ТЕМА


 

Лютата зима глътна запасите

от дърва за огрев, въглища има

 

Въглищата в Топливо са достатъчно количество и ще стигнат дори при очакван бум на потребление

 

Плевен

 

Все повече домакинства се топлят на ток

 

В "Топливо" правят отстъпки, от ТЕЦ-а обещават достатъчно параОгромно търсене предимно на въглища, по-малко на брикети и дърва за огрев, регистрират от "Топливо" в Плевен. Качеството на въглищата е доста високо, по-малки обеми от тях дават същата ефективност за отопление, както при брикетите и дървата за огрев, обясни Момчил Гергов, експерт в "Топливо". 200 хил. тона въглища е заредила търговската верига в началото на сезона, има достатъчно количества, дори при очакван бум на потребление те ще стигнат до края на зимата. От "Топливо" обясниха, че всеки петък и събота се прави отстъпка за дребните клиенти от 5 лв. на тон. Ако в момента въглищата се продават по 196 лв/т с ДДС в Плевен, то в склада "Република" вървят по 191 лв/т, там цената е постоянна, отстъпка се прави всеки ден от седмицата.

Брикетите намаляват цената си, сега се предлагат по 191 лв/т с ДДС, а насипните в склада на "Република" вървят по 186 лв/т. Дървата за огрев струват 95 лв/т с ДДС, но сега поне в "Топливо" не се предлагат. В складовете във В. Търново, Горна Оряховица, Севлиево, Габрово и Ловеч цените са малко по-различни, определящи при формирането им са само транспортните разходи, обясни Момчил Гергов.

Повишаването на акцизите на твърдите горива в началото на годината, както и голямото търсене, водят до поскъпване на въглищата и брикетите. Пазарът на дървата за огрев се контролира от спекуланти, затова в момента в "Топливо" не търгуват с тях. Ако на по-високите нива се договорят за отстъпки на потребителите, то най-вероятно няма да има промяна на цените нагоре до края на отоплителния сезон, успокояват от "Топливо" в Плевен.

Въпреки повишаване цената на електроенергията все повече домакинства предпочитат вариант на отопление с ток. Новите поколения климатици осигуряват поддържането на постоянна температура в жилищата, като освен екологични са и много икономични.

Според справка от CEZ потреблението на електроенергия също се е завишило през януари тази година в сравнение със същия период на миналата, като от там отдават това на ниските температури. Така в периода 1 - 20 януари 2008 г. в компанията отчитат потребление на почти 71 GWh. За сравнение през 2007 г. от 1 до 20 декември то е било близо 63, 5 GWh, а през януари 2007 г. - около 53 GWh.

Няма да се стигне до спиране на доставките на синьо гориво в Плевен, заявиха от местната "Топлофикация". Според подписано споразумение между "Булгаргаз" и ТЕЦ - Плевен, дължимите суми се разплащат в срок. Трудностите идват от факта, че от "Булгаргаз" искат авансово плащане на част от средствата, заявиха от ТЕЦ-а. Към момента задълженията към доставчика са за около 16 млн. лв. До декември миналата година са изплатени всички задължения, като са останали такива от минали периоди.

В същото време задълженията на гражданите от просрочени задължения към ТЕЦ-а са за около 10 млн. лв. Над 8 хиляди са длъжниците битови абонати. Бюджетните институции и фирмите си плащат редовно. За да се справи с битовите длъжници, "Топлофикация" има вече сключен договор с фирма "Кредит реформ", специализирана в събиране на дължими суми от гражданите към банки, ТЕЦ, М-тел и други. Освен това в града обикалят и групите на дружеството, които се опитват да накарат плевенчани да си платят топлото. В същото време в Плевен не само не се отказват от централно парно, но и всяка година се откриват около 20 нови абонатни станции. През 2008 г. "Топлофикация" очаква и големи клиенти - МОЛ-ове, банки и други.  Екип на "BG Север"

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

5 000 абонати със студени радиатори

 

