Брой 29                                                   

22 - 28 юли 2005 г.


 

 ПРОКУРАТУРАТА ПОГВА ШЕФОВЕ НА ЗДРАВНАТА КАСА 

 

 РЕДАКЦИОНЕН КОМЕНТАР

 

Има защо да се гордеем с децата на Плевен!

 

Градът със затихващи функции Плевен, докаран до това дередже и от обективните дадености на прехода, и от некадърността на държавни и местни управници, все пак има основание да каже с гордост: "И ний сме дали нещо на света!". Това самочувствие обаче не е в резултат на споменатите управници, а е заслуга на нашите деца и техните учители. Докато има тийнейджъри като Георги Маринов, извоювал си правото да избира между Кембридж и Харвард (стр. 5), като "нашенчетата" на Огнян Летов, разнасящи славата на Плевен и България по света (стр. 9), като малките танцьори на Албена Кръстева (стр. 10), попиващи патриотизъм от най-ранна възраст, като че ли има и малка светлинка в тунела. Въпросът е какво можем и трябва да направим ние, възрастните, за да не разпилеем този потенциал по чуждоземските ресторантски кухни и плантации с ягоди и маслини...


 

Далаверата с ремонтите

 

Едни и същи фирми получават общинските поръчки за училищата

 


 ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


Прокуратурата погва шефове на здравната каса в Плевен

 

Протежета на проф. Венко Александров откраднали 270 000 лева

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Образувано е предварително наказателно производство за ощетяване на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) - Плевен, с около 270 хил. лв. от Ивайло Дойчинов, началник отдел "Контрол", и Димитър Куцаров, директор на РЗОК. Така Валери Мирчев, прокурор в Плевенската окръжна прокуратура, отговори на въпрос на "BG Север" относно следствените действия срещу двамата шефове на касата.

От февруари месец текат проверки от "Икономическа полиция" и НСБОП по повод постъпилата информация за злоупотреби в РЗОК. Производството се води на специален отчет във Върховната касационна прокуратура и е поставено под наблюдение от главния прокурор Никола Филчев, научи "BG Север".

"Не е имало контрол на регулаторните стандарти. Отпускани са повече пари от предвидените лимити за здравната каса и шефовете са се облагодетелствали финансово. Това, разбира се, не става без солидна подкрепа от високопоставени лица", твърдят източници от следствието. Изписвани били лекарства и консумативи за суми, надвишаващи позволените от закона, остатъкът от парите се разделял между посветените в далаверата.

"Не мога да коментирам тези неща. Аз не съм привикван за показания, но от доста време из града се носят слухове. Знаете, че здравната каса винаги е била любима тема за разискване", отговори Димитър Куцаров.

Бившият шеф на РЗОК Симеон Янчев, когото "BG Север" потърси за коментар, смята, че далаверите в касата са ставали с подкрепата и участието на бившия депутат от НДСВ проф. Венко Александров и неговия приближен Георги Стефанов. Като се има предвид при какъв огромен натиск ме свалиха от поста, явно проф. Венко Александров е сложил хора, с които могат да крадат заедно, коментира Янчев.

До два месеца обвинението трябва да се произнесе дали основанията за образуване на наказателното производство са доказани. Ако има положителен отговор, това ще означава, че шефовете на РЗОК ще седнат на подсъдимата скамейка, обясни прокурор Валери Мирчев.

"BG Север"


Огромен тумор извадиха от новородено

 

Огромен тумор е изваден от новородено, съобщи завеждащият неонатологично отделение към плевенската УМБАЛ д-р Радосвета Росманова. Малката Лиляна е постъпила в клиниката с киста на яйчника, която се е оформила още при вътреутробното развитие на детето. При тегло на новороденото 2 300 г туморът е 250 г. Момиченцето е оперирано и е добре, предстои хистологичен анализ, за да се разбере дали туморът е доброкачествен или злокачествен, съобщиха лекарите. Лиляна е четвъртото дете на бедна и самотна майка. Кистата е установена късно и за да се спаси детето, лекарите са прибягнали до секцио. Вродената аномалия е изключително рядка, в световната медицинска литература са описани едва 10-ина случая. В неонатологично отделение - Плевен, обаче това е вторият случай през последните седем месеца. Причините са неясни, казаха лекарите. Тревожната тенденция от миналата година за нарастване броя на новородени с малформации продължава, алармира д-р Росманова. В същото време раждаемостта намалява. Наблюдава се нарастване на вродените инфекции. През първото шестмесечие на тази година ражданията са 920, 11 са мъртвородените деца. Още 67 деца са постъпили в неонатология - Плевен, за лечение. От тях 53 са родени в други болнични заведения, а 15 - вкъщи. За сравнение - за цялата 2004 година постъпилите за лечение деца в отделението са 79. В момента в неонатологията има 23 деца и още 12 в интензивен сектор. Най-малкото бебе е родено 950 г, сега вече е достигнало до 960 г. Новороденото е момиченце, казва се Мелек и е от Габрово. Майката е на 24 години и това е първото й раждане.

"BG Север"


Жизненоважна апаратура получи неонатологията

 

Жизненоважна апаратура получи отделението по неонатология към УМБАЛ - Плевен. Ковьозът и два монитора последно поколение са производство на известната фирма "Дрегер". Оборудването е закупено със средства, събрани по време на кампанията на президента на Република България Георги Първанов "Българската Коледа".

Това са изключително скъпи и ценни за нас апарати, каза завеждащият отделенето д-р Радосвета Росманова. Новата техника се използва при деца, родени с тегло до 1 500 г, които могат да се отглеждат само в подобен тип интензивни ковьози. С мониторите пък се осъществява контролът на дишане и кислородното насищане, съобщи д-р Росманова. Последният монитор в отделението е закупен преди пет години и вече е остарял, затова дарението е от изключително значение за нас, добави тя.

За да бъде напълно окомплектовано, отделението се нуждае още от ултразвук за експресна диагностика, реанимационна масичка и камера за пречистване на въздуха при подготовка на разтворите за венозни храни, каза още д-р Росманова.

"BG Север"


Уникална лапароскопска операция направи екипът на проф. Горчев

 

В клиниката по онкогинекология към плевенската УМБАЛ в сряда бе направена уникална за България хирургична интервенция - лапароскопска операция на рак на шийката на матката с изваждане на матката на 30-ггодишна жена.

Преди година екипът на професор Григор Горчев направи първата за страната лапаскопска операция през влагалището. Сега интервенцията е извършена през корема и кръвозагубата е много по-малка. Освен това пациентките се възстановяват много по-бързо след такава хирургична намеса. Операцията е продължила пет часа и половина и жената ще бъде изписана след два дни, а не след десет, както е при стандартната процедура. Това е 17-ата лапароскопска интервенция в плевенската клиника. Все още обаче този вид операции не влизат в системата на здравната каса. Само анестезията струва 1 200 лева, а цялата процедура - около 10 хиляди лева. Пациентката не заплаща нищо, освен дребни консумативи. Здравната каса ще плати за тази операция 800 лева, каквато е цената на стандартната интервенция, останалото остава за сметка на болницата.

Горди сме, че единствени в България успяхме да направим подобна операция, коята ни доближава до европейските стандарти, заяви професор Горчев. Той добави, че страната ни вече присъства на картата на държавите, извършващи тези хирургични интервенции. “В Плевен ще се изгради единствен в България университетски център по ендоскопска хирургия, съобщи проф. Григор Горчев. Мястото вече е избрано - до сградата на кръвна банка, осигурено е първоначалното финансиране и са дадени гаранции за продължаването му. Центърът трябва да започне работа през април следващата година. Той ще се превърне в място за обучение на хирурзи от цяла България, както и от европейски страни, уточни проф. Горчев. Ще има конферентна връзка с центровете в Любляна и Страсбург, както и с операционни и учебни сгради.

"BG Север"


Затварят басейна в Кайлъка

 

Собственикът Карамфил Карамфилов с глоба до 9 000 лв.

 

Басейнът в Кайлъка, собственост на небезизвестния Карамфил Карамфилов, работи незаконно и ще бъде затворен, съобщиха от РИОКОЗ (бившата ХЕИ). Близо месец обектът функционира, без да е подадено уведомление в инспекцията, с което е нарушена нормативната уредба. Заявлението за стартиране на дйността е трябвало да бъде внесено в 7-дневен срок от започването на експлоатацията на басейна, заявиха експерти. На Карамфилов ще бъде издаден акт, предвидената санкция в Закона за здравето в такива случаи е от 3 000 до 9 000 лв.

Първоначалната проверка на експертите в басейна се оказала безпредметна, разказаха самите те. Когато отишли там, Карамфилов липсвал и така документите не могли да бъдат оформени на място. След това собственикът на къпалнята се появил в инспекцията и взел екземляр от уведомление, което да попълни. По неизвестни никому причини обаче той спрял "процедурата" по средата, взел шишенце за проба от водата, след което изчезнал, като така и не внесъл документа в деловодството.

В момента на територията на Плевен работят законно два басейна - този в лозаро-винарския техникум и "Папурите" в бившия ядрен завод. Направените проби от водата са показали, че тя е чиста, казаха още от РИОКОЗ.


Долна митрополия

 

Над 70 пенсионери от Ботевградско гостуваха в Тръстеник

 

Над 70 пенсионери от с. Трудовец, Ботевградско, са посетили своите връстници от гр. Тръстеник, съобщават от пресцентъра на община Долна Митрополия. Срещата, която се осъществява за втори пореден път след гостуването на тръстеничани в с. Трудовец, се е състояла в малката зала на читалище „Неофит Рилски” в гр. Тръстеник. Тя е станала възможна благодарение на подкрепата на община Долна Митрополия и кметството в Тръстеник.

Мероприятието е започнало с приветствие към гостите от председателя на клуба в гр. Тръстеник, се казва в пресъобщение. Секретарят на читалището - Галя Кучева, е запознала присъстващите с историята на читалищната дейност и самодейните прояви, а ръководителката на школата по изобразително изкуство - Ани Малоселска, е подарила детски рисунки на гостите. Програмата е продължила с изпълнения на певческа група „Здравец” с участие на пенсионери от клуба в гр. Тръстеник и на гъдуларчета. Гостите са поднесли цветя на паметниците на героите на град Тръстеник.

"BG Север"


Белене

 

Изграждат рампи по проект "Красива България"

 

Два обекта в община Белене са финансирани по проект "Красива България", съобщават от пресцентъра на кметството. Това са СОУ “Димчо Дебелянов”, където ще бъде направен ремонт на фасадата и покрива за 50 000 лв., ще бъдат изградени и четири рампи на обществени сгради в Белене за достъпна среда на хората с увреждания на стойност 17 800 лв. За първия обект тече процедура за избор на изпълнител, а за втория - рампите се проектират.

Със средства, отпуснати от постоянната комисия за защита на населението при бедствия, катастрофи и аварии, е подновена трошенокаменна настилка на ул. “Дунав” в с. Петокладенци, информират още от общината. В процес на възстановяване е водосток на път за с. Кулина вода, в момента се укрепва и мостът на същия път. За възстановяване на ул. "Св. Владимир Попов" в с. Кулина вода в момента тече избор на изпълнител на обекта. В процес на проектиране е издигането на подпорна стена на ул. ”Здравец” в с. Бяла вода, както и възстановяването на моста в с. Татари.

Предстои ремонт на три обекта на общинската пътна мрежа - МП - Белене АЕЦ (първи етап), пътят с. Деков - спирка Деков и с. Татари - с. Петокладенци. Следват поцедурите за избор на изпълнител за трите обекта, допълват от общината.

"BG Север"


Вести от РЗОК

 

5 655 души в областта са избрали друго джипи

 

5 655 здравноосигурени лица на територията на Плевенска област са се пререгистрирали при друг общопрактикуващ лекар през юни 2005 г., а 1 928 човека за пръв път са избрали джипи, съобщават от РЗОК. За сравнение, през декември 2004 г. от възможността за смяна на личния лекар са се възползвали 6 738 човека. Причините най-често са прекратяването на лекарски практики и създаването на нови, смяна на местоживеенето, както и личните предпочитания на здравноосигурените лица, информират от касата. Към момента общият брой на избралите общопрактикуващ лекар в областта е 308 406 души. 265 466 са с редовен здравноосигурителен статус.

Всеки желаещ може да промени избора си на личен лекар два пъти в годината - през юни и декември. Пререгистрацията става чрез закупуване на регистрационни форми за постоянен избор на общопрактикуващ лекар, както и представянето на новоизбрания общопрактикуващ лекар на здравноосигурителна книжка, третия екземпляр от регистрационната форма за първоначален избор на ОПЛ (в случай, че няма здравноосигурителна книжка), попълнена регистрационната форма за постоянен избор. "BG Север"


Във ваканция излезе и Центърът за работа с деца

 

И Центърът за работа с деца, в който тази година се занимаваха близо 900 деца, излезе във ваканция. По програма "Летни ваканционни дни" до тази седмица децата на Плевен можеха безплатно да посещават до обяд школите. ЦРД стана привлекателно и интересно място дори за деца от Белгия, Германия, Испания, които са били на гости при свои близки в Плевен, отчете ръководството в края на сезона.

Новият ще започне първо за ансамбъл "Нашенчета", които наскоро се върнаха от фестивал в Италия, на който пак се представиха блестящо. Ръководителят Огнян Летов ще започне репетициите на 15 септември. Останалите школи в ЦРД ще започнат работа на 1 октомври.

"BG Север"


Над 2 000 ветерани ще получат медали

 

2 074 мъже и 13 жени от Плевенска област ще получат юбилейни медали по повод участието си във Втората световна война, съобщават от Военния клуб в Плевен. Военно окръжие - Плевен, с началник подполковник Стоян Стоянов е предал отличията на представителите на военните отдели в 11-те общини на областта. С подобаваща за случая тържественост медалите ще бъдат връчени от командирите на военните поделения, дислоцирани в Плевенска област, както и от ръководители от областната и кметските администрации по места. В Плевен събитието ще се състои на 28 юли (четвъртък) от 9,30 ч. в концертната зала на бившия ГВК.

761 са участниците във войната от Плевенска община, от тях 10 са жени. От останалите общини те са: Долна Митрополия - 300 души, Червен бряг - 219 , Левски -161, Никопол - 128, Гулянци -127, Долни Дъбник -125, Искър -123, Кнежа -105, Пордим - 85 и Белене - 83. Селата, в които и до днес живеят над 30 ветерани, са Гиген, Комарево, Садовец, Бреница. На най-достолепна възраст е 95-годишният плевенчанин Йордан Фичев - роден на 1 април 1910 г.

"BG Север"


Младежите от БЧК организират лятна анти СПИН кампания

 

За 21 юли 2005 г., четвъртък (след редакционното приключване на броя), бе обявена лятна анти СПИН кампания под мотото "Ти решаваш", организирана от младежката организация на Българския червен кръст. Целта на мероприятието е всички да получат информация за коварната болест, за възможностите за заразяване и предпазните мерки, както и за последиците от сексуалното рисково поведение на младите, независимо от тяхната раса, пол и етническа принадлежност, информира Николай Алексов, специалист в МБЧК. Нетрадиционните образователни програми тип шоу, реализирани от млади хора и насочени към широк кръг слушатели и зрители, са предпоставка за размисъл и разговори на темата за СПИН, наркомании и сексуално рисково поведение, допълни той.

В програмата бяха включени изпълнения на популярни песни от различни стилове от възпитаника на музикалното училище "Панайот Пипков" - 16-годишният Боян Евгениев.

"BG Север"


Обявиха "Плама" в несъстоятелност

 

Плевенската рафинерията "Плама" е обявена окончателно в несъстоятелност с решение на окръжния съд, съобщи пресаташето на инстанцията Силвия Кръстева. Решението влиза в сила веднага, въпреки че собствениците могат да го обжалват в законния седемдневен срок. Мотивите, с които съдът постанови несъстоятелността, са неизпълнение на оздравителния план от дружество "Нова Плама" АД, както и липсата на обективни предпоставки той да бъде изпълнен.

През 1998 година плевенската рафинерия за първи път бе обявена в несъстоятелност. Сега, за разлика от тогава, законът не позволява оздравителни мерки.

Делото за несъстоятелност бе заведено от двама от кредиторите на нефтозавода - Йорсет холдинг и ДЗИ банк, които са правоприемници на Първа частна банка и Минералбанк. Те се обърнаха към съда заради неизплатени дългове от 5 млн. лв., които рафинерията е трябвало да погаси в периода 1999 - 2000 година.

В "Плама" влизат синдиците Цветан Банков и Валентин Георгиев.

Предстои оценка и осребряване на имуществото на дружеството. Плевенският окръжен съд свиква общо събрание на кредиторите на 9 септември тази година, за да се гласуват начините и методите на разпродажба.

"BG Север"


 КОНФЛИКТИ


Ремонтите на училищата - далавера на дребно

 

Общината сама определя изпълнителите, Строителната камара иска прозрачност

 

Поля ТОМОВА

Общината в Плевен сама избира фирмите, които извършват ремонтите на училища и детски градини, твърдят компетентни източници от бранша. През последните три-четири години това са все едни и същи фирми, които са доказали своята лоялност към кметството, каквото и да означава това.

Наредба към Закона за обществените поръчки, която регламентира малките обществени поръчки, позволява възложителят, тоест общината, да избира тези, които ще извършват ремонтните дейности. Двата нормативни акта действат от 01.10.2004 година. Според наредбата за малка обществена поръчка (става дума за ново строителство) се счита тази, която, без данък добавена стойност е до 1 млн. и 800 хил. лв. за страната и до 5 млн. лв. при изпълнение извън страната.

Това, разбира се, са огромни суми и не касаят ремонтите в учебните заведения и детски градини, визирани в същата тази наредба. Според нея възложителят следва да обяви конкурс при сума над 45 хиляди лева. Като се има предвид, че ремонтите на учебните заведения са от 800 до 20 хиляди лева, става ясно, че те влизат в категорията поръчки, за които не е нужен търг или конкурс. По силата на наредбата общината не само казва с кои фирми ще работи, но и никой не може да възрази. По същия начин се действа и с оборудването и обзавеждането на училищните стаи и зали. Конкурси се правят за доставки над 15 хиляди лева. За 10 - 15 бюра просто на директорите се посочва с коя фирма да работят.

Другата страна на проблема е липсата на интерес от страна на големите строителни фирми към ремонтите на учебните заведения

"Да речем, че поръчката е за 1 000 лв. Но обемът на работа и при 1 000 лв., и при 10 хиляди, е един и същ. Затова аз лично отказвам да участвам в ремонтите", сподели началник на строителна фирма. Въпреки всичко Строителната камара е поискала среща със заместник-кмета на община Плевен Огнян Цанев, за да попита колко фирми са поканени за участие и дали има пренебрегнати. Проблем за плевенските училища е фактът, че ремонтите се правят така, че да има за всеки по малко.

По този начин ремонтите нито са качествени, нито пък обхващат всички учебни заведения. Като пример строителният експерт Георги Каменов посочва училище "Цветан Спасов". За него са необходими около 200 хиляди лева, смята той. Наистина, учебното заведения има нова, лъскава фасада, но никой не може да гарантира кога нещо ще падне от покрива в някоя класна стая. В Плевенско няма нито едно училище с хубава дограма, или пък с топлоизолация, което също е проблем. Дори боядисването, предвидено като ремонтни дейности, се оказва преливане от пусто в празно, смятат специалисти. Не може да се отпускат пари само за боядисване, без да се разруши старата боя и да се направят всички необходими процедури, за да се положи качествено новата боя. В момента от фирмите се иска да боядисат качествено, но как да стане това, като стените на повечето училища са като юфка, недоумяват експертите.

Проблемите с ремонтите не спират дотук. Като нищо ще се окаже, че кметската администрация пак не е наясно колко пари са необходими и ще закъснее с искането за финансова помощ от Министерството на финансите, както това се случи преди година. Заради кметско и чиновническо недоглеждане Плевен не получи средства, необходими да осигурят ако не нормални, то поне прилични условия на нашите деца.


