Брой 27                                                    

8 - 14 юли 2005 г.


 

 ОСЪМ НАВОДНИ 5 ХИЛ. ДКА НИВИ В БЪЛГАРЕНЕ

 

 

 РЕДАКЦИОНЕН КОМЕНТАР

 

ДПС да спаси Скобелевия парк!

 

Колкото и абсурдно да звучи, спасяването на Скобелевия парк (виж стр. 1, 3) юридически е в ръцете на ДПС. На същото това ДПС, което 4 години управлява земеделието в страната и което е извършило абсурдната прекатегоризация на местността. По всичко личи, че хората на Ахмед Доган ще владеят аграрното министерство още един мандат, така че и хлябът, и ножът са в техните ръце.

Ако ДПС иска да убеди българските граждани и европейската общност, че не е етническа, а модерна либерална партия, да отмени абсурдните си документи и да покаже уважение към паметта на загиналите, па макар и те да са били военни противници от друга вяра.

Сега е моментът да се намеси и новоизбраният плевенски депутат от ДПС Митхат Метин, ако държи на родния си град.

А всички ние, ако сме истински плевенчани, няма да допуснем разни говеда да пасат и торят историята ни.


Говеда около Панорамата

 

Скобелевият парк незаконно прекатегоризиран в пасище


 ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


Съдът реши

 

Читалищата получават субсидията си за 2005 г.

 

На 20 септември продължава делото на "Съгласие" срещу комисията

 

Даниела ДОЧЕВА

Всички читалища в региона да получават субсидията си за 2005 г., въпреки заведеното дело от "Съгласие" срещу комисията, разпределила средствата, реши плевенският окръжен съд тази седмица. До този момент заради съдебния спор читалищата получаваха 1/12 на база миналогодишната си субсидия. Искането за влизане в сила на актуалния бюджет, което съдът уважи, беше инициирано от Михаил Шишков и Николай Маринов, председатели на читалищата "Развитие" и "Парашкев Цветков". Магистратите приеха, че това искане има обществено значение. Ако то се разминава с окончателното решение по делото, ще бъде коригирано.

Разпределението на парите за читалищата беше факт още в началото на годината, но то намали годишната субсидия на "Съгласие" с повече от 50 хил. лв. заради съкращаването на щатни бройки. Това предизвика реакцията на ръководството, което твърди, че механизмът за резпределяне на средствата не е спазен и има законови нарушения. "Този механизъм е за това да има спирачки срещу такива люде, които използвайки условията на властта, правят нещо, което не се покрива с понятието обществена полза. Никой не се съобрази, че 5 хил. души се подписаха в защита на "Съгласие". Има гражданско общество в Плевен и то трябва да бъде прието. В противен случай местните управници не бива да се чудят на изборните резултати", заяви за "BG Север" Ивайло Атанасов, шеф на "Съгласие".

Окръжният съд назначи икономическа експертиза за разпределяне на субсидията за читалищата през 2005 г. Тя трябва да се произнесе на следващото заседание по делото, което ще се състои на 20 септември. Експертите ще дадат отговор на въпросите по какви критерии са разпределени парите, има ли нарушение при намаляване средствата за "Съгласие" и дали средствата ще са достатъчни, за да отговорят на нуждите му за нормално функциониране.


Долна Митрополия

 

210 рисунки на биеналето в гр. Тръстеник

 

Проливният дъжд в неделя (3 юли) не помрачи тържественото откриване на 11-ото биенале на детската рисунка в гр. Тръстеник, проведено под мотото "Светът през детските очи". За него бяха изпратени 210 рисунки от 22 населени места от цяла България. Тази година имаше и чуждестранно участие - 10-годишната Полина Железникова от Санкт Петербург беше изпратила рисунката си по Интернет.

Празникът бе открит от кмета на община Долна Митрополия Александър Печеняков. В програмата на откриването участие взеха двете групи за народни танци към читалище "Неофит Рилски" в гр. Тръстеник, квартет "Дева" с ръководител Силвия Деянова и мажоретките при СОУ "Евлоги Георгиев". В понеделник (4 юли) малките художници рисуваха край Дунав в с. Байкал, а вечерта творбите им бяха изложени в центъра на Тръстеник.

През втория ден на биеналето домакините също бяха подготвили забавна програма. Учениците от СОУ "Евлоги Георгиев" пре-дставиха постановката "Голямото имане" на Панчо Панчев. Пиесата предизвика голям интерес и повдигна настроението преди кулминацията на награждаването.

Наградите връчиха председателят на общинския съвет в Долна Митрополия - Пепа Герашка, и кметът на Тръстеник Асен Гангов. Бяха отредени 42 първи, 30 втори и 22 трети места.

Преди да отпътуват във вторник (5 юли), участниците в биеналето посетиха галерия "Илия Бешков" и плевенския исторически музей. "BG Север"


Отдават на концесия находището "Лъката" в с. Славовица

 

Календарен план за второто шестмесечие на 2005 г. е приел общинския съвет в Долна Митрополия на последното си заседание, информират от пресцентъра на общината. Съветниците са изслушали информация за медицинското обслужване, за дейността на дирекция "Социално подпомагане" в Долна Митрополия и за състоянието на безработицата. Начертани са мерките за насърчаване на заетостта в общината.

Общинският съвет е приел предложение за промяна в разчета за финансиране на капиталовите разходи на община Долна Митрополия през 2005 г. с вътрешна компенсираща промяна с цел реконструкция на ул. "Страцин", с. Комарево. Минало е и предложението за предоставяне на концесия находището "Лъката" в землището на с. Славовица за добив на подземни богатства - строителни материали. Била е приета и Наредба за пожарна и аварийна безопасност на територията на общината.

"BG Север"


Млади висшисти стартират кариерата си в областната администрация

 

Трима висшисти ще започнат работа от септември в областната администрация в Плевен по програмата на Министерството на труда и социалната политика - "Старт на кариерата", съобщиха от пресцентъра на губернатора. Те ще бъдат назначении в дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост". Изискванията за образованието им са: за архитект - архитектура, завършена в УАСГ и владеене на западен език, за геодезист - геодезия, картография и кадастър в УАСГ. За специалността туризъм, география трябва кандидатът да е завършил СУ "Св. Климент Охридски" и да владее английски език.

Програмата на МТСП Старт на кариерата дава шанс на млади хора да натрупат трудов стаж и опит по своята специалност. Одобрените младежи ще получават от държавата заплата 250 лева, осигуровки, допълнителните възнаграждения по Кодекса на труда, годишния платен отпуск и болничните в рамките на 9 месеца. Кандидатите трябва да са на възраст до 29 години, да имат завършено висше образование през 2004 или 2005 г. в държавен или частен университет - редовна, задочна или дистанционна форма на обучение. Едно от изискванията е младежите да имат среден успех от следването и дипломирането над добър 4.00 и да са завършили специалност, която отговаря на изискването за съответните работни места.

Пълният списък на заявените работни места по процедурата, условията и необходимите документи за кандидатстване могат да се намерят на интернет страницата на Агенцията по заетостта на адрес: www.az.government.bg, както и във всички бюра по труда. "BG Север"


Извадиха над 10-килограмов тумор от 51-годишна

 

Над 10-килограмов тумор извади екип на плевенската онкология от 51-годишна жена. Пациентката почувствала болки и опипала образуванието преди месец. Когато се явила в клиниката, изглеждала като бременна в деветия месец. Туморът притискал вече дробовете и сърцето на пациентката. В клиниката по онкология жената е насочена от гастро-ентеоролог. Операцията, извършена от екипа на д-р Никола Янев, е продължила близо два часа. От пациентката е изваден огромния тумор, който при първоначални изследвания е доброкачествен. Предстоят още анализи и изследвания. Причината за огромното образувание според проф. Григор Горчев е недостатъчната грижа на българката към здравето й. Обикновено жените идват в клиниката по онкология твърде късно, което означава, че не ходят на профилактични прегледи, казват медиците.

"BG Север"


До 15 юли продължава втората смяна на летните дни в ЦРД

 

На 4 юли 2005 г. стартира втората смяна на летните ваканционни дни в Центъра за работа с деца (ЦРД). Заниманията на малчуганите ще продължат до15 юли. От 10,00 до 12,30 часа всеки работен ден те ще могат безплатно да участват в клубове по интереси - рисуване, конструиране с лего, шахмат, музикален клалейдоскоп.

Краят на първата смяна бе отбелязан с изложба на тема "Ваканционни дни - лято 2005", подредена във фоайето на детския център. Творбите, които са общо 45, ще останат там до началото на есента.

Рисунките с акварел и пастели, са на различна тематика. Малките художници, които са на възраст от 4 до 16 години, са предпочели да претворят върху белия лист предимно природни пейзажи, не липсват и моменти от тяхното ежедневие.

В края на първата смяна бе представена постановката "Страшни смешки, смешки страшни" от малчуганите от театралния кръжок на библиотека "Христо Смирненски".

"BG Север"


20 жени от областта с шанс за бебе в епруветка

 

28 молби са подали жени от областта в РЗОК - Плевен, за включване в програмата на НЗОК за лечение на безплодие, съобщават от касата. Тя стартира през февруари 2005 г., като постъпващите в плевенската здравна каса документи се изпращат в НЗОК за разглеждане. До момента 20 от постъпилите молби са утвърдени от експертите на НЗОК. Очаква се това да стане и с останалите осем.

Средната възраст на пациентките в областта, кандидатствали за включване в една от шестте нови програми на касата по НРД 2005 - тази за "ин витро" оплождане, е 33 години. Препоръчителната възраст е 18 - 40 години. Общата предвидена бройка за "ин витро" оплождане на жени за цялата страна е 1 000 (разпределението е за 28 области). Терапията, която се осъществява за подготовката на това оплождане, се заплаща от НЗОК, а самата процедура в съответното лечебно заведение се поема от пациентката.

Програмата за лечение на безплодие при жената е разработена на основание и по реда на чл. 52, ал.1 и ал. 2 от НРД - 2005 със съдействието на консултанта на НЗОК по акушерство и гинекология проф. д-р Станимир Кюрчиев и е съгласувана с Българския лекарски съюз (БЛС)/.

За участие в нея имат право здравноосигурени лица, които покриват всички критерии и са преминали на редица медико-диагностични изследвания. "BG Север"


16 малчугани участваха в състезанието "Детето риболовец може без дрога"

 

16 деца на възраст до 14 години пробваха риболовните си умения на язовир "Тотлебенов вал" в Кайлъка в края на миналата седмица. Девет момчета и седем момичета прегърнаха инициативата и взеха участие в организираното със съдействието на плевенското ловно-рибарско дружество състезание под мотото "Детето риболовец може без дрога". В продължение на два часа малчуганите хвърляха въдици под зорките погледи на родителите си, които ги напътстваха отстрани.

Състезанието, проведено по правилата на Българската федерация по риболовни спортове, беше само за индивидуално класиране и продължи два часа. Участниците можеха да използват единствено плувка и една кукичка, която не опира дъното.

Крайното класиране, което се извърши въз основа на грамажа, а не на броя риби, определи най-добрите. Те получиха грамоти и дипломи, рибарски принадлежности, а всеки участник се сдоби и с по два пакета специализирана захранка. Наградите бяха осигурени от инициатора на надпреварата Емил Радулов.

С 360 г уловена риба 8-годишната Деница Щумова стана първа при момичетата. 13-годишната Таня Христова се класира втора със 115 г уловена риба. След нея се нареди Мария Петрова (на 8 г.) със 100 г.

Оспорвана бе и надпреварата при момчетата. Първото място съвсем заслужено бе отредено на Добромир Бараков (12 г.), при когото кантарът показа 250 г. Подгласници на победителя станаха съответно 14-годишният Емил Иванов и Николай Велев на 11 г. Поощрителна награда получи и най-малката участничка в състезанието - 8-годишната София Николова.

"BG Север"


Престъпността в региона намалява

 

Намаление на ръста на престъпността с 25,50 процента отчита плевенската дирекция на МВР за първите шест месеца на годината в сравнение със същия период на 2004 г. Регистрираните престъпления са 2 126, разкритите са 1 187. От четири убийства са разкрити две, два опита за убийства, две убийства на новородени, шест изнасилвания.

Едва 47 от общо 112 грабежи на имущество са разкрити. При кражбите от 1 193 са разкрити 486. Като извършители на престъпления са установени 1 302 лица, от които 127 рецидивисти. 18,95 процента от престъпленията са извършени от малолетни и непълнолетни.

Увеличават се бързите производства и за първите шест месеца на годината те са със 105 повече, отколкото за същия период на 2004 година.

През периода са образувани и е работено по 1 710 полицейски производства по криминални престъпления, сочи отчетът. От тях 321 са бързите, 1 389 са дознанията.

С мнение за повдигане на обвинение са 281 бързи производства и 426 дознания.

Регистрани са 426 сигнала за икономически престъпления, от които разкритите са 63, както и 123 от минали периоди. Извършителите на икономически престъпления са 206. Над 6 хиляди акта са съставили за шестмесечието служителите на "охранителна полиция".

По повод професионалния празник на полицията - 5 юли, с почетен знак на МВР трета степен е награден един служител на плевенската дирекция.

Двама офицери са повишени предсрочно в по-високи звания, в поредно звание са повишени 46 офицери и 31 сержанти, сочи отчетът.

"BG Север"


ОДС доволни от резултата в Плевен

 

ОДС - Плевен, са доволни от резултата на парлментарните избори, който им позволява да вкарат един депутат в НС. Резултатът в Плевен е един от най-високите за сините в страната, каза кметът Найден Зеленогорски. Той определи като незадоволително представянето на коалицията в национален мащаб. Причината за това е в разтрояването на десните сили, смята градоначалникът. Отговорност за провала на изборите трябва да се търси на всички нива - общинско, областно и национално, но сега не е времето да се искат оставки и да се дерат ризи, коментират от ОДС - Плевен. В тази връзка общинското ръководство на партията ще предложи на местния клуб да изслуша Васил Василев, за когото в нарочна декларация сините уточниха, че е работил против СДС.

Според сините в областта са купувани гласове. Те разполагали с доказателства за това и щели да ги предоставят на национално ниво.

Найден Зеленогорски се отказва от депутатското място и остава кмет на Плевен. Той мотивира решението си с факта, че ще продължи да работи за града. Интересите на Плевен като депутат ще защитава Ася Михайлова, която досега бе зам.-кмет на община "Студентска" в столицата.

"BG Север"


По-малко заболели от заушка, осигурена е ваксина за 12-годишните

 

Случаите на заболяване от заушка намаляват, съобщиха на пресконференция в хигиенната инспекция в Плевен (РИОКОЗ). От началото на годината са регистрирани общо 80 случая, а 74 от тях са във възрастта 15 - 39 години. Най-много са заболелите ученици от МГ "Гео Милев" - 15. Министерството на здравеопазването е предоставило на РИОКОЗ - Плевен ваксина за реимунизация на 12-годишните.
1 000-та дози ще стигнат за децата в Плевен, уточниха инспекторите. Ваксината ще бъде раздадена на личните лекари, които трябва да я поставят на пациентите си.

В Плевен има вече регистриран случай на ла-ймска болест. От РИОКОЗ уточниха, че разполагат с достатъчно на брой диагностикуми за изследвания.

През последните две седмици намалява заболяваемостта от грип и сега тя е 58,5 на 10 хиляди. Не се наблюдава и увеличение на стомашно-чревните инфекции.

Собствениците и наемателите на три басейна - ЛВТ, Екоел и гр. Левски са подали документи за регистрация до момента. Документи за попълване е взел и наемателят на басейна в Кайлъка. Проба за анализ не е взета от басейна в ЛВТ поради лошото време, съобщиха от инспекцията. Дирекция "Здравен контрол" е съставила 47 акта на обекти за обществено хранене и магазини. Издадени са 71 наказателни постановления за над 10 хиляди лева.

"BG Север"


Зарибиха малкия язовир в Кайлъка

 

Над 2 500 шаранчета - зарибителен материал, са пуснати в язовир "Тотлебенов вал" в Кайлъка, информира Емил Радулов, който от тази година извършва съвместна дейност с ловно-рибарското дружество в града и е упълномощен да прави зарибяване. След направената преценка за наличната риба са хвърлени още 2 700 сомчета, които са с различни размери, за да могат периодично да влизат в нормите за риболовстване.

Тази година в т. нар. малък язовир в Плевен са пуснати още около пет хиляди броя 700-грамов толстолоб. "Тотлебеновият вал" е зарибен и с таранка. В басейна се срещат бабка, уклей, таранка, червеноперка, сом, шаран, смадок и попчета.

"BG Север"


 КОНФЛИКТИ


Гавра с историята

 

Едър и дребен рогат добитък плъзва около Панорамата

 

Скобелевият парк незаконно прекатегоризиран в пасище

 

Ралица ПЕТРОВА

Най-яркият исторически символ на Плевен - Скобелевият парк, на чиято територия се намира и Мъртвата долина, където са проляли кръвта си хиляди руски воини, вече е със статут на пасище, мера и се води част от Държавния поземлен фонд (ДПФ), установи разследване на "BG Север". Скандалната прекатегоризация е извършена тихомълком, без знанието на ръководството на Военно-историческите музеи в Плевен, които стопанисват обекта, и в нарушение на Закона за паметниците на културата и музеите. Новият статут на парка автоматично води до промяна в начина на трайно ползване на територията - от историческа местност по документи той вече е пасище, мера. Абсурдното е, че като част от ДПФ към мястото може да предяви претенции всеки собственик на земеделска земя, чиято молба до аграрния министър за замяна бъде одобрена.

Скобелевият парк, включващ Мъртвата долина, е

обявен за истори-

ческо място

със заповед 257 на Министерство на горите и горската промишленост и на основание чл. 20 и 22 от Закона защита на природата в брой 37 на Държавен вестник от 1969 г. Статутът му остава непроменен цели 35 години. След дълги дебати, дискусии и свиквания на комисии на местно и национално ниво през 2004 г. със заповед на министъра на околната среда и водите Долорес Арсенова от 2 юли той е заличен от държавния регистър на защитените територии като историческо място. Мотивите са, че защитените местности представляват естествени природни образувания, а Скобелевият парк е направен от човешка ръка.

Той и Мъртвата долина обаче все още фигурират съответно под номера 4 и 170 в списъка на историческите паметници от Руско-турската освободителна война 1887/88 г., обнародван в Държавен вестник бр. 93 от 2 декември 1969 г. Те попадат под закрилата на Закона за паметниците на културата и музеите, който в продължение на 35 години е променян и допълван многократно, но без измененията да касаят двете плевенски местности.

Гаврата с историята на Плевен започва три месеца след влизането в сила на заповедта на министър Арсенова. Тогава шефът на дирекция "Поземлени имоти, регистри и информационни технологии" към Министерството на земеделието и горите М. Касабов израща писмо до оглавяващия областната дирекция "Земеделие и гори" в Плевен Телко Калчев. В него, основавайки се на заповедта от 2 юли, той подчертава, че трябва да се предприемат "действия за причисляване на съответните имоти към Държавния поземлен фонд". За целта следва да бъде разпоредено на плевенската общинска служба (бившата поземлена комисия) да направи промяна в регистрите на собствениците и на имотите. Указанието е да се въведе за собственик ДПФ, като вид на собствеността да се запише "публична държавна", за вида на територията - "за нуждите на селското стопанство", а за начин на възстановяване - "в съществуващи реални граници".

