Брой 23                                                    

10 - 16 юни 2005 г.


 РЕДАКЦИОНЕН КОМЕНТАР

 

Кочо Караджов заслужава да бъде издадена книгата му

 

Недовършен ръкопис от 1 500 страници е оставил големият патриот Кочо Караджов (виж стр. 12), преди да си отиде от този свят. На 85 години той залягаше денонощно над белия лист, воден от мисълта, че направеното от него и съратниците му трябва да остане за поколенията (поне като история). Ако беше живял още година - две, едва ли някой се съмнява, че издаването на книгата щеше да стане факт, като се имат предвид неговата упоритост и непримиримост.

За съжаление вдовицата на бай Кочо - Мара Караджова, не е в състояние да довърши делото на съпруга си сама. Но ако в Плевен има достатъчно патриоти (иначе хора с пари бол), трудът на най-големия български бизнесмен отпреди 10 ноември ще види бял свят. Сега е моментът да се бръкнат и политиците - нали раздават дарения наляво и надясно, за да влязат във вестникарските страници, тв и радио хрониките.


Музеят на Винаров тъне в разруха

 

Вилата на генерала в Кайлъка превърната в змиярник


 ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


Трима малчугани заловиха престъпник

 

Момчетата тикнали крадеца в ръцете на полицаите след умело скроен план

 

Ралица ПЕТРОВА

Трима плевенски малчугани са заловили крадец при организирана от самите тях акция в началото на седмицата, разкриха криминалисти. Момчетата тикнали в ръцете на полицаите техен стар познайник - 22-годишният Тихомир И. от с. Ясен, който само преди седмица излязал от затвора след излежана присъда за грабеж.13-годишният Константин, Драган (14 г.) и Крум (16 г.) след набързо скроен план, преценявайки ситуацията, успели така да забаламосат злосторника, че да го докарат до Второ РПУ.

Екшънът се разиграл вечерта на 6 юни. Момчетата вървели по Старата главна улица, когато пред кафе "Мария" видели свой комшия - чичо Гошо, който крещял на някакъв младеж. Оказало се, че той дръпнал 7-грамово златно ланче с кръстче от врата на млада жена и побягнал.

Влизайки много бързо в час, децата веднага се втурнали да помагат. Крум се затичал към Второ РПУ, за да съобщи за кражбата на органите на реда, а Константин и Драган се впуснали в преследване на грабителя. За да не се осъмни престъпникът, децата го подминали, а когато се обърнали, видели как той подмята ланчето в едната си ръка. 13-годишният Константин решил, че първото, което трябва да направи, е да го заговори. Приближил се до него и го попитал колко е часът. Крадецът отговорил, че няма часовник. Само и само да останат на място и да не изпуснат грабителя от очи, момчетата инсценирали, че чакат техен приятел с измисленото име Тони. Тогава Тихомир И. се приближил към тях с надеждата, че малчуганите ще му обяснят къде има златарски магазин. Константин с готовност заявил, че ще го заведат, като единствената му мисъл била да приближи крадеца до районното управление. "Тръгнахме и слязохме под Енергото. Стигнахме до района на бензиностанцията. В далечината се виждаше зелената табелка на аптеката. Казах на заподозрения, че там наблизо има златарски магазин. Когато стигнахме обаче заявих, че съм се объркал и трябва да повървим още малко. Лъжех го, за да печеля време и полицаите да могат да дойдат", разказва 13-годишният Шерлок Холмс.

Точно тогава униформените се появили на светофарите пред ОАПС-а и заловили престъпника, който за да не бъде хванат с откраднатото, глътнал златното ланче. Тихомир И. е задържан в ареста за 24 часа.

 

Ревизоро представи книгата си "Митница" пред ротарианците

 

Кандидатът за народен представител от Коалиция за България Емил Димитров - Ревизоро представи книгата си "Митница" пред Ротари клуб - Плевен. В разговор с ротарианците Емил Димитров разказа за създадената от него мобилна група, с която са били контролирани граничните пунктове.Митниците трябва да бъдат инструмент на държавата. Те трябва да гарантират липсата на корупция, смята Ревизоро.

В един момент се оказва, че заради корупцията по границата, някой е успял да изгради канали, чрез които успява да въздейства върху цялата държава, коментира Димитров. Според него борбата с корупцията е необходима и възможна. Тя може да бъде реализирана от политическата сила, която гарантира държавността, и това е Коалиция за България, каза още Емил Димитров на срещата с плевенските ротарианци. В края на срещата той подари книги с автограф."BG Север"


Венцислав Върбанов:

 

Трябва да се даде шанс на хлебопроизводителите

 

Ниската цена на хляба в момента се дължи на нелоялната конкуренция в този бранш, на факта, че голяма част от предприятията работят в сенчестия бизнес. Това заяви бившият земеделски министър Венцислав Върбанов. Водачът на листата на коалиция "Български народен съюз" в Плевен на среща с хлебопроизводители сподели наблюденията си, че има изоставане на подготовката на бранша за посрещане на предизвикателствата на Европейския съюз. Според него съвсем малко предприятия се подготвят да покрият високите критерии, а останалите просто не разполагат с необходимите средства.

Следващото управление ще бъде изправено пред едно много голямо предизвикателство - за година и половина да навакса пропуснатото време за подготовка на сектора за ЕС, каза Върбанов. И подчерта, че за това ще бъде необходима много ясна правителствена програма.

БНС има решение на проблема, защото разполага с ясна стратегия за развитието на икономиката в България, подчерта още бившият аграрен министър. Според него трябва да се даде шанс на тези предприемачи, които са решили да се занимават с този бизнес, но не могат да направят инвестициите, да оцелеят.

1,60 лв. трябва да струва в момента килограм от насъщния, заяви категорично председателя на Регионалния съюз на хлебопроизводителите Милко Георгиев. Той подкрепи думите на Венцислав Върбанов, че ниската цена се дължи на нелоялната конкуренция на фурните, работещи безнаказано на тъмно. Георгиев сподели още, че от 1995 г. до сега на пазара не е имало качествено брашно, което естествено зависи от качеството на зърното. То обаче не може да е високо, защото не се продава на реална цена. Преди в хляба не се слагаха никакви подобрители, а сега те се вкарват още в самото брашно, допълни той.

"BG Север"


Левски

 

Роми и мюсюлмани подкрепиха Митхат Метин

 

С традиционна турска песен жителите на гр. Левски посрещнаха водача на листата на Движението за права и свободи в 15-и Плевенски избирателен район Митхат Метин. Над 350 мюсюлмани и роми, които се бяха събрали на градския площад, изразиха готовността си да подкрепят на предстоящите парламентарни избори кандидатурата на зам.-председателя на младежката организация на ДПС.

В присъствието на втория в плевенската листа Айдън Исмаилов, областния председател Айнур Мустафова, регионалния младежки лидер Енгин Кючуков, председателя на либерално гражданско движение "Плевен 2007" Симеон Янчев, чиято партия застана открито зад ДПС за изборите, както и на районния плевенски мюфтия Бирали Мюмюн, бяха отправени предизборни послания към събралото се множество. От щаба на ДПС увериха, че точно сега е моментът Плевенска област да излъчи свой депутат, който да може да защитава правата на съгражданите си в Народното събрание.

Въпреки че съм от Плевен, аз чувствам Левски като свой роден град, каза пред събралите се Митхат Метин и заяви, че ще работи за тяхното бъдеще. Представителят на ромската общност в гр. Левски Нешо Янков, който получи членската си книжка в ДПС пред погледите на всички присъстващи на площада, подчерта, че роми и мюсюлмани са едно цяло и за да може всеки да е добре, трябва Митхат Метин да бъде избран за народен представител. "BG Север"


Андрей Баташов кани на безплатен спектакъл

 

Петият в листата на НДСВ, актьорът Андрей Баташов, обяви, че подарява на Плевен и плевенчани постановката си "Ритъм", с която гостува днес, 10 юни, на сцената на театър "Иван Радоев". Спектакълът е по музика на Иван Лечев и с участието на Божидар Попчев, Александър Митрев и Стефан Спасов. Началото е от 19 часа, а входът е свободен. Спектакълът е добър финал на тематичната седмица в кампанията на НДСВ, която бе посветена на образованието и културата, заяви Андрей Баташов. Заедно с кандидатите за народни представители Тодор Трифонов и Анелия Мингова той участва в откриването на компютърни кабинети в 4 училища в община Кнежа. Професионалната гимназия по механотехника "Христо Смирненски", НУ "Кнежица", ОУ "Отец Паисий" и ОУ "Васил Левски" вече са оборудвани с 37 компютъра по програмата i - клас. "BG Север"


Долна Митрополия

 

Президентът открива паметник на загиналите във войните

 

Днес, 10 юни, в 11 часа президентът Георги Първанов ще открие паметник в центъра на Долна Митрополия. Той е издигнат в памет на загиналите в четирите войни от региона - Балканска, Междусъюзническа, Първа и Втора световна. В паметника е вградена икона на Св. Георги и са изписани имената на 36 загинали, информира Цветелина Славова, пресаташе на общината.

След церемонията в салона на местното читалище президентът ще се срещне с общински съветници от Долна Митрополия и кметове на кметства от общините. "BG Север"


Започват летните ваканционни дни в ЦРД

 

На 20 юни ще бъдат открити ваканционните дни в Центъра за работа с деца (ЦРД) - "Лято 2005", съобщи за "BG Север" директорката Йорданка Крумова. Те ще бъдат разделени в две смени - от 20 юни до 1 юли, и от 4 до 15 юли. Традиционно заниманията ще се провеждат от 10,00 до 12,30 часа всеки работен ден. Те ще започват с развлекателни и спортни игри на открито, след което децата ще имат възможност да участват в клубове по интереси - рисуване, конструиране с лего, шахмат, музикален калейдоскоп, народни танци, клуб "Компютър".

За съвместна работа с децата ще бъдат привлечени специалисти от РИОКОЗ, КАТ, БЧК, чиито лекции ще заместват при лошо време игрите на открито, информира Крумова. Тя припомни, че заниманията са безплатни. "BG Север"


Издават наши поети в Македония

 

В края на май Дружеството на писателите в Плевен с председател Стефан Моллов отново посрещна група от литературен клуб Тиквешки цветове - гр. Кавадарци, Македония. Предишната среща бе миналата година, след което визитата бе върната през септември, на Празника на виното, с което се гордеят жителите от побратимения град. Инициативата да се срещат творци е полезна и за двете страни, защото така се опознаваме не само като автори, но и като хора. Сключихме договор за творческо сътрудничество и нашите срещи са вече факт , сподели Моллов.

За пет дни гостите имаха възможност да разгледат историческите и културни забележителности на Плевен, да участват в концерти - на хор Звъника и на Македонското културно-просветно дружество Парашкев Цветков. Същинската цел на западните ни съседи Милка Миндева, авторка на две поетични книги - Погледни в очите ми и Брилянтна сълза, Томе Андов, лирик, написал и издал сборник стихове, посветени на родния край - Зазоряване, винари и колари и близначките Христина и Джорджица, все още не издали собствени книги, но носителки на награди от литературни конкурси, бе общуването с плевенските колеги и приятели.

Много сме благодарни, че поместихте в алманах Мизия наши автори, сподели Миндева. Ако успеем да издадем до края на годината наше списание, естествено, че ще поместим и вашите стихове, за да ги четат повече хора, допълни поетесата.

"BG Север"


Искат 180 000 лв. за възстановяване на щетите от наводненията

 

Да бъдат отпуснати общо 175 728 лв. за ликвидиране на последствията от наводненията и проливните дъждове в Плевенска област е поискала от постоянната комисия за защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи към Министерски съвет временно изпълняващата длъжността областен управител Калина Пецова.

Най-много пари са поискани за авариен ремонт на предпазна дига на р. Осъм до село Българене - 83 700 лв., а до с. Санадиново - 31 000 лв. За почистване на улиците от наносите от кал и тиня в долномитрополийските села Крушовене и Комарево сумата е 8 596 лв. Изчислено е, че 448 лв. ще стигнат, за да се възстанови нормалният вид на с. Садовец и с. Петърница в община Долни Дъбник. За почистване на отводнителен канал от с наноси с дължина 18 750 м в община Искър са необходими 18 750 лв. За възстановяване на селата Аспарухово, Козар Белене, Малчика, Трънчовица и Изгрев, които се намират в община Левски, са необходими 7 470 лв. 3 420 лева са нужни в Никополско - за Асеново, Дебово, Лозица, Новачене. За почистване на улици от кал и възстановяване на отнесена асфалтова настилка в Славяново и с. Къртожабене от Плевенска община са поискани 10 300 лв.

За Пордим и с. Згалево са нужни общо 1 384 лв. Щетите за наводнение от р. Искър на Чомаковци в община Червен бряг са изчислени на 1 100 лв. За възстановяване на участъци от пътища са поискани 10 660 лв. "BG Север"


Румен Петков направи дарение за читалището в Одърне

 

Водачът на листата на Коалиция за България Румен Петков направи дарение за 100-годишнината на читалище Иван Вазов в село Одърне. Румен Петков беше на празничния концерт, на който местни състави и изпълнители представиха своето тво-рчество.

Читалищата са крепители на българската духовност и култура. Такива са били през вековете, такива трябва да бъдат и в бъдещето, каза пред жителите на Одърне Румен Петков. Той заяви, че за Коалиция за България развитието на културата е не само приоритет, но и дългосрочна стратегия за съхраняване на духа на нацията.

За юбилея Румен Петков дари средства за художествено-творческите състави в читалище Иван Вазов. "BG Север"


Дончо Цончев на раздумка с ловджиите от Беглеж

 

Най-яркият представител на културата в плевенската листа на БСП и коалиция - писателят Дончо Цончев, се срещна с хората в село Беглеж, където естествено най-големи негови привърженици бяха местните авджии и риболовци. В непринуден разговор вторият в листата на Коалиция за България Дончо Цончев каза, че за него и всички останали кандидати от червената листа властта не е самоцел, а национална необходимост. "BG Север"


Дни на Японското изпълнителско изкуство

 

Шунго Морияма пак дирижира в "Съгласие"

 

Вече по традиция в Плевен се провеждат дните на японското изпълнителско изкуство. Вчера, 9 юни, се състоя първият концерт в зала "Емил Димитров" на читалище "Съгласие". Познатият на плевенчани Шунго Морияма отново дирижира Плевенската филхаромония и известни японски солисти. В програмата звучаха произведения от композиторите Щамиц, Доплер, Маскани, Сен-Санс, Доницети, Вебер и Шуман. Майсторските изпълнения на Кейко Мурата - флейта, Юнко Нишатани - сопран, Майко Такеда - кларинет, и Ари Ямамото - пиано, бяха високо оценени от публиката.

Час преди концерта в читалището беше открита изложба с рисунки на 5 и 6-годишни деца от Япония. Техните творби донесе маестро Морияма, който ще изиграе ролята на посредник между две различни култури - българската и японската, като занесе в родината си рисунки на плевенски деца от школа "Колорит", които вече са се доказали и в Страната на изгряващото слънце.

Днес, 10 юни, ще е втората среща на Морияма с плевенската публика, той ще дирижира произведения от Райнеке, Пучини, Тадасуке Та, Белини, Брух и Чайковски. Солисти ще са японските изпълнители Сузука Йошила - флейта, Маюма Имагава - сопран, Томоко Маеда - цигулка, и Хидео Като - пиано.

Съвместната изява на плевенските и японски музиканти вече е договорена и за следващата година, научихме от директора на Плевенската филхармония Ивайло Атанасов. Тогава ще се проведе майсторски клас за японски диригенти. "BG Север"


 КОНФЛИКТИ


Музеят на Винаров тъне в разруха

 

Бившето райско кътче се е превърнало в свърталище на змии и гущери

 

Страницата подготви Ралица ПЕТРОВА

В руини е превърнат бившият музей на създадетя на Кайлъка генерал-лейтенант Иван Винаров, който се намира в сърцето на парка. Къщата, където е отсядал при посещенията си в Плевен някогашният министър на строежите и пътищата, а по-късно началник на Главно управление "Пътища" към Министерски съвет, днес тъне в забвение. Години наред мястото е оставено на произвола на съдбата от неговия собственик - общината. Жалките останки от някогашния музей стоят като паметник, символизиращ нехайството и безразличието към историята на родното място. Проявените безстопанственост и безхаберие са сложили своя отпечатък върху кътчето, оприличавано от по-възрастните плевенчани на райско. Гозините са се оказали безмилостни към поддържаната преди време сграда, чийто скелет днес единствено навява спомени.

Път до бившия музеен кът няма. Някогашната калдъръмена пътечка, водеща началото си от т. нар. главна алея, е потънала в бурени и свободно през нея преминават змии и гущери. Гъсти клони на пълзяща растителност са образували естествена мрежа и правят промъкването навътре почти невъзможно. Първите направени крачки в дебрите водят до усещането за безпомощност на човек, попаднал в тропическа джунгла.

Бившият музей на Иван Винаров стряска с външния си вид. Разрухата личи още от далече. Фасадата на къщата днес няма нищо общо с измазаната от преди години сграда. Дупката в стената откъм страната на пътеката, играла някога ролята на прозорец, зее като отровна черна паст. Окаяното състояние на външната врата на входа подготвя психически за гледката вътре. Малко по-встрани от нея се търкаля ръждясала табела, указваща посоката към музейния кът, на която се чете единствено надпис "Иван Винаров".

От вътрешната част на постройката

лъха усоен хлад и

мирис на застояло.

Драсканиците по стените подсказват, че мястото от време на време е посещавано от младежи, които освен да избягат от хорските погледи, за да се надрусат, едва ли за друго биха били път до тази руина. Двете стаи, използвани някога от ген. Винаров за спалня и гостна, приличат на разрушено от бомбардировка място. Недобросъвестни граждани през годините са успели да изкъртят цялата подова настилка. В стените личат дупки от изтръгнати кабели. Достъпът до санитарните помещения е почти невъзможен. Пътя препречват отпадъци от изпокъртена мазилка, както и озовали се там по някакъв странен начин клони и камъни.

Гробът на ген. Иван Винаров изглежда още по-жалък на фона на общата картина. Костите на известния плевенчанин са пренесени в него от Мавзолея през 1976 г. Че тук е погребан човек, напомня единствено надгробната плоча, чийто надпис едва се забелязва сред буренаците. На самото място почвата е пропаднала, вследствие на дъждове и снегове. И цялото това безхаберно и престъпно отношение към създаденото, към вече изграденото - е в знак на "благодарност" към човека, допринесъл изключително много за превръщането на Кайлъка в уникално място за отдих на плевенчани.

