ТЕМА


 

Промилите нямат цвят

 

Плевен

 

Мнозинството в местния парламент удари секира на данъкоплатците

 

Отхвърлиха предложението на Пламен Дилов за намаляване на ставката

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Плевенският общински съвет е един от малкото в страната, който не намали промилите за такса смет, въпреки увеличението с 20 на сто на данъчните оценки. Това означава, че гражданите и фирмите през 2007 г. ще плащат с 20% по-висок налог за чистотата. Естествено това ще акумулира повече пари в бюджета по това перо, които отново ще потънат в касите на фирмите, занимаващи се с боклуците, коментират експерти. Те твърдят, че и досега грижещите се за хигиената на града и общината фирми правят огромни печалби поради липсата на механизъм за контрол. Никой не може да каже например точно колко курса правят баклукчийските камиони до сметището в Буковлък и по колко тона смет извозват, тъй като никой не ги брои. А общината чинно си плаща според представените отчети на контрагентите. Не било ясно и дали наистина дезинфекцията на сметището е погълнала 600-те хиляди лева, дадени през 2006 г. за тази цел.

С процедурни оправдания желязното мнозинство на кмета Найден Зеленогорски отхвърли опита на общинския съветник от Българска социалдемокрация Пламен Дилов, подкрепен от БСП, такса смет за жилищните имоти да бъде намалена от 2,25 на 2,00 промила, а за нежилищните сгради - от 10 на 9 на хиляда върху данъчната оценка.

След като на последната сесия на местния парламент предложението на Дилов не бе включено в дневния ред (крайният срок според Закона за местните данъци и такси бе 31 януари), той изпрати отворено писмо до председателя на общинския съвет Георг Спартански, до кмета на общината Найден Зеленогорски и до всички медии в града. Аргументите на социалдемократа не са политически, а почиват на чисто икономическа логика, както сам той обяснява в текста. Намаляването на промилите за Плевен се налага заради частично компенсиране на увеличените данъчни оценки на имотите, които вече втора година растат средно с по 20%. През последните няколко години в общината няма промяна на такса битови отпадъци, натрупан е предходен остатък от 2006 г. от близо 2 млн. лв. Резонно в случая е да се поиска намаляване на промилите за гражданите, за да бъдат те финансово облекчени.

През последните години в Плевен се наблюдава бум на новото строителство - жилища, бизнес сгради, търговски центрове, разкриват се производства. Огромните площи обременяват собствениците с големи суми за такса битови отпадъци. В същото време амортизирани жилищни сгради с ниска балансова стойност имат оценки и такси, несъизмерими с т. нар. ново строителство.

Предлаганото намаление на промилите реално ще доведе до 10% утежнение за данъкоплатците, а не до 2 на сто при запазването им. Това, според Дилов, е частична компенсация и няма да се отрази негативно при формиране на фонда за изграждане на депо за битови отпадъци. Нивата на намаленията са съобразени с поносимостта на данъчната тежест от гражданите и фирмите в града. Още повече, че приходите в общината от местни данъци и такси се увеличават, както и събираемостта им и това се оформя като трайна тенденция. Според авторът на отвореното писмо, точно в този момент старейшините трябва да направят жест на плевенските граждани, за да ги мотивират редовно да плащат по-ниските такси за битови отпадъци.

И не на последно място с увеличаването на данъчните оценки, след събирането на по-големи суми от такси за битови отпадъци, си задаваме въпроса - подобрява ли се качеството на услугата "Чистота" за общината, пита Пламен Дилов. И дава пример с други общини в страната, които намалиха с различен процент таксите за битови отпадъци без значение какъв е политическият нюанс в управлението им.

 

 

Монтана

 

Администрацията изпрати 6 000 писма на длъжници

 

Момчил ИВАНОВ

За трета поредна година такса смет в Монтана не се променя. По предложение на общинската администрация местните съветници гласуваха тя да остане 2,2 промила за домакинствата и 7 промила за фирмите. Въпреки това от тази година всички ще плащат по-високи налози заради скока на данъчната оценка на имотите с 20 процента. Така за гарсониера в центъра на града ще се плаща по 50 вместо по 40 лева годишно, за двустаен - 75 вместо 60 лева, за апартамент около 100 квадрата - 100 лева.

