Брой 16                                                    

22 - 29 април 2005 г.


 РЕДАКЦИОНЕН КОМЕНТАР

 

Звездите вече са на терена, думата има публиката

 

Известният със спортните си наклонности плевенски кмет Найден Зеленогорски "скромно" оприличи себе си с легендата Зидан (виж стр. 2). Естествено градоначалникът се изживява като звезда не във футбола, а в политиката.

Тогава какво да кажат опонентите му Милен Велчев и Румен Петков? Първият може би ще се провъзгласи за Бекъм, а вторият - за Роналдо, или обратното. Както се очаква и Венцислав Върбанов да бъде водач на депутатска листа в Плевенско, той пък вероятно ще иска да е Оуен. "Реал" (Мадрид) е велик отбор, но познавачите на футбола знаят, че често губи, когато иначе безспорните му звезди играят егоистично с мисълта кой да блесне повече пред публиката.

Дано след изборите плевенският Dream Team заиграе с мисълта за колективния успех и да оправдае надеждите на зрителите (в случая - избирателите). Иначе нищо чудно някой от титулярите да се озове задълго на резервната скамейка.

 

Банкери в услуга на "белите якички"

 

Икономическата престъпност в Плевенско се разраства


 ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


"BG Север" позна:

 

Зеленогорски пак излъга - ще води листата на СДС

 

Градоначалникът се разграничи от лидерката си Надежда Михайлова

 

Поля ТОМОВА

Найден Зеленогорски ще води листата на сините в Плевен, както "BG Север" единствен от медиите прогнозира, въпреки че само преди месец той категорично обяви, че няма такива мераци. Промяната на мнението си кметът обясни със силните лидери на другите листи - Румен Петков и Милен Велчев. Със завидно самочувствие Зеленогорски сравни себе си със Зидан, който не можел да стои на резервната скамейка, когато "Реал" (Мадрид) играе. Градоначалникът обаче не уточни дали под резервна скамейка разбира кметския стол.

Найден Зеленогорски се разграничи от лидера на СДС Надежда Михайлова по отношение на отиването си в парламента. Часове преди неговата пресконференция синята лидерка обяви, че водачите на листи, които в момента са кметове, не са били избрани проформа и те ще влязат в НС. Зеленогорски обаче каза, че засега не е ясно дали ще стане депутат, или пък ще остане кмет. Решението му зависело от резултата от изборите. Нека остане загадка, отговори градоначалникът на въпроса при какъв изборен резултат какъв ще бъде. Запитан как ще коментира думите на Надежда Михайлова, кандидат-депутатът обяви, че не е чувал подобно нещо и не е сериозно на кметове да се налагат такива заповеди.

Зеленогорски няма печеливш ход, каквото и да направи, все ще е излъгал избирателите, коментират местни политически наблюдатели. Ако стане депутат, значи не зачита вота на плевенчани от 2203 г., които му гласуваха доверие да управлява общината. Ако пък като водач на листата се откаже от парламента, значи сега мами избирателите.

 

Нашата прогноза от 4 март 2005 г.:

"Оттеглих кандидатурата си за водач на листата на СДС за предстоящите парламентарни избори..., заяви плевенският кмет Найден Зеленогорски пред журналисти.

...Паметливи обаче припомнят, че по същия начин през 1999 г. Зеленогорски си даде отвод като мераклия за кмет на Плевен, а после се кандидатира в последния момент. Който веднъж е излъгал, може да го направи и втори път..."


Италианци откриха семеен консултативен център

 

С водосвет беше открит Семеен консултативан център в Плевен тази седмица. Той се намира на ул. "Белмекен" 11 - в сградата на БАЛИЗ. Телефонът е 064/800-356.

Вярвам в този проект, аз съм само малка част от него, каза Елена Маркони от Италия, която е негов създател. Към нея се присъедини и Моника Барбарото - координатор за Балканите на фондация "Приятели на децата", финансираща тази дейност. Красимира Натан, директор на неправителствената организация за България, също беше сред специалните гости.

Семейният консултативен център функционира в партньорство с БАЛИЗ. Петима специалисти ще работят в три основни направления, за да има всяко дете свое семейство. Координатор е Димитър Грънчаров, Силвия Петкова и Валерия Симова са психолози, Димитрина Комитска е социален работник, Светослав Иванов - психолог. Освен този постоянен екип в работата на центъра ще бъдат ангажирани и други кадри, между които лекар и юрист.

Основните дейности ще са превенция на изоставянето на деца и техните семейства, реинтеграция на децата от институции и приемни семейства в тяхното биологично семейство и обучение и подкрепа за алтернативни форми на отглеждане - приемни семейства и осиновители. "BG Север"


Белене

 

Румен Петков оборудва компютърен кабинет в СОУ "Димчо Дебелянов"

 

Народният представител от Коалиция за България и зам.-председател на ВС на БСП Румен Петков откри компютърен кабинет в СОУ "Димчо Дебелянов" в Белене по случай 35-годишнината на училището. Оборудването на залата е дарение от плевенските червени депутати. Новият кабинет е трети в школото и ще позволи на учениците от профилираните паралелки по информационни технологии да провеждат практически занимания в една смяна.

Новите технологии са вратата, през която децата на България ще влязат в Европа, заяви в приветствието си към тийнейджърите Румен Петков. "BG Север"


Младите се готвят да вземат управленчески решения

 

Практически семинар на тема: "Възможности за участие на младите хора в живота на общината" се е провел в Белене на 19 април 2005 г., съобщава Маргарита Перникова, главен експерт "Връзки с обществеността". По време на мероприятието са обменили опит над 35 представители на младежки структури от общините Белене и Силистра, на ученическите съвети от всички училища в община Белене, като за участие са били поканени и младежи от Никопол и Свищов.

Основните теми, по които са споделили опит младите хора, са били: "Европейски програми и документи за младежи", "Национална младежка стратегия", "Общински програми за работа с младите хора". Под ръководството на гост лекторите - експертите Диана Русанова и Илка Караколева, са обсъждани възможностите за организиране на свободното време и за участие на младите хора в процеса на вземане на управленчески решения.

Организирането на практическия семинар е станало възможно благодарение активното взаимодействие между кмета на община Белене Петър Дулев, градоначалника на Силистра - Иво Андонов, и подкрепата на Асоциацията на дунавските общини "Дунав", съобщава Перникова. "BG Север"


22 април - Международен ден на земята

 

Долна митрополия

 

Почистват личните дворове

 

Международният ден на земята в община Долна Митрополия ще премине под мотото “Зелена земя на нашите деца”, като кампанията ще стартира на 22 април и ще продължи до 20 май 2005 г., съобщава Цветелина Славова, експерт "Връзки с обществеността" към общината. За целта се предвиждат разнообразни инициативи като почистване на личните дворове, обществени места, училищата в отделните селища, крайпътните ивици.

Ще се извърши засаждане на декоративна растителност в населените места, организиране на поход до местна защитена зона с учениците в рамките на спортните училищни планове, провеждане на образователен модул в детските градини, както и организиране на лекция за опазване на околната среда с представител на РИОСВ - Плевен, за ученици от общината. Инициативата ще приключи с награждаване на най-добре представилите се почистени селища и крайпътни ивици. "BG Север"


Кнежа

 

Засаждат 50 смърча в централната част

 

50 обикновени смърча ще бъдат засадени в парковете в централната градска част на Кнежа в Международния ден на земята - 22 май, предвиждат от общината. На същото място ще бъде изграден и жив плет. Мероприята по разкрасяването ще продължат до 20 май. Предвижда се в централната градинка на града да бъде оформен розариум - фигури, направени от по 100 броя червени рози.

1 000 тополи и 3 000 черни бора ще бъдат засадени в общинските терени, планирано е почистване на пътни артерии, градински, паркове и други обществени места. "BG Север"


Долни дъбник

 

Озеленяват градския парк

 

Почистване на центровете на всички населени места в община Долни Дъбник в удобен за кметствата ден е едно от предвидените мероприятия по случай Международния ден на земята. Инициативите по повода стартират на 20 април и продължават до 27.04.2005 г. Предвидено е още почистване на дворовете на началните и средните училища и засаждане на дръвчета. Ще бъдат окопани и дърветата в центъра на Долни Дъбник.

Озеленен и освободен от боклуците ще бъде също така и централният градски парк. Почистване на битови отпадъци и организиране на ученически излети са планирани в селата Горни Дъбник, Градина, Садовец и Бъркач. "BG Север"


Искър

 

Организират детска изложба

 

По случай Международния ден на земята ученици от гр. Искър и с. Долни Луковит ще засадят фиданки. Младите дръвчета ще растат в двора на СОУ "Христо Смирненски" и ОДЗ "Мара Балева" в Искър и ОУ "Васил Левски" в с. Долни Луковит.

Като част от програмата, която ще продължи от 22 април до 20 май, е предвидено залесяване на отделни територии на общината. Ще бъде организирана и детска изложба. "BG Север"


Болницата отбелязва 140-годишен юбилей

 

Най-старото в Блъгария лечебно заведение - плевенската университетска болница, отбелязва своя 140-годишен юбилей. Тържествата започнаха в четвъртък с официално откриване на празника и с обявяване новото име на болницата - УМБАЛ "Д-р Георги Странски". Той е роден в Калофер, близък приятел на Христо Ботев. Завършил е военно-медицинска школа в Букурещ. Участвал като лекар в Гривишкия фронт за освобождаването на Плевен. Управител на плевенската болница от 1878 до 1879 година. Избран за представител във Великото народно събрание, последователно е министър-председател на привременното правителство, посланик в Белград, министър на вътрешните работи и управител на Александровска болница.

В тържествата по повод юбилея са включени още кръгла маса на тема "Перспективи за развитие на здравеопазването и мястото и ролята на университетските болници", две научни конференции с участието на водещи имена в медицината. Специално за юбилея е издадена брошура за УМБАЛ - Плевен, лечебното заведение е спонсорирало и авторската книга на д-р Минчо Драгански "140 години болнично дело - Плевен".

Плочи с имената на всички дарители, които са помогнали на лечебното заведение, ще бъдат поставени във фоайето на административната част, обяви директорът доц. д-р Димитър Стойков. 50 от пенсионираните лекари, отдали живот и сили за здравеопазването в Плевен, получиха специални плакети. Тържествата са реализирани с помощта на дарители, обяви помощник-изпълнителният директор на лечебното заведение Мартин Митев. Сред тях са Чайка фарма, Астра Зенека, Софарма, Самофи-Авентис и други.

"BG Север"


 КОНФЛИКТИ


 

 Банкери и данъчни служители помагат на "белите якички"

 

Икономическата престъпност в Плевенско се разраства

 

Поля ТОМОВА

През последните години почти всеки българин е пострадал от криминалната престъпност и тя се оказа в центъра на общественото внимание. В същото време икономическите престъпления като че ли не вълнуват особено хората, защото предимно става дума за ощетявяване на държавата. Икономическата престъпност е динамична, а със всяка изминала година "белите якички" стават все по-изобретателни. Дългият период на работа по разкриване на престъплението и недостигането до "големите риби" води до чувство на безнаказаност в мошениците и до мисълта "законът е за кон, а не за лъв" в хората. Всяко икономическо престъпление е свързано с много пари, а понякога мрежата на извършителите се разклонява из цяла България. Плевен не прави изключение от общата картина в страната и тези закононарушения непрекъснато се увеличават, каза началникът на сектор "Икономическа полиция" майор Светомир Манолов. Сухата статистика потвърждава думите му. За първите три месеца на годината са разкрити 121 икономически престъпления, срещу 98 за минали периоди. Само за три месеца щетите, нанесени на държавата, са за над 14 млн. лева. Възстановени са едва 44 658 лева. Сумите се възстановяват в един последващ период и затова цифрите са относителни, казва майор Манолов. През 2004 година разкритите икономически престъпления са 126, от които 55 от минали периоди. Нанесените щети са за над 10 млн. лв. Зад тези цифри се крие организирано източване на пари - най-вече от банки и от държавата. В две от най-често срещаните за региона престъпления служители на банки и на данъчното помагат на мошениците, твърди шефът на икономическата полиция.

ДДС измамите в

Плевен рязко се

увеличават

Напоследък зачестяват измамите с ДДС, както и разкриването на този вид престъпления. Само от януари досега са регистрирани 26 престъпления, срещу 13 за същия период на 2004 г. Миналата година те не се хващаха заради вратичка в закона, казва майор Манолов. Тази вратичка е във факта, че при фактуриране на фиктивни сделки не се извършва проверка в данъчната служба дали тези сделки са действителни. Проверката се прави в един последващ период, когато трябва да се възстанови ДДС. Тогава при ревизия се установява, че срещу фиктивната фактура няма насрещна за получени стоки. Но господин Х вече е източил например 100 хиляди лева от държавата.

През миналата година от данъчната служба са постъпвали много малко сигнали за такъв вид престъпления, заяви шефът на икономическа полиция. От началото на 2005 година сигналите зачестяват. Всеки ден излизат по две-три преписки за измами с ДДС. Във всеки случай буди известно съмнение защо досега данъчните не са съобщавали, смята Манолов, при положение, че са длъжни да сторят това. Още повече, че става дума за големи суми над 100 хиляди лева. Не може да не прави впечатление на данъчните какви хора отиват да отчитат фактури за големи пари. Това са предимно цигани, неграмотни, зле облечени, казва майорът. Въпреки всичко служителите ги обслужват.

Циганите са

бушоните в

системата за

източване на ДДС.

Двигателите на тези измами регистрират фирми на името на рома Марко от Буковлък, например. Той се подписва под празна фактура, без изобщо да знае за какво слага парафа си. За услугата, естествено, получава пари. Ако сделката е за 50 хиляди лева, бушонът Марко взима 500. В повечето случаи циганите никога не са виждали двигателите на процеса и не знаят за кого работят. Най-лесно се стига до бушоните, но от тях реално няма какво да се вземе, за да се възстановят щетите на държавата, казва Светомир Манолов. Проблем при разкриване на големите ДДС измамници е и

разклоняването

на мрежата

в цялата страна, например - продадено е гориво от Плевен за Карнобат. За да се устонови кой е изготвил фактура за фиктивната сделка, плевенски полицаи обикалят Южна България, а техните колеги от Карнобат - Северна. Икономическа полиция няма право да иззема оригинални фактури, каза майор Манолов, което допълнително затруднява работата по случая. Мрежите за източване на ДДС са организирани изключително добре. В момента икономическата полиция работи по три серозни случая за източване на ДДС и полицаите се надяват да стигнат до двигателите и организаторите на механизма. Работата по един такъв случай е най-малко три месеца.

Фалшиви

документи

заливат Плевен

през последните месеци. Тяхното изработване е едно от характерните икономически престъпления за региона и придобива застрашителни размери. Най-голямото по мащаб такова престъпление бе разкрито само преди месец. В продължение на повече от година едноличната търговка Диана Желязкова е фалшифицирала всевъзможни документи в своя офис на пъпа на града - улица "Бъкстон" № 5. Предприемчивата дама е правила актове за раждане, удостоверения за граждански брак, нотариално заверени пълномощни, фактури, фискални бонове, сертификати за качество на стоки, справки и дипломи от висши учебни заведения. В компютъра на Желязкова има над 10 хиляди файла. Техниката, с която е извършвана незаконната дейност, се намира все още в института по криминалистика на МВР за експертизи. Престъплението е разкрито по чисто оперативен път, дейността на нелегалната печатница за фалшификати е наблюдавана повече от шест месеца. Полицаите разполагат с оперативна информация за още няколко подобни печатници. Те не са свързани помежду си, всеки работи с отделни клиенти, уточни майор Манолов. Все по-често се хващат неистински митнически документи, както и удостоверения ментета за таксиметрови превози. Напоследък хит за Плевен е изготвянето на фалшиви документи за теглене на банкови кредити.

В схемата са

замесени и

банкови чиновници,

категоричен е шефът на икономическа полиция. Облекченият режим за кредитиране на банките дава възможност за измами, свързани с източването на финансовите институции. За тази цел се изготвят фалшиви удостоверения за работа, за заплати, за поръчители. Не може обаче банковият служител, чието задължение е да проверява клиента, който иска заем, да не знае неговата неплатежоспособност. Така, с любезното съдействие на служител на банка, е даден кредит на циганка с 11 деца, която явно ползва фалшиви документи. Заемът е за 10 хиляди лева, като това е най-честата сума при тези измами. Не е ясно колко пари са отишли при нея, казва майор Манолов. Източването на банките по този начин е характерно не само за Плевен, но и за цялата страна. В момента в нашия регион върлува организирана група на по-високо ниво, която тегли огромни суми, като представя пред няколко банки едно и също обезпечение. За да се предотврати източването на банките, е необходимо правителствено решение и по-строг вътрешен контрол от страна на финансовите институции, категоричен е началникът на плевенската икономическа полиция.

Българинът е

изключително

изобретателен

и страната ни е на първо място в Европа по изработване на фалшиви пари. В Плевен обаче не е разкрита действаща печатница, въпреки че са залавяни единични случаи на неистински финикийски знаци. Сега се срещат предимно фалшиви 20 лева, зачестяват и ментета евро, докато миналата година хит са били 100-доларовите банкноти. Трудно се разкрива едно такова престъпление, тъй като всеки, заловен с единични бройки пари ментета, казва, че са му ги развалили в близкия магазин или пазар, споделя шефът на икономическата полиция.

Не по-лесни са и престъпленията по служба. Само за първите три месеца на годината са регистрирани 45 дознания, от които 20 са приключили. Само шест от тях обаче са за повдигане на обвинение. Пет са прекратени, девет - спрени.

19 са разкритите документни престъпления, едно - от минал период престъпление по служба, 10 измами и едно за безстопанственост. Според майор Манолов

полицаите

не достигат -

те са едва 15.

Проблем съществува и с дознанателите, които задължително трябва да имат юридическо образование. Поради обясними причини те предпочитат системата на правосъдието пред работата в полицията. Където става дума за големи пари, винаги има риск.

Ежедневно служителите на икономическата полиция получават заплахи. Засега в Плевен се работи на екипен принцип и има добра координация между оперативен работник, дознател и прокурор. В борбата с икономическата престъпност обаче изключително важна е функцията на правителството и Народното събрание, заяви майор Светомир Манолов. При ясни правила от страна на държавата следва полицаите да работят много по-лесно, категоричен е той.


Някои все пак стигат до подсъдимата скамейка

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Разгледаните наказателни дела като първа инстанция в Плевенския окръжен съд (ПОС) за превишаване на власт по чл. 282, чл. 283 б от Наказателния кодекс (НК) са общо 5 за 2004 г., водят се и 3 дела за подкуп с цел упражняване на влияние по чл. 304 б от НК. В момента те са висящи, като е приключило само дело от общ характер №55 от 2004 г. Това съобщи пресаташето на съда Силвия Кръстева.

