Брой 20                                                    

20 - 26 май 2005 г.


 РЕДАКЦИОНЕН КОМЕНТАР

 

Напред, науката е слънце!

 

Замислял ли си се, читателю, защо 24 май е единственият български празник (стр. 11), който не е ракиджийски и софраджийски и на който трудно можеш да срещнеш пиян човек по улиците? Сигурно защото е най-духовният, най-абстрактният, който някакси малко не се връзва с ежедневния ни битовизъм.

И въпреки че по идея на една министърка химнът, посветен на светите братя Кирил и Методий, беше записан на компактдиск на 21 езика, той си остава най-българският. Остава си една от възможностите да се разпознаваме в огромното европейско семейство.

Сигурно има и такива, които се питат защо 24 май е празник, като учители и радетели за българската култура са наврени в миша дупка. Но да не забравяме, че се сменят поколения, възгледи, епохи, а те - светците, остават живи! И техните имена са символ на единство между слово и дело, което кара цялата ни нация да се почувства като общност отвъд политическите режими и отвъд социалните трудности. 


Плевен прилича на бойно поле

 

Райски кътчета никнат около домовете на управниците


 ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


Румен Петков:

 

Левицата може да има абсолютно мнозинство

 

Плевен с най-тежък срив в икономиката, сочи социологическо проучване

 

Поля ТОМОВА

Левицата може да има абсолютно мнозинство, каза в Плевен зам.-председателят на ВС на БСП Румен Петков. Той се аргументира с две мащабни социологически проучвания, направени през последния месец. Според депутата очакваният резултат за Коалиция за България е между 1 млн. 800 хил. - 1 млн. и 900 хил. гласа в национален мащаб. Този резултат, съпоставен с 2001 година, фактически означава удвояване на гласовете за левицата, каза заместникът на Станишев. Той добави, че този брой гласове, трансформиран като парламентарни мандати, гарантира абсолютно мнозинство на БСП и нейните партньори в следващия парламент. За отделните региони очаквания резултат е: Плевен - 89 800 гласа, Видин - 45 000, Ловеч - 46 200, Монтана - 52 700. Основният акцент в предизборната кампания на левицата е, че ние сме "за", а не "против", заяви зам.-председателят на БСП. Кампания "от врата на врата" и по Интернет ще прави БСП, за да могат посланията да стигнат до всеки дом, до всеки човек, каза още Румен Петков. Мускетарския девиз "Един за всички, всички за един" избра левицата за мото на кампанията си. "Това означава преди всичко коректност, почтеност, отборност и сила. Благодарение на факта, че левицата първа определи кандидатите си за народни представители и своята програма, хората вече ги познават", изтъкна Петков.

Зам.-председателят на БСП откри в Плевен семинар за кандидат-депутати за Северозападна България. Организатор на обучението бяха Центърът за исторически и политологически изследвания с ръководител проф. Нора Ананиева и френската фондация "Жан Жорес". Специално за семинара дойде и Мирей Кервал, член на националния съвет на Френската социалистическа партия.

В социологическите проучвани в отделните региони се наблюдават много тревожни факти. Така например в Монтана, Видин и Враца месечният доход на домакинство е не повече от 200 - 250 лева. Най-голяма икономическа емиграция от територията на Северна България има в регионите Плевен и Монтана. Най-тежък срив в икономиката има също в Плевен, съобщи Румен Петков.


Асен Бъчев остава кмет на Славяново

 

Тричленен състав на Плевенския окръжен съд реши да отмени като незаконосъобразно решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на Славяново Асен Бъчев. Така съдът прие за основателна жалбата му срещу решението на ОИК и уважи представените от него доказателства за това, че е заявил писмено искане да бъде освободен от управителните съвети на двете кооперации в Славяново в законния срок.

Съдът установи още, че Асен Бъчев не е участвал във вземането на решения от управителните съвети на кооперациите след избирането му за кмет, не е присъствал на заседания и не е получавал възнаграждения. Според съдебното решение доводите на заинтересованата страна по делото - СДС в Плевен, както и решението на ОИК, не са основателни. Решението на окръжния съд подлежи на касационно обжалване в 14-дневен срок пред Върховния административен съд. "BG Север"


Милен Велчев:

 

Почваме АЕЦ "Белене" през 2006 година

 

"Още през 2008 г. около 7 хиляди души ще работят в АЕЦ "Белене". Оптимист съм, че през 2006 г. ще бъде сключен договорът и ще започне строителството на централата", заяви по време на срещата с работниците и служителите министърът на финансите Милен Велчев. Той увери присъстващите, че районът ще стане един от най-проспериращите в страната, по примера на вече действащата АЕЦ "Козлодуй".

Велчев благодари на персонала на беленската централа за добрата поддръжка на площадката, което щяло да ускори изпълнението на проекта. Паралелно с това ще се изгражда и инфраструктурата на региона, допълни финансовият министър.

Областният управител Николай Русинов обяви, че само преди седмица Милен Велчев е подписал меморандума за рехабилитация на пътя Плевен - Никопол. Изграждането на ферибота Никопол - Турну Мъгуреле също ще осигури транспортна връзка за улеснение на работите по АЕЦ-а. Не пречи първоначално работниците и служителите да се извозват от областния град и околните селища, докато бъде завършен инфраструктурният проект, допълни темата Милен Велчев.

Изпълнителният директор на АЕЦ "Белене" Васил Бандов сподели пред журналисти, че във връзка с нуждите от специалисти за бъдещата работеща централа се предвижда разширяване на базата на средното училище, както и въвеждане на нови специалности. Може би това е една от стъпките, които са необходими да задържим нашия потенциал в страната и да му създадем условия за развитие и самоусъвършенстване, коментира Бандов. "BG Север"

 


815 книги дариха учители и средношколци на пенсионери

 

Областният съвет на Българския червен кръст - Плевен, работещ по проект “Да помогнем заедно на хората от третата възраст”, финализира дарителската кампания на художествена литература, стартирала в началото на 2005 година в средните училища. Тя бе проведена със съдействието на Регионалния инспекторат по образованието, ръководствата на средните училища и плевенския медицински колеж. Дарените книги са 815. Те са разпределени в петте пенсионерски клуба на Плевен. Така образуваните стационарни библиотеки ще са достъпни за всички пенсионери, а ползването на литературата ще се осъществява чрез читателски картони. Участие в тази инициатива са взели 12 училища и медицинския колеж. По този начин ученици и учители, преподаватели и студенти са изразили своята съпричастност към идеята в пенсионерските клубове да се създаде книжен фонд.. Ръководствата на учебните заведения са получили благодарствени писма от проектния екип на областния съвет на БЧК.

От дарилите литература ученици най-много книги е предоставил безвъзмездно Стелиян Иванов от ХII клас на СОУ “Анастасия Димитрова”- 47 броя, а от дарителите учители - г-жа Стефанова от МГ “Гео Милев”, която е предоставила 102 тома.

"BG Север"


Пожароопасният сезон в резерватите определен до 30 октомври

 

Периодът от 1 май до 30 октомври е определен със заповед на министъра на околната среда и водите Долорес Арсенова за пожароопасен в защитените територии - резервати и национални паркове, информират от РИОСВ - Плевен. Спазвайки Закона за опазване на околната среда, Закона за защитените територии и Закона за опазване на земеделските земи ще се прилагат мерки за предотвратяване възникването на пожари, ограничаване на тяхното развитие, откриване и своевременно гасене, както и осигуряване на пожарната безопасност в защитените територии.

В заповедта са записани конкретни мерки и указания за координирани действия на регионалните структури на Министерството на околната среда и водите, Министерството на земеделието и горите, Национална служба “Противопожарна и аварийна безопасност” и Гражданска защита.

"BG Север"


Бюро за граждани отвори врати в общината

 

Пресцентърът на общината информира, че за отстраняване на непълноти и грешки в избирателните списъци и издаване на удостоверения за гласуване на друго място работи оперативно бюро от 16 до 25 май включително в стая №19 в сградата на общината. Работното време на бюрото е от 8,30 ч. до 12,30 ч. и от 13 ч. до 18 ч.

Удостоверения за гласуване по настоящ адрес ще се издават до 10.06.2005 г. включитлено, а удостоверения за гласуване на друго място - до 14.06.2005 г. включително. Телефон за информация: 881-204. "BG Север"


НИКОПОЛ

 

Ремонтират пътя от Черквица до пристанището

 

Вече тече търг за изпълнител на реконструкцията на пътя от Черквица до пристанището. Това е заявил финансовият министър Милен Велчев пред работниците на "Майер Мелнхоф" при посещението си в Никопол. Пътят се използва за транспорт на суровина за предприятието за многослоен картон.

Придружен от областния управител Николай Русинов, Велчев е посетил и СОУ "Христо Ботев", където е открил компютърен кабинет. По думите на директорката той лично е дарил 10 маси.

"BG Север"


Долна МитрополиЯ

 

Три празника честват жителите на с. Рибен

 

В Победа отбелязват юбилей на читалището

 

Три повода ще съберат жителите на с. Рибен, община Долна Митрополия, на 24 май. Това са традиционното честване на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, празникът на селото и 90-годишният юбилей на читалище “Харалампи Георгиев”.

Ще бъдат поднесени венци пред паметниците на Освободителите и на патрона на читалището. Празничната програма предвижда детско колоездачно състезание, концерт, подготвен от учениците, и традиционния курбан - водосвет.

Три дни по-рано, на 21 май, с. Победа ще отбележи 15-годишния юбилей на читалище “Зора”. Богатата програма, която е посветена и на празника на селото, ще започне в 10,00 ч. на площада с откриване на лятна естрада. На сградата на читалището ще бъдат поставени две художествени платна, след което ще започне празничният концерт. Той ще включва изпълнение на патриотични песни от медалистите в наскоро проведения фестивал в гр. Велико Търново - група “Вълшебни звуци”. Предвидени са още музикално-сатирични сценки, изпълнени от драматичния състав при читалището, народни песни, представени от детската група за автентичен фолклор “Самодивска китка”. Ще бъдат показани и обичаите Коледуване, Бабинден, Трифон Зарезан, Тодоровден, Лазарица, Цветница и Великден от група за автентичен фолклор .

"BG Север"


Над 100 дарени експоната показа музеят

 

Изложба от над 100 експонати на 27 дарители - граждани и институции, откри Регионалният исторически музей (РИМ). Предметите са дарени в периода май 2004 - май 2005 г. Музейните ценности са от различни исторически епохи, свързани с различни събития и лица - от Праистория, Средновековие, Възраждане, от традиционната народна култура, от градския бит, от участието на плевенчани във войните за национално обединение, от Втората световна война, от първата половина на 20 век и др. В изложбата са включени и материали от далечни геологичаски епохи - Нов български университет дари ценни минерали на музея.

Всеки един от експонатите - било то икона, археологическа вещ, църковна книга, е изключително ценен. Някои от експонатите са лични материали.

Такива са отличията на големия плевенски спортист от национална величина по спортна стрелба Величко Величков, материалите на Кочо Караджов, дарени от Мара Караджова, на големите стопански дейци братя Калпазанови от 20-те и 30-те години на XIX в.

"Имаме традиционни дарители. Щастливи сме, че хората ни имат доверие", каза директорът на РИМ Михаил Грънчаров. Някои експонати постъпват в много тежко състояние и по тях се извършва значителна реставрация и консервация.

Всички материали са ценни и скъпи за музея, още повече защото са дарени с любов, с желание да бъдат съхранени за поколенията и да бъдат една сигурна опора за нашето национално самочувствие, обобщи Гръ-нчаров.

"BG Север"


Митхат Метин води листата на ДПС

 

Зам.-председателят на младежката организация на Движението за права и свободи Митхат Метин ще води листата на ДПС в 15-и плевенски многомандатен район на предстоящите парламентарни избори. Това съобщи за "BG Север" областният лидер на партията на Доган Айдън Исмаилов. Слуховете, че до имената на основните водачи на останалите политически сили - Румен Петков, Найден Зеленогорски, Милен Велчев и Венцислав Върбанов, ще се нареди и това на Емел Етем, не се оправдаха. На срещата в столицата на представители от 11-те плевенски общини с централния предизборен щаб, състояла се в средата на седмицата, за водач в областта са били предложени две имена - на Етем и Митхат Метин. Според Исмаилов при избора е надделяла идеята за младостта.

Митхат Метин е роден на 26 декември 1971 г. в Плевен. Женен е, чака второ дете. Има юридическо образование, завършил е и финанси. В момента приключва обучението си в школата в Симеоново с профил "Национална сигурност". От 2001 г. е член на борда на директорите на "Булгартабак". Той изпълнява и длъжността главен секретар на Агенцията по финансово разузнаване.

"BG Север"


Правят безплатни карти в библиотека "Хр. Смирненски"

 

Днес, 20 май, е последният ден, в който всички, които желаят, могат да си направят безплатна карта за библиотека "Христо Смирненески", информира пресаташето Маргарита Борисова. Инициативата продължи цяла седмица и е посветена на 11 май, който е професонален празник на библиотекаря, и на 24 май, деня на българската писменост и култура. Безплатната карта е за срок от една година. С нея читателят може да ползва всички отдели на библиотеката - "Изкуство", "Чужди езици", "Заемна за възрастни", "Детски", и всички читални - хуманитарни науки, технически науки, периодични издания, към детски отдел и към отдел изкуство.

От библиотеката припомнят на читателите, че в нея се намира единственият в региона отдел "Чужди езици", както и информационен център за немска литература, който работи съвместно с "Гьоте институт" в София.

"BG Север"


 КОНФЛИКТИ


 

Райски кътчета никнат около домовете на управниците

 

Усилен труд кипи пред блока на плевенския градоначалник

 

Ралица ПЕТРОВА

Почти в райски кътчета са превърнати или се превръщат в момента площите около домовете на някои местни управници, както и околните улици, установи проверка на "BG Север". В пълен контраст с останали райони и пътни атрерии на града, където положението е почти трагично, "избраните" места са като цветно петно на фона на всеобщата сивота.

Там, където нещата не са доизпипани, с пукването на пролетта се пръкнаха и машините - я да положат нов асфалт, я да закърпят някоя дупка. Да косят тревата в някои междублокови пространства пък бяха зърнати работници от временната заетост. Може и да е случайно, но част от тези мероприятия по време на репортерската проврка се извършваха пред някои от домовете на общинарите. На други места личеше, че съвсем скоро е работено върху пътната настилка, макар и на кръпки. Къде повече, къде по-малко служебното положение се е отразило на вида на мястото, където живеят общинарите, коментират плевенчани.

Снимай дупките,

а не гладкия

асфалт

пред домовете им, провиква се случаен минувач. Той пресича ул. "Хан Аспарух" (зад павилионите на Дом на книгата), където живее зам. - кметът Валентин Матеев. Личи, че наоколо всичко е майсторски изпипано. По гладкия асфалт не се забелязва даже пукнатина, а тротоарът е настлан с нови плочки. Срещу входа, на другия тротоар е спретната малка градинка.

Ремонтът приключи съвсем скоро, разказва живеещ наблизо старец. Тия дето не знаят, че тука е къщата на голям човек, си мислят, че оправят улицата заради централното й място, ама се лъжат, продължава той. И се впуска да покаже и наоколо. Преминаването обаче на съседната, най-близка улица точно в този момент се оказва невъзможно. Рано сутринта в началото на новата седмица случайно или не точно тук работници на "Инжстрой" мият пътното платно. Само преди броени дни те са приключили с асфалта на пресичащата "Хан Аспарух" улица "Никола Ракитин". От едната страна вече е готов новият тротоар. Отсреща обаче картинката не е чак толкова розова. И там щели да се слагат плочки, ама не се знае кога. Собственичка на близък магазин твърди, че се работи избирателно. Първо направили улицата на Матеев, после се впуснали към другите. Но по-отдалечените места ще стоят дълго време недовършени, смята тя. И отказва да застане пред фотоапарата, както и да си каже името, защото "та нали ще ми затворят магазина, веднага като прочетат, а от това живея".

Съвсем нова

пътечка

си проправя път

между зелените площи (на снимката). Тя свързва ул. "Васил Априлов" с блока, където преди около четири години кметът Найден Зеленогорски си купи тристаен апартамент. Явно, когато можеш, не е трудно да си направиш малко удобство. По време на репортерската проверка около блока на градоначалника кипеше активна трудова дейност. Работници от временната заетост от ранни зори косяха тревата зад жилищната сграда. Още преди обяд бяха направени вече доста купчинки.

Добре, че дойде кметът да живее наблизо, за да направи пейчици, където да посядаме и да почиваме, казва стара баба от съседен вход, минавайки покрай обособения "кът за отдих" от челната страна на блока. Няколкото пейки, детската люлка и пързалката в ярки цветове стоят като присадени на общия фон. Пространството пред самия вход на Зеленгорски обаче е разкрасено единствено с две вградени в цимента подобия на цветни лехи. "Подобренията" в околността започнали едва преди около две години, си спомнят живеещи наблизо.

Явно не с особени

привилегии

за разлика от някои свои колеги се ползва главният архитект на общината Константин Гулишев. По улицата, на която живее - "Веслец", трудно безпрепятсвено може да мине моторно превозно средство. Изроненият асфалт и разположените на по няма и метър дупки подсказват, че доста отдавна тук не е правен ремонт. Положението не е по-различно и пред входа на блока, където се стъпва върху заравнена пръст. Въпреки окаяното състояние на улицата обаче впечатление наоколо прави интензивното ново строителство. Вероятно заради спокойния квартал тук са построени големи и модерни къщи, чиито фасади говорят за не малки капиталовложения.


Градът прилича на бойно поле

 

Петя КОЛЕВА

Плевен е осеян с разбити и трудни за движение улици. "Иларион Макариополски" дори се нарича от живеещите на нея и от таксиметровите шофьори Ирак. Приликата с разрушената от бомбардировки страна се вижда отдалеч. На училката, която е почти в центъра на града, зеят не само дупки, а цели ями. Най-малкото, което може да ти се случи, е да си изкълчиш крака. Особено през зимата колите често попадат в траповете, откъдето трудно се измъкват.

На бойно поле прилича и съседната улица - "Антим I". През зимата повечето таксиджии отказват да минават и по "Стоян Михайловски", осеяна с дупки като решето.

В същото време повече от управниците на града могат да се похвалят, че пред техните жилища улиците са в по-нормален вид. Така например "Катя Попова", на която живее председателят на общинския съвет Георг Спартански, е с пресни следи от наскоро направени кръпки. Спартански може само да се надява, че ремонтът е извършен качествено и няма отново да зейнат дупки след следващата зима.

"Асен Златаров", където е домът на говорителката на общината Ралица Веселинова, също не изглежда зле на фона на други, изцяло занемарени улици в града.

На снимките: в ляво - разбити плочки на ул. "Сан Стефано"; в дясно - ул. "Антим I".


Маргарита Вачкова, шеф на "Инжстрой":

 

Асфалтираме по списък от общината

 

Даниела ДОЧЕВА

Имаме сключен договор с общината за ремонт и поддръжка на пътищата от 2003 г. до 2006 г., информира шефката на фирма "Инжстрой" Маргарита Вачкова. За тази година средствата, които трябва да усвоят за основен ремонт и асфалтиране на нови улици, са 750 хил. лева. 350 хил. лв. пък са отпуснати от общинския бюджет за поддръжка - кърпене на дупки, смяна на тротоари, огради, маркировка, повдигане на шахти и др.

Работи се по предварително зададен списък, който се изготвя от строителния отдел в общината под ръкодството на Огнян Цанев. След това той се гласува от общинския съвет и чак тогава влиза в сила, обясни Вачкова. В момента има предложение да се асфалтират нови улици - две около бул. "Г. Кочев", две около площад "Македония", които в момента са с макадамова настилка, улица "Марица" в Девети квартал. Фирмата прави и канализации на въпросните улици, за да не се разкопават, след като са асфалтирани. Ако се налага, "Инжстрой" се занимава и с топлофикация.

