ТЕМА


 

Интернет уби големия екран, изяде и хляба на видеотеките

 

Във Видинска област от години няма нито едно кино, с по един салон разполагат Габрово, Велико Търново и Монтана. В Плевен, след като близо година любителите на седмото изкуство бяха лишени от възможността да посещават прожекции в родния си град, в новия мол отвори врати "Арена". По-евтин вариант за гледане на филми, подходящ за домошарите, си остават видеотеките. Репортери на "BG Север" обаче установиха, че безконтролното крадене на продукции от интернет доведе и тях до масови фалити. Обяснението на тези, които абдикираха от големия екран и от "домашната лента", е, че в нета има всичко, и то безплатно.

Сякаш не беше отдавна времето, когато сериали като "Робинята Изаура" събираха всички по домовете и улиците и кафенетата опустяваха. Не че сега не се гледат сапунки, но предимно от домакини и пенсионерки, които разнообразяват сивото си ежедневие с картини от луксозния живот на богатите. Всъщност основната мисия на седмото изкуство - да те отведе в свят, различен от действителността, не се е променяла през годините на съществуването му. Променяли са се само технологиите и жанровете, отговарящи на забързания ритъм на съвременното ни общество.

 

 

Плевен

 

От 46 местата с DVD под наем останаха три

 

Салоните за прожекции се превърнаха в магазини и дискотеки

 

Дори малкото посетители на видеотеките си избират филми, които вече са гледали в интернетМая ПАСКОВА

През март миналата година Плевен се оказа без нито един салон, след като и последното кино "Галактика" хлопна кепенци. Причината - ниска посещаемост, 5 - 6 зрители на прожекция е нерентабилно. Преди това кино "Димитър Благоев" беше превърнато в търговски комплекс, в "Москва" отдавна има дискотека, а на мястото на бившия киносалон "Христо Смирненски", който 15 години се рушеше и бе свърталище на наркомани, сега се издигна бизнес център. В бившето кино "Освобождение" пък вече може да се играе модерният на Запад боулинг. С отварянето на новия Central mall Pleven киноманите си отдъхнаха, защото вече могат да се отдадат на хобито си в залата на кино "Арена". Тя разполага със 130 места и е единствената модерно оборудвана зала в региона. Управителят Георги Иванов не се оплаква от липса на посещаемост. Има филми, които трябва задължително да се гледат на голям екран, иначе ефектът и въздействието им не са същите, обяснява си той все още големия зрителски интерес. В седмичната програма, която се обновява в петък, се предвиждат по два филма, като единият обикновено е насочен към детската аудитория за почивните дни. Залата е оборудвана с висок клас филмова техника, както и с всички необходими елементи, осигуряващи уют и пълен комфорт на зрителите. Цените на билетите са едни и същи във всички салони на "Арена" в страната. До момента залите са около 50, с амбицията да се увеличат двойно в следващите 3 години.

Не толкова оптимистично обаче са настроени собствениците на видеотеки в Плевен. От 46 през 1995 г., местата, от които можеш да си вземеш филм под наем, са останали три. Александър Колев, който е в бизнеса от зората на демокрацията, е убеден, че безплатните торенти в интернет и неспазването на законите води не само до затварянето на видеотеки. Това е и въпрос на култура, уважение към труда на другите, твърди той. Има филми, които струват милиони, а някой да ти каже "о, аз го гледах в нета, много е глупав", и то без да си плати, при положение, че си е изтеглил пиратско копие с лошо качество и без субтитри, е най-малкото нелоялно, убеден е Александър. Но не можеш да виниш и потребителите - естествено, че ще предпочетат безплатната възможност да гледат филм. Въпреки че истинските ценители избират или големия екран, или DVD с високо качество. Отдавна вече отмря времето и на видеокасетите. Те се разпродадоха за по 1 лв. или като подарък към зает диск от видеотеката.