Вилата ген. Иван Винаров построява за собствени нужди, за да отсяда в нея по време на посещенията си в Плевен. Малко по-късно след неговата смърт (той умира на 25 юли 1969 г.) - през 1972 г. къщата е превърната в музей. В спалнята са съхранявани снимки на родителите му, на сестра му - Мина Винарова, на съпругата му - Галина Петровна, негови портрети като полковник от Съветската армия, пейзажи от Кайлъка, от Велико Търново, много сувенири и подаръци. В гостната са били изложени снимки на Винаров с Васил Каравасилев, с Карло Луканов, с Галина Петровна и Юрий Гагарин, с руския художник Кравченко. Посетителите са имали възможност да разгледат и фотоси на укритото оръжие, намерено в дома на Иван Винаров.

На 6 май 1993 г. за сградата е бил издаден акт за общинска собственост. За различни периоди в нея са настанявани екологични сдружения. Жалките остатъци от постройката днес обаче говорят за отношението към бившия музей на собствениците и ползвателите през годините. Липсата на поддръжка на къщата във времето прави изключително трудна задачата днес тя да бъде възстановена, дори и не напълно, в предишния й вид.

По малко по-различен начин стои въпросът с експонатите от музея на Иван Винаров. Те са били предадени на Регионалния исторически музей (РИМ) в Плевен още през 1991 г., където се съхраняват и до днес.

Част от мебелите са изработени от самия генерал, тъй като неговият баща е бил дърводелец, разказва Наташа Хинкова, ръководител отдел "Нова и най-нова история" в музея. Днес в РИМ се пазят мебели, снимки, сувенири от вилата на Винаров. В атмосферата на онези години пренася екстравагантна масичка с четири стола, печка под формата на делва, грузински рог, маса с инициалите на Иван Винаров - ИВ, сервизи и др. От апартамента му в София в плевенския музей е докарана огромна библиотека от 450 тома, предимно на руски език с личните посвещения на авторите, както и още снимки, подаръци, албум с репродукции.

Закриването на музейната сбирка на Иван Винаров не беше нито случайно, нито преднамерено, обясни директорът на РИМ Михаил Грънчаров. Преместването е станало поради две причини - мястото, където се намира постройката, е трудно за посещение, но най-вече за решението е повлиял фактът, че самата сграда се намира на терен, който е с изключителна концентрация на влага. Това от своя страна създавало проблеми по опазването и съхранението на материалите, особено на оригиналните. Заради влагата се стигаше до поражение на тъкани, на кожи, на хартия, на желязо, на всичко, коментира Грънчаров.

Според директора на историческия музей ако се реши по някакъв начин музейната сбирка да бъде възстановена, трябва да се вземат предвид тези неприемливи обстоятелства за опазването на материалите. Мнението на музейната колегия е, че ние няма да се съгласим да ги предоставим отново на това място, защото веднага ще възникнат проблеми, категоричен е той.

Мнението на директора на РИМ относно къщата обаче се различава от това за експозицията. Според него като мемориална сграда е логично тя да бъде възстановена. Защото заслугите на ген. Иван Винаров за превръщането на парк Кайлъка в средата на XX век в уникално място за отдих на плевенчани са безспорни, въпреки че още далеч преди той да се заеме с тази задача - от средата на XIX в., от времето на националното ни Възраждане, съществуват документи, които посочват, че Кайлъка е място за "весело-утешителни разходки на плевенчани". А Винаров е човекът, който го облагородява. Това е най-малкото, но достатъчно основание по-младите, които не помнят генерал-лейтенанта, поне да посетят къщата му, смята Грънчаров. Според него обаче всеки, който се заеме с възстановяване на сградата, трябва да знае, че поддържането й никак не е лесно. Освен всичко друго, когато една сграда е необитаема, с времето настъпват естествени процеси, които водят до овехтяване и захабяване, казва Михаил Грънчаров. И допълва, че затова трябва да се мисли преди средствата да бъдат вложени.

С нелеката задача да направи всичко възможно

къщата-музей на

Иван Винаров да

бъде възстановена

се е заел плевенчанинът Христо Георгиев. "Обръщам внимание на този толкова наболял проблем, защото имам спомени за Плевен от времето на ген. Винаров. С тъга и болка се връщам назад в миналото и правя паралел със сегашното състояние на Кайлъка като парк. Въпреки последните обновления има сериозно разрушаване на обекти и местности, които са запуснати до неузнаваемост. Един от тях е къщата на Иван Винаров. Там генералът отсядаше, когато беше жив, което бе неговата награда за това, че съдействаше за облагоряването на парка. Много плевенчани си спомнят какъв оазис беше там, до къщата плуваха лебеди, имаше шадравани с рибки. После сградата стана музей. Всеки можеше да отиде и да види", впуска се в спомени Георгиев. И разказва как преди известно време решил да си припомни онези времена, но видял, че път към този плевенски оазис няма. Ориентирайки се от стари спомени, стигнал някак си до къщата, превърнала се вече в руини. Тогава видял в какво състояние ние, живите, можем да допуснем да се превърне едно такова място. И решил като плевенчанин да намери начин музейният кът да бъде възстановен.

През 2004 г. Христо Георгиев прави предложение до кмета Найден Зеленогорски да бъде учредена фондация на името на тримата известни плевенчани - Стоян Заимов, Янко Забунов и Иван Винаров, която да се занимава с подобни обекти като къщата-музей в Кайлъка. Въпреки че градоначалникът на думи приветствал идеята, до днес отговор няма. Желание за стопанисване на бившата вила на Винаров са изявявали преди време Българският антифашистки съюз и Съюзът на офицерите от запаса. Организациите били склонни обаче да поемат грижата за мястото едва след като то бъде възстановено, защото липсата на средства би им попречила във времето да поддържат сградата.

Да бъде създаден инициативен комитет през септември 2005 г., който да се заеме с възстановяване на къщата, предлага Христо Георгиев. Така все пак нещо ще бъде направено в памет на ген. Иван Винаров, от чието рождение през 2006 г. ще се честват 110 години. Идеята е общината да предостави собствеността на комитета за временно ползване или срещу бъдещо възстановяване. Плевенски строителни фирми вече са изявили готовност да помогнат, ако бъде учреден фонд, в който да постъпват средствата. Желание да се включат с известни суми в облагородяване на мястото са декларирали и известни плевенчани.

Лично военният аташе на руското посолство полк. Кулигин е дал заявка, че е възможно при учредяване на такъв граждански комитет да бъде предоставена помощ и от тяхна страна.

Трагичното

състояние

на Кайлъка

и на някои обекти в него периодично предизвиква общественото внимание. За плевенчани е видно, че опити да се поддържа парка се правят само във входната му част, където се коси тревата и се събират боклуците. Въпреки че и там на очи се набиват вандалски изпотрошените пейки. Мнението на повечето граждани е, че липсата на транспорт и кошмарното състояние на алеите отдавна са превърнали зоната след бившия хотел в непроходима джунгла. Разходката по обраслите пътеки е по-скоро проява на авантюризъм, отколкото вариант за активен отдих. Облагородени и проходими са единствено подстъпите към нароилите се частни вили, минихотели и заведения. На метри от тях обаче природата се е развихрила и е на път да заличи останките от цивилизация в района. А с разрушената от времето къща-музей на ген. Иван Винаров - и част от историята на Плевен.


АНКЕТА

 

Знаете ли кой е Иван Винаров?

 

За съжаление при споменаване на името Иван Винаров в съзнанието на по-младите плевенчани не изплува нищо. По-възрастните го помнят като създателя на Кайлъка, но с години не са посещавали вилата му. Някои от тях дори не знаят, че в момента тя се намира в окаяно състояние. Но са категорични, че заради заслугите на бившия началник на Главно управление "Пътища" към родния му град, къщата-музей трябва да бъде възстановена.

 

Инж. Иван Василев,

70 г., бивш началник на плевенската ж. п. секция, после директор на железния път в България към Министерство на транспорта

Разбира се, че знам. Аз помня Кайлъка отпреди 40 години какъв беше. Сега в парка се разхождам всеки ден и виждам промяната. Всичко, което е зад бившия хотел, е занемарено. За къщата на Иван Винаров да не говорим. Първо, не можеш да стигнеш до там, защото е нещо повече от джунгла, и второ, днес музеят е превърнат в бърлога. Преди обектът беше централен, едно кокетно местенце, а сега не можеш да пристъпиш. Ако не се вземат спешни мерки, всичко с времето ще се заличи.

 

Божанка Христова,

55 г., пенсионер - инвалид

Иван Винаров беше навремето някакъв в Народното събрание, издигнат от Плевен. Аз съм родом от с. Згалево и по негов проект от двете страни на главната улица са насадени асми, които още съществуват. И доколкото знам това е единственото село в региона с нещо подобно. Знам, че той имаше нещо като вила в Кайлъка, но отдавна не съм ходила. По едно време май беше седмична детска градина, но не съм сигурна. Чувала съм, че сега сградата е в окаяно състояние и мисля, че трябва да се възстанови, защото това е място на човек, допринесъл нещо не само за Плевен, но и за България.

 

Стефан Иванов,

39 г., има собствен бизнес

Името Иван Винаров ми напомня нещо. Генерал ли беше? Аз не съм плевенчанин, от Търговище съм. Но съм чувал нещо. Казвате, че къщата му се руши. И защо да не може да бъде възстановена, след като има момчета по на 20 години, които карат коли за по 50 хиляди евро? Значи може да се направи това нещо.

 

Светослав Петров,

21 г., безработен

Май беше депутат. Имам някакви бледи спомени за името му, но не мога да се сетя нищо конкретно.

 

Камелия Добрева,

50 г. учител по френски език

Въпреки че съм родом от Варна, знам, че ген. Иван Винаров е основател на Кайлъка. За съжаление отдавна не съм ходила в парка и не съм посещавала къщата-музей. Но ако се руши, естествено е, че трябва да бъде възстановена, защото той е направил толкова много за този град, че направо ще бъде престъпление, ако не се вземат мерки.


 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2005


 

Румен Петков:

 

Предлагаме реалистична политика

 

На среща с жителите на квартал "Сторгозия" водачът на плевенската листа на БСП и коалиция Румен Петков заяви: Коалиция за България е политическата сила, която излъчва сигурност и готовност да управлява. Политиката, която предлагаме, е реалистична. Когато казваме, че поемаме ангажимент да разкрием 240 хиляди трайни работни места, ние имаме предвид конкретния ресурс, с който те могат да бъдат осигурени, и той е в изграждането на големите, стратегически за развитието на страната обекти. Коалиция за България има амбицията да създаде друг инвестиционен климат в сраната. Това може да стане с конкретни мерки като нулиране на данък печалба за реинвестиция в мощности и диференциран данък добавена стойност, с цел стимулиране на производството и потреблението на стоки от първа необходмост. Когато казваме, че ще вдигнем заплатите от първи януари, ние имаме предвид конкретерен финансов ресурс за реализацията на този ангажимент, без да пострада бюджета на държавата. С това се различаваме от правителствата на СДС и НДСВ, които умишлено залагаха занижен обем на бюджета, за да могат да се разпореждат с излишъците, които се формират пак от джоба на данъкоплатеца.

Коалиция за България е единственият избор, който гарантира възможности за родния производител и българския бизнес, каза на среща с жителите на село Садовец водачът на плевенската листа Румен Петков. Според него левицата е добре приета не само в страната, но и в международен план, тъй като е единствената политическа сила, която излъчва стабилност, на фона на непрестанните противоречия в десницата и нереализираните обещания на правителството на НДСВ. Етикетът на управлението на Костов е сделката за авиокомпания "Балкан", която олицетворява корупция и грабеж. Етикетът на правителството на Симеон Сакскобургготски е харизването на автомагистрала "Тракия", ликвидацията на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" и смазването на българския бизнес и икономика.

За Коалиция за България властта е преди всичко отговорност, заяви пред садовчани водачът на листата. Българското производство е най-важният приоритет на левицата, каза още Румен Петков и допълни, че е въпрос на политическа воля автомагистрала "Хемус" да бъде строена с български капитал. Според него този проект е и шанс за развитие на плевенския строителен потенциал. Румен Петков подчерта още, че участието на българската индустрия в изграждането на АЕЦ "Белене" е другият голям проект, на който залага Коалиция за България. Ние гарантираме и развитието на българското земеделие и селско стопанство, заяви на срещата с жителите на Садовец Румен Петков.


Подкрепям Коалиция за България, защото...

 

Хайгашот Агасян, композитор:

Аз съм човек на изкуството и при всички положения съм над политиката, но имам свои виждания за нещата и вътрешната ми убеденост е, че трябва да има социална справедливост. Голяма част от българския народ не живее достойно. Много бих искал животът да се промени и според възможностите си ще помогна за тази кауза. Имам много приятели - и политици, и не политици, и те знаят, че в края на краищата светът отива към това. Някакво равновесие все пак трябва да има - не може да има крайно богати и крайно бедни. Аз съм за това българският отруден човек достойно да се прибере в къщи и да живее по достоен начин, да възпитава децата си. Смятам, че музиката ми е такава - доста нежна и лирична с много хубави послания. И бих могъл по някакъв начин да спася душите на тези хора.

Румен Петков ми е приятел от много години. Смятам, че хората, които са подредени след него, са избрани разумно, а не случайно. Нека си помогнем взаимно, за да се нормализира животът на обикновения българин. Това е моето вътрешно желание.

 

Недялко Йорданов, поет:

Аз симпатизирам на Коалиция за България и съм с леви убеждения открай време, но не съм член на нито една партия. Мисля, че това е добрият избор, защото при тях левите лозунги са съвсем естествени. Докато сега в момента всички десни партии се надпреварват да издигат леви лозунги. Така че в България вече не е ясно кои са леви и кои са десни, но марката "десни" те си я пазят. В това има някакво лицемерие, защото те би трябвало да се обръщат не към десните хора в България. А всеки сега се надпреварва да ухажва точно хората, които тънат в момента в мизерия, които се изхранват едва, а това са 80 % от населението на България. Затова някак съвсем естествено е една лява партия да си издигне леви лозунги, но дясна партия да издига тези лозунги - това ми мирише на демагогия.


ЗА НАЕМНИТЕ РАБОТНИЦИ

Сигурност, добро заплащане и надеждна охрана на труда.

Увеличаване броя на заетите с не по-малко от 10%;

Еднократно повишаване (от 1 януари 2006 г.) с 20% на работните заплати в бюджетната сфера във връзка с влизането на страната в ЕС;

Въвеждане на механизъм за ежегодно повишаване на доходите от труд, съобразен с ръста на брутния вътрешен продукт и с инфлацията;

Ефективен и безкомпромисен държавен контрол върху условията на труд, продължителността на работното време, недопускане на експлоатация на детски и женски труд.

Стимулиране на социалната отговорност на бизнеса. Признаване на социални разходи на фирмите. Подкрепа на бизнеса за изграждане на системи за непрекъсната квалификация на кадрите.

По-справедлива скала за облагане на доходите от труд.

Въвеждане (до края на мандата) в пълен обем на семейно подоходно облагане

Съществено повишаване на ниските доходи чрез обвързване на гарантирания минимален доход и минималната работна заплата с официално приетата в ЕС граница на бедността (2,15 евро на ден).

 

ЗА СОЦИАЛНО СЛАБИТЕ И БЕЗРАБОТНИТЕ

Въвеждане на нова основа за формиране на доходите: граница на бедността, равняваща се на 130 лв. през 2006 г. Обвързване на другите минимални социални плащания с границата на бедността;

Обвързване на другите минимални социални плащания с границата на бедността:

социална пенсия от 60 лв. през 2005 до 95 лв. през 2009 г.;

минимална пенсия от 57 лв. през 2005 до 159 лв. през 2009 г.;

социална помощ за деца от 20 лв. през 2005 до 48 лв. през 2009 г.

минимална работна заплата - от 150 лв. през 2005 до 270 лв. през 2009 г. Национална инвестиционна програма за строителство на ключови инфраструктурни обекти. Значително повишаване на инвестиционната активност (до 28-30% от БВП) и създаване на най-малко 240 хил. работни места за периода 2005-2008 г.

От социални помощи към инвестиции в обучение, квалификация и разкриване на нови работни места. Национална и регионални програми за квалификация, преквалификация и пренасочване на регистрирани безработни и на обезкуражени в съответствие със стратегическите направления за развитие на българската икономика.

Целеви програми за младите и трайно безработните. Целенасочено инвестиране в квалификацията на младежите и девойките, навлизащи в работоспособна възраст. Данъчни стимули за фирми, предоставящи първо работно място на завършилите училище и ВУЗ млади хора.

Комплексни социално-икономически програми за регионите с висока безработица. Намаляване на регионалните диспропорции чрез приоритетно развитие на регионите локомотиви, догонващо развитие на изостаналите региони, стимулиране на перспективни местни производства.


 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2005


Митхат Метин, водач на листата на ДПС:

 

Да върнем младите хора в Плевенска област

 

Уважаеми младежи,

Обръщам се към вас, към младите жители на Плевен и региона с вярата, че именно ние, младите, можем да променим живота на възрастните си родители, на този хубав град, на цялата област. Ние сме тези, които знаем какви предизвикателства стоят пред нас. Не е необходимо някой да ни обяснява какво ни очаква. Ние знаем какво е да си безработен, да знаеш език и да имаш компютърна грамотност, а да не можеш да си намериш подходяща работа. Ние знаем как искаме да пътуваме из цялата ни красива страна, да посетим забележителностите в чужбина, да се развиваме, да живеем като достойни хора, но на този етап нямаме такава възможност.

За да се сбъдне всичко това, трябва да сме наясно, че е необходимо да поемем отговорност преди всичко пред самите себе си, а не само пред обществото. За да направим това, трябва да минем през тези избори, които са най-важните в историята на България през последните 15 години. Защото станахме свидетели на двата най-важни договора в най-новата историята на страната ни - контракта с НАТО и този за ратификация на членството ни в Европейския съюз. Това е макрорамката, която ни дава възможност и открива пред нас нови хоризонти за личното ни развитие. Знаейки, че от тук насетне ние ще живеем в един обединен свят, където няма граница между възраст и религия, между етност и образование, от нас се иска да сме по-добри от всички други, за да можем достойно да се реализираме.

И точно тук е мястото на младия плевенчанин. Предизвикателството пред неговия живот на първо място е да реализира себе си като експерт, като бизнесмен или като земеделски производител. Второто предизвикателство е да остане в родния си град и да развива региона със собствената си работа. Ние искаме така да преобразим живота в Плевенския регион, че той отделно от това, че ще стане привлекателна зона за инвестиции и туристическа дестинация, младите хора да могат да ходят на разходки в Европа само за да видят красотите на чуждите държави, но винаги да се връщат. Моята голяма мечта, за която ще работя, е да спрем тенденцията на икономическото емигрантство, тъй като всички знаем, че има над 20 000 човека от региона, които са в Испания и Белгия и всеки месец изпращат пари на родителите си, за да ги издържат. Ние искаме те да се върнат в Плевенска област и да работят за нейното развитие.