Списъкът, който се одобрявал и от финансовите магнати в София, не можело да бъде променян, увери Вачкова. Това не важи обаче за текущите ремонти. В момента такива се извършват на улиците "Катя Попова", "Хан Крум" във Възрожденския комплекс и др. Там като влезе екипът преценява какво трябва да се прави и по съседните улици. Огледът става със специалисти от общината, които също трябва да дадат съгласието си. С възлагателно писмо се определя квадратурата, която трябва да бъде асфалтирана. Инвеститорите от общината следят за качеството на полаганата настилка. След това оценяват работата и я заплащат, проследи целия процес Вачкова.


Кметската администрация е отговорна за ремонтите

 

За икономии се слагат нискокачествени материали

 

Поля ТОМОВА

Само и единствено кметът и неговата администрация правят списък на улиците, които се ремонтират в града. Общинският съвет гласува сумата и оттук нататък почти няма контрол върху изпълнението на ремонтите и усвояването на средствата. Контролът се осъществява единствено с питания в залата, каза общинският съветник Георги Каменов.

Тази година местната законодателна власт е приела цифрата 1,2 млн. лева за ремонтни работи. Проблемът с улиците на Плевен е огромен, твърдят специалистите. Още по време на т. нар. голям заем от 5 млн. лв., взет предизборно преди местния вот, част от съветниците са поставили условие - първо да си свършат работата фирмите, които имат подземни комуникации - ВиК и ТЕЦ, и едва след това да се асфалтира. Полагането на новите настилки обаче бе направено на 100 процента и резултатите се виждат сега, твърди Георги Каменов.

Координатор в разкопаването и възстановяването на улиците е общинската администрация. Основният проблем обаче си остава ниското качество на влаганите в ремонтите материали. Така при проектирането масово се залагат бетони с марка 200, при положение че трябва да са марка 300. Нискокачественият бетон се разрушава най-много до две зими. Наскоро ремонтираната улица “Шипка” е типичен пример за това как само за две години бордюри и преходи за инвалиди са започнали да се рушат.

Другата грешка, която се прави при ремонти, е некачествената работа по долното строене. Сега, когато се прави кръпка на уличната мрежа, не се обрязва, тя се запълва как да е и отгоре се поставя асфалтът. При всички положения кръпката ще се излющи в най-кратко време, като дори ще стане по-голяма, твърдят специалистите. В Плевен не се спазва основният принцип - за дълговечността на ремонтираните настилки. Типичен пример за това е качеството на асфалта, с който се направи предизборният ремонт преди две години. Вместо да се използват само близките до Плевен асфалтови бази, приближена до кметската управа фирма докара асфалт чак от Бяла Слатина. Той изстива още по пътя до Плевен. Полагането му при студено време също допринася за износването и в кв. “Сторгозия” вече е ерозирал. По този начин все едно хвърляме парите на вятъра, коментират експертите. Освен като качество асфалтът, който се полага на голяма част от уличната мрежа, куца и откъм дебелина. Асфалт под 4 см се разрушава изключително бързо, особено при нашия климат, където през зимата за един ден може да има замръзване и отмръзване. Нискокочествените материали се залагат още при проектирането, затова общинската администрация би следвало да контролира по-стриктно процеса, смятат експерти.

Проблем за плевенските улици са и огромните, тежки машини, които преминават през града. Поради липса на околовръстен път през улиците “Дойран” и “Христо Ботев” непрекъснато преминават големи камиони и цистерни, които допълнително разрушават настилката. 10-кубикови бетоновози с тегло около 50 тона необезпокоявани вървят из всички улици на града. Общината явно не изпитва нужда да се погрижи и да регламентира къде и кога тежките машини минават, коментират специалистите. Проблемът би могъл да се реши със забрана бетоновози над 5 кубика да се движат из Плевен. Най-доброто решение обаче си остава околовръстен път, който за съжаление все още е само идея. Според Георги Каменов вариантът за такъв път Север - Юг е съоръжение, което ще минава до завод “Вапцаров” покрай квартал “Дружба” и на входа на Кайлъка с мостово съоръжение ще се включва на пътя за Ловеч. Крайно време е общината да реализира тази идея, тъй като в противен случай улиците и въздухът на Плевен ще продължават да бъдат под всякаква критика.


Венко Александров узаконява мантинелата си

 

Мила СТАНЕВА

Скандал сред местното царско войнство се разрази във връзка с притежаваната от жълт депутат №1 Венко Александров къща, оградена с мантинела. Въпросното пътно съоръжение пази дома на професора в Пордим, за него той се бръкнал с 3 бона, според бившия областен координатор на НДСВ в Плевен Симеон Янчев. Последният твърди още, че след медийните публикации Александров тръгнал да осчетоводява в държавното предприятие приспособлението си. Интересно как ли е станало това, след като законът забранява продажбата на такива придобивки за частни лица?

В отговор на последния въпрос логично се налагат две възможности: или някой държавен служител си е затворил очите пред закона, или въпросната мантинела все още е с недоказан произход. Злите езици из Пордим разправят, че по горната схема Венко Александров е "реституирал" и бензиностанцията на входа на родното си място.


 ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


Медиите в предизборната кампания - ухажвани и желани според тарифите

 

Професионализмът на новинарите се подчинява на финикийските знаци

 

Любомир ПЕТКОВ

Когато наближат избори, социолозите и медийните шефове упорито твърдят, че средствата за масово осведомяване решават резултатите. От своя страна политиците твърдят също толкова упорито, че за тях най-важен е контактът с избирателите. Както е прието в Ориента, при всеки пазарлък има някаква пресечна точка. В политическия маркетинг тази пресечна точка е приемливата за двете страни крайна цена на рекламната тарифа. Обикновено в този пазарлък се включват всички играчи на политическия и медийния пазар. Първите се втурват да доказват чрез медиите онова, което не са успели да постигнат във властта или в опозиция. Ответната страна развива вълчи апетит за рекламни приходи, които иначе никой не би й налял поради една проста причина - слабо качество на медийния продукт. В крайна сметка зрителят, читателят и слушателят възприемат по неволя посланията на "политици" от ранга на Кире Либерало, които се леят отвсякъде - както от националния ефир, така и от гаражните кабеларки.

Произходът на това явление се крие във възможността всеки да се включи в пазарлъка за своите 15 минути слава и в свободата да си я купи, къде прескъпо, къде на принципа "Каквото дадеш..." Иначе, както казваше Радой Ралин: "Погледнато формално, всичко е нормално". Т. е. у нас за последните 15 години вече се формира най-общо казано свободен медиен пазар, който няма как да просъществува, ако не спазва принципа за свобода на словото. Впрочем този принцип е и един от основните белези на всяко демократично общество. Така че наред с все повече професионализиращите се кампании на големите партии у нас,

избирателите

трябва да

приемат

и странните

физиономии,

интелектуалните напъни и гротескните действия на стотиците пишман изборджии, които зоват себе си политици.

В нормално време и при нормални условия за да влезе в медиите едно послание, от какъвто и да е характер, то трябва да има една единствена особеност - да бъде новина. В предизборната кампания обаче нито времето е нормално, нито условията позволяват да се прилага професиналния подход към политическата говорилня. Дори най- големият производител на новини в страната Николай Бареков в последните четири седмици преди изборите няма да може с облекчение да възкликне "Имаме новина", ако неговият събеседник не си е платил предварително за удоволствието да помъдрува в ефир. Ако го е направил съвестно според тарифата обаче, всеки произведен от него шум ще достигне безпрепятствено до изтерзаното съзнание на аудиторията. Погазването на мита за върховенството на новината е обусловено от върховенството на рекламната тарифа, когато става дума за предизборна кампания. Така е било и така ще бъде по волята на пазарната икономика и на българската политика.

В надцакването между партии и медии в рамките на пазарлъка всеки има своите козове. Те се хвърлят на масата в периода на т. нар. "мека кампания", която обикновено започва по преценка на силните на деня политици. Когато залогът е печелене на парламентарни избори, обикновено управляващите обявяват "всичко коз". С други думи казано,

използват се

всички

възможности

на властта

от избора на управителни органи на държавните медии до Миткоцоневата аура. Резултатите са видни от националния радио и телевизионен ефир. Вече месеци наред всяка вечер "дават по телевизора" документални филми с ведро крачещи НДС-вейци. Новината традиционно е, че те били посетили село Долно Нанагорнище и си разговаряли с хората там. За всеки начинаещ репортер е ясно, че няма нищо за отразяване в един такъв протоколен сюжет. Уважаващите себе си медии по света показват в своите новинарски емисии подобни разходки само тогава, когато ги правят Папата, Путин или Буш. У нас обаче на такава почит от страна на медиите очевидно се радва всеки министър, направил си труда да се повози в държавна лимузина до някое забравено от бога и от царя място. А самият цар-премиер вече е на път да опровергае народната мъдрост "Бог високо, цар далеко". Ежедневно той мига интелигентно пред множество микрофони и все така не казва нищо. Не може да се отрече голямата му заслуга към развитието на журналистиката у нас. Явлението "Сакскобургготски" вече е патентовано в нашето медийно пространство чрез популяризирането от страна на премиера на жестомимичната комуникация. В неговите изяви в средствата за масово осведомяване тя съвсем измести традиционния вербален тип общуване. Именно то изигра лоша шега на предишния премиер Иван Костов, който чак след изборите се сети, че по-правилно е да се разсърдиш, да млъкнеш за година - две и само да гледаш мрачно в обективите. Иначе и той игра по същия начин на "всичко коз" в надцакването с медиите през не толкова далечната 2001 г.

Язденето на

многострадалните

български медии

преди началото на кампанията е с 15-годишна традиция. Тя е за тези, които разчитат само на това действие за своя изборен успех и естествено за тези, които могат да си го позволят. Следите винаги водят към управляващите, които логично държат най-много лостове за индиректно въздействие и най-много пачки за пряко влияние. Подобна е картината и с регионалните събратя на националните медии. Те взаимодействат по сходен начин с местната власт, като обичайно едната страна е в стойка "партер", а другата енергично я ръга с пети в ребрата. Донякъде сами, донякъде с помощта на твърдата ръка на властта, медиите се оказват на "лакти и колене". В резултат от това не дотам равностойно взаимодействие например в регионалното медийно пространство в Плевен се роди познатият от предишен исторически период сюжет за управленеца като мъченик и труженик от народа. Десетки пъти вече читатели и зрители се любуват на съвместяващия кметски и кандидат-депутатски функции Найден Зеленогорски,

нахлупил каска

и грабнал

кирка или лопата.

Заради кадрите и снимките градоначалникът вече сигурно е прекопал десетина декара пред различни все още виртуални обекти. И този път на плевенския избирател не му се размина отразяването на поредния изкусурен, сигурно десети етап от прочутия градеж на Библиотеката, която се открива винаги преди избори. Вероятно ще дойде ред и на поредното завършване на каскадата, станало част от златния предизборен фонд на общинските медийни изяви. Те са подобаващо подплатени с героичните усилия на кметския пресцентър да предоставя визуален и текстов материал за публикуване без корекции и по възможност на първа страница.

По същата пътека се движи и жълтата предизборна машина. Тя бута в отъпканите от местната власт медийни коловози скъпоструващите и нищо незначещи промоции в Плевенско на чуждоземеца Милен Велчев.

Всичко това обаче свършва в момента, в който медии и политици се уточнят за цените в кампанията, която уж започва и свършва в рамките на месец. Оттам нататък влиза в сила принципът за върховенството на рекламната тарифа. А практиката доказва, че той е железен: "Плащаш и говориш, без значение какво..."


Цвети Георгиева, главен редактор на Дарик Радио за Плевен и Ловеч:

 

Ефирът ни е неутрален

 

Даниела ДОЧЕВА

"Така нареченият електорат очаква след изборите решения на конкретни проблеми и медиите са тези, които ще разгърнат пред него основните идеи на политическите сили и ще "подскажат" за кого да се гласува. По време на предизборната кампания медиите приемат ролята на посредник между гласоподавател и политик, а това само по себе си предполага както отговорност, така и възможност за влияние върху читателя, слушателя или зрителя", каза за "BG Север" Цвети Георгиева, главен редактор на Дарик радио за Плевен и Ловеч. Тя поясни, че за да няма съмнения за съзнателно манипулиране на слушателите, българското национално Дарик Радио предлага равнопоставени и еднакви условия за всички партии - еднаква ценова политика за отразяване на предизборните мероприятия, без преференции за никого от политическите играчи. Месец преди започване на предизборната кампания Дарик е предоставило на политическите централи условията за ефирно участие, като по този начин е предложило и равен старт за всички формации.

Определянето и избирането на ясен критерий е резултат от дълги дискусии между журналисти от радиото и хората, които действат от другата страна в медийното пространство: политици, социолози, маркетинг специалисти, юристи, информира Цвети Георгиева. Смятам, че по този начин Дарик е открил точния критерий за равни условия и ефирът ни е отворен за всички, които търсят неутрална медия, допълни тя.

За щастие, според нея, въпреки старанието на политическите PR-и или жаждата за сензации при отразяване на политическите битки, медиите не са в състояние да прогнозират изборния резултат. Казва "за щастие", защото ако съществувал такъв медиен оракул, не би било възможно да се създаде конкурентна медийна среда. А това била другата болка на политиците и журналистите - доколко и има ли конкурентна медийна среда в региона и как формациите могат да се ориентират в медийния лабиринт, за да са сигурни в равното и безпристрастно третиране.


Десислава Миланова, главен редактор на вестник "Плевенски вести":

 

Ще работим за християндемократическите ценности

 

Ралица ПЕТРОВА

"Безспорно медиите играят огромна роля в предизборната кампания. Тя несъмнено е по-значима по време на местните избори, но влияние оказват и в парламентарната надпревара", коментира за "BG Север" главният редактор на вестник "Плевенски вести" Десислава Миланова. Медиите са тези, които основно запознават хората с платформите и предизборните програми на различните политически партии, представят водачите, които определят лицето на всяка една листа, смята още тя. Според нея най-важен за средствата за масова информация е не толкова твърдият електорат на политическите партии, който по принцип им симпатизира, поддържа ги и гласува за тях. Идеята, която според Миланова набира скорост с всяка изминала кампания, е медиите да накарат все повече млади хора да гласуват, да привличат тези, които поради пасивност отказват да вземат участие в обществените процеси, да упражнят правото си на вот.

Главният редактор на "Плевенски вести" подчерта, че и тази година, както винаги досега, вестникът ще остане верен на политиката си - да бъде позитивен. Медията ни е дясноориентирана, така че ще наблегнем на представянето на ценностите от християндемократически тип - това, което е направено, което ще бъде направено и съответно начините за постигането на целите, казва Миланова. И допълва, че ако това не бъде изяснено, останалото е просто демагогия.


Диана Пешакова, отговорен редактор на КТ “Плевен Спринт”:

 

На партиите трябва да се предоставят равни права

 

Поля ТОМОВА

Връзката между медиите и политическите партии е неизменна, защото едните не могат без другите и обратно, смята отговорният редактор на кабелна телевизия "Плевен спринт" Диана Пешакова. Политиците би трябвало да използват медиите, за да отправят своите политически послания, своите конкретни намерения, за да знаят хората какво могат да очакват, ако дадена политическа сила спечели властта. От друга страна, средствата за масова информация разчитат на политиците, за да изпълнят своята основна роля - да информират обществото. Основната задача на частните медии конкретно е да предоставят равни права на всички политически сили, за да има равен достъп до информация.

В “Плевен спринт” цените в предизборната кампания са същите, каквито са били винаги, защото смятаме, че те трябва да бъдат възможно най-достъпни, заяви Диана Пешакова. Ние ще спазим и правилото, което съществува като традиция - всички политически партии ще имат право на 1 минута безплатно отразяване в новините всеки ден, добави отговорната редакторка. След информационните емисии в кабелната телевизия ще има блокове, в които ще се правят друг вид телевизионни продукти като клипове, разширени репортажи, представяне на водачи на листи и кандидат-депутати и т. н.

Нашите намерения са да бъдем напълно коректни към всички, заяви Диана Пешакова. Затова по традиция КТ “Плевен спринт” прави жребий преди официалното стартиране на предизборната кампания за реда, по който политическите сили ще се представят в блоковете след новинарските емисии.


 СОЦИАЛНО


Жест

 

Сдружение "Изида" дари бални тоалети на абитуриенти

 

Прокурорката Ваня Савова представи собственоръчно изработени облекла

 

Ралица ПЕТРОВА

Под мотото "Ако си дал, не си живял напразно" сдружение "Изида" - Плевен, с председател Ваня Савова осъществи за шеста поредна година благотворителна вечер в подкрепа на абитуриенти в затруднено социално положение. Бални тоалети получиха завършващи средното си образование ученици без един или двама родители или с трайно безработни майки и бащи. Политика на сдружението е да не подпомага деца от домовете, считайки, че това е приоритет на държавата.

Специална благодарност към физическите и юридическите лица, които са около 30 и вече традиционно се отзовават на инициативата изказа Ваня Савова. Тя подчерта и огромната помощ на шивашките фирми "Мони МСД", "Мизия 96", Милена Колева и "359" ЕООД.

Всяка година самата прокурорка подарява на абитуриенти в неравностойно положение собственоръчно изработени официални облекла. Поради отказ в последния момент на ловешката дизайнерка Виолета Василева да участва с ревю на благотворителната вечер, на импровизирания моден подиум манекенки на Лили Желязкова от читалище "Лик" представиха тазгодишните тоалети на Ваня Савова, която заяви, че не се взима насериозно, но има претенциите да е най-добрата шивачка сред прокурорките и най-добрата прокурорка сред шивачките.

"Не мисля, че правим кой знае какво за тези деца. Ние просто им спестяваме едно огорчение - да не могат да отидат на абитуриентския си бал. В това се изразява нашата помощ, която е не толкова материална, колкото показваме съпричастност към факта, че те са неравностойни", каза Савова. Според нея всеки един човек трябва да направи подобно нещо заради самия себе си, което верую е провокирало и мотото на тазгодишната благотворителна вечер.

И въпросът не е само в това да дадеш някаква сума, а да отидеш на място и да се запознаеш с проблема, допълни председателката на сдружение "Изида".

Инициаторите на благотворителното мероприятие се бяха постарали да превърнат вечерта в истински празник за гостите. Невероятното изпълнение на децата от ансамбъл "Нашенчета" бе само част от програмата, гарантираща доброто настроение на ученици, бизнесмени и приятели в изисканата обстановка на ресторант "Ростов". Градусът на емоциите бе повдигнат от страхотните изпълнения на грациите от клубовете по спортни танци "Лина" и "Дъга". Специално за случая своя нов албум представи известната българска попизпълнителка Роси Рос.


В езиковата гимназия

 

Родители чакат цяла нощ, за да запишат децата си в първи клас

 

Лара АНГЕЛОВА

Почти в истерия се превърна записването на първокласниците за следващата учебна година в Гимназията с преподаване на чужди езици. За да вредят децата си, майки и татковци чакаха цяла нощ преди заветния ден. Кандидатите бяха страшно много, а местата само 66. Въпреки че броят на децата като цяло намалява, това не се усеща в елитната гимназия, за която по традиция е имало много желаещи.

Разбирам желанието на родителите, но чак пък да стоят цяла нощ - не ми се струва много нормално, коментира директорът на езиковата Юрий Тодоров. Хората обаче нямали друг избор, защото се вредили само първите 66, приели и две резерви, след което теглили чертата. Който успял, успял.

Работата била свършена още първия ден, вместо в обявените два. Някои местни медии коментираха случая като резултат на лоша организация от страна на учебното заведение.

Всъщност не става въпрос за това, тъй като директорът не би могъл да забрани на амбицираните родители да стоят цяла нощ в училищния двор.

Явно имиджът на училището е най-добрата му реклама.


