Брой 19                                                    

13 - 19 май 2005 г.


 РЕДАКЦИОНЕН КОМЕНТАР

 

За сълзите и тиражите

 

Гадно! Сутринта във вторник, 10 май, от Плевенската община чрез дружеството на СБЖ съобщиха, че от 11,00 часа ще се проведе редовният брифинг на кмета. Какво му е гадното ли? Ами точно в този ден и точно за този час бе насрочено поклонението пред тленните останки на известния в цяла България спортен журналист Радослав Милтенов, а председател на СБЖ в Плевен е пресаташето на градоначалника!

Ако някои пишещи "братя" са отишли на брифинга, вместо да сведат глави пред паметта на Радо, си е техен проблем. Ние от "BG Север", както десетки колеги от други медии, без замисляне направихме второто. И никой от потъналите в скръб журналисти не се притесняваше, че може да изтърве някоя топновина, произведена от Зеленогорски, заради която ще му падне тиражът или ще го уволнят.

В такива случаи не само сълзите пречистват.

 

Скръб                            

 

 Почивай

 в мир, колега!

 

 РАДОСЛАВ МИЛТЕНОВ

 

 

 Екипът на "BG Север"

 

Дружеството на журналистите в Плевен изказва дълбоки

съболезнования на близките и приятелите на Радослав Милтенов,

загинал трагично на 38-годишна възраст.

Искрено скърбим за колегата и приятеля, който ще остави име

на популярен спортен журналист и сътрудник

в много национални и регионални медии.

Поклон пред светлата му памет!                                             

 


Сън с мисъл за смъртта

 

Къщи са пред срутване заради кметско безхаберие


 ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


След VII клас

 

Започва приемът на документи на хронично болните ученици

 

Изпитът по математика е на 21 юни, по български - два дни по-късно

 

Дани БОЖИДАРОВА

ВРегионалния инспекторат по образованието (РИО) в Плевен вече е назначена областна комисия за прием на ученици с хронични заболявания в държавни общински училища, информира шефката на просветното звено Анни Петкова. Родителите на тези деца могат да подадат документите им в РИО. За втора година Министерството на образованието обнародва заболяванията на страницата си в Интернет. Списък на заболяванията може да бъде видян и в коридора на инспектората. Изискванията са много точни и не дават възможност за прилагане на документи с невярно съдържание, както смятат някои родители на здрави деца, поясни Петкова. Във въпросния списък със заболяванията са посочени и съответните специалности, в които може да бъде обучавано всяко дете.

Форматът на изпита е същият като миналата година - български език и литература и математика са най-сериозните препятствия в тази наредба.

Учениците след завършен VII клас ще димонстрират знания по математика на 21 юни, а на 23 юни - по български език и литература. Очаква се да кандидатстват около 1 200 ученика. В Плевен център за приемане на документи от 30 май до 6 юни отново ще е Домът на учителя, където ще работи комисията. До 13 юни учениците ще могат да си получат по списъци разпределението в училищните зали, в които ще се проведат изпитите. Времето, за което те ще се състезават за обявените места, е 3 часа. Изпитната програма е същата.

14 дни ще бъдат проверявани писмените работи. В заключение Петкова припомни, че пълна информация за изпитите след VII клас родителите и техните деца могат да получат от наредба 11 от 28 март 2005 г. - бившата наредба 8, която е публикувана в брой 29 на "Държавен вестник" от 5 април.


Евгения Живкова:

 

Сергей Станишев става за премиер

 

Сергей Станишев е човек, който доказа, че е истински лидер, не само на БСП, а и на Коалиция за България, каза в Плевен депутатката Евгения Живкова. Тя допълни, че думите й, че Сергей Станишев е млад, са били изтълкувани неточно. Не съм искала да кажа, че е млад за премиер на страната, а че е млад и има перспектива да се развива, поясни внучката на Тодор Живков. Тя добави, че е редно лидерът на партията, спечелила мнозинство, да бъде и министър-председател. Рано е да се говори за следизборни коалиции, това ще стане, когато се видят резултатите от изборите, добави депутатката. "BG Север"


 60 години след Втората световна

 

Три поколения военни отбелязаха

заедно Деня на победата

 

Три поколения военни от един род се събраха заедно, за да отбележат 9 май - Деня на победата над хитлерофашизма. 82-годишният майор от царската армия - адвокатът Сденко Кантарджиев (в средата), неговият внук - редник Александър Кантарджиев (в дясно) - докторант по молекулярна биология в БАН и вуйчото - младши сержант от запаса Георги Гачев (в ляво) си направиха снимка за спомен по време на тържествата по случая на централния площад в Плевен.


Алея на славата в Самара откриха българчета

 

От 11 до 17 май ученици от ГПЧЕ в Плевен и търговската гимназия в Червен бряг участват във фестивал, който е финална фаза на конкурс, посветен на 60-годишнината от победата над фашизма в Самарска област, Русия. Участниците в конкурса трябвало да издирят ветерани и свидетели на Втората световна война и да запишат техните спомени, разказа преподавателката по история в ГПЧЕ Лариса Василева. Втората им задача била да напишат есета, в които да споделят впечатленията си както за разказите на ветераните, така и за самата война. Живите свидетели на епохата стават все по-малко, а младите все по-малко знаят за тази война, каза учителката ден преди да отлети с децата за Самарска област.

Българчетата от Плевен и Червен бряг са сред 200 финалисти от цяла Русия и са единствените чужденци, взели участие в този интересен конкурс. Неговият заключителен етап е фестивал в най-голямото руско село Кимел Черкаси - с 25 хил. жители. Изненада за възпитаниците на ГПЧЕ и на търговската гимназия ще са военно-спортните игри на открито.

Фестивалът включва и честване на ветераните, а децата ще открият алея на славата. В богатата програма са предвидени презентации на финалните проекти. Младежите ще запознаят руската общественост с международния проект по програма "Гражданин", по който работиха до миналата година. В рамките на празненството има и голяма конференция за учители във връзка с преподаването на Втората световна война.

Крайната цел на този конкурс е да бъдат създадени сборник с мемоари и web страница."BG Север"


ЧЕРВЕН БРЯГ

 

Ветерани ще пътуват до Велико Търново

 

Областният управител Николай Русинов и депутатът от НДСВ Николай Маринов са поздравили по повод 60-та годишнина от края на Втората световна война ветераните в Червен бряг по време на тържествено събрание, съобщават от пресцентъра на губернатора. Николай Маринов е пожелал здраве на фронтоваците и е отбелязал значимостта на деня 9 май в историята на човечеството. Той е обявил, че ветераните ще могат да посетят Велико Търново в удобно за тях време. Преди срещата в присъствието на кмета на Червен бряг Румен Пенков са били поднесени венци и цветя на мемориалния комплекс в местността Голеж в памет на жертвите в борбата срещу хитлерофашизма. "BG Север"


Велчев обещава заплата от 500 лв. в Горни Дъбник

 

Намаляването на данъците ще позволи повече средства да отиват в ръцете на хората, затова заложените 500 лв. заплата в програмата на НДСВ са реалистични. Това заяви финансовият министър Милен Велчев, който беше специален гост на учениците от основно училище "Св.св. Кирил и Методий" в Горни Дъбник по повод патронния празник на школото.

Факторите, от които зависи повишеният ръст на заплатите, са намаляването на инфлацията и растежът на БВП, обясни Велчев пред журналисти. За да се намерят пари за 20 на сто увеличение, както той разбрал от интервюто на представителя на БСП Георги Кадиев, намеренията на червените били за 20-процентно съкращение на работещите в публичния сектор, в т. ч. държавна администрация, лекари, учители, полицаи, военни и др.

Финансовият министър заяви, че НДСВ няма да подкрепи поголовни съкращения в държавния сектор - безпринципни и на калпак. Според него жълтите биха подкрепили след изборите необходимите реформи, които да направят възможно такова увеличение на заплатите. Средно годишна инфлация между 3 - 3,5 % за 2006 г. очаква Велчев, при 4 %-на за 2005 г.

Два компютъра, ловни билети, книги и топки дариха представителите на царската партия на децата от основно училище "Св.св. Кирил и Методий" в Горни Дъбник по случай 142-годишнината от създаването му. Учениците изнесоха специално подготвена програма пред високопоставените гости. "BG Север"


Детските ясли и градини безплатни след изборите

 

Държавата има ресурс да провежда по-добра социална политика, насочена към младите семейства и децата, заяви в Плевен депутатката от Коалиция за България Емилия Масларова. Според управленската програма на левицата за следващите четири години държавата ще поеме разходите за детска ясла и градина на деца от осем месеца до шест години. Така ще бъдат разкрити нови 57 хиляди работни места в образованието, строителството и обслужването. Има финансов ресурс децата в средното образование да получават безплатни учебници, както е записано в програмата на Коалиция за България, обяви Емилия Масларова. От 2007 г. в страната ще има пълно подоходно семейно облагане, не частично, както това се прави сега. Според управленската програма на левицата младите семейства ще получават кредити по специална система, като една част от сумата ще бъде опростена от държавата. По тази схема двойка, която има дете в първите пет години от брака си и тегли кредит, ще разчита на това, че държавата ще плати половината от него.

Социалната сфера е немислима без развитие на българския бизнес, заяви депутатката. Затова БСП предвижда множество преференции за работодатели, които наемат на работа млади специалисти. Изключително тревожна е тенденцията за увеличаване на неграмотното население на страната, каза още Емилия Масларова. В България трябва да се определи граница на бедността, която да е 2,15 евро на ден, добави още депутатката. "BG Север"


ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ

 

С астро парти в с. Байкал честват годината на физиката

 

С астро парти в с. Байкал на 14 и 15 май ще бъде отбелязана световната година на физиката - 2005-а, съобщава Цветелина Славова от отдел "Връзки с обществеността" към община Долна Митрополия. Организатори на проявата са община Долна Митрополия и астрономически клуб при ОУ “Христо Ботев” в с. Байкал, а партньори - регионалният инспекторат по образованието в Плевен, Астрономическата асоциация - София, Европейската космическа агенция (ESA) и СУ “Св. Климент Охридски”.

Участници в астро партито ще бъдат ученици и учители по физика от школата в Плевен и Долна Митрополия, както и любители астрономи.

В програмата на двудневното мероприятие е включена образователна лекция на лектор от Софийския университет, практическо занятие - наблюдение на слънцето, зарисовки на слънчеви петна, работа с подвижна звездна карта. Община Долна Митрополия е подсигурила награди - подвижни звездни карти за участниците.

Мероприятието има за цел да популяризира и разпространи сред учениците знанията и постиженията на астрономията и сродните й науки, да създаде и развие интереса към любителската астрономия, както и децата да усвоят умения за практическо приложение на физичните знания при обясняване на непознати явления, провеждане и планиране на опити и експерименти и да възпита в тях познавателен интерес към физичните явления и в частност на астрономическите, информира още Славова. "BG Север"


Правят нови 84 информационни класове

 

Нови 84 компютърни кабинета ще бъдат създадени в училища на територията на Плевенска област, информира шефката на Регионалния инспекторат по образованието Анни Петкова. Компютрите ще бъдат доставени до две седмици. Това е и срокът, за който всички основни и начални училища ще се сдобият с така наречените информационни класове. Доставките са целеви, ние си имаме фирма, която извозва компютрите, така че няма да има никакви проблеми, убедена е Петкова. Започва и пълното окабеляване на залите, което се извършва също от фирма доставчик, избрана чрез търг от Министерството на образованието. "BG Север"


Международен фотосалон в ХГ "Илия Бешков"

 

Днес, 13 май, художествената галерия "Илия Бешков" ще се превърне в международен фотосалон за четвъртото издание на бианалето "Фодар". В него участваха 1 200 работи на 177 автори от 21 държави - България, Русия, Гърция, Франция, Украйна. Организатор на изложбата е фондация "Фодар" с председател Антоан Божинов. Плевенчани ще видят 280 творби на шестима автори, които са стигнали до конкурсния етап на бианалето. Освен тях ще бъдат представени и 13 съпътстващи изложби.

Наградите за победителите са осигурени от община Плевен. Специалната статуетка, която ще връчи фондация "Фодар", е дело на плевенския скулптор Красимир Рангелов.

Официалното награждаване ще е от 18 ч. в ХГ "Илия Бешков". "BG Север"


Ути Бъчваров, Станка и "Хиподил" на футболен турнир

 

Много емоции и бира обещават организаторите на третия национален турнир по футбол за феновете на "Каменица". Изданието му в Плевен ще се проведе от 10 до 12 юни на едноименния стадион. Ще си съперничат 128 отбора от региона. Записването на тимовете за участие ще става от 30 май до 3 юни от 9 до 17 ч. в ОС на БФС в Плевен на ул. "Данаил Попов" №18 - Дом на книгата, ет. 2, офис 15.

Атракция на турнира ще е демонстративният мач между отборите на Пламен Гетов и Найден Зелоногорски. Освен футболни емоции ще има и много изненади за публиката, чиято единствена задача ще е да изпие колкото може повече бира и да се забавлява. Водещ на събитието отнова ще е кулинарният майстор Ути Бъчваров, а негова асистентка ще е Стойка от Big Brother. Запалянковците ще видят на живо и Зара, Зайнеб, Найден и Гроши, а група "Хиподил" ще се грижи за нивото на адреналина на феновете.

През трите дни на турнира ще се проведе и томбола с големи награди - телевизор, DVD система, музикална система и др. Тази година състезанието ще е в 9 града на България. Голямата награда отново ще бъде пътуване с националите за квалификация за световното първенство в Германия през 2006 г. "BG Север"


Кандидатите на левицата дариха тоалети на абитуриенти

 

Водачът на плевенската листа на Коалиция за България Румен Петков и останалите кандидати за народни представители на левицата направиха дарение на абитуриенти в неравностойно социално положение. Десет випускници от различни плевенски училища получиха официални тоалети в навечерието на баловете. Всички техни връстници също бяха поздравени от червените кандидат-депутати, които съвместно с общинския съвет на БСП организираха ревю на абитуриентски тоалети, което прерастна в дискотека за завършващите. Повече от двеста младежи видяха последните модни тенденции в женската и мъжката мода в бара на хотел "Ростов". Ревюто, организирано със съдействието на читалище "Лик", представи новите колекции на утвърдените имена на модния подиум - "Стил В" на дизайнерката Венета Василева и запазената марка за мъжка мода - "Мизия". Кулминацията беше представянето на тоалетите на младите дизайнери от Професионалната гимназия по облекло и текстил. Авторите на облеклата влязоха и в ролята на манекени.

Народният представител и зам.-председател на ВС на БСП Румен Петков поздрави абитуриентите със завършването и им пожела успешен старт в живота. "BG Север"


РИОКОЗ помага на пушачи да спрат цигарите

 

РИОКОЗ - Плевен (бившата ХЕИ), започва кампания, с която ще помага на пушачи, решили да откажат цигарите. Акцията е във връзка със Световния ден за борба с тютюнопушенето - 31 май. С цел мотивиране на непушачи да не се поддадат на порока, инспекцията започва поредица мероприятия в училищата с ученици от пети и шести клас. РИОКОЗ разполага и с експерти, които да оказват подходяща помощ на пушачи, решили да откажат цигарите. Който е решил да се отърве от вредния навик, може да посети инспекцията във вторник от 14 до 16 часа и в четвъртък от 10 до 12 часа.

През последните две седмици инспекторите са проверили над 600 обекта - магазини, заведения, места за обществено хранене. Съставени са 40 акта за нарушения на хигиената, пет от които са за неспазване на наредбата за тютюнопушене. "BG Север"


 КОНФЛИКТИ


 

 Внимание, пирати!

 

Крадем на поразия интелектуална собственост

 

В Плевен от началото на годината са иззети едва 522 CD ментета

 

Поля ТОМОВА

От началото на годината при девет специализирани полицейски акции в Плевен са иззети 11 компютъра и около 520 CD. Престъпленията срещу интелектуалната собственост зачестяват, но работата по тях е изключително сложна. Според чл.172 а от Наказателния кодекс “който записва, възпроизвежда, разпространява, излъчва или предава чрез техническо средство или използва по друг начин чуждо произведение на науката, литературата или изкуството, без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното авторско право, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от 1 000 до 3 000 лева”.

Битката с пиратите тепърва започва, смятат от икономическата полиция. За ограничаване на масовото явление са спрени и сървърите с безплатен софтуер, музика и филми. В Плевен ограничението е въведено от две седмици. Пиратският бизнес удря най-вече изпълнителите, музикалните компании и фирмите разпространители на продукция. Никой обаче не може с точност да определи мащабите на явлението, но България е на път отново да попадне в списъка на страните пирати.

Единици са

абсолютно

изрядните

компютърни

клубове

Най-често се използва незаконен софтуер, каза Калин Григоров от икономическата полиция. Две от най-известните фирми дистрибутори на развлекателен софтуер за компютърни игри в България - "Пулсар" от София и фирма от Пловдив имат правата да разпространяват компютърните игри в пакет срещу заплащане от страна на собствениците на клубове. Дистрибуторите сключват договор със собственика, който договор може да бъде от един месец до година. Много малко от компютърните клубове обаче имат подобни договори и са изрядни. Това са предимно големите развлекателни заведения с над 50 компютъра. Всички други ползват пиратски копия на оригиналните програми. Цяла година например в Плевен е работил компютърен клуб, който няма никакви договори, лицензи, дори разрешително за помещението. След специализирана полицейска операция компютрите са иззети и клубът е затворен.

Почти не се спазва и задължителното изискване

Всеки компютър

да има инсталиран

Windows.

Ако в клуба има десет компютъра, всички те трябва да имат собствен пакет с програмата. Обичайната практика е да се закупи един диск и да се инсталира на всички компютри. Нужно е обаче такъв диск да има всяка конфигурация и когато компютърът стартира, да се изпише номерът.

Преди крайната мярка се прибягва една когато се даде шанс на собствениците да легализират бизнеса си, твърдят от икономическата полиция. Ако нарушението е за първи път, на собственика на клуба се прави полицейско разпореждане в срок от 14 дни да узакони дейността си. След този срок собственикът на клуб трябва да притежава договор с фирмата дистрибутор, фактура, с която да докаже закупуването на софтуера, както и да изтрие незаконния такъв, който е ползвал преди. Очакванията са в близко бъдеще да останат големите компютърни клубове, тъй като по-малките не могат да печелят достатъчно, за да си платят софтуера, са наблюденията на полицаите. Липсата на средства е и основната причина за нелегално използване на софтуер. В България трудно може да се каже, че някой е изряден на 100 процента, твърди Калин Григоров.

Все по-често се среща и незаконното използване на бизнес софтуер.

Частни фирми използват специализиран бизнес софтуер, без да той да е закупен от представители на носителя на правата. Най-често срещаният начин е да се източват пиратски копия на оригиналните програми, които се използват в определена професионална сфера.

Най-често срещаното престъпление срещу интелектуалната собственост остават

пиратските CD-та,

които заливат

града и страната.