Приключилото производство е по повдигнато обвинение срещу бившия кмет на Червен бряг Стоян Стоянов за подписан договор с цел да набави облага за едноличен търговец, като градоначалникът е оправдан.

Висящо е наказателно от общ характер дело срещу 58-годишния Милко И., обвинен в това, че през периода януари - юни 1998 г. в Плевен в качеството си на длъжностно лице - управител на склад "Спомагателни материали" в "Плевен - БТ" АД, не положил достатъчно грижи за стопанисването и управлението на повереното му имущество и от това последвали значителни щети за дружеството в размер на 61 640 лв.

Все още няма присъда и за 45-годишния Румен М., срещу когото има обвинение, че през периода 21 - 30 декември 1998 г. в Плевен като управител на "Напоителни системи" ЕАД присвоил чужди движими вещи в големи размери - 210 860 кг ронена царевица на стойност 29 520 лв., собственост на дружеството, като се разпоредил с тях безвъзмездно в полза на търговец. Освен това подписал споразумение извън предмета на дейност на предприятието, без същото да е съгласувано с доверителя или със съвета на директорите на дружеството.

Произнасянето на Темида очаква и 32-годишната Даниела Ц., която според прокуратурата от 15 август до 12 декември в Плевен като заместник-управител на аптечен склад при условията на продължавано престъпление е присвоила лекарствени средства на стойност 155 230 лв., собственост на дружеството. Присвояването е в големи размери и за улесняването му е съставила 47 данъчни фактури и 7 броя кредитни данъчни известия, в които удостоверила неверни обстоятелства с цел да бъдат използвани.

59-годишната Любов Л. пък е обвинена, че на 01.05.2004 г. като длъжностно лице - медицински фелдшер, е нарушила служебните си задължения с цел да набави за другиго облага и от това могли да настъпят немаловажни вредни последици. Престъплението е по чл.282, ал.1 от НК, делото е висящо.

Срещу 32-годишната Емилия Г. е повдигнато обвинение за това, че от 26.10.2001 г. до 30.01.2004 г. като длъжностно лице в кафе-бюфета в Института по лозарство и винарство при условията на продължаващо престъпление е присвоила 7 672 лв.


 Позицията на главния редактор

 

Съдията Стефан Данчев се самозабрави

 

Магистратът гони от залата без аргументи журналистка от "BG Север"

 

Иван ДАЧЕВ

Пореднато петно върху плевенската съдебна система бе хвърлено миналия петък, но този път не от прокурорка, както бе досегашната традиция, а от съдията в Окръжен съд Стефан Данчев. Магистратът противно на професионализма даде воля на личните си пристрастия и без каквито и да е правни аргументи изгони по най-груб начин от съдебно заседание журналистката от "BG Север" Емилия Карабулева. Истинската причина - не му харесало изразеното й на страниците на вестника мнение за водено от него дело.

 

Историята накратко

В бр. 11 на вестника излезе авторска статия на Емилия Карабулева със заглавие "Плама" разпъната между правото и силата". Журналистката отдавна и задълбочено следи делата на плевенската рафинерия и след като 6 часа е присъствала на поредното съдебно заседание, в материала описва своите впечатления и аргументирано прави изводи, че пред съдията Данчев двете страни не са равнопоставени. Раздразнен от нейните заключения, след публикацията магистратът кани в кабинета си колежката, "за да обсъдят" някои нейни твърдения. Въпреки че нищо не я задължава да приеме поканата, репортерката все пак отива заради уважението, което изпитва към институцията. След като й предлага да седне, домакинът я унижава до го чака половин час да подписва някакви документи. Вместо да си каже аргументите, я застрелва с въпроса кой стои зад вестника, защото виждал "познати имена в карето", а тези хора не му мислели доброто. Мнението на Карабулева целяло да го дискредитира, а на нея й диктували какво да пише, и т. н. След като не й дал възможност да говори и Емилия попитала защо тогава я е повикал, последвал зашеметяващ отговор на съдията - той искал да почувства "емоционално облекчение".

В началото на следващото заседание на 15 април Стефан Данчев се обърнал към присъстващите в залата журналисти: "Виждам, че сред вас е г-жа Карабулева. Ще я помоля да напусне!". Когато следва логичният аргумент на журналистката, че за да я изгони от публичен процес, съдията трябва да има мотиви, той ехидно отбелязва, че "това е съд, а не вестник". И разпорежда на административната служителка да повика охраната, за да изхвърлят репортерката принудително. Като човек с достойнство, естествено тя си тръгва сама.

 

Като главен редактор на вестника бих искал да кажа на съдията Данчев три неща.

Първо:

Екипът на "BG Север" съм подбрал лично аз, като основният ми критерий е бил смелост да се изразява и отстоява лична позиция.

Второ:

Може и да грешим понякога и когато е така, се извиняваме, но никога не допускаме някой да ни мачка и да се опитва да ни пречупи.

Трето:

Ако някой има нужда от "емоционални облекчения", да не се опитва да ги получава на наш гръб, защото лошо му се пише (това не е заплаха, а обещание, че ще бъдем все така безкомпромисни чрез перото към всеки самозабравил се индивид с някаква власт).


 ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


Политиците прехвърлиха отговорността си на ЦИК

 

Интегралната бюлетина сама по себе си няма да направи изборите по-честни

 

Д-р Антоний ГЪЛЪБОВ, социолог

Неотложните промени в изборното законодателство бяха приети прекалено късно и само отчасти изпълниха предварителните очаквания. Въпреки множеството политически заклинания и декларации в подкрепа на изцяло нов избирателен кодекс и засилване на мажоритарния елемент в избирателната система, народните представители се задоволиха с минимални промени, извършени дни преди края на дейността на сегашното Народно събрание.

В края на 2002 година част от народните представители се обединиха около необходимостта от цялостно уреждане на въпросите, свързани с дейността на политическите партии и избирателната система. Две години се оказаха недостатъчен срок, за да бъде постигнато политическо съгласие относно принципите на подобна законодателна промяна. Затова се стигна само до частични изменения в Закона за политическите партии и до промени в Закона за избор на народни представители. Мнозинството в Народното събрание демонстрира за пореден път, че промените в избирателната система са въпрос, който политиците са готови да обсъждат само доколкото това ги устройва.

В Закона за избор на народни представители бяха въведени

два типа

ограничения пред

партиите,

които заявят желание за участие в предстоящите избори. Първото ограничение възникна като идея в Закона за политическите партии, но тъй като не бе прието навреме, бе включено в промените в избирателния закон. Всяка политическа партия трябва да депозира списък с 5 000 свои члена при регистрацията си в Централната избирателна комисия. Втората промяна е свързана с въвеждането на задължителен депозит, който партиите и коалициите трябва да внесат преди да бъдат регистрирани. Смисълът и на двете поправки е в усилието за намаляване на броя на партиите, явяващи се на национални избори и по възможност - ограничаване на партиите-фантоми, които функционират по-скоро като търговски дружества, отколкото като политически организации.

Но една от най-съществените промени в процедурите за избор на народни представители е свързана с въвеждането на т. нар. “интегрална бюлетина”. Цветните бюлетини, които белязаха политическия преход у нас, бяха заменени с единна бяла бюлетина, на която

ще бъдат

изписани имената

на всички партии

и коалиции,

както и по трима души от кандидатските листи на всяка партия. Проблемът е в това, че за първи път мнозинството в Народното събрание предпочете да прехвърли отговорността за конкретния вид и форма на бюлетината на новоизбраната ЦИК. Не бе променен начинът, по който се формира нейният състав, и за пореден път бе отложена за неопределено време възможността за изграждане на постоянно действаща, професионална изборна администрация, която да не бъде определяна спрямо съотношението на партиите в парламента. Според Указа на Президента за провеждането на изборите, конкретният вид на интегралната бюлетина трябва да стане факт 28 дни преди провеждането на самите избори. А дотогава ни остава само да гадаем как точно ще изглежда новата бюлетина за предстоящите избори.

Аргументите в подкрепа на интегралната бюлетина могат да бъдат разделени в няколко групи. От една страна, единната бюлетина спестява съществена част от средствата, необходими за отпечатването на пълни комплекти от бюлетини за сто или сто и петдесет политически партии. От друга - блокира възможността за изнасяне и предварително раздаване сред избирателите. На нея трябва да бъдат поставени два печата - единият при получаването й, а другият при упражняването на самото право на глас. Тези два печата също намаляват възможността за изборни фалшификации. Бюлетината няма да бъде поставяна в плик и по този начин ще бъде неутрализирана възможността за изнасяне на бюлетината извън секцията.

Сама по себе си, бюлетината не би трябвало сериозно да затрудни дори избирателите с ниска степен на образование, тъй като

всяка партия или

коалиция ще има

свой номер,

който ще бъде определен чрез жребий. Намирането на съответната партия или коалиция и отбелязването й върху самата бюлетина ще удължи малко времето за гласуване, но ще усложни преброяването и установяването на валидността на подадените гласове. Всеки друг знак, поставен върху бюлетината, освен онзи, който означава направения избор, ще прави бюлетината недействителна.

Въвеждането на интегралната бюлетина, само по себе си, не би могло да ограничи политическата корупция в изборния процес. В избирателния закон не бяха включени никакви санкции за “купуването на гласове”, а това означава, че натискът върху избирателите ще продължи, още повече когато става дума за толкова важни избори, каквито са предстоящите. Българските избиратели сравнително бързо ще се ориентират, ако партиите, които ще се явят на избори, не са повече от петнадесет или двадесет. Проблем остава това, че всъщност вместо цялата листа на съответната партия, на бюлетината ще бъдат изписани само първите три имена на кандидатите. Това е отстъпление не само от мажоритарния елемент, но и от принципите на пропорционалната избирателна система. Но основният залог за честността на предстоящите избори остава информираността на гражданите и отговорността на политическите партии, а нито едно от тези две условия, поне засега, не е спазено.


Любомир Буковски, председател на областния предизборен щаб на Коалиция за България:

 

Проблем ще имат неграмотните и възрастните хора

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

"Взето бе решение новосформираната Централна избирателна комисия (ЦИК) да се събере на първо заседание и да уточнява точно проблемите по интегралната бюлетина. Налага се изясняване на същността на тази бюлетина, както и необходимостта от специално обучение не само на членовете на избирателните комисии надолу по структурата, а и на цялото общество". Това заяви председателят на областния предизборен щаб на БСП и Коалиция за България в Плевен Любомир Буковски.

Според него трудността при налагането на интегралната бюлетина се състои и в това, че досега тя не е била употребявана в практиката. Перспективата след две години да станем членове на ЕС, където голяма част от страните членки гласуват именно чрез интегрална бюлетина, подсказа на някои наши политици, че е дошло време и ние да я въведем, обясни Буковски. Той обаче смята, че не е съобразено и прецизирано дали българинът може да се впише в този европейски модел. Тази практика била добра за хора, които вече са практикували такъв тип гласуване, за по-младото и средно поколение с възможности да се ориентират по-бързо в поредицата от десетки имена на партии.

Другата съществена разлика между нашия модел и европейския била в броя на политическите субекти, участници в изборите. Шефът на предизборния щаб смята, че имената на стотина или двеста партии, които трябва да бъдат изписани на бюлетините, ще затруднят избирателите.

Интегралната бюлетина ще се окаже препятствие и за неграмотните, слабограмотните и възрастните хора, част от които са електорат на БСП, заяви Любомир Буковски. Трудности щяла да създаде и липсата на номерация на партиите и коалициите.

ЦИК трябва на свое заседание да уточни подробностите и механизмите, по които ще действа интегралната бюлетина, но не по-късно от края на април, уточни шефът на червения щаб.


Васил Василев, местен лидер на СДС:

 

Ограничава се изнасянето на документи от секциите

 

Поля ТОМОВА

Интегралната бюлетина е добър, европейски избор, още повече че в България вече демокрацията се утвърди и българските граждани минаха през различни вотове, смята депутатът от СДС и областен председател на синята партия в Плевен Васил Василев. Той добави, че не споделя мнението и опасенията на ДПС, че по-голяма част от населението на България е неграмотно и няма да се справи с интегралната бюлетина. Освен че спестява средства, тя намалява до минимум възможностите за машинации и фалшифициране, твърди синият депутат и обяснява предимствата на новата система на гласуване, която не допуска изнасяне или внасяне на готови документи за вота. Съгласно новоприетия закон бюлетините няма да бъдат в тъмната стаичка, а при председателя и секретаря на секционната комисия и ще се подпечатват преди влизането и излизането от кабината. Васил Василев е предложил дори пред имената на партиите да няма номерация, тъй като смята, че българските граждани са грамотни и достатъчно се интересуват от политическия живот. Това предложение обаче не е било прието. Смятам, че тази бюлетина е най-добрият вариант, а и на последните избори ние имахме възможност да гласуваме по този начин, заключи синият депутат.


АНКЕТА

 

Ще ви затрудни ли гласуването?

 

Ралица ПЕТРОВА

Циганите и най-възрастните пенсионери са сочени като основния контингент, който ще бъде затруднен да гласува на предстоящите парламентарни избори с интегралната бюлетина.

Въпреки неграмотността си обаче голяма част от анкетираните плевенчани от ромски произход изразиха твърдото си намерение да гласуват.

Почти всички бяха сигурни, че "някой ще им помогне" да се оправят пред урните.

Такова мнение изразиха предимно мъже, жените, които твърдяха, че не могат да четат и пишат, не пожелаха да бъдат записани.

Пенсионерите пък, противно на очакванията, заявиха, че подобен проблем не съществува.

Много от тях дори бяха засегнати от зададения въпрос.

 

Петър Василев, 39 г., занимава се с търговия

Изобщо няма да ни затрудни нас, ромите, и по-специално мен. Вярно е, че сме неграмотни. Абе по-лесно е бюлетината да е определен цвят, но и така може. Все някой ще ми каже какво да правя.

 

Тодор Иванов, 53 г., безработен

Да ти кажа, че както гласуват хората, така ще гласувам и аз. Не знам много да чета и пиша, имам трети клас. Нищо, че ще трябва да прочета написаното на листчето - като са рекли, че ще гласуваме, ще го направим. Досега не съм правил такива работи, но сега няма да се спра. Няма да седим и да бездействаме. Като ми кажат сам да вляза в оная стаичка, ще вляза. Ама те там предварително ще ми задраскат каквото трябва.

 

Емил Георгиев, 22 г., събира хартия и желязо по контейнерите

Aз не съм грамотен, но гласувах на миналите избори. Тогава беше лесно - имаше сини, червени, жълти бюлетини. А сега не знам какво ще правя. Не мога да разбера нищо, дето са написали. Та за какво и да ходя, като не дават пари. Миналия пък викаха - кебапчета ще има, не знам си още какво, а само с една бира намазах.

 

Димчо Стоянов, 26 г., бивш затворник

Да ти кажа, че няма как да не гласувам. Сега излязох от затвора, три месеца седях вътре. На всички избори съм бил редовен, няма сега да ме сбърка една бюлетина, че е по-различна. Като съм неграмотен, те ще ми кажат коя ми е партията и аз ще си я задраскам, поне това мога. Не е вярно, че нямат право. Те като ме видят там, че не мога да чета, са длъжни да ми помогнат.

 

Тодор Пашов, 80 г.

Изобщо няма да ме затрудни. Аз съм интелигентен човек и разбирам всичко. За мен лично смяната на вида бюлетина няма да представлява проблем. Говорят по принцип, че на пенсионерите ще им е трудно, защото не довиждат, например, но затова в крайна сметка има очила.

 

Виолета Иванова, 58 г.

Новата бюлетина няма да е проблем. Всичко е ясно. Всеки гласуващ задрасква избрания от него кандидат-депутат от съответната партия. Така даже ще е по-добре от преди, защото няма да се хвърлят излишни пари за различни по цвят бюлетини.

 

Димитър Ганчев, 77 г.

Въпреки тиражираните мнения, нас, пенсионерите, няма да ни затрудни гласуването с интегралната бюлетина. Аз знам да чета, наясно съм какво трябва да правя, а и до изборите ще говорят още много на тая тема. Всъщност няма никакво значение с какъв вид бюлетина ще гласувам и от това не може да се прави проблем.


 СОЦИАЛНО


Просвещават ромките от Долна Митрополия

 

Съпругата на американския посланик изнесе лекция

 

Поля ТОМОВА

Съпругата на американския посланик Кати Пардю изнесе лекция на циганки в Долна Митрополия за превенция на рак на млечната жлеза. Посещението на вип-персоната е по покана на Асоциацията по семейно планиране, която има клон в града. Кати Пардю е член на Международния дамски клуб, в който участва и съпругата на президента на България Зорка Първанова. "Целта на дамския клуб в България е да накара жените в тази страна да обърнат внимание и да бъдат отговорни към своето здраве. Надявам се да поставя една добра традиция - да накарам жените да говорят с други жени за здравето си и да си разясняват една на друга колко е важно опазването му", каза Кати Пардю.

Проблемът в България е и в липсата на достатъчно апарати за качествена мамография, споделиха представителки на дамския клуб. По-сериозен е обаче въпросът с неглижирането на профилактичните прегледи от страна на българските жени. Ракът на гърдата е най-често срещаният при жените. Всяка година в Европа се откриват над 310 хиляди нови случаи, над 30 хиляди българки страдат от заболяването, ежегодно у нас се регистрират над 3 хиляди нови случаи, сочат данните. България е на челно място в света по късно открити случаи на рак на гърдата.

С липсата на достатъчно информация и трудности при достъпа до нея обясни д-р Красимир Романов факта, че лекцията е предвидена за ромките. Оказа се, че малка част от тях знаят нещо за рак на гърдата, а още по-малко имат личен лекар. Противоречиви са данните за разпространението на болестта сред ромският етнос. Според едни медици - сред циганките ракът на млечната жлеза се среща по-често, тъй като те забременяват и раждат по на 13 - 14 години, когато гърдите все още се развиват. Други лекари са на съвсем противоположно мнение - че ракът на гърдата не покосява ромките, тъй като те раждат често. Импровизирана анкета сред дошлите да слушат лекцията установи, че нито една от тях няма случай на рак на гърдата в рода си. 60 процента от тях имат личен лекар и редовни осигуровки, другите не. Причината - липсата на работа и средства. Сред присъстващите бе и 14-годишно момиче, което заяви, че е бременно в четвъртия месец. Никога в живота си не е посещавала гинеколог, нито пък някой следи бременността й.

Профилактичният преглед за рак на млечната жлеза е задължителен за жените над 40 години, съобщиха от дамския клуб. При съмнения или наследственост този преглед трябва да се направи десетина години по-рано.