КАНДИДАТ-СТУДЕНТИ

 

Бюро на бул. "Русе" приема документи за вузовете

 

За редовната кампания записването е от 20 юни до 6 юли

 

Дани БОЖИДАРОВА

Само в още 4 вуза могат да се явят на предварителна сесия кандидат-студентите, научихме от Христина Димитрова, офис мениджър в единственото легитимно бюро за прием на документи в Плевен, което се намира на бул. "Русе" 10 а (в сградата на асансьорни сервизи). За Шуменския университет подаването на документи става до 7 юни, за Техническия университет в Габрово и за Пловдивския университет - до 25 май, за висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" - до 9 юни, за университета по хранителни технологии - до 3 юни.

До момента на предварителна сесия са се явили 126 кандидати, регистрирани в Плевенското бюро. Впечатленията на Димитрова са, че децата са по-спокойни, като знаят, че имат и друг шанс, и изкарват по-високи оценки. В техническия университет плевенчанка е изкарала оценка 5,90, информира тя.

Вече 9 години бюрото е в услуга на кандидат-студентите и го прави изключително коректно. Работното му време е от 16,30 до 18,30 през делничните дни, а в събота - от 9 до 13 ч. До 9 юни то ще приема документи за предварителна сесия. За редовната кампания записването е от 20 юни до 6 юли, но в ДНА. В същия период през миналата година са приети документи на 1 200 - 1 300 кандидат-студенти.

Бюрото обслужва освен Плевен и Пелово, Свищов, Червен бряг, Левски, Белене, Никопол, Видин. Всеки кандидат-студент, дошъл да подаде документите си, заплаща цената на изпита - 15 лв., и 10 лв. за втори изпит, комплекта от документи на всеки ВУЗ, който варира от 2 до 4 лв., такса обработка на бюрото - 7 - 12 лв., след което получава направо входящ номер, с който се явява на изпит.

Необходимите документи за записване са диплома оригинал и толкова ксерокопия, в колкото вуза ще се кандидатства, и лична карта и същият брой копия.

В бюрото могат да бъдат закупени и всички справочници и справочно-методична литература.


Туберкулозата настъпва

 

Жълтата гостенка ще покоси 1/3 от човечеството

 

Д-р Дочо ДОЧЕВ

Световната здравна организация прогнозира, че нарастването на туберкулозата ще продължи и през следващите 10 години. 30% от населението на планетата ще бъде заразено с туберкулозни бактерии. Годишно тази инфекция взима 30 милиона жертви. У нас преди 10 - 15 години новозаразените се брояха на пръсти за страната. В диспансерите се лекуваха предимно стари, хронични форми и много рядко се "хващаха" бацилоносители. През 2003 г. са регистрирани над 4 000 новозаболели и 1 500 бацилоносители. Този туберкулозен взрив за 2004 г. показва известни тенденции за намаление, но те нямат трайна устойчивост.

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което в 90% засяга белите дробове. Засягат се обаче практически, без изключение, всички органи и системи (костно-ставна, бъбречна, чревна, сетива, мозък и др.).

Причинител на заболяването е бактерия, която има 4 патогенни типа - човешки, говежди, птичи и миши. Бактерията е значително устойчива. В храчките се запазва от 2 месеца до 3 години. В млякото е жизненоспособна до 12 дни, в сирената и маслото - до 10 месеца.

Основни източници на заболяване са болният човек или бацилоносителят, който може и да не знае, че е такъв. Той няма никакви оплаквания и много често е по-опасен, защото никой не се пази от него. Заразата се разнася от храчки, урина, изпражнения, болни животни и продуктите им.

Заразяването става по въздушно-капков път (пръски от кихане, кашляне, прах, разговори един срещу друг и др.), по хранителен път чрез млякото и млечните продукти, от замърсени предмети - при децата играчки, както и при контакт с болни повърхности от тялото - кожа, лигавици и др.

ТБК бактерии са много разпространени, но заболяват малка част от контактните. Това е така, защото от голямо значение е състоянието на защитните сили на организма. Всички фактори, които намаляват общия и локален имунитет (прекарани инфекции, непълноценно хранене, външни неблагоприятни екологични условия, неспазване на санитарно-хигиенните правила на труд и бит и др.) са определящи за възникване на заболяването.

Рисковите фактори са: контакт с болен или бацилоносител, тютюнопушене, алкохолизъм, хронични заболявания, липса на ваксинация (или неправилно приложена ваксина), продължително пребиваване в затворени помещения, СПИН, хронично едностранчиво хранене или недохранване.

Основните признаци на белодробната туберкулоза са: кашлица, храчки, отделяни предимно сутрин, като понякога в тях се виждат кървави жилки, температура, която е слабо повишена с месеци и по-често вечер, изпотявания през нощта, болки в гръдния кош, които се усилват при кашлица, безапетитие, загуба на тегло, отпадналост, безсилие.

Профилактичните мерки са: правилно организиран режим на труд в подходящи условия, режим на почивка и прекарване на уикенда извън населеното място - най-добре в планината. Препоръчва се туризъм, спорт, избягване на контакт със заразоносители и болни.

Лечението е трудно, продължително и се осъществява от специализираните диспансери, но основният фактор в процеса на лечението е поведението на самия болен.


Напаст

 

3 случая на лаймска болест в Плевен досега

 

Даниела ДОЧЕВА

Три случая на лаймска болест са регистрирани до сега в Плевен, научи "BG Север" от д-р Светла Козарева, директор на дирекция Надзор на заразните заболявания в РИОКОЗ. Положителните резултати са изолирани от общо 8 изследвани пациенти със съмнения за сериозното заболяване. Лаймската болест е с разнообразна симптоматика. Около мястото на ухапване от кърлеж се получават кожни изменения, възпаляват се лимфните възли. Болният чувства обща отпадналост, гадене, тежест в областта на черния дроб, който се увеличава, тресе го, информира д-р Петя Пенева, общопрактикуващ лекар в ДКЦ II. От началото на месеца тя се е срещнала с три случая на ухапани от кърлежи. Пациентите често идват твърде късно, когато е станала инфекция. Или правят неуспешен опит да си вадят сами паразита, са наблюденията й. Много от ухапаните пък изобщо не посещават лекар, а се справят сами, така че е трудно да се проследи средната им бройка.

И тази година, както няколко предходни, е много дъждовна, което благоприятства развитието на кърлежите, комарите, бълхите.

Много често техни преносители стават домашните любимци - кучета и котки, които ги донасят в домовете на стопаните си след разходка навън.

Едно от сигурните места, на което можете да си лепнете кърлеж в Плевен, е парк Кайлъка. По нареждане на областния управител Николай Русинов в момента в него се коси тревата, за да се овладее, доколкото е възможно, масовото разпространение на паразитите. Освен това той чака всеки момент да бъдат изпратени пари от държавния бюджет за обработка на тревните площи в тази част на парка, която е под негова опека. Проведени са и разговори с общината, която трябва да се погрижи за своята част от Кайлъка, научихме от пресаташето на губернатора Латинка Светлозарова.

При посещението си в Плевен финансовият министър Милен Велчев увери, че ще бъдат отпуснати пари за борба с проблема на всички крайдунавски общини, не само на Белене и Никопол. Въпреки че община Никопол вече е третирала тревните си полощи.

Специалисти са на мнение, че дори и пръскането няма да помогне срещу тази напаст. Още повече, че непрекъснатите дъждове ще отмиват препаратите. Така че единственият и качествен начин, за да се предпазим от микроскопичните нашественици, си остава повишеното внимание по време на разходки в природата, смятат лекарите.


Пари за мор на комарите обеща Велчев

 

Най-трагично е положението в крайдунавските общини

 

Няколко стотин хиляди лева ще бъдат отпуснати за борба с комарите в крайдунавските общини, сред които и Белене, те ще са съизмерими със сумите, дадени от министерството преди 2 години. Това заяви финансовият министър Милен Велчев по повод битката с пълчищата насекоми, които спъват нормалния стопански живот на общината.

Парите ще бъдат отпуснати в близките 1 - 2 седмици, след като излезе решение на министерството.

Масовото нашествие на комарите в Белене започна преди около месец, разказва земеделският производител Йосиф Бонов. Той определи положението в момента като трагично и обясни, че мерките, взети до сега за борба с насекомите са имали временен ефект. През тази година проблемът според него е много по-сериозен. Това се дължи на прииждането на р. Дунав през пролетта. Спадането на водата в момента оставя влажни зони, които са изключително поле за развъждане на инсектите.

До 50 процента са намалили млеконадоя си животните вследствие на жестоката напаст. За разлика от хората те не могат да се предпазят, казва Бонов. Ситуацията е отчайваща и за малките деца. Възрастните са принудени при 25 градуса да се обличат като през зимата, за да не бъдат нахапани. Докато не бъдат взети мерки дългите ръкави и вдигнатите яки в летните жеги ще бъдат често срещано явление.

Йосиф Бонов твърди, че пръскането и опушването са имали временен ефект, защото не са предприети действия на остров "Персин". Отровата срещу комарите щяла да навреди на защитените птици. “BG Север”


 РАЗЛИЧНОТО


Студенокръвни

 

Боата Ева спи и се къпе със стопанката си

 

Влечугите струват около 400 лева, хранят се със зайци и хамстери

 

Да си гледаш боа удушвач в апартамент се разминава с представите на много хора за нормално занимание. Повечето семейства не биха възприели влечуго за домашен любимец, особено ако имат имат малки деца. Това обаче не се отнася за Тодор Станчев, Мирослава Мартинова и Любомир Кръстев. Те спокойно биха могли да бъдат наречени търсачи на силни усещания заради общата си любов към студенокръвните. И тримата използват най-нежните и гальовни имена, за да се обърнат към пъстрия удушвач.

Мирослава от дете е на "ти" със змиите. Всъщност тя не дели животните на влечуги и други. Разказва как в селото на баба й и дядо й - Байкал, се запознала с човек, който си опитомявал змии. "Моето момиче, казал й той, влечугите са най-безобидните животни. Господ ги е наказал, като ги е лишил от ръце и крака." Мирослава бързо свикнала с тях и преодоляла вродения страх от студенокръвни. Години по-късно започнала да си мечтае за собствена змия. Първо си взехме игуаната Додо, която вече е на 2 години и половина, а след това и Ева - така се казва боата ми, заразказва тя. Холът й прилича на зоологическа градина. Погледът веднага се спира върху терариума на Додо, който е изработен от приятеля й и е поставен на земята до едната стена. До него има още едно подобно жилище, но с различен обитател. Това е Ева - боата удушвач. Звучи, а и изглежда страховито. На мама детето, както я нарича Мирослава, вече тежи 6 килограма и е дълга 1, 85 см. Всеки месец си сменя кожата, но напоследък започва и да наддава, прави мускулатура, обяснява стопанката. Тя изважда нежно животното от терариума, милва го по главата й му говори гальовно. Казва, че е неспокойна - познава я по дишането. Присъствието на чужди хора явно я изнервя. Змиеукротителката вече не слага любимеца на врата си, защото с приличното си тегло притиска сънните й артерии и й става лошо. Ева се увива около кръста и ръката й, бавно се плъзга по гърба й и показва цепнатия си черен език. Съвсем скоро се е хранила - още личи издутината от малкото сиво зайче, което е погълнала. Месечното й меню се състой от три такива пухкави същества, които просто нямат време да изквичат. За да не се разстройва, Мирослава поръчва гризача по телефона, Тодор Станчев - бившият собственик на змията, й го доставя в кашон, тя го пуска в терариума и отива в другата стая. Чува се сборичкване и... после всичко утихва. Доволно, влечугото заспива блажено. То напада жертвата като я захапва най-често за врата. След това са навива около нея, за да я задуши и да счупи костите й, и я поглъща откъм главата. Боата е в състояние да налапа от 6 до 10 пъти по-голям залък от главата си. Тя си разкачва челюстта, докато поеме обяда. След това с блажена прозявка я намества. За около два дни разгражда поетата храна. Следващото й хранене е след доста дни - като огладнее, започва да се движи в терариума.

Двете момичета в семейството - на 9 и 11 години, чудесно се разбират с огромното влечуго, но основно за него се грижи Мирослава. Колкото и да е изморена, когато се прибира от нощна смяна, тя не пропуска да му отдели нужното внимание. Изважда Ева и я изнася на слънце на терасата да се напече. Пуска я на пода и я милва, за да подобри храносмилането и метаболизма й. Спя си с нея, тя се увива около мен и слага глава в сгъвката на врата ми, казва стопанката. Освен че се гушкат под завивките, двете дами и се къпят заедно. Отначало Ева не била много очарована и се стресирала, но постепенно свикнала.

Боата е атракция в квартала. Отидох един ден с нея до магазина и всички избягаха, заедно с продавачката, недоумява Мирослава. Постепенно обаче комшиите свикнали с влечугото и сега редовно се интересуват как се чувства. Често питат и за Додо, който търсили усърдно веднъж, след като избягал от къщи, за да го намерят накрая на покрива на кооперацията, където си правел слънчеви бани.

Мирослава е като енциклопедия на тема влечуги. Споделя, че в Плевен няма такива специалисти, затова й се наложило да се самообразова. Гледа постоянно научнопопулярни филми. Анакондата не е най-голямата змия, както мислят много хора, а мрежестият питон - стига до 12 метра. А тигровият пък е най-тежката - става 300 кг. Змиите са най-чистите животни, информира тя. Нейната Ева ще стане "само" 3 метра. Вече й е отеснял терариумът. Бившият собственик на боата - Тодор, й се възхищава всеки път, като я види колко е пораснала. Когато си я взел, била около 70 см. Въпреки, че не се привързва към хората, тя запомня миризмите им. Има си и други начини да разбере дали в стаята има непознат човек. Към влечугите се посяга плавно и внимателно, за да не се чувстват застрашени. При рязко движение боата веднага стяга пръстените си около човека, който я държи. Може и да го захапе, пояснява Тодор.

Неговият приятел Любомир Кръстев също си гледа боа, която купил за 400 лв. (на снимката). Неговата е по-малка - само 1, 5 м. Преди нея имал хамелеон. Сега в колекцията му от екзотични животни има един скорпион, който донесъл от Врачанския балкан, и много хищни риби, между които пирани и астронатоси. Пускаме я да си тичка из апартамента, ама не е много спортна натура, шегува се той. Обяснява, че хората знаят много малко за тези животни. Преди да сменят кожа те спират да се хранят, очите им стават млечни и мътни, намалява зрението им, стават по-раздразнителни и агресивни. Смяната на кожата започва от главата, обелва се като люспа на кренвирш, разказва Любомир. Описва новата кожа на влечугото - с ярки златисто-синкави цветове, стои като лакирана и създава илюзия за металик. Когато неговият Гошо атакува, го прави с невероятна бързина - човешкото око не може да проследи движението. Той е по-малък, затова и храната му е по-малка. Хапва си по-едри хамстерчета. Ето го поредният обречен. Чисто бял с червени очички. Пускат го в терариума. Той е толкова стресиран, че се обърква съвсем. Малкото пухче вместо да бяга, отива към боата. Мърда дългите си мустачки и я души, без да подозира, че скоро ще се озове в устата й. Само миг и... не, Гошо не проявява интерес, защото ще си сменя кожата.

А малкият живее втори живот. Още няколко дни, когато Гошо ще е много гладен и няма да му даде възможност изобщо да го подуши. Той често се къпе в басейнчето си, което може би му напомня за родината - джунглите на Южна Америка по поречието на река Амазонка. Гошо преди седмица ухапал съпругата на Любомир. Синът му има същия неприятен спомен. Въпреки това всички обичат влечугото. Боата е непретенциозна. Разбира се, трябва да й се създадат добри условия, за да се чувства добре. Изхожда се един път в месеца, така че не се налага постоянно да се чисти след нея. Изобщо това е домашен любимец за мързеливци, обобщи с усмивка Любомир.


ФЕНГ-ШУЙ

 

Огледалото вижда и помни всичко

 

То е свързано не само с видимия, но и с невидимия свят

 

Когато са го измислили, хората дори не са предполагали, че създават една от най-тайнствените вещи. Всичко, което се е отразило веднъж в неговата сияеща повърхност, няма да изчезне безследно никога. Огледалото помни всичко...

Още през средните векове учените и маговете са изказали догадката, че огледалата не само отразяват видимия свят, но са и тясно свързани с невидимия, не само копират нашия външен облик, но и получават, възпроизвеждат и създават информация за нашия вътрешен свят.

Огледалото не е просто неодушевен предмет и част от мебелировката. То участва в живота и енергетичния обмен вътре в дома, поради което изборът на място за огледалото и начинът на обръщане към него са също толкова важни, колкото да речем изборът на място за стайната саксия или за домашния любимец. С тази разлика, че ако на котката или кучето не им е удобно в панерчето или ъгъла, те просто ще се преместят в друг, а цветето ще изсъхне, докато неправилното разположеното или "обидено" от неправилно отношение огледало може да повлияе негативно върху благополучието на дома, здравето и душевния комфорт на неговите обитатели.

И обратно - правилно разположените огледала не само помагат за преодоляването на отрицателните въздействия, но и позволяват помещението да се изпълни с жизнена енергия, която индийските йоги наричат "прана", а будистите - Ци.

 

Добре дошли!

Огледалото на входа на къщата е нещо подходящо и функционално от всяка гледна точка, но не и ако виси точно срещу входната врата (в този случай жизнената енергия, която според фенг-шуй трябва безпрепятствено да се движи из дома от вратата до прозореца и от прозореца до вратата, ще се отрази от огледалото подобно на слънчево зайче и ще напусне вашето жилище, без да успее да влезе).

Затова пък разположеното до входната врата огледало ще насочи веднага този поток от енергия на пътешествие из дома, като дори ще го усили. Например огледало, което е разположено под ъгъл с една от вътрешните врати в дома ви, е поставено енергетично правилно.

На всеки е известен съветът когато се завърнеш вкъщи след път, да се погледнеш в огледалото. Но на малцина е известно, че според древната китайска традиция, когато излизаш от вкъщи, трябва мислено да помолиш своя огледален двойник-отражение да пази дома по време на отсъствието ти. Когато човек се връща от път, той отключва създадения от него защитен кръг (както би изключил алармената инсталация), затова трябва отново да погледне в огледалото, за да върне охранителното поле на дома.

 

Течащата вода

Даже и тези членове от семейството, които нямат навика често да се гледат в огледалото, все пак се срещат с него няколко пъти дневно, както се казва лице в лице. Става въпрос за банята. Едно от важните правила за огледалото там е, че то трябва да виси така, че никому да не се налага да се навежда, за да се огледа в него. На Изток са знаели, че главата на човека в никакъв случай не трябва да бъде "отрязвана" от прекалено късо или ниско разположено огледало. Фенг-шуй допълва това правило: в идеалния случай между главата в отражението и горния край на огледалото трябва да остава разстояние не по-малко от една длан (по-добре повече). Наистина трябва да обърнете специално внимание дали сте поставили достатъчно високо огледалото в банята. Когато на човек му се налага постоянно да се оглежда в огледало, което по някаква причина му е "късо", може да започне да страда от главоболие с неясен произход, което ще отшуми след смяната на огледалото с по-подходящо. Способността на огледалото да усилва енергетичния поток, а на течащата вода - да го очиства, е била добре позната на Изток. Там се смята, че ако изкъпете малкото дете в "присъствието" на огледало, то по-бързо ще започне да говори, ще израсне по-здраво и силно.

 

Какви сънища

ще ви навестят?

Повечето традиции по света не съветват да слагате огледало в спалнята. Смята се, че спящият човек е особено уязвим и беззащитен пред отрицателните енергии (на кой не са познати сънищата, след които се събуждаш с облекчение) и тъй като огледалото може само да ги увеличи, отразявайки ги, човек става жертва на лошо здравословно състояние, повишена уморяемост и тревожност, които не може да си обясни.

От друга страна обаче възниква въпросът къде другаде може да се постави тоалетната масичка освен в спалнята или гардеробът с огледало?