Полицията обаче не може да влезе в дома на някого, за когото има сигнал, че произвежда пиратска продукция, без да има доказателства, че той извършва друго престъпление - например произвежда фалшиви документи. Това до голяма степен е и вратичката, през която масово се правят незаконни дискове с музика и филми, които се продават на много по-ниски цени. Обикновено пиратите имат стабилна и постоянно нарастваща клиентела и действат по поръчка, като за целта имат и каталози. Черният пазар се разраства именно заради в пъти по-ниските цени. Ако някой иска избрани песни, CD с 20 парчета струва само 3 лева, докато оригиналният носител е 15 - 20 лева. Освен това купувачът има точно песните, които харесва и които иска да слуша. Дисковете с филми се записват на носител за компютри или DVD. Цената на един диск на черния пазар на филми е около 1 - 1,50 лв., като се записват дори продукции, които не са имали премиера в страната. Доскоро пиратите бяха улеснени, тъй като ползваха за източване свободните сървъри за музика, филми и софтуер. Преди две седмици обаче, след споразумение на национално ниво, "Оптиспринт" затвори сървърите си. Веднага на черния пазар обаче една свободна ниша се запълва и сега се правят копия на оригинални дискове с музика. Най-често ментетата прави търговецът, който продава оригиналите. Той си има легален бизнес - най-често масичка, на която продава музика. Вместо да закупи оригинален диск, клиентът си поръчва копие на много по-ниска цена с предпочитаните песни, и го получава. Сега пиратите се насочват към сървъри извън страната, откъдето също източват филми и музика. Пиратската продукция не може да бъде спряна изцяло, но усилията са насочени към нейното ограничаване, казват от икономическата полиция. Престъпленията срещу интелектуалната собственост не се радват на обобено голям обществен интерес, но сериозно засягат интересите на авторите и фирмите, които имат правата за разпространение на дадената продукция.

Търговията с пиратска продукция процъфтява, въпреки опитите в страната да бъдат наложени правила. В София например има заповед на кмета, която забранява всякаква продажба на музика, филми и софтуер на открито, като това не се отнася само до пиратските дискове, а до всички, които се продават по сергиите. Така например на пл. "Славейков" има сергия, на която са подредени обложките на всички компютърни програми. Купувачът си избира нужната, едното от момичетата изчезва в близкия вход и се връща с незаконния софтуер. Цената на оригиналната програма варира от 700 до над 1 000 долара, докато на Славейков може да се купи за 25 лева.

Предвидени са и санкции за продажба на продукти без платени авторски права. Въпреки заповедта обаче сергии с музика, филми и програми могат да се видят навсякъде. И това не е само в столицата, а и в цялата страна. Масовото разпространение и търговия с незаконни дискове ще продължи да залива страната, тъй като е свързано преди всичко с ограничените финансови възможности на българина.

Обикновено полицията действа по сигнал. Много е трудно обаче да се докаже, че има налице търговия с пиратска продукция, тъй като свидетели трябва да признаят, че са закупували такава. В битката с незаконната продукция все още печелят пиратите. Напоследък зачестиха акциите на икономическата полиция в цялата страна. Едва ли обаче прословутите 522 диска, иззети от частен дом и офис в Плевен, са успех, като се има предвид, че градът е пълен с пиратска музика и филми. Не всичко обаче е в противоречие със закона - така например от персоналния си компютър всеки може да се изпраща музика на компютъра на приятел, като се ползва Интернет.

Над 10 са делата за престъпления срещу интелектуалната собственост в Плевенска районна прокуратура, съобщи районният прокурор Иво Радев. Няколко от тях са приключили, най-вече със споразумения. Това е най-честият изход на подобни дела.

Компютърните престъпления набират скорост в страната, обаче

в Плевен все

още няма сигнал

или жалба

за подобни деяния. Обикновено те са свързани с копиране или използване на компютърни данни без разрешение чрез Интернет. На практика някой прониква в компютърната система или мрежа, откъдето може да краде информация, да се вкарат вируси или да се изчиства информация. Най-често се прихващат чужди кредитни карти и пароли, с които крадецът се разплаща по Интернет.

Само двама души в плевенската икономическа полиция се занимават с този род престъпления. Бумът на пиратска продукция и особено на компютърните престъпления не може да бъде овладян лесно. Проблемът не е само в България, но тук той е масово явление. Едва ли обаче той ще бъде решен, докато българинът е притиснат от финансови проблеми и единственият му шанс да гледа например най-новия филм е… да си поръча пиратско копие.


Само малка песен и снимка могат да се свалят от Интернет

 

От края на април интернет доставчиците и носителите на авторски права в България сключиха споразумение за ликвидиране на незаконното съдържание от виртуалното пространство. Целта на споразумението е да се противопостави на незаконното разпространение на филми, музика и игри без предоставени авторски права, както и на производствените носители - дискове, аудио, видеокасети и др. Посредством документа НСБОП ще се бори и срещу разпространението на порнографията и педофилията. Доставчиците на Интернет ще свалят от българските сървъри незаконната музика, видеофайловете и снимките.

Споразумението засега е за 4 месеца, но ще има продължение. Целта е доставчиците, НСБОП и представителите на музикалните компании да защитят авторските права.

В сървърите вече са ограничени търсачките, чрез които се достига до файловете с музика, филми и софтуер. Надписи в основните портали предупреждават, че е забранено да бъдат качвани файлове със защитени от авторски права продукти. Тези портали са изчистени от доставчиците. В тях вече могат да се разполагат само лични файлове без информация, която се преследва от закона.

Доставчиците са се ангажирали пред НСБОП да дават информация за нарушенията в интернет пространството. Тази договореност цели да бъдат ударени най-вече хората, които тиражират и продават пиратски оптични дискове и аудиовизуални касети.

Максималният размер на файловете в българските интернет сървъри с безплатни музика и филми пада на 3 мегабайта. Една песен заема над 3 мегабайта, а филмите искат поне 700 мегабайта памет.

Всеки, който иска да сваля музика от Интернет, ще може да тегли само по една песен, и то къса. Това означава, че може да се свалят само малки песни и снимки. Ако собствениците на сървъри засекат пиратска продукция, качена от техен потребител, той в едноседмичен срок трябва да покаже документи, че има откупени авторски права, или да изтрие съдържанието. Ако не го направи, достъпът до сайта му се прекратява.

Меморандумът е

подписан в

отговор на призив

на САЩ

В тазгодишния Национален търговски доклад на САЩ страната ни пак е в черния списък на държави, считани за интелектуални пирати. България е поставена в по-негативна категория, отколкото миналата година. САЩ ни критикуват заради слабите закони срещу интелектуалното пиратство и липсата на осъдени за нарушения на авторските права.

Меморандумът бе подписан в отговор на призива на Съединените щати за засилване на мерките срещу незаконното производство, търговията и разпространението на оптични носители, които са обект на авторското право.

Всяка година САЩ изготвят търговски доклад, в който се посочва кои са държавите пирати на интелектуална собственост. Докладът е известен още като “Списък 301”.

Ако България

отново фигурира

в черния списък,

то на страната ни ще бъдат наложени големи икономически санкции. От началото на тази година са проведени над 70 операции за изземване на нелегални носители на софтуер. Въпреки това обаче редица заповеди за закриване на сергии, издадени заедно с местни кметове, впоследствие са били отменени, съобщиха от МВР.

Според Станислава Армутлиева от Българската асоциация на музикалните продуценти тегленето на безплатна музика от Интернет е кражба на авторски права, което е престъпление.

В началото на февруари Международният съюз за интелектуална собственост (IIPA) публикува доклад, в който настоя през 2005 г. България да бъде преместена в по-неблагоприятна категория. Попадането в списък 301 може да доведе до икономически санкции срещу страната, като една от тях е да загуби статута си на най-облагодетелствена нация в търговията със САЩ. Другите мерки са наказателни мита и такси.

Розалина Апостолова, изпълнителен директор на сдружението “Булакт”, отбеляза, че има твърде малко присъди на фона на многото акции на МВР срещу пиратите. Станислава Армутлиева, шеф на Българската асоциация на музикалните продуценти, пък посочи, че те са недоволни от внесения в парламента законопроект за административното регулиране на производството и търговията с оптични дискове и матрици.


 ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


 Възможните следизборни коалиции

 

Все още липсват необходимите разграничителни линии

 

Мнозина от избирателите не виждат разлика в поведението на отделните политици

 

Д-р Антоний ГЪЛЪБОВ, социолог

Профилът на сегашното управление затрудни в максимална степен прогнозите за изхода от предстоящите избори. През 2001 година мнозина бяха готови да подкрепят желанието на НДСВ да промени политическата система и да намали ролята на политическите партии. Тогава избирателите предпочетоха да не се вглеждат толкова много в липсата на ясен политически образ в заявките за властта на НДСВ. Днес вече не е достатъчно да се говори за политически център, тъй като следващото управление най-вероятно ще бъде коалиционно. А поне засега възможните коалиции след изборите изглеждат подчинени много повече на амбицията за власт, отколкото на някакви политически принципи.

В кривото огледало на предизборните прогнози изглежда, че изборите вече са се състояли. Все по-често се правят категорични изводи за това кой с кого би могъл или би трябвало да се съюзи, за да спечели властта. Избирателите и техните предпочитания като че ли остават встрани от тези сметки и сделки. Но, проблемът не е само в предизборното политическо говорене. Общественото мнение у нас като че ли все по-лесно приема за даденост цинизма на търговията с власт.

През изминалите години разграничителните линии в българската политика бяха умишлено заличени. Представата, че всички са маскари, толкова трайно се установи в масовото съзнание, че за мнозина наистина вече няма никакво значение кой точно ще управлява. Мнозина от избирателите наистина не виждат никаква разлика в поведението на политиците, в хищния начин, по който преследват интересите си и готовността да се съюзят с всеки, който им обещае повече. Избирателите продължават да очакват промяна, но тя вече не може да се реализира от нови лица, най-малкото защото “новите” твърде бързо стават неразличими от “старите”.

Представата, че всички партии са еднакви, ги прави взаимозаменяеми. Предизборните коалиции не отразяват готовността на партиите да продължат заедно и след изборите. От тази гледна точка всеки би могъл да се коалира с всекиго, ако са постигнали съгласие помежду си за разпределението на властта. Именно затова, поне засега, изглежда, че политическите партии, които ще се явят самостоятелно на изборите, имат по-голям шанс да бъдат забелязани и оценени от избирателите.

Възможната следизборна коалиция между НДСВ и БСП не буди притеснения сред избирателите на управляващите, защото за тях е важно само запазването на властта. За левите избиратели обаче подобна коалиция изглежда странна и дори недопустима. “Историческият компромис”, към който призова част от ръководството на БСП, няма да бъде толкова безболезнено приет от левите избиратели, най-малкото защото той напълно ще промени представите им за лоялност и принципност в политиката.

Десните избиратели никога не са възприемали НДСВ като нормална политическа сила, но мнозина от тях биха приели някакъв тип споразумение между ОДС или БНС и жълтите. Единствено избирателите на ДСБ знаят, че позицията им е ясно дефинирана, както спрямо БСП, така и спрямо НДСВ. За тях БСП и НДСВ са различни вариации на една и съща тема и всеки компромис в това отношение би обезличил партията им. За останалите (ако подобна коалиция би гарантирала участие във властта) съюзът с жълтите изглежда относително приемлив.

ДПС е подложено на огромен политически натиск. На тези избори почти всички политически сили ще се опитат да ограничат до минимум неговото влияние в политиката. Възможностите за маневриране на движението остават изключително ограничени. И все пак, съмненията, че ДПС може да остане извън състава на 40-ото обикновено Народно събрание изглеждат нереалистични, поне засега. Съвсем друг въпрос е дали движението ще успее да постигне съюз с БСП преди това да е сторило НДСВ. ДПС има опит и дори своеобразна традиция в това отношение. Ситуацията се усложнява от появата на нов субект в лявото политическо пространство, който има шансове да премине бариерата за участие в Народното събрание. Коалицията на розата вече включи НДПС и Балканската демократична лига и по този начин дублира схемата БСП - ДПС. Социалистите ще трябва да избират между социалдемократическия блок и ДПС, а такъв избор може да остави партията на Доган извън властта.

Но всъщност цялото напрежение относно следизборните коалиции се генерира от представителите на НДСВ. Единствено и само за тях сложната политическа геометрия на политическите съюзи след изборите ще определи оставането им в политиката. Ако НДСВ не успее да се добере до властта, тази партия няма сериозни шансове да оцелее в опозиция, а това притеснява твърде много от нейните днешни представители. Затова паническото дискутиране на въпроса за следизборните коалиции все повече измества декларирането на ясни приоритети и поемането на конкретни ангажименти. Представителите на НДСВ знаят добре, че няма да се наложи да спазват дадените днес обещания. Те ще предпочетат да заемат изгодната позиция на коалиционни партньори, които винаги биха могли да прехвърлят на друг отговорността за управлението.

Отвъд партийните сметки и сценарии профилът на мандата, който избирателите трябва да възложат на следващите управляващи, вече е относително ясен. Той вече е определен от ангажиментите на страната ни към НАТО и Европейския съюз, но в него освен партньорски и съюзнически задължения, е време да се появи и собственият български дневен ред. Неговото формулиране изисква решителност и политическа доблест. Постигнатият от досегашното управление икономически ръст не е достатъчно основание да бъдат увеличени разходите на държавата. След четири години управление на НДСВ и ДПС държавата разшири влиянието си и увеличи своя бюрократичен апарат. Днес е необходима последователност и неотклонност в реформите на съдебната система, сектора за сигурност и административната реформа. “Долината на сълзите” все още не е премината и независимо от декларациите си, политиците знаят, че следващите четири години ще бъдат труден мандат за управление. Остава и избирателите да осъзнаят, че нищо не е предопределено на предстоящите избори и единствено от тях самите ще зависи в каква посока ще продължи България след изборите.


 АНКЕТА

 

Каква следизборна коалиция е най-реална според вас?

А коя е идеалната за България управляваща конфигурация?

 

С тези въпроси се обърнахме към граждани, които са ангажирани с обществения живот и следят политиката отблизо

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

 

Кирил Попчев, симпатизант на НДСВ:

След изборите според мен ще управлява БСП заедно с НДСВ. Предполагам, че министър-председател ще остане Симеон Сакскобургготски.

За мен идеална коалиция няма, тя винаги е съобразена с обективната реалност в България.

 

Иво Борисов, агитационен водач от Пелишат:

Аз помогнах на Найден Зеленогорски да стане кмет с 3 хиляди гласа, които водя със себе си. Сега предстоят парламентарни избори и мисля, че в следизборната коалиция ще влязат БСП, НДСВ и ДПС.

Идеалната коалиция обаче би била между БСП и ДПС, а тя също има шанс да се осъществи. Досега работих за СДС, но вече не искам да участвам на тяхна страна, защото разбрах, че си играят с хората. Например изявеният син лидер Васил Василев бе изхвърлен от листите, което е нещо недопустимо. Ако той не застане на второ място след Найден Зеленогорски, не мисля, че хората ще подкрепят СДС.

 

Симеон Янчев, бивш лидер на НДСВ:

Според социологическите изследвания до този момент БСП вероятно ще е с най-много депутати в Народното събрание. Независимо от прогнозите на политолозите с предпочитания за център-дясно и център-ляво, мисля че една социално-либерална политика в следващите 4 години преди присъединяването на България към ЕС и в първите години след присъединяването би била добра за нас. А кой ще я провежда, това е друг въпрос, зависи от комбинацията на броя гласове. Изхождайки от самата социално-либерална политика, като че ли партийните субекти за провеждането на такъв тип политика са Коалиция за България и либералните формации - ДПС и НДСВ. Смятам, че една такава политика е необходима за България и по-голям заряд за провеждането й има в либералните партии и БСП.

Никой не може да предвиди с точност какви ще бъдат резултатите от изборите. Мисля че, след като от Коалиция за България заявиха, че даже и да имат мнозинство биха поканили други партньори за една по-широка коалиция, сигурно ще ги вземат именно от либералното пространство. Вече дали ще бъде НДСВ или ДПС, а може и двете - това ще решат от Коалиция за България. Възможно е ако са близо до 121 депутати да допълнят брой гласове с една по-малка либерална формация, но не бих могъл да уточня коя.

Хипотетично е възможна и коалиция между БСП, НДСВ и ДПС, но всичко зависи от броя гласове. В крайна сметка е необходима социално-либерална политика, независимо от това кой ще я провежда. Поне такова мнение битува в европейското политическо пространство. Но не е вярна и тезата, че ЕС не подкрепя БСП да дойде на власт. В повечето източноевропейски страни вече управляват социалдемократически правителства.

Мисля, че Европа по-скоро иска провеждане на сериозна политика, клаузите в предприсъединителния договор да се изпълняват в разумни срокове, а това кой точно ще го прави е второстепенен въпрос.

Ако БСП спечели, оттам трудно биха отстъпили премиерското място на лидер от втората по сила партия. Те твърдо ще застанат зад Сергей Станишев. Но ако пък НДСВ като либерална формация след изборите установи едно взаимодействие с другите либерални формации, които са в парламента, и те представят кандидатурата на Симеон Сакскобургготски за премиер и това е условие да влязат в коалиция с БСП, то шансовете за съгласие биха нараснали.

Идеалната коалиция според мен е между БСП и ДПС - 115 депутати от Коалиция за България и 30 от ДПС.

 

Пламен Мирчев, зам.-председател на "Либерално гражданско движение Плевен 2007":

Нашето движение може да прави коалиции в дясно и в ляво. Все още водим преговори с политическите партии и смятам, че ще вземем най-разумното решение.

Не мога предварително да прогнозирам как ще се развият нещата след 25 юни. В крайна сметка трябва избирателите първо да си кажат думата. При определена класация на партиите и коалициите ще можем да коментираме състава на бъдещия парламент, както и кой ще заеме премиерското кресло.

"Либерално гражданско движение Плевен 2007" се намира в центъра, ние сме малка либерална формация, затова предпочитаме да говорим за коалиране по-късно.

Около 20 май ще обявим своето решение, а именно кого ще подкрепим, първо пред медиите. То ще бъде разумно, добре претеглено в интерес на нашите членове и симпатизанти. "Либерално гражданско движение Плевен 2007" отговаря на тенденцията в толерирането напоследък точно на такъв тип граждански движения, които защитават правата на членовете си, без да са пряко обвързани с тясно партийни интереси.

 

Чавдар Велинов, общински съветник от Коалиция за България:

Не мога да гадая предварително каква следизборна коалиция ще се оформи. Наблюдавам напоследък, че дори политическите анализатори се въздържат от категорични мнения. Очаква се слаба избирателна активност, което означава, че ще спадне и броят на гласовете, нужни за един мандат.

Въпреки че засега БСП води в класацията, не се знае какво замислят жълтите. Има и вариант центристките партии, гравитиращи около НДСВ, да минат 4процентовата бариера, не е изключено те сами да сформират мнозинство.

Още не е ясно и как ще се развият нещата в дясно от центъра. Ами ако пък евентуално се разберат наглед враждуващите лидери? Мисля, че нещата около тези парламентарни избори ще се развият бързо преди гласуването. Според мен или ще се запази статуквото, или ни очакват изненади.

 

Кръстьо Петков, лидер на Обединен блок на труда, участник в "Коалиция на розата":

Като наблюдам резултатите от социологическите проучвания напоследък, най-вероятно на първите 4 места ще бъдат БСП, НДСВ, "Коалиция на розата" и СДС или обратно.

Нашата коалиция заявява своето място в центъра и в ляво от него, но трябва да изчакаме резултатите. Най-вероятно в България ще управлява широка коалиция. За нас от "Коалиция на розата" е важно да имаме силна парламентарна група и като социалдемократи и лейбъристи да участваме в мнозинството. Това са моите прогнози за момента.