Любомир Паскулов, зам.-директор на ГПЧЕ:

 

Нямаме право на избор, налагат ни фирми “отгоре”

 

Еми СТАЛЕВА

Държавата чрез Министерство на образованието и Министерство на транспорта и съобщенията на три транша осигури компютри и сървър за оборудване на компютърни кабинети. Отпуснати са по 1 000 до 1 500 лв. целево за обзавеждането им - мебелировка, кабелизация, свързване с Интернет, изобщо за създаване на условия за работа на децата. Само за масите и столовете в нашата гимназия отидоха повече от 2 хил. лв., т. е. тези 1 000 лв. не стигнаха доникъде. А ремонтът тече, тепърва ще ни трябват още пари. За съжаление това е лимит и ако го надвишиш се оправяш сам", заяви зам.-директорът на Гимназията с преподаване на чужди езици Любомир Паскулов.

Той твърди, че МОН е определило няколко фирми, които се занимават с кабелизацията, интернет връзката и др. допълнителни дейности.

"Звъним постоянно в министерството да разберем кога и как ще се извършва инсталирането на компютрите, мрежата, но и от там нищо конкретно не могат да ни кажат. Обещават ни само, че можело да ни вържат безплатно Интернет, но ние имаме само една свободна телефонна линия, останалите минават през СОТ. Нямаме право на избор, налагат ни фирми “отгоре”, каза Паскулов.


В СОУ "Христо Смирненски" стъклата крепят черчеветата

 

Полина ТОНЕВА

Средствата, отпускани за ремонти на учебните заведения, не стигат доникъде, стана ясно от репортерска проверка. СОУ "Христо Смирненски" до момента е получило 40 хиляди лева, съобщи домакинът Петър Божинов. Над 20 хил. лв. ще отидат за ремонт на покрива. Той се отлага от години, но вече не може да изкара зимата без поправка, каза Божинов. Другата част от парите са предназначени за поставяне на алуминиева дограма на двата компютърни кабинета според изискванията на министерството.

За подмяна е дограмата на всички прозорци в учебното заведения. Навсякъде дървото е изгнило и стъклата държат черчеветата, а не обратното. Не е изключено прозорец да се срине на главата на някое дете, притесняват се педагози. Ако се подмени дограмата, ще икономисаме немалко за отопление, твърди домакинът на школото. Засега обаче пари няма. Средствата не стигат и за ремонт на парната инсталация. Училището има предписание от Държавен котлен надзор, че трябва да се извърши подмяна на котела, който е на близо 20 години и всяка зима прави преразход на гориво. Няма пари дори за подмяна на тръбите, които ще осигурят едно и също захранване на учебната сграда и физкултурния салон, а необходимите средства са едва 5 - 6 хиляди лева, твърди домакинът Петър Божинов.

СОУ "Христо Смирненски" има предписание от ХЕИ за подсилване на осветлението в класните стаи. Това обаче е невъзможно, тъй като елсистемата е стара и няма да понесе допълнителни тела. Пари за подмяна на остарялата инсталация няма, а от необходимите 300 лумена в класните стаи са едва 150 - 200.

Това са част от по-големите нужди на учебното заведение. Да не говорим за олющените мазилки по коридорите и класните стаи, за изгнилите и изкъртени врати на тоалетните, за липсващите части от прозорци и стъкла, за старото и очукано обзавеждане в стаите. За цялостен ремонт според сметките на ръководството на СОУ "Христо Смирненски" трябват около 100 хиляди лева. Те обаче едва ли ще бъдат осигурени, дори ако Плевен получи целеви средства за ремонти от Министерство на финансите.


Много неуредици около обзавеждането на компютърните кабинети

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Обявените суми от порядъка на 1 000 - 1 500 лв. за обзавеждане на компютърните кабинети явно не се разпределят за всички училища, заяви Маргарита Лазарова, зам.-председател на общинската комисия по образование и директор на Професионалната гимназия по дървообработване и машиностроене. Например ако учебното заведение е на територията на община Плевен, но се финансира от Министерството на земеделието и горите, то за него не се отпускат средства.

Училищата получават различни суми, без да има един критерий за размера. Някои са взели хиляда, други малко повече, а е налице документ, където е посочено точно колко средства се отпускат за доокомплектоване на компютърни кабинети. Това включва мрежата, работни места и съобразяване с Наредба № 9 за спазване на здравно-хигиенни изисквания при използване на персоналните компютри в обучението и извънучебните дейности на учениците. Доокомплектоването предполага още някои не екстри, но вещи, без които не може да се работи - контакти, щори, климатик.

На този етап също не е ясно кой какво получава от изпълнителите и по какви критерии се начисляват сумите. Интересен е проблемът с масите и столовете за всяко компютърно работно място. Пазарът предлага много различни неща на ниски цени, но е важно това, което се доставя специално за училищата, да е съобразено с възрастовите особености, с времетраенето на работата в часовете по информатика и разбира се, с Наредба № 9, в която са цитирани всички законови изисквания за площ, височина, размери, място на компютъра, отстояние, разположение около стените, норма на осветеност и др. Може и в рамките на по-малко пари да се направят сделките, но доколко те ще обслужват учениците е отделен въпрос. Не навсякъде това става съобразно законовите изисквания за опазване здравето на децата, а водещи са някакви “други мотиви”, смята Лазарова.

Според нея би следвало тази добра инициатива на държавата за компютърните кабинети да бъде изпълнена от фирми, които са на плевенска територия.


За държавните школа парите отпуска МОН

 

Даниела ДОЧЕВА

До този момент още не е известно кои ще са ремонтираните държавни училища в областта и каква сума ще бъде одобрена от МОН, научи "BG Север". За сега в Регионалния инспекторат по образованието (РИО) е дошла информация само за Професионалната гимназия по ядрен синтез в Белене и за Търговската гимназия в Червен бряг. За двете училища са одобрени около 40 хил. лв.. Държавните училища в област Плевен са общо 30 - 14 професионални гимназии, 6 специални училища и 10 към Министерството на земеделието и горите (МЗГ).

За основни ремонти през това лято на 20-те държавни школа и обслужващи звена в областта, финансирани от МОН, са необходими 1,574 млн. лв. Основните ремонти са по-крупни и предвиждат поправка на отоплителните инсталации, на покриви и дограми. Тази сума обаче в никакъв случай няма да бъде отпусната, може да се предполага на базата на ежегодните факти. Средствата ще са няколко пъти по-малко.

Миналата година със сумата от 276 хил. лв. са извършени част от необходимите ремонти в десет държавни училища, довършителните работи продължават до декември, но все пак са приключени. По предложение на РИО, съгласувано с областния управител, са извършени и неотложни ремонти на 13 общински училища на стойност 292 хил. лв. Във връзка с изготвяне на национална стратегия за енергийна ефективност през 2005 г. РИО изготвя и представя предложение за 8 СОУ и 4 държавни училища от областта. То е за отпускане на 3,406 млн. лв.

След одобряване на средства за съответното училище от МОН или от Министерство на земеделието по Закона за обществените поръчки всеки директор провежда търг за фирма изпълнител на ремонтните работи. За по-високите стойности търговете се провеждат от МОН.

Въпреки ежегодно отпусканите средства материалната база в училищата се руши с бързи темпове и дори така наречените основни ремонти, не са в състояние да спрат този процес. Известно е, че рамонтите не рядко се правят некачествено, без да са оправдали дори минималните финансови средства, отпуснати за целта.


Средствата за детските градини се дават с връзки

 

За ремонт на 24-те детски градини на териториятна на Плевен са отпуснати 90 хил. лв. от бюджета, освен това са предвидени и капиталови разходи и средства от приватизация. Общо в областта детските заведения са 37. За "Юнско въстание", "Щастливо детство" и "Теменуга" в Плевен са отпуснати 64 хил. лв. за тази година.

Кое детско заведение колко пари ще получи, теоретично зависи от няколко фактора. Директорът заявява необходимата според него сума още през ноември месец на предходната година. След това комисия със специалисти от общината два пъти минава на оглед от януари до март и обсъжда с директорите кои са най-неотложните ремонтни работи. В крайна сметка комисията преценява колко пари ще отпусне на всеки. Общината е тази, която сключва договори с фирмата изпълнител.

На практика обаче се оказва, че има традиционно ощетени детски заведения при разпределяне на средствата и такива, за които винаги има достатъчно пари, коментират педагози, пожелали анонимност. По правило облагодетелстваните се намират в централната част на града, а ощетените - в крайните квартали. Една от най-поддържаните детски градини, която и тази година е сред получаващите по-сериозни суми, е "Теменуга". Тя е сред малкото, които имат дори алуминиева дограма и нови щори.

Най-големите проблеми са при традиционно ощетените детски заведения. Малкото пари най-често не стигат, за да бъдат извършени сериозни ремонтни работи. Кърпи се частично - например протеклия за пореден път таван, който наесен пак протича, но от друго място. Претенции от страна на директора за зле свършената работа естествено не може да има, защото това само би влошило отношенията му с общината, която на следващата година ще го отреже още по-сериозно с парите. Неофициално сред педагози се коментира, че фирмите изпълнители на ремонтните работи са едни и същи и играят в комбина с общината. Така малкото пари ставали още по-малко, след като бъдат отклонени по предназначение. Ако пък директор на детско заведение реши и успее да отклони строителни материали или такива за вътрешно обзавеждане, което също се случва, картината става още по-тъжна...


 ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


 

Шансовете на парламентаризма в 40 НС остават ограничени

 

Безпомощният плурализъм гарантира оцеляването на фасадната демокрация

 

Д-р Антоний ГЪЛЪБОВ, социолог

Парламентарната демокрация трудно си пробива път в българските условия. Правим избори от петнадесет години насам. Те са в общи линии честни и демократични. Имаме повече от 350 регистрирани политически партии. Според Конституцията на Републиката сме парламентарна демокрация. И все пак, преобладаващата част от българските избиратели като че ли се интересуват само от това кой ще контролира изпълнителната власт, защото всъщност негласно приемаме, че сме се превърнали в "премиерска република".

Тоталитарното общество и демокрацията нямат обща граница. Не можем да я прекрачим и да се "събудим" в един по-добър свят. Дистанцията между тези две състояния на обществото привикнахме да наричаме с нищо незначещото име "преход". Но България се залута някъде по пътя си, насред прехода. Това състояние е определяно като "безпомощен плурализъм", защото формално имаме достатъчно партии, от които да избираме, и "фасадна демокрация", защото достъпът до механизмите на властта зависи в прекалено малка степен от волята на избирателите. Резултатите от съществуването в подобно междинно състояние са налице. Все повече български граждани предпочитат да не участват в изборите, защото смятат, че политическият елит ги е излъгал. Надяват се, че след като не искат да се "занимават с политика", политиката все някак си ще ги остави намира. Но това е най-сигурният начин за възпроизвеждането на същия този "елит".

Предизборната кампания за парламентарните избори у нас бе подчинена изцяло на

въпроса за лично-

стта на бъдещия

министър-

председател.

Дори коалиционните сметки и интриги преминаха на заден план в името на основната "интрига". Предизборната пропаганда се превърна в поредния сапунен сериал, който успя да разколебае или отврати съществена част от избирателите. Общественото внимание бе съсредоточено изцяло върху бъдещата изпълнителна власт и така, макар и косвено, доказа дълбочината на кризата, в която се намира българският парламентаризъм.

Предишният състав на парламента включваше четири парламентарни фракции, а завърши със седем и десетина независими народни представители. Ако през 2001 година бе трудно да се каже чии интереси представляват парламентарните партии, то днес отговорът на този въпрос изглежда още по-труден. А парламентарната демокрация губи смисъла си, ако никой не е сигурен в полза на чии интереси и от чие име биват управлявани общите ни дела.

По-голямата част от политическите партии отбягват директния отговор на подобен род въпроси. Най-често левите партии обичат да се представят като изразители на волята на "народа", на "онеправданите социални слоеве" или на "хората на наемния труд". Десните пък най-често говорят за свободната стопанска инициатива, предприемчивите хора и средната класа. Но в българските условия все по-малко партии се опитват да се придържат към ограниченията, които им налага отговорността на политическото представителство.

През изминалите години все по-често парламентът бе превръщан в "машина за гласуване", която просто трябва да узакони волята на управляващото мнозинство. В началото на всеки парламентарен сезон управляващите се заричаха да не използват "гилотината на мнозинството" и да не блокират всяка инициатива, идваща от опозицията, но

в най-важните

моменти не спази-

ха обещанията си.

Нито "машината за гласуване", нито "гилотината" имат нещо общо с духа на парламентаризма, тъй като и според нашата Конституция изпълнителната власт е подчинена на законодателната, а не обратното. Най-малкото защото законодателната я избира и може да прекрати мандата й. Просто у нас политическата практика позволява председателят на политическата партия, спечелила мнозинство на изборите, да стане и министър-председател и по този начин да управлява едновременно изпълнителната и законодателната власт. Председателството на новото Народно събрание, подобно на предишното, се ангажира с решаването на проблема за гласуването с чужди карти. Част от законите, гласувани от 39 Народно събрание могат да бъдат атакувани пред Конституционния съд поради очевидното гласуване с чужди карти, което компрометира духа на парламентаризма и прави приетите актове нелегитимни. Предишното председателство не успя да се справи с този проблем, преди всичко поради дълбокото убеждение на всички депутати, че те са прекалено ангажирани хора, за да стоят непрекъснато в пленарната зала. Първите заседания на 40 Народно събрание показват, че тази практика продължава и сега. Председателят Георги Пирински обаче предложи да се определи ден и час в седмицата, в който да се гласува и тогава всички да бъдат задължени да присъстват в пленарната зала. Като че ли това предложение може да реши проблема с гласуването и отсъствието на депутатите, но тук има и един капан, който може да се окаже не по-малко ефективен от "гилотината на мнозинството".

Дебатите в пленарната зала са естествена част от процеса на формиране на политическата воля на народните представители. Ако дебатът по един законопроект не бъде продължен с директно гласуване на обсъдените текстове,

това увеличава

властта на

партийното

ръководство.

Решението всъщност ще бъде взето извън форума на свободната воля. А това засяга един от най-съществените проблеми на политическото представителство и духа на парламентаризма в България.

Доминиращите обществени нагласи подкрепят мажоритарната избирателна система. Много хора са убедени, че това е единственият начин политическият елит да стане отговорен за своето поведение. Това отчасти е вярно, но парламентарната практика през последните четиринадесет години засилва пропорционалния елемент в изборния процес. Именно затова партиите, които атакуваха системата Д' Ондт, всъщност се опитваха да предявят мажоритарни претенции към една изцяло пропорционална система.

Пропорционалната избирателна система изглежда по-справедлива по отношение на относително равномерното представителство на различните групи и географски райони в управлението на страната. Но тази система позволява на партийните ръководства не само да подбират кандидатите си, но и да определят изцяло тяхното поведение в хода на законодателния процес. Подготвяните промени в Правилника за дейността на 40 Народно събрание дори отменят възможността за отделяне на напусналите парламентарните си групи депутати в самостоятелни, нови парламентарни фракции. Това е още една мярка, гарантираща пълната управляемост на депутатите чрез партийните структури.

Новото Народно събрание е уникално и с това, че за първи път неговата устойчивост е подложена на съмнение. Българските политици привикнаха да работят в условията на ясно разделение между управляващи и опозиция. Сега ще им се наложи да усвоят нови умения и да се учат, ако не желаят да се разделят не само с местата си в този парламент, но и да останат извън политическата система. Съставът на 40 Обикновено Народно събрание има шанс да промени част от всичко това. Все още предстои да разберем дали народното представителство ще съумее да се възползва от уникалната ситуация, в която е призвано да работи.


Васил Антонов, Коалиция за България:

 

Парламентът работи в нормален ритъм

 

Поля ТОМОВА

Страната има работещ парламент, който действа в нормален ритъм, заяви депутатът от Коалиция за България Васил Антонов. Това е първият му депутатски мандат и впечатленията му са, че в НС има ред и то ще продължи да бъде работещо, въпреки многообразието заради наличието на седем политически сили. Програмата с приоритетите на НС бе приета с голямо мнозинство, което гарантира желанието за активна парламентарна дейност, смята Антонов.

В момента 40 Народно събрание работи усилено по законопроектите, свързани с т. нар. "жълти картони" от ЕС, каза Васил Антонов. Целта е преди мониторинга на Евросъюза идния месец законодателната дейност да е в напреднала фаза и да покажем воля за работа, твърди депутатът от Коалиция за България. Народните представители се занимават и със състава на комисиите към парламента, тъй като до момента са създадени само две. НС работи от 09,00 до 14,00 часа и уплътняваме работното си време, посочи Васил Антонов. Той добави, че в парламентарната група на Коалиция за България не се гласува с чужди карти и тази тенденция ще се запази и занапред.


Ася Михайлова, ОДС:

 

Първите дни са обещаващи

 

Ина НАЧЕВА

Парламентът трябва да работи оперативно, ефикасно и ефективно с оглед на важните задачи, които му предстоят за разрешаване, най-вече свързани с членството на България в Европейския съюз. Така народната представителка от 15 Плевенски многомандатен избирателен район, излъчена от ОДС - Ася Михайлова, определи приоритетите, които стоят пред 40 Народно събрание.

Според депутатката от Обединените демократични сили първите дни от работата на новия парламент са обещаващи, че организацията на дейността на НС ще бъде добра. Тя изрази надежда, че наистина ще участва в един добър и работещ парламент. Избраната от Плевен народна представителка допълни още, че силно се надява вътрешните противоречия и боричкания да останат на заден план, за да може да се работи спокойно и да се върви напред.

Ася Михайлова не се ангажира със сравнение с 39 Народно събрание, като изрази мотива, че не е участвала в него. Според нея да бъде стопирано гласуването с чужди карти, което бе един от основните проблеми на предишния парламент, е задача на новото парламентарно ръководство. Лично тя бе категорична, че подобно нещо не може да си позволи.


Митхат Метин, ДПС:

 

Очертава се по-голям ред и отговорност на депутатите

 

Ралица ПЕТРОВА

С по-голям ред и отговорност на народните представители ще се отличава 40-ият парламент от предишния, прогнозира плевенският депутат от Движението за права и свободи Митхат Метин. Той изрази тази своя позиция, въпреки че за пръв път ще седи на банка в пленарната зала. Според него гласуването с чужди карти и липсата на кворум при вземането на важни решения, които "занижават рейтинга на Народното събрание", ще остане в историята. Метин изрази категоричност, че новото парламентарно ръководство ще се справи с предизвикателствата, които ще възникнат пред него.

Убеден съм, че 40 Народно събрание ще работи в дух на парламентаризъм и ще следва основните приоритети, най-важният от които е приемането ни в Европейския съюз, както и ще работи за повишаване на жизнения стандарт на българите в резултат на осигурена икономическа стабилност, каза още Митхат Метин. Той определи като плюс бързото сформиране на временните комисии, като той е член на правната.

Искам да заявя категорично, че като народен представител няма да ползвам държавно жилище, отказвам се от всякакви депутатски екстри, държеше да подчертае Митхат Метин.


Венцислав Върбанов, БНС:

 

Започнахме добре още в началото

 

Ралица ИВАНОВА

За разлика от 39 Народно събрание сега започна да се работи много добре още в самото начало, е мнението на Венцислав Върбанов, депутат от коалиция "Български народен съюз". Според него фактът, че още в първите дни след сформирането на парламента са били създадени две временни комисии по европейските (чийто член е и той) и правните въпроси, говори за ефективност.

Бившият аграрен министър сподели, че се прави всичко възможно да се избегне горчивият опит на предишния парламент, когато в началото депутатите са стояли без работа поради липса на готови законопроекти. Сега някои дори вече са минали на първо четене.

Надявам се Народното събрание да работи в дух на парламентаризъм, защото пред него стоят много важни въпроси за разрешаване, свързани с европейската интеграция, каза още Върбанов. Той допълни, че няма никакво време и ако България иска да получи положителен доклад през септември от европейските наблюдатели, трябва да се приемат най-важните закони. Това вероятно ще наложи депутатите да работят без лятна ваканция.

Драстичното увеличаване на глобите за отсъстващите от пленарната зала по време на заседания народни представители, заложено в проектоправилника на парламента, ще ги накара да се замислят, коментира Венцислав Върбанов. Така според него ще бъде решен въпросът с липсата на кворум, което бе често срещано явление в предишното Народно събрание.

Според бившият аграрен министър съвсем скоро, след сформирането на правителство, ще се получи и ясното разделение на управляващи и опозиция, което все още не е факт.


Яни Костадинов, областен координатор на НДСВ:

 

Най-важен е консенсусът по стратегическите въпроси

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

"Мога да коментирам как ще се задвижат нещата в парламента, след като се сформира правителство. Мисля, че ако не се стигне до избор на стабилно правителство и парламентът няма да проработи". Това заяви Яни Костадинов, областен координатор на НДСВ в Плевен.