Въпреки че Скобелевият парк не попада под закрилата на Закона за защитените местности, подобни указания са в нарушение на Закона за паметниците на културата, твърдят запознати. Прекатегоризацията е извършена въз основа на единия нормативен документ, като другият категорично е пренебрегнат.

Промяната в статута на местността може да има сериозни последици, твърдят специалисти. Като собственост на държавата, какъвто е бил преди Скобелевият парк, в него не биха били възможни каквито и да са промени. Вече като част от Държавния поземлен фонд обаче, чийто принципал е министърът на земеделието и горите, той се предоставя за стопанисване от него. Така във всеки един момент могат да бъдат оземлени всички, чийто молби "минат" и бъдат одобрени от земеделския министър.

Промяната дава

възможност

за злоупотреби,

подобни на тези в с. Горни Лозен, Софийско, коментират източници, пожелали анонимност. По същата схема там са предоставени имоти за ползване в местност с културно-историческо значение. Според запознати оземлените са активисти на Движението за права и свободи, под чиято опека е Министерството на земеделието и горите (МЗГ).

Всеки, получил земя като лично ползване в Скобелевия парк, може да я обособи като частна собственост и да откаже достъп на други лица до нея, са хипотетичните последици от прекатегоризацията. По този начин оземлените там могат да изявяват всякакви претенции, предвид значението на мястото и ежедневното му посещаване от родни и чуждестранни туристи.

Паркът да остане държавна собственост, а начинът на трайно ползване да бъде променен от историческа местност в паметник на културата, например, основавайки се на все още действащия закон от 1969 г., е бил друг възможен вариант за промяна, която да се извърши въз основа на заповедта от 2 юли 2004 г. на министър Арсенова, твърдят специалисти. Според тях по този начин би се стопирала всякаква възможност за задкулисни машинации и биха се прекратили апетитите на вероятно някому известните мераклии за Скобелевия парк, които са насочени най-вече към площта около панорама "Плевенска епопея".

От "BG Север"

директорът на

Военно-историче-

ските музеи

в Плевен Милко Аспарухов научи за извършената тайно прекатегоризация на обекта, стопанисван от ръководената от него институция. Той сподели, че за последен път въпросът за статута на Скобелевия парк е бил повдиган пред него на 2 юни 2005 г., когато получил писмо от областната дирекция "Земеделие и гори", подписано със запетая пред името на шефа на службата Телко Калчев. В него е запитан дали паркът и Мъртвата долина все още са паметници на културата. След като отговаря, че няма изменение на закона спрямо тях, въпросът приключва. Промяната обаче вече е била факт. Доказателство за това е новоизготвената скица, където след начин на трайно ползване е записано пасище, мера, чиято дата е от 16 февруари 2005 г. Тя бе предоставена както на Милко Аспарухов, така и на ръководителя на отдел "Недвижими паметници на културата" към Военно-историческите музеи в Плевен Соня Лазарова от репортер на "BG Север". Оказа се, че последната скица, с която те разполагат, е от 3 октомври 2000 г.

"При мен идваха през февруари от поземлената комисия и се интересуваха от статута на Скобелевия парк. Аз им обясних тогава, че това е историческа местност. От посещението им нищо не стана ясно, но сега правя асоциации, че точно в този момент са подготвяли скицата. Изглежда в България Законът за паметниците на културата няма никакво значение и всеки може да го пренебрегва", коментира Лазарова. Според нея мястото е историческо и никой не може да го оспори, независимо от факта, че то е отречено като такова с изваждането му от Закона за защитените територии. По думите й това е била още една преграда за защитаване на обекта, която за съжаление вече е отпаднала. Шефката на отдела определи като абсурдно вписването на Скобелевия парк като пасище, тъй като на неговата територия има обозначени редути, землени укрепления, а голям периметър около трайните архитектурни паметници е защитен.

Потърсен за коментар,

директорът

на ОД "Земеделие

и гори"

Телко Калчев отказа да изрази позиция.

Единствените му думи бяха, че е изпълнявал заповед. Въпросът е защо ако областният шеф е видял нещо нередно в нея не е сезирал за това например самия министър на земеделието? Калчев препрати репортер на вестника към Министерството на земеделието и горите. А от там лаконично в писмена форма отговориха така: "Съгласно заповед РД - 643/02.07.2004 г. на министъра на околната среда и водите Долорес Арсенова, обн. в "Държавен вестник", бр. 66 от 2004 г. изключва от държавния регистър на защитените територии 100 ха. Площта обхваща историческото място Скобелев парк, вкл. Мъртвата долина в землището на гр. Плевен след отпадането на тези площи от регистъра на защитените територии, съгласно номенклатурата на Министерството на земеделието и горите тази площ по начин на трайно ползване е пасище мера, държавна публична собственост".

Плевен помни

и други случаи,

когато са правени опити да се сложи кръст на неговата история, но никога по такъв нагъл начин. От времето на Стоян Заимов още е искано на мястото на музея "Освобождението на Плевен" да се построи библиотека. Видният възрожденец изпраща телеграма до министъра на просвещението с текст: "Дълг ми налага да ви помоля запазете за поколенията български народни светини. Библиотеки се строят всякога и на всяко място, а паметници на свободата там, където гласът на историята заповяда". Плевенската общественост се намесва бурно и по повод опита на началника на плевенския гарнизон ген. Стефанов, който под натиска на германския генерал Шмекербургер решава да бъдат "намалени" (т. е. претопени) оръдията в парка на къщата-музей в Скобелевия парк през февруари 1944 г. Въпросът получил гражданственост и на властите се наложило да се съобразяват с общественото мнение в града. Дори се отпуснали средства за построяване на павилион, където да бъдат съхранени девет оръдия.

Историята

На 11 и 12 септември в района на Мъртвата долина, където се намират двата силни турски редута Исса ага и Кованлъка, се водят най-ожесточените боеве за превземането на Плевен. Там действа отрядът на ген. Скобелев и вечерта на 11 септември руските войски под негово командване превземат двата редута. Но тъй като не получават подкрепление и силите се изравняват, на 12 септември турците правят контраатака и си възвръщат позициите. Там, само за един ден - на 11 септември 1877 г., загиват 6 000 руски воини, откъдето носи името си Мъртвата долина. През 1901 г. Стоян Заимов, посещавайки местата, свързани с най-големите битки, станали по време на Руско-турската война, като вижда костите на загиналите руски воини - все още неприбрани, решава и прави всичко възможно местността да се превърне в парк-музей. Така през 1907 г. е открит Скобелевият парк. Предприема се строителство на Костницата, засаждат се дървета. В района на парка руското военно командване издига паметници на загиналите. Във връзка със 100-годишнината от Руско-турската война местното ръководство взема решение да се направи Панорамата и тя се изгражда за срок от 1 година на самото бойно поле.

Скобелевият парк

е зелен, жив

паметник на

Белия генерал

и на скобелевите воини, пролели кръвта си в долината под този хълм и по неговите склонове, където години наред са намирани вещи, принадлежали на загиналите, в това число и прочутите детски къдрици, смятат плевенчани. Той израства върху кръвта на 6 500 ранени и убити руски воини, чиито кости са намерили вечен покой в деветте братски могили и в Костницата в центъра на парка. В чест на генерала тя е заобиколена от борове, а в памет на неговите воини в долината преди време са посадени 6 500 червени рози и божури, за да напомнят за пролятата тук кръв.

 

Милко Аспарухов, директор на Военно-исторически музеи - Плевен:

 

Това не е начинът да се задоволяват реститутски претенции

 

Всеки народ има своите олтари и свещени места, които заемат важно място в историята му. За плевенчани свободата, която няма алтернатива, се отъждествява както със символа на Плевен - параклис-мавзолея "Св. Георги Победоносец", така и с Мъртвата долина и Скобелевия парк, където през 1877 г. само за един ден - на 11 септември, с този свят се разделиха хиляди воини, което превръща тези места в сакрални. В памет на загиналите в Мъртвата долина са засадени хиляди рози и божури, чиито цвят асоциира с кръвта им.

В този смисъл скандално и грозно е бездушни чиновници да не осъзнават с действията и поведението си до какви абсурди стигат. В Мъртвата долина и Скобелевия парк са разположени многобройни паметници на признателността, два редута - Исса ага и Кованлъка, панорама "Плевенска епопея", която е единствено по рода си съоръжение в Европейския югоизток, Костницата и др.

Скандален е фактът и не може да има разумно обяснения за това, че Мъртвата долина се определя като начин на трайно ползване - пасище, мера. Тук става въпрос за морал. Нека не само тези, които са допуснали в документи Мъртвата долина да се третира като пасище, да намерят съответното правно решение и изтрият срама от лицето си, но и на висшестоящите да се потърси отговорност.

Ако с някаква промяна на тези два обекта се цели да бъдат задоволени реститутски претенции, това не е начинът. Всичко навежда на мисълта, че някой търси по задкулисен начин да решава нечии интереси. Военно-историческите музеи не бяха информирани за промяната. Пренебрегването ни е доказателство за страха историята да не излезе в публичното пространство и да не скандализира плевенската общественост. Проблемът е сериозен и може да има международни последици точно в периода преди пресъединяването ни към Европейския съюз.

И аз се замислям дали не може да се търси връзка между засилващия се интерес към тези места от страна на чуждестранни туристи (за първите 6 месеца на 2005 г. Панорамата бележи 18,6% ръст в приходите си за разлика от миналата година) и търсене на варианти за изграждане на една модерна инфраструктура в региона от частни лица.

Ще уведомя за ситуацията кмета на Плевен Найден зеленогорски и областния управител Николай Русинов. Но няма да допуснем по никакъв начин крави и овце да опасат божурите и розите в Мъртвата долина.


 ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


 

Резултатите от вота не радват големите политически играчи

 

Появата на "Атака" дойде като шестица от тотото за Ахмед Доган

 

Валерий АНГЕЛОВ, доктор по философия

За пореден път в последните 15 години в България всички политически сили, получили правото да бъдат в 40-ия парламент, определиха изборите като успешни. В следизборната нощ БСП декларира, че е спечелила с гласовете на 1 млн. и 130 хил. избиратели и 82 мандата. От НДСВ обявиха, че с 53 мандата са се представили успешно, защото са се доближили в максимално възможна степен до БСП. ОДС били спечелили, защото с 20 мандата станали най-голямата политическа сила в дясното пространство. ДСБ и БНС пък са доволни, защото все пак са в парламента. За непредубедения читател е ясно, че всяка една от тези политически формации би трябвало да е недоволна от своите резултати. Единствено доволни могат да бъдат ДПС с 34 народни представители и новосформираната "Атака", която в момента е коалиция от две партии с 21 депутати.

 

На фона на вече ясните резултати могат да се направят редица изводи, нетипични за предишните парламентарни кампании. Първият от тях е относително ниската избирателна активност - 54,28%. От 6,720 млн. избиратели са гласували само 3,648 млн. Вярно е, че над 1 милион наши сънародници са зад граница, но това не обяснява докрай нежеланието на българите да гласуват.

Втората характеристика на проведените избори е пъстротата на следващия парламент. Седем партии и коалиции са много за страна като нашата. Този факт може да има и някои положителни страни, но като цяло предвещава

недостатъчна

стабилност във

важен за страната

момент

като присъединяването ни към ЕС. Провеждащите се вече десетина дни консултации между политическите сили засега (до редакционното приключване на броя - б. р.) са без видим резултат.

За първи път през последните 6 избора повечето партии и коалиции са недоволни от прилаганата методика за разпределение на мандатите. Измислената от белгийския статистик Виктор Д' Ондт фрмула за изчисляване на депутатските места е справедлива на национално ниво, където не може да има претенции, и несправедлива за отделните райони, получили много гласове и малко мандати. Фрапиращи случаи са софийските райони, където Коалиция за България с 62 хил. гласа получава 1 мандат, а в Ямбол с 24 хиляди гласа - 4 мандата. Вярно е, че политическите сили в национален мащаб вземат справедливо своето, но всяка една си прави сметка за кадровия потенциал, който й е нужен в парламентарната група и който би било логично да бъде поставен на водещо място в листите според предварително очакваните резултати. Очевидно избирателният закон трябва да се промени радикално, например в посока да не се определят предварително мандатите за района, а на базата на гласувалите избиратели.

Характерна особеност за миналите избори са за съжаление недоказуемите

примери за

купуване

на гласове.

Тази практика не е нова, но размерите, в които бе приложена, буди основателна тревога. Гласуването на наши сънародници, пристигащи в родината само от избори на избори, както и "екскурзианти", придвижващи се с удостоверения за гласуване на друго място, е практика, която може и да донесе някой и друг мандат, но дискредитира страната ни в очите на световната общественост.

Анализът на изборните резултати не може да отмине и други два многозначителни факта. Първият от тях е впечатляващият успех на ДПС - 467 хил. гласа или 12,81% от действителните гласове. Това е резултат както от прецизната и строга организация на партията, така и от схемата, за която стана въпрос. Но има и още нещо. Появата на "Атака" дойде като шестица от тотото за Доган. Тя му беше необходима с някои крайни изказвания за консолидиране на структурата и особено за привличане към нея на голяма част от мургавите наши сънародници.

На фона на оценката на изборите на национално ниво е нормално да се направи такава и за нашия 15 МИР. Публикуваната таблица онагледява прилагането на метода Д' Ондт само за нашия район - какви биха били поредността и броят на спечелените мандати.

От таблицата се вижда, както и "BG Север" писа в предния брой, че резултатите в общи линии са според очакванията. Избирателната активност е около 53%, с процент под активността в страната. Безспорно се доказа водещата роля на Коалиция за България с 37% - с повече от 6 процента над средния резултат за страната. От таблицата е видно, че ако разпределението по метода Д 'Ондт е на регионално ниво, то КБ трябва да е с 5 народни представители. Впечатляваща е победата в общините Искър - 51,3%, Никопол - 45,52%, Гулянци - 45,17%, Кнежа - 44,88%. Дори и в Плевен, където социалистите не са печелили избори от 1995 г., спечелените 20 558 гласа са 31,27%, което също е над средния за страната. При положение, че 13 хиляди гласа е цената на 1 мандат (130 хил. са гласовете за парламентарно представените партии) Коалиция за България твърдо защитава получените след преразпределението 4 мандата.

За нормално може да се приеме и преставянето на НДСВ. Въпреки присъствието на Милен Велчев като водач, въпреки използвания финансов ресурс, медийния комфорт и притежаваната власт,

НДСВ получи над

два пъти по-

малко бюлетини

отколкото през 2001 г.

За ОДС, което в Плевен си е СДС, дори няма какво да се коментира. По-голям срив едва ли може да претърпи която и да е политическа сила. 12 хил. гласа (7 500 в Плевен) са резултат на груби грешки в коалиционната политика, които изведоха никому неизвестната за плевенчани Ася Михайлова в парламента и за която естествено СДС-избирателите не искаха да гласуват. Присъствието в листата на половината от кметската управа и членове на приятелския кръг на кмета, както и явните противоречия между областното и общинското ръководство обезвериха десните избиратели. Оставането на кметския пост,

на Зеленогорски

ще му струва

много усилия,

за да може да залепи парчетата от кухата, разпаднала се клиентелистка политическа статуетка. С голяма степен на вероятност може да се предположи, че на пръв поглед монолитното единство на десните и центриски сили в общинския съвет вече няма да бъде същото.

Към групата на неуспелите могат да се присъединят ДСБ и БНС. И ако за ДСБ при чужд водач и неизвестни хора в листата 6 470-те гласа могат да се приемат като задоволителни, то представянето на БНС в плевенската уж селскостопанска крепост е отчайващо. На пръсти се броят областите, в които се взема мандат с 8 600 гласа. При това с местен водач и бивш министър.

За доволните от ДПС вече стана дума. За първи път те имат депутат, макар и на ръба на класацията.

По-интересна е ситуацията с "Атака". Със своите 10% (12,5 за община Плевен) тя се превръща в трета политическа сила. Ръководствата на другите партии трябва да се замислят защо това е така. Свиренето на най-тънката националистическа струна е лесно, след като предишните две правителства направиха всичко възможно, за да отделят управлението от насъщните проблеми, които вълнуват хората. С интерес ще следим изявите на нейните представители в парламента.


Румен Петков:

 

Методиката се оказа неподходяща за БСП

 

Поля ТОМОВА

Методиката, по която се изчисляват гласовете по системата ДОндт, се оказа най-неподходяща за нас, но трябва да е ясно, че ние не губим нито гласове, нито мандати, каза депутатът от Коалиция за България и зам.-председател на БСП Румен Петков. По тази методика изборните резултати се изчисляват от 1990 година, като не са правени никакви изменения, освен козметични, касаещи гласуването в чужбина, добави той. В редица региони като Кърджали, Бургас, Варна, Благоевград, София, се извърши доста грубо преразпределение на мандатите и това не може да бъде обяснено нито на хората, които са работили по време на кампанията, нито на избирателите, посочи Петков. По тази причина БСП е протестирала пред ЦИК, но комисията отказа да преразгледа случая, каза още зам.-председателят на столетницата. Според него концентрацията на депутатите на ОДС и ДСБ в столицата е груба грешка и на двете формации. ОДС са в очевиден разпад и там кризата ще се задълбочава, прогнозира заместникът на Станишев. ДСБ е нова, неукрепнала структура, добави той. Вместо да търсят едно по-добро териториално разположение на своите народни представители, и двете партии ги концентрирали в София. Това ги лишава от възможност да покрият дори организационно страната, което ще задълбочи техните противоречия, смята Румен Петков. Според него потърпевши от системата и методиката в крайна сметка ще бъдат точно тези партии.

В Плевен няма противоречия с методиката, тъй като при всички варианти разположението на мандатите е било такова, каквото се оказа в крайна сметка, каза още водачът на червената листа.


Енгин Кючуков, областен председател на МДПС:

 

Сами извоювахме гласовете на избирателите си

 

Ралица ИВАНОВА

Системата Д' Ондт нито помогна, нито попречи на Движението за права и свободи в Плевен да вкара за пръв път депутат в Народното събрание, смята областният лидер на младежката организация на ДПС Енгин Кючуков. Според него получените приблизително 10 300 гласа са били достатъчни на водача на тяхната листа Митхат Метин, за да стане депутат. Нямахме нужда от преливане на гласове, даже не знаем и какво точно е преразпределението им, допълни той.

Според Енгин Кючуков ощетена от системата Д' Ондт в 15 Плевенски многомандатен избирателен район е Коалиция за България. Областният младежки лидер пресметна, че спечелените 52 хиляди гласа от КБ и БСП, разделени на пет, правят около 10 400 гласа - толкова, колкото са необходими за един мандат. Печеливша се оказала системата за водача на листата на коалиция Български народен съюз Венцислав Върбанов, който влиза с 8 600 гласа, смята Кючуков. Но му пожела да продължава да работи за Плевен. Областният лидер на МДПС отчете като успех факта, че ДПС има с 1 700 гласа повече от БНС.

Той сподели още, че очакванията от техния народен представител са наистина големи. Досега каквито й усилия да полагало областното ръководство на партията, било почти невъзможно да се разрешат генерални въпроси като безработицата, например. Сега вярваме, че от работата на Митхат Метин ще бъде доволен не само електоратът на ДПС, но и всички граждани на Плевен, заяви Кючуков. Той информира, че техният народен представител вече има идеи за няколко инвестиции в региона.