През следващите седмици ще обявим листата си в Плевен.


 СОЦИАЛНО


Сън с мисъл за смъртта

 

Къщи на плевенчани са пред срутване заради кметско безхаберие

 

Ралица ПЕТРОВА

На място, поразчистено след бомбардировка, прилича ул. "Княз Борис I", намираща се в един от най-старите квартали на Плевен - над блоковете "Марс и Венера". Разцепените тротоари и изроненият асфалт, пукнатините по къщите, прерастващи в зеещи в стените дупки с опадала отдавна мазилка, посрещат с неприветливия си вид. Пропадналата пътна настилка в единия край на улицата говори безспорно за наличието на подводни води. Тук действа и свлачището на Плевен, за чието съществуване не са чували дори известни местни политици. Подпочвените и дъждовните води водят много често до наводняване на домовете на хората. Те са основният проблем. Теренът под къщите непрекъснато се сляга. А вече повече от 40 години се наблюдава абсолютно нехайство и никой не предприема каквито и да било мерки.

Димитър Конов е бивш военен. В този квартал живее от 1952 г. Първо на квартира, след това баща му построява собствена къща - една от първите в района. Постепенно започват да се появават и останалите. Въпреки че домовете се изграждат над свлачище и при констатирани подпочвени води, разрешение за строеж е дадено.

Няколко години по-късно обаче - през 1963 г., единият ъгъл на къщата на Конови пропада. След заведено дело от бащата за причинени щети, най-парадоксално той е осъден и заставен сам да укрепи дома си, като естествено поеме всички разходи. Оттогава е и направеният от него дренаж, който свързва с канализационната мрежа на Плевен.

От 60-те години на миналия век до сега подобрения не са правени.

Състоянието на улицата се влоши още повече след като беше извършен ремонт на канализацията през 2002 г., разказва Димитър Конов. През октомври същата година е извършена основна подмяна на водопроводната мрежа с нови тръби. Случайно работниците пукат тръба. Водата нахлува в дома на Конови, влагата разкъртва вътрешната мазилка, но никой не се наема да покрие щетите. По думите на потърпевшия изкопните ровове са запълнени само с "един чакъл" и сега уличното платно е "нещо страшно". Да преминат оттам коли пък е почти невъзможно и истинско предизвикателство. Отдавна шофьорите при възможност избират друг маршрут. Основна причина за това са дълбоките, получени от слягането на чакъла дупки и изкъртеният паваж.

За последен път комисия да огледа мястото е идвала преди около 2 години, жалва се Конов. Безрезултатни остават многобройните му сигнали, отправени до общината. Въпреки изразяваните всеки път готовност и разбиране, както и уверенията, че ще се вземат мерки, всичко се оказва лъжа. Преди десетина дни на брифинг лично кметът Найден Зеленогорски нареди пред журналисти на заместника си Огнян Цанев да проучи въпроса. Изглежда и това обаче се оказа манипулация, защото проблемът си остана в заседателната зала на общината, а неговото решаване - отложено за неизвестно време. Единственият вариант да се спрат течовете, е да се направи основен ремонт на улицата, смята Конов. Така водата няма да се задържа в пукнатините и да се просмуква в основите на къщите. Защото проблемни засега са предимно дъждовните води. Дори шахтите в момента не вършат работа. Те са раположени в по-високата част на ул. "Княз Борис I" и на практика се оказват безпредметни.

Докато не се оправи улицата, всякакви ремонти в къщите са излишни, защото водата ще продължава да влиза. Димитър Конов разказва как всяка вечер заспива с мисълта, че на другия ден може и да не се събуди, а да се окаже затрупан под руините на собствения си дом. Който е в отчаяно състояние. Миризмата на влага и мухъл, която те грабва, когато влезеш вътре, е толкова натрапчива, че няма как да не си зададеш въпроса как изобщо нормален човек може да живее при такива условия. Плесента е избила по стените и вече е станала естествена част от интериора. При леко докосване мазилката пада. Удариш ли - кънти на кухо. Излетите някога циментови плочи в двора вече са на две нива. С подпорна греда Димитър Конов е укрепил терасата на втория етаж, за да не се срути всеки момент.

По всичко изглежда, че най-вероятно и този път ще реагираме по нашенски - тези, от които зависи решаването на проблема, ще се заемат с него едва тогава, когато се случи непоправимото...


Общината не дава помещение на диабетиците

 

Асоциацията им доставя уникален апарат, няма къде да го поставят

 

Даниела ДОЧЕВА

Асоциация "Диабет" работи по програма за доставяне на специален апарат за измерване на гликиран хемоглобин, научи "BG Север" от нейния зам.-председател инж. Йонка Ангелова (на снимката). Апаратът ще е първият в града и е изключително важен за диабетиците, тъй като дава възможност да се проследи нивото на кръвната им захар за период от три месеца назад.

Очакваме апаратът да дойде съвсем скоро, но се чудим къде ще го сложим и как ще плащаме на медицинско лице, за да работи с него, сподели притесненията си Ангелова. От миналата година асоциацията с председател Мариана Пироева оцелява изключително трудно, благодарение само на ентусиазма на работещите хора в нея. През август 2004 г. структурата остава на улицата. От общината обясняват, че част от сградата, в която повече от 8 години се намира (на ул. "Сан стефано", срещу бившия ГУМ) ще бъде върната на реститути. Диабетиците молят да останат в общинската собственост, но без успех. Не срещат разбиране дори когато обясняват, че много от членовете им са със заболяване в напреднал стадий, при който са трудно подвижни.

Като компенсация им е предложено помещение в ж. к. "Сторгозия" до бл. 6. Но когато отиват с намерение да се нанесат, виждат, че сградата е в окаяно състояние и е негодна за обитаване. "Трябват много пари, за да бъде ремонтирана, а ние няма от къде да ги вземем. На "Сан Стефано" имахме и магазинче, в което продавахме на по-ниски цени храни за диабетици и други продукти от първа необходимост. Така успявахме да си набавам някакви средства", разказа Ангелова.

С тези пари измервали безплатно въднъж седмично кръвната захар на своите членове. Предлагали им и други облекчения. След протеста им, че пак са без дом, отново не последвала реакция от общината. С много усилия диабетиците успяват да намерят спонсор, който да плаща наема им - поне за известно време, в ОАПС. В момента са там - в стая 13 на 11 етаж. Телефон нямат.

Заради тези проблеми много от членовете загубили координатите на асоциацията. Миналата година диабетиците в нея били 360, а сега са само 150. Много от болните не ги посещават, защото не могат да пътуват. Те са възмутени от нововъведенята на Здравната каса от тази година, разказа зам.-председателката. От февруари месец единственото безплатно лекарство за диабетици - манилин, което употребявали всички неинсулинозависими, вече се плаща само 50% от касата. Останалата сума пациентът си поема сам - ако може. А хапчетата са жизненоважни. Диабетиците пенсионери могат да избират - дали да си плащат тока и водата, дали да се хранят здравословно, или да дават по-голямата част от пенсиите си за лекарства. Една от лентичките, с които се мери нивото на кръвната захар, струва 1 лев, а болните трябва да следят показателите си по няколко пъти на ден. "Това не е придобивка, не се мисли за хората. Лекарствата трябва да са безплатни", възмутени са болните. Те протестират и срещу потребителската такса от 1,50 лв., която трябва да плащат всеки месец на джипитата си, за да ги изпратят на задължителния контролен преглед при специалист. Докато някой - и в държавата, и в общината, им обърне внимание и се погрижи за тях, те разчитат асоциация "Диабет" да успява да намира спонсори и да защитава, макар и трудно, интересите им.


Скандал с националната трудова борса “Подкрепа”

 

Учителка се бръкнала с 1 500 лв. за работа в САЩ, документите й са в неизвестност

 

Поля ТОМОВА

Скандал с посредническата връзка между националната трудова борса “Подкрепа” и американска фирма за набиране на български учители се разразява в страната, алармираха потърпевши. Плевенчанката Малинка Христова (на снимката) е една от близо 250-те учители от страната, подали документи за работа в САЩ чрез борсата. Жената е дала близо 1 500 лева за курсове, такси и обработка на документи. Нещо повече - зад океана са оригиналите на дипломата й, както и личните й данни. Вече пети месец тя не получава информация нито какво се случва с документите й, нито дали ще отиде на работа в Америка.

През 2003 година учителката по руски и френски език Малинка Христова разбира, че по програма на националната трудова борса “Подкрепа” може да подаде документи за работа в САЩ, Флорида. Борсата се явява посредник между българските учители и лекари и американската компания. Малинка Христова отива в регионалния център на борсата в Плевен, откъдето получава информация за всички стъпки, които трябва да предприеме - изпит в училище “Европа” за владеене на английски език, легализация на документи и други. След заплащане на такса от 570 долара на корпорация “Юнайтед стейтс джобс сърч”, която се явява работодател, педагожката подписва предварителен договор с борса “Подкрепа”, според който тя ще работи като учител по руски и френски език в САЩ, с 3 500 долара месечна заплата, нормални условия на труд, осигурена квартира. Договорът е за три години. Жената набира останалите документи - свидетелство за съдимост, такси.

Целият пакет документи Малинка Христова подава през януари 2005 година. Притесненията й обаче идват, когато тя прилага към тях и оригиналната си диплома, и сертификат от училище “Европа”. Казано й е от националната трудова борса, че в срок до три месеца ще получи оригиналите си. Преди около месец тя отива в регионалния клон на борсата, където й казват, че няма нищо страшно и че никой не е заминал все още на работа зад окена.

Малинка Христова не обвинява националната борса “Подкрепа”, но смята, че най-малкото, което те следва да направят, е всички хора, които са подали документи, да се съберат на среща с Константин Тренчев, за да бъде изяснена ситуацията. През януари Христова е получила по Интернет писмо от изпълнителния директор на борсата Емил Димитров, с прикачен файл от г-н Болман - представител на американската фирма за набиране на български учители. В това писма се дават уверения, че се водят преговори с окръг Маями за намиране на работа на българите и че документите трябва да минат на няколко нива.

Въпреки това Малинка Христова има опасения, че е загубила време и пари за загубена кауза. Най-голямата тревога на учителката обаче е неизвестността за оригиналните й документи, които са намират на хиляди километри от България.


15 май - Международен ден на семейството

 

Подписът убива любовта?

 

На съдбовната стъпка през 2004 г. са се решили 686 души

 

Ралица ИВАНОВА

Съпружеска двойка и живеещите заедно с нея роднини (деца, родители, братя и сестри). Така в съвременния тълковен речник на българския език е дефинирана думата семейство - в основния й смисъл. Днес обаче като че ли съдържанието й трябва да бъде разширено, смятат мнозина. Защото могат да бъдат посочени редица случаи в днешно време, в които значението на думата семейство донякъде вече се припокрива със семантиката на съвместно съжителство. Факт е, че все повече двойки решават да живеят заедно просто така - на семейни начала. Може би това е едно от малкото неща в съвремието ни, което не е заимствано от Запада. Защото, както знаем, там семейството е на особена почит. И никой не толерира живота без брак.

Не винаги обаче обществените нагласи са били толкова либерални към безбраковото съвместно съжителство между мъж и жена. Днес повечето двойки решават именно по този начин да тестват своите отношения. Междуличностният контакт (и емоционален, и физически) при липсата на формалност - подписът, обикновено не надвишава нивото на пробата, в която естествено и грешките са по-малко.

Животът без брак има много предимства, твърдят запознати. Те са най-вече икономически. На първо място спестяваш разходите за пищна сватба, на която трябва да храниш около 150 смътно познати лица. А после...пари за развод, ако се стигне до там. Психолози пък обясняват успеха на съжителството без подпис със запазеното усещане за свобода. Парадоксалното успокоение, че винаги има вратичка, прави хората по-отговорни във връзката, показват изследвания.

Има обаче и друга страна. Оказва се, че всяка втора двойка, която съжителства без брак, е изложена на риск при раздяла да дели съвместно придобито имущество и да изпада в грандиозни скандали за това кой какво е купил. Затова напоследък се появиха и доста авангардни предложения - двойката да подпише предбрачен договор, дори да няма намерение да се венчае.

На съдбовната крачка да се врекат завинаги в любов и вярност един на друг миналата година са се решили общо 686 плевенчани. Цифрите сочат една относително положителна тенденция в тази посока. За 2003 г. са сключени общо 680 брака, показва справка в ЕСГРАОН. Да разменят халки със своя избранник или избранница в чужбина са пожелали през 2004 г. 27 плевенчани. За чужденец или чужденка пък за същия период са се венчали 72-ма. 33 от церемониите са станали в Плевен, а 39 - някъде зад граница. Ритуалът "стандартна сватба" все още е предпочитан от бъдещите съпрузи, коментират от "Обредни дейности" в Плевен. Това е един от вариантите за церемония, предлаган от общинското дружество. Желаещите да сключат брак могат да предпочетат да бъдат венчани и в стил "българска народна сватба" с участието на Северняшкия ансамбъл. Все по-популярни и модерни обаче ставали бракосъчетанията пред плевенския Мавзолей.

Дали да размениш халка с любимия човек, или да запазиш местоимението "аз" вместо "ние" - всеки има право на избор. Проблемът обаче си остават децата, които евентуално ще се пръкнат на бял свят от такава неангажираща връзка.


 РАЗЛИЧНОТО


 Как да си изберем четириног любимец

 

300 лв. средно струва немска овчарка с родословно дърво

 

Породата зависи от условията, с които бъдещият стопанин разполага

 

Ралица ПЕТРОВА

Кучето прилича на стопанина си, цитира древна истина Красимир Тодоров, председател на местната структура на Българското обединение за германски овчарски кучета, която съществува повече от седем години и има шестима постоянни членове. Малкият им брой е доказателство, че в момента се наблюдава спад в отглеждането на тази най-разпространена в цял свят порода, но тенденциите са към съживяване на развъдната дейност с немски овчарки, категоричен е Тодоров. В момента в областта има около 15 елитни животни, като със сигурност те ще се увеличават, смята той.

Да отглеждаш елитно куче с родословие от известна порода е истинско предизвикателство, подсказват думите на Красимир. И трябва наистина да го искаш, както и да знаеш с каква цел го правиш.

 

Цената

Ако сте решили да си купите куче с родословие, естествено първо ще се поинтересувате от цената. По думите на Красимир всеки развъдчик сам определя колко струва дадено четириного. Факт е, че с колкото по-богата "история" е то, толкова по-скъпо става. Средно за немска овчарка с родословие трябва да си приготвите 300 лева. Колкото по-добро е кучето, толкова съответно се вдига и цената. Хората например харесват дългокосмести кучета, но на една изложба това е показател, при който оценката пада, споделя наблюденията си Красимир. Иначе е атрактивно. Бъдещият стопанин трябва да е наясно също така, че храната за малки кученца е значително по-скъпа от тази за големи. Ако се взема храна със средно качество - гранулирана, балансирана, ще излиза около 35 - 40 лв. на месец за голямо куче, като се приема, че то яде по 400 - 500 г на ден, обяснява специалистът. И допълва, че няма как да се избегне - докато порасне кучето, да се дават и повече пари. Понякога това е инвестиция, тъй като кучето те представя отлично на изложби и печели медали, друг път обаче се налага само да даваш, защото си го взел, поел си ангажимент и трябва да го отгледаш.

 

Защо немската

овчарка е

предпочитана

Немската овчарка е работно, уравновесено куче. Тя е най-разпространената порода в света, защото съчетава много качества на куп. Може да упражнява редица професии - като се започне от факта, че е изключителен приятел на човека и негов незаменим компаньон, кучето е полезно в полицията, на митницата - при откриване на наркотици, диаманти, хора. Ротвайлерът например е известен с това, че има добри охрантелни способности, но той не е толкова добър, за да тръгне да проследява следата на издирван човек, обяснява Красимир Тодоров. За обучението на немската овчарка в домашна среда е необходимо време и търпение. Кучето започва да се обучава от самото влизане вкъщи - с привикване към елементарните хигиенни навици, името, командите "легни", "стани" и т. н.

 

Причините,

за да си вземеш

елитно куче

Всеки, който е решил да си вземе куче, независимо каква порода е то, трябва да знае първо с каква цел го прави. Според Красимир Тодоров е необходимо заинтересованият да се обърне към клуб или дружество, което се занимава с развъдна дейност, за да получи съвет. "Някои родители купуват куче за подарък на децата, но не им е ясно, че оттук - нататък трябва да се грижат за него - то трябва да се храни, да се извежда всеки ден. За него няма празници", казва Красимир.

 

Породата

В зависимост от това човек с какви условия разполага, си избира и породата. Например една немска овчарка трябва да се разхожда поне 10 км на ден. Въпросът е бъдещият стопанин дали ще има възможност да излезе навън поне за половин час. Йоркширът пък не изисква такова движение. Избирайки си порода, човек трябва да има гаранции за произхода на кучето. Според Красимир Тодоров масова практика е в зоомагазините да се предлагат кучета уж с родословие, което в последствие не се оказва истина. Хората много често купуват четириноги, които не са създадени по дадените правила. Те им биват продадени и когато след време стопанинът реши да пробва кучето си в изложба, се получава конфузна ситуация, разказва Красимир наблюдения от практиката си - организаторите искат повече кучета на изложбата, но то пък не отговаря на правилата, на човек му става обидно, че не го допускат и т. н.

В един клуб всяко животно държи изпит, за да покаже някакви качества. То не се допуска за развъдна дейност, ако е стресирано, агресивно и т. н. От изключителна важност е да бъде проследено и здравословното му състояние. При немската овчарка например се получава проблем, наречен тазобедрена дисплазия. Това е износване на ставата. Всяко едно куче се снима на рентген, за да се види дали го има, и чак тогава се преценява дали да се допусне до развъдна дейност, обяснява Красимир.

 

Куче не се

подарява

По принцип куче не се подарява, казва председателят на местната структура на Българското обединение за германски овчарски кучета.

Може да се даде 1 лев за него, но то е за здравето на животното. Красимир споделя и друго - който няма пари и не е стигал до там да си надсмогне на това, да не развъжда кучета, за да не ги мъчи. От там според него идва и проблемът с бездомните четириноги. Лично той отглежда две големи немски овчарки с две малки, две малки ротвайлерчета, голдън ретривер, донесен от Португалия, една белгийска овчарка. Идеята му да отглежда белгийска овчарка е свързана с надеждата му да възроди пак аджилити. Този спорт представлява прескачане на препятсвия и е изпитание за сръчност и бързина. Преди в Плевен е имало добри традиции в тази област.

 

Успехите

Редовно стопаните на елитни кучета в Плевен участват в изложби. 6 четириноги са премерили сили с още 254 в София през миналата седмица на Балканска изложба за титлата балкански шампион и претендент за международен шампион по красота, разказва Красимир Тодоров. Немската овчарка станала подгласник на шампиона в нейната група. С най-голям успех се е завърнал самоедът, който освен че станал първи за породата си, победил и в самата група. Два голдън ретривера са се състезавали на изложбата. Единият е победил в клас млади женски, другият станал подгласник на шампиона. Другият "плевенчанин" - германски курцхар - станал първи в породата си и втори в групата. Трети в тази група се класирал и местен германски сетер.

На 15 май предстои участие в Търговище на национална изложба. Досега от Плевен има записани 3 кучета.