Според него досега в България е имало само работещо правителство, по отношение на парламента той има резерви. Най-важното нещо за едно Народно събрание е да се установи консенсус, особено по важните, стратегически за държавата приоритети и проблеми, смята Костадинов. Той определи парламента като пъстър, но за него това не е пречка да се вземат демократични решения.

В някои случаи повечето и разнородни мнения допринасят да се стигне до оптимален вариант, който да визира и разреши по-успешно проблема.

Надявам се Милен Велчев да запази поста си на финансов министър, той доказа, че работи добре, каза още Костадинов.


 СОЦИАЛНО


Нестандартна личност

 

Георги Маринов избра Кембридж пред Харвард

 

Възпитаникът на МГ е вторият биолог в света за миналата година

 

Даниела ДОЧЕВА

На 18 август Георги Маринов ще излети от Софийското летище за Масачузетския технически университет в Бостън, Кембридж. В мечтания престижен университет той ще изучава молекулярна биология - науката на бъдещето, както уверява всичките си познати, а след 10 години ще започне сериозна научна кариера в голям екип от учени, не се съмнява възпитаникът на Математическа гимназия "Гео Милев". Георги паралелно е приет за студент и в престижния Харвардски университет, но учебното заведение не му отпуска пълна стипендия, както избрания университет.

Малко е да се каже, че Георги, който майка му гледа сама от 2-годишната му възраст, е нестандартен. Само на 20 години той е оформена, изключително интелигентна личност, която отстоява натрадиционните си виждания в различни сфери на живота с непоклатими факти. Най-шокиращи обаче са познанията му в сферата на биологията. След като в VII клас решава, че това е призванието му, провокиран от класната си Недялка Андреева, бившият математик и физик започва да поглъща огромно количество информация от библиотеката или Интернет и скоро се превръща в биолог номер едно за възрастта си в страната. Георги 4 последователни години - от VIII до ХII клас, е лауреат на националната олимпиада по биология. Знаех, че в международната олимпиада по биология мога да участвам само два пъти по регламент, затова си запазих правото за ХI и ХII клас, разказа той. През 2003 г. заминава за международната олимпиада по биология в Беларус, откъдето се връща с бронзов медал. През следващата 2004 г. успява да стане втори в света на олимпиадата в Сидни, Австралия, в конкуренция със 160 участници от 40 държави. За пътуването е подпомогнат от Ротъри клуб - Плевен Центрум, който ще му съдейства и за предстоящия полет. Заради постижението си е приет молекулярна биология без конкурсен изпит в Софийския университет. Ден след като се връща от страната на кенгуруто Георги Маринов е отличен, заедно с още 29 абитуриенти от цялата страна, с национална диплома от президента. Тя се дава на ярки таланти в различни области, които от първи до ХII клас са били оценявани единствено с шестици по всички предмети.

За да кандидатства в чуждите университети, Георги си изтегля изпитите в софийския по-рано и ги взема с пълни шестици. За всеки от тях той се е готвил точно по една нощ, защото нямало смисъл да се чете повече. Аз съм твърдо против уроците - безсмислено е, категоричен е младежът, който научил английски перфектно съвсем сам, на "ти" е с компютрите и с какво ли още не. Шегува се, че е книжен плъх, който никога не е обичал купоните и дискотеките. В същото време обаче е голям фен на рапа - постоянно се рови в интернет и намира никому неизвестни банди, които обаче оценява като добри. Със същия хъс, с който поглъща информация, Георги играе и футбол. Роналдиньо ряпа да яде пред мене, казва той и вече се е заканил да показва тънкости на университетския отбор в САЩ.

Знанието е най-висшата цел за мен, на която ще подчиня живота си, обобщи пред репортер на "BG Север" бъдещият професор Георги Маринов. Той обеща да се върне след години в страната си, ако има условия за научна работа.


Отоплителен сезон 2005/2006

 

Помощите за еленергия се изчисляват по нов начин

 

От 1 ноември започва подаването на молби-декларации

 

Ралица ИВАНОВА

55 лв. вече е гарантираният минималнен доход, въз основа на който ще се изчисляват помощите за електроенергия и топлоенергия за новия отоплителен сезон, става ясно от промените в наредба №5 за условията и реда за отпускане на целеви помощи за отопление, влезли в сила от 1 юни 2005 г. До този момент изчисленията за дохода, характерен за отделните категории лица, се правеха на база 40 лв.

Право на месечна целева помощ в размер на действително отчетения разход по измервателни уреди, но не повече от левовата равностойност на 450 кВтч електроенергия, от които 300 кВтч дневна и 150 кВтч нощна (по действащи цени на еленергията в началото на сезона) имат лица и семействата, чийто доход за предходния месец е по-нисък от минималния за отопление.

За отделните категории лица той е следният: за лице, живеещо само, той е 88 лв; за лице с трайно намалена работоспособност над 50 на сто, живеещо само - 104,50 лв; за дете сирак - 82,50 лв.; за самотен родител с дете до 18-годишна възраст - 104,50 лв.; за всеки един от съвместно живеещи съпрузи - 60,50 лв.; за ненавършило пълнолетие дете в семейството - 66 лв.; за дете с трайно увреждане - 82,5 лв.; за лице, съжителстващо с друго лице (лица) или семейство - 84,70 лв.; за бременни жени 45 дни преди раждане - 77 лв.; за родител, полагащ грижи за дете до 3-годишна възраст - 77 лв.; за лице на възраст над 70 години - 77 лв.; за лице на възраст над 65 години, живеещо само -115,50 лв.; за лице на възраст над 75 години, живеещо само - 121 лв.; за лице с трайно намалена работоспособност над 50 на сто - 77 лв.; за лице с трайно намалена работоспособност над 70 на сто - 93,50 лв.; за лице с трайно намалена работоспособност над 90 на сто - 115,50 лв.

Срокът за подаване на молби - декларации за отопление с електроенергия и топлоенергия в дирекция "Социално подпомагане" е от 1 ноември до 31 март. Помощите се отпускат от първо число на месеца на подаване на молбата и се изплащат най-късно до края на месеца, следващ този, за който се отпуска помощта.

Лицето, подало молбата, се проучва в 20-дневен срок от социален работник, който изготвя доклад. Въз основа на него директорът на "Социално подпомагане" издава заповед за отпускане или отказ на помощта. Тя се съобщава в 7-дневен срок от издаването й и може да бъде обжалвана.


Община и област мотаят инвалиди

 

Ралица ПЕТРОВА

Вече три години членовете на регионалната структура на Центъра за психологически изследвания в Плевен се борят за най-елементарното нещо - да има къде да се събират, да общуват, да обсъждат проблемите си. От всички съществуващи организации на хора с увреждания единствено тази е лишена от клубна база в Плевен, алармира председателката на местното звено Снежана Кежева (на снимката). В момента срещите си инвалидите, които наброяват около 50, провеждат по плевенските кафенета, по улиците, по домовете. Тропането от врата на врата по институциите с апел за помощ се прeвръща в истинско ходене по мъките. Молбата е елементарна - някой да обърне внимание. И както се случва обикновено - обещания има, резултати - все още не.

Центърът за психологически изследвания е сравнително нова организация, на национално ниво дейността си стартира преди шест години. Интересното е, че сред членовете могат да бъдат забелязани и напълно здрави хора. Плевенската структура е основана преди три години и една от причините членовете й да се увеличават бавно е именно липсата на помещение, където да се събират, обяснява Кежева.

Надеждите в скоро време да се проведат срещи с психолози, юристи, за да може всеки нуждаещ се да получи съвет, консултация, засега остават напразни. Всеки ден ми се обаждат хора, които наистина имат нужда от тази информация, но нямат достъп до нея, споделя Кежева. И казва, че всичките телефонни разговори, разбира се, остават за тяхна сметка.

Първата официална среща с молба да бъде осигурена база е направена през миналата година с Николай Русинов, който тогава е зам.-областен управител. Връчено му е писмо, подготвено от централната организация. Отговорът на Русинов тогава е, че са се нароили много организации, които печелят разни проекти и затова представителите на Центъра за психологически изследвания не могат да бъдат удостоени с необходимото внимание. Втората среща с него се осъществява преди около две седмици. Отново със същата молба. Този път губернаторът е обещал, че ще бъде измислен някакъв вариант и дори е изброил няколко къщи държавна собственост, които евентуално могат да бъдат пригодени за клуб. С краен срок обаче Николай Русинов не се е ангажирал.

През декември миналата година е осъществена среща и с кмета Найден Зеленогорски, който също е обещал, че проблемът ще бъде разрешен. В момента Снежана Кежева очаква отново да се види с градоначалника, след като е депозирала молба при неговата секретарка и е получила уверение, че в най-скоро време разговорът ще се състои. Председателката на Центъра за психологически изследвания в Плевен обаче твърди, че с всеки изминат ден надеждите стават все по-малки.

"На традиционния бал с президента през миналата година в резиденция Бояна проведохме разговор с неговия съветник, с когото споделихме проблемите си. Той ни даде координати и ни увери, че ако нещата не се оправят, той ще се намеси. Но ние не искаме да раздухваме нещата чак на национално ниво и все още се надяваме на подкрепа от местните власти. Но в краен случай, ако се наложи, и този начин ще използваме", споделя Кежева.

Членовете на организацията са категорични, че не се нуждаят от луксозна база. Твърдят, че са им достатъчни помещения, които просто да бъдат пригодени за техните нужди. Те дори са съгласни да им бъде предоставена обща сграда със Съюза на военноинвалидите, които се помещават в доста неподходящи условия. Въпросът е само някой да поеме инициативата.


Храмът "Света Троица" в Кнежа е пред срутване

 

Ина НАЧЕВА

В окаяно състояние се намира единствената църква в Кнежа "Света Троица", строена още през 1860 г., научи "BG Север". От няколко години православният храм, който е със заявка за паметник на културата, разчита предимно на дарения, за да продължава да съществува. Спешна нужда от ремонт има преди всичко вътрешността на божията обител. Сегашното й състояние прави трудно и почти невъзможно провеждането на литургии.

Подновяване на притвора, подмяна на подовата настилка, на светия олтар и централната част, са само някои от най-спешните "операции", от които се нуждае църквата. За да започне храмът да функционира нормално е необходимо и закупуване на църковен инвентар и одежди за богослужението (одежди за иподякон, дякон и свещеник). Прозорците са в окаяно състояние, част от оградата е съборена, едното от кубетата е пропукано отвън, липсва гръмоотвода, необходимо е пребоядисване на всички врати и черчевета. Църковните съсъди - звездица, голям воздух, малки воздухсци, копие и лъжичка, също се нуждаят от подмяна. Според свещеник Теодор Димитров трябва да бъдат набавени още вар, цимент, тухли, кандила, икони, напрестолен седмосвещник и въжета за камбаните. Всички, които се отзоват и помогнат за възстановяването на единствената божия обител в Кнежа, ще получат дарителска грамота

За да бъдат запазени за поколенията, от спешна реставрация се нуждаят и стенописите на храма. В момента свещеник Теодор Димитров и неговата съпруга търсят зографи. Възстановяването на иконите също изисква средства. Като вариант е замислено да бъдат потърсени за помощ студенти от Великотърновския университет, специалност "Иконография".

Храмът "Света Троица" е строен четири години - от 1856 до 1860 г., показва историята. Нашите прадеди и деди на тогавашното селище Кнежа са давали от оскъдните си средства, за да бъде издигната църквата, помагали са и с труда си безплатно, разказва свещеник Теодор. И допълва, че чак от село Манастирище на волски кола при лоши пътища са превозвали камъка, а някои от свещениците тогава са били и учители на кнежанските деца.

Днес все по-малко хора се обръщат към Бога и рядко посещават църквата, освен на празници, казва съпругата на поп Теодор - Анка.

По думите й тези, които идват, остават поразени от факта, че храмът е толкова издръжлив въпреки множеството пукнатини. Не се знае обаче докога църквата "Света Троица" ще устои на разрушителната сила на времето, категорични са жителите на Кнежа.


Днес е изпитът по химия в Медицинския университет

 

Дани БОЖИДАРОВА

Днес, 22 юли, кандидат-студентите в Медицинския университет - Плевен, ще се потят на изпита по химия. Първото препятствие за тях - биологията, беше на 15 юли. Трите теми, по които задължително трябваше да пишат кандидатите - "Сетивни системи. Обща сетивност", "Прокариотни клетки. Строеж и функции" и "Размножаване при животните и човека (безполово размножаване)", се оказаха доста благодатни за тях и позволиха на не малък процент да изкарат високи оцинки, информира началникът на учебния отдел Пенка Маринова. Винаги до сега в късния следобед в деня на втория изпит - по химия, бяха изнасяни оценките по биология, но днес може да не стане така. Затруднението за проверяващите писмените работи идва от факта, че кандидатстващите са 451 - със 100 повече от 2004 г. Повишеният интерес ръководството на вуза си обяснява с въвеждането на новата специалност медицинска рехабилитация и ерготерапия. Тази година по държавна поръчка местата за медицина са 50, а за медицинска ерготерапия са 10. Първото класиране ще е обявено до 10 август.

Непознатият термин ерготерапия означава трудотерапия, която се прилага при лечението на болните. В Медицинския университет вече са създадени пет кабинета, в които ще практикуват приетите в новата специалност. Тя e много перспективна, защото обединява много знания и умения - на рехабилитатор, кинезитерапевт, физиотерапевт и ерготерапевт. Курсът на обучение за степен бакалавър е 4 години.

Придобилите степен специалист по рехабилитация в медицинските колежи могат да надградят знанията си в университета, като кандидатстват за тази специалност. За тях изпитът е по анатомия и ще се състои на 25 август. На 26 август пък трябва да се явят на устен изпит-интервю на базата на конспекта по анатомия.

Чуждите кандидат-студенти за медицина се приемат без конкурсен изпит, само по диплома за завършено средно образование. Те трябва да се запишат до 19 септември, когато започва учебната година. Изключение се прави за индийските студенти, които ще започнат обучението си през февруари, заради проблеми с издаването на визи. Таксата за тях е 3 800 евро за двата семестъра. За българските студенти държавна поръчка таксата за година е 330 лв. Платено обучение има само за българските студенти, които се прехвърлят в Плевен от чужди вузове. Таксата за тях е 4 085 лв. на година.

Изпитът по биология в Медицинския колеж ще е на 6 август, вече започна приемът на документи.


 РАЗЛИЧНОТО

 

Лапи

 

За над 20 котки и кучета се грижи Любов Христова

 

Осем мяукащи създания щъкат в апартамента на рускинята

 

Ралица ПЕТРОВА

"Мили съграждани, бъдете милостиви както към хората, така и към животните - оставяйте пликовете с хранителни отпадъци до контейнерите". Бележки с този надпис доскоро са можели да бъдат забелязани, залепени по входовете, дърветата и електрическите стълбове в квартала около бл. 34 на ж. к. "Сторгозия". Листчетата със скандалните и неприемливи за повечето хора думи, асоцииращи с последствия като разнесени из междублоковите пространства отпадъчни храни, предизвикващи мръсотия и неприятна миризма, вече са изпокъсани и не се четат. Техният автор - Любов Христова, обаче продължава да търси начини да накара хората около себе си да станат по-добри - отдавайки необходимото внимание и топлина както на ближните си, така и на животните около себе си.

Любов Христова е родена в гр. Ростов на Дон, Русия. Тя е пенсионер по болест, инвалид първа група с чужда помощ, страда от диабет, глаукома, кокоша слепота, катаракта на двете очи, хипертония. Нелеката й съдба обаче не е успяла да вкамени сърцето й, което много хора биха определили като златно. Откакто се помни, тя се раздава на всички. Обект на милосърдието й в момента освен нуждаещи се съседи, са и четириногите й приятели - осемте котки, които гледа в апартамента си, десетте мяукащи и трите лаещи създания, събиращи се всеки ден пред блока, за да получат приготвената от нея храна, както и трите кучета на вилата, където съпругът й отглежда зеленчуци.

Още докато живеехме с майка ми в Ростов на Дон гледахме какви ли не животинки, винаги сме имали я птички, я рибки, я кученце, разказва Любов. Според нея хората в родния й град са били много по-чувствителни, отколкото плевенчани. С огромна болка и сълзи в очите разказва как нейните съседи от двата блока я мразят, защото храни котки и кучета, разнасящи по думите им бълхи и зарази. Но Любов твърди, че просто сърце не й дава да остави четириногите си приятели на произвола на съдбата. Винаги съм казвала, че тези, които не обичат животните, не обичат и хората, споделя тя. И с примера си го доказва.

Във входа на нейния блок е известна с това, че винаги гледа да помогне. Често може да бъде видяна да разнася зеленчуци на децата или на Великден да раздава приготвени собственоръчно от нея руски козунаци. "Гледам кой е по-беден и на кого мога да помогна. Има една жена, която е сама, разведена е. Въпреки че много трудно ходя, защото не виждам, аз тръгнах от 10-ия до 1-ия етаж и събрах 45 лв., като първа се записах с 5 лв. Все пак трябваше да й помогнем, защото детенцето на тази жена навършваше една годинка", разказва Любов. И споделя, че нищо не й е коствало да подари малката си пералня "Диана", както и стара прахосмукачка на съседка.

А за осемте си котки вкъщи може да разказва с часове. Сълзи напират в очите й обаче, когато заговори за Льоля, който е много болен. 11-годишният котарак е баща на петте мъничета, сгушили се на дивана в очакване на майка си Деси, за да ги нахрани. Съвсем скоро те ще бъдат подарени на желаещи да отглеждат котка в къщата си. А огромният 6-килограмов Вася е с една година по-голям от брат си Льоля. За него Любов казва, че е изключително приказлив. На всяка човешка дума отговаря с котешка и така съвсем ествествено се получава един котешко-човешки импровизиран разговор. И докато Льоля и Вася живеят отдавна с Любов и съпруга й, то Деси пристигнала у тях през октомври миналата година. Донесъл я синът им Владимир, който я намерил на една ограда близо до работата си.

За три спасени живота може да разкаже Любов. Естествено от "лапите на смъртта" тя изтръгнала три кучета. "Имаше един Бубчо, който за съжаление се спускаше на хората. Казаха, че заради него ще пострадат и всички останали кучета. И аз го прибрах на нашата вила, молих се на мъжа ми - само и само да не го убият. Сега да подарихме на един човек, който си търсеше точно такова куче - пазач. Майка му пък - Джинка, я бяха упоили и закарали в кучкарника. Аз намерих начин с мои приятелки, които също много обичат животните, да я вземем оттам. Съвсем не ни излезе евтино, но успяхме да я откупим й да и платим престоя - общо 39 лв. 60 лв. пък излезе спасяването на едно ловна женска кучка с две мънички, която бяха изхвърлили на улицата. Нея също закарахме на вилата, защото от кучкарника ни казаха, че ако я видят на улицата, ще трябва да платим глоба от 500 лв.", разказва рускинята.

Близо 70 лева на месец отделя от семейния бюджет Любов, за да купува храна на котетата и кучетата. Още толкова заделя за лекарства си. Въпреки че парите все не достигат, е категорична, че няма да се откаже, защото... просто не може. И ще продължава да купува пилешки крачета и главички, гранули, телешки и свински далак, бракуван хляб. И няма да пропуска ден да излезе да нахрани четириногите пред блока, каквито и усилия да й коства това. Спомня си как преди години паднала по стълбите и си изкълчила рамото, но не е престанала - "в името на животните". И е категорична, че няма да спре да го прави.


Свежест

 

Краставицата се отглеждала още преди 3 хил. години

 

С прохладата си тя е идеална за лечение и разкрасяване

 

Даниела ДОЧЕВА

Ценността на краставицата е в нейните приятни вкусови и диетични качества. Растението, което се консумира в недозрял вид, е обичано и от козметолозите. Не случайно сравнението свежи като краставица е станало нарицателно за красота. От незапомнени времена краставицата е най-достъпното средство срещу подути очи. Изстудени кръгчета краставица върху тях (а и върху цялото лице) е класика в жанра. Пресният сок от краставица е иделно средство за почистване на кожата от прах и замърсяване. Той ефективно премахва остатъците мазнина, освежава лицето и едновременно свива порите. Противовъзпалителните свойства на сока го правят особено полезен за чувствителна и склонна към алергия кожа. Добре действа и при пигментни петна. За да приготвите сока, оставете тънко нарязаната краставица в чиния за 2 часа и после прецедете през тънка марля. Краставицата е в състояние да елиминира от организма излишната течност и лекарите често я препоръчват срещу отоците в последните дни на бременността.

