ТЕМА


 

Смъртните случаи не спират крадците на елпроводници

 

Щети за около 700 000 лева са нанесени на "Електроразпределение - Плевен"

 

Ралица ПЕТРОВА

Щетите от кражби за "Електроразпределение Плевен" АД на територията на петте области, които обслужва дружеството - Плевен, Ловеч, Враца, Монтана и Видин, възлиза на общата сума от около 700 000 лв. Статистиката е за първите 9 месеца на 2006 г. Най-голям е делът на проводниците с ниско напрежение - 437 хил. лв. Останалите са със средно напрежение (за 64 хил. лв). Кражбата на кабели е за 82 хил. лв. и 39 трансформатори на прибизителна стойност около 120 хил. лв. Отмъкването на други съоръжения - прекъсвачи, изолатори и т. н., е нанесло вреди приблизително за 88 хил. лв. В тези цифри не е включена стойността на новите материали, труда, транспорта...

Според инж. Банчо Батнев, началник отдел "Безопасност и опазване на околната среда", не е важно толкова количественото измерение на проблема. Въпросът е принципен - не трябва да се гонят отделни хора, полицията да разследва всяка кражба поотделно, а трябва да се спре изкупуването в пунктовете на мед от частни лица. Защото количеството им под формата на казани и други домашни пособия, както и пръскачките от лозята, отдавна вече е изчерпано. В момента медните проводници се разтапят на кюлчета и се пласират в тези пунктове на приличната цена около 10 - 16 лв. на килограм.

Нужен е закон, наредба, която да забрани изкупуването на мед, уверени са от "Електроразпределение Плевен" АД. Само тогава кражбите ще спрат. Такива предложения са правени в миналото, когато пунктовете все още са били държавни, но явно някой има интерес такова законодателство да не влезе в сила.

Апашите не са задължително роми. Предполага се, че има мобилни групи, които пътуват от едно място на друго. Последователността на кражбите го доказва. Един ден са в един район, на следващия - в друг съседен. Или отиват на Запад, или се връщат на Изток. Според Йордан Стоянов, директор на дирекция "Разпределение", голяма част от крадците са компетентни и успяват да изключат или да прекъснат веригата. Никой обаче не е застрахован. През миналата година на територията на областта има две смъртни злополуки. Едната е в Пелишат. В трафопоста там човек от "Електроразпределение" влиза един път месечно, за да отчете електромерите. Отивайки на мястото, намира разложен труп. Пазачът разказва, че две седмици по-рано е чул шум, токът е спрял и когато е гръмнал с пушката, един от крадците е избягал. Другият явно е останал вътре. При разследването се оказва, че не е местен. Другият случай е в село Трънчовица. Трансформаторът е махнат, но крадецът решава да краде медни шини. Разбива вратата на старата мелница, в която се намира трафопостът, влиза вътре и посяга с ножовката, но попада под напрежение 20 хил. волта.

 

 

В Габровско са хит трафопостовете

 

Мариана ДИМИТРОВА

Цели села остават без ток, рязането на елпроводници взе човешка жертва, щетите за "Електроразпределение" са за стотици хиляди левове. Това е равносметката от кражбите на жици от стълбовете за ток през миналата година в Габровска област. Не минава и седмица без да има поне няколко случая на мародерстване на проводници, а надеждата на "смелчаците" е да припечелят някой лев.

Най-често се посяга на селските междустълбия, където няма много хора. През юни миналата година кражбата на проводници взе и жертва. 24-годишен младеж загина при токов удар в с. Царева ливада, Дряновска община. Мъжът се е качил на метален стълб с високо напрежение и електричеството го е поразило при опит да среже електрически проводник.

През август 37-годишен габровец едва не загина след кражба на елпроводник. Пострадалият бе с дълбоки рани, обхващащи главата, гърдите, корема и гърба на площ от 80%, причинени от електрически ток. Мъжът е извършил кражба на елпроводник от трафопост до Летния театър в Габрово.

