Брой 15                                                    

15 - 21 април 2005 г.


 РЕДАКЦИОНЕН КОМЕНТАР

 

Къде е плевенското лоби в медицината?

 

Плевенската болница, най-после призната за университетска, е от най-добрите в страната (ако не по оборудване, то по специалисти със сигурност), колкото и да не я зачитат софиянци. Та същата тази УМБАЛ, която обслужва почти цяла Северна България, напразно чака от години апарат (виж стр. 5), с който може да спасява живота на свои пациенти.

Срамният за Плевен въпрос е: Защо? Къде беше през това време местната управа и какво направи? Къде бяха маститият медик проф. Венко Александров и колегите му плевенски депутати от мнозинството, които досега държаха и хляба, и ножа? Да не говорим за онзи зам.-министър на здравеопазването, който всеки месец се е подписвал на ведомост за 800 (!) лева като член на директорския борд на същата тази болница. Само този, който е преживял инфаркт, знае какво означава ангиограф. Но нали никой не е застрахован?

 

Потънахме в боклуци    

 

Найлонови торбички разцъфтяха по дърветата


 ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


Читалище "Съгласие" спусна черни знамена, библиотеката стачкува

 

Настоятелството сезира съда заради незаконно орязаната субсидия

 

Даниела ДОЧЕВА

Читалище "Съгласие" е в траур. Огромни черни знамена висят зловещо от прозорците на сградата. Вратите са запечатани. Библиотекарите стачкуват. "Подкрепете ни в протеста срещу посегателството на посредствеността и безхаберието", призоваха читалищните дейци гражданите чрез подписка в защита на най-стария културен институт в града.

Драмата около неговото оцеляване се завърза на 12 април, когато комисията за разпределяне на годишната субсидия за читалищна дейност оряза с 53 443 хил. лв. първоначално одобрената от Министерството на културата и общината сума 128 хил. лв. След като стана ясно, че този акт е незаконен, тъй като е в разрез с механизма за разпределяне на субсидията, градоначалникът Найден Зеленогорски върна решението за преразглеждане. Още тогава "BG Север" единствен забеляза, че едва ли нещо ще се промени, след като комисията е в същия състав. Прогнозата ни се сбъдна - същите хора гласуваха същото решение. Сред малкото възпротивили се е председателят Панко Генов, който е финансист и е наясно, че съкращаването на бюджета ще обрече "Съгласие" на гибел, и юристът, който пък знае, че има явно нарушение на закона, оповести на пресконференция председателят на читалищното настоятелство Ивайло Атанасов.

Не може да се редуцира бюджет, който е на база миналогодишни щатни бройки - 28, които са защитени пред Министерството на културата, потвърди още след първия скандал и Антоанета Гинина, директор "Регионална политика" в Министерството на културата и туризма. Тя допълни, че "такова чудо няма никъде в България". И наистина тези ежегодни сбирки приличат повече на махленски свади, отколкото на диалог между интелектуалци. "Аз ще гласувам за 20 щатни бройки на "Съгласие", те да си се размножават ако искат до 100", каза Михаил Шишков, шеф на читалище "Развитие". Това е цинизъм, коментира Атанасов. Негова проверка показала, че бюджетът на градските читалища за 2003 и 2004 година се е вдигнал с 20%. Единствено този на "Съгласие" е намалял.

Атанасов алармира, че решението на комисията обрича не един, а два културни института на безпътица. Ако читалищното настоятелство вдигне наема на Плевенската филхармония 5 пъти, както е решено, тя ще остане на улицата. Библиотеката с 230 хил. тома литература, с основание наричана "градска", ще бъде затворена - с такова съкращаване на щата просто няма да има кой да я обслужва. Няма да се състои премиерата на балета "Куклената фея", за която месеци наред се готвят 120 деца под ръководството на Виолета Радева, школа "Колорит" затваря врати и т. н.

Ако общинската администрация не вземе някакви мерки, отиваме на съд, категоричен е Атанасов, който вярва в правосъдието и не се съмнява, че "Съгласие" е в правото си.


Белене

 

35-годишен юбилей чества СОУ "Димчо Дебелянов"

 

35 години от своето създаване ще чества СОУ "Димчо Дебелянов" в Белене. Тържествената церемония ще се състои на 29 април 2005 г. в салона на читалището, информират от училището. За отбелязване на годишнината е предвидена богата програма, която започва на 19.04.2005 г. с обявяване на резултатите от конкурсите, свързани с юбилея и откриване на фотоизложба в училището.

От 16,00 ч. на следващия ден ще бъде открита ретроспективна художествена изложба, а от 17,00 ч. ще се състои литературно четене на ученици творци. Среща с поета Георги Константинов е предвидена за 21 април от 17,00 часа. Републиканският турнир по футбол за момичета ще се проведе на 22 април, събота, от 9,00 и 14,00 ч. и на следващия ден от 8,30 ч.

Международната надпревара по хандбал за момичета на 25 април е с начален час 13,00. Очакваната от всички ученическа дискотека е предвидено да започне в осем вечерта. На 27.04.2005 г. от 10,00 ч. ще се състои официалната церемония по освещаване на училищното знаме. Спортно-развлекателното шоу в същия ден е от 10,30 ч.

Спектакълът "Тихата победа на поета", подготвен от театралната трупа на СОУ "Димчо Дебелянов" с ръководител Георги Габровски ще бъде представен пред началния курс на 28 април от 11,00 ч. Два часа и половина по-късно ще бъде даден стартът на 35-ата лекоатлетическа щафета за купата на училището.

Най-тържественият ден - 29 април, ще започне с театеатралната постановка, която този път ще наблюдават учениците от V до XII клас, началото е 11,00 ч. Срещата на поколенията е от 14,00 ч., а официалното честване на юбилея и представяне на спектакъла пред гостите е от 18,30 часа. "BG Север"


Жълтия пак обяви стачка в затвора

 

Валентин Георгиев - Жълтия отново гладува в плевенския затвор. Това става ясно от негово писмо до редакцията на "BG Север". Както е известно, Жълтия е обвинен за поръчител и подбудител на шест взрива в Плевен през 2000 година.

Аз съм невинен и стоя в затвора повече от три години без съд и присъда, пише в писмото Георгиев. Той твърди, че вече е излежал минимума за престъплението, в което е обвинен. От писмото ставя ясно още, че срещу него нямало доказателства, нито пък някой от свидетелите го посочвал за подбудител на взривовете. Задържаха ме, но взривовете в Плевен не спряха, подчертава Жълтия. Според него има редица нарушения от страна на следствието и на прокуратурата, които обаче не се вземат предвид от съда. Новият обвинителен акт е всъщност старият - без доказателства и със същите пропуски и процесуални нарушения, смята Георгиев. Той твърди също, че е задържан заради поръчка и заради отношението, което има към него бившият директор на РДВР - Плевен, Валентин Цоновски. Съдът отказва да разпита двама свидетели, пише още в писмото.

Отново Валентин Георгиев посочва тежкото си здравословно и семейно положение. Той разполагал с медицински експертизи и пълна документация. Накрая Георгиев обявява, че ще сезира НС, президента, ВКС, ВСС, Министерство на правосъдието и европейските съдилища заради престоя си в затвора без присъда.  "BG Север"


Американци се срещат със земеделци

 

Проектът "Подобряване на достъпа до кредити на производители и преработватели на земеделска продукция" бе представен в началото на седмицата на международна среща, организирана от Американския департамент по земеделие (АДЗ), областната служба за съвети в земеделието, ОД "Земеделие и гори" и община Плевен.

За участие бяха поканени над 50 потенциални кредитополучатели - дистрибутори, производители на селскостопанска техника и продукция. Проектът бе разяснен от неговия ръководител - Чарлз Ерцингер, и от Брайън Гогин, представител на АДЗ към посолството на САЩ в България. Банките от своя страна представиха своите кредитни пакети в областта на земеделието. "BG Север"


Драма

 

Награждават победителя в конкурса "Иван Радоев"

 

Днес, 15 април, от 19,30 часа в плевенския театър ще бъде обявен победителят в Третия национален конкурс за българска драматургия на името на Иван Радоев. Той е избран сред номинираните 10 пиеси, които ще бъдат издадени по традиция в сборника "10". Материалното изражение на Голямата награда е 2 000 лв., освен нея ще бъде връчен и плакет, дело на Георги Чапкънов. Отличената пиеса от журито в състав Панчо Панчев - драматург, и театроведите Димитър Чернев и Александър Жеков ще бъде поставена на плевенска сцена. Още две поощрителни награди по 500 лв. са предвидили организаторите, като едната е за куклена пиеса.

"BG Север"


Справочници за кандидат-студенти в УБ "Хр. Смирненски"

 

Библиотека "Христо Смирненски" вече разполага със справочниците за кандидат-студенти за учебната 2005/2006 година, съобщиха от културният институт. Всеки желаещ може да направи справка за изпитите и специалностите в 24 висши учебни заведения в страната. За все още неориентиралите се от изключителна полза ще бъде новият общ справочник.

Кандидат-студенстките помагала са на разположение в читалнята на централната сграда на библиотеката. В отдел "Чужди езици и изкуство" всеки може да разгледа рекламните материали на отделните вузове. "BG Север"


Местните царисти доволни, че ще ги води Милен Велчев

 

Милен Велчев е най-достойната кандидатура за водач на листа сред всички излъчени политици, включително и от другите политически сили, заяви специално за "BG Север" областният координатор на НДСВ в Плевен Яни Костадинов. Той изрази задоволството си от избора, според него финансовият министър в правителството на Симеон Сакскобургготски е един от най-кадърните хора в държавата и вече е заслужил лидерството си в царската партия.

Както стана ясно през седмицата, Милен Велчев освен в Плевен ще води жълтата листа и в Пловдив. "BG Север"


Експозиции

 

Откриха две изложби само за 2 часа

 

В един и същи ден (вторник) в разстояние на два часа 7 плевенски художници откриха две изложби тази седмица. Едната съвпадна с началото на Експото. Петър Мичев, Хинко Хинков, Петко Петков и Илия Милков (снимката вляво) гостуват с по четири свои нови творби в кафето на ХГ "Илия Бешков", представени от "Галерия 13". Нейният шеф Никола Попов напомни на събралите се ценители, че и четиримата автори не се нуждаят от представяне: "Педро превзе Щатите, Петко Петков ходи в Париж и показа, че не отстъпва по нищо на художниците в градинката на Монмартър. Хинко е доказал същото във всички страни, които е посетил. А Илия Милков като гръмовержеца Зевс стои на своя връх и казва: "Който иска да ме види, да заповяда при мен."

Само час по-късно Общинската галерия се оказа тясна за почитателите на други трима майстори на четката - председателя на плевенското дружество на художниците Иван Велчев - Йово, Валентин Колев и Милко Божков (снимката вдясно). "Миналата година беше първата ни обща изложба. Дадохме си дума, че всяка година ще се показваме тримата приятели от студентските години. Професор Валентин Колев живее в София, Милко Божков във Варна. Решихме, че Плевен е по средата и е подходящо място за среща", каза Йово.

Тримата не са обединени предварително от обща тематичност, ангажираност, привързаност. Творили са на свободни теми - кой каквото иска, и с предпочитани техники. Провокацията била една картина от три части. Разбират се само за точен формат - 0,40 м на 0,40 м. Всеки от авторите прави една част от този триптих, без да знае какво рисуват другите двама. Като се събират, сглобяват крайния резултат. Тримата художници се представят с по 12 работи. Догодина през април - да сме живи и здрави, ще ни видите пак, обеща Йово пред многобройните си колеги и приятели, препълнили Общинската галерия.

За първите зографски опити и творческия и житейски път на тримата живописци четете подробно в следващия брой. "BG Север"


 КОНФЛИКТИ


 

Убиецът - как да го познаем

 

Разказва престъплението си, за да освободи напрежението

Поръчковите екзекутори са хладнокръвни и алчни

 

Поля ТОМОВА

Убийците търсят начин да разкажат за престъплението си и обикновено го правят до едно денонощие след извършването. По този начин те освобождават напрежението и натоварват своите близки с ужасната си тайна, твърдят криминалистите.

Това се отнася за битовите убийства, които са много повече от поръчковите. В Плевен от няколко години се запазва една и съща бройка на този тип престъпления - между 8 -12 годишно. В повечето случаи убийствата се извършват след стабилни запои. Често след като премине алкохолното опиянение, човекът изобщо не знае, че е отнел нечий живот, разказват полицаи. Битовите убийства са по-лесни за разкриване, при тях мотивът е от особено значение. Открие ли се той, престъплението е разкрито на 90 процента. Част от битовите убийства обаче са изключително жестоки - в тях човекът проявява най-низките си страсти. Садистичната наклонност е характерна тогава, когато между убиеца и неговата жертва е съществувала връзка.

Разказването на престъплението до 24 часа след неговото извършване е част от характеристиката на убиеца. Това обаче помага извънредно много на криминалистите, тъй като близките често не могат да понесат тежката тайна и я споделят с полицаите. Нерядко го правят и от страх, че те могат да бъдат следващата жертва. Такъв е случаят и с двойния убиец Илиан Антонов - Главата, който умъртви изключително жестоко жена и таксиметров шофьор миналата година. Илиан среща жената късно вечерта и я пребива с кол и юмруци, защото го напсувала. След зверството той се прибира, но пак излиза - отива до трупа и забива в гърлото на убитата дървен кол. Дългогодишни полицаи разказват, че за пръв път виждат такава жестокост и садизъм. Дни по-късно Илиан пробожда над 30 пъти свой познат, таксиметров шофьор, само защото му казал, че няма намерение да го чака половин час. След второто убийство Главата разказва на две свои приятелки какво е извършил. Момичетата обаче били сигурни, че той ще посегне трети път и че жертвата ще е една от тях. Затова отиват в полицията и разказват всичко. При разпитите Илиан Антонов е описал съвсем хладнокръвно и с всички подробности зверствата си, споделиха криминалистите. Като че ли отново и отново искал да изживее престъпленията си... Полицаите са сигурни, че двойният убиец е щял да отнеме трети живот, ако не е бил заловен.

Битовите убийства се извършват от хора с нисък социален статус, обикновено от най-низшите прослойки на обществото, от хора с примитивно поведение, необразовани.

Не така стоят нещата обаче при поръчковите екзекуции. Такова престъпление се разкрива изключително трудно, споделят полицаите. То се подготвя предварително месеци наред. Килърът много рядко има допирни точки с жертвата. В България вече се практикува моделът, при който поръчител и наемник не се срещат и не се договарят пряко, а се използва посредник. По този начин, дори физическият убиец да бъде заловен, той не знае за кого точно е работил. Нерядко се стига и до ликвидиране на килъра, ако има опасност той да попадне в ареста.

В Плевен има едно разкрито поръчково убийство - на Величко Тодоров - Гото. Заловени са и наемникът - Георги Матев, и поръчителят - Христо Атанасов - Тепето. За поръчката килърът е получил 2 000 лева и лека кола. Предишният ден поръчителят Атанасов му показал обекта и Матев го разстрелял.

Днес килърите са много по-добре подготвени - стрелят в главата, използват оръжия с изтрити номера, не оставят отпечатъци, косми или други следи. Митът за руски или хърватски наемници вече е минало. В България същестуват професионални убийци, категорични са криминалистите.


Доц. д-р Мария Александрова:

 

Лошият климат в семейството засилва склонността към агресия

 

Даниела ДОЧЕВА

Вече 34 години доц. Мария Александрова, шеф на клиниката по зависимости в Плевен, прави съдебни експертизи. Работата й постоянно я сблъсква с ужасяващи убийства, дело на напълно нормални хора.

Науката смята, че никой не се ражда потенциален убиец. Дори да има фамилна обремененост. Наследствеността безспорно има водещо значение, но не определящо.

За да се формира човек като убиец обаче имат роля много фактори - характер, семейна среда, общество.

Има хора, които така са структурирани като характер и личност, че са студени емоционално. Те са безсърдечни - не обичат другите и не се нуждаят от тяхната любов. Били са дефектно оформени в най-важния период - до 18 години. Расли са с родители, които не са ги подкрепяли емоционално, не са се опитвали да ги оформят като личности със съответната ценностна система. Най-важно е тази емоционална връзка да я има по време на пубертета, а точно тогава нещо се случва и децата се отдалечават от родителите си. Те не могат да общуват спонтанно с тях и попадат под негативното влияние на средата - цигари, алкохол, наркотици.

Неблагоприятният климат в семейството засилва склонността към агресия, докато в някакъв момент на съвпадение на фактори тя се отприщва и такива хора извършват ужасни престъпления, без да съжаляват за това, сочат данните от практиката на доц. Александрова. Не е изключено при съчетаване на неблагоприятни обстоятелства всеки да се превърне в убиец. Един от факторите много често е алкохолът, който засилва агресивността, маха всички задръжки и става т. нар. късосъединителна реакция в мозъка. При нея човек изобщо не се опитва да претегли мотивите "за" или "против" някакво действие. Просто под влияние на афекта решава да прави нещо и го прави.

Една от последните експертизи, които доц. Александрова прави, е през зимата на 2004 г. на двойния убиец Илиан Антонов. Той е завършил спортната гимназия и всява респект с мощното си телосложение. Майка му 14 години е работила в Германия, като е прекарвала там поне по 6 месеца годишно. Бащата е бил алкохолик, който системно е пребивал сина си и жена си, която се е спасявала в чужбина. Илиан обаче не е можел. Това момче, лишено от майчината обич и грижа в най-важния период от живота си, е оставено да живее с баща си, с който не е имало никаква емоционална връзка и когото е мразело. Той израства като човек, който мрази света, подсъзнателно може би, анализира психиката му доц. Александрова. Илиан израства по думите на психиатърката като анестезен човек (безчувствен). Компенсаторно на подсъзнателно ниво той е страдал от това, че не е бил обичан, че майка му я няма. Така свръхчувствителността и липсата на майчината любов са се трансформирали в безчувственост към страданието на другите.

За убийците много важна е конституцията, т. е. телесната структура. Австрийският психиатър Кречмер прави описание на класическия тип убиец - с масивно костно-мускулно телосложение, къс врат, не толкова добре развит мозък. Илиян отговаря дословно на това описание. Тези типове са епилептоидни по характер - склонни към жестокост, злопаметни, изпадат в дисфории, т. е. в невъзможност да контролират жестокостта и злобата си. Те имат мощ и сила и усещат, че трябва да разтоварят тази енергия някъде. Но не са болни хора в тесния смисъл на думата. Психиатрите ги наричат емоционално неустойчиви или анестезно-хиперестезни, което ще рече, че са безчувствени към страданията на другите, но са свръхчувствителни ако някой ги обиди.

Масовите убийци не се различават като психика от останалите, казва доц. Александрова. Може би различното при тях е, че всеки следващ път им става по-лесно да извършат ужасяващи за нормалните хора неща.