През 2006 г. за пръв път в историята на Монтана се стигна до парадокса планът за данък сгради и такса смет да бъде преизпълнен. Вместо планираните 1 530 000 лева, бяха събрани 1 716 000 лева. Преизпълнението идва от платени просрочени задължения (т. нар. недобори) от минали години, обясни кметът на Монтана Златко Живков. Той съобщи, че откакто в началото на миналата година общините започнаха сами да администрират събирането на местните данъци и такси, то на много места има преизпълнение. Странно е, че данъчното управление в Монтана не беше пращало писма на длъжници, които не са плащали такса смет и данък сгради по 7 - 8 години, коментира Живков. Заради това в предишни години планът се изпълняваше на 80 до 90%, а сега изпълнението е 113%.

Кметската администрация в Монтана изпрати 6 000 писма на длъжници, някои от тях платиха. Общините имат голям резерв за увеличаване на приходите си със събирането на недоборите от предишни години. В Монтана те са 2,8 млн. лв., обясни кметът.

От преизпълнението на местните данъци и такси и продажбата на голям терен земя през миналата година община Монтана реализира преходен остатък в бюджета си от 2 398 000 лева. Сумата ще бъде похарчена за основен и текущ ремонт на улици и за довършване на започнати от миналата година инфраструктурни обекти.

Събраните от такса смет пари са достатъчни за сметосъбиране в Монтана. В града никога не е имало криза с боклука, подобна на тази в столицата. От година е изградено ново депо за твърди битови отпадъци, на което до края на тази година трябва да депонират боклуците си всички общини от региона.

 

 

Ловеч

 

Купуват още 147 контейнера

 

Мира ГАНЧЕВА

На своята сесия през януари общинският съвет в Ловеч измени решението си от 18 декември 2006 г. и намали такса смет. В края на миналата година бе прието за Ловеч налогът да е 2,3 промила, а за селата в общината - 6,5 промила. Сега обаче живеещите в града ще плащат 2 промила, а в селата - 5,7. Според кмета Минчо Казанджиев промяната се налага заради увеличаването на данък сгради с 20 на сто от 1 януари 2007 г.

Съветниците от СДС и независимият Петър Петров настояха таксата смет да се намали на 1,9 промила за Ловеч и на 5,4 промила за селата, тъй като сметките им показвали, че ще се съберат достатъчно средства. Предложението им обаче не бе прието с 12 въздържали се, 7 против и 11 за. След това обаче 27 съветници подкрепиха предложението на кмета и само трима се оказаха против.

Промяната за гражданите обаче няма да бъде в никакъв случай надолу, коментираха специалисти. Те изчислили, че ако досега един гражданин е плащал за имота си 25 лв. например, от тази година ще плаща 32 лв. Все пак обаче целта на решението е повишението на таксата да е минимално, обосноваха се от общината.

Общите разходи за почистването на града се увеличават с над 300 хил. лв. в сравнение с тези през 2006 г., одобри преди време местният парламент. Сумата е общо 1 803 940 лв., като най-много - 1,768 млн. лв., са за осигуряване на съдове за отпадъци и специализирана техника за транспортирането им. За 34-те села в общината ще бъдат купени нови 147 контейнера за боклук. За събиране на отпадъците са предвидени 985 825 лв., за закриване на сметища в общината - 214 530 лв.

 

 

Габрово

 

Проблем е чистотата в крайните квартали

 

Мариана ДИМИТРОВА

Таксата за битови отпадъци, която ще плащат габровци през тази година, ще си остане същата като миналогодишната, реши местният парламент. По предложение на общинската администрация промилът трябваше да бъде 2. Миналата година жителите на града на Рачо Ковача плащаха за събирането и извозването на боклуците си по 2,1 на хиляда. Със завишението на данъчните оценки годишният данък щеше да скочи с близо 10 лв. за по-големите имоти.