Рекордьор в занаята обаче се оказа 30-годишен габровец, който през април миналата година успял да извърши 12 кражби на медни проводници, като ошетал около 80 междустълбия. Престъпленията са извършени през периода август 2005 - март 2006 г. в седем селища на Севлиевска община.

И през новата година полицията успя да залови няколко крадци на жици. Оказва се обаче, че през 2007 г. хит са обирите на трафопостове. На 4 януари в с. Саласука, Дряновско, неизвестен окрал алуминиеви намотки от трафопост. Точно на 31 декември пострада и трафопостът в с. Плачка, също Дряновско. Кражба на 4 трансформатора пък на обща стойност около 2 400 лв. е извършена във фирмен трафопост в Севлиево.

Селските кметове са вдигнали ръце от набезите на крадците на жици, тъй като често оставяли без ток за часове, а понякога и за дни кметствата им. Според тях кражбите няма да секнат, докато не спре приемането на съмнителна стока в пунктовете за изкупуване на цветни метали.

 

 

монтана

 

Регионът удари рекорд с 45 посегателства за месец

 

Симеон НИКОЛОВ

Откакто преди година цените на черни и цветни метали в пунктовете за изкупуване на старо желязо скочиха рязко, то в бедния Монтански регион кражбата на кабели стана професия. Почти не минава ден, в който в полицейския бюлетин да не е записана поне една кражба от електропровод. А има дни, в които са по 3 - 4. Крадците използват всеки почивен ден, в който обществените сгради в селата са заключени, за да им свалят кабелите. Често след техните набези без ток остават и частни сгради - цели села или квартали на по-малките градове. Журналисти от Монтана си направиха труда да преброят в един месец в бюлетините на полицията 45 кражби.

Без ток в малките часове на нощта през последните седмици останаха социалният дом за сираци "Закрила" в село Боровци, кметството в село Орсоя, помощното училище "Петър Берон" в Лом, кметството в село Буковец и т. н. Заради кражба на кабели, станала в началото на лятото, баба Лада Димитрова от село Орсоя прекара три месеца на тъмно - оказало се, че къщата й е крайна и няма как бързо да бъде монтирано ново захранване. Четири денонощия чакаха ток повечето от жителите на село Буковец, където в две поредни нощи апаши сваляха по 400 метра от мрежата. Оказа се, че часове след първата кражба енергетиците са закачили нови жици, но на следващата нощ и те са изрязани. Докато втората доставка кабели да дойде до клона на Енергото в Лом и от там до Буковец, то фризерите на местните хора се размръзнали и месото се развалило, свещите в магазина свършили, стоките в местните бакалии хванали плесен... Заради задигнати кабели без ток за кратко оставаха селата Медковец, Аспарухово, Замфирово, Боровци, Расово, няколко ромски квартала на Лом, Черкаски, Бистрилица и много други. Освен че сваляха кабели от мрежата, крадците нападаха трафопостове, от които вадеха дебели и тежки медни шини, помпени станции на "Напоителни системи", складове с проводници и т. н.

Въпреки многото кражби, задържани почти няма. От полицията обясняват, че не може да сложат охрана на всеки далекопровод. За последните три месеца са задържани едва четирима крадци, след престой от 24 часа в Районните полицейски управления те са пуснати до приключване на разследването и предаването им на съд.

До 1 януари 2007 година за килограм мед, който е основна съставка на кабелите по електрическата мрежа, в пунктовете за старо желязо се плащаха 8,00 - 8,10 лв/кг. След Нова година цената падна до 6,00 - 6,30 лева. От един метър кабел с дебелина 24 квадратни милиметра, който най-често се използва за жици в населените места, крадците добиват (след свалянето от мрежата кабелите се горят в огън, за падне покритието над метала) 500 грама мед. От 100 метра кабел се свалят 50 килограма мед, за които в пунктовете се плащат 400 лева. Случва се от една кражба да се изкарат по няколко хилядарки. Много престъпници вече са се специализирали в изрязването на кабели - имат скъпи инструменти и боравят с далекопроводите не по-зле от енергетици. Тези крадци се занимават само с това и не работят друго.

