Брой 14                                                    

8 - 14 април 2005 г.


 РЕДАКЦИОНЕН КОМЕНТАР

 

Само бозата измива лицето на Плевен

 

Някои твърдят, че преходът в България е завършил. Ако е така, то значи, че вече сме станали нормална държава като останалите демократични страни в Европа и света. Но как да повярваме, че е така, като гледаме какво става в Плевен и около него?

Управници и техни протежета умишлено източват общински фирми, за да ги прилапат на безценица. Мошеници фалират земеделски кооперации и ги харизват. Роми се срамуват от етническите си братя и водачите им. Учители си клатят краката без часове и вземат заплати от нашите пари - на данъкоплатците. Наети от кмета имресариа предлагат комисиони...

Може и да завърши преходът, но когато всичките ни работи и качеството на живота станат като бозата - със сертификат по международните стандарти...

 

Мирише на далавери    

 

Общинските фирми се източват преди приватизацията им


 ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


Тереза Маринова пак номинирана за депутат от СДС - Плевен

 

Общинското ръководство предлага шестима кандидати за листата

 

Иво ДЕНЧЕВ

Известната лекоатлетка Тереза Маринова отново е номинирана от общинското ръководство на СДС в Плевен за народен представител, съобщи специално за "BG Север" зам.-председателят на синята партия в областния град Иван Илиев. Скачачката бе в листата и през 2001 г. на четвърто място, но тогавашната дясна коалиция вкара само двама депутати, припомнят паметливи.

Освен водача д-р Цветан Костов и шампионката, плевенското ръководство на СДС е предложило за обсъждане в областния съвет и кандидатурите на:

д-р Валентин Матеев, зам.-кмет на Плевен;

Иван Илиев, журналист, издател на в-к "Плевенски вести";

Ралица Веселинова, журналист, пресаташе на община Плевен;

Станчо Тотев, местен лидер на младежката организация на СДС;

Иван Стефанов, изпълнителен директор на "Автобусни превози".

Номинациите са направени на заседание на ОбС на СДС във вторник вечерта според броя на получените гласове. Кандидатурите предстои да бъдат обсъждани заедно с предложенията на другите десет общини в региона на областен съвет, след това в коалицията ОДС, като последен ще има думата националният съвет (НС) на СДС, уточни Иван Илиев.

На 19 април ще се проведе заседание на НС на СДС, на което ще бъдат утвърдени водачите на листи в избирателните райони. Както е известно, сините в Плевенско не стигнаха до консенсус. Кметът Найден Зеленогорски и представителите на областния град държат на д-р Цветан Костов, но други общини предлагат и подкрепят сегашния депутат Васил Василев.


"Нашенчета" първи във Варна

 

С 2 първи награди от националния фолклорен конкурс във Варна се върнаха хорът и оркестърът на ансамбъл "Нашенчета" при Центъра за работа с деца, информираха техните ръководители Николина Спасова и Йордан Спасов. В хора и оркестъра участват деца от много плевенски училища, между които Националното училище по изкуствата (НУИ), ГПЧЕ, "Й. Йовков". Престижните отличия хорът и иоркестърът спечелили с изпълнения на произведения от композитора на ансамбъл "Ф. Кутев" Георги Андреев.

Тихомир Иванов - тамбура, получава първа награда сред индивидуалните изпълнители, втора става Петя Димитрова - гъдулка, трета е Боряна Христова - народно пеене, а поощрителна награда за народно пеене получава Силвия Лалева. Всички индивидуално отличени са възпитаници на НУИ "П. Пипков." "BG Север"


Проекти за евтино почистване

 

"Зелена земя за нашите деца" се казва конкурсът, който обявява община Плевен във връзка с Деня на земята - 22 април. Желаещите да участват в него училища и културни институти трябва да подготвят и да представят най-икономичен проект за почистване и озеленяване на замърсени с отпадъци територии. За реализиране на одобрения проект общината отпуска 2 000 лв.