Доц. д-р Радка Гайдарова:

 

Съвременният килър е учтив и любезен

 

Ралица ПЕТРОВА

Съвременните психиатри и социолози смятат, че всяко едно престъпление носи отпечатъка на епохата, в която то се заражда. Социални явления като безработицата, проституцията, алкохолизмът, наркоманията са условия, които обуславят по-високата честота на агресивните прояви, твърдят специалисти. Ако преди години убийците са имали един облик, то профилът на съвременният килър е доста по-различен. Черти на коравосърдечност, липсата на самосъзнание, че е извършено нещо наказуемо или на критичност към стореното, са характерни белези на "по-предишните" престъпници, разсъждава доц. д-р Радка Гайдарова, началник клиника "Остра психоза - жени".

Този, който е отнемал живот, в миналото е бил груб и до известна степен е можело да бъде откроен в тълпата. Но не са се срещали често серийните убийци, които сега разтърсват света.

Съвременният престъпник е изключително приятен на външен вид. Учтив и любезен. Това привлича жертвите. Външният му вид по никакъв начин не препраща към възможността този човек да е способен да извърши убийство. Днешният килър има добър интелект. В повечето случаи даже над средното ниво. Той е изключително опасен, защото не е прозрачен. Изглежда нормален, един от всички. Убиецът е психически здрав. Различава се от нормалните хора по отклоненията, които се забелязват в характера му.

Като типичен пример за профил на съвременен сериен убиец доц. Гайдарова разказва случай, разтърсил Плевен преди около 15 години. Момчето било на около четиринайсет. Тогава убива първите си жертви. Удавя две деца, негови приятели, с които си играе край водоем в региона. Първоначално всички смятали, че това е нещастен случай. След време става друг инцидент, на който това момче присъства отново. И когато започват да го разпитват като свидетел, то си признава, че е извършило това и предните две престъпления. Момчето е прието с диагноза психопатия в ловешката психиатрия. Според доц. Гайдарова обаче то е било съвсем нормално. "Говорих с него. Държеше се добре - учтиво, внимателно, любезно. И до днес не мога да си обясня този дисонанс - между интелекта на личността и това, което човекът извършва в последствие", разказва тя. В ловешката психиатрия малолетния убиец престоява близо 8 години. След този период експерти преценяват, че той може да се върне към нормалния начин на живот. Няколко месеца по-късно момчето извършва ново убийство. Този път е задържано и осъдено. По време на процеса призовават проф. Темков, тогава национален консултант по психиатрия, и му задават въпроса каква е причината младежът да извърши тези престъпления. Професорът отговорил, че и той се пита същото.

Ще дойде време, когато ще се намери ключът на загадката - какво кара един човек да бъде толкова агресивен, коментира доц. Гайдарова. Престъплението не е свързано само с биологията на човека, а и с различни социални фактори. Например средата, в която израства. Не винаги тя е хармонична. Важен е примерът на околните, възпитанието, смята доц. Гайдарова. Според нея съществува тенденция към намаляване на възрастта на убийците. И последните случаи в България са показателни за това. До известна степен към агресия провокира липсата на контрол и цензура върху предаванията по телевизията. "Това да убиеш и да разфасоваш, може да го видиш само по филмите. Подобни случаи преди или са били крити, или не ги е имало. Но аз в моята практика, която не е малка, не съм срещала подобно нещо", казва доц. Гайдарова.

Агресията е много близка като проява до мрачното настроение.

Никой не може да каже кога един човек ще се окаже способен да извърши престъпление. Кога в него нещо ще се "пречупи", за да посегне на нечий живот, вместо в конкретната, провокираща ситуация да се опре на разума.


 Плевенските загадки

 

Случаят с Австралиеца се влачи вече девет години

 

Еми СТАЛЕВА

Като предумишлено, извършено с особена жестокост и по мъчителен за жертвата начин определиха магистрати убийството на Петко Делев, извършено през август 1996 г. до асфалтовата база край Плевен. Тримата килъри първо удушили жертвата с въже, после многократно скачали върху корема и гръдния кош на трупа, което предизвикало сериозни разкъсвания на вътрешните органи, е посочено в съдебно-медицинската експертиза. Съдебният процес по случая все още не е приключил.

Драматичната предистория на кървавия екшън се развила преди около десетина години. Тогава Петко, който от доста години живеел в Австралия, се запознал с Ивайло Върбанов и Асен Стоянов. Новите му познайници споделили, че имат желание да заминат за страната на аборигените. Бай Петко, както го наричали, приел присърце идеята и тримата пристъпили към действие.

Делев сключил фиктивен брак с приятелката на Асен, за услугата заговорниците му обещали 10 хил. долара, е записано в съдебните архиви. "Младоженците" заминали за Австралия, там мнимата съпруга на бай Петко получила гражданство и пречките за емиграция пред приятеля й Асен отпаднали.

По-късно към заверата бил привлечен и Никола Николов, на когото било обещано срещу помощ при убийството на Делев да получи документи за Австралия, стана ясно по време на процеса.

Според версията на Никола Николов през 1998 г., когато той бе заловен и осъден на 16 години затвор, главен виновник и извършител на убийството е Асен Стоянов. Последният бе издирен от Интерпол, а на 11 февруари 2004 г. бе екстрадиран от Нова Зелендия. Плевенският окръжен съд тогава постанови мярка "задържане под стража". Ивайло Върбанов все още е в неизвестност.

На 6 април тази година съдът постави Асен Стоянов под "домашен арест". Процесът бе отложен за юни, защото от призованите 20 свидетели се явиха само двама. Единият от тях бе вече осъденият Никола Николов, който промени показанията си от процеса през 1998 г. Според твърденията му те били изтръгнати с насилие. Той се закле пред магистратите в съдебната зала, че главният виновник за разигралият се кървав екшън е Ивайло Върбанов, който бил "човек с връзки и пари". Николов очаквал последният да му помогне да избегне правосъдието, затова преди години дал неверни показания. Свидетелят обясни, че Асен Стоянов няма вина за случилото се, по време на кървавата драма той бил много изплашен и не участвал в убийството.


 ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


БСП тръгва към властта като рицарите на крал Артур

 

Форумът на столетницата разчупи традиционните партийни рамки

 

Любомир ПЕТКОВ

Редовното заседание на 45-ия конгрес на БСП излъчи много повече от очакваните послания. За наблюдателите, свикнали с традиционните политически форуми и с традиционната риторика, конгресът на социалистите беше изненада. Най-очакваната реплика безспорно беше "Готов съм да бъда премиер" и очакванията бяха тя да бъде изречена от един точно определен човек. Тук изненада нямаше - човекът е Сергей Станишев, репликата излезе от него и всички го разбраха. Станишев сложи точка на медийния дебат за бъдещия ляв премиер горе-долу по същото време, когато преди четири години сегашният министър-председател Симеон Сакскобургготски направи своята заявка за властта с прословутото изказване за осемстотинте дни. Докладът на председателя на ВС на БСП от конгреса със сигурност ще се помни още дълго време, както и обещанието на Сакскобургготски, още повече ако левицата състави кабинет и негов премиер стане именно Сергей Станишев. Приликите между посланията на Станишев и Симеон обаче свършват дотук. Единственото внушение, което може би се повтаря, е усещането за съдбовност, което излъчваше заседанието на конгреса на БСП в Пловдив. Организацията на форума и посланията на участниците съдържаха редица нови за българския политически живот елементи, които прибавиха още доста към целенасочено изграждания модерен имидж на социалистическата партия.

 

Кръглата маса

Левите имиджмейкъри намериха подходящ повод да изведат по убедителен начин предизборния лозунг на БСП и коалиция: "Един за всички, всички за един". За пръв път политическа партия в България зачеркна дистанцията между ръководството и редовия актив. Кръглата зала и подредбата на делегатите и гостите в отделни лъчове носят историческата символика, свързана с Крал Артур и рицарите от Кръглата маса. Нетрадиционното разположение е и знак за диалогичността на партията и демократичния принцип на равнопоставеност между съидейниците. Посланието е ясно - социалистите залагат на рицарската доблест и на мъжката дума. Следвайки именно тази логика, предизборните стратези на БСП са избрали и мускетарския девиз "Един за всички, всички за един". Мултимедийните ефекти и футуристичната визия на мястото, където се проведе конгресът, пък бяха онази връзка с бъдещето, на която БСП като 100 годишна партия особено държи.

 

Песента

Другият емблематичен знак на БСП към избирателите беше "Моя страна, моя България". Емоционалното въздействие на станалата вече химн на червените песен и митичният ореол на легендарния изпълнител Емил Димитров ще останат безспорни и за най-крайните политически опоненти на левицата. Така социалистите заявяват ясно: "България за нас е над всичко". Казано по начина, по който това стана на конгреса на БСП, такова политическо послание има сериозен шанс да бъде разбрано от хората. СДС в силните си години в началото на прехода за пръв път облече в музика своите предизборни послания и постигна успех. Сега БСП е на път да направи това още по- убедително.

 

Участниците

Социалистите излязоха от традиционната форма и по отношение на участниците в конгреса на партията. Само появата на лидера на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев на форума говори достатъчно за едно ново отношение на структурите на гражданското общество към БСП. Това, че лидерът на КНСБ Желязко Христов, представителите на дипломатическия корпус, гостите от интелектуалния елит и бизнес средите бяха дошли да чуят как БСП ще управлява страната, ако дойде на власт, само по себе си създава внушението за съпричастност и готовност за взаимодействие. Поканата за участие към представителите на коалиционните партньори, към участниците в местната власт от левицата, към местните ръководства на БСП и кандидатите за народни представители одушеви потенциала на социалистическата партия да управлява през следващите четири години. Червените успяха да парират с този ход критиките за липсата на човешки ресурс и отсъствието на обществена подкрепа на лявата идея.

В същото време на конгреса не беше поканен нито един лидер на политическа сила извън Коалиция за България, макар че досега партиите у нас имат практиката да канят на своите важни мероприятия некоалиционни политици. По този начин висшето ръководство на столетницата подкрепи позицията си, че коалиционни диалози ще се водят само на базата на общи политики, а не чрез демонстрации на топли отношения.

 

Лидерът

Сергей Станишев постигна две важни неща със своята изява на 45-ия конгрес. Лидерът на БСП показа нова увереност и отстоя тезата, че България се нуждае от ляво управление, за да влезе подобаващо в ЕС.

Станишев не просто каза, че е готов да бъде премиер, но и че съзнава отговорността, която поема. Думите, които ще продължават да звучат в публичното пространство, са от последната част на доклада: "Лично за себе си смятам, че съм длъжен тук и сега, пред най-висшия партиен форум, да заявя: Ако постигнем категорична подкрепа от хората на България, аз поемам моята лична отговорност за управлението на страната. Естественият кандидат на партията, която се очаква да спечели изборите, е нейният лидер." Общественият интерес към тази фраза е обясним. И преди конгреса Сергей Станишев обявяваше нееднократно, че обществото трябва да очаква неговата кандидатура за премиер, но никога досега лидерът на БСП не си позволи да излезе от рамките на политическата позиция, която заема в момента. Медиите дълго се опитваха да го изкушат да започне да се държи като предопределения наследник на премиерския стол. Станишев не допусна тази грешка, а точно подбра момента, когато има налице всички аргументи, че е готов да управлява страната.

Истинското съдържание на посланието на Станишев се заключава в думите: "Поемам ангажимента да представя пред партията и обществото силен, отговорен, професионален и компетентен управленски екип." Аргументи за увереността на Сергей Станишев станаха онези проекти, чиито основни параметри са в основата на Програмата на БСП за управлението на РБългария за периода 2005- 2009 г. Неслучайно акцентите от програмата бяха основна част от изказването на Станишев. Аргументи за увереността на социалистическия лидер бяха и хората, събрани в залата, които с участието си в политиката на БСП заявяват готовност да станат част от управлението на страната след изборите през юни. Така заявката на Станишев за властта прозвуча като осъзната отговорност, а не просто като политическа амбиция.

Второто важно послание, което прозвуча от доклада на председателя на ВС на БСП, се съдържаше в заключителните думи:

"Нещастието на детето, което не ходи на училище, защото родителите му не могат да купят учебници и храна, е наше нещастие! Възмущението на младежа, който обикаля безплодно в търсене на работа, е наше възмущение! Мъката на болния, на когото е отказано ефективно лечение, е наша мъка! Страданието на пенсионера, който гладува и не може да си купи лекарства, е наше страдание! Същностната, исконната ценност на левицата навсякъде по света е човешката взаимопомощ и солидарност!" Тази емоционална част от изказването на Сергей Станишев направи връзката между идеята за общото излъчване на партийния форум и конкретното политическо внушение, че именно БСП е социалната партия, която е съпричастна с проблемите на хората. Така социалистите тръгнаха към предстоящата предизборна кампания с комбинация от прагматизъм и емоция, с вече формулирани цели и с яснота по отношение на персоналната отговорност, но най-вече със сериозен потенциал за въздействие върху общественото мнение.


Делегатите от Плевен

 

Кое беше най-важното от редовното заседание на 45 конгрес на БСП?

 

Любомир АНГЕЛОВ

 

Плевенската група делегати на форума на БСП в Пловдив бе една от най-големите. Репортер на "BG Север" потърси мнението на някои от тях непосредствено след закриването на конгреса.

 

Драгомир Ванков

Най-важното за мен е, че пролича твърдата готовност на БСП да управлява успешно страната през следващите години. Заявката за управление е категорична, програмните документи са ясни и обосновани. Те подготвят реализацията на едно различно управление, социално насочено, открито към проблемите. Според мен е особено значим стремежът на БСП да наложи екипността в управлението на страната. Мисля, че по-аргументирано не можеше да се покаже готовността на БСП да ръководи успешно държавата. Оттук нататък очакванията стават големи, но БСП трябва да поеме тежестта на управлението, за да докаже, че най-правилният избор за народа е левицата.

 

Анелия Краева

Днес смятам, че БСП е готова за властта. Тя е по-смела, по-сигурна и най-вече БСП е една реформирана, модерна лява партия. Направи ми впечатление по-голямата чуваемост и към структурите на гражданското общество, и към международните партньори, и към всички българи, както и откритостта, с която БСП прави своята заявка за спечелване на парламентарните избори. Тези достойнства могат да бъдат основата на едно успешно, социално отговорно управление на страната, което да ни осигури достойно място в Европейския съюз. В доклада на председателя на ВС на БСП Сергей Станишев имаше освен чувство за отговорност и много съпричастност към проблемите на хората.

 

Ирена Николова

Важният за всички момент от заседанието на конгреса беше личният ангажимент да се натовари с отговорността за управлението на страната, който пое лидерът на партията Сергей Станишев. Изказването му беше аргументирано и очерта основните параметри на бъдещото ляво управление на страната. Едно от многото достойнства на доклада беше разбираемият език на посланията и тяхната близост до умовете и сърцата на хората.

 

Валерий Ангелов

Може би за пръв път на това заседание се представиха толкова реални факти от управленската програма. Силно се акцентира на нейната социална насоченост, което утвърждава партията като лидер във воденето на такъв тип политика. Много силно изказване направи Сергей Станишев, с много сериозен прагматичен елемент в него. Днес безспорно стана ясно, че лидерът на БСП поема пълната отговорност да заеме поста министър-председател, както и отговорността за цялото управление на страната през следващия мандат. Направиха ми силно впечатление и много стегнатите и конкретни управленски приоритети в отделните раздели на програмата. В тях има конкретика, като например намаляване на безработните с по 50 хил. души на година или социални грижи за всички деца до 6 годишна възраст и т. н. Силно прозвучаха и думите на Сергей Станишев, че никой няма безнаказано да повтаря грешките, допуснати по време на управлението на БСП през 1995/96 г. Това означава, че партията е направила своята реална оценка и съответните изводи от неуспешното управление на Жан Виденов.


Гражданите

 

Става ли Сергей Станишев за премиер?

 

Ралица ПЕТРОВА

Младостта е основното предимство на сегашния председател на БСП Сергей Станишев, което го прави добър вариант за премиерския пост, ако БСП спечели предстоящите парламентарни избори, смятат плевенчани. По-голяма част от анкетираните са на мнение, че с добър екип настоящият лидер на социалистите би се справил с предизвикателството да е министър-председател. Други, макар и по-малко, смятат, че именно младостта и липсата на опит го правят неподходящ. Но всички са категорични, че в негово лице червените са се спрели на най-добрия вариант. Не бяха малко и плевенчаните, които не пожелаха да бъдат анкетирани с аргумента, че не се интересуват от политика.

 

Павел Симеонов,

71 г., пенсионер

Много хора вече се изказаха по този въпрос. Аз какво друго да кажа? Лично според мен - да. Преди всичко, защото е млад човек. Има виждане за нещата. Убеден съм, че ако се обгради с достатъчно кадърни хора и сформира един добър екип, който да му помага, може да направи нещо. Макар че има много подмолни камъни, имам предвид от другите партии. Колкото и да е добър, другите все ще викат, че не е компетентен. Мисля, че това е лицето на БСП.

 

Даниела Цанкова,

26 г., учител по английски език

Според мен Сергей Станишев изобщо не става за премиер. Една от причините е, че е твърде амбициозен, нахъсан и млад за този пост. В неговия случай тези качества не са с положителен знак. Мисля, че и той като всички други ще се полакоми. Твърде много неща обещава и не мисля, че лично той може да се справи с тях. По принцип знам, че БСП ще спечели изборите. Те всички се изредиха, така че... Честно казано, не се интересувам много от политика, въпреки че съм млад човек и това трябва да ме засяга.

 

Стоименка Петкова,

59 г., пенсионерка

Аз обичам Сергей Станишев, защото е млад. А по принцип харесвам младите хора. Именно на тях трябва да им дадем възможност - да опитат, да видим те какво ще направят. Другите са ни ясни. Сегашният лидер на БСП е и упорит, и амбициозен. Той е най-добрият вариант за премиер, който назоваха социалистите.

 

Румен Стефанов,

40 г., безработен

Абе, става до известна степен. Честно казано, не виждам друг кой. То по принцип няма удачни личности. За всички говоря - че се напатихме вече на партии и на партийки. Виждаме, че никой нищо не прави. Преимущество на Станишев е, че е млад, ама като се замисля, той и Жан Виденов беше млад, така че вече не знам...

 

Радослава Иванова,

26 г., юрист

Не знам дали става. Не го познавам лично, за да мога да направя точна преценка. Но от това, което слушам и гледам - те няма кого другиго да издигнат. За червените това е най-удачната личност, на която могат да се спрат. Все пак е млад човек, а партията застарява.

 

Милена Михайлова,

39 г., занимава се с търговия

Аз съм изцяло за него. Мисля, че си има необходимия интелект, опит, образование. Като се има предвид, че в България вече са много малко хората, които стават за тая работа. От БСП той е най-удачният вариант. Още повече, че е млад. Не може само възрастни да поемат властта. Той като си намери подходящи съветници, ще успее.


