха бившето училище по машиностроене "Ангел Денчев". Сградата се намираше на видно място в града на Рачо Ковача - точно срещу спортна зала "Орловец". Бившето училище не можа да бъде спасено, въпреки че само 5 минути след лумването на огньовете на мястото на инцидента пристигнали пожарникарите. Борили се около половин час с пламъците. Огънят е унищожил 200 кв. м. Сградата изгоряла почти изцяло. Според съседи в изоставената постройка често се подслонявали клошари, ученици са ходели там да пушат, навъртали се и наркомани. Само бързата намеса на огнеборците спасила околните сгради от огнената стихия. Жертви на инцидента няма.

Двама са загиналите от пожари през миналата година. Единият случай бе преди малко повече от месец, когато навръх Нова година безпомощен болен човек падна върху печка с открити реотани и изгоря.

 

 

плевен

 

Най-често причината е късо съединение

 

Поля ТОМОВА

Ако човек погледне бюлетина на плевенската полиция за последните месеци, ще установи, че често сред произшествията за деня присъстват пожарите. Един от най-фрапиращите случаи е четири пожара за един ден - 27 декември. Тогава при неправилно използване на нагревателен уред пламва ресторант в центъра на Плевен. На същия ден огънят унищожава част от стопанска постройка в село Въбел, подпалва се и апартамент на петия етаж в ж. к. "Дружба". В следобедните часове пък деца запалили огън в асансьорна шахта в същия квартал.

Според статистиката на противопожарната служба в Плевен от октомври до 31 януари в областта са възникнали 74 пожара, с 20 повече за същия период на предходните години. Есенно-зимният сезон е най-рисков по отношение на опасността от пожари, тъй като се ползват уреди за отопление. Най-често пожари възникват в частни домове, каза директорът на плевенската служба Емил Маринов.

Успокоителното в статистиката е, че за разлика от миналата година, когато огънят е отнел шест човешки живота, тази година няма жертви. Най-честата причина за пожарите е късо съединение в мрежата, сочат цифрите. На второ място обаче сред причините е небрежността при боравене с открит огън. Не са малко и случаите, при които огънят лумва заради неправилно боравене с отоплителни уреди.

Напоследък зачестяват и случаи на запалване на контейнери за отпадъци. Най-често пластмасовите гюмове пламват заради хвърлени в тях незасагасени цигари, жар или пък от запалената около тях растителност. От 1 до 31 януари в областта са върлували 85 пожара в сухи треви и отпадъци.

Не са редки и случаите на пожари, предизвикани от деца. Едно от главните условия за безопасността на малчуганите е да не се оставят сами при запалени печки и уреди.

Въпреки че няма човешки жертви в последно време в Плевенско, пожарът е едно от най-страшните бедствия. Обикновено причинява сериозни материални щети, които трудно се възстановяват. Затова от противопожарната служба предупреждават да се спазват мерките за безопасност, валидни за всички - печките и камините с твърдо гориво да се инсталират според изискванията, да се проверяват и почистват комините, да не се затваря отворът за регулиране на огъня. Използваните елуреди трябва да са на разстояние минимум 80 см от горими материали. Опасност съществува и при покриване на отоплителния уред с дрехи, както и ако се оставят печките да работят, когато няма никого в къщата. Ако използвате печка на течно гориво, не я зареждайте, когато е гореща. Съхранявайте горивото в метални съдове, по възможност вън от дома. През последните години зачестяват и експлозиите, предизвикани от замръзване на вода в печки на твърдо гориво. Затова трябва да се вземат мерки против замръзването на водата. С огъня шега не бива, а вниманието и задължителните мерки за безопасност предотвратяват най-страшното, напомнят от противопожарната служба.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Няма умишлени палежи, но щетите са големи

 

Кремена КРУМОВА

При неправилно боравене с огъня или немарливо отношение към появяващия се вятър пожарите в селскостопанските дворове и постройки са често срещано явление. Такива случаи във Великотърновско не са рядкост. В началото на годината в постройка в еленското село Каменари са изгорели над 2,5 тона сено, в село Паисий са опожарени 140 кв. м покривна конструкция и 1 500 кг зърно. В сухиндолското село Коевци огънят изпепели покривната конструкция на постройка и намиращите се в нея около 800 бали сено. Цяла дърводелска работилница изгоря във Велико Търново в края на 2006-а. Сградата се намираше в кв. "Варуша". За щастие пламъците не са засегнали околните къщи и не са пострадали хора. Една от версиите бе за умишлен палеж.

На 5 декември, този път от безхаберие и безстопанственост на община и наематели, пожар вилня в приземния етаж на спортната зала на радиотехникума в старата столица. Помещението е отделено от училището, но заради пожара учениците бяха евакуирани за около половин час. Огънят бе овладян от екип на Пожарната и учебните занятия бяха възстановени по-късно. Пожарът възникнал в заведението до басейна, който не се стопанисва. Предполага се, че е предизвикан от клошари, нощуващи в изоставения приземен етаж, или от наркомани. Спортното съоръжение е на два етажа. На първия се извършва ремонт от общината. Басейнът се намира в приземието. Той е отдаден през 2001 г. на частна фирма, но тя от една година не го ползва и не плаща наем. През 2004-та договорът е прекратен и са започнали дела за търсене на дължимите суми за консумативи. На сесия на местния парламент общински съветник отправи питане към кмета за този тревожен пожар в сградата, но не получи адекватен отговор. Грозната черна картина на басейна след пожара още не е заличена, за да напомня, че бедствието може да коства живот.