Вегетарианците се нуждаят от желязо

 

Даниела ДОЧЕВА

Един от проблемите, които се дискутират при вегетарианските диети, е недостатъчният прием на желязо, тъй като само месото и рибата са източници на лесно усвояемата форма на минерала. Доказано е, че витамин С в значителна степен подобрява усвояемостта на желязото от растителните продукти и достатъчният прием на плодове и зеленчуци, богати на витамин С, заедно с растителните източници на желязо намалява риска от желязо-дефицитна анемия. Такова действие има и плодовата захар - фруктозата. Добри източници на желязо са пълнозърнестият хляб, бобовите храни, овесените ядки, вареното жито, пшеничените зародиши, грахът, спанакът, копривата, лапада, зеленият лук и чесън, повечето ядки - кайсиеви, кашу, бадеми, сушените кайсии и сливи, стафидите, шипките, какаото, тиквените семки, ряпата, повечето подправки -–къри, канела, дафинов лист, риган, чубрица.

 

Вегетариански предястия и салати

 

Хайвер

Продукти: 1/2 ч.ч. грис, 1 с. л. доматено пюре /или лютеница/, сок от половин лимон, 1/3 ч.ч. растително масло, 1 и 1/2 ч.ч. вода, сол на вкус, маслини.

Приготвяне:

Във врящата вода се сипва размитото в студена вода доматено пюре. Изсипва се на тънка струйка размитият с малко вода грис. Вари се до сгъстяване. Посолява се и се добавят растителното масло и лимоновият сок. Украсява се с маслини.

По желание могат да се добавят и други подправки, а също така може да се смеси с лютеница или пасирани сварени или печени патладжани.

 

Бобов пастет

Продукти: 2 чаени чаши сварен и намачкан зрял боб, 1 супена лъжица олио, сок от 1 малък лимон, 2-3 счукани скилидки чесън, 1 малка глава лук, нарязан, сол, кимион, риган, кориандър, босилек.

Приготвяне: Всички съставки се пасират. Може да добавите по желание люта чушка или 1 чаена лъжичка чили сос.

 

Салата с цвекло

Продукти: Картофи /сварени/, червено цвекло, моркови, кромид лук, маслини, зехтин, сол, чубрица, червен и черен пипер.

Приготвяне: Картофите се обелват и нарязват на по-едри парчета, цвеклото и морковите на дребни, а лукът на шайби. Слагат се подправките и всичко се разбърква. Украсява се с маслини.

 

Салата с жито  

Продукти: 1 чаена чаша цели житни зърна, по 1/2 чаена чаша ситно нарязан магданоз и зелен лук, 1/4 чаена чаша нарязани зелени пиперки, 1/4 чаена чаша пресни листа от мента или 2 супени лъжици суха мента, 1 голям настърган домат, по 1/4 чаена чаша зехтин или олио и лимонов сок, сол на вкус, малки листа маруля.

Приготвяне: Житото се сварява, но да не е разварено. Изцежда се. Смесва се с останалите продукти. Оставя се да престои в хладилник поне 1 час. Готовата салата се украсява с листа от маруля и резенчета домати.

 

Картофена салата с гъби

Картофи (сварени, нарязани), гъби, печени пиперки, лютеница или сос “Чили”, кромид лук (или праз).

Гъбите се задушават предварително в мазнина с малко сол. Останалите продукти се нарязват и всичко се смесва. Слагат се подправки според предпочитанията - червен и черен пипер, чубрица, индийско орехче и др.


Съпротивителни сили

 

Антибактериалните сапуни отварят вратата за опасни микроби

 

Дани БОЖИДАРОВА

В представите на много хора микробите са нещо вредно за човешкия организъм. Но в човека живеят повече от 500 вида микроби, които изпълняват защитна функция. Освен това в човешкия организъм има микроорганизми, които произвеждат витамини, микроби, участващи в регулирането на половите хормони, и което е любопитно - микроби, непосредствено отговарящи за привлекателността на индивида в очите на другия пол.

Ползата от микробите е голяма. Например бактериите и гъбичките, съставляващи 10 процента от теглото на червата (в стомашно-чревния тракт на човека живеят повече от 260 вида микроорганизми), участват в химичните процеси и играят важна роля в храносмилането, в метаболизма на ред вещества - в това число и токсичните. Способстват за усвояване на някои витамини, на калция и фосфора от храната, участват в синтезирането на аминокиселините.

Не по-малко важен е естествения микробен фон по нашата кожа. По тялото ни живеят 500 вида необходими за нас микроорганизми. Нашата микрофлора, която образува по повърхността на кожата ни защитна обвивка, ни пази от чужди микроорганизми. Естественият микробен фон обаче се руши от използването на различни бактерицидни миещи препарати и конкретно на активно рекламираните антибактериални сапуни. Специалисти информират, че тези сапуни са подходящи при драскотини и малки рани. Но постоянното им използване едва ли е оправдано. Оказва се, че опасните бактерии засилват имунитета си и предизвиква мутации у тях, което затруднява лечението. Например някои видове стафилококи все по-слабо реагират на такова силно оръжие, каквото е ванкомецина. Изследванията доказват, че животът в стерилна среда води до появата на различни алергии.

При продължително използване на антибактериалните сапуни организмът губи съпротивителните си сили. По този начин, стериализирайки кожата си разчистваме пътя за по-опасните микроби. За това не е препоръчително тяхното използване. Прекалената грижа за чистотата на тялото може да доведе до нарушаването на естествената микрофлора на кожата и това да провокира различни заболявания.

Любопитно

Количеството на бактериите, населяващи човешкия организъм, е 10 пъти по-голямо от количеството на всички клетки. А дори и по най-чистите ръце има по 100 микроорганизма на квадратен сантиметър. С едно ръкуване се обменят 16 милиона бактерии, а при целувка се срещат по 42 милиона бактерии от всяка страна.


ЗЛАТНИ ПРАВИЛА

Кога и как да се храним

* Всичко, в което има еднообразие, е опасно. Еднообразието в храненето също е опасно.

* Хранете се сутрин след като е изгряло слънцето и вечер преди да е залязло.

* Силата на храната е в качеството, а не в количеството й.

* Яжте най-здравословните храни и никога не преяждайте.

* Хубави храни са тези, които най-лесно се смилат и от които остават по възможност най-малките излишъци.

* Не бързайте, докато се храните.

* Храната трябва да бъде винаги прясна.

* Не яжте много гореща храна, нито пък много студена.

* Добре е, когато човек се храни да слуша приятна, весела музика.

* Човек трябва да яде точно навреме, не в определен час, но когато силите в неговия организъм се проявяват, т.е. когато усеща вътрешен глад.

* Яжте само, ако сте гладни. Здравословно е да се яде с разположение, т.е. да се чувства удоволствие от храненето.

* Многото ядене изтощава човешкия организъм.

* Колкото повече яде човек, толкова по-малко помни. Стомахът мели много, но паметта се обременява и отслабва.

* Когато човек претоварва стомаха си повече, отколкото трябва, в стомаха и в червата остава необработена част от храната, която започва да се разлага и образува отровни газове.

* Никога не допускайте болен човек да ви готви. Неговата нездрава енергия ще се предаде и на храната. Яденето е по-вкусно и по-здравословно ако се приготвя с песен от позитивен човек.

* Имате някакъв плод, круша например. Не почвайте веднага да я ядете. Спрете се, разгледайте го, помислете си малко за нея. Тя е събрала слънчеви лъчи в себе си. Вие имате за задача да извадите тази светлина и да я внесете в тялото си.

* След плодове никога не пийте нито студенена, нито топла вода. Преди ядене може да се пие вода, но веднага след ядене не е добре.


 ЖЕНАТА


Диетите водят до главоболие

 

Разрешете проблема - не сдържайте емоциите си, мислете позитивно

 

Мария НАТАЛОВА

С настъпването на топлите месеци денят става по-продължителен, температурата, налягането и влажността на въздуха също се променят. Природата се е пробудила, а нашите биоритми все още не могат да се адаптират към нея. Именно това е причината 9 от 10 жени да се оплакват от главоболие. През пролетта слънцето е доста силен дразнител и това допълнително усложнява ситуацията.

Лятото наближава, а с него и времето за плаж. Натрупаните от зимата килограми както винаги не мърдат и вие сте принудени да извикате на помощ диетите. В отчаянието си пробвате какви ли не изпитани рецепти за смъкване на теглото, докато накрая съвсем престанете да се храните. От това обаче пада нивото на кръвната ви захар и организмът отговаря с главоболие. Затова - стоп на канските лишения! Има и по-ефикасни начини да се освободите от болката:

1. Проветрявайте помещението, докато въздухът се овлажни и миризмата изчезне.

2. Вземайте душ по-често - отрицателните йони на течащата вода отмиват напрежението.

3. Не се старайте винаги да сдържате емоциите си. Понякога е полезно и да поплачете, и да се посмеете, и да изразите справедливия си гняв.

4. Спете на твърдо, най-добре ортопедично легло. Главата поставяйте на ниска, удобна възглавница. 7-8 часа сън са напълно достатъчни.

5. Следете кръвното си налягане и състоянието на очите.

6. Откажете се от продуктите, съдържащи провокатора на болката - аминокиселината тирамин. Такива са сиренето, пушените колбаси, различните маринати, кетчупът, горчицата, майонезата.

7. Редувайте работата с почивки - 5 минути най-обикновена гимнастика могат да снемат вътрешното напрежение и да намалят спазъма на мускули и стави.

8. Сведете до минимум контакта си с остри миризми - бензин, боя, силен парфюм.

9. Хранете се редовно. Ниското ниво на кръвната захар често води до главоболие.

10. Ако носите очила, проверете правилно ли са определили диоптъра ви.

11. Откажете се от луминисцентното осветление, тъй като незабележимите му премигвания дразнят очите.

12. Отнасяйте се към проблемите с чувство за хумор. Избягвайте конфликтите, мислете позитивно, усмихвайте се.


Методът Пилатес ангажира тялото и ума

 

Наталия СТОЯНОВА

Представете си програма, която ви завладява, оставя ви освежени и ви изпълва с чувство на физическо и психическо удовлетворение. Методът Пилатес дава именно това.

Системата е разработена през 20-те години на ХХ в. от американеца от немски произход Йозеф Пилатес. Състои се от упражнения, съсредоточени в развитието на гъвкавостта и силата на цялото тяло без натрупване на телесна маса. Първите, започнали да тренират по тази система, са танцьори. Сред тях е Марта Греъм, основателка на греъм-стила в балета. Системата Пилатес не е просто серия от упражнения. Това е последователност от движения, ангажиращи тялото и ума. Те се изпълняват на специални уреди, главният от които се нарича “Реформър”. Състои се от дървена рамка с големината на легло, с подвижна платформа. При метода Пилатес се използват повече пружини, защото при тях силата на противодействие се контролира. Многофункционалността на уреда позволява правенето на редица упражнения. Те са сравнително трудни за изпълнение, но меки: без резки движения. Те не трябва да причиняват болка, нито да натоварват само една мускулна група. Напротив - пълната програма засяга всички мускули, понякога в необичайни комбинации.

Най-често се набляга на упражненията за долната част на тялото - коремните или седалищните мускули. Тъй като изискват пълна концентрация, те позволяват да разберете по-добре функцията на мускулите и как да ги контролирате. При системата Пилатес се използват и по-малки предмети като топки, пружини и ластици.

Методът Пилатес не е регистриран като марка, а като “определен вид физическа активност”. Това означава, че няма контролен орган, който да издава удостоверенията на инструкторите.


Ниското самочувствие влияе върху килограмите

 

Мария ИЛИЕВА

Ниското самочувствие прави човека склонен към напълняване, смятат психолозите. То помага за трупане на килограми и затруднява обмена на вещества. Всеизвестен е фактът, че и депресията влияе зле върху фигурата ни.

Жените трябва да си поставят постижими цели, за да са щастливи, когато ги постигат, казват лекарите. Обещайте си, че ще смъкнете два килограма през следващия месец, а не нереалистичните пет. Така шансът да сте доволни от постигнатото след 30 дни ще е много по-голям. В противен случай рискувате отново да се натъпчете с всичко, което ви попадне пред очите.

Човек, който не е уверен в себе си и в действията си, дълго се колебае, не е готов за промяна, нерешителен е. Той трудно понася трудностите и не обича да полага големи усилия, в това число и да спортува. Неизбежно увеличава килограмите си. За такъв човек 1-2 кг на месец не са успех. Всичко това е фатално и за самочувствието и за оценката на другите, рефлектира върху стила на живот, приятелите, дори работата. Ако попадате в тази категория хора, изходът не е труден. Набедете друг за повечето килограми - лошата диета, системата от тренировки или завишените очаквания. Поставете си реално изпълнима задача и добавяйте, искайте по малко повече всеки месец, а не всичко наведнъж.

За да избегнете депресията, опитайте с няколко прости неща: спете достатъчно, правете тонизиращи упражнения, виждайте се по-често с приятели, които не ви натоварват с проблемите си. Намерете си хоби - хранете птичките, събирайте нещо необичайно, занимавайте се с ръкоделие или каквото пожелаете.

Добре е като цяло да знаете, че това, което ви се случва, е нещо обичайно. Всеки в даден момент от живота си трупа кила, напълнява. Разваленият електрически уред, тясното жилище, закъсняващият автобус не са повод да се наказвате безразборно нагъване на храна.

Заобичайте повече тялото си. Всеки свален килограм ще ви помогне да харесвате собствения си образ в огледалото. Не се ограничавайте прекалено много, мислете повече за себе си. Това ще ви се отрази добре.


Името разкрива женската сексуалност

Лина ПАВЛОВА

Сексуалната идентичност на дамите се разкрива от първата буква на името. Още от раждането либидото е строго определено. Това са установили група американски психолози след задълбочено проучване.

А - Не сте особено романтична, интересувате се от действията на любимия. Нетърпелива сте при флиртуването. Физическата привлекателност на партньора е от голямо значение за вас. Намирате “лова” за ободряващ. Вие сте страстна и много по-авантюристична, отколкото ви смятат.

Б - Чувствена личност. Особено щастлива сте, когато ви правят подаръци като изявление на чувствата. Искате да бъдете глезена и знаете как да глезите вашия партньор. Скромна сте при раздаване на ласки и особено когато се стигне до любовна игра.

В - Вие сте много горда, но не се отказвате лесно, когато преследвате любовта. Вашата личност може да се определи като “привързаност”. Вие сте романтична, идеалистка и често влюбена в някакъв идеал без действително да виждате какъв е вашия партньор.

Г - Чувствителна сте и търсите съвършенство както за себе си, така и за вашия партньор. Идеален смятате, че може да бъде само човек с еднаква или по-висока интелигентност от вас. Вие сте чувствена и знаете как да достигнете до върха на еротичната възбуда.

Д - Ако някой завладее мислите ви, препускате с пълна пара напред. Не се отказвате лесно. Вие сте много секси, страстна, лоялна и интензивна във вашата връзка, понякога се държите собственически и сте ревнива. Сексът за вас е удоволствие, когато сте харесвана.

Е - Вашата най-голяма потребност е да говорите. Ако вашият партньор не е добър слушател, отношенията ви ще са под въпрос. Според вас личността трябва да бъде интелектуално стимулирана, в противен случай не сте заинтригувани в сексуално отношение.

Ж - Индивидуалистка сте. Нуждаете се от свобода, пространство и силни усещания. Привличат ви ексцентрични личности. А самите вие винаги сте завладяни от трепети, напрегнатост или опасности. Изпитвате нужда да знаете какви са проблемите на партньора.

З - За вас бизнесът е по-важен от удоволствието. Ако имате проблеми, свързани с кариера, считате, че много трудно ще се отпуснете. Вие сте романтични идеалисти и сте чувствени личности. Но никога не губите контрол над чувствата си.

И - Нуждаете се да сте обичани, ценени, уважавани. Наслаждавате се на разкоша, чувствеността и плътските удоволствия. Търсите партньори, които могат да отговорят на тези ваши изисквания и наистина го правят. Не се интересувате от аматьорите.

Й - Можете да сте много романтична. Да имате партньор, това е от първостепенно значение за вас. Не криете любовта и чувствата си. Обичате да рискувате, да изпробвате нови сексуални методи и партньори и всичко това е свързано с желанията ви да сте все по-добри и удовлетворени.

К - Вие сте най-великите любовници. Направо сте акробати в леглото. Мислите и постъпките ви са свързани единствено със секса. Каквото и да правите, това е заради плътските удоволствия.

Л - Много романтична, понякога смятате, че любовта означава страдание и търпение. Привличат ви необикновени хора, които имат някакви проблеми. Гледате на себе си като на спасител на вашия партньор. Не спирате да се влюбвате цял живот.

М - Емоционална личност, понякога водеща до крайности. Когато завържете връзка, давате всичко от себе си. Нищо не може да ви спре или разколебае. Консумирате всичко от вашата връзка и копнеете за някой, който ще бъде така страстен както вас.

Н - Обичате експериментите, но не винаги сте в настроение за това. Любовното ви желание зависи от моментното ви състояние. Накара ли ви партньорът да се чувствате желана, ще му се отплатите стократно.

O - Заинтригувана сте от сексуалните занимания, които все още не са открити и които са обект на вашите желания. Можете да направите цяло състояние или да притежавате власт със сексуалната си енергия. Повечето от вас се омъжват твърде късно.

П - Спазвате строго обществените норми и ценности. Не бихте помислили за постъпка която би могла да навреди на вашата репутация и имидж. Следователно търсите и красив мъж. Освен това търсите и интелектуален партньор.

Р - Личности, ориентирани към действието. Нуждаете се от партньор, който да върви редом до вас и да е на вашето или по-високо интелектуално ниво. Впечатлявате се повече от добрия ум, отколкото от добре изглеждащото тяло.

С - Потайни, самостоятелни и срамежливи личности. Вие сте много секси, чувствена и страстна, но не показвате тези ваши качества. Само в интимна обстановка разкривате истинската си природа. Проявявате търпение в очакване на най-подходящия партньор.

T - Вие сте много чувствителна и притеснителна. Харесвате за свой партньор личност, която да ви води и да ви командва във всяко отношение. Музиката, меките светлини и романтиката коренно ви променят. Обичате да флиртувате.

У - Много ентусиазирани и големи идеалисти, когато сте влюбени. Когато не сте, винаги търсите някого или нещо, към което да се привържете. Разглеждате романтиката като предизвикателство. Вие сте скитник и се нуждаете от приключения.

Ф - Романтичка, поставяща партньора си на пиедестал. Винаги търсите най-добрия любовник, който изобщо можете да откриете. Обичате да флиртувате, но веднъж намерили любовта, сте много лоялна и вярна.

Х - Нуждаете се от постоянно стимулиране на любовта и чувствата, тъй като всичко ви омръзва много бързо. Спокойно успявате да водите повече от една връзка едновременно. Никога не можете да изключите вашия ум.

Ц - Много комуникативна и социална личност. А това е от особено значение за връзките, които създавате. Цените чувството на сплотеност във връзките си. Искате обектът на вашите чувства и желания да бъде социално открита личност.

Ч - Търсите партньор, който да се грижи за репутацията и доходите ви. Разчитате изцяло на него и искате да получите всичко наготово. Великодушна сте към любимия, когато получите неговото обещание.

Ш - Чувствена и страстна. Харесва ви да се представяте пред обществото като много ефектни, екстравагантни и галантни личности. Вие сте родени романтици. Любимото ви занимание е да си фантазирате драматични любовни сцени.

