Брой 32                                                   

12 - 18 август 2005 г.


 

 ЗЕЛЕНОГОРСКИ ОЩЕТИЛ ОБЩИНАТА И ДЪРЖАВАТА С НАД 7 000 ЛВ.

 

 РЕДАКЦИОНЕН КОМЕНТАР

 

Симеон да вземе пример от леля Пенка

 

С природата не можеш да се бориш - с тази народна мъдрост сега се опитват да измият позора от своята некомпетентност и некадърност управляващите по повод потопа. От внука на Лисицата, в чиито вени няма и капчица българска кръв, едва ли може да се очаква да прояви състрадание към същия този народ, който неговите предци хвърляха на заколение по фронтовете и смъкваха и опърпаната риза от гърба му, за да трупат богатства, които днес малкият Симеончо си "връща". Безумно тъпо е във века на супертехнологиите да се оправдаваш с мъдрости, сътворени от безпомощните хора преди столетия.

Че всеки човек може по свой начин да се бори с природата и последствията от нейните капризи, доказва пенсионерката Пенка Филипова, която дава къщата си за подслон на бедстващи семейства (виж стр. 5). Симеон да последва нейния пример и да пусне в резиденциите и дворците си нуждаещи се българи, ако иска някой все още да му вярва, че милее за този изстрадал народ!


Бизнесът на депутатите

 

"Обръч от фирми" обгражда народните избраници


 ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


Зеленогорски ощетил общината и държавата с над 7 000 лв.

 

Съдът възстанови уволнен служител, кметът го гони отново след 4 дни

 

Пламен ДИМИТРОВ

 

Плевенският кмет Найден Зеленогорски е ощетил общината с около 2 400 лв. с незаконното уволнение на служител в администрацията, става ясно от документите, с които "BG Север" разполага. На 4 януари 2000 г. новоизбраният градоначалник изрита от кметството 50-тина служители, сред които и началникът на отдел "Приватизация" Ленко Топалски. След 5-годишна съдебна одисея Върховният касационен съд преди двадесетина дни го възстановява на работа. На 26 юли т. г. кметът назначава Топалски на длъжността началник отдел "Приватизации, концесии и обществени поръчки", за да го уволни само след 4 работни дни - на 1 август. В заповедта за освобождаване е посочено, че на служителя трябва да бъдат изплатени неизползваните отпуски, които са 136 дни. Размерът на обезщетението, което потърпевшият трябва да получи от бюджета на общината, възлиза на около 2 400 лв. Освен това със задна дата на Топалски трябва да бъдат внесени здравни и пенсионни осигуровки, които са около 5 000 лв., като тази сума е за сметка на републиканския бюджет - т. е. Зеленогорски е ощетил не само общината, но и държавата. Сумата може да набъбне чувствително, като се прибавят разноските по делото и вероятните лихви и глоби за забавените осигуровки.

След влизането в сила на решението на Върховния касационен съд градоначалникът е принуден да назначи Ленко Топалски, считано от 26 юли т. г., на заеманата от него длъжност преди уволнението му. На 1 август кметът издава заповед за прекратяване на служебното правоотношение в срока за изпитание, позовавайки се на Закона за държавния служител. Според Топалски този акт също е незаконен, тъй като той не е подписвал длъжностна характеристика, на базата на която да бъде изпитван. Друг е въпросът как за 4 работни дни е преценено, че няма качества за длъжността, още повече, че вече я е заемал около 5 години преди първото уволнение. Парадоксално противоречие има в самата заповед за назначението от 26 юли. В т. 4 пише, че то е за неопределено време, а в т. 6 се определя едногодишен изпитателен срок. Потърпевшият засега не е решил ще заведе ли ново дело.

Дали държавата ще търси от Найден Зеленогорски 5-те хиляди лева, си е неин проблем. Общинският съвет в Плевен обаче не бива да позволи от отънелия му бюджет да изтичат средства на данъкоплатците заради некомпетентността на градоначалника и неговите юридически съветници. Сега е моментът да проличи дали в местния парламент има сериозна опозиция, готова да защити интересите на плевенчани - т. е. да принуди кмета да им върне парите.


Най-търсените лекарства поскъпват

 

Сериозен скок в цените на лекарствата констатираха фармацевти през последните седмици. Най-после увеличението бе узаконено чрез "Държавен вестник", а ценовата секира падна върху най-употребяваните илачи от населението. Така блистер парацетамол от 500 мг на "Балканфарма" вече се търгува по 1,67 лв., поскъпването му е двойно, при средна цена от преди около 80 ст., казват аптекари. Обезболяващите хапчета проалгин пък стават с 8% по-скъпи, след като за 10 таблетки вече се плащат 66 ст. Разтворимият проспан за кашлица на таблетки удари рекордна цена от 8 лв., при 5,60 лв. преди увеличението. Най-употребяваните таблетки за смучене при възпалено гърло поскъпват с около 1 лев. Табекс на "Софарма", препаратът за отказване от цигарите, се продава вече за 7,62 лв. или с около 2 лв. повече от преди месец, обясниха фармацевти. "BG Север"


Ремонтират храм "Св. Параскева"

 

Обновяването на митрополията не е свързано с преместването на дядо Игнатий

 

До началото на зимата ще бъде ремонтирано изцяло кубето на храма "Св. Параскева" в Плевен, ще се поправят основно и покривите на всички постройки в църковния двор, включително и на сградата на митрополията. Това каза за "BG Север" отец Тихомир Йосифов, председател на църковното настоятелство. Той отрече обновяването да е свързано с преместването на плевенския митрополит дядо Игнатий в тези постройки.

Основен ремонт на църквата "Св. Параскева" не е правен от много години. В последните лета са извършвани само козметични поправки, но спешно се е наложило по-сериозно закърпване. Не можехме да оставим нещата така, защото покривът тече, падат камъни и мазилка, обяснява отец Тихомир. Според него този дом е колкото на свещениците, толкова и на еноряшите. Затова е необходимо да се полагат грижи за него, "за да могат хората да се чувстват наистина в място, което ги откъсва от земното и ги пренася малко във вечното".

До сега изцяло е обновено лицето на църквата - поставено е ново остъкление, дограмата личи от далече. Предвижда се догодина да бъдат освежени външните стенописи, които са тръгнали да падат.

Колко точно пари са предвидени за заздравяване на покривите, отец Тихомир не каза. По думите му средствата са заделяни от икономии и ще се кара с тях докъдето стигнат.

"Категорично ремонтът не се прави заради плевенския митрополит дядо Игнатий, който е много скромен човек и няма претенции. Наистина това е домът му, където трябва да живее, но той не иска лукс и разкош. Свикнал е да има къде да преспи, да отпочине и да се готви за служба. Не бърза да идва тук. За него е важно да се заздравят покривите, за да не тече", каза отец Тихомир.

Само 160 лв. за 6 месеца са пуснати в касичката на "Св. Параскева". Хората не даряват, защото нямат пари, обясняват от храма. Богатите не ходят на църква, а бедните няма какво да заделят. Но основната роля на църквата не е да събира средства, а в нея да се извършват светите тайнства, да се отслужват литургии, категорични са божиите служители. "BG Север"


Долна Митрополия

 

Групи за автентичен фолклор участваха в Копривщица 2005

 

Групи за автентичен фолклор от гр. Тръстеник, с. Славовица и с. Гостиля са взели участие на националния събор на българското народно творчество Копривщица 2005, който се проведе от 4 до 8 август 2005 г., информират от пресцентъра на община Долна Митрополия. Съставът от с. Гостиля Банатски ритми се е представил с две характерни за селището песни и един танц, като е предизвикал голям интерес с оригиналните си носии.

Гъдуларчетата от школата в гр.Тръстеник са изпълнили две хора, които са записани от българското национално радио. Групата за автентичен фолклор от с. Славовица е участвала в откриването на събора, което бе предавано по Канал 1 на БНТ.

За първи път тази година организаторите на фолклорния събор са били предвидили регионален принцип на представяне на участниците, благодарение на който е станало възможно представянето на състави от община Долна Митрополия. Всички участници са си тръгнали с грамоти, информират още от кметството. "BG Север"


Белене

 

Посрещат международната гребна регата по Дунава

 

На 20 август 2005 г. в Белене ще пристигнат участниците в юбилейната 50-та международна гребна регата по р. Дунав, чийто домакин през тази година е България, информират от пресцентъра на крайдунавската община. На 10 август е било проведено първото заседание на сформирания за случая организационен комитет.

За създаване на необходимите условия за изграждане на бивака вече е започнало почистването на терена (окосяване на тревата). Мястото ще бъде електрозахранено, ще има осигурена вода. В района се предвижда да се изградят и временни търговски обекти.

Освен осигуряването на охрана и предприемане на всички необходими мерки, съгласно традиционните изисквания, тази юбилейна световна флотилия на мира и приятелството ще се радва и на характерното беленско гостоприемство, подчертават от общината. Организационният комитет, чийто председател е кметът Петър Дулев, е подготвил културна програма за участниците. В нея са предвидени концерт на самодейни състави и изпълнители, работна среща на Петър Дулев с ръководителите на ТИД и водачите на чуждестранните отбори.

Предвижда се да бъде организирана среща между представителите на младежките организации от община Белене и участниците в проекта Опознаването на света започва от съседите, финансиран от програма Младеж на Европейския съюз. В рамките на срещата ще бъде проведен и Фолклорен танцов урок на открито. "BG Север"


Изискванията по охрана на труда ще дискутират земеделци

 

"Изисквания на контролиращите органи по охрана на труда" ще бъде темата на семинар, който ще се проведе на 16 август (вторник). Организатори са областната служба за съвети в земеделието и ОД "Земеделие и гори". За участие са поканени земеделски производители от целия регион. Лектори на семинара ще бъдат представители на инспекцията по труда, на РИОКОЗ, на електроснабдяване, както и на районната служба "Пожарна и аварийна безопасност". Стопаните ще имат възможност да зададат на участващите във форума специалисти своите конкретни въпроси. "BG Север"


Всеки може да избере временен личен лекар

 

В разгара на летния сезон задължително здравноосигурените лица, които пребивават в друго населено място за период от един до пет месеца, могат да направят временен избор на общопрактикуващ лекар (ОПЛ) на мястото, извън местоживеене, съобщават от РЗОК - Плевен. Това става с регистрационна форма за временен избор на джипи. Формулярът се попълва от лекаря, който ще обслужва лицето за този период. Бланките се закупуват от РЗОК или от книжарниците за медицинска документация.

При извършване на временен избор лицата се ползват с всичките си права по Закона за здравното осигуряване и Националния рамков договор, съобщават от касата. Лекарствата, които хроничноболните ползват за домашно лечение, всеки месец се предписват от ОПЛ или от специалиста, който временно следи състоянието им. Рецептите се изпълняват в аптеки, сключили договор с РЗОК в района, в който е упражнен временният избор. Джипито е длъжно да оказва медицинска помощ на избралите го пациенти от датата, на която е осъществен изборът, като включването им в пациентската листа става от първо число на следващия месец. След изтичане на срока за временен избор автоматично се възстановява последният постоянен избор на лекар.

Когато здравноосигурено лице пребивава на друго място за срок до един месец и се налага да получи медицинска помощ, може да се обърне към всяко джипи за съдействие. В такива случаи касата заплаща на личните лекари за инцидентно оказана медицинска помощ на лица, които не фигурират в пациентските им листи. За да не заплащат гражданите нищо друго освен потребителска такса, е необходимо да представят здравноосигурителната си книжка.

Пациентите, на които е поискано да заплатят оказаната им инцидентна медицинска помощ, трябва да изискат от лекаря финансов документ за платената сума. При нарушаване на правата им те могат да подават жалби до РЗОК. "BG Север"


Плевенчани откликват на призива за подпомагане на бедстващите

 

Само през първите два дни на седмицата над 150 плевенчани са посетили пункта на БЧК за събиране на дрехи и завивки за бедстващите от наводненията. Блага Сахатчиева идва за втори път тук. Донесох дрехи и постелки, каза тя, това може утре да се случи и на нас, трябва да си помагаме. Тя живее в блок София, споделя, че ще дойде пак, нейни роднини и познати са обещали също да посетят пункта. Румяна Гинева идва само с въпрос може ли да донесе запазени дюшеци и черги, дрехи и как точно да ги превози. Искам да помогна, казва и тя, защо да стоят тези вещи неизползвани.

На телефона постоянно бе Таня Йорданова. Много хора идват, още повече звънят, каза тя. Те са съпричастни към бедстващите от наводнението сънародници, вземат присърце проблемите им и откликват масово на призива на БЧК за събиране на постелъчно бельо, дрехи за сезона, съдове. От плевенския пункт вече са изпратили първата партида помощи. Акцията приключва днес, 12 август. "BG Север"


29 млн. лв. допълнително събрани от данъчни ревизии

 

Допълнително 29 милиона лева данъци са постъпили в бюджета от ревизии през първото полугодие на 2005 г., съобщават от Териториална данъчна дирекция - Плевен. Ревизорите от отдел "Данъчен контрол" при ТДД - Плевен, за първото полугодие на годината при планирани 956 ревизии са извършили 964, като по-голямата част от тях са пълни, 382 са по данък добавена стойност.

От началото на годината до юни 2005 г. по Закона за ДДС са се регистрирали 218 нови фирми. За същия период дерегистрираните фирми по ЗДДС са 169, от които принудително от страна на данъчната администрация - 63.

Ревизорите от отдел "Данъчен контрол" на дирекцията ще продължават контрола по прилагането на данъчното законодателство чрез извършване на данъчни проверки и ревизии, като се съобразяват със съответните законови разпоредби, информират от ТДД - Плевен. "BG Север"


Финансистите с най-високи заплати, строителите - недоволни

 

С 10 лева са нараснали средните заплати в страната за второто тримесечие на 2005 г., сравнени с периода януари - март, показват данните от Националния статистически институт (НСИ). Така през юни те достигнаха нива от 318 лв. при 308 за първото тримесечие на 2005 г.

По-ниска е средната заплата в строителния бранш, през юни тя достигна до 267 лв., което е с 20 лв. повече от първото тримесечие на годината, отчитат от НСИ.

Най-високи възнаграждения получават работещите в областта на финансовото посредничество, от 675 лв. заплатите им са се покачили до 745 лв. В сферата на производството и разпределението на еленергия, газ и вода, работниците са взели с 30 лв. повече през юни или сума от 566 лв.

Увеличение се забелязва и по отношение на добивната промишленост, от 508 лв. през март, в края на второто тримесечие на 2005 г. заплатите в този бранш са стигнали 523 лв., обявиха от НСИ. "BG Север"


Върху три случая за осиновяване работят в дом "Детелина"

 

Нито едно дете за миналата и тази година не е намерило свое семейство

 

Нито едно дете от плевенския дом "Детелина" не е осиновено от началото на тази година до сега. Ситуацията се запазва идентична с тази от 2004 г., когато също не е имало малчуган, който да попадне в ново семейство. Това каза за "BG Север" Искра Петкова, директор на социалното заведение. Причината да не се стига до осиновяване е, че повечето от пребиваващите в дома деца са с временни заповеди за настаняване. В момента се работи по три случая, при които след като се изчерпат всички възможни варианти, ако не се появят родителите - за настаняване при роднини и т. н., съществува вероятност малчуганите да намерят ново семейство.

Между 50 и 60 деца е капацитетът на дом "Детелина". Броят на малчуганите в институцията се увеличава, но това е за сметка на продължителността на престоя им, коментира Петкова. Все повече деца пребивават за по-кратко, по няколко месеца в заведението, след което се намира друга среда, в която да растат.

От 20 август до края на месеца 35 деца ще отпътуват за Обзор заедно с петима ръководители. Това е първата почивка на море за малчуганите от около 5 години насам, информира Петкова. Почти всички за пръв път ще се окажат близо до вълните, затова в момента изживяват подготовката доста емоционално. Децата не са виждали море само по телеизията, затова не секват въпросите какво всъщност представлява то.

Лагерът е финансиран от Министерството на образованието, като от доста време насам за пръв път се отпускат пари и за по-малките, обясни Петкова. В дома ще останат около 15 деца, които не могат да ходят на море, тъй като страдат от различни заболявания. За Обзор няма да пътуват и съвсем мъничките обитатели на социалното заведение. "BG Север"


За първите шест месеца на 2005 г.

 

Близо 1 000 прегледа повече направени в университетската болница

 

83 525 са направените прегледи в Диагностично-консултативния блок на университетската многопрофилна болница за активно лечение "Д-р Георги Странски" в Плевен през първото полугодие на тази година, съобщават от пресцентъра на лечебното заведение. Те са с 990 повече от първото полугодие на 2004 г., сочат статистическите данни. Ръстът на прегледите се дължи до голяма степен на премахването на районирането на медицинската помощ. С най-висока часова натовареност са терапевтичният онкологичен кабинет с 10,58 прегледа на час, неврологичният с 9,73, онкохирургичният и онкорентгенологичният кабинет с над 7 прегледа на час. В кабинетите в диагностично-консултативния блок към онкологичния център са приети и прегледани 22 355 пациенти. 15 320 болни са били консултирани в кабинетите по вътрешни болести, в хирургичните техният брой е 10 000, в офталмологичните - 6 400, а 5 280 - в психиатричните.

С направление от общопрактикуващите лекари са поискали консултации в диагностично-консултативния блок на болницата 20 529 пациенти, от ДКЦ-тата в областта са насочени 10 652 болни, а по желание са дошли 7 093 души. Данните показват обрат в тенденцията от 2003 - 2004 г. за намаляване на насочените от ОПЛ пациенти за сметка на нарастването на пациентите, насочени от ДКЦ. В същото време намалява броят на прегледите по желание на пациента.

От извършените общо 38 274 прегледа са хоспитализирани 21 319 болни. По спешност постъпилите са 8 225, които са 40,4 на сто от всички приети. Рентгеновите изследвания са нараснали с 14,7 на сто и са 59 261. Графиите са 54 261, а скопиите - 4 360. В отделението по функционална диагностика за полугодието са извършени 4 318 ехографии и 223 338 ЕКГ изследвания. В гастродиагностичното отделение са извършени 5 031 ехографии, 1 420 ендоскопии и 248 биопсии, показва още статистиката. Лек спад се отчита при лабораторни изследвания, което се дължи на направените изследвания преди постъпване в диагностично-консултативния блок на болницата. "BG Север"


 КОНФЛИКТИ


Бизнесът на депутатите

 

"Обръч от фирми" обгражда народните избраници

 

Страницата подготви Емилия КАРАБУЛЕВА

Публична тайна е, че политиците, въпреки партийните си различия, в парламента се обединяват чрез фондациите, дружествата и компаниите, в които са управляващи, собственици или са просто на хонорар. Връзките между отделните политически представители едва ли могат да бъдат проследени от начало до край. Пък и не е необходимо. Голяма част от народните избраници оставят бизнеса на свои роднини и близки след влизането им във властта. Такова е изискването на закона. Това обаче не ги изолира, даже отваря по-големи възможности за разширяване на дейността им. Дали това е морално укоримо? Вероятно да! Но не и незаконно. Ако погледнем паяжината от фирми, организации, фондации и присъствието в управителни съвети на представители на отделните политически сили, които заемат местата на депутатските банки в 40 Народно събрание, преплитането на политиката и бизнес интересите ясно личи.

Например, бизнес връзки има между бившия вицепремиер Пламен Панайотов, класирал се в новия парламент от царската партия, и колежката му Анелия Мингова, която влиза от листата в Плевен и в момента е председател на ПГ на НДСВ. Двамата са съсобственици на дружество за юридически услуги, в което 28,5% държи и бившият съветник в Министерския съвет през 1990 - 1991 г., член на управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата от 1999 г. и неин зам.-председател Тодор Стайков.

 

Заместник-председателят на НДСВ Даниел Вълчев пък е съсобственик на Сигма ООД -

 

дружество за консултации по управление и стопанска дейност. Партньор там му е Калиман АД, фирма за търговия на едро с фармацевтични, медицински и ортопедични изделия. Над една трета от акциите на дружеството държи лихтенщайнската компания Субра Лихтенщайн, а 10% от капитала притежава американската корпорация Текста корп. Следите на бизнеса, в който участва Вълчев, се губят и в кипърската Кумбрия консултант лимитид, която е собственик на фирмата Налко, в чиято управа участва депутатът от НДСВ.