Започва национална конференция за рака на гърдата

 

Лара АНГЕЛОВА

Днес, 22 април, във Втора клинична база се открива национална конференция на тема “Рак на млечната жлеза - съвременно хирургично и комплексно лечение”, информираха от МБАЛ - Плевен. От 10 до 18 ч. в Медицинския университет ще се състои лекционен курс. Медицинският форум ще приеме национални стандарти, които ще станат задължителни при диагностиката и лечението на рака на млечната жлеза. Над 100 онколози ще се договорят при тумори с големина по-малка от 3 см без разсейки да правят задължително съхраняващи гърдата операции. На конференцията ще се дискутира едно съвсем ново направление - сентинелна биопсия. Чрез нея ще се откриват т. нар. стражеви възли, които са по пътя на лимфното метастазиране. При уточнени условия ще се отстраняват само те, без да се прави цялата дисекция, която е свързана с много усложнения.

До този момент в медицината е невъзможна профилактика на възникването на рака на млечната жлеза. Провежда се само профилактика на откриването. Лечението е оперативно в комбинация с лъче- и химиотерапия. Подходът задължително е индивидуален към всеки случай.

Най-ефективната, но и най-скъпа профилактика на рака на гърдата се прави чрез въвеждане на национална скринингова програма за ранното му откриване. Ако това стане, поне 80% от българките ще бъдат прегледани на мамограф. Така след 10 години смъртността от заболяването ще намалее с 20-30%. За сега обаче държавата не може да отдели тези средства. С кадровия и апаратурния потенциал, с който сега разполагат онколозите, това не може да се направи. Те продължават да полагат усилия чрез просветните кампани да убедят властимащите, че българските жени заслужават такава скринингова програма.


Конкурс

 

Детски градини създават екосистеми

 

Дарина БОГДАНОВА

На 27 април от 13,30 ч. в отдел "Природа" на историческия музей ще бъдат представени екопроектите на всички детски градини в града, които се включиха в обявения от регионалния инспекторат по образованието конкурс на тема "Този свят е и мой", информира Маруся Додова, експерт по предучилищна педагогика. Приключи оценката на 12-те детски заведения, които с 14 проекта участват в надпреварата. Маруся Додова, Иван Райчев, началник отдел "Природа" в музея, и трима експерти от РИОСВ преценяваха достойнствата на всеки проект. Целта на тази инициатива е да допринесе за екологичното образование и възпитание на малките деца, като им се създаде емоционална атмосфера, свързана с природата, припомниха от инспектората.

Родителите също се включват активно в реализирането на проектите. "Надяваме се да няма победители и победени в този конкурс, защото всички са вложили много творческа енергия, труд и време. Естествено ще има наградени - най-отличилите се. Всички нестандартни хрумвания на екотеми, които видяхме, си струва да бъдат издадени в специален каталог", съобщиха членове на комисията.


Учителите в областта са единодушни за протестите

 

Педагози тръгват с коли за митинга в столицата

 

Ралица ПЕТРОВА

Всички общински организации на регионалната структура на Синдиката на българските учители (СБУ) и на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" са подкрепили идеята да се проведе национален протестен митинг в София на 19 май 2005 г. Това заяви за "BG Север" областният координатор на СБУ Асен Павлов (на снимката). Мероприятието ще бъде съчетано с автошествие, като от всяка област за столицата ще отпътуват по 5 - 6 леки коли, допълни той. На този ден на президента и министър-председателя ще бъдат връчени исканията на двата синдиката и на националната подписка в тяхна подкрепа. Ако в хода на преговорите с образователното и финансовото ведомство не бъдат постигнати приемливи решения, за 15 септември се предвижда ефективна национална стачка.

От 18 април до 10 май 2005 г. във всички училища, детски градини и обслужващи звена в Плевен, както и в цялата страна, тече подписка в подкрепа на стачните искания. През този период са очертани срещи с представители на политическите партии, с родители, провеждане на протестни събрания, мълчаливи присъствия и др. Това предвижда план-графикът на протесните действия на двата синдиката. По-специални плевенски прояви не са организирани.

Поетапно назначаване във всяко училище на специалисти за работа с учениците е първото искане от страна на протестиращите. Според тях са необходими един педагогически съветник на 100 ученици, психолог - на 200 деца, социален педагог, който да отговаря за 300 възпитаници на дадено школо. Възстановяване на целодневната организация на работа в българското училище, като срокът за началния етап е 2005/2006 учебна година, а за прогимназиалния - 2006/2007-а, също е сред исканията на стачниците. Българските учители настояват до края на 2005 г. Министерството на образованието да утвърди стратегия за извънкласните и извънучилищните дейности с учениците, като съвместно с общинските съвети да започне поетапното й изпълнение.

От 1 април 2005 г. допълнителното трудово възнаграждение за продължителна работа да бъде 1% от основната заплата за работещите в средното образование, гласи една от финансовите претенции на стачкуващите. Протестиращите искат още заплатите от 1 юли 2005 г. до 2007 г. да нарастват всяка година с по 20 процента. Учителите апелират да се спре административният натиск за въвеждане на частни форми на работа в средното образование.


Над 70 образователни програми предлага Сити Юнивърсити

 

Ралица ИВАНОВА

Лично деканът за България на Сити Юнивърсити Стивън Стромп (на снимката) направи презентация в Плевен на висшето учебно заведение. Пред ученици от ГПЧЕ той представи програмите и условията на обучение в американския университет със седалище Правец. Лекцията беше изнесена изцяло на английски език и бе онагледена със снимков материал.

Основан през 1973 г., Сити Юнивърсити е най-голямото частно висше учебно заведение в Северозападните щати. Университетът е акредитиран от Асоциацията на северозападните американски щати за училищата и колежите и е член на Международната асоциация на бизнесколежите. Предлага над 70 образователни програми, водещи до бакалавърска и магистърска степен по бизнес, компютърни науки и образование в над 20 страни в целия свят. В България е основан през 2002 г.

В България бакалавърската програма по стопанско управление се предлага в пет направления за специализация - общо управление, електронна търговия, управление на информационните системи и технологии, маркетинг, управление на проекти. При успешно изпълнение на изискванията за завършване на програмата студентите получават две дипломи - американска, международно призната, и българска, която отговаря на изискванията на Закона за висшето образование. Редовният курс по бакалавърска степен по стопанско управление е четири години, като основният език на комуникация с преподавателите е английският.

Магистърската програма обхваща общо управление, финансов мениджмънт и маркетинг.

Стипендии Сити Юнивърсити предлага за академични постижения и финансови нужди. Отпускат се още универсални за студенти от първи и втори курс и корпоративни за обучаващи се трети и четвърти курс. Като регионален център за образование по западен модел университетът отпуска и международни стипендии.


1 500 лв. месечно струва лечението на наркоман

 

Проф. Александров от ВМА сподели опита си с плевенски лекари

 

Даниела ДОЧЕВА

Жестоката истина е, че държавата не се интересува от проблема с наркомониите, проблемът на давещите се е в ръцете на самите давещи се. Това призна след лекцията си в Плевен ген.-майор проф. Н. Александров, който е ръководител на Клиника по клинична токсикология към Военно-медицинската академия (ВМА) в София. Той сподели опита си при лечението на това изключително тежко заболяване, което обществото продължава да третира като каприз от страна на болния, с медици, работещи в правната система, потърпевши близки на наркомани и всички, които се интересуват от проблема.

ВМА е от малкото места в България, в които се провежда квалифицирано и цялостно лечение на наркомани. От 2 години тук се прилага бърз метод за дезинтоксикация на наркомани. След това се провеждат субституираща (заместваща) хранителна терапия - с пробиотици и синбиотици, психотерапия, ресоциализация. Лечението трае от една до няколко години и на месец струва около 1 500 лв., които си плащат пациентите. В момента има двама зависими от Плевен, които се лекуват там, информира професорът.

"Това, което правите, е чудесно. Но то не променя нещата. 250 хил. са наркоманите в България. Поне още двама членове на техните семейства живеят в ада. Няма достатъчно психолози, липсват важни звена и веригата се къса. В България има няколко сдружения на родители. Писахме писма до президента, до министър-председателя да се промени законодателството, но без резултат. Какво бъдеще й предстои на тази България? В София е по-лесно, а нашите деца са по улиците, в психиатриите и затворите", почти изплака д-р Румяна Бонева, председател на сдружението на родители на наркомани в Плевен.

Прокурор Ваня Савова допълни, че съпреживява всеки път драмата на заловени наркомани с еднократната си доза, които според промените в закона се третират като дилъри. "Има ли смисъл да ги пращам в Ловеч? Там лекуват ли ги изобщо? Какво ще ни посъветвате да правим", попита тя проф. Александров. Той призова всички да настояват активно за промяна в държавната политика по проблема. И припомни, че в Закона за здравето изобщо не се споменава понятието наркозависим. Затова наркоманите станали нелегални, което води до зарази със страшни заболявания като хепатит С и В, ХИВ и др. Около становището здравната каса да поема лечението на наркоманите се обединиха присъстващите на срещата-разговор с проф. Александров. Те получиха и книгата "Наркотиците - другият живот" от авторката й д-р Даниела Петрова.


Медици обсъждат клиничното хранене

 

Дани БОЖИДАРОВА

Курс на тема "Клинично хранене и метаболизъм - проблеми и съвременни подходи за решаването им" се проведе от 16 до 18 април в Медицинския университет в Плевен. Лекторите бяха водещи в тази област специалисти от Белгия, Чехия, София, Плевен. Курсът е в рамките на международния проект "Обучение на студенти-медици и лекари по клинично хранене и метаболизъм" по програма "Леонардо да Винчи".

Лекторите, между които беше доц. Регина Колева, координатор на проекта, споделиха с аудиторията най-новите достижения в таза област. В образователните порграми по медицина до сега отсъстваше единна, цялостна дисциплина по клинично хранене, а бързото развитие на науката изисква от лекарите непрекъснато образование. Тези и други причини подтикнаха група специалисти от Медицинския университет - Плевен, да започнат разработването на полувиртуална web-базирана образователна система, която да обогати знанията и да подпомогне медиците в клиничната им практика, информира доц. Колева.

Обучението на всеки участник в web-системата по хранене ще се ръководи от индивидуален тютор, с който ще поддържа контакт по Интернет, обясниха от университета. Накрая на обучението издържалите успешно необходимите тестове ще получат сертификат за отделни модули или за издържан цялостен курс на обучение.


 РАЗЛИЧНОТО


Единствен от породата си в Плевен

 

Нюфаундлендът Томи си пада по плуването и разгонените кучки

 

Домашният любимец на Румен Станев изяжда 40 лева месечно

 

Страницата подготви Даниела ДОЧЕВА

 

Ако имате къща с двор, финансови възможности и искате верен, благороден и интелигентен домашен любимиц, си вземете куче порода нюфаундленд. Това съветва своите приятели Румен Станев. Той е единственият собственик на тази порода в Плевен (поне не му е известно да има друг).

Тези огромни животни са кръстени на едноименния канадски остров в Атлантическия океан и са кръстоска между индианските кучета и претърпели корабокрушение корабни четириноги. Нюфаундлендът обожава водата и е изключително добър плувец. Затова в родината си е използван да тегли тежки лодки, вързани във впряг, и да опъва рибарските мрежи. Плаващите до о. Нюфаундленд кораби често засядали в подводни рифове. Тогава верният читириног приятел на местните захапвал единия край на дебело въже и плувайки го занасял на екипажа, който по него успявал да стигне до сушата.

Заради доказаната си интелигентност и страст към водата нюфаундлендът може да бъде спасител на удавници. Той без проблем е в състояние да преплува до 25 км или да се гмурне на дълбочина до 6 метра. Благият характер прави това куче чудесен водач на слепи и инвалиди. Нюфаундлендът най-често е катранено черен. Има и екземпляри с червеникавокафяв оттенък.

 

Мъжките

достигат до 70 кг,

а женските до 60. Нуждае се от много място и дълги разходки. Като типично северно куче предпочита зимния хлад, но успява да се приспособи и към летните жеги по нашите географски ширини, пояснява Румен.

Неговият Томи - изключително кротък и добродушен за размерите и физическата си мощ, е на 11 години. Румен му става стопанин, когато лаещият чаровник е на година и осем месеца. "Работех като барман в едно кафе. От жилищната кооперация над заведението всеки ден идваше един господин и водеше кучето със себе си. Аз го харесах от пръв поглед. Не след дълго разбрах, че се продава и го купих за 300 долара - в момента цената на малко кученце е 500 евро, и оттогава сме заедно", разказва Румен. Томи е чистокръвен екземпляр с родословно дърво и идва в България от Русия. Около година му била необходима, за да се довери на новия си собственик и да го приеме. В началото младият кучкар нямал никакъв опит и ставал жертва на комични, а дори и на доста неприятни изживявания. Така един ден неговият 60-килограмов любимец си тичал радостно и свободно в градинката пред ОАПС-а, когато намерил огромен скелет от умряло животно и го захапал. Румен отишъл при него, закачил синджира за каишката му и го дръпнал рязко назад, за да изпусне вмирисаната си плячка. В този момент обаче кучето, ядосано от неговото грубо вмешателство, се обърнало и го нападнало. Изпохапало и двете му ръце, като успяло да пробие със зъби зимното му яке и две блузи под него. Борбата била доста жестока - Румен го удрял с юмруци, но то не го оставяло намира. Тогава се притекъл на помощ друг собственик на четирикрако и двамата повалили Томи по гръб. "Никога повече не ме е нападъл. Тогава още нямах подход и авторитет пред него. Сега обаче не е така.

 

Разбираме се

само с жестове.

Като му щракна един път с пръсти, знае, че трябва да седне. Ако са два - ляга. Където го оставя, там стои, докато не отменя командата", обяснява той.

Томи е много кротък и възпитан. Стига да не подуши разгонена женска наблизо. Тогава излита като стрела и може да бъде гонен с километри, а като се прибере в къщи, скимти и страда за любимата си. Не веднъж стопанинът тичал през центъра на града, за да догони своя любимец, последвал зова на природата си. "Първата нощ, когато дойде в къщи, не съм мигнал. Томи се приближаваше към мен и ми се зъбеше. Аз се притеснявах, че ще ме нападне, докато спя. После разбрах, че това всъщност е усмивката му и той е искал да си играем", смеейки се си спомня препатилият кучкар.

Заради дружелюбния си нрав Томи бързо се превдръща в любимец на съседите. Децата му казват Мечо заради пухкавата му дълга козина, а техните родители не забравят да му отделят кренвирш или друго лакомство от семейната вечеря. Добродушкото с мил поглед обикаля комшиите и с нежно скимтене напомня за себе си. Още клечи пред вратата на починалия си съсед, с който били приятели. Сякаш не иска да приеме, че човекът вече го няма, казва собственикът му. Томи като всички нюфаундленди е голям лакомник. Според едно проучване той е на второ място след ротвайлерите. Ако оставя на масата едно кебапче например, няма да го докосне, докато не му позволя. Но отделя огромно количество слюнка, която започва да тече като чешмички от двете страни на устата му, пак се смее Румен. Кучето си хапва най-често гранули, заради проблеми със стомаха.

 

Месечната му

издръжка е не

по-малка от 40 лв.

Така че стопанинът му понякога се лишава от разни неща в негова чест. Румен е категоричен, че такова голямо куче трябва да се гледа в къща с двор, въпреки че той живее в апартамент.

"Много се обичаме. Харесва ми това, че в него има аристократичност, чувство за достойнство, малко инат и своенравие. Не обича някой да е над него. Откривам много общи неща в характерите и реакциите ни", обясява той и допълва, че и двамата са зодия Козирог. Томи още като малък усетил, че майката на стопанина му не може да го приеме, защото се страхувала от него. Оттогава, когато тя влезе в стаята, той излиза на терасата и сяда с гръб към нея. Явно така й показва, че чувствата им са взаимни, тълкува поведението му Румен.

Красивият четириног не е имал щастието да стане баща - просто няма женска в града от неговата порода. Няколко пъти непознати от други градове давали телефоните си на Румен, за да се сватосат, но после не се обаждали. Породата е малко известна в страната, може би защото до 8-месечна възраст кученцата от нея трудно оцеляват. И Томи имал проблеми със здравето. Изстинал сериозно и получил катаракта. Затова маслиненочерните му преди това очи сега са синкави.

Черният мечо вече е стар, но още обожава да плува в язовира в Кайлъка или да гони жабите в Мъртвата долина, да го къпят с маркуча в банята и да носи любимата си топчица. И да е обичан, милван, добре хранен и близо до любимите си същества. Също като хората.


За спокойни нощи

 

Кажи ми как спиш, за да ти кажа как си

 

Жените спят средно с 1 час повече от мъжете. Вероятно това е една от причините средната продължителност на живота им е да е с 5 - 7 години по-дълга. Американските специалисти твърдят, че най-чудодейният елексир на младостта е сънят. За възстановяване на нервната система са необходими 7 - 8 часа дълбок сън. 

Учените, които изследват влиянието на съня върху здравето на човека, са разработили прости правила, към които трябва да се придържа всяка жена, която държи на своето здраве и красота. 

*Най-добре се почива през нощта, когато в организма на човека става размножаване на клетки и отделяне на вредните вещества.

*Преди сън се опитайте да се освободите от всички грижи и неприятности. Не четете вълнуващи книги, не гледайте страшни филми. Те натоварват подсъзнанието и предизвикват кошмари.

*Вечер избягвайте обилната храна. По време на сън хранителните вещества се превръщат в излишни натрупвания и мазнини.

*Спете в пълна тъмнина. Препоръчват се плътни завеси. Идеалната температура в спалнята е около 20 С. По-висока или по-ниска прави сънят неспокоен. В добре проветрена стая сънят е по-здрав.

*Леглото трябва да бъде равно. Високите възглавници и твърде меките дюшеци изкривяват гръбначния стълб, което пречи на тялото да се отпусне.

*Магнитното поле на Земята оказва силно влияние върху спящия. Ако главата му е обърната на изток, сънят му ще бъде дълбок и здрав. Ако главата ви по време на сън е обърната на север, ще се чувствате през целия ден угнетен и апатичен.

Билки при безсъние

*Маточина

2 супени лъжици листа се заливат с 500 мл вряща вода. Оставя се да престои 30 - 60 мин., прецежда се и се разделя на 4 дози, които се изпиват сутрин, обед и вечер преди хранене, а последната доза се изпива 30 минути преди лягане. 

*Хмел

2 супени лъжици наситнени шишарки от хмел се заливат с 500 мл вряща вода. Престоява 60 мин., прецежда се и се разделя на 4 дози, които се приемат като запарката от маточината. 

*Дилянка (валериана)

2 супени лъжици корени от валериана се заливат в 500 мл вряща вода. Пие се по вече оказания начин. С валерианата не бива да се прекалява, тъй като тя може да даде нежелателни странични действия. 

*Лавандула

1 суп. лъжица цветове от лавандула се залива с 400 мл вряща вода - приготвя се и се пие по същия начин. Добро действие при безсъние имат и мащерката, жълтият кантарион, жълтата комунига и др.