Допълнителна информация може да се получи на тел. 881 336 и 881 342 - отдел "Екология". "BG Север"


Президентът на европейските социалисти обеща подкрепа за БСП

 

С целия си ресурс Партията на европейските социалисти (ПЕС) и левите правителства на Стария континент ще окажат подкрепа на БСП в предстоящите парламентарни избори - това заяви президентът на ПЕС Пол Расмусен по време на срещата с ръководството на столетницата тази седмица, съобщи специално за "BG Север" зам.-председателят на висшия съвет и плевенски депутат Румен Петков. Расмусен, който е бил 9 години премиер на Дания, е изразил пълно одобрение на управленските проекти на левицата и е дал висока оценка на нейните политически лидери и експерти. Той е предупредил, че приватизацията на всяка цена от десни правителства не работи за националните интереси на дадената държава, както се е получило в Полша и други страни. Неговата позиция напълно съвпада с тезата на БСП, подчерта Румен Петков.

Президентът на ПЕС е посъветвал българските социалисти да поемат само такива предизборни ангажименти, които са реално изпълними, за да не разочароват избирателите. "BG Север"


 Белене

 

Озеленяват училища и детски градини

 

Мероприятия за хигиенизиране и озеленяване в училища, детски градини, пешеходни алеи и тротоарни площи са стартирали от 1 април във всички населени места на община Белене, съобщи Маргарита Перникова от отдел "Връзки с обществеността". Кампанията под мотото "Община Белене - чиста и приветлива" има за цел да активизира жителите да се включат активно в почистването и озеленяването с цел създаване на приятна жизнена среда.

Първите четири дъбови фиданки са били засадени от децата в ОДЗ ”Знаме на мира” с помощта на младите еколози от общински детски комплекс - Белене. Посадъчният материал, който бе необходим за залесителните мероприятия през Седмицата на гората, се предостави от парк "Персина” и Държавното лесничейство в Никопол. "BG Север"


Петър Дулев разговаря със зам.-кмета на Александрия

 

Работна среща между делегация от гр. Александрия - Румъния, и ръководството на община Белене се състоя през миналата седмица, информират от кметството. Възможностите за разработване на съвместни проекти по програма ФАР за трансгранично сътрудничество, по съвместния фонд за малки проекти "България - Румъния" и финансовия меморандум - 2003, бяха основните акценти в разговорите. Зам.-кметът на Александрия г-н Джордже Пана и градоначалникът на Белене Петър Дулев се обединиха около мнението, че преодоляването на специфичните проблеми в развитието на отделните погранични райони от двете страни на реката е възможно именно чрез участието в такива т. нар. ”меки” проекти от типа ”хора за хора”. Били са обсъдени и конкретни идеи и мерки за културен обмен, бизнес сътрудничество, подпомагане на информационния поток и др.

Делегацията е включвала и представители на Асоциацията за румъно-българско приятелство от Александрия. Те са посетили и площадката на “АЕЦ - Белене”. "BG Север"


 Долна митрополия

 

Общинският съвет прие програма за опазване на околната среда

 

Общинска програма за опазване на околната среда за периода 2005 - 2013 г. е била приета на последното заседание на общинския съвет (ОбС) в Долна Митрополия, съобщават от пресцентъра на кметството. Тя предвижда обхващане на повече селища от системата на сметосъбиране и сметоизвозване, закриване на всички нерегламентирани сметища, изграждане на системи за рециклиране на битови отпадъци. Приоритетни цели на програмата са също така изграждане на канализационна система, осигуряване на населението на необходимото количество качествена вода и отстраняване на рисковете за замърсяване на водоизточниците и др.

