ТЕМА


 

С шампанско и загриженост за домашната
ракия посрещнахме европейската 2007 г.

 

Плевен

 

На площада се развя най-голямото синьо знаме с дванайсет звезди

 

Хората предпочетоха семейния уют пред масовката в центъра

 

Поля ТОМОВА

Дни преди приемането на България в ЕС в Плевен се развя най-голямото знаме на Общността у нас. Синият флаг с 12-те звезди е 29 кв. м и е дарен на кметството от софийска фирма. Символът на Обединена Европа ще остане върху фасадата на общината до средата на януари. Флагът ще бъде спускан и на всеки национален празник заедно с българския трибагреник.

Типично по балкански маниер обаче се провалиха мероприятия, свързани с националната подкрепа за българските медици в Либия. Иначе доброто намерение на кметството за молебен в подкрепа на сестрите събра едва 50-ина души, предимно от общинската администрация, в храм "Свети Николай". Плевенчани не се отзоваха може би защото не са знаели или пък са разбрали късно. Молебенът отслужи лично митрополит Игнатий.

С гръм и трясък се провали и обявеното за 31 декември шествие на таксиметровите шофьори. В уречения час - 12,00, на паркинга на областната администрация се събраха 40 автомобила. Оказа се обаче, че шествие няма да има. Причината - писмото до кмета Зеленогорски било пуснато едва в петък, което попречило да бъде уведомена полицията, а без нея шествие на коли не може да се проведе. Таксиметровите шофьори изразиха солидарността си като си закачиха трикольор с надпис "Не сте сами".

Лентички носеха и част от хората, решили да посрещнат 2007 г. на площада. Малцина излязоха под открито небе, за да бъдат заедно в първите минути на европейската година на България. На сцената пяха известни български групи и изпълнители. Минути преди да изпратим старата и да посрещнем новата година северняците вдигнаха градуса на настроението с кръшни хора. Хората на площада отброиха последните секунди на 2006 г. Триминутна заря огря града. Част от присъстващите гръмнаха бутилки шампанско. Първите минути на 2007 г. местните ще запомнят и с голямото хоро, на което се хванаха почти всички. 30-ина минути след 12-ия час обаче хората се разпръснаха. Почти всички заявиха, че отиват да празнуват с приятели и близки - в домашна обстановка с богата трапеза и традиционната баница с късмети. Най-коментирана тема бе акцизът върху домашната ракия и забраната за консумация на шкембе-чорба. По-скоро ние ще ги научим да си правят ракия и да ядат карантии, отколкото да се забрани, категорични са плевенчани. Според запознати на много места в новогодишната нощ са взети решения за сформиране на полулегални групи за производство на домашна ракия и за консумация на шкембе-чорба.

 

 

Губернаторът домакинства на румънска делегация

 

Бояна ИВАНОВА

Областният управител на Плевен Цветко Цветков пък отбеляза приемането ни в Европа на Дунавския бряг заедно с колегите си от румънския район Олт. "Плевен и Румъния правят заедно екомаршрути по Дунавския бряг. Вече се изгражда голямо пристанище и модерен хотел до с. Байкал, откъдето ще влизат туристическите потоци от чужбина. През юни пускаме кораб по линията Байкал - Корабия. Предвиждаме създаването на паркови зони в древния римски град Улпия Ескус до плевенското село Гиген и в румънската община Корабия. На двата острова навътре от Байкал ще създадем условия за развитие на ловния и риболовния туризъм", заяви Цветков минути преди да посрещне в следобедните часове на 1 януари гостите - 11-членна делегация, начело с губернатора Димитър Николеску и кмета на Корабия Стефан Пърля.

"Ремонтирахме пътя, отвеждащ навътре в дунавските общини с 1,5 млн. лв. Тази година продължаваме с инвестициите в шосетата, ще стигнем до фериботния комплекс, свързващ Никопол с Турну Мъгуреле. Браила също ще се включи в мащабните проекти за трансгранично сътрудничество", допълни Цветков. Гостите и домакините вдигнаха наздравица с греяна гроздова ракия и червено вино. Замезиха си с българска луканка и печено прасенце.

Цветков и Николеску договориха и сериозни срещи за първите месеци на годината. В работната програма са включени две бизнес срещи - едната в област Плевен, другата в област Олт. Предвидени са посещения на бизнес групи и размяна на информация за икономическия и търговския потенциал в двата района и приемане на стратегия за сътрудничество. Уговорени са и посещения на плевенски полицаи в Олт, като румънците ще върнат визита на техни полицаи в Плевен. Целта е да се постигне максимална обмяна на опит в борбата с престъпността от двете страни на р. Дунав.