Изходът е прост: изберете гардероб с огледало от вътрешната страна на вратичката. Освен това най-добре е за спалнята да се обзаведете с огледало, което е в подвижна рамка и може да се мести. Тогава ще имате възможност преди сън да го наклоните, така че то да отразява тавана или прозореца, а не вашите сънища. Допустимо е също така да разположите огледалото над кревата си (откъм главата), особено ако при това то "гледа" в прозореца, тъй като така ще насища сутрин жизненото пространство с енергията на дневната светлина. А още по-добре, ако в него се отразява предмет на изкуството, например картина (но не портрет), гоблен или художествена композиция. (следва)


ЗА И ПРОТИВ

 

Дъвката не е безвредна

 

Всички реклами твърдят, че дъвката е не само безвредна, но и полезна. Но така ли е в действителност? Изследванията, проведени от американски медици, доказват, че съществуват редица странични ефекти, свързани както с компонентите на дъвката, така и с механичното й въздействие. Ето някои от страничните ефекти, старателно спестявани във всички реклами:

* нарушаване на стоматологичните конструкции: пломби, мостове и други;     

* синдром на слепоочно-долночелюстната става;     

* прекомерно развитие на дъвкателните мускули;     

* увеличаване на нивото на живак в организма при хора с пломби от амалгама;     

* увеличаване на количеството на глътнатия въздух - аерофагия;     

* погълнатата дъвка може да доведе до чревна непроходимост;     

* непроходимост на трахеята, предизвикана от чуждо тяло - частици от дъвката;     

Ако често дъвчете дъвка, рискувате да получите разстройство, болки в стомаха и метеоризъм, предизвикани от заместителя на захарта сорбитол, рани в устата от силните ароматизатори, периортален дерматит (възпаление на кожата около устата) от използваните масла, копривна треска на алергична основа от ментол, хлорофил (Е140), бутилхидрокцитолоул (Е321), кариес, получен от захарните сиропи.

Това са странични ефекти, които са присъщи на много дъвки, произведени от известни производители. А какви ли са последиците от дъвката, произведена от “третия свят”? За нейното производство се използва бутадиенстиролен каучук. В състава на дъвките на такива производители е възможно да попаднат много вредни вещества.

Каквото и да твърдят производителите на дъвка, нито една, даже най-лечебната дъвка, не може да замести четката и пастата за зъби.

И още един интересен факт. Децата, които непрекъснато дъвчат дъвка, са със значително по-нисък интелект от връстниците си - изследвания сочат, че дъвката пречи на съсредоточването, притъпява вниманието, намалява паметта и мисловния процес.


 ЖЕНАТА


В сезона на любовта

 

Подсилете желанието си с еротично меню

 

Хапнете шоколад и бадеми, за да прекарате незабравима нощ

 

Ели СЛАВОВА

Пролетта е сезонът на любовта, на романтичните копнежи и преживявания. Изпитвате необходимост да се поддадете на нова тръпка или да съживите старата. За една незабравима нощ обаче е нужно нещо повече от желание. Чудесна прелюдия към изгарящите страсти е една романтична вечеря. Преоткрийте връзката между правилното хранене и добрия секс.

Еротичната кухня е преди всичко здравословна. Храната трябва да дава сили за предстоящата нощ, а не да натоварва излишно организма. Най-добрият начин за приготвяне е чрез задушаване на слаб огън, в собствен сос или с малко вода. Може да се направи “канапе”: дъното на тенджерата се покрива с резенчета зеленчуци, върху тях се слагат късчета месо или риба и се покриват пак със зеленчуци. Така подредено, ястието се залива с подсолена вряща вода и се готви без разбъркване.

Месните, най-вече костните бульони, съдържат големи количества вредни вещества. Затова е добре да се ограничават до минимум. Добре е месото да се нареже на хапки, а когато се приготвя супа, да се вари заедно със зеленчуците.

За да се запазят максимално ценните съставки на продуктите, е добре да се използва методът на “пулсиращо затопляне”. Съставките се загряват до 100 градуса, след което тенджерата се захлупва плътно и се готви на бавен огън, докато ястието стане готово. Ето какво е добре да похапвате, когато планирате любовна нощ.

 

Авокадо

Ацтеките са го наричали Ахуакуатл - дървото с тестиси. Този плод расте по двойки, напомняйки за съответния мъжки атрибут. Съставките му - белтъчини, витамин А, калий и незаменими мастни киселини, допринасят за сериозни успехи в любовта. Възбуждащото действие на авокадото е известно отдавна. То е било доставяно на френския крал Луи XIV, който страдал от полова немощ.

 

Аспержи

Жените ги предпочитат заради фалическата им форма, а мъжете заради състава. Аспержите съдържат в големи количества витамин А, фосфор, калций и калий, които са важни за протичането на любовния акт. Освен това този изискан зеленчук предпазва простатата от различни заболявания. Приготвя се предимно сварен и се гарнира с картофена салата и холандски сос.

 

Бадеми

Те са с високо съдържание на рибофлавин, белтъчини, витамин Е и калций. В Аюрведа (класическа индийска книга за здравето) е отбелязано, че бадемите хранят мозъка и събуждат сексуалното желание. Поради тази причина те са консумирани от векове от индуси, араби и китайци.

 

Горчица

В древността се е смятало, че горчицата стимулира отделянето на хормоните на секса и възбужда желанието. Може да опитате комбинация с ростбиф или филе миньон и пикантен сос.

 

Зехтин

Най-полезната от всички видове мазнини. Съдържа незаменими мастни киселини, които са важни за нормалното функциониране на половите органи. Люти чушки и подправки, накиснати в зехтин, са подходяща смес за салати за еротична вечеря.

 

Кокосов орех

Според Аюрведа кокосът увеличава количеството семенна течност и пречиства пикочния мехур. Индийските лечители го препоръчват при хронична умора. Кокосово мляко с мед утолява жаждата, подобрява храносмилането и повишава сексуалния апетит. Коктейлът от ананас, прясна папая и кокос има подмладяващ, тонизиращ и възбуждащ ефект.

 

Охлюви

Земните, сладководните и морските охлюви в много страни се смятат за деликатес. Във Франция от тях се приготвя ескарго. Сексуалната активност след това ястие може да се сравни единствено с ефекта на чесъна, гъбите и стридите. Приготвени с масло и гъби или сварени и поляти със сос от кориандър, охлювите са в състояние да възвърнат силите.

 

Стриди

Тези мекотели са описани като афродизиак още през II век от Ювенал. В едно от своите произведения той описва разюзданото поведение на жени след угощение с вино и стриди. По-нататъшната им слава се дължи на възторжените изказвания на известни личности като Казанова, Наполеон, Людовик XIV, Анри IV, Рабле, Волтер.

 

Мед

Някога са го наричали “Храна за боговете”. Съществуват стотици аромати според цветовете, от които е събиран нектарът: от дълбокия и тежък кестен до дивия и деликатен аромат на лавандула и дива чубрица. Ефект има само натуралният мед.

 

Трюфели

Труднодостъпна и скъпа храна, която обаче заема първо място сред афродизиаците. Действието им е по-силно от това на стридите. Трюфелите са дребни и меки подземни гъби. Според някои източници Казанова и Людовик XIV са били техни почитатели.

 

Шафран

Изискана и скъпа подправка, която действа стимулиращо върху ерогенните зони, подобно на някои хормони. Използва се в ястия с ориз, пилешко и къри в малки количества. Предозирането може да доведе до пристъп на неудържим смях.

 

Шоколад

Маите вярвали, че какаото има силата да отключва скрити копнежи и да разкрива бъдещето. Тайната за разпалване на страстта е в комбинирането му с вино. Например чаша каберне с парченце тъмен шоколад.

 

Банани

Те също се нареждат сред еротичните храни. В тях има калий и витамин В, необходими за произвеждането на хормоните на секса.

Банани фламбе

ПРОДУКТИ: 2 банана, 4 с.л. захар, 2 с.л. олио, 1 ч. бял ром, сок от 1 зелен лимон

ПРИГОТВЯНЕ: Обелете и разполовете бананите по дължина. Сгорещете олиото в тиган. Пържете до златисто в продължение на 5 минути от всяка страна. Добавете захарта и излейте рома. Оставете на котлона още 2 минути. Поръсете с лимоновия сок и сервирайте веднага.

 

ВЪЗПРИЯТИЯ

При мъжете зрителните възприятия са по-силни, затова още по време на вечерята жената трябва да изглежда възбуждащо. Слухът на дамите е по-чувствителен. Затова нежните същества имат нужда от комплименти и мили думи, които да ги уверят, че са желани. Разликите във възприятията не свършват дотук. Невролог от Чикаго пише в статия, че миризмите въздействат по различен начин на двата пола. Либидото на мъжа почти не се влияе от аромата на мента или шоколад. За сметка на това горещи канелени кифлички, ростбиф и пица със сирене имат съвсем пряко отношение към ерекцията.

 

ЕКЗОТИЧНИ ГОЗБИ

Най-екзотичните ресторанти в света предлагат меню за влюбени. Сред тях е Архипелагос, намиращ се недалеч от Риджънтс парк в Лондон. Редовни посетители там са звезди от рода на Джони Деп и Ванеса Паради. В менюто могат да се срещнат специалитети като скорпиони с шоколад. Брус Алекзандър, собственик на заведението, споделя: Опитвам се да покажа на хората, че има и други храни. Тук сервираме неща, които са необичайни за европейците, но не и другаде по света. Идвам от Южна Африка и там ядем крокодили всеки ден. Менюто на Архипелагос включва още жаби и месо от гну.

Всички удоволствия за човешкото същество идват след задоволяване на стомаха. Тази мисъл на Епикур от 341 г.пр.н.е. е девиз на ресторант в Атина, където на почит са вкусовете от Античността. Менюто, което се предлага на посетителите, е на старогръцки. За салатата Ореа или “красивата” - смес от маруля, краставица, круши, сливи и ароматични треви, е отбелязано, че е станала популярна след 372 г.пр.н.е. Сред основните ястия впечатление прави печената сърна за двама с круша, сирене и мед. Съвсем естествено и интериорът е издържан в духа на Античността. В ресторанта са абсолютно забранени замразените продукти и микровълновата печка. За приготвянето на ястията се използват само продукти, които са били познати в древността. Няма захар, лимони, домати. Няма и вилици, тъй като в Античността са използвали само лъжици.

 

СМОКИНЯТА

Египетската царица Клеопатра поддържала сексуалния си апетит с помощта на ястия, приготвени от придворния й готвач. Те присъствали в менюто й наред с изтънчени гозби като панирани езици от фламинго и карамелизирани лешници с пълнеж. Любимото й лакомство била смокинята. Афродизиакалните свойства на плода се споменават в произведения на Омир, Аристофан, Херодот. В древна Гърция узряването на първата реколта се отбелязвало с ритуални сношения. За елините смокинята била свещен плод, свързан с любовта и плодовитостта. Символът на сексуалната мощ бил поднасян на победителите в Олимпийските игри.

 

ПО СВЕТА

* Арабите наричат зърната на мандрагората “ябълки на любовта” заради еротичните сънища, които предизвикват. Те са с големина на орех и са с бял или червеникав цвят. Съдържат множество алкалоиди като атропин и скополамин.

* В Мароко използват кората на нара за засилване на възбудата. Настъргват я на много ситно и я смесват със смачкани плодове на черница.

* Китайците и индийците правят салата от листата на Сентела - пълзящо растение, в което се съдържа фитоестроген, каращ хормоните да кипнат.

* Кората на йохимба (вид дърво, растящо в Камерун) съдържа алкалоида йохимбин, който разширява кръвоносните съдове, особено в областта на половите органи. При мъжете той води до изключително силна и продължителна ерекция. При жените спомага за разширяване на еректилните тъкани, което гарантира удоволствието.


Бронзов тен със спрей - лесно и ефектно

 

Продуктът не се базира на ултравиолетови лъчи, безопасен е за кожата

 

Лина ПАВЛОВА

Идва лятото и искате да го посрещнете с шоколадов тен. Забравете за солариума. Спреят за тен е безопасен и не се базира на ултравиолетови лъчи. Като използва естествената реакция на вашата кожа към съставката DHA, той образува кафяв загар, след като се напръска. За повече от 35 години приложение в САЩ и Западна Европа системата не е показала странични ефекти. За да се подложите на процедурата обаче е нужна малко подготовка.

Ексфолирайте кожата си в рамките на 12 часа преди нанасяне на препарата. Така ще постигнете равномерен тен.

Отделете малко повече време на коленете, лактите и ръцете. Ексфолирайте поне два пъти седмично, за да поддържате гладкостта и здравия вид на кожата си. За да се подложите на процедурата, най-добре изчакайте четири дни след кола маска.

Не овлажнявайте кожата си поне два часа преди процедурата за тен. Лосионите могат да създадат бариера, която да попречи на абсорбирането на разтвора и продуктите за тен. Отстранете грима преди прилагането на продукта за по-добър ефект.

Носете тъмни дрехи, които стоят свободно по тялото ви. Разтворът за тен се изпира от повечето облекла, но непосредственият препарат за бронзов ефект може да изцапа по-светлите.

При използване на повечето спрей средства се налага да сложите бариерен крем на дланите и ноктите, както и на всички останали места, на които не желаете да имате тен.

Обърнете се към козметичния си салон за инструкции, ако не сте сигурни дали средствата, които използвате изискват употребата на подобен крем.

Не носете вълна, синтетика или коприна по време или след прилагане на препарата в продължение на поне 8 часа. Съставките му могат да предизвикат появата на петна.

След като сложите продукта за тен, изчакайте поне 6 часа преди да вземете душ. Така ще осигурите достатъчно време на кожата да реагира.

Не овлажнявайте, преди да вземете душ. Това може да предизвика незабавна реакция на разтвора за тен и да доведе до образуването на шарки.

Не плувайте след процедурата за тен. Непосредственият контакт с вода, хлор и солена вода може да предизвика незабавна реакция на разтвора за тен.

Изчакайте поне 6 часа преди да правите упражнения. Обилното потене не е препоръчително.

Не се притеснявайте ако видите, че цветът ви се отмива при първия душ - това е нормално. Това е козметичният препарат за бронзов ефект. След него остава красивият тен.

Овлажнявайте кожата си след всяка баня, за да запазите цвета. Продуктът има лек DHA бронзов ефект, който помага за по-дълготраен и равномерен цвят. В същото време овлажнява кожата, поддържайки я гладка, мека и блестяща. Нанесете върху лицето и тялото с кръгово движение и измийте или избършете ръцете си след нанасянето.

Ако тенът ви започне да избелява неравномерно, нанесете лосиона върху лицето и тялото. Измийте ръцете си със сапун незабавно след нанасяне. След 2 до 4 часа ще се образува невероятен тен. При нужда нанесете отново за по-дълбок цвят.

Не забравяйте да ползвате защита срещу слънцето. Въпреки че изглеждате с тен, не сте застраховани от опасните лъчи. Нужно е да се предпазите от изгаряне.


 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...


Дончо Цончев

Известният писател е на второ място в Плевенската кандидат-депутатска листа на Коалиция за България. През миналия уикенд той участва в сбор на ловни дружинки от региона на стрелбището в с. Милковица. Майсторът на късия разказ се отдели за известно време от авджийската софра, за да сподели с читателите на вестника свои мисли за живота, културата и политиката.

Изкуството трябва да се отглежда с любов

Интервю на
Поля ТОМОВА

- Кой е Дончо Цончев?

- Трябва да питате читателите или още по-добре - ловджиите. Иначе съм роден през 1933 година в гара Левски, завърших гимназия и геология в София, сега живея и в Нови хан, и в столицата. Имам две деца, трима внуци и към 70 книги.

- Не се ли изхабява словото?

Работата със словото е като с мотиката и с ножа - като го държиш така, бездейно, ръждясва, а като работиш с него се изслъсква и се изостря.

- Вие сте носител на орден “Стара планина”. Има ли нужда творецът от такова признание?

- Според мен има нужда, и то голяма. Ние, нашето поколение, бяхме по-разглезени в това отношение, така бяха сложени нещата преди години. Сега се чувстваме като изритани, като мащеха се държи държавата с нас. Ние сме суетни, това е част от занаята, от психиката на всеки творец, какъвто ще да е - писател, художник, музикант.… По-крехки натури сме… Всеки творец има нужда от признание, изкуството трябва да се отглежда с любов.

- Защо влизате в политиката - на вас ли е нужно или на хората?

- Ето сега виждате къде сме и тук пак ме убеждават хората, отдавна ми казват не само ловците, а всичките ми познати: Хайде бе, бай Дончо, да влезе в парламента един разумен, сериозен човек, който няма да краде, няма да прави глупости.… Ще ви дам един пример - тези дни раздадоха по 200 - 300 лева на бронзови и сребърни медалисти и олимпийски шампиони, нещо, което е разкошен жест. Но 15 години вече се мъчи да влезе в Народното събрание закон за облекчения на хората, които имат пари и имат желание да помогнат на културата. В парламента ще натискам не само за това, но и за отношение към най-добрите и младите, които тръгват към всички области на културата. Просто ще си работя на мойто място и мисля си - много по-ефективно, отколкото ако съм вън от парламента. Мисля, че ще си свърша работата. Знаете, че преди четири години участвах в изборите - така, като ученик, чиракувах, дето се вика. През тия четири години се занимавам много сериозно с парламентарна история, с Конституцията - просто изкарах един факултет в това отношение. Затова отивам съзнателно с надеждата, че нещо ще помогна на писатели, на художници, на музиканти, на творците, на хората, които ме обичат и които са зад мен.

- А защо точно от листата на Коалиция за България? Семейството ви не е ли пострадало от предишния режим?

- Ако бях в жълта или синя листа можеше пак да ми зададете същия въпрос - защо съм точно там. Ще отговоря много точно и ясно. Биографията на един човек, това, което се е случило преди него или докато е бил дете няма никаква връзка с мисленето на този човек. Биографията ми - това не съм аз. Аз съм това, което съм правил, което мисля и което ще продължа да правя. Защо конкретно в тази листа - защото такова ми е мисленето. Моята философия е лява - това е известно от книгите ми от преди много години, още от преди промените. Намерете ми един ред, един разказ или пасаж, който не отива към лявата философия - няма да откриете такова нещо. Моят баща е уволняван след въстанието от 1923 година отвсякъде и завинаги заради леви убеждения. Той винаги е бил червен, така му и викаха - червеният Цончев. Това, че е бил богат и са минавали ония дивашки времена, няма връзка. Аз съм наследил неговото мислене.

- Мислите ли, че има митове за нас, българите, като народ и доколко трябва ди ги рушим или да продължаваме да ги изграждаме?

- Има много митове, за съжаление повечето са в негативен аспект. Целта на всяко поколение, на всеки, който е читав, е да разрушаваме тия митове. Трудно ще стане, аз съм малко скептик, като гледам с какво темпо върви светът - другите държави, съседните народи, и ние пак сме на опашката. А условията са еднакви, така че не мога да пиша шестица на това, което сме направили.

- Имате един афоризъм - наличието на пари в джоба убива моята енергия, липсата им - самия мен. Какво друго може да ви убие?

- Да, сега като ми го припомнихте - харесвам си го този афоризъм. Много трудно ще се намери нещо, което реално да ме смачка. Да пази бог от нещастия в семейството или с близките. Иначе не очаквайте от мен да падна духом, имам невероятна енергия и увереност.

- Споделете нещо за последната си книга...

- Последната ми книга е на дискета вкъщи и до края на май ще излезе. Това са ловни разкази, нови. Какво да кажа - ей тия хора, с които съм тук сега, много ще ги харесат, в това съм сигурен.

- Към ловците се отнасяте с огромно уважение, какво точно има в една ловна дружинка - чувство за взаимопомощ, да разчиташ на другия ли - кое е основното?