 

Комбинирана билкова рецепта

Смесват се равни количества листа от маточина, стръкове мащерка, шишарки от хмел и корени от валериана, всички добре наситнени. Вземат се 2 супени лъжици от така приготвената смес и се заливат с 500 мл вряща вода. Престоява 30 - 60 мин., прецежда се и се разделя на 4 дози, които се изпиват сутрин, обед и вечер преди хранене и преди лягане. Доказан е ефектът при безсъние на т. нар. “билкови възглавници”, които съдържат стръкове от риган и мащерка, стръкове от жълта комунига, шишарки от хмел, корени валериана, стръкове от лавандула и др. Под влияние на топлината те започват да отделят етерични масла, които имат много благоприятно въздействие върху нервната система.  (Следва)

 

И сладък, и кисел

 

Ананасът топи мазнините

 

Плодът има превъзходен сладко-кисел вкус и приятен жълт цвят. Колкото по-релефни са люспите, толкова по-ароматен е той. Когато е зрял, е с леко червеникав оттенък и кората леко поддава при натиск. Ананасът съдържа желязо, калций, витамини от група В, провитамин А и витамин С, калий, йод и ензима бромелин.

Малкото калории го правят идеална храна при диети - в 100 г има едва 56 килокалории. Ензимът бромелин разгражда белтъчините и мазнините и стимулира храносмилането.

Преди поднасяне ананасът се обелва и се нарязва на резени. Твърдият кочан в средата се отстранява. Съхранявайте го винаги на стайна температура. Ако тя е под 5 градуса, плодът губи аромата си. Ананасът е подходящ както за сладки ястия и плодови салати, така и за месни блюда и блюда от риба.

 

Ориз с ананас

Продукти: 2 ч.ч. ориз, 1 консерва кутия ананас на шайби (приблизително 340 гр.), 100 гр майонеза, 200 гр изцедено кисело мляко, 250 гр кашкавал, черен пипер, къри.

Приготвяне: Сложете ориза да се вари. През това време отделете соса от консервата, а кръгчетата ананас нарежете на малки кубчета. В отделна купа пригответе сос от киселото мляко, майонезата, черния пипер и кърито. Подправките са по вкус. Сложете малко (или повече) и от соса на ананаса. Готовия ориз (докато е още топъл) смесете с така приготвения сос и кубчетата ананас. На всяка порция отгоре настържете кашкавал.


По света

 

В Китай строят с ориз...

 

Оризът в Китай е не само ценен и полезен хранителен продукт, но и незаменим строителен материал, съобщава агенция Синхуа. Древна китайска легенда, че за изграждането на Великата китайска стена е използван ориз, бе потвърдена от китайски археолози. Изследвайки крепостните стени, обкръжаващи град Сиан - бивша столица на китайската империя, те открили, че в състава на мазилката има тесто от ориз. Това откритие дава основание на учените да считат, че оризът - основен хранителен продукт във всички части на страната, е бил използван и при строежа на Великата китайска стена.  

 

...и правят картини с рибешки кости

 

Явно, че китайците са много изобретателни и пестеливи хора. Лиу Хуиронг на 54 години решила да прави картини от рибешки кости. Нейните произведения могат да бъдат видени в Столичния музей на Китай. Госпожа Лиу от град Гуанджу, провинция Гуандонг, започнала първите си опити да "рисува" с кости преди около 20 години. Тя ги събира от брега на морето и след специална химическа обработка ги залепва на платното. Изработката на една картина отнема няколко месеца труд и доста нерви. Например картината "Пролетта се завръща" й е отнела две години и 100 хил. броя кости. Тя е репродукция на известното платно на художника от династията Чан - Юан Яанг, отпреди 300 години.


 ЖЕНАТА


Великденското яйце - украса, лакомство или подарък

 

С цветна хартия и малко фантазия ще направите празника незабравим

 

Наталия СТОЯНОВА

В народния календар седмицата след Цветница е отредена за празничната подготовка за Великден. От понеделник домакините започват да събират яйцата, които ще боядисват. В сряда не се върши къщна работа. Четвъртък пък е посветен на багренето на яйцата. Първото се боядисва винаги в червено. С него се потъркват бузите на децата, за да бъдат малчуганите здрави и румени през годината. След това се багрят и останалите яйца. Броят им трябва да е достатъчен, за да има до Спасовден - 40 дни след Великден.

Може да обогатите народната традиция като развихрите фантазията си. Ето някои идеи как да оформите яйцата по оригинален начин. Може да си направите и уникална украса за дома.

 

Пролет

Парче зелена лъскава хартия се нарязва на много тънки ивици - като трева. От жълта и червена гланцова се правят малки пеперудки, които се прегъват в средата. Яйцето се намазва добре с лепило и се овалва в изрязаната от хартия трева. Към него се залепват множество разноцветни пеперуди.

 

Звездно небе

Яйцето се оцветява в синя боя. След като засъхне, върху повърхността му се залепват внимателно малки звездички, изрязани от сребриста опаковъчна хартия.

 

Светещи яйца

Един начин, с който можете оригинално да аранжирате трапезата или някой кът у дома. Трябват ви няколко сурови яйца. Чукнете ги внимателно и почистете черупките от жълтъка и белтъка. После ги измийте и ги подсушете. Вземете разтопен восък и налейте от него във всяка черупка. Още докато е топъл, мушнете в средата на всяка свещичка по едно фитилче. След това напълнете декоративна купа с вода. Сложете в нея плуващите свещи и за допълнителен ефект пуснете няколко зелени листенца и пролетни цветчета.

 

Букет в зелено

За целта ви трябва зелена ваза. Можете сами да си я направите като я боядисате или пък облепите с хартия буркан от компот. Нужен ви е и букет от бели цветя - маргаритки, хризантеми, карамфили. Оформете изкуствената трева на панделка отпред на вазата. Допълнете букета от бели цветя с писани яйца, набучени на клечки.

 

Букет в бяло и червено

Тук царстват белите и червените багри. Цветята са подредени в супник. Набляга се на червено-белите великденски аксесоари.

 

Тънкостите на приготвянето

Никога не варете яйца, веднага след като ги извадите от хладилника. Сложени в гореща вода, те почти задължително ще се напукат. Ако разполагате с таймер, използвайте го. Така няма да преварите яйцата. Тогава жълтъците почерняват, а белтъците стават като гума. Ако са много пресни (до 4 дена), добавете още около 30 секунди към времето за варене. Може да прободете с игла дъното на яйцата, за да се намали вътрешното налягане. Избягвайте да варите съвсем пресни продукти. Те не могат да се белят добре. Белтъкът залепва по черупката. Най-добре се варят яйца на 3 до 10 дни. Винаги използвайте малък съд. Ако се спрете на голям, след завирането на водата те ще се блъскат едно в друго и лесно могат да се напукат. Варете на тих огън, без бурно кипене.…


Какво символизира

 

Яйцето символизира четирите основни елемента. Черупката олицетворява земята, ципата - въздуха, белтъка - водата, жълтъка - огъня. Отдавна е прието да се подаряват пасхални яйца. Не само натурални, но и сувенири, изработени от разнообразни материали. Смята се, че те притежават магическа способност да предизвикват позитивни промени, да правят хората по-добри, по-чисти, по-мъдри. Може да подарите:

Стъклено яйце - символизира чистотата на душата, искреност, съчувствие, състрадание. Яйцето може да бъде и кристално.

Костено - носи здраве, избавление от различни болести и недъзи.

Дървено - символизира увереност в своите сили, духовно усъвършенстване, заможност, душевен покой.

Каменно - възстановява душевното равновесие и физическите сили.


Ягода и лимон, но с жълтък отвътре

 

Лина ПАВЛОВА

Приятна изненада са яйца, оформени като плодове - ягода или лимон. Те може да са шеговит подарък или забавна украса за вкъщи.

Необходими са ви: твърдо сварени яйца, боя - червена, жълта и зелена, черна и зелена темперна боя, тъмнозелена фина хартия, може и зелена салфетка, дървено сандъче или друг подходящ съд, изкуствена трева, четка за рисуване, лепило, ножица.

Начин на изработване: Боядисайте яйцата с червена и жълта боя и ги оставете да изсъхнат добре. Ако сте решили да правите “ягодки”, нарисувайте с темпера зелени назъбени листа върху по-дебелия им край. След това ги нашарете със зелени точки. А върху “лимоните” нарисувайте зелени капчици. Листенцата и дръжките изрежете от хартия. За 1 лимон са необходими 5-6 листенца. Наредете великденските “плодове” в дървено сандъче, дъното на което сте постлали с изкуствената трева или нарязана хартия на много тънки лентички.


Закичете дома с венец

 

Ели СЛАВОВА

Неповторимо е очарованието на празничните венци. Те са неизменна част от декорацията на дома. При това могат да се поставят не само на масата, а и на стената, вратата, в саксия.

* От клонки - върба или бръшлян, оплетете един по-голям венец, така че да го закрепите върху метална или керамична купа със стабилно, но не високо столче. Пъстрите пролетни растения ще ви послужат за цветни апликации. Може да ги подредите по целия венец или да ги струпате на едно място. За по-голямо разнообразие между тях може да вплетете или вържете панделки, изкуствени цветя. По-весело е, ако на венеца сложите фигурки на пилета и зайчета.

* В двата края на сандъче с пролетни цветя забодете или вържете няколко клонки. След това на няколко места по тях закрепете боядисани яйца.

* Около тел в керамична купа завийте бръшлян. В горната част завържете алени и шарени цветя на червени панделки. Една голяма, оформена на фльонга, е от предната страна на съда.

* Венец от клони или от тел обвийте със слама. Върху него като в гнездо сложете повече бели яйца. С помощта на игла ги “източете”, а към кухата яйчена черупка залепете подходящи кукички или фини закачалчици (продават се в кинкалериите). През тях да промушите конец, с който да ги привържете към венеца.


Пролетно освежаване на цветята

 

Бранимира КИРЧЕВА

Пролетното почистване на дома включва неизбежно и освежаването на зеленината в него. Като всеки предмет, стайните растения също се напрашават. Не забравяйте да почистите листата им и цветята ще ви се отплатят с красота и блясък.

За декоративните растения забърсването на праха от листата им е важно, за да могат те да дишат и развиват здрави и силни. Зеленината съществува благодарение на процеса фотосинтеза. За него е необходимо поемането на въздух през многобройните пори на растението, които се намират от долната страна на листата. Ако тези пори са запушени от прах светлината се поема в по-малко количество и растението започва да гине. Съществуват няколко начина за почистване на растенията.

 

Обръщане и потапяне

Това е подходящ метод за почистване на неголеми растения и такива с мъхести листа. Сложете длан върху повърхността на почвата, придържайки стъблото между пръстите си. Обърнете надолу саксията и потопете растението в кофа с хладка вода.

С мека четка избършете праха от растенията с мъхести листа. Кактусите не трябва да се почистват с парцал, защото или ще се повредят или ще ви наранят. Влажната кърпа е подходяща за листата на стайните растения-великани като филодендронът например. Екземплярите с дребни или чувствителни листа пръскайте с вапоризатор.

 

Издухване на праха

Прахът, отмит от водата за поливане, може да се отложи по листата. За едрите растения може да изчеткате най-видимите наслоения, преди да ги изплакнете. Четчиците с въздушна помпичка са особено подходящи за почистването на малките и крехките растения.


Меню за Цветница

 

Празникът Цветница е известен още като Цветна неделя, Вая, Куклинден. На този ден християнската църква чества Вход Господен в Ерусалим - тържественото влизане на Исус Христос в Ерусалим в навечерието на юдейската Пасха. В християнския календар на Изток, денят е почитан с носенето на палмови клончета, символ на мира и победата. У нас Цветница се символизира с върбови клонки. Въпреки строгия великденски пост, на този ден се разрешава консумирането на риба.

 

“Облечена” мерлyза

ПРОДУКТИ: 8 филета от мерлуза (без кожа и кости), 500 г бекон, 3-4 с. л. зехтин, черен пипер, сол

ПРИГОТВЯНЕ: Нарежете бекона на ленти. Завийте с него предварително посолените и поръсени с чер пипер филета мерлуза. Поставете в намаслената със зехтина тавичка и запечете до зачервяване във фурната. Поднесете ястието топло с подходяща гарнитура.

 

Пикантни картофи

ПРОДУКТИ: 500 г картофи, един домат от консерва или пресен, олио, джоджен, сол, червен лют пипер, черен пипер, вода

ПРИГОТВЯНЕ: Нарежете картофите на кубчета и ги сложете в тенджера. Прибавете настъргания домат. Сложете олио, червен, черен пипер, сол, джоджен и вода, колкото да покрие картофите. Поставете в микровълновата фурна и печете около 30 минути, като често разбърквате.

 

Сарми от лапад

ПРОДУКТИ: 30-40 бр. листа от лапад, 150 г ориз, 100 г гъби, 1 морков, 1/2 кофичка кисело мляко - 2%, 1 глава лук, 1/2 връзка пресен джоджен, сол, 1 ч. л. червен пипер, черен пипер, 3-4 л. олио

ПРИГОТВЯНЕ: Бланширайте за минута-две измитите листа от лапад и ги оставете да изстинат. Нарежете на ситно лука и гъбите, настържете моркова. В дълбок съд сложете олиото с лука да се задуши. Добавете моркова и гъбите, задушете до златисто. Сложете ориза и запържете. Поставете червения пипер, 0,4 л. вода, след това и останалите подправки. Снемете от огъня оставете да изстине. Във всяко листо от лапада сложете част от плънката и завийте спретната сармичка. Наредете в тенджера и залейте с айран. Ястието ври на слаб огън около 1/2 ч.

 

Книжен кебап с риба

ПРОДУКТИ: 4 риби (скумрия, мерлуза, бяла), 1 к. ч. олио, масло, 2-3 глави лук, 200 г гъби, 3-4 домата, 1 к. ч. бяло вино, 1 лимон, магданоз, черен пипер, сол

ПРИГОТВЯНЕ: Целите риби, почистени от кожата, се посоляват и поръсват с черния пипер и лимоновия сок. Нарязаните на дребно лук, гъби и магданоз се задушават в маслото. Прибавят се виното, оформените на ситно домати, черния пипер и сол и сместа се разбърква. 3-4 листа пергаментова хартия се намазват с олио и в тях поотделно се увива рибата и част от зеленчуковата смес. Подреждат се в тавичка и се пекат на умерена фурна.

 

Каша от гъби и броколи

ПРОДУКТИ: 1/2 кг гъби - печурки или сърнели, 0,400 кг броколи, 4-5 с. л. брашно, студена вода, олио /зехтин/, сол, черен пипер по желание

ПРИГОТВЯНЕ: Броколите се накъсват на розички и за 10 минути се накисват в студена вода. Останалата част /стеблото/ можете да обелите и хапнете сурова. След това розичките се бланшират в подсолена вряла вода за 1-2 мин. Измитите и нарязани гъби се запържват леко в сгорещената мазнина, посоляват се. Добавя се брашното, което също се запържва. Налива се студена вода и след като заври, се слагат броколите. След 1-2 мин. кашата е готова. По желание се овкусява с черен пипер.


 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...


Доц. Васил Тодоров

Ръководената от него Клиника по нефрология и хемодиализа е едно от най-престижните звена на Университетската болница в Плевен. През последните три години клиниката е на първо място в страната по показатели за хемодиализното лечение.

 

Лекарят трябва да бъде преди всичко човек

 

Доц. Васил Величков Тодоров е на 51 години, роден е в София. Средното си образование завършва в Плевен със златен медал, после се дипломира в столичната Медицинска академия също с отличен успех. Има 25 години стаж като лекар. Започнал е кариерата си като ординатор-терапевт в Центъра за спешна медицинска помощ - Плевен. От 1980 г. след конкурс е избран за асистент в Катедрата по вътрешни болести на ВМИ. От 1986 г. е старши, а от 1989 г. е главен асистент. През 1990 г. защитава дисертационен труд по проблеми на бъбречната поликистозна болест и придобива степен кандидат на медицинските науки. През 1995 г. е хабилитиран със звание доцент по нефрология.

Освен преподавател, е автор на над 70 научни труда - публикации, книги и участия в учебници. Член е на четири престижни международни медицински организации, на ръководните органи на Балканската асоциация по нефрология, диализа, трансплантация и изкуствени органи и на Българското научно дружество по нефрология. Името му е включено в най-популярния световен медицински сборник "Who is who in the World" ("Кой кой е в света").

Доц. Тодоров е женен, съпругата му е преподавател по френски език, има син - студент по право, и дъщеря - ученичка.

Интервю на
Любомир ПЕТКОВ

- Доц. Тодоров, ръководите най-голямата клиника по нефрология и диализа в страната. Кое ви дава повод за професионална гордост?

- Началник съм на клиниката от 1995 г. Тя се е отличавала винаги с високо качество на работа, което означава - високо ниво на диагностичната и лечебна дейност. Основният стремеж на моя екип винаги е бил максимална грижа за пациентите и най-ефективно лечение на бъбречните заболявания, част от които са тежки и инвалидизиращи. През последните десет години клиниката отбеляза значителен прогрес в своето развитие. В момента тя включва две основни звена: отделение по нефрология - стационар с 25 легла, и диализно отделение с 20 поста. Сериозните успехи са в две насоки - едната е в сферата на т. нар. консервативна нефрология, която представлява лечение с лекарствени средства на най-важните и социално значими нефропатии. Нашето развитие и нашите успехи са свързани с прилагането на всички модерни диагностични методи в клиничната нефрология. Те са лабораторни, радиоизотопни и ултразвукови, имунологични. Като модерна клиника ние прилагаме безотказно и едно рисково диагностично изследване, което се практикува само в няколко университетски клиники у нас - транскутанната пункционна бъбречна биопсия. Това е действително радикален метод, при който се взема тъкан от бъбрека, за да се извърши прецизна хистологична диагностика на някои имунни нефропатии. Освен всичко това, в лечението използваме наред с антибиотичната терапия и съвременното имуносупресивно и имуномодулиращо лечение. Значителен напредък отбелязахме и в бъбречнозаместващото лечение при пациенти с хронична бъбречна недостатъчност. Това е синдром, който е последният етап на хроничните нефропатии. Без бъбречнозаместващата терапия пациентите са обречени. Клиниката е водеща в приложението на хемодиализния метод. Диализното лечение в плевенската болница е стартирало през 1974 г. с два стари апарата. Постепенно през годините апаратите стават 16 - през 1995-а, а от миналата година, в навечерието на 30-годишнината на Клиниката по нефрология и хемодиализа, апаратите са вече 20. Този брой е нараствал постепенно съобразно броя на пациентите, респективно съобразно потребностите от такова лечение. В тази насока през последните 6 - 7 години въведохме и вече прилагаме рутинно още един алтернативен бъбречнозаместващ метод - перитонеалната диализа. На базата на всички тези постижения плевенската клиника по нефрология и хемодиализа застана на първо място в страната по обем на дейност. Така за 2003 г. сме провели 15 900, а през 2004 г. - 16 300 хемодиализни процедури. Това е огромен обем работа, който е показателен не само за нашето развитие, но е чудесен атестат за УМБАЛ - Плевен, и за нашия Медицински университет.