Щ - Нуждаете се от романтика, цветя и много разговори, за да ви задържат за дълго. Обичате да ви доказват непрестанно колко много държат на вас и колко много ви обичат. По отношение на секса сте по-скоро пасивна, отколкото водач.

Ю -Изисквате от партньора си постоянно стимулиране на чувствата. Имате огромна физическа енергия. Това не е лесно за партньора, тъй като той трябва да се поддържа винаги в добра сексуална форма. Вие сте страстна любовницa.

Я - Вие сте секси, чувствена и много независима личност. Ако не можете да имате определен човек до себе си, лесно се отказвате да го преследвате. Искате да управлявате вашата връзка, която винаги не изглежда твърде добре според вас.


 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...


Веселин Маринов

Големият български певец не се нуждае от представяне. Песните му продължават да завладяват сърцата вече години наред и са сред любимите на няколко поколения. Успял да запази във времето самобитността си на творец, днес името му се спряга в публичното пространство като синоним на патриотизъм и вяра. За десета поредна година той изнесе концерт в Плевен и промоцира новия си албум "Осъден на щастие". С Веселин Маринов разговаряме за неговото творчество, бездуховността и бъдещето на България.

Боря се с бездуховността чрез музиката

Интервю на Ралица ПЕТРОВА

- Г-н Маринов, с какво 15-ият албум в творчеството ви е по-различен от останалите и как този път ще провокирате почитателите си?

- Този албум е най-различният от всичко, което съм правил до момента - в него участват девет различни композитори. Винаги в песните ми досега е преобладавала музиката на Тончо Русев и поезията на Евтим Евтимов. Тази година реших да разнообразя нещата. Мисля, че с промяната се дава едно вече нужно разнообразие на творчеството ми. Търсих нещо ново в развитието на моя стил, но музиката е същата, с която ме познават хората. С новия албум, с клиповете към него, привлякох много млади хора. С промяната си обяснявам и огромния интерес. И други години са ставали концерти, но толкова бързо да се пълнят залите не ми се е случвало. Билетите в Плевен се продадоха само за два дни.

Другото ново е, че за пръв път песните са 13. Досега са били винаги 12. Последната дойде много късно в живота ми. С нея участвах на конкурса "Евровизия" тази година - "Следа по пясъка", тя обаче отпадна още в първия тур. Понеже много я харесвам, а и публиката също, съвсем инцидентно реших да я включа.

- Защо според вас песните ви са любими на няколко поколения българи?

- Това е едно от най-големите чудеса на работата ми. Най-хубавото нещо, което преживявам. На концерта имаше деца и с тях баби, на които им е трудно да ходят. Това е уникалното. Всички са еднакво ентусиазирани. Е, имам и песни за емигранти, за бежанците, такива с подчертано патриотично звучене, за майката - те са преди всичко за по-средната публика, защото младите хора например не могат да осъзнаят още какво е родителят. Но пък песните за любовта - те са за младите. Имам много за българския войник. Никой вече не прави такива работи. А те се радват на най-големия успех.

- Чувствате ли вътрешна потребност да пеете точно такива песни?

- Никога не пея песен, която не съм желал. Беше преди години, когато голяма част от водещите композитори заемаха важни постове в "Балкантон", имаше едно негласно правило - задължително да направиш тяхна песен, за да върви. Докато сега парите са водещите - плащаш си песента, разчиташ на нея и никой не може да те принуди да направиш нещо по-различно.

- Защо в голяма част от песните ви преобладава тъжното чувство - на болка, на несподелена любов?

- Най-големите ми шлагери са весели - "Горчиво вино", "Рожден ден", "Трифон Зарезан", "Вино и любов". Но според мен тъжното чувство е най-силно от всички възможни усещания на човека. Убеден съм, че всеки един романтик, създавайки първото си стихотворение, не го е написал, защото е бил весел, а го е съчинил, когато е бил тъжен. И ако се замислиш, тъгата влиза най-бързо в сърцата на хората. Дори обаче една песен като "Рожден ден" - като стихотворение е тъжна. Много е важно посланието, текстът. И когато той има нотката на малко мъка, винаги стига по-бързо до хората, а и по този начин аз пея това, което искам.

- Работите в музикална компания, която образно казано ражда поп-фолк звезди. Вие обаче си останахте същия Веселин Маринов, когото хората помнят с големия му успех на Мелодия на годината с песента "Горчиво вино". Как успяхте да съхраните самобитността си на творец през всичките тези години и какво ви костваше това?

- Компанията "Пайнер" само издава музиката ми, те не са мои продуценти и не съм зависим от тях както всички момичета. Аз работя с тази компания като една от водещите фирми за разпространение. Чрез тяхната телевизия и чрез дистрибуторската им мрежа моите албуми достигат до хората. От друга гледна точка човек е такъв, какъвто е. На мен ми помогнаха многото години труд, многото неуспехи, дългото време неяснота, неведение - къде съм, какво съм, защо не тръгват нещата. И именно тези удари под пояса, които съм получавал, оскърбленията, обидите, ме накараха да оцелея, да мога да се преборя. Те ме научиха да знам как да реагирам във всеки един момент. Имах и щастието, и нещастието да работя в онези години и да съм като че ли единственият певец в България, който е бил популярен и тогава, и сега. Аз съм такъв, какъвто съм бил и като ученик. Не мога да променя характера си. И това като че ли е разковничето. Забелязвам, особено при момичетата от поп-фолка, с които общувам много често, как още след първата песен на временния успех се променят и стават различни - такива, каквито не са. А за българина е много важно да си естествен. Тогава те приемат.

- Но въпреки че са "изкуствени", те са приемани...

- Да, но те са приемани, защото зад тях стои една институция, която ги е създала, без те да имат нужния опит, без да са изпитвали провал, неуспех - именно тези неща, които те учат как да оцелееш. Те са създадени като една структура - вземат се, вървят по един отъпкан път, просто са един продукт. Но така е в цял свят. Виждате колко момичета, които напуснаха компанията, къде отидоха и колко станаха непопулярни. Но това са закони на шоубизнеса и аз съм щастлив, че успях да се опазя от тях - имам вече 23 години професионална дейност зад гърба си.

- Коя е най-голямата обида, която е трябвало да понесете в живота си?

- Всеки един от нас смята, че е правият. Не знам точно къде е истината в отношенията ни. За мен най-голяма болка са ми донесли предателствата на най-близките хора. Самата дума предателство - предаваш това, което ти е гласувал твоят приятел - доверието. Чуждият човек няма какво да предаде. В момента го преживявам и вашето интервю попада точно в такъв момент, когато трябва да взема сериозни мерки и да се разделя с един от най-истинските хора, с които съм работил. А съм такъв човек, че когато дойде тъжното чувство, когато нещо ме разочарова, аз не се амбицирам, а напротив - ставам тъжен, неадекватен, губя контрол над себе си и това го оценявам като един от най-големите ми недостатъци. Животът ме научи да не давам първи отговор под влияние на емоциите, а да преосмисля и времето да ми даде правилния отговор. Тогава мисля, че печеля.

- Кой е най-силният спомен от детството ви?

- Чистотата на отношенията между хората. Всяко детство е много красиво и хубаво, но аз не мога да си представя, че е имало по-хубаво от моето. Спомням си безумно чистите, хубави игри в Полски тръмбеш. Обикаляхме нивите, играехме на жоменка. Когато идваха децата от София, беше голяма работа. Нашата къща е на 50 - 60 метра от края на града, от нивите, от царевицата, от житото. По цели нощи си играехме - сега ходят на дискотека. Седяхме в царевицата, разказвахме си приказки, палихме огньове, откраднем по някоя диня. Хората тогава живееха много весело. Бяха усмихнати. Нямаше я тази завист, злоба, която сега насадиха новите времена. Много е тъжно - излизам сутрин с колата и виждам как хората от блока ме гледат с една такава студенина, чакайки на спирката.

- Трудният живот ли е единствената причина хората да мислят негативно?

- Като че ли да. Тези преструктурирания от една икономика, която е живяла в различни времена, която е работела на пълни обороти, а сега изведнъж се изправяме пред световния пазар с остаряла техника. Всичко трябва да се заличи според мен - много от големите приоритети, които имаше България преди, и да акцентираме върху селското стопанство, върху туризма, на тези неща, за които самата Европа дава пари. И докато не се разделим с мислите - ама какво беше и т. н., ние няма да спрем да мислим негативно. Трябва да се преустроим по-бързо и докато не разберем, че е нужно да работим, няма кой да ни помогне. Гледам по главната улица на Плевен - всички кафенета препълнени, няма място. И е пълно с хора в трудоспособна възраст, които се оплакват. За мен България не е по-различна от всички останали. Ако имаш желание, ти можеш да работиш, независимо къде. Не можеш от раз да започнеш на прекрасно място. Трябва да се докажеш. В този смисъл не мога да разбера много хора. Наскоро четох едно интервю на Стефан Цанев, който казва, че България ще се оправи тотално, когато се сменят поколенията и когато страната ни се управлява от тези, които сега са родени 1985 - 1986 г., и които нямат спомена, за да правят паралел. Едно време беше прекалено хубаво, но фирмата фалира, свършиха парите. Не може, когато всичко е държавна собственост и критерият, нивото е толкова занижено, да продължава вечно. Не можеше само СССР да дава безплатно петрол или горива и ние просто да си пращаме нашите консерви, каквито и да бъдат, за братската страна. Тези неща свършиха и за да бъдем конкурентни, трябва много да работим. По себе си го разбирам. Аз вече нямам личен живот, нямам време за най-хубавите неща, които обичам - да играя тенис, да седна на една салата и да гледам един мач, да почина. Вече толкова съм си изкривил мисленето, че остана ли малко свободен, си казвам - нещо не е наред, не съм го свършил както трябва. И в същото време мои съученици, които срещам, ми казват - намери ми някоя работа в Германия (там съм живял), каквато и да е. А в нашия град има работа. Те обаче стоят - на едно кафе и един вестник цял ден - оправят политиката, и оправдават собствените си неумения по този начин - като злосторят за този или онзи. Ние можем да си дадем ризата на някой закъсал, да сме състрадателни, но най-трудно е да се научим да признаваме успехите на другите.

- Кога ще започнем да го правим? Повечето българи по принцип смятат, че всеки успял човек е постигнал всичко по нечестен път...

- Ще го направим, когато се научим да работим, когато разберем, че всичко е в ръцете ни. Но не трябва да се мисли, че всичко е постигнато от всеки по нечестен път. Какво да направим, като в първите години от демокрацията имаше начини да се преструктурират парите. Но има и такива хора, които благодарение основно на качествата си, на умствените си възможности, на труда си правят пари и дават хляб на много семейства.

- По принцип пеете в предизборните кампании на БСП. Защо го правите?

- Правя го, защото смятам, че БСП е един естествен наследник в новите години. Не мога да кажа сега например, че къщата на майка и татко я няма, или не мога да искам родителите ми сега да се родят и да започнат живота си. Аз съм продукт на онова време. Изучил съм се там, живял съм, формирал съм се като човек през социализма и не мога да кажа, че беше лошо. Имаше много неща - една жена, разхождайки се сутринта в 4 часа, можеше да се страхува единствено да не стъпи накриво. Социализмът обаче вече за мен се износи. Той не беше строят, който можеше да продължи. Но не трябва да забравяме, че сме били в това време и върху него - за плюс или за минус - трябва да градим новия живот. Затова избрах БСП. От друга страна всеки избра да пее някъде. Това са едни приходи, възможност да се срещнеш с твоите почитатели, които са дошли безплатно да те гледат, усмихнати са, салоните са пълни. Ти си разпространяваш песните, политиците пък събират хората по този начин... Никога не бих пял за друга партийна централа. Досега не съм поканен за участия преди изборите. Смятам, че с изявите си за определена партия показвам и моето човешко поведение в социалния живот.

- Вие сте известен с патриотизма си. Успя ли нещо или някой да съкруши през годините чувството ви на обич и на дълг към родината?

- Не, напротив. Смятам, че последното нещо, което по принцип могат да вземат на хората в България, е патриотичното им чувство. То е винаги в нас и трябва само да бъде провокирано, за да се събуди отново. Много пъти съм си мислил за онези хора, които в най-бурното време на България - от Руско-турската до към Втората световна война, са загинали за родината си. Ами тези доброволци - и те са имали семейства, псували са се, разказвали са си вицове, и тях ги е било страх от войната, но те са дали живота си. Чудя се как бих реагирал аз. Дали ако нещо се случи, щях да постъпя като тези хора. Бих искал чувство на патриотизъм да имат повече българи, защото то ще ни съхрани и ще ни накара да познаваме по-добре родината си. Но сега живеем в едно много бездуховно време. Хиляди чужди фондации държат вестници и радиа. Занижава се духовността у младия човек. Трудният живот поражда безразличието на представителите на една от най- големите професии - учителската. За да се превърне едва ли не в една от най-недостойните професии в момента в страната. Самите педагози нямат онзи висок критерии да изискват от учениците. Родителите, въведени в едно физическо оцеляване, също не изискват от децата си елементарни познания. Те не са чували за най-големите ни герои. Попадал съм на такива фрапиращи случаи, децата се кръщават с чужди имена. Аз се боря с това нещо чрез музиката - единственото, което мога да правя. Отвсякъде ни заливат чужди продукции, порнография, секс, мръсотия, убийства. Едно време децата искаха да стават лекари, учители, а сега - бодигардове, полицаи.

- Можем ли да говорим сега за ценностна система?

- Много се измениха ценностите. Не искам да звуча като стар човек от друго поколение. Иска ми се да звуча някак по-реален, но осъществявам един двубой в себе си, не мога да разбера. Много се притеснвам. Ако тръгна да говоря много, ще звуча като някакъв моралист със застаряващи функции. Всичко е много тъжно.

- Останаха ли истински българи и кои са те?

- Това са всички хора, които са тук. Всички, които се опитват в страната си да постигнат своите мечти. Онези, които не обясняват неуспехите си с нещо друго, а са разбрали, че грешката е в тях и трябва да я преборят.

- Весел човек ли сте?

- Да. Голям майтаплия съм. Най-близките ми хора ме знаят какво чудо съм, чак понякога прекалявам. Когато имам настроение, просто ставам неузнаваем.

- Какво послание бихте отправили към младите хора?

- Да са здрави и да не търсят грешките в някой друг - особено в държавата или политиците. Да се огледат около себе си и да видят колко още неразорани ниви има, колко предизвикателства - България сега се ражда за новите структури, за новите системи. Създават се нови професии, приоритетни стават съвсем различни неща. Да се огледат и да видят къде ще бъдат най-потребни, за да могат въз основа на качествата си да се чувстват добре и да бъдат винаги усмихнати.


 АРТСЕДМИЦА


Симбиоза

 

Бира, кебапчета и цигулки на празника на Плевен

 

Васко Василев и Памела Никълсън ще свирят на площада, ако не вали

 

Страницата подготви Даниела ДОЧЕВА

За втора поредна година Плевен ще е един от градовете наред с Варна, София и Пловдив, в които паралелно ще се проведе европейският музикален фестивал 2005 г. Организатори на поредицата концерти, които ще ни срещнат с доказани световноизвестни музиканти от различни стилове, са община Плевен, Класик ФМ клуб и читалище "Лик", информира неговият секретар Катя Божикова.

Първият концерт ще е от 20 ч. точно на празника на Плевен - 15 май, когато на площада ще димят скари и ще се лее бира. В тази ароматна атмосфера виртуозният цигулар Васко Василев и пианистката Памела Никълсън, по-известна като майката на Ванеса Мей, ще свирят "Годишните времена" на Пиацола, избрани поппарчета в свои аранжименти и филмова музика. На специално изградената сцена ще се качат и близо 40 музиканти - разширеният състав на "Студио Примо". Концертът ще е със специалното участие на талантливите джаз изпълнители Живко Петров - пиано, Митко Семов - ударни, и Бисер Иванов - бас китара. Ако вали, концертът просто няма да се състои, информираха организаторите.

На следващия ден в галерия "Дарение на Светлин Русев" от 19 ч. сопраното Елеонор Валкенбург и пианистката Марта Шремпел от САЩ ще изпълнят произведения от Ленард Бърнстейн, Боб Коул, Аарон Копланд, Хари фон Тилцер и Джоузеф Е. Хауърд. Елеонор Валкенбург е художествен директор на американския музикален консорциум "Poetika Musika", който гастролира през последната година в Европа в рамките на културната програма на американските центрове.

В галерия "Илия Бешков" на 21 май от 19 ч. ще свири атрактивният квартет "Растрели". Руските виолончелисти, живеещи в Германия, кръстили квартета си на името на най-известния италиански архитект, строил Санкт-Петербург. В програмата са включени произведения на Чайковски, Сарасате, Шостакович, Брубек, Пиацола и Форест, които музикантите са интерпретирали в попварианти.

Заключителната изява ще е в драматичния театър на 26 май от 19 часа. Тогава джазмузикантът Милчо Левиев ще зарадва меломаните в града със свои композиции. В концерта ще участват и певицата Вики Алмазиду и квартетът "Солистите на студио Примо", в който специално ще се включи тромпетистът Михаил Йосифов.

Колко струва да бъдат убедени да концертират в Плевен толкова много световноизвестни музиканти, попитахме Катя Божикова. Тя ни увери, че всички концерти са се вместили в рамките на 26 хил. лв. Парите не били дадени само от общината, имало и много спонсори. Дано да е така, защото иначе солен ще излезе на плевенчани този досег с европейски и американски музиканти.


Диригентът Стефан Недялков:

Оставям сърцето си в това, което правя

Стефан Недялков е роден в София през 1966 г. Завършва СМУ "Л. Пипков" и ДМА "Панчо Владигеров" - София, в класа по оперно-симфонично дирижиране на проф. Васил Казанджиев. Оценен е много високо и от известния оркестров педагог проф. Иля Мусин от Петербургската консерватория, при който завършва майсторски клас в София през 1989 г. и получава правото да дирижира Бетховеновата Симфония №2 във финалния концерт с Българския национален фестивален оркестър.

Две години специализира в оркестър "Филхармония" - Лондон, и в Лондонския симфоничен оркестър при световноизвестните диригенти Р. Мути, К. Зандерлинг, Г. Рождественски. От октомври 1996 г. е приет на едногодишна специализация в Лондонската кралска опера "Ковънт Гардън" по личната покана на музикалния й директор диригента Бернард Хайтинг. При него Стефан Недялков специализира оперно дирижиране и се среща с оперни певци като Пласидо Доминго, Анджела Джеорджио, Роберто Аланя, Карита Матила и др.

Стефан Недялков е участвал с успех в три големи международни конкурса, най-престижният от които "Ленард Бърнстейн", като печели предварителните кръгове, организирани от Лондонския симфоничен оркестър, където в съревнование с 233 кандидати от 42 страни се класира в първите 16 и получава правото да участва във финала на конкурса в Йерусалим, Израел. През 1997 г. Стефан отново достига до финалните кръгове на Международния диригентски конкурс в Безансон, Франция.

Работи 3 години в Япония. В България е от две години. Преподава дирижиране в Академията и концертира. Стефан Недялков беше в Плевен преди седмица, за да дирижира концерт на детския хор на БНР и Плевенската филхармония. В предишния брой на “BG Север” публикувахме интервю с неговия баща акад. Христо Недялков, а сега ви предлагаме среща със сина

- Доста време сте прекарал в чужбина. Не сте ли се изкушавал да останете там?