 

 

ВРАЦА

 

Духова музика и Ода на радостта звучаха пред сградата на общината

 

Цветана АТАНАСОВА

Стотици врачани с шампанско и бенгалски огън в ръце посрещнаха Новата 2007 г. на силно осветения площад между сградите на читалище Развитие и общината с пищен купон, подгряван от духовия оркестър и рокбандите Басейн и Опал. Точно в полунощ над веселбата прозвучаха химните на България и на ЕС и много от празнуващите ги запяха, след което се хвърлиха в емоционални прегръдки, за да се поздравят с европейското бъдеще на Враца. Радостните възгласи се сляха с пищните илюминации от зарята, подарена на врачани от ръководството на АЕЦ Козлодуй.

В Мездра мултимедийна стена, монтирана на сградата на общинския съвет, отброяваше последните часове на старата 2006 г. и напомняше на хората важни моменти от случилото се в общината през годината. Малко преди полунощ на екрана се появи часовник, който отброи последните минути до пълноправното членство на България в ЕС. След Мила родино и Ода на радостта над площада се понесоха игривите звуци на Дикоилиевото Дунавско хоро, което се превърна в най-дългото хоро, играно в този град.

Криводол събра съзвездие от изпълнители за всеки вкус и стил. Жителите изпратиха 2006 г. с врачанската филхармония и с песните на Силвия Кацарова, обединени в спектакъла С блясъка на традициите, искри в очите и празник в душите - в обединена Европа. След това на централния площад пя примата на попфолка Глория. Но най-много аплодисмени събра трупата на Нешка Робева и спектакъла Арамии. Сбъдна се обещаното от кмета на Мизия д-р Виолин Крушовенски градът да посрещне два пъти Нова година. Веднаж в полунощ на 31 декември, когато за пръв път над централния площад прозвучаха двата химна - на България и на ЕС, и час по-късно, когато настъпи Новата година в европейската столица Брюксел.

С голям постер Оряхово и Бекет - първи ден в ЕС оряховчани показаха, че заедно със северните си румънски съседи вече са прекрачили прага на европейския дом.

 

 

монтана

 

Жертваха 540-килограмов вол в чест на приемането ни в ЕС

 

 

Момчил ИВАНОВ

Вол с тегло 540 кг, отгледан в планинското село Замфирово, бе изпечен на централния площад "Йордан Радичков" в Берковица за Нова година и по случай приемането на България в ЕС. Чевермето въртяха специално наети за случая готвачи от сръбския Димитровград. В новогодишната нощ месото бе раздадено на жителите и гостите на Берковица, дошли да празнуват на площада. В първата минута от Новата година часовниковата кула, която е строена през 1762 г. и е символ на Берковица, грейна с ново художествено осветление. Местната община раздаде на празнуващите и 200 л вино. Веселието осигуриха Берковската духова музика и местни фолклорни състави.

За Нова година общината в Монтана организира на централния площад "Жеравица" томбола с награди - телевизор, DVD, микровълнова печка, ютии и т. н. Събраха се над 1 000 души, всичките спечелили бяха мъже. В 24 часа бе издигнато знамето на ЕС, талантливото дете Мелинда Христова (14 г.) изпълни на живо химна на съюза - "Одата на радостта". Общината раздаде на празнуващите много вино и баница, организира светлинно шоу. До 3 часа продължи концертът на Панайот Панайотов. За пръв път от много години насам на площада излязоха всички местни политици и депутатите от региона.

Празнуващите на площадите в област Монтана изразиха съпричастност със съдбата на осъдените в Либия български медицински сестри като носиха трикольори с надпис "Не сте сами".

Стотици хора посрещнаха новата година на централния площад "Свобода" в Лом. По повод европейското членство местната община раздаде 200 л вино и 2 007 банички, всяка от тях с късмет.

В едно ломско село обаче - Ковачица, станаха европейци няколко дни преди часовникът да удари полунощ на 31 декември. Местният пенсионерски клуб с председател Божана Арсенова под патронажа на кмета Лилия Борисова реши да организира концерт, с който ковачичани да се поздравят като жители на Обединена Европа преди всички останали. Надиграванията и хората не пропусна дори кметът на Лом Пенка Пенкова, която се впусна във вихъра на "Дунавското". Да отправи пожелание за здраве, радост, щастие и по-добър живот пристигна и депутатът Жоро Алексиев.

И за да разберат европейците, че можем както да тачим историята си, така и да се забавляваме чисто по балкански, хорът към пенсионерския клуб изпълни и патриотични, и хумористични песни. А всички присъстващи на тържеството бяха зарадвани от Дядо Коледа, който пристигна с традиционния си чувал.

 

 

ГАБРОВО

 

Флаг от светлина озари града на Рачо Ковача

 

Мариана ДИМИТРОВА

Съвсем по европейски посрещна Новата година Габрово. Дни преди настъпването й всяка вечер фасадата на областната администрация в града светеше с цветовете на българския трибагреник и европейския флаг. Монтираните архитектурни прожектори позволяват да се сменят автоматично избраните цветове с произволна комбинация. По случай приемането ни в ЕС идеята бе да звучи химнът на Европа и да се преливат цветовете бяло, зелено, червено и синьо.