Друг от ръководството на жълтата партията - членът на националния й съвет Иван Ковачев, е собственик, заедно с брат си Димитър Ковачев, на четири дружества, между които за добив на неметални материали и суровини и за строителство на пътища, самолетни писти и спортни терени. Две трети от акциите на строителната компания държи немската Кунц ГМБХ и ко. Ковачев участва и в управата на движението Паневропа - България, шеф на което е досегашният заместник-министър и говорител на външното министерство Гергана Грънчарова, която е народен представител от листата на НДСВ от Пловдив.

Бившият председател на Народното събрание Огнян Герджиков, който влиза като депутат в 40 НС от 25-и Софийски район, и досегашният вътрешен министър Георги Петканов - избран от Смолянския регион, са съсобственици на дружество за юридически услуги. Интересното в случая е, че то е управлявано от съпругата на Герджиков - Светла Герджикова.

Депутат в новото НС от пернишката листа на НДСВ е и Теодора Дренска. Съпругата на скандално известния собственик на няколко схеми за източване на ДДС Цанко Дренски влезе в парламента на мястото на избраната в Русе Меглена Кунева. И по този начин

 

остава във властта, което ще направи и съпруга й недосегаем за правосъдието.

 

Досегашната екоминистърка Долорес Арсенова, която се прочу с това, че не допусна щетите за екология на Плама да бъдат поети от държавата и така предопредели съдбата на рафинерията, също е депутат в 40 НС. Справка в електронната система ДАКСИ не показва Арсенова да има собствени фирми, но според системата тя е шеф на сдружение за защита на лекарите Хипократ. А съпругът на Арсенова - Асен Арсенов, участва в ръководствата на няколко фирми и сдружения, предимно за фармацевтични стоки. През ноември 2002 г. учредява МС Фарма ЕООД, което се занимава с търговско посредничество и други специални стоки, а една година по-късно създава и БИОМАРС ЕООД с предмет на дейност търговия на дребно с фармацевтични стоки. След още една година се появява и Необалканика ЕООД, което се занимава с производство на лекарства и е собственост на МС Фарма.

Не по-назад от разпределението на бизнес-териториите остават и депутатите от ДПС. Още повече, че техният лидер Ахмед Доган е автор на крилатата фраза обръч от фирми, която трайно заседна в публичното пространство.

Единственият представител на движението от Плевен, който е депутат - Митхат Метин, все още е в управителния съвет на създадения от правителството, но засега неработещ Фонд за финансиране на социалните разходи от приватизацията на Булгартабак холдинг АД. ДПС тогава се е подсигурило и срещу евентуална продажба на холдинга. Сделката не стана, но за баланс в управата на фонда е вписан и Никола Шарлетов, един от шефовете на Българска нефтена компания и на управителните органи на още три РМД-та, който минава за приближен на бившата министърка на икономиката Лидия Шулева. Впрочем от провалената продажба Метин не е останал без нищо - той е член и на управителния съвет на Булгартабак холдинг, където е

 

колега с друг от екипа на Шулева -

 

заместник-министъра в икономическото ведомство Радослав Бозаджиев. Последният обаче няма да е депутат - беше шести в царската листа в Бургас и не успя да влезе в 40-ия парламент.

За бизнеса на известния по морето с прякор крупието Данчо Ментата бивш СДС-депутат и шеф на Бюджетната комисия в 38 НС Йордан Цонев засега няма новини. Изненадващото е само, че изведнъж Цонев стана депутат от ДПС от Варна. Той беше един от собствениците на вече ликвидираното дружество Варна инвест, което пък беше собственост на вече ликвидирания приватизационен фонд Добруджа. Цонев е съсобственик на една четвърт от капитала на дружеството за търговия на едро Транакс, регистрирано в морския град.

Пазарджик пък вкара в депутатските редици скандалния, вече бивш кмет на Велинград, Фидел Беев. Той се прочу с това, че беше отстраняван три пъти за закононарушения и срещу когото има два опита за покушение. Беев е шеф на футболен клуб Чепинец - Беев и е собственик на фирми за търговия с горива, транспортни фирми и кабелна телевизия.

Левицата също е достоен играч в мрежата от компании, бордове и фондации, в които участват едни и същи лица, но с различен цвят и политическа окраска. В парламентарната група на Коалиция за България ще заседава Трифон Митев, досегашен председател на общинския съвет и на областното ръководство на БСП в Стара Загора. Митев притежава фирма за търговия с книги и вестници, но участва и в управлението на пет фондации и сдружения, между които и футболен клуб Берое. Негов собственик пък е финансово-индустриалният концерн АКБ - Форес, доминиран от небезизвестния Николай Банев.

Добре познат в бизнес средите е и левият депутат от Враца Димитър Гъндев. Той е шеф на дружеството Тролейбусен транспорт в града, член е на управителния съвет на Търговско-промишлената палата във Враца.

От червената листа в същия град влиза в парламента и Иван Гризанов, член на директорския борд на АЕЦ Козлодуй, а доскоро негов председател.

 

Друг от ядреното лоби в парламента също е врачански депутат.

 

Изпълнителният директор на АЕЦ-а Йордан Костадинов обаче е избран от листата на НДСВ. И двамата са в близки отношения със заместника на Сергей Станишев в БСП Румен Овчаров, с когото са работили в атомната централа и са били съседи през 80-те години на миналия век. Макар през последните 15-ина години пътищата им формално да се разделят, говори се, че ядрената връзка помежду им е останала здрава.

Червеният депутат от Добрич Ясен Пенчев пък участва в управлението на волейболен клуб Добруджа, заедно с колежката си от Новото време Даниела Пеловска. За разлика от него обаче, Пеловска няма да заеме банка в парламента, тъй като партията й не премина 4%-та бариера.

Пенчев има добър опит в местното самоуправление бил е заместник-кмет на Добрич по проблемите на културата, образованието и здравеопазването. И в партийната бюрокрация е вещ - той е бил председател на областния и на общинския съвет на БСП в Добрич и председател на Комисията по организационни въпроси във ВС на БСП. Ясен Пенчев и следващият в местната листа на коалицията Евтим Костадинов са съуправляващи на фондация Академично образование. Костадинов е бил заместник-председател на общинския съвет на БСП, директор на РДВР - Добрич, има звание подполковник, а понастоящем е главен мениджър на Албена стил АД - Добрич.

В Кюстендил изненадващо пък първите двама в лявата листа са журналисти. Първият е депутатът от 39 НС Иво Атанасов, а втора е Маргарита Панева, бивш главен редактор на дупнишкото радио Саня. Сега Панева е заместник-кмет на общината с ресор социално дело, образование и култура, а на млади години е била състезателка на волейболния отбор Марек.

 

Интересна връзка между хора от БСП и ДПС

 

се открива чрез управителния съвет на Българската федерация по компютърни игри и информационни комуникации в спорта. В това сдружение съвместно се трудят червеният депутат от Монтана Васил Калинов и вече бившият министър на земеделието и горите и депутат от ДПС от Добрич Нихат Кабил. Все още е спорен въпросът дали федерацията има някакъв бизнес характер.

Но затова пък добър бизнес е подхванала червената депутатка от Хасково Райна Йовчева. Тя е собственик на 50% от капитала на Бюро за икономическо и консултантско обслужване. Останалите 50% притежава Иванка Душкова, която е била съдружник на социолозите Кънчо Стойчев, Андрей Райчев и на Красен Георгиев във вече ликвидираното Болкан Бритиш Соушъл Сървейс регионален център Хасково. Тя притежава най-големия дял във фалиралото дружество за проучване на пазари и изследване на общественото мнение.

Какви точно са връзките с управляващите на печатаря Петър Кънев не е голяма тайна. От години той е приятел със заместник-вътрешния министър Румен Стоилов, който до 2001 г. беше акционер в печатницата на Кънев Демакс. Тази топла връзка с политическия кабинет на МВР е и причината, поради която през последните 4 години холограмните стикери станаха задължителни за таксиметровите коли, за рецептите по НЗОК, за данъчните фактури, опаковките на различни видове храни, бандеролите и т. н. Защото допреди година Демакс беше единствената печатница, която имаше право да произвежда холограмни стикери.

Освен това Петър Кънев е близък приятел със Стефан Софиянски, на когото удари едно рамо за местните избори през 2004-та, както и със Сашо Дончев - некоронования ямболски цар. Въпреки скандалите и условията обаче, променени в последния момент, тъкмо печатница Демакс отпечата изборните бюлетини. Кънев, който е собственик и на Инфорадио, участва в управлението и на други дружества и е депутат от ямболската листа на левицата. Вероятно присъствието му в екипа на Коалиция за България, който води разговорите за сформирането на правителство, не е случайно.

 

Явната връзка на БСП с едрия бизнес олицетворява и депутатът Добромир Гущеров.

 

В 40 НС шефът на бизнес сдружението Възраждане е избран с червената листа в Силистра. Бизнесменът даде официалната си заявка за участие в политиката още с разработения Договор с бизнеса, който подписа преди година БСП и който очерта основните бизнес идеи в програмата за управление на левицата.

Добромир Гущеров е и сред акционерите на финансовата група Орел Г Холдинг, управлявана от председателя на Асоциацията на българските застрахователи Даниела Конова. Дружеството осъществява дейност чрез застрахователна компания Орел, животозастрахователна компания Орел Живот, пенсионноосигурителна компания Съгласие, Българска здравноосигурителна компания Закрила, Орел инвест холдинг. Собственици на Орел са Булбанк, дружество за счетоводни и одиторски услуги Орел Консулт и германската Мюних Ре.

Друг едър бизнесмен, който ще търка депутатските банки, избран от Ямбол е Стоян Иванов. Той е строителен предприемач, занимава се предимно с пътно строителство и е съсобственик на Техностройинженеринг 99, Омега - Бургас, Инмат 2004 и Лесинженеринг. Съпругата му Недялка Иванова и синът му Пламен Проданов са собственици на петролната фирма Омакс ойл.

От листата на БСП в Русе пък към депутатското семейство се присъедини арх. Силвия Алексиева, собственик на Архиса ЕООД. Нейният съпруг Венцеслав Алексиев е председател на надзорния съвет на печатницата Дунав прес АД и е акционер там. Алексиева бе кандидат за кмет на Русе през 2003 г. и взе 17,4 % от гласовете на избирателите.

 

Бизнесът ли крепи политиката? Или обратно

 

Поне такъв въпрос се налага при разплитане на кълбото от интереси, независимо в кой спектър на политическото пространство е хвърлено то. У нас, в България, обаче за бизнесът на депутатите се говори на ухо. Защото години наред мислехме, че е обратното. Т. е., че политиката е водеща, а без крило в цвят фирмата ти е загинала.

Бързият прочит на връзката между политиката и бизнеса обаче ни дава вече друга, по-реална картина. Ако в страната не се създаваха условия за сенчест бизнес, за развитието на корупционни схеми тази тясна обвръзка едва ли щеше да бъде необходима - или да се дава ход на застраховката единият пази гърба на другия.

Положителното в развитието на парламентарния живот в България е това, че лека-полека тясната обвръзка между политиката и бизнеса се разхлабва. Така се оформя визията, че като бъдеща европейска държава в страната негативите, които предизвикваха понятията политик и бизнесмен, бавно, но сигурно ще отпаднат. Така ще се отвори път за стандартната логика на нещата - всеки да се занимава с това, което умее да прави най-добре. Разбира се, без натиск и рекет, какъвто налагаха вклинените в системата борчески групировки.

Тук не говорим за съвсем естествения процес на лобиране, такова има във всяка европейска държава. Така че ако местната власт успее да си осигури стабилно лоби в парламента, което да защитава интересите на района, то там ще има просперитет. За което, разбира се, се изисква много мислене и работа. И затваряне на фабриката за илюзии, че някой друг ще се погрижи за теб или пък ще ти даде наготово.

Рехавият бизнес на депутатите в 40 Народно събрание, сравнен с този от предишните, е живо доказателство, че положителната тенденция, макар и бавно, си проправя път. Затова е важно да се знае кой от народните избраници с какво влиза в парламента. Както например направи плевенският депутат от левицата Васил Антонов. Още в предизборната кампания той обяви публично своя бизнес (който между другото не бе тайна за никого) - участие в "КА груп" с основен предмет на дейност търговия с петролни продукти и съсобственост в хотел "Ростов".

Така в края на мандата, след като се тегли чертата, ще стане ясно кой с колко се е облагодетелствал по време на търкането на депутатските банки.

Тогава ще видим и дали ще се разбие дълбоко вкорененият мит в българската действителност, че от количеството на парите зависи рамото на политиката.


 ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


 

Приликата на политиката с топката и леката жена

 

Комбината с НДСВ ще затвори вратата пред средния червен ешелон

 

Валерий АНГЕЛОВ, доктор по философия

Често пъти в народния битов псевдофолклор политиката и топката се сравняват с леката жена. И двете са от женски род и не знаеш в определен момент накъде ще се завъртят и какъв номер ще ти погодят. Топката може и да е подвластна на обективни физични закони, но е много важно как ще я насочиш с крак, ръка или някакво приспособление, в кой момент ще го направиш и с каква сила. С други думи нещата в голяма степен са предвидими. Те зависят от състезателите и всякакви оправдания с липса на шанс са нелогични.

Подобни са реалностите и в политиката. Колкото и да са непредсказуеми действията на политиците, в определени моменти те са подвластни на определена логика, на предварително определени намерения, отразени в разни програми, концепции, приоритети и други подобни документи, целящи анонс на определено бъдещо поведение.

Теоретично погледнато политиката е регулиране на отношенията между държавата, гражданското общество и личността чрез балансиране на техните интереси. Затова и категорията интерес е в основата на политическата наука, а всяка политическа сила се старае да представи собствения и на електората си интерес като всеобщ. Тази, която го направи по най-убедителен за обществото начин, печели изборите. И понеже всяка от политическите сили си мисли, че го прави по най-добрия начин, ако се бяха сбъднали предварително анонсираните резултати, то депутатите в парламента трябваше да са около 450, т. е. грешката е почти 100%.

Тези общи размишления в настоящите политически реалности са особено актуални при създадената сложна политическа ситуация след парламентарните избори. В предишните броеве на вестника казахме, че повечето от участниците са недоволни от получените резултати и за всеки е ясно, че

правителство

може да се състави

само на базата на

компромиси,

на взаимни отстъпки и превес на националните приоритети, предварително прокламирани от всички политически сили. И което още в нощта на изборите беше забравено от повечето от тях. Именно затова най-важният проблем и след пропадането на втория мандат е докъде могат да стигнат компромисите, кое може или не бива да бъде пожертвано, не само с оглед на настоящето, но и на бъдещето, в каква степен партиите и лидерите им могат да се откажат от собствените си амбиции.

В този ред на мисли може да се анализира и поведението на всяка от политическите сили и в потвърждение на тезата, че в политиката никога не трябва да се казва "никога". Безспорно в най-сложна позиция е БСП. Като политическа сила с най-добър, но недостатъчен с оглед на заявените намерения изборен резултат, нейна е огромната отговорност при вземане на съдбовни за страната решения на прага на приемането ни в ЕС.

След получените обструкции при съставянето на кабинет с първия мандат и след високомерното и политически неясно и затова нереалистично поведение на НДСВ при втория, пред социалистическата партия стои най-ярко дилемата за рационално коалиране с третия мандат, независимо на кого ще бъде възложен. Същевременно ръководството на партията не може да не си дава сметка за факта, че осем години е в опозиция, че кадровият й потенциал е пренебрегван и натикан в ъгъла - далеч от властта, че реализацията на цяло поколение компетентни политици и специалисти е скършена. В този смисъл най-малкото спорно е желанието и опитите на БСП да привлича в доминирано от нея правителство НДСВ. Управлението с НДСВ може и да има някакъв положителен външнополитически ефект и да създава според мен илюзия за стабилност, но то ще бъде съпроводено с програмни и кадрови компромиси, които трудно ще бъдат преглътнати от предания електорат. Споделянето на властта с НДСВ означава отказ от повечето програмни намерения,

отказ от провеждането на

широко прокламираната

социална политика,

от ревизия на скандални приватизационни сделки и връщане на царски имоти, защото те са дело на същите тези хора, които отново желаят да заемат министерските кресла.

Комбината с НДСВ ще затвори вратата пред средния ешелон кадри на БСП за участие във властта, защото как ще отстраниш стотици неподготвени, некомпетентни и корумпирани кадри в министерства, областни управи и държавни структури, когато седиш на една трапеза с тях. Арогантността на ръководството на НДСВ достига своя връх и през последните дни, когато масово се подменят кадри в редица ведомства с предани на царистите хора.

Сложна от политическа гледна точка и далеч по-приемлива с оглед на ситуацията е позицията на левицата спрямо коалиционен партньор като ДПС. Проблемът е, че левият електорат недолюбва движението. Това е резултат както от етническия характер на партията, така и от грубото, в някои случаи цинично отношение на кадри на ДПС в министерства, областни управи и ведомства, където има ръководеща роля. Трудно депутатите от БСП от Търговище, Силистра, Разград и др. ще обяснят на своите членове и симпатизанти, че играят в един отбор с хора, които до преди три месеца са разговаряли с тях само на турски. Трудно ще се обясни и как с хора като Христо Бисеров и Йордан Цонев ще бъдеш от една и съща страна на барикадата и чиито разбирания за политическо поведение допреди четири години са били диаметрално противоположни.

Въпреки изложените аргументи при така създадената ситуация, политическият компромис с движението е необходим - при спазване на определени принципи, при определен подход, който не би позволил

реализацията на наложилия се

термин "преяждане с власт".

Това, мисля, би се реализирало и с активното участие на депутатите от БНС и на други наистина отговорни пред избирателите и обществото народни представители. Не трябва да се забравя и фактът, че електоратът на ДПС е един от най-бедните, че логично е ДПС да провежда лява политика, че областите в Родопите и Лудогорието са все пак част от България и това е начинът не за тяхното капсулиране, а за интегрирането им в целокупното българско общество. Това трябва да бъде целта пред левицата към всички етноси в страната.

Нереализирането на третия управленски мандат и неучастието на поне три парламентарно представени политически сили би тласнало страната в политическа криза, която не само би ни отдалечила от приобщаването към обединена Европа, но и би създала хаос, чиито прояви се забелязват и в момента. Това не е в интерес на никого. И на тези, които са гласували, и на тези, които не са го направили.


Венцислав Върбанов:

 

БНС ще направи най-много компромиси

 

Ралица ПЕТРОВА

Коалиция "Български народен съюз" се очертава да направи най-големите компромиси при преговорите за съставяне на кабинет с третия мандат. Това каза за "BG Север" депутатът от БНС Венцислав Върбанов. Плевенският народен представител не се ангажира обаче с конкретни прогнози. Според него какви ще бъдат реалните отстъпки зависело от това на кого ще бъде връчен последният мандат и около коя фигура за министър-председател ще се обединят преговарящите политически сили.

Ако зависеше от мен, третият мандат ще бъде реализиран категорично, каза още Върбанов. Той подчерта, че ако се мисли разумно, това е изходът. В противен случай изплува решението влизането ни в Европа да остане на заден план. Плевенският депутат посочи още, че народните представители от коалиция "Български народен съюз" категорично са показали, че са диалогични и имат желание да работят в посока на съставяне на правителство.

Евентуални предсрочни избори не са гаранция, че в следващия парламент съотношението на политическите сили ще бъде различно, каза още Венцислав Върбанов. И допълни, че категорично българинът не е настроен за нов вот.


Митхат Метин:

 

Сините нямат шанс да получат мандат

 

Ралица ИВАНОВА

Неизменно право на всяка една парламентарно представена партия е да се стреми към мандат за съставяне на правителство. Така плевенският депутат от Движението за права и свободи Митхат Метин коментира желанието на десните сили да се преборят за третия мандат, ако вторият не бъде реализиран. Според него обаче липсва каквато й да е основа за сформиране на дясноцентристко правителство. Народният представител от ДПС бе категоричен, че при всички положения трябва да се изгради кабинет "център - ляво". В противен случй би се подменил вотът на избирателите.