Местните старейшини обаче скочиха срещу двата промила и въпреки завишението на данъчните оценки с 20 на сто, определиха таксата за боклуците да бъде 1,8, за да могат габровци да плащат същия налог като миналогодишния.

Габровските законотворци повдигнаха въпроса за чистотата в крайните квартали и някои улици, защото покрай контейнерите се образуват и минисметища. Оказа се, че за чистотата в кварталите през миналата година са назначавани хора по програмата за временна заетост на Министерството на труда и социалната политика. Тази година обаче бройката им е много ниска и нивото на чистотата в кварталите остава под въпрос. Нужни са поне 30 човека, оправдава се габровският кмет. По неговите думи е необходима ръчна работа по почистването на зелени площи и малки улички, където е невъзможно механизирано почистване със специализираните автомобили на габровската фирма "Благоустрояване". Стана ясно още, че от 2004 г. насам има неиздължени от страна на граждани такси смет на стойност 489 хил. лв., а тази сума е покривала общината.

Най-после се очаква да се реши и проблемът с чистотата на архитектурно-историческия резерват Боженци, в центъра на който първата гледка за туристите беше едно голямо сметище, за което "BG Север" писа миналата година. По настояване на директора на резервата Мария Хлебарова, която е и общински съветник, вместо 4 пъти месечно, сега два пъти в седмицата ще се извозва боклукът. За да може този разход да се покрие, нежилищните имоти в Боженци като заведения и къщи за гости вместо предложените 10,8 промила, ще плащат вече 21,2.

 

 

Видин

 

Необходими са 1,7 млн. лв. за боклука

 

Тина ИЛОВА

На сесия в сряда местният парламент във Видин гласува намаление на промилите за боклука от 2,5 на 2,3. Съветниците от НДСВ поискаха намалението да бъде с 20 процента, т. е. да стане 2 на хиляда, което би означавало да се компенсира увеличението на данъчната оценка и гражданите да плащат същите суми като миналата година. Предложението обаче бе отхвърлено. Не бе прието и настояването на БСП за 2,1 промила. Знае се, че за почистването на Видин трябва да се съберат 1,7 млн. лв.

Градът се чисти по договор от частната фирма "Титан-север". Не може да се каже, че винаги е чисто. Има дни, когато контейнерите се напълват и от тях завонява, но се случва и около тях да е преметено.

Сметта на Видин се превозва със съвременна техника до градското сметище, което се намира в местността Козя гърбина край Дунавци. Депото не е модернизирано и е от стария тип. Разположено е близо до пътя Видин - София и при вятър обкичва стотици метри от него с найлонови пликове и парцали. Има план за построяване на модерно сметище, но той не е задействан. В бъдещото модерно депо за твърди битови отпадъци се предвижда да се събира боклукът на всичките 11 общини от областта. Кметовете на Белоградчик, Чупрене, Димово и Ружинци обаче се събраха и решиха да кандидатстват с общ проект за изграждане на свое предприятие за преработка на боклука в Димово. Далече ни е да возим сметта си до Видин, обоснова се градоначалникът на Белоградчик Людмил Антов. Според него не било разумно да плащат за транспорт от селата по българо-сръбската граница до крайдунавския град. Това са цели 70 - 80 км. Още по-дълъг би бил пътят на боклука от село Чупрене до центъра на областта.

Във Видин не бързат с изграждането на общото сметище. Затова пък от тази година "Титан-север" премина и на разделно събиране на отпадъците. Инициативата, въпреки рекламната кампания, тръгна с провал. Още на третия ден след поставянето на цветните контейнери два бяха запалени и изгоряха напълно. Засега гражданите ги използват наравно с другите за общия боклук. Ако в някои се пускат отделно хартия, стъкло и пластмаси, то клошарите обират хартията и бутилките. Леснина ни направиха, признава Кирил Шанков, който изпразва пред очите на минувачи съдържанието на синия (хартиен) контейнер пред пощата във Видин. По-рано едва изкарвах по лев от картоните, сега поне 3, похвали се клошарят.