Почти нищожното съдържание на калории я прави особено атрактивна в борбата с наднорменото тегло. Специалистите по хранене я предписват при нарушена обмяна на веществата.

Краставицата няма равна в овлажняването. Талантът й да акумулира и отделя влагата я правят уникална и незаменима съставка в хидратиращите средства. Няма как да е другояче, тъй като съдържа близо 97% вода и някакви си 3% (но какви!) - витамини, каротин, пектин, минерали, целулоза. Както се оказа, много козметични марки пожелаха приятелство със зелената свежарка.

Краставицата е

един от най-ста-

рите зеленчуци,

които човекът познава.

В една от първите известни на човечеството кулинарни книги са записани препоръките на знаменития древноримски гастроном Апиций за употребата на краставицата. Родена в Индокитай, където краставици са отглеждани още преди 3 хиляди години, тя е твърде популярна и в Китай и Япония, където съществуват няколко стотици нейни разновидности с най-различни размери - от съвсем миниатюрни до половинметрови гиганти. Краставиците са били добре познати и на древните египтяни, за което свидетелстват фрески в храмовете. Вероятно гърците и римляните са ги пренесли в Европа, откъдето е почнало тяхното пътешествие и по другите континенти. У нас краставицата се отглежда от векове. В книгата на Гинес също е записана най-дългата краставица в света - 1, 83 м. Тя тежи 6 кг и е отгледана в Унгария.

За разлика от повечето зеленчуци, краставиците се предпочитат още преди да стигнат "зряла" възраст. Ценени не само заради вкусовите си качества, но и заради целебните си свойства, в средните векове краставиците станали толкова популярни и разпространени в Европа, че ги употребявали във всички слоеве на обществото.

Като лекарствено средство краставицата днес, за съжаление, е почти забравена. В миналото е използвана за борба с възпаленията и повишената температура, особено при децата. Препоръчвали я при заболявания на белите дробове, бъбреците, при кожни проблеми, на хората в напреднала възраст и болните с нарушена обмяна на веществата.

През XVIII век семената на краставицата били описвани като едни от "четирите най-студени семена".

Използвали ги

за охлаждане

на организма

и за борба с глистите.

И до днес краставиците се препоръчват при артрит и подагра. Във Франция печени краставици се използват за нормализиране на функциите на черния дроб и при стомашно-чревни разстройства и инфекции. "Всички знаят, че Луната властва над нея,

макар че за прохладата, която тя носи, може да се каже само едно - ако този плод бе само с градус по-студен, той би станал отрова. Затова е толкова добър за горещ стомах и горещ черен дроб...” - така е написал за краставицата английският доктор и астролог от XVII век Николас Кулпепер.

Тампони с краставичен сок се използват при екзема за намаляване на болката и възпалението при измръзване и ухапване от насекоми, за успокояване на болката в очите. Смесен с равни части розова вода и глицерин, сокът от краставица успокоява кожата при слънчево изгаряне и обриви.

Краставична вода се приготвя, като се кипне нарязана на кубчета краставица в 1 л вода за 15 мин. След като изстине, се изстисква и прецежда през марля. Тази вода е идеално почистващо и тонизиращо средство за мазна кожа.

Едва ли някой от нас може да си представи лятото без този зеленчук. Какво е лятната трапеза без таратор? И нашенската салата без краставици? А зимният таратор, който от много време вече наричаме салата "Снежанка"? Или хрупкавите мариновани корнишони, затворени в малки и по-големи стъклени буркани? Дори без да са откъснати от собствената градина, но приготвени с любов и настроение, те и през зимата ни напомнят за щедрото лято - отминалото и следващото.


Не само на салата

 

Един домат на ден за здрав черен дроб

 

Дани БОЖИДАРОВА

Доматите са подходящо допълнение не само към изстудената ракия, а и за подсилване на организма. При хора, които страдат от ниско ниво на кръвната захар, доматите са идеално средство за подобряване на общото състояние. При ниска кръвна захар най-често срещаният симптом е умората. Както изглежда, доматите могат да я елиминират и да възстановяват жизнените сили. Лекарите от университета “Тоhoku” в Сендай, Япония, твърдят, че пресният доматен сок е изключително ефективен в повишаването на гликогена (кръвна захар). 50% от сухото вещество в доматите съдържа различни естествени захари. Зрелите домати са особено богати на глюкоза и отчасти на фруктоза.

За активно спортуващите е добре да ползват смлени на прах доматени семчици, които са идеална добавка на протеин. Установено е, че доматеният белтък е близък до този на слънчогледа и соята.

Руските лекари предписват домати в диетата на работниците във фабриките, за да се прочистят от отровните химически вещества в околната среда. Главната причина за тяхното решение се дължи на много важните елементи -–хлор и сяра, които прочистват организма от натрупаните токсини. Естествено съдържащият се хлор помага да се стимулира черният дроб като филтър на тялото, за да елиминира токсичните отпадъци от системата. Сярата помага този важен орган да се защити от цирозата. В 100 г суров домат има 51 мг хлор и 11 мг сяра.

Редица клинични изследвания показват, че свежият доматен сок може действително да помогне черният дроб да регенерира или репродуцира част от самия себе си, ако друга част от него се е разрушила или е хирургически отстранена. Така че доматът със сигурност предоставя здраве и добро състояние на един от най-важните органи на човека. Един домат на ден пази черния дроб в добро състояние.

Освен това зеленчукът разтваря животинските мазнини и така предпазва артериите от втвърдяване.


С красива кожа и след 40

 

Плодови и зеленчукови маски за лице връщат блясъка

 

Дарина БОГДАНОВА

За да бъде кожата на лицето ви като сатен не само когато сте на 20 години, а и дълго след това, е необходимо да се отнасяте към нея с любов и грижа още в младостта си. За масажите при козметик поне веднъж в месеца е добре да помислите още след 25-ата си година, а след 30-те процедурата е задължителна на всеки две седмици. Разбира се, с това вниманието към вашето лице не свършва. Добре е поне веднъж седмично, според вида на кожата си, да си слагате и козметични маски. Те са много полезни, доставят необходимата й влага, активни съставки и витамини. Не е нужно да давате пари за готови маски, защото може да ги приготвите у дома с пресни продукти. Голяма част от тях са в кухнята. Не забравяйте, че след като забъркате маската, трябва да я нанесете на добре почистена кожа. Предлагаме ви няколко ефикасни и бързи рецепти за маски, които действат като биолифтинг на лицето.

 

Мед и краставица

за суха кожа

Компоненти: 1 средноголяма краставица, обелена, изчистена от семките и нарязана на малки парчета, и 2 супени лъжици мед.

Приготвяне: С помощта на пасатор намачкайте кубчетата краставица до получаването на пюре. Изцедете пюрето с цедка, като събирате стичащите се капки в бурканче или друг подобен съд с капак. Добавете меда. Затворете съда и съхранявайте в хладилника до една седмица.

Употреба: С напоено памуче от сместа масажирайте нежно кожата на лицето и шията сутрин и вечер. Оставете да подейства 3-4 минути.

 

Мед срещу

бръчки

"Сладката" маска ще приготвите така: разбийте на пяна един белтък, прибавете 1 супена лъжица липов мед, 2 супени лъжици овче кисело мляко и 3 капки лавандулово масло. Нанесете маската на лицето и измийте след 15 минути. (следва)


 ЖЕНАТА


Как да защитим кожата си от слънцето

 

Наталия СТОЯНОВА

Всяка кожа се нуждае от защита - от най-чувствителната до най-издръжливата.

Ето защо е важно да знаете какъв тип е вашата и кой слънцепредпазващ фактор е подходящ за нея.

Свръх-

чувствителна

Имате много бяла кожа, светли очи, руса или рижава коса. Почти никога не получавате загар. Кожата ви се зачервява при излагане на слънцето и изгаря.

* През първите дни трябва да се ползват продукти с SPF над 20. След това могат да се намалят на 20. Идеалната консистенция за този тип кожа е крем.

Чувствителна

Имате бяла кожа, лунички, руса или светлокестенява коса, сини, зелени или сиви очи. Ако сте подобен тип, значи кожата ви е чувствителна. Тя придобива лек загар и може лесно да изгори.

* Трябва да започнете с фактор 15-20 при първото излагане на слънце. След това може да намалите на 8-6 през останалите дни.

Нормална

Нормална е кожата на хора с лек загар, с тъмно руса или кестенява коса, кафяви или пъстри очи. Тя лесно добива тен и обикновено не изгаря.

* През първите дни се препоръчва защитният фактор да бъде 10. След това може да преминете към 6 до 4. За тази кожа са подходящи слънчевите млека, защото са много леки и лесно се абсорбират.

Слабо

чувствителна

Хора, които са мургави, с тъмнокестенява или черна коса и с тъмни очи, имат слабо чувствителна кожа. Тя се бронзира силно и лесно, рядко изгаря.

* Независимо, че кожата ви е естествено защитена от слънцето, първите дни се мажете с кремове с фактор 6. По-късно преминете към 4 до 2. Може да избирате между масла, кремове, гелове, пяна или слънчеви млека.


Френски рецепти за порцеланов тен

 

Ася ДАМЯНОВА

Чистото лице дори и без грим, но с един светъл тен винаги блести с хубостта си. Как да го постигнем?

Ако кожата е посивяла и повехнала, значи се нуждае от процедури, които да премахнат мъртвите клетки и да стимулират естественото й обновяване.

Излющващият (пилинг) крем или гел се поставя върху влажно лице (като се пазят устните и очите, а също и нежните места около тях), с леко масажиране в продължение на няколко секунди, преди да се измиете с хладка вода. Нанасяйте малки количества от него върху нормалната, смесената или мазната кожа, но можете да го ползвате също така за суха и отпусната.

Редовното излющване допринася за постигане на свеж тен. Посъветвайте се с козметолог какъв пилинг - продукт е най-подходящ за вашата кожа.

След това си поставете маска - специалните готови продукти съдържат каолин или бяла глина, растителен екстракт, летливо масло и хидратант. Сместа абсорбира излишната кожна мазнина и нечистотии, прави кожата гладка и чиста, без да я изсушава и отпуска. След 10 минути я свалете с хладка вода и намажете лицето с хидратантен крем.

Лесна домашна рецепта при повяхнала кожа:

Смесете 1 супена лъжица течен мед и 1 кафейна лъжичка сок от току-що изцеден лимон и разбъркайте добре. Поставете кашата върху предварително изчистеното от грима лице и я оставете да престои около 20 минути.

Измийте със запарка от розмарин, лавандула или с чиста преварена хладка вода. Подсушете лицето и намажете с хидратантен крем.

Почистващото действие на растенията и използването им за избелване на кожата отдавна е познато в Япония, където порцелановият тен е символ на красота.

Пролетта и лятото са сезоните, когато се появяват петна по лицето в резултат на фоточувствителността на жените, които вземат различни контрацептиви или провеждат хормонално лечение.

Причината са слънчевите лъчи, замърсяването на въздуха и, разбира се, възрастта.


ПРОТИВ ПЕТНА

 

Направете запарка, като с 250 мл вряща вода залеете 1 шепа цветове от глухарче и 1 шепа пресен нарязан магданоз. Захлупете съда и оставете течността да изстине. После я прецедете. Обтривайте лицето няколко пъти на ден.

Против петна и лунички по лицето можете да си приготвите сами и дрождено-лимонова маска, подходяща за всяка кожа. Разбъркайте добре около 25-30 г мая за хляб с 1 супена лъжица прясно мляко и 1 чаена лъжичка сок от лимон.

Внимателно нанесете кашата върху лицето с памучен тампон или мека четка. След 15-20 минути измийте лицето с топла или хладка вода, а после си сложете 2-3 студени компреса.


Погрижете се за тялото по време на отпуска

 

Масажирайте проблемните места с влажен морски пясък

 

Ели ДИМОВА

Грижите за хубостта са част от почивката. През отпуска всяка жена има повече време да мисли за външния си вид. Започнете още от първия ден. Достатъчни са няколко минути, за да изглеждате фантастично.

Хидратантен гел

за горещите дни

Кожата на лицето и тялото се нуждаят от освежаване. Използвайте всякакъв вид хидратиращи козметични средства - гел, крем, балсам за тяло.

Пилинг с пясък

Втвърдените и загрубели места на ръцете и краката се масажират с влажен пясък от морския бряг. Така кожата става мека и гладка. Процедурата трае поне три минути, след това изплакнете с вода. Правете я рано сутрин.

Пийте повече вода

Високата лятна температура на въздуха и спортът водят до голяма загуба на влага от тялото - от 2 до 3 литра дневно. Не забравяйте да набавите същото количество. Пийте повече вода или студен билков чай, плодови или зеленчукови сокове.

Маска

за деколтето

Кожата на деколтето посреща слънчевите лъчи почти перпендикулярно и е предразположена към образуване на бръчици. Идеални са козметичните маски или кремове с алое вера. Подходящи са и хидратиращите, както и съдържащите фактор за защита от UV-лъчите на слънцето.

Грижа за косата

Къпането, плуването в басейн или морска вода изсушават косата. След всяко къпане измивайте с обикновена вода. Вместо шампоан използвайте пресен жълтък. Слагайте специален гел, който предпазва косата от топлината и вятъра. Може да се приложи и маслена баня - със зехтин или друго растително масло. Ако използвате готова маска, нека тя да съдържа протеин.

Очила

против бръчки

Колкото по-ярка е слънчевата светлина, толкова повече очите се нуждаят от предпазване. Не забравяйте слънчевите очила. Още по-добре е, ако те са със специална защита против UV-лъчите. Така ще спасите кожата около очите от тънките, приличащи на ветрилца бръчици. Търсете очила с 85% тъмни стъкла.

Маска

от водорасли

Нашето море предоставя свежи светлозелени водорасли, които се събират от прибоя на вълните. Нарязват се на ситно и веднага се залепват върху лицето, шията и деколтето. Оставят се да съхнат 20 минути. Освежават кожата и са особено подходящи за дами на средна възраст.


Според Фен Шуй:

 

Бронзовото слонче символизира мъдрост

 

Нели ИВАНОВА

Всяка вещ, изработена ръчно от естествени материали, може да е източник на позитивна енергия, сочи древното изкуство Фен Шуй. Използвани ли са дърво и камък, и работил ли е майсторът с топлота и любов, ценността на този предмет е уникална. Ако притежавате или подарявате подобна фигурка, знайте, че тя носи своето послание. От особено значение е и формата й.

Слонът е символ на сила и мъдрост, неуязвимост и кралска власт. Покровител на плодородието и дъжда. Белият олицетворява добродетелност и целомъдрие. Фигурки и изображения на слон носят късмет и укрепват духа. Те могат да ви помогнат за силна памет, вярност на близки хора, да ви научат на търпение. Много ефективен талисман за бизнеса, слонът осигурява защитата на своя стопанин. Най-ефикасни са статуетки от бронз, камък и дърво.

Кучето е символ на храброст, мъжество, безкористност, справедливост и вярна дружба. Защитава дома ви и вашето благосъстояние. Две кученца ще олицетворяват хармонията на Ин и Ян. Животното пази човека от недоброжелатели.

Петелът е предвестник на утрото, на новото, олицетворява храброст. Той е талисман, който отдалечава злото и лошите помисли, усмирява горделивостта. Символизира стихията на огъня и предпазва дома от нечисти сили. Той е и фалически знак. Олицетворява богатия, сръчен стопанин и любвеобилен мъж.

Котката носи късмет на къщата. Символ е на магическите сили на природата, на вечността заради навика си да се свива на кълбо. Емблема е на независимост. Котката се използва и като олицетворение на успеха.

Делфините са загадъчни и жизнерадостни приятели и помощници. Те изобразяват спасение, промяна, бързина и любов.

Костенурката е символ на дълголетие, успех, здраве, търпение, постоянство и мъдрост. Съответства на космическия ред. Стабилна защита от раздори и огън. Според Фен Шуй мястото на костенурката е в северната част на дома. Смята се за добър семеен подарък, а за възрастни хора - талисман, поддържащ тяхното здраве. Тя е и традиционен символ на кариерата - на небесната подкрепа и защита. Колкото повече костенурки имате в дома си, толкова повече ще е благоденствието и късметът в него.

Фигурки и изображения на риби са най-популярният талисман във Фен Шуй. Те символизират успех във финансовата сфера. Рибата е образ на философията и мълчанието, но и на изпълнението на желанията, носи изобилие и късмет. Символ е на справедливостта. Фигурка на бюрото спомага за успех в работата и учението. Шаранът олицетворява издръжливост и упоритост.


Цветна диета

 

Асена ИВАНОВА

Диетата се основава на основните седем цвята на дъгата. На всеки един ден от седмицата съответства определен цвят.

1 ден

Червено - понеделник: домати, червени ябълки, червен пипер. Теоретически може да се консумира и червена риба или сьомга на пара и червен хайвер. Но задължително без сол! За солта, захарта и дрругите подправки по-добре забравете! Така че доматите, ябълките, пиперът и т.н са за предпочитане, освен това могат да се ядат в неограничено количество. И непременно 1,5- 2 литра минерална вода(ежедневно).

2 ден

Оранжево - вторник: моркови, сурови или на пара, оранжев пипер, мандарини, портокали, кайсии (всичко, което ви се прииска). Не забравяйте МИНЕРАЛНАТА вода!

3 ден

Жълто - сряда: сочен жълт пипер, варена царевица. Само да не е консервирана! Жълти ябълки, картофи, банани + вода!

4 ден

Зелено - четвъртък: пресен зелен грах, краставици, маруля, киви. Не забравайте за водата. Може и зелен чай.

5-6 ден

Светлосиньо и синьо - петък, събота: най-трудните дни. Минералната вода, която беше допълнение към предишните дни, сега се превръща в основно блюдо, по-скоро напитка.

7 ден

Виолетово - неделя: можете отлично да отпразнувате почивния ден и силата на волята си. Организирайте си пир от цвекло и патладжани, приготвени на пара.


 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...


Огнян Летов

Детско-юношеският ансамбъл "Нашенчета" към Центъра за работа с деца в Плевен наскоро се завърна от фестивал в Италия, където е получил най-високата оценка от организаторите и публиката. За турнето, за непреходността и уникалността на българския фолклор свои мисли сподели главният художествен ръководител на ансамбъла.

Българският фолклор е вечен

Огнян Летов е роден 1954 г. Завършва Института за музикални и хореографски кадри в София през 1976 г. Веднага започва да практикува професията си в Червен бряг, където остава 14 години. От 1990 г. до днес е главен художествен ръководител на ансамбъл "Нашенчета" към Центъра за работа с деца в Плевен. Паралелно с това 11 години изпълнява длъжността методист в окръжния съвет за култура.

Интервю на
Даниела ДОЧЕВА

- Г-н Летов, съвсем наскоро ансамбъл "Нашенчета" се върна от поредното си успешно турне в чужбина. Разкажете на читателите за него.

- Участвахме в международен фестивал в Северна Италия в град Брато Сесия. Награди нямаше, защото не беше с конкурсен характер, но накрая официално заявиха, че най-добрият ансамбъл е бил българският. Ние бяхме най-малките участници. Президентът на фестивала представяше всеки ансамбъл преди концертите, които се състояха в различни градове. Когато дойде нашият ред, той каза: "Най-големите са на 18 години, те са от България, няма да ви казвам нищо повече - просто трябва да ги видите!" След първото ни участие ни оставиха със следващото си изпълнение да закрием фестивала - това е най-големият комплимент. Накрая остават най-ефектните, най-добрите. Ние винаги се открояваме, защото нашите танци са най-разнообразни, най-богати, най-сложни. Освен това винаги съобразяваме програмата си с държавата, в която сме. В Италия и Испания имат един темперамент, който е по-близък до нашия. Във Франция показваме по-спокойни, по-красиви танци. Когато това се съобрази и всичко е направено добре, няма начин да няма успех. На този фестивал представихме танци от Северна България и Тракия. Тази година имахме концерти и в Турция.

- А турците как ви възприемат?