 СОЦИАЛНО


Кардиолозите от УМБАЛ чакат с години животоспасяващ апарат

 

Ангиографът диагностицира и лекува на момента инфаркт на миокарда

 

Даниела ДОЧЕВА

Населението на Централна Северна и Северозападна България е лишено от най-съвременната кардиологична помощ. Тя се осъществява с ангиографска апаратура, която за поредна година здравното министерство не осигурява на Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) - Плевен. Въпреки усилията на директора доц. Димитър Стойков, животоспасяващият апарат остава само мечта за кардиолози и пациенти, научи "BG Север" от доц. д-р Мария Цекова (на снимката), началник на интензивното отделение в кардиологичната клиника към УМБАЛ - Плевен.

Ангиографът е жизненоважен за пациенти, получили остър инфаркт на миокарда, защото може да се приложи като метод за лечение в първите два часа от заболяването. За това време болните не могат да бъдат транспортирани до София, където има вече 7 ангиографа. Във Варна също разполагат с такъв апарат, но до там е още по-далече. Така че нуждата от ангиографски апарат в УМБАЛ - Плевен, е много остра. Цената на апаратурата е около 2 млн. лв. без консумативите. По национална програма преди години е бил предвиден такъв апарат за плевенската болница, но защо не е успял да стигне досега, кардиолозите нямат информация.

Сърдечно-съдовите заболявания са една от основните причини за смъртността в България. През миналата година 364 пациенти с инфаркт са приети в интензивното кардиологично отделение в Плевен. Но броят им е много по-голям, като се има предвид, че пациенти постъпват и в други болници в региона - Червен бряг, Левски. Тревожен е фактът, че все повече млади хора - под 40 години, стават жертва на острия миокарден инфаркт.

Ангиографската апаратура е незаменима, защото има и диагностична, и лечебна функция. С нейна помощ се изследват коронарните съдове - тези, които оросяват сърдечния мускул. Стеснението им е причината за исхемичната болест на сърцето и острите й форми стенокардия и инфарк на миокарда. Чрез специален катетър на ангиографа се въвежда през съответната артерия - феморна на крака или радиална на ръката, контрастно вещество през аортата. По този начин се визуализира стеснението на коронарните съдове, т. е. образуването на атеросклеротичните плаки. Те затрудняват снабдяването на сърцето с кръв и то заболява, обясни доц. Цекова. С ангиографа се виждат точните места, на които има сигнификантно стеснение на кръвоносния съд над 50% или запушване от тромб.

Тoва е едното направление, в което е изключително полезен уредът - инвазивната диагностика и оценка на пациенти с исхемична болест на сърцето: стабилна, нестабилна стенокардия и остър инфаркт на миокарда.

Другото предназначение на апаратурата е да бъде използвана като лечебен метод. Пак чрез катетър се въвеждат балончета в кръвоносния съд. Те се раздуват на мястото на плаката, разрушават я и възстановяват проходимостта на съда. Това е така наречената балонна ангиопластика. Още по-съвременен метод е на мястото на стеснението или на запушването на съда да се въведе стент - нещо като тръбичка, която го задържа отворен. Така се предотвратява вторичното му стеснение - рестеноза.

Безценна е ролята на ангиографската апаратура за лечение на пациенти с остър миокарден инфаркт, при които има пълно запушване на някой от големите коронарни съдове. Ако в първите два часа от инфаркта се направи ангиография и се види кой съд е запушен, се поставя стент на това място. Това е най-съвременният метод за немедикаментозно лечение на това заболяване.

Защо тогава някой съзнателно или несъзнателно провежда геноцид срещу толкова много хора, е логичният въпрос. Какво трябва да се случи, за да получат право българите от Северна България да са равнопоставени на останалите в страната?

Кардиолозите са убедени, че трябва да стартира медийна кампания по темата, да се говори за този огромен проблем.


Анкетират лесбийки и гейове за здравните им нужди

 

Дара АЛЕКСАНДРОВА

Анкета с 50 обратни - лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални (ЛГБТ), за специфичните им здравни нужди проведе фондация "Плевен - 21 век". Подобна анкета е направена и с 50 здравни работници. Целта е да се изследва целият процес - от една страна, какви са предлаганите здравни услуги, а от друга - какви са търсените, информира координаторът на проекта психологът Чавдар Мирчев.

След обработката на информацията от анкетите и анализ на Закона за здравето към края на април ще има готов доклад за текущото положение по проблема. Данните ще станат достояние както на ЛГБТ, така и на здравните работници, за да се допринесе за по-доброто взаимно разбиране. След това ще се направи предложение до парламентарната комисия по здравеопазването и до местната за промени в Закона за здравето, информира още Мирчев.

В момента хората с нетрадиционна сексуална ориентация предпочитали да се преглеждат при лекари, които предварително са обявили, че нямат нищо против да работят с такива пациенти. Иначе често ставали жертва на нетолерантно отношение, обясни Мирчев.

Проектът стартира в началото на 2005, ще продължи една година и се финансира от програма на фондация "Отворено общество". Той предвижда на всеки два месеца да излиза вестник "Заедно към промяна", който ще се превърне в трибуна за медици и хора със специфични здравни нужди, планират работещите по проекта. Страниците на периодичното издание обаче няма да играят ролята на посредник между сексуални партньори, уточниха те. Вестникът ще се разпространява сред ЛГБТ и здравните работници.

Информация за проекта, по който освен психолог, работят и социолог и анкетьори, може да бъде открита на адрес:

www. lgbt-healt.com.


Ученическите екскурзии

 

Даскалите предпочитат частни фирми заради двойните командировъчни

 

Поля ТОМОВА

Краят на учебната година се вижда. Задава се и времето на ученическите екскурзии. След трагедията с 12-те деца от Свищов, вече са задължителни декларации, подписани от родителите за всяка ескурзия. Според началника на Регионалния инспекторат по образованието Анни Петкова въпросите, свързани с туризма на учениците, са достатъчно добре регламентирани. Класните ръководители и директорът на училището организират екскурзията. Въпреки че в Плевен има звено за ученически отдих и туризъм, повечето учители и родители се насочват към частните туроператорски фирми. Според служители на звеното - заради по-високите командировъчни, които дават фирмите. Тъй като по време на екскурзията учителите са на работа, им се полагат командировъчни. Звеното за ученически отдих и туризъм може да даде по 12 лв. на ден, както е законово уредено. Туроператорските фирми обаче дават на учителите двойно повече.

Има и друга причина фирмите да изпреварват държавната структура - просто предлагат по-добри условия. Според служители на звеното обаче подобни фирми не могат и не трябва да организират летни лагери, тъй като не разполагат и не осигуряват дори спасители.

Извън конфликта звено за ученически отдих - туроператорски фирми, в Плевен няма проблем с екскурзиите. Всички фирми имат лицензи, увериха от инспектората по образованието. По инициатива на Анни Петкова е създадена база данни за туроператорите, организиращи ученически туризъм, която се обновява всяка година. Ескурзиите се реализират след подпис на началника на инспектората. До момента в Плевен съм върнала само една ескурзия преди две години поради факта, че имаше нощно пътуване, каза Анни Петкова. Повечето родители обаче се съгласяват и на такъв вид пътуване, тъй като се намалява цената. Винаги в ученическите екскурзии има т. нар. приобщили се, но това явно не може да се избегне, заявиха от регионалния инспекторат.


ГОЛЯМОТО КИХАНЕ

 

Сенната хрема се лекува за три години

 

Алергията може да премине в поленова астма

 

Дани БОЖИДАРОВА

Пред кабинета на алерголожката д-р Шишенкова е пълно с пациенти - от още непроходили деца до възрастни хора. Оплакванията им са различни, но в момента най-честите са от сенна хрема. Д-р Шишенкова е член на европейския съюз на алерголозите, както и на българския. Тя отдавна не живее в Плевен, но всяка събота е тук, защото не може да остави пациентите си. Някои от тях лекува години наред. С алергология се занимава от 10 години, защото й е приятно.

Сега е сезонът на сенната хрема - цъфтят треви, дървета, цветя. Проблемите за алергичните създават полените в тичинковия прашец, както и домашният прах. От сенна хрема боледуват хора, които имат утежнена фамилна анамнеза, т. е. някой от фамилията страда от същото заболяване, обясни д-р Шишенкова. Алергичната реакция е съпроводена с алергичен ринит, алергичен конюктивит и уртикария (алергично възпаление на кожата в резултат на контакт с тичинков прашец). От сенна хрема боледуват и възрастни, и деца. Освен наследствеността, причина е и прекият контакт с алергени.

Сенна хрема могат да развият 15% от хората, които нямат фамилна обремененост. Други причини за нарастващия брой на страдащите от това заболяване са урбанизацията и стресът. В селските райони например, където няма толкова вредни газове, поленовата алергия се среща много по-рядко.

Симптомите на алергичния ринит са запушване и гъгнене на носа, от който тече бистър секрет, кихане, сърбеж на небцето и на очите, които се зачервяват. Понякога се появява сърбеж и на тялото. Сенната хрема е лечима, но процесът продължава около три години и се изисква сътрудничество от страна на болния, поясни д-р Шишенкова. Алерготерапията се прави по специална схема в Института по заразни и паразитни болести. Правят се кожно-алергични проби. С кръвните се доказват специфични имуноглобулини. Ако не се лекува, сенната хрема може да премине в поленова астма, предупреди алерголожката.

Страдащите от алергичен ринит трябва да правят предсезонна подготовка - да пият назначените им препарати. Рисковият период трае до края на май. Болните не трябва да ходят по поляните, а да стоят повече в затворени помещения на пуснати плътни завеси, да мият често лицето, ръцете и тялото си. Лечението се провежда с антихистаминови препарати, които подтискат освобождаването на левкотриени, простагландини. Най-съвременните лекарства действат селективно 24 часа на Н1-рецепторите. Такива са Ксизал, Кларитин, Зиртек, Зодак, Егиризин. Те не нарушават сърдечния ритъм и не увреждат костите на пациентите, допълни д-р Шишенкова.

В практиката си тя се среща най-често с пациенти, страдащи от бронхиална астма, алергичен ринит и хранителни алергии, като честотата на последните нараства. "Децата ни не се хранят природосъобразно, почти без плодове. Всеки ден си хапват дюнери, сандвичи, пици, поляти обилно с кетчуп, горчица и майонеза, които са пълни с консерванти. Пият оцветените с химикали сокчета и организмът реагира. Пълната ми чакалня е доказателство за това, че алергичноболните става все повече", обобщи в заключение алерголожката.


Гимназия “Захари Зограф” с награда от национална изложба

 

Дора ДОНЧЕВА

Диплом, подписан лично от аграрния министър, получи професионалната гимназия “Захари Зограф” в Плевен за участието си в националната изложба, организирана от Министерството на земеделието и горите. Особено ценна е обаче наградата от тази изложба - нова програма за проектиране, която ще бъде въведена в компютърната система на училището. Тя ще е полезна при конструирането на мебели - една от водещите специалности тук. Още повече, че неотдавна в гимназията бе открита специална компютърна зала. Всички експонати, които показахме на изложбата - комплект ъглови легла, офисбюра, мебели за входно антре, бяха закупени и дори получихме още поръчки, доволна е от представянето и директорката на гимназията Маргарита Лазарова.

В плевенското изложение "Партнерс експо", което тече тази седмица, ПГ ”Захари Зограф” също участва по традиция. Това е един начин учениците да покажат своето майсторство, да видят и чуят оценката на потребителя за него. Те показват нов вариант мебели за входно антре, бюра със съвременен дизайн, обзавеждане за детска стая.


 РАЗЛИЧНОТО


Муфлон на балканче е атракцията на плевенските рокери

 

Чешитът Роберт Любенов обича моторите и жените

 

С основание Роберт Любенов минава за голям чешит сред приятелите си. Немалка част от този имидж дължи на щурата си шапка, направена от каска от Втората световна война, рога и женска коса. Вече 20 години рокерът се превръща в атракция, щом се появи с нея на главата.

Роберт държи автосервиз под наем и всеки ден със своите ортаци и приятели прави живота си по-цветен. Всички щури идеи, които се наместват в съзнанието му, се реализират по най-бързия начин.

Като тази да направи нещо като ревю пред автосервиза с уникалната си каска, възседнал изстрадало балканче. Така репортер на вестника попадна на интересната гледка. В началото изненадан, а после с удоволствие Роберт разказа за интересното си творение.

"Тя не е ходила на война, нищо, че е от времето на Втората световна. Преправих я по този начин ей така - за кудош. Страничните рога са от муфлон, предният е от бивол. Отзад има опашка от естествена женска коса. Монтирах ги с полиестерни бои", върна се назад в спомените си той. Каската си има своя история. На рокерските събори обикновено не намира по два-три дни собственика си - обикаля палатките от глава на глава. Две години я съхранявал известният като Косъма плевенски рокер, след което пак се връща при Роберт. По принцип стои за украшение в секцията му, присъства на всички празници и купони в къщи, като има отредено почетно място на масата.

Робърт е вдъхновен за творението си от случка през далечната 1987 г. Тогава е първият легален събор на моторджиите в Стара Загора, на който той печели две купи за Мистър рокер. "Там се появиха едни много готини момчета с невероятно грозен мотор и две строителни каски на главите, боядисани с черна блажна боя и с по два рога отпред. Бях много очарован от тази идея и реших да направя нещо по-интересно. И ми дойде това в главата", спомня си Роберт. Каската му веднага става атракция за много хора. Кара си с нея един "Симсон" из града, когато тролей за "Дружба" спира, за да разгледат пътниците внимателно това чудо. Спирали го и полицаи два-три пъти, но само от любопитство. Глоба не е имал никога, но допуска, че може и да си навлече.

Едно време карал редовно с нея в града. Сега тепърва стяга една бойна машина - балканче, за събора на рокерите през юли. Има и "Хонда", но вече било безинтересно да се кара такъв мотор, на мода е нещо по-ретро. Трябва да има шашкании, емоции, някакво раздвижване, убеден е Роберт. До момента той е имал 46 мотора, един от които с уникална визия и единствен в България. Планува и на този събор да се появи с каската си. Още повече, че може да влезе в употреба. На една сбирка попаднали неканени няколко металисти. След като повилнели по дансинга "под булото на алкохола", Роберт се заел да ги отстрани, като тръгнал с рогата напред. На другия ден спомените на потърпевшите били опреснени от синините и болките в ребрата.

"Каската ми е безценна. Не се продава, нито се преотстъпва. Каквато и сума да ми предложат, ще откажа. Ходех с нея на сватби на мои приятели. Пред ритуалната зала тя задължително се озоваваше на главата на младоженеца, за да знае какво го чака", разкри рокерски обичай Роберт.

Той не участва редовно в събиранията на мотористите по финансови причини. В Плевен е лесно - може да се появиш на събор със символичната сума от 50 - 60 лв., но в друг град разноските стъпват поне на 100 лв. Иначе изживяванията са незабравими. Само който не е стъпвал на такава сбирка, не е пожелал да отиде отново, смята мотоциклетистът. Адреналинът и градусът на емоциите се вдигат с всякакви шантави състезания - пиене на бира от леген, пиене на бира с презерватив - само за жени, носене на яйце в лъжица, захапана със зъби, бутане на варел с мотоциклет, конкурс за Мис мокра фланелка, за най-красиви гърди, за най-бързо спукана гума, стриптийз. На един събор в Казанлък домакините не се били подготвили със събличащи се девойки. Тълпата обаче била жадна за голото зрелище. Затова наши момчета яхнали моторите до Плевен, взели няколко момичета и се върнали на купона. Напоследък са на мода аматьорките, професионалистките не са интересни, призна Роберт.

Любовта към моторите и жените свързва всички рокери. И музиката, която е задължително рок. При мотористите няма гейове. Има жени лесбийки, но обратни мъже няма.

Наркомани имало преди години - изчезнали вече и те, защото виждали, че не могат да живеят в тези среди. "Те нямат обща приказка с нас. Алкохолът ни вълнува определено, но наркотиците... Не, че не сме опитвали - интересно е, но не можеш да се превърнеш в наркоман.

В Палма де Майорка се познавах с шефа на рокерите - и там нямаше наркомани”, оповести плевенчанинът. Според него романтиката на онези години, когато като ти се повреди нещо по мотора, трябва да го поправиш със собствените си ръце, да го измислиш, да го приспособиш, е поизчезнала. А тези неща достатъчно ти занимават мозъка, че да не мислиш за дрога и други глупости, убеден е той.

Рокерските събори са частни партита, на които всеки отива да разпусне душата. Там падат задръжките, затова е забранено да снимат външни лица. Най-хубавото е свободата - можеш да викаш, да говориш и да правиш каквото си пожелаеш, стига да не пречиш на околните. Рокерите са готини хора, не се съмнява Роберт.

"Имаме една забележка към кмета, с който бях на една Нова година, но той едва ли си спомня. Защо трябваше да затвори всички централни улици на Плевен за мотори? Ние спазваме законите и си слагаме шумозаглушители. Нека на нарушителите да се съставят актове, но не е нужно да страдаме всички. Подписки правихме, официално се оплаквахме - и нищо. На мен ми е неприятно. Събираме се всички в неделя в "Астория" и трябва да си оставим моторите някъде другаде. А те трябва да са ни пред очите", негодува Роберт.

Той се кани да стане член на един от двата легални рокерски клуба в Плевен. Преди изпитът за кандидат-членове бил да се прекоси р. Чернелка 11 пъти с мотор. Сега не знае какъв е регламентът. Малко хора знаят, че първият нелегален и първият легален клубове в страната са създадени в Плевен, разкри любопитен факт той.

Дългогодишният рокер е решил да си сменя визията напоследък. Яхва мотора с цилиндър и папионка - направо е болен на тази тема! Дори се е сдобил с факирски цилиндър, който се сгъва. Още малко и ще е поправен. Каската е неудобна за пътуване на дълги разстояния, а цилиндърът се сгъва и се прибира в багажника, обяснява Роберт. Остава му да си ушие кожен фрак и е приключил с подготовката за събора през юли. Когато отново ще паднат задръжките и ще разпусне душата...


Зелена енергия

 

Витамините в спанака се запазват при варене

 

Родината на спанака (Spinacia) е Азия (древната Персия, съвременен Иран). Диворастящите му форми се срещат и досега в Средна Азия и Иран и се използват за храна от местните жители. От там 200 години пр. Хр. е пренесен в Китай и се е отглеждал главно в азиатските страни. Не са достигнали никакви сведения за култивирането му от древните гърци и римляните.