При нас идват обикновено млади хора, които са с финансови възможности над средните, притежават скъпа техника вкъщи и не разполагат с много време, са наблюденията на собствениците на видеотеки. Относно предпочитаните жанрове това са екшъните и зрелищните филми със специални ефекти. Български филми никой не иска да гледа, констатират продавачите. Парадокс е, че не се търсят непременно най-новите и най-рекламираните заглавия. Александър си обяснява това с факта, че още преди филмът да е тръгнал по кината, запалените любители на седмото изкуство вече са го гледали в интернет. И докато се направят законните копия и стигне до кината и видиотеките, пиратите дори са забравили, че са го гледали. Клиентка на видеотеката пък сподели, че и тя се изкушава по бързия и евтин начин да се запознае с най-новото в киноизкуството. Особено що се отнася до най-касовите заглавия и... сериалите. Не мога да стоя всяка вечер вкъщи, за да гледам поредната серия от трети сезон на "Отчаяни съпруги", като мога да гледам най-новите серии, и то наведнъж, откровена е тя. Но когато някой филм наистина й хареса, си го взима на DVD, за да се наслади на истинско качество.

Дори да проработят законите за защита на авторските права и пиратството да започва да се наказва реално, българинът пак ще намери начин да гледа и слуша на аванта. Не само защото това е Байганьовски манталитет.

"Е, как да дам 25 лв. за филм, който не съм гледала. Много ясно, че ще си го дръпна от нета. Купувам си филм само ако наистина много го харесвам. И обикновено чакам да го намалят, но не винаги дочакавам... А за музиката пък хич няма да коментирам. Един диск с десет песни, примерно, от които ми харесват две. За какво са ми останалите? И не мисля, че Мадона ще фалира, ако реша да си сваля новия й сингъл от Датата", е обобщеното мнение на съвременния български консуматор на изкуство.

 

 

ВИДИН

 

Градът опустя откъм седмо изкуство

 

Частното кино "Никра" затвори врати преди една година поради липса на зрители

Теменужка ИЛИЕВА

В цялата Видинска област не е оцеляло нито едно кино. А е имало във всяко по-голямо селище. В самия областен град с 50 000 жители киното се е оказало губеща дейност. Последното - "Никра", наследник на бившето "Дружба", е затворено през 2007 г. На входната му врата още стои табела с текст: "Поради слабия интерес към киното и ниската посещаемост на прожекциите киното няма да работи". Сложена е преди една година и още никой не се кани да я маха. И това при положение, че същото това кино е имало прожекции от 10 часа сутринта до 10 вечерта. И никога нито една не е проваляна поради липса на зрители.

Салонът сега се използва под наем за концерти, срещи и гостуващи представления. Най-вече за предизборни събрания. Това обаче става много рядко. Фоайето на киното е превърнато в търговски център. Поне то се използва за нещо, за да носи приходи на новите собственици на сградата.

До 1990 г. Видин е имал осем кина - "Дружба", "Цвят", "Вапцаров", "Мико Нинов", профсъюзно и в младежкия дом. Имало е и две летни - читалищно и в парк "Владикина бахча". Младите жители на Видин дори не знаят за тяхното съществуване. Те не познават и емоцията на киното, защото никога не са гледали филм в салон с други хора.

Интерес към киното обаче има. Доказва го пътуващият проект на Андрей Слабаков. В Димово, Ружинци, Бяло поле, Белоградчик неговото пътуващо кино събра стотици почитатели. Хората имат нужда от магията на големия екран, но кой да им я върне. Киното вече не е просто най-важното от всички изкуства, както пишеше във всеки киносалон, а и търговия. И като е търговия, тя трябва да е непременно печеливша, но с билети от 4 лв. не става...

 

 

ГАБРОВО

 

С носталгия си спомнят за 7-те кина

 

Мариана ДИМИТРОВА

По-възрастните габровци с носталгия си спомнят годините, когато в града на Рачо Ковача имаше седем кина и седмото изкуство бе едно от най-атрактивните развлечения по времето на "соца". Хората на средна възраст пък още въздишат по революционната за времето си сага "Междузвездни войни", когато май за пръв път се заговори за компютърни технологии в киното. Тогава тийнейджърите запълваха киносалоните и обикаляха кварталните кина, за да могат да гледат повторно "войните".

Тази киноидилия отдавна свърши, поне в Габрово. Сега в града на Рачо Ковача остана едно единствено кино в центъра на града, което отдавна е частно. Дори и удобните столове и долби сараундите не са в състояние обаче да напълнят киносалона, защото интернет измести всичко и уби киното. Мрежата се оказва най-предпочитана за теглене на филми. Нетът изяде хляба и на популярните в началото на 90-те години видеотеки, които се радваха на добра популярност сред жадния за екшъни българин. И тази мода отмина.

