Брой 25                                                    

23 - 30 юни 2005 г.


 

ГАЛЪП:  БСП ВЗЕМА МИНИМУМ 5 МАНДАТА В ПЛЕВЕНСКО

 

 

 РЕДАКЦИОНЕН КОМЕНТАР

 

Леле, страх! Зеленогорски ще ни съди!

 

Като не можа да се справи с политическите си опоненти и доведе партията си до най-позорния рейтинг от 15 години насам, кметът и водач на листата на ОДС Зеленогорски вече загуби всякакъв контрол над себе си и побесня срещу "BG Север" - щял да заведе десетина дела срещу седмичника (виж стр. 2). Така де, то на крив политик пресата му пречи. С комплекса си за малоценност сринатият вече и психически градоначалник реши да се прави на Наполеон, в наши условия на Слави Трифонов. И даже го надмина - щял да води дела не само в българския съд, не само в Страсбург, но даже щял да ни изправи пред Божия съд. Разбира се, че ние и без прокурори от Садовец ще се явим там, когато му дойде времето, но поне няма да отговаряме за богохулство. Защото знаем Неговата трета заповед: Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог, защото Господ няма да остави ненаказан оногова, който изговаря името Му напразно!

А ако сме искали да се намесваме в личния ви живот, г-н кмете, първата ни работа щеше да бъде да припомним Оня виц от 1999 г., нали се сещате? Но няма да го направим.


Източват фирмата на ГУСВ

 

Протежета на Церовски искат по 40 000 лв. месечно от плевенския клон


 ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


Плевенският кмет отрязан от основните водачи на листи

 

Само двама кандидат-депутати подписаха споразумението с ОДС

 

Ралица ПЕТРОВА

Като популистки ход определиха повечето от водачите на листи в Плевен предложението на Найден Зеленогорски да бъде подписано споразумение за обща работа на отделните политически сили по основните приоритети на Плевен. От поканени да сложат парафа си под своеобразния документ седем партии само две се отзоваха. Единствено водачите на листи на коалиция "Български народен съюз" Венцислав Върбанов и на партия "Новото време" - д-р Аспарух Георгиев откликнаха на призива. Идеята не възприеха както двамата водачи, определяни като основни опоненти в Плевен - Румен Петков от Коалиция за България и Милен Велчев от НДСВ, така и първите в листите на ДСБ, ДПС и Коалиция на розата.

През целия си съзнателен живот съм показвал, че поставям Плевен над всичко, заяви Румен Петков. "Не считам обаче, че такъв тип идеи са резонни, особено в предизборна кампания. Аз съм дълбоко убеден, че трябва да има дали 8, 10 или 12 приоритета, които ние трябва да изчистим и да работим за тяхното изпълнение, което съм предлагал на всички политически сили през целия ми 4-годишен мандат като кмет. За съжаление тогава точно г-н Зеленогорски гласува против увеличаването на бюджета на Плевен като народен представител. Преди това пак той като общински съветник гласува срещу газифицирането на града.

Трябва да сме наясно, че животът не започва днес, че хората имат памет и знаят добре за какво става дума. Не съм убеден, че и другите водачи на листи ще се приобщят към такъв тип популистко мероприятие - не считам, че това е начинът да се решават въпросите", изрази позицията си Румен Петков. Според него ако човек търси решаването на проблемите на Плевен само по време на предизборната кампания, това е дълбоко порочно мислене. Водачът на листата на Коалиция за България определи предложението на Зеленогорски като "закъснели и недотам добре организирани стъпки".

В писмо до Найден Зеленогорски и Милен Велчев се разграничи от идеята за подписване на общо споразумение: "Искам да ви уведомя, че не бих могъл да се присъединя към инициативата, която предлагате. Високо ценя вашата загриженост към развитието на региона, но искрено вярвам, че изборите са състезание на платформи и идеи за развитие, оценката за които дава единствено и само избирателят. В този смисъл предлаганият от вас договор ще го лиши от суверенното му право да избира - нещо, от което ще се разгранича категорично".


НДСВ обещава ж. к. "Дружба" да свети като Лас Вегас

 

"Най-големите страхове на хората са свързани с присъединяването на страната ни към ЕС - поскъпване на живота, засилена миграция, инфлация, нестабилност на пазара, фалити на малки фирми. Затова последната седмица от предизборната кампания на НДСВ е посветена на европейската интеграция". Това заяви водачът на жълтата листа Милен Велчев пред плевенските журналисти.

Според него няма друга партия в България, която да е показала възможностите си да преговаря с ЕС, колкото НДСВ. Да съчетават стабилния икономически растеж и разкриването на работни места с понижаването на данъците и отбелязването на ръст на заплатите, е приоритет на жълтите.

Само НДСВ може да проведе успешно процеса по интегрирането ни в ЕС, да постигне надеждите на българите и да преодолее страховете им. Движението може да спре едно носталгично и обърнато към миналото правителство и да се предотврати връщането назад, смята Велчев.

Кризата в ЕС няма да повлияе върху вота на българите, не съм забелязал избирателите да се вълнуват от събитията там. Така водачът на листата на НДСВ коментира опасенията за отражението на ситуацията в ЕС върху изборния процес в България.

120 лампи ще осветят четвърти микрорайон в ж. к. "Дружба" на 22 юни. Дарението е направено по желание на Милен Велчев и със съдействието на предизборния щаб на НДСВ, съобщи областният координатор на жълтата партия Яни Костадинов. Така известният плевенски квартал ще заприлича малко на Лас Вегас, шеговито допълни той.

"BG Север"


ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ

 

Млади еколози от с. Байкал на филмов фестивал в Гърция

 

Филмът "Децата и птиците" на младите еколози от екоклуб "Дунав" в с. Байкал с ръководител Иво Джокин ще участва в международния фестивал "Екофилмс". Той ще се проведе от 21 до 26 юни 2005 г. в гр. Родос, Гърция, съобщи Цветелина Славова от отдел Връзки с обществеността в община Долна Митрополия.

Това е единственият български филм от селектираните, които ще се състезават в категорията на тема "Водни басейни/влажни зони". В надпреварата участват филми от Белгия, Южна Африка, Италия, Германия, Швейцария, Гърция, Индия, Испания, Чили.

Филмът беше представен на 1 април 2005 г. - Деня на птиците, при откриването на информационния център за обществеността в РИОСВ - Плевен.

Оганизатори на проявата са Министерство на културата на южната ни съседка, национален и общински театър - Родос, община Родос, кинематографското дружество в града и Рамсарското бюро. "BG Север"


Социалната идея свързва предприемачите с Коалиция за България

 

Инвестиционен ускорен икономически растеж е печелившата формула според социалистите

 

"Първата крачка, която беше направена в разработката на икономическата програма на Коалиция за България, бе събирането и анализирането на всички направления в социалната сфера, като дейности, отразяващи проблемите на хората, останали да живеят в България. Много пъти, когато се говори за пенсии, за здравеопазване, никой не отчита факта, че е налице объркване на пропорциите между работещо население и възможности за отчисления в социалната сфера". Така председателят на Съюза на частните предприемачи "Възраждане" Добромир Гущеров започна разясняването на акцентите в предизборната икономическа програма на Коалиция за България пред журналисти в Плевен.

Известният бизнесмен сподели, че всички елементи в социалната програма са финансово остойностени. След това са били потърсени разчетите за ясното и точно изработване на икономическа стратегия за осъществяването им. Не може да има социална програма, ако зад нея не стои реален работещ субект, категоричен бе Гущеров.

В България имаме налице неконкурентноспособна икономика, съчетана с много слаба производителност на труда и ниска принадена стойност. В такава среда не могат да се развиват никакви социални схеми, обобщи наблюденията си шефът на "Възраждане".

Коалиция за България използва опита на практиците, теорията и потенциала на западноевропейските демократични правителства. Основният акцент в социалната формула на коалицията е инвестиционен ускорен икономически растеж. Това е патент, съвместна разработка между Съюза на частните предприемачи "Възраждане" и Коалиция за България, заяви Гущеров.

"През последните години на практика българският бизнес беше изтласкан от сферите с висока принадена стойност и той остана в браншове, където няма възможности за ускорен икономически растеж. Все още нашите предприятия работят с морално остаряла техника, затова едно от характерните направления за развитието му е инвестиционното. Няма как да тласнем фирмите напред, ако не е налице нулева ставка. Ново преоборудване, нова стокова политика предстои на българските предприемачи, а това е основата за осигуряване на високи доходи на работещите и оттам реализирането на цялостен социален проект", обясни механизма на социалната политика на Коалиция за България шефът на "Възраждане".

"BG Север"


Забраняват автомобилите в парк Кайлъка

 

До дни ще бъде забранено движението на автомобили в парк "Кайлъка", съобщават от пресцентъра на областната управа. Колите ще могат да стигат само до паркинга в близост до езерото, като няма да се допускат моторни превозни средства по алеите.

Временно изпълняващата длъжността губернатор на Плевен Калина Пецова е регламентирала промяната със заповед, с която на общинското дружество "Паркстрой" се предоставя управлението на пътя Плевен - Кайлъка - Тученица. Осъществена е среща с вр. и. д. кмет Огнян Цанев относно режима на движение на автомобилите в защитената местност. Очаква се в близките дни да бъдат поставени пътни знаци, допълват от областната администрация. "BG Север"


Европейски наблюдатели пристигнаха за вота

 

131 200 избиратели от Плевенска община ще гласуват, разпределени в 162 секции, общо за областта са разкрити 381 секции, избирателите в 15 МИР са 275 412. Изборният ден започва в 6 часа и ще приключи в 19 часа в събота. Това съобщи председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Николай Диков.

5 са новоразкритите избирателни секции в Плевен - 4 в УМБАЛ и 1 в затвора. Провеждането на инструктажите на всички секционни избирателни комисии (СИК) върви по график, ден преди вота всички изборни материали - бюлетини, протоколи, избирателни списъци се предават на СИК по места, а помещенията за гласуване се запечатват, обясниха от РИК.

Двама чуждестранни наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) вече са пристигнали в Плевен, за да следят изборния процес.

Четири социологически агенции ще отразяват вота на гражданите в областта - МBМD, "Галъп Интернешънъл", "Сова Харис" и "Скала" ЕООД. Техните експерти вече са представили надлежни разрешителни от ЦИК да извършват социологически проучвания. В РИК са получили списък на представителите на агенциите, които ще работят в изборния ден, обясни Николай Диков. "BG Север"


Фолклорни състави от региона се готвят за събора в Копривщица

 

5 часа имаха на разположение фолклорни състави и изпълнители от Плевенски регион, за да се представят в зала "Катя Попова" на първия регионален тур за Деветия национален събор на българското народно творчество "Копривщица 2005". Народните изпълнители бяха от общините Червен бряг, Белене, Никопол, Левски, Долна Митрополия и Плевен. Голям интерес сред публиката предизвика атрактивното изпълнение на Марин Стефанов, който е дългогодишен имитатор на домашни животни и птици. Традиционния обичай Банатска сватба - прощаване с моминството, показа банатски фолклорен състав с ръководител Мария Иванова. Впечатление на журито направиха и песенен колектив "Банатски ритми" от с. Гостиля и фолклорен състав с ръководител Мариана Романова. Автентичен влашки фолклор показа съставът към НЧ "Хр. Ботев" в Белене, а самодейци от Никопол представиха обичая Ладуване.

Одобрените изпълнители ще отидат на събора в Копривщица, който ще се проведе от 4 до 7 август. Тази година в него ще се представят 10 хиляди изпълнители от страната, българи от чужбина и чужденци, занимаващи се с български фолклор. В местността "Войводец" ще бъде показано жанровото разнообразие и богатство на фолклора ни. За първи път ще бъдат представени на регионален принцип и традиционните за страната занаяти и тяхната продукция. "BG Север"


МОНОЛОГ НА СЛАБИЯ

 

Найден Зеленогорски: Завеждам 10 дела срещу "BG Север"

 

Служители от общината и конкретни лица от нашата листа след изборите, за да не правим сега големи политически дебати около една такава тема, възнамеряваме да заведем около 10-ина дела на вестник "BG Север", защото в края на краищата всяко нещо си има граница. Аз съм свидетел на почти 3 - 4 подобни вестника, които се правят само за изборите и след изборите отиват на кино. Явно това ще бъде поредният. Но в това общество и в този живот в крайна сметка трябва да има някакъв морал. В този смисъл аз се присъединявам към амбициите, волята и желанията на Слави Трифонов да се справи с жълтите вестници. Такива има и в Плевен и ние ще се опитаме да се справим с тях. Ако трябва ще стигнем и до Страсбург, особено когато се опитват да се намесват в личния живот на хората. В Страсбург относно това дали се спазват човешките права са много решителни. Сигурен съм, че ако продължат по този начин, много често ще се срещаме в съдебните зали.

Освен съд има и един Божи съд там горе. И просто ви препоръчвам: бъдете малко по-внимателни, защото като отидем там горе, а може би и малко преди това, Господ ще отсъди кой какъв е и що е. Не се месете в Божиите дела. Аз знам, че комунистите са антихристи, но в края на краищата имайте една капчица морал. Защото ако почнем да говорим за изпълненията на някои ваши видни лидери, просто няма да ни стигнат вестниците и ефирното време.


ГРЕШКА!

Журналистът Иван Илиев, издател на вестник "Плевенски вести",

не е кандидат за народен представител, както "BG Север" писа в предния си брой. Под №9 в листата на ОДС е включено друго лице, съвпадението на двете имена е подвело автора на материала "Синята листа - огледало на умиращото СДС".

Главният редактор на "BG Север" Иван Дачев

съжалява за допуснатата неточност.


 КОНФЛИКТИ


Източват фирмата на ГУСВ

 

Протежета на Церовски искат по 40 000 лв. месечно от плевенския клон

 

Пламен ДИМИТРОВ

Държавното предприятие "Строителство и възстановяване" (ДПСВ), по-известно в миналото като Главно управление "Строителни войски", е обект на поредната корупционна практика от правителството на НДСВ, разкри за "BG Север" Йоанис Партениотис, председател на федерация "Строителство, индустрия и водоснабдяване" към КТ "Подкрепа". За източване на дружеството е разработена точно определена схема чрез подставени лица, като далаверите е трябвало да стартират от плевенското поделение. То се оказва най-апетитно с достигнатия през 2004 г. оборот от 4,5 млн. лв. (за 2003 г. той е 2,5 млн. лв.). За пръв път от 10 години насам държавната фирма отчита за м. г. сериозна печалба, а само до април 2005 г. има положителен баланс от близо 100 хиляди лева.

Машинациите

лъсват

на бял свят

след писмо, изпратено от директора на местния клон Златко Урумов до председателя на управителния съвет на предприятието Илия Александров, главния изпълнителен директор на ДП "Строителство и възстановяване" Петър Драганов, председателя на контролния съвет на дружеството Шахпазов, до КТ "Подкрепа" на ДПСВ.

Всичко започва от близките отношения между председателя на УС на предприятието Илия Александров с министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски, твърди Партениотис. Шефът на борда на директорите на ДПСВ е бивш главен счетоводител на международната застрахователна и презастрахователна компания "Европа", чийто вицепрезидент по време на нейното функциониране през 1993 -1995 г. е Церовски. Преди две години, вече заемайки длъжността министър, той назначава на поста шеф на управителния съвет на ДПСВ Илия Александров.

Замисълът за заработване на схемата стартира с нарушение на правилника за организация на дейността на фирмата, като се разпорежда на директорите на поделенията, в частност и на Златко Урумов, да назначат лице извън регистрирания щат. Първоначално местните шефове не са наясно нито на какъв договор ще бъде новият служител - граждански или трудов, нито каква длъжност ще заема. В последствие се оказва, че това е човекът, който трябва да се разпорежда устно, да участва във всички преговори, съгласувания и одобрявания на обекти, доставчици, материали за купуване и т. н. Тоест да изпълнява един вид контролни функции, въпреки че в рамките на самата фирма има отдел "Вътрешен контрол". Така са измислени и щат, и нова длъжност, която в момента е "Специалист за подобряване маркетинга и за постоянен одит и ефективност на дейностите". Да изпълнява тези функции в плевенското поделение

е спуснат Румен

Димитров Тодоров

от Русе. Политическите пристрастия на гастрольора през годините се менят като цветовете на хамелеона, твърдят паметливи. Докато през 1997 г. той гравитирал около СДС, през 2001 г. се преориентирал към НДСВ, като дори финансирал предизборната кампания на жълт депутат от крайдунавския град. Парите естествено вадил от собствените си фирми, като днес действаща е единствено "Холдинг Евро Мултигруп" ООД, регистрирана тази година. Нея управлява в съдружие с Румяна Тодорова.

Задачата на Румен Тодоров на новия пост била да издава само устни разпореждания (които естествено го освобождават от всякаква отговорност), а писменото им реализиране трябвало да се осъществи от директора. Вследствие на натиска, на който бил подложен шефът на плевенското поделение Златко Урумов (както и гл. изп. директор Петър Драганов), неговото здравословно състояние се влошава. В момента е на домашно лечение по предписание на лекуващите го доктори, преди седмица е изписан от плевенската болница. С немалко усилия репортер на "BG Север" успя да намери номера на мобилния му телефон, но той категорично отказа среща с журналиста и коментари по темата.

С отстраняване е заплашван всеки шеф на териториално звено, който не се съообразява и не изпълнява устните разпореждания на подставеното и спуснато от Александров лице, твърди Партениотис. Замисълът предвиждал ако някой от тези директори все пак даде гласност на това, което се случва, всичко да се отрича като неверен слух. Ако обаче отнякъде се намерят свидетели, когато подставеното лице дава своите устни разпореждания, и те обявят, че се предприемат действия в ущърб на държавното предприятие в посока на неговото източване, то тогава оправданието ще бъде, че всичко това се прави с цел проверка на степента на корумпираност на низовите ръководители.

Всичко това им е било казано едно към едно, за да внимават какво правят.

До 50% от всички

външни продажби

към досегашните клиенти

от различните бази и бетонови центрове на териториалните поделения, в частност и на това в Плевен, да преминат през поставени на изхода фирми дистрибутори,които да получават отстъпка от крайната цена за клиентите: 5% - от досегашните, и 10% от евентуални бъдещи клиенти, като по този начин месечно се пренасочват в неизвестна посока около 30 - 40 хиляди лева, представлява част от добре замислената схема. Тя включва още разпореждане от подставеното лице директорът да влезе в контакт с досегашните клиенти на предприятието и да ги убеди да престанат да купуват продукцията пряко от фирмата, а да се насочат към т. нар. нови дистрибутори, като за целта се спре фактурирането на продажбите към тях. Т. е. последните трябвало да бъдат принудени да се съгласят да прекратят прякото фактуриране на закупуваната продукция и да я вземат от другаде. Да им бъде обяснено, че оттук нататък те ще получават бетон например, произведен от държавното предприятие в Плевен, но няма да го плащат директно на фирмата, а на новия посредник.

50 процента от продукцията на базите и бетоновите центрове изобщо да не се фактурира, гласи друга конкретна разпоредба към директора. Т. е. те ще произвеждат, но няма да фактурират на никого и съответно - да се отчитат. Това означава произведената продукция да се акумулира във вид на пликове, чанти, куфари или нещо подобно, коментира Партениотис. За да не се засече излизането на отчетената продукция, било направено предложение първо да бъде подменен досегашният персонал от контрольори във фирмата с нови лица, предани на подставеното лице. Второ, да бъде отстранен досегашният служител, който работи на кантара на фирмата и заменен с друг, който например при изнесени 5 тона да записва един и т. н.