ОбС в Долна Митрополия е избрал и работни групи за изработване на общински план за развитие за периода 2007 - 2013 г. На заседанието е било прието общината да бъде предложена за включване в обхвата на районите със специфични проблеми и приоритети. Одобрено е и безвъзмездно отдаване право на строеж върху общинско дворно място за изграждане на православни храмове в селата Славовица и Победа. "BG Север"


Избират Мис кючекиня в Тръстеник

 

За втори пореден път в община Долна Митрополия ще бъде отбелязан Международният ден на ромите, информират от отдел "Връзки с обществеността". Събитието ще се състои на 8 април 2005 г. от 19,00 часа в салона на читалище “Неофит Рилски” в гр. Тръстеник. В него ще вземат участие роми от Ставерци, Тръстеник и Божурица, за които е осигурен превоз. Програмата предвижда надсвирване, както и конкурс “Мис чайе шукария”, в който 20-те претендентки ще дефилират с традиционна носия и с официален тоалет. Кулминацията на вечерта ще бъде избора на Мис кючекиня.

Гости на празника ще бъдат представители от общинската администрация и кметове на населените места. "BG Север"


Земляци от Угърчин се срещат във Военния клуб

 

Земляческа среща на угърчинци, живеещи и работещи в Плевен, ще се се състои на 9 април 2005 г. в ресторанта на Военния клуб. Решението е взето от група ентусиасти, които си дават сметка, че дори пребивавайки в един и същи град - Плевен, родените в Угърчин не се познават и не поддържат контакт помежду си вече десетилетия наред. По последни данни те, заедно със своите наследници, наброяват над 2 000 души. Нека с усилията на всички преживеем тази вълнуваща среща и в същото време предадем като наш дълг обичта към родния край и на идващите поколения, е апелът на участниците в инициативния комитет към техните съграждани.

Малко са населените места, които имат толкова богато минало, споделят живеещите в Плевен угърчинци. Селището датира от 4 400 години, а вече 400 лета носи това име.

Земляците с нескрит възторг си спомнят за един от изтъкнатите угърчинци, живели и творили в Плевен - Георги Пейчевски, по-известен с прякора си Светулката. В културния живот на града той остава най-вече със своето списание "Светулка", основано през 1904 г., което излиза без прекъсване в продължение на 40 години.

Божко Шойков е друг съгражданин, с когото се гордеят угърчинците, живеещи в Плевен. Той е най-видният и изтъкнат представител на Шойковата школа - талантлив композитор, цигулар, диригент, педагог и общественик. "BG Север


Децата с безплатни пломби

 

Пломбата с амалгама или химичен композит е напълно безплатна за малчуганите, а възрастните ще доплащат по 4,40 лв. за пломбиране на зъб, съобщават от здравната каса условията по новия рамков договор за специализираната стоматологичната помощ. Изваждането на временен зъб с упойка има обща договорена стойност 7,92 лв., която напълно се заплаща от касата. За изваждането на постоянен зъб (с упойка) на лица до 18 г. се доплаща по 3 лв., а за възрастните - 4,40 лв. Лечението на пулпит или периодонтит на временен зъб при децата струва общо 20,28 лв. НЗОК поема 16,48 лв. Т. е. родителите на малчуганите трябва да се бръкнат с 3,80 лв. При визираната дейност, но на постоянен зъб, децата доплащат 12,30 лв., а възрастните изцяло поемат стойността на лечението на пулпит или периодонтит.

Здравноосигурените лица до 18 години не заплащат потребителска такса и при стоматолог. Те имат право на обстоен преглед със снемане на зъбен статус и четири лечебни дейности, като до две от тях са пулпит или периодонтит на постоянен зъб. Възрастните имат право на обстоен стоматологичен преглед със снемане на зъбен статус и две лечебни дейности. "BG Север"


Съветник на папата на служба в Асеново

 