- Много съм пътувал. Интересно ми е, но когато остана за повече от 3 месеца, се разболявам от носталгия. Вярно, тежки са времената тук, но според мен всеки си тежи на мястото, там, където му е коренът. В Япония трудно се прави музика - те свирят това, което пише в нотите. Ако ги погледнеш по-влюбено и поискаш нещо малко по-различно, виждаш стена пред себе си, не те разбират. Като видя с какви инструменти свири един български оркестър, и ми се насълзяват очите. Но само като погледна музикантите, започва да тече музика, човек се забавлява. Та за това - тука си ми е мястото.

- Харесвате ли преподавателската си работа?

- Да, даже от Плевен имам студенти. Винаги съм искал да преподавам. Двете неща са неразделни - като откриеш нещо от практиката си винаги искаш да го споделиш с други хора. Българите са много музикални. От друга страна имам чувството, че българските деца вече не могат да пеят, а само рецитират на един тон в рапстил. Това е страшно осакатяване.

- Защо станахте диригент?

- Моята майка ми е разказвала, че още от съвсем малък като съм чуел музика, съм започвал да махам с ръце. Имам такъв рефлекс и до днес. Винаги съм искал да бъда диригент. Освен това исках да имам много приятели - да пътувам и да се запознавам с нови хора. Аз никога не искам да съм от другата страна, както се казва, и да съм враг на оркестрантите. Ние правим музика заедно и аз съм там, за да помогна на музикантите да изсвирят нещо. Не да вървя през техните глави и да си мисля, че съм незаменим.

- Какво е усещането да дирижирате детския хор на БНР?

- Аз съм син на диригента на този хор и съм израснал там. 7 години бях хорист и се гордея, че съм минал през тази изключителна школа. Тя учи децата на труд, на точност, на прецизност за цял живот. Както баща ми казва - музиката облагородява много хората. Пеенето те кара да имаш отношение към него, променя лицеизраза, учи те да гледаш хората в очите, за да можеш да ги спечелиш много по-лесно.

Изненадвам се от себе си, защото имам голям опит, а като дойдох в Плевен на репетиция с детския радиохор, бях доста притеснен. Първо, защото това е едно страшно високо ниво, второ, като съм пял там, е много задължаващо. Освен това като син на академика хората имат към мен може би по-високи изисквания и аз трябва да ги оправдая.

- Как се поддържа високото ниво на хора?

- Всички казват, че е с много работа. Аз имам малко по-особено мнение. Не обичам думата труд - може би съм по-мързелив. За мен всичко е любов. Ако обичаш това, което правиш, не може да не се трудиш. Тогава трудът не ти е труден, а става хоби, забавление. Доставя ти удоволствие. Само ги плашат децата с този труд. Напротив - обичайте това, което правите, и тогава нещата се нареждат. Винаги човек трябва да си остави сърцето в това, което прави. Иначе по-добре да не се захваща.

- Какви са впечатленията ви от Плевенската филхармния?

- Първо градът е страхотен. Оркестърът е много дружелюбен и се работи приятно. Казаха ми преди да дойда, че е най-добрият в страната. Ще се радвам да направим още нещо заедно в бъдеще. Сега ще си дам малко почивка до лятото, а после - ще видим. Хората по света не си правят лични планове. Живеят за момента.


Скандално

 

Читалище "Съгласие" съди общината

 

Над 5 хил. плевенчани подкрепиха с подписите си културния институт

 

Читалище "Съгласие" заведе дело срещу община Плевен след скандалното решение да му бъде отнета 1/3 от субсидията за 2005 г., научи "BG Север" от председателя на настоятелството Ивайло Атанасов. Той обясни, че културният институт е бил принуден да стигне до тази крайна мярка, след като от сградата с часовника не последвала никаква реакция след техния стачен протест. Копие на жалбата ръководството е изпратило и до Президентството.

Подадената жалба и заведеното дело срещу общината автоматично стопират въпросното решение на комисията, т. е. докато се произнесат всички инстанции, читалищата в Плевен и региона ще получават на месец 1/12 на база миналогодишния си бюджет, поясни шефът на културния институт. "За мен е изключително нагло, а не странно, мълчанието на общината. Освен читалище "Съгласие", повече от 5 хил. граждани, които ни подкрепиха, също чакат отговор от общинското ръководство. Искам да благодаря на тези плевенчани, те доказаха, че има гражданско общество, че хората милеят за "Съгласие", защото то означава нещо за тях", коментира Атанасов. Той информира, че вече един месец на тяхното писмено възражение няма отговор - "все едно не съществува такъв проблем, няма 5 хил. граждани, няма читалище "Съгласие". Според него общинското ръководство си заравя главата в пясъка като щрауса с позицията: "Има човек, има проблем", а в случая - "Има "Съгласие", има проблем."

Той припомни, че "много лошо бяха манипулираха селските читалища" и благодари на "BG Север", че e единствената медия, която има смелостта да пише за това. Ръководството на "Съгласие" поканило на среща селските кметове, за да им обясни, че застава зад каузата на читалищата в малките населени места. На срещата обаче се отзовали само двама, явно останалите били инструктирани да не идват, заключи Атанасов. "Искахме да им обясним, че ние ги подкрепяме, но да не бъде това за сметка на "Съгласие", а на кварталните читалища в града. Защото само около "Съгласие" има още 6 читалища на по няколкостотин метра. И сега какво става? Губят точно селските читалища. Къде са уж техните радетели Михаил Шишков и Николай Маринов? Номерът беше те да лапнат от баницата. Нека сега да обяснят на хората, че ще има пари като миналата година, т. е. много малко", призова двамата общински съветници той.

От тук нататък думата има съдът. Атанасов заяви, че вярва в българското правосъдие и е убеден, че то ще си свърши работата както трябва, защото има груби нарушения на закона. Има ясен механизъм за разпределение на годишната субсидия, който не беше спазен от комисията, припомни той.

Въпросителните около скандала със "Съгласие" и изобщо около читалищната дейност са твърде много, за да намерят отговорите си в този материал. Предмет на отделно проучване ще е дали е изчерпана, приватизирана, транс-формирана или нещо друго читалищната идея на местна територия.


12 деца ще учат в художествената паралелка на НУИ "П. Пипков"

 

От средата на юни започва приемът на документи за сформиране на първата художествена паралелка в Националното училище по изкуствата "П. Пипков", информира неговата директорка Жечка Димитрова. Конкурсните изпити ще са два - по 6 часа, и ще започнат от 1 юли. В тях могат да участват ученици, завършили седми клас. Приетите ще са 12. Кабинетът по рисуване вече е обурудван с всичко необходимо за започване на новата учебна година през есента, информира Димитрова. Още се уточнява кой ще преподава на младите художници.

Тазгодишните музиканти лауреати ще свирят на концерт, посветен на братята Кирил и Методий, който ще се състои на 20 май от 12 ч. в залата на училището, информира още директорката.


Само на 15

 

Милица Илиева нареди първата си изложба в ДНА

 

Първата си самостоятелна изложба от 25 творби подреди в галерия "Лира" на Военния клуб 15-годишната художничка Милица Илиева. Артизявата е част от празненствата, с които училище "Анастасия Димитрова" чества годишнината си.

Притеснена, Милица от вълнение не можа да каже нищо на събралите се на откриването на изложбата нейни съученици, преподаватели, приятели и близки. Тъмнокосата девойка успя само да ги подкани да разгледат творбите й в Деня на победата над фашизма 9 май. Художникът Данаил Мицев, който съвсем скоро чества своя 70-годишен юбилей с 16-а изложба, поздрави младата художничка, сякаш за да й влее от своето вдъхновение и постоянство в трънливия път на изкуството.

Доста работа има зад гърба си тийнейджърата, за да стигне до тук. Първите си по-сериозни опити с четките върху листа тя прави още в пети клас в школата на Майя Ананиева. Талантът й разцъфва в паралелка с разширено изучаване на изобразително изкуство с преподавател Сашо Златанов в СОУ "А. Димитрова". Ще се влача, ако трябва, но ще дойда и на 100-тната ти изложба, развълнувано обеща художникът на своята възпитаничка. През тази учебна година тя продължава да се развива в паралелка с профил "Християнско изкуство и култура" при Цветан Петров.

За публиката Милица не е непознато име. Тя е печелила много национални и международни награди. Между тях се открояват втора награда от националния конкурс "Освобождението на Плевен" - 2003 г., първа награда от международния конкурс "Любовь моя Болгария, любовь моя Россия" - 2003 г., сребърен медал от международния конкурс Шанкар, Индия - 2004 г., и голямата награда от националния конкурс "Освобождението" - 2005 г.

Милица си мечтае за художествената академия. Рисува графики, работи с темпера и акварел. Скоро ще навлезе и в тайните на маслените бои. Рисува всичко, което види. Освен на любовта си към рисуването, тя е отдала част от себе си и на седмото изкуство. Затова тийнейджърката се определя като киноманиачка.


 СЕЗОНЪТ НА РЕМОНТИТЕ


От винтче до петел за покрив предлагат търговците

 

Строителните материали и консумативите са с цени за всеки джоб

 

Страницата подготви Емилия КАРАБУЛЕВА

Тръгне ли българинът да се обзавежда изцяло или дори да позакърпи вече поостарялата си покъщнина гледа да намери място, където да му покажат всичко накуп. Складовата база в близост до фирма "Бетонекс" в промишлената зона на Плевен разполага с няколко склада със строителни материали. От тухла до цели покривни конструкции може да си купите тук, а търговците ви посрещат и водят сред изобилието от артикули за дома.

Българинът, дори и с оскъдни пари в джоба, дойде ли пролет, се втурва да ремонтира, идва, оглежда, съветва се с нас, но оставя парите си само за сигурно качество, разказва търговец и понечва да ни покаже новите бои и лепила на реномирана фирма. Гипсокартон, изолации, мрежа и шпакловки се предлагат в различни варианти, плевенчанинът ги търси, за да си спести енергия през зимата. За преградни стени, за тавани се използва гипсокартонът, прави се специална конструкция с профили и скара, към нея се прикрепва гипсокартонът с видички, после се слага мрежа и шпакловка и накрая се боядисва, обяснява съдържателката на склада. Размерите са различни, съобразени с това, което ще се монтира. Импрегнираният гипсокартон се използва за бани и мокри помещения, върху него може да се лепи теракота и фаянс.

Около 15 лв. на квадратен метър средна цена вървят такъв тип материали за профили и гипсокартон.

"Ондулин" се ползва за покриви, а изолациите биват вътрешни и външни, предлагат се бои и химикали по каталог, в склада разполагат с 1 700 цвята.

 

Квадратурата

се изчислява

на компютър,

всеки клиент избира цвета за облицовката си.

Плевенчанинът напоследък не купува много, сега са актуални домашните ремонти покрай абитуриентските балове, коментират търговците. Най-често търсената услуга е освежаване с латекс. Лепилото С 200 за килограм върви по 3,20 лв., алкидната боя е 3 лв., а 5 кг латекс излиза 9 лв., показва ценовата листа.

Всеки гледа домът му да е добре обзаведен, дори на части по малко, но хората се обзавеждат. Еуфорията е сега в пролетно-летния сезон, ни посрещат търговците от съседния склад, където се предлагат тръби за ВиК мрежи.

За саниране на водопроводи плевенчани предпочитат тръби с твърди връзки. Металната конструкция на покрив, на гараж, на навес предполага използването на кухи профили за по-голяма стабилност. Предлагат се ПВЦ тръби за отточен канал, за смяна на водопровод при закупуване на ново жилище или за старо, на което е належащо да се направи ремонт.

Поцинкована ламарина гладка върви по 17,50 лв. на линеен метър, предлага се и черна ламарина за гаражни врати, за автомобили, за кърпеж и най-вече за изработването на камини и котлета с дебелина 4 - 5 мм. Около 2 - 3 лв. излизат тънкостенните тръби с цолаж от 1/2, обясниха търговци.

Дебелостенните тръби за водопроводи и за парни инсталации, винкелни профили за покривни конструкции, за огради с различни размери, но на поносими цени, могат да намерят плевенчани в склада.

Фаянсът и теракотът, съхранявани в съседен склад, са в различни размери и цветове, а цената им се определя според качеството.

 

От 12 до 16 лв.

струват плочките

първо качество,

а 9 - 10 лв. плащат плевенчани за второ качество.

Радиатори за отопление също се продават от склада. Заедно с тръбите, с фитингите, адаптори, колектори и специални тръби, които са с алуминиева вложка, в зависимост от големината и цолажа се търгуват от 1,88 до 2,30 лв. Алуминиеви и чугунени радиатори на "Ерато", италианските на "Елеганс" и панелни, произведени в Стражица, се предлагат на клиентите. Най-скъпи са италианските радиатори, те вървят по 16,68 лв. на ребро. Търговците обяснават, че те се окомплектоват според квадратурата на стаята, избира се оптимален брой ребра за постигане на по-висок топлинен ефект.

Безспорна атракция за клиентите са прозорците "Велукс" за тавански помещения, за мезонети, предлагат се с различни размери и са с високо качество, според продавачите. Цената им варира от 300 до 500 лв., към тях се предлага обшивка по 100лв. Търговците твърдят, че този тип прозорци, отворени към дневна светлина, увеличават пространството и свързват човека със заобикалящата го природа. Удълженият хоризонт, изобилието от естествена светлина внасяло комфорт в дома. Покривните прозорци на фирмата са подходящи за всички покривни скатове, но колкото по-стръмен е той, толкова повече пространство ще има на тавана.

Затъмнителни щори и такива против мухи се търгуват в зависимост от модела от 48 до 60 лв. Строителните блокчета "Итонг", дълги от 40 до 50 см, са предпочитани от клиентите за външна зидария, за преградни стени, за тераси. Обикновените тухли, складирани в двора на базата, вървят по 30 - 40 ст и стигат до 60 ст в зависимост от големината и модела. Покривните капаци и цигли на "Брамак" пък се търгуват по 89 ст., но се отличават с високо качество, обясни специалист от строителния бранш. Тройният капак излиза по 3 лв., но дава много по-добро покритие и гаранции за плътност.

Клиенти с екзотичен вкус пък могат към цялата конструкция да си поръчат

 

керамичен петел

за покрив

с цена 228 лв.

Той се закрепя със специална скоба и с дюбел, поставя се на билото или на челото на къщата и "отваря фасадата на дома", както казват продавачите на странната птица.

Най-вървят евтините неща при нас, казва продавач на плоскости в съседното помещение. Шперплатът е малко по-скъп, особено водоустойчивият. Фазер с размери 200/170 се продава по 5,40 лв. броя, а с големина 170/150 върви по 4 лв. броя. ПДЧ-то излиза по-скъпо, но затова се оказва по-трайно и качествено, в зависимост от размерите то върви от 11 до 24 лв. за брой.

OSB-плоскостите, една новост на пазара на строителни материали, се използват както за облицовка на стени, така и за подови настилки. Тяхната универсалност и красота намира отражение в цените на различните модели, те варират според размера от 14 до 31 лв. Шперплат с размери 250/125 см в зависимост от дебелината струва от 19 до 65 лв., обясниха търговците на плоскости.

Водоустойчивият шперплат, който се търси за мокри помещения, е по-скъп, но цените му отговарят на качеството, обещават продавачите. Лист с дебелина от 21 мм се предлага за 83,40 лв. на брой, 18 мм върви по 71,40 лв., а най-тънкият - по 15 мм, струва 56,35 лв. броя.

В същото складово помещение можете да намерите и фазерни врати с различни размери. В зависимост от това се определят и цените им, които не надвишават 66,80 лв. за брой.

За мераклиите за строеж или ремонт търговците обявиха, че 25-килограмова торба с плевенски цимент струва 3,90 лв.

Лепило за фаянс и теракота "Симакола" в чували от по 25 кг се предлага за 10 лв. "Теразид" върви също по 10 лв., а "Денел" се търгува в торби по 20 кг за 7,70 лв. броя.

Лепилото за газобетон "Итонг" в чували по 25 кг е 9 лв. броя, на същата цена върви и "Бетонзид".

Гипсовите шпакловки са опаковани в чували по 15 кг и цените им се движат в границите на 7,50 - 8 лв. за брой.


Идеите създават дом в мазе или на таван

 

Ако искате да създадете уютен кът за семейството си, не бива да ви спират предразсъдъци от рода на: винаги съм си мечтал за къща с двор, най-малко на четири етажа, или пък - по дяволите, защо вашите се ширят в онзи мезонет, а ние едва дишаме в този едностаен панелен апартамент...

И във всеки случай домакините са имали възможност да избират между родителския апартамент или изпосталялата стара къща на отдавна починалата баба. Но главата на семейството, архитект по професия, решил, че има достатъчно идеи с потенциал за развитие. Затова един ден просто ударил с юмрук по масата и заявил: "Ще имаме собствен дом, пък каквото ще да става".

Не е лесно да се ремонтира таван, натъпкан със стари боклуци, да се обират прашясалите вещи на няколко предишни поколения. Но когато има хъс и амбиция, лека - полека нещата си идват по местата.

Домакинята с мъка изхвърлила инкрустираните бабини сандъци, пълни с кенарени одежди, контошчета и проядени от молци вълнени фусти. Ремонтът погълнал цялото им време и енергия. Дълго мислили как най-добре да оползотворят пространството, което не било толкова голямо. С гипсокартон преградили стените, старото скърцащо стълбище заменили с метално. Направили го извито, за да пестят място. На пода в стаите поставили ламиниран паркет, а в кухнята и банята - теракота. Сменили дограмата на прозорците, за да не ги застигат и безпокоят уличните шумове.

Предпочитам светлите тонове, затова претапицирахме фотьойлите и канапетата в бледо жълто, което се връзваше с цвета на спалнята и кухненската мебел, обясни домакинята.

Под тавана минавали тръби, но те ги изолирали от водопровода, а после решили да ги оставят като декоративен елемент и като основа на осветителната рампа. Мебелите били от светло дърво - избелен бук. Вместо с фаянсови плочки стената и плотът на бара са от черни плоскости. Изглеждали прекрасно в комбинация от инокс и стъкло. Първоначално домакинята държала на бяла маса, но после изнамерили една черна масивна, придружена от инкрустирани столове.

Кожените мебели намерили на половин цена в един магазин за преоценени стоки. Дефектите били покрити с екстравагантни възглавници. Килимът на пода бил в цвят "изкуствена зебра", не могли да се споразумеят върху варианта за небрежно хвърлена кожа от животно, домакинът държал, че последното е кич и ще навреди на стила в дома им.

Много обичаме "прозрачни" мебели, такъв поставихме в спалнята, хвали се домакинята. Таблите на бабиното легло били облечени със скай, а по стените били разположени снимки с актова фотография, защото домакинът не криел страстта си към този вид изкуство.

Семейството ни не е богато, но ние сме изобретателни хора, споделя нежната половинка. Тя има право, защото още от пръв поглед си личи пресметливата вещина на ръката, създала уют в малкото таванско пространство. Елегантността на художника, семплият стил са доказателство, че не винаги красотата е синоним на богатство.


Полезни съвети

 

Хидроизолационна замазка за банята

 

Често се случва дори след като залепим фаянсовите плочки в банята, през стените да преминава влага, която омокря стените на съседните стаи в жилището. Това е особено неприятно, тъй като започват да мухлясват и се разнася неприятна миризма. Това се отстранява, ако преди да нанесем покритието с фаянсови плочки, извършваме своего рода замазка с хидроизолационна материя - водно стъкло, изолационна маса и други, предлагани в магазините за дома и железариите. Нанасянето на такава замазка става по традиционния начин - с шпакла и маламашка.