Преди 7-8 години артисти веселяха хората на Нова година по телевизията с една ромска песен "Научи ме, тате, жица да крада". Тогава обаче кражбите бяха далеч от сегашния им размер. Да крадеш жица беше нещо, което се прави повече за показване на майсторство и смелост в боравенето с тока, а сега е поминък.

Смелостта на крадците идва от факта, че и да ги хванат наказанията са нищожни. За кражба на кабели не задържат в затвора преди да е минало делото, а присъдите почти винаги са условни. Законодателството все още не отчита голямата щета, която нанасят крадците на жици от далекопроводи, и третира тези кражби наравно с кокошкарските. Едни и същи са предвидените наказания за кражба на кабел и за кражба на медна пръскачка за лозе, за която в пунктовете за старо желязо дават по 50 лева.

Интересно в случая е, че потърпевшите от тези набези - вече частните електроразпределителни дружества, не инициират промени в законодателството. Все още не е поискано затягане на контрола върху изкупуването на медни проводници, увеличаване на наказанията за тези престъпления и т. н.

 

 

Видин

 

Изчезват и подземните кабели на летището

 

Теменужка ИЛИЕВА

Свалиха всички кабели между стълбовете и вече ровят за подземните, оплака се пазачът на летището във Видин бай Йончо. Само ден да го няма, за няколко часа базата да остане без човек и след това дошлите сварват стотици метри прясно изкопани канали. Копачите са открили нов способ - знаят къде минават кабелите и изравят шахта метър на 40 см. След 20 метра правят друга, от която изтеглят парчето. Благодарение на рационализацията си са успели да извадят повече от половината дебели кабели, с които някога се е осъществявал светлинният подход на самолетите при кацане.

По селата, където няма подземни съоръжения, на мода още са висящите жици. Останали са само тези, по които тече ток, собственост на "Електроразпределение - Плевен". Е, случва се някой да загине от напрежението, но това не спира набезите. През декември крадците на медните жици постигнаха рекорд - тогава за една нощ са свалени 4 000 м проводници от елмрежата на село Дълго поле, община Димово. Малцината му жители останаха на тъмно. 300 метра от жиците изчезнаха и в общинския център Ружинци. В Новоселци на връх Коледа крадците оставиха без светлина няколко къщи, след като свалиха 160 м жици. 260 метра пък е рекордът в село Новоселци. Наказанието на крадците е "задържан за 24 часа", пише в полицейските сводки. Това се е случило на 37- годишния Р. И., който бил заловен с 1 500 м кабели в автомобила си от различен вид и сечения. Хванат е докато свалял нови парчета от помпена станция край село Ясен.

На Видин принадлежи рекордът на откраднати въздушни кабели - преди години изчезна цялата контактна мрежа на тролейбусната линия, дълга 4 - 5 км. След като общината се отказа да пусне този вид превоз, любителите на медта се нахвърлиха дръзко върху вече вдигнатите жици и ги свалиха за нула време.

През последния месец в район Белоградчик имаше драстични кражби. За една нощ бяха демонтирани проводниците от 10 - 15 междустълбия, информира Антон Алексиев, управител на "Електроразпределение" - клон Видин. След акция на полицията групата е заловена и оттогава такива големи грабежи не е имало. Основно се крадат кабели от уличното осветление, което е собственост на общините. Това не води до ощетяване на абонатите, но липсата на светлина прави домовете им по-лесни за обири. Кражбите на медни проводници водят до отклоняване на трудовия ресурс - вместо да се подобряват съоръженията, се налага да се възстановяват щети, да се влагат материали там, където не е било необходимо, техника, транспорт. На другия ден на друго място тези действия пак се повтарят.