В началото на декември в града на рачо Ковача за първи път бе издигната и изкуствена елха така, както го правят в европейските градове. С височина 9 метра тя бе огряна от 9 000 лампички в различни цветове. 300 светещи гирлянди по нея бяха внесени от чужбина.

Тържествено посрещане на 2007 г. организира и местната община. С празнични илюминации и специална програма стотици габровци посрещнаха Новата година на централния градски площад. На монтирана видеостена на сградата на кметството можеше да се наблюдава какво се случва на площад "Батенберг" в столицата. След поздравителното слово на президента Георги Първанов видеостената бе изключена и на живо Габровският духов оркестър изсвири химна "Горда Стара планина" и "Одата на радостта". Тази година габровският градоначалник се отказа от тържествените си слова на площада и предпочете да вдигне наздравица с хората, дошли да уважат празника. За целта той бе осигурил 250 л червено вино. С настъпването на 12-ия час пищни и красиви илюминации озариха небето над Габрово.

С кръшни хора на площада габровци приветстваха настъпилата вече 2007 г.

 

 

Ловеч

 

Малко народ, чалга и фойерверки

 

Мира ГАНЧЕВА

Едва около 300 - 400 ловчалии посрещнаха Новата 2007 г. на площад "Еказарх Йосиф I", където общината бе организирала празничната програма. Може да сме малко, ама сме качествени, смееха се хората, които бяха дошли за купона. Шампанско не липсваше, пък и почти всеки имаше запас в джоба. Празника откри една от примите на попфолка - Гергана. Повечето от ловчалии не криеха, че са на площада именно заради нея, тъй като тази година лятното турне на звездите на "Пайнер" заобиколи люляковия град и тийнейджърите не можаха да видят своята любимка. След концерта на певицата множеството пооредя, тъй като най-младите се върнаха на частните си купони. Това обаче не понижи градуса на настроението, дори напротив.

Честито ни приемане в Европейския съюз, поздрави минути след полунощ кметът Минчо Казанджиев. Според него Ловеч отдавна е в Европа, "защото имаме първия български космонавт, което ни направи шестата космическа страна, защото имаме Покрития мост, който е 24-ото чудо на България, защото тук е написан химнът на българската култура и просвета, защото имаме крепостта "Хисаря". Местната певица Мария Петрова поднесе своя поздрав към съгражданите си със специално написаната песен "Нова година", заобиколена от момичета и момчета в народни носии, които държаха знамената на всички страни членки на ЕС.

Навръх дванайсетия час стотици фойерверки бяха изстреляни към небето и не стихнаха почти десет минути. На фона на осветената крепост "Хисаря" зарята изглеждаше фантастично. Организаторите и празнуващите обаче не забравиха, че пет медицински сестри в Либия посрещат деветата си Нова година в затвора с тръпнещи сърца. С минута мълчание и ленти "Не сте сами" всички на площада се присъединиха към искането медиците ни да бъдат освободени.

Кметът поведе и традиционното българско хоро, което се изви на целия площад. Народните танци продължиха и при изпълненията на Йорданка Варджийска.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

С 400 литра вино поляха печените прасенца

 

Кремена КРУМОВА

С много веселие, хора и илюминации премина посрещането на 2007 г. в област В. Търново. Печени прасенца, 400 л бяло и червено вино, новогодишна баница с късмети и още куп изненади зарадваха желаещите да се поздравят за 2007 г. в първите часове на членството на България в ЕС под открито небе. Бигбенд и DJ Deep Zone Prodjekt, Алисия, Таня Боева и Ъпсурт се грижеха за настроението на болярите. Водещ на концерта "Под звездите със звездите на България бе Александра Сърчаджиева. Актьорът Димитър Рачков изненадващо се появи, за да представи вече европейския кмет на старата столица д-р Румен Рашев, който поздрави великотърновци. На видеостена купонджиите на площада чуха и приветствието на президента на България Георги Първанов.

Традицията за посрещане на Нова година на плащада пред община Велико Търново съществува от 2000 г. Всяка следваща старата столица посреща с още повече хора под открито небе. Жителите и гостите на града получиха като подарък и зрелищния аудио-визуален спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина".

Английска реч звуча пък в с. Хотница в първите минути на 2007 г. Кметът на търновското село поздрави на родния им език повече от 30-те чуждоговорящи семейства, които вече са жители на населеното място. Допитване на "ВG Север" установи, че и младите, и старите великотърновци в по-голямата си част са оптимисти за членството на България в ЕС. "Виждам, че става нещо, има светлина в тунела. Оптимист съм", коментира кметът на Килифарево Стефан Харизанов, който осигури прасенцата в Новогодишната нощ. Младите също очакват добро и са обнадеждени. Надяваме се на децата ни да се отрази добре членството на страната ни, усмихват се и хората на средна възраст.

Община Велико Търново се присъедини и към националната кампания в подкрепа на осъдените в Либия български медицински сестри. В последния работен ден на старата година кметството раздаде 5 000 трикольорни хартиени лентички с надпис Не сте сами.