- Въпреки успехите, не може да нямате и проблеми в работата при сегашното състояние на здравеопазването у нас. Кои са най-сериозните от тях?

- По отношение на организацията на работа ние нямаме вътрешни проблеми. Препятствията, които срещаме, не са само наши. Те са и на колегите от много други специалности. Свързани са например с достъпа на пациентите до специалистите. Има редица несъответствия в нормативната база, несъответствия между документи на МЗ и програми на НЗОК, свързани са с рамковия договор и допълненията към него. Определено нормативната уредба на здравеопазването е в дълг по отношение на диспансерно болните. Например - предвижда се според една наредбата пациентите с определена степен на хронична бъбречна недостатъчност да се преглеждат при специалист нефролог веднъж на 3 месеца, което е недостатъчно. Някои от тях обаче са в по-тежко състояние, което изисква консултиране поне веднъж месечно, а понякога и на 10 - 15 дни. НЗОК също не осигурява финансирането на тази дейност. Решението на проблема става за сметка на лекарите. Ние преглеждаме без разрешение, преглеждаме без да спазваме нормативните документи, за да помагаме реално на хората. Вършим си работата съобразно хуманните принципи на Хипократовата клетва, без да се съобразяваме с бюрокрацията. Правим го само и единствено в полза на хората. Друг много важен проблем е невъзможността на немалко хронично болни да идват редовно на контролни прегледи поради парични затруднения, поради ниски пенсии или безработица. Това определено е наш проблем, компрометираното лечение в доболнични условия впоследствие се компенсира за сметка на по-големи разходи в болнични условия. Друг негативен фактор е недостигът на направления. Като цяло българският гражданин се нуждае и заслужава напълно свободен достъп до специалиста, който му е необходим.

- Оптимист ли сте за квалификацията на лекарите и развитието на здравеопазването в сегашните условия?

- Не съм оптимист при създадената система. Най-ощетени от нея са общопрактикуващите лекари. Системата им на работа е такава, че те практически не могат да се откъснат от нея и да специализират. Самите програми за специализация са много несъвършени. Как например да се специализира профил по нефрология само в рамките на пет дни. За останалите специализации също има затруднения, тъй като са свързани с продължително откъсване от постоянната месторабота и прекратяване на трудовото възнаграждение.

- А според вас като университетски преподавател какво привлича младите хора към лекарската професия?

- Както в миналото, така и сега, лекарската професия е привлекателна и престижна, радва се и на уважение в нашето общество. Вярно е, че като цяло заплащането в някои сфери на здравеопазването не е добро, особено това на лекарите от болничната лечебна дейност. Това, което според мен мотивира бъдещите лекари, обаче са общочовешките, хуманни подбуди да помагаме на болния и да спасяваме живота. Трябва да си признаем, че моралният облик и мотивация и на младите, и на изградените лекари вече са различни. Самата система ги промени. Фактът, че общопрактикуващият лекар вече се нарича едноличен търговец, е достатъчно красноречив. Превръщането на лекаря в търговец практически е отстъпване от моралните принципи на професията. Нямам нищо против търговските професии изобщо, но здравето да бъде превърнато в търговски продукт, за мен е неприемливо. Здравните услуги може да бъдат обект на оценяване и остойностяване от страна на държавата и на работодателя, но в никакъв случай не трябва да се поставя знак за равенство между клиент и пациент.

- Според вас Плевен подходящ град ли е за професионалното и научно развитие на един лекар?

- Плевен е един чудесен град, който има ресурс за развитие на една високо професионална болнична дейност и на научна работа. В нашата болница има много съвременни и престижни клиники, с прекрасни специалисти.

- А вие изкушаван ли сте от идеята да продължите своето развитие навън?

- Получавал съм доста предложения от колеги и приятели в чужбина. Винаги обаче съм чувствал, че мястото ми е тук и никога не съм възнамерявал да работя зад граница.

- В какво освен в Хипократовата клетва вярвате безрезервно?

- Вярвам във всички общочовешки принципи. За един лекар е важно да бъде преди всичко човек, да бъде добър професионалист, да се отзовава на нуждите на болните, дори когато знае, че прогнозата не е добра. Вярвам, че лекарят трябва непрекъснато да се усъвършенства. Професията ни изисква от нас да се учим цял живот. Казал го е и известният руски учен Иван Петрович Павлов: "Науката изисква от човека целия му живот". Винаги съм приемал, че медицината изисква от лекаря целия му живот.

- Вие сте кандидат за народен представител от листата на Коалиция за България за предстоящите парламентарни избори. Какво ви насочи към политиката?

- Смея да твърдя, че никога не съм бил политически неангажиран. Като гражданин аз винаги съм изповядвал леви убеждения. Не съм променял възгледите си, касаещи развитието на обществото, неговата организация, нито за системата на здравеопазването. Отзовах се на една покана от моята партия и се отзовах с готовност. Приех с благодарност тази покана да участвам в листата на БСП и коалиция, която за мен е израз на голямо уважение не само към мен лично, но и към работата ми. Приех с идеята да направя максималното и като експерт, и като гражданин, така че БСП да постигне убедителен резултат на изборите, какъвто заслужава.

- Смятате ли, че досега е имало достатъчно силно политическо представителство на лекарското съсловие и на здравеопазването?

- Имало е, разбира се, моменти през последните 15 години, когато отделни правителства са оказвали по-голяма подкрепа в нашия сектор, но струва ми се, българското здравеопазване досега никога не е било приоритет №1 на държавата.

- Кои са важните акценти в управленската програма на Коалиция за България според вас?

- Много от постановките на БСП в проекта в сферата на здравеопазването споделям лично. За мен е особено важно, че левицата залага на радикални промени, които според мен ще поправят последиците от произволно избрания и насила наложен модел на "здравна реформа". Порочните механизми в нея са много. Откъсна се доболничната от болничната помощ, българският гражданин беше лишен от свободен достъп до специалистите, въведоха се необоснованите потребителски такси, които макар и малки, са проблем за доста социално слаби хора. Финансирането на болничната дейност от НЗОК допълнително деформира ползотворността на здравеопазването. Постоянното променяне на лекарствените списъци и постепенното намаляване на реимбурсираната част от стойността на лекарствата се отразява крайно негативно върху здравния статус на населението. В системата на болничното здравеопазване т. нар. рамков договор създава предпоставки за дискриминационно отношение към пациентите, в зависимост от принадлежността на заболяването им към т. нар. клинични пътеки. Болничната дейност е недофинансирана и така дефицитът в дейността на болниците е заложен априори.

Левицата предлага редица конкретни и изпълними промени в системата, като премахване на потребителската такса, единно финансиране на болничните заведения, въвеждане на електронна здравна карта, свободен достъп до избран специалист и ясна нормативна база по отношение на лекарствената политика.

Не на последно място е необходимо най-сетне да бъде решен веднъж завинаги въпросът за достойното заплащане на лекарския труд. Системата на частното здравеопазване също трябва да бъде запазена и развивана. Нека тези колеги, които имат нагласата да създават частни лечебни заведения и да лекуват платежоспособни пациенти, да могат да го правят качествено. Държавните болници обаче трябва да предлагат модерно, добре финансирано и най-вече достъпно за всеки гражданин лечение.


 АРТСЕДМИЦА


Дълго приятелство ражда шедьоври

 

Йово, Валентин Колев и Милко Божков споделят вкуса към живота

 

Страницата подготви Даниела ДОЧЕВА

Трима доказали себе си художници събра Общинската галерия в Плевен преди седмица. Председателят на плевенското дружество Иван Велчев - Йово, и приятелите му от студентските години Милко Божков от Варна и проф. Валентин Колев от София след 30-годишни уговорки за втори път успяха да се съберат и да направят обща експозиция.

Колоритни всеки сам за себе си, събрани заедно те са неописуемо весело трио. Общият вкус към живота и оригиналното им чувство за хумор поддържат свежи и истински чувствата между тях.

"Заедно с Вальо ходехме на първите кръжоци, които правеше Светлин Русев в Плевен. С Милко те се запознаха в Академията. Аз постоянно бях с тях, въпреки че не бях студент. Така се случи, всъщност няма нищо случайно. Свързва ни някаква предпочитана форма на контакт, която ние самите не можем да си я обясним, защото се шегуваме със сериозни неща, правим си безобидни номера, закачаме се. Така си говорим и по телефона, пускаме си странни sms-и. Ако ни чуе отстрани човек, ще остане много изненадан", върна се назад във времето Йово. Много от почитателите им казват, че тримата си приличат и като стил на работа. Допадат си, уважават се и си правят компромиси. Имат обща философия, начин на измисляне, конструиране на идеи. Веднага се разбират, като заговорят за една картина. А това е доверие. Защото не може фалшиво да се поддържа едно приятелство, единодушни са те.

Идеята за изложбата се ражда от "един много приятен и странен сън" на Йово, в който двамата му приятели идват на гости и тримата започват да рисуват заедно. Сънят става реалност и на 12 април те показаха по 12 живописни творби в Общинската галерия. Решили да изненадат и себе си с един експеримент. Всеки рисува картина с размер 0,40 м на 0,40 м на свободна тема. Като се събират, сглобяват един триптих (на снимката в дясно). Заради всички сходства между тях произведението звучи много хармонично. Бързо го оцени и познавачът Васил Антонов, шефът на хотел "Ростов" (на снимката третият отляво надясно), който реализира първата откупка от изложбата.

Не сме се събрали да се надскачаме кой е по-добър художник, а да покажем какво сме работили една година, обясни Йово. Милко Божков допълни, че най-важното е приятелството им. Това ще е насловът и на всичките им бъдещи съвместни изяви.

Милко Божков е роден на "великата дата 3 март" 1953 г. около В. Търново. Учи в художествената гимназия в София, след това в художествената академия. Заминава за Варна, където до преди 5 години е зам.-директор на градската художествена галерия. След това отива на село да се занимава "с ежедневната суета." "Почти невъзможно е един художник да говори за собствените си работи. Не върви да кажеш, че са кофти, още по-кофти е да кажеш, че са много хубави. Всеки прави това, което си прави със сериозността, с която застава пред платното. Дали картините са изложени в Плевен, или в Пасадена, няма значение", споделя Милко. Поредицата му от сходни абстрактни пейзажи, но в различни цветови гами, са правени специално за тази изложба. От години техниката му е една - акрил и маслени бои. Вече 5 години работи в село Градина, Търновско. Вълнува се от много обикновени неща - "как едно цветенце се показва и израства, как пада едно листо, как се появяват птичките". Убеден съм, че за да направиш картина, нещо трябва да е минало през теб, да те е развълнувало, казва той. Пази свежи в паметта си първите си творчески изяви - драсканици със син и червен химически молив по току-що варосаните стени на къщата им. Естествено не бил оценен, а ял голям пердах, като ги видяла майка му. Ако не е художник, не знае какво друго би могъл да бъде - само това умее. Няколко пъти отказвал предложения да стане преподавател в Академията в София и във Велико Търново в университета, защото е много отговорно. Да преподаваш е нужен талант, който смята, че притежава приятелят му Вальо Колев.

Той е роден в Пловдив "преди повече от един век. На бебешка възраст донесен от баща си авиатор в Плевен." Тук учи в строителния техникум, тук отбива военната си служба. Завършва Академията в София и остава там. "Свързан съм с Плевен, приятелите са ми тук. Участвах в изложбите на плевенските художници. Миналата година реших да се пошегувам с биографията си и кръстих експозицията си "40 години от тогава" - толкова минаха от първата ми изява пред публика. Като завърших Академията, се явях на конкурс за преподавател - та до сега. Женен съм с двама сина и внучка на година и половина - богата биография имам", представя се набързо той. Краде от времето си в Академията, тича в ателието и рисува, докато е светло. Опитва се да упражнява "някакъв незабележим контрол" върху малкия си син, който е на 16 години. Всъщност творческите вълнения и размисли му минават мимоходом, в крачка. Има над 30 самостоятелни изложби в България и чужбина. Участва и в много групови.

Все по-малко неща го провокират да твори. Отсява, опитва се по-малко работи да го занимават, но да бъдат по-стойностни. Реализацията е относително нещо - понякога става, това което си си наумил, друг път става нещо друго. Когато се получи нещо прилично и публиката не ти се смее, значи е добре. Прави графики преди години, миналата година участва в общата експозиция и с акварели. Но най-много се занимава с живопис на платно.

Учи младите хора да са сериозни и да овладяват занаята. На изкуство не може да ги научи. Цитира Бешков: "На изкуство и на любов никой никого не е научил." За да рисуваш, трябва да си влюбен, но не в себе си, убеден е Вальо. Не пропуска да каже, че бъдещи творчески планове няма. Успява да си подреди деня и да си нацелува внучката, а това е много. Надявам се, че догодина по същото време ще покажа нещата си тук, казва още той.

Това си обещаха тримата приятели - догодина по същото време да наредят пак обща изложба в Плевен.


Трети национален конкурс "Иван Радоев"

 

"Мисия Лондон" взе голямата награда

 

Пиесата на Деляна Манева и Алек Попов "Мисия Лондон" спечели голямата награда - 2 хил. лв. и плакет на Георги Чапкънов, от третото издание на националния конкурс за българска драматургия "Иван Радоев". С двете поощрителни награди журито с председател Панчо Панчев отличи куклените пиеси "Жълъдчето Дъбчо" на Кръстьо Дренски и "Плашилото" на Мила Канджева. Победителите бяха избрани сред 10 номинирани пиеси, селектирани от общо 42. По традиция 10-те заглавия ще бъдат издадени в сборник.

"Благородният литературен турнир е уникален за страната и именно той дава лицето на българския театър, който трябва да се съизмерва с вечните произведения на Вазов, Йовков, Ст. Л. Костов. Без литература театърът не може да съществува. Моят добър познат и колега Иван Радоев беше и един от най-големите български поети", заяви Панчо Панчев, който с непринуденото си шеговито поведение стопи и без това малката дистанция между сцена и публика в Камерната зала на Драмата. След като нагнети напрежението от очакването, той даде думата на Илко Иларионов, шеф на културния институт, който поднесе красив букет на Весела Радоева, съпруга на големия драматург, а след това прочете поздравителен адрес от Красимира Филипова. "Бил съм сред номинираните автори и знам колко голямо е вълнението. Щастлив съм и съм горд с този уникален конкурс за България, който организираме съвместно с общината и Националния център за театър с директор Красимира Филипова. Едно от най-трудните писателски занимания е да се създават живи театрални образи", сподели с присъстващите директорът.

Духът на Иван Радоев присъства в залата, убедени бяха любителите на театралното изкуство. Водещите Мариета Калъпова и Генади Николов припомниха впечатляващи мисли от големия драматург. Както и това, че неговите текстове са непреходни и винаги съвременни.

"Ще извървим ли своя век,

от който бяхме

очаровани?

Ще извървим ли своя век?

Не е ли само кратък жест животът ни -

едно навеждане да си

откъснем цвете

или камък? "

Времето ще отсее семето от плявата, както останаха пиесите на Радоев, убедени са театралите. За всички тях празникът продължи на пъстър коктейл в Драмата.

 

Деляна Манева:

Много съм трогната от наградата

 

Деляна Манева е завършила тетрална режисура в Нов български университет. До сега е поставяла само чужди пиеси. С Алек Попов решават да направят общ проект по неговия роман "Мисия Лондон". Завършват го преди две години. Действието се развива в българското посолство в Лондон. Има 20 действащи лица, което прави пиесата много трудна за поставяне в нашите театри, но Деляна вярва, че комедията ще срещне своята публика. А защо не в ДКТ "Иван Радоев"? Самоиронията ни помага да израснем и да станем по-зрели, убедени са двамата автори, които са трогнати от наградата си.


Художествена публицистика

 

Съхранени спомени споделя Георги Стойков

 

Книгата ще бъде представена на 17 май в ХГ “Илия Бешков”

 

"Съхранени спомени" е най-новата книга на писателя, журналиста и общественика Георги Стойков. Тя ще бъде представена на 17 май от 18 часа в ХГ “Илия Бешков”.

Под заглавието в скоби авторът уточнява, че това са "добри думи за добри хора", защото са му скъпи героите в нея. "С тази книга се опитвам да продължа традицията на един от добрите и ценен от мен плевенски писатели - Георги Пенчев Домусчиев. През 1933 г. той публикува книгата си "Сенки от стария Плевен", а през 1943 - "Да си спомним за тях".

Герои на тези книги са колоритни исторически личности и обикновени хора от Плевен. Нека тази моя книга бъде един днешен и утрешен спомен за тези творци и културни деятели", каза специално за "BG Север" авторът. Той не адресира произведението си до определена аудитория, защото е написано "на нормален български език с колорита от говора" в неговия роден Витски край. С някои от героите авторът е отраснал в родното му Дерманци - Тодор Монов, Деко Василев. Със Ставри Борисов работи повече от 10 години в Дружеството на писателите и във в. "Вит". С маестро Иван Вълев, на чието творчество е "страстен поклоник", също са от един край. Само две от личностите в книгата авторът не познава лично - Г. П. Домусчиев и македонския войвода Христо Чернопеев. Асен Марков, Спиро Спиров и Николай Хайтов смята за свои учители.

Всеки спомен за преселилите се в отвъдното е близък и мил за Георги Стойков. Може би затова от книгата му струи човещина. И мъдростта на изживяните години. Единственото му угризение е, че много достойни личности не успяват да намерят място на страниците на "Съхранени спомени" заради липса на средства.

"Спомените са най-милото и най-тъжното нещо в живота на човека. Те възкресяват дни и часове от пролетния ни цъфтеж, но и властно напомнят ледената слана на есенния ни залез", сподели Георги Стойков. Вероятно затова на финала на произведението ни предлага словото, което произнася на 60-годишния си юбилей. Кръглата годишнина е повод да поиска "публична прошка" от тези, на които е казал "крива дума". "Нищо, че съм безбожник, аз вярвам в добротата на хората и съвършенството на природата. А не се знае ще стигне ли човек до друг юбилей", признава той. И в това произведение Георги Стойков разказва увлекателно и искрено съхранените в паметта му преживелици. Дали на сладка раздумка с чаша вино, или в делови разговор над ръкописи автори като Любомир Левчев, Матей Шопкин, Георги Константинов, Калин Донков и много други оставят трайна следа в съзнанието му. А ние, читателите, имаме възможността да съприживеем тези спомени.


Мариана Пукалска, секретар на читалище "Просвета - 97", с. Радишево:

 

Манипулираха ме да гласувам срещу "Съгласие"

 

Ден преди заседанието на комисията за разпределение на годишната субсидия за читалищна дейност - на 10 март, Николай Маринов ме убеди да се подпиша, че съм съгласна голяма сума от субсидията на читалище "Съгласие" да му бъде отнета, алармира редакцията на "BG Север" Мариана Пукалска, секретар на читалище "Просвета - 97" в с. Радишево.