Под предтекст, че се следи за нарушения от страна на директора на плевенското поделение (каквато е официалната версия), да броят бетоновозите били назначени хора от "Секюрити груп", чийто шеф Емил Владимиров е

брат на главния организатор

на далаверите -

началникът на отдел "Контрол и оперативно управление на производствената дейност " в ДПСВ - Владимир Владимиров, твърдят запознати. "Секюрити груп" ООД е регистрирана на 30 декември 2004 г. Като съдружник и управител в нея фигурира името на Дияна Колева, която е собственик на десетки фирми, включително и офшорни, коментират от бранша.

За закупуване на материалите била предвидена същата схема както при продажбите, разказва Партениотис. Циментът, металите, инертните материали или горивото, трябвало да се вземат от конкретни фирми, като ествествено се спре работата с досегашните доставчици и те се заменят с нови, т. е. с фирми, които застават на входа по същата схема - до 10% от цената да остават в тях. Според специалисти определено тези 10 процента ще бъдат за сметка на предприятието, което ще започне да купува по-скъпи материали.

Вероятно схемата в плевенското поделение на ДПСВ вече е стартирала, предполага Партениотис. Той се основава на факта, че преди да се разболее, Златко Урумов прекратява договора (м. май) с подставеното лице Румен Тодоров. Месец по-късно, пак под натиск от София, изпълняващият длъжността директор на плевенското предприятие, докато титулярът е в болнични, отново възстановява (началото на юни 2005 г.) Тодоров на работа. В началото с личната си позиция Урумов стопира старта на тази схема, като не е изпълнявал устните указания, защото в крайна сметка става дума за отговорности - пред собствената съвест, пред работещите във фирмата и не на последно място пред закона, казва синдикалистът.

Парите да попаднат

в предизборната

каса на НДСВ

предвид близкото познанство на Александров с Церовски, е един от вариантите за оползотворяване на пренасочените средства, разсъждават анализатори. Според тях не е изключена и възможността левовете да се окажат в джобовете на определени хора.

Осъществяването на схемата за източване е улеснено и от факта, че дейността на предприятието попада под специален закон - "Закон за преобразуване на строителни войски, войските на Министерството на транспортта и войските на Комитета по пощи и далекосъобщения в държавни предприятия", приет и обнародван в ДВ на 14.07.2000 г., и фирмата не подлежи на регистрация по Търговския закон, коментират специалисти. Нормативната уредба дава възможност да се продава на парче с подписа на министъра. Принципал на ДПСВ е Министерството на регионалното развитие и благоустройството, т. е Валентин Церовски, и не може той да не носи отговорност за това, което става, възмущават се специалисти от фирмата. Според тях въпреки че никъде по веригата не се споменава името на министъра, всичко става с неговата благословия или е по негова идея.

Схемата може да бъде с по-далечна цел - източване, фалит и приватизация за жълти стотинки, макар че тя трябва да стане със закон, са категорични специалисти. След като бъде източено едно предприятие, безспорно то ще има финансови затруднения. Това означава, че всеки доставчик и клиент в последствие може да се яви като потенциален кредитор. Следва процедура по несъстоятелност, назначаване на синдик, ликвидация и т. н. И като резултат - поредното българско държавно предприятие като "Кремиковци", "Плама" или авиокомпания "Балкан", докарано до такава финансова криза, която ще позволи утре то да бъде купено срещу един лев, прогнозира Партениотис.

За шефовете на регионалните предприятия не се предвижда нищо в схемата за източване. Те са

бушончетата,

които трябва да

понесат отговорността

тогава, когато бъде разкрита цялата далавера. Един такъв сериозен проблем в предизборна ситуация води до натиск и огромно напрежение за всеки, на когото се вменява, че трябва да стане престъпник, а той не иска, казва Йоанис Партениотис. Според него влизайки в подобна схема, директорите няма как да избегнат затвора, ако тя бъде разкрита. "Ние от федерацията като част от КТ "Подкрепа" винаги сме вземали принципна позиция, за да защитим интереса на тези, които представляваме. А тук, хората, които работят в плевенското поделение, в по-голямата си част са членове на нашия синдикат. Но дори и да бяха по-малко, не може да станат заложници на корпоративните и личните интереси на някои, които случайно, по стечение на обстоятелствата, са хванали кормилото на това предприятие или кормилото на власта", допълва синдикалистът.

ДП "Строителство

и възстановяване"

е една от седемте

големи строителни фирми в България. Финансовото състояние на нейните десет териториални клона започнало да се влошава след скарването на ген. Пешлеевски с Иван Костов по време на неговия кабинет. Тогавашният министър на регионалното развитие Евгений Бакърджиев забранил да бъдат предоставяни обекти на предприятието. При неговия наследник - Евгени Чачев, забраната е вдигната.

Плевенското поделение на фирмата обхваща почти целия спектър на строителната дейност. Клоновете му са разположени на територията на Плевен, Велико Търново и с. Ясен. Поделението във Велико Търново произвежда и продава бетонови разтвори. Териториалното звено в с. Ясен разполага с бетонов полигон за изработване на всякакви СБЕ и муфени тръби за канализация с диаметри от Ф 400 до Ф 1200.

Извършва услуги със строителна механизация и автотранспорт - багери, булдозери, виброваляци, автокранове, автобетоновози, бетонпомпа, транспорт. Поделението разполага с лицензирана лаборатория със свидетелство за акредитация за следене качеството на продукцията, както и със стенд за лабораторни изпитания на бетонови и стоманобетонови канализационни тръби на разрушетелен товар и водоплътност. Произвежда и продава бетонови разтвори в Плевен и Свищов. През април 2003 г. обемът на строително-монтажните работи в с. Ясен е 130 хил. лв., за същия месец на 2005 г. той е вече 566 000 лв.

В момента фирмата е подизпълнител на хипермаркет "Технополис" в Плевен, чиято първа копка бе направена през март тази година, поделението извършва и високо строителство в картонения завод в Никопол.

Дейността на предприятието е свързана още с изграждане на полиетиленови водопроводи и стъклопластови тръби, резервоари, водоснабдителни системи, канализационни колектори. Дело на фирмата е моста на р. Лимпопо - между Зимбабве и ЮАР.

И докато през 2003 г. механизацията е на трупчета, днес ДПСВ - Плевен, разполага с багери UB 1,2 куб. м, булдозери Т-130, виброваляци VV-100, автокранове Маз и Краз, автовишки, бетонпомпа Ме-рцедес Швинг и др.

В плевенското поделение работят близо 150 човека. Горчивата истина е, че ако предприятието фалира, те ще останат на улицата. И на никого няма да му пука, че десетки семейства ще бъдат обречени на глад, само защото този някой е решил като за последно преди изборите да поприбере каквото може.


Уточнение

В предишния брой на "BG Север" в материала "Общинари включени в строителна пирамида" са допуснати неточности. Верните факти са:

Юлиан Генов се обвързва по роднинска линия с Димитрова.

Данаил Колев е участник в три фирми, а съпругата му - архитект Иванчева, е настоящ общински съветник.


Платено съобщение

Във връзка с публикацията "ОБЩИНАРИ ВКЛЮЧЕНИ В СТРОИТЕЛНА ПИРАМИДА в бр. 24 от 17 - 22 юни 2005 г. Велислав Братухчев Въчев моли всички "ужилени" поотделно или общо от:

1. Данаил Николов Колев - фирми ЕТ "Синтез - Данаил Колев", "Синтез" ООД и "Юнионстрой";

2. Георги Димитров Георгиев - фирми "Димитров и син" ЕООД, "Юнионстрой" ООД и "Юпитер 41";

3. Юлиан Иванов Генов - фирми РЗК "Искър 2000" - Д. Митрополия, "Нико М" ООД и ЕТ "Нико - Юлиан Генов"

да оставят съобщение на тел. 064/82-04-69 след четвърто позвъняване или да се обадят на GSM 0887/792-398


 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2005


 

 

Румен Петков:

 

Милен Велчев е пътник

 

По повод платените публикации в медиите от щаба на НДСВ в Плевен, че Милен Велчев е победител в диспута с Румен Петков, в отговор на журналистически въпрос на пресконференция водачът на червената листа заяви:

"В този дебат станаха ясни няколко неща. Първо, че г-н Велчев е служил в Школата за запасни офицери в Плевен. И както имах възможност да кажа, тоя тип логика предпоставя да имаме поне 4 млн. кандидати за народни представители от 15 МИР - толкова български мъже са отбили военния си дълг в нашия град. Второ - не стана ясно какъв е бил мотивът на г-н Велчев да подкрепи Русе за център на района за икономическо планиране, т. е. какви са му били мотивите да бъде срещу Плевен. Трето, не стана ясно защо за 4 години от всичките средства, трупани като излишъци в републиканския бюджет - около 4 млрд. лева, с които лично финансовият министър оперираше, нито една стотинка не е попаднала в Плевен. Четвърто - не стана ясно защо от предприсъединителните инструменти, които се координират от финансовия министър, нито една стотинка не попадна в Плевен. Пето - не стана ясно какво е правил г-н Велчев на съответната яхта, защото според мен той пътува, той е пътник. И според мен на г-н Велчев му стана ясно, че никой няма да търси подкрепата на НДСВ, така че ние като социална партия, която иска да решава проблемите на хората, вече един решихме - този проблем не стои. И той се пообърка малко, като накрая каза, че даже ще търсят коалиция с БСП. Така че според мен г-н Велчев се провали, и то юнашки. Самият факт, че чрез платени публикации се прави опит да се обясни на обществото какъв е резултатът, аз не го намирам нито за сериозен, нито за коректен, защото всеки, който е имал възможността да гледа дебата - аз съм щастлив, че той беше излъчен и от телевизия "Европа", за да се види и в национален мащаб, може сам да си направи извода какъв е резултатът от него. И затова аз не съм привърженик на такъв тип самооценки, които задълбочават излагането".


10-те отговорности пред народа

 

*Гарантиране на националните интереси в процеса на присъединяване към ЕС

*Постигане на ускорен и устойчив икономически растеж - 6% през 2006 г. до 8% през 2009 г.

*Увеличаване на заетостта с не по-малко от 240 хил. нови работни места и намаляване на безработицата под 10%

*Удвояване на доходите до 2009 г., като минималната работна заплата в държавния сектор да достигне 270 лв., а средната - 600 лв.

*Гарантиране на равен достъп до качествено образование. Постигане и поддържане на европейски стандарти. Инвестиции в образованието до минимум 5% от БВП. Разходи за научно-изследователска и развойна дейност - 2% от БВП за периода до 2009 г. при равнопоставеност между частни и държавни разходи

*Гарантиране правата на всеки български гражданин за достъпно и качествено здравеопазване. Средствата за здравеопазване да се увеличат до 6% от БВП до 2009 г.

*Предприемане на радикални мерки срещу престъпността и корупцията. Съдебна реформа, осигуряваща бързо, ефикасно, прозрачно, справедливо и достъпно правораздаване

*Намаляване на регионалните диспропорции. Динамично развитие на регионите

*Модернизиране на въоръжените сили. Изграждане на способности за отбрана в съответствие с националните приоритети, интереси и възможности. Пълноценно интегриране в евроатлантическите системи за сигурност и отбрана

*Укрепване на държавността, националната и културна идентичност.


Галъп: БСП взема минимум 5 мандата в Плевенско

 

33% от избирателите по списък ще гласуват за Коалиция за България

 

Иво ДЕНЧЕВ

33 на сто от имащите право на глас в 15 Плевенски МИР ще дадат своя вот за Коалиция за България (КБ), показва регионално социологическо проучване, проведено от агенция "Галъп" по поръчка на предизборния щаб на левицата. Анкетирани са 1 002-ма души от 11-те общини в областта. Според изследването 67% са заявили, че ще упражнят правото си на глас. Това означава, че половината от подадените бюлетини ще бъдат с отметната цифра 3, анализират от щаба на Столетницата в Плевен. Този резултат според тях гарантира пет твърди мандата, а като се има предвид, че доста гласове ще отидат към партии и коалиции, които няма да прескочат 4-процентната бариера, било съвсем реалистично да се надяват и на шест депутатски места от общо 10-те за избирателния район.

Втората политическа сила в областта НДСВ ще получи едва 13%, ОДС са се сринали до 7%, Български народен съюз е с 5%. От останалите политически сили шанс да премине 4-процентната бариера има само ДСБ.

Най-голямо превъзходство КБ има в общините Искър - 53%, Долна Митрополия - 48%, Червен бряг - 40%. В Плевенска община левицата за пръв път от 1995 г. насам има тотално превъзходство над ОДС с 26 срещу 8 пункта, НДСВ е с 19%, а БНС ще получи само 2 на сто от гласовете.

47% от участниците в проучването са на мнение, че на България са необходими много по-различно управление и изцяло нова политика, само 6 на сто смятат, че управлението може да остане същото само с някои кадрови промени. За над половината от анкетираните то е пълен провал, едва 3 на сто го определят като успешно.

В мажоритарния сблъсък между водачите на листите на КБ и НДСВ Румен Петков има превъзходство по всички показатели. На въпроса чии изяви по време на кампанията са ви били най-интересни, 21 на сто от анкетираните посочват Петков, основният му опонент е с 16%. Червеният лидер е определен като най-полезен за Плевен и областта в бъдещия парламент от 26% от имащите право на глас срещу 16 на сто за настоящия финансов министър. Почти същото е съотношението в отговорите и на въпроса кой би работил най-всеотдайно за региона - 26 срещу 15 на сто.

Останалите водачи на листи и кандидат-депутати по тези показатели са далеч по-назад от основните играчи.


 Хроника

 

Водачът на листата на Коалиция за България в Плевен Румен Петков се срещна с работниците в текстилното предприятие Плевен 99. Румен Петков заяви на срещата, че Коалиция за България залага на родния бизнес, както и на европейските условия на труд и заплащане.Плевен има няколко структуроопределящи отрасъла в икономиката и шивашката промишленост е един от тях, каза още Румен Петков.

 

Румен Петков посети и "Топлофикация Плевен". Водачът на листата на Коалиция за България запозна ръководството и служителите с основните акценти в икономическата програма на левицата. Румен Петков подчерта, че ефективността на енергийните предприятия ще доведе както до повишаване качеството на предлаганата от тях услуга, така и до нови работни места и адекватно заплащане за заетите в бранша.

 

Водачът на листата на Коалиция за България в Плевен Румен Петков откри жътвената кампания в село Коиловци. Земеделската кооперация в селото по традиция започва жътвата с водосвет за богата реколта. Районът е един от най-големите производители на зърно в област Плевен. Румен Петков подчерта, че кооперацията в Коиловци е един от добрите примери в страната за развитие на земеделско производство и за качеството на работата й най-красноречиво говорят добивите. Председателят на земеделската кооперация Емил Илиев каза, че и тази година очаква добиви от зърнените култури над средните за страната. Водачът на листата на Коалиция за България Румен Петков се включи в жътварското хоро, след което бяха прибрани първите снопове от тазгодишната реколта.


 Подкрепям Коалиция за България, защото...

 

Панчо Панчев -

драматург и детски писател:

Аз не само ще гласувам за Коалиция за България, а и ще се опитам на всички хора около мен да обясня, че този избор е единствената надежда за България. Още повече аз съм с леви убеждения не потомствено - някой да ми е оставил тази идея като стара къща наследство, а пораствайки сам съм решил, че на този свят трябва да бъде за повече хора по-добре. И това ако е важало в миналото, когато съм направил своя избор, сега вече е валидно с десеторна сила, тъй като за много хора е много зле в тази наша страна. И все нещо трябва да стане. Не може така повече. Сигурен съм, че при едно ляво управление на Коалиция за България няма да бъде така.

 

Иван Гранитски -

писател, литературен критик, директор на издателство "Захарий Стоянов", общественик:

Разбира се аз подкрепям Коалиция за България, защото смятам, че нейните кандидат-депутати, както и нейната програма, са най-близко до това, от което има нужда съвременна България. Радвам се, че в Плевен води листата именно Румен Петков - един от малкото умни, национално отоговорни и много опитни български политици и държавници, човек с високо чувство за отговорност. На всичкото отгоре той е един интелектуален по своята вътрешна същност човек. Специалист е по математика, но е и един от малкото политици, които четат книги.

Той лично познава и е на ти с огромна част от българския артистичен елит и това никак не е случайно. За мен е чест, че ми е приятел от повече от 15 години.

Подкрепям с радост и с чисто сърце и легендарния Дончо Цончев. Радвам се, че в бъдещия парламент ще има един такъв достоен български писател.

Румен, Дончо и другите кандидат-депутати на Коалиция за България са истински патриоти и достойни мъже. Не се съмнявам в техния успех, защото успехът на Коалиция за България и на хора от този тип, от този ранг, ще помогне на Отечеството да преодолее тези трудни мигове, в които днес се намираме. Аз вярвам в тези хора и мисля, че България има нужда от тях. Както, разбира се, и Плевен.

 

Евтим Евтимов,

поет:

Радвам се, че Румен Петков и Дончо Цончев водят листата на Коалиция за България. Убеден съм, че след тях ще тръгнат всички, които обичат социалната идея, които обичат доброто, които не казват зъб за зъб, а държат на обич за обич. Плевенските кандидати са такива. Те са големи личности. Застанете зад хора с характер.

Аз съм убеден от едно време в левите идеи. Мисля, че Коалиция за България има най-широката програма. И широка, и дълбока, и висока. Не казвам, че тя е съвършена, но в нея има мисъл за всички българи. Някои политически сили натрапват противопоставянето, други натрапват, че трябва да има много богати, за да бъдат след това всички добре. Но аз си мисля, че може да има и богати, но трябва да има за всички хора условия за един по-добър живот.

Освен това Коалиция за България обръща внимание на младите хора. Най-зле са те в страната ни, не пенсионерите. Пенсионерите малко или повече имат по нещо. Но младите хора - особено безработните, тези, които са завършили едно, две, три висши образования, нямат възможност да се реализират. Да се надяваме, че това ще се промени.

 

Лиляна Стефанова,

поетеса:

Заливат ни с реки от думи. Много чистички думи, литературни и добре изречени, гладки и лъскави са замърсени с лъжи. В тревогата на днешния ден ще намерим правилната посока към утре и аз се ръководя от думите. Думите ме водят към Дончо Цончев, защото един писател като него ако лъжеше, нямаше да е Дончо Цончев. И аз се надявам, че в тази предизборна кампания той ще бъде верен на писателя Дончо Цончев, който не може и не е лъгал.

Същото ми очакване за добро се отнася и към Румен Петков и към другите кандидати на Коалиция за България. Защото най-голямата ми надежда е, че думите, които те сега изричат, няма да бъдат омърсени с лъжи. Това е най-важното - да вярваме на думите. Защото нашият народ не заслужава вече до го лъжат. Много стана.


 СОЦИАЛНО


Уникална технология

 

Компютърната диагностика "Метапатия" открива всички заболявания

 

За 5 години д-р Сергей Кръстев излекувал над 6 500 пациенти

 

Даниела ДОЧЕВА

Вече втора година плевенчанинът д-р Сергей Кръстев диагностицира и лекува пациентите си чрез уникална компютърна програма.

Създадена от Омския институт по приложна психофизика - Русия, в тясно сътрудничество със Стандфордския международен технологичен институт, програмата за активно управление на баланса (хомеостаза) в човешкия организъм "Метапатия" позволява на съвременния медик точно да определи естеството на болестта и да изгради тясна система за лечебно въздействие, построено на точни клинични и структурни показатели. За пръв път е постигната възможността без облъчвания, без неприятни, а често и болезнени методики да се добие информация за болния орган, да се оцени етапът на болестния процес, дори да се предвиди неговият ход. Това е първият опит да бъде открит рано и прогнозиран туморен процес, когато възможностите за лечение са изчерпани.

Чрез програмата специалистът получава пълна представа за моментното състояние на пациента и за болестотворния процес, който протича в него. Възможно е дори да бъде направен генетичен анализ. Системата усилва и разчита торсионните (усукани) магнитни полета на клетките на пациента, които носят цялата информация за здравословното му състояние, обясни д-р Кръстев.