До предсрочни парламентарни избори едва ли ще се стигне, смята Метин. "Ситуацията е изключително динамична, всичко много бързо се променя. Все още не е ясно какво ще стане с втория мандат", коментира народният представител. Според него всичко зависи от НДСВ, но жълтите нямали политическа мощ, за да го реализират.

Ако евентуално се стигне до сформиране на кабинет БСП - ДПС - БНС, то и трите партии, ако имат себе си за национално отговорни, трябва да направят съответните компромиси, допълни Митхат Метин.


Радослав Илиевски:

 

Ново правителство ще има до 10 дни

 

Не приемаме корупционните практики, казва депутатът от Коалиция за България

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

 

- Г-н Илиевски, има ли според вас в момента политическа криза?

- Няма политическа криза в България, това си е конституционно установена процедура при многопартийно представителство в българския парламент, за да се търси удобната и работеща формула за управление на държавата. Има някои нюанси, които се изразяват в това, че всеки преследва собствения си интерес като партия. В НДСВ например политическият интерес е гарниран с личния интерес на техния лидер и оттук идва допълнителното усложняване на ситуацията като цяло, защото той търси своите гаранции за запазване на заграбеното, за неатакуване на проведените от неговото правителство сделки - приватизационни и по външния дълг. И най-вече гаранции за неговите най-предани министри, които, спокойно мога да заявя, се оказаха и най-крадливите. Това допълнително усложнява воденето на нормални политически разговори и протичането на нормални политически процеси, които са конституционно установени.

- Не се ли забави прекалено изборът на правителство?

- Мисля, че няма забавяне на тази процедура, а едно преекспониране в стил "ето, виждате ли, изборите минаха преди повече от месец, а още нямаме правителство". Това, според мен, не е коректен подход.

Правителство може да не се състави в рамките на три месеца и това е в границите на допустимото и на нормалното. Друг е въпросът, че нас ни притискат други фактори, които Конституцията не визира. Това е ускореното приемане на някои законодателни промени, изграждане на административния капацитет на държавата във връзка с успешното ни приемане за пълноправен член в ЕС. Такива са причините, които ни принуждават да форсираме установената конституционна процедура по съставянето на ново българско правителство.

- Като че ли безвластието проличава и на фона на природните бедствия...

- Да, това е другият притискащ фактор - ситуацията в държавата. Стихийните бедствия са допълнителното предизвикателство, което трябва да докаже, че в България има държавност, че тук има реална грижа за човека, че страната може да се справя с такива форсмажорни обстоятелства. Другото, което ни кара да бързаме в разрешаването на този основен политически въпрос за съставяне на правителство, това е халът на отделния българин, защото средностатистическият човек у нас не живее добре. Тепърва трябва да се предприемат онези популярни и непопулярни действия и мерки, които да го отлепят от дъното, където той е заседнал. Говоря за реформите в пенсионната, здравната, образователната сфера, изобщо всичко, което беше заложено като основополагащи моменти в нашата предизборна програма. Това са трите основни фактора, които ни карат да бързаме час по-скоро да имаме едно легитимно, ново и работещо правителство.

- Но нали и сега си имаме действащ кабинет, макар и в оставка?

- Вярно е, че и сега в България има правителство, но в оставка то като че ли е демотивирано да свърши каквато и да е друга ефективна дейност, освен да заличава следи от недотам закономерната и коректна спрямо българския народ политика, която е водило досега. И тук е голямото разминаване и затова се усеща нюанс на политическа криза.

От НДСВ настояват за партньорство, но вземането на решения в Министерски съвет да става с консенсус. Според Коалиция за България решението трябва да се взема по конституционно установения принцип - на гласуването, на мнозинството и с налагането на определена политическа воля. На следващо място от НДСВ търсят гаранции да няма преследвания, да няма допълнително осветяване на всички техни действия през всички тези 4 години. Но не може да не се търси сметка на правителството за играта с външния дълг и за незаконното забогатяване на семействата на някои министри и на приближени до министър-председателя хора.

От Коалиция за България не можем да се съгласим със задълбочаване на корупционните практики, с насърчаване на ерозионните процеси в българското общество, каквато политика се водеше досега. Това е полето на невъзможността да се разберем с НДСВ.

Ние искаме принципна, честна спрямо хората политика, която наистина да дава ясната визия, че българската левица е единствено отговорната социална политическа сила в държавата.

- Все пак не сбърка ли някъде и БСП в преговорите за съставяне на правителство?

- Мисля, че БСП много вярно и методично налага своята политическа линия - като обществена дискусия, като начин на поведение в обществото. И това вече ще бъде и водещото в следващите разговори с партньорите. Според мен ще се случи така, че многокомпонентна минимум три-, максимум четирикомпонентна ще бъде политическата коалиция, която ще подкрепи бъдещия кабинет. Той явно ще бъде доминиран от хора, близки до левицата, и хора, които ще провеждат в основната си част програмата на Коалиция за България. Моята прогноза е, че до 10 дни ние ще имаме ново правителство на България.


 СОЦИАЛНО


Потоп удави гр. Искър

 

Над 450 къщи наводнени, има опасност от епидемии, отчаяние обзема хората

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

"Елате да видите какво чудо е у дома. Метър и половина вода беше, като ни удари, вътре в къщи всичко плуваше, хукнахме да търсим спасение от стихията. Цял живот сбирахме пари, дом да си построим, а сега, за една нощ загубихме изграденото за цял живот". Това е само част от разказа на Гина Костова, която е собственик на една от най-пострадалите къщи в западния квартал на гр. Искър.

Напрежение и хаос царят по улиците на градеца. Навред дворовете са потънали във вода, в мазетата плуват вещите на стопаните, фуражът е мокър и мухлясва, а част от хората се тълпят пред къщите, за да споделят мъката си от неочакваното бедствие.

"Потопът ни удари на 5 август вечерта. Дигите се скъсаха и водата заприижда, заля няколко квартала, имаше къщи до метър и половина потънали. Сега стихията се укроти, но все още нивото достига до 70 см", разказа кметът на Искър Тодор Ватковски.

Такова бедствие в Искър не помнят дори и най-възрастните жители. Водата дошла с бучене, прииждала отвсякъде, хората дирели спасение, дори не успели да вземат най-необходимите вещи със себе си при евакуацията. "Преди месец, при предишното наводнение, имахме пострадали 70 къщи, сега във вода са над 450 къщи, дворове и стопански постройки. Временните диги, изградени след предишното бедствие, бяха разрушени", съобщи кметът на града.

Проект за първокласна дига с дължина 2 200 м, на стойност 300 хил. лв. вече бил внесен в Постоянната комисия по бедствия и аварии. Трябва проблемът да се разреши веднъж завинаги, да заработят нужните технически устройства, само така ще сведем до минимум щетите от подобни природни бедствия, обясни градоначалникът.

Около 700 човека от двата най-пострадали квартала били разквартирувани в местната болница и училището веднага след наводнението. Част от хората не пожелали да напуснат домовете си, те се занимават със земеделие и животновъдство, поминъкът им е скъп и поискали да останат при животните си. Семейства с малки деца били приети от близки и роднини в по-малко засегнатите райони. Около 8-9 хил. дка земеделски земи в района са залети, пострадалите къщи, дворове прибавят към това още 1 000 дка, е тъжната статистика на природното бедствие.

Бедственото положение в района продължава, изграден е кризисен щаб в Искър, който поддържа връзка с пожарната и жандармерията, за да може по-бързо да се синхронизират действията. "Няколко дни подред вадим покъщнина от потъналите във вода домове - печки, хладилници, едва ли обаче част от тези вещи ще послужат на собствениците", споделят хората от "Гражданска защита".

По един хляб и два кремвирша раздават на хората от Искър, обмисля се вариант за разкриване на полева кухня. Водоноските сноват из градчето, заедно с машините на "Гражданска защита", които изпомпват водата само по местата, където могат да проникнат. Два дена чистим къщите и дворовете си от отпадъците и мръсотията, дано водата скоро се оттегли, защото може да пламнат епидемии, тревожат се собствениците на къщи в западния квартал. Хората са наизлезли по улиците, по лицата им е изписана умора и отчаяние. Разпитват, търсят помощ, но са наясно, че скоро проблемите им едва ли ще намерят разрешение.

"Нямаме кабелна телевизия, откъде да разберем за дъждовете. Толкова години сме градили със семейството си, сега губим всичко за часове. Искам да си остана тук, не искам да бягам. Беше паника, дойдоха да ми вземат сина и дъщерята. В къщата на майка ми беше пълно с кал, мирише, ужас, ви казвам. Диваните плуваха във вода, не можехме да легнем, да седнем и ето сега в безпътица сме", с изкривено от болка лице разказва препатилата Тодора Иванова.

Марин Кръстев пък сподели тревогата си, че при заливането на града водата е помела селското сметище. "Какво ли не изхвърляха там, имаше дори трупове на умрели животни, а сега всичко това е влязло в къщите и дворовете ни. Дано не се повишат много температурите, че ще пламнат епидемии", опасява се бай Марин.

Хората мислят, че предишните диги са били доста нестабилни, временни, още при първия натиск на водата те били разкъсани, сигурни са, че от кметството не били направили достатъчно, за да защитят населението.

"Още в първата нощ на потопа, когато бяхме изплашени до смърт, дойдоха разни екипи и ни посъветваха да си вземем шнорхели. Според мен това си беше чиста подигравка", разказва Цветислава Георгиева.

В дома ми влизаха огромни комари, навсякъде гъмжеше от мухи, ако не се обеззарази града спешно, ще пламнат епидемии, със сълзи на очи споделя майка на две деца. И изтиква напред пъпчасало момиченце на около 4 години.

"Сама съм. Като погледнах водата в двора, видях давещи се кокошки, пуйки, хукнах да спасявам, каквото мога, ама то не можах да стигна до тях. Ужас беше, за какви щети говорим, поне още седмица тази вода няма да се оттегли, не мога да си вляза в дома", плаче Мария Ценова.

"Къщата ми падна наполовина, горната плоча направо се срути. Има още десетина разрушени къщи, трябва ни камион, за да стигнем до там", обясни Ангелина Василева.

Възрастна жена ни задърпа в двора си, за да ни покаже наводненото си мазе. Дюшеци, пътеки и покъщнина е вдигнала тя нависоко, че знае ли човек - може утре пак да се разсърди Искъра. С треперещи ръце баба Теодора показва пълното с вода мазе и обяснява, че със социалните помощи си била взела въглища, но всичко се намокрило. Ще измрем от студ през зимата, а гледам сирачето на сестра ми, 10-годишно е вече, покрай мизерията хвана разстройство, жалва се жената.

Електричеството в Искър е прекъснато, водата е кът, а екипите на "Гражданска защита" още са безсилни да проникнат в повечето къщи от наводнените квартали.

"Започнахме да правим дига от порядъка на 2 хил. м и към 20 часа мислехме, че сме успели да укрепим града, към 21 часа се покачи драстично нивото на водата, преодоля дигата и се спусна към къщите. Беше на 5 август, само месец след предишното голямо наводнение. Само за половин час водата стигна до 1,80 - 2 метра, немислимо до момента покачване, което предизвика бедствието", каза шефът на областната служба "Гражданска защита" Георги Линков.

Още вечерта била организирана евакуацията на хората. Едва три дни по-късно станало възможно стартиране на отводняването. Но имало проблем с подпочвените води, затова екипите много внимателно пристъпвали към действие. Все още не е уточнен размерът на щетите, но се знае, че той многократно ще надхвърля сумите от предишни бедствия в Искър. Информацията от "Гражданска защита" подават на Комисията по бедствия и аварии.

"Кметът трябва да направи спешно заседание на общинския съвет, за да пренасочат средства за обеззаразяване на района и за най-неотложните инженерно-технически работи в засегнатите квартали. А същевременно да се подготвят съответните предложения до Министерството на финансите, Министерството на здравеопазването и на всички други ведомства, от които се очакват средства за покриване на щетите от бедствието. Парите няма да дойдат по-рано от месец, а тези мероприятия трябва да се проведат веднага. Защото с оттеглянето на водата, ако не бъдат взети спешните мерки, ще пламне зараза. От тази експедитивност зависи здравето на хората." Това заяви депутатът от "Коалиция за България" Радослав Илиевски, който в понеделник посети района на бедствието. Малко по-рано депутатът Васил Антонов се ангажира с осигуряването на 1 000 консерви от фирма "Сторко" за изхранване на пострадалото население в Искър.


Пенка Филипова предоставя дома си в Пордим на семейство без подслон

 

Дора ДОНЧЕВА

Пенка Филипова е икономист по професия, пенсионерка е, но все още работи по специалността си. Живее в Плевен, двете й деца вече имат свои домове в столицата. Потресена съм от това, което виждам, че преживяват много наши сънародници, казва тя. Съпричастна е към страданията на хората, останали без дом и покъщнина, без най-необходимото за живот, особено към семействата с деца. Има хубава тухлена къща в центъра на гр. Пордим, където в момента не живее никой. Там са най-хубавите ми спомени от млади години, казва Филипова. Домът всъщност е на нейния съпруг, на свекър и свекърва, където е отишла като млада булка. "Искам този дом пак да оживее, да се чува човешка реч, да го населят добри и грижовни хора, които да го стопанисват добре и да го пазят. Къщата е на два етажа, има всички необходими комуникации - ток, вода, телефон. А има и голям 2-декаров двор, там един съвестен стопанин би посял и получил всичко, необходимо за изхравнане на семейството му", разсъждава пенсионерката.

"Аз съм възрастна, не мога да се грижа за този дом и двор, но не ми се иска той да затревява, да пустее. Защо да не го дам на добри хора, без да искам нещо в замяна, чисто и просто да го поддържат и да го ползват, казва Филипова.

Тя ще отиде с предложението си в БЧК и ще помоли да подберат добри и грижовни хора за настаняване в къщата й в гр. Пордим.


МС отпуска 170 млн. лв. за инфраструктурата

 

Правителството в оставка във вторник взе решение да бъдат отпуснати 170 млн. лв. за възстановяване на инфраструктурата и общините след нанесените от проливните дъждове и наводненията щети. Парите ще бъдат набавени от два източника - 120 млн. лв. ще дойдат от капитала на Публични инвестиционни проекти ЕАД, а 50 млн. лв. ще бъдат осигурени от преизпълнението на приходите в държавния бюджет.

Финансовият министър в оставка Милен Велчев изтъкна, че правителството изразява готовност да бъдат отпуснати допълнителни средства. Това обаче може да стане едва след като бъдат изразходвани тези. Той допълни, че сме кандидатствали също така и пред Европейския съюз за помощи от фонда за солидарност, но процедурите са бавни. Заявки за това колко средства са необходими за отделните места ще се дават пред комисията по бедствията и авариите и по тяхна преценка ще се разпределят. По думите на Велчев парите могат да бъдат разходвани веднага, но преди да се дадат трябва да се направи оценка дали щетите наистина възлизат на поисканата сума.

"BG Север"


Искат 58 хиляди лева за щетите в общината

 

Ралица ПЕТРОВА

58 000 лв. са поискани от областната управа в Плевен от постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи при Министерски съвет за щетите, нанесени от водната стихия в гр. Искър, съобщават от пресцентъра на губернатора. Сумата е нобходима за изграждане на временни диги и ликвидиране на последствията от наводненията. За дезинфекция на залетите площи се изискват 39 000 лв., както и по 520 лева за храна и вода на ден.

В изпратената от кмета на община Искър докладна записка до зам.-областния управител на Плевен Николай Якимов на 9 август се съобщава, че все още не е отменено бедственото положение, обявено на 6 август. Наводнените къщи и дворове са повече от 400, на евакуираните хора се осигурява ежедневно храна, вода и завивки от бюджета на общината.

При направената обиколка с лодка на "Гражданска защита" - Плевен, и събраните оперативни данни е установено, че са разрушени 6 къщи, 10 стопански постройки и огради, съществува опасност и от други срутвания поради високите води.

Нивото на водата е над 1,20 м, пълен оглед на щетите в момента е невъзможен, се отбелязва още в докладната записка. Залети са 17 000 дка земеделска земя, която включва и сметището на гр. Искър. Скъсано е мостово съоръжение, отнесен е преливен бент на река Искър. Частично са унищожени съоръженията на напоителен канал, който се използва и за отводняване. Затлачена е помпената станция на града, поради което е спряно подаването на вода в някои райони на населеното място, както и дъждовен колектор, септичните ями са прелели, има удавени животни и птици.

Депутатът от НДСВ Анелия Мингова е дарила 1 000 лв. за бедстващите хора от град Искър, съобщават още от областната управа.


 РАЗЛИЧНОТО

 

Куче пазач

 

Любомир Абрашев храни кавказка овчарка с лъжичка

 

70-килограмовият звяр Роки напада всичко живо на своя територия

 

Страницата подготви Даниела ДОЧЕВА

Любопитна гледка за минувачите са плевенчанинът Любомир Абрашев и неговата 70-килограмова кавказка овчарка. Огромното куче прилича повече на лъв, отколкото на домашен любимец, затова основателно респектира хората. Двамата приятели са неразделни от години наред, а връзката между тях е много силна. Роко вече е преживял 10 лета и стъпва бавно и достолепно. Той бил вторият представител на породата в Плевен. Имал е четири поколения с по 14 кученца, намерили своите домове в града и региона.

Роки е роден на 28 април 1995 г. в Молдова. Потомък е на породистите планински кавказки овчарки Лола и Азим, баба му Ангара също носи чиста кръв. Само на 52 дни той попада в българския си дом, в който го обгръщат с грижи и внимание. Любомир става рано сутрин и го извежда на разходка по хладното. Обикалят познатите маршрути в квартала около ул. "Гренадерска" и отиват в Скобеливия парк. От чешмата до театъра Роко лочи вода, почива до някоя пейка и се прибира
вкъщи. Следва миене на лапи, очи и зъби и ресане на козината. Само му казвам: Роко, ще мием зъбките - и той ги показва, обяснява как става процедурата Любомир. Следва закуската. Загриженият стопанин храни огромния звяр с лъжичка. Така сме го научили, за да не го отровят, да не яде подхвърлена храна от земята, обяснява странния навик на животното той. Когато си хапва кокали, те задължително трябва да са подадени с ръка по същата причина. Месечната издръжка на Роки е не по-малко от 50 - 60 лв. Понеже има стар бронхит и му тече носът, като изстине, Любомир му носи носна кърпичка. В грижи, разходки и игри отлита половин ден. След това верният пазач придружава Любомир до гаража, в който поправя телевизори. "Кучето има специална стаичка с диван, на която си почива блажено, докато работя. Кавказаките овчарки са малко темерути. Много са своенравни и не обичат да изпълняват команди, а да се налагат", обяснява Любомир. Неговият Роко още като бебе проявил силния си характер. Бил на 6 месеца, когато ходил с цялото семейство за гъби в Балкана, блажено тръскайки се в раница на гърба на Любомир. От наблюдателния си пункт кутрето изучавало света на хората. Излязал от укритието си, започнал да си играе със своя стопанини и

 

неволно забил острите си зъби

в една от вените му и рукнало фонтанче кръв.

Въпреки че не го направило нарочно, кутрето предупредило за своя нрав. Друг път пък разпрал ухото на стопанина си, който за да го принуди да яде, го заплашил: "Чакай аз да ти изям храната".

И до ден днешен мъдрият старец не позволява на негова територия да попадне нищо живо - нито човек, нито животно. Ако е на гости със стопаните си, не се притеснява от нищо. Дори други кучета или котки да го прескачат и да му досаждат, той не реагира. По улиците също не напада никого, ако не бъде предизвикан, естествено. Любомир го разхожда без каишка, защото иначе е по-агресивен. Намордници също не търпи - натиска с лапа металните пръчки и ги сплесква, за да ги махне.

Към децата огромното куче пазач има специално отношение. Внучката на Любомир Джоана от бебе е охранявана от Роко. Той заставал до количката на момиченцето и никой не можел да припари до нея. Докато спяла в креватчето си, той отивал тихичко до нея, поглеждал я, близвал я по нослето, лягал на пода и чакал да се събуди. Малкото момиче вече е на 5 и обича много своя верен и пухкав приятел, който всеки ден я прибира от детската градина. През зимата пък я тегли с шейна по центъра на града. Единствено тя има привилегията да положи главичка върху огромния му гръб и така да поспи, докато дядо ги кара към къщата им в с. Радишево. Там и Роки, и детето се чувстват най-добре, убедил се отдавна Любомир.