В Европа спанакът се появява през средните векове. Първоначално арабите го пренасят в Испания, където става много популярен сред монасите, които започват да го отглеждат в манастирските стопанства. А от там той бързо се разпространява и по другите европейски страни. За особен деликатес в Европа през XVI - XVII век се считал спанаковият хляб, приготвен от брашно, получено от семената на спанака. Широко се използвал в кулинарията и сокът от спанак, оцветяващ ястията (кремове, сосове и т. н.) в яркозелен цвят. Много популярен става в Европа към 20-те години на XX век заради голямото съдържание на витамин С и витамини от група В.

Градинският спанак е едногодишно растение, отглеждано при умерен климат. Сее се три пъти в годината (ранна пролет, есен и в началото на зимата). В началото на своя растеж спанакът образува розетка от листа с различна форма (продълговато-яйцевидни, триъгълно-копиевидни, гладки или набраздени), след това се образува стебло с цвят от тази розетка. За храна се използват младите листа и корени на спанака преди да се образува цвета.

Листата му са много богати на белтъчини (34%), въглеводороди, витамин С (37-72 мг/100г), В1, В2, каротин (до 4мг/100г), а също желязо, калий и фосфор. Освен това спанакът съдържа витамини К, Р, Е и микроелементите калий, калций, магнезий и йод. Една от особеностите на витамините С и А в спанака е, че не се разрушават при варене.

Младите листа се използват както сурови, така и варени или задушени и, разбира се, консервирани. Те са най-полезни сурови - от тях се приготвят превъзходни салати и сокове.

Сокът от спанак е прекрасен диетичен продукт. Мийте спанака непосредствено преди употреба, защото иначе се разваля бързо.

 

Гъби със спанак

Продукти за 2 порции: 1/2 кг гъби, 300 г спанак, 1 глава лук, 3 - 4 скилидки чесън, 3 с. л. олио, 1 ч. ч. ориз, сол, смлян черен пипер.

Приготвяне:

Нарязаните на ситно лук и скилидки чесън задушаваме в 2 с. л. олио. Прибавяме изчистения, измит и подсушен ориз и пържим, докато стане стъклен - тогава добавяме нарязаните на парченца гъби и на тънки ивички спанак. Като бъркаме от време на време на умерен огън, задушаваме сместа. Наливаме 4 ч. ч. топла вода и отначало на умерен, а след това на тих огън, варим общо двадесетина минути. Накрая овкусяваме със сол и смлян черен пипер.

 

Задушен спанак със сирене

Продукти: 500 г пресен спанак, 1 с. л. зехтин (олио), 1 ч. л. смлян кориандър, 1/2 ч. л. куркума, 1/4 ч. л. червен пипер (лют или сладък), 3 с. л. вода, 150 мл течна готварска сметана, 250 г сирене, нарязано на кубчета, сол на вкус, щипка захар.

Приготвяне:

Измийте, изчистете и накъсайте спанака на ситно. Сгорещете зехтина (олиото) и за няколко секунди запържете подправките. Добавете спанака заедно с 3 с. л. вода. Похлупете и задушавайте на слаб огън, докато омекне. Добавете сметаната и кубчетата сирене. Поръсете със солта и захарта, разбъркайте добре и оставете да къкри още 5 минути на слаб огън. Ако сиренето е солено, не слагайте сол.

 

Картофени лодки със спанак

Продукти за 4 порции: 10 средно големи картофа, 1/2 кг спанак, 300 г сирене, 100 г кашкавал, 50 г масло.

Приготвяне:

Картофите се сваряват цели, след което се обелват, издълбават като лодки с лъжица (вътрешността се запазва в купа) и се нареждат в намазнена тава. Спанакът се сварява, отцежда и се добавя в купата с картофи, настъргва се сиренето и с бучка масло се разбива с пасатор. С лъжица се напълват с пюре картофените лодки, поставя се парче кашкавал върху всяка и се запича в умерена фурна.

 

Картофено руло със спанак

Продукти: 1 кг картофи, 3/4 ч. ч. брашно, 2 яйца, 2 с. л. размекнато краве масло, сол и черен пипер на вкус.

Плънка: 1/2 кг спанак, 2 с. л. масло, 1 малка глава лук, ситно нарязан, 1/2 ч. ч. натрошено сирене, 2 твърдо сварени яйца, нарязани на ситно, сол и черен пипер.

Приготвяне:

Сваряват се 1 кг картофи в подсолена вода. Обелват се и се пресоват, още докато са горещи. Прибавят се брашното, яйцата, маслото и черният пипер. Омесва се тесто и се разточва на лист, върху полиетиленово фолио (или готварска хартия).

За плънката - спанакът се задушава с малко сол, докато омекне, отцежда се и се нарязва на ситно. В 2 с. л. масло се запържват лукът и спанакът. След като се свали от огъня, се добавят сиренето и ситно нарязани сварени яйца и се овкусява с черен пипер.

Плънката се слага на ивица по дължината на рулото, което се навива внимателно с помощта на фолиото. Полива се с малко разтопено масло и се пече. Поднася се нарязано на филии.

 

Задушен спанак

Продукти: 1кг спанак, щипка захар, 1 - 2 твърдо сварени яйца, щипка настъргано индийско орехче, черен пипер, сол.

Сос: 30 г (2 с. л.) брашно, 30 г масло, 150 мл прясно мляко, черен пипер.

Приготвяне:

Поставяме добре измития спанак в тенджера, посоляваме, подправяме и задушаваме на тих огън до омекване, ако се наложи се прибавя 1 - 2 с. л. вода. Междувременно приготвяме соса от светла маслена запръжка, която разреждаме с млякото, малко вода и варим. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и прибавяме ситно нарязания спанак. Сервираме в чинии и поръсваме със ситно нарязаните варени яйца.


Фъстъците понижават холестерола

 

Фъстъкът е бобово растение, близък родственик на фасула и граха. Той е любима храна на вегетарианци и фотомодели. Те дават усещане за ситост заради високото си съдържание на хранителни влакна. Фъстъкът е евтин и често се смесва с други ядки, за да снижи цената на микса. Наричат го още Маймунски орех. Неговата родина е Бразилия или Перу. Това не е дърво, нито дори храст, а трева. Малко растение, с подземни плодове. След като увяхнат цветовете му, те се наклоняват към земята и се вмъкват в ямки. Плодовете, като къртиците, могат да растат само на тъмно на дълбочина 15 см.

Фъстъците снижават нивото на холестерола, намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, подобряват паметта, вниманието, слуха. Източник са на фолиева киселина, която спомага за обновяването на клетките. Добре е да си хапвате по 30 г на ден.


Ракообразните не изпитват болка

 

Ракообразните не изпитват болка, докато ги варят. До този извод са стигнали учени от университета в Осло, Норвегия. Причината, която е накарала учените да поработят по въпроса, е наскоро излезлият закон в страната за хуманно отношение към животните. Омарите, крабовете и скаридите не изпитват болка, въпреки че се готвят живи в кипяща вода, се казва в доклада, изготвен по поръчка на норвежкото правителство. Подобно твърдение отдавна защитават група учени от щата Мейн. Според тях примитивната нервна система и недоразвит мозък са като при насекомите и конвулсиите при омарите във врялата вода са по-скоро опит да се измъкнат от непривичната за тях среда, отколкото признак за болка.

Диаметрално противоположното разбиране отстояват активистите от "Хора за етично отношение към животните" (PETA), които са подготвили капмпания под наслов "Да бъдеш сварен боли. Оставете омарите да живеят." Карин Робъртсън от PETA счита, че норвежките учени са били пристрастни, доколкото изследването е финансирано от норвежкото правителство, и всеки друг извод би нанесъл огромни вреди върху норвежката рибна индустрия. Карин сравнява реакцията с тази на тютюневите концерни, според които пушенето не предизвиква рак. Спорът по тази тема, разбира се, няма край и едва ли докладът на норвежките учени ще го реши. Както се споменава в документа "въпрос на по-задълбочени изследвания е установяването дали ракообразните изпитват болка при поставянето им във вряща вода, доколкото научните данни по тази тема са все още недостатъчно."


 ЖЕНАТА


Цветът на дрехата издава характера ви

 

* Изборът на нюанс трябва да е съобразен с тена, косата и очите ви.

* Червено и златисто за брюнетките, блондинките да наблегнат на синьо.

 

Ели СЛАВОВА

Много от жените подбират дрехите си в любимите си цветове, без да се интересуват от модата. Изборът на нюанс изразява вашия характер и темперамент, настроението и отношението ви към света. Затова внимателно подбирайте нюансите.

Добре е да се набляга на багри, които излъчват спокойствие, вдъхновение и радост като зеленото, синьото, бялото, жълтото и розовото. Препоръчва се да се избягват цветове, носещи мъка и меланхолия, като сивото и черното.

Изборът на нюанс трябва да е съобразен с тена, косата и очите. На светлите коси и бледия цвят на кожата подхождат умерено контрасните тонове: синьо, сиво, жълто, зелено. Подходящо за вечерен тоалет е черното.

Червеният цвят отива най-вече на тъмнокоси жени със светла кожа. Рокля в подобна багра е предизвикателна и като дневна и като вечерна. Комбинира се добре с черни или бели аксесоари, обувки и чанта. Червена шапка пък стои кокетно.

Блондинките трябва да спазват известна мярка при избора на цвета на дрехите си. Подходящи за тях са зеленото, синьото и виолетовото. Те се комбинират добре с бяло, сиво или черно.

За тъмнокосите жени се препоръчват също по-ярки цветове и всички тонове на топлите багри - пясъчно, кафяво, керемидено, вишнево, зелено. Жълтият цвят отива на брюнетките с по-тъмна кожа. Загорялото тяло изглежда прекрасно в рокля в слънчев тон. Жълтото се комбинира добре с черното или тъмносиньото. Ако обаче сте бледа, никога не го носете като основен цвят.

Бялото е доста специфично. До него цветовете на лицето, очите и косата изпъкват. Подходящо е за жените със светла кожа, но не отива на напълно бледи дами. Съчетава се идеално с почти всички цветове - червено, синьо, зелено, оранжево, черно. В епохата на Рококо модерна е била комбинацията на златисто с бяло. Съчетанието е подходящо за всяка брюнетка.

Много дами се притесняват да носят зелено. Това обаче е неоснователно - цветът е свеж и впечатляващ. Той подхожда най-вече на момичета с червени коси. Съчетава се добре със светлозелено. Много актуална е комбинацията със синьо, а също с черно.

Кафяво-бежовата гама, смес от различни нюанси, е подходяща за почти всички дами. Освежава се добре с черни или оранжеви аксесоари, а за по-смелите - зелени, червени или дори сини.

Сивото отива на повечето жени, но е важно да се избере правилната му гама. Задължително е да се комбинира с ярки аксесоари, за да придаде жизненост и стил. За практичните дами сивият костюм в гардероба е желателен. Подходящ е и за ежедневието и за по-специален случай. Другият фактор, с който трябва да се съобразите при избора на цветове, е фигурата. Пълните жени трябва да избягват шарените десени, хоризонталните шарки и твърде светлите тонове, особено за долната част на тялото. За тях подходящи са тъмните нюанси. Това обаче не пречи блузата да е в светло. Точно обратното е положението при слабите хора. Те трябва да се обличат предимно в нежни тонове.

Жените без талия могат да подчертаят тази част на тялото си с колан в тъмен цвят. Твърде високите дами спокойно могат да наблегнат на по-пъстрите десени. Ниските обаче трябва да заложат на един тон или близки цветове.

Имайте предвид, че дрехите изглеждат едни на дневна светлина, а други - на изкуствена. Осланяйте се на собствения си вкус и светоусещане, отдайте се на настроението си. Отделете време за ревю пред огледалото - то е най-добрият съветник.

 

Посланието на багрите

 

Червено

Ако предпочитате този цвят, вие сте обаятелна, но и повърхностна. Импулсивна, а понякога дори самонадеяна и агресивна. Упорито защитавате своето мнение, дори и да не сте права. Спрямо най-близките си обаче сте грижовна, нежна и сърдечна.

Оранжево

Жизненост и любопитство са характерните ви черти. Имате остър ум и откривателски способности. Амбициозна и дори твърдоглава сте при реализиране на своите планове и мечти.

Жълто

Вие сте весела, активна и общителна. Склонна сте към аналитични размисли. Този цвят най-често избират учени, философи и изобретатели.

Розово

Сантиментална, нежна и романтична. Способна на много трайни чувства. Склонна към идеализиране на действителността. Чувствителна към красотата и твърде непрактична в реалния живот.

Зелено

Лоялна, уравновесена, но и пасивна и лишена от жизненост. Обичате самотата и дори сте малко фаталистка. Зеленият цвят е неопределен, той не изразява нито радост, нито мъка.

Синьо

Вие сте наблюдателна, съобразителна, но и пасивна. Мечтаете за много неща, но няма да направите нищо, за да ги имате. С много сложна душевност сте и понякога това нарушава равновесието ви.

Виолетово

Оригинална, самостоятелна и независима. Понякога твърде критична към околните. Като темперамент близка до хората на изкуството и като тях склонна към депресии.

Кафяво

Имате много важни качества като добра воля и трайни чувства. Доверчива, мила, спокойна и вярна сте. Нямате само достатъчно амбиция и инициативност.

Сиво

Уважавате реда и спокойствието до педантичност. Предпазлива сте, трудно се доверявате. Не завиждате на никого, но и никого не съжалявате. Убедена сте, че всеки сам гради съдбата си.

Черно

Вие се отличавате с чувствителност, прикритост и страст. Обичате да философствате и експериментирате. Умеете да се разбирате с хората, защото сте добър дипломат.

Бяло

Искрена и пряма. Но едновременно с това и безкомпромисна спрямо себе си и околните.


Бижутата

 

Цветът на камъните дава отражение върху състоянието на целия организъм. Червените действат възбуждащо, оздравяващо, повишават имунитета. Оранжевите активират дейността на жлезите с вътрешна секреция и укрепват белодробната тъкан. Жълтите действат върху нервната система. Подобряват също и храносмилането. Зелените камъни ускоряват растежа на клетките. Те регенерират тъканите и успокояват психиката. Небесно-сините омиротворяват смелите и енергични хора. Играят голяма роля при нормализирането на кръвното налягане. Сините повишават жизнените сили на организма. Те възстановяват нервната ситема, подпомагат концентрацията. Сивите предизвикват апатия.

Камък според цвета на очите

* зелените - ахат, александрит, амазонит, малахит

* кафявите - кехлибар

* черните - корал, тъмен аметист


Бельото - винаги желана

 

Самочувствието на дамата зависи не само от красивите дрехи, с които е облечена, но и от хубавото бельо. Женското тяло е създадено за фини и еластични долни дрехи. Така то диша свободно, а и е много по-съблазнително. Наблягайте на черното, светлосиньото и розовото. Избягвайте обаче червените, зелени и кафяви сутиени и бикини. Проучванията сочат, че мъжете не си падат по тях. Когато получите бельо като подарък от човека, на когото държите, не бързайте да го връщате в магазина. Разгледайте го внимателно и помислете - той вероятно си ви представя облечена точно така.

* Изхвърлете старите размъкнати бикини и сутиени.

* Купете си бельо, в което ще се чувствате красива.

* Дори ако нямате приятел, носете бельо, в което изглеждате секси.


Маникюрът

 

Ръцете трябва да са елегантни. На мода тази есен е чистият френски маникюр в бледорозово и бежово. Тези цветове създават илюзия за по-дълги пръсти. Ако харесвате по-тъмни лакове за нокти, придържайте се към кораловите тонове и сиво-кафявата гама.


Езикът на жестовете: Какво намекват дамите

 

Лина ПАВЛОВА

Жестовете често казват повече, отколкото може да се изрази с думи. Чрез един поглед или премерено движение може да разкриете на мъжа до вас какви са намеренията ви към него. Някои от по-завоалираните похвати за ухажване от векове се използват за реклама на различни стоки и услуги. Жените използват повечето от основните жестове, с които си служат и мъжете, включително приглаждането на косата, оправянето на облеклото. Вълнението и интересът обаче карат зениците им да се разширяват, а бузите им да руменеят, което ги различава от силния пол. Ето и типично женските сигнали за ухажване:

 

Излагане на китките на показ

Сексуално заинтригуваната дама излага гладката кожа на китките си пред погледа на потенциалния партньор. Открай време областта на китките се смята за една от силно еротичните зони на нежния пол. Освен това, когато говори, жената непрестанно показва на мъжа и отворените си длани. Дамите пушачки могат без никакви затруднения да излагат съблазнително на показ китките и дланите си.

 

Разтворени бедра

Когато мъжът излезе на сцената, жената разтваря бедрата си малко по-широко от нормалната им стойка. Тя прави този жест, независимо дали е седнала, или стои права. Той контрастира със сексуално отбранителната поза, при която краката са плътно кръстосани или прилепени един към друг през цялото време.

Отмятане на главата

Главата се отмята назад, за да се разпилее косата по раменете или встрани от лицето. Този жест може да се наблюдава дори при жени с къси коси и мъжки прически.

 

Влажни устни

Психологът д-р Дезмънд Морис нарича този жест “самоимитация”, тъй като неговото предназначение е да загатне и да символизира женските полови органи. Влажността на устните се постига с козметични продукти. Открехнатите устни въздействат като сексуална покана.

 

Полюляване на ханша

Ако жената хареса даден мъж, тя полюлява ханша си малко по-подчертано, когато върви, за да привлече вниманието му.

 

Коси погледи

С полуотворени клепки жената задържа погледа на мъжа достатъчно дълго, за да привлече вниманието му. После бързо отмества очи встрани. Тези коси погледи предизвикват чувството, че скришом тя наблюдава нещо вълнуващо. А това усещане разпалва фантазията на повечето нормални мъже.

 

Игра с цилиндричен предмет

Поглаждането и обгръщането с пръсти на цигара, столче на чаша за вино, пръст на ръка недвусмислено издава какво се върти в подсъзнанието на жената.

 

Кръстосани крака

За да покажат нагласата си за ухажване, жените използват три основни пози с кръстосани крака. При първата единият крайник е сгънат под другия, а коляното е обърнато към мъжа, от когото дамата се интересува. Със своята непринуденост и отпуснатост тази поза премахва напрежението и омекотява официалното звучене на разговора, пък и дава възможност за мимолетен показ на бедрата. Играта с обувката също издава непринуденост. Повечето мъже са съгласни, че усукването на краката е най-съблазнителната поза, която една дама би могла да заеме при сядане. Това е жест, който жените използват съзнателно, за да привличат вниманието.

Друг сигнал, който нежният пол използва, е бавното кръстосване на краката пред погледа на мъжа, придружено от леко поглаждане на бедрата. То загатва за желанието на жената да бъде докосвана. Когато използва тези жестове, тя често говори по-бавно, тихо и с по-нисък глас.


 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...