Чрез "Метапатия" се постига ясна в момента диагноза, като се отчитат биохимичен анализ, алергени, микробиологичен анализ - микроби, вируси, паразити, и какво е подходящо за лечение. Диагнозата се поставя не по моя идея, както аз съм го научил или както практиката е доказала, а като се отчита спецификата на частия случай и може точно да се подбере индивидуалната композиция от средства, с които да се постигне резултат. Ето това отличава работата на лекаря с тази технология от работата на медика, който не я използва. Като диагностично решение "Метапатия" е пъти по-добра от всички до сега познати диагностични решения, взети заедно в идеалния вариант на идеалната поликлиника. В нея са заложени над 2 000 лекарствени вещества от различни групи и как те се съвместяват. Това е първата технологична възможност, която дава правото на лекаря да бъде навреме в проблема, допълва д-р Кръстев.

Едно от уникалните свойства на технологията е възможността да открива намерението на клетки или на някаква тъкан да се изменят в злокачествени. Така може много от рано да се прави превенция, т. е. профилактика на възникването на раковите заболявания. Защото съвременните технологии, които до момента се използват, прозволяват да се види вече формиран процес, а не намерението му за формиране. Нашият организъм е един глобален процес с всичко, което става в него. Технологията позволява да се разбие на отделни процеси и да се види взаимовръзката между тях. Това нещо до сега е било изключително и само функция на лекарския ум, т. е. на системния интуитивен анализ. Сега в този анализ помага и софтуерът. Защото той е обработил тази информация и я подава - сглобил е по-голямата част от пъзела, а последните звена ги слага докторът и от там се формира терапевтичният жест.

За 5-те години, през които работи с тази технология, д-р Кръстев е лекувал над 6 500 пациенти от цялата страна и чужбина. Благодарение на точната диагноза и индивидуалния подход към всеки пациент той е успял да постигне завидни резултати при лечението на трудно лечими или нелечими заболявания. За много от излекуваните срещата с д-р Кръстев се оказва последната им надежда, след като безрезултатно са ходили по мъките заради погрешни диагнози и неподходящо лечение. Някои идват в много късен етап на заболяванията си, но дори и те имат големи шансове за подобрение, разказа лекарят. Програмата дава възможност и да се съпоставят данни от първия и втория преглед на един пациент, за да се отчете в проценти подобрението във всеки отделен орган. Доказателство за добрите резултати от работата на д-р Кръстев са многото пациенти пред кабинета му на 8-я етаж, стая 811 в ОАПС. В Плевен той преглежда в два дни от месеца, като записването става предварително на тел. 064/80-26-05. Цената на прегледа е 45 лв. Воден от желанието си технологията да бъде използвана от повече специалисти, д-р Кръстев обучава свои български и чужди колеги да работят с нея.

"Най-честите здравословни проблеми, с които се срещам, са лошо лекувани пациенти, от което състоянието им се е влошило още повече. На всичкото отгоре това води до трайно разочарование от здравната система и отчаяние. На мен ми се налага да се справям не само с чисто медицинския диагностичен проблем, а и с психологическия проблем, съпътствал лечебното въздействие. По определение на Световната здравна организация човек е здрав, когато е психически, физически и социално здрав. Разделението на тези три фактора е изкуствено.

Трябва да е въпрос на държавна политика решаването на тези на пръв поглед индивидуални въпроси", смята той.

"За всички е очевидно, че здравеопазването скоро няма да се оправи в България. Пациентът фактически е оставен сам на себе си да търси решението, за съжаление. Положението е зловещо. Няма система на здравеопазване в България. Имаше, но тя се разпадна. Сега има частни системички и хаос. Човек, който има много проблеми, вече е предразположен да боледува. Защото той има достатъчно много грижи и последна грижа му е здравето. То е неговата последна упора и като загуби и него, какво му остава?", отчита тъжната ситуация в страната ни д-р Кръстев.


Намалява броят на децата в социалните домове

 

Ралица ПЕТРОВА

Близо три пъти е намалял броят на децата, настанени в институции в община Плевен през първите шест месеца на тази година в сравнение с 2004 г., показва статистиката. От началото на януари до края на юни т. г. 32-ма малчугани са оставени на грижи в домове, през 2004 г. за същия период те са 97. Двайсет и седем момчета и момичета са реинтерирани в биологично семейство за първите 6 месеца на 2005 г., като 8 от тях са при осиновители, показват още данните. За цялата 2004 г. техният брой е бил 57. Десет деца досега са настанени при родители и близки, за цялата 2004 г. те са общо 12.

Според Светлин Симеонов, началник отдел "Закрила на детето" към дирекция "Социално подпомагане" в Плевен, положителната тенденция се дължи на работата на социалните работници още на ниво родилно отделение, където много майки биват разколебавани да изоставят отрочетата си. Изчерпване на всички възможни варианти преди детето да бъде изпратено в отделните институции - търсене на семейна среда, приемната грижа като алтернативна форма, както и осиновяването, са също сред причините за намаляване броя на малчуганите, настанени в Дома за медико-социални грижи и дом "Детелина" в Плевен.

Все още основният проблем на децата в институциите е тяхната адаптация в обществото, след като навършат 18 години, твърдят специалисти. Според тях в самите домове липсва подходящ модел, който да подготвя малчуганите за един по-различен начин на живот. Провеждането на квалификационни курсове в домовете за определен вид професия, което би помогнало в известна степен, все още не е практика. За съжаление, ако едно дете бъде изоставено още след неговото раждане, вероятността след това то да се върне при семейството си или да бъде осиновено е много малка и започва ходене по институциите, където през цялото време то следва един и същ модел, без каквито и да е външни стимули, коментира Димитър Грънчаров, координатор в Семейния консултативен център.

Според Елена Димитрова, възпитател в интерната в с. Беглеж, децата в домовете имат силно развито чувство за малоценност, липсва им мотивация, нямат вяра в себе си. Те са сърдити на всички заради положението, в което се намират, а оттам се поражда и агресията им. Бързо губят интерес, нямат устойчиво внимание.

Когато излязат извън институциите децата са много неадаптивни, казва Силвия Петкова, психолог в консултативния център. До 18-годишна възраст те са живели по един начин, по един изграден стереотип, след което настъпва промяна, в която те не могат да се впишат. Причината е консуматорското поведение, което изграждат в домовете. В институциите няма модели на поведение и подражание, които да помогнат за една бъдеща социализация.

Затова идеята на специалистите е в тези домове да се разбие установения модел с подходящи игри и забавления, при което малчуганите да виждат други лица, да общуват с повече хора. Според тях в мероприятията трябва да се включат всички деца, защото опитът от реализирани проекти до сега показва, че се обхваща една и съща група малчугани, които например възпитателите определят като по-будни.


Доброволци се грижат за обездвижени млади хора

 

Групата приятели е отворена за съмишленици

 

Дани БОЖИДАРОВА

"Както си бях щастлив в Париж, изведнъж ми се прииска да споделя своето щастие с други хора. Осъзнах, че аз мога да отида навсякъде, да реализирам мечтите си, а инвалидите, приковани на легло или в колички, са лишени от това. Поставих се на тяхно място и реших да направя всичко по силите си, за да им помогна", разказа пред "BG Север" за зараждането на една красива идея плевенчанинът Христо Ватев. Само 26-годишен той усетил тази потребност у себе си и решил да привлече и други доброволци, които абсолютно безвъзмездно да дадат нещо от себе си на хората в нужда.

Христо се свързва с Надежда Вълчева от БАЛИЗ, която му помогнала да се запознае с инвалиди от града. Първият му контакт е с 31-годишната Любомира, страдаща от мускулна дистрофия. Той отишъл до тях с колата си, качил я и я завел в ХГ "Илия Бешков". Разгледали заедно изложбите. На срещите си с Христо тя споделя от какво се нуждае, какво иска да направи в живота си, а той започва да записва основните моменти от разговорите им в дневник. Така процедират и останалите доброволци от групата, след което обсъждат проблемите на хората в неравностойно положение и решават с какво конкретно могат да им помогнат.

Ние не сме оганизация или секта, подчертава Христо. Всеки, който иска да помага на инвалидите, може да ми се обади на GSM 0898611874. За много от хората с двигателни проблеми често е достатъчна минамална помощ, за да се почувстват добре и пълноценни, убеждават се всеки ден той и приятелите му. Като например това да се купят и доставят материали за изграждане на рампичка за стълбите пред жилищния блок, за да могат количките да преодоляват огромното препятствие от няколко стъпала. Много от инвалидите са затворници в собствените си домове, защото няма кой да им помогне. Поля, която е на 31 г. и страда от множествена склероза, три години не била излизала от дома си в ж. к. "Сторгозия". Отчаянието до такава степен я завладява, че прераства в психически проблем, с който болната не можела да се справи сама. Надежда Вълчева се погрижила да се среща с психолог, който й помогнал да преодолее това състояние. С помощта на доброволците момичето вече често се разхожда из центъра на Плевен.

Друга млада жена, блъсната от кола, е прикована на количка. Доброволците донесли радост и в нейния живот, като й помагат всеки път, когато иска да стигне до фитнес салон в центъра на Плевен, в който тренира и й правят лечебен масаж.

За съжаление повечето от хората с увреждания спират своето лечение от един момента нататък - заради липсата на средства или отчаяние.

Чувството, че са отхвърлени от обществото и са непълноценни ги смазва психически, а това води до задълбочаване на здравословните им проблеми, отчитат доброволците. За инвалидите в Плевен общината не прави абсолютно нищо, доказват ежедневните им срещи с тях. Групата отчита, че най-важното за тези хара е да не се чувстват откъснати от обществото, а напротив - да имат възможността пълноценно да общуват с хората с подобни проблеми, както и с всички останали. Хората с увреждания искат да работят нещо, да се чувстват полезни. Затова Христо и приятелите му апелират към фирми, които дават надомна работа, да се свържат с тях. А общината да отпусне пригодено с рампа бусче, което да извозва хората с двигателни проблеми от крайните квартали до центъра. Както и да осигури някакво помещение, в което те да се срещат поне веднъж в седмицата.


Адаптация

 

Бившите военни не знаят как да предлагат труда си

 

Борса за освободени сержанти и офицери ще отвори врати през октомври

 

Ралица ИВАНОВА

Трудова борса за бивши военнослужещи с цел тяхната социална адаптация ще бъде проведена в края на октомври в Плевен, съобщи Иван Смарандов, завеждащ информационно-консултантското бюро към Военния клуб. Подобна инициатива в града е имало през 2003 г., в следствие на която 52-ма сержанти и офицери са били назначени на работа.

На трудовата борса идват за участие по-малко от 50% от поканените фирми. Причината е в липсата на свободни работни места. Интерес проявяват и предприятия, в които е попаднал някой много сполучлив наш кадър, казва Смарандов. Най-засилено е присъствието на фирми, занимаващите се с охранителна дейност, които са най-честите потенциални работодатели. По думите на Иван Смарандов в региона вече са известни дружествата в тази сфера, които са платежоспособни и коректни. Изключително важно е и самите военнослужещи да знаят какво искат, изтъква един от проблемите на социалната адаптация завеждащият информационно-консултантското бюро. Според него освободените от българската армия не са свикнали да предлагат своя труд и не знаят да го ценят. Затова и често стават жертва на манипулация.

След напускане редиците на армията офицерите и сержантите се ориентират предимно към стартиране на собствен бизнес. Други продължават да използват уменията си на иженери в кабелни телевизии, монтиране на охранителни инсталации. Интерес към частните охранителни фирми проявяват най-вече пенсионираните военнослужещи. Напоследък се търсят военни за монтиране на газови системи за биогориво, информира Смарандов. Всеизвестен факт е обаче, че много от тях започват да се занимават с неквалифицирана работа, за да могат да издържат семействата си.

Интерес към бивши военнослужещи като към работна ръка са проявили наскоро от "Екогластност". Организацията предвижда разговори с Министерството на отбраната, чиято цел е да поиска за ползване техника - предимно химически и инженерни машини, която вече е излязла от въоръжение, но е запазена по складовете. С нея да бъдат издирвани в региона торове, в които има дълготрайни отпадъчни вещества, за да бъдат обезвреждани.

Отделно неизползваеми вече сгради от селското стопанство да се разрушават, а местата да се почистват. За целта ще бъдат необходими химици, сапьори, механици и др. специалисти.


РАЗЛИЧНОТО

 

ЕНЬОВДЕН

 

С билки Никола Алексиев цери дори и алкохолизъм

 

Лечителят изготвя индивидуални рецепти за всеки пациент

 

Страницата подготви Даниела ДОЧЕВА

 

За всяка болка има и билка, казва народът. Не случайно тази мъдрост оцелява през вековете в народната ни медицина. Тя носи информация за това, че всичко живо е във взаимовръзка. И човекът като продукт на природата трябва да търси в нея отговорите на здравословните си проблеми. Само че с течение на десетилетията той дотолкова се е откъснал от своята естествена среда, че е загубил връзката с нея. Древното познание за лечебните свойства на билките, плодовете, зеленчуците съхраняват единствено народните лечители. Техните успехи обаче при лечението на труднолечими или нелечими заболявания не могат да не провокират непредубедено търсещите истината да се замислят.

Вие знаете ли, че с билки се лекуват невероятни неща, например херния, перде, апандисит - дори и в криза, тумори, камъни в жлъчката и бъбреците, епилепсия, която е нелечимо заболяване според традиционната медицина, алкохолизъм, казва Никола Алексиев. От 1989 г. той официално се занимава и с ирисова диагностика.

Отначало изрязвал много билкови рецепти от вестници и списания и ги лепял в тетрадки. С течение на годините се убеждавал в ефекта им, но започнал да изготвя и свои билкови комбинации, за да отговори на спецификата на всеки случай. Учил се от народния лечител Петър Димков, от Бърдаров, от бай Митьо Лупата от Троян. Проучил и много старинни български и руски рецепти от преди няколко века.

Никола Алексиев разказва за

корените на

традиционния

празник Еньовден,

който православната църква празнува като раждането на Йоан Кръстител. 24 юни е най-дългият ден в годината. Тогава всички растения цъфтят и са в апогея си. Затова са най-лечебни. Билките се берат рано сутрин - по изгрев, за да приемат най-полезните слънчеви лъчи. След това се сушат на сянка. Целебните треви трябва да запазят бледозелен цвят и свеж вид. Ако почернеят, губят свойствата си, обясни Алексиев. Въпреки общите неща всяка лечебна тревичка си имала своите изисквания. За съжаление хората знаели много малко за билките и безценните им свойства. Човекът е продукт на природата и най-ефикасни за неговото здраве са природните продукти, убедил се е лечителят отдавна. Изкуствените храни и вещества, които поемаме, водят до натрупване на токсични вещества в организма, които отключват наследствените предразположения към едно или друго заболяване. Преди време хората не са имали достъп до хапчетата. Използвали са само природни продукти и затова са били по-здрави, казва Алексиев. И допълва, че всеки сезон дава на човека по нещо ценно, с което помага на здравето му. През пролетта цветовете и листата на глога са незаменими за сърцето. Копривата чисти кръвта и понижава захарта. После идва еньовчето, което дава името на празника на билките. То е чудесна билка, която чисти кръвта и бъбреците. Появява се и глухарчето. Една салата от глухарче изчиства идеално черния дроб, претоварен от месото и другите тежки хранителни продукти, които сме консумирали през зимата. Липата е много полезна за белите дробове. Плодовете на ябълката свалят холестерола.

Дините и

пъпешите

чистят бъбреците,

черния дроб, стомашно-чревния тракт. Тиквата е толкова полезна - изчиства стомаха, бъбреците, черния дроб, укрепва сърцето, а ние я даваме на прасетата, със съжаление констатира лечителят. От тиквата става чудесен кръвопречистващ сок. Около опашката на плода се изрязва малко капаче, изваждат се семките и се напълва с мед. След това се захлупва с капачето. Оставя се да стои 20 - 30 дни на хладно. От получения сок се пият по 2 с. л. сутрин, обед и вечер преди ядене. Шипката също е много полезна. От нейните плодове става чудесно вино, с което човек може да си набави почти всички необходими витамини. В подходящ съд се слагат шипки, захар и вода в съотношение 1:1:3. Оставя се да ферментира, след което се пие. Боровинките подобряват зрението.

В село Мечка Алексиев има 8 дка двор, в който отглежда редки и забранени за бране билки - брош, който е ефикасен при бъбречни заболявания, градински чай (салвия). Златната пръчица, известна на малко хора, е за бъбреци, за възпаление на пикочните пътища и възпаление на простатната жлеза. Царичето Алексиев казва, че е царицата на билките. Използва се при най-различни проблеми, включително и за укрепване на мускулатурата. Черният оман е много ефикасен за стомашо-чревния тракт. Това са основните билки, които отглежда. Останалите си купува от аптеките. Целебните треви растат в двора му като диворастящи, но от време на време ги окопава и полива, ако е сушаво времето.

Билковите смеси

за всеки болен са

различни.

Алексиев ги приготвя по свои оригинални рецепти. Казва, че са малко заболяванията, които не може да лекува - витилиго, някои видове псориазис, някои видове рак. Не при всеки пациент може да има успех лечението, но това не може да се каже предварително. Алексиев поставя диагноза по ириса. След това предписва билките и започва лечебният курс. Хубаво е пациентът да вярва в целебната сила на растенията. Неверниците се отнасят несериозно към лечението, пият билките една седмица и спират и резултат естествено няма. Аз не мога да излекувам сам някого. Той също трябва да участва в лечебния процес - да е точен, да спазва стриктно указанията, разаказа Алексиев. На 1 000 болни се случва един да не вярва в лечението. На такъв човек той не взема пари за преглед, не му дава и билки, а го изпраща по живо по здраво да търси решение на здравословните си проблеми другаде.

Българските билки са най-хубавите в цял свят, знаят по-добре чужденците от нас, казва Алексиев. Смрадликата, която толкова сме подценявали, я има само в България и Сърбия. Според него мързелът е основната причина хората да не се лекуват с билки. Те предпочитат да си купят хапчето и да го лапнат, вместо да си направят подходящата отвара, установил той. Само че билките нямат странични ефекти и не се натрупват в организма, както химическите вещества от лекарствата. Отровните отлагания водели до болестите на века - алергиите. Елиминиращите органи в човешкото тяло са бял, черен дроб, дебело черво, бъбреци и кожа. Когато един от тях не работи, другите поемали функциите му и се затормозявали. Това е причината за много кожни петна, обриви, афти, ечемици.

Българите са много болни хора, за което основна вина има неправилното им хранене, смята лечителят. С около 500 различни билки той продължава да помага на пациентите си да извървят пътя от безнадежността към здравето, което оценяваме като най-голямото богатство едва след като го загубим.


Прогнози

 

Уникален календар направиха японци

 

Уникален календар с прогнози за първите 20 години на новото хилядолетието публикуваха японски учени. С него те предричат в каква посока ще се развива човешката технологична и творческа мисъл в бъдеще.

2005 Учените ще могат да прогнозират земетресенията. Ще се появи изкуствена кръв. По гените и по гласа ще бъде възможно идентифицирането на личността. Това ще доведе до прогрес в криминалистиката.

2006 Ще бъде открито лекарство срещу СПИН. Ще бъде създадена невидима защита от шума.

2007 Успехи в предотвратяването на раковите метастази. Лечение на атеросклерозата.

2008 Ще се произвеждат компютри на основата на дейността на живата клетка. Ще бъде отстранена озоновата дупка с частици, разпръсквани от самолет.

2009 Имплантация на чужди гени в човешките хромозоми. Отглеждане на растения върху неплодородни почви и в пустините. Строителство на плаващи градове в морета и океани.

2010 Самосъздаване на компютърни текстове.

2011 Лечение на болестта на Алцхаймер.

2012 Съединение на живи същества и компютри. Космически туризъм.