Католиците от село Асеново се помолиха за упокой на душата на папа Йоан Павел II по време на традиционната неделна служба в храма “Света Троица”. Специално за литургията дойде монсеньор Георги Елдъров - един от съветниците на починалия папа. Архимандрит Елдъров живее в Италия от 1938 година. Той е един от най-приближените на Йоан Павел II съветници, помагал е за съставяне на документи и доклади, свързани с мисионерската дейност на църквата. Не вярвам в българската следа в атентата срещу Йоан Павел II, заяви архимандритът. По неговите думи, в такава следа не е вярвал и покойният папа. Преди да се докаже нещо, как може да изключим и американците, и французите и германците, смята Елдъров. Според него раздухването на тази история отново е съвсем случайно. Той заяви, че не се е занимавал с българската следа, а със списъка “Митрохин” за 1 000 души италианци - агенти на КГБ, които са на различни служби и се спрягат най-различни имена, дори и на духовници. В този списък има и имена, които са попаднали там случайно, дори без да знаят това, твърди Георги Алдъров. "BG Север"


Георги Петканов:

 

Въпросът с "българската следа" е спекулация

 

Въпросът с т. нар. българска следа в покушението срещу папа Йоан Павел II е спекулация, заяви по време на посещението си в Плевен министърът на вътрешните работи Георги Петканов. Явно някой има интерес този въпрос отново да се повдига и то точно преди подписването на договора с ЕС, заяви шефът на МВР. "Между българските служби и ЩАЗИ действително е имало кореспонденция, но тя не е във връзка с подготвяне или извършване на покушение, а във връзка с оневиняването на България. Тези документи вече са били предавани на италианската страна", уточни министърът и добави, че от страна на италианците няма официално искане за разсекретяване на досиета и документи, свързани със случая. Разсекретяването на досиетата е много сложен въпрос, по който трябва да има консенсус на всички политически сили и решението за това не се взима еднолично от министъра, заяви Петканов. Той добави, че случаят с "българската следа" е приключил отдавна с решението на италианския съд, което оневинява Сергей Антонов. Съдът се произнесе след дълга работа и събиране на доказателства, припомни министър Петканов. Той добави, че при посещението си в България светият отец също е направил изявление, според което не вярва във версията за "българска следа" в опита за покушение срещу него. "BG Север"


 КОНФЛИКТИ


 

Замирисва на далавери около общинската приватизация

 

В ход е познатата схема - източване и продажба на предприятия на безценица

 

Любомир ПЕТКОВ

Едно от основните предизборни послания на кмета Найден Зеленогорски за втория му мандат беше свързано със състоянието на общинските фирми. "Нито една от 20-те общински фирми не е приватизирана през четиригодишния ни управленски период. В следващите две години ще направим обстоен и прецизен анализ на състоянието на общинските дружества, ще продължим да работим за оздравяването им, за да ги направим достатъчно атрактивни за потенциалните инвеститори. Намеренията ни са евентуалната им приватизация да стане срещу висока цена в реални пари, а общината да запази в бъдеще контролните си функции". Това са думи на кандитата за втори кметски мандат Найден Зеленогорски.

Очевидно десетките милиони инвестиции - на самите фирми и по линия на общинския бюджет, вече са довели до очакваните резултати и сега идва ред на "реалните пари". Простичката сметка показва, че от последната и окончателна приватизация на общинските дружества в хазната трябва поне да се възстановят вложенията. Да не говорим за евентуална печалба. Т. е. тези десетки милиони левове би следвало да се върнат на данъкоплатеца, ако приватизацията следва икономическата логика. Тази логика обаче е доста спорна с оглед възприетата практика. За преструктурирането на "Акварел" например има съвсем правдоподобно обяснение - зоопаркът дърпа дружеството финансово назад.