Поетите ангажименти към избирателите в предиборната кампания ще бъдат изпълнени до една година, увери Енгин Кючуков. Според него очакванията на хората не са нещо невъзможно.


Любомир Паскулов, местен лидер на ДП:

 

Много плевенчани бяха излъгани

 

Даниела ДОЧЕВА

Аз съм привърженик на смесената избирателна система - пропорционална с наложен мажоритарен принцип, и за мен Д' Ондт е някакъв опит да се регулира нещо неефективно, каза за "BG Север" Любомир Паскулов, местен лидер на Демократическата партия. Според него най-несправедливото в системата е, че всяка политическа партия получава депутатски места не там, където има тежест. Един регион е ощетен за сметка на друг, а много гласоподаватели са в положението на излъгани. Системата отразява само националните приоритети, без да взема под внимание регионалните, обобщи той.

Паскулов призна, че ОДС, в чийто редици беше и Демократическата партия, не успя на тези избори. Очакванията били по-големи, но проблемите дошли от разделението на дясноцентристкото пространство, за което основна вина имал Иван Костов, а не Надежда Михайлова. Демократическата партия в национален мащаб запазва статуквото, което имаше след предишните избори - трима народни представители. Лично нас това не ни удовлетворява, заяви Паскулов и отчете, че има много недостатъци в ръководството на партията. Във всички политически сили според него текат процеси на много рязка централизация, без да се отчитат регионалните проблеми. Националните ръководства подреждали листите така, както на тях им хрумне. Ние дълго време бяхме политическа сила в региона, която разделяше второ и трето място като брой членове на областно ниво, а в същото време нашата роля на регионално равнище винаги е принизявана за сметка на други региони, каза Паскулов. Според него Коалиция за България и НДСВ трябва да съставят кабинет и да си носят отговорността. Той смята, че правителство в дясноцентристкото пространство начело с НДСВ или експертен кабинет не са възможни.

Местният лидер на демократите е убеден, че участието на ДПС в управлението трябва да бъде много по-незначително, отколкото до този момент. Концентрацията на власт в тази политическа сила засилвала недоволството сред хората. Една от причините за появата на "Атака" било желанието за реакция на тази опасна тенденция.


Венцислав Върбанов:

 

В 15 МИР няма ощетени от Д' Ондт

 

Ралица ПЕТРОВА

На територията на Плевенска област нито една политическа партия не е ощетена от системата Д' Ондт за разлика от други региони на страната. Това е закон, който работи вече няколко години и изборите се правят по него. Така Венцислав Върбанов, който стана народен представител от листата на коалиция Български народен съюз, коментира как системата за преразпределяне на гласове е повлияла на мандата на БНС в Плевен. Бившият аграрен министър припомни, че същият проблем е имало на миналите избори, когато всички мандати в Добрич са отишли при ДПС заради гласовете от чужбина.

Венцислав Върбанов определи резултатите от изборите като добри, въпреки че не са според очакванията. Той заяви, че БНС е водил цивилизована кампания по европейски модел и затова към нея от членовете и симпатизантите на трите партии в коалицията е проявен голям интерес. Наистина имахме малко по-големи амбиции и очаквания, но в крайна сметка като се има предвид, че в този формат се явяваме за първи път на избори, не може да не се отчете, че това е един успех, коментира Върбанов. И допълни, че много наблюдатели са предсказвали, че БНС няма да успее да премине 4-процентовата бариера.

Дали БНС ще успее да реализира на 100% поетите обещания към избирателите ще зависи от новото народно събрание, стана ясно от думите на Върбанов. Той изрази становище, че начинът, по който се водят преговорите за сформиране на кабинет, показва, че ще бъде взето решение. И допълни, че в така създалата се ситуация трябва да бъдат направени компроси, и то предимно от Коалиция за България.

Общинският председател на ВМРО в Плевен Калин Поповски определи участието на партията на Каракачанов в тези избори като крачка напред. Като коалиционен партньор в БНС той информира, че от 10 водачи на листи ВМРО е вкарало в парламента пет.


 СОЦИАЛНО


Река Осъм наводни 5 хиляди дка ниви в с. Българене

 

Реколтата е унищожена, хората са принудени да колят животните си

 

Поля ТОМОВА

Река Осъм скъса дига и нахлу в земите на село Българене. Преди месец водата отново проби защитно съоръжение, което не бе възстановено. Още тогава кметът на селото Димитър Гърков алармира, че е възможно дигата да се скъса на още няколко места, тъй като е подкопана от лициси и язовци. Пробивът на разрушената преди месец дига вече е 40 метра, а на новата - над 10. Сега разливът е много по-голям и стихията наводни крайните къщи на селото. Заляти са дворовете и насажденията, близо два метра е водата в някои мазета. След като е бил наводнен един път, Йордан Цончев засял отново и застраховал къщата си. Сега дворът му изглежда като река, къщата му е пълна с вода. Изпомпването й от мазата не помага, мястото се пълни с подпочвени води, казва Йордан. Той е успял да спаси животните от селскостопанския двор, като навреме ги е евакуирал у съседи и близки. Въпреки че има застраховка, човекът не знае до каква степен ще му бъдат възстановени щетите от наводнението.

Пет хиляди декара от най-плодородните ниви на Българене са под вода. Унищожени са насаждения с жито, ечемик и слънчоглед. Кметът Димитър Гърков заяви, че положението с посевите е трагично. Според него хората няма да има с какво да изхранват животните и ще се стигне до клане на добитъка. Това от своя страна ще лиши 80 процента от населението от поминък.

Димитър Гърков коментира, че липсата на оглед на дигите от страна на "Напоителни системи" води до тяхното подкопаване и скъсване при увеличаване нивото на водата. От "Гражданска защита" в Плевен съобщиха, че дигите може да се възстановят чак през месец август, тъй като водата трябва да се оттече и земята да изсъхне.

От преливането на водата през скъсаните диги са засегнати и съседните на Българене села. Там разливът също е унищожил големи площи, засяти със земеделски култури. Затворен е пътят към Никопол, тъй като пороят е образувал непроходим 200-метров участък.


Алтернатива

 

Европейският съюз иска да опразним затворите

 

Назначават 500 чиновници в структури за прилагане на пробацията

 

Даниела ДОЧЕВА

Европейският съюз не иска затворите в България да са препълнени с престъпници. Необходимо е да се прилагат алтернативни форми на лишаването от свобода, категорично заявиха на междуинституционална среща в Плевен чужди капацитети в тази област. Този проблем е на дневен ред за всички страни от бившия соцлагер. Основните форми на алтернативни наказания в Западна Европа са обществено-полезният труд, който се прилага най-широко, електронното наблюдение, посещението на специализирани курсове на обучение, условна присъда, но със специфични условия, наложени от съдията, домашен арест, компенсация - заплащане. Наказателният кодекс в страната ни трябва да бъде променен и да започне реалното изграждане на структури по места, които ще дадат възможност да се прилага пробацията. Нейният официален старт в България беше обявен за 1 януари 2005 г., но на практика процесът се забави, описа състоянието до момента Петър Василев, шеф на главна дирекция "Изпълнение на наказанията". До момента на пробация са осъдени 2 хил. провинили се, до края на годината те ще са 7 хил., прогнозира той. 500 ще са щатните бройки, назначени в тази система през 2005 г., 28 областните пробационни служби и 112 районните. Около 25 хил. ще са клиентите на пробационни присъди, придвиждат специалистите. Предстои и обучението на кадри за системата и откриването на първата пробационна областна служба. През следващата 2006 г. новите служители ще са 100. Ефективно обаче тези структури ще функционират едва след 3 години, дават си ясна сметка експертите.

Само за една година в Холандия са издадени 40 хил. присъди за обществено полезен труд, информира преподавателят по наказателно право проф. д-р Антон ван Калмтот, който беше един от лекторите на срещата. Във Великобритания и Франция тази мярка за наказание също се използвала широко. Според него съдиите трябва да имат по-голяма свобода за прилагане на пробацията. За да стане това, законът трябвало да им предоставя алтернатива на лишаването от свобода. Той смята, че пробационният надзор трябва да започне още преди да се гледа делото на престъпилия закона. На пробация според него би трябвало да подлежат нарушители, за които Наказателният кодекс на България предвижда до година и половина лишаване от свобода, както и простъпки от лек характер, някои видове контрабанда, посегателство върху чуждо имущество, по-леки форми на физическо насилие.

Своя опит в тази област сподели и Райт Куузе (на снимката - в средата), който е ръководител на отдела по пробация и превенция на престъпността към Министерството на правосъдието в Естония и е член на Постоянната европейска комисия по пробация. Той информира, че след въвеждането на пробацията в Естония резултатите доказали, че тя е 20 пъти по-евтина, отколкото издръжката на един затворник. Освен това нивото на рецидив при пробацията било много по-ниско.


Ремонтите в УМБАЛ продължават

 

Местят Кожното във Втора клинична база

 

Полина ТОНЕВА

До септември тази година трябва да приключи основният ремонт на бившата клиника по гинекология в ж.к. "Сто-ргозия", съобщиха от Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) "Д-р Георги Странски" - Плевен. Там ще бъде преместена клиниката по психиатрия, която се намира в стари помещения на улица "Солун" 1, където има и опасност от свлачище. Стойността на ремонта е около 650 хиляди лева, той включва нови инсталации, подменена изцяло фасада и вътрешна дограма. В момента се извършва ново вътрешно разпределение с всички видове строителни работи - подова настилка, фаянс, шпакловане и боядисване на стени и тавани. Предвидена е и външна изолация на клиниката.

Сградата на бившето родилно отделение в Първа клинична база също ще бъде ремонтирана. До края на лятото предстои да бъде сменен покривът, а до края на март 2006 година ще приключи ремонтът на помещенията, в които ще бъде настанена клиниката по инфекциозни болести.

До края на тази година ще бъде преместено и отделението по кожни и венерически болести от сградата на улица "Дойран" във Втора клинична база, съобщават от плевенската болница. Стойността на преместването е около 350 хиляди лева.

Във Втора база продължава ремонтът на покрива на отделението по клинична патология, предстои ремонт на покривите на болничната аптека, неврологичните клиники и клиниката по пулмология. Парите за тях идват като целева субсидия от Министерството на здравеопазването и са 200 хиляди лева.

Ръководството на УМБАЛ е възложило строеж на площадка за монтаж на съд за течен кислород във Втора клинична база и изграждане на площадки за събиране на отпадъци в двете бази на болницата. Тази инвестиция ще доведе до намаляване на разходите за кислород с 50 процента. От есента на тази година се очаква Втора клинична база да бъде изцяло газифицирана, което ще намали разходите за отопление също с 50 на сто.


Днес е крайният срок за заявления след седми клас

 

Издържалите изпитите след VIII клас подават документи от 8 до 12 юли

 

Дани БОЖИДАРОВА

От днес, 8 юли, до 12 юли 2005 г. включително учениците, положили успешно приемни изпити след завършено основно образование, подават документи за участие в първо класиране за прием в IХ клас на избраните от тях училища - ДФСГ"Интелект- Плевен, ПГ по туризъм"Ал. Константинов- Плевен, СОУ"Св. св. Кирил и Методий" - гр. Пордим.

Те трябва да представят следните документи:

- заявление за участие в класиране с подредени желания - получава се в деня на подаване на комплекта от документи в съответното училище и се попълва на място;

- ксерокопие на свидетелството за завършено основно образование, като трябва да носят и оригинала за сверяване с копието;

- ксерокопие на служебна бележка за оценките на ученика от приемните изпити, ако кандидатстващият е от друга област, и оригинала;

- ксерокопие на медицинско свидетелство и оригинала за сверяване.

За да кандидатстват, учениците трябва да са получили оценка най-малко среден 3.00 на приемния изпит. Заявлението се подава и подписва от ученика и родителя (или настойника). Няма ограничение за броя на специалностите, за които може да кандидатства един ученик.

Работното време на училищните комисии е от 8 до 12 юли 2005 г. всеки ден от 8,00 часа до 17,30 часа, информираха от инспектората.

Днес, 8 юли, е последният ден, в който учениците, положили успешно приемните изпити след завършен седми клас, подават документи на ул. "Вардар № 9 (бившия Дом на учителя), за да участват в първо класиране. За прием в профилирани гимназии, СОУ и професионални гимназии са необходими следните документи:

- заявление за участие в класиране с подредени желания по образец, съгласно приложение № 3 от Наредба №11 от 28. 04. 2005 г. - получава се в деня на подаване на комплекта от документи в гр. Плевен, ул. "Вардар" № 9 и се попълва на място;

- ксерокопие на удостоверението за завършен VII клас. Носи се и оригиналът;

- ксерокопие на служебната бележка за оценките на ученика от приемните изпити - ако кандидатстващият е от друга област, и оригинала;

- ксерокопие на медицинско свидетелство, ако ученикът кандидатства в професионална гимназия, и оригинала.

И за завършилите VII клас важат същите изисквания - да са получили оценка най-малко среден 3.00 на всеки от приемните изпити и да са придружени от родител или настойник. Няма ограничение за броя на училищата, профилите и специалностите, за които може да кандидатства един ученик.

188 са двойките по математика, а 750 от кандидатстващите след седми клас са издържали изпита, стана ясно в началото на тази седмица, след като бяха изнесени резултатите от РИО - Плевен. Има една пълна шестица и 43 оценки 5.00 - 5.50. По български език двойките са 43, пълната шестица отново е една, непълните отлични оценки са 29.

От явилите се 26 702 ученици в цялата страна само 124-ма са получили пълни шестици по български. Най-висок среден успех са постигнали учениците в София-град, Бургас и Пловдив.


Скандално

 

Засекретиха конкурса за шеф на ДКЦ II

 

Членовете на комисията принудени да подпишат декларации за мълчание, д-р Дамянов май пак остава управител

 

Надя ДИМИТРОВА

В пълна тъмнина се провежда поредният конкурс за управител на ДКЦ II в Плевен, установи "BG Север". Във вторник (5 юли) трябваше да стане ясно какъв е резултатът от битката за избор на шеф на здравното заведение. Секретарят на комисията д-р Цветанка Чугарска отказа информация за вестника с мотива, че всички членове са подписали декларация, че няма да разгласяват фактите от конкурса. Председателят на комисията и зам.-кмет на общината д-р Петър Керемедчиев бе решил проблема още по-генерално - телефонът му бе включен на гласова поща.

Д-р Чугарска не можа да обясни на какво законово основание е засекретен конкурсът. Просто някаква юристка минала с декларациите и ги накарала да подпишат.

Явно около ДКЦ II пак се заформя мистерия, коментират запознати с далаверите около здравното заведение. Както "BG Север" многократно писа, от 2000 г. шефският пост се заема незаконно от д-р Владислав Дамянов. Прокурорските проверки по повод скандалното назначение започват още през 2001 г. През 2005-а Върховна касационна прокуратура разпореди нова проверка, която да изясни кои точно закони и наредби е нарушил плевенският кмет Найден Зеленогорски при назначаването на Дамянов на работа. Според постановлението градоначалникът е превишил правата си с цел да набави облага за новоназначения шеф, като му е дал много по-високо месечно възнаграждение от определеното в нормативните документи.

Въпреки всичко д-р Владислав Дамянов отново подаде документи за конкурса, насрочен за март 2005 г., когато пак не отговаряше на условията - да има или лекарска специалност, или икономика на здравеопазването, но с пет години стаж като магистър по икономика и управление. След като "BG Север" своевременно уведоми обществото за предстоящото ново незаконно назначение, той бе принуден в последния момент да оттегли документите си. Но за сметка на това продължи да изпълнява длъжността, след като никой от кандидатите не бе одобрен.

В последния момент преди редакционното приключване на броя от свои, но неофициални източници "BG Север" научи, че за шефското място са кандидатствали д-р Йордан Поповски и д-р Мирослава Стоянова. По познатия сценарий комисията отново в крайна сметка не е одобрила нито един от тях и д-р Владислав Дамянов ще продължи да оглавява здравното заведение. И така - до края на света... Или поне до края на мандата на Найден Зеленогорски.

 


 РАЗЛИЧНОТО

 

Рекорд

 

Ясенски ловец гръмнал 43 чакала

 

Най-голямото постижение на Анатоли са пет хищника за една вечер

 

Ралица ПЕТРОВА

Тръпката за всеки ловец е да хване пушката и да се отправи към поредния излет - я за фазанчета, я за зайци, я за глигани - в зависимост от предпочитанията. Любимият лов обаче на 34-годишния Анатоли Трайков от дружинката в с. Ясен не е нито един от изброените. Той предпочита да отстрелва... хищници. И твърди, че им е "намерил цаката". Потвърждение на думите му е безспорният факт, че той е рекордьор по гръмнати чакали за този сезон за цялото плевенско ловно-рибарско дружество. И докато през миналата година е отстрелял едва 4 четириноги от този вид, то през тази в ловджийската му биография са записани цели 43. А ясенският авджия е почти новобранец в бранша. Пушката нарамил едва преди три години, които обаче се оказали достатъчни, за да изпревари дори всички ветерани в дружеството, твърдят колегите му.

За да успееш, не трябва да имаш късмет, а много точен мерник, казва Анатоли. Това свое качество той изтъква като основна причина сега да се гордее със себе си. Да си добър стрелец, да изчакваш хищника на необходимото стрелково разстояние, да знаеш точно в кой район обикалят чакалите и именно там да заложиш стървилищата, да прецениш посоката на вятъра и да си изключително наблюдателен за всеки един детайл са само част от условията, които гарантират добра слука. А да си пръв си има чалъм, това си е собствен патент, не скрива ловецът. И се усмихва загадъчно, защото категорично отказва да разкрие тайната на успеха. Как ще споделя такова нещо, та нали догодина всеки ще почне да стреля по този начин, ще му провърви и току виж съм останал по-назад в класацията, казва той. И се заканва, че догодина най-малко ще удвои резултата си. И няма да допусне някой да излезе пред него. Сега с Анатоли се съревновавали авджиите от къртожабенската дружинка, но по думите на амбицирания ясенлия - няма да успеят "да го бият".

"Най-много уцелвам, когато съм на варда. Качвам се някъде на високо и дебна", разказва ловецът. И допълва, че най-често това "високо" са стълбите на вагонетките на циментовия завод. Там изобретателния мераклия за рекордьорското място се качва на осем метра над земята и започва да чака. Слуката в такива ситуации е голяма, защото хищникът не надушва човека с пушката, не скрива Анатоли. Ясенският авджия споделя, че на лов за хищници ходи предимно сам. Не обича да е с други хора, защото се разконцентрира. Най-вероятно затова постига и забележителни резултати. Пет отстреляни чакала за една вечер са най-голямото му постижение. Казва, че те излизат и се виждат най-вече по пълнолуние.

Освен невероятната тръпка, да ходиш на лов за хищници си има и своето материално изражение, коментира не без основание тази страна на вечерните излети Анатоли. За всеки отстрелян чакал държавата заплаща по 25 лв. По този начин се покриват голяма част от разходите за този скъп спорт. Въпреки това такива резултати до сега в плевенското ловно-рибарско дружество не са постигани. За миналия сезон в ясенската дружинка са "регистрирани" само четирите чакала на Анатоли, около 10 лисици и 30 скитащи кучета. Колкото са и тази година.