 

Старите греди могат да служат вярно

 

Ако обитаваме таванско помещение или мансарда, в които са разположени носещите греди на покрива и цялата конструкция, възниква въпросът - как да продължим техния живот, тъй като след 50 - 60 години от отворите на дървоядите и други вредители, от постоянната влага, която непрекъснато "избива" по таваните, гредите започват да се разрушават.

Животворно за стария дървен материал, който носи спокойствие и уют, се оказва обмазването му с 1 - 2 ръце ленен безир, върху който след това нанасяме още 1 - 2 ръце лак за дърво.

 

Аромати прогонват пакостниците

 

Модерните препарати за "отблъскване" на животните ще ви спестят доста неприятности и ще опазят цветята, градината и всичко, което биха могли да опропастят острите им зъби или нокти. Тези предпазващи аромати имат силен ефект и стопират предизвиканите не на място естествени нужди и реакции. "Stop", " Аnti Knabbel", " Keep Off ", "Get Off" и "Play spray" ще ви улеснят в нелеката задача да тренирате малките животинки да не цапат и да не съсипват къщата. Цените им варират от 5 до 20 лв.


 БИЗНЕС


Жилищните и ипотечни кредити крият рискове за получателите

 

Разумните финансисти съветват да се изчака още 2 - 3 години

 

Нашите ипотечни кредити са за покупко-продажба и за ремонт. Лихвеният процент е 6,67 за сделка на продажба и срок от 25 години, а за ремонт той е 10 годишен, каза директорът на плевенския клон на Булбанк Емил Емануилов (на снимката). Той опроверга слуховете, че някои от банките вече са започнали да продават апартаментите на лица, които са теглили кредит за жилище, но не са в състояние да го погасяват.

Напливът за жилищни кредити в Плевен, както и в цялата страна, бе продиктуван от традиционното желание на българина да се сдобие със собствен дом. Дори през последните години на приближаване към европейския стил и начин на живот нашенецът не можа да се пребори с представата си, че да имаш собствено жилище е показател за благосъстояние и сигурност. От позициите на българските граждани закупуването на къща, панелка или дори фургон е едно от най-скъпите неща, които те купуват през живота си. Мнозина финансови наблюдатели считат, че точно спекулацията с изконния стремеж на нашенеца към собствен дом позволи разрастването на експанзията около жилищното кредитиране. От нея печелят банките, но не винаги кредитополучателите са удовлетворени от сделката.

Строителството, ремонтите и сделките с готови жилища пораждат търсене на ипотечни кредити, които заемополучателите изплащат дълги години от доходите си. Банките пък използват този факт, за да пласират своите дългосрочни ресурси.

Появиха се коментари, че в нашата страна днес жилищният пазар е в криза. Нейните характерни черти са малки обеми на строителство, голям брой недовършени обекти, занемаряване на държавното и общинско строителство. Наличният сграден фонд в населените места е силно амортизиран, а на вторичния пазар предлагането на жилища за продажба надхвърля в пъти търсенето.

Икономически наблюдатели смятат, че в строителството в момента има бум, който е излязъл извън контрол. Вероятно скоро ще се окаже, че сградният фонд се е разрастнал до невиждани висоти, а липсват хора, независимо дали физически или юридически лица, които да го ползват. Тези прогнози са подкрепени и от данните за покупателната способност на населението, за бавното развитие на финансовата сфера, както и от опасенията, че цените ще продължат да скачат и след като влезем в Европейския съюз.

Засега съществува нарушен баланс в отношенията между банките като кредитор и хората като кредитополучатели. За да се постигне необходимата платежоспособност на физическите и юридическите лица е нужно да се повишат техните доходи, да имат възможности да спестяват и така своевременно да погасяват вноските по заемите от тегления кредит. Банките все още са в дълг на развитието на пазара на ипотечните облигации, за да се постигне рефинансиране на отпуснатите ипотечни кредити.

Според друга версия обаче, спрягана от финансови наблюдатели, цените на имотите вече са стигнали пиковите си равнища и се очаква спад с около 20%. Те изразиха мнение, че ще падат цените на панелките и на старите жилища. На българския пазар вече се наблюдава тенденция на солидно изоставане в нивата на цените на старото строителство в сравнение с новото. Цените според тези наблюдатели ще паднат и поради излизане на пазара на вече ипотекираните в банките жилища.

По данни на Националното сдружение за недвижими имоти през 2004 г. изповяданите сделки са били близо 200 хиляди за над 3 млрд. евро. Отчетено е поскъпване между 20 и 70%. Също така расте делът на жилищните кредити - в края на януари той е 23,22%, докато година по-рано е бил 16,14%. За една година те са се увеличили 2,54 пъти до 1,035 млрд. лв., а само през февруари тази година банките са дали жилищни кредити на обща стойност 44,29 млн. лв.

Според анализаторите силното нарастнаве на този вид заеми се дължи на облекчените лихвени условия и на активизирането на пазара на недвижими имоти. Българинът предпочита кредити в левове, отпуснати за по-дълъг срок. Според последните данни обаче внесените от населението депозити са повече от получените кредити, което означава, че се запазва тенденцията домакинствата да бъдат нетен кредитор на икономиката.

Поне до средата на годината не се очаква лихвите по кредитите и депозитите да се променят значително, според източници от БНБ. Същевременно анализаторите отчитат, че силната конкуренция между банките няма да позволи цената на кредитите да се повиши. Нещо повече, за да ограничи кредитната експанзия, БНБ наложи спешни мерки. Тя определи ръста на заемите до 24% на годишна база. От там специалисти обясниха, че рестрикциите са нужни, за да се възпрепятства превръщането на банките в сериозен играч на пазара, след като се задръстят с ипотеки заради необслужени кредити.

Според същите анализатори намаляването на ръста на заемите ще бъде компенсирано с увеличаване на външното кредитиране на местните фирми. Очаква се банките да се ориентират към по-високо доходните и рискови потребителски кредити и кредитиране на малки и средни фирми.

Залагане на жилища срещу кредити или ипотечните заеми също бележат ръст в Плевен през последната година. Веригата инвеститор - строителен предприемач - готова кооперация (жилище, което си купува определеният гражданин с пари от вече заложен имот) крие някои рискове. Някои банки разполагат с инвестиционни програми, но купувачът на жилище понякога става жертва на слабата си информираност. Това по-скоро е юридически въпрос - ако плевенчани не знаят с кого се захващат да работят, може да има измами, каза шефът на Булбанк Емил Емануилов.

Според него ако ипотечните плащания бъдат просрочени, то банката кредитор има право да продаде имота, ипотекиран в нейна полза, и тогава е възможно постъпленията от продажбата да се окажат по-ниски от непогасения остатък по кредита. В този случай кредиторът може да предяви съдебен иск срещу длъжника за допълнително обезщетение или иск срещу други негови имоти. Ако в договора за ипотечен заем има клауза за освобождаване от отговорност, то тогава лихвеният процент е по-висок.

Всички финансови наблюдатели обаче са единодушни, че на кредитния пазар цари напрежение. Според тях това се дължи на слуховете, които от известно време пълзят и всяват паника както у кредитополучателите, така и у колебаещите се потенциални клиенти на банките. Най-често влизането ни в ЕС се свързва с падане на лихвените проценти, защото чуждите финансови институции щели да конкурират нашите. Песимизъм насаждат и високите цени на имотите, дори битува подозрението, че до няколко години те ще скочат с 20 %. Противоположна на тази пък е тенденцията, обявена от столични брокери, че кредитният бум, който вдигна ненормално цените на жилищата, с още по-голяма сила ще ги срине.

Затова уважаващите себе си анализатори на икономическите процеси препоръчват изчакване. Защото приемането ни в ЕС може да доведе до навлизане на пазара на по-изгодни и по-атрактивни кредитни пакети, предложени от чуждите банки. Може цените на недвижимостите да спаднат и да се установят в предвидими рамки. Така че както съветват по-разумните финансисти, ако живеете под наем или делите домашния уют с други хора, изчакайте още 2 - 3 години. В противен случай е наложително да бъдете добри в сметките и в информацията, защото рекламната политика на банките обслужва единствено и само техния интерес.


Свалиха лепенките от цеховете на "Нова Плама"

 

Апелативният съд във Велико Търново е отменил три определения на Плевенския окръжен съд по процеса за обявяване на рафинерията в несъстоятелност. Това съобщи пред журналисти пресаташето на съда Силвия Кръстева.

Издаденото първо определение от Апелативния съд с дата 7 март 2005 г. касае запечатването на голяма част от сградите на територията на дружеството и налагане на обща възбрана върху недвижимите имоти на "Нова Плама" с цел обезпечаване на иска за несъстоятелност на ищците "Йорсет холдингс" и ДЗИ Банк. По въззивното частно гражданско дело съдът във В. Търново е отменил определението на Плевенския окръжен съд, като е оставил без уважение молбата на "Йорсет холдингс" за допускане на обезпечение на неговата молба за несъстоятелност. Съдия Силвия Кръстева съобщи още, че апелативният съд е отменил и определението на Плевенския окръжен съд за затваряне на цех "Дълбока депарафинизация", който се намира на територията на Долни Дъбник.

Не е уважена и молбата за запечатване на цеха за масла и парафини в "Нова Плама", информира пресаташето.

Процесът, който касае несъстоятелността на рафинерията, бе отложен за 20 май по искане на адвокатите на "Нова Плама", за да бъде извършена съдебно-икономическа експертиза.


НЕСТАНДАРТНО

 

Мобилни банкери разясняват условия

 

Услугата на “Райфайзенбанк” се предлага безплатно

 

От края на април 2005 г. консултация и посещение от мобилен банков консултант на "Райфайзенбанк" могат да получат гражданите на Плевен, съобщиха от финансовата институция.

За първите три месеца на годината банката увеличи три пъти мрежата си от мобилни банкери, като към момента разполага с 80 професионално подготвени консултанти с висок образователен ценз. Те са преминали стриктен подбор и притежават отлични комуникативни умения, работят в 8 града на България. Услугата е уникална за нашия пазар и е характерна за банките от групата "Райфайзен".

Напълно безплатно мобилните банкери на "Райфайзенбанк" разясняват на гражданите условията по продуктите потребителски и ипотечни кредити, банкови карти и депозити. Те дават консултации за избор на най-подходящата банкова услуга за всеки конкретен случай, така също съдействат при оформянето на изискваните от банката документи до подаването им в банковия офис.

Мобилните консултанти на "Райфайзенбанк" не оперират с пари в брой. На телефона на Call-центъра на банката 0700 10 000 всеки, който желае, може да заяви посещение или контакт с мобилен банков консултант в удобно за него време вкъщи, в службата, в кафенето или на друго място.


Плевенски нотариус номиниран за данъкоплатец на годината

 

Териториалната данъчна дирекция - Плевен, номинира “Неви фешън” ЕООД, ЕТ ”Александър Атанасов - Карбон” и Савина Иванова - нотариус, за националния конкурс “Данъкоплатец и осигурител на годината” 2005. От местния клон на НОИ като най-коректни осигурители са посочени “Мрежи високо напрежение - електропреносен район Плевен” и Гено Генов - експерт счетоводител. Излъчването на победителите ще се проведе на 11 май т. г. от 19,00 часа в хотел “Шератон” в София.

На церемонията ще бъдат наградени общо трима данъкоплатци и трима осигурители в категориите голям данъкоплатец/осигурител, юридическо лице и физическо лице - самоосигуряващ се. От 28-те номинирани от териториални дирекции в страната в трите категории за данъкоплатец на годината комисия ще избере по 5 в категория, от които на 11 май ще бъде избран печелившият голям данъкоплатец, юридическо лице и физическо лице.

Конкурсът “Данъкоплатец и осигурител на годината” се организира за първи път от данъчната администрация и Националния осигурителен институт. Целта на инициативата е да насърчи коректното плащане на данъчни и осигурителни задължения чрез публичното оповестяване на имената и връчване на награди на данъкоплатци и осигурители (самоосигуряващи се), които внасят фискалните си задължения навреме и нямат установени нарушения.


 АГРОАКЦЕНТИ


По пътя към Европа

 

Зеленчукопроизводителите от с. Горни Дъбник регистрираха първата в страната организация

 

Инициатор на идеята за сдружаването е арендаторът Ивайло Иванов

 

В плевенското село Горни Дъбник бе регистрирана първата в страната организация на зеленчукопроизводителите. Учредяването на подобни производствени единици е част от общата селскостопанска политика на Европейския съюз, чиито принципи ще станат задължителни за земеделските производители след 2007 г. Основните цели на организациите по принцип са да осигурят равновесие между търсенето и предлагането на произведената продукция, разумни цени на производителите, да намалят производствените разходи, както и да се подобри качеството на предлаганите продукти. Не без значение е и фактът, че след присъединяването ни към Общността очакваната финансова помощ ще бъде разпределяна между организации, като няма да се субсидират отделни лица.

Всяка организация на производителите (ОП) трябва да има не по-малко от 7 члена, които задължително да участват само в една ОП за срок не по-малък от 3 години. Това е и първият проблем, с който се сблъсква иницииаторът на идеята - един от най-големите арендатори в с. Горни Дъбник Ивайло Иванов. Оказва се, че да събере необходимия брой желаещи да се включат в организацията е истинско предизвикателство. Трудността той обяснява с недоверието на повечето хора, че изобщо след 2007 г. ще бъдат отпускани пари за развитието на българското селско стопанство. Сега в горнодъбнишката организация членуват по-дребни производители - един с 30, другите с по 15 декара. Арендуваната от Ивайло Иванов земя е 1 100 дка.

Най-малко 1 000 дка обработваема земя трябва да притежава организацията на зеленчукопроизводителите, за да бъде регистрирана. Това e и условието, избрано от Ивайло Иванов. Другите варианти са е да се реализира годишен оборот не по-малко от левовата равностойност на 100 000 евро или да се произвежда минимум по 100 тона продукция на година. В момента арендаторът обработва 1 100 дка със зеленчуци в Горни Дъбник - грах, домати, пипер, корнишони, лук. Догодина ще пробва зрял боб и леща. Със земеделие се занимава от 7 години. Започва с 20 декара, които първоначално засажда с лук и салати. Твърди, че земята в този район е добра за подобна дейност, защото има канали, от които се черпи вода за напояване. Постепенно през годините увеличава площта. Разбира, че съществува възможност за регистриране на организация на зеленчукопроизводителите от експертите от плевенската служба за съвети в земеделието. Казва, че в момента има достатъчно информация, стига да се поинтересуваш.

Безвъзмездна финансова помощ за първите пет години от датата на одобрение на организацията печелят производителите на пресни зеленчуци. Това са съответно: 5% за първа и втора година, 4% за третата, 3% за четвъртата и 2% за петата от стойността на реализираната продукция на ОП от предходната година. Размерът на помощта се определя ежегодно за всяка ОП, но не повече от 35 000, 30 000, 25 000, 20 000 и 15 000 евро съответно за първата, втората, третата, четвъртата и петата година.

Ивайло Иванов вече е закупил необходимата техника, с която ще може да обработва около 2 000 дка земя. Машините са нови и от известна марка. Това предполага и поетапно увеличаване на арендуваната от него земя. Следващата му стъпка ще бъде изграждане на база за съхранение на зеленчуците, което е едно от изискванията към новоучредената организация. Една от основните й дейности е да реализира продукцията на членовете си на собствено или наето за целта тържище. Тя подготвя и окомплектова амбалажа преди той да се предостави на земеделските производители. Преди да излязат на пазара продуктите се опаковат и окачествяват в складовете на организацията. Това предполага наличие на собствена лаборатория, което също ще реализираме във времето, споделя Иванов. Организацията да продава зеленчуците на вътрешни и външни пазари е също част от дейността й. Надеждите на горнодъбнишния арендатор са тогава да бъде решен проблемът с реализацията, който сега е основен. Ивайло Иванов разказва, че по принцип предоставя продукцията си на консервни предприятия като "Сторко", "Брумо". Комбинатите обаче изкупуват доматите за преработка на 12 ст., когато една консерва върви на пазара по 40 - 50 ст. Зеленчукопроизводителят твърди, че и тази изкупна цена е ниска, въпреки че според преработвателите тя трябва да е още по-надолу, тъй като международната цена е 8 стотинки. Те обаче имат държавна субсидия, каквато ние още не получаваме, коментира Ивайло Иванов. Надеждите му са след 2007 г. да стъпи на международния пазар.

Липсата на качествени семена и препарати е друг основен проблем, с който се сблъсква арендаторът в ежедневието си. Според него могат да се намерят качествени семена, но те са на убийствено високи цени. Понякога пък препаратите излизат абсолютно менте и вместо да помогнат, съсипват продукцията. Единственият изход е да бъдем толерантни един към друг - производители и търговци, призовава Иванов. Другата му болка е недоверието на банките към земеделските производители. Поради риска голяма част от тях под различен предтекст отказват да отпускат кредити. При одобрен проект от САПАРД на стойност 420 000 лв., (200 хил. лв. от които трябва да поеме сам), той не може да намери банка, от която да получи помощ. Принуждава се да взима оборотни кредити, за да инвестира, за което благодари на плевенския клон на ДСК.

Организацията на зеленчукопроизводителите в Горни Дъбник е отворена и всеки, който смята, че ще има интерес за в бъдеще, може да стане неин член, призовава Ивайло Иванов.


Предстоящо

 

Обсъждат болестите по лозата в Лозица

 

Семинар на тема "Болести и неприятели по лозата. Обща селскостопанска политика на Европейския съюз" организира плевенската областна служба за съвети в земеделието. Той ще се състои в с. Лозица на 19 май 2005 г. от 13,00 ч. Програмата предвижда да бъдат изнесени лекции, а след това всички присъстващи ще имат възможност да дискутират и задават въпроси.

За болестите и неприятелите по лозата ще говори лектор от Института по лозарство и винарство в Плевен, а за общата сескостопанска политика на ЕС нашите нашите договорености и ангажименти, както и информация за сектор "Вино и спиртни напитки" ще даде началник сектор на ОССЗ - д-р Милка Нанова.


Венцислав Върбанов:

 

Спешно трябва да изнасяме пшеница

 

120 лв./т стартова цена на житото предвижда бившият аграрен министър

 

Съществува опасност около 500 хиляди тона пшеница от миналогодишната реколта да останат непродадени и да залежат по складовете, ако Министерството на земеделието и горите не предприеме спешни мерки за износ.Това съобщи в Плевен Венцислав Върбанов, депутат от БЗНС-НС и зам.-председател на комисията по земеделие към Народното събрание. Според него, ако не се осъществи експорт в най-скоро време, стартовата цена на тон зърно ще бъде около 120 - 130 лв., което ще се окаже пагубно за производителите. В момента сделките с жито се осъществяват на 140 лв./т, докато в началото на годината хлебната пшеница се е търгувала за близо 180 лв./т, информира Върбанов.

На среща на бившия аграрен министър с арендатори, някои от които членове на Националната асоциация на арендаторите, която е със седалище в Плевен, е било отчетено, че трябва да се вземе спешно решение за въвеждане на експортна субсидия по 20 лева на тон. Предложено е веднага след прибиране на реколтата от пшеница Държавен резерв да се намеси с цена около 170 - 180 лв./т.