Решението на проблема обаче много прилича на познатата от близкото минало схема за "продажба на парче". Изваждането на недвижимости от активите на новото общинско предприятие, което беше утвърдено с гласовете на общинските съветници от дясно, на практика означава старт на поетапна приватизация. Вярно е, че атрактивните търговски обекти на "Акварел" си остават негови, а неизползваемите сгради ще се продават. В този наглед обоснован механизъм би могло да се появят някои пукнатини. Колко по-лесно би се продало едно предприятие, чиято цена не е изкуствено обременена с не дотам апетитна собственост. В случай на последваща приватизация аргументът за ниската цена също ще изглежда разумен - просто фирмата вече е с по-малко собственост, поне на хартия. Така възможността за определянето на нереално ниска цена става съвсем реална. Стига да има "подходящ" кандидат-купувач, какъвто несъмнено може да бъде намерен между приятели. Друг интересен пример е цветущата общинска фирма "Инжстрой". В нейните активи, за разлика от "Акварел", няма нищо излишно. Модерни машини и транспортни съоръжения бяха купени през последните години. Черноморската технологична компания, заета с газификацията, предоставя много потенциални възможности за работа. Фирма "Инжстрой" поема голяма част от поръчките, в което няма нищо лошо. Първо, процедурата за възлагане на дейности е ясна. Второ, нормално е един голям инвеститор в общината да осигурява поле за действие на общинските предприятия. Съмнението произтича от лекотата, с която общинската фирма печели поръчките. В пазарната икономика това става по един единствен начин - с цена. Какво се получава в случая - фирма" Инжстрой" очевидно работи на по-ниски цени от останалите конкуренти в бранша. В същото време общината е вложила много средства за нейното материално-техническо оборудване. Между първото и второто обстоятелство има потенциална възможност да се появи противоречие от порядъка на няколко милиона. Ако офертите на "Инжстрой" са под себестойността на услугата, каквито подозрения имат някои техни конкуренти, фирмата може да потъне плавно и необратимо. В същото време закупената техника още от момента на покупката се е обезценила значително. За всеки е известно, че от деня, в който си купиш кола или компютър, те вече са втора ръка и на пазара струват наполовина, въпреки че техническото им състояние е перфектно. Така е и с активите на "Инжстрой".

В един момент просперитетът на фирмата може да се окаже само фасада. Тогава тя определено ще бъде евтина, пак на хартия. Бъдещият приватизатор наглед ще се закопае с покупката на губещо предприятие, в което обаче има сладки хапки. С други думи - отново позната схема: постепенно източване, приватизация и накрая изгодна продажба на имуществото. Тези възможни сценарии засега са само хипотетични и общината може на момента да ги обори с точни цифри за моментното състояние на всяка общинска фирма поотделно. Такъв анализ обаче досега чудно защо не е правен, или поне не е станал обществено достояние. Обикновено се говори за общия просперитет на общинските дружества. Всеки запознат обаче е наясно, че в тази обща картина част от фирмите носят на гърба си други. Т. е. при анализа на резултатите от дейността се предлага принципът: "Ние ядохме зеле, вие ядохте свинско и общо всички ние ядохме свинско със зеле".


Под мотото "Всичко на тезгяха" прозират лични интереси

 

Испанци мераклии за Младежкия дом, "Автобусни превози" продължава да потъва

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

На тезгяха след около месец ще бъде сложен Младежкият дом в Плевен. Сградният фонд е общинска собственост, а съоръженията принадлежат на "Младежки дом" ЕООД. Подготовката за продажба е в напреднал стадий, с около милион лева трябва да се бръкнат купувачите, кандидати засега не липсват. Това заяви ликвидаторът на дружеството Георги Гайдарски.

Двама оценители на сградата и съоръженията вече приключват работата си, предстои обявяване на търг. Интерес към обекта са проявили няколко фирми, сред които една испанска и една плевенска, уточни Гайдарски, но не посочи конкретни имена на кандидат-приватизатори. Те посетили Младежкия дом, огледали имуществото и изявили желание да закупят тръжна документация.

На приватизация намирисва и в общинското дружество "Автобусни превози". След като фирмата бе буквално обсебена от хора на изпълнителния директор Иван Стефанов, започнаха да се вършат далавери в разрез с всякаква икономическа логика за съживяване на предприятието. Както "BG Север " вече писа - налице са всички симптоми на криминална приватизация в "Автобусни превози". Нещо повече, в играта се включиха и представители от местния парламент, пряко заинтересовани от съдбата на фирмата. Съвсем неслучайно общинският съвет гласува отпускане на 1,6 млн. лв. по лизингова схема за закупуване на нови автобуси, обновяване на автобусния парк и подобряване на финансовото състояние на дружеството. Това е добра кауза, но вече два месеца и половина подобен напредък не се забелязва, напротив, във фирмата цари хаос и беззаконие, твърдят хора отвътре.