Румен Лазаров

Председателят на Плевенския окръжен съд (ПОС) в навечерието на Деня на юриста - 16 април, отчете добри резултати на ръководената от него институция по време на годишното събрание. Той бе любезен да отговори на актуалните въпроси, касаещи правосъдната система, и чрез страниците на "BG Север" поздрави колегите си с предстоящия им професионален празник.

Правосъдието е въпрос на морал

Румен Лазаров е роден на 17 май 1961 г. в Плевен. През 1979 г. завършва Втора гимназия в родния си град, а от 1981 г. до 1985 г. следва в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". От 21 ноември 1986 г. до 4 декември 1991 г. е бил следовател в Окръжна следствена служба (ОСС) - Плевен. После става съдия във военния съд в родния си град, където работи до 2003 г. От 2 юни 2003 г. до 30 юни 2004 г. е бил съдия в Плевенския окръжен съд (ПОС), след което поема длъжността председател и административен ръководител.

Интервю на Емилия КАРАБУЛЕВА

- Г-н Лазаров, как премина годишното отчетно събрание на Плевенския окръжен съд, с какво можете да се похвалите?

- На 8 април беше проведено годишното отчетно събрание за дейността на Плевенския окръжен съд и районните съдилища от района за изминалата 2004 г. Гости на нашето събрание бяха председателят на Апелативния съд във Велико Търново Йорданка Неделчева, съдия Милчо Ванев от Апелативния съд, окръжният прокурор на Плевен Марио Василев, както и директорът на ОСС в града Цвятко Камбуров.

В началото изнесох отчетен доклад, както за дейността на Плевенския окръжен съд, така и за петте районни съдилища, които се намират на негова територия. Това са районните съдилища в Плевен, Червен бряг, Левски, Никопол и Кнежа.

На базата на статистическите данни и след анализирането им са направени съответните изводи за работата на съдилищата. Така за 2004 г. в ПОС и районните съдилища, както съдиите, така и служителите, са показали добри резултати, трудили са се мотивирано, с чувство на дълг и отговорност. Това не е само мой, субективен извод, а е една обективна оценка на базата на статистическите данни. Много добри отзиви за работата на окръжния съд и районните съдилища даде и председателката на апелативния съд във В. Търново Йорданка Неделчева. Въпреки че техният доклад още е в процес на изготвяне, на обобщаване на данните, г-жа Неделчева сподели, че по най-важния показател - за приключване на делата в тримесечен срок, ПОС държи първото място сред всички съдилища, които се намират на територията на апелативния съд. Това се отнася както за организацията на работа, така и за професионалните качества на съдиите в района.

Гордея се, че съм съдия в ПОС, защото моите колеги са хора с богат житейски и юридически опит, имат добри нравствени и професионални качества, а това неминуемо рефлектира върху тяхната ежедневна правораздавателна дейност и върху качеството на постановяваните от тях съдебни актове. Правораздаването трябва да бъде бързо, ефективно и справедливо, а то е такова благодарение на усилията на нашите магистрати.

- Можете ли да посочите някои конкретни цифрови данни за дейността на Плевенския окръжен съд?

- Основните критики, които идват от средите на политиците, на журналистите, от представители на европейските комисии на страните членки на Европейския съюз са отправени към твърде дългия срок, към продължителността във времето на съдебното производство. Това са основателни критики, тъй като дори и за хората, които не са с юридическо образование, е ясно, че мудното и тромаво правосъдие е лошо правосъдие. В тази връзка искам да подчертая, че през 2004 г. 89% от всички дела, постъпили в ПОС, са разгледани и решени в тримесечен срок. Това е един добър показател, който фиксира бързината на правораздаването и ни дава основания за оптимизъм.

Друг съществен факт е, че тези резултати са наследени от предишни години. Тук се наблюдава една устойчива тенденция, преобладаващата, да не кажа огромната част от делата да се гледат в тримесечен срок. През 2003 г. 91% от постъпилите в съда дела общо за годината са разгледани и решени в тримесечния инструктивен срок, а през 2002 г. по този показател са минали 92% от съдебните производства.

Наблюдава се и друга тенденция - на леко намаляване на постъпващите в окръжния съд, различни по своя характер дела, но за този факт съдиите не носят вина, тъй като делата постъпват в съда или въз основа на искови молби, или въз основа на внесени от прокуратурата обвинителни актове. Важното е да се разглеждат и решават бързо, своевременно, компетентно и качествено, така че правосъдието наистина да е справедливо и да не се отдалечава във времето. Прекалено дългото времетраене на един съдебен процес освен че разколебава доверието на гражданите в съдебната система, е и осезателна пречка за пълноправно членство на България в ЕС. Всички знаем, че едно от най-важните изисквания за постигането му е да се доведе докрай започналата и проточила се по-дълго от необходимото съдебна реформа.

- А какви проблеми най-често срещате във връзка с опитите за адаптиране на родната съдебна система към европейските изисквания? Какви промени се налагат в нормативната база, в кадровия подбор, в квалификацията на юристите?

- Основните проблеми, а то е видно и от провеждащите се семинари, национални конференции на съдиите с участие на представители на чужди държави, са свързани със законодателството. Сериозната причина за отлагането на делата, за по-дългото от нормалното времетраене на съдебните процеси, независимо дали те са граждански или наказателни, е нормативната уредба. Така че е необходимо да бъде променена законовата база с цел правосъдието да стане по-леко и да се съкрати времетраенето на съдебния процес. Това, разбира се, не означава снижаване на ефективността при разкриване на обективната истина, което пък кореспондира с основите на правото въобще. Интересите на гражданите, на обществото и на държавата като цяло налагат претенцията правосъдието да се раздава в разумни срокове. Още повече, когато става въпрос за обвиняеми и подсъдими, които са задържани под стража и трябва да им се осигури справедлив процес от една страна, а от друга - задържането трябва да бъде в разумни срокове. А те не са 5, 6 или 8 години.

Напоследък за разглеждане влизат дела от началото на 90-те години на миналия век. Причината е, че прокуратурата наистина започна да работи както трябва, ускоряване се забелязва и в работата на ОСС. Не говоря само за територията на Плевенския окръжен съд, в цялата страна масово постъпват с обвинителни актове дела за престъпления, извършени преди 15-ина години. Досега те са трупали прах по лавици и в чекмеджета, но е очевидно, че вече са взети мерки и вървят към приключване. Затова сега се намират в съдилищата.

Когато изготвях доклада, ми направи впечатление, че броят на наказателните от общ характер дела като първа инстанция в ПОС в сравнение с предходните две години се е увеличил повече от два пъти. За 2004 г. в съда са постъпили 139 наказателни от общ характер дела първа инстанция, докато за 2003 г. те са били 72, а през 2002 г. - само 61. Увеличение се забелязва и при административните дела, но не чак в такива сериозни размери. Данните показват, че подобна тенденция се наблюдава както в Плевенския районен съд, така и в Червенобрежкия.

- Министърът на правосъдието Антон Станков вече обяви, че до 15 май ще имаме нов Наказателно-процесуален кодекс (НПК). Практикуващи юристи вече изразиха съмнения относно този срок, възможен ли е той според вас?

- Една от най-важните промени, за която настояват и от Еврокомисията, и от страните членки на ЕС, е приемането на нов Наказателно-процесуален кодекс. Аз следя внимателно тази одисея, но не мога да коментирам, тъй като не съм запознат какво точно ще се промени и как. Слушах преди няколко дни министър Станков, той също отказа да коментира, позовавайки се на обстоятелството, че за създаването на новия НПК е сформирана работна група, която в суров вид е предложила идеи на правителството. Те обаче още не са обсъдени и не са материализирани в проектозакон. Когато това стане, министър Станков обеща, че по подходящ начин ще бъде съобщено какви са промените, в какво се изразяват те и едва тогава би могло да се коментира както от страна на съдиите, така и от страна на прокурори, следователи, адвокати. Всички се надяваме, че промените ще бъдат за добро, т. е. ще улеснят правораздаването, ще го направят още по-бързо, по-справедливо и ще помогнат на държавата да добие едно по-високо самочувствие в процеса на евроинтеграцията.

- А вас, практикуващите юристи, питат ли ви, когато творят законите - все пак вие сте хората, които боравят с материята, и имате поглед върху конкретното й приложение?

- Въпросът е съвсем основателен. За съжаление аз от 1986 г., откакто работя в системата, не бих казал, че законодателите и административните ръководители на съдебната власт не ни питат, но ни питат постфактум. След като бъде изготвен законопроектът, след като бъде внесен в правната комисия на Народното събрание, след като бъде гласуван в пленарна зала и съответно стане закон, тогава започват да се организират конференции или съвещания по един вече приет закон. Чак тогава се търси мнението на практикуващи юристи, а то в този момент е излишно, тъй като закон, който е влязъл в сила, не се коментира, той се прилага от съдиите, прокурорите, следователите и е задължителен за тях, както и за гражданите. Така че този момент е неподходящ за вземане под внимание на мнението на практикуващите юристи.

Често коментираме този проблем с моите колеги. Според нас е необходимо когато се работи един закон, тогава да се чуват гласовете на професионалистите, които боравят с материята. Важно е да се вземат впредвид техните идеи, ако те са прогресивни и приложими, да бъдат осмислени от законотворците и да залегнат в нормативните актове.

- А до каква степен ефективността на правораздаването се влияе от финансовата обезпеченост?

- Съгласно Конституцията на Република България и Законът за съдебната власт ние имаме отделен бюджет. Магистратите трябва да се съобразяват, да се вместват в рамките на определените лимити, защото не е тайна, че те са доста ограничени.

Аз не мога да твърдя, че парите са напълно достатъчни, но наблюденията ми показват, че такова е положението и в другите окръжни съдилища в страната. Висшият съдебен съвет взема мерки, за да може системата да разполага с ресурси, защото в противен случай дефицитът оказва влияние върху ефективността в пряката работа на съдебната система.

- Липсата на финанси обаче не провокира ли корупция в системата?

- Аз не бих могъл да твърдя, че липсата на средства провокира корупция, но е сериозен фактор за поява на корупция. Независимостта на магистратите е едно, но тя би трябвало да е и финансова. Това означава не някакви супер заплати, но все пак трудово възнаграждение, което да съответства на вложения труд и на стандарта на живот в България. Защото бедността генерира корупция. Голямото богатство също генерира корупция. От едната страна се появява някакъв новобогаташ, съмнителен бизнесмен с много пари, а от другата стои обикновен държавен служител - прокурор, следовател или съдия. Голямото несъответствие в размера на доходите пак е условие за "преминаване на границата". Така се създава корупционна среда, в която потъват усилията на много честни магистрати.

У нас проблемът е, че този вид обществено зло многократно надхвърли мащабите на поносимост за страната. Европейските юристи, които посещават Плевен, не отричат наличие на корупция в държавите си. Но там обществото разполага с механизми за ограничаването й или държането й в определени граници.

От друга страна много малко хора досега са осъдени за корупция, защото тя трудно се доказва в съда.

- Какви личностни качества трябва да притежава един човек, за да стане добър юрист?

- За да стане добър юрист, човек трябва преди всичко да бъде честен, да притежава чувство за дълг и отговорност и да има високи нравствени качества. Професионалните могат да се изградят и да се придобият в процеса на работа.

Според мен правосъдието е въпрос и на морал. Аз например станах юрист от силно развито чувство за справедливост.

- Как прекарвате свободното си време? Имате ли любими занимания?

- Обичам в свободнто си време да се срещам с приятели, да чета предимно руска литература. Привличат ме също така и криминалните романи, трилърите. Голям любител съм на спорта, постоянно следя състезанията по футбол, лека атлетика, плуване. Ходя със семейството си на Балкана, когато имам повече свободно време. Човек трябва да си почива, защото преумората, голямото напрежение, без да имаш възможност за релаксация, рефлектират отрицателно върху работата.

- Проявява ли семейството ви разбиране към вас и към отговорните ви задължения?

- Съпругата ми е икономист, имам син, който е в XI клас в Държавната финансово-стопанска гимназия "Интелект". Държа на семейството си, както и те държат на мен и ме разбират. Те са ми опора, помагат ми в трудни моменти.

- Съществува ли мото, което да обединява личностните ви и професионални мотиви за действие?

- Понеже съм съдия, много отдавна бях прочел една мисъл на немски философ, която ми пасва. Та той като специалист в областта на правото казва: Справедливост е да искаш справедливост. Тази мисъл точно отразява моите нагласи, мотивацията ми за работа.


 АРТСЕДМИЦА


Михаил Грънчаров, директор на историческия музей:

 

Паметниците се разграбват вандалски

 

Страницата подготви Даниела ДОЧЕВА

- Г-н Грънчаров, как ще посрещнете Международния ден за опазване на културните паметници - 18 април?

- Този ден е повод работещите в сферата на музеите и ангажираните институции с опазването, проучването и популяризирането на паметниците на културата да афишират своята дейност през изтеклата година. Но това не значи, че само на този ден трябва да съсредоточаваме вниманието си към тези проблеми. Това е една перманентна, трудна, отговорна и много професионална дейност. Денят е празничен, но нямаме много основания да празнуваме. По ред причини, въпреки усилията ни, културно-историческото ни наследство - особено недвижимите паметници на културата, в това число археологическите обекти, са подложени на вандалско разграбване и унищожение. Няма ден, в който медиите или полицията да не съобщават за предотвратяване на поредния износ на паметници на културата, за разкриване на поредния канал за подобна незаконна дейност, за хилядите иманяри, които разсипаха десетки значими обекти, част от националната ни културна памет. Ние като че ли се уморихме да апелираме за подкрепа на обществото. Полицията и специалистите не са в състояние сами да се справят с този сериозен проблем. На територията на Плевенска област има над 500 регистрирани археологически обекта. Как могат да бъдат опазени те, ако цялото общество не проявява загриженост?

- А средствата за тази дейност достатъчни ли са?

- Парите наистина не стигат, но само те няма да решат проблема. Всички организации и органи трябва да са съпричастни - като се започне от кмета на населеното място, работещите в читалища, училища, семейството. Всичко опира до възпитание. Разбирам тези хора, които са в крайно тежко материално състояние и отиват с кирките и лопатите да копаят невероятни изкопи с надеждата, че ще открият нещо. То реално за тях не носи кой знае каква печалба, но по веригата стоят много хора, които вземат големите пари от продажби в чужбина.

- Все пак как се съхраняват тези паметници за поколенията?

- Пари са необходими за проучване, реставрация, консервация и представянето на обекта като туристически продукт. Много пъти съм казвал, че ние имаме един уникален римски град край с. Гиген - Улпия Ескус, на който се правят археологически проучвания вече няколко десетилетия под ръководството на доц. Кабакчиева. Голяма част от центъра на града беше проучена, но понеже не беше доведен процесът докрай, ще се наложи този обект да бъде разкопаван отново. Преди две години беше разработен проект за превръщането на центъра на този голям град - над 30 - 40 дка, в туристически обект - инфраструктура, леглова база, център за научни изследвания...

През април трябваше да е започнала работата по реставрацията на крепостта "Сторгозия", но се забавихме. В най-лошия случай до края на годината ще са готови поне базиликата и стопанската сграда към нея.

- Кои паметници се нуждаят спешно от реставрация?

- В региона те не са един и два. В окаяно състояние е мостът над р. Вит към Софийското шосе - Мостът на победата, който на времето беше на голяма почит. На този мост е разгромена армията на Осман паша на 10 декември 1877 г. В навечерието на 100-годишнината от Плевенската епопея той беше напълно реставриран, сега са останали само устоите. Този мост е и паметник на архитектурата. Изграден е през 60-те години на XIX век от тревненски майстор и е най-старият запазен мост. Трябват спешни мерки, за да се съхрани за поколенията.

По проект "Красива България" се върна великолепието от преди 20 години на сградата на Регионалния исторически музей (РИМ), която е архитектурен и исторически паметник от национално значение. Тази година ще продължим работата от вътрешната страна. Ще бъде въстановен архитектурният паметник на ул. "Димитър Константинов" 17 - къщата до бившия кореком.

- Според вас прави ли се нещо реално, за да се поддържат в добро състояние паметниците, които са извън територията на България? Нашият град има ли конкретен ангажимент в решаването на този проблем?

- Държавата ни със съответните министерства е длъжна да полага същите грижи за паметниците на културата извън пределите на България така, както се грижи за паметтниците в страната. Бяха предприети няколко акции, с които се направи не малко - имам предвид българските имоти в Цариград, Одрин, реставрира се църквата "Св. Георги". Въпреки големите ангажименти, които се декларираха от Министерството на отбраната по отношение на войнишките паметници, които са на територията на съседни страни - най-много в Македония, нищо не се направи. В Плевен в тази връзка се създаде инициативен комитет преди две години, чийто член съм и аз, под патронажа на общината. Папката с документи е при мен, но от тогава нищо не е направено. Става въпрос за поддържането на паметниците на загиналите воини в Балканската и Първата световна война. Това са все българи, защитавали националните интереси и водили войни за национално обединение. Тези войни не са били в Пакистан или в Афганистан, както се казва, а в изконни етногеографски български тиритории. Напълно забравен е гробът около Битоля на един от големите национални герои, участници в Илинденско-Преображенското въстание - плевенчанинът Парашкев Цветков, за който за съжаление малко се знае в града, макар че има паметник. Той е бил войвода на чета и е убит в навечерието на въстанието. На неговия гроб от 1943 г. човек не е стъпил. Аз направих предложение по линия на връзките ни с побратимения град Битоля (Парашкев Цветков е бил учител в Битолската гимназия) като ходят плевенски делегации там, да отиде някой да издири неговия гроб, ако съществува въобще, да положи китка цвете.

На Дойранския фронт се сражава IX пехотна плевенска девизия с ген. Владимир Вазов. Скоро даваха документален филм, в който се видя, че положението и там е страшно. Повечето гробове са разкопани, както тук римските некрополи. За това говорим. Добре ходят президенти, делегации, но в крайна сметка трябва вече да се слезе на институционално ниво, на което хората като нас и всички, които имат отношение към проблема, да могат да си сътрудничат и да има някакъв реален резултат.

Така че нямаме много поводи да празнуваме. По-скоро пак ще напомним на обществеността, че всички ние носим обща отговорност за опазване на нашето културно-историческо наследство. Институциите са си институции, но те не могат да се справят сами.


Старопечатният фонд на библиотека "Съгласие"

 

Вековното богатство се нуждае от спешна реставрация

 

Културна ценност, осъществяваща връзка през вековете между поколенията, е фондът от старопечатни книги и периодични издания на библиотеката на читалище "Съгласие". Красноречиво доказателство за стойността му е неговото съдържание. От познатите в науката 1 800 заглавия "Съгласие" притежава 861, които съставят 1 153 тома. Единствено тук се намират "Основание геометрии" от Фабусе - 1856 г., и "Священа история на детца" от Йоаким Груев.