Кремена КРУМОВА

Дърва за огрев в "Топливо АД във Велико Търново няма повече от три седмици. До няколко дни се очаква доставка от фирма в Лясковец, но заради големия сняг, а сега топящия се, става кално и не се знае дали и кога ще успеят да влязат в гората камионите за дърва, обяснява управителката на местната борса за твърдо гориво. Основната причина за голямото търсене е големият студ тази зима и предпочитанията на хората да се отопляват на дърва и въглища. "Така им излиза по-евтино. Много потребители си направиха и локално парно, затова и продажбите на дърва и въглища скочиха, казва шефката на борсата. 100 лв. струва тон дърва, а 200 лв. тон донбаски въглища. Клиентите плащат за тон брикети по 178 лв. Близо по 10 т на ден твърдо гориво продава "Топливо АД - Велико Търново. Макар че дърва няма, с доста количества донбаски въглища, които ще стигнат за целия зимен сезон, разполага местната борса за горива. Оказа се, че в частна фирма за продажба на твърдо гориво в старата столица недостиг също има. Оттам очакват също скоро изпълнение за заявката си. Кубик нарязани и нацепени дърва там се продават по 48 лв., а метрови дърва струват 42 лв. за куб/м.

Докато населението се лута откъде да си набави дърва, за да се топли в кучешкия студ през тази година, близо на 5 000 битови потребителите в старата столица им спряха парното. Повече от 40 са обществените сгради, стопанските и промишлените предприятия, които се ползват от услугите на ТЕЦ-а. Задълженията към дружеството остават. 870 000 лв. са несъбраните сметки за парно от бита към местното топло без лихвата. Присъдените дългове са на стойност 170 хил. лв. от частни и битови абонати.

Голяма част от великотърновци обаче продължават да се отопляват на ток.

 

 

ВРАЦА

 

Вдигат таксите за отчитане

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА

"Топлофикация"- Враца, ще събира по-високи такси за отчитане на топломерите на част от абонатите на фирма "Бруната", чиято дейност иззе от началото на този отоплителен сезон, съобщи зам.-директорът на дружеството инж. Кремен Георгиев. Досега за отчитане на уредите се е плащало по 12 лв. Сега цената ще се определя от броя на топломерите, като за всеки уред ще се събират по 4 лв. Крайната сума обаче няма да надвишава 20 лв. Намаление ще има само за живеещите в малки апартаменти с до 2 топломера.

Въпреки по-високите цени на парното и на таксите за топломерите, абонатите на "Топлофикация" са се увеличили двойно за последните три години. В края на 2007 г. добросъветстните платци са 5 566 души, докато през 2004 г. редовните абонати на дружеството са били едва 2 400. От тази зима общият брой на клиентите на "Топлофикация" е 11 558 човека, като в това число влизат и тези, които са изключили радиаторите си, но плащат такса мощност, обясни инж. Георгиев. Той допълни, че ритмичното събиране на задълженията все още е проблем. Борчовете на битовите абонати са над 4 800 000 лв. Близо милион от тази сума са от декемврийските сметки, които още не са просрочени. Един от големите длъжници е врачанската ж. п. гара, която от години е без отопление.

Врачаните обаче, които не ползват парно, масово купуват дърва за огрев, въпреки че от началото на януари цената на един кубик се повиши с 5 до 10 лв. Сега дървата се продават по 55 лв. за кубик, докато през декември струваха по 46 - 50 лв. Само за два месеца фирма "Джордан" е продала над 2 000 кубика. Около 1 800 куб. м са предоставени по социалната програма за помощи за отопление, като са усвоени 600 ваучера за дърва и 300 за въглища. В момента фирмата има на склад над 3 000 кубика дърва. Въглищата също са сред търсените горива, но доставките им намаляват, обясни Кръстителски. Другата фирма във Враца, която снабдява жителите с твърди горива, е "Галактика". Тя предлага засега на пазара за свободна продажба само пакетирани дърва. Фирмата продава и въглища, които също са пакетирани по 30 кг., като наличното количество е около 300 тона.

Традиционният доставчик на твърдо гориво, фирма "Топливо", разполага с достатъчно въглища и гарантира снабдяването с тях за целия Северозапад, заяви началникът на отдел "Търговска дейност" Аврам Ганчев. Фирмата има на склад 16 000 т руски въглища, но няма дърва за огрев, тъй като тежките зимни условия не позволяват сеч в горите. От Регионалния инспекторат на МОН във Враца съобщиха, че врачанските учебни заведения нямат проблем с горивото - твърдо и нафта, но температурата в класните стаи не надвишава 17 градуса. Въпреки студа няма прекъснати учебни занятия. Много по-лошо е положението в селските училища, където не е извършван ремонт по програмата за енергийна ефективност и амортизираната дървена дограма на места със счупени стъкла не позволява температурата да надхвърли 10 градуса, въпреки че печките са нажежени до червено, казаха от инспектората.