- Забелязъл съм, че не само в страната им, а и където да се срещнем с тях в чужбина, те са първите, с които установяваме контакт. Те казват "комши" и край. Сърбите са следващите. Те ни наричат "брато". Сякаш сме от една държава, така се държат. С другите е по-трудно. С някои изобщо не може да се сближиш - те са по-различни. В Анталия имахме дефилета с турците. По улиците беше пълно с хора и периодично някой се провикваше към нас, дори на български. Приемат ни много добре.

- Известно е, че във Франция имате много голям почитател, който не пропуска да ви покани на фестивал?

- Да, това е Жан-Мари Клеман. Той е много енергичен човек, въпреки че тази есен ще навърши 91 години. Президент е на Международната асоциация за културен обмен от 50 години. Веднъж попитах един от организаторите на фестивала защо няма конкурс. Той ми каза: "Ако имаше конкурс, ти щеше за вземеш първа награда, защото сте най-добрите. Прибирате се в България, всички казват "браво". И на тези, които вземат втора и трета награда ще им кажат "браво". А на останалите?" Целта на тези фестивали не е участниците да се конкурират, макар че винаги се обявява кои са най-добрите, а и да не се обявява, то се усеща. Целта е да се срещат и да се опознават хората от различни нации, да създават добри отношения помежду си и даже когато политиците направят една война, хората да откажат да воюват, защото се познават и са приятели.

В деня, когато тръгнахме за Италия сега, Клеман е изпратил покана на 19 юли да заминем за Франция. Но аз я получих, след като се върнахме. Ако беше малко по-рано... Този човек го познавам от 1984 г. и от тогава не е спирал да ни кани на фестивали или да ни организира концертни турнета. Когато ни представя, винаги изтъква следното: "Те са млади, много точни, много дисциплинирани, много весели и много добри на сцената". Във Франция винаги започват с това - какво представляваш извън сцената.

- Кое е най-голямото признание за "Нашенчета" в чужбина?

- Това, че ни канят отново, е достатъчно. В Италия държат да отидем пак, от Русия ни поканиха в Екатерининбург. Аз не се предлагам на никого, те ме търсят. Преди да си тръгнем от италианския град Брато Сесия кметицата попита може ли по някакъв начин да установят по-близки отношения с Плевен, дори за побратимяване говореше. Значи и там сме оставили прекрасни впечатления. Преди това един чужденец ми беше казал: "Ако съдя по вас за България, си представям, че във вашата страна живее един прекрасен, весел, безгрижен народ." Ето това е оценката. По-добра няма.

- Колко деца участват в ансамбъла?

- Около 100. Най-малките започват на 5 - 6 години, най-големите са на 18 - 19. Някои се отказват след известно време, но 100 е постоянното ядро. С едните репетирам от 18 ч., с другите от 19 ч. всяка вечер от понеделник до петък.

- А кои са другите неща, на които ги учите, освен на народни танци?

- Много държа да са точни. Няма случай, в който аз да съм влязъл с половин минута закъснение в залата, и искам и те да са така. Както и всеки да се отнася с другия така, както иска с него да се отнасят. Капризи не може да има. Те знаят, че когато се качат на сцената, всичко трябва да изглежда красиво. Не със сила да се играе, защото съм виждал танцови състави, които сякаш са изхвърлени насила на сцената. Други пък се престарават - мятат се като пазарски чанти, което също е грозно. Публиката трябва да съжалява, че концертът е свършил. Затова са аплодисментите, бисовете. Тези мои изисквания към децата смятам, че са необходими не само в ансамбъла. Да си точен, етичен е важно винаги в живота. Със сигурност танцьорите, които по-дълго време са били в ансамбъла, са дори по-разумни. А като отидат в чужбина поне веднъж и се срещнат с други култури, други хора могат да направят сравнение с България. Детето като види, че там няма къде да си хвърли хартийката, а навсякъде е чисто, започва и тук да се замисля. Едно турне има голямо значение за тях. Те дават всичко от себе си. Знаят, че са били най-добрите, връщат се със самочувствие и има защо. Всички състави останаха след нас, даже руснаците, които подозирам, че бяха професионалисти.

- Кой финансира пътуванията ви?

- Това е най-големият проблем. Търся пари - от общината, от спонсори. Останалата сума се дели на хората, които ще пътуват. На територията на съответната страна, в която отиваме, ни плащат горивото. Успяваме горе-долу да се справим. И да имаме покани, ако не намерим пари, си оставаме тук. Костюмите ни са на повече от 20 години, а един нов струва между 300 и 500 лв. Някои вече не стават и ги бракуваме. Стремя се така да ги използваме, че да не се износват едни и същи, а всички равномерно. Но ще дойде време, когато няма да има с какво да облечем и да обуем танцьорите.

- Чужденците ценят много нашия фолклор. А ние?

- Ние сме свикнали с него, за нас той е нещо естествено, нормално. Аз не смятам, че ние не си ценим фолклора. Щом като има още танцови състави, оркестри, народни хорове, щом като има деца и възрастни, които участват, значи не им е безразлично. За чужденците нашите народни танци, които са много бързи, изглеждат невероятни.

Те не разбират как човек може да си движи толкова бързо краката. Впечатляват се и от сложността им, а освен това и от красотата им. Едно българско народно хоро изглежда по-добре от един техен танц, който е много по-елементарен, няма толкова емоция, темперамент и динамика. Те започват при едно темпо и си играят в него до края. Докато при нас има бързо, бавно, силно, слабо, има много вътрешна енергия. Когато се разиграе един добър, подготвен танцьор и започне да изживява танца, това се предава на лицето му, предава се и на зрителя. И чуждата публика гледа като хипнотизирана. Правили сме концерти и в заведения за хранене. Започнат ли "Нашенчета" да играят, хората забравят за вилиците и ножовете. В страни като Италия и Франция не е прието да се аплодира по време на изпълнение, а чак след неговия финал. Когато чужденците ръкопляскат по 4 - 5 пъти на един наш танц, аз знам, че сме ги накарали да забравят техните си традиции и да излязат извън кожата си. Стават на крака и ни викат на бис по няколко пъти.

- Напоследък се правят много модерни експерименти на фолклорна основа. Доколко те са успешни според вас?

- Виждам ги и аз тези постоянни модернизации и с някои изобщо не съм съгласен, защото се правят грубо и грозно. Има и такива, които са направени красиво - защо не? Но смятам, че трябва да има и това, което правим ние - да се придържаме към характерния стил на фолклора. Когато е северняшки танц, той трябва да звучи и да изглежда като такъв. Защото сега има танци, които като ги гледам изобщо не мога да разбера от къде са. Хора, които не са съвсем наясно, е по-добре да не пипат там, където не им е работата. Взел някой нещо, което е чисто северняшко и чисто тракийско и така ги смесил, че става боза, която на нищо не прилича. И това на кого да го покажеш? На какво ще научиш тези деца?

- Има българи, които смятат фолклора за отживелица?

- Винаги е имало и такива, но чувам сега, че по дискотеките младежите играят хора на попфолк песни. Не съм влизал и няма и да вляза в дискотека, защото не понасям шума, но сигурно е така. Фолклорът няма как да бъде отживелица, защото това е едно самочувствие, че имаш нещо, останало от историята, от миналото на народа. Иначе ако кажем стоп - стига вече фолклор, давайте само модерна музика, е все едно да спрем и историята - да започнем от сега нататък да я пишем. Сега даже виждам по телевизията, че се появяват нови фолклорни формации - и за автентичен фолклор, и за обработен. На времето в цялата страна имаше около 900 танцови състава. Сега не знам колко са. Имаше един момент, когато масово се закриваха учреждения, където се създаваше самодейност. Сега вече е отчетено явно като грешка, защото се създават нови. Не само фолклор, и други неща трябва да има. Просто децата трябва да се занимават с нещо, вместо да стоят само в Градската градина или пред компютъра. Като не са ангажирани, се чудят какво да правят. От там идват и проблемите с наркотиците.

- Каква е разликата между един любителски състав и един професионален?

- Разликата би трябвало да е голяма, но в България отдавна има самодейни състави на професионално ниво. Сещам се за обида, която получих в един френски вестник преди време. След наш концерт един журналист ме пита какви са танцьорите и аз отговорих, че това са работници и ученици, които три пъти в седмицата по два часа репетират за удоволствие. На следващия ден виждам във вестника много хубава снимка на ансамбъла от концерта и отдолу пише какво съм казал за танцьорите. Под моите думи журналистът написал: "Това не е вярно. Те са професионалисти." Тогава исках да отида в редакцията, защото ме обвиниха, че съм излъгал, но преводачката ме спря: "Те ти правят такъв комплимент, ти пък им се сърдиш."

- Какво мислите за попфолка?

- Попфолкът е необходимото зло, защото преди да се появи, се слушаше само сръбска музика. Това е по-добрият вариант, макар че на голяма част от песните музиката е сръбска, гръцка. Когато има един разумен текст, защото понякога са направо идиотски, когато певицата или певецът са облачени нормално, защото понякога изглеждат така, че да се чуди човек от коя планета са паднали, се получават и добри неща. Но глупостите са много. Гледах в едно телевизионно предаване една вече известна поетеса (Надежда Захариева - б. р.), която каза, че й поръчвали тарикатски текстове. Какво значи това? Изобщо не разбирам за какво говори. И тя, докато беше жив Дамян Дамянов, не беше никаква поетеса, а сега изведнъж изгря.

Надявам се в бъдеще хората да станат малко по-взискателни и да искат да видят и да чуят нещо по-разумно, по-добро. Няма песен от попфолка, която да е просъществувала една година - минава и заминава. А фолклорът е вечен - песни, музика, танци. Те са вечни, защото са правени от народ. А българският народ е с добър вкус и талантлив по природа. Не може един човек с елементарен вкус да подбере цветовете в народните носии така, че да си пасват, да избере някаква фигура, която да не дразни, да измисли тези кройки, да създаде тази музика, тези танци. В едно хоро няма нещо, което да не е на мястото си - всичко върви толкова логично и толкова разумно, че няма как да се измисли по-добре. Защо нито един народ в света не е измислил толкова сложни танци? Защото не могат, защото ние сме най-умни. Когато аз видя един танцов състав, мога да преценя що за народ е това. Фолклорът зависи и от условията на живот, релефа. При нас северняшките танци са широки, защото е равно. Мегданите са били широки и е имало място да се танцува. При родопските няма такова нещо, защото там релефът не поволява. Облеклата по същия начин са съобразени с климата и т. н. През 1998 г. в Португалия четох една лекция на тази тема. Тогава разказах и за българските традиции - обясних, че един българин по птиците може да разбере какво ще е времето и т. н. След като свърших дойде при мен един представител на Европейската организация за фолклор да ми благодари за урока и аз останах изненадан, че тези специалисти - хореографи, диригенти, фолклористи, не знаят елементарни неща. Това са знания, които предавам и на децата от ансамбъл "Нашенчета", за да са компетентни. А не да се излагат като Мартин Захариев, който в играта "Вот на доверие" показа, че не знае какво е паламарка, защото бил градско чедо. Ами да влиза в музеите, те са за такива като него. Жалкото е, че подобни хора могат да определят насоките в развитието на културата ни.

- Защо точно българска народна песен летя в космоса според вас?

- Американците като са избирали, са преценили, че тази песен може да предаде някакво послание, че мелодията й и гласът на Валя Балканска могат да дадат представа на тези извънземни - има ли ги, няма ли ги, колко са, къде са - не знам, за хората на Земята. Песента "Излел е Дельо хайдутин" е богата като мелодия, има нещо магическо дори в нея. Умно решение са взели. Нашият фолклор е изключително интересен. Ние имаме авторитетни спортисти, оперни певци, художници. Страната ни е пълна с всичко - говоря за високо ниво, не просто да го има. Но отличителният ни автентичен белег е фолклорът, който ще остане като наша емблема и в европейското семейство.


 АРТСЕДМИЦА


Един човек, една глава, една камера

 

Проф. д-р Румен Георгиев:

 

Мога много, затова ме мразят

 

Новите технологии са за мързеливци, казва преподавателят по фотография

 

Страницата подготви Даниела ДОЧЕВА

О тдавна проф. Румен Георгиев не беше виждан на културно мероприятие в Плевен. Повод да се измъкне
от шумната и прашна столица, където преподава фотография на оператори в НАТФИЗ от 1972 г., и
да дойде в нашия град стана изложбата на неговия стар приятел по обектив Петър Влайчев. За него професионалистът каза само хубави слова, без да престава да снима публиката.

Проф. Румен Георгиев е доктор по изкуствознание, а не ветеринарен, винаги уточнява той. Роден е през 1957 г. и е почетен член на любителския киноклуб "Плевен филм". Тук е израснал, тук са неговите учители - известни кинематографисти. През 1992 г. създава първото висше образование в България по художествена и приложна фотография. От тогава е между киното и фотографията на разкрач, както се шегува.

Проф. Георгиев не пести истината - нито на себе си, нито на другите, и следва своя път, отдаден на най-голямата си страст - фотографията. Обичан от студентите и ненавиждан от доста "капацитети" в сферата на седмото изкуство, той сподели интересни мисли и факти за българското кино, фотография и за живота си - специално за читателите на "BG Север".

 

- Има ли голяма разлика между киното и фотографията?

- Те са от един дол дренки, както се казва. Традиционните изобразителни изкуства са живопис, графика и скулптура. Новите технически изкуства са фотография и филм, които си служат с обектив и някакъв светлочувствителен материал - дали ще е цифрова матрица, дали класическа лента - няма никакво значение.

- Виждам, че не се разделяте с апарата. Това някакъв изграден рефлекс ли е вече?

- Това е световен принцип за фотографа, който се вълнува от живота. Камерата винаги трябва да бъде под мишницата или на врата. Понеже вратът ми вече се огъна, я нося под мишница.

- Имате ли любима тематика в изкуството?

- От едната страна са хората с техния живот, от другата страна са природата и предметите - тук включвам и портретите. Като направя една такава предварителна футуристична аритметика, не може да ми стигне животът за това, което съм намислил. До сега имам може би над 4 кубически метра негативи с позитиви, като имате предвид, че в 20 на 30 см има 30 кадъра - просто е невъзможно да се преброят. Разбира се от един филм ако изкараш по 1 кадър, това е превъзходно. Аз имам на ден по 6 - 7 филма, което шокира много хора. Обаче световноизвестните фотографи снимат по 12 филма на ден - за репортаж говоря. Изкуството за мен е игра, обаче във всяка една игра има и момент на травми. Душевни имам предвид, физически не са ме били чак толкова много.

- На какво учите студентите си?

- За да ви обясня, това интервю ще продължи горе-долу половин семестър. На всичко, което е нужно. Това е моята мисия - тя е отгоре дадена, не съм я измислил аз - аз съм никой, да ги насоча в каква посока да работят и да им дам екзистенц минимума, без който не могат. Без някаква основа никой не може. Давам пример с Дюга. Казали му, че еди-кой си подражава на друг, а той казва: "И все пак човек трябва да има родители." Трябва отнякъде да се почне и да отидеш по-нататък.

- Срещате ли много талантливи хора?

- България бъка с талантливи хора, обаче те не получават реално потвърждание на това, което са направили. Себестойността на една фотография излиза 8 пъти повече от това, което се заплаща на автора й. Умните като завършат НАТФИЗ учат език и бягат в чужбина. Една бивша моя студентка занесла портфолиото в една фирма и там й казали, че това не са нейни фотографии, защото толкова млада не можела да ги направи. И тя казала: "Да, ама аз съм учила в България." Лошото е, че много маймуни, както се казва шеговито, станаха на клона. Появяват се фотографи, които свалят нивото и цената много. А тук има инвестиции, фотографската техника става все по-скъпа.

- Какви са основните процеси в момента в българското кино?

- А, с българското кино аз отдавна съм скаран. Обиден съм. Елин Пелин е казал, че ако някога се роди гения на завистта, то ще е в България. Имах и документални, и игрални филми докато преподавах в НАТФИЗ и слава богу, че не съм останал на улицата. Отдалечих се формално от киното, благодарение на колеги, които ми завиждаха. Защо? Защото мога повече от тях. Това е най-страшното. Като видят, че си повече от тях, и хоп! - турят ти балтията. Аз съм много повече от тях - професор доктор по изкуствознание, имам над 50 изложби, показани в над 10 страни по света. Имам 11 книги, над 100 статии - това сам съм го направил. Но аз ще направя филм следващата година, да не казвам по-раншен срок, защото ще ме изработят. Мен изобщо не ме интересува кой е собственик на киноцентъра "Бояна". Това ги интересува тези, които са свикнали по тоталитарному да им помага държавата.

- Защо чужди режисьори предпочитат да снимат в България?

- Защото е евтино, а сме много талантливи.

- А какво му липсва на българското кино?

- Няма драматургия. Иначе след това ще се изпълни филма на едно блестящо ниво. Филмите се приемат на ниво драматургия - и в националния киноцентър, и в телевизията. И кой приема? Една група от хора. На следващата година те са кандидати, а тези, които са получили преди това от тях субсидия, те пък са в комисията. Казано по руски кругавая порука. Докато българското кино не се освободи от този момент, когато се въртят едни и същи хора - на ти на теб, дай ми на мене, няма да се оправи работата. Това са все същите, с извинение, проститутки, които са от 1971 г. Много от тези, които са ми правили магарии, умряха. Защото има някой отгоре, който да преценява. Вие знаете ли, че кинолюбители с международни награди са кандидатствали в НАТФИЗ и аз съм ги съветвал да не казват, че са кинолюбители, защото ще ги посекат. Каква държава е това! Затова съм си много добре, защото сам си движа моя трамвай. Навремето писателят Слави Македонски, бог да го прости - много противоречив писател, написа един разказ, в който образно казано става въпрос, че аз си карам моя трамвай - който иска се качва, който не иска не се качва. Сега мога да се изкарам десидент, аз съм маргинален тип - и преди, и сега.

- Обичате да си вършите работата сам?

- Навремето Захари Жендов казваше: "За мен киното е един човек, една глава, една камера." Аз съм го приел за себе си като верую. Анри Картие Брюсон, който е Омир или Шекспир на репортажната фотография, е на същото мнение. Аз имах щастието - първо наглостта, да му изпратя албума си "Необикновени хора" през 1990 г. и той да ми изпрати три албума и една картичка с негова фотография, на която имаше рецензия за моите фотографии: "От вашия хубав албум аз наистина се убедих, че когато човек има внимание и сърце, обикновените хора стават необикновени." Имам 9 албума с негови фотографии и картички с негови рецензии за мои албуми. За мен това е най-голямото признание, който каквото ще да ми говори в България, ама никой друг няма подобни оценки, разбирате ли? Ето защо ставам самохвалец - защото има реална база. Когато фактите говорят, и боговете мълчат. Затова ме мразят много. Може спокойно да си го публикувате. Наближавам 60-те и човек не може да не си направи една равносметка. Даже мутрата и килъра го правят.

- Защо точно фотографията ви завладява, а не нещо друго?

- Защото фотографът е всичко - сценарист, режисьор, продуцент - поне в България. Говоря за артистичния фотограф, не за модния. И по-точно документалния жанр на артистичната фотография, който до преди две години не беше популярен в България. Въпреки че не четат ли тези хора списания, не гледат ли каталози от международни изложби.

- Какви са тенденциите във фотографията?

- Всички нови техтологии са за мързеливците. Докато ме търпят в НАТФИЗ, аз винаги ще изисквам първата година да се учи ръчно копиране. Когато ти си минал през него, ще знаеш какво искаш и как да го направиш. Компютърът облекчава тези, които ги мързи да работят. Липсва съпротивлението на материала. Иначе качеството на цифровата обработка е невероятно, особено на последните принтери. Но човек когато не се е мъчил, не може да мисли. Не знам дали звучи точно, но за мен е така. В тези програми е събрано цялото световно постижение в копирането, но то не знае къде да пипне, не може да го измисли. Инженерите са пагубни в изкуството. Навремето Едгар Дюга е казал: "Ако имах власт, щях да заповядам на префекта на Париж да заповяда на полицаите ако видят някой художник да рисува с триножник от натура, да го арестуват." Аз съм си го перифразирал: ако видят инженер и доктор да държат фотоапарат и да правят изложби, да бъдат оковани във вериги.

- С какви марки апарати работите?

- С много. За цифровите вече не ми стигат парите. Натрупал съм апаратура за над 30 хил. евро, с която се снима, а отделно имам музей с над 150 фотоапарата.