Опазването на това богатво е свързано със скъпи консервационни и реставрацинни мерки, които читалището не може да си позволи. Ценният фонд се съхранява в специални железни каси, но това не е достатъчно. Той подлежи на специален режим на ползване, който важи и за всички издания до 1944 г. Забранено е да се правят ксерокопия, може само да се снима с фотоапарат и видеокамера.

Старопечатните издания имат не само информационна, но и силно емоционална стойност, защото, докосвайки се до тях, човек става частица от мисълта на човечеството, създадена преди векове и съхранявана досега. Така усещат общуването си с ценните книги библиотекарите от "Съгласие", съхранили в ежедневието си импулса на изявения библиотечен деец Иван Данов. Именно този интелектуалец успява да прозре важността на старопечатните издания като извор на информация за корените на литературното ни развитие, като илюстрация на идеите и реалностите на отминала епоха. През 20-те години на XIX в. той апелира към съгражданите си да издирват и даряват на библиотеката на "Съгласие" ценните книги. През 1922 г. младият учител Пенчо Шекерджиев дарява 20 тома старопечатни издания и така поставя началото на старопечатната сбирка. Тя бързо нараства и през 1936 г. става най-богатата в страната. Амбициите на нейния уредник са да събере всички старопечатни книги и да ги запази за поколенията. Наред с даренията, читалището изкупува старопечатни книги и разменя дубликати.

Редки и ценни са трите пергамента - "Евангелие от Йоанна" от XIII в., "Евангелие" на арменски език от XIV - XV в. и "Апостол" от XIV в., както и 18-те ръкописа. Между тях са "Българска песнопойка" от 1879 г., "Кратки священни истории", "Ермология" от 1852 г., "Вечен календар със зодии и съновник" от началото на XIX в., ръкопис от Нафталин Маринов - монах в манастира "Св. Георги" в с. Малки Извор. Всяка от старопечатните книги с уникална подвързия, специален обков и вътрешно оформление носи своя неповторим аромат на времето. "Вечен календар" от 1617 г., "Псалтир" от 1694 г., "Каноник" от 1793 г., "Новий завет" от 1828 г., "Болгарска граматика" от Неофит Рилски - 1835 г., "Часослов" - 1825 г., "Царственик или История болгарская" - 1844 г. (първото печатно издание на Паисиевата история от 1762 г.), "Житие на святаго Кирила и Методия" - 1865 г., са само част от старите печатни книги.

Научни работници, студенти и ученици работят с тях. През януари част от тях разгледа с огромен интерес английският посланик Хил, който се оказва доста информиран за древното ни литературно наследство, разказаха библиотекари. За тях докосването до старите книги е все така вълнуващо. Затова и все така отговорно се грижат за тяхното опазване и съхраняване за поколенията.


"Огледало" отразява детските души

 

Литературното студио вдъхва самочувствие на млади творци

 

В момента се прави предпечата на шестия поред литературен сборник "Огледало", който едноименното литературно-творческо студио с ръководител Лалка Павлова издава всяка година. Родители, убедени във важността на това събитие, отново събраха нужната сума, за да видят бял свят прозаичните и поетични творби на млади автори. Поредното "Огледало" ще допътува до многобройните си читатели не само в Плевен, а и в страната, в средата на май.

Преди 7 години учителката по български език и литература в ГПЧЕ Лалка Павлова решава, че часовете са недостатъчни за талантливите млади автори и създава кръжока. Тийнеджърите започват да учат литературна теория, анализират класиците, моделират стиха - класическия, белия. В студиото няма елементът задължителност, но е в изобилие взаимното доверие. Цари приятна творческа и приятелска атмосфера, която бързо започва да притегля нови членове. В момента са около 30. Младите автори натрупват сериозно творчество, което започва да се появява по страниците на елитния литературен печат - сп. "Везни", сп. "Пламък", сп. "Родна реч", в. "Пулс", алманах "Мизия". Идват и първите награди от престижни конкурси. Не закъснява и следващата стъпка - най-талантливите стават членове на Дружеството на писателите в Плевен - Цветелина Лакова, която в момента е студентка в Унгария, Христина Сергеева, Регина Колева, Славена Илийчева, Мая Христова.

За най-голям успех на кръжока ръководителката му счита издаването на дебютната книга на Славена Илийчева "Човешки разпятия". Традицията, завещана от Дора Габе, а именно всички дебютни книги да се издават от изд. "Пламък", е спазена. Младият човек е жаден за изява, да бъде забелязан, да бъде оценен. Децата в студиото имат чувството, че участват в нещо по-специално и това им създава самочувствие. Дори да не се занимават в бъдеще с изкуство, те ще имат афинитет към изявите в сферата на културата, знае дългогодишната преподавателка. С вроден психологически усет за спецификата на всяка отделна личност тя оценява и разбира това, че "нейните деца" са по-емоционални, по-отзивчиви, по-наблюдателни. Техните творби отразяват душите им. Търсейки, те достигат до философията на живота ни сега. Ако човек няма очи да види кое е страшното около него, той е осъден на гибел. Младите хора са мислещи, по-умни от нас, по-информирани, са наблюденията на учителката. Доброто го има, но трябва младият човек да бъде мотивиран да показва добрата си страна. Ако обществото я оцени, той ще я показва по-често, смята Лалка Павлова.

В твореческата работилница, която по мнение на поети като Христо Ганов и Георги Константинов е най-авторитетната в страната, децата учат учителката си на човечност. "Обичам да ме изненадват със становища, обичам да поспорим. В живота няма нищо само черно или само бяло - властват полутоновете. Така е и в човешките души", убедена е тя. Наблюденията й са, че младите хора са и тъжни. Особено заради неясната си перспектива в бъдеще. Затова учителите трябва да посеят в душите им вярата, че ще намерят достойното си място в обществото. Ако успеят, значи са постигнали много, категорична е Лалка Павлова, която никога не слага стъклена преграда между себе си и учениците. За да я чувстват като равна.


 ЧИСТОТА


Потънахме в боклуци

 

Найлонови торбички разцъфтяха по дърветата, гюмовете преливат

 

Даниела ДОЧЕВА

Снегът се стопи и лъснаха всички боклуци в теоретично красивия ни град. Вярно, че теменужките поникнаха въпреки шарената смет, опитваща се да ги задуши. И дърветата успяха да цъфнат, въпреки всички найлонови разноцветни пликчета, парцали и хартии, увити около клоните им. Може и така. Да си съжителстваме кротко с мръсотията. Да не я забелязваме. И да слушаме как почистващите фирми в града си вършат чудесно работата.

Боклуците обаче са навсякъде. Дори в центъра на града преливат контейнери с отпадъци, започнали да се разлагат и да вонят заради топлото време. За крайните квартали "Дружба" и "Сторгозия" коментарът просто е излишен. Междублоковите пространства са заринати във всевъзможни отпадъци - пластмасови и стъклени бутилки, кашони, хранителни остатъци.

Като гледа разноцветните шумящи чантички, веещи се из клоните на дърветата, за момент човек може да си помисли, че е сред някакъв абстрактен арт експеримент. Но скоро се опомня и му става ясно, че това не може да е изкуство. Друго ще да е. Нещо като тотална неангажираност и всеобща безотговорност към общото ни пространство, в което живеем. Неприятната атмосфера става нещо привично, което не дразни уж гражданското ни общество. Дори контролиращите дейността на почистващите фирми лица сякаш са слепи.

Историята ни не помни да сме потъвали така тотално в боклуци. Някога може да сме били бедни, но сме били чисти, казват бабите и дядовците ни. Белите къщи с цветни градинки са впечатлявали минаващите през земите ни пътешественици. А сега като че ли някакси свикнахме с мръсотията. Не ни притеснява, не ни прави впечатление. Свикнахме някой друг да е отговорен за нея. И общинари показно да събират хартии, за да увлекат с примера си гражданите.

Не е тайна, че в Европа не ни искат така мръсни и неугледни. Там се спазва общественият договор за чистотата и ако някой види паднала хартия например, ще я вдигне, независимо, че не е негова. Там се знае, че интелектуалците имат социален ангажимент, който допринася повече хора да живеят добре. Само 10% от европейците нямат нищо против да им привнесем от нашия колорит. Останалите с основание ни питат: "Хубава страна имате, но трябва ли да е толкова мръсна?"

Не, не трябва, ама е такава, за съжаление. Липсва ни нещо във възпитанието, в генетиката може би, за да си изчистим около къщите, да не си хвърляме отпадъците, старателно опаковани в пликчета, през терасите. Да не летят горящи фасове - пак през терасите. Да не са осеяни с хиляди билетчета автобусните спирки и т. н., и т. н. И да не си съществуват паралелно най-висшата изява на природата - да създава живот, и най-нисшата на човека - да го унищожава.


Иво Георгиев, управител на "Шеле":

 

Търговците са виновни за пълните кошчета

 

Ралица ПЕТРОВА

През последните няколко години чистотата на Плевен значително се подобри, като това се дължи както отчасти на повишеното самосъзнание на гражданите, така и на действията на новосформираното звено към общинския инспекторат - "Екополиция", което осъществява контрол върху замърсяващите околната среда плевенчани. Такова е мнението на управителя на плевенския клон на "Шеле - България" Иво Георгиев. Според него съставените в последно време актове на нарушителите се отразяват положително на чистотата на града и улесняват работата на холдинга. Той е категоричен, че отговорност Плевен да не е зарит в боклуци носят както почистващите фирми, така и самите граждани. Ако все пак някои улици не се почистват регулярно, то това се дължи на факта, че община Плевен, както и всички останали в България, не разполагат с необходимия финансов ресурс, смята Георгиев.

В момента фирма "Шеле" осъществява сметосъбирането и сметоизвозването на територията на Плевен, както и на една голяма част от селата в общината чрез подизпълнител "Чистота". Тенденцията е до края на годината да бъдат обхванати всички малки населени места и в тях да се създаде организирана система на сметоизвозване.

Ръчно и машинно метене и миене на централната градска част, както и на 9-и квартал осъществява фирмата, съгласно друг договор с общината. Осигурено е извозването на строителни отпадъци и почистване на локални сметища, като тази дейност е свързана и с много частни клиенти. При заявка във фирмата на определеното място за тази цел се доставят 4- или 7-кубикови контейнери.

За сметосъбирането са осигурени пет автомобила "Ман" и "Мерцедес". За машинното метене и миене на улиците "Шеле" разполага с два комбинирани автомобила. През зимата те се използват като снегорини, а през лятото върху тях се монтират специални цистерни. За почистване на локалните сметища и извозването на строителните отпадъци са налице контейнеровоз "Мерцедес" и фадрома. До няколко месеца се очаква доставката на още една.

Отскоро фирма "Шеле" развива и допълнителна дейност - събиране, балиране и продажба на стара хартия, както и на пластмасови бутилки. Според Иво Георгиев това представлява своеобразен предварителен етап на експеримента, който ще бъде проведен, за разделно събиране на отпадъци. Засега все още не са налице необходимите разчети, но надеждите са в скоро време идеята да бъде реализирана. В момента се обмислят варианти - дали разделното събиране да бъде с отделни пликове, които да се раздават на домакинствата, или да се осъществява в различни контейнери. Съгласно Закона за управление на отпадъците всички общини трябва да въведат разделното събиране на отпадъците до приемането ни в Евопейския съюз.

Най-големият проблем за "Шеле" продължават да бъдат търговците в централната градска част и по-специално по старата главна улица. Те изхвърлят обемисти опаковки и кашони в малките кошчета за смет и дори боклуците да се почистват редовно, след няколко часа съдът отново прелива. От фирмата апелират големите отпадъци да се изхвърлят в контейнерите в страничните улици. Ако там случайно няма съд, то всеки може да поиска такъв на телефон 80-28-90.


“Чистота” губи 5 хиляди лева месечно

 

Никой в града не инициира пролетно почистване

 

Поля ТОМОВА

Фирма "Чистота" е на загуба с по 5 хиляди лева всеки месец, заяви директорът й Симеон Димитров. Това, според него, се дължи на факта, че договорът с общината е подписан преди седем години. По силата на документа фирмата получава 300 хиляди лева, а парите идват от общинския бюджет и такса "смет".

"Чистота" е една от фирмите, ангажирани с почистването, и се занимава със сметосъбиране и сметоизвозване на отпадъците от индустриалната зона на Плевен и кметствата в общината. Контейнерите са достатъчни, дори в много от селата са повече от предвидените, заяви Димитров. В индустриалната зона работата на фирмата е завишена с 50 процента, добави той.

"Чистота" поддържа и сметището край Буковлък. То обаче може да съществува до 2009 година, след което трябва да бъде закрито. До 2013 г. в България трябва да изчезнат всички сметища от типа на това в Буковлък.

Основният проблем в Плевен е мръсотията в кварталите и междублоковите пространства, уточни директорът на "Чистота". Това обаче е проблем на живеещите там, а не на фирмите, натоварени с почистването на града. Засега никой не предприема действия за пролетно почистване на кварталите, а ние можем да извозим отпадъците, които се съберат, заяви Симеон Димитров. Плевен е разположен така, че при всеки вятър или дъжд цялата мръсотия се натрупва в централната част. Затова градът прилича на зле окичена елха с найлонови торбички и всякакви други отпадъци, накачени по храсти и дървета.


Маргарита Вачкова, шеф на фирма "Инжстрой":

 

Липсва ни възпитание

 

Дани БОЖИДАРОВА

Една от почистващите фирми в града е "Инжстрой" с управител Маргарита Вачкова. Тя е по-силна в зимното почистване, но по обществена поръчка от миналата година участва във Великденското почистване. Нейните райони са "Сторгозия", "Дружба", Софийската магистрала, промишлената зона, "Българска авиация", "Георги Кочев".

"Ползваме от фирма "Чистота" два камиона метачки, и ние имаме два, три водоноски, фадроми. Първо се извозват грубите отпадъци, след това се мете и се мие", описа Вачкова процеса на почистване. Тяхната задача е да извозят боклуците, които хората са събрали на купчинки от междублоковите пространства. От "Инжстрой" чистят само главните улични артерии. За малките улички общината няма пари. Месечно почистване струва между 14 и 16 хил. лв. Иначе и на нас ни се иска да чистим навсякъде, спомена управителката.

По спирките е ужас, коментира Вачкова. Според нея плевенчанинът няма да се научи скоро да пази чистота. Въпреки това до Великден градът трябва да е чист. След като свършат работата си работниците от "Инжстрой", представители на отдел "Екология" в общината минават да я оценят. Дори ползват техен транспорт. Ако не одобрят това, което сме направили, заплащат по-малка сума от предвидената, информира още тя.

В крайните квартали има най-сериозни проблеми с почистването, категорична е Вачкова. Основният проблем според нея е, че ни липсва възпитание. Затова много скоро след почистването боклуците пак превземат Плевен.


Глоби от 10 до 500 лв. грозят замърсителите

 

Петя КОЛЕВА

Според Наредба №2 на общинския съвет глобите за замърсяване на града варират от 10 до 500 лв., съобщиха от отдел "Екология". Най-големите проблеми на Плевен са крайните квартали, замърсяването на междублоковите пространства и нерегламентираните сметища, които изникват не само извън града, но и в неговите граници.

Според служителите от отдел "Екология" няма проблем между администрацията и фирмите за почистване на града. Макар и с малки забавяния, сумите, които са договорирани, се плащат.

За изпълненинието на Наредба 2 следи специално екозвено и инспекторатът на общината. Служителите действат или по сигнали на граждани, или като обикалят града и следят за нарушения. В момента тече пролетно почистване на кв. "Сторгозия", ще започне такова и в "Дружба", който е определен като най-мръсния квартал. Едва ли обаче тези кампанийни действия ще доведат до трайна чистота на жилищните комплекси, твърдят експертите. За да се намали мръсотията в крайните квартали, е необходимо не само хората да имат лично чувство за хигиена и опазване на околната среда, но трябват и по-активни действия от страна на общинската администрация за налагане на санкции на нарушителите.

Според отдел "Екология" в Плевен има достатъчно контейнери. Проблем е обаче все още фактът, че сметта се събира заедно. Фирма "Шеле" има идеята да въведе експериментално разделно събиране на отпадъците, заявиха от общинската администрация.

Във всички случаи обаче Плевен остава далеч от необходимата чистота за един съвременен град. Особено трагично е състоянието на входовете и изходите на града. На влизане от столицата например Плевен посреща с коптори, мръсотия и очукан и изкривен надпис. На пръв поглед като че ли всичко по отношение на чистотата между фирми и община е наред. Крайният резултат явно обаче говори друго.


 БИЗНЕС


"Партнерс експо 2005" - лицето на замиращата плевенска икономика

 

Само 40% от участниците са местни фирми, преобладават търговците на гащи

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Традиционното пролетно изложение "Партнерс експо" бе открито през седмицата в художествената галерия "Илия Бешков". Тази година акцентът бе поставен върху строителството, обзавеждането и леката промишленост.

Над 130 фирми участват със свои стоки, а разпределението по щандовете понякога става по съвместителство, показа репортерска проверка. Търговци на бельо и конфекция недоволстваха от теснотията в стил "метър на два", но какво да се прави, като наемът после трябва да се избива няколко месеца, обясниха те.

Горе-долу по равно бяха разпределени площите между фирмите от строителния бранш и тези от леката промишленост. Но докато на първите бе необходимо повече място, за да изложат постиженията си, то на производителите и търговците на облекло и обувки се наложи да побират стоката си на етажи в някой ъгъл.

Разчитаме на оборота, вече трети път посещаваме плевенското изложение, но за съжаление продажбите намаляват, коментира жената зад щанда на ловешка фирма за облекло. Цените на дрехите са високи, не може ли да ползваме отстъпка, питаха клиенти. Обувки от Добрич, мъжки якета от Пловдив, бельо от Трявна - всичко това може да се види по щандовете в галерията.

Искаше ми се да участват повече плевенски фирми, ние имаме какво да покажем, каза един от организаторите на Експото - Чавдар Велинов. Сега само 40% от фирмите участнички били местни, останалите идвали от всички краища на България.

Иначе и тази пролет не бе избегнат биташкият вид на изложението. Макар че търговци и производители се бяха постарали да приведат в ред щандовете си, то непрекъснатият порой от посетители, дошли с нагласата "око да види, ръка да пипне", поразбърка старателно сгънатите или окачени дрехи. Повечето хора бяха дошли просто да погледат и да поразсеят провинциалната скука. Не бяха рядкост и тези, които се спираха тук-таме, зърнали някоя необходима им стока, но малко от тях приключваха обиколката из залите на галерията с покупка.

По-обнадеждени изглеждаха търговците, които предлагат фаянс, теракота, мебели и градински аксесоари. Минали са само два часа от откриването на изложението, но имаме непрекъснат наплив от хора, които в момента строят жилища и търсят подходящо обзавеждане, със задоволство ни посреща производител на фаянс. Той идва от София, но след няколко обиколки на града му направило впечатление, че в Плевен усилено се строят нови кооперации и административни сгради. Според него хората все по-често търсят стоки за бита, но не са склонни да се обзаведат наведнъж, а бавно и полека оглеждат пазара, цените и едва после пристъпват към покупки.