Тя била предупредена от кмета на селото в уречения ден на всяка цена да е на работното си място, защото било много важно, но никой не й казал за какво става въпрос. Дошъл Николай Маринов, шеф на читалище "Парашкев Цветков" в Плевен, с който се знаели от години. "Марианче, не знам дали си разбрала, че "Съгласие" искат да дръпнат голяма част от субсидията. Дай да се борим срещу това. Тръгнал съм да правя подписка. Парите, които вземем, ще бъдат разпределени между селските читалища", разказа за началото на уговорката секретарката. Той й представил нещата така, все едно, че за селските читалища не остава нищо. В ръцете си Николай Маринов, придружен от две секретарки на плевенски читалища, които Мариана не познавала, държал списък с около 20-ина селски читалища, които били сложили парафите си, убедени със същите доводи. Подведох се, не подозирах, че е способен на такава грозна история, съжалява вече секретарката на "Просвета - 97". На шега, предчувствайки може би бъдещия развой на събитията, тя попитала: "Да не останем накрая и без това, което ни се полага?", но била успокоена от "известния омайник Маринов".

На следващия ден, когато заседава комисията, тя се озадачила от гузното поведение на Маринов и на Михаил Шишков, също добър неин познат, който я поздравил с половин уста. "Дръпна ме настрани и ми каза да се подпиша в някакъв списък, който ще ми даде Чавдар Луканов. Видях срещу името си половин щатна бройка, при условие, че трябва да е цяла, и вече силно се притесних и усъмних. Попитах ги какво е това, под какво всъщност се подписвам аз, но ме успокоиха, че става въпрос за формалност", възмутено продължи тя. Развоят на събитията - орязването на субсидията на "Съгласие", а явно и на няколко селски читалища, съвсем й изяснил замисъла на триото, но вече било късно. Комисията няма право да променя щатните бройки, за всяка от които се получава сумата от 4 111 лв., но въпреки това го направи, негодува срещу отнемането на половината й щат тя. Според нея "тримата тартори" - Маринов, Шишков и Луканов, и техните поддръжници направили заговора, за да "лапнат повече пари".

След случката Мариана започнала старателно да издирва трите упоменати лица, но без успех. "Още не знам как са манипулирали другите секретари, но разбрах, че те си мълчат, защото се страхуват. В тях е и хлябът, и ножът, често дочувам реплики оттук-оттам. Ако нещата не се променят, ще подам искова молба в съда", категорично е решила тя. Въпреки че една искова молба автоматично стопира преводите по субсидията. А това означава дълго време читалищни дейци да работят без месечни възнаграждения...


 ЗАД РЕШЕТКИТЕ


Затворниците се чувстват жертви на обществото

 

Все по-често зад решетките попадат наркозависими и алкохолици

 

Поля ТОМОВА

Зверове или жертви на обществото са хората, попаднали зад решетките? Обществото е особено чувствително, когато става въпрос за наказание за извършено престъпление. Хората, които са прекарали известно време зад решетките, са дамгосани за цял живот, макар че едва ли залужават това. Разбира се, тук не става дума за психопатите, които също лежат в затвора и които не притежават човешки черти. Те дори не желаят да се срещат с психолог, за да говорят за проблемите си и за онова, което ги е подтикнало към престъплението. В по-голямата си част затворниците се чувстват жертви на обществото и се опитват да внушат това и на околните.

Това заяви за вестник "BG Север" психологът на плевенския затвор Катя Резашка (на малката снимка). Трудно е за вярване как малката, крехка жена с къса прическа се справя ежедневно с крадци, изнасилвачи, убийци. Докато говорим за работата й, споделя, че учи бойни изкуства - задължителни са за всички служители на затвора. Признава, че не изпитва страх, когато е сама със затворника, който има нужда от помощта й. Най-щастлива се чувства, когато разбере, че е помогнала на един от тези, отритнати от обществото, хора.

 

За лишените от

свобода в плевенския затвор

се грижи екип от психолог, психиатър и социален работник.

На всеки новодошъл се прави психологическа беседа, която е опознавателна. В нея се описват характерологичните и поведенчески особености на всеки и се дават препоръки за неговото поведение зад решетките. Затворниците посещават психолог на доброволен принцип - когато поискат и когато имат нужда да споделят. "Понякога те имат нужда просто от един разговор, да се разговорят, за да намалят напрежението. Тогава търсят моята помощ", споделя Катя Резашка. Два са основните типове поведение, с което тя се е сблъскала при работата си - тревожен и депресивен. Според нея с депресивните типове работата е повече, налагат се многократни разговори и срещи, за да бъде овладян човекът. Затворниците се повлияват от подобни разговори и имат нужда от тях, твърди психоложката.

 

Средата е

особено важна

за формиране на модел на поведение.

Повечето от лишените от свобода са от разбити семейства, от ромски произход, неграмотни и без социални навици. Голям процент са извършили престъпление не от някакво извратено желание за това, а от нужда за препитание и повлияни от семейната си и приятелска среда.

Божидар П. е попаднал зад решетките след кражба на помпа. Присъдата му е четири месеца лишаване от свобода. Той е изоставено дете, израсъл е в домовете. Емоционално лабилен, без волеви качества, след като попада зад решетките, прави няколко опита за самоубийство. Следва поредица разговори с психолог. Най-важното при тези хора е да разберат, че това е етап от живота им, че трябва да го преодолеят и да вървят напред. Колкото и да е трудно, казва Катя Резашка. Божидар попада и в ловешката психиатрична клиника. След излизането си и след поредицата разговори с психолога, мислите му да сложи край на живота си изчезват. Подобни мисли не са често срещани сред затворниците, но ги има. Те са характерни за хората, които не виждат изход, които са емоционално лабилни и смятат, че животът им е безсмислен. При повечето от тях няма трудови и социални навици, те не знаят какво ще правят със себе и живота си след като излязат навън, липсва им пластичност и гъвкавост на мисълта.

 

В затвора се сформират групи и

всеки новодошъл се приема с непрязън.

Причината е, че спалните помещения са претъпкани и новият просто диша въздуха на останалите, казва психологът. При случая с Божидар е станало точно така - той не е бил приет добре от никого на етажа. Обясних му, че така ще бъде приет навсякъде и трябва да се справи с това, казва Катя Резашка. Затворниците се групират най-вече по землячески признак. Почти всеки нов има познати тук - било от други поправителни заведения, от дома в Бойчиновци, от казармата... Голям процент от тях са много притеснени за семействата си. Сред циганите има специфични отношение във фамилията - те могат да се карат, дори да се бият, но се обичат по начин, който ние не можем да разберем. Затова е добре, че вече се разрешава на лишените от свобода да разговарят с близките си по телефона.

 

Работя и с крадеца,

и с убиеца,

за мен те са само затворници, споделя крехката жена. Това, разбира се, би могло да подразни общественото мнение, но основната цел на работата на специалистите в затвора е да повлияят на начина на мислене на лишения от свобода. Понякога психологът и социалният работник са единствената връзка с живота навън, единственият източник на информация... или пък средство за получаване на някаква облага. Понякога искат среща с психолог само за да разнообразят ежедневието си. Екипът от експерти се старае преди всичко затворникът да приеме настоящата си съдба с колкото може по-малко душевни травми. Поставям се на мястото на тези хора - сам сред четири стени, признава психоложката.

Всеки, който бъде вкаран зад решетките, задължително се разкайва, но се разкайва за това, че е допуснал да бъде задържан, че не е могъл по никакъв начин да се измъкне. Малцина са тези, които искрено изпитват чувство за вина за извършеното престъпление и имат желание да говорят за това. Повечето от затворниците се приемат за виновни едва тогава, когато са налице всички доказателства за тяхната вина. Има обаче, макар и единични, случаи, когато човек попада там не толкова защото е извършил някакво деяние, а заради криминалното си минало. Чувството, което овладява такива хора, е обида - предимно към правосъдната система.

 

Затворниците

често се опитват

да манипулират

и тогава, когато си мислят, че са успели, са най-доволни. Изобретателни са да предизвикат внимание към себе си, вярват в своите възможности да се изкарат жертви на обществото, но не им се удава винаги. Тяхната гледна точка е, че обществото е виновно за това, което са те. Подобна позиция е вид защитен механизъм, разбира се примитивен и неефективен, допълни психоложката. Има обаче и друг тип поведение, което е крайно тревожно. Част от поставените под запрещение до такава степен не признават вината си, че започват сами да си вярват, че са невинни и никой не може да ги убеди в противното. С тези хора се работи изключително трудно и е невъзможно те да променят мисленето си и да започнат нов живот. Странни искания имат понякога затворниците, споделя Катя Резашка. Така например Емилиян Теменужков, който е един от постоянните клиенти на поправителните заведения, и то от ранна детска възраст, пожелал да му се купи вестник "Лична драма". Емилиян, който се прочу с това, че написа стих, посветен на БТВ и на Ани Салич, има мечта да си кореспондира с момиче.

 

Тревожен е фактът, че зачестяват

случаите на наркомани и алкохолици сред осъдените.

По правило това са млади мъже по на 23 - 25 години. С тях се работи по пилотна програма, а целта е да продължат лечението си и след излизане навън. Най-трудна е адаптацията на лишените от свобода в обществото. Те са неграмотни, нямат професия, имат печат - затворници. В момента няма организации, които реално да се грижат за тези хора след излизането им на свобода, да им търсят работа. Така те попадат отново в своята среда и отново извършват престъпление. Не са малко случаите, когато се правят престъпления само и само да се изкара поредната зима на топло - и в буквалния, и в преносния смисъл. В затвора поне е топло и храната е три пъти на ден.

 

Най-добрата

терапия е трудът,

смята Катя Резашка. Затворниците сами искат работа, дори и заради т. нар. кръстчета, с които три дни се смятат за два. Така по-бързо се избива присъдата. Лишените от свобода искат да работят, за да се занимават с нещо, да запълнят времето си... и да не мислят за други неща. Мнозина от тях, които са неграмотни, искат да получат елементарни познания, за да могат поне да напишат името си и да се подпишат, когато трябва. Работата е жизненоважна за повечето от тях, лошото е, че обществото се дистанцира от тези хора след излизането им и не им позволява да докажат себе си. А понякога наистина си струва.


Социален профил на лишените от свобода

 

Тежките престъпления се извършват от хора с основно образование

 

Ралица ПЕТРОВА

Социалният профил на лишените от свобода през последните години е коренно различен в сравнение с този, който са имали попадналите в затвора през 30-те години на XX век, сочи социологическо проучване.

Данните показват, че най-голям е делът на престъпниците на възраст от 19 до 30 г., след тях се нареждат тези между 31 - 40 години. Другите възрастови групи са сравнително слабо представени в затворите.

Без образование или с начално и основно образование са общо 70% от лишените от свобода. Според статистиката колкото по-ниско е образованието на обвиняемите и подсъдимите, толкова по-голяма става вероятността лицето да бъде осъдено на ефективно лишаване от свобода. Сред обвинените в тежки престъпления доминират хората с основно и начално образование, а сред обвинените в леки престъпления - мнозинството са със средно и висше образование.

Изследването на общественото положение на лишените от свобода показва, че 45,5 % от тях по време на извършване на деянието, за което изтърпяват присъда, са били формално безработни. В отговор на друг въпрос се оказва, че още по-голям дял - 57% от анкетираните, реално не са имали работа към момента на извършване на деянието. По-малко от 20% се самоопределят като квалифицирани работници, предприемачи или ръководители. Делът на безработните е най-голям сред обвинените в тежки престъпления, а сред обвинените в леки престъпления преобладават хората, които са имали постоянна трудова заетост.

Само 38,5% от анкетираните лишени от свобода съобщават, че са семейни. В същото време процентният дял на разведените сред тях (14,1%) е значително по-висок от средния за страната.

Статистиката показва още, че процентът на ромите в затворите е много по-висок отколкото сред населението. Относителният дял на обвиненията в тежки престъпления срещу представители на малцинствата е с 10% по-голям в сравнение с обвиненията в тежки престъпления срещу българи. В същото време обвинените в леки престъпления българи са с 10% повече от обвинените в леки престъпления хора от малцинствата.


Любопитно

 

В Африка разрешават на съкилийниците да правят секс

 

Трябва ли да могат съкилийниците да правят секс? Този въпрос преди време скарал сериозно южно-африканските законодатели с представителите на затворите. Дискусията започнала след като двама изтърпяващи наказание били обвинени и наказани за нарушаване на правилника на пандиза, защото правили секс в килията. Те съответно подали жалба в съда, който решил, че представителите на затвора са превишили своите правомощия.

В постановление на съдебния инспекторат било посочено, че сексът между съкилийници е основно право и би помогнало дори да се намалят случаите на изнасилване зад решетките. От администрацията на службата за поправителни мерки застанали против това постановление с аргументите, че "криминално проявени лица нямат право да упражняват секс". Адвокати в областта на човешките права приветствали този нормативен документ, съгласявайки се, че сексът по взаимно съгласие между мъже в затворите ще помогне за намаляването на изнасилванията, както и разпространяването на СПИН.


Пускат чешки пандизчия заради постоянна ерекция

 

Чешки затворник, осъден за множество кражби, получил разрешение да излезе на свобода и да се върне в къщи при съпругата си, след като получил постоянна ерекция. 37-годишният мъж, който излежавал шестмесечна присъда в град Пилзен в югозападната част на страната, събудил охраната в ранните часове на деня с оплакването, че има ерекция, която не отминава. Той споделил на надзирателите, че чувството е изключително болезнено и затова бил отведен в лечебницата на затвора. Там лекарите го прегледали, но установили, че не могат с нищо да му помогнат. Транспортирали затворника в болница в Прага, където медиците били принудени да прибегнат до хирургическа намеса, за да отстранят проблема. Оказало се, че мъжът страда от рядко срещания “priapismus”, при който кръвта се блокира в еректиралия пенис и не може да се оттегли към кръвоносната система. Единственият начин за решение на проблема бил операция.

След хирургическата намеса мъжът бил пуснат да си отиде вкъщи. Лекарите изразили мнение, че съпругата му ще се грижи по-добре за него, отколкото медицинският персонал в болницата на затвора.


 БИЗНЕС


Нови нарушения лъсват в инспекцията по труда

 

Три служителки с участие в частни фирми, главният секретар на ГИТ води класацията

 

Надежда СИМЕОНОВА

Три служителки в областната инспекция по труда (ОИТ) в Плевен заемат поста си неправомерно, научи "BG Север". Подобно на бившия им началник Данчо Кънев, който сдаде директорското място след редица публикации във вестника, те съвместяват служебните си задължения като държавни чиновници с участие в различни търговски дружества, показва справка с АПИС регистъра. В грубо нарушение на чл. 7, ал. 2 от Закона за държавния служител, където е записано, че "не може да бъде назначавано за държавен служител лице, което е едноличен търговец, неограничено отговорен съдружник в търговско дружество, управител или изпълнителен член на търговско дружество, търговски пълномощник, търговски представител (прокурист), ликвидатор или синдик" са Жана Иванова, Мариана Нинова и Валентина Евстатиева.

16,33 процента е участието на Жана Иванова в акционерното дружество "Вит 99", регистрирано на 13 юни 2000 г. със седалище Долна Митрополия, сочат данните. С по-голям дялов капитал са единствено Петър Недков с 29,94% и група физически лица, в чиито ръце са съсредоточени 30,68% от акциите. Участието на инспекторката от ОИТ в търговското дружество не спира до тук. Името й фигурира и като член на колективния орган на управление на фирмата, какъвто е съветът на директорите.

Жана Иванова е назначена като служител в ОИТ - Плевен, през 2004 г. При постъпване на работа тя е положила клетва със съдържание: "Кълна се при изпълнение на държавната служба да спазвам и да се ръководя от Конституцията и законите на Република България и да изпълнявам добросъвестно служебните си задължения съобразно интересите на държавата". Подписала е и клетвен лист. Този факт води до потъпкване и пренебрегване на друг член от Закона за държавния служител.

Подобна е ситуацията и с назначената през миналата година инспекторка Валентина Евстатиева. Тя е един от собствениците на фирмата "Зора 2000" ООД, участието й от 33,33% е равно на дяловия капитал на другите двама съдружници. Противоречието с нормативната уредба на Република България обаче се поражда от факта, че името на въпросната дама фигурира под определението управител.

С най-дългогодишен стаж като служител в областната инспекция по труда е едноличната търговка Мариана Нинова. Четири години преди да започне да проверява за нарушения плевенските работодатели - през 1996 г., тя регистрира ЕТ "Мария - Мариана Нинова". И противно на логиката, вместо да заличи участието си във фирмата след като става държавен служител, Нинова и до днес все още фигурира като управител в нея. Въпреки че е длъжна по закон да уведоми своя работодател в 7-дневен срок от назначаването си за подобен факт, това не е направено.

Честата практика държавни чиновници да изкарват допълнително по някой лев като собственици на фирми или съдружници в търговски дружества и да не им бъде потърсена наказателна отговорност за това, изглежда не е случайна. В съдебните регистри като управител на ДЗЗД "Заедно за Боровец", извършващо стопанска дейност, е записан самият главен секретар на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" (ГИТ) Георги Евгениев. В дружеството той фигурира като собственик с 80% дялово участие. С решение от юли 2001 г. пък на Кюстендилския окръжен съд е създадено сдружение "Асоциация за устойчиво развитие", където отново като заместник-председател е посочен Евгениев.

Изглежда няма как на по-долните нива на стълбицата да не се регистрират нарушения, след като самият човек, на когото е възложено да упражнява контрол по Закона за държавния служител, го нарушава. Впечатление прави, че сдружението и дружеството, в което фигурира вторият в йерархията след шефа на ГИТ Тотю Младенов, са създадени през 2000 и 2001 г., когато Евгениев е бил още на работа като държавен служител в Министерство на външните работи. И тогава, и след това - постъпвайки на длъжност в ГИТ, той е подписал декларация, че няма пречки за осъществяване на държавна служба. Т. е. той умишлено е заблудил шефовете на тези институции.

До 3 години лишаване от свобода или глоба от 100 до 300 лв. за невярно попълнена писмена декларация предвижда чл. 313 от Наказателния кодекс. Въпросът е дали изнесените данни ще предизвикат щателна проверка и закононарушителите ще бъдат предадени на прокуратурата, за да им се потърси наказателна отговорност.


Фериботът е глътка въздух за Никопол

 

ПоляТОМОВА

Като глътка въздух за Никопол определиха жителите му първата копка на ферибота, който трябва да бъде изграден след 16 месеца. Дългогодишните усилия на кмета Любен Лаков най-сетне се увенчаха с успех, а за тържественото начало на проекта дойде премиерът Симеон Сакскобурготски, еврокомисарят Димитриус Куркулас, румънска делегация, водена от вицепремиера Георге Секулич, депутати и кметове от Плевенска област.