Живопис

 

Наталия Велева с 15 картини на "Шипка" 6

 

Художничката се отдава със страст и на рисуването, и на професията си

 

За изложба към средата на август в софийската галерия на ул. "Шипка" 6 се готви Наталия Велева. Многобройните й почитатели с нетърпение очакват традиционния летен салон, за да обогатят колекциите си с нейни творби. На тази художествена сбирка Наталия ще бъде представена от столичната галерия "Анатол Габи-арт".

Непрофесионалната художничка, която предпочита да не афишира професията си, е известна много повече извън Плевен и в чужбина, отколкото в нашия град. Предпочитам да стоя в сянка, за да не дразня художниците, които с това си изкарват хляба, призна пред "BG Север" тя. Двойното й поприще винаги й дава възможност за избор, ако някой ден реши да избира между двете, но същевременно я прави й непонятна за хората, които желаят да я възприемат само в една светлина. Наталия дълго време се подписва с псевдоним на платната си. До момента, в който е поканена от финландския посланик у нас да направи изложба в родината му. Докато е в България, той става един от най-големите й почитателили, а в кабинета му стоят три нейни работи. Талантът на Наталия е оценяван многократно от публиката на самостоятелните и общи изложби в България, Германия, Англия, Русия, Гърция, Япония, Австрия, Франция, Швейцария, Финландия, а нейни платна притежават ценители на живопистта от различни кътчета на света. Сред наградите на плевенската художничка е и тази на асоциация "Феномени".

С 15 платна ще се представи този път в София тя. Там може да си позволи да е по-провокативна и неочаквана с интересни експерименти, които държи в тайна, за да е пълна изненадата. Не спира да изследва идеята за плода като търсене, пътуване, откритие, намиране, раждане, развитие, която беше застъпила и в последната си поява пред плевенска публика през март в съвместната женска изложба на "Х-арт". Не мога да кажа, че имам определен стил, във всички случаи експресивността присъства, разсъждава за творчеството си тя. Чувството я води в създаването на поредната творба - застава пред платното само ако има потребност. И така изживява възторг от направеното всеки път. Със същата страст подхожда и в работата си. Това, че е завършила математическа гимназия, й дава възможност да види именно в тази наука обединението на всички изкуства. Математиката дава чувство за крайност и безкрайност, а хаосът е най-страхотната подреденост, твърди тя. Непрестанните философски размисли, които владеят Наталия Велева, я провокират да ги сподели чрез платното с публиката си, а сред един от ориентирите, че е на прав път, е и оценката на известния художник Кеазим Исинов: "Вече няма на какво да те науча".


Съдебното решение за "Съгласие" е отменено

 

На закрито заседание на 15 юли Плевенският окръжен съд отмени собственото си решение за предварително изпълнение на обжалваното от читалище "Съгласие" становище на комисията за разпределяне на годишната читалищна субсидия. В определението се обяснява, че съдът е взел предварителното решение като е допуснал, че с него не се накърняват интересите на жалбоподателя и на заинтересовавните страни. В последствие обаче правораздавателната институция установила, че е допуснала пропуск по смисъла на предварително изпълнение на чл. 195, ал. 2 от ГПК вр. чл. 45 от ЗАП, информираха от настоятелството на "Съгласие".

Както вече "BG Север" писа, на предишното открито заседание на съда по делото на читалище "Съгласие" беше уважено предложението на двамата читалищни председатели Михаил Шишков и Николай Маринов да влезе в сила решението за разпределяне на парите за 2005 г. от читалищната комисия, с което на практика се обезмисля жалбата на най-старото читалище в града. В отговор на това настоятелството на "Съгласие" подаде жалба до ВАС, която автоматично стопира решението на Плевенския окръжен съд. Според Ивайло Атанасов двамата споменати председатели са подвели съда с невярната информация, че два месеца нито едно читалище от региона не е получавало пари. Като доказателство той показа на пресконференция документ, подписан от Панко Генов, финансист в община Плевен, в което фигурират преведени суми за посочения период. На базата на тези и на други факти, за които "BG Север" многократно и подробно е писал, плевенският съд отменя предварителното си решение. Като логично последствие от това "Съгласие" е изтеглило жалбата си от ВАС, информира неговият секретар Стилияна Илиева.


Искри

 

Албена Кръстева заразява с фолклор малчугани от СОУ "Стоян Заимов"

 

Танцьорите обраха наградите на "Балканфолк", готвят се за форум "Царево"

 

С приза "Откритие на годината" се върнаха от международния фолклорен фестивал "Балканфолк" във Велико Търново третокласниците от паралелката с разширено изучаване на хореография в СОУ "Стоян Заимов". Малките таланти получиха още две награди - една стандартна и правото да участват в галаконцерта, с който се закрива фестивалът.

След едномесечната им изява е заснет филм за тях, който включва целия концерт, всичките им танци и интервю. Лентата за детски фолклор се излъчва по всички кабелни телевизии в страната и ще се върти още няколко пъти до края на юли, информира хореографката Албена Кръстева, която има основна заслуга за успехите на децата. Признанието от старопрестолния град им отвори вратите за следваща изява - международен лагер в Царево от 29 август до 12 септември. Форумът е с конкурсна програма и в него вземат участие отличили се състави, ансамбли, певчески фолклорни групи. За най-добрите ще бъдат направени клипове, които ще бъдат излъчени и в чужбина.

Третокласниците са една от паралелките с хореографски профил, които Албена подготвя. От тази година ще приемат в първи клас желаещи да учат народни танци с музикален тест. Миналата година ХII клас завършва група "Дива" с джазтанци, която се ръководи също от Кръстева. Формацията е участвала като балет на Годжи от "Ку-ку бенд" на негов концерт в читалище "Съгласие" и в много културни мероприятия в града.

Албена Кръстева завършва Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив с педагогическата специалност българска народна хореография. Започва работа в Северняшкия ансамбъл, където остава 11 години. През това време обаче успява да съчетава сценичните си изяви с педагогическа работа в частната си школа за народни танци. Докато идва моментът да се отдаде изцяло на малките танцьори. Танцувам от 6-годишна и още тогава усещах, че животът ми ще е свързан с танците, разказва тя. Първо е класическият балет, но се отдалечава от него като от по-елитарно изкуство. Следват народните танци в Пионерския дом (тогава) с преподавател Иван Иванов - Манги, в състава с ръководител Пламен Николов към читалище "Ракитин" и академията. "Като всеки българин дълбоко в себе си имам пристрастие към народните танци. Уча децата да усещат танца с душата си, да имат поведение на сцената, да грабват публиката със собствената си емоция”, сподели хареографката. Тя смята, че духовната дупка в България е преодоляна и че все повече хора се обръщат към традициите. Важното е да запазиш искрицата любов към тях на подсъзнателно ниво. С времето неповторимата магия на сцената увлича детето и тя се разгаря, убедена е Албена. Народните танци учат подрастващите на желязна дисциплина, правят ги по-мобилни и с добри рефлекси, което им помага в живота, с по-богато въображение и разбира се с красива физика. Те са по-отворени, по-емоционални, учат се на взаимопомощ и отговорност, допълва хореографката. Големият интерес на младите към фолклора ни е доказателство, че многообразието в него е завладяващо и ще се запази - само формите ща стават по-новаторски, смята Албена Кръстева.


 ПО-ЗДРАВИ


 

Според последователите на Лидия Ковачева

 

Храната е най-големият наркотик

 

До анорексия и болимия води неконтролираното гладуване, смята д-р Агнешка Белчу

 

Ралица ПЕТРОВА

Бичовете на XXI век за младите момичета - болимията и анорексията, все повече набират скорост. Тийнейджърки решават да свалят по някой друг килограм, подлагайки тялото си на неимоверни изпитания чрез гладуване, без да се консултират със специалист. В резултат на лошото хранене пък непрекъснато нараства броят на младите хора с дегенеративни костно-ставни заболявания. Увеличават се децата, които страдат от хроничен бронхит и астма. Снижава се възрастовата граница на сърдечно-съдовите заболявания. Изобилната храна се превръща във все по-силен наркотик и трудно преодолима зависимост в началото на новото столетие. И докато в Африка населението умира от глад, то в България, както и в много други страни, това става в следствие на редица заболявания, причинени от неправилното хранене. Неконтролиран глад и преяждане - двете страни на една монета.

И за да не се стига до тази мрачна картина, човек трябва само да знае, че може да направи чудеса с тялото си, защото крие в себе си огромни възможности, за които понякога дори не подозира, цитира азърбейджанския академик Норбеков д-р Агнешка Белчу, ръководител на Центъра за гладолечение в Плевен, който отвори врати точно преди една година. За този период, използвайки придобития опит на д-р Людмила Емилова и продължавайки инициативата, чийто основи са положени от Лидия Ковачева, на лечебен глад в новооткрития център са се подложили деца и възрастни, страдащи от различни заболявания.

Методът представлява перид, в който хората в продължение на 15 дни провеждат много лек разтоварителен режим, придружен с прием само на

чайове,

подсладени с

мед, и определено

количество

плодове.

За разлика от много центрове, които са обособени с цел третиране единствено на наднормено тегло (въпреки че и то е болестно състояние), плевенският е и за лечение, като голяма част от пациентите на практика не са дебели, разказва д-р Белчу. Помощ са потърсили както пълни, така и много слаби хора с различни заболявания. Методът не изключва традиционната медицина - напротив - използват се нейните постижения, специалистите работят, ръководейки се от физиологията, биохимията. Целта е хората да бъдат убедени, че могат да се лекуват сами, използвайки възможностите на собственото си тяло. Така, освобождавайки се от прием на храна за определен период, те да "включат" своя организъм, сравняван с най-съвършената компютърна система, на програмата за самолечение. Категоричното условие е това да не се извършва самоцелно. И независимо къде - в базата на центъра или в домашни условия, всички, решили да гладуват, трябва да бъдат под наблюдение.

Хората са

много болни,

са наблюденията на д-р Белчу. Безспорно на първо място тя поставя сърдечно-съдовите заболявания или т. нар. атеросклеротични процеси, които довеждат до много тежка инвалидизация на населението. Всеизвестно е, че България е на първо място в света по честота на инфарктите и инсултите. След тях се нареждат раковите забоялвания, а тревожният факт е, че напоследък се наблюдава бум на дегенеративните костно-ставни заболявания или т. нар. ошипявания. Все повече млади хора са с шипове на шийните или ломбалните прешлени, констатира д-р Белчу. Практикувалата 28 години традиционна медицина лекарка твърди, че наблюденията й я карат да изпада в паника - 25-годишни мъже и жени идват при нея с т. нар. асептична некроза на тазобедрената става (оформени некротични участъци около ставата, в следствие на което след известен период от време се налага тя да бъде заменена с изкуствена). През центъра преминават и пациенти с високо кръвно налягане, с хронични гастрити, колити, язви, както и с ревматоидни артрири, които според традиционната медицина не могат да бъдат лекувани.

Голяма част от пациентите на Центъра за гладолечение са деца, страдащи от хронични бронхити, астми, ортикарий. Едно гладуване от 5 до 10 дни в зависимост от възрастта на малуганите и нормалният начин на хранене след това, стриктно контролиран от родителите, дават изключителни резултати, твърди д-р Белчу. И допълва, че много често след разтоварителен режим се избягват и операции на сливици.

Голяма част

от известните

заболявания се

лекуват с глад,

е категорична д-р Белчу. За да предприеме обаче човек такава стъпка, е необходимо задължително преди това да бъде прегледан от лекар или да се довери на хора, които имат съответните познания в тази област. Защото колкото и лесно да изглежда, на практика изобщо не е така, има стриктни правила, които трябва да се спазват, казва тя.

Лечението по този метод не става за 15 - 20 дни, държи да отбележи ръководителката на плевенския Център за гладолечение. Неговата продължителност се определя от вида на заболяването, колко време е траело то, какви медикаменти са използвани. Като се вземе предвид това, лечението може да включва няколко гладувания през определен интервал от време в продъление на 5 - 6 месеца. Ясно е, че на хората им се иска да оздравеят за 15 дни, но няма как да стане, коментира лекарката. И допълва, че тези, които са спазвали стриктно предписанията, са направили чудеса, като най-много излекувани има сред тежкоболните пациенти, защото за тях това е последната възможност и "те се хващат за лечението чрез глад като удавник за сламка". Преди 3 години имах болен от подагра, който дойде в кабинета ми с бастун, имаше много силни болки, а сега е неузнаваем, но той промени целия си начин на хранене, разказва д-р Белчу.

Една от сновните

причини за забо-

ляванията е

лошото хранене.

В тази дефиниция се включва количеството и качеството на храната, както и принципите на консумация въобще. Според специалистите впечатление прави рязкото снижаване на възрастовата граница - все по-често малки деца боледуват, защото майките им не знаят как да ги хранят. Те предпочитат да излязат с количката, да купят на детето пуканки или царевични пръчки, защото е по-лесно. На обяд вместо да се приберат и да приготвят хубава храна, те се задоволяват например с парче пица, изтъква един от основните фактори за негативната тенденция д-р Белчу. Според нея друг много важен въпрос е прехранването на децата с млечни продукти. Лекарката не твърди, че малчуганите не трябва да ядат сирене или кашкавал, а просто че е необходимо да се внимава с количеството на тези продукти. "Повечето майки не знаят и кога да дадат плод на детето. Обикновено го правят след основното ястие. И не стига, че малчуганът няма полза от това, което е консумирал, ами не може да усвои и ценните вещества от плода. Затова мисля, че най-хубавото, което правим ние, е да ограмотяваме хората - как, с какво и кога да се хранят. И ако една майка проумее това и промени начина на живот на своето дете, ние сме щастливи", казва д-р Белчу.

Трудно може да се каже

колко калории

на ден трябва да

приеме човек.

Непрекъснатото им изчисляване обременява, смята лекарката. И за да не се стига дотам, тя препоръчва суровите храни - плодовете и зеленчуците, да представляват около 70% от нашето меню. Задължително в ежедневните ни дажби трябва да присъстват и непечените ядки - фъстъци, орехи. Те съдържат много мазнини (т. нар. ненаситените мастни киселини), от които ние имаме нужда. Друг съвет на д-р Белчу е, ако можем, да привикнем да консумираме растителни вместо животински мазнини, като на първо място тя поставя зехтина. Консумацията на житните култури също е задължително. Препоръка на лекарката е в менюто ни да фигурира хлябът, но този, който е направен от пълнозърнесто брашно, защото именно в люспата на зърното (при бялото брашно се използва само сърцевината) се съдържат витамините от групата "В", необходими за човешкия организъм.

Огромна грешка е прекалената консумация на белтък, казва д-р Белчу. При нужда на организма от 35 г дневно, човек консумира 300. В следствие на това белтъкът се натрупва като килограми, като заболявания на съдовете, оформят се атеросклеротичните плаки, те от своя страна стесняват съдовете, нарушават захранването и в зависимост от това къде е станал "дефектът" се получават инфарктите, инсултите и т. н. Необходимите 35 г белтък се съдържат например в една не много голяма пържола или гювече със сирене. Това означава, че през деня не трябва да се консумира никакъв друг белтък. В обратния случай организмът ще бъде обременен, тъй като белтъчните храни са сложни и за тяхното разграждане се изисква страшно много енергия.

Вместо животински може да се използва растителен белтък, като вече е доказано от учените, че той съдържа всичките незаменими аминокиселини за човешкия организъм. Такъв продукт е например соята. Ако пък се консумира животински белтък, то по-добре е животните да са отгледани в домашни условия, препоръчва ръководителката на плевенския център по гладолечение. Защото "промишлените" птици, телета, прасета и т. н., се хранят с много хормони, които в последствие попадат в човешкия организъм.

След солта най-вредни са бялата рафинирана захар и бялото брашно, приемат специалистите. Затова като универсално средство за подслаждане те препоръчват меда. Той е универсален подсладител като ествествено не става въпрос с него да се прекалява, казва д-р Белчу. Тя успокоява всички майки, които смятат, че медът може да предизвика алергия у децата им. По думите й, ако се приема в определени количества, това не може да се случи. Съветът на лекарката към родителите е задължително до основното блюдо на тяхното отроче да има огромна купа със салата, още повече, че сезонът напълно позволява това.

 

До обяд да се

ядат единствено

плодове,

за да може организмът да се изчисти от консумираното предишния ден, приемат за правилно следовниците на Лидия Ковачева. Тяхната теория е, че до обяд е т. нар. биологичен цикъл на изчистването. Затова е добре сутринта да се изпие подсладен с мед чай или кафе и да се хапват плодове в неограничено количество. Факт е, че много малко хора закусват, защото самият организъм сякаш не иска тогава да поема храна, казва д-р Белчу. Според нея хората, които ядат сутрин, са го изградили като погрешен навик в течение на много години.

Препоръчително е, както при децата, заедно с основното блюдо за обяд и вечеря да се консумират много пресни зеленчуци.

Плодове могат да се приемат в неограничено количество, въпреки някои различни теории, според които тяхното количество трябва да се ограничава, тъй като съдържат захари. Според д-р Агнешка Белчу човек има нужда от фруктозата, още повече, че за нейното разграждане е необходима много малко енергия. Захарта е тази, която донася на организма енергията и колкото и плодове да се изядат за един ден, те не могат да се сравнят по никакъв начин с една кифла, например, е категорична лекарката. Тя препоръчва още да бъдат спазвани и принципите на разделното хранене - да не се комбинират концентриран белтък и концентриран въглехидрат, тъй като по този начин организмът бива улеснен още повече в смилането на храната.

Не е възможно да се спазват всички принципи на здравословното хранене, затова е необходимо от време на време организмът да се разтоварва, казва д-р Белчу. Дори да сме здрави, се налага периодично да го оставим да се прочисти така, както почистваме дома си, прави сравнение тя. И подчертава, че не напразно във всички религии съществуват постите, които за съжаление в България не всички хора спазват.

Няма по-голям

наркотик

от храната.

Зависимостта към нея се лекува така, както към твърдата дрога. И при това лечение има период на абстиненция. Осъзнаваш го, разбираш го, обаче ръката посяга. Затова е необходимо първо човек да осъзнае нещата. Да е наясно, че не трябва да сяда всеки път на масата като за последно, разсъждава д-р Белчу. Това е и причината голяма част от хората, които са гладували, след това пак да качат килограми. Според нея обаче след като веднъж си почистил един дом, не можеш изведнъж да го замърсиш. Така е и с организма - ще му трябва доста време преди да рухне пак - някъде около 5 - 6 месеца. Тогава се прави ново гладуване. Полезно е дори веднъж в седмицата всеки да остава на плодове.

В никакъв случай обаче не трябва човек да предприема самоцелно някакви действия. Това е основната причина, поради която стотици млади момичета заболяват от болимия и анорексия, смята д-р Белчу. Проблемът е, че след гладуването те не знаят как да се захранят. В резултат на това много бързо се получават отоци от задръжка на течности. И тогава идва страхът. Отново започва гладуване. Следва самобичуване за всяко нещо, което се сложи в устата, приемайки го за престъпление. Променя се психиката и нещата преминават в друга плоскост - вече са налице болимията и анорексията. Консултацията с нас е задължителна, тъй като не може постоянно да си гладен, е категорична д-р Белчу.

Центърът за

гладолечение

в Плевен

се намира в хотел "Орбита" в Кайлъка. Всеки, който реши, може да използва базата там за разтоварващите 15 дни. Цената е 35 лв. на ден, включваща пребиваването и медицинските услуги. Плодовете си осигурява всеки пациент. Желаещите да гладуват могат да го направят и вкъщи, но задължително под наблюдението на специалист. За средата на август д-р Агнешка Белчу сформира група, с която ще отпътува за Балкана, за да се използват в лечението и минералните води около Чифлика.


 БИЗНЕС


По джоба

 

Търговията с употребявани строителни материали процъфтява

 

Граждани събарят стари къщи на село, за да вдигнат нови с тухли втора употреба

 

Ралица ПЕТРОВА

Да бъдат купувани почти на безценица и след това събаряни изцяло стари къщи по селата и върху техните основи да се строят нови с качествени материали втора употреба е все по-често срещано явление в областта, твърди 22-годишният Желяз Асенов, който заедно с баща си притежава по думите му единствената легитимна борса за употребявани строителни материали в Плевен. Така на предприемчивите новата инвестиция излизала в пъти по-евтино, отколкото да се бръкнат с по-значима сума за сравнително по-ново строителство.