- Много ми помагате, като напипвате основното, значи се разбира какво е, вижда се. Няма друга обществена група, поне в България, подобна на нас. Ей сега, със сядането, тук дойде един и вика - бай Дончо, наздраве, другият вика - здраве и сговор! Ей тия думи - здраве и сговор, са велики.… При ловджиите генерали и редници няма, няма старци и момчета, няма бедни и богати - всичко е на софрата, всички са заедно, един за всички - това е блестящ модел за всяко обещство. Аз се помня от дете, от петгодишен съм тръгнал с дядовци, вуйчовци… Вече 60 години ходя на лов. На тия момчета им помня дядовците, бащите. И пак казвам - няма подобна обществена група, ние сме еталон. На времето мислех да правя партия на ловците, но се отказах. Някой се шегуваше - бе вий сте най-сериозната армия. Защото ние сме 200 хиляди пушки, а в армията са 40 хиляди, и сме навсякъде, много сериозна организация. При нас вътре има много хубав климат, духовен климат - мъжка работа, приятелство. Човек ако не го носи в себе си, не може да го разбере.

- Какво може да ви натъжи и какво да ви разсмее?

- Ей тия неща, които говорихме за българина изобщо - за народопсихологията му, за тези кофти номера, които си правим, завистта, злобата - много ме натъжават. Красиво е всичко това, което си говорим за ловците. При нас има приказка, че ако няма лов, има лаф. Като се съберем след лова става много хубаво. Ние се смеем за нищо, ей така, като си покажем пръстта и почваме да се смеем.

- Лъжете ли се?

- Е, това е задължително, то един ловец като не може да лъже, трябва да си хвърли пушката.

- Какво дете бяхте?

- Докъм 14 години бях като момиченце, бродирал съм възглавници, дори майки ми беше запазила една.

- Никой няма да ви повярва.

- Ами тя си я има възглавницата. И снимка има - като ми видите само личицето - като ангелче съм! Някъде откъм 14 почнаха тия изпълнения - вече крадях на дядо ми и на баща ми пушките, ходех по гьоловете. Почнахме с питомни юрдечки, разбира се. И млади циганки (тогава те така се завъртяха из махалата в Левски)... Цигари, алкохолец - голямо диване бях. И помен не остана от това кротко, хубаво момченце. Няма го и в моите спомени онова готиното дете, добричкото, дето бродира възглавници. Не знам какво стана с него.… Очаквах сега, на стари години, да се яви, викам си - то нали човек като остарява се вдетинява. Но да ви кажа, няма и помен.

- Бунтовник ли сте?

- Е, трябва да питате другите. От гимназията няколко пъти съм изключван, от университета седем пъти, въпреки че имах отличен успех. Не съм много хрисим.

- Какво мразите най-много в отношенията между хората?

- Завистта. Много мръсно чувство е. Завиждаш на онзи там примерно, щото той имал това, онова. Ти страдаш, можеш да се поболееш, а той не знае, той няма и хабер.… И кого тровиш с тая завист? Много идиотска работа, това ме вбесява и както казва казва Елин Пелин, е главната черта на българина. Аз го помня Елин Пелин, голямо момче бях. Та той казваше - ако се роди в България гений, ще бъде гений на завистта.

- Имате един разказ, в който главният герой строи чешми и там тайно му завиждате, че всеки, който пие от водата, ще откъсне от себе си въздишка на облекчение. Знаете ли, че има хора, които може би изпитват същото, като ви четат - като че ли са пили от тази чешма?

- Много бих искал да има такива хора и когато го чуя, ми става приятно. Сега пет - шест души ми споменаха по някой мой разказ, който си спомнят. А един тук - Васко, вика: Помниш ли, бай Дончо, оня ти разказ, дето снегът бил такъв бял, гладък, като покривало на мъртвец? Става дума в разказа, че природата я унищожаваме, че няма дивеч вече по къра... Та тая фраза ми цитира Васко, изпълни ме с кеф момчето. Имам чувството, че по някакъв начин давам това, което хората биха искали да прочетат. И това ми стига.

- Словото по-силно ли е от пушката?

- При мен така се получи, въпреки че с пушката хич не се давам. Като говорим сериозно, словото е най-голямото оръжие. Словото е най-сериозното нещо според мен, но да не подценяваме музиката. Аз съм под нейна власт, откакто се помня, не мога да пея, но страшно ми влияе музиката.

- Как ви търпи жена ви толкова години?

- По тоя повод Жельо Желев щеше да ми дава орден. Защото тя е македонка, а който 12 години успее да задържи македонка, му се дава пенсия. Аз съм от 52 години с нея, това е феномен, не мога да си обясня как ме търпи, вероятно тя е гениален тип. Действа с мекия брус.

- Тя ли ви е голямата любов?

- Няма как да не бъде, тя е.

- Смятате ли, че сте длъжник на семейството си?

- Почти всичко дължа на тях. Не мога да си представя без тях какво бих правил, как бих изглеждал изобщо в обществото. Не ми е възможно да ги отделя от себе си. Всеки мъж се ражда длъжник на семейството си - на жена си, на децата, а ако е истински мъж - и на обществото. Ето още един отговор защо съм тръгнал към парламента. Истинският мъж е длъжник на обществото и каквото може ще трябва да направи за него. Този отговор като че ли е най-важен на въпроса защо съм се захванал с политиката.

- Да, но как ще обясните защо хора на изкуството трябва да са в Народното събрание?

- Е, че аз като съм човек на изкуството, не съм ли гражданин, нямам ли поведение, постъпки? На толкова години имам една дълга диря и е време да се види този човек как е действал, как е постъпвал, какво мислят за него другите хора. Аз не отивам като някоя поетеса или като тия момиченца рибки в сегашния парламент. Те са по на 30 години, ще учат баща си и дядо си на акъл! То гледа да си купи някоя дрешка, разбирам това, но моля ви се - какво правиш в парламента? Страшно е когато някой човек на пост в културата вместо Перперикон каже перперек, или сбърка Панчо Владигеров със Златю Бояджиев.

- Наистина ли културата е натикана в ъгъла и кой е виновен за това?

- Мисля, че цялото общество. Клутурата и образованието не ги отделяме, това е лицето на една нация, на всеки народ във всички времена. Ние - държавата и обществото, не се грижим за лицето си. Главно държавата, вижте - бюджетите ни са трагични, ето още една причина да тръгна към парламента. Бюджетът ни за култура е 10 пъти по-малък от този на съседните ни държави.

- Вие конкретно какво можете да помогнете като депутат?

- Ами няма да ги оставя намира, ще се боря. Там има и други хора, ето един Андрей Пантев как стои. Ще се борим, ще настояваме, ще се тропне по масата и ще трябва да кандисат. Трябва да се увеличава броят на такива хора в парламента, които знаят точно какво искат.

- Бохем ли сте?

- Така ме водят много отдавна, отвътре ми идва, честно казано.

- Какво мислите за секса за една нощ?

- Предлагате ли ми, или питате? И в двата случая - да.

- Трите най-важни неща в живота ви?

- Здраве, сговор и мир. Вижте какво става по света, един философ скоро каза, че Третата световна война е в ход, тя не е спирала. Не бе Виетнам, не бе Ирак, тя е в ход. Много е тъжно, с претенциите за висока цивилизация така зверски да се избиваме. Много е жалко за самото човечество, така че не го казвам като лозунг - мир, здраве и любов ни трябват.

- Сега ще издавате ловджийските разкази, какво друго предстои?

- Имам една книга в “Съвременник”, нея искам да я отбележа особено. 150 страници е и две години с огромна любов я правя. Не съм писал такова нещо. Казва се “Жрецът”, всъщност историята е за Кортес и Монтесуна. Нито ги помня, нито съм бил там, но имам един мой вариант за това как се справя бялата раса с индианците и как се завладява Америка. Не ща повече да издавам, но тази книга е много тарикатска.

- Има ли конкуренция между писателите, разделение на стари и млади?

- Не, аз съм много далеч от тая дума. В нашата ловна дружинка - Ивайло Петров, Йордан Радичков, Емилиян Станев, бяхме като юмрук. Където има конкуренция, на завистника нещо му куца. Един истински, голям писател, се радва на следващите след него. Той ги иска, те му трябват.… И почита предните, защото без тях не става, те са му учители.

Сега има едни келеши, като Мартин Карбовски например. Той казва на Николай Хайтов в едно предаване - вий си написахте книгите, що не си отидете на Яворово да си гледате старините. Предаването на живо, Николай се обърна, нещо изчезна - оня с камерата замъглил нещата. Но после водещата ми каза, че Николай рекъл на Карбовски - бе ти що не си е… майката! Много точно му отговорил. Тоя Карбовски е един келеш, боклук.

А един друг писа в “24 часа”. Изтъпанил Стефан Цанев и моя милост с едни големи снимки - цял чаршаф, и заглавие “Живи класици задушават младите”. И каканиже - много сме работели, много сме били популярни, нямало от нас как да вземат ръка. Как да му отговориш, освен: Николай, пиши и ти бе, стани по-голям, има място, никой на никого не пречи. Според мен тая дума конкуренция няма място.

- Бил сте боксьор. Иска ли ви се да нокаутирате някого напоследък?

- Много са, нямате толкова място във вестника.… Но се въздържам вече от такива прояви. Действам с думи - мисля, че по-боли, пък и по-хваща.


 АРТСЕДМИЦА


Крах

 

Лауреатските дни "Катя Попова" се провалят

 

Няма пари, оркестър, зала и изпълнители, информира импресариото Абаджиев

 

Импресариото Александър Абаджиев, който общината беше натоварила с отговорната задача да организира Лауреатски дни "Катя Попова", е освободен от ангажимента си, научи "BG Север" от неофициални източници. Неотдавна в телефонно интервю той призова всички плевенчани да търсят пари за фестивала, като не се поколеба да предложи 15% комисиона дори на репортер на вестника, с което вбесил страхотно организаторите от общината и те го освободили от мисията му.

Отново се свързахме с Абаджиев, за да разберем как стоят нещата - ако е вярно това, кой се занимава с организацията? Ще има ли изобщо фестивал? "Аз съм поставил някакви условия към община Плевен - става въпрос за пари. Дали ще бъдат изпълнени те, ще мога да ви кажа към 25 май. До тогава всичко ще е ясно", отговори уклончиво той. Абаджиев успокои плевенчани, че дори и да не продължи да се занимава с организацията, 2/3 от работата е свършена, така че нямало място за притеснение. Фестивал задължително щяло да има. Какво точно е направено до момента, поинересува се репортер на "BG Север". Има ли подписани договори с лауреати, които ще свирят на фестивала? Не, договори нямало още. Но все пак имало доста време до 15 юни, когато е последният срок, а той имал разговори със 7 - 8 музиканти. Организирането на музикалното събитие било сложна работа - обемна кореспонденция, която се разменя, телефонни разговори и др. "Има усложнения по въпроса кой оркестър ще свири на фестивала. Разбрах, че имало някакви обтегнати отношения между Плевенската филхармония и община Плевен. Аз не искам да ставам арбитър. Опитвам се да бъда безпристрастен съдия. Предлагам на общината различни варианти за оркестри, които може да свирят на фестивала. Както казах и преди, за мен най-логично е това да е Плевенската филхармония, но дали ще стане така...", информира още Абаджиев. Той не посочи каква е конкретната сума, срещу която ще се навие да свири не нашата, а някоя друга филхармония. Не пожела и да каже колко оркестри са се кандидатирали за изявата. Импресариото увери, че няколко пъти е разговарял с шефа на Плевенската филхармония Ивайло Атанасов. Той обаче отрече да са водени сериозни дискусии по темата. Освен това каза, че оркестърът не може повече да чака някой да го покани да участва във фестивала и е поел ангажименти за септември месец, когато трябва да са Лауреатските дни. Един от най-сериозните концерти на Плевенската филхармония е на 10-ти септември, когато ще закрие фестивала "Аполония" в Созопол.

Има ли изобщо нещо ясно около събитието, попитахме още Абаджиев. След като подчерта, че той е професионалист и човек с опит, призна, че има проблем и със залата. Нали щеше да бъде в театъра, припомни му интервюиращият. Да, ама разбрал, че там няма акустична кутия, а музикантите били професионалисти и искали зала с акустика. Та къде ще е, още не е ясно. Двата концерта, които бяха предвидени, също са под въпрос. Малко били и певците, желаещи да участват. Иначе чакал пари от Министерството на културата - поне още 5 хиляди, защото тези 25 - 30 хил., които дава общината, не стигали.

"Наближават избори. Аз не искам да се правят политически спекулации с този фестивал. Нещата са уредени, просто трябва да се уточнят някои битови подробности. Каквото и да стане, аз ще продължавам да работя за Плевен, защото той е моят роден град", с местен патриотизъм обобщи Абаджиев. И за успокоение на всички допълни, че кмътът Зеленогорски има отношение към музиката, тъй като бил от музикантско семейство (?!). Щели сме да видим какъв европейски музикален фестивал ще стартира от Плевен с участието на Васко Василев (Видяхме го. Повече четете на стр. 16). Естествено той не бил финансиран само от общината - иначе и половината бюджет за култура нямало да стигне за хонорар на световноизвестния цигулар.

След подобен разговор с Александър Абаджиев съвсем естествено възниква въпросът: "Този човек наясно ли е какво изобщо прави и говори?" Може би си мисли, че всички са пълни невежи и не могат да разберат как фестивалът отива по дяволите. Няма пари, няма лауреати, няма зала, няма оркестър, концертите са под въпрос. Е, какво му е наред на Абаджиев?! По всичко личи, че 25-ото юбилейно издание на Лауреатските дни, посветено на 100-годишнината от рождението на големия операн певец и педагог проф. Христо Бръмбаров, за съжаление няма да се състои. И виновни както обикновено няма да има.


Четвърто бианале "Фодар"

 

278 работи на 60 автори събра фотосалонът

 

Класически и модерни творби от 15 страни са показани в ХГ "Илия Бешков"

 

Ръчно порно, нощни настроения, изоставено море, безвремие, времето, което минава, ритуалът обрязване, конско око, усмихваш се, човешки работи, урбанизация, историята на светлината, воайорът, една отделна реалност. Това са заглавията само на част от фотосите, които представя четвъртото международно бианале "Фодар", открито в ХГ "Илия Бешков". От 1 233 фотографии на 178 автори от 21 страни 5-членно жури с председател Антоан Божинов отсява 278 работи на 60 фотографи от 15 държави.

Голямата награда на бианале "Фодар" - 2005 г. грабна Измини Гоула от Солун, Гърция. В първи раздел беше отличена Ивана Иванова от София. Във втори раздел - максимално концентрирана фотографска мисъл, наградата взе Евгений Ком от Украйна. София Савич от Полша стана първа в трети раздел. Награда на Самсунг - фотоапарат, получи Драгомир Ушев от Бургас. Най-силните лични пристрастия на Антоан бяха към специалната награда за хуманистична фотография, която отиде в Бразилия при Андерсън Шнайдер за серията му "Ирак - белезите от войната". Диплом за най-млад участник в бианалето пък получи Пламен Николов, който е направил наградената снимка на 2 години и половина.

Бианале "Фодар" е единственият международен фотоконкурс в България, най-големият като обем специализиран фотосалон, в който не е задължително да участват професионалисти, а хора, вманиачени на тема фотография. Организаторите му имат амбицията да представят новите погледи, новите начини на изразяване. Всъщност мисленето на хората чрез фотография. От друга страна държат и на класическата форма - на неща, които са вечни. Общата рамка на фотосалона беше "Твоят свят". Около нея се върти всичко и кой колкото успял. Видяхме разчленени на части хора, опнати в 2-метрови композиции, актова фотография, всякакви приумици, любимите на фотографите тоалетни чинии и казанчета, мухлясали бани, старци, които държат свои снимки на младини и какво ли още не. Красотата е дефицит в изложбата - с изключение на няколкото класически пейзажа. Но не липсват модерните хрумки на млади автори. Като тази да се напрви една много дълга снимка, на която са запечатани хора в различни пози. Всеки един е представен с име, години, професия, хоби, мечта, елемента на зодията си и часа, в който е заснет.

Един от авторите беше решил да направи поредица от приказни и анимационни герои, но представени в съвсем различна светлина -

Смърфчо: "Бедният човек трябва да продава кокаин, за да оцелее, защото господин Уолт Дисни забравя да му даде своя дял от печалбата на филма видеото и CD."; малката червена шапчица: "Големият лош вълк я принуждава да стане проститутка. Бабата е жива, но е затворник в своята собствена къща, където трябва да готви вкусни ястия."; Палечко: "Загубил се в гората и направил всичко възможно, за да оцелее. Съди родителите си за небрежност и лошо отношение. Планира да плати операцията си за промяна на пола с парите, които се надява да получи от нанесените вреди."

"Това бианале се заформи като нещо мътно, което постепенно добива своите очертания. То се появи, радва се и започва да живее. Излезе от детската си възраст, заяви своя характер и се настани на българския артистичен пазар", смята председателят на журито Антоан Божинов.


в общинската галериЯ

 

Художници откриха обща изложба

 

Точно на празника на Плевен - 15 май, Дружеството на художниците в Плевен откри обща изложба без тема, без формат и никакви ограничения в общинската галерия. Всички 57 автори се представят с по една работа. Подобна експозиция-базар групата прави за трети път в града. Застъпени са всички специалности - живопис, графика, скулптура, керамика, текстил. На чаша вино плевенските творци си пожелаха здраве и бъдещи успехи.

Дружеството прави две общи изложби в годината - едната е на техния професионален празник в деня на Св. Пимен, а другата на 24 май. Само два дни преди общата среща с публика рисувачите единодушно преизбраха за свой председател Иван Велчев - Йово, който тайничко се надявал да има повече "против". Иначе той се е отдал на почивка, след огромния труд, който положи, за да изографиса храма в началото на ж. к. "Сторгозия". Официалното му откриване за сега е определено за 24 май.


Проф. Жени Захариева, председател на Съюза на музикалните и танцови дейци в България:

 

Пишат се златните страници на Плевенската филхармония

 

Проф. Жени Захариева завършва Московската консерватория, след това специализира при най-големите светила в инструменталното изкуство на Русия. Става лауреат на 3 международни конкурса - в Париж, в Германия и в София. Специализирала е във Франция 2 години, след това в Белгия. От 30 години преподава камерна музика и пиано в ДМА "П. Владигеров". Пътува много като концертиращ изпълнител. Вчера, 19 май, е имала много отговорен самостоятелен концерт във Виена. Предстоят й концерти във Франция и в Япония. Паралелно с дейността си на педагог и изпълнител от 6 години проф. Жени Захариева развива активна дейност като председател на Съюза на музикалните и танцови дейци в България.

Освен това е председател на Националната агенция за защита на изпълнителските права и артистичен директор на международни конкурси - "Албер Русел", който се провежда под патронажа на френския и българския министри на културата, на "Музиката и земята", на лятната музикална академия "Русалка". Много от дейностите извършва безвъзмездно. Счита, че музикалният живот в България се нуждае не само от организатори, но и от активното участие на творците, които моделират събитията.

 

Миналата седмица пианистката проф. Жени Захариева беше солистка на Плевенската филхармония в изпълнението на концерт №3 от Бетовен. "Радвам се, че през последните години вашият оркестър е на върха на симфоничните състави в страната. В момента се пишат златните страници на Плевенската филхармония. Аз съм поразена от желанието, амбицията и качеството, което дават в момента музикантите", сподели впечатленията си от съвместната им работа пианистката. И допълни, че е възхитена от колегите си, които свирили изключително точно и направили един забележителен Бетовенов стил. В лицето на маестро Дафов пък намерила един невероятно страстен интерпретатор на Бетовеновата мисъл - с желание да стигне до дълбочината на всяка нота. "Радвам се, че директорът на оркестъра не е диригент. Практиката показва, че това е по-добър вариант. Диригентите не могат да обхванат мениджърската част, която е безкрайно актуална за оцеляване на съставите", коментира още тя.

Проф. Захариева информира, че в момента съюзът, който оглавява, установя европейските модели в България. Българските музиканти, които са негови членове, могат да разчитат, че правата им в чужбина ще бъдат защитени от некоректни импресарии, защото българският съюз е член на Международната федерация на музикантите, оповести тя. Лошото е, че българинът не е свикнал да си чете внимателно договора, в който се посочват условията на едно турне, и като се озове в тежкото положение в чужбина, реагира, но вече е късно, сочат впечатленията й.