Високата цена на горивата, която автоматично повишава производствените разходи, е бил друг проблем, дискутиран на срещата. Според Венцислав Върбанов съществува реална възможност в България да се въведе европейската практика и горивата, използвани за селскостопански нужди, да са по-евтини. Арендаторите са дискутирали и трудностите при отпускане на кредити от банките. По тези въпроси предстои среща на Венцислав Върбанов с министъра на земеделието и горите Нихат Кабил.


ОТ 15 ДО 17 МАЙ 2005 г.

 

Представят животни и техника на традиционното изложение

 

За четвърти пореден път градът ни ще бъде домакин на специализираното изложение - договаряне "Животновъдство - Плевен 2005". В рамките на трите предвидени за мероприятията дни - от 15 до 17 май, за пръв път ще се проведе още едно изложение - "Селскостопанска техника - Плевен 2005". Изявите съвпадат с празника на Плевен и се очаква да бъдат посетени от делегации от побратимените ни градове от Германия, Русия, Македония, Гърция, Турция, Беларус, Сърбия, Румъния, Украйна. Организатори са "Партнерс експо" ООД. Съорганизатори на изложението са Министерството на земеделието и горите, Областна администрация - Плевен, Северен централен регионален агротехпарк, Национална служба за съвети в земеделието, Съюз на производителите на комбинирани фуражи, Съюз на зооинженерите в България, Национална асоциация по ливадарство и фуражни култури, Българска асоциация на фермерите, Браншова бизнес камара - Плевен, и Областен съюз на земеделските кооперации.

На изложението - договаряне на елитни животни, което е с над 150-годишна история, се представят новости в областта на породите и хибриди животни, храненето, оборудването, профилактиката и лечението. Ще бъдат показани говеда от породите "Българско сименталско", "Българско черношарено", "Българско родопско", "Херефорд". От овцете - "Плевенска черноглава", "Старозагорска", "Ил дьо франс", Романовска", "Вюртенберг" и др. От козите - "Българска бяла млечна", "Англо-нубийска", "Тогенбургска". Всички посетители ще имат възможност да разгледат още различни породи птици, коне, свине, кучета, зайци. Селскостопанска техника ще представят "Римекс агрохолдинг" АД, "Агроком" ООД, "Булагро Машина" АД и др. Според организаторите времето преди жътва и след сеитба е най-предпочитано за закупуване на селскостопанска техника от производителите, затова в рамките на животновъдното изложение е включено и първото специализирано за техника. В рамките на трите дни ще бъдат показани и ветеринарни препарати и ваксини, както и фуражни смески и добавки.

Изложението - договаряне "Животновъдство - Плевен 2005" ще бъде разположено до зала "Балканстрой". Официалното откриване е на 15 май от 11,45 ч. Петнайсет минути по-късно ще бъдат наградени с купи, розетки и грамоти отличените от селекционерите животни.


 СПОРТ


Баскетбол

 

Спартак (Пл) загря с победа срещу съперника си в плейофа

 

Страницата подготви Любомир ПЕТКОВ

 

Спартак (Плевен) и Ямболгаз направиха генерална репетиция преди плейофите. В единия от четвъртфиналните двубои плевенчани ще срещнат именно състава на Ямболгаз, който преодоля първия кръг на директните елиминации. Миналата седмица момчетата на Цецо Антов нямаха никакви проблеми като домакини срещу ямболлии. Спартак стигна до крайната победа с 94:78 след по-силна втора част. Първото полувреме бе напълно равностойно, като двата отбора заложиха на нападението и на почивката резултатът бе 55:53 за Спартак. Началото на срещата дори беше по-успешно за тима на Ямболгаз, воден от Иван Чолаков. В първите минути гардът Говедаров, Хорозов и Нойков бяха по-ефективни, но успешната стрелба от далеч на домакините поддържаше равенството на терена, въпреки ча баскетболистите на Спартак не полагаха много усилия в защита.

Цветан Антов направи няколко смени, които се оказаха успешни. Мариян Костадинов беше в основата на успешното нападение след почивката, като отбеляза четири тройки при първите си четири опита за стрелба в мача. В третата четвърт се разигра и основният реализатор Илия Станков.

От своя страна гостите от Ямбол играха много слабо и загубиха този период с 25:8. Разликата достигна 21 точки и последната част се доигра, като на терена влязоха почти всички резерви. За победителите най-добри отново бяха Хрисимир Димитров (22 точки и 14 борби) и Илия Станков (24 точки). 20 добави и Тодор Тодоров. За Ямболгаз Николай Балев реализира 15 точки, а Станислав Говедаров - 14.

В понеделник плевенчани ще изиграят първия четвъртфинален плейоф срещу тима от Ямбол, а в сряда е гостуването в зала "Диана". Ако Спартак и Ямболгаз си поделят по една победа, решителният двубой за излъчване на полуфиналиста ще бъде следващия петък. Плевенските баскетболисти имат домакинско предимство в третия евентуален двубой, тъй като завършиха четвърти редовния дял от първенството, а ямболлии са пети. Схемата на първенството предвижда победителят от този четвъртфинален двубой да се изправи срещу стопроцентовия фаворит в сблъсъка Лукойл Академик, който ограе с Рилски спортист. Ако Спартак отстрани Ямболгаз, от 24 май до 1 юни вероятно ще срещне в полуфиналната серия шампиона Лукойл. При липса на изненади в четвъртфиналите, другият очакван полуфинал ще бъде между втория и третия от редовния дял на първенството - ЦСКА и Черно море Интерком груп.


Плевенчани завършиха редовния сезон с реализатор №1 и най-комплексен играч в първенството

 

Двама от титулярите в плевенския Спартак са с най-силните индивидуални показатели преди началото на плейофите. Илия Станков не отстъпи лидерството при реализаторите и въпреки няколкото колебливи прояви през пролетта запази титлата "вкарвач № 1" в първенството. Крилото Станков завърши редовния дал на шампионата с 26,6 точки средно на мач, като на два пъти премина границата от 40 точки. Освен силната си стрелба от разстояние, Станков демонстрира и добър процент (82%) при изпълнението на наказателни удари, което го нарежда на четвърто място в класацията. Стрелецът на плевенския Спартак попада и сред най-добрите по показател "откраднати топки"- Станков разделя деветото място с коефициент 1,8 на мач. Като безспорно най-комплексния играч в първенството се утвърди другият основен стълб в игровата схема на плевенчани - националът Хрисимир Димитров. Той е втори при реализаторите след своя съотборник Станков с 22,1 точки средно на мач. Освен това обаче Хриси Димитров има 70% успеваемост при стрелбата от наказателната линия, като е отбелязал общо най-много точки от фаул - 78. Крилото на Спартак и националния отбор е седми в борбата под кошовете с 6,8 борби средно на мач, осми при подавачите с 2,6 асистенции средно и пети по "откраднати топки" - 2,2 на мач. От баскетболистите на Спартак в индивидуалните класации попадат още центърът Тодор Тодоров, който дели десетото място в борбата под кошовете с 6,2 борби средно, а Александър Дяковски е десети при подавачите с 2, 2 асистенции.


Мотоциклетизъм

 

Мартин Чой с втори добър старт на световния шампионат

 

Българският пилот Мартин Чой, който се състезава за плевенския клуб Prista Oil Racing Team, завърши 21-ви във втория кръг от световния шампионат по мотоциклетизъм на писта в клас 1000сс Суперщок. Надпреварата се проведе на пистата "Монца" в Италия с участието на 29 състезатели. Чой даде най-добро време за обиколка 1:57,068 мин, но в крайното подреждане остана на повече от минута след победителя Кенан Софуглу (Турция) с "Ямаха", който постигна втори пореден успех. Турчинът финишира пръв и в старта за откриването на сезона - във Валенсия в края на април.

Това състезание бе дебют за Мартин Чой, който зае 23-о място от общо 32 пилоти. Следващото участие на българина е на пистата "Силвърстоун" във Великобритания, където от 27 до 29 май ще се проведе третият кръг от световния шампионат в клас 1000сс Суперщок. Също миналата седмица българин стана победител в клас "Суперщок" в първия кръг от балканския шампионат по мотоциклетизъм на писта. Вицешампионът на Балканите за 2004 г. Калин Кулев със Сузуки завърши първи в клас 1000 куб. см Суперщок, пред сърбина Ненад Петрович и румънеца Йонел Паскота. В отсъствието на плевенския мотоциклетист Мартин Чой, който тази година кара в световния шампионат, Кулев е един от основните фаворити за титлата в клас 1000 куб. см. В състезанието при 600-кубиковите мотоциклети Стефан Стефанов със Сузуки зае второ място. В същия клас участие взе и друг представител на Prista Oil Rasing Team Александър Тодоров, на когото другата седмица предстои старт в европейския шампионат. Тодоров обаче падна 6 обиколки преди финала и не завърши състезанието в Арад. Победители в класовете 600сс и 125сс станаха представителите на Румъния Йонел Паскота и Роберт Мурешан. Домакините оглавиха и отборното класиране след първия кръг с актив от 128 точки. Следващият кръг от балканския шампионат по мотоциклетизъм на писта е на 22 май във Вършац (Сърбия и Черна гора).


Футбол

 

Синьо-белите продължават да гонят теоретични шансове

 

Плевенският Спартак излиза утре (14 май) на негостоприемния терен на домакините от Добруджа, които започнаха много амбициозно първенството и през есента бяха основни конкуренти на плевенчани за влизане в елита. Утрешният мач обаче има значение само за възпитаниците на Мирослав Миронов, които са длъжни да спечелят трите точки, ако искат да съхранят надеждата да изпреварят Ботев (Пд) за третото място. Три кръга преди края на първенството плевенският Спартак трябва да вземе максимума от утрешния мач с Добруджа и при домакинството на Академик (Свищов) следващата седмица, а пловдивчани да паднат във В. Търново утре и да загубят поне две точки като гости срещу коравия тим на Миньор (БД) на финала на първенството. Иначе домакинската среща на канарчетата в предпоследния кръг с тима на Рилски спортист изглежда предварително решена. При подходящи резултати от мачовете на Ботев (Пд) плевенчани ще решават своята съдба в последния кръг на шампионата на стадион Ивайло срещу утрешния съперник на Ботев - Етър. Ръководството на Спартак е поставило задача пред футболистите да търсят максималните девет точки от оставащите три мача, без да се интересуват от резултатите на останалите претенденти. Всички в щаба на Спартак са категорични, че "надеждата умира последна".


Белите орли с нова крачка към професионалистите

 

Третодивизионният Белите орли продължи серията без загуба в първенството на Северозападна В група. След като не успяха да преодолеят втория в класирането - тима на Монтана, орлите наказаха с 3:0 при следващото си домакинство състава на Левски. Трите гола във вратата на тима от гр. Левски бяха минималният резултат, който плевенчани можаха да постигнат. За пореден път нападението на Белите орли пропиля дузина стопроцентови положения, главно през второто полувреме, когато интригата се загуби. През целия мач орлите имаха категорично превъзходство, като освен трите гола домакините нацелиха и две греди след удари на Урумов и Станимир Георгиев. Първото попадение за плевенския тим падна още в шестата минута, когато Томанов изпълни перфектно пряк свободен удар точно в десния горен ъгъл на вратата на гостите. До края на полувремето Белите орли продължиха да натискат, но им липсваше съсредоточеност в решителната фаза на атаката. При един флангови пробив и центриране в 19 мин. защитник на Левски игра с ръка в пеналта и последва дузпа в полза на домакините, реализирана от Урумов.

Гостите от Левски погледнаха към вратата на Белите орли чак след почивката, но нямаха особени шансове за гол. Плевенчани обаче получиха повече пространство в разредената защита на гостите, но само веднъж голмайсторът Станимир Георгиев успя да отбележи на празна врата. В края на иначе спокойния мач имаше няколко остри сблъсъка по терена, но до по-сериозни меллета не се стигна.


Спортен бридж

 

На 7 и 8 май в к-т “Здравец”, който се намира в Родопите в близост до Пловдив, се проведе двойковият турнир за купа “Куклен - 2005”.

Сред рекордните 111 двойки и почти целият бриджов елит на страната имаше и 4 плевенски двойки. Слави Алексиев и Златко Сариев с 58% се класираха на 11-то място.


Карате

 

Състезател на "Петромакс" на европейското

 

Абитуриентът от плевенското спортно училище Тихомир Андреев е включен в националния отбор на България по карате, който участва в европейското първенство в Тенерифе от 10 до 16 май. В състава са привлечени още Пламен Кирилов, Цветослав Иванов, Стефан Младенов и Явор Владимиров. Подборът на състезателите е извършен от президента на плевенския клуб "Петромакс" Русалин Русалинов, отборът ще бъде воден лично от вицепрезидента на БНФК Алексей Петров.

Плевенчанинът Тихомир Андреев ще участва в кат. до 70 кг индивидуално кумите и в отборните дисциплини.


Шахмат

 

Малчугани местят фигури в Червен бряг

 

Първият национален детски турнир по шахмат се проведе на 7 и 8 май в гр. Червен бряг. Организатори на състезанието бяха ОУ "Алеко Константинов", което отбелязва 150 години от създаването си, и шахклубът "Михаил Тал" под патронажа на местния общински съвет. Турнирът се проведе в 7 кръга по “Швейцарска система”. В него взеха участие 38 състезатели от “Спартак Плевен XXI”, ”Дракон”, ”Плевен XXI”, ”Г. Даскалов” - Варна и домакините от “М.Тал” - Червен бряг.

При момчетата след много оспорвана борба първото място спечели Пламен Василев (Спартак Плевен XXI) с 6,5 точки, следван от съотборника си Андрей Андреев с 5,5 точки.

Във възрастовата група до 12 г. златен медал взе Васил Кръстев ("Дракон").

При момичетата до 16 г. златен медал завоюва европейската шампионка Цвета Галунова ("Г. Даскалов" - Варна), със сребро и бронз се окичиха Сандра Трифонова ("Дракон") и Елена Сотирова ("М. Тал" - Ч. бряг). От 12-годишните най-добре се представи държавната шампионка Александра Иванова ("Дракон"), следвана от Яна Цакова и Йоана Костурска - и двете от “Плевен XXI”.

Домакините наградиха и най-малките участници - 7-годишните Марчела Стефанова ("М. Тал" - Ч. бр.), Виктор Найденов ("Плевен XXI"), Симонета Иванова ("Дракон") и Вилислав Първанов ("Дракон").


 ШАРЕНО


На живо

 

Обущари и пощальони свирят в плевенските кръчми

 

На пазара на музикантите кипи яка търговия на компютърна техника

 

Ралица ПЕТРОВА

Забиеш ли се в някоя квартална (или на по-централно място) кръчма, първата ти работа е да разбереш дали свири музика на живо. За повечето почитатели на битовите заведения положителният отговор на този въпрос е гаранция за добро настроение и чудесно изкарана вечер. По-претенциозните клиенти и по-разбирачите предпочитат оркестър. Останалите са съгласни да ги забавляват например двама души - инструменталист и певица, като най-важното в случая е просто да става купонът. И оттук - двата вида музика, която се свири по плевенските кръчми - истинската и комерсиалната, разказва Андрей. Вече години наред плевенчанинът е поел по трънливия път на музиканта. Той и неговата певица Мери забавляват гостите в ресторант "Антоан".

И докато плевенските клиенти все пак имат някакъв избор на вечерни забавления в зависимост от предпочитанията си, то градът ни се оказва адски тесен за самите осигуряващи развлечения. Андрей твърди, че ако допреди 5 години е имало къде да разпусне след тежкия си и натоварен ден, то днес вече няма къде да отиде.

Причината според него се крие във вече познатото му до болка звучене на плевенските оркестри и еднообразната и почти еднотипна обстановка на местните заведения.

Плевенските кръчмарски музиканти биват два вида в зависимост от музиката, която изпълняват. Такива, които свирят в оркестър и това е основното им препитание, и другите, забавляващи клиентите сами или с още един човек. По-интересни според него са вторите. И то не само защото той попада в тази категория. Разказва, че сред тях можеш да попаднеш на всякакви чешити.

По принцип това са хора, за които музиката е средство да изкарат нещо допълнително вечер, след приключване на работния им ден. И докато по светло се потят като обущари, работници в пощата или правят надгробни паметници, то през нощта развихрят напълно музикантските си умения.

Свирещите комерсиална музика компенсират липсата на много оркестранти с добра техника и атрактивно представяне. За да изкарат перфектен саунд, те трябва да се бръкнат за професионален синтезатор с около 5 хиляди лева. Втората употреба с всичките й рискове, разбира се, ще им излезе доста по-евтино - до към два бона и половина. Оркестри от типа Анди - Мери спокойно могат да се определят като "новите тенденции в кръчмарската музика". Те са по-предпочитани и от редица собственици на механи в Плевен заради факта, че за тях не трябва да се брои много кеш.

Частните свирения рязко намаляват, е друга тенденция, която се забелязва в Плевенско. Причината е, че вече няма кой да пазари свирджиите за сватби и за кръщенета. Преди подобни договорки са ставали на пазара на музикантите. В огромен тефтер ръководителят на даден оркестър си записвал поетите ангажименти. Днес традицията продължава, но малко по по-различен начин. Всяка сряда в 10,00 ч. в сладкарница "Захарно петле" се събират музиканти от града и региона. Само че сега предимно разменят информация и осъществяват по някоя търговийка - я на синтезатор, я на някакъв друг инструмент...


Храни куче да те лае

 

Ексгубернаторът почерпи журналистите на изпроводяк

 

Лукана БЕЛОВИНОВА

Доскорошният областен управител на Плевен Николай Маринов, който по стечение на обстоятелствата стана депутат, макар и само за един месец (засега), спретна парти на изпроводяк за местните журналисти. Противно на призивите на една политическа лидерка от друга боя, която съветваше антуража си журналистите да бъдат нахранени, за да свършат работа, ексгубернаторът го направи постфактум. В елитния ресторант "Фейс" преди зарята да озари небето по случай 9 май - Деня на победата и на Европа, представители на пишещото братство в града се чукнаха за здраве и бъдещи успехи с бившия областен.

Преди това той удостои с целувки по двете бузи всички пристигащи дами, независимо от ранга им - (не)обикновени репортерки или главни редакторки и директорки на медии. И прие с чувство за хумор жълто-червения букет на "BG Север", привидно вярвайки на аргументите, че в цветовете няма никакви политически намеци.

В присъствието на неговия заместник и наследник Николай Русинов и доскорошното му пресаташе Латинка Светозарова, която обеща пред свидетели да работи все така неуморно и за новия си шеф, Николай Маринов демонстрира завидно добро настроение. Не липсваха и изненади. Персонално до чинията на всеки един представител на четвъртата власт бе поставено послание, изпълнено с благодарност за съвместната работа през годините.

Още преди купонът да навлезе в обичайния по-разговорлив тон след непрекъснато доливаните чаши на медийните представители с бяло и червено вино, Николай Маринов връчи на своя наследник жълта метла. Същата, която в началото на неговото управление му подариха местните журналисти. И подчерта, че тя не е за използване, а за гледане и напомняне.

Въпреки опитите на репортерите да развържат езика на бившия областен управител и той случайно или не да се изпусне кое място в листата на НДСВ ще заеме, настоящият депутат се опита да се измъкне с думите, че може изобщо да не фигурира в "списъка". На което естествено никой не повярва.