Тенденцията към увеличаване на гражданите, решили да вдигнат нов дом върху стари основи в някое малко китно и почти обезлюдено селце, предопределя и процъфтяването на бизнеса със стар строителен материал, твърдят от бранша. Клиентите се ориентирали предимно към тези неща, които били много скъпи като нови - тухли, цигли или дървен материал, коментират търговци. Това лято пък все повече ставали мераклиите да поразширят вече построеното, като спретнат отсрани някоя и друга постройка или вдигнат втори етаж на вилата.

Решилите да поосвежат дома си предприемат подмяната на дограми или на цигли с по-хубави, но пак втора употреба, други пък гътат кирпичени стени, за да сложат тухли, са наблюденията на Желяз. По думите на младежа все повече стават и клиентите, които търсят материали за изграждане на големи селскостопански постройки. Повече към услугите на борсата се насочвали хора, които ще строят на село, по-малко били тези, решили да поскърпят нещо в града, отчита друга статистика младият предприемач. Според него е съвсем логично големите масивни блокове да са ново строителство, но така или иначе не всеки може да си позволи подобно жилище.

Дворът на борсата, който се намира срещу Трудовото поделение, е претъпкан с цигли, тухли, дървен материал, отремонтирани прозорци и врати - за всекиго по нещо. Според предпочитанията - и цените. На клиентите освен употребявани строителни материали се предлагат и някои нови - за по-голямо удобство.

Значително е разнообразието на новия дървен материал. Цените на предлаганите греди непрекъснато варират, защото зависят от доставката, обеснява Желяз. В момента нови греди 6 на 6 см с дължина 4 м (мартак) се предлагат на 3,80 и на 4 лв. Четириметрови с размери 8 на 8 см се търгуват по 6,50 лв., 10 на10 см струват 10 лв., 12 на12 см - 15 лв., а най-големият предлаган размер 14 на14 см - е 20 лв. Цените на гредите втора употреба зависят от качеството. Вървят от пет до десет лева. Ако някой е решил да се снабди с дъски за куфраж, трябва да си задели сто лева за кубик. Уговорката е, че са омешани и всеки клиент си ги избира и сортира.

Най-търсени обаче си остават тухлите. Купувачите могат да избират между нови и стари четворки, които са съответно по 0,56 лв. и на 0,35 лв. Предлаганите единички са три модела само втора употреба. Ринговите са по 14 стотинки, калните, но изпечени вървят по 10 ст. бройката, пресовите са най-евтини - 7 ст. На борсата могат да бъдат намерени и дефицитните в момента огнеупорни тухли на много ниска цена, твърди Желяз. Втори по търсене са циглите. Употребяваните вървят по 35 ст. Нови капаци се предлагат на 1,30 лв. и 1,50 лв., старите са малко по-евтини - 1,20 лв.

За решилите да изградят пристройки и надстройки борсата предлага отремонтирани врати и прозорци. Цените на вратите варират от 30 до 50 лв., а в зависимост от вида на прозорците (двукрилни, трикрилни), те са от 30 до 90 лв. По 1,30 лв. върви 20-килограмов чувал с пясък, с десет стотинки по-скъп е чакълът. Хоросанът в разфасофки по 25 кг се търгува на 1,80 лв. Черната и бялата мозайка вървят съответно по 3 лв. и 2,80 в чували по 25 кг. Предлага се и арматура на 65 ст./кг.

И докато през летния сезон ремонтите вървят с пълна пара и търговията със стари строителни материали процъфтява, то през зимата наред с другите неща ще се предлагат и дърва за огрев, информира Желяз Асенов.


Фиксингът на БНБ изчезва от табелите на сарафите

 

Промяна в Наредба № 4 намалява рисковете от измами

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Текст за премахване на таблата с фиксинга на БНБ пред обменните бюра бе записан през миналата седмица в Наредба № 4, която регламентира дейността на сарафите. Промяната бе поискана от данъчните власти с мотива, че в нормативния документ трябва да има изрична забрана за обявяване на две различни котировки за една валута. Отсега нататък бюрата ще обявяват само курсовете, по които обменят валута. Местни чейнчаджии смятат, че няма да имат проблеми с данъчните власти, защото и без това спазват закона. Те припомнят и това, че 2005 г. се оказа “препъни камък” за мошениците в бранша.

Още на 1 февруари държавата се потруди да ограничи възможностите за измами по обменните бюра, като промени Наредба № 4 за условията и реда за вписване в регистъра и за изискванията към дейността им. Тогава се въведе клауза обменният курс, по който работят сарафите, да не се отклонява с повече от 20 % от обявения от БНБ курс за деня за съответната парична единица. Регламентиран бе и начинът за изписване на валутните курсове върху таблата – с цяло число и две цифри след десетичния знак. Сарафите бяха задължени да поставят информацията с котировките на видно място, която задължително да бъде изписана на български, английски, немски, френски и руски езици.

Тези ограничения обаче не бяха пречка пред уникалния и виртуозен нашенски чейнчаджия, който продължи да връзва наивни клиенти. Плевенски сарафи разправят, че са наблюдавали случаи на измами с нагънати хартийки, вместо банкноти, спретнати от т. нар. улични дилъри. “Тук няма такива изпечени мошеници пред бюрата, търсете ги в София и по морето. Ние не правим кой знае какви обороти, клиентите в Плевен са малко”, казват нашенските обменители на валута.

От данъчната администрация споделиха, че най-честите нарушения, които наблюдават, са на недобросъвестни сарафи, броили по-малко пари, отколкото е трябвало да платят на клиента за обмяната. Измамата обаче се доказвала трудно, защото хората нямат навика да си броят парите пред гишето, веднага след като са ги получили. Те обикновено “се осъзнават” по-късно, когато сделката не може да бъде развалена. Данъчните съветват гражданите да ползват монтираните в бюрата телефони за връзка с дежурните териториални данъчни инспектори, които да им осигурят помощ - проверка на нарушителя и административно разрешаване на конкретния случай. При установен опит за измама потърпевшите не трябва да напускат бюрото до пристигане на длъжностното лице, което задължително се легитимира.

Преди 1 февруари съществуваше изискване за подписване на договор за покупко-продажба на валута. Смисълът му бе в това, че клиентът разписва на две места суми и по-лесно забелязва измамата, ако има такава. Оказа се обаче, че не бе получен очаквания ефект, затова процедурата отпадна.

Най-чести жертви на недобросъвестни сарафи са ниско образованите хора, разсеяните в момента лица или пък чужденци, които сляпо се доверяват на човека зад гишето. В най-популярния случай пък проблеми създават т. нар. малки, улични бюра в тихите улички на големите градове или в спокойните черноморски курортни градчета, е установила проверка на данъчните власти. Затова те са предупредили, че се подготвя затварянето им, а обмяната по тези места ще се извършва от бюра в хотелите и банковите офиси и клонове.

Такъв текст обаче би нарушил принципите за свободна пазарна търговия в страната, коментират специалисти. Като превантивна мярка българските данъчни власти са изготвили и разпространили чрез туроператорите дипляни с предупреждения на няколко езика за най-често практикуваните валутни и други измами.

Опитът в други страни показва, че след като държавата не поиска лицензиране на валутните бюра, то поне би трябвало да замисля по-ефективни и приложими за нашата действителност мерки за пресичане на измамите. Защото вече и без това сме си изградили имидж пред чужденците на “престъпна държава”, където всеки може да те окраде, насили или убие. Поне такива твърдения се съдържат в западната преса след събитията в Обзор.


Австрийска фирма прави фиеста край Реселец

 

Мила СТАНЕВА

Да открие нови работни места в община Червен бряг обеща Детлеф Кох, директор на австрийската "Палфингер Продукционстехник България" ЕООД по време на честването на своя фирмен празник в местността "Калето" край Реселец. Традиционното увеселение премина под мотото "Благодарим за всичко".

Дружеството е с предмет на дейност производство на компоненти и хидравлични системи за кранове. "Палфингер Продукционстехник" АД е със седалище Залцбург, Австрия, затова представителството на дружеството в България е с австрийско участие.

Кратък отчет за работата на фирмата през последните шест месеца направи директорът Детлеф Кох, като не забрави да отправи своите благодарности към подчинените си за добрата работа. Шефът на "Палфингер" уведоми присъстващите на тържеството гости, че бизнесът се развива успешно и предстои разширение на производството.

За празника в местността "Калето" се събраха повече от 1 400 души - работници във фирмата със семействата си, близки, приятели и мениджърският персонал. Гости на фиестата бяха кметът на община Червен бряг Румен Пенков, президенти на фирми, представители на местните медии и др.

В концертната програма участваха балетна формация "Марцела" и танцов състав "Пъстроцвет". За доброто настроение на присъстващите на тържеството се погрижиха известните български певици Джина Стоева, Рая и Анн Джи. Водещ на фиестата бе Звезделин Минков, който забавляваше гостите с присъщия си хумор, а модна къща "Стейси" от Враца представи новите си модели.


Кандидатите за АЕЦ "Белене" допуснати до втория етап на търга

 

Двамата кандидати, подали заявки за изпълнител на инженеринг-доставка-строителство, проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на блокове 1 и 2 на АЕЦ "Белене" - JSC Atomstroyexport - Русия, и Consorttium Skoda Alliance - Чехия, са допуснати до втория етап на международния търг, съобщи Националната електрическа компания. Според НЕК тези две компании отговарят на всички изисквания съгласно обявата за участие в процедурата. След доклад на комисията за анализ на предложенията, утвърден във вторник от Съвета на директорите на НЕК, и двамата кандидати ще бъдат поканени да направят конкретни оферти.

Съветът на директорите на НЕК е определил договарянето с фирмите по офертите да стане на 15 декември.

"BG Север"


Дават до 20 хиляди евро за обучение на безработни

 

Еми СТАЛЕВА

Нова програма на социалното министерство предвижда работодателите да получават от 8 хил. до 20 хил. евро, ако наемат безработни с цел да ги обучават за придобиване на професионална квалификация. Тя се нарича “Активни услуги на пазара на труда” и влезе в сила от юли, е записано в офертите, разпратени до работодатели в Плевен и региона.

С парите ще се покриват заплати и осигуровки на обучаващите се и техните наставници, както и административни и транспортни разходи, обясняват от Агенцията по заетостта, която провежда разяснителна кампания сред собствениците на фирми в страната, неправителствени организации и екипите, които предлагат услуги на местната власт във връзка с привличането на инвестиции. Програмата се финансира от Световната банка и от държавния бюджет, като общата сума възлиза на 14 млн. евро и ще действа до 2007 г. Средствата са предназначени за безработни лица или такива, които са получили предизвестие за освобождаване от работа.

В програмата могат да се включат също неправителствени организации и обучаващи институции. От 8 хил. до 15 хил. евро се отпускат на фирми и организации, които предлагат професионално информиране и консултиране, оценка на уменията и възможностите за започване на работа, както и за търсене на работа. С финансирането по одобрения проект може да се плащат заплати и хонорари на сътрудници, наеми и режийни за консумативи, както и командировъчни в други населени места за работа по проекта.

От 10 хил. до 40 хил. евро пък се предвиждат за организациите, които предлагат услуги на местната власт за изработването на плановете и дейностите за икономическото развитие на региона. Това предполага проучвания за привличане на инвеститори, популяризиране на проекти сред обществеността и др. Парите по финансирането на тези проекти ще отиват за плащането на заплати и хонорари, дневни и пътни разноски, както и комуникационни разходи.


Валутен коментар

 

Загубите при азиатските акции спряха поевтиняването на долара

 

Любомир СЯРОВ, контрольор клиентски операции в Булбанк

Доларът отстъпи под екстремните си позиции от миналата седмица спрямо основните валути в понеделник, след като се проявиха известни признаци за възможно забавяне на американската икономика. Без изгледи за силен икономически растеж, перспективата за ускоряване на подкрепящото долара повишение на основната лихва става все по-неясна. Процесът на разширяване лихвения диференциал между САЩ, Европа и Япония помагаше на зелените пари през последните месеци. Като цяло поевтиняването на американската валута от понеделник бе инерционно продължение на загубите от петък. Инвеститорите си задават въпроса дали САЩ остават двигателя на световния икономически растеж. Ако данните за производствените цени днес или потребителските утре излязат изненадващо високи, това би съживило очакванията за по-агресивно повишение на лихвата от Федералния резерв. Перспективата за лихвено повишение би подкрепила долара първоначално, въпреки че инфлационният натиск заплашва икономическото развитие, което пък би се превърнало в негатив за зелените пари.

Поскъпването на йената бе по-слабо, което бе породено от сериозен спад на цените на азиатските акции - отчасти следствие на безпокойството около напрегнатите отношения между Китай и Япония. Американската валута се търгуваше без сериозни движения след изявлението на Гуверньора на Федералния резерв Сюзън Биас, която каза, че централната банка трябва да повиши вниманието и мерките срещу инфлацията, но изрази мнение, че „премерените” повишения на лихвата биха я контролирали. Въпреки че основните фондови индекси в САЩ регистрираха разнопосочно движение вчера, главно заради страховете около американската икономическа активност и по-ниски корпоративни печалби, по-сериозните загуби при азиатските акции помогнаха за спирането на поевтиняването на американските пари.

Канадският долар достигна шестседмично дъно спрямо официалната валута на САЩ в понеделник. Цените на канадските облигации бяха умерено по-ниски вчера, след като вниманието се насочи към местните фондови пазари поради беден икономически календар.


 АГРОАКЦЕНТИ


Реколта 2005

 

Висока стартова цена на пшеницата в Плевенско

 

Мелници в региона изкупуват зърното по 170 - 200 лв./т без ДДС

 

Страницата подготви Ралица ПЕТРОВА
При сравнително висока цена от 170 - 200 лв./тон без ДДС стартира търговията с хлебно зърно от новата реколта в някои плевенски мелници, установи "BG Север". По толкова се изкупува само качественото жито. Фуражната пшеница, която е със сравнително по-ниски показатели, в момента върви около 155 лв./т без ДДС.

Стартовите котировки за тази година се разминаха донякъде с прогнозираните на един по-ранен етап. Преди да паднат обилните дъждове и да стане ясно, че жътвата ще закъснее, търговци плъзнаха сред производителите с предложения да платят за тон пшеница по 130 лв., като много кооперации, притиснати от обстоятелствата, продадоха зърното си "на зелено".

Вискота начална цена на пшеницата в момента е в следствие на проливните дъждове, които по предварителна оценка са унищожили около 15 - 20% от посевите в страната, както и на прогнозите за недостиг на качествено хлебно зърно, коментират търговци.

Цената, при която започна изкупуването на пшеницата от новата реколта, е с около 30% по-висока в сравнение с тази от миналото лято, показват елементарните изчисления. При рекордния добив от близо четири милиона тона жито през 2004 г. търговията с хлебно зърно тръгна от цена 130 лв. за тон и впоследствие достигна 160 лв. за тон.

Според собственика на мелницата в с. Обнова Детелин Дечков високата стартова цена на житото, което и при него се изкупува между 170 и 200 лв./тон, в момента представлява един вид защитна реакция от страна на производителите. Мелничарят твърди, че цената ще се регулира веднага след като комбайните влязат да жънат в нивите при сухо време. Дечков определи прогнозите за недостиг на качествено зърно като доста прибързани. Според него има райони, където пшеницата е много добра. Дали ще има проблеми, ще стане ясно едва когато бъде прибрано над 50% от житото, коментира той.

Мелницата в с. Обнова е една от малкото работещи в Плевенска област. При направени проверки специалистите от регионалното звено на Националната служба по зърното и фуражите (НСЗФ) са констатирали, че голяма част от мелниците в региона не функционират, защото са изчерпали запасите си от миналата година и очакват тазгодишното зърно. Малко от предприятията са успели да купят жито, ожънато още преди да паднат обилните дъждове, какъвто е случаят в с. Обнова, заяви Венцислав Милев, шеф на НСЗФ - Плевен.

Седмици преди появата на зърно от новата реколта брашното поскъпна с близо 100 лв. на тон, като в различните райони на страната цената му варираше между 330 и 400 лв./тон. От Съюза на мелничарите отрекоха поскъпването да е спекулативно и обосноваха вдигането на цените с липсата на жито, неяснотите около реколтата и прочистването на пазара от нелоялна конкуренция. Зърното се купува за 160 лв./тон без ДДС, а с ДДС и транспортни разходи влиза в мелницата на над 200 лв./тон. Заедно с разходите за преработка, ДДС и печалба от 6%, се получава реална цена между 350 и 400 лв./тон, изчисляват от бранша.

Мелничари прогнозират, че до зърнена криза няма да се стигне защото в складовете на мелниците има запаси от жито. Според Детелин Дечков едва ли ще се наложи и държавата да внася брашно. Но ако все пак това стане, едва ли ще се стигне до фалити на предприятия, коментира той.


По-ниски такси за ветеринарно-медицинско свидетелство

 

Намалява се размерът на някои от таксите за издаване на ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване на суровини и хранителни продукти в страната. Това е записано в приетите изменения и допълнения на Тарифата за таксите, събирани от Националната ветеринарно-медицинска служба. От 0,30 лв. на 0,01 лв. пада таксата за птиче месо и птичи продукти. За риба и рибни продукти тя отива на 0,002 лв. за кг., а за мед и пчелни продукти на 0,02 лв. за килограм. Таксата за експорт на риба и рибни продукти също се предвижда да бъде намалена от 0,03 лв. на 0,02 лв. за кг. с цел стимулиране на износа. За обработка на възрастни птици също ще се плаща по-малко - вместо 0,08 лв. за една птица - 0,05 лв. По-ниски ще станат и вноските за ветеринарно-санитарни инспекции и контрол в транжорните предприятия и хладилните складове. Нова такса от 118 лв. се въвежда за изследване, което е свързано с контрола на имунитета на бяс при кучетата, когато се изнасят от страната с търговска цел.

Променени са таксите за контрол на ветеринарно-медицинските продукти с цел хармонизиране с европейското законодателство. Включени са и нови за билкови и хомеопатични продукти.

Измененията и допълненията са приети в съответствие с промените на националното ветеринарно-медицинско законодателство. Целта им е е по-доброто финансиране на контролните дейности, които се извършват от Националната ветеринарно-медицинска служба.


До ноември приемат заявки за безплатно обучение по САПАРД

 

Молбите се подават в общинската служба "Земеделие и гори"

 

Министерството на земеделието и горите продължава да приема заявки за участие в безплатното обучение по програма САПАРД, съобщават оттам. Това е една нова възможност за българските фермери, тютюнопроизводители, собственици и ползватели на гори, както и за заетите на трудово правоотношение в селскостопанския и горския сектори да се запознаят с възможностите, които предлага европейската програма за подпомагане на селското ни стопанство, обясняват от ведомството. В рамките на мярка 3.1. - "Подобряване на професионалното обучение" на програма САПАРД, МЗГ е институцията, която ще организира през 2006 година обучение в почти всички сектори и направления в селското стопанство. По програмата ще могат да се обучават безплатно заетите в секторите мляко и млекопроизводство, месо и месопроизводство, животновъдство, растениевъдство, включващо полски култури, зърнено-житни, зърнено-бобови, кореноплодни, клубеноплодни, маслодайни, влакнодайни, тютюн, фуражни, трайни култури, зеленчуци, цветя, етеричномаслени и лечебни култури. Предвидено е и обучение в секторите селски туризъм, местно занаятчийство и агроиндустрия, местни занаяти, малък и среден селски бизнес. И още в облатта на рибарството и аквакултурите, гъбопроизводството, преработката на растениевъдна продукция, специални дейности по конверсия, обучение в горското стопанство, строеж на второстепенни пътища и подобряване на горски пътища, както и създаване на горски култури от бързорастящи видове на изоставени земеделски и ерозирани земи. Предвидено е обучение и по агроекологично земеделие. От програмата през тази година официално отпадна обучението в секторите дървообработване и биогорива.

Съществува възможност за участие в два типа курсове - дългосрочни (с продължителност минимум 150 учебни часа), и средносрочни (с продължителност минимум 30 учебни часа). Практическите занятия в дългосрочните курсове са най-малко 50% от обучението и не по-малко от 20% от часовете в средносрочните курсове. Поне 20 процента от часовете са за обучение по агроекология, съобразено с тематиката на курса и изискванията на Европейския съюз.

Обучението ще е безплатно за кандидатите, които отговарят на условията, като в случаите, когато курсовете се провеждат извън населеното място, в което живеят курсистите, обучаващата организация ще поема разходите за транспорт, храненето и нощувките. Молбите за участие в обучението по мярка "Подобряване на професионалното обучение" ще се приемат до 15 ноември в общинската служба "Земеделие и гори".


