ТЕМА


 

 

Улиците около строежите се озъбиха,

санкциите не плашат предприемачите

 

Дупките пак зейнаха. От малкото сняг вече няма и помен и това се отрази на гледката - напукана асфалтова настилка, насипи с пръст, тиня и боклуци. Особено около строежите (които са изникнали като гъби почти на самото пътно платно) потресът е неизбежен. Явно каквито и глоби да фигурират на книга за тези строители, които не си вършат съвестно работата, касаеща района около обектите им, на тях не им пука. Иначе нещата щяха да стоят по друг начин.

В Плевен максималната глоба за строители, които не изпълняват нормативната уредба, е 5 000 лв. За справка - в Бургас санкцията е 50 хил. лв. Много често обаче до акт не се стига, тъй като след проверка фирмите почистват или асфалтират. В Ловеч глобяват двойно - 10 000 лв., ако е извършено незаконно строителство - основно прекарване на водопроводи. Във Велико Търново почти във всички квартали след ремонтните дейности по обекта има следи от тежките фадроми и кранове. Нерядко заради зейналите дупки колите пукат картер. В Габрово пък общината е предприела строги мерки за безопасността около строителни обекти и опазването на тротоарите и пътното платно.

 

 

 

Плевен

 

Най-често незаконно складират земни маси

 

Максимум 5 000 лв. е глобата за неспазване на нормативната уредба

 

 

Заради липса на тротоар, ул. Неофит Рилски хората се движат след автомобилите

Поля ТОМОВА
Ралица ПЕТРОВА

През последните дни, в които температурите бяха повече пролетни, отколкото зимни, плевенските улици буквално се озъбиха. Дупки с различни размери лъснаха навсякъде. "Почти всяка седмица колата влиза на ремонт, защото не е възможно да издържи... Плащаме данъци, гледам - асфалтира се, но защо дупките се появяват отново и отново - не мога да разбера", казва таксиметров шофьор. Лошите улици са един от основните проблеми на плевенчани, смятат хората. Наред с това те поставят и замърсяването от строителните фирми, които разкопават и след това оставят мръсотията около обектите си. Оказва се, че в Плевен максималната глоба за строители, които не изпълняват нормативната уредба, е 5 хиляди лева. За справка - в Бургас санкцията е 50 000 лв.. Строителните фирми подлежат на контрол от страна на общинските екоинспектори по два нормативни документа - Наредба № 2 за опазване на околната среда в община Плевен и Закона за устройство на териториите. Наредбата определя начините, по които строителните фирми трябва да изхвърлят отпадъците така, че да не замърсяват. При първо нарушение санкцията е от 50 до 500 лв., а за неправомерно изхвърляне на отпадъци - от 200 до 500 лв. За миналата година в града са съставени 25 акта на строителни и други фирми както за замърсяване, така и за разкопаване на улици. В част от случаите до акт и санкция не се стига, тъй като след проверка фирмите почистват или асфалтират, разказват запознати. При получаване на разрешително за строеж фирмата получава и документ, в който е На фона на разбитата ул.Борис Шивачев лъсна чисто нова кооперацияописан редът и мястото за изхвърляне на строителни отпадъци. Доста от актовете са заради разкопаване и увреждане на уличното платно при строителните дейности. Най-често се разрушават тротоарите, като след това фирмите не ги оправят. Актове за нарушаване целостта на пътната настилка са получили и фирми като ВиК и ЧТК. Според строителните предприемачи има случаи, в които екоинспекторите действат избирателно. Т. е., ако искат да ти напишат акт и да те санкционират, винаги могат да намерят повод. По принцип, при нарушение от страна на строителните фирми може да се стигне и до невъвеждането на обекта в експлоатация, докато не се вземат мерки.

В Плевен най-често нарушенията са свързани със складирането на земни маси в близост до строежите, както и с движение на камиони, които допълнително замърсяват, като разнасят калта по пътното платно.