 

Уважаеми родители,

Повярвайте ни! Ние като млади хора действително знаем как да променим не само нашия, но и вашия живот. Ние сме наясно с пътищата, с големите препятствия, които трябва да преодолеем, за да направим дните ви по-добри. Ние винаги сме били с вас, подкрепяли сме ви. Този път ви молим вие да застанете зад нас и да ни се доверите. Да гласувате за младостта, за коректността и за експертното познание в живота.

Уважаеми съграждани,

Движението за права и свободи като неизменен участник във всички досегашни парламенти в страната - от създаването си през януари 1990 г. до днес, винаги е било и остава ориентирано към политическия център, а като политическа идентичност се определя като либерална партия. ДПС се базира на основните либерални ценности, на правата и свободите на личността, на правата и свободите на малцинствата. Благодарение на нашата безусловна ориентация към либералните ценности на Европа, в България заработи уникален за Балканите модел за решаване на малцинствените проблеми по пътя на балансирането на интеграционните процеси на малцинствата в гражданското общество с принципите на тяхната идентичност. Беше постигнат баланс между интеграция и етно-религиозна идентичност на малцинствата в България, което е най-сигурната основа за формиране на гражданско-политическа нация в условията на Балканите. Това е безспорен успех за ДПС.

Изминалите четири години могат да се определят като много успешни. За пръв път ДПС получи възможност реално да участва в изпълнителната власт, както на централно, така и на местно ниво. ДПС стана гарант за стабилност на двупартийното, а в последните месеци и на трипартийното управление на страната. Благодарение на това ДПС прокара значителна част от основните си икономически, политически и социални приоритети, залегнали в програмата от 2001 г. С оглед на това ДПС успя да изпълни предизборните си обещания от 2001 г. Това е предпоставка отново да ни се доверите.

За сигурност и по-добър живот, гласувайте на 25 юни с бюлетина №17!


Коалиция на розата е за почасово заплащане

 

Александър Томов представи тритомника "Роб се връща"

 

Ралица ПЕТРОВА

Доходите в България могат да бъдат повишени чрез въвеждане на почасово заплащане на труда и годишно увеличаване на минималната почасова ставка от 1 януари 2006 г. Това обяви лидерът на партия "Българска социалдемокрация" (БСД) Александър Томов. В Плевен, в присъствието на водача на листата на Коалиция на розата за региона Жорж Ганчев, коалиционни партньори и представители на Дружеството на писателите, той начерта основните акценти в изготвената от самия него предизборна програма.

Коренна промяна на сегашната здравна реформа чрез съхраняване и олихвяване на индивидуалните здравни вноски на лични дебитни карти, осигуряване право на избор на всички граждани на лекар и лечебно заведение, както и замяна на досегашната бюрократична здравна каса с три до шест здравно-кредитни фонда, предвижда програмата на Коалиция на розата. Според Александър Томов е необходима децентрализация на униформената полиция чрез създаване на общинска, мандатност и изборност на нейните директори, както и приемане на законови задължения на полицията по опазване на дома и собствеността на гражданите. "Нашата коалиция се бори за нов етнически модел. Ние не искаме да има повече партии на религиозна и етническа основа, а желанието ни е българи, турци и роми да бъдат равни", каза още Томов. Той подчерта, че листата в Плевен символизира самата програма на коалицията, нейната патриотична същност и заедно с това - нейния нов етно модел.

Нашата кампания ще бъде скромна, защото е цинизъм да се хвърлят пари от държавната хазна не само от управляващите, а и от тези, които са крали и преди, подчерта водачът на листата на Коалиция на розата в Плевен Жорж Ганчев. Той категорично обяви, че България не е готова за Европейския съюз, а народът ни не е наясно с цената, която ще трябва да плати след присъединяването ни към Общността.

Пред писатели, журналисти, членове и симпатизанти на партиите в Коалиция на розата лидерът на БСД Александър Томов представи новото издание на тритомника на доайена на българската социалдемокрация Атанас Москов - "Роб се връща".


"Да живей България" върви против каноните в политиката

 

За националната коалиция се гласува с бюлетина № 9

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Преразглеждане на всички приватизационни сделки от 1990 г. до днес, да търсим съд и присъди за всички, които ограбиха страната, както и конфискация на цялото им незаконно придобито имущество. Така председателят на национална коалиция "Да живей България" Веселин Данов очерта основния приоритет на коалицията на пресконференция в Плевен.

Според данни, оповестени от главния прокурор Никола Филчев, само 2 млрд. лв. от общо 30 млрд. лв. приходи от приватизацията, са постъпили в хазната, съобщи Данов.

От националната коалиция искат преразглеждане на Закона за продажба на българска земя на чужденци. Не може местата, където дедите ни са загивали с лозунга "Да живей България" на уста да бъдат харизани на чужди държави и на чужди интереси, заяви Данов.

Категорично, шоково, мигновено вдигане нивата на заплати и пенсии, е третият приоритет, оповестен от националната коалиция. Минималната работна заплата да достигне 1 000 лв., а пенсиите да не падат под 200 лв. ще настояват от "Да живей България", ако влязат в парламента.

Още преди година от националната коалиция са поставили условие за изтегляне на българския контингент от Ирак. Поради съображението, че там сме агресори, напълно нормално е да ни убиват, обясни Веселин Данов и допълни, че в момента България фактически се намесва във вътрешните работи на чужда държава.

"Да живей България" е за участие в миротворчески операции единствено под егидата на ООН, а не най-бедната страна в света, за нещастие нашата, да става спонсор на една от най-богатите държави - САЩ, като участва в личната им война, бе изразената позиция на коалицията.

"Ние сме категорично за влизане в ЕС, но не на всяка цена и при всички условия да казваме "да". Защото, след като нашите управници затвориха главите по присъединяването, без българският народ да разбере какво е записано вътре, се оказа, че от страна на ЕС няма воля за такъв един процес", коментира Данов. Според него референдумите във Франция и Холандия само потвърждават тезата на "Да живей България" по отношение на външната политика.

От националната коалиция ще водят борба за премахване на точковата система при пенсионирането. Здравната каса според тях трябва да бъде затворена или основно реформирана.

Едно от постиженията на "Да живей България" е довеждането и популяризирането в страната на системата на обучение, характерна за университета в Санкт Петербург, стана ясно по време на представянето на коалицията. Вечерно и задочно ще могат да учат студентите, за да покриват степените бакалавър, магистър и докторант.

Кооперативни форми в селата и отпускане на безлихвени кредити е част от политиката на коалицията по отношение на селското стопанство.

"Да живей България" обединява над 30 партии и коалиции, тя е единствената патриотична коалиция, която обединява всички прогресивни сили от лявото и дясното политическо пространство. Нейните плевенски кандидат-депутати са надпартийни личности, сред които юристът проф. Димитър Марковски, бизнесменът Стилиян Върбанов и д-р Георги Кънчев.


Радка Мяшкова, председател на областното ръководство на Съюза на пенсионерите в България:

 

Предизборно ни залъгват с празни обещания

 

Поводът да бъде направено социологическото проучване (публикувано в предишния брой на вестника, б. р.) за състоянието на плевенските пенсионери е още веднъж да знаем и да се ръководим от мнението на хората от третата възраст, да се убедим, че Съюзът на пенсионерите в България като обществена неполитическа организация има своето основание още по-активно, по-остро и последователно да поставя социалните проблеми на пенсионерите. В предизборната надпревара към тях ще бъдат отправени много обещания и надежди. Целта е да дадат своя вот. После? После пак да бъдат загърбени житейските им проблеми, а те не са така лесни и толкова малко.

Известно е, че сегашните пенсионери са една от най-големите социални групи в България. Тя обединява няколко поколения българи, които в активната си трудова дейност изграждаха своята страна, влагаха своето интелектуално и професионално умение и енергия, за да защитят своето достойно място в живота, да създадат по-благоприятни условия за децата си и техния по-добър свят. За съжаление тези поколения бяха поставени в унизително и тежко положение - едни ги проклинаха, други с компенсации и индексации им сринаха пенсиите и ги сведоха до границата на символични социални помощи (много са примерите в това отношение). Хора с 30 - 40-годишен трудов стаж сега трябва да са вълшебници, за да ги разпределят за оцеляване и лечение, за данъци и такси - цените на които непрекъснато се увеличават.

Известно е, че старостта е съпътствана и от редица заболявания. Въпреки записаното в Конституцията, днес няма кой да защити старите и болни хора. Въведената здравна система е сбор от чужд опит, за който са похарчени много народни пари за посещения в различни страни. Едно недоносче, една система, която поставя в еднакво унизително положение както лекари, така и пациенти. Едно всеобщо безхаберие както към младите, така и към средната и особенно към хората от третата пенсионна възраст. Обстоятелствата - далеч от почитта и уважението към старите хора - вековна повеля и морална норма.

Уважаеми пенсионери, нека проявим трезв разум и с нашия вот не обличаме във власт хора, които вместо синовна обич и грижа ни приемат като бреме, като "алчни старци", противопоставени на младите поколения, които винаги са били наша грижа и надежда; хора, които изхвърлят от учебниците на децата Вазовото "Аз съм българче", историческия героизъм и достойнство на българина и България, за което много народи могат само да мечтаят; хора, които забравят, че човешкият живот е най-висшето благо, което се случва само един единствен път; хора, които от време на време ни поднасят само жалки трохички от богатата си софра, изразени в 2-3 или 6-7 на сто увеличение на пенсиите. Проценти, които отдавна са обезсмислени поради увеличените цени и т. н. Да не говорим за прословутата точкова система, която е унижение за всеки бъдещ пенсионер. Хора, които забравят род и родина и пред нищо не се спират само и само те да са добре, нищо, че България е в последните редици на благоденствието и благополучието. Хора, които непрекъснато се противопоставят и десетки години формират стрес и безличие в България.

Хора, които не се стряскат от обезлюдяването на страната, от сложните демографски процеси. Хора, които май дават, за да са верни и послушни почитатели на чужди интереси, на чужда мода и прочие. Хора, които нямат потребността и смелостта открито да кажат на другите какви условия приеха, за да влезе България в ЕС и всяко нещо да оправдават с това, че "ЕС няма да ни приеме". Да представят нещата, че като ни приемат в ЕС в България едва ли не ще потекат реки от мед и масло. Хора, дори нетрезви хора, които сами са изненадани, че са депутати.

Да мислим и преценяваме реалистично, да търсим качествените хора, милеещи за род и родина. Хора, нежалещи сили и възможности да възвърнат самочувствието, социалния и жизнен статус на българина и държавата.

Нека ние, хората от третата възраст, проявим мъдрост и прозрем истинските наши представители.


 ЗДРАВЕ


МЕЖДУНАРОДЕН ФОРУМ

 

Над 130 лекари се включиха в Плевенските имунологични дни

 

13 бездетни двойки получиха компетентна консултация от специалист

 

Страницата подготви Даниела ДОЧЕВА

Над 130 медици от цялата страна, САЩ и Израел участваха в четвъртия международен форум Плевенски имунологични дни от 2 до 5 юни, информира доц. д-р Емилияна Конова, която е председател на организационния комитет. Работната среща беше посветена на интравенозната гама-глобулинова терапия (IVIG) за лечение на автоимунните заболявания. Темата предизвика голям интерес не само сред специалистите, тъй като е значим медицински и социален проблем, обхващащ над 120 диагнози. Търсенето на модерни методи за лечението на тези заболявания е продиктувано от високата им честота - всеки 6-ти в страната, засягането на младата възраст и хронично-прогресиращият им ход.

В престижния медицински форум, който се проведе в хотел "Ростов", се включиха медици от Габрово, Севлиево, председателката на сдружение "Зачатие" д-р Мариела Даскалова и други негови представители от Пловдив, от Хасково, Добрич, Русе и др. Модерната терапия IVIG, която се прилага в Плевен вече много години успешно, беше популяризирана и сред медици от по-малки селища. Автоимунните заболявания - ставните, на щитовидната жлеза, захарен диабет и много други, имат обща причина - имунната система уврежда своите собствени тъкани и органи. IVIG е модерна терапия, която е много подходяща за млади хора, особено за бременни жени и деца, защото няма странични ефекти. Един от акцентите на срещата беше прилагенето на терапията IVIG за лечение на безплодие. Медиците изнесоха доста тревожни данни за обема на този проблем през последните години. Оказа се, че в България 270 хил. двойки не могат да имат деца. Проф. д-р Каролин Кулам сподели учудването си, че са засегнати предимно млади жени, нещо което в Щатите не се наблюдавало. Там бездетните жени са на възраст над 30 години, когато настъпват хормонални изменения. Въпреки това много от тези български семейства не получават подходяща консултация за лечение на безплодието. Не така стоят нещата в Плевен. В Центъра за репродуктивно здраве в Клиниката по алергология и имунология вече имат 60 "имунни бебета", с основателна гордост отчетоха факта специалистите. Те бяха много полезни на организираната в рамките на форума среща с 13 бездетни двойки, допътували от различни краища на България с надежда, че ще получат компетентна помощ. И не останаха излъгани. Младите семейства имаха възможност да получат консултации и от д-р Румен Русев от Чикаго.

На срещата бяха популяризирани и други малко известни факти на широката аудитория. Освен генетичен, безплодието е проблем, който има връзка с екологичните условия - замърсеност на въздуха, и тютюнопушенето. И двата фактора са пагубни за зачатието. На срещата беше развенчан митът за потентността на българските мъже. Оказа се, че те също са засегнати от тенденцията в световен мащаб стерилитетът да се увеличава. За съжаление малко от бъдещите татковци знаели, че тютюнопушенето води до безплодие. Експерименти доказват, че три месеца, след като мъжът е отказал цигарите, сперматозоидите му възвръщат жизнеността си, оповестиха медици.

Другият акцент на срещата беше лечението на множествената склероза, от която страдат над 4 000 души в страната. Между тях има много млади хора. В националните консенсуси нищо не се казва за терапията IVIG. А в Плевен тя се прилага много успешно от 1986 г., информира доц. Конова. 6 големи проучвания доказват, че тази терапия е много ефикасна при лечение на множествена склероза (МС) и пъти по-евтина от социалната. В резултат на дискусиите между имунолози и невролози беше приет "Консенсус на работната среща за приложение на IVIG при MС". Той всеки момент ще бъде внесен като предложение в експертния съвет по имунология в София. Той ще го обсъди на заседание до 15 юни, след което ще го предостави на здравната каса. Искаме да дадем възможност на пациентите да имат достъп до тази терапия чрез здравната каса, обясни доц. Конова.

Интересните лекции, четени на форума, до дни ще бъдат качени в сайта на Центъра за репродуктивно здраве в Клиниката по алергология и имунология - www.immunelab. info, за да станат достояние на всички, които се интересуват. Сред англоговорящите медици ще популяризира информацията проф. Йехуда Шонфилд от Израел, който е доктор хонорис кауза на Медицинския университет - Плевен.


Първа регионална среща по хипертензиология

 

Около 2,5 млн. българи страдат от високо кръвно налягане

 

Над 50 кардиолози от Северна България събра университетската болница

 

На 2 и 3 юни 2005 г. Университетска болница "Д-р Георги Странски - Плевен, беше домакин на Първа регионална среща по хипертензиология. В нея се включиха повече от 50 кардиолози от Централна Северна и Северозападна България. Конференцията беше организирана от Клиниката по кардиология към болницата под патронажа на акад. Чудомир Начев, председател на Българската лига по хипертония и на Съюза на научните медицински дружества в България.

Идеята на организаторите е срещата да стане традиционна, като прерасне в национална, а стремежът на специалистите е да се популяризира лечението на най-разпространеното заболяване в страната - артериалната хипертония, и да се обособи подспециалност хипертензиология, която да осигурява по-ефективна ранна диагностика и лечение на болестта.

Артериалната хипертония засяга 1,5 млн. българи. Още 1 млн. пък са съвсем в началната фаза, беше оповестено на срещата. За съжаление от повишено кръвно налягане не боли и хората твърде късно разбирали за проблема. Напоследък кардиолозите обръщат голямо внимание дори на минималното повишаване на кръвното налягане, защото при 80% от тези прехипертензивни пациенти след 5 години се наблюдавало изменение на кръвоносните съдове - прогресия на атеросклерозата. А това, както е известно, е основната причина за инфаркт на миокарда и за мозъчен инсулт. 67% от смъртността в България се пада точно на тези заболявания. Освен това тенденцията е те да засягат все повече млади хора. Страната ни е на средното ниво за Европа, информираха кардиолозите. Повишеното кръвно не е безобиден акт, обърна внимание проф. Начев. Оптимистичната врата според него е наличието на много добри лекарства, които били по джоба на всеки българин.

Ако пациентът се лекувал както трябва, се постигали таргентни (прицелни) стойности на кръвното, т. е. все едно пациентът никога не е страдал от артериална хипертония. За целта обаче хапчетата не бивало да се спират, иначе нещата се връщали в изходна позиция, обясни за широката публика той.

Основните причини за повишеното кръвно налягане са наследствена диспозиция, повишено телесно тегло - особено при рязко напълняване, високият холестерол, резултат от нерационално хранене, стрес, обездвижване.

Кардиолозите обмениха актуална информация по проблемите. Богатият си опит популяризира и плевенската кардиологична клиника. Сремежът на медиците е да провокират бъдещите си пациенти да станат активна страна в своето собствено лечение. Т. е. редовно да следят стойностите на кръвното си налягане, ако са фамилно обременени. Водеща роля в процеса според проф. Начев имат и медиите, които трябва да образоват и мотивират широката аудитория.

На 3 юни в Клиниката по кардиология към УМБАЛ се проведе визитация под ръководството на д-р Снежана Тишева, началник на отделението по кардиология, а след това се състоя кръгла маса, на която бяха представени трудни терапевтични случаи в болниците в Плевен, Враца, В. Търново, Монтана, Габрово и Русе.


Медици от Германия популяризират духовното изцеление

 

Д-р Блетнер и Аделина Вайс от Германия, последователи на учението на немския лечител Бруно Грьонинг (1906-1959), изнесоха лекция пред разнородна публика в Плевен, в която представиха информация за изцеления по духовен път, медицински доказани. Д-р Блетнер, специалист по уши, нос и гърло с 40-годишен стаж, разказа как негови пациенти с тежки вродени или придобити заболявания успявали да се излекуват напълно зад гърба му, посещавайки курсове, в които се обяснявало учението на Грьонинг. Озадачен от това, че тези изцеления не можела да постигне официалната медицина, той решил да се запознае с тези шарлатани. С течение на времето обаче се убедил, че феноменът духовно изцеление на физически заболявания е съвсем реален и започнал да чете лекции по цял свят на тази тема.