Не по-малко грижовен е Роки и към другия четириног член на семейството - болонката Джеси. Въпреки че и тя е мъжка, дразги между двете животни няма. Единствено когато се хранят, са разделени. Иначе ще стане като в Народното събрание - бой за кокала, смее се Любомир. Като излязат на разходка големият звяр пази пъргавия малчуган от всички. И с това се изчерпват общо взето добрините му.

Дълбоко в гените на огромния кавказец е заложено да пази, да се бие и да побеждава. Зловещ враг на вълка, той е предпочитан пазач на стадата в Грузия, Армения и Азербайджан. Породата е създадена от пастирите в Кавказ и отговаря на всички изисквания на суровия живот, който трябва да води. Има предания за това, че две кавказки овчарки повалят и побеждават мечка без проблем. Ако в един дом има кавказка овчарка, не е необходимо човек да си слага аларма, дори може да не заключва жилището си. Огромният и зъл звяр има твърде агресивна психика и нисък праг на дразнимост, което го прави идеален за всеки, който търси сериозно и силно приятелство с истинско куче пазач. Кавказката овчарка не е подходяща за големи и шумни семейства с деца и се нуждае от твърда ръка и много дресировка, особено в първата си година, когато е склонна да проявява своенравие и да налага силния си характер.

Правени са опити немските овчарки на руската граница да бъдат сменени с кавказки, но безуспешно.

 

Кавказците не обичат

да изпълняват команди.

Но пък са идеални пазачи на домове, дворове и стопански обекти, защото са силно агресивни към всички непознати, независимо какви лакомства им предлагат те. Кучето чува, вижда и разбира добре всичко, което става на неговата територия, и е готово да се бие не на живот, а на смърт с всеки, който се опита да го нарани или да вземе нещо, което му принадлежи.

Като чистокръвен представител на породата Роко не прави изключение от всичко казано до тук. "Един ден отивам в сервиза, затварям Роко в неговата стаичка отзад и си работя. По едно време един татуиран циганин влиза и ми иска 100 лв., защото си профукал парите на комар. Аз му отказах. Тогава той вдигна блузата си и ми показа, че има нож. Само станах лекичко, отворих вратата и казах: Роко, този иска да ме бие. Като скочи върху него, раздра му хълбока, едва го спасих", разказва Любомир. Кавказецът никога не е нападал жени и деца. За сметка на това напада дори познати мъже, появили се на негова територия. Така на ранчото им в Радишево дошъл на гости техен комшия. Съпругата на Любомир предварително затворила Роки в кухнята, която се пада на приземен етаж. Но прозорецът с мрежа гледал точно към масата на двора, където седнали да пият кафе комшиите. В един момент гостенинът решил да направи комплимент на домакинята като й казал, че не остарява и я потупал лекичко по рамото. Само като видял, Роко излязал заедно с мрежата и нападнал човека, въпреки че добре го познавал.

"Роко разбира всичко, но е малко темерут - прави каквото си иска. Като малък лягаше пред вратата на банята и не можехме да го поместим, той ръмжи. С годините поолегна, стана по-спокойна натура, но пак ръмжи, ако с нещо не е съгласен", обяснява Любомир.

Издръжливата непретенциозност на кавказката овчарка, която на нашия пазар струва между 300 и 500 лв, я прави "лесна за издръжка". Тя може да живее при всякакви условия, стига да хаби достатъчно енергия и да се поддържа във форма. Кавказецът има нужда от разнообразни игри и разходки, за да не затъпява и иззлобява - скуката действа много зле на характера му, вързаните кучета стават непримирими и яростни врагове на всичко живо. "Съществува мит, че кавказката овчарка е тъпо и зло куче, което няма място до хората, а на полето с вятъра и овцете. Но ако между това великолепно животно и човека я нямаше безкрайно здравата връзка - стопанин - помощник, ако кавказецът не беше превърнат от овчаря в негови очи и уши, тази порода никога нямаше да се запази толкова дълго, нито щеше да бъде толкова популярна в цяла Източна Европа и ОНД", убеден е Любомир Абрашев.


ОТ ПРИРОДАТА

 

Яжте диня, за да нямате проблеми със секса

 

Родина на динята е Южна и Югозападна Африка, където в някои райони и днес растат горчиви, дребни, диви сортове. Тя е известна на човечеството от най-дълбока древност. В древен Египет е заемала своето място на трапезата на самия фараон.

Динята е едногодишно растение като по форма и размери на плода има голямо разнообразие: срещат се сортове с овална, елипсовидна и удължена форма, с едноцветно и пъстро оцветяване във вид на ивици или на петна. Плодовото месо на зрелия плод е оцветено в различни червеникави оттенъци, а при някой сортове в жълто или белезникаво. На големина плодът варира от 3 до 25 килограма. Световният рекорд е 118, 8 кг. Днес в света са известни около 500 сорта.

Плодовото месо на динята съдържа голямо количество вода и захари (фруктоза, глюкоза и по-малко захароза), витамини, минерали, които обуславят нейните разнообразни лечебни свойства. Динения сок действа ободряващо и е много подходящ при силно изтощение. Има свойството да понижава висока температура. От древни времена след прекарано тежко заболяване се използва под формата на мед от дини след сгъстяване.

Динята с право се счита за защитник на сърцето поради високото съдържание на антиоксиданти, които предпазват стените на коронарните съдове от образуване на плаки. Високото съдържание на калий допринася за нормализиране на кръвното налягане, защитава сърцето от ритъмни нарушения, а също обуславя диуретичното действие на динения сок. Това прави плода подходящо средство и при сърдечна недостатъчност, защото води до редуциране на съществуващи отоци от една страна, а от друга тонизира сърдечната мускулатура.

Динята съдържа и вещество, което пречи на съсирването на кръвта и по този начин предпазва сърцето от тромбози и последващ инфаркт.

Поради своя диуретичен ефект тя е особено подходяща при възпаления на бъбреците, пясък и камъни. Препоръчва се също при възпаления на черния дроб и жлъчката, при камъни в жлъчния мехур.

Сокът от диня съдържа значимо количество желязо и фолиева киселина и е чудесно лекарство при анемии, а с ниското си съдържание на захароза е подходящ и за диабетици.

Общото благотворно действие на ароматния плод се отразява добре и на фигурата. Динени разтоварващи дни ще ви помогнат да се разделите по-лесно не само с болестите, но и с излишните килограми. С редовната консумация на дини се подобрява и жизнената дейност на полезната микрофлора в червата. Целулозата на плодовото месо е чудесно средство за нормализиране на стомашната функция и редовното освобождаване на червата. Ето защо динята се препоръчва при запек.

Поеманите с кървавочервените резени вещества стимулират мозъчната дейност и синтеза на белтъчини в организма. Те са балсам за нервната и имунната система и отдалечават във времето посивяването и побеляването на косата. Динята се препоръчва и срещу импотентност - активира половите хормони и усилва либидото (най-вече мъжкото). Съдържащите се в нея фолиева киселина, витамин В6, магнезий и ниацин влияят благотворно на растежа, настроението, сърдечно-съдовата система и кръвообразуването.

Многообразните полезни ефекти на динята за нашето здраве я правят незаменимо средство, което тонизира, подсилва, пречиства и обновява организма, като укрепва тялото и повдига духа.


Бобовите растения намалявaт холестерола и кръвната захар

 

Ястията, които съдържат боб, грах или леща са изключително полезни за здравето и трябва да са неизменна част от седмичното меню. Още преди 20 години авторитетно американско списание излезе с поредица от статии, че различните видове бобови храни могат да понижават холестерола и триглицеридите като субстанция в тялото. Консумирането на овесени ядки и бобена чорба три пъти седмично е идеалната комбинация за борба с високите нива на холестерола в къвта. Доказано е още, че веществата в бобените храни са истинско лекарство за диабетиците.Тези храни понижават нивото на кръвната захар и препоръчително за всички страдащи от диабет да приемат бобови храни поне три пъти седмично. Много важна съставка в бобените храни е и калият, който понижава кръвното налягане и предпазва от инфаркт и проблеми с бъбреците. Различните видове храни съдържат различно количество калий, като най-много има в белия боб, широко разпространен у нас. Не напразно соята е известна и като заместител на месото. Тя, заедно с лещата, доставят на организма протеините, които се срещат в месните храни. Тъй като месните протеини са изключително важни за балансирания хранителен режим, се препоръчва на вегетарианците да наблегнат на бобовите храни.


ЛЯТНО ВРЕМЕ

 

Тежките храни и алкохолът са коварни в жегите

 

(От миналия брой)

 

Предпочитайте лекото хапване

Добре е да се въздържате от тежките свински пържоли, както и от агнешкото. Заменете ги с пилешко месо в различни варианти. За предпочитане е да избягвате пикантни сосове, майонеза и кетчуп, за да овкусите салатата. Достатъчно е да я полеете със зехтин, лимонов сок и да добавите малко сол. След основното ястие най-добре е да не пристъпвате веднага към десерта, особено ако е шоколад, торта или нещо подобно. С пълен успех можете да го замените с плодова салата. От време на време можете да си позволите някое сладко изкушение. Не е необходимо и да се ограничавате в храненето, ако сте истински гладни. Хапнете резен диня, докато дойде време за сериозното ястие.

 

Не се залежавайте

За много от летовниците по Черноморието почивката се изразява в закуска, плаж, обяд, следобеден сън, вечеря и пак сън. Хубаво е вечерята в тази програма да е по-рано (около 18 часа) и след това да си направите дълга разходка по крайбрежните улици. По този начин ще се раздвижите, ще смелите по-лесно храната и няма да чувствате тежест в стомаха, като си легнете, а организмът ви ще е получил нужната му енергия.

 

Пийте много вода

Пийте вода. Тя не само помага за добрата обмяна на веществата, а и участва в разграждането на мазнините и свободните радикали. При дългото излагане на слънце тялото се стреми да се охлажда и се поти. Това пък води до обезводняване. Ето защо трябва да пиете много вода, поне около 2 - 2,5 литра на ден.

 

Тиква за равномерен тен

Турски медици установиха, че някои зеленчуци и плодове помагат за получаване на равномерен загар, като в същото време предпазват тялото от слънчеви изгаряния. Полезни са прасковите, кайсиите, пъпешите, дините и мангото. Най-ценна обаче е тиквата. Ако се хапва всеки ден по много от нея, тенът става перфектен, твърдят те.


 ЖЕНАТА


Багри

 

Цветът на банския разкрива женския характер

 

Дамите в червено обичат предизвикателствата, момите избират светлосиньото

 

Лина ПАВЛОВА

Цветът на банския разкрива женския характер, убедени са изследователи от Берлинския университет. Ако искате да узнаете нещо повече за дамата, която е разпънала хавлията си до вас, трябва само да се вгледате внимателно. Зависимостта между човешкия нрав и багрите е установена отдавна. За пръв път обаче учените я свързват с лятото и плажа.

Дамите, предпочитащи бикини в светлосиньо, са заклети моми, сочи изследването. Любителките на по-наситен нюанс пък са склонни към депресия. Дамите в червено обичат предизвикателствата. Тези в розово са егоистични особи, които най-много ценят собствената си личност. Момичетата в зелено обикновено са мили и очарователни създания. Ако жената срещу вас е облякла бански с множество връзки, това означава, че е готова на всичко. Черни бикини пък предпочитат дамите, които търсят остроумни мъже.

Невинното бяло свидетелства, че жената не се стреми към сексуална връзка. Ярките апликации говорят за откритост. Момичето, което е предпочело подобен бански, с радост ще се запознае с вас. Не бива обаче да разчитате, че ще бъдете въвлечен в страстен куротен роман. В дъното на душата си дамата е още дете и се страхува от подобни отношения.

Изследването за пореден път доказва, че банският си е извоювал мястото на важен атрибут в женския гардероб. Не случайно прочутите дизайнери му посвещават цели колекции. Той е и неизменна част от имиджа на звездите. Британският таблоид The Sun публикува класация на най-красивите жени в бански костюми. Те са определени от специалисти от компанията за минерална вода Evian. Списъкът на дамите, изглеждащи перфектно по бикини, се оглавява от неувяхващата Урсула Андерс, въплътила се в едно от момичетата на Джеймс Бонд. Актрисата, която неотдавна навърши 69 г., и досега възбужда умовете на киноманите. През 1962 г. тя засия в бански на снимките на филма Доктор Но.

Второ място заема Кели Брук, която е по-известна с еротичните си фотографии, отколкото с постиженията си в киното. На утешителната трета позиция е ексманекенката Ел Макферсън, получила прякора Тялото заради перфектните си форми.

Четвърта в списъка е още една от дамите на Джеймс Бонд - Холи Бери. Тя разкрива, че докато се е готвела за снимките на Не умирай днес, внимателно е изучавала предшественичката си Урсула Андерс. Холи признава, че е копирала позите й от плажните сцени. Петорката на красавиците в бански костюми закрива моделката Жизел Бюндхен. В десетката влизат още хубавици като Камерън Диас, уелската певица Шарлот Чърч, Бриджит Бардо, Анджелина Джоли и съпругата на английския футболист Уейн Руни - Колин Маклафлин.


ЕФЕКТИ

С подръчни средства може да постигнете страхотен ефект и да привлечете мъжкото внимание. Безцветните прозрачни пайети стоят изключително ефектно на всеки бански. Те отразяват слънчевите лъчи и блестят ослепително. Ако искате да създадете усещането, че по банския ви има безброй морски капчици, пайетите трябва да са малки. Зашийте ги по отделно, разпръснете ги по цялата повърхност. Добре е долната част на банския да има блестящи кръгчета само отпред. В противен случай те ще се закачат в плажната ви кърпа при всяко сядане и ставане. Пайетите ще ви дадат и възможност да изглеждате като морска сирена. Трябва просто да са с по-голям диаметър и да са зашити така, че всяко кръгче да покрива наполовина предното.


Седем дни преди плажа

 

Виолета ДИМОВА

Ако до отпуска ви остава едва седмица, а все нямате време да свалите някое килце, доверете се на специална диета. Тя е pазpаботена за манекенките, демонстpиpиращи бански костюми. Предпочитана е преди снимки. Ако искате бързо да влезете във форма, тя ще ви помогне ефективно да започнете процеса. А ако целта ви е да свалите от 2 до 5 кг за кратко време, имате реалните шансове да го постигнете след седмица.

Храната в тази диета съдържа малко калории, но много влакнини. В това се и състои тайната на успеха й. И макар че оpганизмът ви няма да страда от недостиг на хранителни вещества, запомнете, че тази диета може да се прилага само веднъж годишно и за не повече от една седмица.

1-ви ден

Закуска - 1 белтък от варено яйце, 1 филийка препечен черен хляб, кафе или чай.

Обяд - Салата от зеленчуци, но без домати, 150 г ваpено пилешко без кожата, зелен чай.

Вечеря - Гювеч: 200 г зеле (цветно, бpюкселко, бpоколи и т. н.), две глави лук, 1 моpков, 100 г зелен грах, 1 пипер, пpиготвя се на пара, добавя се малко сол и подправки на вкус. Овкусява се с 1 ч. л. зехтин. Зелен чай.

2-ри ден

Закуска - 1 чаша пресен сок от сливи, 1 филийка препечен черен хляб, кафе или чай.

Обяд - Салата от маруля, 1 домат, 100 г риба тон, зелен чай.

Вечеря - Една чашка пилешки бульон, зеле или тиквички, пpиготовени на пара, 100 г ваpено пилешко месо без кожа, чаша айран.

3-ти ден

Закуска - 1 филийка препечен черен хляб, 1 домат, 1 купичка обезмаслено кисело мляко, кафе или чай.

Обяд - Салата от пиле: 100 г сухаpи от черен хляб. Hарежете на ситно 1 зелена салата, добавете 1 оформена на кубчета краставица, 100 г ваpено пилешко месо, смесете със сухарите, посолете и напръскайте с лимонов сок. 1 ябълка, зелен чай.

Вечеря - Зеленчуковият гювеч от 1-ви ден, зелен чай.

4-ти ден

Закуска - 1 белтък от варено яйце, 1 филийка препечен черен хляб, кафе или чай.

Обяд - 1 поpция задушени или сурови зеленчуци, зелен чай.

Вечеря - Ваpена или запечена pиба, 2 филийки препечен хляб, 1 ябълка, 100 г задушени тиквички, зелен чай.

5-ти ден

Закуска - 1 чаша пресен сок от сливи, 1 филийка препечен черен хляб, кафе или чай.

Обяд - Салата от марули, домати, гъби и 100 г морски дарове, 1 с. л. зехтин и лимонов сок. Зелен чай.

Вечеря - Зеленчуковият гювеч от 1-ви ден, 1 чаша айран.

6-ти ден

Закуска - 1 портокал, 1 филийка препечен черен хляб, кафе или чай.

Обяд - 150 г ваpено пилешко, 2 домата, 1 филийка препечен черен хляб, кафе или чай. 1 ябълка.

Вечеря - Ваpена или запечена pиба, 1/2 домат, зелен чай.

7-ми ден

Закуска - 1/2 домат, 1 филийка препечен черен хляб, кафе или чай.

Обяд - 150 г риба тон, 1 поpция задушени или сурови зеленчуци, зелен чай.

Вечеря - 200 г ваpено пилешко без кожата, карфиол или бpоколи на пара, 1 ябълка, 1 филийка препечен черен хляб, 1 айран.


Прогонете лошата енергия с огледало в банята

 

Наталия СТОЯНОВА

Някои предмети, поставени в дома, носят щастие и късмет. Те могат да прогонят негативната енергия или да я преобразуват в позитивна. Ако се осланяте на магията на Фен Шуй, ето каква вещ е добре да поставите в жилището си.

Камбанките трябва да се закачат пред вратата или над прозореца. Те трансформират негативната енергия, разпределяйки я по кухите тръбички - бамбукови или метални, и я преобразуват в благотворна. Ако често се звъни с тях, те ще привлекат към вас позитивното. В много религии камбаната означава божествения глас, проповядващ истината. Символ е на предупреждението за опасност. Тя символизира хода на времето, а звукът й отбелязва важни моменти в живота на човека - сватба, победа.

Огледалата са мощен инструмент във Фен Шуй. Предпазват от нещастия и лоши помисли. Ако трябва да неутрализирате някакво негативно въздействие върху вас и вашия дом, закачете огледало на вратата на банята или тоалетната. Енергията ще се натрупва в него и веднага ще се отнася от водата.

Модели на ветроходни лодки и кораби привличат късмета. От стари времена плавателните съдове символизират пристигането на стоки и пари. Поставяйте носа на корабчето така, че да е обърнат навътре към дома. По този начин идва късметът. Поставете на палубата частички злато или сребро или тяхна имитация, за да увеличите ефективността на талисмана.

Вази и саксии, керамични съдове, гърнета, чинии действат ефективно в зоната на любовта. Запазват доброто за цялото семейство. Подобни талисмани напълнете с вода и домът ви ще стане пълна чаша.

Осветителните тела привличат щастието. Особено ако в основата им е тихият, очистващ пламък на свещите. Красивите свещници и лампи са още един пример за мощен огнен талисман - активизатори на позитивната енергия ци в дома ни.


Теменужките показали любовта на Наполеон към Жозефина

 

Ели ДИМОВА

Наричат теменужката срамежливо цвете. Тя е била любимо растение през вековете. Древните гали посипвали с нея брачните си ложета. Особено пристрастие към нея има в стиховете на Шекспир и Шели.

Според древногръцката митология една от дъщерите на Атлас била преследвана от Аполон. Тя не отвръщала на любовта му и помолила всемогъщия Зевс за закрила. За да я спаси от страстта на слънчевия бог, той я превърнал в уханно цвете.

Растението е на особена почит в Сицилия. В тази област на Италия дори били изсечени монети с образа на теменужката. Тамошните кафенетата са единственото място, където в сладкишите, сладоледа и ликьорите се използват захаросани виолетки.

Друго предание свързва теменужките с Голгота. Според него първите цветове са пораснали в подножието на кръста Господен и затова лилавият им цвят е едновременно символ на страдание и траур, но и на свръхчовешка любов и мъдрост.