 

 

ВРАЦА

 

Борбата с апашите става все по-нeвъзможна

 

Цветана АТАНАСОВА

По около 15 кражби средномесечно на електропроводници от уличната мрежа, общински и частни сгради, складове, производствени помещения и станции във Врачанско остават без ток цели села и блокират работата на десетки хора. Според специалисти от аварийните групи на Енергото, кражбата на електропроводници е всекидневие и борбата с тази енергийна мафия, която на места действа организирано на групи, става все по-трудна и невъзможна. Заради дребните пари, които крадците получават от пунктовете за изкупуване на черни и цветни метали, дружеството и пострадалите търпят загуби за стотици хиляди левове.

Този вандализъм продължава и след Нова година, която всички определихме като европейска с надежда, че ще се държим и живеем като европейци. Но на 3 срещу 4 януари без ток останаха селата Добролево, откъдето са изрязани и свалени 750 метра медни елпроводници от 5 междустълбия, и Нивянин, ощетено с около 300 метра. На 4 януари семепроизводната станция в Бяла Слатина не започна работа поради откраднат 50-метров трифазен елкабел между два склада.

За Ценко Гергов, кмет на с. Девене, пропищяло от енергийните крадци, това е всекидневен проблем. И той не е само в кражбите на проводници от уличната мрежа, а и от рекондоманите на над 80 къщи. Кметът сподели, че гласно всички знаят кои са крадците, но не могат да го докажат. Лично той в "приятелски" разговор ги е предупредил да не се занимават повече с това. Те отричат, разбира се. Вероятно и полицията ги знае, но дали не може да ги хване по време на кражба или има нещо друго?

В над 70 процента от случаите извършителите остават неизвестни. И продължават под тази анонимност да режат проводници и да пълнят складове на лицензирани и нелицензирани пунктове за метали.

 

Свалят на поразия жици във Великотърновско

 

Кремена КРУМОВА

Много често явление напоследък са кражбите на медни жици и във Великотърновска област. Дали защото килограм върви близо 10 лв. и повече, или защото е едва ли не поминък на ромите, поразиите са големи. Почти няма населено място, където бърза и чевръста ръка да не е направила пакост и оставила без ток жителите на селата. Последният фрапиращ случай е в Еленска махала - Дойнов мост. Там поне до лятото няма да има ток, защото нагли крадци така са опустошили раойна, че въздушния трафопост чак е увиснал. Тъй като махалата е нависоко, на този етап няма как да стигне техника до там, за да оправи повредата. На 31 декември, посред бял ден 7 междустълбия остават без жици в село Ресен, община Велико Търново.

Само преди няколко дни неизвестен извършител бе откраднал меден елпроводник от 4 междустълбия със сечение 10, 16 и 25 кв. мм от уличната преносна мрежа в село Полски Сеновец, община Полски Тръмбеш.

На 28 декември м. г. в РПУ - Горна Оряховица, е получена жалба за това, че неизвестен извършител е проникнал в мелница в село Стрелец и е повредил елинсталацията на сградата. По сигнал в полицията в Свищов в началото на предходния месец стана ясно, че в избено помещение в сграда в село Драгомирово е заварен 42 г. М. И. да изтръгва 30 м мостов меден проводник от работеща открита инсталация. 330 м действащ проводник 16 кв. мм бяха откраднати и от две междустълбия на електропреносната мрежа в село Хаджидимитрово, община Свищов. Жици и трансформатор бяха присвоени от помпена станция в землището на село Козловец.

Масово по селата се крадат и старите ненужни жици, останали да висят по трафопостовете, жалваха се и жителите на село Никюп, община Велико Търново. Те обясниха, че ромите обикновено нарочват някое дете, дето хем да пази, хем да скрие бандата, ако стане гаф. Ако евентуално бъде заловен някой възрастен апаш, той бива пуснат до 24 часа, защото стойността на откраднатото е малка и според закона той не може да бъде осъден.