Повече от 1 000 медици от различни даржави станали последователи на Гроьнинг и се заели да доказват чрез средствата на официалната медицина реалността на постигнатите изцеления. Д-р Блетнер обясни, че за все повече лекари по света ориентацията в заболяването на пациента само чрез симптомите става незадоволителна, тъй като при нея често се подменяли причината и следствието. А трябвало да се вземе предвид взаимодействието между човешкия дух, душа и тяло. Така се родила една нова наука, която намира все повече привърженици - психоневроимунологията. Неин предмет е доказателството на духовни изцеления по научен път.

Според учението на Бруно Грьонинг от хилядолетия човечеството говори за една висша сила, която може да помага и лекува. Той я нарича "хайлщорм" - благотворящ ток. Немският лечител сравнява хората с акумулатори, които отдават енергия в ежедневието и постоянно трябва да се зареждат. За да се зарежда, човек трябва да вярва в доброто и да има волята да бъде здрав. Благотворните вълни са навсякъде около нас и трябва само да се приемат, призовавал той.

 


Закон за здравното осигуряване от 1 юни

 

Длъжниците могат да разсрочат вноските до края на 2006 г.

 

Още не са ясни документите за българи, пребивавали в чужбина

 

Здравната каса още чака указания какви са необходимите документи, които трябва да подадат български граждани, били извън страната повече от 183 дни през една календарна година за периода от 1 януари 2000 г. до 31 декември 2004 г., научи "BG Север". След като необходимата документация бъде посочена, тези българи, дължащи здравноосигурителни вноски за своя сметка за времето, прекарано в чужбина, ще бъдат освободени от задължението за внасянето им, ако не са направили свободен избор на изпълнител на медицинска помощ, сключил договор с РЗОК, предвиждат измененията в закона за здравното осигуряване, влезли в сила от 1 юни 2005 г. Новият нормативен документ е обнародван в бр. 45 от 31. 05. 2005 г. на Държавен вестник.

Според измененията лицата, които дължат здравноосигурителни вноски за своя сметка до 1 юни 2005 г., могат да поискат разсрочване на плащането на задължението до 31 декември 2006 г., ако от 1 октомври 2004 г. до 31 март 2005 г. имат средномесечен доход на член от семейството 200 лв. включително. За да могат да се разсрочат, задълженията им трябва да надвишават сумата от 50 лв.

Когато лицата отговарят на изискванията за разсрочване на вноските си за здраве, те трябва да подадат в срок до 31 октомври 2005 г. в териториалните поделения (ТП) на Националния осигурителен институт (НОИ) молба-декларация по утвърден от управителя му образец. Задължението се разсрочва от датата на подаване на искането с решение на ръководителя на ТП на НОИ. В решението се вписват размерът на задължението, крайният срок за издължаване и общата дължима сума. Един екземпляр от решението се дава на длъжника.

При определяне на дохода се вземат предвид всички брутни доходи на семейството, които са облагаеми по Закона за облагане на доходите на физическите лица, както и получаваните пенсии, обезщетения, помощи и стипендии, с изключение на месечните добавки, изплащани по Закона за интеграция на хората с увреждания, добавката за чужда помощ, стипендиите на учащите се до завършване на средно образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст, както и помощите, получени по Закона за семейни помощи за деца.

Здравноосигурителни вноски на лица, които ги дължат за своя сметка в периода до 1 юни 2005 г., нямат лихва за периода от 1 юни 2005 г. до 31 декември 2006 г., предвижда законът.


Увеличава се броят на тъканните донори

 

В Университетска многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) "Д-р Георги Странски - Плевен, която работи по програмата за тъканни трансплантации в сътрудничество с Тъканна банка остеоцентър България и Евроатлантическият трансплант алианс, само за първите пет месеца на годината са направени 48 експлантации на тъкани от починали пациенти. През цялата минала година реалните донори са били 62, като два от тях са органни. Благородният жест на близките, даващи съгласие за донорство, е високо хуманен, изпълнен с човещина и желание за спасяване на човешки живот или намаляване на човешко страдание, заяви Даниела Гонкова, специалист по протокол и връзки с обществеността в УМБАЛ. При един от последните случаи в плевенската болница близките на починалия донор дарили и всички тъкани, които след високотехнологична обработка под формата на алографт-продукти ще се използват за транспалантация на нуждаещи се пациенти. Донорското семейство дарило и целево отпуснатите средства за постмортални грижи с желание да бъдат използвани за неотложни нужди на други пациенти.


 ЖЕНАТА


Лято в жилището

 

Слънчеви нюанси за ведро настроение

 

Морските тонове придават на банята ви изключителна свежест

 

Лина ПАВЛОВА

Предвкусвате сладостта на летния отпуск. Нямате търпение да дойде времето, отделено за почивка. Внесете това чудесно, топло усещане и в своя дом. Имайте предвид, че нюансите въздействат силно върху емоционалното ви състояние.

Обикновено големият проблем е да съчетаете собствените си идеи с модните тенденции при обзавеждането. В момента актуални са някои доста смели цветове - неон, тъмносиньо, отровно зелено, оранжево. Действително тези багри биха имали изключително екзотичен и освежаващ ефект, ако само отделни детайли от обзавеждането са решени в тях. Бързо обаче биха уморили възприятията на всеки, ако цели зони от жилището са боядисани в тези нюанси.

Изборът на цвят зависи от предназначението на стаята. В детската трябва да се избягват тъмните, мрачни багри, които уморяват възприятието на малчуганите. Светлите пък създават усещане за простор.

Топлите тонове в интериора създават комфорт и уют. Не се колебайте за жълтото и оранжевото. Трябва обаче винаги да се внимава. Така например прекалено големите пространства, боядисани в червено, създават агресивна обстановка. По-добре е в случая червеното да се използва само за отделни акценти - стол, рамка на огледало, настолна лампа.

Зелените тонове винаги действат успокояващо и премахват умората. Синьото пък охлажда прекалено емоционалните личности - подходящо е за спалня или детска стая. Този цвят носи полъха на вятъра и свежия въздух. По-наситеното сиво-синьо отразява светлината и е по-подходящо за офиса.

Светложълтото, кремавото или светлокеремиденото са запазени цветове за класическия стил. Често се използват и за модерно обзавеждане. Предимство на жълтото е, че лесно се комбинира с всички останали цветове.

 

Ето и някои идеи за комбинации на цветовете:

* Банята отдавна си извоюва почетното място за почивка и релакс. Морско сините тонове ще й придадат изключителна свежест и усещане за чистота. За целта използвайте специални водоустойчиви бои. Чистите акрилни бои изсъхват бързо, лесно се измиват и сa устойчиви на влага и петна.

* Искате да усещате полъха на морския бриз и във вашата спалня? Комбинацията от бели и морско сини тонове придава лятно настроение във всяка спалня и се грижи за успокояващата атмосфера. Оцветете старите мебели и коридорите в бяло, за да постигнете творчески стил, типичен за източното крайбрежие.

* Почти всяко дете е щуро и енергично. Ето защо ако обзаведете стаята му в свежо зелено и синьо, тя бързо ще стопи излишната умора и напрежение. Ако пък вашият малчуган е по-ленив и бавен, не се увлича по физическите натоварвания и не е склонен на силни емоции, тогава по-добре изберете интериор в топло жълто или дори оранжево.

* Възможностите, които предоставя зеленото, са неизчерпателни. Тоновете на зеленото се асоциират с цветовете на живата природа. И както багрите в природата съществуват в идеална хармония, така и в интериора на един дом могат да се направят успешни комбинации. Топлото зелено на стените в спалнята например придава аристократично звучене на бялата рамка на леглото.

* Всички нюанси на лилавото също пасват добре на студените тонове. Този цвят е доста ексцентричен и мистеризозен, така че не бива да се прекалява с него. В противен случай може да доведе до потиснатост и тревожни мисли.

* Кафявото - цветът на земята, се съчетава доста добре с топлите цветове, но с него лесно може да се създаде монотонност на интериора. Добре е да се използва в комбинация със светложълто и бежово. Често се асоциира с просперитета, затова е подходящ за обзавеждане на офиси.


Създайте удобство в гостната

 

Лили АТАНАСОВА

Стаята за гости не е толкова важна за един дом, колкото например кухнята. Затова обикновено я пренебрегваме. Ако често приемате гости, които остават по-дълго, може да помислите как да направите престоя им по-удобен.

1. Съживете стените и пода

Първо огледайте състоянието на стените и пода. Дали боята не е твърде избледняла или тапетите вече не изглеждат много добре. Най-евтиният и лесен начин да промените обстановката е да пребоядисате всичко. Помнете, че неутралните или топлите цветове са най-дружелюбни за гостите. Искате ли да сложите нови тапети, изберете хубав мек десен с по-семпъл фриз. Ако килимът е износен или е на петна, замяната му с нов напълно ще промени атмосферата в стаята. Ако още е в добра форма, може би ви трябва само едно професионално почистване. Имате ли дюшеме, може да добавите малка черга или килимче, за да придадете малко топлина.

2. Създайте цветова схема

След като изберете основните цветове за стаята, опитайте се да се съобразите с тях, когато поставяте завеси, чаршафи, покривки, възглавнички и други подобни аксесоари. Добре съчетаните нюанси в елегантна комбинация ще накарат гостите ви да се почувстват по-специални.

3. Осигурете пространство за вещите на гостите

Никой не обича да живее, сякаш всеки момент ще си тръгне, защото дрехите и принадлежностите му са в куфара. Независимо от дължината на престоя на гостите е важно да освободите място за техните дрехи и лични вещи. Освободете едно-две чекмеджета и място в гардероба, за да има къде посетителите ви да приберат принадлежностите си. Добре е да поставите и някои основни тоалетни аксесоари и чисти кърпи в едно от шкафчетата.

4. Помислете за достъп до банята

Далече ли е банята от гостната? Ако е така и разполагате с повече пространство и по-голям бюджет, може би не е лоша идея да преустроите част от стаята в баня. Гостите ви ще бъдат наистина доволни, а ако идват често, ще се чувстват наистина у дома си.

5. Не забравяйте ма-лките подробности

Понякога именно детайлите са най-важни. Всяко едно от следните удобства ще бъде оценено по достойнство от гостите ви - будилник, телевизор, радио, телефон, цветя в саксия или свеж букет във ваза, книги или нови списания. Доверете се на интуицията си - помислете за нещата, които на вас ви харесват, когато сте на гости и пробвайте да ги включите в обновяването на гостната.


ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2005

 

Грижата за безработни, социално слаби и пенсионери не трябва да бъде по метода на Робин Худ

 

Обръщение на водача на плевенската листа на НДСВ Милен Велчев при откриване

на тематичната седмица Икономическо ежедневие

 

Обещахме ви, че всяка седмица от кампанията ще се фокусираме върху един важен аспект от българската действителност. Миналата седмица се спряхме върху необходимостта от реформи в системата на образованието.

Преди да пристъпим към темата на днешната пресконференция, а именно икономическото всекидневие, бихме искали да поговорим за най-важното политическо събитие от последните дни. Това без съмнение е изявлението на премиера, че прогнозите за бъдеща червено-жълта коалиция са безпочвени манипулации. Експертите на НДСВ ясно и категорично разкритикуваха програмата на БСП още при обнародването й. Обещанията, с които БСП се ангажира пред избирателите си, са вредни и опасни за България. Ако БСП дойде на власт, единственият шанс на страната ни да продължи напред, е ако социалистите от сега се ангажират да не изпълняват своите обещания. За съжаление, историческият ни опит ни кара да подозираме, че те не биха проявили такава национална отговорност. На тези от вас, които не вярват на думите ни, ще препоръчаме да препрочетат програмата на БСП от 1994 година.

НДСВ осъзнава своята отговорност на основна политическа сила в пространството център-дясно, която единствена има силата и опита да спре едно евентуално ляво управление. БСП е нашият основен опонент на тези избори.

Нека сега се върнем към предварително обявената тема на днешната пресконференция - а именно икономическото ежедневие. Невъзможно е да говорим за икономическия растеж на България в последно време, без да споменем едно извънредно важно условие, което направи този растеж възможен - за първи път от началото на прехода, именно по време на нашия първи мандат, бизнесът в страната бе освободен от прангите на управляващата партия и държавата.

За изтеклите четири години минималната работна заплата нарасна от 85 на 150 лв. Данъците бяха намалени наполовина. Външните инвестиции за 4 години надхвърлиха 4 млрд. евро. Държавният дълг бе намален с близо 6.5 млрд. лв. Кредитният рейтинг на страната бе повишаван 15 пъти.

Днес едва ли има образован българин, който да не си дава сметка, че съществува един единствен начин за повишаване благосъстоянието в обществото. И този начин се нарича подкрепа за бизнеса и окуражаване на личната инициатива. Ще станем по-богати единствено и само ако произвеждаме повече и по-добре. Именно затова нашето правителство изпълни ангажимента си рязко да намали данъците. По-ниски данъци означават повече работни места, но и по-голям доход, който да остава в джоба на работещите хора. По-ниски данъци означават разширяване на средната класа - едно явление, характеризиращо модерните общества, към които се стремим, и за което у нас заговорихме едва по време на нашия първи мандат.

Нашите опоненти от левицата напротив, предлагат една стръмна скала на данъчното облагане, като оправдават това свое намерение със социалната си програма. Обичайната за нереформираните левици склонност към елементарно преразпределение на благата не е средството за решаване на социалните проблеми. Ние добре знаем, че грижата, която държавата дължи на пенсионери, безработни, социално слаби, самотни майки, не се решава със средствата на Робин Худ. Не и днес, не и в съвременното общество. Тази грижа се осъществява с помощта на модерните лостове на държавни програми за подпомагане, както и не на последно място, благодарение на по-висока събираемост на дължимите данъци, митническите приходи и други. За четири години ние рязко увеличихме приходите по тези пера в държавния бюджет. Несравнимо повече хора плащат честно и почтено данъчните си задължения, не на последно място, защото са осезаемо по-ниски. Ние не само ударихме контрабандата, но и спряхме потока на куфарчета от митниците към партийните каси и насочихме приходите единствено към държавния бюджет. Затова знаем, че без да вдигаме данъците, държавата ще разполага с възможности да полага грижите към тези, на които го дължи.

Политиката, която НДСВ предлага, е либерална политика, правена със сърце и грижа едновременно за бизнеса и предприемчивите, както и за онези наши съграждани, които имат нужда от социална подкрепа.

Не на последно място, нашето правителство доказа, че държавата може да реагира бързо и гъвкаво като добър мениджър. Способността си да реагира гъвкаво и бързо, държавата доказа и тази седмица, когато спешно бе намерен начин да се отпусне държавна помощ за покриване на щетите от наводненията в Северна България.

Някои представители на политическата класа се опитват да превърнат реалния политически дебат преди тези избори в надпревара по персонални атаки и заяждания със съмнителен вкус. Това не бива да става. Тези избори са от огромно значение за бъдещето на България, за бъдещето на всеки българин като достоен гражданин на страната ни и на Европа. Убедени сме, че българското общество ще направи своя разумен и информиран избор на 25 юни.


Анкета

 

Мислите ли, че високо образованите и квалифицирани специалисти трябва да плащат по-висок данък за доходите?

 

Мария Георгиева,

търговски работник:

Според мен всички трябва да плащат еднакви данъци, разбира се, ставките да се определят спрямо доходите. Но не тежестта да пада на по-образованите хора.

 

Дамян Кирилов,

безработен:

Мисля, че данъците трябва да са еднакви за всички хора. Това е.

 

Боряна Александрова,

начална учителка:

Не, не смятам, че по-квалифицираните хора е нужно да дават повече на държавата. Смятам, че дори би било добре да бъде обратното.

 

Димитър Илиев,

земеделски производител:

Нямам такова мнение. Защо трябва да бъдат облагани с по-голям данък? Тези, които получават повече пари, а те най-често са в сенчестата икономика, те могат да плащат повече. А то бедните хора, какво да им искаш?

 

Стефан Стефанов,

животновъд:

Всичко зависи от дохода. Все пак хората, които са учили, не бива да хранят тези, на които не им се работи.


 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...


Венцислав Върбанов

Водачът на плевенската листа на коалиция Български народен съюз ще се бори за ревизия на всички скандални сделки - държавни поръчки, търгове и конкурси по европейските програми. Настоява за предоговаряне на квотите по глава Земеделие, защото аграрният сектор е подценен, а интересите на земеделските производители - незащитени.

Венцислав Върбанов е роден на 16 април 1962 г. Министър на земеделието и горите в правителството на ОДС. Бил е два мандата кмет на община Долни Дъбник и заместник-председател на Комисията по земеделие и гори в 39 Народно събрание. Член е на БЗНС - Народен съюз.

Имам опит и воля да отстоявам интересите на земеделските производители

Интервю на Ани БРЕЗОЕВА

- Г-н Върбанов, като бивш земеделски министър и заместник-председател на парламентарната комисия по земеделие и гори в 39 Народно събрание, как ще коментирате сегашното състояние на земеделския сектор?

- От проведените ми срещи със земеделски производители в цялата страна мога отговорно да кажа, че пред хората стоят много проблеми и земеделието е в криза.

На настоящия етап множество дребни и средни земеделски производители изпитват финансови трудности, защото реално те нямат достъп до кредитите и субсидиите, отпускани от ДФ Земеделие и по програма САПАРД. Производителите са принудени сами директно да реализират продукцията си поради липсата на регламентирани места за изкупуване на тяхното производство. Това засяга особено дребните стопани, защото за тях няма създадена пазарна среда. България от нетен износител на селскостопанска продукция е на път да се превърне в нетен вносител. Затова ние от коалиция Български народен съюз смятаме, че е необходимо постигане на устойчиво развитие на земеделието и селските райони чрез преструктуриране на аграрния сектор. Трябва да се изгради радикално нова кредитна политика за подпомагане на земеделските производители и да се създаде конкурентноспособно и експортно ориентирано земеделие, което да е в състояние да издържи на натиска на европейските и международни пазари.

- А какво е мнението ви за създалата се ситуация на пазара на зърно в страната?