Във Франция особено се ценят белите теменужки, за които се смята, че са били докоснати от дрехата на Богородица. Растението е свързано и с любовта на Наполеон към Жозефина. Посрещайки я в Нотр Дам, той й поднесъл букет от уханното цвете.

Трицветната теменужка образува цели килими в синьо, пурпурно или лилаво, до тъмно розово, в различни комбинации. Растението има сравнително кратък живот. По принцип е едногодишно или двугодишно.

Грижи: В средата на лятото някои видове теменужки започват да изглеждат доста рехави. Затова е добре да бъдат подрязани до около 7,5 см. Това ще окуражи бързия растеж, а цъфтежът ще започне след няколко седмици. Необходимо е често да се почистват от увехналите листа и цветове, което ще попречи на образуването на семена.

Място: Теменужките обичат богатата на хумус почва с голямо съдържание на изгнили листа и тор. Не е нужно допълнително да бъдат наторявани. Това само леко ще засили развитието на листата. Може обаче през лятото да им се добави малко течен тор, съдържащ поташ, защото той благоприятства цъфтежа.

Теменужките могат да бъдат отглеждани и в сандъчета, но минималната им дълбочина трябва да е 30 см. Поставят се на полусенчесто място, за да не изгарят от слънцето.

Размножаване: Вземете резници през август или ранния септември. Те трябва да са с дължина 5 см и да бъдат почистени от всякакви цветове или пъпки. Отстранете най-долните листа. Оставете само две или три в горния край. Така влагата от стеблото няма да бъде изсмуквана от излишните листа. Добре е да вземете резник точно от мястото, където е възелът на листото. Там са концентрирани веществата, които са отговорни за образуването на корени. Поставете резника в почва или вода. Изнесете на открито, на полусенчесто място. Корените би трябвало да се появят след 3 седмици.

Съвет на градинаря: Внимавайте за листни въшки през лятото. Ако откриете такива, веднага напръскайте с подходящ препарат.


 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...


Стефан Ненков

 

Доколко пострада бизнесът от нестабилната политическа ситуация в страната, реално ли е определението, че Плевен е град със затихващи функции, за предстоящото домакинство на града ни на "гранд при" по ловна стрелба, както и за очакванията за тазгодишния ловен сезон, разговаряме с видния плевенски предприемач, общественик и запален авджия.

 

Плевен ще успее

Стефан Ненков е роден на 27 октомври 1962 г. в Плевен. Основното си образование завършва в ОУ "П. К. Яворов", средното в СОУ "Стоян Заимов". Две години отбива военната си служба в ШЗО "Христо Ботев", след което се записва да следва в тогавашния ВИ "Карл Маркс" (днес УНСС). Работил е основно в сферата на мениджмънта - в разпространението на печатни произведения, медии. Избран е за първи зам.-председател на областното ръководство на Съюза на запасните офицери. Председател е на Ловно-рибарското дружество в Плевен, бивш регионален лидер на Съюза на частните предприемачи "Възраждане". Женен е от 1985 г. Има две дъщери - близначките Вяра и Надежда.

Интервю на
Ралица ПЕТРОВА

- Г-н Ненков, Плевен отново беше домакин на държавно първенство по ловна стрелба. Преди две години на ловно-стрелковия комплекс "Витска елия" се проведе и Балканиада, което е изключително признание за положените усилия за обновяване на стрелбището. С какво то е по-различно от останалите в страната и може ли да се надяваме след време да домакинстваме на световно първенство?

- Плевенското стрелбище е по-пространствено, с хубав фон. Това, което ни отличава от другите, е най-вече една доста модерна техника - "Лапорт", която е характерна за всички съвременни стрелбища в света. С гордост можем да кажем, че я притежаваме от 2003 г. Със същата метателна техника се проведе олимпиадата в Атина, с такава ще разполага и Пекин, който е домакин на следващата олимпиада.

Да мислим за световно първенство е сериозен оптимизъм. Там има изисквания, в които трябва да бъдат съчетани няколко вида стрелба, 50 коридора поне за стрелбата с пушка, което Плевен едва ли ще е в състояние в близките години да изгради като база. Ние можем да разчитаме по-скоро на кръг от световна купа, на големи турнири и имаме вече подобна заявка. Водихме разговори с изпълнителния директор, който идваше от среща с вицепрезидента на световната федерация по ловна стрелба. Изискването е да бъдат поне четири стрелбища, да има пространство за по-голям брой състезатели - от 100 до 600. Така че догодина живот и здраве и повече късмет можем да очакваме едно "гранд при" от световен мащаб, което е нещо голямо за Плевен.

Постигнахме много като организация на проведената Балканиада, което направи голямо впечатление на нашите съседи. Отзивите бяха страхотни - че на такова ниво и световно първенство не са гледали. Така че надеждите ни са свързани с "гранд при" догодина, а в най-тежкия случай - през 2007-а.

 - Достатъчно популярен спорт ли е ловната стрелба в България и има ли интерес от страна на младите хора към него?

- В света, ще си позволя да цитирам изказвания от последните олимпиади, най-елитарни са конният спорт и стрелбата "трап" и "скийт", която в България е известна като ловна стрелба, въпреки че е много далече от нея. Лично за мен това е спорт, който в света е много наложен и популярен. Например във Великобритания, в САЩ, в Корея, в Австралия това е религия. Винаги ориентацията на високоразвитите нации е била към техническите спортове, които се налагат все повече и повече. В България обаче състоянието на икономиката и статусът на българския гражданин се отразяват на този вид спорт, който е много скъп. Един изстрел струва колкото един хляб. А един стрелец, за да се поддържа във форма, за ден трябва да направи между 120 и 160 изстрела. Затова този спорт е почти невъзможен за хора, които са под нивото на средностатистическия българин. Ние търсим подбор горе-долу от изградени състезатели, деца, които идват подготвени от родителите си, от клубове, от ловните сдружения. Спортът става все по-популярен, като се има предвид, че в Северна България бе стигнал почти до нулево равнище. Вече се наблюдава раздвижване. Направи се много хубаво стрелбище в Луковит, във Варна се поднови базата, в Бяла започна да се гради нещо подобно. Събужда се Русе. Т. е. спортът е популярен, защото е свързан с най-старата професия в света - тази на ловеца. Лошото е, че тези, които най-много го обичат, са в тежко материално състояние и се налага да мислят преди всичко за насъщния. Бих се радвал, ако ние, българите, можем малко по-нормално да живеем, за да спортуваме.

- Като бивш състезател по ловна стрелба, вие ли ориентирахте дъщерите си към този спорт или те сами поеха по пътя на баща си?

- Най-малкото, което съм искал, е да ги паля в подобен вид спорт. При тях се получи един доста интересен момент. Жена ми е добър музикант, певица и като всички момиченца ги записахме на школа по пиано. Но бяхме пред пълен разгром - те изобщо не искаха да свирят, нито да правят нещо по-женствено. В желанието ми тогава да бъдат ангажирани с нещо ги закарах на стрелбището и им падна сърце на място. Тогава се поуспокоих, че те все пак ще имат някакво занимание.

- Бяхте областен лидер на движение "Гергьовден", общински съветник, кандидат за кмет. Защо скъсахте с политиката?

- Не бих казал, че съм скъсал с политиката. Никога не съм бил член на партията "Гергьовден", винаги съм се явявал като независим кандидат. Актуална бе темата да има контрол на гражданите, на обществото, хора, които нямат барикадно, партийно мислене. В един момент се оказа, че лидерът направи такъв преход, че смая всички членове на "Гергьовден" - с коалицията "Баба, дядо и внуче", с Каракачанов, а ние научавахме решенията по телевизията. Лично аз не бих искал да ангажирам никого с мнението си, но не мога да стоя на такава позиция, която се променя през седмици, през месеци или просто следва някаква конюнктура. Винаги съм искал да си бъда центрист, да остана независим, за да мога свободно да изразявам мнение и отношение. Почти непрекъснато са ми тежали решения на партийни централи. Много ситуации съм гледал, а и народът вижда до какви абсурди стига в момента националният парламент.

Но много малко хора късат с политиката, когато тя не иска да скъса с тях. Бих казал, че стоейки на чисто граждански позиции в това силно разслоение, което се получава, по-скоро не съм скъсал с политиката, а съм охладнял към нея.

- Мислите ли, че в България има достатъчно професионални политици?

- За съжаление в България повечето политици се изживяват само като професионални, като други не ги виждам. Лошото е, че хора от реалния стопански сектор, които трябват на държавата, не се включват, интелигенцията се държи малко като ощипана мома на хоро. Много партии не са променяли лидерите си дълго време, така че скоро нищо ново не може да се очаква. Самият вот на хората показа, че народът е разочарован.

- Как ще коментирате политическата ситуация в България?

- Това е едно голямо разочарование за всички хора. Самата активност при гласуването беше показателна - по-голяма част от българите нямат желание дори да отидат до урните. А един народ, който започне да смята, че по-разумното в този момент е да пие бира някъде, вместо да упражни своя граждански вот, е не само разочарован, но и смачкан. Това важи и за предприемачите, и за средностатистическия българин, който обикновено хвърля наказателен вот - във всички избори през последните 15 години го наблюдаваме този процес. Този наказателен вот събра "Атака" - крайно леви, крайно десни, нещо, за което Европа цъка с език, клати глава, гледа... Разбира се, не бива да се избиват нещата на шовинизъм. Много са тези проблеми, някой трябваше да ги каже. Може би народът искаше да чуе подобни послания. Не е това обаче добрата и разумната форма. Българинът е тотално обезверен. Той не вярва нито в Европейския съюз, нито в светло бъдеще. 15 години маршируваме на място.

- Ще се стигне ли според вас до предсрочни избори?

- И да се стигне, това не би променило нищо в парламента. Всички политически сили са в паника от предсрочни избори. Никой не вярва, че избирателите ще ги подкрепят. Всички си бяха приготвили голямата кошница, но ситуацията се оказа накрая доста уникална.

- Как се отразява нестабилната политическа ситуация на бизнеса в България?

- Много лошо и това тепърва ще се усети. Нужно е в парламента да се достигне до някакво решение, да се успокои ситуацията, защото такъв период на безвластие тежи. Вярвам, че всеки българин това го подтиска. Много е актуално да се цитират пороите и бедствията, а няма кой да вземе отношение. И слава богу, че природата не си каза тежката дума.

- Нормално ли е всеки втори човек в страната да нарича себе си бизнесмен?

- Според мен, не. Лично за себе си не мога да използвам подобно понятие. Имаме си хубава, българска дума и тя е предприемач. За нашите мащаби това, което представяме, че е едър капитал - то не е така. След като говорим за трансконтинентални корпорации, които идвайки тук, могат ни прегазят всички взети заедно, камо ли отделните предприемачи. А за града, в който живеем, не ми звучи много сериозно. Вероятно има хора, които са си повярвали, да не говорим, че всеки втори пък е президент на фирма. Не бива да се прекалява с нищо. Ние като че ли спазваме принципа на махалото на часовника - или сме в едната крайност, или сме в другата, никога не търсим средата.

- Съгласен ли сте с определението, че Плевен е град със затихващи функции?

- Не бих казал. Отдавам го по-скоро на самия преход, който се извършва в цялата страна. Смятам, че Плевен тепърва ще намери своето място, защото имаме традиции в производството на вина, шивашките предприемачи добре се ориентират. Но държавата е абдикирала изцяло от тези ресори. Не може тя да не инвестира в земеделието, в горските предприемачи, да няма защита на самите стоки - сега сме залети с китайски и турски боклуци просто защото няма нормален митнически режим и контрабандата мачка и най-малкия предприемач.

Смятам, че Плевен ще успее. Има добри европейски проекти за трансгранично сътрудничество, например "Воден път към Европа", който е за намаляване на автомобилния транспорт. И Плевен ще намери излаз към Европа през Дунава. Така че все още съм някакъв оптимист. Плевен не може да се развие сам за себе си. Нормално е държавата да дръпне. Защото в момента печелившите градове са тези, които имат например развит туризъм. Да вземем Варна, който е един бързоразвиващ се град, има инвестиции, голям интерес от страна на чужденците, защото разполага с пристанище, курорти. Плевен на какво може да разчита? Море няма, планина няма, река няма. Освен да потърси внедряване на съвременни технологии, съвсем модерни - ноу хау. Или да стане медицински център. Чувам, че сме предпочитани от японски инвеститори в тази посока. А след като е изградена подобна инфраструктура, защо да не се превърне и в балнеолечебен център. Не е страшно, че тук няма тежка индустрия. Просто хората трябва да се преориентират, преквалифицират. Проблемът е, че доста от тях са на такава възраст, че трудно ще започнат нещо от начало.

- Ще пострада ли дребният и средният бизнес след влизането ни в ЕС?

- Всеки решава да пострада сам. Ако средният и малкият бизнес търсят форма на обединение, това няма да се случи. Такова животно ЕТ в Европа може и да има, но да го държат като туристическа атракция - местният обущар, чиято фамилия от 800 години поправя обувки, или местният хлебар, който от 600 години пече хляб. Трябва да се търси обединението - по ресори, по камари, както е в целия свят и мисля, че има път в тази посока.

- Известен сте като запален ловец. Какви са очакванията ви за новия сезон?

- По този повод ще кажа един много стар ловджийски виц. Попитали мечката каква ще е годината откъм реколта, а тя рекла: "Много дренки ще има. - Що бе, бабо Мецо? - Щото много ми се ядат".

Та и ние - много силен сезон очакваме, много дивеч ще има. В интерес на истината годината запази дивеча. При прелетния имаше колизии - издавиха се доста пъдпъдъчета, но по отношение на фазана направихме добро разселване тази година. Дори намесата на хищниците и бракониерите не се оказа толкова ефективна, каквато би била една суша например. Така че очакваме, да не кажа като баба Меца, ама приличен сезон.

Ние подмладяваме нашия съюз, но разбира се, има както навсякъде много други ловци, хора с недобри намерения. Опитваме се това да го елиминираме. Хората повече се събират да се видят, да си поговорят. Не бива да се гледа на ловците като на придатък към Съюза на касапите, защото не е така.

- С кои известни личности сте ловувал?

- Доста са. Например княз Трубецкой, един от основните акционери на "Ню йорк банк", с един от големите шефове на НАТО, когото няма да спомена - той оглеждаше плевенски заводи, и с много други. Но има един основен принцип, който съм запомнил от приятели и от старите ловци - като ходиш на лов, гледай да няма по-голям началник от тебе, защото ловът тогава не е ловуване, а слугуване и се превръща в отрицателна емоция.

- Най-незабравимият ви излет?

- Те са много. Но имах случай преди десетина години. Воден от младежко желание, да го нарека донякъде и поведение на хулиганство, бях застанал на пътя на един 361-килограмов глиган, който гонехме няколко седмици и той все минаваше между пусиите. Тогава исках да покажа как ще го сваля с един изстрел. Гръмнах го, но той в общи линии ми отнесе коляното на десния крак. Това е един вид и положителна емоция, защото човек трябва да има такива неща в кариерата си. Запазих си главата на глигана, но като трофей не беше нищо особено, защото се беше бил с друг мъжкар и левият зъб бе счупен - неприятно за всеки, който търси трофей.

- Обичате ли да събирате трофеи?

- Всеки обича, ако си заслужава. Но, първо, човек трябва да има къде да ги изложи и второ, да е грижливо настроен към тях. Като се почерпим с приятели, дори и подарявам.

- Кои са трите най-важни неща в живота ви?

- Ще отговоря пак с анекдот: любов, любов и 12-и калибър.

- За какво мечтаете?

- Като всеки родител да видя децата си успели, да са здрави и тая държава най-накрая да издържи едно средно ниво, скромно казано, поне като Швейцария.

- Имате ли девиз или мото?

- Имам мото, с което се самоиронизирам, и то е: "Искам да бъда такъв, какъвто бях тогава, когато исках да съм такъв, какъвто съм днес".


 АРТСЕДМИЦА


Ивайло Атанасов, директор на Плевенската филхармония:

 

Зеленогорски разчиства лични сметки чрез Лауреатските дни

 

Ако продължава така, ще разкажа защо го прави, закани се музикантът

 

Страницата подготви Даниела ДОЧЕВА

"Oбщинското ръководство успешно ликвидира Лауреатски дни "Катя Попова". Един фестивал, който е едно от най-престижните събития в Плевен и е елемент от визитната картичка на града. 25-ото юбилейно издание е всичко друго, но не и фестивал. Това е опорочаване на форума, защото основната цел на неговото създаване е да даде път на млади лауреати, които са спечелили престижни международни конкурси, а не просто някакви. От този форум са тръгнали велики имена като Гена Димитрова, Александрина Пендачанска, Минчо Минчев".

Това заяви на пресконференция директорът на Плевенската филхармония Ивайло Атанасов в отговор на проведения неотдавна брифинг в общината. Той припомни, че 25-ото юбилейно издание няма да е фестивал, а някакви музикални празници. Това били три вечери, в които нямало нито един млад лауреат, с изключение на един виолончелист с голяма международна кариера, а това е в противоречие с концепцията на форума. Болката на ръководството на Плевенската филхармония е, че ако бъде погубен фестивалът, много трудно ще бъде възстановен след това. Огромна грешка било и това, че създаденият през 2003 г. оперен конкурс в рамките на фестивала сега няма да се състои.

"Този фестивал придоби шуро-баджанашки характер. Цитирам г-н Зеленогорски: "Живеем в общество на конкуренция, в което монопол и запазена територия няма за никого". Тогава защо е запазена територията за Студио "Примо" в културните афиши на общината?

Студио "Примо" е частна формация, в която шурека на г-н Зеленогорски Чавдар Вълков е водеща фигура. Аз питам: колко пари са изтекли от община Плевен през последните 2 години в посока Студио "Примо" през читалище "Лик"? По какъв критерий тази формация с диригент Владимир Бошнаков ще участва в Лауреатските дни?", отправи въпроси в публичното пространство Атанасов. Той допълни, че е несериозно да се твърди, че Плевенската филхармония се страхувала от конкуренция. Още повече, че тя не поставяла въпроса защо ще свири Софийската филхармония или оркестърът на радио FM Класик, а защо няма да участва тя. Шефът на филхармониците информира, че ако Плевенската филхармония бъде наета да свири, за трите концерта в програмата ще поиска сумата от 6 хил. лв. И допълни, че това е най-добрата оферта, като се има предвид, че само Софийската филхармония ще струва повече от 6 хил. лв. Освен това камерен състав на Плевенската филхармония можел да поеме концерта на Студио "Примо" само за 500 лв. Според него формацията на Чавдар Вълков ще свири за не по-малко от 2 500 лв.

Шефът на Плевенската филхармония убедено твърди, че трите концерта, единият от които е камерен, не може да струват повече от 15 хил. лв., което означавало, че останалите пари, отпуснати от общинския бюджет за фестивала, отиват в нечии джобове. Той заяви, че по случая трябва да бъдат сезирани съответните органи, които да извършат провера.

"Кметът използва служебното си положение да разчиства лични сметки с директора на Плевенската филхармония. Мога да го докажа и ако той продължава да поставя под съмнение живота на Плевенската филхармония и на читалище "Съгласие", които са стълбове на културата в този град, аз накрая ще разкажа публично за какво става въпрос. Недопустимо е от висотата на поста, който той е заел, да се ръководи от лични отношения и неприязан, загатна за бъдещите си действия Атанасов.

Според него градоначалникът за 6 години не се научил на някои административни неща, след като писал до Чилова, за да нареди на Плевенската филхармония да свири в Лауреатските дни, и то безплатно.

За да докаже, че нормалната практика в такива случаи е не да се минава през министъра, а да се контактува с директора на всеки държавен културен институт, цитира част от длъжностната си характеристика, в която пише, че "директорът на института ръководи цялата му дейност и носи отговорност пред министъра на културата за дейността. Директорът представлява института пред юридически и физически лица в страната и чужбина."

В заключение Атанасов припомни, че Плевенската филхармония открива новия сезон с много силна изява, с която за пореден път ще докаже своята конкурентноспособност. На 8 септември в зала "Емил Димитров" ще слушаме концерт под мотото "Легендарната Гена". Диригент е Георги Нотев, а вестник "BG Север" e медиен партньор на изявата. В него ще участват най-добрите ученици на плевенската прима: Андреана Николова - мецосопран, Елена Баръмова - сопран, Габриела Георгиева - сопран, Баяс Галан - сопран, Алексей Иванов - бас, Стефан Владимиров - бас, Бисер Георгиев - тенор. Публиката ще чуе 7 изпълнения - увертюри, арии и дуети от опери. На 10 септември със същата програма филхармонията ще закрие "Аполония" в Созопол.