През пролетта пазарът се отваря, но не съм оптимист по отношение на реализиран оборот и печалба, коментира производител на ролетни щори. Неговите наблюдения показват, че през последните няколко години плевенският пазар се е свил. Ако представеното присъствие на бизнеса на "Партнерс експо" е отражение на ситуацията в града, то оценката е по-скоро незадоволителна, смята той.

Тълпи от посетители се събираха и около мебелните щандове, където излъсканите кухненски шкафове, добре аранжираните спални и офис обзавеждане, подсещаха най-често домакините, че наближава времето за ремонти. И те започваха да правят сметки, как да заделят някоя хилядарка, за да се сдобият с част от отдавна мечтаното за дома. Погледите привличаха и свежите цветя и шадравани, които съставляваха композиция в стил "градински кът за дома". Потенциалните клиенти се спираха често и пред щандовете за разсад, където се предлагаше богат асортимент. Търговец обяви, че е доволен от посещаемостта, но не очаква кой знае какви продажби, защото само любопитството в първия ден от изложението привлича зяпачите.

Щандове на фирми, които предлагат камини, нестандартни технологии за отопление и икономия на енергия по-рядко ставаха обект на интерес от страна на посетителите. За българина нашите стоки все още са доста непопулярни, пък и скъпи, затова идваме по-скоро да се покажем, да ни забележат, едва по-късно ще разчитаме на продажби. Такова бе мнението на производител на енергоикономисваща технология.

Като традиционно се установи и присъствието на щандове на местните клонове на банки. Идеята бе да се върже бизнесът с парите, а на посетителите да се покажат някои нови възможности за теглене на кредит за строителство, обзавеждане и ремонти. През пролетта търсенето на средства за такива цели нараства, затова потенциалните клиенти за кредити внимателно разглеждаха листовките и търсеха пояснение за условията на отпускане, лихвите и сроковете за издължаване. Разочарована съм от това, което виждам тази година на "Партнерс експо" - присъствието на сериозни фирми е слабо, а плевенският бизнес като че ли е замрял, сподели впечатленията си местна банкерка, която бе дошла да огледа щандовете на изложението.

Биташкият вид на панаира се подсилваше и от миризмата на печени кебапчета, която се разнасяше пред художествената галерия. Довчерашният храм на изкуството, потънал в дим от скара, посреща местни люде и гости на изложението. Въпреки това обаче плевенският панаир си остава събитие, наситено с емоции, където само типично провинциалният манталитет си е на мястото. Или както коментира гледката скучаещ таксиметров шофьор отпред: "Е, и в Плевен трябва да има място, където блъскалият цял ден мъж да разведе жена си, ако му е по джоба, разбира се".


Чехите гласят нова тарифа за тока

 

Еми СТАЛЕВА

Пазарен принцип при ценообразуването на тока ще въведе чешката фирма CEZ, която е новият собственик на електроразпределителните дружества в Плевен, София - град и София - област. Според него по-големите консуматори на електроенергия ще плащат по-малко.

От дружеството съобщиха, че окончателните предложения за цените на тока ще бъдат внесени по-късно в Държавната комисия за енергийно регулиране. В отговор на разпространената от медиите информация за поскъпване на електричеството, от чешкото дружество обещаха, че няма да има генерална промяна в сметките на потребителите. Тези изводи се налагат след изготвянето на предварителните разчети на дружеството.

Проектът, който ще се разгледа, включва разделяне на цената на тока на две - за осигурената разпределителна мрежа и за консумираната електроенергия. Нови тарифи за еленергията ще бъдат въведени през втората половина на следващата година, съобщиха от чешката фирма.

Новият собственик на електроразпределителните дружества в Плевен и София се надява да осигури повече гъвкавост за клиентите чрез предложените тарифи. Те ще дадат възможност плащанията за консумацията да се извършват по начин, подходящ за тяхното потребление на еленергия.


ПРОГНОЗИ

 

Опасенията от спад на долара повишиха предлагането

 

Любомир СЯРОВ, контрольор клиентски операции в Булбанк

В началото на седмицата доларът поевтиня като цяло, след като част от инвеститорите, заложили на къси позиции през последните почти четири седмици, при опасения от трайно ниски нива на долара започнаха да реализират “печалбите” си. Действията на тези инвеститори бяха продиктувани донякъде от предстоящите важни икономически данни от САЩ, които биха могли да съживят основните опасения за зелената валута. Така през последните дни предлагането на щатска валута се увеличи, отчитайки, че тенденцията за спад на долара може да се възстанови. Данните, които пазарът ще следи с голямо внимание тези дни, са търговският баланс на САЩ за февруари, Федералният бюджет за март и протоколът от срещата на Федералния резерв през март. В случай, че данните за търговския баланс са според очакванията, търговията ще се запази в тесни граници в края на седмицата, когато валутните играчи ще следят за доклада от последната среща на ФЕД, на която се очаква тонът да бъде силно в полза на продължаващо покачване на лихвените нива. Евентуални данни за съществено покачване на дефицита в платежния баланс няма да се отрази благоприятно на котировките на долара. Търговският баланс ще хвърли светлина и върху дефицита по текущата сметка, който е около 6% от БВП на САЩ за четвъртото тримесечие на 2004 г. След като търговският баланс стане известен, вниманието на пазара ще се насочи към доклада на ФЕД от заседанието през март. Пазарните участници ще следят за всякакъв знак, свързан с бъдещето на лихвените нива. Междувременно данните за неочакваното разширяване на излишъка по текущата сметка на Япония за февруари оказаха допълнителна подкрепа за йената. Лекото покачване на цените на жилищата във Великобритания за февруари пък придаде съмнение дали охлаждането на пазара е достатъчно. Освен това стесненият търговски дефицит през февруари и по-високите от очакванията производствени цени бяха изцяло в подкрепа на стерлинга. Днес Централната банка на Канада ще решава за лихвените нива, като промяна не се очаква. Пазарите обаче ще очакват придружаващото изявление, което идва точно преди тримесечния доклад за монетарната политика на Канада.


Плащането на ДДС чрез Интернет спестява време

 

Всички фирми, регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност, могат да подават по електронен път справките - декларации и дневниците за покупки и продажби, които трябва да се представят до 14-о число на всеки месец. Това дава възможност на компаниите да не ходят всеки месец до данъчната дирекция. За да се възползва от услугата, на първо място фирмата трябва да притежава удостоверение за универсален електронен подпис и да е заявила писмено желанието си да изпраща данъчни документи по Интернет пред данъчната администрация. Засега такъв сертификат се издава само от две сертифицирани от Комисията за регулиране на съобщенията организации - “Банксервиз” и “Информационно обслужване”.

Услугата се ползва лесно и ще спести на фирмите времето за чакане на опашки пред данъчното. "BG Север"


Днес изтича срокът за подаване на данъчните декларации

 

Днес,15 април, изтича срокът за подаване на годишна данъчна декларация по чл. 41 от Закона за облагане доходите на физическите за 2004 г. Дължимите суми по годишната данъчна декларация се внасят в 30-дневен срок, считано от датата на подаването й, напомнят от данъчната администрация.

До 15 април трябва да се подаде справка от предприятията за изплатените през 2004 г. доходи, различни от доходи от трудови правоотношения и пенсии.

Годишна справка-декларация по Закона за данък върху добавената стойност за 2004 г. най-късно днес е наложително да се внесе в данъчната администрация.

Гражданите трябва да погасят сумите по авансовия данък за първото тримесечие на 2005 г., за доходите, получени от отдаване под наем на движимо и недвижимо имущество, както и за упражняване на свободна професия, извършване на други дейности и услуги по извънтрудови правоотношения по чл. 22 от ЗОДФЛ, когато платец на доходите не е предприятие.

До 15 април се внасят и месечните авансови вноски за корпоративния данък за април по ЗКПО, напомнят от данъчната администрация.

Днес изтича и срокът за погасяване на тримесечните авансови вноски за корпоративния данък по ЗКПО.

Необходимо е гражданите да знаят, че когато срокът изтича в неприсъствен ден, този ден не се брои и срокът изтича в следващия след него присъствен ден. "BG Север"


 АГРОАКЦЕНТИ


Държавата абдикира от напояването

 

Министерството на земеделието спира субсидията, вдига цените

 

Страницата подготви Ралица ПЕТРОВА

Водата за новия напоителен сезон - 2005, няма да се субсидира от държавата, както беше до сега - част от цената да се поема от Министерството на земеделието и горите. Това съобщи за "BG Север" Веселин Монев, шеф на "Напоителни системи", клон Плевен. Водоползвателите освен че ще плащат по 0,04 лв. отгоре по тази причина, ще трябва да се бъркат и с още стотинка поради поскъпването на водата. От 1 януари 2005 г. производителите ще дават по 8 ст./куб. м (без ДДС) за гравитачно водоподаване за напояване и 15 ст./куб. м - за помпено. Миналата година цените бяха съответно 7 и 14 стотинки, като по 4 ст. от тях се поемаха от държавата.

Водопотреблението за Плевенска и Ловешка области намалява главоломно и фрапиращо, алармира Монев. Прогнозните данни за 2005 г. сочат, че ще се напояват едва 11 000 декара от годни 397 000 дка, като през миналата година те са били 15 000 дка. Според шефа на регионалния клон на "Напоителни системи" от друга страна обявените годни площи не са актуални, защото последното преброяване е правено през 2000 г.

Раздробеното селско стопанство е основната причина за трудностите, свързани с напояването. Налице са отделни водопотребители с малко площи. По-едрите ползватели от региона са предимно тютюнопроизводителите, които напояват средно по 500 - 1 000 дка. Те са съсредоточени най-вече в района на Горни и Долни Дъбник, Обнова, Българене, Александрово -Летница. През 2003 г. окрупнените площи са били 5 000 дка, през 2004 г. те намаляват главоломно до 1 800 декара. През 2005 г. се очертават да са приблизително 1 000 дка. По-дребните водоползватели са зеленчукопроизводители, предимно от землището на Горни Дъбник. Те напояват от порядъка на 100 - 200 дка домати, грах и др. култури, съобщава Монев.

Кражбите на съоръжения са другата причина за тежкото състояние на "Напоителни системи". За миналата година за шест месеца щетите, но само от регистрирани набези, са 150 000 - 200 000 лв. Няма как да се изчислят загубите, например от стотиците задигнати от полето хидранти, които се намират на разстояние 30 метра един от друг. Стигало се е дотам, че обирджиите копаят дори до тръбопроводите, изнасят ги на ръка и след това ги режат.

За да се оправят нещата, трябва да се окрупни земята, смята Веселин Монев. "На нас ни е изключително трудно, защото първо работим на територията на две области. През 1980 г. това предприятие имаше 1 700 човека само за Плевенски окръг. Сега са 180 души", разказва шефът на регионалния клон на дружеството. И посочва, че от друга страна фондовете са същите - 50 напоителни помпени станции, 20 отводнителни, 1 128,9 км напоителни канали, 550 км отводнителни, 33 язовира. Друг проблем е амортизацията. Съоръженията са строени 50-те - 60-те години на миналия век. До Гулянци, на Дунава, дори има станция, чийто помпи са от 1936 г. Отделно тези фондове не са пригодени към сегашното земеделие", коментира Монев. Те са предназначеи за напояване на хиляди декари, което на този етап ги прави изключително енергоемки.

Около 10 млн. лв. за цялата страна са необходими за дейността - предпазване на обекти от вредното влияние на водите. Само за плевенския клон на дружеството са необходими близо 700 хил. лв.

Оттук се поражда и конфликтът за държавния бюджет, коментира Монев. През миналата година при поискани 4 700 000 лв. държавата е отпуснала 2 млн. лв. За 2005 г. въпреки че са пожелани 8,5 млн. лв., засега са подготвени от страна на аграрното министерство 4,5 млн. лв. В Плевен дейността по опазване на обекти от вредното влияние на водите е най-тежка, но на база на тази предвидена сума, засега са сигурни само 270 000 лв.

Вода в язовирите за поливен сезон 2005 има, но няма ползватели, е недотам розовата действителност. Според Веселин Монев все още българите не са узрели, че без вода не може да се прави земеделие. Другото, което би могло да бъде в помощ на стопаните, е отпускане на субсидия за напояване от фонд "Земеделие", така както производителите са подпомагани при закупуването на торове, семена, препарати или горива.

Преоценка на годните площи е първото нещо, което трябва да се направи, за да се актуализира системата, смята Монев. По думите му така ще отпаднат много фондове, които и без това не са използваеми - те са силно амортизирани, полуразграбени, много тежки и енергоемки и "ако тръгне някой да ги поправя, по-добре да построи нови". Възвръщане на съществуващата някога мелиоративна такса също би било в помощ на дружествата, разсъждава Монев. С нея през мъртвия сезон - зимата, би могло да се извършва ремонт на каналите.


Ядем турски домати и левченски краставици

 

Салатите на плевенския пазар ги карат от Горна Оряховица

 

Пролетта се пукна и всички се хванаха за зелено. Плевенските пазари се задръстиха с марули, салати, зелен лук, спанак, коприва и изобщо "каквото ти душа поиска". Като отново основното изискване е просто да ти е пълен джобът. И то не със семки и бонбонки, а с пари. Защото колкото и мижави да ти изглеждат 20-те стотинки на марулка, като му удариш калема в края на месеца, ще установиш, че ако си похапвал през вечер зелена салата (като включиш лука и репичките), си прахосал близо една трета от заплатата си.

Цените на ранните пролетни зеленчуци варират в доста големи граници. Зависи от къде ще решиш да понапазаруваш. Всеки плевенчанин знае, че най-тънко е на "големия" пазар. А най-скъпо на покрития - в центъра на града. В кварталните зеленчукови магазинчета цените са някъде по средата.

Репортерска проверка установи, че салатите, които похапват плевенчани, идват предимно от Горна Оряховица. Липсата на оранжерийно производство в региона води до факта, че плевенските търговци си доставят зеленчука най-вече от Драганово и Поликраище. Цената му варира от 10 до 50 стотиннки - в зависимост от големината и мястото на пазаруване.

Наред със салатата, особено предпочитани през сезона са и зеленият лук и чесънът. Пет стръкчета във връзка може да намерите от 0,20 до 0,50 ст. Ако решите да се поглезите и с репички, заделете си по 50 стотинки за връзка.

Изборът на краставици ще ви затрудни. Първото впечатление е, че турските са по-скъпи от българските. Цената на този зеленчук варира в най-големи граници - на места от 2,20 лв./кг (при по-малки и криви бройки) до 3,50 лв./кг. На кооперативния пазар например се конкурират внесените от Турция, които са с по-добър външен вид (в повечето случаи опаковани с найлон), и се продават на три лева. Произведени в оранжериите на гр. Левски може да намерите от 2,60 до 2,80 лв./кг.

Все още не е времето на шопските салати, коментират търговци. Извода си правят от това как вървят доматите. Продавачи твърдят, че за разлика от миналата година по това време, сега зеленчукът се търси изключително слабо. Много рядко по пазарите могат да се намерят български домати. Дори и когато ги има обаче, купувачи за тях липсват. Клиентите се отдръпват заради високата им цена - 4,50 лв./кг. Те се доставят предимно от оранжериите в гр. Левски, от където за Австрия се изнасят по 3 евро/кг.

Търсени на този етап са турските домати. Въпреки че са лишени от всякакви вкусови качества, те са предпочитани от купувачите заради по-ниската им цена. В момента килограм се търгува за 2,80 - 3,50 лв. Пазарите са задръстени от турския зеленчук въпреки високото мито, което по думите на търговци е 1,45 лв.

Ако сте решили да си спретнете пролетна гозбичка с коприва и нямате време да пребродите Кайлъка, за да си наберете собственоръчно, си пригответе около 1,50 лв. Пликче с парливите връхчета струва около 50 ст., но то ще е крайно недостатъчно, особено ако сте повече от двама души. Килограм спанак може да си закупите за 0,70 лв. или левче - в зависимост от това колко време е престоял в найлоновия плик. Масово пък пенсионери се втурнаха да изкарат по някой лев, предлагайки връзка лапад за 30 стотинки.

Ако сте производител, цената на арпаджика вероятно ще ви шокира. Килограм варира от 1 лв. до 2,50. Картофите за посев (предимно предлагания сорт е "Санте"), струват 50 ст./кг. Десет стотинки по-евтино може да ги намерите за готвене. Вече търговци предлагат и разсад ранни домати на цена 0,50 лв.

Впечатление прави, че цените на южните плодове се запазват относително високи. Килограм банани или портокали варира от 1,40 лв. до 1,80 лв. На толкова се продват и различните видове ябълки - сладко-кисела, кисела или овча муцуна. На места техните цени достигат до 2,50 лв.


Агроконсултант

 

Наторете лозата месец преди напъпването, обеззаразете почвата преди сеитба

 

В лозето

Довършване на резитбата на лозята, изнасяне и изгаряне на лозовите пръчки, торене и дълбока оран, ако това не е извършено през март, е първото нещо, което лозарите трябва да направят през април, припомнят специалистите от плевенската служба за съвети в земеделието. Торенето с амониева селитра става 20 - 30 дни преди напъпването лозите. Амониевият нитрат се прилага в доза 18 - 20 кг/дка, а амониевият сулфат - 22 - 25 кг/дка. Ако есенното торене е пропуснато, може да се внесе 40 - 50 кг/дка суперфосфат и 25 - 30 кг/дка калиев сулфат в една или две браздички на дълбочина 25 - 30 см., след което те се зариват.

При нужда може да се извърши ремонт на телената конструкция, а при необходимост се третира и срещу плевелите.

При установяване на екскориоза борбата се води в следните фенофази:

- набъбване на пъпките - първо пръскане;

- фаза "пеперуда" или "зелен връх на пъпките" - второ пръскане;

- трето пръскане при трети - четвърти лист.

Следващите третирания съвпадат с пръсканията срещу мана по лозата.

Признаците на екскориозата се наблюдават в началните фази от развитието. В основата на младите леторасти се образуват тъмни, удължени петна и те не се развиват нормално. По-късно петната се вкорковяват и некротизират. След това върху побелелите зони се формират пикнидии, които се виждат като малки черни точици. В по-напредналите стадии кората се откроява и олющва на ивици.

При установяване на нагризвания на пъпките от турския лозов хоботник, лозовата листозавивачка, мъхнатия бръмбар и лозовата пъстрянка, се третира с подходящ инсектицид.