- Преди една седмица по време на консултативния съвет по зърното в Министерството на земеделието и горите зам.-министър Бойко Боев е потвърдил, че единствено решение за изход от създалата се ситуация на зърнения пазар е предложеното от мен да се отпусне експортна субсидия, за да може залежалото зърно, което е над 500 хил. тона, да бъде експортирано и по този начин да се освободи пазарът. Това мое предложение беше отправено след многобройните ми срещи със зърнопроизводителите в Плевенски и Разградски региони, но за голямо съжаление никой тогава не му обърна внимание. И ако тогава то беше подкрепено и правителството беше отпуснало по 20 лв. на тон експортна субсидия, щеше да има раздвижване на пазара. Сега обаче каквото и решение да се вземе, вече е много късно. Само след броени дни ще започне прибирането на зърното и се очаква една много добра реколта от над 3,5 млн. тона, като се прибави и залежалото зърно от 500 хил. тона, това ще доведе до напрежение на пазара. В края на седмицата се е взело едно ново решение, а именно за излизане на пазара на Държавния резерв, но не да купува зърно, както бяхме предложили, за да повиши цените на пазара. Държавният резерв излиза да продава 90 хил. тона зърно на цена от 140 лв. на тон. Разбира се сделка не е имало. Но решението Държавният резерв да излезе в тази ситуация на пазара показва едно абсолютно неадекватно и некомпетентно поведение, а може и да се каже, че това е едно безхаберие на управляващите. Не може когато пазарът е задръстен и няма никакво търсене, държавата да се намеси, и то като излиза на пазара не да купува зърно, а да предлага. Държавният резерв трябваше да излезе на пазара и да обяви, че започва да изкупува зърно от новата реколта, и то на цена от 180 лв. на тон. По този начин цените щяха да се задържат и производителите да имат сигурност, че ще реализират продукцията си на добра цена. Сега търговците се възползват от това положение, обикалят по селата и складовете на кооперациите и предлагат цени от 120 - 130 лв. за тон, което е под себестойността. Това поведение доказва за пореден път, че управляващите през всичките тези 4 години не са имали никаква стратегия за развитие на сектора и нямат реална представа за ситуацията на пазара. В рамките на своя мандат управляващите докараха страната до втора зърнена криза. Преди две години кризата беше поради недостиг на зърно. Тогава Държавният резерв изнесе зърно в Румъния и след осем месеца се наложи внос, а сега кризата е породена от натрупалия се излишък в страната и това ще доведе до срив в цените.

- Има ли начин да се тушира тази криза?

- Още преди два месеца предложих да се отпусне експортна субсидия, но за това решение вече е късно, а другото беше Държавният резерв да обяви, че ще запълни своя норматив със зърно от новата реколта при високи цени. Това в момента е единственият правилен ход - държавата да купува зърно директно от производителите на нормални цени.

Ако бяха изпълнени ангажиментите по глава Земеделие до края на 2004 г. да се създаде функционираща интервенционна агенция, сега тази ситуация нямаше да съществува и Държавният резерв да се намесва на пазара.

- Какви са най-големите гафове на правителството на НДСВ във връзка с предприсъединителната политика в областта на земеделието?

- Има огромно изос-
таване в подготовката на България за присъединяване към ЕС особено в областта на земеделието, която е една от най-чувствителните области, в които се водеха преговорите. Между другото, преговорите се водеха по един доста непрозрачен начин, не бяха защитени националните интереси, а да не говорим за интересите на отделните земеделски производители. Съгласно поетите ангажименти до 2004 г. освен, че не е изградена интеревенционната агенция, не е създадена разплащателната агенция, нямаме и интегрирана информационна система в която да има информация за всеки един земеделски производител. Абсолютно задължително е създаването на тези агенции, защото ние не можем да прилагаме европейската практика и да усвоим договорените средства в подкрепа на земеделските производители.

Така че следващато управление ще трябва за година, година и половина да се опита да навакса пропуснатото време в рамките на 4 години. Това е едно голямо предизвикателство и решаването на този проблем ще зависи до голяма степен от конфигурацията на следващия парламент.

- Как оценявате конкретните договорености по глава Земеделие?

- Управляващите твърдят, че са успели да договорят с Европейския съюз най-доброто за аграрния сектор, но то е едва половината от това, което заложихме като програма през 2001 г. Квотите за зърно, мляко, месо и тютюн са орязани, а интересите на производителите на вино, плодове и зеленчуци не са защитени. Като пример мога да посоча следните данни: договореният среден добив за производство на зърно е 290 кг/дка. Даже и за хората, които не се занимават със земеделие е ясно, че тази квота е смешна, имайки предвид възможностите на страната и изкарваните добиви, особено в Добруджа. Броят на договорените крави с бозаещи телета е 15 500 бр., но само в Плевенска област към момента те са 20 000 бр. От предложената по мое време квота за мляко в размер на 2 600 000 л. са договорени едва 976 хил. л. мляко за цялата страна. През 2007 г. страната ни трябва да получи 1,8 млн. евро под формата на директни субсидии за земеделието и подобряване на инфраструктурата в селските райони. Това означава, че всеки селскостопански производител трябва да е добре подготвен, за да могат да се усвоят тези средства.

Има обаче друг парадокс. От многобройните ми срещи със земеделските производители в Плевенски и Разградски региони установих, че те не са запознати с договореностите и как парите от фондовете могат да стигнат до тях. Хората не знаят нито какво ще спечелят, нито с какво трябва да се разделят.

- Може ли да се променят договореностите по глава Земеделие?

- Като водач на листата на коалиция Български народен съюз в Плевенска област на срещите със земеделските производители съм поел ангажимент за ревизия на постигнатите договорки с ЕС в аграрния сектор, за да бъдат защитени интересите и труда на всички. Ще настоявам за увеличаване на квотите за производство на традиционните стоки в страната.

- Как ще се повишат доходите на хората според програмата ви?

- Повишаването на доходите може да бъде постигнато, ако има равен достъп на всички до средствата от европейските фондове и хората знаят къде да търсят парите, които им се полагат.

За пенсионерите, които са работили в областта на земеделието, ще настояваме за увеличаване на земеделските пенсии, тъй като в момента те са най-ниските в страната. Ние предлагаме и въвеждането на добавки за старост към пенсиите на всички навършили 75-годишна възраст.

- Как ще коментирате последните социологически проучвания?

- Що се касае за прогнозите, за мен не е изненада, че коалиция Български народен съюз преминава 4-процентната бариера. Малко закъсняхме с обявяването на нашата коалиция, тъй като тя е нова и до старта на предизборната кампания не можахме да наложим името и имахме малък проблем с идентификацията. Все още някои хора, особено при срещите ми в Плевенско, смятат, че съм в листата на ОДС, но това не е така, защото аз водя листата на Български народен съюз, коалицията между партията на г-н Стефан Софиянски - Съюз на свободните демократи, на партията с лидер г-жа Анастасия Мозер - БЗНС - НС, и г-н Красимир Каракачанов - ВМРО.

- Тези резултати на какво се дължат и каква кампания води коалиция Български народен съюз?

- Ние имаме добра програма и водим балансирана политика. Български народен съюз не води кампания анти, а позитивна, като основната ни цел е да накараме хората да излязат и да гласуват, защото от новия парламент и правителство зависи дали интересите ни в Европейския съюз ще бъдат защитени и дали ще се промени животът им.

В нашата коалиция ние постигнахме абсолютен паритет, всички решения се взимат на принципна основа и няма никакви напрежения вътре в самата коалиция или между отделните кандидати. Коалиция БНС е подкрепяна от много млади хора, защото в нашите листи кандидат-депутатите са предимнно млади и образовани хора, специалисти в различни области.

С нашата кампания ние се опитваме да наложим вижданията си и предложенията ни за решаване на проблемите и се надявам, че по този начин ще можем да привлечем хората, които все още се колебаят да ни подкрепят на изборите.

- Какви са конкретните ангажименти, които поемате за развитие на Плевенска област?

- Програмата на коалиция Български народен съюз за развитието на Плевенска област предвижда изпълнение на проекти в областта на селското стопанство и развитието на селските райони. Ние сме единствената политическа сила, която има разработена стратегия за развитие на земеделието и селските райони. Ще продължим започнатия от нас преди 4 години проект за построяването на модерни тържища и пазари на едро за селскостопанска продукция с финансовата помощ на ЕС.

Целта ни е да подобрим пътната и пазарна инфраструктура, като пълноценно използваме уникалните предимства на региона. Ние ще работим за увеличаване на инвестиционната активност на бизнеса в областта чрез намаляване на данъците и облекчаване на лицензионните и митнически режими. Друг наш приоритет е изграждането на нова водоснабдителна мрежа в областта и на язовир Черни осъм, както и превръщането на Плевенска област в център на аграрната наука.

Аз мога да бъда полезен с опита, който имам, и волята да отстоявам интересите на земеделските производители от Плевен.

Смятам, че българинът заслужава повече от това, което управляващите му предлагат в момента.


 АРТСЕДМИЦА


Майстори на словото дариха 500 тома на библиотеките

 

Иван Гранитски представи в "Ростов" най-новите произведения на Дончо Цончев, Лиляна Стефанова,

Евтим Евтимов, Вили Цанков, Виктор Пасков и Панчо Панчев

 

"За Коалиция за България културата е въпрос на национална сигурност. Тя създава стойности, които далече надхвърлят пазарните измерения. Културата е инвестиция в бъдещето на силна България в обединена Европа. Затова за нас отношението към културата не е въпрос на предизборна кампания, а на стратегия." С това уверение народният представител Румен Петков откри срещата на цяла плеада български творци с плевенчани. Писателят и кандидат-депутат Дончо Цончев продължи мислите на Петков с присъщото си чувство за хумор. Домакин на срещата бе шефът на хотел "Ростов" Васил Антонов, а директорът на издателство "Захари Стоянов" Иван Гранитски представи гостите. Лиляна Стефанова, Евтим Евтимов, Вили Цанков, Виктор Пасков и Панчо Панчев не се поколебаха да подкрепят със своя огромен творчески авторитет кандидатите на левицата от Плевен. С помощта на издателство "Захари Стоянов" те дариха 500 тома книги на окръжната библиотека и на библиотеките и читалищата от Плевенски регион. Дарението е поредно за последните четири години. С него книгите на български класици, предоставени безвъзмездно, достигнаха респектиращата цифра 5 000, информира Гранитски. Със съзнанието, че българинът трудно може да си позволи да си купи нова книга, изявеният общественик, литературен критик и писател сподели с аудиторията, че издателството интегрира огромен кръг приятели, загрижени за съхраняването на българския дух. Затова с неукротима воля Гранитски издава всички автори и не спира да обикаля България, за да ги представи на читателя. На срещата трябваше да присъства и писателят Антон Дончев, но бъбречна криза го приковала на легло. Шефът на КДК Никола Попов обеща, че след 10 юни авторът на "Време разделно" ще дойде в Плевен. Именно той си направил труда да изчисли, че обикаляйки страната издателството и неговите автори имат над 1 500 срещи и са навъртели 385 хил. км, което е повече от разстоянието между Луната и Земята.

Признат за безспорен спасител на нашата сегашна култура и литература, Иван Гранитски не спести красиви думи, за да представи всеки един от авторите и неговите най-нови книги на персконференция.

В Плевен от времето на Румен Петков като кмет се установи една великолепна традиция най-големите хора на духа да гостуват в града и да стигат до все повече от своите почитатели. Ние отново сме тук, за да подкрепим тези достойни български мъже - Румен, Дончо, Ревизоро и Васко Антонов, каза той. Гранитски призна, че за Дончо Цончев да се говори в Плевен е все едно човек да отиде в Тула със собствения си самовар или в Париж със собствената си любовница. Нарече го една от легендарните фигури в съвременната българска литература. Сред последните му книга, издадени от "Захари Стоянов", е "Перата на индианците" със 102 избрани разказа, която е илюстрирана със собствени рисунки. Под печат е том с избрани повести и разкази.

Лиляна Стефанова - легендарната наследничка на духа на Багряна и Дора Габе и най-мащабната фигура в женската поетическа вълна, в момента довършвала един скандален в добрия смисъл на думата автобиографичен роман, в който описва невероятния си живот и контакти и връзки с писатели от цял свят - от Америка до Русия и от Китай до Бразилия. Наскоро пък излязла нейната прочута трилогия "Вулканите на Мексико димят", "Една есен в Америка" и "За Япония". Тя е автор на повече от 50 книги с пътеписи и проза. Избраните й творби в "Бях, за да бъда" и най-новата й книга с драматични стихотворения "Пребродих дни на мъка" също са сред дарените.

Легендарна фигура и любимец на хората от 6 до 66-годишна възраст, каза Гранитски за Евтим Евтимов. Поетът бард и трубадур рецитира запалено свои творби за виното и жените, станали отдавна хитови песни от репертоара на Веселин Маринов по музика на Тончо Русев. Феновете на поета получиха автографи върху най-новите му томчета с поезия "Жени, целунати от Бога", "Вино и любов" и "Причастие за влюбени".

Един от най-превежданите автори в Европа и света, известен напоследък с делото си срещу министерството на културата - Виктор Пасков, разказа интересни случки от живота си в Германия, Франция и Холандия. За да дойде в Плевен, той зарязал ангажименти в Хамбургския театър. В момента неправомерно уволненият директор на българския културен музей в Берлин довършва романа си "Хелена", който щял да има славата на "Алилуя", предсказа Гранитски. Въпросното заглавие ще бъде преиздадено през лятото в защеметяващия тираж 175 хиляди, иформира още той. Пасков обеща на всички в залата да заведе дело персонално срещу Абрашев заради престъпно безотговорното му отношение към културата.

С почитатели разговаряха и драматурзите Вили Цанков и Панчо Панчав. Митологизираното в общественото съзнание име Вили Цанков, наречен удачно естетически човек-оркестър, напоследък се свързва с последната му книга за режисьорската концепция на "Хамлет". Според капацитети в писателското майсторство и театрално можене тя е най-дълбокият и проникновен прочит на гениалната Шекспирова пиеса. През последните 7 - 8 години той изненадва интелигентната публика с друга страна на своя талант - прозата. Последната му книга е "Цинобър" с избрани психологически разкази. Под печат е "Вавилонски кули".

Последната издадена книга на драматурга Панчо Панчев и детския писател дядо Пънч е "Магарешки мечти" с басни. Творецът с разнороден талант, чиито пиеси са играни в много страни, с присъщото си чувство за хумор издекламира пред публиката свое детско стихче за жълтата круша, писано преди 30 години, но много актуално за нашата съвременност.

Като скромен и коректен човек Гранитски остави представянето на последната си внушителна стихосбирка "Атлантида" от 400 страници с твърди корици за финал. Съвсем скоро той пак ще е в Плевен, за да каже хубави думи за писателя Антон Дончев.


Поетът Недялко Йорданов:

 

Синът ми ще съди Слави Трифонов

 

"Моят син Недялко Недялков според мен не издава жълта преса. Вестник "Уикенд" е един много авторитетен, много хубав вестник. В момента прави един национален конкурс за поезия "Ерато", всеки ден пристигат над 50 писма - едва смогват да отговарят. Във вестника има много интересни неща, спомени, автори. Скоро имаше интервю със Светлин Русев. Това ако е жълта преса..."

Това каза за "BG Север" известният със социално ангажираните си стихове поет Недялко Йорданов. Според него синът му Недялко Недялков, който също пише поезия, публикува достоверна информация, а не лъжи. Медийният шеф бил възмутен от нападките и щял да отговори по подобаващ начин на Слави Трифонов не само чрез вестника си, но вероятно и чрез съда: "за обвиненията, за показването нееднократно на неговата снимка в шоуто, наричайки го утрепка, утайка на обществото." Бащата добави още, че това са подсъдни неща, които не може да си позволява да прави водещият на най-популярното шоу в България. За съжаление той бил доста изненадан и възмутен от начина, по който били направени изявленията. "По времето на Костов, когато ограничаваха свободата на словото на Слави, аз бях един от тези, които го подкрепиха. Тогава главен сценарист беше Любен Дилов-син. Но оттам нататък мисля, че шоуто върви надолу. И колкото по-надолу върви, толкова повече расте самочувствието на водещия", коментира Недялко Йорданов.

Новината за почитателите му в Плевен е, че само преди 3 дни - на 7 юни, се състоя представянето на най-новата му книга в НДК. Това е мемоарният роман "Здравей, Аз". В него авторът е включил свои спомени, документи и писма до 1970 година. В момента пише втората част на произведението. Съвсем наскоро излезе и стихосбирката му "Не остарявай, любов", събрала над 200 любовни стихотворения от 1977 г. до днес.

В творчески аспект Недялко Йорданов се намира точно в етапа, в който преосмисля миналото си. Уж неговото, а всъщност миналото на България. Разказвайки това, което е преживял, той се опитва да даде една достоверна картина на това време, в което живеем сега и в което сме живели преди. Оценката предполага субективизъм, но той ще се стреми да бъде обективен с ясното съзнание, че това все пак е някакъв документ, който ще остане.


Изложба

 

Красим Ненов се докосва до отвъдното

 

Химикът търси съвършенството чрез женски образи

 

Хората като Луната имат и неосветена част. Но във всеки има светлина, слънце, което трябва да бъде показвано, убеден е художникът Красим Ненов, който откри изложба на 7 юни в общинската галерия. Точно 70 са показаните маслени работи. Той самият смята, че силата на въздействие на картините му се ражда от неговата искреност, вплетена в платната. Така мислят и известни плевенски и национални капацитети. Професията му е съвсем различна от фината настройка, която изисква изкуството - той е инженер химик и работи като старши експерт по опасни вещества в РИОСВ. Тази финансова необвързаност с рисуването му дава възможност наистина да твори. В процеса на търсене и откриване на точните изразни средства той е учител сам на себе си. Затова нещата стават по-бавно, но качествено. Втората му самостоятелна експозиция е и неговият подарък за неговия 50-годишен юбилей.

Красим отдавна е открил, че рисуването е такава огромна част от същността му, че ако се отдели от него дори само за два дни, започва да се чувства натоварен. Времето по правило не стига и го превръща в "неделен художник". Тогава домът му става ателие, в което се раждат впечатляващите му българки. Извадени от иконите, те нямат възраст. Събират в очите си цялата нежност, мъдрост и жертвоготовност на българската жена от някога до днес. Но истинското им обаяние няма нищо общо с материалното. То е в намека за един друг, невидим свят, но силно осезаем за хората с отворени сетива. От него извира истинската мощ на българката, с която омагьосва.

Дълго авторът търсил най-категоричния начин, за да пресъздаде именно това. И го открил - в размиването на контурите във фона. Така безплътни и светли неговите българки изплуват прозрачно обаятелни сякаш от нищото. В топли, ненатрапчиви охрени тонове те се врязват в съзнанието. Експериментът довел Красим до съвършенството на профила, създаден с непрекъсната линия. Учи се от грешките си, така открива и себе си и запазва своята самобитност.

Иконите му също са различни - живописни изображения, близки до живота, одухотворени и красиви.

Посланици на друг свят - хармоничен и истински. Не сковани от канона лица, а духовни образи, които са наши закрилници. Така живи са и натюрмортите му. Любимите цветя в картините му са калите - бели, чисти, символ на началото, препратка към съвършенството и вечността.