2013 Лечение на всички видове рак. Прекратяване гибелта на мозъчните клетки.

2015 В орбита ще бъде изведена обитаема лунна станция.

2016 Медицината ще умее да премахва всякаква болка.

2017 Ще бъде създаден изкуствен мозък от 10 хиляди клетки.

2018 Ще бъде осъществен полет до Марс. Ще бъде преустановен процесът на стареене.

2019 Производство на изкуствени очи.

2020 Лечение на шизофренията.


Магнитите помагат без странични ефекти

 

Магнитите ни въздействат като отстраняват болките в човешкото тяло и подобряват настроението. Ако ви боли вратът или гръбначният стълб, носете магнит и ще усетите чудотворния ефект, съветват лечители от цял свят.

Как се извършва въздейтвието? С помощта на минимагнити се офо-рмя слабо, постоянно магнитно поле, което действа върху по-дълбоките мускулни пластове и там възбужда правилното протичане на органичните процеси. Болките намаляват без лекарства и странични ефекти.

Това звучи невъзможно, но има връзка с реалната физика. Магнетизмът е природен феномен, обусловен от силата на земното притегляне. Всяко едно дете познава обикновените магнити във форма на подкова, с които може да събира кламери по масата. Същите сили могат да бъдат ангажирани и в процеса на лечението. Подобно на медикаментите, и тук решаваща за въздействието е дозировката. Силното магнитно поле - например в близост до далекопроводи с високо напрежение, може да предизвика заболявания, докато слаби магнитни полета подбуждат процеси на оздравяване. Защо е така, все още не знаят даже и учените, но лекарите чрез практиката си са се убедили, че това е вярно. Че магнитите все пак помагат, потвърждават и най-различни научни студии, както и медицински списания по целия свят. Фактът е следният: всеки нервен импулс в нашето тяло се пренася посредством слаб ток, който клетките в човешкия организъм сами произвеждат. Всяка една от нашите 70 билиона клетки в тялото ни съдържа електрополяризирани частици (йони), които така си взаимодействат. Процесите, за които става въпрос, са от изключително значение за зареждане на клетките с кислород и енергия. При физически проблеми или болести тези електрически токове не текат правилно. Пулсациите на магнитното поле са в състояние да коригират тези препятствия във вътрешността на клетките. Зареждането на тъканта се подобрява и тя може да се регенерира с помощта на действието на магнитното поле.

 

Подобряват кръвообращението

 

Една жива жаба по време на експеримент в Холандия е доведена в състояние на левитация в магнитното поле от 160 000 гауси, без да има каквито и да било странични ефекти от това (силата на магнитното поле се измерва в гауси или в тесли. 1 тесла е равна на 10 000 гауси. Броят гауси показва количеството на магнитното поле, което протича през един квадратен сантиметър). От 1978 г. ФДА - Aмериканска администрация за храни и лекарства, препоръчва електро-магнитни апарати, особено при счупвания на кости, за облекчение на болки при различни заболявания и т. н. Подобрение в кръвообращение и увеличаване на отделяния кислород от хемоглобин под въздействие на магнитното поле са еднакви при статичните и пулсиращите магнитни полета.

 

Бетонните сгради, компютри, мобилните апарати намаляват магнитното поле.

 

Магнитното поле на Земята (магнитна сила, която влияе върху всяко живо същество) в последните 500 години е намаляло с около 50% и възлиза на само 0,5 гауса. Животът в сгради от бетон и стомана, в автомобили, влакове, самолети и т. н. намаляват въздействието на магнитното поле на Земята. Електрозамърсяването от екраните на компютри, радиа, телевизори, мобилни телефони и т. н. е нов фактор на неговото възпрепятстване. Д-р Никагава (Токио) през 1976 г. в специализирания си доклад е описал състояние на болест, която е нарекъл синдром на липса на магнитно поле. Този синдром обхваща схванати рамене, болки в гръбнака и главата, фибромиалгия, безсъние, проблеми с храносмилането и кръвообращението и обща отмалялост. Д-р Никагава е провел анкета с 11 648 души, използвали магнитна терапия (магнитни лепенки, колиета, колани) за техния опит и повече от 90% са споделили, че са почувствали много ефикасни резултати от прилагането им. 10% не са забелязали никакво въздействие, но никой от анкетираните не е докладвал за каквито и да е странични ефекти. Г-жа Б. Гартнер в книгата си "Магнити за здравето" съпоставя липсата на магнитното поле с известния ни ефект на липса на витамини. Д-р Луи Доне в книгата си "Магнитите за вашето здраве" е изложил показанията и методите за лечение с магнитни полета. Разглежда принципите на тяхното въздействие и дава начините за използване на различни магнитни апликатори.


По света

 

И прилепите опрашват дървета

 

Повечето растения се опрашват от насекоми или по-рядко от птици. Колбасното дърво, или кигелия етиопска (Kigelia africana), което расте в тропическа Африка и на Мадагаскар, се опрашва от ... прилепи. Неговите плодове ("саламчета") висят хаотично по клоните, изглеждат много апетитно и цялото дърво прилича на някаква закусвалня под открито небе. За съжаление, тези "саламчета" не стават за ядене нито от човека, нито от зверовете.

Тъмночервените цветчета на кигелията, събрани в съцветия, се появяват по време на сухия сезон, когато дървото е без листа. Прилепите, търсейки нектар, се натъкват на този деликатес, който сякаш е закачен специално за тях.

 

Защо наричат юката с къси листа дървото на Исус?

 

Единственото място на земята, където расте гигантската дървовидна юка с къси листа, е пустинята Мохаве в Калифорния. Късолистната юка (Yucca brevifolia) принадлежи към семейството на лилиите - заедно с много други необикновено красиви растения, също обитатели на пустинята, с цветове, носени от високи стебла във вид на свещници, и със сочни листа.

От време на време върху юката се появяват цветоносни израстъци. След като бледокремавите цветове-камбанки прецъфтят, израстват нови стъбла под прав ъгъл към старите. Това се повтаря многократно и в края на краищата разклоненото "дърво" заприличва на жестикулиращ гигант. Съществува поверие, че първи в пустинята Мохаве дошли мормоните, които виждайки издигнатите към небето "ръце" на това необикновено дърво в пустинята, си спомнили за Исус Навин. В Библията се разказва как той със своето издигнато копие подал знак на войската за завземане на град Гай.


 ЖЕНАТА


Как да поддържате на ниво вашия избраник

 

Помогнете му да прояви най-доброто от себе си с нежност и търпение

 

Гергана ТАНЕВА

Колко пъти сте изпадали в умиление докато любимият ви обикаля из апартамента необръснат. Друг път побеснявате, защото е забравил годишнината ви или пък не ви подарява вече цветя. Но добрите навици могат да се научат. С нежност, търпение и всеотдайност можете да му помогнете да прояви най-доброто от себе си.

 

Защо не продължава с ухажването

 

Проблемът: Спечелил ви е като ви е накарал да се почувствате център на Вселената, но сега изглежда като че вече не ви забелязва. Влюбването трае малко, е обяснението на специалистите сексолози. Естествено е нещата да се променят. Типична грешка на нежната половина от човечеството е да претендира и след пет години положението да е същото като в началото. Дамите трябва да намалят очакванията си, но и мъжете не може да се държат като мечки, казват сексолозите.

Решението: Може да започнете да го съблазнявате и ухажвате: той ще отговори със същото. Понякога е достатъчна някаква шега, за да разведрите обстановката, съветват специалистите. Важно е да го накарате да разбере, че вашето присъствие не е даденост. Ако имате повече лично пространство, той ще забележи отсъствието ви и ще бъде принуден да стане отново галантен.

 

Защо се занемарява и губи чара си

 

Проблемът: Когато не е на работа, обикаля из къщи, рошав, небръснат, но без очарованието на битник. Напомня ви по-скоро на пенсионера от долния етаж. С времето мъжът може да престане да възприема външността си като средство за съблазняване на нежната половина. Грижата за себе си му се струва напълно безполезна, особено когато е с жена, която го познава добре.

Решението: Трябва да въведете елемент на еротика при грижата за външността, да я превърнете в игра за двама. Може например да му подарите специална пяна за вана и да я използвате заедно под душа. Или пък да го въвлечете във взаимно масажиране с ароматно олио. Така любимият ви ще си спомни, че тялото също е средство за доставяне на приятни емоции и за двамата. Ще започне отново да го обича и да му обръща внимание.

 

Защо страстта намалява

 

Проблемът: В началото ви е търсил непрекъснато и ви е обичал страстно. Сега сексът е станал по-нарядко и е предвидим. Загубата на желание при двойките е доста разпространено явление, смятат специалистите. Причината има биологичен характер. Мъжът е еволюирало животно и за да поддържа интерес, е необходимо разнообразие на сексуалните обекти: с колкото повече женски е, толкова по-голяма е вероятността да остави потомци. Следователно колкото повече време прекарва с една дама, толкова интересът към нея спада. Намаляването на сексуалните контакти води до намаляване на тестостерона: хормона на желанието. Това е един омагьосан кръг, който трябва да бъде променен.

Решението: Ако той не ви търси, вие трябва да го съблазните. Правенето на любов поне два пъти на седмица увеличава нивото на тестостерон и разпалва желанието, твърдят сексолозите. Но първо трябва да се въздейства върху психиката. Понеже на мъжете им липсва въображение и изобретателност, най-добрият начин да се разпали желанието им на психическа основа са еротичните фантазии.

 

Защо не си спомня за годишнините

 

Проблемът: В началото се сеща за тях всеки месец и винаги има готова изненада. След това веднъж в годината. Сега изглежда, че въобще не си спомня кога сте се запознали. Това, че се виждате всеки ден, води до пропускане на много неща, казват специалистите. Мъжете се грижат преди всичко за укрепване на отношенията, след това прехвърлят топката на вас, като че ли една връзка не трябва да бъде подхранвана и поддържана и от двамата.

Решението: В любовта има едно правило, което функционира винаги: прави това, което искаш да направят и на теб. В този случай това означава, че вие трябва да поемете инициативата за годишнините. И без да обвинявате и натяквате, да запазите маса в ресторант, въвличайки постепенно и партньора. Това е начин отново да възпитате у него някои хубави навици.

 

Защо се чувства обезверен

 

Проблемът: Всичко е започнало, когато е забелязал, че е пуснал шкембе и това го е накарало да се отдръпне от вас. Може би се е почувствал прекалено стар да ви закриля или внезапно е загубил увереността в себе си. Вие съжалявате и се чувствате отговорна. Понякога един представител на силния пол ненадейно губи вярата в себе си и в своята мъжественост. Може би защото започва да забелязва следите на времето и не е готов да ги приеме. Или пък се чувства надминат от колегите си, твърдят специалистите. Възприемете ли обаче поведението на ангел-хранител означава да му нанесете смъртоносен удар. Това ще бъде доказателство, че вашият избраник не може да се справи сам.

Решението: Най-добрият начин да засилите мъжкото его са делата. Може да организирате ваканция с приключенски характер, за която той смята, че не е по силите му, препоръчват сексолозите. Така ще разбере, че все още е истински мъж, способен да се справя в необикновени ситуации. А ако му подарите някоя по-младежка и модерна дреха, ще го накарате да се почувства динамичен и уверен в себе си.

 

Защо все по-рядко подарява цветя

 

Проблемът: На първата ви среща е дошъл с букетче маргаритки. След това е минал на рози и лалета. Днес се прибира вкъщи все с празни ръце и дори не си спомня как са ви пленявали онези прекрасни растения. Когато подарявате букет на една жена, означава да признаете, че в нея съществува същата красота и магия, която се среща в едно цвете, казват психолозите. След години съвместен живот обаче мъжът е склонен да пренебрегва тръпката, която е съществена за поддържане на любовта.

Решението: Необходимо е да стимулирате самостоятелност и свежест във връзката ви, съветват сексолозите. Добре би било да си извоювате независимост, която да държи вниманието на половинката ви будно. Същевременно обаче трябва да насърчавате мъжа до вас да следва своите интереси и хобита: от футбола до надпреварата с мотоциклети и срещата с приятели. По този начин ще бъде по-добре настроен към съвместните ви мероприятия и може да го предразположите и да прекарате заедно една незабравима и романтична вечер.


Романтичната химия

 

Американската антроположка Хелън Фишър, публикувала наскоро книгата Защо обичаме. Същност и химия на влюбването, представя една много интересна гледна точка. Според нея причината любовта да изчезва с времето се дължи преди всичко на химията в човешкия организъм. Мозъкът малко по малко намалява производството на допамин - възбуждащо и стимулиращо вещество, което контролира движенията на хората и е свързано с удоволствието и любовния импулс. Изследванията например показват, че при поява на нежни чувства между двама души започва отделянето на допамин. Той насочва към партньори, които могат да се окажат генетично подходящи един за друг. При липса на допамин връзката просто е невъзможна. Затова е препоръчително да се оставите на инстинкта си поне в началото.

Формулата да се поддържа живо влечението между двама души се състои в комбинацията от три ключови думи: настроение, секс и разнообразие. Настроението се основава върху новостите, изненадата, неочакваното, което повишава нивото на допамин в мозъка. Сексуалното желание е свързано с високи нива на тестостерона, което от своя страна също води до увеличаване на допамина. Разнообразието означава да престанете да смятате, че връзката ви ще трае вечно, а да започнете да я градите ден след ден, да имате много други стимулиращи приятелства, да правите различни неща заедно. Но и да създадете също така свое лично пространство. Всичко това стимулира различни центрове на удоволствието в мозъка като поддържа идеалния климат и идиличните взаимоотношения.


Банските - женствени и изискани

 

Хит са семплите модели, доминират екзотичните десени

 

Гергана ГАДЖЕВА

Дамите с лекота могат да си изберат бански костюм през този сезон. Предлагането е огромно, особено ако сте наясно какво ви отива най-много. Преди да тръгнете по магазините обаче е добре да се запознаете с модните тенденции, които ще властват това лято. А те се отличават не само с изключителна женственост, но и с изисканост и елегантност.

Шик е ключовата дума тази година. Това важи както за ежедневното облекло, така и за плажното. Банските са по-семпли, претрупаните и асиметричните модели вече не са актуални. Ако искате да изпъкнете с изтънченост, в никакъв случай не разчитайте на голотата. Дамите, които обичат да се пекат само по бикини и без горнище, тази година няма да са на мода. Лятото на 2005 г. ще е белязано с елегантността на светската дама, която не сваля горнището на банския си.

 

Сексапилността на целия бански

 

Целите бански са хит. При тях остават открити гърбът, страните и коремът. Така се създава впечатлението, че плажното облекло е съставено от две отделни части. Горнището и бикините обаче са свързани по много незабележим и елегантен начин.

 

Банските от две части

 

Ако предпочитате половинките, най-модерните се състоят от триъгълно горнище и гащички тип кюлоти. Няма да видите повече дълбоко изрязаните бикини, които издължават бедрата. Освен триъгълно, според модните тенденции горнището може да бъде и почти като една ивица. Актуални са хоризонталните линии, а не вертикалните.

 

Детайли и аксесоари

 

Моделите са по-опростени, но детайлите към тях се отличават с фантастичност и богата цветова гама. Костюмите и банските от две части могат да бъдат разнообразени с пайети, кръгчета, камъчета и други елементи. Ще бъдете в крак с модата, ако се появите на плажа с бижута - висящи огърлици с цветни перли, гердани с многобройни раковини, дебели и внушителни гривни и дълги, художествено изработени обици. Дори аксесоарите като чанти и шапки са много важни. Различните модни къщи предлагат широка гама от аксесоари в същите цветове и десени като банските костюми.

 

Десените

 

В плажните колекции доминират екзотичните десени - джунгла, на цветя, тропични. Вдъхновени са от романтичните залези или от ретро модата, която ни връща през 50-те години в Сен Тропе. Прави впечатление огро-мното разнообразие от десени, които водят началото си от морето - раковини, корали. Със синьо-белите ивици се постига един наистина модерен и шикозен морски вид.


Масивните бижута са на мода

 

Ели ДИМОВА

Цветните, претрупани, масивни аксесоари са на мода през това лято. Ако искате да сте актуални, наблегнете на бижутата.

 

Обиците

През това лято са популярни големите, масивни обици. С особено внимание трябва да се отблежат моделите а-ла циганка - с висящи стъклени, дървени или метални висулки, тихичко подрънкващи при всяко движение. Освен това хит са тези клипсите с кръгла форма и различни цветове - от нежно синьото до ярко червеното. Те се носят в комплект с аналогични кръгли пластмасови гердани, обхващащи шията в духа на 70-те години.

 

Герданите

Освен споменатите гердани от едри топчета в ярки цветове - червени, сини, оранжеви, си остават модерни дългите нанизи от едри перли в бели, сиви и розови тонове. Такива нанизи обхващат шията на два-три реда.

 

Гривните

Материалите, от които се изработват гривните, са най-различни - метал, пластмаса, кожа, велур. Модни са бижутата с надписи и рисунки, направени от различни по цвят камъни.

 

Коланите

Коланите през този сезон също така са страшно актуални. За разлика от пролетта обаче, върху тях няма такова количество камъчета и те изглеждат значително по-женствени. Все така модерни са плетените, изработени както от кожа, кадифе, така и от дебели груби конопени шнурчета.


 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...


Румен Петков

Водачът на червената листа днес навършва 44 години. Шефът на централния предизборен щаб на БСП в края на поредната кампания, в която участва, е убеден, че неговата партия ще спечели изборите и ще управлява държавата през следващите 4 години.

Атрактивният политик казва, че вече е получил най-големия подарък за рожденния си ден - синът му Богдан се е представил отлично на изпитите и е приет в елитно училище.

 

И Милен Велчев е отговорен за магистрала "Тракия"

 

Румен Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Завършва математическата гимназия "Гео Милев", после се дипломира в Пловдивския университет със специалност математика. По-късно завършва и икономика.

Бил е председател на общинския и регионалния съвети на БСП в Плевен. Кмет на общината през мандата 1995 - 1999 г. Депутат в 39 Народно събрание, в момента зам.-председател на висшия съвет на Социалистическата партия.

Семеен е, има двама сина.

Интервю на Иван ДАЧЕВ

- Честит рожден ден, г-н Петков! Днес навършвате 44 години - много или малко са те?

- За мен са много, защото последните 15 бяха доста натоварени - и като работа, и като емоции - не винаги положителни. Считам, че са години, в които съм постигнал нещо не толкова за себе си, колкото за Плевен и за партията, в която членувам, и съм дълбоко убеден, че тя е нужната на България.

- Предизборната кампания приключва, отличава ли се тя от предишните?

- Има, и то съществена разлика. Освен БСП нито една от останалите политически сили не прави публична кампания, не търси пряк контакт с хората, не търси дискусия по управленските проекти, по формирането на проблемите и пътищата за тяхното решаване, което създава едно впечатление за вялост на кампанията. Второ, за пръв път през тези 15 години една от политическите сили - НДСВ, допусна много груба грешка в средата на кампанията, обръщайки генерално своя стил на поведение, което съм убеден, че няма да е в тяхна полза. Трето, проявява се един стремеж да се внуши, че видите ли, ако БСП управлява страната, ще има много негативни последици от чужбина - няма да ни приемат в ЕС, ще имаме редица други проблеми. Аз бих дал два контрааргумента - първият е в самата Социалистическа партия - ние сме тези, които съумяха да защитят националния интерес, осигурявайки чрез Партията нва европейските социалисти и нейното влияние в европарламента на нашите наблюдатели да участват още от първата сесия - есенната. И вторият - на същите тези заплахи се наслушахме и по време на президентската кампания. А днес мисля, че всеки трезво мислещ български гражданин може да каже, че имаме най-силния и най-отговорния президент през последните 15 години, който не просто направи много за пълноправното членство на България в НАТО, но се явява важен фактор в предприсъединителния процес в ЕС и ключов, балансиращ фактор в неуравновесената външна политика на правителството.