Фериботът Никопол - Турну Мъгуреле ще оживи не само региона, но и цялата област, категоричен е кметът Любен Лаков. Проектът е на стойност 5 млн. евро, голямата част от които са от Европейската комисия по програма ФАР. Изпълнител е холдингово дружество "Пътища" - София. На площадката ще бъде изграден съвременен ГКПП с всички необходими за това съоръжения и обслужваща инфраструктура. В пет ленти ще бъдат обслужвани преминаващите леки и товарни автомобили, камиони и автобуси. Надеждите са с реализацията на проекта да се подобри транспортната инфраструктура, да се повиши икономическата активност в региона, да се решат екологичните проблеми, да намалее безработицата.

За хората в града фериботът означава преди всички работа. "Надяваме се да има работа за младите хора, защото много безработни има тук. Дано това да е едно от нещата, които ще се променят", сподели 29-годишната Наталия Иванова. Нейният съгражданин Георги Томов - на 73 години, каза, че с ферибота Никопол ще привлича още повече туристи и градът ще живне. Само в строителството ще бъдат разкрити над 100 нови работни места, заяви кметът Любен Лаков.

При посещението си в крайдунавския град Симеон Сакскобурготски получи символичния ключ на Никопол и обяви, че това е ключът към сърцето му. В скоро време река Дунав ще бъде общ път към Европа и за България, и за Румъния, отбеляза в словото си премиерът.


Делата на “Плама”

 

Рафинерията загуби срещу синдик Тодорова

 

Дора ДОНЧЕВА

Ръководството на плевенската рафинерия заведе дело срещу бившата синдичка на дружеството Лилия Тодорова още през 2001 г. с иск за нанесени вреди, по негова сметка, за 24 000 лв. Това са такси към банка Биохим, начислени от курсови разлики при обмяна на валута, в случая щатски долари. След дълги митарства от районния съд в Плевен, след това в окръжния, делото стига до Върховния съд, който да реши в коя инстанция да се гледа то. От Върхавния съд отговорът е категоричен - по подсъдност делото е в обсега на Плевенския окръжен съд, който бе постановил първото производство по несъстоятелност. Така през 2 004-а година делото за пръв път се гледа там.

Тези дни съдът приключи делото и съдия Стефан Данчев излезе с решение. С него се отхвърля изцяло искът на “Нова Плама” за нанесени вреди с аргумента, че в случая се касае за законно изплатени дължими банкови такси и нарушение от страна на тогавашния синдик Лилия Тодорова няма. Обменената валута е използвана за изплащане на работни заплати и данъчни задължения към държавата, а не за направени нецелеви разходи. Това са напълно законосъобразни плащания и претенциите на “Нова Плама” не са основателни, е съдебното заключение.

Около това дело се вдигна много шум, няколко години психиката ми бе обременена от него, а може би някой целеше именно това, каза Лилия Тодорова. Тя е удовлетворена от изхода, защото той потвърдил нейната истина, че не е нанесла щети на дружеството, а парите са дадени за заплати на работниците и за данъци към държавата. Тези проблеми трябва да се решават само в съда, с аргументи, без да се търси преднамерено пристрастие към една или друга страна в съдебния процес, смята екссиндичката.


Новите жилища все по-търсени

 

Реномето на строителния предприемач се проучва задължително

 

Ралица ПЕТРОВА

Бум в строителството на нови жилищни сгради се наблюдава в Плевен през последните няколко години. Почти на всяка улица в града - било то по-оживена или не, са забодени табели пред стряскащи ровове или стърчащи скелета, с информация за строящия се обект, фирмата изпълнител и крайния срок на проекта. Масовото жилищно строителство се дължи основно на переспективата, че през 2007 г. страната ни ще влезе в Европа, коментират брокери. Инвестициите в бранша растат, като постепенно се застроява всяка педя земя. Статистиката за страната показва, че през 2004 г. е започнал строежът на двойно повече нови сгради в сравнение с 2003 г. Данните сочат още, че нараства броят на купувачите на новопостроени жилища вместо на стари апартаменти. Причината е, че новото строителство е съобразено със съвременните изисквания и при добро изпълнение гарантира удобство и комфорт на собствениците.

Тенденцията строителните фирми постоянно да следят новите материали и технологии в бранша се запазва, показва проучване на проведеното през миналата седмица в Плевен изложение "Партнерс експо". Наблюдава се обаче сериозно разместване на класацията на основните източници на информация. На първо място е глобалната мрежа на Интернет - 57,1%, следвана от специализираните издания - 53,6 %, и специализираните изложения - 50%. Браншовите организации, специализираните обучителни организации и другите източници набират едва 14 на сто от отговорите.

Плевенските строителни фирми се стремят да използват новите материали и технологии колкото се може по-скоро. 76,9% от фирмите са заявили, че практически веднага ги внедряват в работата си. 19,2 процента правят това до шест месеца, а за 3,8 на сто срокът на внедряване е до една година. Динамиката и изискванията на пазара явно не позволяват забавяне повече от дванайсет месеца и липсата на нови материали и технологии води до неконкурентноспособност, отчита изследването. Според проведената анкета причините, които пречат за бързото внедряване на новите материали, са свързани основно с липсата на финансови средства у инвеститорите, както и с високите цени на спомагателните машини и съоръжения.

Поради тази причина е възможно фирмите да търсят известно намаляване на собствените си разходи с цената на отстъпки от качеството на влаганите материали, коментират от бранша. Това е един от рисковите елементи, свързан с гоненето на висок процент печалба. Брокери са категорични, че времето на строителните пирамиди отдавна е отминало, но за правилен избор при покупка на жилище преди акт 16 трябва непременно да се проучи реномето на строителния предприемач и тогава да се сключи договор. Това е една от опасностите, които крие бумът на новото строителство, предупреждават агенти на недвижими имоти. "Икономиите" се реализират обикновено за сметка на тези части от готовата сграда, които не се виждат от крайните купувачи, като например изолацията. Външният лукс не винаги отговаря на съдържанието. Подобен подход позволява на съответните инвеститори да реализират по-висока печалба или при необходимост да намалят цените, за да освободят по-бързо заетия капитал. Единственият начин да се разбере за подобна опасност е да се получи вътрешна информация, съветват от бранша.

Особено важно е също така купувачът да бъде наясно съществува ли проблем с инсталацията. Не е без значение дали на фаза преди акт 16 сградата има самостоятелен трафопост и абонатна станция за централно отопление или е предвидено отделно помещение за локално парно. Ако няма, трябва да се провери изпълнението на електроинсталацията, т. е. нейната възможност по време на отоплителния сезон да поеме цялото потребление.

Желанието на инвеститорите за печалба ги кара да ускоряват сроковете, както на изграждане, така и на продажба на обектите. Бързината е друг рисков фактор. Основната опасност в това отношение е съкращаването на определени процедури, което се отразява негативно върху крайното качество. По принцип с въвеждането на задължителните европейски стандарти и сертифицирането на фирмите от бранша би трябвало да се решат проблемите с качеството. Доста от по-големите строителни компании вече са сертифицирани по ISO 9001:2000.

Продажбата на "зелено" също улеснява компромисите с качеството. Когато човек вижда само чертежа и красиви перспективи, винаги може да се излъже и да купи не това, което би му се искало. Често след продажбата строителят-инвеститор заменя едни материали с други, по-некачествени. Не бива да се подминава и опасността от изнудване за още средства при предварителната покупка. Частична застраховка при такъв сценарий е внимателният преглед и евентуално коригиране на договора от добър адвокат, с опит в сделките с недвижими имоти, съветват специалистите.

В Плевен жилищата ново строителство се предлагат за по 310 евро средно на квадрат. Цифрата почти не се влияе от местоположението на кооперациите. Брокерски къщи в града масово предлагат офиси в наскоро вдигнати или строящи се сгради средно за по 450 евро на кв. метър. Най-търсени остават гарсониерите. Цената на жилище от 40 - 50 квадрата, ако е близо до центъра, стига и 18 000 евро.


 АГРОАКЦЕНТИ


Изследват отново отровната пшеница

 

Гласят нова лаборатория за окачествяване на зърно в Плевен

 

Страница подготви Ралица ПЕТРОВА

Ще бъде взета втора проба от оцветената пшеница, намерена в склад на кооперация "Съгласие" в ловешкото село Слатина, информираха за "BG Север" от "Растителна защита". Това се налага поради факта, че първите резултати са излезли под точността на анализа и не става ясно дали в третираните семена с предполагаемия препарат "Витавакс 200 FF" се съдържат двете активни вещества тиран и карбоксин. Изследванията са направени в Централната лаборатория за пестициди и торове в София. Причината пробата да показва по-ниски стойности от границата на точността на анализа, която е 0,01 мг/кг, е че са взети за изследване по-малко количество обеззаразени семена.

След резултатите от новата проба, която ще бъде взета от комисия с представители на "Растителна защита", Регионалната служба по зърното и фуражите и РИОКОЗ - Плевен, ще стане ясно дали пшеницата е отровна.

Преди седмица в териториалното звено на Националната служба по зърното е подаден сигнал от търговец, че в региона се продава оцветена пшеница, разказва директорът Венцислав Милев. Двама експерти отпътуват за с. Слатина, където констатират, че зърното идва от склада на местната кооперация "Съгласие". Помещението с 500 т пшеница е запечатано. Продажбата е спряна, но не е ясно какво количество от нея вече е реализирано на пазара. Последният подобен случай в Плевенско е от преди няколко години. Тогава бе изследвано брашно от пордимската мелница на Иван Христов "Нов път", като съмненията бяха за наличие на живак. Все още по случая текат съдебни процедури.

 

- Г-н Милев, как е попаднала третираната пшеница от кооперация "Съгласие" на пазара?

- Това е зърно, което през есента е обеззаразено за сеитба. Понеже не е засято, просто е смесено с другото.

- До какви последици може да доведе консумацията на хляб, приготвен от обеззаразена пшеница?

- Последствията могат да бъдат изключително сериозни. Ако такава пшеница попадне в мелницата, произведеното брашно и съответно хлябът са токсични.

- Има ли интерес от страна на производителите и търговците към окачествяване на зърното?

- Определено да. В момента се окачествява, защото тече износ на зърно и производители и търговци са задължени да правят анализи. Други от мелниците пък носят за проби брашната си. За миналата година сме направили рекорден брой анализи - над 10 000. Това безспорно се дължи на повишения интерес към окачествяване на зърното.

- Говори се, че в Плевен ще бъде акредитирана четвъртата в страната лаборатория за окачествяване на зърното след София, Добрич и Варна. Как ще стане това при положение, че сега извършвате анализите в доста неподходящо за целта помещение?

- Преди акредитацията, която ще бъде на един по-следващ етап, ще заработи нова лаборатория към нашата служба. Тя ще бъде разположена на 15-ия етаж в сградата на ОАПС-а и ще бъде много удобна - както за нас, така и за производителите. До края на април ще направим ремонт на помещенията, които още не са освободени. До 25 юни трабва да сме готови. Трябва да отбележа обаче, че и до момента лабораторията не е спряла да работи. И сега приемаме зърно, въпреки че сме затруднени. Настанени сме в една стая между втория и третия етаж, която е много малка и ни дава възможност за ограничен брой анализи. След 25 юни ще можем да правим всички. Ние окачествяваме зърното на цяла Северозападна България - всички зърнени култури, фуражи и кюспета по БДС, шротове, брашна и др. След като започне да функционира новата лаборатория, следващата стъпка ще бъде нейната акредитация. Така тя ще стане четвъртата в страната след София, Добрич и Варна. Това са и центровете, които са с най-много зърно. По площи двете области Плевен и Ловеч имат засeти с есенници 1,4 млн. декара, с което изпреварваме Добричко. И по добиви миналата година ги бихме. През 2003 г., когато беше кризата, Плевен пак имаше среден добив по 300 кг/от дка. Надявам се и тази година да е добра, защото през февруари се наблюдаваше студена вълна и имаше проблем с поникването - някои посеви закъсняха. След подхранването като че ли се пооправиха малко. Но личното ми мнение е, че добивите няма да са такива, каквито бяха миналата година. Надявам се поне 300-те килограма от декар за Плевен да ги получим.

- Какво количество зърно има в момента в публичните складове в региона?

- В публичните складове в момента вървят периодични проверки от наша страна. Има доста зърно, което още е на съхранение. Вероятно хората ще започнат да го освобождават към края на май, за да обеззаразят помещенията. Не сме правили точна статистика за региона, който обслужваме, но за цялата страна в лицензираните зърнохранилища има към 350 000 т зърно.


В областта

 

На 12 места е разрешен любителският риболов

 

От 25 април до 10 юни 2005 г. се забранява риболовът на всички пролетно-лятно размножаващи се риби във вътрешните водоеми на страната, както и във водите на българския участък на р. Дунав, гласи заповед на министъра на земеделието и горите. До 3 юни включително се забранява уловът още на есетровите риби, както и на карагьоз (дунавска скумрия). Изискване през този период е стационарните и всички други риболовни уреди да бъдат извадени от водата под контрола на инспекторите по риболовен надзор на съответното териториално звено.

За област Плевен любителският риболов в периода на забраната е разрешен на:

* баластриери "Витски блата", община Плевен;

* блатата зад с. Долни Вит и преди с. Сомовит, община Гулянци;

* водоем "Кретско блато", с. Крета, община Гулянци;

* старо речно корито на р. Искър при с. Писарово, община Искър;

* старо речно корито на р. Искър след Койнаре посока с. Глава, община Червен бряг;

*баластриерите край р. Искър между Червен бряг и с. Чомаковци, община Червен бряг;

* старо речно корито на р. Златна Панега край гр. Червен бряг;

* старо речно корито на р. Осъм в землището на с. Асеновци и в землището на с. Българене, община Левски;

* старо речно корито на р. Вит при селата Биволаре, Божурица и Рибен, община Долна Митрополия;

* старо речно корито на р. Искър при с. Брегаре, община Долна Митрополия;

* язовир "Еница", община Кнежа;

* язовир "Телиш", община Червен бряг.


Агроконсултант

 

Разхождайте бременните и младите животни за разплод

 

От особено значение за разплодниците, бременните и младите животни за разплод в началото на пролетта е активното движение, припомнят специалистите от плевенската областна служба за съвети в земеделието. То е полезно и необходимо, защото заздравява костната система, влияе добре на кръвоносната и дихателната. Април е месецът, който поставя началото на използването на зелени фуражи за хранене на животните (зелено репко, люцерна, житно-бобови треви). Тогава започва и пасищният период на отглеждане.

В тази ранна фаза на вегетацията сухото вещество на зелената трева има почти същата енергийна хранителност, както някои концентрирани фуражи. Зелените фуражи са богати на суров протеин, минерални вещества и витамини. Преходът в храненето трябва да стане постепенно, за да се избегне стресът от смяната на фуражите, съветват специалистите. Различните категории говеда и овце са в състояние да поемат големи количества млада зелена трева. Постига се добра млечност, като млякото е богато на витамини. Появява се обаче проблем - понижаване на млечната масленост. Ниското съдържание на сурови влакнини в много младата зелена трева намалява образуването на оцетна киселина при ферментацията в предстомашията, а тя служи като предшественик за синтеза на млечната мазнина. За получаването на качествено и пълноценно мляко в този период на преходно хранене, е необходимо комбиниране с друг обемист фураж - сено, слама или силаж, до настъпване на пасищна зрялост на тревата (в летните месеци).

Зелените фуражи са добър източник на суров протеин, минерални вещества и витамини и за свинете, но те смилат и усвояват добре само много младата зелена трева. По възможност да използват зелените фуражи отделните категории свине се подреждат в следния низходящ ред: бременни свине майки, прасета с жива маса 70 - 120 кг, лактиращи свине майки, прасета за угояване над 60 кг. При малките прасенца и тези за разплод или угояване с живо тегло до 60 кг не е целесъобразно използването на зелени фуражи. Бременните свине могат да поемат например с храната си до 10 кг зелена маса.

За големите птицевъдни ферми зелената трева няма значение и приложение, но в малките лични стопанства се използва с добър успех и в значителни количества, обикновено нарязана до подходящи размери - в зависимост от възрастта на отглежданите птици.


 Да разкажем за поколенията

 

Всяко село си има история. Понякога тя е много по-наситена и интересна, отколкото миналото на големия град. Всяко малко населено място си има емблематична личност, живяла преди или сега. Вестник "BG Север" започва поредица от публикации, свързани със селата в региона. Без амбиции да бъдем изчерпателни, ще се опитаме да разкажем интересни моменти от историята на селищата през погледа на потомците, да покажем интересни снимки, да ви свържем чрез страниците вас, читателите, с уникални хора, представляващи лицето на населеното място. За да успеем да реализираме идеята, се надяваме и на вашата помощ. Пишете ни, споделете с нас малко известни факти и събития, за да можем да ги направим достояние на повече хора. Сигурно някои от вас знаят легенди и предания за родното си село, други помнят разтърсващо събитие, а трети пазят стара "колкото света" книга. Историите ще публикуваме през седмица на страницата "Агроакценти" под рубриката "Да разкажем за поколенията".

 

Еленка Радулова за историята на с. Долни Вадин

 

Прадядо й набил сина си, за да не се запише в Ботевата чета

 

Еленка Радулова е на 76 години. В Плевен от с. Долни Вадин идва и заживява през 1967 г. Неслучайно решихме да разкажем първо нейните спомени за родното й място. Селото се води Врачанска област, но историята му е много по-свързана с Плевен и селата в региона, дори и поради факта, че се намира от града на Панорамата само на 60 км, а от Враца - на 100. Вече дълги години жителите на Долни Вадин искат селището да премине към Плевенска област.

Голямото земетресение през 1977 г. се оказва пагубно за миналото на Долни Вадин. Заедно с разрушените къщи (от 300 остават 15) със земята се изравнява и църквата, където се съхранявали старите книги. Днес историята е жива в паметта на баба Еленка, която разказва чутото от преди време от дядо Яким - дядото на сегашния шеф на Плевенската филхармония Ивайло Атанасов. Надълго и нашироко в зимните и летните вечери той говорел за своя баща, който бил наемател на блато в Румъния, за това как селото е успяло да оцелее по време на турското робство. За времето си дядо Яким бил доста образован и учен човек.

Село Долни Вадин е построено върху канара от сив камък. Говорело се, че именно от там бил взет материал за строежа на "Бабини видини кули" във Видин. Как обаче камъкът е бил пренесен, тъй като селото се намира в средата на Дунава - малко по-нагоре от Байкал, не се знае. Кога и от къде са дошли първите заселници на това място - също. Постепенно започнали да им викат вадачи, като така се появило и името на селото. Първоначално то било разположено на няколко километра по-надолу по реката. Носела му се славата на богато село, имало си старейшини по време на турското робство.