Цветослав Преславов вдъхва свобода на камъка

 

В разговора с творбите си скулпторът вплита в тях времето

 

Работите му са независими и свободни като него самия. Потънал в своя интуитивен свят, сънува искрата творчески импулс, която ще запали в камъка. С чувството, че свещенодейства, ще престъпи за кой ли път към бъдещата си творба, видима и видяна само от него. Ще го обгърнe с топлината на ръцете си и ще го съживи. За да създаде нещо усетено с неговата душа и видяно с неговите очи, което ще заживее свой собствен живот и ще заговори на нечия друга душа.

Това е Цветослав Преславов. Потънал в себе си в уютната, светла атмосфера на тихата си къща в ж. к. "Сторгозия". На двора е ателието му, в което се вдъхновява и общува с камъка. Води разговор с него. И най-вече работи - часове без спир. Отстрани изглежда като че ли вае меко сирене, без усилия материалът с душа го слуша и се трансформира. Но всъщност това е резултат от голямо майстроство. Радва се, че камъкът е интелигентен материал, който не позволява да се навлиза в него без любов. Ако я няма, се ражда някаква безцелна форма в пространството.

А скулптурата измества пространството, убеден е той, и ако успееш да вплетеш в нея не само трите измерения, а и четвъртото - времето, тя ще остане завинаги в световното културно наследство. Времето е чувство. Не се съмнява, че точно чувствата определят мисленето. Времето е и единственият съдник. Сеща се за паметникът на Балзак от Роден, който е оценен чак след 20 години, когато създателят му си е отишъл от този свят. Или за портите на Христо Явашев в Сентрал парк, които са гениални заради оранжевия шафран. И за Давид на Микеланджело - скулптурата е гениална, защото авторът е изобразил психологическото състояние на Давид в момента, в който взема решение да убие Голиат, а не след това, както всички останали автори.

Начинът на мислене в изкуството е много важен. Виждам три предмета - гранитно паве, парче тухла и смачкано желязо. Превръщам ги в композиция, като ги свързвам с една арматурка и написвам "Навеки заедно. В едно произведение трябва да има идея, но тя е необяснима, невидима", казва Цветослав. Ето го Бонзо, страхотният стрелец, излязъл от приказките на Карл Санбърг, който оставя връвчица да виси от джоба му, за да се намира, като се загуби. До него е женска глава в диалог с дървена червена круша - тя може да е молитва за дъжд, или символ на плода във всичките му интерпретации. Близо е Мефистофел - ехиден, с мъничка душица като много наши съвременници. Още пет образа, изпълнени с психологическо съдържание, са в групата. Предстои раждането и на други 4 творби, които ще покаже авторът им през септември. Получил покана за изложба в София, след като ценители видели негови неща. Воден от местния си патриотизъм обаче той ще ги предложи първо на вниманието на съгражданите си - през септември тревното пространство пред съда в Плевен ще се превърне в галерия на открито.

Малко хора знаят, че огромният паметник-чешма на загиналите във всички войни българи в Долна Митрополия е дело на Цветослав. Само централната композиция - Св. Георги, е с размери 1,80 на 1,50 м. От двете му страни са птиците феникс като символ на Възкресението, а водата - на живота. От 5-метровия мраморен паметник повява традицията на българските възрожденски майстори. Цветослав е съавтор на чешмата до драматичния театър в Плевен заедно с Руси Дундаков - автор на герба на България, и Светла Найденова - живописец-реставратор.

Далече от ежедневната суета и показността Цветослав реализира убеждението си, че един творец няма право да си губи времето с прозаични неща. И за миг не забравя, че има две задължения в живота си - към семейството и към работата си, "останалото е плява". Гордее се, че в тези времена успява да издържа хората, които обича, с изкуството си.

Без да се замисли, би се върнал в Средновековието, ако беше възможно, защото тогава е било много трудно. А той смята, че е прекрасно да полагаш усилия, за да постигнеш нещо, и уважава страданията, защото те извисяват човек. "Много обичам китайската поговорка, че не само целта, а и пътят е важен. Ако се обърнеш след години и видиш след себе си само духовни трупове, каква цел си постигнал?!", не вижда смисъл в това той. Затова предпочита да подари нещо на точния човек, вместо да го продаде на безценица.

Най-обича да работи с гранит, защото е най-послушният и истински камък и при него няма половинчати работи. "В скулптурата има поезия и музика. Една мълчалива скулптура може да крещи от съдържание.

Аз знам какво правя. Вървя по своя път, от който няма да се отклоня, каквото и да ми коства. Държа на това да съм искрен. Истината те прави свободен. Аз се чувствам свободен и няма да продам свободата си за никакви пари." Какво ли пропуска да каже за себе си? Ако е пропуснал, казал го е любимият му поет:

 

Самотният човек

Борис Христов

Той има белег на челото си и сяда винаги на края.

Дори когато е висок, самотният човек е малък.

Събира билки или пък с теслицата на спомените дяла,

остане ли без работа - и мъкне вехтото си одеяло.

Глава на кон в полето свети и самотният човек отива

да я погледа просто - не че иска тя да бъде с грива.

Докато другите крещят или говорят за изкуство,

самотният човек на масата лови мухите и ги пуска.

Но ако пише стихове, той непременно ще остави

една сълза в очите или драскотина в паметта ви...

Той има дом и топла супа, но е толкова затворен

животът му, изхвърлен като каса в дъното на

коридора.

И тоя дом да се обърне с керемидите надолу,

той може пепел да яде, но няма да се моли.

В какъв ли огън е горял и под каква ютия -

за да научиш, трябва много вино с него да изпиеш...

Тъй както си върви с петно на ризата си чиста,

самотният човек в тълпата се изгубва изведнъж

като мънисто.

В едната си ръка той носи книга за душата болна,

а с другата самотният човек въженце стиска в джоба.


Тракийски култ

 

Иван Иванов фиксира душата в бронзова маска

 

19-годишният ученик оставя настроението в творчеството си

 

Вдъхновен от тракийските култови обреди и от балканската митология, Иван Иванов създава бронзови маски. Привлича го това, че траките са вярвали точно в тези неща, от които са се страхували, и отдавайки им почит, са се опитвали да ги омилостивят. Във всички свои пластики авторът вплита и собственото си настроение и психологическо състояние, но се асоциира най-пълно с тази творба, която обединява Слънцето и Луната - две състояния, две личности, две противоположности, закодирани в него чрез астрологичния му знак Близнаци.

Иван е само на 19, но заниманията му в сферата на изкуството са много сериозни в последните четири годни. До голяма степен му помага и това, че баща му е скулпторът Валентин Иванов, с който делят едно ателие. Двамата автори имат коренно различно виждане за нещата и създават много различни творби. Иван знае от опит, че отношенията баща - син са много деликатни и е доволен, че понякога съветите му към неговия родител са приети.

Младият творец няма определен стил, защото не обича рамките, а експеримента. Достатъчно е да види някаква илюстрация на интересен предмет, за да се забие в главата му поредната идея, която не му дава мира. Щом е свободен, задължително е в ателието. Единствено ангажементите му в училище го отклоняват от начертаната цел все още - да се занимава със скулптура. В момента посещава курсове по рисуване при Стилян Атанасов и се готви за кандидат-студентски изпити във ВТУ и Художествената академия в София догодина. Малко остана, скоро ще събера творчеството и ученето в едно, успокоява се той.

Още на 7 години Иван се занимава с живопис и сега също се връща към нея, но тя не му е достатъчна. Аз имам много енергия и обичам да пипна релефа, да го обгърна, да вляза в него, казва той. Винаги е предпочитал скулптурата за правене, а за гледане обича всичко.

За да създаде една маска, първо прави калъп, върху който я отлива, а след това я обработва с металорежещи инструменти. В дървена пластика третира темата за пастира - този, който води стадото в някаква духовна посока. А чамът присъства неизменно като символ на приобщаването - към идея, към група. За сега стои респектиран пред тежката артилерия на изкуството - каменната скулпура, но мечтае да проникне във всичките й тайни.

Иван не започва да работи, без да си е пуснал някаква музика. Подбира я според настроението си. Предпочитанията му са към нестандартните музикални проекти, които обединяват контрапункти и стилове. Самият той свири на китара, дори за кратко бил член на група.

В творчеството му намира място и интересът му към психологията, но не като наука, а като чисто практическо приложение. Силната му интуиция го води из вътрешния свят на човека, където търси отговорите, където се раждат идеите му за нови творби. Необичайната му зрялост за годините му го правят интересен и забелязващ се автор на всички общи изложби, в които е участвал до сега, а миналата година през юли дори успява да напрви самостоятелна експозиция в Къщата на занаятите. Негови работи са изложени и в софийски галерии, като голяма част от тях намират собствениците си из цялата страна. Най-мащабната изява, в която се е представял до сега Иван Иванов, бил пленерът в Кайлъка, организиран от фондация "Лице за изкуство и култура" през август 2004 г. Събитието било грандиозно, каквото отдавна не е имало в града според него. А той творил редом с автори от столицата, Пловдив, Плевен. Малко съжалява, че не успял да довърши съвсем своя проект от бронзови пластики с маски върху дърво, керамика и камък в рамките на определеното време, но пък изживяването било паметно.

Планове за далечното бъдеще няма, но с удоволствие би живял и творил в Халандия, Австрия или Италия, където се оценява по достойнство трудът на творците.


 НА СЛУКА


 

Пукотевицата по пъдпъдъци започва

 

Ловът на пернати се открива утре, 13 август

 

Страницата подготви Ралица ПЕТРОВА

Ех, че радостна се оказа заповедта на министъра на земеделието и горите, в която се определяше датата за откриване на ловния сезон тази година. Най-нетърпеливите авджии въздъхнаха с облекчение, тъй като се оказа, че няма да лъскат пушката чак до 20 август, а ще я нарамят цели седем дни по-рано.

От утре, 13 август, започва пукотевицата по пъдпъдъци, гълъби, гургулици, горски бекас и обикновена бекасина. В Плевенско по ловните полета ще се впуснат 28 дружини. Е, едва ли всичките им членове ще станат в съботните ранни зори и ще запашат с нетърпение висулките. Безспорно ще има и такива, които ще предпочетат да отидат направо за трапезата, а други пък ще останат вкъщи докато позахладнее - чак докъм 1 октомври, когато ще се тръгне за прасета.

Най-разнообразни варианти за отпразнуване на първия ловен излет за пернат дивеч са обмислили отделните дружинки. Оказа се, че май хитът през тази година са певиците, които ще извиват кръшна снага и глас пред ловците. За да могат едните още повече да се зарадват на точния си мерник, поглеждайки с нескрита гордост към натрупаните собственоръчно от тях пъдпъдъци, а другите, плакнейки очи, да разсеят мъката си от празната торбичка. Да ги забавлява добре оформена кака с микрофон са предпочели тези дружини, които не разполагат със собствена виличка. Техните колеги, успели да спретнат някое навесче или заслонче, са заложили предимно на мезетата и питиетата за по-добро настроение.

Иначе дивеч ще има. Наблюденията на специалистите са, че в региона пъдпъдъкът е достатъчен. Чува се да пее, което значи, че сватбува и се очаква още едно люпило. Запасът от гургулица също не е малък. Съмнения за известни загуби в следствие не на проливните, а на дълготрайните дъждове има за района на Плевен IV дружина, чиято ловна територия се разпростира над ж. к. "Дружба".

И за да е сигурно, че след като се настрелят по пъдпъдъци и гургулици ловците ще има и по какво да насочват пушки след 1 октомври, те продължават разселването на фазани. Плевенското ловно-рибарско дружество ще пусне в природата общо около 4 500 птици. Основното стадо вече е разселено, а сега се доотглеждат в изградени волиери на територията на дружините 45-дневни пернати, които скоро ще запърхат при другите.


По-голямо търсене на патрони преди този сезон

 

"Бенели", "Берета" и "Ремингтон" са предпочитаните марки оръжия

 

Значително по-голямо е търсенето на патрони преди откриването на този ловен сезон в сравнение с миналата година, твърди Тихомир Шопов, собственик на оръжеен магазин в Плевен. Като причина за засиления интерес от страна на местните авджии той посочва добрите запаси от пъдпъдък в региона. По думите му проливните дъждове, паднали в областта, не са се отразили пагубно върху запаса от прелетен дивеч, а времето дори е благоприятствало за неговото увеличаване.

Още от началото на юли е започнала трескавата подготовка на плевенските ловци за предстоящия ловен сезон. Естествено, най-търсени са патроните за пъдпъдък, гургулица и гълъб. А според джоба - съответно и марката. Една част от местните авджии се насочват към българския боеприпас, но повечето се спират на вносния, коментира Тихомир. Като, разбира се, и за него предпочитанията варират в зависимост от цената.

За пръв път тази година любителите на ловните излети могат да пробват точния си мерник с италиански патрони. Техният внос в страната ни бе предприет след като цената на българските бе леко завишена преди да се нормализира отново. Сега "Новел спорт", например, може да се намери на 29 ст., като цената пада с увеличаване на закупеното количество. Предпочелите "Шедит" пък трябва да се бръкнат само със стотинка повече. За да започнат да се търсят, всеки трябва да се убеди в качеството им, което ние сме тествали, казва Тихомир. И допълва, че ако приемем, че и при ловците има класа, а възможностите на местните не са чак толкова големи, то това налага търсенето на качествени патрони на по-ниски цени. По думите на съдържателя на оръжейния магазин все още организираните заявки от страна на дружинките не са чак толкова много, въпреки че боеприпасът, закупен на едро, излиза по-евтино.

"Бенели", "Берета" и "Ремингтон" са предпочитаните марки пушки на водещите фирми в областта на ловното оръжие от по-платежоспособните млади ловци, са наблюденията на Тихомир. Според него тези, които са с по-органичени възможности се ориентират към класиката в жанра - руската пушка - тежичка, но надеждна. Напоследък все по-предпочитани ставали пушките, модернизирани с мобилни шокове. По-рядко местните ловци се спирали на турските - копия на известните марки. Фактът, че всеки млад ловец трябва да свикне да стреля първо с надцевка или успоредка, предопределя до известна степен по-слабото търсене на полуавтоматите, коментира Тихомир Шопов. От ножовете най-предпочитани са испанските със средна цена от 60 лв, чието качество е значително добро.

Оказва се, че съвременният български ловец има невероятно голям избор от ловни дрехи. Съвсем спокойно всеки, който за пръв път грабва пушката, може да се екипира на сравнително изгодна цена - естествено, ако предпочете родното производство. Панталон, риза и елек, ушити в България, ще му струват средно около 57 лв. Цената на комплекта ще се повиши от 4 до 12 лв., ако се прибави и шапката. Любителите на марковите дрехи пък ще трябва да заделят около 70 лв. за елек, ризата може да им стъпи и на 150 лв., като всъщност толкова при желание могат да платят и за вносна шапка.

Търсенето на ловни аксесоари, пушки и дрехи показва, че подготовката за предстоящия ловен сезон, който тази година ще бъде открит на 13 август, е в разгара си. Кой обаче ще има най-голям късмет на предстоящите излети, тепърва ще се разбира.


30 мераклии за пръв път нарамват пушката

 

30 ловци за пръв път ще нарамят пушката при откриването на този ловен сезон за пернат дивеч, каза за "BG Север" Стоян Стоянов, ръководител "Ловно-рибарско стопанство" към ЛРД - Плевен. Мераклиите да започнат да показват точния си мерник вече са членове на дружеството. Те са успели да се преборят с теорията и практиката след проведения курс, други 23-ма кандидат-авджии не са успели да се представят достатъчно добре, за да получат тапия. Те ще имат право отново да се явят на изпит чак догодина, след като още веднъж преминат курса на обучение.

Въпросът за повторното явяване на курс и в последствие на изпит трябва да се преразгледа, е мението на Стоян Стоянов. Като специалист в тази област той смята, че е необходимо проблемът да се разгледа на ниво Съюзен съвет и Национално управление по горите. "Според мен не е нормално един кандидат-ловец, който е вложил дадена сума от например 300 лв., да няма възможност след месец да се яви на поправителен, а трябва да чака следващата година. Немислимо е при тази стагнация на живота да се изисква нов курс и нова сума", категоричен е Стоянов. Според него безспорно задължително е преди повторното явяване на изпит да се минат практическите занятия, но не и теоретическите.

Пет човека са отпаднали след курса по подборен отстрел на изпитите в Плевен. Мераклиите да се сдобият с този документ са били 18.


Вкусно

 

Пъдпъдъци с доматен сос

 

Изчистете три пъдпъдъка, измийте ги, посолете ги, поръсете ги с черен пипер и ги сложете да се пържат с 1/2 чаша мазнина, като ги обръщате, за да се зачервят равномерно. Извадете ги в чиния, а в мазнината запържете 1 ситно нарязана глава лук. Прибавете 5 - 6 обелени и нарязани на ситно червени домати и сол. Като изври сокът от доматите, налейте гореща вода и върнете пъдпъдъците. Похлупете плътно ястието и го оставете да ври на слаб огън.

Разрежете на две по дължина готовите пъдпъдъци и ги залейте със соса, към който сте прибавили 1 лъжичка прясно мляко и ситно нарязан магданоз.

 

Пъдпъдъци в патладжани на фурна

 

Изберете едри патладжани на брой колкото са пъдпъдъците. Измийте ги и отрежете колкото е възможно по-дълбоко дръжките им. Издълбайте ги, като оставите околовръст 1 см пласт. Посолете ги и ги оставете да постоят 1/2 - 1 час, след което отново ги измийте.

Изчистете и измийте пъдпъдъците. Посолете ги и ги поръсете с черен пипер. Сложете по 1 пъдпъдък във всеки патладжан. Наредете патладжаните в тавичка с отвора нагоре, похлупете ги с червен домат, полейте ги с по две лъжици мазнина и ги опечете в умерена фурна.

Поднесете ястието топло със салата по избор.

 

Задушени гълъби

 

Изчистете два гълъба, измийте ги и ги посолете, след което привържете крачката им към тялото. Увийте ги в тънки парчета от сланина и ги запържете до зачервяване с 3 - 4 лъжици мазнина.

Прибавете два моркова и две глави лук, нарязани на филийки, и също ги запържете.

Налейте една чаша бяло вино и 1/2 чаша вода. Посолете ястието, подправете го с черен пипер и го оставете да ври на слаб огън около 1 час.

Нарежете на две по дължина сварените гълъби, сложете ги в голяма чиния и ги залейте с прецедения сос. Като гарнитура поднесете пържени картофи или моркови.

По същия начин могат да се приготвят пъдпъдъци и яребици.


Истина е...

 

Кадем гарантира точен мерник

 

Според поверието трябва да допреш бренеке до интимните части на жена

 

Трескаво оживление забелязали тези дни папараци сред една част от ловците в Плевенско. Нетипичното им поведение породило тутакси любопитство у обикновените хора, които чрез системата "от ухо на ухо" се опитвали да разберат какво аджеба толкова ги мъчи авджиите. Дали се притеснявали, че ще си изхабят уменията по пъдпъдъците и няма да могат да опушкат глиганите още в първия ден, разрешен за лов на едър дивеч? ( Е, и друг път се е случвало!) Или ги терзае гузна съвест, че зарязват половинките си у дома, отдавайки се безрезервно на страстта си в почивните дни? (Вече са им свикнали!)

Оказа се обаче, че всички, неангажирани с лова, са доста далече от истината в предположенията си. И то защото, естествено, не са нясно с неписаните закони на ловците. И с поверията им - за късмет и успешен лов на дива свиня. А те се оказаха от странни по-странни...