 

 

Враца

 

Таксата смет пада с 1,2 на хиляда

 

Цветана АТАНАСОВА

На последното за миналата година заседание на 21 декември врачанският общински съвет реши да намали размера на такса смет за 2007 г. от 4,2 на 3 промила за жилищните имоти в общината и 10 промила за нежилищните имоти на физически и юридически лица. Това намаление се оказа по-голямо от предлаганото от кмета на Враца Войслав Бубев, който настояваше за 3,3 промила за жилищните имоти в града и 3,5 промила за селата, като се запази размерът на нежилищните имоти от 13 промила в областния град.

Основните аргументи на съветниците бяха, че данъчната оценка на имотите се е вдигнала два пъти и че така ще се повиши събираемостта на такса смет през 2007 г. Кметът Бубев беше против по-драстичното намаление на такса смет, тъй като от ноември миналата година общината сключи договор с "Екопак България" за разделно събиране на битовите отпадъци. Според споразумението фирмата доставя безплатно контейнери за хартия, стъкло и пластмаса, но тяхното поддържане ще е за сметка на общината. Първите 150 контейнера бяха поставени на 50 места в града, но още в началото на годината десетина от тях бяха унищожени. А всеки един струва средно по 700 лева. Така опасенията на кмета, че разходите на общината за отпадъците ще се увеличат, се сбъднаха. Разделното събиране обаче, поне в началото на процеса, не се отрази положително на чистотата. Вероятно липсата на навици или на култура се оказа решаваща, защото металните контейнери продължават да преливат от различни боклуци, а цветните красиви кофи или остават празни, или привличат хора с лоши мисли и действия.

 

 

Велико Търново

 

Акумулират средства за ново депо

 

Кремена КРУМОВА

От 2,6 на 2,4 промила върху данъчната оценка бе намалена такса Битови отпадъци за жилищни и вилни имоти във Велико Търново. Местните парламентаристи гласуваха миналия четвъртък промяната по предложение на СДС и председателя на общинската бюджетна комисия Камен Алексиев. Без промяна остана таксата в другите селища на територията на общината. Най-висока - 6 промила, е в Дебелец, Килифарево, Арбанаси, Вонеща вода, Войнежа, Въглевци и Райковци. Най-ниска - 2 промила, е за други населени места и сгради извън регулация.

"Ако не бяхме намалили промилите, хората щяха да имат такса смет с 20% повече след повишението на данъчната оценка. Предвид тяхното положение решихме, че това не е обосновано и затова искаме увеличението да е само 5%, коментира Камен Алексиев. Той обясни, че общината акумулира над 1,1 млн. лева за бъдещо депо за битови отпадъци, защото сегашното, намиращо се в Шереметя, трябва да бъде закрито до 2009 г. По думите му събираемостта на данъците в града е 70 - 80%, а за останалите селища е не повече от 50%. Така с парите на гражданите на Велико Търново се поддържа извозването на сметта на хората по селата, смята още председателят на общинската бюджетна комисия.

Над 4 532 000 лв. са очакваните приходи в общината от дейностите по управление на отпадъците през 2007 г. Част от тях - 1 550 000 лв., ще отидат като разход по събирането на битови отпадъци и транспортирането им до депата. 2 162 457 лв. по план ще бъдат изхарчени за почистване на уличните платна, площадите, алеите, парковете и други територии от населените места, преназначени за обществено ползване.

200 000 лева са предвидени за закупуване на съдове - контейнери, кофи и кошчета. Преходният остатък за миналата година е малко над 632 000 лева. Заместник-кметът Стефан Ботев не е съгласен с намаляването на такса смет, защото с поскъпването на горивата и консумативите ще нараснат разходите по сметосъбирането и сметоизвозването и резервът ще бъде малък.