Красим планира да направи опити и в пейзажа, които се надява да са успешни. Тя, надеждата, обединява всички хора, а творчеството на всеки е послание към някого, разсъждава той. Когато създава красота, знае, че дава своя принос за това духовното пространство на Плевен да се разширява, а това е много.


Проклятия

 

Писател изследва кармични убийства в с. Радишево

 

Атанас Славчев претворява сънищата си в миниатюри

 

Село Радишево е рекордьор по битови убийства в страната. Синове убиват бащите си, майки децата си. Но има някаква много злокобна закономерност в начините на убиване. Оказва се, че синът на убиеца е убит след време по същия начин, по който бащата на убиеца е убил. Тоест по кармичен път всичко се връща, твърди писателят Атанас Славчев, който от години проучва битовите убийства в селото. Те ще му дадат материал за книгата "Проклятия", която замисля от доста време.

Разработвайки тази златна мина, както я нарича, писателят реализира своята най-голяма мечта. Част от тези проблеми вече е застъпил в сборника си с разкази "Майките, майките".

Първата му творба "Сънища на един морски вълк" с разкази и миниатюри се оценява от критиката, а и от него самия като най-добра. В нея описва любовни авантюри в аз-форма. Славчев е автор и на сборника с фейлетони "Под маската на Ал Капоне" и на пътеписа "От изстрадала Родопа до вградена Гергана", който преди години печели конкурс на в. "Поглед".

Той е член на плевенското дружество на писателите, а отскоро е поканен за член и на Съюза на независимите писатели от председателя му Марин Кадиев. 10 години писателят, който в момента преподава в с. Радишево, е бил учител по български език и литература в Родопите. Времето, прекарано там, му дава възможност за преоценка на постигнатото. Многото публикувани негови творби в местни и национални периодични издания остават зад гърба му. Решава всеки ден да изживява така, все едно му е последен. Разсъждава много върху смисъла на собствения си живот и на съществуването като принцип. Идейните му търсения правят рамките на хумора тесни за него, а разказа - дълга форма на изразяване. Мисля, че творецът трябва да умее с малко думи да казва много, споделя Славчев. Така стига до миниатюрата, богата на експресивна лексика, която вълнува силно. Последната е нарекъл "Сълза за куманите". Историята на българите, към която е пристрастен, му дава и други сюжети. В много от творбите си развива и идеята, че смъртта осмисля живота. Те често са провокирани от някакво съновидение, което облича в художествена форма. Понякога стигам до диаболизъм, но не искам да повтарям Светослав Минков. По-скоро само хвърлям мост към диаболизма, анализира той.

Славчев е убеден, че единствено изкуството осмисля истински човешкото съществуване. Дано да ми стигне животът, за да напиша всичко, което искам. Ако човек остави изкуство след себе си, духовната му смърт никога не идва. Той не е забравен, а е увековечен чрез създаденото, убеден е Атанас Славчев.

 

Огънят

Мъчех се да стъкмя огън. Невъзможно - валеше дъжд. Мокри клони и дървета. Изстиваха бедрата. Ръцете. И сърцето. Тогава влязох в гробището. Посрещна ме гробарят. Той бе такъв, какъвто го виждах по филмите. И в сънищата си - прегърбен и стар, с два зъба на горната челюст, с жълт пламък в очите. Представих му се. "Спаси ме - казах - простивам." Беше вежлив. И добър. Накладе огън. Дъждът не гасеше неговия огън. От гробовете събираше гнили дървета. Дърветата бяха мокри, но горяха. Но не вземаше от всички гробове, а само от някои. Погледнах го - той ме разбра и отговори: "Огънят на тези, които са горели през живота си, не се губи. Огънят на буйно горелите остава..."


 МИТНИЦА


Наскоро излезе от печат третата книга от трилогията "Митница" на бившия шеф на българските митници Емил Димитров - Ревизоро. В няколко поредни броя "BG Север" ще публикува откъси от книгата с любезното съгласие на автора.

 

Конвой

 

Емил ДИМИТРОВ

Пренасянето на наркотиците бе първата сериозна задача, възложена от мен на новата дирекция на наркотрафика (ДМРРН). Или операция "Конвой".

Когато на границите разкрият дрога, тя се пренася в местното следствие, а след като минат делата, отново се връща за унищожаване. На Запад не е така. Там, като заловят дрога, следствието взима контролни проби и въз основа на тях върви процесът. В съда се носят контролните проби - няма един камион наркотици да внасят в съдебната зала. Но у нас така е прието. Докато не се произнесат присъдите, дрогата я пазим. Взети са проби, дадени са за лабораторен анализ, изчислена е стойността по съдебни цени на цялото заловено количество, но стои в склада. Може и години да минат, докато се разреши унищожаването им...

Дрогата е голямо бреме и за митниците, и за следствието - специални грижи, отделни помещения, вентилация, описи, охрана. Конфискуваният оцетен анхидрид обикновено на втория месец или най-късно на втората година започва да тече от тубите или варелите, в които е заловен. Изпарява се, смърди - голяма беля. Зор да ги заловиш, зор докато ги пазиш или унищожиш.

Законът бе такъв - дрогата или в следствието, или в митницата. Никой друг няма право да съхранява или транспортира наркотици на територията на държавата. В София за съхранение на наркотиците има специално изграден склад. С охрана, пушки, СОТ, решетки. Наркодирекцията отговаря за него. Освен този склад имахме и още един в сградата на бул. "Мария Луиза". Той бе за конфискувани лекарствени средства, съдържащи наркотични съставки. Ние трябва да съхраняваме цялото количество, но заради липса на достатъчно място, половината наркотици ги изоставяме в следствието. И не бързаме да ги прибираме, тъй като нямаме къде да ги държим. Складовата камера винаги е пълна с дрога. Толкова пълна, че малките пратки все още ги държим по граничните митници или районни следствени служби.

Дрогата, за разлика от стоковата или валутната контрабанда, има и друг проблем. Непрекъснато съдилищата из страната пращат заявки да им предоставяме като веществени доказателства определени количества. Ние ги пратим под охрана, те отменят заседанието. Там да го оставиш лошо, да се разкарваш през месец по заседания, пак не иде - бензин нямаме. Трябва цяла организация да се занимава само с това. Цялата дейност по борбата с наркотрафика е страшно скъпа, а приходи никакви.

Най-многото дрога, разбира се, е в Свиленград. В продължение на 20 години тук се залавя най-голямото количество наркотици в Европа, а някои години и в света. По филмите гледаме наркокартели Кали, Меделин, цяла армия се бори в Колумбия, ЦРУ спецчасти праща в джунглите, хеликоптери, сателити, радари, а накрая Капитан Андреево, България с най-много разкриваемост.

Отвсякъде ни завиждат, отникъде не ни помагат. Подхвърлят ни нещичко колкото за очи. Държавата не дава пари, а групировките притискат служителите от наркотрафика. Работата, освен опасна и тежък физически труд, бе и неблагодарна. Максимална награда за разкривател - три заплати годишно. При това ти ги облагат, та не остава и една заплата и половина накрая - 300 - 350 лева получаваш за разкрити един тон наркотици за поне 200 млн. долара. И то не всяка година.

В "Града митница" са най-добрите следователи по наркоделата. Местният шеф на следствието бе като часовник. На 15-ата минута след разкриването бе на границата да поеме случая.

Следствието се намира в сградата на полицейското управление. Две министерства една сграда делят.

- Димитров, помогни бе, човек - обадил се бе началникът на местното следствие. - В следствения арест имам 5 нормални килии. Всеки ден имигранти, бежанци, крадци, контрабандисти - килиите в ареста все пълни. Една жена да прибера и няма къде да я затворя. Събирам мъжете по няколко накуп, за да освободя килия за жените. Ето сега и шкафовете в коридора с наркотици сте ми напълнили. Един тон дрога в коридора държа. Нямаме възможност за повече. Ако твоите разкрият още една пратка и ще трябва по кабинетите на следователите да я складирам.

Приятел - обещах му да помогна. Ще разтоварим от наркотици следствието, използвайки случая да обучим нашите хора в новите им задължения.

 

Подготовката

Една операция по пренасянето на наркотиците за мащабите и поради особеностите на България трае по 8 - 9 часа. Родината ни е голяма, ако я прекосяваш открай докрай с такъв опасен товар. Но е малка, за да може да го направиш със самолет. То и в Свиленград летище няма. Ако ползваме някое във вътрешността, пак охрана ми е нужна.

И с хеликоптери не може. Не ни се полагат по щат. Трябват поне два. С един не става, а да наемем два означава целия бюджет да похарча. Пък и дрога с частен транспорт да се превозва, самият аз не бих подписал нареждане.

Трябват поне три мобилни групи, два фургона, пилотна кола, още една да затвори движението отзад и някакво отцепление по пътя, което за такова дълго трасе трябва да е поне 10 автомобила. На този етап това го нямаме. На Запад им е лесно, имат си правила, включват голям ресурс, но у нас това не е регламентирано. Рискът да ни гръмнат, ако разберат, че караме стока за 150 млн. долара, е голям, но момчетата са навити и искат да започнем процедурата.

Включвам и полицията. Към 16 часа отивам при генерала на Националната полиция в ДНСП на Лъвов мост.

- Генерале, трябват ми няколко барети от твоята група. Операцията е бойна и учебна едновременно. Започваме утре призори и приключваме около обяд. Ще бъде на територията на Южна България.

Генералът е сговорчив - къде ще ходи, та няма да даде. Неговият брат е мой служител в наркотрафика на една от границите ни. Уговаряме се утре сутринта в 6 часа баретите да са в готовност в дирекцията. Никакви грами до РДВР-тата или предупреждения по КПП-тата. Пълна тайна.

 

Операция "Конвой"

В пет и половина сме в агенцията. Оперативка, поставяме задачите. Всички без мен са в полицейските униформи на наркотрафика. Черни маски с надпис "Customs", оръжие и муниции в изобилие, радиостанции. Подсигурени са трите мобилни групи на наркотрафика - белите "Боксери" на ООН - UNDSP. "Галопер"-а и "Санта фе"-то също са на линия. Наркодирекцията е намерила един бял фургон-транспортер за наркотика, който ще се кара от директора на оперативния център майор Церковски. Следващия път той ще ръководи подобни операции.

Церковски е бивш началник по борбата с масовите безредици. Повечето барети, които днес ще ползваме, са негови колеги или подчинени. Разпознават го дори и с маска на главата. В дирекцията се разпределяме по колите така, както ще пътуваме с товара. Нека да свикват и да се опознават по пътя. Подписвам и нареждането за операцията. Без тоя документ баретите не могат да излязат - според него съм им началник, но не мисля да се намесвам и да командоря.

Колоната тръгва към Лъвов мост. София още спи, няма никакво движение. Първа спирка "Макдоналдс", Пазарджик. В първия джип сме двамата с началника на баретите. По пътя екипите тренират позивни, сверяват каналите и си говорят глупости - коя мацка как ги изпреварила и на кой колата била по-строшена от тази на колегата му. Непрекъснато върви престрояване и охрана на транспортера. И президентът е нямал такава охрана. Движим се с нормална скорост, оставили сме крайното платно за бързаците, а ние сме блокирали средното платно. Аварийната лента е само за Церковски. Той се вози заобиколен в полукръг от боксерите на наркодирекцията, а "Галопер"-а пази отзад.

От тунел "Траянови врата" нататък ползваме само радиоканала на баретите. Някой недогледал и дублирал съседната на наркоотдела честота в Пловдив с общинската полиция и сега си пречим взаимно. Ако честотата ни бе останала празна, можехме да прехвърлим сигнала от София директно в Свиленград. В София каналът е включен само на подслушване. Те ще ни чуят, ако се включим. Радиочестотата на времето ни е дадена като национална. Имаме изградена четириканална мрежа по всички граници, но после всичко е разрушено най-душмански по време на ембаргото.

Спираме зад "Макдоналдс". Намеренията ми са аз като цивилен да сляза да купя храна. Но става съвсем друго. Докато паркирам и сляза, митничарите са се изсипали вътре. Заедно с тях са тръгнали и баретите. Влизам в момента, когато персоналът вече е готов да дава парите без бой на влезлите двадесетина маскирани и тежко въоръжени мъже.

- Спокойно, идваме да закусим, а не за оборота - шегуват се полицаите с персонала.

Друг път няма да им се случи да видят тези хора.

 

Катастрофата

Имаме малък инцидент преди Харманли. Две коли в насрещното движение толкова се впечатляват от нашите бусове, че вместо пътя, нас гледат. Втората удря първата, тя излиза в тревата...

Не можем да се обадим на КАТ, защото по тази честота сме на подслушване. Имаме "Ураган" в ефира. Пълно радиомълчание. Обаждаме се по мобифона в местната полиция уж от името на ударените.

Второто спиране от София е на бензиностанцията в Любимец. Зареждаме колите догоре. Натоварим ли дрогата, никакво спиране до София по бензиностанции или паркинги. Да не се наложи ползването на обиколни маршрути, но каквото и да стане, керванът не спира.

С началника на баретите продължаваме и влизаме в Свиленград. Той е с маска и включен микрофон. Останалите се придвижват бавно към паркинга зад хотела и чакат указания. Оперативният работник, който трябва да ни поеме, го няма, така че се налага сами да определяме маршрута до районното. Пред нас точно до пощата е спряла една "Нива" на граничната полиция. Спираме до нея и баретата пита през сваленото стъкло седящия в колата майор:

- Колега, откъде да минем за полицията. - Майорът първо гледа уплашен качулката на баретата и надписите по бронежилетката му, после поглежда към мен. Очевидно ме познава, защото ми кима с глава за поздрав и радостно отговаря:

- Карайте след мен. - И тръгва пред нас. Включил е сирената на покрива, грабнал е микрофона на радиото и съобщава за "гостите", които води със себе си някому. След петстотин метра виждам, че "Нива"-та се насочва по пътя към Капитан Андреево и спирам колата... Очевидно граничарят не ни е разбрал и под "полиция" е помислил "граничната полиция". Иска да ни води на границата. Ние имаме друга работа. Обръщам и на една бензиностанция виждаме две деца да зареждат мотор. Нямат каски, очевидно са малолетни, значи нямат и книжки. За да не ги уплашим, разговора почвам аз.

- Момчета, карайте пред нас да ни покажете районното, че имаме работа да вършим. Давайте по най-краткия път, а като стигнете до районното ни махнете с ръка да го видим и продължавайте, накъдето сте тръгнали.

Радостни, че им се е разминало, момчетата ни отвеждат за миг. По навик избират най-изровените улици.

- Една задача местните имаха. Да ни посрещнат и преведат и нея не можаха да свършат - обръща се към мен шефът на баретите.

 

Районното

Влизаме с баретата и още на входа ни посреща началникът на следствието. Оставям баретата да въвежда ред и отивам за конвоя. След 5 минути сме обратно пред управлението. По радиостанцията сме се уточнили коя кола какво да блокира. Баретата е строил цялото районно да пази по вратите и да спре движението на улицата. Има някакви цигани, дошли пред изхода, но те са наритани през две пресечки да чакат. На местните им е забранено да влизат в коридора на следствието, да не участват и да не пречат. Но не можеш да им забраниш да гледат.

В двора влиза само моя джип и фургона на Церковски. Фургонът се доближава плътно до стълбите и входа. Отникъде не се вижда какво правим. Суматохата е голяма. По всички прозорци са накацали местни полицаи. В изнасянето на наркотиците участват само нашите хора. На всеки две крачки има по един въоръжен да пази. Следователите са облечени в специални бели гащеризони, подарък от ООН. Отключват решетките и вадят дрогата от големите метални шкафове. Пълни са догоре. Следствието се е подготвило предварително. Имат си описи по пратки, по номера на делата, количество, номера на кашоните. 46 големи кашона и няколко пакета. Имат тон, но се стискат. Товарят само количествата с влезли в сила присъди.

Ние повече и не можем да натоварим, бусът е почти пълен. Общо 640 килограма хероин или 7 - 8 милиона долара на всеки от конвоя, ако си ги разделим.

Подписвам за приетото количество. В следващите няколко часа ще съм най-богатият човек в България.

"Мероприятието приключи" - прозвуча в слушалките. Значи, натоварили са я. Отивам да пломбирам фургона. Чисто време 10 минути. Започваме прегрупиране, за да излезем. Тръгвам пръв, а мобилните групи правят заслон на излизащия от районното фургон.

"Движение, движение", дават потвърждение и от охраната на фургона. Веднага след това прозвучава тревожния кодов сигнал, значещ "Произшествие с дрогата". Всички тръгват с оръжие към Церковски в двора на районното. Той и охраната оглеждат отстрани транспортера. В този момент в слушалките прозвучава допълнително обяснение: "Отбой, остани на място. Спукахме гума".

Всички, които се бяха качили в колите, излизат отново по кръстовищата и остават на място, докато сменим спуканата гума на транспортера. Полицията продължава да държи блокирани кръстовищата наоколо.

Церковски е спукал гума от някакво стърчащо желязо на ръба на стълбището. Минал е много близо и е закачил с гумата стъпалото. Късаме пломбите на фургона, защото резервната гума е вътре в затворения отсек. За наказание Церковски, въпреки че е с най-голямо звание, започва смяната на гумата лично. Влиза да размести кашоните и да извади за смяна гумата, а останалите го подиграват. "Това не ти е танка". Малшанс. След 10 минути фургонът отново е запечатан. Добре, че нося и резервни пломби. Най-после тръгваме. А това е едва началото на дългия път.


 БИЗНЕС


"Гражданска отговорност" вече върви със стикер

 

Застрахователите се опасяват от измами с лепенки ментета

 

Еми СТАЛЕВА

Плевенските граждани все още не са наясно как и по какъв начин трябва да се сдобият със стикери, ако са сключили застраховка "Гражданска отговорност" след 1 юни, показа репортерска проверка.

Важно е да се знае, че лепенките са безплатни и се получават от застрахователя, където се издава полицата. Това не се отнася за собствениците на автомобили, които са си платили застраховката преди 1 юни. Задължителни са стикерите и за тяхната липса КАТ ще налага санкции само на водачи, застраховани след 1 юни.

Лепенките са отпечатани в два цвята - зелените са за едногодишна застраховка, а червените - за краткосрочна. Те имат няколко нива на защита, както и холограми със знака на Гаранционния фонд. В комплекта е включена и лепенка с баркод, от който с четец ще може да се получи различна информация, включително кога е отпечатан стикерът. Той трябва да се постави в долния ляв ъгъл на предното стъкло на автомобила. Лепенки в Плевен се получават от всички застрахователи, с изключение на ДЗИ - Общо застраховане, показа проверка.