Благодарение на неговите добри резултати вече в района на с. Ясен се забелязват все повече зайци и фазани, коментират ловци и признателно потупват колегата си по рамото.

Но се оказва, че да си толкова запален по лова и излетите си има и недотам добра страна. Заради страстта на 34-годишния ловец по излетите той едва не загубил приятелката си, разказват негови авери. Елица и Анатоли са заедно вече повече от година. Работата като таксиметров шофьор не позволявала обаче на рекордьора да отделя необходимото внимание на половинката си през седмицата, като за ласки оставали единствено почивните дни. И вместо да поразпуснат в някое кафе или на дискотека, двамата влюбени се втурвали по полето, естествено по предложение на Анатоли. След като няколко пъти едва не простудил любимата си, като я заставял да дебне чакали заедно с него, тя почти го изоставила. Е, сега отношенията им са на път да се позатоплят. Вероятно до... началото на следващия сезон.

За себе си Анатоли разказва, че е трето поколение ловец. Най-ранните му спомени са, че излиза с баща си, а пушката била по-голяма от него. А това, което го разсмива и до днес, е случка от преди 28 години. Тръгнал един ден с дружинката на лов. Пушките гърмели, кучетата лаели. И както си вървял отстрани на пътя и наблюдавал как ще се развият събитията, видял, че към него тича заек, подгонен от нахъсаните кучета. Всичко станало толкова бързо, че Анатоли не успял да реагира, а дългоушкото предпочел вместо да се удари в него - да го прескочи.

И може би от тогава любимият му лов е на зайци, с които изобилства ясенското ловно поле. Предпочитам го, защото е много атрактивен и тръпката е невероятна - да откриеш животното в гъстите храсти, да го вдигнеш с кучето и да го отстреляш, описва преживяването младият ловец.

На територията на ясенската дружинка виреят предимно зайци, фазани, патици. Условията за този вид дивеч са благоприятни не само поради факта, че местността е равнинна, а и защото оттам минава река Вит, разказва Анатоли. Но категорично отсича, че най-голямата му страст остават чакалите.


Чудо на природата

 

Алоето поддържа равновесието в човешкия организъм

 

"Блестящото и горчиво нещо" забавя стареенето

 

Даниела ДОЧЕВА

(Продължава от бр. 26)

Растението алое вера е едно от чудесата на природата. Неговите листа съдържат невероятно голям за растителния свят брой хранителни вещества (над 75), които са от първостепенно значение за поддържане на биологичното равновесие на човешкия организъм. Още по-впечатляващо е взаимодействието между тези съставки, образуващи една биологично-активна смес с терапевтични свойства, което прави алоето действително продукт без конкуренция.

Съществуват повече от 200 вида алое, които се срещат в сухите области на Африка, Азия, Европа, Северна и Южна Америка. Хората често го оприличават на кактус, но всъщност то принадлежи на семейство Лилиевидни, към което спадат лукът и чесънът, лалето, лилията и др. Само два вида алое, наричани още истинско алое (от тези над 200 вида), имат изключителни лечебни свойства и се използват за производство на лечебни препарати. Ботаническите им имена са Aloe Barbadensis Miller (алое вера) и Aloe Arborescens (дървовидно алое).

Способността на алоето да затваря напълно порите си и по този начин да запазва скъпоценната влага го причислява към една категория растения, наречени сухоустойчиви. Почти всички растения от тази категория притежават един специфичен химически продукт, който при нанесена повреда върху листото (от прекършване, отрязване, обелване) веднага запечатва получилата се рана. После раната се "самолекува" с чудотворна скорост.

Алоето е многогодишно растение. Цъфти през ранна пролет с красиви, разположени в съцветие жълти и червени тръбоподобни цветчета, излизащи от върха на стъблото. Листата му са мечовидни, неогъваеми, ошипени и месести. Цветът на листата е разнообразен при различните видове - от сив до светлозеленосин. Някои дори са на ивици. Състоят се от три основни слоя: обвивка, паренхим и централна част с чисто като кристал желе.

На арабски език алое (Aloah) означава "блестящо и горчиво нещо". Листата узряват за четири години и достигат 65-70 см. Обикновено те тежат от 700 г до 1,5 кг. Само зрелите листа притежават всички лечебни качества на растението и се намират от най-външната му страна. Прибирането на реколтата става на 6-8 месеца. Зрелите листа се отрязват в основата.

Въпреки че съвременната медицина и фармацевтичните лекарства могат да бъдат много ефективни при лечение на редица заболявания, често тяхната употреба предизвиква и много вредни странични действия за болния.

Днес хората осъзнават, че природата има отговори за много от техните здравни и козметични проблеми и потребности. Алое вера е един от тях.

Като лечебно растение то заема водещо място в съвременния живот. Легендарните му способности са много, имат широк спектър на действие и са потвърдени от науката.

Алоето съдържа над 200 компонента, сред които 18 аминокиселини (8 от тях незаменими), витамини и минерали. Успешно се прилага при широк диапазон заболявания:

- възпаление на сливиците, астми, бронхити, бронхопневмонии, вирусни инфекции, грип, всички заболявания на стомашно-чревния тракт - язви, гастрити, колити, езофагити, хемороиди, дизентерия, всички проблеми на храносмилането;

- стрес, преумора и свръхнапрежение, главоболие, хипертония, сърдечно-съдови заболявания, безсъние, затлъстяване, подагра,

болки в ушите, синуит, мигрена, артрити и ишиалгия;

- акне и обриви (включително алергични), диабет, неврози, крампи, гинекологични заболявания;

- хормонален дисбаланс и заболявания на щитовидната жлеза, кожни болести - псориазис, екземи, херпес симплекс и херпес зостер, отслабване на организма след продължително боледуване, рани от залежаване, гангрени, изгаряния, травми...

Като мощен антиоксидант задържа стареенето и ускорява регенерирането на клетките, повишава имунната защита на организма и подпомага изхвърлянето на токсини от организма. Това го прави отлично средство за профилактика и приложение при ракови заболявания. Предотвратява уврежданията на организма от радиация.


Митове и истини

 

За маргарина, кравето и растителните масла

 

Дани БОЖИДАРОВА

(Продължава от бр. 26)

7. Кравето масло и олиото, произведени при домашни условия, са по "здравословни".

Не е вярно. Мазнините, особено растителните, са прекрасен носител на различни вредни вещества (например, на химикалите, които влизат в състава на селскостопанските препарати). Освен това, условията, при които са произвеждат тези "домашни", масла не се контролират. Затова за предпочитане са продукти, произведени по промишлен начин, чието качество се гарантира от постоянния санитарен контрол.

8. Употребата на краве масло увеличава риска от инфаркт.

Не е вярно. Сред рисковите фактори за инфаркта на едно от първите места стои възрастта, след него затлъстяването и тютюнопушенето. Изследване, което е проведено в САЩ сред 100 000 медицински сестри, е показало, че при жените с излишно тегло рискът се увеличава, а при страдащите от затлъстяване той е вече три пъти по-голям. Недостатъчното количество растителна храна също увеличава риска от инфаркт. При французите, които консумират много краве масло, съдържанието на холестерин в кръвта е по-голямо отколкото при американците, смъртността обаче от инфаркт е много по-ниска.

9. Мазнините, които са били подложени на нагряване, могат да бъдат вредни за здравето.

Вярно е. Под действието на високата температура мазнините освобождават летливи вещества. Температурата, при която това става, не бива да се превишава, за да не се допусне образуването на вредни съединения. За всеки продукт тази температура е различна. За свинската мас тя е 192С , 185С е за царевичното олио, 178С - за соевото, 175С - за зехтина, 162С - за фъстъченото, 161С - за кравето масло. Затова свинската мас става за пържене, а кравето масло - не. Освен тези параметри обаче има още един - окисляемост на продукта при нагряване. Растителните масла съдържат полиненаситени мастни киселини, които лесно се развалят под влияние на температурата. В царевичното масло например, макар то да допуска висока температура на употреба, не става за топлинна обработка, тъй като лесно се окислява при сравнително ниски температури. Затова всякакви масла, освен зехтин и фъстъчено масло, е по-добре да се използват в суров вид. И във всички случаи не следва да се пържи при прекалено висока температура.

10. Маргаринът е по-нискокалоричен от кравето масло.

Не е вярно. Всичко зависи от изходните продукти. Като правило, това са палмови и кокосови масла, а така също и други видове растителни и животински мазнини. Те съдържат малко полезни вещества, обикновено такива, които се съдържат в растителните масла, но са богато наситени с мастни киселини (именно те се смятат за вредни в месните и млечните продукти). Единственото преимущество на маргарина е (и то само на растителния), че е диетичен, поради отсъствието на холестерин. Той обаче не съдържа витамини А и D (в някои марки маргарин те се добавят допълнително), а освен това при хидрогенизацията свойствата на изходните компоненти се променят.

11. Кравето масло трябва да се изключи от диетичното хранене.

Не е вярно. В него се съдържат голямо количество мастноразтворими витамини - А, D, Е, предпазващи от стареене и поддържащи имунната система. Затова то е необходимо на организма, особено на подрастващия. Възрастните, ако не страдат от сърдечно-съдови заболявания, също могат да го употребяват в умерени количества, но само в суров вид.

12. Зехтинът притежава лечебни свойства.

Вярно е. Благодарение на олеиновата киселина той защитава сърцето и артериите, подпомага профилактиката на атеросклерозата, снижава риска от ракови заболявания, успокоява лигавицата на стомаха и има лек слабителен ефект. Освен това, той снижава нивото на "лошия" холестерин и повишава нивото на "добрия", а така също доставя на организма вещества против окислителните процеси, за поддържане на оптималното състояние на клетъчните мембрани.

13. Маслата трябва да се съхраняват на тъмно.

Вярно е. Както е известно при контакт с кислорода, мазнините се окисляват с отделяне на токсични вещества ("вгорчават се"). Този процес се ускорява под въздействието на топлината, но може да протича и при сравнително ниски температури. Това особено се отнася до маслата, богати на полиненаситени киселини - като соевото, сусамовото, слънчогледовото и царевичното. Затова растителните масла трябва да се съхраняват в съдове, защитени от въздействието на кислорода и светлината - в бутилки от тъмно стъкло, в прохладно, тъмно помещение (но не в хладилник). За кравето масло са най-подходящи херметично затворени съдове, които трябва да стоят в хладилника.


 ЖЕНАТА


Меките и разрошени коси на мода

 

Кичурите стават все по-незабележими, завръща се пепелявото русо

 

Гергана ГАДЖЕВА

Лято е, време е да помислите за прическата си. Коя дама не желае да изглежда секси през този сезон. Забравете за гладко прибраните коси. На мода са меките и разрошени къдрици.

Прическите - леко

повлияни от хипи

модата

Прическите, които налагат водещите стилисти през този сезон, се отличават с изключителна женственост. Те трябва да придават на излъчването ви повече чувственост и да впечатляват с мекотата и обема си. За миг забравете за строгите и резки линии. Опънатите и пригладени коси, без значение къси или дълги, това лято няма да са на мода. Изключително актуални ще са небрежно падащите къдрици, независимо дали сте силно накъдрени или сте с леко чуплива коса. Важното е прическата ви да има обем. Леко разрошените къдрици ще ви придадат закачлив и неотразим вид. Сякаш вятърът си е играл с косите ви.

Ако имате обаче права коса или не желаете да я къдрите, световно известните стилисти напомнят, че чертата продължава да бъде актуална. Нужно е само леко да я омекотите. Съветът е да изберете прическа на черта с дължина до средата на врата. Оформете я на етажи от външната страна и филирайте някои кичури. Основното предимство при този тип прическа е, че е много лесна за поддържане и оформяне след баня. Актуални през това лято ще са и косите с дължина под раменете. Дамите, които държат да се чувстват свободни и непринудени, могат спокойно да изберат късите прически, които оставят тила открит. Те стоят изключително свежо и леко.

 

Косите - здрави и блестящи

Освен, че трябва да бъдат меки и обемни, световно известните стилисти поставят акцент върху блестящите коси със здрав и слънчев вид. Забелязва се завръщане на платиненото и пепелявото русо. Тези цветове придават свеж, естествен и поддържан вид на кожата. Кичурите стават все по-незабележими с тенденция да се слеят напълно с основния цвят на косата. Тя не трябва да е в един-единствен нюанс. Добре е да запазите естествения цвят в основата, а краищата да бъдат по-светли. Това придава оригиналност и закачливост на прическата. Постига се ефектът на морските вълни. Сякаш светлината танцува в косите ви. Не бива обаче да допускате краищата да бъдат сухи и изтощени, което често се предизвиква от слънцето и солената морска вода.

 

Бретонът - хитът на този сезон

Изключително модерен и неустоим през това лято ще е плътният бретон на една страна. Достатъчно е да придава мекота и да гали нежно челото ви. Трябва да е дълъг и да пада небрежно, така че да го вдигате от време на време с непринуден и пленителен жест. Изберете асиметричният, закачлив бретон, за да сте в крак с модата.

Дълъг и прав, напред или настрани, бретонът не е лесно да бъде поддържан. Расте много бързо и трудно подлежи на оформяне, когато се опитвате сами да направите прическата си. За да бъде красив обаче той трябва да е абсолютно прав, дори косата ви да е много къдрава. За целта може да нанесете, още докато е мокър, малко гел или оформяща пяна и да го изтеглите напред с пръсти. При чупливите и къдрави коси, поддържането на дълъг и прав бретон е истинско предизвикателство. Достатъчно е малко вятър или няколко капки дъжд, за да възвърне първоначалния си вид. Единственото решение в този случай е да бъде оформен с много силен лак за коса или фиксатор. Носете ги винаги със себе си, заедно с четка за навиване за евентуални бързи корекции. Имайте предвид, че бретонът не позволява на кожата да диша добре, затова известните стилисти съветват да се подстрижете по диагонал и да се срешете на една страна. За да постигнете още по-актуален и очарователен вид, модните тенденции позволяват да боядисате няколко кичура, редувайки русото с червено.


Запасете се с билки, за да приготвяте разкрасителни средства у дома през цялата година

 

Ива АСЕНОВА

Предстоят топлите месеци на годината. Имате възможност да съберете билки и растения, които можете да използвате за приготвяне на домашна козметика през цялата година.

 

Кога и къде

да ги берете?

Безполезно е да берете растенията покрай пътища с оживено движение. Те са замърсени от изгорелите газове на автомобилите. Не се препоръчват и места, където пасат стада или скитат кучета. В тези случаи билките и растенията вече не са лековити, а почти вредни, дори след старателно измиване.

От май до септември може да се берат листата на копривата. Изхвърляйте увехналите, кафяви на цвят листа. В народната козметика е популярен липовият цвят, но не забравяйте, че липата цъфти в края на юни само 15 дни. През цялото лято може да събирате листа от живовляк, глухарче, цветове от лайка, метличина. От юни до август се берат жълт кантарион, който расте покрай горичките, както и листенца от бреза, младите борови шишарки.

За козметика се ползват и ароматните горски теменужки, цветовете на лавандулата и градинския жасмин. Събраните растения се сушат и събират в торбички от памучен плат и се съхраняват до зимата. Незаменимата в козметиката дъбова кора по-добре да се набави от аптеката, защото се суши трудно - на тъмно и проветриво място.

 

ЗА КОЖАТА

Когато дланите на ръцете се изпотяват, са полезни вани с отвара от нарязани дъбови кори и жълт кантарион - 2 чаши вода и 1 суп. лъж. от нарязаните билки. Варят се 10 мин и след охлаждане водата се смесва с 2 суп. лъж. оцет.

При силно изпотяване на ходилата се препоръчва също вана, но приготвена от свежи орехови листа. Стягаща кожата с разширени пори е маската, приготвена от нарязани цветове на липа (1 суп. лъж.) и 100 мл гореща вода. Разбива се на каша и се нанася на дебел слой, когато кожата е мазна. При суха маската се охлажда, нанася се на дебел слой. Избърсва се с тампон от памук след 15 мин, кожата се изплаква с хладка вода. Сухата кожа се намазва допълнително с крем.

 

КРЕМОВЕ

Скептиците най-често казват: По-добре го изяж, вместо да го мажеш върху кожата си! С тях не се съгласяват тези, които вече владеят изкуството да приготвят сами домашни козметични препарати. Много от рецептите са направо апетитни! Крем за лице, приготвен от ягоди, мед, кисело мляко, банани, краставици, грозде, праскови.

В паничка се сипват две супeни лъжици пресни, едро смлени пшенични зърна, наливат се 35 мл прясно мляко, 1 ч. лъж. мед, 1 ч. лъж. масло от житни зародиши.

Тук скептиците отново мърморят: Ако в този момент ви дойдат гости и вие не сте си намазали кремчето на лицето, сервирайте го в чаши или изпържте от него палачинки.

Оставете кремчето да подейства 15-20 мин. и измийте с хладка вода.

 

ЗА ОЧИ

При зачервени очи и подути клепачи помага изплакването с лосион, приготвен от метличина. Приготвя се от 1 шепа цветове и 1 чаша дестилирана вода. Цветовете се заливат с кипяща вода, кипват се още 2 мин, водата се оставя да изстине. С прецедената течност се навлажняват памучни тампони и се поставят като компреси върху клепачите за 15 мин. Този лосион може да се използва и за обтриване на кожата на лицето.

Балсам за обтриване на тялото може да се приготви от 1 шепа цветове на жасмин. Сипват се в буркан, заливат се с растителна мазнина (зехтин), бурканът се захлупва. След 3 седмици цветовете се прецеждат през марля, а с маслото се обтрива или масажира цялото тяло.

Домашен дезодорант против изпотяване се приготвя от 1 шепа цветове на лавандула и 500 мл ябълков оцет. Оцетът се кипва, в него се сипват цветовете - кипва се още веднъж. След като течността се охлади, се прецежда през цедка, налива се в шише от тъмно стъкло.

С навлажнен тампон се обтриват подмишниците.

 

РЕЦЕПТИ ЗА КОСА

 

При пърхут се приготвя настойка от цветовете на невен.

20 пресни или сухи цветчета се накисват в 100 мл спирт (70 градуса). Настойката се използва след 15 дни.

 

При мазен пърхут кожата се обтрива с настойката, а при сух към нея се прибавя малко зехтин. Процедурата се прави 2 пъти на ден.

 

За пухкава и лъскава коса се прави настойка от ревен, коприва, лайка, дъбова кора (по равни части). От сместа се взема 1 суп. лъж. за 1 л гореща вода, като съдът се захлупва. Течността се прецежда след половин час. Косата се изплаква след измиване.

 

Ако косата оредява, се приготвя настойка от жълт кантарион, коприва, шишарки от хмел, цветове от невен (равни количества). Нарязват се, заливат се с гореща вода (1 л). След като течността изстине, се прецежда, към нея се прибавя 1 ч. лъж. растително масло. Косата и кожата на главата се навлажняват добре.

 

Успешно се боядисва косата с къна, басма, лайка, кори от орех, корени от ревен, люспи от лук.

Най-известните рецепти са познати на древните гърци, които оцветяват русата коса с настойка от лайка, светлокестенявата - със сварени люспи от лук (50 г сухи люспи в 1 чаша вода - варят се 15 мин).