- Кои основни проблеми на хората от Плевенски регион се откроиха по време на предизборните ви срещи?

- Първият, най-важен проблем, е свързан с инфраструктурата. В Плевенския регион за съжаление през последните 15 години тя е в окаяно състояние, тъй като не се инвестира в нейната поддръжка. Фактът, че Коалиция за България извежда като свой първостепенен приоритет именно инфраструктурата и енергетиката, е нещо много сериозно като знак към плевналии и към жителите на областта и означава, че имаме волята и ресурса да решаваме този проблем. Удовлетворени сме, че успяхме да осигурим преминаването на трасето на автомагистрала "Хемус" по-близо до Плевен.

Вторият много сериозен въпрос е свързан със селското стопанство. Тук имаме изключителни перспективи не само заради традициите, но и от гледна точка на това, че в нашия регион са концентрирани три научни института. С новия фуражен завод в Славяново, който открихме миналата седмица, на практика започва възраждане на птицепроизводството.

Естествено хората се вълнуват и от развитието на икономиката в региона. Аз съм дъблоко убеден, че стартът на атомната централа в Белене е изключителен ресурс не само за плевенския строителен потенциал, но и за машиностроенето. Държавническото мислене изисква да бъдат по подходящ начин натоварени "Вапцаров" и всички предхождащи го предприятия - стоманолеярният и чугонолеярният завод, "Илинден", заводът за алуминиеви отливки.

Ключови са и проблемите, свързани с образованието и здравеопазването. Нормативната уредба сега предполага закриването на училища в малките населени места. А това е стъпка към тяхното обезлюдяване, защото никой млад човек няма да живее със семейството си в населено място, в което децата му няма да имат нормален достъп до образование. Важен е и въпросът за професионалното образование - невъзможността на държавата да оформи стратегия за развитието си води до там техникумите да произвеждат безработни специалисти. Примерът с химическия техникум в Плевен и неработещата рафинерия е достатъчно драстичен.

Системата на здравеопазването в момента е деформирана и дълбоко опорочена, тя всъщност изолира населението на групи селища от формален достъп до здравни услуги и грижи.

- Само двамата с Милен Велчев участвахте в диспут и предизвикахте бурни реакции на недоволство от някои политически сили. Това означава ли, че за вас те са "слаба ракия"?

- Не, аз не бих подценил нито един кандидат за народен представител и тук нямам предвид само водачите на листи. Г-н Милен Велчев ме покани и аз приех да участвам в дебата. Нямам притеснение от диспут с когото и да е, но заканите и заклинанията, когато са ограничени само в медиите, не звучат сериозно и убедително. Когато един човек иска да отправи сериозна покана, би трябвало да го направи чрез съответните предизборни щабове, за да се обсъдят и уточнят условията. Както постъпиха щабовете на НДСВ и Коалиция за България в Плевен. А иначе приказките: мен са ме загърбили, този се е прегърнал с онзи, не са в моя стил и не мисля, че е сериозно да ги коментирам.

- Не избързахте ли и двамата с водача на жълтата листа, като на диспута категорично отрекохте възможността за следизборна коалиция - все пак не се знае каква точно ще бъде конфигурацията в следващия парламент?

- Първо трябва да уточним как се разви разговорът и поведението на НДСВ от 6 юни насам. Оттам валят постоянни декларации, че НДСВ няма да подкрепи в никой случай кабинет на БСП. Г-н Велчев малко се пообърка, като на един етап каза, че те ще поизчакат, и когато им се възложи мандат, ще поканят десноцентристи, левоцентристи - в това число БСП, след което пак се поотметна от тая работа. Аз заявих две неща - че когато той казва, че ще чакат, той не е от Плевен и не познава нашия манталитет - ще падне голямо чакане, което най-вероятно ще бъде безрезултатно; и второ - тях никой не ги е канил днес, за да бързат да обявяват ще подкрепят ли кабинет на БСП или не. Нека видим резултата от изборите и тогава можем да водим сериозен разговор. Аз споделих в началото на интервюто, че НДСВ допусна генерална грешка в кампанията и тя ще бъде наказана от българските граждани.

- Нарекохте правителството на НДСВ най-корумпираното, а преди четири години казвахте същото за кабинета на Иван Костов...

- Притеснявам се, че правителството на Симеон Сакскобургготски надмина кабинета на Иван Костов и давам веднага няколко примера. Първият пример, срещу който реагира и европейската общност като цяло, е магистрала "Тракия". Вторият е "Булгартабак" - една сделка, изтъкана от корупция, която имаше за цел да срине българското тютюнопроизводство и тютюнопреработване, да обезсмисли един ключов сектор за нашата страна, който е осигурявал много сериозни приходи в републиканския бюджет и дава хляб на около 150 - 200 хил. души. Да бъде зачеркнат само заради такива схеми е недопустимо като мислене, а както е известно, правителството се опита да го реализира като политика. На следващо място - продължават тежките съмнения върху сделката с БТК. Тя беше продадена на нищожна цена, двойно по-ниска от тази на македонския телеком, а Македония е несравнимо по-малка по територия, население и брой абонати. За щастие успяхме в "Булгартабак" и много се надявам, че в крайна сметка ще успеем и в борбата за автомагистрала "Тракия", защото тук става дума за постигане на ефекта върху българската строителна индустрия. Имаме доказани фирми и капацитет в бранша и нищо не може да ме убеди, че поканеният за главен изпълнител португалски концерн превъзхожда нашия строителен потенциал. Това е необяснимо и аз смея да твърдя, че мотивите са много различни от това, което се тиражира в публичното пространство. Г-н Велчев като член на това правителство носи своята отговорност в тази посока.

- Това, което казвате, означава ли, че корупционните процеси се задълбочават, как левицата смята да спре тази тенденция?

- Самият факт, че правителството отказа да реализира съдебната реформа и това се явява един от основните проблеми по пътя ни към ЕС, е достатъчно показателен. Ние имаме волята и ще реализираме съдебната реформа, ще наложим хигиена в държавната администрация. И тук е мястото да кажа, че всички честни, почтени и доказани служители могат да бъдат сигурни в своето бъдеще и в коректното отношение на държавата към тях. Защото за нас е много важно натрупаният административен капацитет да продължи да се развива. Една от причините да не усвояваме предприсъединителните инструменти се крие именно в нежеланието на правителството да създава такъв административен капацитет и да му дава шанс за реализация. Като говорим за корупция, не можем да не споменем и факта, че правителството запази близо 30-те лицензионни режима въпреки обещанията от 2001 г. те да бъдат сведени до минимум. Нашият категоричен ангажимент към бизнеса е, че ще го направим, а лицензите и разрешителните режими, които останат, ще бъдат предоставени на браншовите организации. Най-крещящ пример според мен е даването на концесии на двете летища във Варна и Бургас, което беше спряно от съда, и според мен с пълно право. Това могат да го направят само хора без морал и памет, защото Николай Василев и Милен Велчев през 2001 г. се обърнаха с апел към правителството на Иван Костов да спре всякакви разпоредителни сделки. И тогава Костов ги спря. Същите тези хора, които тогава искаха да не се извършват такива сделки, днес ги правят със замах, и то по един твърде подозрителен начин.

- Обещавате 20 на сто повишаване на работната заплата в държавния сектор и всички ваши опоненти ви обвиняват в популизъм с аргумента, че няма откъде да дойдат парите, освен да задействате "червената метла" във ведомствата и да съкращавате учители и лекари. Можете ли конкретно да назовете приходоизточниците, които ще осигурят необходимите средства?

- Както ни обвиняват, така опонентите ни обещават доста по-раздути увеличения на заплатите. Аз многократно съм заявявал, че начинът, по който се формира и разходва републиканският бюджет, не съответства на националния интерес. Нещо повече, МВФ остро реагира срещу формирането на бюджета с излишъци и с тях да оперира министърът на финансите зад гърба на парламента и обществото като цяло. Аз поставих въпроса - колко от тези излишъци, при цялата неконституционност и несъстоятелност на тази концепция, са дошли в Плевен? Милен Велчев няма отговор на този въпрос, защото в Плевен не е влязла една стотинка. Значи тези средства са били разходвани по съвсем други причини и с други мотиви. Очевидно част от тях са откраднати. Става дума за 1,2 млрд. годишно. Това е ресурс, с който този ангажимент може да бъде изпълнен. Второ - трябва да е ясно, че когато ние дадем стабилност като заплащане на държавните служители, ние ще спрем този теч към големите частни компании, където част от най-подготвените държавни служители отиват точно заради заплащането. И ще създадем мотиви в частния сектор възнагражденията да бъдат адекватни на тези в държавния и да се повишат и там.

На следващо място ние говорим за реализацията на няколко ключови обекта - магистрала "Тракия", но не както се прави сега, магистрала "Хемус", атомната централа в Белене, фериботния комплекс Никопол - Турну Мъгуреле. Това говори за друг тип напрежение на икономиката, друг тип натоварване на мощностите и друго състояние на брутния вътрешен продукт. Ние сме убедени, че при едно добро управление и създаване на нормален инвестиционен климат в рамките на мандата ръстът на БВП може да достигне 8 процента. И когато говорим за инвестиционен климат, за нулирането на данък печалба при реинвестиране в производството, си даваме сметка, че това ще бъде сериозен тласкател на икономиката ни като цяло. Ликвидирането на лицензионните режими означава свеждане на корупционните практики в държавната и общинските администрации до минимум, от друга страна - свобода на българския бизнес, на предприемача и производителя. Така че това са няколко приходоизточника, които ако бъдат превърнати в реална държавна политика, ще осигурят не само 20-процентното увеличаване на заплатите, но по същество ще гарантират и нормализирането на пенсиите.

- Който и да е коалиционен партньор на левицата в управлението на страната, сигурно ще има доста претенции. Кои са невъзможните компромиси?

- Невъзможните компромиси са тези с политиката. Няма да отстъпим от ангажиментите, които поемаме, защото не можем да си позволим да подведем хората. Тогава, когато намерим допирните точки в политиката, тогава сме готови да стигнем до решението, което ще бъде най-полезно и най-силно за България, а именно формиране на правителство с максимално широка парламентарна и обществена подкрепа.

- Избрахте за ваш девиз за тази кампания: "Имай смелостта да знаеш и силата да можеш!". Достатъчно смел и силен ли се чувствате, за да бъдете вицепремиер с ресор силовите министерства, както ви отрежда мълвата?

- Чувствам се достатъчно смел и силен, за да продължа да правя за Плевен всичко, което е в моите възможности.

- Какво е първото нещо, което ще направите на 25 юни вечерта, след като станат известни резултатите от вота?

- Ще въздъхна.

- Независимо от резултатите?

- Аз нямам съмнения какви ще бъдат. Въздишката ще бъде израз на удовлетворение от няколкото тежки години работа, на благодарност към всички тези хора, които подчиниха собствения си живот и интереси на каузата на Социалистическата партия и левицата.

- А после? Ще отделите ли повече внимание на семейството си, или пак няма да има време - ще започнат срещи и консултации за съставяне на кабинет, за разпределяне на министерски кресла, а вие сте водещ фактор в този тип разговори...

- Не помня вече в коя кампания, аз се опитвах да обясня на жена ми, че като свърши, ще имаме възможност със семейството да отидем на почивка. А тя ми каза: След тази кампания ще дойде следващата. Чувствам се и виновен, и длъжник на двете си деца и на съпругата си и съм им благодарен затова, че ме разбират и ме подкрепят.

- Вашата прогноза за броя на мандатите на левицата в 40 НС?

- Силата ми не е в прогнозите.


 АРТСЕДМИЦА


Проф. Стефан Данаилов:

 

За културата не може да се разсъждава предизборно

 

Страницата подготви Даниела ДОЧЕВА

 

15 години сме свидетели на някакви нелепи опити за реформи в България. За този период са съкратени над 2 000 дейци на културата. След ваканцията на парламента през август 2004 г. поканих над 20 творци от цялата страна в НДК да дебатираме културните проблеми. Направихме един опит да съзададем стратегия за култура - какво и как да променим. Вариантът на тази стратегия, която е залегнала в програмата на БСП за управление през следващите 4 години, всеки може да намери на сайта на БСП.

С тези уводни думи започна изложението си проф. Стефан Данаилов на среща с културни дейци в Плевен. За състоянието на българската култура в момента, за грубите грешки - дори престъпления, правени досега, и за необходимите конкретни действия, които трябва да бъдат предприети незабавно, говори любимият на поколения българи актьор. Той подчерта, че българската култура е част от националната сигурност и че за нея не може да се говори предизборно. За проблемите Данаилов не спирал да апелира в отиващото си НС като шеф на парламентарната комисия по култура, но често срещал безотговорно отношение. Като това на Милен Велчев например, който като финансов министър трябвало да одобри предложението на културтрегера само 25% от доходите на авторите на книги да се облагат, а останалите 75% да се приемат за разход, за да могат да оцеляват. Велчев обяснил на Данаилов, че много го уважава, след което се сетил, че дават мач между Левски и ЦСКА, щракнал копчето на телевизора в кабинета си и оставил професора в недоумение. Напук на Велчев успяхме да прокараме Закон за киноиндустрията, който предвижда бюджет от 6,2 млн. лв., а това е глътка въздух за българското кино, заяви актьорът.

Според него българската култура за пръв път влиза като един от петте приоритета на бъдещото управление единствено в програмата на Коалиция за Бългрия. В останалите политически програми виждаме само думи за култура, а не стратегия, и то в пожелателен смисъл, смята професорът.

"Едно от първите неща, които трябва да се направят, е да се приеме нов закон за културата. В него да залегне освобождаване на българските писатели от ДДС. Бюджетът за култура да е фиксиран процент от брутния вътрешен продукт - 0,8%. Това ще доведе до увеличаване с 50 млн. лв. на средствата за българската култура. Досегашните бюджети не предвиждаха и стотинка за дейност и държавата се оттегляше от тази отговорнист нахално и нагло", заяви Данаилов.

500 - 520 лв. да достигнат заплатите на работещите в сферата на културата предвиждат от Коалиция за България. Да бъде прието специфично трудово законодателство за творците - според дейтващото в момента един танцьор например може да се пенсионира на 57 г. - за жените, и 63 г. - за мъжете. Социално обезпечаване на хилядите творци на свободна практика, законопроект за меценатството, възнаграждения за постижения в сферата на литературата, създаване на системно-целеви проекти, механизми за развитие на регионалните програми, учредяване на стипендии за талантливи деца, фонд за разпространение на българската култура извън пределите на страната и други реформи оповести Данаилов.

"Голяма лудост са тези избори. Ако ме харесвате и харесвате нещата, за които говоря, гласувайте за Коалиция за България. Румен Петков е много точен мъж, при който няма "не" като отговор. Винаги казва "ще помисля" и предприема нещо. Във всяка партия има хора, които гледат, и хора, които работят. Румен е от тези, които работят. Не спира да обикаля страната, затова го кръстих Миткалото", в шеговит тон завърши срещата си с плевенските културни дейци проф. Стефан Данаилов.


Апел

 

Плевенската филхармония търси подкрепа от политиците

 

Лауреатските дни без чуждестранно участие и млади оперни дарования

 

Отворено писмо до всички водачи на листите за народни представители от 15 МИР изпрати Ивайло Атанасов, директор на Плевенската филхармония. В него той с огромно огорчение информира политиците, че организаторът на 25-ото юбилейно издание на Международния музикален фестивал Лауреатски дни "Катя Попова" - община Плевен, не смята за нужно в него да участва Плевенската филхармония.

В писмото Атанасов припомня, че филхармонията е един от най-добрите оркестри в страната, с голям международен престиж, който многократно е участвал в авторитетни форуми по изкуствата като "Софийски музикални седмици" и "Аполония". Плевенската филхармония е била домакин на всички досегашни издания на фестивала, във фестивалните програми са участвали и други оркестри, но никой никога не си е позволявал да игнорира нашия, информира политиците той.

И ги умолява да използват авторитета и широкото си обществено влияние, за да не допусне Плевен в плевенския фестивал да не участва плевенският оркестър. "Нека поради нечий каприз не се случва срамен прецедент. Направете го за бъдещето на Плевен, чието културно дело е още една причина всички ние и децата ни да останем тук", се казва в заключението на отвореното писмо.

Нашите читатели са информирани за проблемите около фестивала, за които "BG Север" единствен пише. След като импресариото Александър Абаджиев, натоварен от община Плевен с организацията на отговорния форум, се провали безславно, в публичното пространство се понесоха слухове, че с нея се е заел шуреят на кмета Зеленогорски - Чавдар Вълков, а официално от общината твърдят, че с тази дейност се занимава шефът на ФМ класик Васил Божков. Все по-упорито витае и информацията, че фестивалът (ако изобщо се състои) ще стъпи на доста по-висока сума като цена от обичайното. Големите разходи се налагат логично заради високите хонорари, които искат известни музиканти. Друг е въпросът, че те като творци с утвърдени кариери влизат в противоречие с концепцията на фестивала - да бъде трамплин за млади и неизвестни изпълнители с качества за бъдеща кариера. Освен това до момента няма нито един международен изпълнител, който да е потвърдил участието си. От неофициални източници репортер на "BG Север" научи, че опитът да бъде вербувана за музикалния форум Софийската филхармония се е оказал безуспешен. Като капак на всичко фестивалът щял да продължи само три дни. Естествено за толкова кратко време не може да се състои Конкурсът за млади оперни дарования "Катя Попова", който преди две години вля свежест и разнообразие в лауреатските дни и даде шанс на най-добрите за международна кариера.

Обобщавайки ситуацията, засега са ясни няколко неща - Плевенската филхармония няма да свири на фестивала, международни лауреати няма да участват, музикалното събитие всъщност ще се състои от три концерта, конкурс за млади оперни дарования няма да има. По всичко личи, че 25-ото юбилейно издание ако се състои, ще е пародия и опорочаване на фестивала, оцелял през годините като един от най-престижните в България. Тези прогнози ще се окажат погрешни единствено ако в процесите се намесят странични фактори - с отговорно мислене, обществена позиция и власт.


Общината обяснява на Ивайло Атанасов защо я съди

 

Кметът Зеленогорски си изми ръцете със заместника си Огнян Цанев

 

"Получихме най-накрая писмо от община Плевен по проблема с читалищните субсидии, по който само "BG Север" се осмелява да пише, за което ви благодаря. Отговорът е потресаващ. В първата част на писмото ни уведомяват, че читалище "Съгласие" е завело дело, все едно ние не знаем. След което ни преразказват казуса - как се е събрала тази комисия, как еди какво си. Във втората част на писмото ни информират как сме получили допълнителни пари в края на миналата година, т. е. - "трябва да сте ни благодарни". Как да бъдем благодарни, като по всички схеми е трябвало да получим доста повече", заяви за "BG Север" председателят на читалищното настоятелство Ивайло Атанасов.

В писмото временно изпълняващият длъжността кмет Огнян Цанев, с който Зеленогорски явно си измил ръцете, обяснявал, че миналата година допълнително - извън субсидията, която е гласувана за 2004 г., на база преизпълнение от данъчни приходи са отпуснати 29 хил. лв. за всички читалища. На читалище "Съгласие" са преведени 7 хил., което е 1/4. На каква база са определени тези 7 хил. лв., пита се Атанасов, защото имало само два варианта за изчисляване на парите. Единият е на база щатни бройки - в цялата община те са 81, и ако се разделят 28 хил. на 81, умножено по 28 на "Съгласие", трябвало да получат около 9 700 лв. Другият принцип за изчисляване на парите бил на база процент от общата субсидия. За 2004 г. читалището е имало 48% от 28 хил. лв., което прави почти 13 хил. лв. И в двата случая се вижда, че "Съгласие" е получило много по-малка сума. "Кой и как реши да се разпределят тези 28 хил. лв. в края на годината? Аз не знаех за този факт и нямаше да поставя този въпрос, защото си мислех, че е спазен някакъв принцип. От написаното обаче става ясно, че подходът е абсолютно безпринципен. Никой не се е обадил, никаква комисия не се е събрала. Явно парите са разпределени по трети принцип - шуро-баджанашки", заключи Атанасов.