Лицата, които са сключили "Гражданска отговорност" още в началото на годината, могат да се обърнат към своя застраховател и да поискат от него да ги снабди със знак, на който да отрази датата, когато е направена застраховката. За тях обаче стикерът не е задължителен, а при проверка от органите на КАТ не се налагат санкции.

Гаранционният фонд има само права да издава знаците, но той не ги продава, нито пък събира някакви такси. Представители на фонда обявиха, че се разграничават от действията на трети лица, които се опитвали да извършват своеобразна търговия със стикери ментета.

В КАТ са инструктирани да не правят специални проверки за наличието на стикери за "Гражданска отговорност". Единствено при извършване на рутинни проверки по пътищата те могат да санкционират водача за отсъствието на стикер, само ако е сключил застраховката си след 1 юни.

Застрахователни агенти пък се опасяват, че липсата на единен образец на стикер може да провокира появата на ментета. Отделно от това седмица след влизане в употреба на лепенките работата на застрахователите се затруднява от наплива на граждани, които не са запознати с правилата за употреба на стикерите.

Всички трябва да са наясно, че лепенките се издават само от застрахователя, и то след сключване на задължителната "Гражданска отговорност".

В противен случай застрахователите не поемат отговорност за измами с лица, които са си "купили" стикер, но не са получили полица. Или ако залепеният на предното стъкло знак няма покритието на реално сключена сделка в застрахователна компания.


20% от строителните фирми в Плевенско проявяват интерес към ISO 9001 - 2000

 

Предприемачите от бранша се стряскат от високите изисквания

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Доста плевенски строителни фирми проявяват интерес към придобиване на сертификат ISO 9001 - 2000, но много малък процент вече са получили такъв. Това съобщи Розета Маринова, председателка на областното представителство на Строителната камара в Плевен. Според нея причините за слабата активност, по-точно за ниската резултатност, са комплексни, но водещата е в неосъзнаването на необходимостта от подобен сертификат, за да се гарантира спазването на европейските изисквания в строителния бранш.

Около 20% от фирмите в Плевенска област вече са проявили интерес към сертифициране, те са потърсили консултация при специалисти от Строителната камара. Притесненията на строителните предприемачи най-често са по отношение на условията и изискванията, които трябва да бъдат покрити, за да се снабдят с такъв документ за качество, коментира Розета Маринова.

Притежаването на сертификат ISO 9001 - 2000 е своеобразен паспорт, който удостоверява, че дадена фирма може да продава на европейския пазар. Стандартът не е за качества на продукта, той обаче касае мениджмънта на фирмата. В него се описват всички процеси във фирмата, например как се работи с клиентите, условията на труд, спазени ли са изискванията за безопасност, обясни шефката на камарата.

Специалисти се надяват, че притежаването на подобен сертификат от фирмите в строителния бранш ще доведе до повишаване на стабилността и качеството. Според Закона за техническите изисквания предприемачите са длъжни до края на тази година да въведат системите за управление на качеството. В Министерството на регионалното развитие и благоустройството има инспекторат, в който всички строителни фирми са длъжни да се регистрират, след като получат ISO 9001 - 2000. Няма да имат право да работят, ако не го направят в установения от закона срок.

Сертификатите са с тригодишен срок на действие, през този период фирмата издател има право да извършва внезапни контролни одити. При констатиране на отклонения от нормите сертификатът може да бъде отнет. След третата година, ако се спазват изискванията, документът се подновява за още три години. Статут за нормално присъствие на пазара се дава на строителните фирми, които шест години най-малко са отстоявали клаузите на сертификата, обясниха специалисти.

Цената за придобиване на ISO 9001 - 2000 се определя в зависимост от мащабите на фирмата, обясни Розета Маринова. Тя варира от 10 до 20 хил. лв., като в нея са включени и таксите на сертификационните организации. Системата се изгражда за период от 6 - 8 месеца, а консултантската услуга струва най-много 8 хил. лв. в зависимост от големината на фирмата. Цената за изпитването на строителния продукт в лабораторни условия също е предвидена в общата сума.

Тенденцията на боязън у строителните предприемачи в Плевенска област от все още трудно достижимите изисквания за сертифициране се разпростира и в цялата страна. Според специалисти сега не повече от 40% от фирмите в бранша ще могат да достигнат критериите на ISO 9001 - 2000.


Въвеждат ЕГН за имотите

 

Пет пъти повече данни ще се вписват в документацията

 

Мила СТАНЕВА

Нова система за вписване на недвижимите имоти в България ще бъде въведена скоро. Тя ще гарантира по-голяма сигурност при сделките поради наличието на паспорт с данните на имота, а не само на собственика, както беше досега, информираха от Агенцията по вписванията.

В системата всеки недвижим имот има 17-цифров идентификационен номер, който е неговият ЕГН, както и партида с пет пъти повече данни, отколкото са те при сегашния начин на вписване. В партидата ще фигурират задължително видът, адресът, границите на имота и данните за собственика, също така ще бъде включена информация за вещни права, ипотеки, възбрани, обезпечение и други, заедно с номерата и датите на издаването им.

Регистърът ще бъде публичен, но ползването му ще става със заплащане. Партидата ще се пази 100 години. Приложният софтуер за създаването на имотните партиди е разработен от Агенцията по вписванията към Министерството на правосъдието и ще се демонстрира в градове от цялата страна, включително и в Плевен.

Новата система е пряко свързана с кадастралните планове и може да започне само в районите, където вече са изготвени кадастралните карти, обясниха специалисти. В момента тече подготовка за въвеждане на нови имотни регистри в отделни градове. От Министерството на регионалното развитие и благоустройството обаче не са готови с кадастралните планове.

Системата предвижда в бъдеще да се детайлизират при вписването в регистъра не само сградите, но и части от тях, например да имат свои идентификационни номера и апартаментите. Това ще улесни работата на нотариусите, които досега се затрудняваха да определят етажната собственост . От Агенцията по вписванията смятат, че така ще бъдат избегнати опасностите и рисковете от измами и грешки.

Още през 2000 г. България сключи споразумение със Световната банка за изработването на кадастъра и имотния регистър, за което получи държавно гарантиран заем от 30 млн. долара.

В момента тече тръжна процедура за създаването на кадастралните планове. Усвояването на средствата по заема обаче тече мудно, не е разпределено равномерно през отделните периоди, установени са дори липси на средства, е посочено в справка, изготвена от Министерството на правосъдието.

Така например през 2002 г. по предназначение са били похарчени само 2% от парите, за 2003 г. те възлизат на 3%, едва през 2004 г. се забелязва сериозен ръст от 21%, показват данните.


Незавършено дело

 

Огромен труд на Кочо Караджов чака издателя си

 

Големият управленец и общественик описва икономическите си успехи

 

Даниела ДОЧЕВА

Интересният труд на Кочо Караджов, който описва целия му живот, икономическите му постижения и направеното не само за благоустрояването на Плевен продължава да се съхранява в 6 големи папки от съпругата му Мара Караджова, научи от нея "BG Север". В 1 500 печатни страници големият местен патриот и човеколюбец доказва чрез своите дела веруюто си, че чрез наука и труд всичко се постига. И още: "Работи така, че и най-големите ти врагове да не могат без теб".

Точно когато пише последната глава от книгата през 2002 г., Кочо Караджов напуска този свят и трудът му остава недовършен. Ако не се намери кой да го редактира и да го издаде, сигурно ще го предадем в държавния архив в София, казва Мара Караджова. "Той толкова се вживяваше, докато пишеше книгата. Аз още тогава намирах, че толкова подробности са излишни, но той държеше да опише всичко за поколенията. Идеята му беше книгата да излезе в няколко части", допълни съпругата.

Наскоро тя дари на историческия музей книгата "Спомени за Кочо Караджов" от Стефан Ташков, събрал разказите на 17 души за човека и началника на птицекомбината, и три снимки на големия общественик. Той е два пъти герой на социалистическия труд заради икономическите си постижения, носител е на орден "Стара планина", а медалите и грамотите му нямат чет, разказва съпругата му, която още не може да преодолее мъката по него. Затова решила да остави нещо за именития плевенчанин, което да стигне до повече хора като информация.

Плевенчани трябва да знаят какво е направил за града Караджов, убедена е тя. И припомня, че той създава най-големия птицекомбинат в цяла Европа. Дава милиони за строежа на Панорамата, а целият град светва, защото пак той дарява пари за осветление. Много средства предоставя на сегашната Университетска болница, постоянно купувал скъпи лекарства от чужбина. Никога не забравял за културата, която много обичал.

"Той започна да изнася много продукция в Ирак. Трябваше да ни заплатят 8 млн. лв. за нея, но американците започнаха войната в Близкия изток и така и не видяхме тези пари", спомня си Мара Караджова за икономическите успехи на съпруга си. За него нямало невъзможни неща - ако е убеден, че е прав, никой не можел да го спре. Неизчерпаемата му енергия, амбиция и принципност били условието за всичките му успехи с мисъл за общото благоденствие на хората. Отстоявал социалните си идеи, затова преди 9 септември 1944 г. лежи в концлагер.

До последния си дъх на 85 години Кочо Караджов не преставал да се усъвършенства, да учи и да се обогатява духовно.


Комисия избира изпълнители за регионални обекти

 

62 строителни фирми от Плевенска област подадоха оферти за участие в третия етап на наддаването за обекти с регионално значение, съобщиха от пресцентъра на областната управа.

Крайният срок за представяне на предложенията изтече на 2 юни, след като участниците бяха подробно запознати с изискванията и критериите за достъп до търга. Проектите няма да бъдат възлагани на фирми, които дължат пари на държавата, беше едно от най-важните условия за достъп.

Контролът за фирмите участнички ще бъде завишен, за да може средствата да се изразходват по законосъобразен начин и да се постигне качествена реализация на обектите. Така временно изпълняващият длъжността областен управител Калина Пецова обясни усилията по разяснителната кампания и строгия подбор на строителните дружества.

Представените оферти са запечатани в пликове, които предстои да бъдат отворени пред комисия. В следващите дни ще бъдат избрани фирмите изпълнителки, а след това ще бъдат сключени договорите за реализация на проектите, обясниха от пресцентъра на областната управа. "BG Север"


 АГРОАКЦЕНТИ


Слаба кампания

 

Изкупуват охлюви по 30 ст. килото

 

Порция от 100 г във френски ресторант върви по 50 - 60 евро

 

По 30 - 40 стотинки се изкупуват охлювите в Плевенско, научи "BG Север". Въпреки дъждовното време, след което се пръкнаха множество рогати животинки, се оказа, че мераклии за тяхното събиране няма. Дори ромски семейства, които традиционно се занимават с нестандартния бизнес, твърдят, че цената е ниска и тази година няма дори да си правят труда да събират. Затова от бранша предвиждат изключително слаба кампания.

Прекупвачите, които са предимно частни лица, също се оплакват от ниските цени. По принцип с изкупуване се занимават билкозаготовчиците, според които както билкарският, така и охлювният бизнес е в колапс и от година на година става все по-трудно. Докато преди от сутринта се нижеха каруци, пълни с рогатковци, то сега я дошли един - двама, я не, оплакват се изкупвачи. И въздишат над спомените за цената от 90 стотинки за килограм навремето.

Както при билките обаче, така и при този вид безгръбначни, пазарът загива и положението никак не е розово. Износ липсва.

Минимални количества се изкупуват предимно от гръцки фирми, където предимно се преработват. Най-големите консуматори в света са Франция и Италия. В тези страни охлювите са деликатес и една порция от 100 г тяхно месо в ресторант върви по 50 - 60 евро.

Единствената положителна промяна е, че от две години насам кампанията започва от 10 май, докато преди е стартирала от 20-и. Този нов срок вече не дава възможност на купувачите да се запасяват предварително с количества, твърдят от бранша. До известна степен препъни камък за прекупвачите остава плащането на горска такса за рогатковците, която е в размер на 10 ст/кг без ДДС.

Периодът за събиране и изкупуване на охлюви за търговски цели е от 10 май до 30 юни включително. Минималният размер на събираните и изкупувани охлюви трябва да е 28 мм диаметър на черупката. Предаването трябва да се извършва само в оборудвани пунктове, които да отговарят на условия като: хладно помещение за съхранение; необходимия брой дървени (ябълкови) касети или плетени найлонови чували тип "гаци"; сита за пресяване на маломерните охлюви с диаметър на отворите 28 мм.

Оборудваните изкупвателни пунктове е необходимо да бъдат регистрирани в съответната регионална инспекция по околната среда и водите до 1 май от физически и юридически лица, извършващи търговска дейност с охлюви. Всички предадени в изкупвателните пунктове маломерни охлюви незабавно трябва да бъдат връщани в природата.


Черешите поскъпват четворно до пазара

 

Цената на ягодите падна рязко, очаква се увеличение

 

Близо четири пъти скача цената на черешите от градината до пазара, установи "BG Север". Около 50 стотинки се изкупува килограм от плода, в Плевен ранозрейките и хрущялките се продават средно по около 2 лв. Според търговци черешите няма да паднат под 1,50 лв./кг, тъй като количеството им е по-малко в сравнение с предходни години. Продавачи очакват дори цената им да се покачи през следващите седмици. Заради лошото качество на реколтата цената е най-ниска от няколко години насам, коментират прекупвачи.

Преди седмици търговците сложиха етикети с баснословни цени от 5 - 6 лв., но липсата на купувачи ги принуди да ги свалят. От друга страна плодовете са дребни и кисели заради обилните дъждове през май, коментират от бранша. Черешовата война, която се бе развихрила преди 3 - 4 години, вече е минало, казват прекупвачи. Нямало ги вече мутрите, които с бой заставяли производителите да продават продукцията си на ниски цени.

Само за две седмици пък цената на ягодите падна рязко - от 4 лв. за килограм на левче. На кооперативния пазар в Плевен този плод може да се намери и за 0,80 ст., по-едрите сортове стигат до 1,50 лв. Търговци призовават да се купува за компоти сега, защото се очаква цената на ягодите през следващите седмици да скочи.

Като причината за аномалиите при реколтата от ягоди и череши през тази година търговците посочват падналите обилни дъждове през май.

 


АГРОКОНСУЛТАНТ

 

Внимавайте с плевелите в овощната градина

 

Редовна борба с плевелите чрез междуредови и вътрередови обработки, като е възможна и употребата на вегетационни хербициди, е основновното мероприятие през юни при ябълките и крушите, припомнят специалисти. През този период борбата с ябълковия плодов червей се извежда стриктно, като се използват най-подходящите инсектициди, които действат и на останалите вредители.

Практиката показва, че от края на май до края на юни трябва най-интензивно да се пръска срещу струпясването и брашнестата мана. При по-чести превалявания пръсканията се извършват със системни фунгициди при спазване на карантиния им срок.

При прасковите в зависимост от отглеждания сорт се диференцират и агротехническите мероприятия, но най-важното е площта да се поддържа чиста от плевели, съветват експертите. През юни важно значение има борбата срещу листните въшки, анарзията, плодовия червей, сачмянката и брашнестата мана. В зависимост от метеорологичните условия в края на месеца е желателно да започне поливане на най-ранните сортове праскови.

През юни се създават най-благоприятните условия за развитие на сачмянката по сливата, брашнестата мана и червените листни петна. Това налага да се извършват задължителни пръскания с подходящи фунгициди. Борбата срещу листните въшки и сливовия плодов червей трябва да се води системно с препарати, подходящи и за двата неприятеля. При дюлята също се води борба с плевелната растителност в междуредията и в реда. Ако не е извършено пръскане срещу ранното кафяво гниене, наложително е провеждането му със системен фунгицид, най-често двукратно или трикратно, в зависимост от климатичните условия. При намножаване на въшки и други неприятели след обследване се провеждат пръскания с инсектициди.


Да сме наясно

 

Какво трябва да знаем за регистрацията на земеделските производители

 

В съответствие с разпоредбите на общата селскостопанска политика, финансовите средства, които се изплащат на производителите от Европейския фонд за ориентиране и гарантиране в земеделието, преминават през разплащателна агенция във всяка една страна членка. За България тази структура, както и интервенционната агенция, ще бъдат изградени в рамките на фонд "Земеделие" и ще осъществяват дейности по изплащане на директни плащания, на експортни субсидии, осъществяване на интервенция на пазара по отделни продуктови режими. За да могат земеделските производители да получат тези средства, те трябва да бъдат регистрирани като такива в периода преди присъединяването.

На регистрация подлежат юридически лица (ЮЛ), физически лица (ФЛ) и еднолични търговци (ЕТ), навършили 18 години, които стопанисват земеделска земя и/или осъществяват производство на земеделска продукция (без тютюнопроизводителите). За тази цел е необходимо да бъде подадена анкетна карта заедно с анкетен формуляр по образец в съответната общинска служба "Земеделие и гори" (ОСЗГ). Те се предоставят безплатно. Регистрацията се извършва в областната дирекция по постоянен адрес на физическото лице или по седалището на юридическото лице или едноличния търговец, като се издава регистрационна карта.

Необходимите документи за ЮЛ и ЕТ са удостоверение за актуално състояние на съдебна регистрация и карта за идентификация от регистър БУЛСТАТ. За ФЛ е нужен документ за самоличност. Ако се обработва земя, ще трябват още документ, доказващ правното основание за ползване на земята, копие от декларацията по чл. 37 б от Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, а ако производителят обработва земя в различни землища, то той попълва отделни анкетни формуляри за всяко едно от тях. При отглеждане на животни е необходим опис на номерата на ушните марки, заверен от ветеринарен лекар или ветеринарен техник, отговарящ за съответния участък.

Анкетните формуляри се заверяват от лицензиран за съответния участък ветеринарен лекар, ако се отглеждат животни. Ако производителят обработва земя в регулация, е необходима заверка от кмета на населеното място, а от ОСЗГ по местонахождение на имота.

Добре е да се знае, че се прекратява досегашната практика на неколкократна регистрация в рамките на една календарна година. Всеки производител е длъжен в едномесечен срок да подаде информация в съответната ОСЗГ и областна дирекция за настъпили промени в данните, обявени към момента на регистрацията. В срок до 25 март всеки регистриран стопанин трябва да подаде актуална информация за дейността си чрез анкетна карта с анкетни формуляри. Въз основа на тази информация се заверява регистрационната карта на всеки за срок до 25 март на следващата година. При неспазване на срока производителят губи възможността да ползва финансова подкрепа за календарната година. Само регистрираните земеделски производители ще могат да получават финансови средства, отпускани от ЕС за селско стопанство в трите основни направления - директни плащания, пазарна подкрепа и развитие на селските райони.

Регистрираните производители трябва да са наясно, че ако продават непреработена и собствена селскостопанска продукция в обекти на открито, за чието ползване заплащат такси, не е необходимо използването на касов апарат.