Наистина изпълнителният директор Иван Стефанов е ходил да купува автобуси, но той държи да ги вземе от точно определена фирма, дистрибутор на която е неговият син. Последният е сложил ръка на беленското автобусно дружество, чрез техни частни фирми двамата източват от "Автобусни превози" както средства, така и гориво, автобусни части, а премиите на шофьорите за икономии на гориво бяха премахнати. Само преди няколко седмици пък павилионът и будките на територията на автогарата били раздадени на приближени до изпълнителния директор хора, които иначе кротко си седят в местния парламент, разправят из фирмата. А това е нагледен пример как общинско имущество се подарява на "заслужили хора" без търг, без дори да бъде уведомен общинският съвет.

"Номерът с пиявиците" наричат на жаргонен език случая с "Автобусни превози" познавачи на схемите за източване в България. По този начин бяха оглозгани доста фирми, а остатъкът бе продаден на удивително ниски цени.

Съществува и друга възможност, свързана с предходната. Само дето тази схема е по-широка и при нея цикълът се затваря. Автомобилното дружество може да се окаже "кокошката, която снася златни яйца". В този случай фирмата, разглеждана като система, получава на входа общински или държавни средства, и то в големи размери. По време на работата от нея печелят само частни лица и фирми, и то забележете, с държавен ресурс. Работниците и служителите получават обидно малки заплати, а неудобните, опозиционни елементи биват игнорирани още преди разиграването на схемата. Така на изхода в крайна сметка фирмата се разграбва и се подарява на някой "наш човек", който в бъдеще може да възпроизведе схемата или да заложи на друга подобна.

Такива дела се вършат само с подкрепа от високопоставени лица, участници в далаверата. А изпълнителният директор Иван Стефанов разполага с такава протекция. Пак по горната схема той бързо и безкомпромисно се "отърва" от неудобните работници и служители, точно по средата на зимата, когато те и без това трудно скърпваха семейните си бюджети.

Не ме потресе това, че съм уволнен след 35 години работа, отдадена на "Автобусни превози", потресе ме нечовешкото отношение, унижението, на което бях подложен, с насълзени очи сподели изхвърлен работник. Много говориш, била мотивацията за изгонването.

Преди два месеца двадесетина работници, уволнени неправомерно, създадоха инициативен комитет и изпратиха писмо до председателя на общинския съвет Георг Спартански, в което описват безобразията, които се вършат в общинската фирма. Те поискаха да се направи финансова ревизия, а докато тя тече, изпълнителният директор Иван Стефанов да бъде временно отстранен от длъжност. После, в продължение на няколко сесии се надяваха проблемите в "Автобусни превози" да бъдат разгледани и, дай боже, решени в полза на справедливостта.

Незнайно защо обаче това не се случва. Спартански заяви, че веднага след получаването на писмото го е пратил в съответната комисия на общинския съвет, но до момента няма информация дали исканията са обсъждани. Две от работничките вече са подали жалби в съда, очаква се да го направят и други. Занижен е контролът върху алкохолните проби на водачите на автобуси, жалват се хора отвътре. Кметовете на околните села пък се оплакват, че колите на "Автобусни превози" продължават да закъсняват с по 10 - 15 минути, дори и след изтичане на зимния период. Затова хората вече прибягват до услугите на частните превозвачи. От това губи общинското дружество, а първоначалните обещания за увеличаване на пътникопотока се стопиха под пролетното слънце.