Международната федерация също е заинтересована българските музиканти да пътуват при добри условия, припомни Захариева. И допълни, че синдикатите в Европа са много силни и имат лоби на всички нива. "Това са гвардии юристи. Ние влизаме в Европа и трябва да се подчиняваме на всички правила, които отдавна са установени там. Малко са хората, които знаят на колко светлинни години сме далече от Европа", допълни тя. Проф. Захариева със съжаление припомни, че нямаме национална стратегия за култура. "Ние, артистите смятаме, че трябва да се подпомагат тези, които работят по-добре и повече. Те трябва да имат амбиция да работят. Тази уравновиловка - на всички да се дава по равно, защото държавата няма пари, е пагубна", коментира още председателката на Съюза на музикалните и танцови дейци в България.

Проф. Жени Захариева е поканена да изнесе концерт с двете си дъщери - арфистка и цигуларка, в рамките на Лауреатски дни "Катя Попова", ако фестивалът се състои, информира в заключение тя.


НОЩ В МУЗЕЯ

 

Актьори пресъздадоха исторически епохи

 

Атрактивен начин намериха музейните работници, за да привлекат повече посетители в Регионалния исторически музей (РИО) - Плевен. В необичайно време на деня - 21 ч., той отвори врати. На входа двама средновековни български воини посрещаха гостите, а в двора с оригинален танц представителният духов оркестър на Учебна база "Хр. Ботев" и войници със запалени факли дадоха старт на вечерта.

В ролята на екскурзоводи влязоха ученици от гимназията по туризъм. В обиколката се включиха и гости от Кайзерслаутерн, които бяха в Плевен ден преди неговия празник. Те се срещнаха с родовообщинния строй по нашите земи, а Вълчитрънското съкровище (копие) представи актьор от драматичния театър, облечен като трак. В друга зала Димитър Хаджийски, с подходящо възрожденско облекло, чете откъси от кореспонденцията между Левски и неговата дясна ръка плевенчанина Данаил Попов. Момичета от гимназията по туризъм усърдно плетяха дантели на една кука, както някога са правели градските моми.

Една от най-впечатляващите срещи с историческа личност стана пред Никополската порта (на снимката). През нея актьорът Иван Вълчанов пресъздаде монолога на Иван Шишман от едноименното произведение на Камен Зидаров. Тази роля той е играл преди 30 години на плевенска сцена.

Ученици от Националното училище по изкуствата в народни носии ни срещнаха с традиционното българско музикално и песенно творчество, а дует "Плевен" - със старите градски песни. Обиколката завърши с ария на Маргарита от операта "Фауст" на Гуно в изпълнение на певицата Виолета Велчева. На реставрирания роял на голямата оперна прима Катя Попова акомпанира Магдалена Начева.

Многолюдните посетители продължиха да се забавляват на дискотека в двора на музея.

Инициативата на музейните работници беше отклик на призива на френския министър на културата към всички музеи за организиране на "Нощ в музея", в която по атрактивен начин да се представи пред хората историческото им наследство. След големия интерес от РИО най-вероятно ще развият идеята си.


 ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ!


Кирил и Методий писали на родопски диалект

 

Цар Борис спонсорирал тайното преписване на хиляди книги

 

Даниела ДОЧЕВА

Знаците на миналото са наши спътници. Те са по-стари от нашата памет. Усмивката, ръкостискането, чертата, кръгът, буквата, шевицата... Пътуваме с този багаж. Към бъдещето. Времето е относителна категория, която в своето висше измерение обединява минало, настояще и бъдеще. Затова нещо, което е било, съществува вечно. А това, което ще бъде, закономерно се определя от това, което е.

Така е и с нашата писменост. Създадена по неясен, почти магичен начин от светите братя Кирил и Методий, които честваме на 24 май, тя е дълбоко втъкана в националната ни същност. Даденост, с която се съизмерваме.

Колко и какво обаче знаем за тази даденост? Доста исторически факти, които не са нито еднозначни, нито общоприети. В последните години се появяват нови изследвания по темата, които дават различен и задълбочен поглед върху установени тълкувания. Интересно проучване по проблема прави Христо Маджаров, който от 1999 г. е председател на историческо дружество "Българска Орда" - клон Варна. Неговите разкрития провокират или мълчание, или рязко отрицание на мастити историци - наши съвременници. Въпреки това обаче никой не успява фактологично да обори тезите на Маджаров, подкрепени с категорични доказателства.

Славянски ли е най-българският празник, пита той в първата част на сборника си с есета "Големият заговор срещу българите".

Счита се, че финикийската азбука е в основата на всички буквени азбуки. Но съставена само от съгласни, тя е неприложима за българския език. Много филолози, подвластни на стари политически, идеологически и етнически доктрини, до днес твърдят, че кирилицата била "гръцката азбука, пригодена за записване на славянската реч". Това твърдение е абсолютно погрешно, доказаха най-новите проучвания по темата. Защото гръцката азбука не е оригинална, а е заимствана от финикийската. Това станало 900 г. пр. Хр. Пет века по-късно гърците обърнали писането си надясно и така се създала класическата гръцка азбука. В VI в. пр. Хр. римляните взели 21 букви от нея и се появила латиницата. След 25 века самостоятелно развитие тя има 9 различни буквени знака.

Кирилицата още в самото начало

има 18 собствени

знака.

Затова не може да се твърди, че е гръцка или че някога е била. Много по-гръцка е латинската, а самата гръцка е много по-финикийска.

През 1992 г. Екатерина Димитрова изнася лекция в Лондонския университет за огромното сходство между създадената от св. Кирил Философ глаголица и старата санскритска писменост - брахми. Изследователите предполагат, че авторът на глаголицата е бил обстойно запознат с българската руническа знакова система, която е междинен етап между нея и т. нар. древнойндийска писменост брахми. Руните в Централна Азия са от 1 000 г. пр. Хр. Според Алтхайм тези от "салтовомаяцката култура" са създадени от хунобългарите в Кавказ около III век. Повече по темата пише сп. "Авитохол", което е издание на ИД "Българска Орда". Останалите историци предпазливо мълчат. След тези разкрития специалистите от историческото дружество насочват усилията си да изследват езика брахми. Техните изводи са меко казано изненадващи. Те откриват, че на този език са диктувани свещените индийски писания - Ведите. Тази знакова система е владеело племето Бриги, което идва от... Балканите. Така се наричало едно от тракийските племена - пеласгийци, което избягало от потопа по нашите земи на изток. Бригите са наречени във Ведите "деца на Варуна" - бог на океана.

После една промяна в индоевропейските езици превръща Бриги в Бълги, а след време, когато към тях се присъединяват Хоните - друго тракийско племе, основават държавата България.

Езикът и писмеността са важни показатели както за разликата между близко живеещи народи, така и за близостта между далечни народи. Днес 40 милиона души в Евразия говорят на 4 български езика(!), твърдят историците от "Българска Орда".

Преди 5 години излезе изследването на К. Каменов "Небето помни - протобългарската история", от което става ясна не само причината за общия произход на българския и санскритския езици, но и фактът, че индийските свещени книги са писани от български брахмани. След тези факти вече не звучат така стряскащо паралелите между ученията на Орфей и Буда, с техните виждания за прераждането на душите.

Азбуката ни

не е славянска,

а българска

Стойността на една азбука не се оценява по красотата на символите, а по това в каква степен отговарят на изискванията на езика и го обслужват. Панславизмът приши българския народ към "семейството на славянските народи", а българския език - към "семейството на славянските езици", въпреки че никой до сега не е дефинирал и двете понятия по еднозначен начин. Лингвистите и до днес не успяват да реконструират някакъв модел на праславянски език.

Българската глаголическа писменост, както и наследилата я Кирилица, обобщават древните философски концепции, на които се базира хунобългарската цивилизация. Те са създадени да обслужват българския език с неговите фонетични особености, които не са характерни за нито един славянски език. Като се установи истинският произход на двамата братя Кирил и Методий, ще стане ясно и кой е техният език, убеден е Маджаров. За езика си те поемат тежката мисия на живота си да създадат азбука и да я отстояват с цената на огромни лишения и гонения. Произходът на двамата братя тъне в мъгла, защото много учени ги наричат славяни, или гърци, или гръкославяни, или македонци, но никога българи. Тези определения обаче не се базират на оригинални източници, съвременни на двамата братя.

Най-истинската информация за произхода им носят техните рождени имена - Църхо и Страхота. Те са чисто български. Техни производни са Церко и Страхил, които се срещат и днес. Името Църхо е почти непроизносимо на гръцки. Във византийския двор той се нарича с латинското си име Константин, а брат му - Методий. Тези имена са приети при покръстването им. Монашеското име Кирил по-малкият брат приема като постъпва в римски манастир - 50 дни преди смъртта си. На запад има много свидетества за тези имена. Например

чешките хусисити,

които са

наследници

на българските богомили, приемат делото на братята като свещена мисия и отбелязват 9 март (ден на Светите Кирил и Методий по тогавашния католически календар) като ден на св. Църхо и св. Страхота. През 1495 г. в Бохемия се появили легенди за братята със заглавие "Животът на св. св. Църхо и Страхота". В проповедта си за Ян Хус (около 1610 г.) Хавел Салански писал: "Бог изпратил на чехите двама апостоли: Църхо и Страхота." Във Ватиканската библиотека е открита хроника за моравската мисия на братята, в която Методий се нарича Страхота.

В "Кратко житие на Кирил" пък техният пръв ученик, съгражданин и наследник Климент Охридски пише: "Родното място на преподобния наш отец Кирил е... град Солун. По род и рождение е българин."

Въпреки тези и други неоспорими факти, споровете в историята продължават.

Изследователи като Гълъбов, Цонев и др. доказват, че братята не са писали на солунския старобългарски диалект, а на наречие, следи от което има в днешните родопски диалекти. То е напълно идентично с придворния кръг на Кардам, Крум и Борис. През 1980 г. двама българи доказват с аргументи, че Кирил и Методий са внуци на прогонен от Кардам негов високопоставен сановник. Така пъзелът се затваря и завесата се вдига.

Кирил попълва

познанията си

при българите

оногундури.

През 855 г. Кирил участва в мисията на цариградския патриарх Фотий при арабите, където попълва познанията си по руническите знаци от Месопотамия, които му били необходими да създаде азбуката. През 860 г. философът е при хазарите не за да ги убеждава да приемат християнството, както се твърди. Историците премълчават, че Кирил прекарал повече от 1 година в епископство Оногундурия, където живеели българите оногундури. Именно тях той посвещава в християнството. Заради тези си действия той е извикан в хазарската столица на двудневен религиозен диспут с араби, юдеи, тангристи.

Знае се, че той се е представил блестящо, а арабите си тръгнали посрамени, но нищо не се променило в хазарския двор. Затова пък изворите от първата половина на X век говорят, че оногундурите са станали християни.

През 868 г. Кирил и Методий са в Рим, не за да представят интересите на мъртвия император Михаил, а на българския цар Борис/Михаил. Затова осветеното в Рим евангелие е наречено българско, а в храма Св. Петър е отслужена литургия на български. Папата имал интерес да прати архиепископ Методий в Моравия като свой посланик. Когато обаче осъзнал грешката си, се опитал да го спре. Затворил Методий и го измъчвал заедно с учениците му заради "лъжливото учение"...

Тогава се намесил Борис, който посрещнал топло двамата братя. Всъщност той ги бил натоварил с мисията да постигнат каноничното признаване на българската азбука от Византийската империя. Борис планирал да приема християнството, но на български език, с български книги. Двамата братя идват в България и изчезват безследно след няколко месеца. Къде, историята не казва. Всъщност това била следващата стъпка от програмата на Борис. За около 10 хил. църкви в България били необходими поне толкова свещеници, които да могат да четат новата азбука, и поне 20 хил. книги. Затова той изпратил двамата апостоли в дивия район на македоно-албанските планини. В манастирите там, в продължение на 7 години, тайно и с царско спонсориране, са подготвени 42 хил. свещеници и хиляди български книги. И когато през 893 г. всички български свещеници запяват на български, българите са във възторг, а Византия е шокирана. Война, поискала тя. Само че българската държава била готова - имала нов могъщ цар, който показва на Европа каква велика суперсила е тя; отваря Преславската книжовна школа, ознаменувала Златния век на българската книжнина и култура. Всичко това става възможно само благодарение на глаголицата и кирилицата, просъществувала 11 века и съдействала за появата и разцвета на велики култури.

За първи път

празникът се

отбелязва през

Възраждането

Всяка епоха създава форми на почит и възхвала за ония свои дейци, които са я белязали със значими дела. Но в човешката история има дела, които не се побират в границите на една епоха. Такъв е случаят с нашите просветители Кирил и Методий.

Светският празник за Кирил и Методий, който се развива като специфично българско явление, бележи началото си през Възраждането. Във всички досегашни проучвания той се свързва с училищните тържества, които са били организирани на 11 май.

Първи известия за празнуването на Кирил и Методий на тази дата дава "Христоматия славянского языка" от 1852 г. на Неофит Рилски.

Русе е един от първите градове в страната, където отрано започват да се тачат животът и делото на славянските първоучители. В Русе Стоян Михайловски написва химна "Върви, народе възродени" през 1892 г. (тогава учител в Мъжката гимназия).  Към текста през 1901 г. Панайот  Пипков написва музиката.

След Освобождението денят на Кирил и Методий е един от първите официални празници на възродената българска държава, прераснал в празник на целия духовен живот на страната ни.


Битката на българския учител

 

Масовата неграмотност ще превърне образованието в лукс

 

Ралица ПЕТРОВА

Всеизвестна истина е, че днес българският учител е станал за посмешище. Безсилието му да се справи с отговорностите на своята професия, го карат да изглежда жалък както в очите на хората, така и в своите собствени. Усещането, че всеки ден води битка, чийто изход никога не е ясен предварително, го кара да се чувства изморен, немотивиран, смазан, лишен от самочувствие. Битка със системата, битка с подопечните, битка с вътрешното му аз за все ненамираната възможност да заобиколи компромисите.

Българският учител днес се намира между чука и наковалнята. Стресиран е, че всеки момент ще бъде спуснато някое ново изискване на образователното министерство и докато той разбере за нововъведението вече в часа му ще седи поредният инспектор, за да му каже как не може да покрие изискванията. Стресиран е, защото насреща му седят деца, повечето от които изобщо нямат представа какво правят в класната стая, камо ли да проявят интерес към опита да бъде преподаден поредният урок.

Но така или иначе българският учител трябва да работи за българския ученик, за българското дете, за българското бъдеще. Въпросът е - ами ако това бъдеще иска да си стои в настоящето - край електронните игри, необвързващите разума забавления и безотговорното времепрекарване? И как да бъде мотивирано единствено от учителя, след като се забелязва едно масово дезертьорство на родителите от собствената им мисия като такива, залутани в ежедневното печелене на пари за насъщния.

Преди време родният учител е бил едно от най-уважаваните лица в населеното място редом с кмета и попа. Днес той изглежда жалък. Защото пред въпрос е не само духовното, но и физическото му оцеляване. Девалвацията на учителската професия в днешното българско общество е страшна. Според някои това се дължи на факта, че вече почти всеки има образование (получено по един или друг начин) - било то средно или висше. И така високият образователен ценз на учителя вече не се забелязва. Други пък смятат, че причината се крие в появата на нови ценности в живота. Редица изследвания показват, че младите хора са ориентирани предимно към печелене на пари. Което респективно означава уважение към други професии, носещи по-големи доходи от учителската. Прогнозите обаче са, че рано или късно, така както вървят нещата у нас, ще има достатъчно неграмотни хора, за да се превърне образованието в лукс. И тогава българският учител отново ще заеме достойното си място, както е било по време на Възраждането.

И старият виц, в който мъж след 30 години разпознава в стара жена своята учителка единствено по палтенцето, вече ще звучи неактуално...


 БИЗНЕС


Отрязаха "Плевен - БТ" от производството на цигари

 

Дружеството ще преработва тютюн в Ясен, предстои приватизация

 

Мила СТАНЕВА

Министерството на финансите не удовлетвори молбата на "Плевен - БТ" за разрешение за производство на цигари. То е сред четирите дружества в страната, заедно с "Шумен - БТ", "Хасково - БТ" и "Асеновград - БТ", чиито документи за лицензиране не бяха одобрени, съобщиха източници от финансовото министерство. Отнети са им и издадените едногодишни разрешения за производство на тютюневи изделия. В момента се местим в Ясен, не можем да ви дадем повече информация, лаконични бяха от местната фирма.

Четирите дружества, сред които и "Плевен - БТ" са получили отказ поради несъответствие на документацията за получаване на такъв лиценз. Според законовите изисквания търговските дружества трябва да разполагат със собствена търговска марка за производство на изделия или да притежават лицензионни права за такива. "Плевен - БТ" е с прекратен лицензионен договор от "Булгартабак холдинг" за производство на марките, за които е бил оторизиран.

Дружествата, които не са получили лиценз , ще се трансформират и предметът им на дейност ще бъде промишлена преработка на тютюн. Според източници от финансовото министерство част от работниците в отхвърлените фирми ще бъдат пренасочени към оставащите дейности, а друга част ще бъдат съкратени. Очаква се от общо 800 човека в четирите дружества 600 да отидат на борсата.

Около 1 млн. лв. вече са изплатени на първите съкратени работници, още 2 млн. лв. са предвидени да бъдат раздадени в следващите месеци. Парите са осигурени от фонда на "Булгартабак холдинг", който бе създаден за социално подпомагане и компенсиране на последиците от преструктурирането и приватизацията.

"Плевен - БТ", след като бъде оздравено, ще се предложи за приватизация с предмет на дейност преработка на тютюн, твърдят запознати от бранша. Според новите европейски изисквания, след 1 януари 2011 г. България няма право да произвежда цигари със съдържание на катран и въглероден диоксид, по-високо от 10 мг, както и с повече от 1 мг никотин. Мярката ще засегне най-вече масовите цигари, прогнозират специалисти. Засега нашенското законодателство позволява производство на цигари със съдържание на катран до 14 мг. В закона за тютюна е предвиден график, според който България трябва постепенно да намалява съдържанието на катран до постигане на европейските стандарти.

В договора за присъединяване е посочено, че през 4-годишния преходен период за ЕС могат да бъдат изнасяни само цигари, които отговарят на европейските изисквания. Само в страни извън ЕС България ще може да експортира папироси по нашенски стандарт.


ЗК "ЛЕВ ИНС" представи новото име и лого на компанията

 

Приемникът на ЗК "Левски - Спартак" отчете отлични финансови резултати

 

Ралица ПЕТРОВА

Мениджърският екип на приемника на застрахователна компания "Левски - Спартак" - "ЛЕВ ИНС" АД, представи в Плевен на изискан коктейл в ресторант "Ростов" новото име и лого, които отбелязват навлизането в нов етап на развитие на компанията и утвърждаването на модерен стил на застрахователно мислене и отношение към клиентите. "Новото име не е избрано случайно. На иврит "лев" означава сърце, а на старобългарски - лъв - символ на сила и мощ. То ще напомня и за българската парична единица, след като България се присъедини към Европейския съюз", заяви при откриването на тържеството зам.-председателят на управителния съвет на дружеството Стоян Чаталбашев.

Новото лого представлява стилизиран графичен елемент в негативен вариант на латинската буква i - insurance. Елементът като цяло асоциира човешка фигура в подем, поставена в правоъгълна геометрична форма, създаваща усещане за здравина и отговорност. Запазен е като основен досегашният син цвят, което подчертава приемствеността между ЗК "ЛЕВ ИНС" и ЗК "Левски - Спартак", а с въвеждането на червения цвят се демонстрира решителност и смелост за ново развитие.