След като финансовата криза удари строителите и банките врътнаха кранчето на кредитите, част от обектите в Плевен временно са замразени, показа репортерска проверка. Т. е. на скелетата вече месеци не се мярка жива душа. И това се наблюдава предимно при по-малките фирми, които са зарязали някои от строежите си. Част от апартаментите са платени на зелено, но със сигурност новодомците няма да успеят да се настанят в жилищата си в определения срок.

Това естествено удължава до необозримото бъдеще и срока на мръсотията около строежите, на разбитите улични платна, на липсващите тротоари. Строителите заявяват, че ще въведат всичко в ред, след като обектът бъде завършен. Не е ясно обаче кога ще се случи това. В същото време резултатите от строителните безумия на места са на път да затрият дори човешки живот. Очеваден е следният пример: на оживеното кръстовище с кръгово движение на улица "Неофит Рилски" фирма "Гимстрой" е оградила целия тротоар в протежение на строежа. Всъщност там тротоар отдавна вече няма, той е затрупан с боклуци и пръст, Складирането на пръст край строежите и разнасянето на кал от камионите са най-честите проблемиограждащи изкопа. Всички, минаващи от там, включително инвалиди (точно в къщата до строежа живеят хора с увреждания) и майки с колички, трябва да се движат в продължение на няколко метра по уличното платно, ведно със свистящите автомобили. И да се молят да не ги "закачи" отзад някой джип или шофьорът на насрещнодвижещия се камион да зърне навреме пръкналите се от завоя пешеходци.

Поговорката "Залудо работи, залудо не стой" много ще пасне на друг пример от плевенската действителност, граничещ с градския фолклор. Но отново утежняващ с мръсотията и тинята си и без това сивото ежедневие на плевенчани. Очевидци разказват как след като веднъж работници затрупали дълъг няколко метра изкоп, в който работили върху канализацията, се наложило отново да го отворят, защото забравили в него някакъв инструмент.

През юли 2008 г. на питане на общински съветник кметът на Плевен Найден Зеленогорски отговори: "Това, което ме притеснява, е, че продължават строителите, които копаят, да не си възстановяват настилките. Много пъти сме им обещавали, че ще въведем такса. Сега обаче го казвам пред общинския съвет и моля комисията, която се занимава с това, да въведем депозит, който фирмата, която копае, да внася в общината. И след това, ако предприемачът не си възстанови всичко както трябва, този депозит остава и с него ние възстановяваме дупките и разкопаванията".

Половин година след това изказване резултат няма...

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

В един от кварталите тротоарът е изяден

 

Покрай оживеното строителство, подобни гледки в старата столица не са рядкост

Кремена КРУМОВА

Усиленото строителство на жилищни и офис сгради във Велико Търново неминуемо води до презастрояване и липса на пространство и "въздух в града. Но проблемът е и друг. Почти във всички квартали по време или след ремонтните дейности по обекта има следи от тежки фадроми, кранове и други машини. Нерядко заради зейнала дупка колите са пукали картер. В един от кварталите в града дори и тротоарът е "изяден (прокопан и пропаднал) заради поредния строеж. Пешеходците са много внимателни, преминавайки оттам, защото има завой и трябва да се пазят от автомобилите.

Много от споровете между строителните предприемачи и комисията по издаване на обекта е от следното естество: тротоарът е пред ремонт и строителят казва: тук нямаше тротоар, а вие искате да го възстановя. Малките улички също не са изпълнени докрай. Въпреки че за да осигури нормален достъп до новопостроената сграда, строителят е длъжен да направи подход или улица. Нерядко оформените кални настилки биват очакълени и проблемът е решен, особено след като преминаващите коли го утъпчат и оформят що-годе като път. "Има санкционирани строители, има и такива, които са с дела в съда и оспорват актовете. Казват: добре, като няма улица, какво да възстановя", споделя инж. Никола Янков, директор на дирекция "Териториално и селищно устройство" (ТСУ) в общината. Според него независимо от санкциите не винаги е изяснена картината на инвестиционните намерения по отношение на телефони, елмрежа, ВиК и др., и се получават разминавания. "Но не можем да спрем инициатива, щом отговаря на закона. Според мен ще изчезнат такива безразборни и хаотични строители, защото те трябва да се лицензират и да отговарят на всички условия според новите изисквания. И като не отговори на очакванията от купувачите и не може да привлече внимание с добър достъп до сграда, ще отпадне като продавач, смята още инж. Янков. Той разказва и за случаи на добросъвестни предприемачи, които са искали само параметрите на улицата, за да я засипят с чакъл или общината излиза с предложение да плати цимента и плочките и там, където е трябвало да се направи хубав тротоар, строителят сам изпълнява работата по ремонта и плаща само труда на работниците си. "Това е добра практика, защото така издръжката за изкърпване и ремонт на улици и тротоари е паднала с близо 200 000 лв. - от 700 - 800 хиляди на 500 хил. лв. И въпреки че има сакционирани, те са малко на брой, защото ние се договаряме със стротелите, макар и на по-късен етап", разказва инж. Янков.