 

В градината

През последните дни на месеца, в зависимост от метеорологичните условия, може да се изнася разсада от домати, пипер, ранно зеле и други зеленчукови култури. Преди това може да се рахвърли примамка срещу поповото прасе, обеззаразява се почвата и се наторява с амониева селитра 20 - 25 кг/дка. Трябва да се знае, че прекомерното азотно торене води до висока чувствителност към болести и получаване на некачествена продукция с недобра съхраняемост. Необходимите количества азот се внасят трикратно - 1/3 преди разсаждане и две подхранвания с по 1/3 от дозата, препоръчана за торене. Разсадът преди изнасяне се закалява и третира с фунгицид срещу картофена мана и листни петна. На открито може да се извърши сеитба на моркови, репички, готварски тиквички, магданоз и др.

Лукът се третира срещу луковата муха и мана с подходящи фунгициди.

 

На полето

Да се следи за появата на полски щурци, хоботници, цвекловата бълха и при плътност над прага на вредност да се използват подходяши инсектициди. През април почвата се наторява предсеитбено и се подготвя за сеитба на пролетните култури. Анализът на почвени проби дава възможност да се установяват наличните количества усвоими хранителни вещества в почвата и торенето на съответната култура да се извърши съобразно дадените препоръки. През този период се извършва сеитба на слънчоглед, царевица, люцерна, сорго и др. култури.

Семената на царевицата и слънчогледа се обеззаразяват с необходимите препарати срещу теления червей и хоботниците. Веднага след сеитбата, преди поникване на културата, се внася подходящ хербицид срещу житни и широколистни плевели в необходимата доза.

За повишаване на добивите и качеството на зърното от пшеница, ечемик, царевица и слънчоглед, могат да се използват микроторове и растежни регулатори.

преди великденските празници


Яйцата поскъпват

 

Средно с 5 до 10% ще поскъпнат пилешкото месо и яйцата заради повишеното потребление по Великденските празници, прогнозират производители. В Плевен, за разлика от други градове на страната, подобна тенденция все още не се забелязва. Яйцата, в зависимост от тяхната големина, се предлагат от 12 до 17 стотинки. По данни на Системата за агропазарна информация (САПИ) в Пловдив поскъпването е 14%, в Добрич - 9%, в Перник - 15%. По магазините в страната кокошият продукт върви от 12 до 21 ст. за брой. Най-високата и най-ниската цена са засечени по столичните магазини и пазари, докато в останалите градове разликите в цените са в порядъка на 3 - 4 стотинки. В големите вериги магазини отскоро се продават и яйца от свободно отглеждани кокошки, чиито цени са с 15 - 20 на сто по-високи от обикновените.

Продължава и повишението на цените на едро в страната, като през последната седмица в отделни региони те са се вдигнали с 1 - 2 ст. Като цяло цените на едро на яйцата са в границите от 10 до 16 ст. за брой. Най-високи са цените на едро в Пловдив, където достигат 14 ст. за брой по складовете. Поскъпването на яйцата по празниците ще е минимално - в рамките на 4 - 5%, защото при по-голямо ще навлезе турски внос и ще подбие цените, коментират от бранша.По време на Великденските празници у нас се консумират около 60 милиона яйца.


 СПОРТ


Спартак (Пл) гони последния влак срещу Ботев

 

Страницата подготви Любомир ПЕТКОВ

В предстоящия 23-ти кръг футболистите на Спартак или ще съхранят надеждата за влизане в А група, или окончателно ще се разделят с мисълта за елита. След серия слаби мачове плевенчани ще трябва да възкръснат на стадиона на един от основните претенденти за промоция във висшата лига - Ботев (Пловдив). Канарчетата взеха трите точки навън миналия кръг, а преднината им пред Спартак в таблицата е също толкова. Възпитаниците на новия треньор на плевенския отбор Мирослав Миронов ще бъдат сериозно притеснени от най-мощната агитка в Б група, която ще подкрепя своите на дербито в Пловдив. Мирослав Миронов е сериозно притеснен от липсата на мотивация у играчите на Спартак, която пролича и при последната домакинска загуба от Конелиано. Старши треньорът, който от идването си на кормилото на Спартак досега има спечелени само три точки при гостуването на Шумен и две домакински загуби, има и някои кадрови проблеми преди мача с Ботев. И без това доста рехавата напоследък защита на плевенчани ще бъде лишена от младия Пламен Николов, който си изпроси червен картон срещу Конелиано. Не е ясно дали капитанът Боби Павлов ще може да играе срещу жълто-черните, тъй като контузията от миналата седмица се е оказала особено болезнена и Павлов беше на облекчен режим през седмицата. Наставникът на Спартак Мирослав Миронов няма да използва и младежкия национал Георги Какалов, който получи пети жълт картон и пропуска дербито с Ботев. Миронов ще реши в последния момент каква тактика да приложи в атака, но със сигурност голмайсторът на Б група този сезон Георги Георгиев ще започне титуляр.

Най-интересните

моменти от

последния мач

1 мин.: Георги Какалов е изведен сам в наказателното поле на Конелиано вдясно от вратаря Митов, но ударът минава встрани от вратата.

10 мин.: Драго Иванов спира добре дълъг пас от дълбочина и напредва очи в очи с Митов. Ниският шут на нападателя на Спартак е спасен от вратаря на Конелиано.

34 мин.: След центриране отдясно включилият се в атака защитник Боби Павлов намира топката с глава, но ударът му среща сглобката на вратата и топката е изчистена от защитник на гостите.

60 мин.: Топката е центирана от дясно в наказателното поле на Конелиано и в образувалото се мелле защитник играе с ръка. Гостите протестират бурно срещу отсъдената дузпа.

61 мин.: Георги Георгиев хладнокръвно насочва ниско топката в левия ъгъл и бележи своя седемнадесети гол в първенството.

76 мин.: След няколко поредни контраатаки Адриан Олегов мощно нахлува в наказателното поле на Спартак и засича от въздуха една висока топка, която попада във вратата на домакините.

77 мин.: Стъписаните домакини проспиват следващата атака на Конелиано, при която най-добрият играч на терена Петър Димитров се отскубва от Пламен Николов и с елегантен диагонален шут вкарва втория гол за своите.

79 мин.: При сходна ситуация като при втория гол Пламен Николов изпуска Петър Димитров и е принуден да го задържи. Съдията не се поколебава да вдигне втори жълт картон и след това червен на плевенския защитник.

 

Пламен Николов: Двама са аут, още един шанс за останалите

 

Президентът на Спартак (Пл) Пламен Николов обяви в началото на седмицата, че освобождава двама футболисти след позорната загуба от Конелиано.

"Разделихме се с Даниел Островски и Георги Иванов, които системно играят слабо и нямаме повече нужда от тях. Още поне четирима ще имат последен шанс срещу Ботев, след което ще решаваме съдбата им", заяви Пламен Николов. Той изрази съмнения, че някои от играчите играят симулативно. "Вероятно някои футболисти умишлено си пестят силите за влизане в елита, защото се опасяват, че няма да разчитаме на тях", коментира президентът на клуба. Той добави, че след двете поредни домакински загуби са спрени всички заплати, премии и допълнителни бонуси. "Нашите футболисти се поразглезиха. Нека видят как е в останалите отбори. Ние сме може би единствените, които осигуряваме такива условия в клуба, а не срещаме необходимото разбиране от играчите", коментира още босът на Спартак. Според него в събота е "мачът на истината". "Ако са мъже, ще покажат възможности срещу Ботев. Наистина мачът в Пловдив е решаващ за нас. Както никой не очакваше Конелиано да ни бие тук, така е възможно да си тръгнем с победа от Пловдив", каза още Пламен Николов.

Той обяви, че ръководството на клуба твърдо стои зад треньора Мирослав Миронов и не е приело подадената от него оставка след загубата от Конелиано.


Шахмат

 

Александра Иванова най-добра и при какичките

 

Малката Александра Иванова от "Дракон" поднесе най-голямата изненада на държавните първенства по шахмат за юноши и девойки, които се проведоха от 3 до 9 април в Плевен, спечелвайки златния медал при 14-годишните с 5,5 точки от 7 възможни. Само седмица преди това тя стана шампионка и при момичетата до 10 г.

При момчетата до 14-годишна възраст плевенчани завоюваха втория си медал чрез Валери Лилов (“Спартак Плевен XXI”), който с 7,5 точки от 9 възможни е втори. При момичетата до 16 години трета е Елена Сотирова от “Михаил Тал” (Червен Бряг).

След изиграване на първенствата във всички възрастови групи бяха определени 22 квоти на състезатели, които ще представят България на световните и европейски първенства за юноши и девойки. 5 от тях са за плевенчани.Това са Александра Иванова (“Дракон”) до 10 и 14 години, Сандра Трифонова (“Дракон”) до 12 г., Валери Лилов (“Спартак Плевен XXI”) до 14 г. и Христо Велчев (“Спартак Плевен XXI”) до 18 години.

След изиграване на първенствата в отделните групи по класически шах начело в неофициалната класация по медали на БФШ е “Спартак Плевен XXI”, следван от “Дракон”. На 13-а позиция в момента в тази класация е “Плевен XXI”.


Волейбол

 

Плевенчанки отпаднаха от големия финал

 

Плевенските волейболистки ще защитават бронзовите си медали от последното първенство в малкия финал срещу Славия. Момичетата на Виолета Антонова не успяха да се справят в полуфинлния плейоф срещу състава на Левски Сиконко и отстъпиха с 1:2 победи в серията. Столичанки надиграха като домакини Спартак с 3:1, но в Плевен загубиха със същия резултат. Домакинското предимство на сините в последния мач обаче се оказа решаващо и те разгромиха гостенките с 3:0 (25:19, 25:20, 25:15) в собствената си зала. Волейболистките на Левски Сиконко спечелиха първите два гейма за по 22 минути, а за успех в третата част им трябваха 21 минути. Спартак 96 се държеше равностойно в определени моменти от мача, но през повечето време водещият тим беше този на Левски Сиконко. Последният гейм също беше равностоен до 12:12, но тогава секретарят на мача отсъди техническа точка в полза на Левски за неправилно подреждане на волейболистките на Спартак, което съвсем демотивира плевенските волейболистки, които не оказаха никаква съпротива до края на срещата. Двубоят за третото място между Спартак (Пл) и Славия се играе в 2 от 3 срещи.


Мотоциклетизъм

 

Богдан Николов праща свои възпитаници в елита

 

"Приста Ойл" направи ексклузивно представяне на пилотите от Prista Oil Racing Team Александър Тодоров и Мартин Чой и мотоциклетите им, които ще се състезават съответно в европейския и световния шампионат по мотоциклетизъм. Пламен Бобоков, председател на управителния съвет на "Приста Ойл", и Богдан Николов, председател на Българската федерация по мотоциклетизъм, пожелаха успех на състезателите пред официалните гости и представителите на българските медии, които уважиха събитието.

Носителят на множество шампионски титли Мартин Чой ще се състезава с мотоциклет Suzuki GSXR 1000 К5 (Клас 1000 сс Суперщок). Мартин Чой е член на Prista Oil Racing Team от създаването му през 2000 г. В края на миналата година мотоциклетистът беше определен за един от десетте най-добри спортисти на Плевен през 2004 г. Първият старт от календара на световния шампионат в клас 1000 сс Суперщок е на 24 април във Валенсия (Испания). Следват участия в Италия, Великобритания, Чехия, Холандия, Германия и Франция.

Носителят на множество шампионски титли Александър Тодоров ще се състезава с мотоциклет YAMAHA ТZ 250 (Клас: 250 сс и 500 сс). Първият старт от календара на европейския шампионат в клас 250 сс е на 15 май във Валелунга (Италия). Следват участия в Унгария, Хърватия, Холандия, Чехия, Германия, Португалия и Испания.


Баскетбол

 

Цецо Антов се точи на шампиона "Лукойл"

 

След колебливото представяне в последните кръгове плевенските баскетболисти ще търсят изненадата в Правец, където утре (16 април) ще се изправят срещу непобедимия доскоро тим на Лукойл. Момчетата на Цецо Антов трябва да постигнат поне една победа срещу един от лидерите в шампионата, за да се върнат на третото място преди началото на плейофите. Задачата на Спартак при гостуването утре се улеснява заради отсъствието на най-добрия играч в състава на Тити Папазов - Тодор Стойков. Капитанът на националния отбор и Лукойл Академик претърпя успешна операция на лицева кост. Той получи контузията по време на финалната срещана за купата „Кит Кат България” в Стара Загора срещу ЦСКА, когато бе ударен от Карлос Морбан. След операцията Тодор Стойков ще почива поне 10 дни, след което започва тренировки. Очаква се да пропусне срещите от редовния сезон и да се завърне в игра в плейофите. Плевенчани също имат проблеми с контузени баскетболисти. Извън строя са играещият помощник-треньор Петър Петров и младежкият национал Цветослав Острев. И без тях обаче плевенчани успяха да постигнат лесна домакинска победа в последния кръг срещу аутсайдера Рилски спортист.

Последният кръг

Спартак (Плевен) взе лесно мача срещу тима от Самоков с 87:77 в зала "Балканстрой" във вторник. Домакините спечелиха двубоя още в самото начало, когато поведоха с безнадеждната разлика от 24 точки в тяхна полза. През първите 10 минути гостите отбелязаха едва 10 точки, като единствено най-резултатният им играч в този мач Илко Нанев (25) имаше адекватни отигравания. До полувремето картината не се промени и Спартак запази преднината си - 43:20. След почивката играчите на Рилски спортист се посъбудиха и вдигнаха оборoтите. В отделни периоди гардът Ивайло Константинов прояви добри реализаторски умения. Той вкара 18 точки, 14 от които през второто полувреме, и открадна 4 топки. Силите на Рилски спортист стигнаха само да намалят разликата. Най-резултатни за плевенчани бяха Хрисимир Димитров с 26 т. и Илия Станков с 20. Добър мач направиха и центърът Тодор Тодоров (12) и влезлият като резерва Иван Коцев (10).


 ШАРЕНО


Тийнейджърите най-оправни в секс шопа

 

Хит на пазара са силиконовите вибратори, пенсионерите търсят гумени кукли

 

Венера ЛЮБОПИТКОВА

Младите плевенчани, които не се стесняват да пазаруват "нощни глезотийки", търсят най-вече интимна козметика, научи "BG Север". Овлажнаващи и обезболяващи гелове, мъжки и женски стимулиращи кремчета, "повдигащи самочувствието" капки и хапчета на билкова основа за всички възрасти са сред предпочитаните "секс помощници". Търсени са още и презервативи със специален гел, удължаващ удоволствието, предпочитан от любовниците е и спрей със същото предназначение.

Хит в единствения в Плевен секс шоп "Ерос", намиращ се на ул. "Пирот" 11, в момента е най-новият модел тройнодействащ вибратор, разказва продавач-консултантът Ивайло Недялков. Предимството му не е в това, че работи само с три батерии по 1,5 волта, смее се той. Е, малко е скъпичък, но за мераклиите всяка цена е оправдана. Особено модерни сред ненаситните дами напоследък били силиконовите "изкуствени любовници". Те са най-ново поколение и са най-близки до реалността, обяснява Ивайло. Цените им горе-долу кореспондират с тези на латексовите, които засега си остават най-предпочитаните машинки за удоволствия - между 45 и 60 лв. На витрината попадат в полезрението няколко доста внушителни изкуствени мъжки достойнства. Ивайло обяснява, че погледът на клиентките попада първо там, но едва ли някоя ще ги купи, тъй като са огромни. Все пак заявява, че в крайна сметка "за всеки влак си има пътници".

Клиенти на секс шопа са предимно млади хора - от 15 до 40 години. И мъже, и жени. По-възрастни не влизат, но съм сигурен, че си поръчват някои неща чрез подставени лица, казва Ивайло. И разказва как по изключение наскоро пенсионер свенливо пристъпил прага и си харесал надуваема кукла, сконфузено промълвил: "Това е подходящ подарък", и си тръгнал с новата любима. Продавачът обяснява, че тийнейджърите по-лесно се оправят със задръжките, защото "повечето от тях гледат секс канали, както и еротични реклами след 00,00 часа". Те просто влизат и знаят какво искат.

Плевен е консервативен град. Въпреки определения контингент пазаруващи в секс шопа, по-голяма част са другите, които се срамуват.

Ивайло споделя как все още в магазина влизат хора със стеснителна усмивка, притесняващи се да разгледат наоколо - козметиката, садо-мазо атрибутите - кожени и железни белезници, домино, камшици, бичове, както и всичко останало.

Магазинът разполага и с разнообразен асортимен от видеокасети с порнофилми. Измислен е и вариант за някой "позакъсал" съпруг, решил се да погледа нещо по-така, но я няма как да отдели някой лев от заплатата, че благоверната ще разбере, я няма къде да скрие покупката. За целта са предвидени две видеокабини, където само срещу 4 лева всеки може да се усамоти и да изгледа предпочитаната продукция. Какво друго ще прави през това време, си е негова работа...


Миграция

 

Пришълки окупират пазара на плътта в Плевен

 

Филипополис ТЕПЕТОВ

Пазарът на плътта в традиционно сочения за град на красиви жени Плевен е залят с девойки, които говорят, меко казано, меко, съобщиха с възмущение ценители на местната хубост. В конфузна ситуация, предизвикана от липсата на родни кадри, изпаднал 30-годишният ерген Мартин М. Той посрещнал свой скъп приятел от Пловдив. Вечерта двамата решили да отидат на бар, с мисълта да се възползват от услугите на нощните труженички. Мартин надул главата на приятеля си, че не може да дойде в Плевен и да не си вземе момиче. Тук са най-красивите и най-палавите жени - това всеки го знае, палел се плевенчанинът.

В малките часове на нощта Мартин се обадил на стар познайник и поискал две. След броени минути доставката дошла в бара - руса и чернокоса. Сантиметрите в ханша на блондинката били с пет повече, брюнетката гледала тъпичко, но Мартин решил, че момичетата общо взето стават. Видя ли, че плевенчанки са супер, гордо се обърнал той към приятеля си. За да тръгне лафът, мераклиите попитали девойките как се казват. "Йеми аз съм Йева, аз пък съм Вйелина, много ни йе приятну", една през друга казали компаньонките. Домакинът и гостът му останали слисани от определено мекия изказ. Абе, тия май не са от Плевен, прошушнал пловдивчанинът, знаейки, че в сърцето на Мизия артикулацията е най-хард, и настоял да люби плевенчанка. Мартин отказал момичетата и поръчал отново, с изричната уговорка да са местни. Казали му обаче, че трябва да чака поне два-три часа. В града пазарът се оказал добър за жрици на любовта от по-далечни краища на родината, които бавно, но постепенно измествали тукашните. Според информацията, която получил, плевенчанки на ниво можело да се поръчат без проблем във Варна, София и... Пловдив. Сразен от тези новини, Мартин се тръшнал до госта си. Срам не срам, му признал, че за да се люби с професионалистка от Плевен, трябва да си отиде до Пловдив. Приятелят му го изгледал снизходително и му казал, че следващия път той черпи...