Приготвените течности се втриват в косата след измиване.

Корените от ревен се събират през есента - оцветяват косата в червеникаво-меден цвят. Нарязани и изсушени корени се заливат с вода и се варят 15 мин. Запарени във вода зелени люспи от орех оцветяват косата в тъмнокафяво, но с червеникав оттенък.


Придайте блясък на прическата

 

Станка ДИМОВА

Много полезни за косата са маски, в състава на които влиза лук. Той помага за отстраняване на пърхута. Укрепва и дава блясък на косата.

 

Яйчено-лучена

* 1 глава кромид-лук, 1 желтък

Лукът се настъргва на ситно ренде и получената кашица се размесва с желтъка. Сместа се втрива в корените на косата. Главата се покрива с найлон и кърпа, за да се получи затоплящ парников ефект. Маската престоява 1-2 ч. Измива се с мек шампоан.

 

От зелен лук

* 3 стръка зелен лук

Накълцайте и смачкайте с вилица перата на лука до получаване на каша и отделяне на сок. Нанесете получената кашичка върху косата и покрийте добре. Оставете маската да действа 1 ч. Измийте с мек шампоан.

 

Медно-яйчена със зелен лук

* 2 с.л. ситно нарязан зелен лук, 2 с.л. мед, 1 желтък

Добре разбитата смес се втрива в косата, покрива се с кърпа и се оставя да действа 1 ч. При измиването е добре да не се ползва шампоан, а каша от черен хляб.

 

Чеснова

* 1 с.л. мед, 1 глава чесън, 1 ч.л. сок от алое, 1 желтък

Стрийте чесъна на ситно ренде и отцедете сока. Смесете чесновия сок с меда и сока от алое. Така получената смес може да съхранявате в хладилник. При ползване първо измийте косата с мек шампоан и след това втрийте сместа в корените на косата. Покрийте главата с полиетиленова шапка и оставете маската да действа 30 мин. Измийте с топла вода.

 

Хлебна маска

* 2 с.л. ситно нарязан зелен лук, 100 г черен хляб, 0,5 мл топла вода

Залейте черния хляб с топлата вода. Добре накиснатия хляб направете на кашица. Добавете и стрития лук. Втрийте в косата получената смес и покрийте с полиетиленова шапка. След час измийте с топла вода. Не е нужно да употребявате шампоан, използвайте каша от черния хляб.


 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...


 

Подп. Марио Тодоров

 

С шефа на регионално звено "Полиция" към плевенската РДВР репортер на "BG Север" разговаря в навечерието на професионалния празник на служителите от МВР - 5 юли. Няколко дни преди това подполковникът закръгли 40 години. За читателите на вестника той сподели свои мисли за предимствата и лишенията на професията, за успехите и проблемите, които стоят пред ръководената от него служба.

 

Професията полицай е преди всичко мъжество

 

Подп. Марио Георгиев Тодоров е роден на 25 юни 1965 година в Плевен. Завършил е военно училище, профил "Народна милиция", и от 1 октомври 1988 година е в системата на МВР. Бил е взводен командир в АЕЦ "Белене", след това районен инспектор към общинско управление - Плевен, полицейски участък в Пордим, оперативен работник в "Криминална полиция", началник на полицейски участък в ж. к. "Дружба", началник оперативна група към Първо РПУ. От 14 февруари 2000 година е шеф на районното управление, от 2002 г. година - началник на регионално звено "Полиция" към РДВР - Плевен. Службата обединява шест сектора - криминална, икономическа, охранителна, пътна полиция, СОТ, документи за самоличност. Подп. Марио Тодоров има близо 18 години стаж в системата на МВР.

Семеен е, с едно дете. Съпругата му е фармацевт, 15-годишната им дъщеря учи в плевенската математическа гимназия "Гео Милев".

Интервю на Поля ТОМОВА

- Г-н Тодоров, какво дава и какво взема професията полицай?

- Мисля, че тази професия повече взема, отколкото дава, тъй като полицаят най-вече е ощетен от липсата на свободно време. По тази причина той е длъжник на семейството си, на което няма физическа възможност да обърне достатъчно внимание. А какво дава професията? Ами ако човек е организиран, става още по-организиран, систематизиран, придобива още по-голямо чувство на отговорност. Без да звучи помпозно, ние работим за обществото. На мен лично ми е най-приятно, когато върнем на някой потърпевш от кражба собствеността, тогава наистина усещането е, че нашата работа е възнаградена.

- Вярва ли според вас обществото на полицията?

- Ако се върнем 18 години назад, когато започнах работа в системата, трябва да признаем, че тогава полицията се използваше повече като репресивен апарат, като силова структура, която изпълняваше поставени задачи от правителството, особено по партийна линия, за да смачка обществото. Този голям недостатък с годините се изчисти, пък и вече съставът на полицията се ограмоти. Вече наистина сме слуги на гражданите, на обществото.

- Налице са данните от отчета на РДВР - Плевен, за първите шест месеца на 2005 г. Какво показват те и каква е тенденцията?

- Тенденцията, която беше запазена от 2002 година насам - за снижаване ръста на престъпността, се запазва и за първите шест месеца на тази година. Мисля, че това се дължи преди всичко на превантивните мерки, които сме предприели, и огромната работа, която свърши униформеният състав. Това са не само ежедневни, но и еженощни мероприятия, специализирани операции. Тук е мястото да подчертая доброто и много тясно взаимодействие с районната прокуратура и съда. С измененията на НПК от 14 април работим в много тясна връзка и с окръжната прокуратура и съд, от които срещаме голяма подкрепа. Въпреки че от 14 април тази година се удължи срокът на дознанията и вече е два месеца, въпреки че все още нашият състав не е напълно ограмотен юридически, със съдействието и напътствията на съда и прокуратурата сме решили да не спазваме този двумесечен срок и там, където е възможно, го съкращаваме на един месец. Мисля, че това дава отражение и в сравнение с миналата година имаме почти двойно повече реализирани бързи полицейски производства, активно работим и по указа за борба с дребното хулиганство и други престъпления. Показателите за първите шест месеца сочат, че ние сме по-добре в сравнение със същия период на миналата година, която бе най-добрата като резултати.

- А проблемите?

- Въпреки добрите резултати имаме и престъпления, които ни тежат. Това са все още неразкритите две убийства за тази година - двойното в Бохотската гора и убийството на помпиера до Гривица. Ежедневно обаче работим и по двете престъпления и мисля, че в най-скоро време, ако имаме малко шанс, ще ги разкрием

- Защо се "закучи" това убийство в Бохотската гора, което първоначално изглеждаше лесно за разкриване?

- Никога едно убийство не е ясно, може на пръв поглед да изглежда ясно, но по време на работата се разбира, че не е така. Когато сме на вярна следа, времето не е от значение. Лошото е, когато не сме наясно с мотива за убийството, или пък версиите са много. Сега сме на вярна следа и мисля, че скоро ще имаме резултати.

- А на каква фаза е разследването на убийството на д-р Людмил Конов и опита за убийство на съдията Валери Цветанов?

- И по двете престъпления продължаваме да работим. Мисля, че следствените действия са спрени срещу неизвестен извършител, но в полицията работата продължава. Има още какво да се работи, какво да се чисти като версии, като лица, за да излязат годни за пред съда доказателства. Непрекъснато получаваме информация - и за опита за убийство на Цветанов, и за разстрела на д-р Конов. Една информация е в потвърждение на една версия, друга информация изключва части от друга версия, но ние продължаваме да работим. По принцип поръчковите убийства са най-трудни за разкриване, сега всичко е ровене, леко-полеко... До гражданите и обществеността в началото достигна като че ли една единствена версия - че д-р Конов е поръчал убийството на Валери Цветанов и че после пък съдията е поръчал убийството на Конов. Има и такава версия, но тя е само една от всички

Грубото разкриване на престъпления е по-лесно, отколкото събирането на читави доказателства, които да важат в съда. А не да внесем случая прибързано пред Темида и той да отпадне.

Във всички убийства ние работим с наблюдаващ прокурор и следовател, така че ако правим нещо, го правим с тяхно знание.

- Кой е най-големият проблем на служба "Полиция" в Плевен?

Един от проблемите е обективен и той е в малките лимити за бензин, които имат колите - едва 4 литра на денонощие. Това ни кара полицаите да патрулират повече време пеша, а горивото да се пази за нощните патрули или за спешни случаи. Има недостиг на средства, дори и на СРС-та, вече имаме лимит и на телефоните Другият проблем се състои в това, че като че ли куца връзката полиция - общество. Ние отдавна работим по програма Полицията в близост до обществото, но се оказва, че обществото не иска да е близо до полицията. Много хора, очевидци на престъпления, дори на тежки криминални престъпления, не искат да съдействат - било от страх, било заради други причини. Проблем от субективен характер е, че продължава обучението на полицейския състав. Полицаят вече трябва да е правно грамотен, затова има съответните обучения - с откъсване или без откъсване от работа. Полицаят на улицата трябва, ако го попитат, да знае защо е излязъл на улицата. Все още има хора слабо подготвени, които не могат да реагират при дадена ситуация. Затова има много жалби срещу полицейски действия и бездействия.

- Колко са жалбите за година?

- 120 са за година. Разбира се, повечето от тях са неоснователни, основателни са само 4 - 5.

- Притесняват ли се полицаите от смяна на министъра на МВР?

- Министърът е политическа фигура и не трябва изобщо полицаите да се притесняват от смяната му. Полицаят си е полицай - дали ще служи при министър Петканов или при друг, неговите права и задължения са определени в закона, той е държавен служител. Ние сме деполитизирана структура и политическите смени не ни касаят.

- Кой вид престъпност е най-опасна за обществото и работата в кое направление е най-трудна?

- Най-сериозни, разбира се, са тежките криминални престъпления. Колкото и да е странно, от година на година домовите кражби намаляват. Увеличават се обаче грабежите, и то грабежи посред бял ден. Това в момента е сериозен проблем за Плевен. Обикновено грабежите се извършват от малолетни и непълнолетни, зависими от дрогата. Грабят ланци, телефони, чанти. След това са джебчийските кражби, които се извършват предимно от роми.

Наркотиците също са проблем за Плевен. По наша информация в Плевен този проблем ще продължи да се задълбочава, тъй като доста чест гост в града е Антон Милтенов - Клюна. Това говори, че явно има преразпределение на наркопазарите.

- Колко институции и как трябва да се намесят, за да бъде решен проблемът с наркотиците според вас?

- Всичко зависи от взаимната връзка между семейство - общество - полиция. Родителският контрол е от особено значение, защото основната маса наркомани са малолетни и непълнолетни. Ролята на училището също е голяма. След това идват различните комисии, както и функцията на законодателната власт. И разбира се, нашата работа, която е ежедневна. Наркотиците са проблем на всяко семейство, на цялото общество, защото никой не е застрахован.

- Как ще се решат проблемите в малките села, където хората ежедневно са жертва на кражби от страна на ромите?

- От миналата година ние имаме младши инспектори във всички села. Няма населено място без квартален полицай. Дори в Пелишат и Мечка, където проблемът е особено голям, има по двама. Каквото можем, и ние съдействаме оттук.

- Увеличава ли се броят на икономическите престъпления в региона?

- За пръв път тази година успяхме да разбием схема за неправомерно раздаване на кредити от частна банка. Сега се работи по втори такъв случай. По единия случай е образувано следствено дело. Замесени са служители на банката в плевенския клон, както и чиновници от София. Активно работим и по ДДС-измамите.

- Срещу вас имаше проверка, какви са резултатите и на какво я отдавате?

- Проверката мина, няма данни за извършено престъпление, така че това вече е минало. Всичко е забравено.

- Какво означава тържествената клетва на полицаите, която положиха пред Мавзолея в Плевен? Само заради заповедта на министъра ли беше тя?

- За мен това може да се сравни с Хипократовата клетва на лекарите. От миналата година се въведе етичният кодекс на полицая. Ние сме призвани да изпълняваме някакви норми и да защитаваме някакви идеи. Тук се заклехме пред Мавзолея, направихме го по-тържествено, за да могат полицаите и служителите да осъзнаят под какво се подписват, на кого и за какво служат.

- Семейството ви ощетено ли е от професията и как компенсирате това?

- Определено е ощетено и мисля, че имам голям грях към дъщеря си. Компенсирам това, като гледам поне в събота и неделя да съм с тях, да ги изведа извън града.

- Има ли случай от практиката, който да е оставил неизлечим отпечатък върху вас?

- Неизлечим отпечатък е силно казано, но си спомням почти всички случаи, върху които съм работил. Най-трудно ми е при убийствата. В професионален план най-тежко ми бе, когато от началник на Първо РПУ станах началник на РЗ Полиция. Тогава се сблъсках с по-широк кръг от проблеми.

- Ако трябва да опишете с три думи професията си, кои са те?

- Преди всичко мъжественост, мъжество. Другото е отговорност. Полицаят няма право на грешка. Третата дума е чистота.


 АРТСЕДМИЦА


Универсалната библиотека щяла да се премести след две години

 

Книжните фондове продължават да се съсипват в старата сграда

 

Страницата подготви Даниела ДОЧЕВА

Част от новата, красива сграда в Плевен, в която трябва да се помещава универсалната библиотека "Христо Смирненски", функционира вече втори месец. В откритата тържествено на 15 май заседателна зала се провеждат сесиите на общинския съвет. Как обаче се насели тази част от първия етаж, предвидена за учебен център, не стана ясно. В момента в нея има офиси, които граждани с основание питат - продават ли се, под наем ли се дават. За заинтересованите е важно да знаят, че постройката още не е актувана, така че е невъзможно да се продават помещенията.

Дали и кога ще продължат довършителните работи от втория до петия етаж, предвидени за библиотеката, попитахме главния архитект на общината Константин Гулишев. Зависи от парите, кратко отговори той. Догодина щели да бъдат гласувани някакви средства, с които да се работи. Намерението на общинарите било през 2006 г. вече да е възможно да се нанесе културният институт. Кметът Найден Зеленогорски пък увери в централната преса, че сградата ще е завършена на 1 януари 2007 г. За цифрата 900 хил. лв., гласувани от общинския съвет за тази година, главният архитект не беше чувал и естествено не можа да коментира дали парите са изразходени само за завършването на общинските помещения, или и за етажите на библиотеката.

Главният инженер на общината Драгомир Павлов пък информира, че по договор се предвижда довършването на сградата, както и изграждането на подход към библиотеката от западната страна, да е факт в края на 2007 г. Тази информация изглежда най-достоверна, като се има предвид при каква организация и с какви темпове се работеше до сега.

Красивата сграда има дълга история. Идеята за нея се ражда още през 1975 г. Проектът на архитект Христо Ковачев предвижда библиотеката да е най-голямата на Балканския полуостров. След като нещата отлежават четвърт век, Министерсвото на културата прехвърля през 2001 г. безвъзмездно за ползване от общината почти целия първи етаж и част от сутерена на сградата с условието местната управа да се ангажира с довършването на строежа. През 2003 г. архитект Бойко Балабанов преработва проекта в един не толкова мащабен вид и строителните работи се активизират. Малко са хората, които знаят, че в първия вариант библиотеката е основното тяло от проекта. Към него е предвидено да се достроят още три сгради - хотелски комплекс с 8 990 кв. м разгъната площ, който трябва да е долепен до вдлъбнатата част на сградата, бизнес център от 1 525 кв. м, който ще е от страната на кръвна банка, и миникултурен център за експозиции, спектакли и търговия върху 700 кв. м, намиращ се до страната към църквата "Св. Николай". Този пълен проект беше показан през 2004 г. на изложбата на УБ "Хр. Смирненски" в театъра по повод 50-годишнината от създаването на библиотеката. От общината не отварят дума за тези недостроени сгради. Друг е въпросът, че на част от държавната земя, предвидена за хотела, се е настанил необезпокояван Христомир Христов - Манеца, твърдят запознати. Кой спечели проекта за общия градоустойствен план, е интересно да научи обществеността. Отговорът на Гулишев беше уклончив - залегнал е този проект, но трябва да се появи инвеститор. За сега никой не бил изявил желание. Това обясни и Драгомир Павлов, но възможност за разговори винаги имало. Трябвало първо областният управител да реши проблема с държавната земя.

Комуникацията между общината и ръководството на библиотеката явно се е скъсала, защото до момента никой не е информирал шефката Аня Михова кога ще е възможно да се нанесат. Библиотечните работници при-съствали на официалното откриване, но не получили ключ от помещението на първия етаж, което е тяхно. С надеждата, че скоро ще са в просторните, нови зали, те продължават да правят частични ремонти на сегашната стара сграда. За нейната поддръжка отиват голяма част от бюджетните средства, "хвърлени на вятъра". Чакайки най-после да имат собствена сграда, библиотечните работници са принудени да се сблъскват ежедневно с множество нерешени проблеми. От разпокъсаността на библиотечните помещения страдат читателите, които никога не са могли на едно място да намерят всичко. Библиотекарите също не могат да работят удобно и спокойно. При всеки дъжд от някъде покривът протича, в читалните мирише на мухъл, през зимата са влажни и студени и читателите не идват. В книгохранилищата гледката не е никак приятна. Изгнили парчета фазер висят над книгите, на места завити с найлон, за да не се мокрят. Въпреки неподходящите, меко казано, условия, работещите тук успяват да съхраняват с големи усилия книжния фонд. Част от него е преместена в ново помещение, но това не решава главните проблеми. В момента томовете литература са 539 хил., а капацитетът на новата сграда е 1,164 млн. тома литература, което ще осигури неговото поетапно попълване в следващите 20 години, изчислява ръководството. Заради липсата на собствена сграда библиотеката не е могла за тези 50 години да обезпечи развитието си и е загубила много. Автоматизацията на дейностите в нея става с 10 години закъснение от общия процес в страната. "Заради лошата база загубихме връзка с обществеността. Библиотеката вместо да е духовно средище, се капсулира. Няма къде да представяме новите си книги, читателите идват само по работа и бързат да си отидат", не крие Михова.

Библиотеката изобщо не може да обслужва хора в неравностойно положение - няма нито рампи за инвалидни колички, нито брайлов фонд. В новата сграда тези недостатъци са избегнати, като дори тоалетните са пригодени за инвалидни колички.

Един от най-големите минуси като последствие от лошите условия на съхранение на фонда, който отчита ръководството, е лишаването на библиотеката от депозит преди 5 години. От 1968 г. до 2000 г. тя получава пълен депозит от всички български книги и периодични издания. В момента читателите на цяла Плевенска област са лишени от такава информация.

Заради намалелите информационни източници са пострадали и проучванията в областта на краезнанието.

Новите помещения, в които се надяват скоро да се нанесат библиотечните работници, са светли и прострони. Предвидени са и най-малките подробности, за да отговори новата сграда на модерните европейски стандарти в тази област. На втория етаж ще са отделите за възрастни и деца, читални и книгозаемане, каталози за читателите. Нововъведение ще е кътът за почивка на читателите. Там те ще могат да общуват в уютна обстановка на чаша кафе. Третият и четвъртият етаж са книгохранилища. На последния, пети етаж на сградата, ще се помещава отдел "Изкуство". В него ще има зала за слушане на музика с роял и звукозаписно студио. Записите от 13 хил. плочи ще бъдат прехвърлени на компактдискове, информира Михова. За новата сграда трябва да бъдат купени нови шкафове, рафтове и всичко необходимо, защото старите са толкова изгнили, че биха се разпаднали при превоза, коментира тя.