Увеличаване на капитала на 5 млн. лв. през 2004 г. с участието на новите акционери "Токуда банк" АД и "Лабок текнолоджис" се отчита като едно от основните постижения на компанията през миналата година. Новите акционери се присъединиха към сегашните - утвърдените израелски компании "Рахити Меир Класик" ООД и "Яад Пирзул 1984" ООД, както и българската АС БГ ЕООД. Те придобиха дялове след одобрение на комисията по финансов надзор през 2004 г.

Завършване на изграждането на териториалните структури в страната (включително и в Плевен), създаване на алтернативни канали за продажби, качествена промяна на предлаганите застрахователни продукти, създаване на стратегически партньорства с големи клиенти, на нова система за превенция на риска, както и подобряване на системата за уреждане на щети, са други постижения, отчетени за миналата година от компанията.

За 2004 г. дружеството е формирало печалба в размер на 4 540 527 лв., каза в Плевен Стоян Чаталбашев. Преди това резервите са увеличени в съответствие с поетите рискове и категорично гарантират възможността "ЛЕВ ИНС" АД да извършва плащания при настъпване на застрахователни събития. Фактическата платежоспособност на дружеството е 8 894 000 лв., което е 2,5 пъти над необходимата.


Провали се търгът за месокомбината

 

Фирми участнички чакат по-ниски цени

 

Еми СТАЛЕВА

Насроченият за 12 май търг за избор на фирма приватизатор на плевенския месокомбинат, се провали. Причините според бившия ликвидатор на предприятието Георги Гайдарски са в това, че фирмите изчакват по-ниски цени. Едва ли и на следващата дата - 26 май, ще има сделка, съмнява се той.

Само две фирми останаха засега в наддаването, те вече са взели част от производството и сега имат намерение да се разширяват. Това са "Бруно" ЕООД и "РВД" ООД.

Дружествата се състезават за три обекта, разположени върху площ от 1,3 дка, 1,5 дка и 1,6 дка при средна цена от 120 хил. лв. Засега те не са закупили тръжна документация, нито са внесли 20% депозит, явно изчакват спад на цените, подозира Георги Гайдарски. Цената е определена от независими оценители от Министерството на икономиката. Членовете на комисията са изразили пред тях опасенията си, че няма клиенти и затова нивата на цените трябва да бъдат съобразени с възможностите на местния бизнес.

Според ликвидатoра Георги Гайдарски интерес към офертата за продажба на месокомбината са проявили още 3 фирми, едната от които била с фалшива регистрация. Той смята, че в близките няколко месеца предприятието няма да се сдобие с нов собственик.

Протакането на процедурата обаче дразни кредиторите на месокомбината, които са включени по реда на претенциите си за издължаване в одобрен списък и се надяват да получат парите си, независимо от обстоятелствата, довели до отлагане на сделката. Те ще бъдат поканени да получат сумите си, а ако не го направят своевременно, то средствата ще бъдат заделени в банката и преведени според законовите изисквания. Това се отнася и за дребните акционери, уточни Гайдарски.

До всички кредитори ще бъдат изпратени телеграми с известия за сумите и сроковете за получаване на парите. Едва след като приключат проверките на ДФК, НОИ и Държавен архив, ще се състои и разплащането. Ако съобразим темповете за движение на тръжната процедура обаче, това няма да се случи преди края на годината, коментира ситуацията ликвидаторът.


Акционери съдят шефовете на "Хранене за всички"

 

Ива НАЧЕВА

За 27 юни 2005 г. бяха отложени делата, заведени от управителя на ресторант "Централ" Георги Петров срещу "Хранене за всички" АД. Претенциите на Петров са, че с извършеното увеличение на капитала на дружеството от 52 744 лв. на 105 488 лв. са нарушени правата му на акционер, тъй като той притежава 15 482 поименни акции с номинална стойност 1 лев от капитала на дружеството. Увеличението е извършено от съвета на директорите на 16.10.2003 г. и дяловете са разпределени между изпълнителния директор Димитър Мицаркин и председателя на борда Славомир Иванов. Според искова молба на Петров съветът на директорите с увеличаването на капитала е ограничил правата на акционерите, като се е позовал на действащия устав на дружеството, приет на 03.09.2003 г. Съгласно чл. 25 от него бордът е овластен да увеличава капитала на дружеството до 300 000 лв. чрез издаване на нови акции за срок от 5 години. Според иска обаче тук има нарушение на Търговския закон, тъй като са изтекли 5-те години, нов устав не е приеман, а само е променен стария. Атаките са насочени и срещу факта, че съветът на директорите е ограничил правата на всички акционери с изключение на двама - Мицаркин и Иванов.

С увеличаването на капитала е нарушен и Законът за публично предлагане на ценни книжа, твърди Петров. Съгласно него дружествата с емисия от безналични ценни книжа са длъжни да се регистрират в Централния депозитар.

Като напълно непрозрачна определи дейността на "Хранене за всички" Георги Петров. Според него акционерите не са наясно с икономическото състояние на фирмата, която по думите му не се ръководи правилно, нито с осъществяваните продажби, защото нямат достъп до документацията. Той определи изключването си от съвета на директорите като абсурдно, където е бил от 1998 до 2003 г., след като е един от основните акционери. С него от борда е бил изключен още един основен акционер - Бисерка Манчева. Според Петров голяма част от акционерите са напуснали, защото не получават необходимите дивиденти. Управителят на "Централ" твърди, че фирмата през последните години излиза на загуба, продават се заведения.

Според изпълнителния директор на "Хранене за всички" Димитър Мицаркин във фирмата винаги е имало необходимата прозрачност. На нито един акционер не е отказван достъп до документацията. Решенията на съвета на директорите са на разположение на всички акционери.

Мицаркин твърди, че дружеството не работи на загуба - доскоро фирмата е изплащана на общината и затова не е можело да се формира печалба. Действителното състояние е, че с парите са направени ремонти за над 250 - 300 хил. лв., погасява се кредит. Той заяви, че Георги Петров е изключен от борда, защото не е подписвал решенията му.

Да бъде изискана книгата на акционерите, която да послужи за доказателство, че Георги Петров наистина фигурира там, постанови за следващото заседание съдия Весела Сахатчиева. По искане на адвоката на шефа на "Централ" - Огнян Лазаров, на следващото заседание трябва да бъде представено съдебно удостоверение от националния депозитар, от което да се види дали дружеството е регистрирано там. Също така да се изиска документ, който да доказва, че в националния депозитар има регистрирана емисия безналични акции по решение на съвета на директорите на дружеството от 16 октомври 2003 г. за увеличаване на капитала. На второто дело бе поискано още ответната страна да представи доказателства, че към 31 декември 2003 г. е внесена изцяло номиналната стойност на акциите, както е записано в протокола от заседанието на съвета на директорите от 16.10.2003 г.


Заеми за летните отпуски дават банките

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Лятна почивка на кредит вече се предлага в офисите на Пощенска банка, съобщиха от финансовата институция. Според условията на офертата клиентите на трезора могат да финансират почивката си със заем от банката, който трябва да се погаси през есента и зимата на равни месечни вноски с максимален срок на издължаване до 6 месеца. Промоцията се състои в отсъствието на лихвено оскъпяване върху заетата сума, обясниха от Пощенска банка.

Привилегията ще може да се ползва до септември т. г. и важи за заплащане на пакетните почивки, предлагани от туристическа агенция "Алфатур" за страната и чужбина. Кредитирането се отнася и за самостоятелно закупуване на самолетни и автобусни билети от туроператора.

Улеснение при ползването на услугата за лятна почивка на разсрочено плащане ще ползват клиентите на кредитната институция, които притежават кредитна карта Euroline. Това не означава, че останалите желаещи ще бъдат пренебрегнати, уточниха от Пощенска банка.


Бирниците събраха имуществените данъци и такси

 

42,5% е изпълнението на плана за имуществени данъци и такси за първото тримесечие на 2005 г., съобщи пресаташето на ТДД - Плевен, Йовита Куманова.

Резултатът е съпоставим с предходните години. Високите проценти на изпълнение на годишния разчет във всички плевенски общини и на ниво ТДД към 31 март се дължи на спазването на сроковете за внасяне от страна на граждани и фирми, които съвпадат с изтичане на тримесечието, обясни пресаташето.

Приходите в местния бюджет възлизат на 3,781 млн. лв., което е с 308 хил. лв. по-малко от постъпленията през същия период на миналата година. Основен дял за намалението от 8% на общите приходи има отпадането на пътния данък съгласно Закона за пътищата и въвеждането на винетна такса. Извършена бе и промяна на категорията на някои населени места, което доведе до корекции в данъчните оценки. Това рефлектира върху размера на годишните задължения за данък недвижими имоти и такса битови отпадъци, информира Йовита Куманова.

"BG Север"


Доларът остава с известен потенциал за поскъпване

 

Любомир СЯРОВ,

контрольор клиентски операции в Булбанк

 

Новата седмица започна негативно за долара, след като стана ясно, че входящите капиталови потоци в САЩ за март са намалели до най-ниското им ниво от октомври 2003 г. Това се видя ясно и по котировките на междубанковия пазар, докато на кешовия пазар реакцията бе по-размита. Казаното дотук не означава непременно резки колебания на нашия пазар - корекциите по-скоро са технически. Докладът на TICS показа, че търсенето на дългосрочни американски капиталови инструменти през месец март е намаляло до 45,7 млрд. долара, което е много под средните очаквания за около 70 млрд. долара. САЩ се нуждаят от привличане на чужди капитали, за да компенсират огромния си дефицит по текущата сметка, където пък търговският дефицит формира най-големия дял.

Като цяло капиталовите потоци през март не са достатъчни за покриването на този дефицит и пораждат въпроса за силата на търсене на американски активи от страна на чуждестранни инвеститори. Все пак валутните играчи до известна степен пренебрегнаха данните, предполагайки, че това е по-скоро изключение и обърнаха поглед към събитията в Азия. Така БВП на Китай за периода януари - март нарасна с 1,3% спрямо предното тримесечие, като очакванията на икономистите за втората по големина световна икономика бяха за ръст с 0,6% на база тримесечие.

Въпреки изявлението на китайския министър-председател, че Китай няма да отстъпи на натиска, оказван й от чужди страни и отнасящ се до промяна на политиката относно националната валута, по пазарите имаше спекулации, че все пак в сряда може да бъдат предприети някакви мерки. Като цяло това доведе до засилено търсене на йени. В последните дни 18 май често се споменаваше за евентуална дата, на която Китай може да предприеме мерки за коригиране на валутната си система.

Като цяло доларът остава с известен потенциал за поскъпване, след като повечето икономически данни от предните седмици показват, че Федералният резерв на САЩ ще продължи със затягане на монетарната политика. Като спирачка на поскъпването може да се явят бъдещи данни за промишлеността в САЩ.

Тези дни индексът, отразяващ активността в промишления сектор на щата Ню Йорк, се понижи до /-11.1/ пункта, което е най-ниското му ниво от две години насам и много под очакванията на икономистите. Данните за април също бяха ревизирани надолу.


 АГРОАКЦЕНТИ


Животновъдното изложение се сля с пазара на коли

 

38 от общо 68 породи в България са застрашени от изчезване

 

Ралица ПЕТРОВА

Машини, говеда, овце, коне, зайци и птици от четирите области - Плевенска, Габровска, Ловешка и Великотърновска, приюти мястото пред регионалния офис на един от най-големите вносители на нова селскостопанска техника в България "Римекс агрохолдинг". Малко по-встрани от традиционния неделен пазар на автомобили, разположен пред зала "Балканстрой", блееха и мучаха елитни породи в деня на откриването на четвъртото поред изложение-договаряне "Животновъдство - Плевен 2005" и първото за селскостопанска техника. Неочаквано големия брой посетители някои си обясняваха с изключителната близост на двете "събития", съвпаднали по време и място. Много автоманиаци ей така, от любопитство, решиха да поразгледат кравите и тракторите, животновъди пък хвърлиха по едно око на предлаганите за продан коли. Общото между двата "панаира" безспорно бяха скарите с кюфтета и кебапчета, чиято миризма насищаше въздуха, както и неограниченото количество бира.

Близо с 45-минутно закъснение пристигнаха официалните гости за откриването. Дали заради приближаващите избори, или заради истински проявен интерес към показаните елитни животни, но тази година се забеляза истинско стълпотворение от депутати и кандидати за народни представители в най-различни окраски. Рамо до рамо с кмета Найден Зеленогорски крачеше лидерът на СДС Надежда Михайлова, след тях пристъпваха Александър Филипов, Радослав Илиевски, Венцислав Върбанов, Христо Марков. Да участва в церемонията по откриването и да разгледа овцете, кравите и конете бе дошъл и посланикът на Великобритания у нас Джерами Хил, както и гости от побратимените на Плевен градове Москва, Kайзерслаутерн и Кавадарци. По традиция бе прерязана лентата, като в този символичен акт освен Зеленогорски изненадващо се включи и Надежда Михайлова. За посланик Хил остана да плисне водата от менчето.

Площта бе достатъчна, за да бъдат показани в целия си блясък новите машини "Кейс", "Дойч фар", "Клас" и др., представени от фирмите "Римекс агрохолдинг" АД, "Агроком" ООД, "Булагро машина", "Вива агротекс" ЕООД. Част от посетителите обаче изразиха недоволство от това, че всяка година мястото на изложението се променя. Други пък определиха като положителен факта, че подобна менажерия

с всичкия шум и

не дотам прият-

ната мизирзма

на конски и кравешки фъшкии, разнасяща се във въздуха, се намира по-далеч от центъра на града. Най-щастливи от всички като че ли бяха децата, които с нескрит възторг гледаха изложените животни и протягаха ръце да ги пипнат. 10-годишно момче, дърпайки ръкава на баща си, попита дали наистина тези рунтави неща зад мрежата са овце. Говеда от породите Българско сименталско, Българско черношарено, Българско Родопско и Херефорд бяха показани на изложбената площ. Посетителите можеха да разгледат и различните породи овце - Плевенска черноглава, Старозагорска, Ил дьо франс, Романовска, Вюртенберг, Суфолк, Каракачанска, Българска млечна овца, Цигай, Мутон Шароле. От козите бяха докарани Българска бяла млечна, Англо-нубийска, Тогенбургска. Не липсваха и птици - пуйки (бройлерно направление) и пилета и кокошки "Браун" (комбинирано направление), както и коне от породите Плевенски и Дунавски кон. Зайците бяха представени с породите ЦИКА - внос от Германия, и Новозеландски и Калифорнийски - от Италия. Традиционно не липсваха и за четвърти път се предлагаха на посетителите ветеринарни препарати и ваксини, фуражни смески и добавки, специализирано оборудване. Наред със специализираната литература в областта на животновъдството, се харчеха и книги с разнообразни вкусни рецепти. Сперма от бици предлагаше ЕТ "Селект", една от фирмите дистрибутори в областта на селекцията и репродукцията. Според Мариана Табанска, регионален представител за Северозападна България на американската фирма "Уърд уайлд сайърс", в момента търсенето на разплодни животни е много по-голямо от предлагането. По думите й на този етап в България не могат да се предложат говеда на толкова високо генетично ниво, каквото е то в европейските страни. От друга страна цените на вносните животни са много високи и се оказват пречка за българските фермери.

С розетки, купи и грамоти бяха наградени отличените елитни животни. Една част от тях бяха определени като най-хубавите за страната и след Плевен ще бъдат предстаени и на международното животновъдно изложение в Сливен, което ще се проведе на 28 май 2005 г.

Плевен има

традиции в областта

на животновъдството.

Освен известния от преди 150 години Сър пазар, чиито наследник е животновъдното изложение-договаряне, фактите показват, че през 1914 г. тук е създадено и първото говедовъдно дружество в страната. През 1931 г. пък е основан Съюзът на говедовъдите, главно за развъждане на застрашеното вече от изчезване Искърско говедо. Според Костадин Желев, директор на Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството, от общо 68 породи в страната 38 са застрашени от изчезване. Това са породите с по-малко от 1 000 броя животни. В рисковите групи попадат породи, чиито представители са по-малко от 100. От породата Плевенски кон например има само 40 кобили. И Дунавският кон, представен на изложението, също е застрашен от изчезване, казва Желев. От този отрасъл в категорията попадат още Kаракачанският и Източнобългарският кон. В говедовъдството застрашени са Искърското и Късорогото родопско говедо.

Най-трагично е

състоянието в

овцевъдството.

Ние можем с основание да се гордеем, че имаме 36 породи, създадени в този отрасъл, и сега е важно с присъединяването ни в Европейския съюз да идентифицираме нашите породи, да запасим биологичното разнообразие за идните поколения, споделя Желев.

И допълва, че от тези породи не са застрашени от изчезване единствено Плевенската черноглава овца и Българската млечна - от синтетичната популация. В свиневъдството вече е изчезнала дерманската свиня, няма я и мангалицата, чието месо е било с най-ниско съдържание на холестерол. В птицевъдството вече отдавна липсвала българската генетика.

С цел да се запазят както високопродуктивните породи, така и тези, застрашени от изчезване. Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството е създала национална генбанка, в която се замразява семенен материал от такива животни. До преди година и половина в нея се е съхранявала сперма само от говежди и от биволски бици, а сега вече - от всички видове животни. Целта е да се запазят нашите местни породи, защото не се знае на един следващ етап обществото от кои от тях ще има нужда.

Българските

породи в момента

са по-неконкурентноспособни,

твърди Костадин Желев. Това се дължи на по-ниската им продуктивност. Високопродуктивността се постига с използването предимно на концентрирани фуражи. В последно време обаче американски проучвания сочат, че в следствие на силно концентратното хранене се получават преобразувания, които увреждат човешкото здраве, а без него няма рискове за рак на гърдата и за редица други заболявания.


За разминаването

 

Информационната кампания - лъскава на вид и куха по съдържание

 

Ралица ИВАНОВА

Плевен трябваше да бъде домакин на грандиозно събитие в сферата на селското стопанство. И на пръв поглед се получи. За случайните минувачи покрай театъра, които навсякъде съзираха хора, облечени официално, работната среща, семинарът или конференцията, както бе наричано събитието от различните изказващи се, изглеждаше на необходимата висота. За това говореше и присъствието не на кой да е, а на двамата министри - външния Соломон Паси и финансовия Милен Велчев, както и на заместника на Нихат Кабил - Бойко Боев. Които бяха дошли в Плевен по думите им единствено с цел да вземат участие в националната информационно-разяснителна кампания "Регистрация на земеделските производители - възможности, условия и ползи".

Но не пропуснаха възможността веднага след встъпителните си думи на семинара да излязат и да се поразходят по главната улица, безспорно надявайки се да понатрупат предизборни дивиденти.

На събирането трябваше да присъстват земеделски производители, браншови организации и сдружения, представители на преработвателната промишленост. Повече от половината зала обаче бе пълна със служители на дирекциите под шапката на Министерството на земеделието и горите - фонд "Земеделие" и ОД "Земеделие и гори", които още след първата лекция можеха да бъдат забелязани в близките кафенета. Раздадените материали преди началото на срещата пък преповтаряха почти на 100 процента изказванията на лекторите, които заради това се оказаха безпредметни. Присъстващи на мероприятието обсъждаха, че от по-голяма полза за тях би било да се наблегне предимно на дискусията, за да бъдат наистина разяснени някои неясноти. За наблюдаващите отблизо новите изисквания към селскостопанския сектор пък се оказа изненада фактът, че част от лекциите бяха същите, изнесени преди около година и половина на разяснителен семинар в зала "Плевен".

Безспорно разяснителна кампания е крайно необходима. Не се нуждае от съмнение и фактът, че първо трябва да бъдат ограмотени експертите на областно ниво - каквато бе настоящата задача. Но нищо няма да има ефект само ако е проформа и се прави като задължително мероприятие. Въпросът е как в такъв случай ще бъдат достатъчно ефективни срещите по общини, последвани от такива със земеделски производители на местно ниво. И ще се чудят някои експерти от по-високите етажи на властта как след 2007 година ще има още стопани, които не са разбрали за какво става дума и защо след толкова много мероприятия броят на регистрираните производители е значително по-малък от очаквания.