Това писмо-становище на общината по проблема с разпределяне на читалищната субсидия за 2005 г. е изпратено до всички институции, които поискаха обяснение на проблема - Министерство на културата и туризма, комисията по култура в НС с председател проф. Стефан Данаилов и президента Георги Първанов. В крайна сметка от смехотворния документ не става ясно какво е становището на общината по проблема. Така че думата има съдът.


Лалка Павлова описва историята на света в хайку

 

Нова книга издаде талантливата поетесата Лалка Павлова. Книга, която е сериозна, умна, точна, сложна, вярна и въздействаща, по мнение на поета Христо Ганов, автор на предговора. Той влезе и в ролята на посредник между творбата и бъдещите й читатели, като я представи по ингригуващ начин пред аудиторията в ХГ "Илия Бешков".

"Сипеят на времето" е оригинален поетически сброник от двадесет теми в по десет хайку. Авторката успява да отговори на изискванията на поетическата форма за синтезиран и точен изказ. Тя си поставя амбициозната задача да даде своята трактовка за историята на света и на човека.

Започва пътуването си през времето от древните библейски текстове за Сътворението. Как Бог създал Земята и Небето от Хаоса, а неговата тъмна сянка - брат Сатанаил, го следвала. Така Добро, но и Зло се зачева в земята и пуска корен. След всичко живо създадено, сътворил и човек - по свое подобие, но само подобен. Човекът прокълнат гради зрънце по зрънце Космос от хаос. И така до днес. Човекът превзема небето, оглася рая божи с българска песен. И не позволява сипеят на времето да го погълне. Вгражда ума си в камък, в книга и във файл. Духът е вечен, убедена е поетесата.

Кръговратът на света върти човека в смърт и възкресение. Като прашинка творческа той открива и създава своя космос, изтъкан от любов и болка. Любовта като човешко чувство и философия на живота изследва Лалка Павлова. Търси я в различните й измерения - в душата на вдовеца, на детето, изповядало мъката си по намиращия се далече от него баща, в съдбата на слепеца, в контрастите на времето. Житейските си мъдрости ни предлага поетесата. В епичната си разходка минава и през съдбата българска - от Аспарух до новото ни време, белязано с "лъжа и корупция от цар до пъдар."

И малко преди финала на поетическия си сборник Лалка Павлова задава своите въпроси без отговор, дълбаещи съзнанието на поколения: "Защо човекът към нещо вечно бърза? Какво зове го? Защо не може раждането и смъртта да избира сам? Любовта ни как в омраза се превръща? Защо се мразим? Дявол или Бог над Земята властва днес? Защо живеем? Къде отива след смъртта душата ни? Ще възкреснем ли?..."

Своето пътуване през времето поетесата завършва с мрачни пророчества за бъдещето в общия ни дом - майката Земя. Задъхана и изморена от безумните човешки действия, тя е обречена на гибел:

 

Бъдещето на света

Звездите плачат.

В едно се сливат вече

Небе и Пъкъл.

В жестока схватка

са се вкопчили сега

Бог и Сатана.

Наводнения.

В небето - черна дупка.

Парников ефект.

Земя, ранена

от бомби касетъчни

и атомен взрив.

Гори и пасища,

усмихнати в зелено,

опече огън.

Наоколо - смърт

от атипична болест,

рак, инфаркт и спин.

Смог и отрова.

А морето повръща

мъртви делфини.

Проговориха

даже рибите - в страх

от безводие.


Шефът на Драмата пише пиеса по книгата на Ревизоро

 

Шефът на плевенския драматичен театър Илко Иларионов може да напише пиеса по някоя от случките в книгата на Емил Димитров - Ревизоро "Митница", ако му хареса като я прочете, довери на "BG Север" бъдещите си творчески намерения драматургът. Пиесата може би ще е факт през новия творчески сезон.

Изтеклото вече време за театър ръководството на ДКТ "Иван Радоев" отчете като много успешно. Само за първите 5 месеца на тази година приходите за културния институт са 41 хил. лв., а 80 хил. зрители са минали през залите. Творческата продукция беше много богата. Сезонът стартира с постановката на Димо Дешев по пиесата на Илко Иларионов "Готината банада". Детското представление "Пинокио" с режисьор Росина Данченко играха драматиците и в театър "Сълза и смях" в София. След нея на плевенска сцена излезе премиерата на "Трима в люлката" на Луиджи Лунари с режисьор Васил Бояджиев. Последваха "12 нощ" по едноименното произведение на Шекспир с режисьор Василий Сенин, "Криворазбраната цивилизация" с режисьор Димо Дешев, "Кабаре" с режисьор Богдан Петканин, "Безсмъртно танго" от Кава Апостолова с режисьор Бойко Илиев, "Спасителят в ръжта" на Селинджър с режисьор Георги Черкелов, "Бременските музиканти" с режисьор Любомир Гърбов.

Новият сезон Драмата ще открие с премиера на "Калигула" от Камю. Режисьорът Александър Галпериан обеща тя да е зрелищна и пълна с изненади за публиката, която ще отиде да я гледа в края на септември. В постановката за първи път ще бъде използвано скъпо компютърно осветление, с което наскоро се сдоби драматичният театър. Подобни светлинни ефекти може да си позволи само народният театър, с гордост информира Иларионов.

От новия сезон плевенчани ще имат удоволствието да се срещат по-често с младата актриса Стефка Янорова, станала известна от сериала "Дунав мост", защото ще бъде назначена на щат в плевенския театър. Признание за таланта на Янорова беше наградата за най-добра женска роля (в "Безсмъртно танго") тази година от фестивала за нова българска драма. Тя успя да се наложи в жестока конкуренция с известни столични актриси.

Директорът на бургаския драматичен театър Борислав Чакринов ще постави на плевенска сцена "Без вина виновни" от Островски през новия сезон. Иван Радоев - син, който е актьор в Театъра на българската армия, ще режисира пиеса на знаменития си баща. Репетициите на мюзикъла "Червената шапчица" от Панчо Панчев с режисьор Стефан Поляков започват на 1 септември. Още две детски заглавия до Нова година ще предложат драматиците на най-малките - "Приказки на стария уличен фенер" по Андерсен с режисьор Десислава Стоянова и "Гномобил" с режисьор плевенския актьор Емил Качаунов. През септември ще ни гостува комедията "Космонавти" с актьорите Стоянка Мутафова и Георги Калоянчев, която Илко Иларионов написа специално за юбилея през април на големия български актьор. Богдан Петканин ще направи едно представление с младите актьори на базата на пластиката и ритъма, с много костюми, без текст. То ще бъде на клипова основа - като усмивки от старите ленти. Идеята на ръковоството на Драмата е то да е мобилно и подходящо за турнета в чужбина.

През новия сезон ще видим и моноспектакъл на Димитър Хаджийски, с който актьорът ще отбележи юбилея си. Най-вероятно спектакълът ще се казва "Ангелът на възмездието" по есето на Стефан Продев "Разказът на палача". Режисьор ще е Веселин Бояджиев.

Димо Дешев пък ще избира една от двете пиеси, които да постави - "Сън в лятна нощ" от Шекспир или "Халостник" на Цанко Церковски, а режисьорката Росица Обрешкова ще ни предложи спектакъл по разкази на Чехов.


 МИТНИЦА


Наскоро излезе от печат третата книга от трилогията "Митница" на бившия шеф на българските митници Емил Димитров - Ревизоро. В няколко поредни броя "BG Север" ще публикува откъси от книгата с любезното съгласие на автора.

 

Добрите вести идват бързо

 

"На Кулата навалица от шефове. Емил Димитров и финансовият министър направиха изненадващи проверки миналата седмица, чакат вътрешния министър. Митничарите на Кулата вече свикнаха с изненадващите проверки на началника си. Миналата седмица пунктът бе посетен от финансовия министър. Късно в петък той пристигна на Кулата заедно с пресаташето си и гръцкия посланик. Огледа опашката, изслуша воплите на шофьорите, а на тръгване обеща да пусне още едно платно и да намери компютри. Два дни преди това РевиЗоро обходи опашката. Притеснен от колоната, той застана като регулировчик и около час напътства ТИР-аджиите. Разбра, че рентгенът работи и си тръгна успокоен".

 

Кръстовището

Границата за някои е кръстовище. Спри едното движение - пусни другото. Но пък пак добре е написано. Той застана като регулировчик. Значи станах и "Регулировчика".

Обикалям границите. Наблюдавам как проверяват митничарите, редовно се качвам в рейсовете при пътниците с въпроса "поиска ли ви някой пари, взеха ли ви нещо от багажа". Минавам по колоната на ТИР-овете, та шофьорите да могат да ми се оплачат, ако има нещо. Проверявам работят ли с рентгена, как върви оборудването на компютърните терминали. Занимавам се с хиляди неща.

Ама да регулирам движението не ми се е случвало. След тази публикация каквото и да стане, поне началник на пътната полиция ще ме направят. Бил съм регулировчик на Кулата. Катастрофи не съм допуснал - значи съм готов за КАТ.

"Митничари от Благоевград: Щом на колегите от Кулата им е тежко - да се разменим. Ако знаят ние при какви условия работим на Логодаж и да дойдат да изкарат една смяна, ще се обесят на първото дърво. Да дойдат да видят как се работи само на заплата".

Чак размяна на митниците няма да им направя. То остава и през Логодаж контрабанда масово ТИР-ове да тръгнат, но на Кулата може хора от Благоевград да изпратя. По-малки разходи, отколкото от София да ги пращам.

Станало е почти 9 часът, затова прекъсвам четенето на пресата, излизам от централното управление и отивам в другата сграда. Там е разузнаването.

Напоследък идвам по-рано на работа. После в интервала от 9 до 11 часа ме няма. Точно тогава започват да идват досадниците и така е по-лесно. Началникът го няма. А кога ще дойде само той си знае. Може и утре.

Отивам в оперативния център на "Мария Луиза". Там са пристигнали шефовете на разузнаването и на разследването. Те от няколко дни са по Северна България. Видин, Лом, Силистра, Варна.

Лошите вести идват два пъти по-бързо от добрите.

- Лошо - казва ми още от вратата единият. - На едно място ни издъниха, на друго по късмет се засачихме, като цяло успяхме, но резултатът е лош.

- Значи две лоши вести, а аз да си избера коя да е първата. Е, разказвайте подред.

 

Заверата

И момчетата започват разказа си.

Един голям митнически началник. Работил при нас, после отишъл в НСБОП. Там го засекли в частен бизнес през северната граница с петрол. Изгонили го, той отново дошъл при нас. Когато дойдох, НСБОП ходатайства да стане началник и аз го издигнах като шеф на гранична митница. Бях много доволен от него, издигнах го още веднъж за директор на дирекция.

И сега вместо да се радвам, ми идва да си ритам главата като футболна топка в коридора.

Човекът влязъл в комбина с колега от столицата, поделили си страната, първият морето и северната граница, където той е работил на времето и откъдето е родом, а вторият София, сръбската, македонската и гръцката граница. За добрия контакт помежду им послужило моето съгласие със службите за издигането и на двамата. Единият си е офицер, а другият нещатен сътрудник. Вярно на сигурността, но службите се разбрали.

Преместеният от НСБОП при нас в момента Морския, развил бурна дейност под прикритието на колегите си. Направил четири срещи с директора на Русе, началника във Видин, граничните сектори и бивши колеги от РДВР-тата. Събрали се после в Горна Оряховица и направили списъци на смените по митниците. Не само на митничарите, които да дават дежурства, а дори и на началниците.

Всичко това било уговорено, местата вече са решени, остава да го направят. Понеже едната служба е вътре в играта, моите хора са молили вътрешния министър да им помогне чрез други две служби. ДОТИ и ДОИ. Те пък взели, че се справили. Само запис на разговора в Горна Оряховица не могли да запишат качествено. Но пък са го чули. За сметка на това, останалите разговори са налице.

- Петима човека са в основата - казва ми началникът и допълва. - Телефоните, през които стана комбинацията са 14. Всеки има по две - три карти.

- Коя е втората лоша новина - питам ги, докато мисля какво става, защо част от службите играят в комбина с мафията.

Ама хайде разбери кой е чист. Честа практика е полицай след служебното дежурство да изкара още една смяна при мафията. Докато е на работа се бори с престъпността, а докато си почива, я консултира. Както печатите на митничарите така също и значките на полицаите се продават. Започва наддаването.

- Втората лоша вест е, че трябва да се правиш, че нищо не знаеш.

Не знам, но вътрешно очаквах, че такова нещо ще предложи. Изходите са два: първият - уволняваш всички, а вторият - чакаш да се подредят да започнат работа и после проследяваш товарите.

- Добре де, как ще ги удържим после. Не се ли качваме на нечия каручка по този начин. С кои сили ще проследим после товарите, изобличаването. Едните ще викат това са контролирани пратки, ние ще знаем, че си е жива контрабанда, закрила на наркотрафика. Тупик е това предложение. Какво печелим?

- Нека поне една седмица да работят - удря го на молба шефа на разследването. - Нека да се подредят, трябва ни спокойствие, за да ги проследим в столицата. Маршрутите на Данайците се припокриват с тези в момента. Четири наши разработки "Футболиста", "Сестрата", "Портиера" дори "Жиголо" са под заплаха.

Пак го удариха на прякори. Тези хора нормално да говорят не могат. То бива криене, ама чак до толкова. Опитвам се да си спомня. "Данайците" са старите маршрути на Кинтекс и Държавна сигурност. Има останали няколко камиона с добре изпипани тайници в тях. Приватизирани са от бившите служители и обслужват групировките. "Футболиста" е столичен митнически началник. Едва се сдържам да не го уволня, само от тях сигнал чакам. "Сестрата" е един боклук от аерогарата. Футболиста е негова номинация. "Морския" е името, с което са кръстили същото онова селянче от Влашко дето ту при нас, ту в НСБОП работеше. Завери ми прави. Ще го изгоня, но не ми се вярва и бившите му работодатели вече да го приемат. Почнеш ли много да се въртиш, никой не те иска. А "Портиера" и "Жиголото" са имена на преписки за Картофения принц и един Лекар. Лекарят е Димитровградски кадър, който с бивш шеф от инспектората комбинации си уреждаше. После дясна ръка на командира стана.

 

Ситуацията

Двама митничари работят в синхрон с двама мафиоти. Към тях се е присламчил още един митнически директор и посредством контактите си с бившите си работодатели от НСБОП се опитват да завъртят голяма сделка. Контролирани канали и началници от верни за тях хора. Ние, или по-точно аз, трябва да се въздържаме от прибързани действия въпреки големия риск, за да не провалим две международни акции.

Изкушава ме предизвикателството да ударим всичко наведнъж, но ние нямаме ресурс, а потърсим ли друга служба, ще ги предупредят.

- Момчета, голям риск ми предлагате. Морето, северната граница, София. Почват да се припокриват помежду си.

Само мисълта, че по мое време ще се създаде "Нов Октопод" ме ужасява. Схемите изградени от Командира бяха достатъчни да провалят правителството, въпреки, че той стана богат човек. Нова крупна схема значеше, че с години няма да можем после да ги изчистим. Ние още с батаците на тези преди нас се борехме.

Рискът е голям. Пред възможността да ги разбием още сега, ние избираме притаяването и изчакването. А като им дойде времето, ще се разбере и че ние сме знаели. Тълкувания всякакви после. Опитвам се и да се дистанцирам, да погледна отстрани ситуацията.

Досега се плашехме, че нямаме изпреварваща оперативна информация. Все догонвахме събитията, тичаме след тях. В момента сме информирани още от създаването на комбинацията, но пък сме недоволни. Рискът бил голям.

Странното е, че точно хората в залата сме причината да заработи новата схема на мафията. Ако не бяхме затруднили каналите на старата, те нямаше да изграждат нови. Причината за проблема е в самите нас. Изгонихме старите, размествахме, назначихме нови хора, неангажирани. Те започнаха да ги купуват и структурират, да си прехвърлят митничари от един канал на друг, до вчера един ги командвал, сега втори отговаря за тях.

 

Въпрос на избор

Ако прекратиш една схема, създателите й веднага създават нова. Схемите постоянно мутират. Понякога трябва и да прецениш риска. Дали да работиш или симулираш работа срещу стара и позната схема. Или да разбиеш старата, но да се изправиш пред нова, по-съвършена. Проблемът е стар като света.

Всяка правозащитна служба се е сблъсквала с него, щом се стигне до увеличаването на бюджета й. Тези, които дават парите, искат ефективна борба с престъпността и намаляването й до поносими размери. Но ако това се случи, те ще намалят и парите. Формално точно същите цели по противодействие на престъпността е задачата и на службата, но когато работата опре до финансирането, интересите се разминават. Службите искат непрекъснато увеличаване на бюджета. Така че върви едно постоянно надлъгване. Службите са принудени да лъжат обществото и работодателя си. Те трябва да демонстрират непрекъснато борба и големи резултати. Да отчитат намаляване на престъпността, за да не ги обвинят в несправяне, но не и дотам, че да им намалят бюджета. Като изход те си измислят въображаеми опасности, създават си врагове, посредством агентурния апарат генерират престъпност или си отглеждат и контролират наличната. Понякога и цели постановки за пред обществеността разиграват с едничката цел увеличение на бюджета и спечелвайки доверието на обществото.

Нашият бюджет не зависи от криминалната статистика и стъкмистика. Но дейността ни е свързана пряко с кримиконтингента и неговите доходи. Започнем ли да работим срещу дадена схема, тя веднага мутира в нова. Ще ни стигне ли ресурса да неутрализираме и новата. Ако са замесени и служби или отделни началници в МВР, това ни е допълнително затруднение. Досега без тях нито една далавера не е минала.

Тези момчета помогнаха да неутрализираме хората на две граници, защо да не им дам възможност и на третата да го направят. А аз пак ще ходя до вътрешния министър да се съгласуваме.

 

Това е митницата и контрабандата

Ако не направиш нищо, те оплюват. И той е като другите. Ако започнеш някаква битка, веднага ти скачат административно, съдебно, медийно, политически. Отвсякъде те мачкат, за да се откажеш. Ако ли пък разбиеш някаква схема, веднага нова ти се сервира, още по-трудна. И да работиш и да не работиш, все лошо.

Най-лесно, полезно за теб и семейството ти, за кариерата е да си кажеш цената и да си получаваш парите. А на държавата...Все някой ще я оправи. Ако не ние, то Евросъюза след 5 години ще ни принуди. Ако не можем сами, свои митничари ще докара на турската граница, но няма да ни оставят така и тях да завлечем. Ще е срамно и унизително, чужденци на нашата граница, за която толкова кръв се е проляло да ни охраняват и същевременно да се пазят от нас. Ама знам, политиците ще го обяснят като пореден успех по пътя към Европа.

Откакто съм в митниците, всеки ден виждам поне по една причина "за" корупция и нито веднъж една причина "против" нея.

- Няма да предприемаме нищо излишно - съобщавам на хората. - Ще имаме една или две седмици още, но на 90% желанието ми е за незабавно чистене.

Те ми отговарят с нови доводи, но приказката не върви.

Никакви дългосрочни планове, перспективи, комбинации не могат да ме склонят. Само мисълта, че това се случва в реално време и извършителите си ходят безнаказано, а за далеч по-малки прегрешения други са уволнени е достатъчна, за да бъда непреклонен. Вярно, те са митничари, които играят в комбина с полицията и групировките. Не съм виновен заради тях. Те са си такива и без мен. Нито съм ги обучавал, нито подстрекавал. Ама не мога да се примиря. Този техен организационен талант да правят пари, канали, завери ми е в повече.