 

 

ловеч

 

Доставчици мамят в кубиците

 

Мира ГАНЧЕВА

Масова практика е измамата в кубиците при нарязаните и нацепените дърва, оплакаха се потърпевши ловчалии. Кубик дърва се търгува за 48 лв., плюс още 10 лв. за транспорт в рамките на града. Само преди дни семейство Анастасови купило 3 кубика дърва, които, след като наредили, установили, че са по-малко с повече от половин кубически метър.

Най-предпочитани за отопление с твърдо гориво са въглищата. Промитите, които според запознати дават по-голяма грейка, струват 216 лв./тон. Един чувал от 35 кг струва малко над 6 лв. и е достатъчен за два дни при отопление с парно. Пунктовете за продажба на въглища разполагат с достатъчно количество, за да задоволят нуждите на ловчалии. Кризисни ситуации се получават единствено в най-студените дни, когато търсенето скача двойно, обясниха търговци.

Малка част от населението на Ловеч се отоплява с природен газ. По данни на "Ловечгаз '96" АД частните абонати са вече около 1 100, промишлените са над 100. Голяма част от потребителите обаче отопляват само една или две стаи. За да ти е топла цялата къща, месечната сметка би скочила над 150 лв.

 

монтана

 

Мнозина купуват цепеници на черно

 

Момчил ИВАНОВ

Заради лютата зима в Монтанско (две седмици температурата бе под нулата и дори достигна минус 18 градуса) много от местните жители свършиха запасите си от дърва и въглища още около Нова година. В същото време дървата, които са предпочитани за отопление заради ниската им цена, изчезнаха от складовете на държавните лесничейства и на "Топливо". Така на домакинствата остана решението да плащат по 55 лв. за кубик на частни фирми или да купуват на черно от роми, които се трудят нелегално в горите през нощта. Мнозина предпочетоха втория вариант. Тези дни в блоковете в Монтана може да се види как мургави хамали качват по стъпалата чували с дърва до деветия етаж (в повечето блокове не плащат за асансьор и той е спрян), как до входовете някой е запретнал ръкави и цепи дърва с брадвата, друг ги разфасова с резачката и т. н. В покрайнините на селата нощем пък се чува вой на резачка, отекват удари от брадва.

От държавното лесничейство в Монтана обявиха, че всички запаси от насечени дърва са продадени още в началото на зимата. От "Топливо" заявиха, че хората нямали навика да се снабдяват с дърва за зимата през лятото. Заради това при първите студове те изкупили всички налични запаси в складовете, а сега нямало от къде да се доставят нови. От лесничейството признаха, че през нощта в много от горите се сече незаконно, че добитите нелегално дърва се продават на по-ниска цена отколкото при законно работещите фирми. Горските обявиха, че имат право да изземват неправомерно отсечените трупи, даже и те вече да са продадени на купувачи. Такива случаи до сега обаче нямало на практика. През миналата година на бракониери в Монтана са съставени 232 акта, 123 от нарушителите са предадени на прокуратурата за повдигане на обвинения. Издадени са наказателни постановления за 14 000 лева, конфискувани са 11 автомобила, 14 каруци, 2 моторни резачки, но това не е спряло незаконната сеч.

Заради по-ниския стандарт на живот в Монтанско над 80% от хората в региона се отопляват на твърдо гориво. Повечето предпочитат дървата, тъй като са по-евтини от въглищата.

 

 

ГАБРОВО

 

Духалките предпочитани, но свършиха в магазините

 

Лютата зима стопи дървените запаси на габровциМариана ДИМИТРОВА

В Габрово отдавна не се помни толкова студена зима. В началото на месеца в региона имаше рекордно ниски температури, които не са съвсем характерни за този край. В града температурите бяха паднали до минус 24 градуса, а в Севлиево термометърът беше заковал минус 31,6. Въпреки че от началото на тази седмица времето е по-топло, габровци се притесняват от синоптичните прогнози, които предвиждат отново ниски температури.