Не е фатално, например, ако не извадиш късмет на даден излет за дива свиня, утешават старите ловци новобранците, решили след пернатия дивеч да се пробват на нещо по-едро. Има рецепта, чието изпълнение ти гарантира, че при следващото преследване на дивеча ще бъдеш най-пръв от всички. За целта трябва само да помолиш колега авджия да ти подари бренеке. И още почти на момента да намериш доброжелателно настроена българка, която да се съгласи на направи това, за което я помолиш. А то е просто да допреш бренекето до интимните й части, което светкавично означава, че си взел кадем и ти гарантира невероятен успех в следвщия излет, та и през целия сезон. Е, ако жената не е твоята собствена и е малко по-срамежлива, има и друг вариант, който не е предпочитан от ловците. Не да вземеш кадем, а да ти го дадат. Т. е. помолената дама трябва сама да извърши свещения ритуал, след което с най-чисти и позитивни мисли да върне вече безценното бренеке. За да бъде кадемът истински обаче, всичко трябва да се случи пред очите на ловеца. Един вид, за да е сигурен, че няма да го измамят. А не дай си боже някоя да ти откаже - сигурен знак, че през целия сезон ще си хабиш патроните на вятъра...

Та заради това поверие било оживлението сред местните ловци, стана ясно по-късно. Изненадващо още преди да бъде открит ловът на пъдпъдък авджиите трескаво разменяли бренекета - подарявали и взимали като подарък, с надеждата, че ако успеят да вземат кадем, празно след 1 октомври няма да има...


СМЯХ

 

Двама ловци се срещат в гората:

- O, на лов? Ами ако срещнеш някоя мечка?

- Няма страшно - аз съм с памперс...

* * *

Двама ловци се изгубили в гората. Лутали се дълго, но не успели

да се ориентират и единият предложил на другия:

- Ще стрелям три пъти, може някой да ни чуе.

Така и направил. Почакали половин час, но нищо не се случило.

- Стреляй и ти три пъти - казал единият, дано пък сега някой ни чуе..

- Добре - отговорил другият, обаче имам само една стрела...

* * *

Между ловци:

- Вчера треснах две прасета.

- И какво, да не са бесни?

- Прасетата не, ама собственикът им побесня.

* * *

Двама ловци попадат на следи от лъв.

- Иди да видиш накъде е тръгнал - казва единият.

- А ти?

- Аз ще проверя откъде е дошъл...

* * *

Докато двойка ловци били в гората, единият от тях паднал неочаквано.

Изглеждало, че не диша, а очите му се извъртели като на мъртвец.

Другият ловец извадил мобилния телефон и набрал "Бърза помощ":

- Приятелят ми е мъртъв, какво да правя?

Операторката с приятен и спокоен глас му казала:

- Спокойно, можем да помогнем. Първо трябва да сте сигурен,

че той наистина е мъртъв.

Малко тишина, след което се чува изстрел.

- ОК, сега какво?

* * *

Ловци погнали един заек в планината и по едно време го загубили.

Виждат един овчар и го питат:

- Да си видял някакъв заек наоколо?

Овчарят отговорил:

- Ей сега мина оттук един мъжки заек.

- Е как пък разбра, че е мъжки?

- Ами понеже разправяше: Ще ме хванат за оная работа! 


 БИЗНЕС


Инж. Петър Найденов, шеф на "Метаком - СЛЗ":

 

Качеството ще реши проблема с конкуренцията

 

Стоманолеярният завод преследва европейските стандарти

 

Инженер Петър Найденов е един от доайените на машиностроенето в Плевенския край. Близо 30 години той гради своето име на специалист, а и името на завода, в който се труди. "Метаком - СЛЗ", чийто шеф е сега, е част от холдинга Технология на металите в Плевен, като изработва предимно промишлените отливки за машините на завод Вапцаров - другият голям член на холдинга. Прави успешни усилия в посока износ на детайли за западни пазари.

 

Интервю на
Дора ДОНЧЕВА

- Инж. Найденов, каква е днес производствената характеристика на завода, как се развиват пазарите ви при тази конкурентна среда, в какво инвестирате?

- Доста работливи сме, за първото полугодие имаме ръст на продукцията си с 30 на сто в сравнение със същия период на миналата година, имаме и печалба. Инвестирахме в нови машини с цифрово управление, вложихме около 200 000 лева в тях. По-точно собственикът на холдинга прави тези инвестиции, не разчитаме на никакви други средства по разните програми. До средата на август работниците ни са в отпуск, правим основен ремонт на сградите.

Това, в което инвестираме в последно време, е с цел да създадем по-добри условия в завода за работа и да разширим износа, съотношението износ -вътрешен пазар е 40 към 60 на сто. Изнасяме продукция за Гърция, Италия, Германия. Двеста човека сега работят във фирмата, съкращения не е имало от години, може би ще търсим нови работници след изпълнение на инвестиционната програма. Знаем, че производството ни е трудно, мъчим се да го направим по-привлекателно, но все пак машиностроенето не е лесен занаят.

- Машиностроенето не е в приоритетите ни за влизане в Европейския съюз, но все пак на какво вие разчитате за защитата му и неговото развитие? Има ли при това положение бъдеще за него?

- Това е занаят и всеки, който може да прави конкурентен продукт за пазара, има и ще има своето място в него. Ако имаш достатъчно средства и можеш да инвестираш, ще бъдеш на пазара. Но и ако мислиш, че това, което е било преди 15 години, ще се работи, лъжеш се. Ние изоставаме многократно от това, което правят на Запад. Говоря за машиностроенето, а ние сме част от него. Но все пак сме и малко облагодетелствани като леяри, защото по-можем да балансираме с цените, стига държавата да не вдига много стойността на суровините, които са нейна собственост засега. Напоследък цената на металните отпадъци се повиши доста, не само у нас, а и на международния пазар. Китайците поголовно предлагат дъмпингови цени, намесват се и тук и това създава доста проблеми.

- Кое е най-важното за вас при подготовката на държавата ни за влизане в Европейския съюз, ще успеете ли да задържите днешните си позиции в износа?

- Проблемът при нас е преди всичко в екологията. Начините на работа предполагат отделяне на вредни емисии, запрашаемост на трудовата среда. Сградният ни фонд е от 1965 година, халетата са отворени и зимно време топлим атмосферата. След като влезе в сила от началото на миналата година Законът за екологията, той предполага абсолютно наново инвестиции, за да можем да отговорим на изискванията на Европейския съюз. Ние сме приели програма до края на 2005 година, с която трябва да влезем в някаква рамка по изискванията на Закона за опазване на околната среда. Затова и предприехме този основен ремонт на сградите. Защото ни е ясно, че ако нищо не правим, сами ще се затворим до 2007 г. Или при самото ни влизане в ЕС през 2007 г. евентуално, те пък ще ни затворят. Защото изискванията на европейците са такива, че ако не отговаряш на условията, каквито са при тях, отпадаш.

Внедрихме две нови индукционни пещи на мястото на електродъговите, които създаваха запрашаемост, стремим се с аспирационни уредби да елиминираме максимално запращаемостта и с вкарването на природен газ да подобрим още обстановката за работа. Залагаме извънредно много на тази програма, за да подобрим не само условията на труд и производителността, а и да бъдем конкурентни на западния пазар, където се мъчим повече да продаваме. Иначе по отношение на качеството сме внедрили световните системи, имаме знака на СЕ, изградихме съвсем нова лаборатория за проверка на отливките и всичко това все в една посока - качеството. Защото ни е пределно ясно, че конкуренцията се решава от качеството на всеки детайл, на всяко изделие.


Пазар

 

Фаянс и теракота най-търсени през август

 

Еми СТАЛЕВА

Ремонтите и преустройствата на жилища в Плевен доведоха в началото на август до засилено търсене на фаянс и теракота по магазини и складове за строителни материали, информираха търговци от бранша. В края на юли са продадени с 25% по-големи количества, отколкото през последните две седмици на месец юни. Обикновено клиентите пазаруват необходимото за настилане на площи от по 15 - 30 кв. м и по-рядко - над 100 кв. м, показа репортерска проверка.

Цените на фаянсовите плочки са стабилни, твърдят продавачи по магазините. Те варират от 0,17 до 0,85 лв. за една и се предлагат главно в два размера - 15/15 и 20/30, докато разцветките и нюансите са доста повече. Прави впечатление, че по-търсени са светлите плочки, които се използват за бани и кухни, смятат производителите. Според тях българското производство заема над 65% от нашия пазар, останалото е внос. Цената на вносните фаянсови плочки е с 30 - 40% по-висока от тази на българските.

С повече от 30% е скочило търсенето на теракота в средата на юли в сравнение с двете последни седмици на юни, сочат данните. Теракотните плочи се ползват главно за подмяна на подови настилки в жилища и офиси, както и в някои магазини. Обикновено се купуват между 50 и 70 кв. м. Основно на пазара според търговците се търсят два размера - 20/20 и 30/30. Според качеството им търсенето се разпределя така: 30% се пада на първо качество, 40% - на второ, и 30% - на трето качество. В момента на нашия пазар цените на теракотата варират от 0,45 до 1,20 лв. за брой в зависимост от размера на плочките и качеството им.

Теракота и гранитогрес у нас се внасят в значителни количества. Вносните плочки са предпочитани за луксозните нови сгради и за ремонта на новозакупени луксозни апартаменти, обясниха търговци. Според тях в момента особено силно е търсенето на теракота по Черноморието, където се довършват големи обекти - хотели, ресторанти и приватизирани почивни станции. Много търсена в Плевен и очевидно модерна напоследък е испанската теракота, която има цени с 45 - 55% по-високи от българските плочки, и се предлага в над 30 разцветки.

И през август продължава стабилното търсене на фаянс и теракота, твърдят търговци. Според тях пикът на пазара ще е към края на месеца, докато през септември покупките ще паднат до равнището през май. Очаква се увеличение на пазарния дял на вносната теракота у нас до 45 - 50%.


Бизнесклиматът бил по-лош през юли

 

Мила СТАНЕВА

Оценката за бизнесклимата през юли е с 3,5 пункта под равнището от предходния месец, показва анкетата на Националния статистически институт (НСИ) за стопанската конюнктура в страната. През юни бе достигната максималната стойност от 35,4% от 1994 г. насам, припомнят от института.

Най-голямо намаление се отчита в промишлеността. Там оценката за бизнесклимата е с 6,6 пункта по-ниска в сравнение с юни. Мениджърите са по-умерени за бизнессъстоянието на предприятията си, а производствената активност се оценява като слаба. От април до юли 2005 г. излишъкът от мощности се е увеличавал, като средното натоварване в промишлеността е паднало на 62,2%, с 2,3 пункта под априлското равнище. За същия период намалява и осигуреността с поръчки. Рязко се влошава и конкурентната позиция на предприятията за вътрешния и външния пазар.

След три поредни дългосрочни максимума за последните 11 години през юли бизнесклиматът в строителството също отчита спад от 2,1 пункта. Все пак строителната активност продължава да се повишава, нивото на поръчките се подобрява, остават и благоприятните очаквания за нарастване на заетите в сектора. По отношение на продажните цени инфлационните очаквания нарастват.

За разлика от промишлеността и строителството, в търговията на дребно се отчита лек ръст от 1,2 пункта през юли. Основен проблем, който поставят търговците на дребно, е недостатъчното търсене. В същото време очакват повишение на цените в отрасъла.

Стопанската конюнктура в сектора на услугите остава благоприятна. Високи са и оценките за търсенето на услуги. Същевременно очакванията им за следващите три месеца са по-малко оптимистични в сравнение с месец по-рано.

През юли от НСИ отчитат леко покачване на очакванията за по-високи цени през следващите месеци.


Разпродават "Плевен - БТ" през септември

 

Имоти на дружеството за близо 4 млн. лева отиват на търг

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Публичен търг за разпродажба на недвижими имоти на "Плевен - БТ" АД е насрочен за септември, съобщиха от дружеството. Съгласно оценката на специалистите на тезгяха слагат сгради и съоръжения на стойност 3 831 000 лв.

Офертата към купувачите включва поземлен имот от 9 800 кв.м, който се намира на площад "Миндиликов" № 1 в Плевен, е записано в документацията на дружеството. Недвижимостите за продажба представляват производствена сграда, складове, административно-битова сграда и гаражна клетка, както и някои съоръжения, разположени на тяхна територия.

Собствениците на фабричната сграда, която се явява реституиран имот, вече са упълномощили изпълнителния директор на "Плевен - БТ" за съвместна продажба на техния дял, заедно с останалите материални активи на дружеството.

Желаещите да участват в конкурса могат да закупят документация, както и да правят посещения и огледи на територията на обявените имоти до 31 август, уточниха от дружеството. Необходимите книжа за купувачите и конкретните условия на търга са описани в конкурсната документация и се подават в деловодството на "Плевен - БТ", което се намира в с. Ясен. Офертите трябва да бъдат поставени в запечатан непрозрачен плик.

Конкурсът е насрочен за 1 септември от 13 ч. в заседателната зала на дружеството в с. Ясен.


 АГРОАКЦЕНТИ


Фермерите отрязани от субсидия за месеците август и септември

 

1 022 млекопроизводители от областта са получили пари за април и май

 

Страницата подготви Ралица ПЕТРОВА

Твърде голяма е вероятността производителите да не бъдат субсидирани за произведено и продадено първо качество краве, овче и биволско мляко за август и септември. Това заяви за "BG Север" директорът на фонд "Земеделие" в Плевен Илиян Илиев. Алтернативата от 9-те милиона лева, гласувани по тази целева субсидия за цялата страна, да останат, след като бъдат изплатени парите за юни и юли, е почти невъзможна. Това става ясно от писмо, изпратено до областните дирекции от управителния съвет на фонд "Земеделие", в което се препоръчва на регионалните ръководства да информират стопаните за предстоящата възможност.

1 022-ма производители от областта са получили субсидия за април и май, информират от фонда. Сумата е предоставена за произведени и продадени 6 млн. 815 хил. литра краве мляко, за 206 586 л овче и за 11 575 л биволско мляко. Изплатената субсидия от 356 018 лв. е за общото количество от 7 033 109 литра. В сравнение с миналата година, през тази броят на подпомогнатите от държавата производители бележи лек спад. Според Илиян Илиев за това е повлиял донякъде и фактът, че през 2004 г. е имало стопани с по една крава и с малко продадено мляко. Не е изключена възможността те да са преценили, че субсидията, която получават, е доста по-малка от това, което трябва да заплатят като задължително социално осигуряване, предполага директорът. И допълва,че въпреки това плевенската дирекция е рекордьор по брой земеделски производители, получаващи субсидия за качествено мляко.

До 20 август е крайният срок, в който се приемат документи от земеделските производители за субсидия за произведено и продадено овче, краве и биволско мляко за юни и юли. Ако стопанинът е кандидатствал и съответно получил субсидия за април и май, необходимите документи, които трябва да предостави, са сертификат за качество, копия на фактури за платени проби за анализ на качеството, разходни касови ордери при физическите лица, с които да докажат, че са получили парите от продаденото мляко, и фактури при фирмите, припомня Илиев. Отделно ще бъде подписан анекс към договора от първото кандидатстване, с което процедурата се улеснява. Тези, които не са получавали субсидия, освен този набор от документи ще трябва да представят още удостоверения от Данъчното и от НОИ, анкетна карта за регистрация като земеделски производител и декларация за броя на животните.

103 земеделски производители от Плевенско са получили целева субсидия за подпомагане на жътвената кампания, показва статистиката на фонда. Разпределените между тях средства са 339 370 лв.


При среден добив от 344 кг/дка приключва жътвата в Плевенско

 

Цената на пшеницата пада до 150 лв./т, зърното за фураж се търгува по 13 ст./кг

 

Почти на 100% е приключила жътвата на пшеницата в Плевенска област при среден добив от 344 кг/дка. Водеща по този показател е община Пордим с 381 кг/дка. Високи резултати са получени и в Плевен, където средно от декар са добити по 380 кг. 379 кг от дка са регистрирани в Долни Дъбник. Полученото зърно в общините на региона е общо 311 714 тона от 907 047 дка реколтирани площи. Пострадали от наводненията са близо 19 хиляди декара.

При среден добив от 265 кг/дка приключи и жътвата на ечемика в Плевенско. От засетите 245 845 дка с културата са реколтирани 239 878, т. е. пропадналите площи са 5 967 дка. Получени са близо 64 хил. тона. Най-висок среден добив е регистриран в община Долни Дъбник - 327 кг/дка, след това се нарежда Кнежа с 300 кг от декар. Най-слаба е реколтата от ечемик в Никопол - 207 кг/дка. Дунавската община е изпреварена от левченската, където, въпреки че е отбелязан най-висок процент съсипани предимно от дъждовете площи, са получени 288 кг средно от декар.

Средният добив от пшеница за Плевенска област е добър, като се имат предвид наводненията и забавянето на жътвата с 20 дни, коментират експерти. Тъй като реколтата е сравнително добра и в Добрич, не се очаква нашият регион "да изнесе на гърба си" нуждата от жито в страната. Друг е въпросът с качеството на добитата пшеница. Въпреки че първите партиди бяха с относително по-високи показатели, то следващите, окачествени в плевенската лаборатория, показват малко по-занижена тенденция, коментира Венцислав Милев, шеф на регионалната слубжа по зърното и фуражите в Плевен. Той определи качеството като "нито много добро, нито много лошо.

След като стана ясно, че няма да има недостиг на зърно от новата реколта, цената на пшеницата рязка падна. Сега житото в Плевенско се продава за около 15 ст./кг. Фуражната пшеница върви по 130 лв./тон, коментират търговци. В същото време брашното задържа високите си стойности, а цената на хляба расте. Мелничари обясняват скъпото брашно със закупената от тях в началото на жътвата пшеницата от новата реколта на висока стартова цена, която достигна до 180 лв./т.

Публичните складове в Плевенско са обеззаразени и готови за съхранение на пшеницата, информират от службата по зърното и фуражите. Тяхната вместимост дори не е достатъчна на територията на областта, след като "Зърнени храни 97" вече не изпълнява ролята на лицензирано зърнохранилище, коментират от бранша. Голяма част от кооперациите продължават да прибират пшеницата в собствени помещения, които са без вентилация, и съхраняването за по-дълъг период в тях се оказва проблемно. Затова председателите търсят пазар на житото, дори и на по-ниски цени.


150 000 т жито са окачествени в новата лаборатория

 

150 000 тона зърно са окачествени в новата лаборатория на плевенската служба по зърното и фуражите, която започна да функционира преди месец.. Ремонтът в помещенията, които се намират на 15-ия етаж в сградата на бившия ОАПС, вече е приключил. Модерната база и съвременната апаратура са предпоставка плевенската да стане четвъртата в страната акредитирана лаборатория след София, Добрич и Варна.

В лабораторията се правят абсолютно всички анализи на зърно и зърнопродукти. Специалистите работят със съвременна апаратура, предстои доокомплектоване с най-модерната технология. Заявените новости, от които се нуждаят експертите, са на стойност до 50 000 евро. 40 хиляди лева е стойността на апарата за определяне на суров протеин, с който в момента се работи. Лабораторията разполага и с апарат за определяне на сурови мазнини. В едно от помещенията има и т. нар. камина, която отвежда навън всички миризми и запрашавания.

Екипът на лабораторията се състои от двама души - старши и младши експертите Светла Спасова и Диана Иванова.


Засилват контрола срещу горски и полски пожари

 

Да се сформират екипи между регионалните управления на горите и регионалните звена Пожарна и аварийна безопасност, които да засилят контрола за недопускане паленето на стърнища в земеделските имоти и сухи треви, гласи разпореждане на началника на НУГ инж. Илия Симеонов и директорът на НСПАБ ген. Кирил Войнов в указания за съвместни действия за превенция и борба с полските и горски пожари по време и след приключване на жътвата.

Кампанията по прибиране на зърнената реколта е към края си, след което може да се очаква отново от страна на земеделски стопани и арендатори неспазване на забраната за изгаряне на стърнища и растителни остатъци. По традиция август е най-пожароопасният месец, което налага строг контрол както върху състоянието на техниката, ангажирана с жътвената кампания, така и по осигуряване на задължителните негорими ивици между посевите и прилежащите територии, е записано в указанията. Да се повиши готовността за общи действия с организираните групи за гасене във всички общини и населени места, като се уточнят всички детайли в случай на възникване на пожар, е друга мярка, посочена в документа. Едновременно с това се нарежда в държавните лесничейства и дивечовъдни станции в районите с висока степен на пожарна опасност в горите, намиращи се в близост до земеделски имоти, да се организират 24-часови наблюдения, обход и патрулиране от горски служители и пожаронаблюдатели, снабдени с комуникационна и транспортна техника.