- Ти решаваш. Продължаваме - отговаря ми разведката.


 БИЗНЕС


На тъмно

 

С 40 хиляди евро се бърка ЧТК за кампанията на ОДС?

 

След едногодишни мъки първите битови абонати вече имат газ

 

Рая ГЕНАДИЕВА

40 000 евро е поискал от Черноморска технологична компания (ЧТК) Найден Зеленогорски за предизборната кампания на ОДС, твърдят източници, пожелали анонимност. За целта настоящият кмет на Плевен лично пътувал до морската ни столица, където е централният офис на газоразпределителното дружество. Запознати твърдят, че финансовата помощ не е била отказана. Прекалено близките отношения между градоначалника и ЧТК обясняват до известна степен определените от хората като своеволия действия на газоразпределителната компания на територията на града, коментират плевенчани. Според тях това е причината от варненското предприятие да не се притесняват за неспазените срокове от етапите на битовата газификация.

След едногодишно ходене по мъките абонатите от бл. "Сокол" на ул. "Страцин" в Плевен най-сетне бяха газифицирани. Третото десетдневие на юни 2005 г. се оказа последната отсрочка във времето, направена от варненското газоразпределително дружество, касаеща захранването на първите плевенски кандидати със синьото гориво. Отлагането на пуска обаче е безспорно нарушаване на една от клаузите в договора за присъединяване, подписан от тях и ЧТК, където е фиксиран първоначалния срок, в който те трябваше да имат газ - 1 април 2005 г. Забавянето с близо три месеца дава основание на потребителите да потърсят обезщетение, като за целта жителите на бл. "Сокол" са изпратили нотариална покана до компанията. Според ЧТК за неспазване на срока има основателна причина, бъдещите абонати твърдят обаче, че за пореден път са били излъгани.

Необходимост от отлагане се е наложила заради нарушаване на Закона за енергетиката от страна на "Топлофикация - Плевен" по отношение на газопровода АГРС "Комудара", твърдят от ЧТК. Тази причина те са изтъкнали пред жителите на ул. "Страцин" в отговор на тяхна жалба до Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

На 30 май 2005 г. от газоразпределителното предприятие изпращат в техен отговор писмо до плевенските абонати. В него се заявява, че се налага промяна на проекта за газификацията на града, защото на газопровода на "Комудара", собственост на ТЕЦ-а, не е монтирана одорираща (омирисителна) станция. Това налагало разработването на нови проекти, включващи архитектура, вертикална планировка, елинсталация, ОВ част, КИП и др.

Шефът на "Топлофикация - Плевен" Иван Гетов категорично отрече да е задължение на ръководеното от него дружество да изгражда одорираща станция. За нашите котли не се иска подобно съоръжение и това изобщо не е мой проблем, подчерта той. Крайният доставчик на природен газ е задължен да изгради одорираща станция и това е регламентирано в нормативните документи, каза за "BG Север" Васил Илиев, началник сектор "Жалби и работа с потребителите" в ДКЕВР.

Твърдението на Черноморска технологична компания, че не тя трябва да постави необходимото съоръжение за омирисяване на газта за битови нужди е свързано с издавания от страна на "Булгаргаз" сертификат. В него се посочва, че синьото гориво при внасянето му в България от Русия е одорирано. Специалисти обаче твърдят, че докато газът стигне до крайния потребител губи до известна степен органолептичните си свойства, т. е. мириса си. Затова и с наредба е регламентирано като задължение на крайния доставчик да монтира одорираща станция, през която да минава горивото, предназначено за битови нужди.

След като се оказва, че така или иначе законовите разпоредби трябва да бъдат спазени и отговорността за монтиране на съоръжението не може да бъде прехвърлена на "Топлофикация - Плевен", от ЧТК закупуват и монтират станцията. Направени са технологични изпитания, настройки и тя е пусната в експлоатация.

Въпросът е защо бе необходима цяла година на Черноморска технологична компания да организира дейността си в Плевен и кога следващите битови кандидати за газифициране при подобни темпове ще бъдат захранени със синьото гориво.


Общинска банка има нов шеф

 

Предстои приватизация на финансовата институция

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Ивайло Иванов е новият директор на Общинска банка АД, клон Плевен. Финансовата институция е единствената, която все още е държавна. Предстои приватизация, обяви новоизбраният шеф пред журналисти.

Според него банката се развива добре, а амбициите и желанията на ръководството са да я направят една от водещите в България, сред първите четири в класацията на бранша.

Въпреки сътресенията, които преживя Общинска банка на национално ниво, плевенските клиенти й дадоха своя вот на доверие и загубите бяха сведени до минимум, обяви пред журналисти Иванов.

"Плевен е малък град, с почти неработеща икономика, малките и средни фирми, които съществуват, си разкриват сметки в поне две банки, за да се застраховат. Те се стремят да прецизират нещата и да разпределят риска, защото имат горчив опит от отминалите времена". Така новият шеф на банката накратко описа икономическата среда в региона.

В банковата сфера според него фалити вече са немислими. Върви процес на окрупняване и местният клон на Общинска банка се стреми да запази и подобри позициите си сред 23-те финансови институции в региона.

Трезорът е търговска банка, отворена за клиентите си, където работят каси на ТЕЦ, ВиК и "Електроразпределение", което при всички случаи води до улесняване на абонатите. Основни акционери на Общинска банка са Столична община, ВиК ЕАД, "Софстрой" АД, "Софийски имоти" ЕАД, "Пътища и съоржения" ЕАД, а Община Плевен е включена с под 1% акционерно участие, обясни Ивайло Иванов.

Банката не прави разлика между големи и малки клиенти и защитава интересите им, особено когато става въпрос за бизнес кредити в развитие. Финансовата институция предлага изгодни депозити "Трета възраст", чрез тях е привлякла доста пенсионери, на които са издадени дебитни карти и ползват услугите на банкомата.

Хит сред специализираните кредити на физически лица без обезпечение са заемите по програма "Журналист". Такива могат да ползват и данъчните консултанти, адвокати, нотариуси, дейци на културата, лекари и стоматолози. До 5 хил. лв. могат да вземат те при обявените от банката преференции, разясни Иванов.


Европейски информационен център ще помага на плевенчани

 

Еми СТАЛЕВА

Ако имате бизнес или идея за работа, ако сте предприемчиви и инициативни или пък ако сте амбициозен екип от хора, които желаят да осъществят някакъв проект, вече можете да потърсите помощ от Европейския информационен център за Плевенска област. Макар че начинанието е още в работна фаза, на срещата с партньорите по проекта неговият ръководител Иван Петков обяви намерението си до края на годината той да влезе в действие.

Осигуряване на необходимата и актуална информация на различни потребители е една от стратегическите цели на центъра. Специалистите, които са ангажирани с разяснителна работа, ще ви ориентират върху какви проекти можете да концентрирате усилията си и как да получите финансиране. Предприемачите с интерес към привеждане на своя бизнес към изискванията на ЕС, както и за решаването на проблема със сертифицирането, също ще получават информация от центъра. За малките и средни фирми в региона са предвидени проекти и програми за стимулиране и осигуряване на поръчки в конкретния бранш - строителство, производство на мебели, текстилна промишленост, хранително-вкусова промишленост и др.

Регионална информационна мрежа в Плевенска област с тенденция за включване в Националната и международна мрежа на европейските центрове ще заработи до края на годината, обещават специалистите. Месечна радио рубрика, където ще се популяризират европейските приоритети, както и информация за възможностите на включване на български фирми и екипи в западни проекти ще получават потребителите от региона.

Специалистите от центъра ще организират периодични срещи с кметове на общини, председатели на общински съвети, експерти и представители на неправителствени организации.

В специална анкета сред жителите на Плевенска област "за" и "против" съществуването на информационен център за региона, 87% отговарят положително, а 13% не виждат необходимост от наличието на такъв.

Заявеното желание на гражданите най-често е за помощ в осъществяването на бизнес контактите и за намиране на работа. На второ място в проучването се нарежда нуждата от информация за обучение в страни членки на ЕС, посочена от специалисти в отделни браншове. Участието в програми и проекти на ЕС пък интересува най-често представителите на малкия и среден бизнес. Голяма част от по-младите граждани на Плевен искат да потребяват свободно и да получават разяснения по европейското законодателство, показва изследването, залегнало в проекта за Европейски информационен център.


Потребителите на кредити по-защитени

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Нов закон за защита на потребителите на кредити ще се въвежда в близките няколко месеца, съобщиха източници от БНБ. С него се определят правилата за рекламна дейност на банките, част от които досега бяха в ущърб на клиентите.

Специална експертна група работи по казусите, с цел те да бъдат изготвени така, че да не накърняват интересите нито на лоялните финансовите институции, нито пък твърде много да толерират потребителите на кредити. Разразилата се напоследък експанзия по раздаването на заеми с предлагане на неправилно обявени промоционални условия наложи въвеждането на контрол, обясниха нуждата от регламент специалисти от БНБ.

На видно място да се изписва само средният годишен процент по заема за целия период на изплащане в рекламите; в него се включва лихвата плюс всички разходи по обслужването на кредита; рекламните оферти да не съдържат други проценти или такси, предвиждат изискванията на новия закон.

В рекламата трябва да се впише и представителен пример с точна сума на кредита, периода на погасяване и всички разходи по обслужването му според новите директиви. Ако има друг финансов продукт, който се явява задължително условие за отпускането на заема, належащо е той да бъде съобщен по атрактивен начин, според европейските изисквания.

От БНБ уточняват, че ако кредитните условия не са еднакви за всички заемополучатели, то средният годишен лихвен процент трябва да е показан на рекламата чрез поне два примера.

Вече няма да съществува възможност банките да обявяват по рекламите промоционален лихвен процент, който обаче важи само за първата година. По този начин се привличат повече клиенти, в крайна сметка те се оказват измамени, но досега нямаха възможност да се защитят, коментираха необходимостта от нови правила специалисти от БНБ.

Според европейските изисквания, където се предлага по-ниска лихва за определен период от време, важащ само в началото на споразумението, рекламата трябва да съдържа годишният лихвен процент, изчислен за целия период на заема, а не промоционалната лихва.

Предвижда се създаване на контролен орган, който да защитава правата на потребителите на кредити. Според препоръките на американски експерти по места, на регионално ниво, е нужно да работят офиси, а специално назначени инспектори да следят за спазването на закона, както и да налагат санкции.

Затвор е най-тежкото наказание, което се предвижда от бъдещия закон при подвеждане или некоректно поведение към потребителите на кредити, предвижда проектът. Там е разработена и система от санкции за некоректните институции, които нарушат правата на заемоискателите. Тя предвижда постигане на споразумение с недоволните клиенти, чрез което ще се договаря заплащане под формата на обезщетение. Освен затвор и налагане на глоба, в закона ще бъде записано като наказание и отнемането на лиценза за банкова дейност.

Специалисти от БНБ обясниха, че санкциите ще засегнат и лизинговите дружества по примера на европейското законодателство. Там, в някои от страните компаниите за лизинг също са задължени да обявяват среден годишен лихвен процент, подобно на банките при рекламиране на своите кредити. Досега в България не бе извършван контрол над раздването на заеми от лизинговите дружества.

Финансови експерти препоръчват във връзка със зачестилите фалшификации в България наказания да се предвидят и за издатели на кредитни карти, брокери, както и за всички дружества, които предлагат потребителски заеми.


 АГРОАКЦЕНТИ


Кръстьо Трендафилов, бивш аграрен министър:

 

България не е готова да увеличи средствата за земеделие

 

Страницата подготви Ралица ПЕТРОВА

- Г-н Трендафилов, как оценявате състоянието на българското селско стопанство в момента?

- В момента в България селското стопанство е в недобро състояние. Причините са една грешна, силно политизирана аграрна политика, която се води след 1990 г. До тогава българското земеделие отговаряше на световните тенденции да бъде крупно, интензивно, модерно. Преди 1989 г. експортът ни, включително в западните държави, беше от порядъка на 2 млд. 360 млн. долара. След 1990 г. се постави проблемът за възстановяване правото на собственост, въпреки че в България собствеността на земята никога не е отнемана, но по силата на решенията за лишаване на членкооператорите от рента полека-лека тя се обезличи и това беше една от причините да няма пряка заинтересованост на хората, които са собственици на земя, от развитие на земеделието. За да се компенсира обаче този недостатък, се пристъпи към приемането на Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, който не предвиждаше да се разбиват структурите, а да се възстанови правото на собственост и свободата на равнопоставеност на собствениците да ползват земята си както намерят за добре. За съжаление през 1992 - 1993 г. настъпиха промени. Ние имаме принос в световната практика със създаването на ликвидационни съвети, които трябва и да осигурят ликвидация на бившите ТКЗС-та, АПК-та и кооперативни стопанства, и същевременно да управляват - нещо, което е недопустимо.

От друга страна България е една от малкото държави, в които Законът за наследството позволява на всички наследници да имат равен дял от земята, което е естествена предпоставка за допълнителното й раздробяване. Всичко това нанесе непоправима щета на българското земеделие. Като прибавим и факта, че бяха разградени и бившите ТКЗС-та, ДЗС-та, семепроизводни стопанста, всичко това доведе до разрушаване на една огромна материална част, създадена в стопанските структури, които работят в земеделието. Отделно от това се унищожиха редица племенни стада. През 1989 г. България има 1 млн. 700 хил. говеда, само за две години слязоха на 700 000, а сега са около 680 хил. говеда. Страната ни е имала 9 милиона овце, сега има 1 300 000. Угоявали сме 4,5 млн. свине, сега са около 1,3 милиона.

- Много се коментираше зърнената криза по време на правителството на Жан Виденов, в което вие бяхте аграрен министър, как ще отговорите на атаките?

- Много приказки се изговориха за кризата по време на правителството на Жан Виденов и т. н., но трябва да се знае, че в 37 Народно събрание, когато доминираше Социалистическата партия в парламента, се приеха няколко закона, които реално се опитаха да възстановят една съвременна политика в областта на земеделието. Например, прие се Законът за арендата. Той разбира се имаше и недостатъци, като основният беше, че в България не се въведе критерий кой може да бъде арендатор. В Европа например това може да бъде човек, който има земеделско образование или най-малко 5 години е доказал, че може да произвежда земеделска продукция. У нас се получи обратното - всеки, който има пари и дебел врат, може да арендува. На второ място се прие Законът за опазване на земеделските земи, както и Законът за сортовете и породите животни. Един от съществените закони, който се прие, беше този за защита на земеделските производители. И за пръв път след 1989 г. държавата се задължи да създаде фонд "Земеделие", с който пряко да се подпомага производството. Създаде се и институцията на т. нар. защитни и прогнозни цени. През 1996 г. например защитната цена на пшеницата беше 230 лв. на тон. Изкупната цена реално през 1997 г. с бонификациите за качеството на зърното се закрепи средно на 220 лв./т. За съжаление още през есента на същата година правителството на Иван Костов отмени този закон и там, където бе записано, че държавата отделя годишно 0,5% от БВП, за да прави трансфер към фонд "Земеделие", те го написаха - отделя до 0,5 процента. Вследствие на което бюджетът по стари цени през 1998 г. трябваше да приведе 84 млд. лв., а влязоха 28 млд. лв. За четири години този фонд вместо да се превърне в мощна финансова институция, той полека-лека се стопи и това доведе до лишаване на земеделците от пряка подкрепа.

- Необходима ли е според вас комасация на земята?

- Ние за комасация на собствеността на земята не трябва да говорим. Това много трудно може да стане. Процесът е дълъг, продължителен и е свързан с насилие. От друга страна изисква много висок професионализъм, а в България специалността "Геодезия и картография" е закрита отдавна, няма специалисти и трето - струва много пари. Моето мнение е, че трябва да се говори за комасация на ползването на земята. Т. е. всеки да има документ за мястото, където се намира земята му, ако настъпи момент да я продава и т. н., но да се комасира ползването, което реално се осъществява в момента, без да има някаква законова разпоредба.

- Могат ли реално в България да бъдат създадени т. нар. фермерски стопанства по западен образец, за които толкова много се говори?

- Приказките за съдаване на такива фермерски стопанства според мен в България са една илюзия, защото в света 200 години се борят да ги правят и едва сега ги имат, а ние нямаме време по този начин да създаваме фермерство. Това може да стане, но единствено в интензивните райони като Пазарджишки, Пловдивски, където с 15 - 20 дка човек би могъл да издържа едно семейство. Но в зърнопроизводителни региони като Плевенски, Врачански, Добруджански, да мислиш, че с 50 - 100 дка можеш да се препитаваш, е просто изключено.

Това са проблеми, които в периода на предприсъединяването ни са много сериозни и ако не се решат опасността след влизането ни в ЕС да изпаднем в сериозна криза е реална.

- Какви са перспективите пред българското селско стопанство с присъединяването ни към Европейския съюз?

- Присъединяването към Европейския съюз е една нормална, безусловно необходима операция, която трябва да стане. ЕС е един 400-милионен високоплатежоспособен пазар, това е мястото, където има модерни и съвременни технологии, където изискванията към произвежданата продукция, която има косвено и пряко отношение към здравето на хората, са безспорни. Въпросът е какво ни предстои. ЕС приема, че ние през първите години ще получим 25% субсидия от субсидиите, които получават 15-те страни членки досега. Това е около 1 млрд. 552 млн. евро. За нашите мащаби сумата е огромна. Земеделието ни никога не е виждало толкова пари. В същото време то е далеч по-малко от онова, което ще получават западните държави. Сега самите те обаче ни съветват държавата да се включи в подпомагането с 30%, като по този начин процентите ще станат 55. Всяка година от двете страни да се увеличава субсидията с 5% и вместо през 2015, още през 2010 г. да се изравним по субсидии и преки помощи за българското земеделие. В предварителната рамка на бюджета обаче за следващата година никъде няма записана сериозна сума, коята трябва да се отделя за българското земеделие. А ако искаме през 2007 г. да имаме готовност, или поне да сме с възможности да се конкурираме с тях, би трябвало още през 2005 - 2006 г. да увеличим средствата, които се заделят за земеделие.

Има и друго. През 2007 г. парите, които трябва да се трансферират към България, ще се дадат или в началото или към края на следващата година. Това означава, че страната ни трябва да осигури минимум само за земеделието около 500 млн. лв., което са доста пари.

- Има ли опасност да не бъдат усвоени част от средствата, отпускани от ЕС за развитие на земеделието и селските региони в България?

- Да. Средствата, отпускани за развитието на селските региони. Там парите са много - 733 млн. евро. Но те ще се получават срещу представени проекти, като има 29 напревления, от които България трябва да избере няколко приоритетни. Още от сега обаче трябва да започнем да готвим проекти, защото 2007 г. е почти на прага. Защото ако нямаме проекти и не можем да ги защитим, ето реалната възможност да не можем да усвоим отпуснати средства. И във връзка с това онази част от държавната администрация, която трябва да се занимава с чисто организаторската работа, за да подготви структурите за земеделието, сериозно изостава.

- Бихте ли се ангажирали с прогноза за стартовата цена на пшеницата от реколта 2005?

- Прогнозите на Министерството на земеделието и горите са, че ще имаме произведено около 3,5 - 3,8 млн. тона зърно. Аз смятам, че няма да достигнем това ниво. Ние имаме засети около 10 млн. дка с пшеница и при един нормален добив за страната, който е от 300 - 320 кг/дка, значи, че ще получим около 3,1 - 3,2 млн. тона зърно. Това е достатъчно пшеница, тъй като преди консумирахме за хляб и хлебни изделия около 1,6 млн. т., а сега - 1,3 млн. тона. Трябват ни около 350 000 т за посевен материал и около 500 - 700 000 т за фуражни смески.

Освен това имаме задръстени складове с около 500 000 тона пшеница.