Проверка на "BG Север" показа, че хората предпочитат различни начини за отопление. От услугите на габровския ТЕЦ, за съжаление, могат да се възползват много малка част от жителите. Топлофициран с парно, и то не навсякъде, е най-оживеният квартал в града - "Младост". Доста хора обаче от години са се отказали от услугите на ТЕЦ-а заради тлъстите сметки. В града най-често срещаният начин на отопление продължава да е с дърва. Заради лютата зима обаче доста габровци попревършват запасите си и се притесняват, че по средата на сезона е почти невъзможно да се снабдят с още дърва. Някои имат известни резерви от миналата година, когато заради високите температури почти не се наложи да палят печките си.

Друг често използван начин за отопление е газта. Оказва се, че и това не е чак толкова изгодно, макар да е по-чисто от топлината с дърва. За сгряването само на една стая за две седмици отивала бутилка с газ, която струва 20 лева.

Не са малко и хората, които се доверяват на отоплението с ток. Те признават, че при по-икономично използване месечните им сметки набъбват със 100%. Т. е., ако през лятото са плащали по 30 - 40 лв., то през зимата се бъркат с по 80 - 90 лв., и то само ако отопляват една стая. Използваните уреди са икономични маслени радиатори от по 1 киловат и т. нар. духалки със същата мощност. По всяка вероятност духалките са най-търсени освен заради икономичността си и заради бързото затопляне на домове и офиси. Оказва се обаче, че духалките отдавна са изчерпани в магазините за бяла техника в града. Рядко може да се намери някоя, и то от по-скъпите за по 40 - 50 лв.

 

 

ВИДИН

 

Хората се връщат в миналия век

 

Тежки камиони зареждаха цяло лято складовете на "Топливо" със силните руски въглищаТина ИЛОВА

Ако се съди по димящите контейнери, то видинчани масово се топлят с дърва и въглища. Сутрин въздухът се изпълва с дим от комините, от балкони и тераси надничат малки коминчета на домашни парни котлета. Връщаме се в миналия век, оплакват се много видинчани, които сутрин изсипват сгурта до препълнените кофи за смет. Миналогодишната безснежна зима е подлъгала мнозина да посрещнат настоящата без сериозни запаси от гориво. И в първите дни на януари, когато температурите паднаха до 10 - 12 градуса под нулата, измръзнали хора се подредиха на опашка пред складовете на "Топливо".

В края на миналата година имахме големи запаси от дърва, брикети и въглища, съобщиха от дружеството. Дървата обаче свършиха, а нови доставки нямаме. Търсят се и брикети, чиято цена е 200 лв. за тон.

Фирмата предлата домбаски въглища от Украйна с цена 225 лв. за тон. Тя е складирала големи количества от висококалоричните руски въглища от Урал. 16 млн. тона чакат клиенти от целия Балкански полуостров, тъй като тя е единствен дистрибутор на тези въглища в района. Висококачественото гориво има и по-висока цена - 280 лв. за тон, поради което не е от най-търсените.

От лесничейството в с. Чупрене съобщиха, че в края на годината са имали солидни запаси от готови дърва за огрев, които вече са се свършили. Заради големия сняг през януари горските не са добивали дърва. По тази причина във Видин и областта запалките са дефицитни.

Тъй като Видин не е топлофициран, голяма част от семействата се греят с електричество. Почти във всяко жилище има акумулираща печка или радиатор. Все повече по фасадите се появяват климатици. "Монтираме климатиции и сега, през зимата. Хората си купуват инвенторни, за да се топлят с тях", обясниха от фирмите-доставчици на техниката. В града се шири мнението, че отоплението с духалки излизало най-евтино.

1 921 души от общината са подали молби за енергийни помощи, съобщиха от социалната служба. 1 526 са получили заповеди да им бъдат отпуснати. Молби за енергийна помощ ще бъдат приемани до края на март. На 395 кандидати е отказана помощ, тъй като не са регистрирани като безработни, били са в чужбина или имат регистрирана фирма. От държавното лесничейство във Видин се оплакаха, че роми масово изсичат горите край града, за да се снабдят с дърва за отопление. Много от заловените били продали ваучерите си за гориво и се спасяват от студа с незаконна сеч.