Но интересът към екшъните не спадна. Филмите от този жанр са най-предпочитаните за теглене от интернет. След това се нареждат комедиите, трилърите и т. нар. героични филми.

Сега различни торенти предлагат голямо разнообразие, и то напълно безплатно. Да не говорим, че седмица след премиерата интернет потребителите вече могат да изтеглят хитови световни кинопродукции.

 

 

монтана

 

Кефят се на екшъни

 

Симеон НИКОЛОВ

Повече от 10 лета в Монтана има само едно кино - "Кино 99", което е частно и се намира в центъра на града.

През последните години зрителите му постоянно намаляват, тъй като филмите са достъпни в интернет и в повечето случаи киноманите ги гледат още преди да бъдат пуснати официално. Бизнесът на видеотеките вече е почти замрял по същата причина. Само преди 5 - 6 години той процъфтяваше - в Монтана имаше най-малко 10 видеотеки, но сега са останали две.

Предпочитани като програма в "Кино 99" са екшъните. Не липсват обаче филмите на любовна тематика, историческите, комедиите.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Полтава и Модерен театър затрупани с праха на времето

 

Кремена КРУМОВА

В една неделна утрин в предградията Кристин (Анджелина Джоли) се сбогува със сина си Уолтър и отива на работа. Когато се прибира, тя открива, че детето е изчезнало. След месеци безплодно издирване се появява момченце, което твърди, че е нейният изгубен син. Замаяна от наплива на полицаи, журналисти и бушуващите в нея емоции, Кристин му позволява да остане вкъщи. Но в сърцето си тя знае, че това не е Уолтър... Лентата е "Подмяната. Драма. Тази седмица се върти в кино "Арена в Сентръл мол във Велико Търново. "Подмяната е само един от четирите филма, които киното предлага на любителите на големия бял екран. Другите са анимация, екшън-криминален и екшън-трилър. Все интересни заглавия за малки и големи.

Макар че "Арена, която разполага с три зали, примамва с модерен дигитален звук Dolby Digital и DTS, системи за озвучаване JBL, специални условия за хора с увреждания - рампи към входовете на залите, общ капацитет - 300 амфитеатрално разположени места, ергономични седалки с комфортно разстояние между редовете, посетителите казват, че билетите са скъпи. Обявени са и в интернет. През седмицата от 11 до 18 ч. те варират между 4 и 6 лв., а от 18 до 23 ч., струват между 5 и 7 лв. Събота и неделя, когато прожекциите са от 11 до 14 часа, билетът струва между 5 и 7 лв., а от 14 до 23 часа между 6 и 8 лв. С пуканки, такси или семейно, сумата набъбва до 10 - 15 лв. на човек.

Животът на киното като такова във Велико Търново обаче отдавна е замрял. Въпреки че в града има само едно действащо кино, любовта към магията му е стихнала отдавна. Отдавна любителите на големия бял екран са абдикирали от него, защото или е студено, или билетите са скъпи, или просто се измени вкусът им. Предпочитат да си дават парите за DVD и филми, или да си изтеглят предпочитаната лента от интернет. Рядко се срещат вече и зрители на касети или DVD-та под наем.

Навремето Велико Търново разполагаше с две кина. Най-голямото - "Полтава, се радваше на небивал интерес - най-вече от ученици, студенти и млади хора. "Модерен театър го няма от повече от 10 години. Сега на мястото му се издига голям търговски комплекс. А кино "Полтава, което е в сърцето на града, не прожектира поне от три години и половина. Киното е държавно, но никой не се интересува от него. Ремонт не се прави. Течове опропастяват залите. Наемът от филмовите компании Съни и "Александра за киноразпространителя в старата столица е бил много голям - по 500 на седмица, или ако филмът е касов - по 1 000 лв. на филм. А зрителите са малко. Преди време билетите за масовите посещения за над 100 ученици са били пускани дори по лев или два. Въпреки това посещаемостта е доста малка, за да покрие наема. Сега небезизвестното кино "Полтава, любимо на поколения търновци, функционира само като отдава част от помещенията си под наем, за да покрива разходите си. Жалко е, че така, лека полека, кинокултурата на търновеца се изгубва, а с нея и духовността, която уж всеки търси.