Разправяли са ми как веднъж на Великден по Дунава минала турска гемия, впуска се в спомени баба Еленка. Цялото село било излязло да празнува и да се весели на брега. Турците видели хубави моми, слезли, грабнали две и тръгнали нагоре по реката. Но мръкнало и те спрели да починат. Тогава по-буйните момчета отишли през нощта и убили аскеера, взели и гемията. Старейшините обаче, предусещайки последиците, накарали цялото село да си събере багажа и само за една нощ с гемията и със салове те преминали Дунава и се заселили в Румъния. На тръгване подпалили къщите, за да не остане нищо. На сутринта мястото било пълно с турски войници, които не заварили никого.

Дълги години живели българите в северната ни съседка. Стоян Шарчев, дядото на Еленка, бил на 13 години, когато се сменил пашата в Оряховския вилает, който бил централен за Северна България. Той изпратил известие на българите отвъд реката, че ако искат, могат да се върнат. Той отчитал и факта, че по този начин ще се спрат донякъде и набезите на вилнеещите кърджалии. Някои се върнали, но много останали. Дори се носели слухове, че бившият румънски комунистически лидер Николае Чаушеску произхожда именно от тези българи.

На някои от предпочелите България не им изнасяло да живеят над канарата и затова се заселили в днешното Брегаре, разказва баба Еленка. Те избягали заради това, че в Долни Вадин нямало вода - само на единия край на селото били разположени два герана. Дори и днес жителите на двете села още се шегуват и си казват, че тия, дето обичат рибата, останали на Дунава, а тия, дето ядат качамак, се заселили в Брегаре.

Историята на селото е свързана и с известния в Северна България съратник на Ботев и Левски и участник в четата на Георги Раковски монах Иванчо. След разбиването на четата той облякъл монашеското расо и тръгнал по дунавските села да подбужда населението - четял Библията и Паисиевата история. В Долни Вадин се застоял повече. През 1865 г. положил основите на местното училище. Стоян Шарчев бил на 15 г., когато се записал да се изучи и на 21 години, когато решил да се запише в Ботевата чета.

Куриери тръгнали да разгласяват, че се набират смелчаци за четата на Христо Ботев. Много мъже от селото тръгнали пеш към Козлодуй. Обаче бащата на Стоян Шарчев, който бил много ербап човек, ги настигнал и една част от тях набил и върнал. Само един - дядо Младен, успял да се скрие и да се запише. Неговата къща днес е направена на музей. Така Стоян Шарчев не успял да се сражава рамо до рамо с Ботев, но по-късно се прочул като един от най-големите шивачи на касаци (дълги шаячни елеци) в цяла Северна България.


 СПОРТ


Волейбол

 

Момичетата на Виолета Антонова се разминаха с медалите

 

Страница подготви Любомир ПЕТКОВ

С две загуби с по 1:3 гейма плевенските волейболистки отстъпиха третото място в първенството на момичетата на националния селекционер Мирослав Живков от тима на Славия Жар компютърс. Демотивирани след загубения полуфинален плейоф от Левски Сиконко, плевенчанки продължиха черната серия в собствената си зала и срещу белите. Все пак в началото на мача волейболистките на Спартак не подсказаха с играта си, че ще рухнат на собствен терен. Те имаха инициативата в първия гейм и спечелиха с 25:21. Още в началото на втората част обаче се заредиха грешки при посрещането и слаб начален удар, което даде солиден аванс на славистките. Те не изпуснаха значителната преднина в резултата и изравниха геймовете след 15:25. Треньорката на Спартак 96 Виолета Антонова се опита с няколко смени да даде импулс в играта на своите, но усилията на плевенчанки не стигнаха да си върнат предимството и в крайна сметка възпитаничките на Мирослав Живков взеха и третия гейм с 25:21.

Най-оспорвана беше последната част в този двубой. Плевенските волейболистки се хвърлиха да обръщат резултата и той се движеше точка за точка. В решителните минути обаче домакинският тим показа старата си слабост да губи самочувствие и гостенките успяха да измъкнат победното 25:23.

Спартак 96: Нинова, Николова, Клатурова, Тодорова, Ненчева, Ставрева (Стрезова - либеро, Дакова, Антова).

Славия: Луканова, Бояджиева, Иванова, Йорданова, Филипова, Найденова (Аброскина - либеро, Петрова).

Съдии: Костадинов и Цеков

Втората среща във финалния плейоф на женското първенство в София много приличаше като развой на първия мач в Плевен. Спартак отново тръгна по-добре в двубоя и взе първия гейм с 25:19. Във втората част плевенчанки отново се огънаха в края и допуснаха славистките да изравнят резултата след 25:22 в тяхна полза. В следващите два гейма плевенчанки рухнаха окончателно и загубиха последователно с 18:25 и 13:25. Така Виолета Антонова и нейните момичета отстъпиха от миналогодишните позиции в шампионата, когато взеха бронзовите медали. Сега пред волейболистките на Спартак 96 стои целта да заемат едно от призовите места в турнира за Купата на България, който започва непосредствено след края на първенството.


Борба

 

Николай Гергов взе европейска титла

 

Изграденият в плевенската школа борец Николай Гергов взе първа титла от голям шампионат на състоялото се във Варна европейско първенство в класическия стил. Гергов е спечелил редица титли на юношески първенства като плевенски състезател, след което той премина в столични клубове. На финала в категория до 66 килограма Николай Гергов срази бронзовия медалист от европейското първенство за юноши Кристиан Фетцер (Германия) с 2:0 части (8:0, 2:0). Българинът започна агресивно и само за 38 секунди приключи първата част, след като набра 8 точки, достатъчни за технически туш. Във втората част Гергов взе два пъти по една точка за 2:0 и триумфира със златото. Това е първи медал в неговата кариера при мъжете. Досега най-доброто му класиране бе четвърто място на европейското първенство в Истанбул преди четири години. След като се окичи със златния медал, Николай Гергов каза: "Безкрайно съм щастлив, защото това е първото ми отличие от голямо първенство, и то титла. Бях много добре подготвен и уверен в силите си. До последно не загубих надежда, че ще стъпя на европейския връх.

Най-трудно ми бе на четвъртфиналите срещу миналогодишния европейски шампион Армен Варданян от Украйна. Хусамадин Раджабов, когото надвих на полуфинала, си служеше с непозволени методи. От него ми е тази синина и подутина на дясното око.

На финала вече бях в стихията си и нямаше сила, която да ме спре. Германецът Кристиан Фетцер бе най-лекото препятствие."


Баскетбол

 

Спартак (Пл) с тежка серия в първенството

 

Баскетболистите на Спартак (Плевен) излизат утре, 23 април, от 15,30 ч. срещу втория във временното класиране ЦСКА в поредния кръг от шампионата. Досега плевенчани нямат победа в мачовете срещу армейците за първенството. И в този двубой наставникът Цветан Антов няма да може да разчита на играещия помощник-треньор Петър Петров, който контузи дясната си ръка и още не е възстановен. Още по-сериозна е травмата на младежкия национал Цветослав Острев, който вероятно ще пропусне оставащите кръгове до края на първенството. Без тях плевенчани не успяха да направят изненада в миналия кръг, когато гостуваха на шампионите от Лукойл - Академик. Тимът на Тити Папазов беше лишен от капитана на националния отбор Тодор Стойков, който се възстановява от операция. Въпреки това шампионите не дадоха никакъв шанс на гостите от Плевен. Без Тодор Стойков и Аджани Уилямс, който напусна отбора, домакините започнаха силно двубоя и до края на мача не допуснаха разликата в резултата да бъде стопена от Спартак. Крайното 76:62 дойде след една безобразно слаба първа четвърт за плевенчани, в която те отбелязаха едва 9 точки срещу 22 за Лукойл. Подобна беше ситуацията и след полувремето, когато възпитаниците на Тити Папазов отново увеличиха оборотите и затегнаха защитата. Силно се представи Симеон Найденов, който реализира 18 точки.

Добър мач направиха и Бойко Младенов (13 точки и 9 борби) и Ламонд Джоунс (12 точки и 9 борби). За Спартак (Плевен) на ниво се представи единствено Хрисимир Димитров с 26 точки и 12 борби. Илия Станков имаше лош ден в стрелбата и остана с 11 точки. След предстоящото гостуване утре на ЦСКА баскетболистите на Спартак предстои да срещнат в сряда от 18 ч. своите конкуренти за третото място от Черно море Интерком груп. Тази среща обаче няма да промени класирането в първенството, тъй като след няколкото загуби на Спартак варненци успяха да натрупат значителен аванс в таблицата.


Децата на "Петромакс" добри и на кикбокс

 

Децата на плевенския карате клуб "Петромакс" се представиха отлично в двустранната среща по кикбокс с отбора на столичния "Иккен". Участие в срещата, която се проведе в неделя в София, взеха 22-ма малки плевенчани на възраст между 9 и 18 години, повечето от които учат в спортната гимназия "Г. Бенковски". Възпитаниците на инструктура М. Минков Режеб Асков, Любомир Недев, Илия Илиев, Цветомир Димитров, Румен Мирчев, Пламен Диков и Полина Найденова спечелиха всичките си срещи с изключително превъзходство.

Същевременно други представители на "Петромакс" участваха в XVIII международен турнир "Босфора" в турския град Истамбул. В отборната надпревара нашите отпаднаха още в първия кръг след загуба от Азърбайджан. Индивидуално плевенският национал Тихомир Андреев (кат. до 70 кг) достигна до осминафинал.

Предстои участие на 5-има състезатели на "Петромакс" в балканското първенство за деца от 22 до 24 април.


30 отбора на държавния шампионат по бокс

 

Утре, 23 април, в зала "Спартак" са финалите в отделните категории от поредния кръг на държавното отборно първенство по бокс за мъже. Домакин на състезанието е плевенският боксов клуб Спартак. Общо единадесет плевенски боксьори участват в турнира, като най-големи надежди се възлагат на национала Диян Петров в кат. 75 кг. Състезанието в Плевен е второ по ред по календара на боксовата федерация. След първия кръг в отборното класиране Спартак (Пл) заема трето място с равен брой точки с втория ЦСКА, а първи са боксьорите на Ботев (Пловдив), където се състезава плевенският възпитаник Детелин Далаклиев. В първия турнир шампион в своята категория стана само Диян Петров. Индивидуалното държавно първенство ще се проведе през месец юни в Сливен.


Плевенчанин стана първи по ориентиране

 

При младежите до 20 години Станимир Беломъжев от Север (Плевен) показа отлична форма на държавното първенство по ориентиране на къса дистанция. Състезанието се проведе в с. Радишево до Плевен.

Времето на плевенския състезател беше равно с това на шампиона при мъжете Георги Карталов от клуб Сини камъни (Сливен). При жените до 20 г. първа стана Антония Григорова. Двамата шампиони са и най-добрите наши състезатели по ски ориентиране и доказаха това на европейското първенство за юноши в Швейцария и на световното във Финландия през тази зима. Двамата са фаворити за спечелване на Парковата купа, чиито последен кръг ще се състои в Търговище на 30 април.


Нашите полицаи втори за купата "Величко Величков" по стрелба

 

Полицаите от РДВР - Стара Загора, станаха отборни шампиони на турнира по стрелба с боен пистолет "Величко Величков", който се провежда ежегодно в Плевен. В състезанието взеха участие отборите на 13 регионални дирекции на вътрешните работи. Плевенският тим остана втори в комплексното класиране. Третото място заеха полицаите от Силистра. Най-титулованата състезателка в стрелбата с боен пистолет от плевенската дирекция Лидия Петкова е трета в индивидуалната надпревара при жените. В отборното класиране при жените победител стана отборът на РДВР - Стара Загора, пред плевенчанки. В отборната класация при мъжете съставът на РДВР - Плевен, стана трети. Плевенчани се представиха на турнира в следния състав: подполковник Младен Михайлов, капитан Антон Койчев, старши лейтенант Лидия Петкова, лейтенант Христо Иванов, главен сержант Христо Иванов и Анелия Петрова.


Футбол

 

Мирослав Миронов остава въпреки черната серия

 

Плевенските футболисти практически загубиха своите шансове за промоция в елита след поражението от прекия конкурент Ботев (Пловдив). Въпреки това изпълнителният директор на клуба Васил Даскалов заяви, че ръководството ще изисква от играчите да не допускат повече грешки. Президентът Пламен Николов се закани още преди гостуването в Пловдив, че ако види някой да се пести по време на мач, ще последва прекратяване на договора. Мирослав Миронов запазва поста си на старши треньор и след злополучния мач под тепетата. След края на мача той заяви пред медиите, че има едногодишен договор със Спартак и смята да го изпълни. Още предишния кръг наставникът подаде оставка след 1:2 срещу Конелиано, но ръководството застана зад него и не го освободи. Срещу бургаския Черноморец тази седмица плевенчани нямат друга алтернатива освен победа. Пламен Николов обяви, че до изясняване на причините и виновниците за черната серия в първенството премиите са спрени и в мача срещу бургазлии основният стимул за футболистите ще бъде да докажат мястото си в Спартак. Изпълнителният директор Васил Даскалов не скри от медиите, че клубните шефове вече мислят за нова селекция и нов подход на работа с футболистите. Въпреки заплахите за чистка, плевенските футболисти не промениха особено игровия си манталитет в дербито с Ботев миналата седмица.

След първоначалното проучване домакините взеха инициативата и с два бързи гола прекършиха и последната надежда на хората на Мирослав Миронов за връщане в битката за А група. Попаденията паднаха при идентични ситуации в 37-ата и в 39 мин. Първо Йордан Минев центрира и Георги Куртев с глава засече топката, а след това Емил Урумов вкара гол-близнак на първия след подаване на Веселин Минев. През второто полувреме гостите изравниха играта, но до сериозни опасности пред вратата на Лилчо Арсов не се достигна.


 “В” РФГ

 

Белите орли изпуснаха две точки в Лясковец

 

Третодивизионният тим на Белите орли изпусна шанса си да се приближи в таблицата до втория - Монтана, преди прекия двубой помежду им в Плевен. Орлите пропуснаха куп положения срещу единадесетия в таблицата Аркус (Лясковец) и завършиха 1:1. Плевенчани имаха инициативата през по-голямата част от мача. Още в началото гостите упражниха натиск и в 3 мин. Урумов даде аванс в резултата за орлите след самостоятелен пробив. До полувремето домакините от Лясковец поизравниха играта, но не създадоха реално голово положение. Минути преди края на първа част обаче футболистите на Аркус наказаха колективна грешка в отбраната на орлите, които пропуснаха да изчистят едно безобидно центриране. През вторите 45 минути плевенчани натиснаха съперника в неговата половина, но многобройните пропуски в завършващата фаза на атаката бяха основната причина резултатът да се запази.


 ШАРЕНО


 На живо в “Бижу”

 

Графа се вдъхновява от гаджето си

 

Певецът прописа и театрална музика

 

Даниела ДОЧЕВА

Любимият не само на тийнейджърките певец Графа пак има ново гадже, научи "BG Север" лично от него малко преди участието му в дискотека "Бижу" в Плевен. Изгората му Маргарита е хореографка и има собствен балет. Тя го вдъхновява да твори и му дава спокойствие. "Важно е доверието в една връзка. Аз съм обграден от женско внимание, което е нормално да дразни момичето до мен. Сексът с Маргарита е на първо място, но се оказа, че сме много добри приятели, а това е много важно", открил той. Смята, че му е рано да мисли за по-сериозно обвързване. И оставя нещата да се развиват естествено.

Около Графа е пълно с новини. Най-новата е, че засне клип на дуетното си парче с Мария Илиева "Крадена любов", включено в новия му албум "Ако има рай". Текстът на песента е на Кирил Ампов - баща му, а музиката си е негова.

Клипът ще се завърти по ММ, а след това и по останалите телевизии само след седмица, оповести за феновете си певецът.

"Ако има рай" е пилотното парче, което дава името на целия албум само с балади. Всички текстове с изключение на три е писал Графа. "Това е една колекция, която е затваряща страница на цял етап от моето развитие. Тази година няма да издавам нищо ново като музика. Ще концертирам повече. Радвам се, че направих общ проект и с Теодосий Спасов", каза за читателите на "BG Север" още той.

Тиражът на албума "Ако има рай" е изчерпан, което го прави най-продаваното попзаглавие в момента. Явно и критиката оцени парчетата в него. Тази година Графа взе 4 награди - за изпълнител и за песен на телевизия ММ и за текст и за албум на BG радио. Това признание дойде след дълги години труд и е абсолютно реално, коментира той.

В "Бижу" Влади Ампов пя на живо, както винаги. Той се появи пред нетърпеливите си фенове към 1 часа през нощта. Още в 9 ч. обаче беше в дискотеката, за да пробва микрофона си. "Винаги държа да пея на живо. Рискувам да не се представя добре понякога, но го правя. Прекалено много се пее на плейбек, а това е тъпо", убеден е той.

Графа никога не се прави на звезда и много хора се домогват до него с нечисти намерения. Затова през последните години е затворил кръга на приятелите си и не допуска случайни хора. Малко е като вълк единак. Такъв е и в работата си. Той може би е единственият български музикант, който си прави всичко сам в аудио отношение. Влиза в собственото си звукозаписно студио и не излиза от него, докато не се получи това, което си е наумил.

Певецът много се дразни от писанията на жълтата преса. "Има адски много завист и злоба в хората. Много е кофти, когато някой си изкарва хляба с писане на лъжи. Чувал съм какво ли не за себе си - че съм пребил баща си, че съм наркоман, че имам извънбрачни деца, че съм гей. Гадно е, защото хората четат и вярват", не крие възмущението си Ампов младши.

Една от сбъднатите мечти на Графа е композирането на театрална музика. Написал я за комедията "Ръгби", която вече трети месец се играе в Народния театър. В бъдеще иска да пише и филмова музика.


 Притча за медийни шефове

 

Двете плевенски П

 

Живели в Плевен две представителки на най-древната професия, и на двете (дали случайно или не) имената им започвали с П. На едната сутеньорът бил чак в Русе, но това не му пречело дистанционно да управлява своята труженичка, макар и на посоки. Другата пък сама си била сутеньор, т. е. посредник.

По-възрастната преди години сменила тоталитарното си име, купила си и ново апартаментче на ул. "Д. Попов", но после сводникът й го взел. Колежката й се установила на още по-престижно място - на Старата главна.

Докато били все още млади, макар и да не се отличавали с професионализъм, клиентите сами ги търсели. Двете П уж се правели на конкурентки, но се договаряли за цените и яко одирали кожите на мераклиите да бъдат обслужени от тях.

Годинките обаче се трупали, дамите увяхвали, нищо ново от занаята не научавали, а и малкото, което можели, вече правели все по-трудно. Бившите им клиенти вече не искали дори да ги погледнат, камо ли да си плащат за анемичните им услуги.

Двете плевенски П едва свързвали двата края и били принудени да разтварят краката си за жълти стотинки пред всеки грозник и мошеник, който нямал никакъв шанс пред другите.

Докато накрая лошата слава на двете П ги направила съвсем нежелани и незабележими и те умрели от глад.

Поуката:

Дори и в проституцията трябва да има поне малко морал и уважение към професията.