За осигуряване на що-годе нормални условия в културния институт библиотечните работници продължават да полагат ежедневни усилия, както досега. Крепи ги надеждата, че скоро ще са в новата сграда, в която ще се занимават само с пряката си работа. А мечтата им е да успеят да я превърнат в културно средище не само за плевенчани.


Журналистка начерта литературен кръг

 

И през лятото младите автори от литературния кръг към читалище "Хр. Ботев" ще продължат да се срещат всеки понеделник от 18 ч., за да разгадават заедно тайните на словото. Тийнейджърите поети и прозаици вече три месеца са заедно в своя културна територия, която създаде журналистката Татяна Любенова, реализирайки своя отдавнашна мечта.

Поетеса по призвание, Таня може да даде много на прохождащите творци. Успява да ги заинтригува и срещите им стават силно желани за тях. Трудно им е да свикнат, че това не е училище, а извънкласна, свободна форма, която няма елемент на задължителност. Искам да бъда приятелка, а не учителка за тях, споделя Таня.

В момента основното ядро в литературния кръг съставят ученици от МГ "Гео Милев" и СОУ "Иван Вазов", но той е отворен и за нови членове, увери тя. Нейната цел е младите автори да общуват, да ги научи как да работят върху едно произведение, как и защо се редактира. Поетесата е щадящ редактор на произведенията им и не пропуска да напомня на тийнейджърите, че те са авторите и ако не са съгласни с нейните корекции, могат винаги да ги отхвърлят. Нашите деца не познават класическите автори, а трябва да четат класни образци, за да вървят крачка по кръчка напред, да обогатяват езика си, преподава им тя един от първите уроци, на които нейните преподаватели я научили. За това непознаване вина има и фрагментарността на обучението по български език и литература, отчита поетесата. Гергана пише приказки в стихове, но няма представа, че Пушкин е написал "Приказка за цар Салтан", дава пример Таня. Някои от децата се втурват да пишат бели стихове, мислейки си, че е по-лесно, но бързо разбират грешката си. Най-големият им проблем като млади автори е, че не успяват да намерят формата на едно стихотворение, да свикнат с техническите изисквания. Уроците за някои творци ще продължат по Интернет, защото от догодина ще са студенти в различни градове.

На 24 май с литературно четене младите автори се показаха пред света. "Толкова са будни, интелигентни и отворени към всичко. Интересуват се от източна философия, психология, фантастика, космос. Някои от тях имат толкова зрели творби, че е трудно да се повярва", удивена е Татяна Любенова.

Нейната мечта е ако литературният кръг се утвърди, да започнат да издават месечно вестниче с творби само на млади автори. Това ще им дава самочувствие и ще ги амбицира да създават, убедена е журналистката, защото според нея в нашия град не бива да умира изворчето на литературните творци.


Ивайло Атанасов пак кани кмета на диспут за културата

 

"BG Север" е единственият вестник, който се осмелява да показва конфликтите такива, каквито са. И в този смисъл продължавам да каня господин Зеленогорски на публичен диспут за приоритетите в културния живот на Плевен. Ако до преди 2 седмици бих могъл да бъда обвиняван, че дебатът е предизборен ход, сега минаха изборите. Аз съм си същият, Зеленогорски демонстративно показа, че си е същият. Отново го каня да поговорим за това, което става в културата на този град, защото то е трагично, то е адекватно на резултата, който той постигна в изборите", заяви пред BG Север шефът на читалище "Съгласие" и Плевенската филхармония Ивайло Атанасов. Според него много се говорело за "Атака" и за Волен Сидеров, а не се коментирало изказването на Зеленогорски, че няма да допусне Плевен да стане червен. А градът видимо е станал червен и едно такова изказване на човек, който би трябвало да бъде обединител на всички граждани, било несериозно. Колкото и да не му се вярвало на кмета, според Атанасов все по-малко оставали можещите хора в различни области около градоначалника и това трябвало да му направи впечатление. Шефът на двата културни института е категоричен, че не може да продължава водещият принцип в културата да е шуро-баджанашкият.

"Аз продължавам да питам какво става с лауреатските дни, защо Плевенската филхармония няма да участва? Какво става с хоровата формация, за която Валентин Матеев твърди, че едва ли не е на световно ниво. Аз твърдя, че не е така. Тъй като не се намесвам в една област, наречена уши, нос, гърло, не бих могъл да бъда обвинен в некомпетентност, защото все пак разбирам от култура", заяви още Атанасов. След което заключи, че изборите минаха и е крайно време да се види има ли ясни критерии за това кое е стойностно и кое - не, по какви показатели някои биват обливани с блага, внимание и цветя, а други - не. Атанасов припомни, че винаги до сега е отстоявал принципни позиции, както и че няма интерес да се кара с кмета на града, независимо как се казва той.


"Влюбване отново" в 55 фотографии

 

Петър Влайчев открива изложба в общинската галерия

 

Аз не съм учил фотография, родил съм се научен - само малко съм възстановил рефлекса си. Така се представи пред "BG Север" Петър Влайчев. Днес, 8 юли, от 17,30 ч. той открива самостоятелна фотоизложба в общинската галерия. 55-те фотографии са обединени от мотото "Влюбване отново". Какво е имал предвид авторът? Оставил фотографията малко встрани, за да прекрачи от отиващата си епоха на традиционния фотографски процес към цифровия метод. И пак се влюбил в това изкуство, ангажирало възприятията и мозъка му от ученик.

Фотографиите му винаги носят имена, които са допълнителни аргументи към изображението. Придобиват по-силно внушение, философско понякога. А неподходящото заглавие може и да развали творбата. Апаратът му "Олимпус" е неговото "трето око" за света около нас. "В центъра на всяко изкуство стои човекът. Ситуациите, които създава той, са най-атрактивни. Човекът обикновено вижда себе си във всяко нещо, даже и в другия", разсъждава той. Не е чужд на пейзажа, животните също са често пред обектива му - в изложбата е включил цяла котешка серия. Влайчев е строителен инженер по специалност, с което се обяснява интересът му към заснемането на неподвижните обекти и архитектурни детайли. За него фотографията е нещо универсално, задоволява вечното любопитство на всеки. Хората си мислят, че познават света около тях, но нещата не са такива, каквито изглеждат, те са такива, каквито всеки ги вижда - чрез обектива, словото или по някакъв друг начин, смята той. Фотографията заема целият спектър от извънпрофесионалните му интереси. До сега не й е изневерявал и след толкова години установил, че се е родил научен. Има с какво да се похвали като постижения до тук - автор е на снимка, публикувана в първия алманах на българската художествена фотография, печелил е конкурси и в България, и в чужбина. С двама свои приятели от Плевен, запалени по фотографията, създават група "Фикс". Единият от тях - Румен Георгиев, вече е професор във ВИТИЗ, където преподава фотокомпозиция. Той е поканен да открие изложбата днес.

"Има хора, които си мислят, че фотографията трябва да отдалечава от действителността, да изкривява, да деформира, вместо да е такава, каквато се е родила - да документира част от реалния живот, състояние на природата, подреждане. Бих искал фотографията да продължи да отразява истината. Въпреки че абсолютна истина няма", обобщава Петър Влайчев. С изложбата си днес той се надява да провокира позадремалите си колеги да се изявяват пред публика.


 ЛЯТО 2005


 

За по-бедните плевенчани спасението е в басейните

 

Нито един от плувните комплекси все още няма удостоверение за експлоатация

 

Ралица ПЕТРОВА

Голяма част от плевенчани тази година ще предпочетат да изкарат отпуската си в родния град, прогнозират местни съдържатели и управители на почивни комплекси и басейни. Липсата на финансова възможност, имайки предвид доста солените цени по родното ни Черноморие и недотам евтините удоволствия, предлагани от туроператорските фи-рми зад граница, ще принудят повечето деца, майки и татковци да останат в Плевен. Репортерска проверка на "BG Север" установи, че предлаганите разнообразия не са чак толкова много, а местата, където можеш да поплуваш и да опънеш тяло под жаркото лятно слънце - дори по-малко от предишни години.

Плувен

комплекс "Рай"

и тази година ще остане затворен. Събиращият преди години почти целия Плевен басейн днес изглежда жалък с тежките вериги на входната врата, даващи ясно да се разбере, че мястото не се експлоатира. Гледката през решетките е отчайващо грозна и говори за безстопанственост и безхаберие. Само един пазач дава информация на случайно заблудилите се плевенчани, че е абсурдно базата да отвори врати през този сезон.

В момента плувен комплекс "Рай", който е собственост на общината, не се стопанисва, научи "BG Север". Причината е, че няма желаещи мястото отново да възвърне предишния си вид, тъй като исканият наем бил много висок. И така то продължава да бъде в процес на отдаване. Последният заинтересован от комплекса се отказал през миналата година да го стопанисва, твърдят запознати. А от началото на тази не се е появил нов. Дори някой сега да прояви интерес, на практика е почти невъзможно реконструкциите да се направят за седмици и басейнът да отвори врати през този сезон. Така на практика липсата на мераклии за инвестиции, отказващи се заради неприемливите условия за сключването на договор с общината, лишава плевенчани от едно от най-предпочитаните места за почивка. Вероятно потенциалните наематели се замислят за последиците, преди да сключат договор с общината, имайки предвид добилия гластност преди време конфликт между кметството и стопанисващата обекта фирма "Марпозо". Тогава в продължение на няколко години се спореше за собствеността на комплекса.

Едно от местата, където плевенчани могат да отмарят в летните жеги, е

басейнът в двора

на Лозаро-винарския техникум.

Въпреки че мястото е с най-ниска такса - 1,50 лв., клиентите там се знаят, казва спасителят Николай Вълов. Да поплуват или да се попекат в базата на "Сторгозия" идват предимно жители от квартала. Чести посетители са и младежи от близките села, решили да запълнят ваканционните дни.

С 50 стотинки е вдигнат входът в сравнение с миналата година, но причините са обективни, коментира Вълов. От този сезон вече басейнът се пълни с питейна вода, което оскъпява разходите. Досега е използван собствен водоизточник, но по предписание от Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) - бившата ХЕИ, той вече не се експлоатира.

Басейнът в ЛВТ е единственият в града, който не разполага с пречиствателна станция. Собствениците обаче увериха, че там водата се сменя редовно - на около една седмица, в зависимост от посетителите и естествено - от времето. Дълбочината на водоема в различните краища е съответно 1,15 и 1,75 метра.

Но пък мястото е единственото, което разполага с пясъчна ивица за удобство на клиентите, похвали се Николай Вълов. Така на плевенчани нямало да им се налага да опъват кърпи на цимента. Като екстри желаещите посетители могат да ползват безплатно чадъри и столчета. За жадните и гладните работи мини бар, като цените не се различават оособено от тези по заведенията в града. Всеки може да се освежи с кафе за 0,35 лв. и безалкохолно за 0,70 лв. Малчуганите в почивките между къпанията могат да се забавляват с играта "джага".

Децата са най-редовните посетители на басейна от началото на този сезон, за разлика от миналата година, когато са преобладавали техните родители, казва Вълов. Според него лекият спад на клиенти през това лято се дължи на липсата на пари у плевенчани, а не толкова на факта, че те ще предпочетат да прекарат отпуската си на море или на планина.

И докато преди на ден през басейна са минавали до 150 човека, то в началото на юли 2005 година клиентите стигат до към 50 - 60.

Че плевенчани ще предпочетат през това лято басейните вместо солените морски вълни, е убедена и управителката на

комплекса

в бившия

ядрен завод

Вирджиния Комитска. Тя е на мнение, че малцина ще си позволят отпуска на Черно море или в чужбина. Затова ръководената от нея база прави всичко възможно да осигури максимален комфорт на клиентите си. Шефката не скрива, че най-честите посетители са деца. Понякога родителите идват, оставят отрочетата си сутринта и си ги прибират вечер, разказва тя. Управителката не скри, че очаква през август работата да "падне", противно на логиката на обикновения човек. Най-много мераклии за плаж имало през месеците юни и юли. Комитска си обяснява това с факта, че в началото на летния сезон хората гледат да наваксат дългите студени зимни месеци, през които са стояли затворени вкъщи. Е, сега лошото време малко пообъркало плановете, но надеждите са дъждовете да спрат и отново да грейне слънце. Защото водата вече е топла - 24 градуса, и е много по-приятна от морската, смята управителката.

Басейнът в "Екоел" разполага с волейболно и баскетболно игрище, където всеки може да поспортува, изтъква Комитска предимствата на комплекса. Според нея клиентите са привлечени и от ниските цени - входът е само два лева. Любителите на пивото е необходимо да си подготвят 60 ст. за една бира, за порция пържени картофки трябва да се бръкнат с още едно левче. Всеки може да обядва със сандвич например, чиято цена е 1 лв. Също толкова струва и най-често срещаната комбинация - кафе и безалкохолно.

И все пак този, който е решил да поплува, трябва да е наясно, че водата в басейна не се сменя, защото непрекъснато работи пречиствателна станция. Всеки ден се правят проби, съгласно изискванията на РИОКОЗ, увериха още от управата. Те гарантираха, че през целия работен ден - от 10,00 до 01 часа обектът разполага със спасител и лекар.

Има безплатни чадъри и дървени скари. Дълбочината започва от 1,50 и стига до 1,90 метра. Тук е единственото място в града, където има и басейн за най-малките, дълбок едва 50 сантиметра. Все още обаче вечерните компании не са толкова много, колкото преди години, заради по-студеното време, но съвсем скоро нещата ще се променят, смятат от комплекса.

На 1 юли отвори

врати и басейнът

в Кайлъка.

Плевенчаните, решили да си направят плажа там, освен за транспорт трябва да заделят и по два лева на възрастен и по левче на дете за вход. Въпреки че водоемът отвори врати месец след предварително обявената дата, вече работи и приема посетители.

Да се разбере какви услуги предлага комплексът и съответно с колко трябва да олекне нечий джоб, се оказа малко трудно. Собственичката Емилия Карамфилова с недотам любезен тон по повод цените обясни, че "инвестицията ни е огромна и ако някой смята, че ще работим без пари като социално заведение, жестоко се лъже". Все пак стана ясно, че кафето е 40 ст, безалкохолно - 85 ст, сандвич с гарнитура - 1,60 лв., а басейнът работи от 10,00 до 22,00 часа. Решилите да не изгарят от слънцето могат да ползват безплатен чадър, но мераклиите да се опънат на шезлонг ще трябва да се бръкнат с още два лева.

Засега басейнът в Кайлъка е единственият с олимпийски размери в Плевен. Собствениците увериха, че "по-чиста вода в града не съществува" и заради факта, че се пречиства непрекъснато, тя е студена. Топлата вода, ако няма допълнително подгряване, е мръсна, смята Карамфилова. Тя сподели надеждите си, че този сезон ще бъде по-добър от миналия, когато през август паднали обилни валежи.

Басейнът в Кайлъка се посещава предимно от семейства, не преобладават децата, както в другите комплекси, изтъкна собственичката. Малчугани, които не изглеждат добре, са връщани още на входа, подчерта тя. И допълни, че това, че на другите басейни имат занижени изисквания и пускат деца едва ли не с маратонките, може би ги възпира да идват при тях.

До месец да бъде окончателно завършено игрището с пясък за плажен волейбол имат амбиции Карамфилови. Надеждите им са в бъдеще на него да се провеждат различни турнири. Но дали скоро ще бъде пуснат в експлоатация детския басейн, не стана ясно. На въпроса Емилия Карамфилова отговори така: "Нека да се намери някой вестник, който да се поинтересува защо бизнесмените нямат възможност да вземат кредити, за да си завършат докрай начинанията. Тогава ще го пуснем. Вие се интересувате само от крайните резултати, а не от пътя, по който се постигат те. Затова напишете, че имаме страхотно много намерения, но в тази държава и в този град никой не се интересува един човек, който има частен бизнес, как успява. Да, това не е важно за обикновените хора, но именно те, минавайки оттук, казват, че перем пари. Ако перях пари сега щях да съм на Хаваите".

Истинско райско кътче

за отмора и забавления

е мотелът в с. Гривица,

се увери репортер на BG Север". Като част от него и сгушен сред зеленина се намира и басейнът - само на около три километра от града. Инвестициите, направени в комплекса, личат от пръв поглед. Спокойствието и приятната атмосфера привличат не само хора от селото и плевенчани, тук идват семейства и компании от цялата страна.

Басейнът, чиято дълбочина е 1,50 м, разполага с две пречиствателни станции, поставени през тази година, увери управителката Линда Крумова. По думите й в него се поддържа идеална хигиена, като компромиси е изключено да бъдат направени. За да бъде използван, таксата е само два лева. За удобство на клиентите около водоема са наредени шезлонги и чадъри. Всеки посетител при желание има възможност да ползва и душ кабините. Съвсем спокойно клиентите могат да обядват в мотела. Заведението предлага разнообразни ястия, като цените са дори по-ниски от тези на някои ресторанти в Плевен. За настроението на вечерните компании се грижи небезизвестният у нас оркестър "Китка", който преди време се прочу с хита си "Сандокан с двата ножа". Не са рядкост и нощните къпания, които правят купона още по-невероятен, твърди Линда Крумова.

Скоро да бъде пуснат в експлоатация басейн с олимпийски размери, чийто интериор няма да прилича на нито едно друго подобно място в България предвижда собственикът Антони Банков. Водоемът ще бъде с променяща се дълбочина. Проектът предвижда от лявата му страна да бъде издигната площадка за детски басейн, а от дясно ще бъдат разположени шезлонги, потопени във водата, в която ще има вибромасажор. За още по-голяма свежест и комфорт телата на клиентите отгоре ще се пръскат с вода.

За да могат да приемат и чужденци, тъй като собственикът има сключени договори с туроператорски фирми, се предвижда около двата басейна да бъдат пострени и малки еднофамилни къщи.

Въпреки че сезонът навлиза в разгара си, от басейните в Плевенско

нито един няма

удостоверение

за експлоатация

и хората се къпят без официално водата да бъде обявена за чиста, научи "BG Север". От РИОКОЗ съобщиха, че заявление са подали съдържателите на басейните в ЛВТ, бившия ядрен завод и град Левски. Проби от водата обаче в инспекцията още не са получили. Съвсем логично е собствениците да не бързат, тъй като указаният срок в Закона за здравето, в който трябва да бъде предоставена пробата, е три месеца, което ще рече края на лятото.

От РИОКОЗ увериха, че до седмица съвместно с БЧК и сформираната общинска комисия ще извършат проверки в басейните. Глобата за нарушителите е в размер на 200 лв.

През това лято

къпането на

малкия и големия

язовир в Кайлъка

е забранено,

тъй като на водоемите няма спасители. Всеки, който реши да се разхлади от лятната жега там, го прави на своя отговорност, заяви Емил Радулов, който се грижи за язовир "Тотлебенов вал" съвместно с ловно-рибарското дружество в Плевен. Табелата "Къпането забранено" пренебрегват предимно малчугани, което е изключително опасно, допълни той.

А тези, които не обичат да излагат телата си на жаркото лятно слънце и да се къпят в басейни, могат да включат в плановете си за отпуската урок по тенис на кортовете в Кайлъка или просто да се поразходят из парка - това, за което в забързаното ежедневие не им е оставало време.