В този смисъл се очертава излишък не по-малко от 1 млн. тона. Проблемът е да се намери пазар, а това става като се осигурят експортни такси. Тогава е нормално цената да започне от 160 - 165 лв./т. Сега обаче започнаха фючърсните сделки за 120 - 130 лв./т зърно, което е под себестойността и това означава част от земеделските производители просто да се сринат. А това, че са пострадали около 160 000 дка от наводненията, няма да окаже влияние на тазгодишната реколта.


Всеки ветеринар с компютър до края на годината

 

До края на тази година всеки ветеринар в България трябва да разполага със собствен компютър, за да покрие изискванията на Европейския съюз, информират от Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС). В компютрите ветеринарите ще трябва да вписват данните на преглежданите от тях животни. Сега тази информация се съхранява само на хартия. Вероятно лекарите ще трябва да се снабдят с миникомпютърчета (лаптопи), които струват между 800 и 1 300 лв.

В близките месеци НВМС ще организира конкурс за изпълнител на обществена поръчка за доставка на компютрите. Все още не е ясен механизмът, по който лекарите ще ползват техниката. Възможно е НВМС да дава компютрите под наем.

След като компютрите бъдат доставени, НВМС ще избере фирма изпълнител, която да инсталира в тях единна информационна система. Тя ще струва около 150 000 лв. и ще съдържа всички данни за отглежданите за месо и мляко животни. Изграждането на модерна ветеринарно-информационна система е едно от изискванията на Европейската комисия във връзка с предстоящото членство на страната ни в ЕС, припомнят от НВМС.


Реколта 2005

 

Парите за дизелово гориво ясни

 

С 3,5 млн. лв. ще бъдат подпомогнати производителите за жътвата

 

С 3 500 000 лв. ще бъдат подпомогнати земеделските производители при закупуване на дизелово гориво за жътвената кампания на пшеница, реколта 2005 г., съобщават от Министерството на земеделието и горите. С предвидените средства ще се осигури безвъзмездна помощ за около 1 250 зърнопроизводители, които през миналата година са получили целева субсидия за закупуване и производство на семена от пшеница за хляб реколта 2005 г. Преференциално ще се подпомагат стопани, които не са получили финансиране по предходни линии на ДФ "Земеделие" за реколта 2005. Максималната площ, за която един производител и икономически свързаните с него лица могат да сключват договори с фонда за закупуване на дизелово гориво, е 6 000 декара при субсидия от 1 лев на дка.

Стопаните ще получат целева субсидия от 1,50 лв. за тон месечно с ДДС за съхранение на хлебна пшеница от реколта 2005 г. в лицензираните публични складове и зърнохранилища, е решил управителният съвет на фонд "Земеделие". Това е с 0,30 лв. за тон повече, в сравнение с помощта, която са получили фермерите миналата година. Общият финансов ресурс на подпомагането, с което зърнопроизводителите ще покрият част от разходите си за съхранение на 300 хил. тона хлебна пшеница, е 2 250 000 лв. Максималният добив от декар, върху който ще се изплаща субсидията, е до 350 кг от дка, в зависимост от средните показатели за страната. Линията се открива на 15 юли, като документи ще се приемат до 9 декември, а средствата ще се изплащат до 20 декември 2005 г.

Целева субсидия могат да ползват физически и юридически лица, както и еднолични търговци, регистрирани като земеделски производители и сключили договори за влог на зърно с лицензиран публичен склад или зърнохранилище. Тя ще се превежда директно по сметката на земеделския производител, срещу представяне на складов запис за влог на зърно, издаден от публичния склад. Областните дирекции на фонда всеки месец ще извършват проверка в публичните складове за зърно и зърнохранилищата за количествата съхранявана в тях пшеница. Така ще се контролират наличностите зърно в складовете. Публичните складове за зърно и зърнохранилищата са длъжни да застраховат вложеното зърно от името и за сметка на земеделския производител срещу пожар, наводнение и земетресение, както и да представят в съответната областната дирекция справки за издадените складови записи и съхраняваните от тях количества зърно.


 СПОРТ


Пламен Николов:

 

Даваме шанс на играчите да се докажат

 

Страницата подготви Николай ИВАНОВ

При нови условия ще играят футболистите на Спартак (Плевен) през новото първенство - 2005 - 2006 година. Въпреки че имаха аванс от 4 точки на полусезона, плевенчани пропиляха преднината си и изпуснаха възможността от август месец да мерят сили с най-силните отбори в България. Президентът Пламен Николов обяви, че няма да освобождава футболисти. "Не сме доволни от изявите на част от играчите. Представянето на отделни състезатели също доведе до пропускане на възможността да играем в А група. През лятната пауза всеки от футболистите имаше време да преосмисли изявите си през миналия шампионат", заяви клубният бос.

Всеки един от играчите ще има индивидуален разговор със своя президент. От клубното ръководство обявиха, че договорите на играчите ще бъдат редуцирани към финансовите условия на Б футболна група. "Свърши времето, когато раздавахме пари наляво и надясно. Преди миналия шампионат някои играчи взеха пари предварително и разочароваха с изявите си на терена. Занапред пари ще се дават само за свършена работа. По възнаграждението всеки футболист ще разбере каква е оценката му за представянето на терена", заяви бившият национален защитник.

Пламен Николов отхвърли категорично възможността клубът да плаща на други оптбори, за да заеме тяхното място в А група. "Не знам откъде се появиха информациите, че нарочно предизвикваме фалити на отбори от А група, за да заемем тяхното място. Нашата подготовка е насочена към предстоящото първенство в западната Б група. Нямаме никакви мераци да даваме пари на други отбори. С президента на Марек - Стефан Милушев, не съм се виждал и не съм говорил от няколко години", заяви той. Междувременно старши треньорът на Спартак Мирослав Миронов каза, че чака трима футболисти да се присъединят към отбора до дни. Според него разделянето на втория ни футболен ешалон на две групи няма да понижи качеството на футбола, защото в нашата западна група има няколко доста силни и качествени отбора. Целта пред Спартак остава влизане в А група.

Според специалистите най-сериозни конкуренти на плевенчани ще бъдат отборите на Видима - Раковски (Севлиево), Етър (В. Търново) и Рилски спортист (Самоков).


Нападател на Спартак (Пл) си търси отбор в Гърция

 

Голмайсторът на Спартак (Плевен) за миналото първенство Георги Георгиев си търси отбор в Гърция, съобщиха близки до кухнята на клуба източници. Той е получил позволението на своите началници за трансфер. Лично Томас Лавчис се е заел с грижата да намери отбор на 34-годишния таран. Лавчис бе президент на Левски, когато синия екип носеше Георгиев. Нападателят преди години игра в отбор от Втора гръцка дивизия, запознат е с местните нрави и няма да има нужда от продължителна адаптация, смятат анализатори.

Близки на футболиста споделиха, че трансферът ще стане факт до края на месеца. До тогава Гошо Георгиев ще се готви по индивидуална програма. Неговото напускане принуди президента на Спартак Пламен Николов да му търси заместник. Очаква се новото попълнение да пристигне в началото на следващата седмица и да се присъедини към подготовката на плевенчани.


Плевенчани вземат младежки национал

 

Титулярният вратар на младежкия национален отбор Емил Петров ще играе с екипа на Спартак (Плевен) през новото първенство, научи "BG Север". Правата на вратаря се държат от Славия. Ръководството на "белите" преценило, че е по-добре младият и перспективен футболист да играе редовно в някой отбор, отколкото да търка пейката на "Овча купел". Двата клуба вече постигнаха договорка относно преотстъпването на вратаря. Наемът е валиден за цялото първенство. Според запознати не е изключено още някой млад футболист на Славия, който не попада в сметките на треньора им Петър Хубчев, да поеме в посока Плевен.

В момента Спартак разполага с двама класни вратари - Ивайло Йорданов и Тодор Попов. Не е изключено единият от тях да бъде продаден при добра оферта.


Белите орли се събират в понеделник

 

На 27.06.2005 г. старши треньорът на Белите орли Благой Кръстанов събира възпитаниците си за първа тренировка. След шеметна поредица от 12 победи и три равни мача през пролетния полусезон "орлите" завършиха трети в северозападната В аматьорска футболна група и придобиха право през новото първенство да играят в новосформираната Западна Б професионална група.

"Много съм доволен от старанието на младите играчи. Особено през пролетта някои от тях загатнаха за своя потенциал и за бляскава кариера. Младите не ни подведоха и показаха, че може да се разчита на тях и за в бъдеще. Ще разчитаме на момчета от нашата детско-юношеска школа", заяви президентът на клуба Веселин Ванев.

На първата тренировка наставникът Благой Кръстанов ще запознае и играчите с програмата за лятната подготовка. Предвижда се едноседмичен лагер в Априлци, като подробностите в момента се уточняват. На проби в "орлите" ще дойдат осем нови футболисти, играли във В група през миналото първенство. Ако хванат окото на опитния специалист Блажо Кръстанов, с тях ще бъдат подписани професионални договори.

Спечеленото първо място преди месеци на международен турнир в Банско допълнително повдигна самочувствието на клуба. Интерес да инвестират в "орлите" проявяват италиански бизнес партньори на президента Веселин Ванев.

За предстоящото пъ-рвенство Белите орли няма да си поставят големи цели. "Ще търсим утвърждаване в Б група. В отбора ще се дава шанс и на младите футболисти. Такава е клубната политика. Целта ни е да не изпаднем от групата", заяви старши треньорът Благой Кръстанов.


Тръстеник отказа участие във В група

 

Шампионът в А областната плевенска футболна група Сокол (Тръстеник) отказа да участва през новото първенство в Северозападната В аматьорска футболна група. На заседание на клубната управа било взето решение, че няма смисъл отборът да се качва в по-горна група, където разходите скачат няколко пъти. "Преценихме, че е по-добре за нас да останем да играем в местната областна група. В отбора всички момчета са на работа и нямаме време за сериозни тренировки. Няма смисъл да играем в горната група, където трябва да се тренира редовно, и да се излагаме. За нас футболът е удоволствие в свободното време. Не гоним класиране и призове на всяка цена", заяви играещият треньор Петър Трифонов, който е бивш футболист на Сторгозия, Белите орли, Монтана и Шумен.

Екипът на Сокол (Тръстеник) носят няколко бивши юноши на двата плевенски клуба - Спартак и Белите орли. Неслучайно за втора поредна година тимът взема златните медали в областта. В момента четири отбора от Плевенския регион играят в Северозападната В група - Никопол, Белене и Левски, а Белите орли вече добиха право от новия шампионат да ритат при професионалистите.

Междувременно председателят на областния съвет на БФС в Плевен Александър Димитров заяви, че условията отбори да играят в Северозападната В група стават много сериозни. "От клубовете се иска парична гаранция, че няма да преустановят участие в средата на първенството. Всеки един отбор, желаещ да играе във В група, трябва да има съдебна регистрация и да развива детско-юношески футбол", заяви шефът на БФС в Плевен. Димитров допълни, че може и отбор, който не е пръв в областната група, но отговаря на горепосочените условия, да играе в Северозападната В група.

Основна причина според специалистите за отказа на отбори да играят във В група е неимоверното нарастване на финансовите разходи. По груби изчисления отбор от "златната среда" във В група трябва да приготви около 30 000 лв., за да си гарантира нормално участие през цялото първенство. В тази сума не са включени заплати, премии и евентуални банкети на футболистите.

Повечето отбори предпочитат да гонят топката по терените в региона, където разходите са драстично по-малки и винаги остава за почерпка след всеки мач.


Синьо-белите се уредиха с лагер в Тетевен

 

Двуседмичен лагер в Тетевен ще изкарат футболистите на Спартак Плевен. Това е втората част от тяхната лятна подготовка за новото първенство. Първоначалната идея бе лагерът да бъде в края на месец юни. По същото време на базата в подбалканското градче ще тренират комшиите от Литекс, което наложило промяната в програмата. Лагерът на Спартак е планиран за началото на месец юли. Категорично отпада вариантът за лагер край Сандански. Старши треньорът Мирослав Миронов е предвидил осем контроли за подготвителния период. Вече са договорени проверки с елитните Славия и Локомотив (Сф).

Почти сигурно плевенчани ще играят спаринг и с Етър (В. Търново) и Академик (Свищов), като датите все още не са уточнени. Наставникът Миро Миронов потвърди, че селекцията не е приключиила. Ще се търсят попълнения в атаката, след като стана ясно, че Георги Георгиев напуска, а наемът на Георги Какалов изтече. Интерес към играчи на Спартак проявяват водещи футболни клубове у нас. Засега преговорите са в начална фаза и поради тази причина президентът Пламен Николов отказа повече подробности.


Баскетбол

 

Още един наш състезател се готви за европейското

 

Баскетболистът на Спартак (Плевен) Илия Станков е включен в разширения национален отбор, който ще се готви за предстоящото европейско първенство в Сърбия и Черна гора през есента. Станков стана реализатор №1 на родния шампионат. Неговите изяви не са останали незабелязани от националния селекционер Росен Ба-рчовски. Въпреки че плевенчани останаха четвърти в крайното класиране на баскет първенството ни, Станков е вторият играч на Спартак с шанс да играе срещу най-силните на Стария континент.

Твърд титуляр в сметките на Барчовски е Хриси Димитров, който е с основен принос България след дълго прекъсване отново да мери сили на такъв форум с водещите европейски тимове.

За класата на Станков говори фактът, че интерес към него проявява вицешампионът ЦСКА. Спонсорираният от "Овергаз" тим стяга здрава селекция, за да бъде конкурентноспособен на шампиона Лукойл Академик. Червените освободиха чужденците си, но задържат звездата си Митко Ангелов. Специалистите отчитат, че Станков ще пасне идеално на начина на игра на армейците.

Междувременно юношите старша възраст на Спартак (Плевен) заеха последното дванадесето място на завършилото републиканско първенство, което се проведе във Варна. Шампиони станаха юношите на Черно море, като основни фигури в техния състав са близнаците Калоян и Диян Иванови и синът на плевенчанина Дарин Великов - Асен Великов. Двамата близнаци също са извикани от селекционера на мъжете Росен Барчовски да се готвят в разширения национален отбор за предстоящото европейско първенство.


Бокс

 

Сашо Владимиров се качва на ринга в Монте Карло

 

Плевенският боксьор Александър Владимиров ще се качи на ринга следващия месец на професионална боксова гала вечер, която ще се проведе в най-голямото казино на Монте Карло. Преди два месеца Владимиров окончателно скъса с аматьорския бокс, като подписа договор с професионален немски клуб. Този отбор е дал старт в професионалната кариера на братя Кличко.

"Смятам, че постигнах всичко в аматьорския бокс. Такава натура съм, че търся постоянно нови предизвикателства. Благодарен съм на всички мои треньори в Спартак, ЦСКА и Левски, от които научих много. Благодарение на тях стъпих на почетната стълбичка на европейски и световни първенства. Единствено мечтата ми да играя на олимпиада не се сбъдна, но явно така ми е било писано", заяви бившият боксов национал в кат. до 51 кг.

Владимиров е два пъти трети в света, веднъж стана и европейски вицешампион в кат. до 51 кг. През 2003 г. бе обявен за най-добър боксьор в България. Негов съперник на боксовата гала вечер в Монте Карло ще бъде боксьор от Словакия. Владимиров вече има една победа на професионалния ринг, след като при дебюта си надигра противник от Украйна. Водеща италианска фирма за боксова екипировка вече е предложила договор на плевенчанина да се боксира с нейната марка. Представителите на фирмата в България вече са се свързали с боксьора, предоставяйки му конкретна оферта.


 ШАРЕНО


Лили Иванова показа сини прашки пред журналисти

 

Примата била известна в гилдията като цербер

 

Даниела ДОЧЕВА

Цяло море верни почитатели от няколко поколения събра гранд дамата на българската попмузика Лили Иванова на площада в Плевен. Радостни сълзи светеха в очите на дългогодишните й фенове, които й пригласяха с цяло гърло. Стар изтъркан плакат от преди 35 години с автограф на звездата беше донесъл прошарен неин почитател и го размахва час и половина неуморно.

Много от старите си и най-добрите си нови хитове изпя за вярната си публика Лили. Въпреки страхотната жега и запарващите я високи кожени ботуши и чорапогащи тя не спря да танцува и да снове напред-назад по сцената. За пръв път в Плевен изпя една от най-новите си песни "Подарих ти любовта" по музика на Митко Щерев и текст на Илиан Велчев. С "Детелини" примата сложи точка на музикалната среща. Дочакало тази песен, малко момиченце изприпка на сцената, за да подари четирилистна детелина на звездата. Охранявана от бодигардове Лили веднага се стрелна в сребристия си форд и остави много почитатели, решили да искат автограф от любимката си, разочаровани. Колата със скандално млад шофьор едва потегли сред скупчилото се множество, което я съпровождаше, докато беше възможно.

Противно на принципите си да не дава пресконференция преди концерт звездата направи изключение за плевенски журналисти и им отдели цели 15 минути в ДНА, където беше отседнала. Още не успяла да се гримира, тя се появи с огромни тъмни очила, скриващи по-голямата част от лицето й. Като тийнейджърка, телепортирала се от кориците на списание за улична мода, звездата не беше пропуснала нищо във външния си вид - тип плажна шапка с къдрава периферия, лъскав сребристо-бял потник, подобна чанта, дънки с шарени камъчета и най-важното - високо вдигнати тъмносини прашки.

Певицата, подготвена явно за вечните нападки на пресата, не изтълкува правилно въпроса на репортер на "BG Север" как успява да се задържи на върха толкова време и реши, че трябва да обясни как поддържа външния си вид. Лили не пие, не пуши, не яде месо от 1998 г., не употребява солено и сладко. Храни се само с черен шоколад, мед и природосъобразна храна. Не се занимавала с глупости, а просто си гледала работата.

Независимо какво се говори за мен, явно, че не съм чак толкова лоша, дяволът не е толкова черен, пошегува се примата. Пак за "BG Север" тя каза, че е неуморима и работи непрекъснато върху нещо, но не обича да разгласява предварително върху какво, защото не е от тези, които се хвалят. Когато е факт, всички щели да разберат.

За себе си звездата каза още, че не обичала да се разконцентрира преди концерт, защото не била от хората, които между прането и готвенето идват да изпеят една песен, за да им бъде платено. Тя искала да си свърши работата както трябва, а за останалото - я камилата, я камиларят. "Публиката щом е дошла да ме слуша, аз съм длъжна да бъда във форма. Известна съм в гилдията като цербер. Такава съм, това съм аз", с усмивка заяви дамата преди да се оттегли.


На 44

 

Румен Петков стана собственик на... песен

 

С необичаен подарък се сдоби атрактивният политик Румен Петков преди днешния си 44-ти рожден ден. Семейството на покойния Емил Димитров дари на червения лидер шлагера на естрадната легенда "Песен за Плевен". Фамилният съвет реши да направим този жест към г-н Петков заради това, което е направил и което може да направи за нашия град, заяви пред журналисти синът на големия български певец - Емил Димитров - младши. Според него един човек с висок морал, възможности и знания може с помощта на подобна песен да литне заедно с нея и да стори всичко, което може и иска.

Новият собственик на творбата има права да се разпорежда с нея както намери за добре. Ако някой друг певец реши да я изпълни, трябва да получи неговото съгласие. Все пак няма да имам претенции за авторски права към моите съграждани, ако си тананикат "Песен за Плевен", обяви великодушно Румен Петков. И съвсем сериозно добави, че песента на незабравимия Емил Димитров би била чудесен химн на Плевен и той ще я предостави за тази цел на общината.

Друг стойностен подарък за рожденика са приготвили собственикът на хотел "Ростов" Васил Антонов и група приятели на Румен Петков. Те ще го изненадат с живописно платно на известния плевенски художник Иван Велчев - Йово.

"BG Север"