 

 

ГАБРОВО

 

Общината зорко следи кой къде копае

 

Мариана ДИМИТРОВА

Строги мерки за безопасността около строителни обекти и опазването на тротоарите и пътното платно е предприела община Габрово. Правилата при какви условия може да става това са регламентирани в специална наредба - за използване и опазване на улиците, тротоарите, площадите, пътищата, мостовете, подлезите, парковете, лесопарковете и уличните насаждения на територията на общината. В нея ясно е разписано,че за всяка една строителна площадка, или изкопна работа при ремонт или авария се иска писменото разрешение на местното кметство. При тези случаи фирмите изпълнители на строителни обекти са задължени да монтират предпазни мрежи на фасадите, предпазни рампи, а при изкопни работи по улиците - сигнализиращи конуси. Проверка на "BG Север" по строителни обекти показа, че обезопасителните мерки наистина се спазват.

След ремонтни дейности по тротоари и улици задължително фирмата изпълнител възстановява за своя сметка инфраструктурата. За възстановяване на асфалтова настилка цената е 110 лв. на кв. метър, за тротоар 50 лв. на кв. м. Наистина наредбата се спазва в града на Рачо Ковача и местната управа е амбицирана да въведе ред в града. Друг е въпросът обаче до колко са качествени възстановителните работи на разкопаните улици и тротоари.

 

 

ловеч

 

Тракторист доброволно ремонтирал път

 

Мира ГАНЧЕВА

От 1 000 до 5 000 лв. е глобата за фирма, нанесла поражение по улица и нежелаеща да го отстрани. Това съобщи инж. Марин Симеонов от община Ловеч. Ако е извършено незаконно строителство - основно прекарване на водопроводи, глобата е до 10 бона. Преди да се пристъпи към крайната мярка обаче, след констатиране на увреждането на фирмата се дава срок за възстановяване целостта на платното. Едва след това се налага санкцията, ако е необходимо. Например в с. Смочан трактор увредил уличната мрежа, но виновникът доброволно я ремонтирал и акт не му е съставен, обясни инж. Симеонов. Той е и човекът, който осъществява контрола по общинската и градска пътна мрежа.

През строителен сезон 2008 са ремонтирани девет улици в Ловеч, извършено е изкърпване на пътища и по селата. В края на сезон 2007 на ул. "Цар Иван-Александър" се получил проблем - тънкослойното покритие се изнесло. Още в началото на строителната 2008-а фирмата извършила цялостно преасфалтиране за своя сметка, каза инж. Марин Симеонов.

Всяка пролет започва изкърпване на дупките по улиците в града, припомни още общинският специалист. В Ловеч фрапиращи дупки няма, но лично инж. Симеонов след края на зимата обикаля града и на извадка от регулационния план нанася необходимите ремонтни дейности. След като бъде проведена обществената поръчка, пак лично той води и машините и ги контролира.

За тази година общината има идея да реконструира и модернизира бул. "България" и светофарната уредба. Заедно с полицейското управление е извършено обследване на града за поставяне системи за видеонаблюдение, но се оказало, че общината не може да кандидатства по оперативна програма за средствата, тъй като не тя е крайният потребител, обясни инж. Симеонов.