Да разкажем за поколенията

 

На 90 години Борис Маринов пише история на Каменец

 

Даниела ДОЧЕВА

Пиша история на село Каменец, защото обичам родината си и трябва да се знае и помни какво се е случило, обясни пред "BG Север" Борис Маринов, който въпреки преклонните си 90 години гори с мисълта за дълг към поколенията. Бай Борис чува трудно и е с намалено зрение, но не спира да работи. Диктува на сина си, а той пише ли, пише... През 1954 г. той и учителят Атанас Митев решават да напишат историята на родното си село. Започват да събират разказите на стари хора от селото, които помнят отминалите години, информация от Държавния архив, от националната библиотека "Кирил и Методий", консултират се с историци. Така успяват да напишат историята на селото от най-древни времена до 70-те години на миналия век. За жалост огромният труд остава неиздаден и до днес. Затова бай Борис решил да направи някои допълнения. Силно се надява, че ще намери пари и ще издаде книгата.

Осъждан е три пъти, два пъти лежи в затвора. Тръгнал през 1937 г. да участва в испанската революция, но го хващат на австрийската граница и го връщат. Точно когато го съдят обаче се ражда Симеон II и властта го помилвала. Но шило в торба стои ли, смее се той. Още на следващата година го съдят за антифашистка дейност в текстилната фабрика в София, в която работел. Излежава присъдата си в затворите в София и в Сливен. През 1942 г. е на косъм да го осъдят на смърт по Закона за защита на държавата, но успява да се отърве. На следващата 1943 г. с бойната си група прави саботаж в София и излежава присъдата си в Плевен и Горна Джумая. А през 1944 г. записва името си в историята на село Каменец завинаги. Той застава начело на акцията-саботаж от 3 март. Заедно с бойните си другари прекъсват комуникациите на германския лагер.

Смяната на властта на 9 септември 1944 г. станала безкръвно. Кметът го нямало и партизаните завзели кметството.

Хората го споменават като най-добрия кмет в историята на селото. За 10-те години, през които е начело на властта, селището кипи от живот. По негова инициатива е създаден исторически музей през 1966 г. За съжаление с идването на демокрацията сградата е разбита и разграбена, не крие мъката си старецът. А имало какво да се граби - много римски монети от времето на Александър Македонски, Веспасиан, Доминиан, Нерва, Траян и др. В селото са открити още римски мост, римски тръбопровод и 12 геометрично разположени римски могили. Разкопана е и една тракийска могила, в която бил погребан виден тракиец, разказва бай Борис. Мястото е било населено от най-древни времена - още от родовообщинния строй. Селището съществува до 1837 г. - "чумавото време", когато хората за да се спасят от страшната болест, се изместили на запад в гористата местност. В старото поселище имало пещера с огромен камък - около 15 м, който дал името Каменец. След преместването си хората вярвали, че ще станат по-здрави от камък.

Историята на Каменец го доказала. Селяните били будни и никога не останали встрани от актуалните събития в България - и в опълчението участвали, и революционен комитет създали, били се в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни. Само в последната били мобилизирани 212 души. Как да опише човек мъката и страданието на хората, пита се Борис Маринов като знае, че историята не е роман. И не спира да се диви на направеното някога от "каменните" хора. На фронта в калните окопи, между живота и смъртта, трима от тях решават да увековечат подвига на загиналите си съселяни през трите войни като направят плоча с техните имена. На 30 декември 1917 г. в една землянка те учредяват читалище "Просвета". На сградата, която днес не функционира, и сега стои въпросната плоча.


 СПОРТ


Баскетбол

 

Цецо Антов изпълни обещанието си - Спартак е в голямата четворка

 

Изненадваща премия даде "BG Север" на най-добрия реализатор в мача Хрисимир Димитров

 

Страницата подготви Любомир ПЕТКОВ

Старши треньорът на плевенския Спартак Цветан Антов изпълни обещанието си неговият тим да се нареди сред първите четири в републиканското първенство по баскетбол при мъжете. Още преди началото на шампионата баскетболната легенда даде обет, че възпитаниците му ще стигнат до крайната фаза, като не изключи възможността дори да се окичат с медали. Във врящия котел - зала "Балканстрой", предвожданата от капитана Хрисимир Димитров чета надигра противника от Ямболгаз с 86:72 в решителния трети мач, отварящ пътя към призовите места.

Най-резултатния състезател в мача от плевенчани Хрисимир Димитров беше приятно изненадан от местния седмичник "BG Север", който му връчи извънредна прмия за 28-те точки в този мач. Иначе срещата премина през няколко обрата, главно заради голямото нервно напрежение в двата тима. Решителният характер на мача скова действията на плевенските баскетболисти в първата четвърт, когато единствено далечната стрелба на Илия Станков и силните пробиви на Хрисимир Димитров дадоха минималната преднина от 21:18. До полувремето плевенчани продължиха да разчитат предимно на индивдуални действия, които им носеха частичен успех. Гостите от Ямбол пък бяха съвсем статични в нападение и кошовете им влизаха главно след довкарвания на високия Балев или след отделни успешни стрелби на Хорозов и Говедаров. След 39:32 за Спартак на полувремето гостите се активизираха и чрез няколко точни шута на опитния Нойков (12) и на най резултатния играч на Ямболгаз Димитър Хорозов (18) резултатът стана 49:47 в полза на Ямболгаз. Тогава обаче момчетата на Иван Чолаков заредиха грешка след грешка в атака и пропуснаха момента за обрат. Домакините се развихриха в последните десет минути и благодарение на приноса на резервата Иван Коцев (12) и Дяковски (11) Спартак отчая съперника.

Преди този решителен мач двата тима си поделиха по една победа при размененото гостуване.

Първата среща от четвъртфиналния плейоф Спартак спечели в Плевен, но ямболлии взеха реванш в зала “Диана” и се стигна до трети мач.


Приста ойл рейсинг тим отново триумфира в Долна Митрополия

 

На летището в Долна Митрополия завърши първият кръг от националния шампионат по мотоциклетизъм на писта, както и първият официален старт от републиканския шампионат по супермото.

Над 70 пилоти от клубове от цялата страна участваха в надпреварата в двете дисциплини. Калин Кулев от Приста ойл рейсинг тим спечели и двата манша в най-големия пистов клас, 1000сс и поведе в класирането с 50 точки. Пилот на Приста ойл рейсинг тим е номер едно и в клас 600сс. Стефан Стефанов завърши първи в двата старта и също е лидер в класирането с 50 точки. В този клас стартира и участникът в световния шампионат Мартин Чой, но отпадна още на първата обиколка.

Християн Ганев и Били Илиев са победителите съответно в клас 125-рейсинг и 125-серия, а Приста ойл рейсинг тим е номер едно в отборното класиране. В дисциплината супермото Радослав Балинов (КТМ) оглави класирането на първия в историята национален шампионат след триумф и в двата манша. Следващият кръг от националния шампионат по мотоциклетизъм на писта и супермото е на 12 юни отново в Плевен.

Междувременно Александър Тодоров записа успешно първо участие в европейския шампионат по мотоциклетизъм на писта в клас 250 куб.см. Българският пилот, който се състезава с Ямаха от името на Приста ойл рейсинг тим, завърши на 10-о място в стартовия кръг от шампионата и завоюва 6 точки за генералното класиране. Европейският шампионат започна днес, 20 май, на пистата Валелунга в Италия при участието на близо 90 пилоти, разпределени в 5 класа. Победител в класа на Александър Тодоров стана шампионът от миналата година Алваро Молина (Испания).

Следващият старт е на 29 май на пистата Хунгароринг в Унгария


Карате

 

Тихомир Андреев пети на европейското в Испания

 

Клуб "Петромакс" ща участва в национално първенство за момичета и момчета в гр. В. Търново

 

От 13.05 до 16.05.2005 г. на о. Тенерифе - Испания, се проведе 40-ото европейско първенство по карате за мъже и жени. 42 отбора участваха в най-силното от официалните състезания за годината. 7-те състезатели от българския отбор, водени от вицепрезидента на БНФК Алексей Петров - 5 дан, се включиха в състезанието. На пето място в индивидуалното класиране се нареди плевенчанинът Тихомир Андреев - категория до 65 кг, след като загуби от гръцкия състезател (който стана шампион в категорията), игра убедително на репесажите за трето място (победа с 8:0 над израелски каратека) и загуби на полуфиналите от азърбайджанец, информираха от плевенския карате клуб "Петромакс". Тихомир Андреев е абитуриент в спортното училище в Плевен и е личен ученик на сенсей Русалин Русалинов, председател на КБИ "Петромакс".

Трениращата в Германия състезателка на "Ипон" Гергана Тодорова игра на малкия финал за трето място в категория до 53 кг, но загуби.

В отборната надпревара българите загубиха в първата си среща от домакините с 0:3. На репресажите нашите каратеки се наложиха над отбора на Норвегия с 3:0, но на полуфинала за трето място отстъпиха нат Гърция и заеха 5 - 7 място в отборното класиране.

Клуб "Петромакс" ща участва в национално първенство за момичета и момчета в гр. В. Търново на 21 - 22 май.


Бокс

 

Деян Петров играе на Канарските острови

 

Младият плевенски боксьор Деян Петров отново попадна в групата на националния треньор Ангел Ангелов. Той заведе общо седем състезатели на авторитетния турнир “Боксам” в главния град на о. Лансароте от групата Канарски острови. Деян Петров успя да се пребори за титулярното място в националния тим в една от най-оспорваните категории - 75 кг. На боксьора от Спартак (Плевен) се падна най-тежкият жребий за първата среща - фаворита в категорията Николай Галочкин от Русия. Другият плевенчанин в националния отбор, който обаче не боксира за Спартак - Детелин Далаклиев (54 кг), игра полуфинал срещу Франсиско Кастейо (Исп). Самед Хюсеинов (60 кг) също боксира срещу представител на домакините - Диего Меас. На 1/4-финал Григор Сароханян (64 кг) боксира срещу Фернандо Норейра (Исп), а Спас Генов (69 кг) срещу корееца с испански паспорт Ну Йонг Ойе. Днес, 20 май, се играят полуфиналите, а финалните боеве са в неделя.

Според вътрешния календар на БФБ следващият турнир е републиканското индивидуално първенство, което ще се проведе през юни в Сливен.


Шахмат

 

Тест по английски лиши МГ "Гео Милев" от злато

 

Отборът на плевенската математическа гимназия (МГ) ”Гео Милев” се класира на 4-то място на финалния кръг на ученическите игри по шахмат, състоял се на 14 и 15 май в Разград. Плевенчани станаха жертва на лош късмет и липсата на джентълменство от останалите отбори, след като се оказа, че Вероника Андреева по време на първите 3 кръга на турнира ще трябва да държи тест по TOEFL във Варна.

Плевенчани 10 дни преди това бяха уведомили организаторите на турнира с молба за отлагане на първите 3 партии на своята състезателка. На техническата конференция отборите трябваше да решат дали да коригират програмата на турнира. Само Враца и Разград проявиха феърплей, останалите 7 отхвърлиха категорично молбата на нашите, страхувайки се от състава на МГ ”Гео Милев”, който е двукратен шампион и сега бе главният фаворит на турнира.Така първите 3 срещи плевенчани започнаха със служебни загуби на женската дъска.

След включването си в игра Вероника Андреева спечели всичките си 6 срещи, но трите й служебни загуби срещу значително по-слаби противнички изпратиха нейния отбор чак на 4-то място.

Плевенчани спечелиха 2 индивидуални награди. Капитанът на отбора Светозар Цеков взе сребърен медал на 1-ва дъска, постигайки 7,5 точки от 9 възможни. Вероника Андреева въпреки служебните загуби завоюва бронзово отличие на женската дъска, побеждавайки носителките на златния и сребърния медал.


Тенис

 

Плевен отново домакин на Загорка Къп

 

В неделя (22 май) на кортовете в Кайлъка ще бъде излъчен победителят от третия турнир от сателитната верига по тенис "Загорка къп" Състезанието чества 10-годишен юбилей в родния тенис календар. Надпреварата тази година започна в София (ТК "Дема", 3-8. V.), премина през Русе (10-15. V.), а тази седмица домакин е Плевен (17-22. V.) . Веригата завършва с "Мастърс" в София (ТК "Левски", 24-28. V.). Общият награден фонд е $25 000. В основната схема от българите са Илия Кушев, Радослав Лукаев и Ивайло Трайков. На завършилия в Русе турнир Илия Кушев изтърва титлата, след като на финала загуби драматично с 1:2 сета от португалеца Фредерико Жил. Българинът, който бе поставен под №1 в основната схема, поведе с 5:2 в решителния трети сет и дори имаше мачбол, но позволи съперникът му да спечели пет поредни гейма, а с това и мача със 7:6 (5), 2:6, 7:5 след близо 2 часа и 45 минути игра. На полуфиналите Кушев отстрани победителя в първия турнир на ТК “Дема” Радослав Лукаев.


Футбол

 

Развръзката в Б група е тази седмица

 

Предпоследният кръг на първенството във втория ешалон ще даде окончателен отговор на въпроса ще успее ли въпреки всичко Спартак (Плевен) да влезе в елита. Шансовете на плевенчани са минимални, въпреки че за статистиката те имат пет поредни победи. Изненадващите загуби на собствен терен от Вихрен и Конелиано през пролетта обаче се оказват решаващи за изоставането на плевенския Спартак. За да съхранят някакви шансове, момчетата на Мирослав Миронов трябва да разчитат на грешен ход на Ботев (Пд) у дома срещу Рилски спортист или на Пирин 1922 срещу лидера в таблицата Вихрен (Сандански). В последния кръг Спартак ще играе навън срещу тима на Етър, който се бори отчаяно за оцеляване. Въпреки минималните възможности за влизане в майсторската група, ръководството на Спартак ще очаква поредна изразителна победа над изпадащия състав на Академик (Свищов).

За гостите утрешния мач (21 май) е от протоколен характер, а за Спартак (Плевен) по-важни ще са резултатите на стадион "Христо Ботев" в Пловдив и на терена на Пирин 1922.


 ШАРЕНО


Космически истории

 

Пиянде влиза в диалог с извънземни

 

Кольо от село Лепица сменя пърцуцата с антибиотици след контакта

 

Звезда МАРСОВА

Кольо М. от село Лепица е обсебен от мисълта за връзка с извънземни, довериха негови съселяни. Заради странната си мания той вече десети ден лекувал тежка простуда с антибиотици.

Кольо от месец насам настоявал, че има връзка с чужда цивилизация. Обикновено мъжът разказвал това на чашка в местната пивница. Никой естествено не му вярвал, но аверите търпеливо го слушали, защото Кольо черпел всички, пожелали да седнат на масата му. След един такъв запой човекът си тръгнал с моряшка походка към вкъщи. Благоверната му Пенка го чакала вбесена от среднощните му похождения. Подхванала го още от вратата, но за разлика от друг път, мъжът не й обърнал никакво внимание. Имам среща, само промърморил той и тръгнал към спалнята. Половинката му изгубила ума и дума от наглостта му и примирена го последвала. Кольо внимателно се съблякъл, докато останал както майка го е родила. В този вид отишъл до гаража и измъкнал всички налични кабели. Омотал се с тях и тръгнал към вратата...

Посред нощ всички съседи били разбудени от виковете на Кольовата съпруга. Сънените хора наскачали от леглата си и вкупом се завтекли към дома му. Там пред очите им се разкрила невероятна гледка: комшията им, чисто гол и омотан с кабели, правел странни знаци към небето с ръце, като същевременно потропвал с крака. Жена му стояла на балкона и жалостиво го викала да се прибере: "Кольо, влизай вътре, ще настинеш, няма пари за лекарства, прибери се, бе Кольо..." Виковете й обаче били глас в пустиня, мъжът продължавал странния си ритуал, като от време на време промърморвал неразбираеми за никого слова. Слисаните му съселяни ясно видели как невероятна светлина обградила тялото на мъжа и той паднал в несвяст. Затичали се към него и дружно го вдигнали на ръце, но Кольо не давал признаци на живот. Внесли го в къщата, където след минути мъжът отворил очи...и проговорил на някакъв странен език.

След среднощната си среща с чуждата цивилизация Кольо пипнал тежка настинка. От този ден обаче все повече жители на Лепица повярвали, че съселянинът им има контакт с извънземните. Само няколцина селски зевзеци твърдят, че странното поведение и още по-странния език на Кольо са в резултат на изпития литър и половина ракия, а не на връзка с чужда цивилизация.


Невероятно, но факт

 

Вълчинкова прави дует с поп певицата Роси Рос

 

Музинка НОТКОВА

Секретарят на община Плевен София Вълчинкова е на път да стане поп звезда и да блесне (макар и малко късничко) на родния певчески небосклон с гласови данни, съвсем случайно установи "BG Север". Тя положи основите на бъдещата си кариера съвместно с естрадната певица Роси Рос.

Провокирана от желанието и задължението си да разнася както и когато може славата на общината, високопоставената чиновничка се възползва от споходилия я късмет и стана център на внимание на организираната от сдружение "Изида" благотворителна вечер.

След като никой друг от присъстващите не изяви желание (вероятно поради липса на смелост) да попее на микрофона заедно с Роси Рос, певицата (случайно или не) се отправи към масата, където седеше подчинената на градоначалника. И за учудване на всички тя не само че не отказа да се включи в шоуто, но и на няколко пъти сама извиваше шия към микрофона, за да приглася на рефрените. Е, включването й на моменти не бе съвсем успешно, но пък някои извивки бяха почти професионални, констатираха присъстващите. Но цялата публика бе единодушна, че ентусиазмът на Вълчинкова заслужава адмирации.

Дали не е решила да сменя професията си, питаха се гостите. Завистници изказаха предположение, че общинарката репетира за ново поприще след евентуални кметски избори, когато няма да е сигурно кой ще остане в сградата с часовника.

 

 


Скари, бира и плейбек (?) на празника на Плевен

 

Виола МРЪВКОВА

"Три бири и оркестърът да свири" - точно под това мото и сред апетитния пушек на скарите с кебапчета мина концертът на Васко Василев, Памела Никълсън, студио "Примо" и оркестъра на радио ФМ класик на площада в Плевен. Седящи места на празника на града бяха предвидени само за VIP-гостите. Както си му е редът, общинарите заеха първия ред, сред тях беше и лидерката на СДС Надежда Михайлова, която според злите езици уж съвсем непринудено, а иначе предизборно, ма-лко преди това се беше сляла с тълпата.

Останалите зрители стърчаха прави повече от час. Не малко от тях търпеливо чакаха на дългите опашки за пиво и печени мръвки, коментирайки последните футболни резултати.

Иначе шоуто стана. Васко доказа за пореден път своя талант с изпълненията си както на своята 300-годишна "Амати", така и на електрическата "Ямаха". Тези, които все пак го слушаха, останаха очаровани от годишните времена на Пиацола, токата и фуга от Бах в съвсем нов аранжимент, музиката от филма "Титаник", парче по родопски мотиви, първия хит, с който виртуозният музикант проби в България - "Shark", и други.

На фона на общото въодушевление обаче се намериха професионални музиканти, които помрачиха настроението на организатори и публика с предположението си, че изпълненията са на плейбек. Оркестърът, с който свириха Васко и Памела, само маркирал, тъй като балансираното звучене можело да се постигне само с озвучаване чрез отделни микрофони на всеки инструмент, каквито липсваха. В много от парчетата се чувала и брассекция, а на сцената нямаше духачи. Може би различното предназначение на оркестъра обяснявал фактът, че той - само с две изключения, се състоеше от млади девойки, които през по-голямата част от времето се изявяваха като танцьорки.

След концерта черногледци коментираха, че с бирата и кепабчетата по-добре е щяла да се върже някоя едрогърда фолк звезда. Пък и щяла да излезе по-евтино на общината (т. е. на данъкоплатците). Вещи твърдят, че само озвучаването струвало не по-малко от 10 000 лв., а хонорарите на Васко, Памела и оркестрите били още по-солени.