 БИЗНЕС


Атрактивни цени на Технополис в първите дни след откриването

 

Деветият хипермаркет на веригата отвори врати в Плевен

 

Поля ТОМОВА

Деветият пореден български град, в който веригата "Технополис" откри магазин, е Плевен. В хипермаркета на улица Георги Кочев 4 са вложени 5 млн. лв. На официалното откриване се изсипаха множество официални гости - представители на местната власт, полиция, съд, прокуратура, бизнесмени и журналисти. Магазинът бе открит от Тодор Белчев, председател на съвета на директорите на "Технополис", и кмета на общината Найден Зеленогорски. Присъстваха и представители на LG Electronics за Югоизточна Европа - Джеймз Ююн, на BEKO Централна и Източна Европа - Бурак Бахар.

Сградата в Плевен разполага с над 2 хиляди кв. м търговска площ и паркинг за клиенти с 67 места. В магазина са ангажирани близо 60 души. В "Технополис" се предлагат над 25 хиляди артикула в областта на бялата, черна и офис техника. Клиентите имат възможност да избират сред голямо разнообразие от марки телевизори, хладилници, мобилни телефони и други. В обекта се намира и специална демонстрационна зала за HI-FI техника и домашно кино, клон на ОББ. "Технополис" е изключителен представител и вносител на черна техника JVC и LG, на домакински електроуреди CANDI, HOOVER, BEKO, TAURUS, SANG, климатични системи KAIER и други. Официален вносител е на SONY, PHILIPS, CANON, INDEZIT, ARISTON, ELECTROLUX, ZANUSSI.

Веригата "Технополис" предлага закупуване на стоки при изгодни лизингови условия, включително и на разсрочено плащане, без лихва и при равни вноски.

В чест на откриването на хипермаркета в Плевен в първите дни се предлагат телевизор срещу 115 лв., пералня за 280 лв., климатик сплит система за 300 лева, както и близо 60 промоционни продукта. Доставките до домовете на клиентите са безплатни, магазинът работи и в почивните дни.


Приватизация до дупка

 

Общинарите продават обекти евтино

 

Слави Трифонов дава само 1 500 лв. наем за концерта на стадиона

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Начална тръжна цена от 880 хил. лв. със стъпка за наддаване от 50 хил. лв. определиха плевенските общински съветници за Младежкия дом - обекта, за който липсваха купувачи на насрочения за 25 май т. г. търг. Високата приватизационна оценка за около 1 млн. лв. отблъсна кандидатите, затова взехме мерки да я снижим до степен, поносима за българските фирми, обясни зам.- кметът Огнян Цанев по време на сесията. Младежкият дом е разположен върху площ от 4 300 кв. м, той представлява масивна двуетажна сграда от 2 938 кв. м и разполага с движимо имущество на стойност 11 115 лв. Тръжната документация струва 150 лв., а обектът ще се разиграе на търг с явно наддаване, решиха още общинските съветници.

Постройка за театрални и кинопредставления с дворно място в Славяново получи нова по-ниска цена от 33 200 лв. със стъпка за наддаване 2 хил. лв. Участниците в публичния търг трябва да внесат 3 320 лв. депозит, определиха общинарите.

Увеличение с 1% на режийните разноски си издейства от сесията Комисията за решаване на жилищните въпроси на гражданите с многогодишни жилищно-спестовни влогове. Досегашните 2 на сто не стигали, за да покриват разходите по обемната дейност на комисията, обясниха участници в нея. Според тях безпаричието през последните 5 години е влошило качеството на работа, затова прогласуваните 3% не са каприз, а необходимост за нормалната работа, стана ясно по време на дебатите.

Да се стопанисва съгласно каноните на Българската православна църква, решиха съветниците за новопостроения параклис в ж. к. Сторгозия. Тази клауза ще залегне в договора за дарение на построения от общината храм на православната църква.

Емил Бешлийски остава управител на общинска фирма ДезинаЕООД, гласуваха още местните парламентаристи. Дружеството се грижи за дезинфекцията и дезакаризацията на общината.

Местните депутати увеличиха броя на автобусите, които пътуват по линия №1 и №12, като сутрин и вечер се отпуска по един автобус повече за гражданите. Преди време администрацията бе решила да закрие този маршрут, но общинските съветници решиха да го запазят.

Във връзка с приемане на вътрешни компенсирани промени по бюджета на целодневните детски градини, местните парламентаристи отпуснаха 1 500 лв. за закупуване на музикално-синтезаторна уредба за детска градина Иглика.

Известният шоумен Слави Трифонов ще трябва да заплати 1 500 лв. наем за ползване на стадион Плевен за 24 часа за концерта в града по време на лятното си турне, решиха общинските съветници. Сумата е без ДДС, такава е била тя и при предишните концерти на стадиона. През тази година се очаква спектакълът да бъде на 20 юли от 20,30 ч. с участието на балет Магаданс, танцовата формация Етника, Софи Маринова и други известни имена от поп фолка.


Валутен коментар

 

Доларът поскъпна рекордно за последните 13 месеца

 

Любомир СЯРОВ, контрольор клиентски операции в Булбанк

В понеделник доларът продължи да поскъпва спрямо основните валути, като спрямо еврото той за пръв път от месец май 2004 г. достигна до нива под 1.1900. Зелената валута беше подпомогната от потвърждението от четвъртък миналата седмица, че лихвите в САЩ ще продължат да се повишават, както и от по-силни от очакваните данни от петък за индекса за промишлеността на института ISM. Допълнително валутните играчи бяха окуражени за разпродажби на евра след изказване на един от членовете на управителния съвет на ЕЦБ - Кристиан Нойер, който заяви, че всяка страна би могла да напусне Еврозоната, имайки предвид, че членките в съюза са суверенни. Като причина за поскъпването на долара не на последно място беше и тънкият пазар в резултат на почивния ден в САЩ. Така спекулантите се възползваха, като при търговия с малки обеми повишаваха стойността на долара. Междувременно паундът и еврото реагираха слабо на данните за PMI на Великобритания и Еврозоната за сектора на услугите за месец юни. PMI на Еврозоната се понижи съвсем слабо до 53.1 пункта спрямо 53.5 пункта за месец май, оставайки на нива над 50 пункта, което дава индикации за растеж в сектора. От друга страна индексът PMI за Великобритания се повиши до 55.8 пункта спрямо 55.1 за месец май, което е над очакванията на анализаторите за спад до 54.5 пункта. Фокусът на внимание за тази седмица ще бъде насочен към данните за неселскостопанската заетост в САЩ за месец юни. Ако данните потвърдят положителните нагласи към американската икономика, то доларът може да продължи поскъпването си спрямо основните валути. Друго важно събитие от седмицата ще бъде решението на Комитета за парична политика към Централната банка на Англия относно лихвените нива на Острова. През изминалата седмица паундът изгуби доверието на инвеститорите след редица влошени икономически данни, които подсказаха до известна степен, че лихвите ще бъдат свалени в по-близко бъдеще, отколкото се смяташе преди това. Въпреки че в четвъртък пазарът почти единодушно очаква лихвите да останат непроменени от 4.75%, то валутните играчи ще следят с повиишено внимание за евентуална изненада.

Във вторник щатският долар се изкачи на многомесечни върхове спрямо основните валути, като основният двигател на това поскъпване остават перспективите за покачване на лихвения процент в САЩ. Новите положителни изненади от данните за икономиката на страната, обявени в края на миналата седмица, подхраниха надеждите за запазване на стабилното темпо на свиване на паричното предлагане от Федералния резерв и достигането на прогнозираните 4.00% до края на годината. Така зелените пари отбелязаха съответно 13 и 14-месечни върхове спрямо британския паунд и еврото и 11-месечна най-висока стойност спрямо японската йена.

Стерлингът все още страда от пагубните данни за продажбите на дребно и БВП за първото тримесечие във Великобритания, които наклониха везните към скорошно сваляне на лихвите от централната банка и вчерашния тест на дългосрочната трендлиния на 1.7500 не изненада никого.

Европа все още се колебае между политическата и икономическа криза и единствената стабилна институция остава ЕЦБ, която все още отразява атаките за либерализиране на паричната политика. Но първите предатели се появиха и в нейните редици, след като в понеделник членът на управителния съвет на банката Кристиан Нойер заяви, че е възможно страна членка на Европейския валутен съюз да се откаже от единната валута. Въпреки това на утрешното заседание на банката не се очаква изненада относно паричната й политика.

Въпросът за освобождаването на китайския юан от фиксираната си стойност спрямо долара и цените на петрола в подножието на историческия си връх около $61 за барел създават немалко напрежение и в курса на японската йена спрямо щатските пари. На започващата днес среща на страните от групата на Г 8 се очаква да бъде повдигнат за пореден път този наболял въпрос и скоростта на реакция на спекулантите на валутния пазар могат да доведат до рязко отстъпление от силната съпротива около USD JPY 112.00.

В ранната американска сесия на пазара във вторник се очакваха трудните за прогнозиране данни за поръчките на дълготрайни стоки, които са важен компонент на БВП на страната и една положителна изненада може да направи доста по-лесно преодоляването на важните технически нива, достигнати от щатската валута.

 

Цените на суровия петрол леко се понижиха във вчерашната търговия в Азия в очакване на седмичните данни за резервите на САЩ от горива, предаде АП. Броени часове преди това в Ню Йорк те достигнаха нов исторически максимум и плътно приближиха равнището от $60 за барел. В средата на вчерашната сесия в Сингапур цената на суровия петрол с доставка през август спадна с 12 цента - до $58,92 за барел.

Цената на фючърсните сделки със суров петрол на Нюйоркската търговска борса се повиши с 1,91 долара и достигна рекордните 60 долара за барел

Бел. ред.: Коментарът е писан във вторник, 5 юли


 АГРОАКЦЕНТИ


В началото на жътвата

 

Производители масово продават техниката си

 

Липсата на пари принуждава земеделците да се разделят с машините си

 

Страницата подготви Ралица ПЕТРОВА

Една част от земеделските производители в региона са принудени да започнат да продават техниката си, за да си осигурят пари за жътвената кампания, научи "BG Север". По този начин стопанства или арендатори, които са разполагали с повече машини и са извършвали услуги в съседни землища, вече имат възможност да приберат зърното единствено от собствените си ниви. Подобен случай е регистриран в "Златно зърно" ООД в гр. Левски, информира шефът на регионалната Контролно-техническа инспекция (КТИ) в Плевен Стефко Ванков. Той обясни, че при направена проверка експертите са констатирали, че от общо 10 комбайна, с които е разполагала фирмата, два са бракувани, а четири - продадени. С тях собствениците са жънели в различни землища, но не са успели да си приберат парите за извършените услуги.

Всяка година в Плевенско идват комбайни от други региони на страната, за да участват в жътвата, а предвид намаляващата техника в областта (много от машините се продават в Североизточна България) за тазгодишната жътва ще се търси още повече чужда техника, коментират производители. По информация от КТИ - Плевен, за кампанията ще пристигнат около 40 комбайна, предимно от района на София, Перник и Ботевград, където прибирането на зърното започва по-късно. 452 от регистрирани общо 458 комбайни ще излязат на полето тази година в областта, информира Стефко Ванков.

Голяма част от селскостопанската техника в региона е стара и отдавна е трябвало да бъде предадена за скрап, описват специалистите тенденции, характерни за цялата страна. Справките показват, че едва десетина са новозакупените машини в Плевенско. Голяма част от земеделските производители продължават да предпочитат руска селскостопанска техника втора ръка, заради по-ниската й цена. Единици са арендаторите, разполагащи с чисто нови комбайни от световноизвестни марки.

Девет са спрените от работа зърнокомбайни до момента в Плевенска област от специалистите от КТИ, тъй като не са били изрядни, съобщават от инспекцията. Тези машини нямат право да излизат на полето. Ако бъдат хванати да жънат, собствениците могат да отнесат акт за 5 000 лв., категорични са проверяващите. Необезопасяване на техниката с ремъчни и верижни предавки, както и с карданни валове, са най-често срещаните нарушения от производителите, коментират от КТИ.

Високата цена на дизеловото гориво, което достигна вече 1,70 лв. за литър, е друг основен проблем за производителите в началото на жътвената кампания, коментират земеделски стопани от Плевенско. Пред "BG Север" те споделиха, че са изправени пред абсурда да дадат хиляди левове за гориво, а прогнозните цени на пшеницата за реколта 2005 все още остават много ниски. По този начин производителите за пореден път няма да успеят да покрият разходите си и ще работят на загуба. Голяма част от тях (предимно председатели на кооперации) вече са продали зърното "на зелено". Фючърсните сделки се оказват единствената им алтернатива, за да могат те да стартират жътвата и да покрият част от разходите за гориво. Държавен фонд "Земеделие" обяви, че пуска субсидия за горива за жътвената кампания. За нея може да кандидатства всеки земеделски производител, който няма просрочени задължения към банките, държавата и Националния осигурителен институт. Таванът за площите, за които ще се плаща горивото, е 6 000 дка за един производител.


РЗПАБ в действие

 

Пожарната проверява комбайни и трактори

 

226 зърнокомбайни, 368 трактори, 142 автомобили и 24 сламопреси са проверили служителите на РЗПАБ - Плевен, във връзка със спазването на изискванията за противопожарна и аварийна безопасност, съобщават от РДВР. На ръководителите на кооперации, земеделски съюзи, еднолични търговци и фирми са връчени 22 сигнални и 105 разпоредителни писма, както и 163 противопожарни разпореждания. На участниците, пряко ангажирани в прибирането на зърнено-житната реколта, е извършен инструктаж за работа по време на кампанията.

Земеделската техника се проверява и до сега са издадени 98 протокола със заключения за нейната пожарообезопасеност, информират още от РДВР.

От полицията припомнят, че се забранява изгарянето на стърнища и слама, суха трева и нискостеблена растителност по слогове, крайпътни ивици и др. Гражданите са задължени да не паркират МПС и да не нощуват край пътища, които минават в близост до складиран фураж, покрай или в посевите от настъпване на восъчна зрялост до прибиране на реколтата.

Предупреждават се пастири, пчелари, ловци и др. да не използват открит огън и да не пушат на разстояние най-малко 50 м от посевите и складирания фураж, да не използват огнестрелно оръжие и сигнални ракети в района на неожънатите посеви и фуражните площадки по време на жътвената кампания.


Специалистите апелират

 

Стопани, не палете стърнищата!

 

Невъзможността на земеделските производители да балират сламата е основната причина те да предприемат палене на стърнищата, което води до негативни последици за почвеното плодородие, въпреки че при изгарянето се унищожават плевелите и техните семена, неприятелите, намиращи се в различни фази на развитие, както и причинителите на болести, са категорични експертите от областната служба за съвети в земеделието в Плевен.

Едни от най-важните съставни части на почвата са хумусът и макро- и микроелементите. При разлагането на хумуса в почвата се освобождават необходимите за растенията хранителни вещества, а за процеса на неговото образуване са необходими стотици години. Макро- и микроелементите, намиращи се в достъпна за растенията форма, са основните им хранителни вещества. Тяхното наличие създава условия за достъп на вода, кислород, въглероден диоксид от атмосферата към корените. Участват и в гнилостните процеси, протичащи в почвата. Под влияние на хумуса и елементите в почвата се образуват витамини и хормони, които стимулират жизнената дейност на растенията.

При изгарянето на стъ-рнищата плодородието на почвата започва постепенно да намалява, процесите на деградация в нея се засилват и тя става икономически неизгодна. Преди всичко изгаря горният слой на хумуса, а с това и всички органични вещества, необходими за храна на растенията. Отделно се разгражда почвената структура на дълбочина 10 см, при което настъпват процеси на разпрашаване и ерозиране. Получават се соли, сажди, въглеродни и азотни окиси, които в този си вид не могат да служат за храна на растенията.

Други последствия са, че се увеличават загубите на кислород във въздуха, водният запас намалява, не се унищожават всички растителни остатъци, причинители на болести и неприятели, а остават неизгорели огнища, които по-късно отново нанасят вреди на отглежданите култури. Унищожават се още дъждовните червеи и мравките, които имат изключителен принос за почвеното плодородие, изгарят лесозащитните пояси, отделни дървета и храсти, а понякога и цели горски масиви.

За да се запази и подобри повърхностният почвен слой, не трябва да се палят стърнищата, слоговете и крайпътните ивици и площите със сухи треви, апелират специалистите. Те призовават следжътвените растителни остатъци да се заорават в почвата или да се компостират по определена технология, за да могат да се използват като органичен тор.


Агроконсултант

 

Водата е от първостепенно значение през юли

 

Най-важната грижа през юли за овощните насаждения е свързана със задоволяване на нуждите им от вода, тъй като периодът съвпада с интензивното нарастване на плодовете, припомнят специалисти.

При силно засушаване се наблюдават некротични петна по листата, те увяхват и опадат. Възможно е младите дръвчета напълно да изсъхнат, а когато плододаващите овошки не се поливат редовно, плодовете им често се спаружват или напукват. За да се запази влагата в почвата трябва да се извършват т. нар. летни обработки, с които се унищожават плевелите и се премахва почвената кора. Месецът е подходящ и за наклоняване на скелетните клони при младите дръвчета за по-лесно формиране на короната.

Напояването е

от първостепенно

значение

и в малиновите насаждения. По време на зреене на плодовете е необходимо да се поддържа оптимално овлажняване на почвата. Малиновите насаждения се напояват по бразди или чрез дъждуване, ако са изградени дъждовални инсталации. В зависимост от почвения тип браздите са дълги от 40 до 60 метра, като във всяко междуредие се прокарват по две бразди.

Извършва се и масова беритба на плодовете. Малините зреят в продължение на 35 - 40 дни и се налага почти ежедневно да се прибират. През този период е необходимо да се положат грижи и за маточните малинови насаждения (напояване и обработване) с цел да се осигури максимално количество посадъчен материал (издънки).

Насажденията се преглеждат, почистват се примесите от други сортове, а старите, плододавали вече стъбла, cе изрязват, събират се и се изгарят.

През юли трябва да продължи напояването в ягодовите насаждения, особено в тези, засадени през юни, съветват специалистите. В по-ниските и топли райони, където е приключила беритбата на плодовете, сламата се събира, изнася се и се изгаря.

След това насажденията се напояват и се обработват, като предварително се наторяват с 10 -12 кг/дка амониева селитра. Ластуните в насажденията, от които не се взема разсад, се изрязват.

Определят се и нови площи за ягодови насаждения и се подготвят за есенно засаждане на открито. Преди дълбоката обработка площта се наторва с 2 - 4 тона оборски тор, 60 - 80 кг/дка суперфосфат и 20 - 30 кг/дка калиев сулфат.

През типично летния месец юли водопотреблението на лозята достига до своя максимум.

Сушата причинява

големи загуби

на лозя,

засадени на хълмове и силно пропускливи почви, което налага да се търсят възможности за напояване.

За да се запази обаче високото качество на гроздето от десертните и белите винени сортове, поливките се преустановяват един месец преди гроздобера, а за червените винени сортове - 40 - 50 дни преди прибиране на гроздето. Където е необходимо се извършват колтучене, кършене и привързване на леторастите, за да се облекчи резитбата.

Зелените резитби по правило не се извършват в горещо и слънчево време, за да се избегне слънчевият пригор по гроздовите зърна.