Депутати искат създаване на интервенционна агенция

 

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за съхранение и търговия със зърно, които предвиждат да се създаде интервенционна агенция за контрол на съхранението и търговията със зърно. Мотивите за гласуваните промени, внесени от депутати от левицата, са, че Държавният резерв и военновременните запаси, въпреки създадената система за контрол и за намеса на пазара на зърно, не е могъл да изпълнява функциите си на интервенционна агенция.

Създаването на интервенционната агенция ще създаде условия за подобряване на контрола и прекратяване на измамите със зърно, която ще има и пълен достъп до складовете за съхранение и стоковите борси. Министърът на земеделието в оставка Нихат Кабил е заявил, че интервенционната агенция ще бъде част от разплащателната агенция по договора ни с Европейския съюз, която ще може да интервенира годишно на пазара 500 хиляди тона зърно на цена 101 евро за тон и по този начин ще улесни производителите през пролените месеци за движението на цените, без възможности за тяхната спекулация


50 човека в областта работят по "Опазване на реколтата"

 

50 човека в Плевен са ангажирани по програмата "Опазване на реколтата 2005" на Министерството на труда и социалната политика, научи "BG Север". За цялата страна техният брой е 500. Програмата стартира през май и обхваща всички общини, в които се произвежда селскостопанска продукция. По нея за тази година са осигурени 856 350 лв. от държавния бюджет и се предвижда 1 000 безработни да намерят сезонна работа в дейности по опазване на селскостопанска продукция.

Освен в Плевен най-много заети има още в областите Велико Търново - 84 души, в Русе - 70, и в Хасково - 38. Работодатели по програмата са областните управители и общините. Наетите безработни получават трудовото възнаграждение от 150 лева, като 100 лева са субсидия от държавния бюджет, а 50 лева са за сметка на работодателя.

В програмата се включват регистрирани в бюрата по труда продължително безработни, лица, съкратени от системата на Министерство на отбраната и Министерство на вътрешните работи, както и работили през предходни години по програмата. Регионалните служби на МВР извършват проверка на кандидатите за включване в програмата и определят подходящите за охранителна дейност. Те осъществяват и периодичния инструктаж и контрол на наетите. През 2004 г. по програмата "Опазване на реколтата" са работили 1 172 души.


Открит ден на зеленчукопроизводството в с. Горни дъбник

 

Стопани се оплакаха от липса на заявки за изкупуване

 

Отглеждането на зеленчуците на равна повърхност, непознаване на сортовете и неприлагане на съответните технологии за тях, са сред основните грешки, допуснати от зеленчукопроизводителите в с. Горни Дъбник. Това констатира доц. Крум Тосков от Тракийския университет в Стара Загора. Той бе един от гостите на проведения в края на миналата седмица открит ден по полско зеленчукопроизводство в с. Горни Дъбник, в землището на регистрираната организация на производителите на зеленчуци “Булплод инвест" ООД с председател Ивайло Иванов.

На проявата, която бе организирана от плевенската областна служба за съвети в земеделието (ОССЗ), не липсваха официални гости. Да посетят най-големия зеленчукопроизводителен район в областта бяха дошли доц. Шабан от Лесотехническия институт в София, Цвятко Георгиев, началник дирекция “Растениевъдство” към Министерството на земеделието и горите, Нора Стоева, ст. инспектор от ОД “Земеделие и гори” - Плевен.

Общата селскостопанска политика на Европейския съюз в сектор "Плодове и зеленчуци", както и наредбата за създаване на организации на производители на плодове и зеленчуци, бе представена подробно от Милка Нанова, гл. експерт в ОССЗ. На земеделските производители бе разяснена възможността за включване към създадената организация на зеленчукопроизводители. Подчертано бе, че трябва да се обединят, за да може да се закупи съвременна техника и да се прилага ежедневен контрол на посевите.

Заболяванията по доматите, които се наблюдават в момента, са мана и алтернария, като борбата с тях се извежда трудно, поради честите валежи., констатираха гостите. Доц. Тосков заяви, че заразените от мана растения трябва да третират с 1%-ов бордолезов разтвор. От неприятелите по доматите най-опасни сега са нощенките, акарите, цикадите и листните въшки. Препоръките за доматите бяха да се работи на висока равна леха, да се тори след извършен анализ на почвените проби, да се използват препарати с гарантирано качество и дозата на декар да се спазва стриктно, да се познава добре сорта, който ще се отглежда и да се прилага съответната технология.

Подходящи препарати срещу кубинската мана и брашнестата мана при корнишоните посочи доц. Шабан. Той препоръча и приложение на листни торове, за да се увеличи прилепимостта на препаратите. При средноранните домати да се отива на 1 500 броя растения на декар. Около площите, засадени с пипер, да няма плевелна растителност, защото там се съсредоточават цикадите, които пренасят болестите по него, каза още той.

Стандартите за качество на зеленчуците бяха разяснени от Нора Стоева. По време на дискусията стана ясно и че с. Горни Дъбник се отглеждат над 1 500 дка домати и до този момент няма заявки за изкупуване. Предложено бе такива срещи да се провеждат в началото, средата и в края на кампанията. Взето бе решение да се изготви примерен етикет за опакованите зеленчуци и да се предостави на зеленчукопроизводителите.


ВРЕМЕТО

 

Сухо и топло

 

През следващия седемдневен период се прогнозира относително по-сухо и топло време през по-голямата част от периода, което ще бъде предпоставка за по-бързото просъхване на горните почвени слоеве, от което ще зависи прибирането на зърнената реколта. Подходящи условия за провеждането на задължителните след продължителните превалявания растителнозащитни пръскания при земеделските култури ще има през втората половина от периода. Предвид вероятността от превалявания, се препоръчва употреба на системни препарати за растителна защита.

През третото десетдневие на юли развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове. До края на периода при слънчогледа ще протича фазата наливане на семената. При ранните хибриди царевица ще се наблюдава млечна зрялост, а при средноранните и по - късни хибриди - изметляване, цъфтеж на метлицата и изсвиляване.

През периода ще има възможност за сеитба на краставици и тиквички за късно есенно производство, за засаждане на главесто и цветно зеле за есенно производство.


 СПОРТ


Тенис

 

Три титли за ТК "Плевен 90" при 14-годишните

 

Страницата подготви Любомир ПЕТКОВ

Младите плевенски тенисисти от ТК "Плевен 90" доминираха над своите връстници до 14 г. на проведения на кортовете в Кайлъка турнир. Той беше финансиран от Българския спортен тотализатор чрез сдружението с идеална цел "Синоки". 23 юноши и 15 девойки от осем клуба в страната излязоха на кортовете в двудневната надпревара. Регламентът на състезанието предвиждаше мачовете да се играят в един разширен сет. На финала при юношите Цветослав Цонев от домакините и Мартин Денчев от Севлиево направиха интересен мач, който беше спечелен от плевенския тенисист с 9:5.

При девойките на финала се срещнаха две състезателки от ТК "Плевен 90". С категоричното 9:2 Ралица Петкова победи Ирена Павлова. За онези тенисисти, които отпаднаха още в събота при първия кръг на състезанието, се проведе утешителен турнир. При него в групата на юношите първи стана Дмитрий Бенчев от ТК "Плевен 90", а Цветина Вутева от Бяла Слатина взе приза при девойките. Победителите и призьорите получиха за награда часовници от спонсорите на турнира.


Мотоциклетизъм

 

Мартин Чой на крачка от исторически успех

 

Пилотът на плевенския клуб Prista Oil Racing Team - България Мартин Чой (Сузуки) бе най-близо до първите си точки от световния шампионат по мотоциклетизъм на писта в клас 1 000сс Суперщок. Така Мартин Чой щеше да стане първият български пилот след Богдан Николов, донесъл точки от световната купа. Чой завърши 16-ти в четвъртия кръг от надпреварата на пистата Мизано в Италия и записа най-доброто си класиране от началото на сезона. Общо 34 пилоти участваха на старта в Италия, като точките се разпределят между първите 15. Мартин Чой тръгна 30-и на старта, в седмата обиколка вече се движеше в двайсетицата, а три обиколки преди края стигна 16-а позиция, на четири секунди от словенеца Марко Йерман (Сузуки). Италианецът Рикардо Киарело спечели старта в отсъствието на лидера в класирането Кенан Софуглу, който е с контузия и близо два месеца ще е извън пистата.


Футбол

 

Благой Кръстанов ще редуцира състава на “орлите”

 

Наставникът на новия член на Б група Белите орли каза, че до края на подготовката вероятно ще бъдат освободени някои от дошлите на проби футболисти. Кръстанов не спомена кои точно от новопривлечените не са го удовлетворили с изявите си, но уточни, че става дума за трима - четирима играчи. В същото време треньорът на орлите изказа задоволство от представянето на новите попъления Петър Ванков от Спартак (Плевен), Милен Манолов от Видин, Борислав Дичев от Миньор (Перник) и Александър Урумов, който се завърна от Видима Раковски. Всички те бяха използвани в домакинската контрола срещу състава на Дунав (Русе). Мачът завърши без гол, като и двата отбора показаха, че са още в началото на игровата си подготовка. Единствените удари към двете врати бяха след високи центрирания и нито веднъж двамата вратари не бяха застрашени сериозно от нападателите. Благой Кръстанов пусна два различни състава през двете полувремена, като през втората част в игра влезе защитната двойка Пламен Лалев - Цветомир Шипков. Двамата се завърнаха в тима и през новия сезон отново ще защитават цветовете на орлите. В атака Кръстанов отново ще залага на голмайстора на аматьорската група Станимир Георгиев, чието заминаване в Австрия се провали. След мача между Белите орли и Дунав президентът на гостите Севдалин Петров даде най-висока оценка от своите на Енгибар Енгибаров, Таско Тасков и новия вратар Цанков, който според клубния бос на Дунав показал добро разбирателство със защитата и засега се очертава като твърд титуляр. Според програмата за подготовка Белите орли ще продължат заниманията си на клубната база, като на 27 юли в Плевен ще посрещнат Локомотив (Мездра).


Защитник на синьо-белите с трансфер в Гърция

 

Един от най-перспективните футболисти на Спартак Пламен Николов вероятно ще премине във втородивизионен гръцки тим от новото първенство. Талантливият защитник - продукт на плевенската школа, премина успешно пробите в тима от южната съседка, чието име ръководството на Спартак запази в тайна. Николов, който беше неизменен титуляр в миналото първенство, е направил добро впечатление на гръцки мениджъри по време на контролите със Славия и Литекс. 19-годишният футболист е собственост на Спартак и трансферните условия са предмет на разговор с президента на клуба. Съименникът на футболиста и шеф на Спартак Плевен Пламен Николов е дал принципното си съгласие да продаде защитника, а неговото място в отбраната на Спартак ще бъде попълнено от опитния Краси Бислимов.


Лека атлетика

 

Даринка Йотова десета в Европа на троен скок

 

Най-добрата плевенска лекоатлетка в момента Даринка Йотова не успя да спечели медал в тройния скок на европейското първенство за младежи и девойки до 23 г, което се проведе в немския град Ерфурт. Възпитаничката на треньора Светослав Топузов влезе във финала с резултат 13,14 метра, което я нареди шеста в група А. На финала обаче Даринка Йотова не успя да направи силен опит и остана 10-а. Шампионка стана Симоне Ла Мантиа (Ит) с 14,43 ч, пред Светлана Болшакова (Рус) с 14.11. В битката за бронзовия медал Aтанасия Пера (Гър) постигна 13,94 м и изпревари с 1 см Олха Саладуха (Укр).

Само Добринка Шаламанова от българския национален тим също успя да се класира за финалната фаза на състезанието. Шаламанова завърши четвърта в стипълчейза на 3 000 м. Титлата спечели Катаржина Ковалска (Пол) с време 9:54.17 мин, пред Тюркан Ерисмис (Тур) 9:55.45 и Светлана Иванова (Рус) 9:56.44.

 


Баскетбол

 

Само един от Спартак (Пл) в националния тим за европейското

 

Само капитанът на Спартак Хрисимир Димитров ще бъде сред избраниците на Росен Барчовски за европейското първенство в Сърбия и Черна гора през септември, стана ясно в началото на подготовката на националите. Другият плевенски баскетболист, който получи повиквателна за разширения състав - Илия Станков, ще отсъства заради контузия. Реализатор №1 на изминалото първенство има разкъсани връзки в прасеца и беше заместен от Пламен Алексиев (Черно море Интерком груп). Гардът на ЦСКА Людмил Радулов също пропуска европейското заради здравословни проблеми.

Националният селекционер Росен Барчовски коментира не съвсем добронамерено отсъствието на Илия Станков от състава на националния отбор: "Контузиите се преодоляват. Според мен Илия Станков се уплаши от конкуренцията."

Барчовски събра националите на първа тренировка в зала "Универсиада". На заниманието се яви капитанът на Спартак (Плевен) Хрисимир Димитров.

"Всички ние си даваме сметка какво ни очаква на европейското първенство и мисля, че до един ще дадем 100% от възможностите си в този шампионат"- каза пред журналисти крилото на плевенчани Хрисимир Димитров.


Програмата на западната Б група и битката между фаворитите

 

След като голяма част от селекцията на съставите е вече факт и в ход са контролите, плевенският Спартак и тази година се очертава основен фаворит за място в елита. Наставникът Мирослав Миронов ще може да разчита на почти същия състав, с какъвто разполагаше и неговият предшественик Димитър Соколов. В Спартак отново ще играе опитният Емилов, който изкара един полусезон в Плевен. Освен познатите играчи от миналия шампионат, ръководството на Спартак има силен аргумент в атака в лицето на Десислав Русев, който ще има задача да замести ветеранът голмайстор Георги Георгиев. В защита пък след неколкогодишно отсъствие в родния си тим се завърна Краси Бислимов, който безспорно е един от най-опитните бранители в групата. Още в предсезонната подготовка Спартак загатна за възможности, след като победи едни от най-сериозните и скъпи селекции в А група - тези на Славия и Литекс. Последва разгромното 8:1 срещу новия член на Б група Янтра (Габрово). В шампионата обаче Спартак ще има поне двама нелеки съперници. Първият мач между отбори от очертаващата се засега челна тройка - Видима-Раковски, Спартак (Пл) и Рилски спортист, ще се състои в III кръг, когато Спартак приема самоковци. В VIII кръг Видима приема Спартак, а в XI кръг на ст. "Искър" в Самоков ще се срещнат Рилски спортист и Видима. Плевенското дерби между Белите орли и Спартак ще се състои в X кръг. Макар да се очаква силите в тази група да бъдат сравнително неравностойни, то с интерес може да очакваме и още няколко регионални дербита, както и гостуванията на фаворитите на традиционно трудни домакински отбори като Миньор (Перник) и Пирин (Гоце Делчев).


 ШАРЕНО


На попрището жизнено в средата

 

Радослав Илиевски получи поема за юбилея си

 

Елитът на Плевен се изсипа на 50-годишнината на червения депутат

 

Шерлок МЕГРЕ

С марково уиски и родни червени и бели вина, подкрепени от тънки мезета и деликатеси, червеният депутат от Плевенско Радослав Илиевски отбеляза 50-ия си рожден ден в компанията на стотина елитни гости, приятели и партийни другари. Сред дошлите да приветстват юбиляра в ресторанта на Туристическия дом бяха окръжният прокурор Марио Василев, председателят на военноокръжния съд Емил Райковски, шефът на РДВР полк. Бисер Иванов, началничката на инспектората по образованието Анни Петкова, депутатът Васил Антонов, видни плевенски бизнесмени и банкери, политици от различни цветове. Нямаше как да остане незабелязано и присъствието на атрактивните Петко Кръстев, издигнал се до главен секретар на БНБ, и Емил Димитров - Ревизоро. Рожденика уважиха и кметовете на Белене, Долна Митрополия и Никопол. В елитната компания липсваха само лидерът на БСП Сергей Станишев и заместникът му Румен Петков, които бяха ангажирани с преговорите за съставянето на правителство.

В ролята на конферансие се въплъти съдържателят на заведението Людмил Дянков, който поздрави виновника за тържеството с песента на Ники и приятели за 50-годишния мъж, който всичко знае и може.

Илиевски бе отрупан с цветя и подаръци - стойностни картини, ловна карабина, ножове... Но най-нестандартният дар връчи плевенският бард Илко Иларионов - авторска поема, написана специално за повода и изпълнена по микрофона лично от него:

...Скромен поетичен дар,

за един приятел - юбиляр.

От рими мъничък букет,

за годините му петдесет!

От моя юбилей изтече

една година вече.

Тъй че, казано накратко,

знам какво тегло е, братко,

да чуваш все хвалби отвред

за свойте подвизи безчет.

Душата ти от щастие да пей

и всеки ден да иска

юбилей!...

Поради служебната си ангажираност репортерът на "BG Север", изпратен под прикритие да отрази мероприятието, си тръгна по-рано и затова не можем да информираме читателите кой от присъстващите до колко градуса се е докарал.


Улична мода

 

Фешън шапки изработва 76-годишната баба Стефка

 

Екстравагантните изделия плевенчанката предлага на пейките пред театъра

 

Ралица ПЕТРОВА

Шапки за перфектна визия, шапки против слънчев удар, шапки за млади, шапки за стари.... Шапките на баба Стефка просто са универсални, казват хората. Дамите минават, спират се, ахват, превъртайки в ръка изящната изработка, и продължават, размишлявайки дали могат да заделят от и без това изтънелия семеен бюджет сумата от пет лева. Хем да се сдобият с нов аксесоар към миналогодишната рокля, хем да намалят вероятността безпощадните слънчеви лъчи да им разтопят мозъка съвсем и в един момент да пратят по дяволите ядосващата ги половинка...

Вече пет години 76-годишната плевенчанка Стефка Петкова предлага изработените собственоръчно от нея шапки на пейките пред театъра. Идвали са да я гонят и от данъчното, и от общината, ама накрая като видели с какъв интерес хората се взират в плетивата, я оставили на мира.

Първо търговията баба Стефка пробвала в чужбина. Решила да попътува и да изкара някой лев, за да "помогне" все малко на пенсията. Обиколила Гърция, Турция, Македония, Сърбия. Качвала рейсовете уж за екскурзия, ама в сака не пропускала да подреди шапките, че да ги предложи на дамите от съседните държави. Да, ама те не се оказали чак с такъв изтънчен вкус и нещо не им налитали. "Честно да ти кажа, плевенчанките са ми най-добрите клиентки. Тук си изнасям шапките, мога да ги съхранявам, а като пътувах я ги смачкам, я нещо ги повредя", разказа баба Стефка.

Жени малко над 30-те са най-честите клиентки на 76-годишната плевенчанка. По-младите нещо не проявявали интерес, пък било и разбираемо с тези нови странни моди. По-голям интерес имало от страна на българките, чужденките нещо хич ги нямало. От началото на тази година баба Стефка била продала само четири шапки на едни немци, които били май от някаква делегация. Около 20 плетени аксесоара е изтъргувала на "свои". "Всеки харесва, гледа, ама се скумросва. Възхищават се, прекрасно било, а аз им викам: като ви харесва, хайде купете, де", смее се продавачката. И споделя откровено, че повече от една шапка на ден никога не е продавала.

Да, ама търговията от година на година все повече замира, разказва баба Стефка. Видно било, че хората нямат пари. И въпреки всичко плевенчанката твърди, че не спира да се интересува от модните тенденции, разбира се, за да е "в час". Миналата година предлагала съвсем различен модел. Тази година й се наложило да ходи до Варна и там, в морската ни столица, откраднала някоя и друга идея.

За да направиш хубава шапка, си трябва чалъм, категорична е майсторката. Чисто технологически работата се свеждала до намиране на подходща прежда - памук, два дена плетене, после още толкова време колосване и седене на калъп докато изсъхне. Чак тогава започва украсата - панделчици и разни други глезотийки... Ама точно какво се прави, за да стане една шапка уникална и да грабне окото, баба Стефка не казва.

Иначе претърпялата три инфаркта 76-годишна плевенчанка твърди, че дори да не продава кой знае колко много шапки, на пейките идва и за да е малко сред хората - да поседи, да побъбри на сенчица, да пооплете някоя и друга салфетка, която евентуално да изтъргува по за левче и да "убие времето". Пък ако някой се накани да си купи - да е жив и здрав.