При възникване на кризисна ситуация в земеделските и горски територии да се уведомяват своевременно общинските и областни съвети по сигурността и управление при кризи с цел навременното осигуряване на необходимите сили и средства, гласи друга разпоредба.


АГРОКОНСУЛТАНТ

 

Свалете магазините от кошерите, окопайте лозето - но плитко

 

Най-важното мероприятие за пчеларите през август е да извършат основен преглед на пчелните семейства, припомнят специалистите. Това е времето, в което трябва да се свалят магазините. Задължително е да се преценят пчелните семейства по сила, качество на майката, качество на меда и прашеца, броя и количеството на плодниковите пити. При нужда се осигуряват качествени хранителни запаси в пчелното гнездо, чрез поставяне на пити с мед от помощни семейства или с концентриран захарен сироп 2:1 в големи количества за кратък период. Крайно време е да се подменят старите майки с млади и високопродуктивни. Те могат да се отгледат и от самия пчелар или да се закупят от лицензизан майкопроизводител. През този период се подрежда гнездото. Използва се наличната късна паша. Същевременно се извършва подбудително подхранване за отглеждане на млади пчели за зимуване, като се подава захарен разтвор (1:1) на пчелното семейство през два-три дни. Центрофугират се питите с манов мед. Следи се за американски гнилец. Борбата срещу вароатазата започва до 10 -15 август с "Варостоп".

В зеленчуковата

градина август

е време

за обилно плододаване и прибиране на зеленчуците - домати, краставици, средно ранен пипер, патладжан и др. Препоръчва се беритбата да стане в по-ранните часове на деня. В началото на месеца се изважда арпаджикът, който се сортира и се просушава на сянка. В сухо време се вадят и късните картофи. До средата на месеца се сеят салати и спанак за есенно производство. Отстраняват се върховете на късните домати, за да се ускори узряването и наедряването на плодовете. Прекършването се прави така, че над последното съцветие да останат 2 - 3 листа. Към края на август времето се захлажда и падат роси, които благоприятстват развитието на брашнести мани по доматите и краставиците. Пръскане се извърша само в краен случай, като се спазва карантинният срок за беритба, посочен за всеки препарат. Извежда се борба срещу зелевата листна въшка и зелевата пеперуда при късното зеле.

Младите овощни

дървета,

чиято коренова система все още не е изградена, са чувствителни на летните засушавания, припомнят специалистите. Две или три поливки през август с по около 20 литра вода на дръвче ще се отразят благоприятно на развитието им, съветват те. В ягодовите насаждения може да се попълнят празните места, като се насочат ластуните към тях. От едно растение не бива да се използват повече от 3 - 4 ластуна. В края на месеца ягодите започват да залагат цветни пъпки.

Подхранването с фосфорен тор благоприятства този процес. През август привърша и беритбата на малините, като това е моментът на резитбата им.

Редовно, но

плитко окопаване

на лозята

трябва да се извършва през август, за да не се стигне до загуба на влага, съветват агрономи. Щом започне да се прошарва червеното грозде и да омеква бялото, е необходимо да се преустанови обработката на почвата. Ако лозите страдат от суша и съществува възможност за поливка, тя не трябва да се пропуска, защото започнат ли да зреят зърната, ще бъде късно, категорични са специалистите. През август се откриват новозасадените облагородени лозички и се премахват всички корени от присадника и подложката до най-ниско разположените. След като се зарие пръчката, новите леторасти трябва да останат открити в основата до есента, за да узреят по-добре.

През втората половина на месеца зрее гроздето на ранните десертни сортове. За да се намали засенчването и за да се осигури по-добро проветряване и осветляване на гроздето, се препоръчва кършене на леторастите и премахване на 5 - 6 листа в зоната на зреенето. Премахването на листата около гроздовете има предпазващ ефект от сиво гниене, особено ако падат чести валежи. Август е подходящ месец за риголване на площите за нови лозя. То се извършва поне три месеца преди засаждането, за да улегне почвата, която преди това е наторена основно.


 СПОРТ


Плевенските участници в световния шампионат карат с тежки контузии

 

Отборът на Приста ойл рейсинг гони трета поредна победа в Д. Митрополия

 

Страницата подготви Любомир ПЕТКОВ

 

Единственият български представител в световния шампионат по мотоциклетизъм на писта в клас 1000сс Суперщок - Мартин Чой (Сузуки), завърши на 23-о място в шестия кръг, който се проведе на пистата "Брендс Хеч" във Великобритания. По време на петъчната квалификация състезателят на плевенския клуб Приста ойл Чой претърпя сериозно падане, от което последствията бяха счупен глезен и извадено рамо. Въпреки това, той продължи и завърши квалификационната сесия с 29-о време, което потвърди и в последвалата втора квалификация. Преди инцидента, по време на свободните тренировки, Чой даде 10-о време, което беше само с 4 стотни по-слабо от това на победителя в състезанието Кенан Софоглу (Ямаха). В последния старт пилотът на Приста ойл рейсинг участва с шина и на инжекции. Въпреки че започна надпреварата от последния ред, Мартин Чой успя да навакса шест позиции и две обиколки преди финала вече се движеше 23-ти. Мартин Чой се прибра в България за медицински прегледи. Все още не е ясно дали пилотът ще може да участва в следващите кръгове. В календара на Световната мотоциклетна федерация седмият кръг е на 4 септември, на пистата "Асен" в Холандия.

Другият представител на Приста ойл рейсинг Александър Тодоров, който тази година участва в клас 250сс на световния Мото гранд при шампионат, направи пробно каране по време на състезанието от националния шампионат в Плевен, след получената контузия на свободните тренировки за гранд при на Холандия. В Плевен той направи 14 обиколки в клас 1000сс. Очакванията са Тодоров да може да стартира в предстоящия кръг на пистата в Бърно на 28 август за GP на Чехия.

Третият кръг от държавния шампионат по мотоциклетизъм на писта започва днес, 12 август, на пистата в Долна Митрополия. За втора поредна седмица най-добрите пилоти ще мерят сили край Плевен. Амбициите на домакините от Приста ойл рейсинг тийм са да спечелят отново отборната надпревара, както миналата седмица. В събота и неделя Плевен ще е домакин и на международно състезание за мотори. Градът посреща участниците в четвъртия кръг от европейския шампионат по супермото.

Миналата седмица мотоциклетистите от Приста ойл рейсинг тийм отново триумфираха като домакини в поредния кръг от държавния шампионат. Те грабнаха отборната титла на проведения на пистата в Долна Митрополия втори кръг от националния шампионат по мотоциклетизъм на писта в класовете 125сс-серия, 125сс-рейсинг, 600сс Суперспорт и 1000сс Суперщок. Заедно с пистовия шампионат се състоя и вторият кръг от републиканското първенство в дисциплината супермото.

В клас 125сс-серия победител стана Били Илиев (Априля) от отбора на Приста ойл рейсинг, който води във временното класиране с 50 т. След него се класираха представителите на Веко ойл Ивайло Иванов и Вилиян Валентинов, и двамата с Априля.

Радостин Тодоров (Хонда) от Славея рейсинг стана шампион в клас 125сс-рейсинг. Досегашният водач във временното класиране Християн Ганев завърши втори.

Пилотите на Приста ойл рейсинг тим Стефан Стефанов и Калин Кулев взеха победи в следващите класове - 600сс и 1000сс. Стефанов завърши с първо време и в двата манша на клас Суперспорт, а Кулев беше номер едно и в двата старта на най-високия клас.

Победител в отборното класиране за кръга е Приста ойл рейсинг тим, следван от отборите на Веко ойл и Супермоторспорт.

В дисциплината супермото, която се провежда на комбинирано трасе от асфалтова и земна настилка, Радослав Балинов (КТМ) беше безапелационен, като спечели и в двата манша. Другият български участник в шампионата на Европа - Калин Кулев (КТМ), успя да направи само 11 обиколки в първия манш на състезанието в Плевен, след което получи повреда в мотоциклета и напусна надпреварата.

 

Класиране във II кръг от републиканския шампионат по мотоциклетизъм на писта

Клас 125-сериЯ

1. Били Илиев (Априля, Приста ойл рейсинг тим) 25 т.

2. Ивайло Иванов (Априля, Веко ойл) 20

3. Вилиян Валентинов (Априля, Веко ойл) 16

Клас 125-рейсинг

1. Радостин Тодоров (Хонда, Славея рейсинг) 25 т.

2. Християн Ганев (Хонда, Приста ойл рейсинг тим) 20

3. Георги Янков (Ямаха, Супермоторспорт) 16

Клас 600 Суперспорт

I манш

1. Стефан Стефанов (Сузуки, Приста ойл рейсинг тим" 25 т.

2. Иван Грозев (Сузуки, Супермоторспорт) 20

3. Мариян Цанков (Ямаха, Веко ойл) 16

II манш

1. Стефан Стефанов (Сузуки, Приста ойл рейсинг тим) 25 т.

2. Иван Грозев (Сузуки, Супермоторспорт) 20

3. Мариян Цанков (Ямаха, Веко ойл) 16

Клас 1000 Суперщок

I манш

1. Калин Кулев (Сузуки, Приста ойл рейсинг тим) 25 т.

2. Кадир Масар (Сузуки, Супермоторспорт) 20

3. Марио Марков (Сузуки, М-тех мото) 16

II манш

1. Калин Кулев (Сузуки, Приста ойл рейсинг тим) 25 т.

2. Кадир Масар (Сузуки, Супермоторспорт) 20

3. Марио Марков (Сузуки, М-тех мото) 16

 

Отборно класиране:

1. Приста ойл рейсинг тим 25 т.

2. Веко ойл 20

3. Супермоторспорт 16

 

Класиране във II кръг от републиканския шампионат по супермото

I манш

1. Радослав Балинов - КТМ - Приста ойл рейсинг тим 25 т.

2. Александър Петров - КТМ - Рангелов рейсинг 22

3. Венелин Араванов - Хускварна - Дияна рейсинг 20

II манш

1. Радослав Балинов - КТМ - Приста ойл рейсинг тим 25 т.

2. Александър Петров - КТМ - Рангелов рейсинг 22

3. Венелин Араванов - Хусварна - Дияна рейсинг 20


ФУТБОЛ

 

Спартак и Белите орли домакинстват на старта

 

Двата плевенски отбора в новосформираната западна Б ПФГ ще изиграят у дома първите си срещи от новия шампионат. Утре, 13 август, от 18 ч. плевенският Спартак ще посрещне отбора на Монтана. Плевенчани, които в предсезонната подготовка показаха амбиции за доминираща роля в групата, излизат за задължителни три точки срещу Монтана. Гостите градят изцяло нов отбор. През последната седмица шефовете на клуба подписаха договори с още четирима играчи на средна възраст 20 г. Единадесеторката, която ще излезе срещу възпитаниците на Мирослав Миронов, със сигурност ще бъде съставена от млади таланти, които бяха привлечени в новия участник при професионалистите от Монтана. Наставникът на Спартак Мирослав Миронов даде малко почивка на своите от физическото натоварване през подготовката и последната седмица обърна повече внимание на тактическите занимания. Ръководството на клуба изрази оптимизъм за формата на футболистите след категоричните резултати в контролите, в които плевенчани не допуснаха загуба, а дори надиграха грандовете Литекс и Славия.

Последните дни преди старта на шампионата по настояване на управата на Спартак (Пл) започна подмяна на чимовете на градския стадион, където отборът играе домакинските си срещи. Теренът е в окаяно състояние след проведените през лятото различни мероприятия. Вторият плевенски клуб Белите орли, който отново се завърна при професионалистите, ще играе в неделя от 18 ч. на собствения си стадион срещу коравия тим на Миньор (Перник). Гостите се славят с твърдата си игра и вероятно в Плевен ще заложат изцяло на дефанзивна тактика. Основните притеснения на старши треньора на орлите Благой Кръстанов са свързани именно с атаката.

Наставникът на плевенчани много разчита голмайсторът на тима от миналото първенство Станимир Георгиев да се отпуши в първия домакински мач. Кръстанов ще разчита и на няколко юноши, освен опитните Шипков, Лалев, Петров и Урумов. До края на месеца и двата плевенски тима имат тежка програма. Във втория кръг Спартак гостува на Конелиано, а в третия е дербито срещу един от основните съперници за влизане в А група - Рилски спортист. Белите орли от своя страна ще търсят поне частичен успех като гост срещу друг дебютант - Балкан (Ботевград), а в края на месеца орлите ще се изправят срещу един от многото отбори в Югозапада - Пирин (Гоце Делчев).

 

I кръг - 18,00 часа

13.08 (събота)

Хебър (Пазарджик) - Етър (В.Търново)

Миньор (Бобов дол) - Балкан (Ботевград)

Локомотив (Мездра) - Рилски спортист (Самоков)

Янтра (Габрово) - Конелиано (София)

Спартак (Плевен) - Монтана (Монтана)

14.08 (неделя)

Видима Раковски (Севлиево) - Пирин (Г. Делчев)

Бели орли (Плевен) - Миньор (Перник)

 

II кръг - 18,00 часа

20.08 (събота)

Етър - Монтана

Рилски спортист - Янтра

Миньор (Пк) - Локомотив

Балкан - Бели орли

Пирин - Миньор (Бд)

Хебър - Видима Раковски

21.08 (неделя)

Конелиано - Спартак

 

III кръг - 18,00 часа

27.08 (събота)

Видима Раковски - Етър

Бели орли - Пирин (ГД)

Локомотив - Балкан

Монтана - Конелиано

28.08 (неделя)

Миньор (Бд) - Хебър

Янтра - Миньор (Пр)

Спартак - Рилски спортист


ЛОВНА СТРЕЛБА

 

Надежда Ненкова шампионка при жените

 

С над 70 участника във всички възрастови групи се проведе държавното първенство по ловна стрелба на комплекс "Витска елия" край Плевен. Домакините, които са носители на преходната купа, се представиха достойно. В дисциплината скийт младата надежда на плевенския клуб по ловна стрелба Надежда Ненкова стана първа при жените. Домакините взеха още една купа от отборната надпревара в другата дисциплина - трап. Там в индивидуалното класиране втори остана Димитър Анков, следван от Веселин Петров, а Тихомир Василев остана пети. Тези три призови места донесоха на младежите от СКЛС Плевен златото в отборното класиране.

В силната конкуренция на редица утвърдени състезатели при мъжете Ивайло Константинов от Плевен зае шестото място в дисциплината трап. Победителят Димитър Генов и шампионът на скийт Георги Попов постигнаха изключително висок точков актив. Финалната серия за титлата на скийт се реши чак след пряк двубой между Георги Попов и опитния Лазар Лилов, който отстъпи на по-младия си съперник.


Шахмат

 

Момчил Николов с купа "Абритус"

 

Момчил Николов от Спартак Плевен XXI спечели купа "Абритус" на силния мъжки турнир в Разград, който се състоя от 4 до 7 август. В турнира взеха участие 74 състезателя от цялата страна, между които и няколко международни майстори.

Те играха 7 кръга по "Швейцарска система". Момчил завоюва първото място, като постигна 6 победи и едно реми.

След победата на открития международен турнир в Истанбул и купата на България за младежи, това е третият спечелен турнир в рамките на един месец от 20-годишния плевенчанин.


 ШАРЕНО


Оркестър "Китка" вкарва техно в хита "Тошка"

 

Музикантите търсят две певици - руса и чернокоса

 

Ралица ПЕТРОВА

Кавър на собствения си хит "Тошка" замислят музикантите от небезизвестния оркестър "Китка", научи "BG Север". Сливенските славеи, станали известни още с "Рум сервис", "Осама бил гладен" и други раздвижващи кръвта и повдигащи настроениято парчета, са решили през септември да започнат подготовката на нов албум. Голямото събитие е насрочено за есента, защото тогава се очаква музикантите да отдъхнат от натоварените нощи. Сега, в напрежението, някак не им идвала музата, твърдят те. За да се получи нещо по-различно от направеното досега, идеята е в "Тошка" да се вкара малко "техно" или "черно".

Момчетата, които през август и септември ще свирят в "Пещерата", са преценили, че е добре да спретнат и продължение на "Рум сервис" с цифра 2. Очаровани от Плевен и от неговите хубави жени, солистът Данчо Илиев, ръководителят на оркестъра Сашко - BG, саксофонистът Шаиб и кларнетистът Прилепа са категорични, че главната героиня в песента - сервитьорката Орнела, вече няма да се казва така, а нещо от рода на плевенска Маринела или Донатела.

И за да покажат, че наистина Плевен им е легнал на сърце, четиримата са замислили да обновят малко оркестъра, като вкарат нови лица, и то от тук. Идеята на сливналии е да намерят две мацки, които от време на време да хващат микрофона. Най-важното условие е едната да е руса, а другата - чернокоса. За да има контраст. Следващото изискване е да са хубави, а последното - все пак малко да могат да пеят. Това обаче не е фатално, тъй като Данчо обещава да се напъва вместо тях. Малко спорен обаче е критерият за възрастта. Оказа се, че Данчо и Сашко - BG имат различни предпочитания. Според ръководителя на оркестъра могат да се пробват за певици в "Китка" момичета до 21 г., солистът твърди, че и 25-годишни ще свършат работа.

Въпреки че от съвсем скоро са в града, музикантите от "Китка" вече са на "ти" с местните дискотеки. Освен че забавляват любителите на нощния живот в "Анаконда" всеки четвъртък, те споделят, че отмарят на чаша хубаво уиски и в "Бижу". Музикантите, обиколили цяла България през последните години, твърдят, че биха останали в града и за зимния сезон, ако има свестни оферти, разбира се.

Оркестърът съществува вече 20 години. В този си състав е съвсем пресен - от около седем месеца. "Въпреки че идват нови хора, ние си оставаме "Китка". Нали знаете, че и "Реал" (Мадрид) да смени играчите, пак си остава "Реал" (Мадрид), казва Данчо, който пее с еднакъв ентуасиазъм както сръбски, гръцки и цигански песни, така и италиански шлагери и руски романски.


Плодов хороскоп

 

Гърдите определят женския характер

 

Динка ПОРТОКАЛОВА

По размера и формата на гърдите може да разберете какъв е характерът на една жена, твърди италианският сексолог Пиеро Лоренцони. Тези съблазнителни за всички мъже форми говорят за определени качества на представителките на нежния пол така, както и зодиакалният им знак, категоричен е той. В богатата си практика специалистът с деликатна професия имал възможност да проучи от близо въпроса и да обобщи познанията си в своеобразен плодов хороскоп.

Ако женските гърди имат форма на диня, притежателката им обича да яде, харесва й да я глезят и да й се възхищават, но сексът не я интересува много. Лоренцони твърди, че е неправилно тези жени да се възприемат като "пасивни" и с "изразен майчински инстинкт".

Ако мъжът иска повече разнообразие в леглото, той трябва да се среща с жени, чиито гърди имат формата на лимон. Тези нежни същества са пълни с енергия и способни да се смеят над себе си. Те предпочитат живот без изненади.

Сексологът сравнява овалната гръд с ананас. Тази жена е умна, иска да направи добра кариера, но въпреки това е много романтична. Освен това тя е много вярна и трудно разлюбва човека, който е завоювал сърцето й.

Жените с малки и стегнати издатъци като грейпфрут рядко се представят добре в леглото. Те изглеждат възбуждащо, но всъщност са стеснителни и предпочитат да си седят в къщи. Възхищават се на партньора си, но за тях е по-важна нежността, отколкото сексът.

Гърди с формата на портокал говорят за самоуверена дама, която винаги получава това, което иска, но сексът малко я интересува. Тя обича да разговаря и поставя на първо място приятелството с интимния партньор.

Жените с малки гърди, приличащи на вишни, се отличават с весел и общителен характер. Те са умни и с тях е приятно да прекарвате времето си. Идеални партньори в ежедневния живот, с тях отлично ще изживеете почивните дни. Понякога се интересуват от секс.

Дамите с гърди като круши обичат любовта във всичките й прояви. Те могат да бъдат много религиозни, но с удоволствие си позволяват и романтични отношения.

Лоренцони не споменава как мъжете могат да се ориентират в сложния за тях женски свят, ако избраницата им е със силиконов бюст. Единственото спасение за тях може би е да заложат на натуралното.