В зависимост от времето на засаждане до края на месеца се прибира реколтата от фасул, припомнят специалистите. При пълно узряване чушките на културата се разпукват и зърната им се изсипват на земята.

Ето защо на момента на прибирането трябва да се обърне голямо внимание, тъй като не всички растения и чушки узряват едновременно.

За да се избегнат загубите, прибирането на фасула трябва да става тогава, когато повечето от бобовете са пожълтели, позасъхнали и зърната им са затвърдели.

При поява на фасулеви зърнояди по време на узряване на първите бобове се пръска с Вазтак или с Агрия.


 СПОРТ


Спартак (Пл) стартира с престижна победа

 

Играчи и треньори прескачат оградата на заключения стадион "Белите орли"

 

Страницата подготви Николай ИВАНОВ

Футболистите на Спартак (Плевен) започнаха контролите си в лятната подготовка с престижна победа. Възпитаниците на старши треньора Мирослав Миронов победиха с 2:1 най-сериозния си съперник в контролите - Литекс (Ловеч). До последно двубоят бе под въпрос заради проливния дъжд. Градският стадион, където тренира Спартак, бе като наводнено блато, а другият стадион - "Белите орли", се оказа заключен. Съществуваше вариант двубоят да се играе в Ловеч, но в крайна сметка мач имаше на стадион "Белите орли". Наложи се играчи и треньори да прескачат през оградата, за да влязат на терена.

Тревното покритие на терена се слави като едно от най-добрите в България и напълно оправда това мнение. След 90 минути непрекъснат дъжд и футбол чимовете не мръднаха, а дренажът пое всичката вода.

Футболистите на Спартак играха като равни на своя именит съперник. Наставникът Мирослав Миронов бе наситил средната линия, а в атака действаха новото попълнение Иван Редовски и завърналият се от Марек Росен Емилов. Ловчанлии опитваха с повече разиграване на топката да преодолеят защитата на Спартак. В осмата минута сръбският таран на Литекс Новакович се озова сам срещу вратаря на Спартак, но младежкият национал Емил Петров спаси удара му. В хода на мача Миро Миронов изпробва различни тактически варианти. С игровото си поведение футболистите на Спартак показаха, че мястото им е в А група при най-добрите. Не случайно целта пред отбора е първото място в западната Б група.

Литекс успя да открие резултата в 39 минута след диагонален удар на румънеца Трика. На почивката и двамата треньори направиха множество смени, като ловчанлии излязоха с нови 11 футболисти на терена. Плевенчани продължиха да залагат на контраатаки и това им донесе успех.

В 59 минута Ангел Русев с диагонален удар изравни след подаване на Иво Иванов. Голът даде допълнителен стимул на Спартак. Иво Иванов пропусна 10 минути по-късно да се разпише. Логично плевенчани стигнаха до второто попадение. В 72 минута Емилов проби по дясното крило и след центриране намери непокрития Русев, който за втори път огорчи бившия си отбор. Скъпоплатените играчи на Литекс, сред които имаше сърби, мароканци и бразилци, не успяха да стигнат дори до равенството. Защитата на Спартак действаше хладнокръвно и разумно, недопускайки реални голови положения пред вратата си.

В срещата наставникът Мирослав Миронов заложи на традиционната схема 4:4:2. Много активно играха крайните защитници, които използваха всяка възможност да се включат в атака. Отборът има резерви, като се има предвид, че по различни причини трима от основните играчи пропуснаха срещата. Очакват се и нови попълнения, които да засилят конкуренцията на отделните постове. С оглед на показаното в контролата с Литекс феновете на Спартак могат само да съжаляват, че любимият им отбор още през идващото първенство няма да мери сили с най-силните у нас.

След двубоя Мирослав Миронов сподели: "След такъв резултат няма начин да не съм доволен. Играхме срещу най-силния ни съперник в предвидените контроли. Още сме на ранен етап от подготовката ни. Допуснахме и някои слабости, които ще трябва да отстраняваме. Видях желание за игра във всички момчета, което е много важно, като се има предвид, че гоним високи цели. Постигнатата победа ще вдъхне допълнително самочувствие на футболистите, които трябва да повярват във възможностите си. Очаквам още няколко попълнения, които допълнително да повишат силата ни. Още на първата тренировка обявих на играчите, че няма твърди титуляри. Всеки един ще трябва да се поти здраво на тренировките и контролите, за да заслужи титулярно място".

Старши треньорът на Литекс Люпко Петрович заяви, че не прави трагедия от загубата: "Имаме само седмица подготовка. При нас дойдоха много нови играчи, някои от които на проби. Длъжен съм да дам шанс за изява на всеки един от тях. На този етап не гоним резултати в контролите. Ще ми трябва още време, за да определя кои от новите попълнения ще останат в Литекс. През това първенство ще гоним високи цели и трябва да имаме боеспособен състав. Ще търсим по двама класни футболисти за всеки пост", каза сръбският специалист.

Спартак игра в състав: Петров, Тодоров, Пейков, Атанасов, Николов, Байрактаров, Симеонов, Иво Иванов, Редовски, Т. Тодоров, Емилов (Ив. Йорданов, Русев, Цв. Тодоров, Петков, Боянов, Раденцов, Вл. Младенов, Бл. Младенов, Трифонов).


Петима нови се присъединиха към отбора

 

Петима нови футболисти се присъединиха към лятната подготовка на Спартак (Плевен). Двама от тях са познати имена за плевенските любители на футбола. Защитникът Красимир Бислимов се завърна в родния си тим, след като игра няколко сезона във Видима - Раковски (Севлиево). При плевенчани се завърна и нападателят Росен Емилов. През есента на миналото първенство той бе твърд титуляр. Случайно или не Спартак зимува на върха в Б група с 4 точки аванс. През зимната пауза Емилов предпочете да играе в елитния Марек (Дупница) и напусна плевенчани, които без него през пролетта пропиляха аванса си и в крайна сметка останаха четвърти, без право на промоция.

На проби в Спартак са близнаците Владимир и Благовест Младенови. Двамата са юноши на столичния Левски и играха едно полувреме срещу Литекс. Наставникът Мирослав Миронов ще ги пробва в още някоя и друга контрола преди да обяви дали ще разчита на тях или ще ги освободи. Договор ще бъде подписан с нападателя Иван Редовски. Таранът се подвизаваше през миналото първенство в Родопа (Смолян), но за новия шампионат предпочете офертата на плевенчани. Той вече е договорил личните си условия с президента Пламен Николов и подписването на договора е въпрос на дни.

От два дни пълноценни тренировки със Спартак подновиха защитникът Боби Павлов и халфовете Тихомир Тодоров и Любчо Иванов. Първият закъсня за началото на лятната подготовка с изричното разрешение на клубното ръководство. Павлов използва лятната почивка да вдигне сватба и да изкара сватбеното си пътешествие на Иберийския полуостров. Тодоров игра и за юношите старша възраст за републиканско първенство и му бе разрешена по-дълга почивка. Заради стара травма Любчо Иванов тренираше на облекчен режим.


Армейци отиват на спартакиада

 

Общоармейска спартакиада ще се проведе от 15 до 20 август в гр. Варна. В турнира по футбол ще вземат участие и отбори на учебна база "Христо Ботев" - Плевен, и ВВУБ "Георги Бенковски" - Долна Митрополия. В надпреварата ще вземат участие 12 отбора. Ще се играе на маломерен терен и малки врати с право на хокейни смени. И двете военни бази са с традиции във футбола. През завършилото първенство на военните отборът на ВВУБ до последно спореше за сребърните медали, но в крайна сметка завърши четвърти, и то най-вече заради административни гафове в БФС, за да се угоди на друг състав.

Във военните отбори отбиват военна служба футболисти юноши не само на плевенските Спартак и Белите орли, но и играчи на тимове от цяла България. Войник в УБ "Христо Ботев" бе и юношеският национал Мирослав Манолов (юноша на ЦСКА). Нелепа контузия го извади за 6 месеца от терените, но в момента Манолов тренира с мъжете на ЦСКА.


Викат наши щангисти в националния

 

Двама състезатели по вдигане на тежести на плевенския спортен клуб са получили повиквателна за участие в националния отбор за кадети. В категория до 56 кг е извикан Николай Николов, а до 77 кг - Александър Георгиев. Двамата са впечатлили националните селекционери по време на държавното индивидуално първенство, което се проведе в Хасково. Над 250 деца кадети, юноши и мъже от 45 клуба взеха участие в надпреварата, като 12 бяха от Плевен.

Юношата Милен Луканов спечели първото място при мъжете в кат. 56 кг. Със сребърен медал до 77 кг при кадетите остана Александър Георгиев. Националният отбор за кадети ще се готви за предстоящото европейско първенство в София.

Амбициите на българите са за достойно представяне и изграждане на боеспособен състав, който да продължи традицията на този спорт в България и на международното поле.


Най-добрият вратар в А ОФГ Светлин Линев:

 

Играем за удоволствие, титлите и отличията идват сами

 

26-годишният страж на шампиона в плевенската А областна група Сокол (Тръстеник) Светлин Линев бе определен за най-добър вратар в изминалото първенство в региона. Това е второто поредно отличие за Линев.

 

- Светльо, очакваше ли подобно признание за втора поредна година?

- Заслугата е преди всичко на моите колеги и съотборници от защитата. Благодарение на тях на терена имам малко работа. Преди всяко първенство си поставяме високи цели. Във всеки мач излизаме за победа. В състава има много бивши професионални футболисти, които вдигат класата на отбора.

- Ти къде си започнал с футбола?

- Започнах още 6-годишен. Тренирал съм в Спартак и Белите орли, но по ред причини не стигнах до големия професионален футбол. Преди три години получих покана от мой приятел, който играе в трета девизия в Гърция да отида на проби, но поради проблеми с документите не успях да замина. Все още обаче смятам, че имам време да се реализирам. Ние, вратарите, сме като старото вино - на повече години сме по-добри.

- Често на терена те забелязваме да спринтираш до центъра и да си говориш нещо със съдиите?

- Когато съм на терена, се раздавам докрай. Такава натура съм, че горя в играта. Несправедливостите на игрището ме дразнят. Случвало ми се е да ми падне пердето и да искам обяснение от реферите. Никога обаче не съм си позволявал да удрям някой от тях. С повечето съм приятел, познаваме се. С футболистите от другите отбори също се познаваме. Напрежението е само на терена. След края на мачовете сме отново приятели.

- За втора поредна година твоят отбор Сокол (Тръстеник) взе златните медали. Коя титла е по-сладка?

- Несъмнено миналогодишната е по-изстрадана. До последния мач се борихме за първото място със Спартак (Койнаре). За да сме първи, трябваше да бием наред през пролетния полусезон. Направихме го, като бяхме готови да бием и в насрочения трети мач срещу прекия съперник. Не знам по какви причини този двубой не се игра, а още по-голямо бе учудването ми, когато разбрахме, че златни медали са връчени и на Спартак (Койнаре). Първата титла е по-сладка, защото предната година можехме да станем първи, но в последния мач загубихме на собствен терен и останахме втори. Затова успехът е по-значим. През тази година не оставихме никакво съмнение, че сме най-добрият отбор в региона.

- Нямате ли амбиции за В група?

- Това е от компетенцията на клубното ръководство. В отбора сме момчета, които ходим на работа или се занимават с частен бизнес. За В група се изисква повече подготовка и свободно време, а ние не разполагаме с такова. Разходите в горната група са многократно по-големи. Ако шефовете решат да играем във В група, няма проблем. Смятам, че с този отбор спокойно можем да бъдем в "златната среда".

- През пролетта играхте мачовете си в Коиловци. Как преценяваш предоставените ви условия?

- Доколкото знам Коиловци е село с футболни традии в региона. Там ни посрещнаха много радушно. На домакинските ни мачове винаги се събираше публика, като понякога тя надвишаваше по брой зрителите на мачовете на Спартак и Белите орли. Кметът Красимир Иванов и председателят на местната кооперация Емил Илиев са футболни хора и ни предоставиха идеални условия. Теренът е идеално поддържан и отличен за игра. Ремонтирани бяха съблекалните, вкарана бе топла вода. От името на моите съотборници искам да им благодаря за вниманието. Местните жители трябва да се радват, че имат такива ръководители. Ходил съм в много селища из областта на мачове, като Коиловци е едно от малкото места с подобни условия. Случвало ни се е да се преобличаме и по колите.

- Какво е чувството да си капитан на бивши професионалисти?

- Ние сме един колектив с прекрасни взаимоотношения. Така е решил отборът и аз съзнавам, че капитанската лента носи много отговорности. Ние играем за удоволствие, без всякакви материални стимули. Традиция при нас е след всеки мач да се черпим на скромни банкети. Това също допринася за сплотяване на колектива.

- Ще имате ли сили през новото първенство да защитите титлата си?

- Първо трябва да се разбере дали няма да играем във В група. Ако останем в областната група естествено, ще гоним първото място. Не си правим илюзии, че ще ни бъде леко. Напротив, очакваме всеки мач да ни бъде като финал. След двете титли противниците ни са амбицирани да ни победят. В региона има много класни отбори, в които също се подвизават бивши професионалисти и при тях футболът е на голяма почит. Още е рано да се каже кои ще бъдат най-сериозните ни съперници. Надявам се отборът ни да се запази, а привличайки двама-трима нови играчи, да станем още по-силни. Отново искам да подчертая, че футболът при нас е за удоволствие, но почти всички играчи са играли на високо ниво и не са свикнали със загубите.

- Надяваш ли се за трети път да си най-добър вратар?

- Времето ще покаже. Ако побеждаваме, ще допускаме по-малко голове, което ще доведе до нови отличия. Но те не са ми самоцел. Важно е отборът да върви напред.


 ШАРЕНО


Моден коктейл в шоуто на Жоро Ангелов

 

Даниела ДОЧЕВА

Коктейл от музика, пластика, много танци, динамика, шоу и преди всичко мода поднесе на публиката в Драматичния театър актьорът Георги Ангелов. За 35-и път той реализира визията си за модно дефиле.

50 манекени от школата му нестандартно представиха тоалетите на дизайнери и фирми от цялата страна, над 200 модела в 10 колекции се завъртяха на сцената. Издържаната в естествени тъкани колекция на софийския дизайнер Димитър Кръстев, дамската мода на Светла Димитрова от "Ариес уникат", рокерските облекла на "Танита", представени чрез хореографията на Жоро в духа на уличната агресия, облеклата за всяка възраст на кипърската фирма "Елен Дебоа", детските дрешки на "Лили стил" и "Пердита" - цялата тази феерия оставяше без дъх зрителите, преди да избухнат в бурни аплодисменти. За да притихнат отново, когато плевенската оперна звезда Любомир Дяковски изпя италианска канцонета, заобиколен от фатални дами с домино на очите, представящи облеклата на "Дака стил". Изящните булчински рокли на варненската "Холидей сона" пък предизвикаха романтични спомени у по-възрастните госпожи в залата и безутешни сълзи на отчаяние сред старите моми.

Въпреки блестящите тоалети, представени в ревюто, шоуто едва ли щеше да бъде истинско без сценарийния и режисьорски талант на Жоро Ангелов. Съвсем непринудено в тематиката на моделите се вплетоха със своите музикални изпълнения и Ива Николова с парчето "Мемори" из мюзикъла "Котките" на Лойд Уебър, Мария Тодорова с "Катерино моме", танцьорите от клуб "Лина".

И след завладяващия хит "Време е да си кажем сбогом" на Андреа Бочели и Сандра Брайтман в изпълнение на дуета Ива и Любо, някакси естествено Жоро Ангелов благодари на всички, които са го подкрепяли през годините.


Говорителката на РДВР командва парада

Че плевенската полиция окончателно се е модернизирала, за пореден път стана ясно от тържеството на площада, където пазителите на реда положиха клетва. Парадът се командваше не от някой стегнат полковник (или поне униформен майор), а от говорителката на РДВР Мариана Цветкова. Като излязла от кориците на модно списание или каталог за запознанства, с бухнала и обилно лакирана прическа, с тънки, потракващи по мраморните плочки токчета и бял костюм (може би като символ на некорумпираността в МВР) официалната информаторка на всички служби даваше думата за приветствия на когото си поиска. Не можаха да й откажат шефът на РДВР полк. Бисер Иванов, областният управител Николай Русинов, кметът Найден Зеленогорски...

И смирените плевенски попове чинно изчакаха да бъдат анонсирани от Мариана Цветкова, за да започнат своя водосвет. "BG Север"


Магия оставя плевенско село без петли

 

Гребенка КУКУРИГОВА

Странна и изключително динамична история разтресла плевенското село Х точно по време на изборите. По ирония на съдбата предизборната кампания вървяла заедно с наводненията. Та когато дъждовете спирали, хората от селото били оливани от обещания на политици. Така се редували - порой, политик, порой, политик...

На хората от Х вече им писвало, проклинали и природа, и мераклии за депутати, докато разбрали, че това не е всичко...

Първа пропищяла баба Тодора. Рано сутринта старицата, както всяка заран, пуснала кокошките си. И с изненада установила, че гадинките са малко омърлушени. Скоро открила и причината - липсвал петелът, нейната гордост и утеха. Бабичката надникнала в курника, огледала внимателно всяко кьоше из двора, но не открила Стаматко. "Не ти стигат седем, ами си тръгнал по чуждите", проклела го старицата и тръгнала да го издирва из орталъка, но напразно. На следващата сутрин изпищяла комшийката на баба Тодора - Мара. На нея й липсвали цели два петела. Скоро цялата махала останала без гласовитите си птици. Селото се разтревожило не на шега. На всичкото отгоре дъждовете и политиците не спирали да прииждат. Изненадващо окрилен и захилен из селото бродел Васил Потуров. От години той не работел, ударил го бил на просия и пиене, а сега обикалял наперен и весело приказвал на угрижените старци: "Не бойте се, вижда му се краят на дъжда, ще спре, ще има жито, няма да гладуваме". Хората отначало не му обръщали внимание, докато неговият съсед Иванчо не съобщил, че в схлупената къщурка на Потурков стават стра-нни неща. "Посред нощ се пали, той излиза, после се връща, по цяла нощ свети, а коминът пуши - значи готви". Последната информация вече втрещила цялото село - никой не помнел Потурков някога да е готвел.

След изчезването на поредния петел селските старейшини решили да разберат причината и заложили постове на все още обитаваните от кокоши кавалери курници. Около два часа през нощта бурни викове, придружени от псувни и вайкане, оглушили малкото селце. Пети пост бил заловил крадеца - небезизвестния Потурков. Целият в перушина и синини, той застанал пред съселяните си: "Заради вас го направих, да ви отърва от дъжда и другите лошотии - оправдал се той. - Петлите развалиха магията, ей го на - не вали". Оказало се, че една нощ му хрумнала идея. Някъде бил прочел, че ако се заколи петел, дъждът ще спре, защото боговете ще се омилостивят. Така паднала първата жертва в лицето на Стаматко. След това обаче отново заваляло и се наложило "магията" да бъде повторена, че и потретена...

Смръщени, съселяните на пишман шамана изслушали историята му. Дали заради магиите на Потурков обаче, или по друга причина, от този ден в селцето не е капнала капка дъжд. Хората дори са намислили ако не завали в близките десетина дни, да се допитат до "магьосника".