Експерти разясняваха търговската политика на ЕС за селското стопанство

 

Tърговската политика на Европейския съюз в областта на земеделието, механизмите в търговията със селскостопански стоки с трети страни, както и политиката на защитени наименования за произход на земеделски продукти и храни, бяха темите на проведения в Плевен семинар в края на миналата седмица. Срещата със земеделски производители, преработватели, представители на областните дирекции "Земеделие и гори" и на общинските земеделски служби бе част от информационно-разяснителната кампания по комуникационната стратегия за присъединяване на България към ЕС. Въпросите бяха разяснени от експерти от аграрното министерство.

Търговската политика на ЕС се състои от елементи, познаването и ефективното прилагане на които ще улесни търговията с трети страни и е свързано с усвояване на финансови средства, поясниха експертите. Доброто познаване на европейските механизми ще благоприятства реализацията на български селскостопански стоки на световните пазари, допълниха те. Представителите на бизнеса бяха запознати и с прилаганите от ЕС механизми на защита по вноса, със системата на минимални импортни и входни цени за някои земеделски продукти, както и с лицензирането на вноса и износа на селскостопански стоки във и от Общността.

Целите, предимствата и реда за вписване в европейските регистри на защитени наименования за произход на земеделски продукти и храни с традиционно-специфичен характер също бяха разяснени пред участниците в семинара. Специално място бе отделено на необходимостта от сдружаване, тъй като само групи производители могат да подават заявки за регистрация на храни с традиционно-специфичен характер. Чрез анкетни карти, които участниците в семинарите попълниха, ще бъде събрана информация за включване на български продукти в подготвяния от МЗГ каталог "Традиционни български продукти и храни".

Срещите със земеделски производители и преработватели за разясняване на търговската политика и механизми на ЕС и политиката на защитени наименования за произход на земеделски продукти и храни продължават до края на юни. След Плевен и Велико Търново домакини са градовете Видин (17 юни), Бургас (23 юни), Варна (24 юни) и София (30 юни).


 СПОРТ


Баскетбол

 

Спартак (Пл) се размина с бронзовите медали

 

Момчетата на Цецо Антов отстъпиха с 0:2 победи пред Черно море в спора за третото място

 

Страницата подготви Любомир ПЕТКОВ

Черно море Интерком груп взе втори бронз. След третото място за купата варненци успяха да спечелят и втори пряк двубой с плевенския Спартак, този път в серията за третото място в първенството за сезон 2004/2005. Варненци спечелиха и втория си мач със Спартак (Пл) с 84:88, а в първия отново момчетата на Дарин Великов надделяха у дома със 104:100. Варненци се окичиха с бронзовите медали в плевенската зала "Балканстрой", а за възпитаниците на Цецо Антов остана четвъртото място. Въпреки загубата на финалната серия плевенските баскетболисти успяха да реализират задачата си в това първенство - да попаднат в първата четворка.

Отборът на Черно море Интерком груп трудно стигна до бронзовите медали. Първият мач във Варна, спечелен със 104:100, беше изключително равностоен през цялото време. Илия Станков поведе съотборниците си през първото полувреме в отсъствието на Хрисимир Димитров, който седна рано на пейката заради контузия. Станков отново показа стрелковите си умения и до почивката вкара пет тройки.

След почивката мачът се движеше точка за точка, като едва в последните минути домакините натрупаха разлика от 6 точки. Иван Коцев и Хрисимир Димитров обаче върнаха Спартак в мача. В инфарктните минути Атанас Пенев вкара много важни кошове, подкрепен от плеймейкъра Алексиев. Въпреки ответната тройка на капитана и играещ помощник треньор Петър Петров баскетболистите на Спартак не успяха да променят хода на срещата, след като младият Пламен Алексиев показа хладнокръвие при изпълнението на наказателни удари.

Най-резултатни за Черно море бяха Саша Топчов с 23 точки и 5 борби, страхотен мач изигра и Атанас Пенев, вкарвайки 21 точки и овладявайки 7 борби, а с 16 завърши плеймейкърът Пламен Алексиев. За плевенчани Илия Станков завърши с дабъл-дабъл 31 точки и 10 борби, с 21 се отчете Петър Петров, а Хрисимир Димитров с 16 и 8 борби.

Двубоят в Плевен бе почти изцяло под контрола на гостите. От първите минути те водеха играта и дори дръпнаха с 11 точки (10:21) в първата част. Домакините поведоха само веднъж - 32:31. Тогава обаче моряците разбиха зоната им с четири тройки - две на Борис Стоянов, по една на Алексиев и Калоян Иванов. На полувремето Черно море Интерком груп имаше аванс от 7 точки. След 24-ата минута Хрисимир Димитров напусна за 5 лични нарушения. Все пак след невероятна стрелба на Дяковски плевенчани отново намалиха на 1 точка - 54:55. Тогава обаче добре се включи резервният гард на гостите Владимир Маринов, който вдигна разликата с 3 пробива. 150 секунди преди края Саша Топчов получи пети технически фал и домакините намалиха на 4 точки, но за повече нямаха сили до края.

"Отборът беше коренно преобразен отпреди два дни. Отдавна не бяхме били в Плевен. Всички изиграха силен мач, момчетата бяха амбицирани. Искахме да докажем, че извън Варна можем да успеем. Радвам се, че определението "приятната изненада" вече е подплатено и с класиране. Завършихме по подобаващ начин с достойнство тежкия сезон", каза най-успешният плевенски треньор, сега наставник на Черно море Дарин Великов.

 

Румен Петков:

 

Силата ни е в собствените състезатели

 

Силата на плевенския баскетбол винаги е била в това, че ние произвеждаме наши собствени спортисти, каза водачът на листата на Коалиция за България Румен Петков. Той бе сред публиката на срещата Спартак (Плевен) - Черно море.Четвъртото място в шампионата е един много добър резултат за Спартак, въпреки ограничения финансов ресурс, с който разполага отборът, добави Румен Петков. Той заяви, че Коалиция за България ще реализира конкретни ангажименти към плевенския баскетбол. Плевен е град с традиции в спорта и особено в баскетбола. Спартак има сериозно присъствие, което радва всички плевенчани и което е стабилна основа за реализация на отбора през следващата година, каза още Румен Петков.


Три отбора завеждат съдебни дела срещу федерацията

 

Три отбора ще заведат съдебни дела за нарушаване на закона срещу Българската федерация по баскетбол заради скандалния случай с Карлос Морбан от ЦСКА, чиито документи са били фалшифицирани от червените шефове. Това заяви треньорът и президент на Спартак (Пл) Цветан Антов. "Ние сме решили да заведем дело. Не съм говорил още с колегите, за да видим дали ще е заедно или поотделно. От години при нас не е имало скандали, и то защото начело на клубовете са интелигентни хора и се работи в името на баскетбола. Това, което се случи сега обаче, мина всякакви граници", каза Антов.


Каратеките на "Петромакс" първи на републиканското първенство

 

Първо място с 9 златни, 3 сребърни и 8 бронзови медала завоюваха каратеките от КБИ "Петромакс" на проведеното в Плевен национално първенство по карате за юноши и девойки старша възраст. От 20-те призови места 11 са на възпитаници на спортното училище "Георги Бенковски". В състезанието взеха участие 24 отбора, като в надпреварата се впуснаха 136 момичета и момчета от 14 до 16 години. Плевенският клуб "Петромакс" участва с 18 състезатели, водени от треньорите Тихомир Андреев, Мирослав Минков и Десислава Лачовска.

Златни медали на проведеното състезание завоюваха отборите по ката девойки Гергана Витанова, Емануела Ангелова, Йоана Пецоранска и кумите - Емануела Ангелова, Ивелина Владимирова, Емилия Луканова. С бронз се окичи тимът по кумите юноши в състав Веселин Иванов, Чавдар Илиев, Ивайло Диков, Даниел Бошняков.

Емануела Ангелова завоюва златото в дисциплината кумите (кат. до 55 кг) и ката при индивидуалните схватки, като стана абсолютна шампионка по карате за 2005 г. Златни медали спечелиха още Гергана Витанова - ката, Веселин Иванов - ката, Режеб Асков - кумите до 50 кг, Маринела Петрова - кумите до 60 кг, Ивелина Владимирова - кумите над 60 кг. Със сребро се окичиха Марчела Делчева - ката, Чавдар Илиев - кумите до 60 кг, Жаклин Бешева кумите над 60 кг. Бронзови медали спечелиха Веселин Иванов - кумите до 60 кг, Ивайло Диков - кумите до 65 кг, Марчела Делчева - кумите до 50 кг, Вероника Димитрова - кумите до 55 кг, Вержиния Цветанова и Емилия Луканова - кумите над 55 кг, и Николай Никифоров - кумите над 65 кг.

 

Емануела Ангелова:

 

Мечтая да стана световна шампионка

 

14-годишната Емануела Ангелова, която е възпитаничка на спортното училище "Георги Бенковски", спечели 4 златни медала в четирите дисциплини - ката и кумите индивидуално и отборно, на проведеното в Плевен национално първенство по карате за юноши и девойки старша възраст.

- Кой беше най-трудния ти съперник в това състезание?

- Може би най-трудният ми съперник беше тимът на Велико Търново "Калоян", когато изклязохме да играем отборно ката на финала срещу него. Притеснявах се, защото тогава за пръв път играехме бункай - реално представяне на техниките от катата. Но в крайна сметка показахме какво можем и ги победихме.

- Какво си мислиш, когато застанеш срещу противника?

- Първо се опитвам да го изплаша с поглед. После мисля как да го излъжа, за да мога да вкарам моята техника.

- От кога тренираш карате и защо се насочи към този спорт?

- Тренирам вече пета година. Честно казано започнах, защото баща ми ме заведе. Първоначално изобщо не исках да се захващам с това. Постепенно обаче се запалих. Тръпката и амбициите станаха още по-големи, когато спечелих първия си медал на републиканско първенство.

- Какъв беше той и какви медали имаш вече зад гърба си?

- Пъвият ми медал беше златен. От големи първенства съм печелила само злато. Нямам сребро или бронз. Единствено на състезанието "Млади приятели на полицията" през миналата година паднах от една софиянка и останах трета. Но си казах, че ще тренирам по-усилено и ще я победя. Сега на републиканското ми се отдаде такава възможност и тя падна от мен с осем на нула.

- Кой е най-големият ти успех до този момент?

- Най-големият ми успех досега е трето място отборно ката на Балканското първенство в Скопие, Македония, което беше през май. Отделно тогава станах пета на кумите и седма на ката индивидуално.

- Какви са целите ти, свързани със спорта?

- Мечтата ми е да стана световна шампионка по карате.


Футбол

 

Синьо-белите и орлите в по-тежката Б група

 

От новия шампионат Б ПФГ ще бъде разделена на източна и западна зона, решиха футболните шефове. Тази седмица станаха ясни и участниците. Дивизиите ще бъдат от 14 отбора всяка, като техният състав е съобразен с четирите зони, които администрират аматьорския футбол. На изток няма да играят тимовете на Черноморец (Бяла), Орловец (с. Победа) и Черноморец (Балчик), тъй като трите клуба не могат да покрият критериите за участие в професионалния футбол.

 

Участници:

 

Източна Б група: Несебър, Спартак (Варна), Светкавица, Поморие, Шумен, Добруджа, Дунав, Калиакра, Хасково, Марица, Сливен, АКБ Миньор (Раднево), Спартак (Пловдив) и Загорец (Нова Загора).

 

Западна Б група:

Видима Раковски, Спартак (Плевен), Рилски спортист, Миньор (Бобов дол), Конелиано, Етър, Янтра, Монтана, Белите орли, Локомотив (Мездра), Миньор (Перник), Хебър, Балкан (Ботевград), Пирин (Гоце Делчев).


Феновете ще мерят сили на турнир от веригата "Каменица Фенкупа"

 

Основната схема на турнира по футбол за фенове беше запълнена няколко дни преди надпреварата. Общо 128 отбора ще могат да участват в трите дни на състезанието, което по традиция се провежда на градския стадион "Плевен". Регламентът на турнира предвижда квалификации, три кръга на елиминации и финални мачове за разпределение на призовите места. Победителите ще продължат участието си в заключителното национално издание на "Каменица Фенкупа" и освен това ще си тръгнат с много награди от организаторите.


Шахмат

 

Двама плевенчани в челната шестица на държавното

 

В индивидуалното първенство за мъже, което се проведе в Плевен, участваха 14 състезатели, между които трима гросмайстори и 7 международни майстори.

Шампионската титла бе убедително завоювана от младата ни надежда гросмайстор Иван Чепаринов, състезател на ШК Лукойл-Нефтохимик (Бургас). Гросмайстор Иван Чепаринов за втора поредна година печели титлата на България по шахмат. 18-годишният талант, който работи в щаба на Веселин Топалов за супертурнира "М-Тел мастърс", завърши с 9,5 точки от 13 възможни на първенството в Плевен. Вицешампион стана международният майстор Николай Нинов с 9 т. Бронзовият медал беше присъден на Деян Божков от Лукойл - Нефтохимик, завършил с 8,5 точки.

Двамата представители на плевенски клубове - Красимир Русев от Спартак Плевен XXI и м. м. Валентин Йотов от Дракон се наредиха съответно на пето и шесто място, натрупвайки 7,5 и 7 точки. Специалистите определиха като добро представянето на двамата плевенски шахматисти, които показаха за пореден път голям потенциал.

На официалното награждаване и закриване на първенството присъства председателят на Българската федерация по шах Стефан Сергиев.


 ШАРЕНО


На живо

 

Шкумбата разтресе бара на "Ростов" с вицове

 

Руснаците пуснали танковете Т - 54 по повод раждането на хумориста

 

Смехурка ФЕНКОВА

"Казвам се Димитър Туджаров, роден съм на 6 октомври 1954 г. Заради мен руснаците пуснаха танковете Т - 54. Роден съм в малко градче - Петрич, с квартали София, Скопие и Солун. Сега ще вземем и Охрид - явно никой не го иска. Моят град го обявиха по медиите като град на 100 милионера. Аз обаче ви уверявам, че това е абсолютна лъжа. Там само митничарите първа смяна бяха 300 души. В Петрич се провежда фестивалът "Златен кестен", който се казва така заради новите цени на кестените. По време на раждането ми имаше всенародни тържества. Но тогава полицията откри край Сандански осем декара канабис, които се запалиха и в Петрич започна всенародно веселие, просто защото вятърът духаше в тази посока".

Така популярният български хуморист, известен най-вече като Шкумбата, се представи пред препълнения бар на хотел "Ростов" в събота вечер. Зареденият с най-новите вицове и лафове невероятен шегаджия направи страхотно шоу за гостите на дискотеката. Той бе в Плевен по покана на кандидатите за народни представители от Коалиция за България Румен Петков и Васил Антонов. Сред посетителите се заливаше от смях и известният Емил Димитров - Ревизоро (на снимката), който естестествено се кефеше най-много на историите с митничари.

Случка след случка се нижеха от устата на майстора на вицовете - коя от коя по-смешни и невероятни, и естествено повечето от тях бяха станали в града или поне персонажите им бяха плевенчани.

"Вечерта на смеха" бе спретната веднага след злополучния мач на България с Хърватска, където успяхме да се отървем само с три гола в нашата врата. По повода Шкумбата разказа следната история. Веднага след футболното фиаско Христо Стойков, известен у нас като Стоичков, недоволен от развоя на събитията, пред стадион "Васил Левски" в 20,30 часа изнасилил красива нашенка. В 20,31 ч. оперативната група на пресцентъра на МВР начело с ген. Бойко Борисов се появила на местопроизшествието, а две минути по-късно - в 20,33 ч., оръжието на престъплението вече било в ръцете на генерала.

Докато разказваше това, Туджаров получи последна топ новина, все още не "лапната" от журналистите - в Русе било обрано районно полицейско управление. След като се събрал народ зяпачи, една бабичка казала: "Боже, да обират полицията явно вече е от зор".

А старецът до нея добавил: "До къде я докарахме - да краднат от свои".

Провокиран от политическата ситуация в страната, Шкумбата разказа как по време на предизборните борби в едно село дядо видял двама с костюми и им казал: "Да не сте чужденци, бе? Тук рядко идват с костюми". "Депутати сме от ОДС, дядо", отвърнали те. "Туй кое е, бе? Та нашето село го ошушкаха отдавна, то няма какво да се крадне вече. Не ви ли казаха да не биете път до тук?", възмутил се селянинът. "Не, дядо, ние дойдохме само да глътнем малко въздух", отвърнали те. "А глътнете и него, то само това ни остана", смотолевил старецът.

Връщайте се в миналото, защото там има хубави мигове, които носят дивиденти и в бъдеще, призова хумористът и даде за пример баба и дядо на по 70 години. "Боже, Стойчо, рекла бабата. Помниш ли като бяхме малки как невинно ме целуна по бузата в двора на училището, ей така по детски. Без да знаем, че ще станем семейство. Искам да си спомним детските години". Отишли. Странно, училището не било съборено. Прословутата пейка още била в двора, отзад на дървото стоял надпис С+Л=сърчице. Говорили за внуци и правнуци, а когато излезли - на входа - куфарче. Отворили го - в него пари. "Това ни е на късмет дето си спомнихме младините, тия пари са наши. Ако ни питат, не сме ги намирали", казала бабата. На другия ден пристигнала полиция, шефът на групата казал: "Да сте намирали куфарче, че шефът на районното завчера си е затрил заплатата?". "Не сме", рекла бабата.

Дядото го загризало чувството на мъжки дълг и достойнство и викнал: "Аз го найдох". "Не го слушайте", извикала бабата. "Вие ще мълчите, госпожа, разпитваме вашия съпруг. Кога го намерихте?". "Като се връщахме с бабата от училище..." А полицаят рекъл: "Достатъчно, да не губим повече време..."

Оказа се, че героите в следващата случка са същите баба и дядо. Този път обаче действието се развива в центъра на Плевен в едно кафене. Бабата рекла: "Помниш ли, че преди 50 години пак бяхме в това кафене?". "Помня", рекъл старецът. "И как внезапно ми дойде, и каква любов направихме на оградата...". "Помня", повторил той. "Доби ме пак ищях", рекла бабата. Вдигнал се тогава полупарализираният дядо, 40 минути оградата се тресяла. Събрали се зяпачи младежи. Дядото паднал, а един младеж го попитал: "Жив ли си, бе дядо?". "Горе-долу, чедо". "Абе ние сме млади и коментираме - такова чудо до сега не бяхме виждали". "И аз, чедо. Преди 50 години оградата не беше електрифицирана".

А ако не знаете как може да се разпознае трикрако куче, пак питайте Шкумбата. Той ще ви отговори: Много просто, като пикае, пада...