Георг Спартански, председател на ОбС - Плевен:

 

Несериозно е да се говори за "Инжстрой", "Тибор" и "Галена"

 

Ралица ПЕТРОВА

Няма пречка да се тръгне към приватизацията на общински фирми като "Дезина", "Паркстрой" и "Обредни дейности", но до момента стартирала процедура няма, каза за "BG Север" председателят на общинския съвет (ОбС) в Плевен Георг Спартански. Въпреки че дружествата са включени в годишния приватизационен план за 2005 г., това не е гаранция, че те ще бъдат продадени до края на годината, допълни той. Според него е несериозно на този етап да се говори пък за приватизацията на други общински предприятия като "Инжстрой", "Тибор" и "Галена", които също фигурират в списъка. Дружествата, които трябва да бъдат продадени в някакъв срок, са поставени под един знаменател съгласно изискванията на Закона за приватизацията.

Годишният план за приватизацията за 2005-а, приет с решение на ОбС през февруари, не е окончателен и в него могат да бъдат изваждани (заради обществения интерес) или включвани нови обекти (заради проявен инвеститорски интерес). Спартански посочва като пример за изваден обект от приватизационния списък хотел "Сторгозия". Предвижда се апартаментите и стаите в него да бъдат преоборудвани, ремонтирани и отдадени за ползване на самотни майки и социално слаби граждани. В плана за приватизация са включени повечето общински фирми. В списъка не фигурират трите ДКЦ-та, стоматологичната поликлината и Центърът за рехабилитация и спортна медицина, тъй като преди няколко години процедурите, които са давали възможност за приватизация на такива обекти, са стопирани.

С решение на ОбС пък не са включени три общински фирми - "Жилфонд", "Атобусни превози" и "Тролейбусни превози". Причнината "Тролейбусни превози" да не фигурира в плана е опитът, почерпан от други градове на страната, където резултатът от подобна процедура се е оказал плачевен, обяснява Спартански. Според председателя на ОбС "Автобусни превози" имат малко линии на територията на града, но много, които покриват селата. И въпреки, че те се дотират, гражданите не могат да бъдат лишени от по-евтиния превоз, който осигурява фирмата, заяви той. И допълни, че големите задължения на дружеството от друга страна, при едно нейно "изкарване на тезгяха", би снижило изключително много продажната цена.

При общинското дружество "Дезина", което е с предмет на дейност дезинфекция, дезинсекция и дератизация, би могло да се говори за бъдеща приватизация. Прчината е, че много частни фирми предлагат подобни услуги, коментира Спартански. И обяснява, че когато общината има нужда от подобен род услуги и когато те надвишават 10 000 лв., трябва така или иначе да се обяви обществена поръчка. А след като не може това дружество да бъде в привилегировано положение и да печели търговете, нямало причина за съществуването му. Според председателят на ОбС по подобен начин стоят нещата с "Паркстрой" и "Обредни дейности". При евентуална приватизация на последната фирма обаче поддържането на регистрите на починалите и на тези, сключили брак, трябва да остане в общината, коментира Спартански. Браковете също не могат да бъдат извършвани от частна фирма, тъй като по закон те се сключват от кмета или от упълномощено от него лице.

Засега не е разумно да се говори за приватизацията на "Инжстрой", която е дясната ръка на общината, смята Спартански. Според него не е логично да се продава на този етап и "Тибор" заради все още незавършената инвестиционна дейност на фирмата по изграждане на тържището за плодове и зеленчуци. Фирма "Галена" пък се предвижда да бъде оздравена и стабилизирана финансово, защото на този етап продажбата й не би донесла финансова печалба за общината.

Вероятно в дружествата, в които общината има миноритарен дял, като "Хранителни стоки", "Екомебел" - Плевен, "Плевен холдинг" АД и др. ще стартира процедура за продажба чрез търг на миноритарното участие, информира Спартански. До сега това не е станало факт заради съдебни процедури, които вече са приключили.


 ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


Все още е рано за прогнози

 

Резултатите от предизборните сондажи влияят върху решението на колебаещите се

 

Д-р Антоний ГЪЛЪБОВ, социолог

Представянето на резултати от предизборни сондажи на общественото мнение започва да деформира представата за реалните шансове на политическите партии на предстоящите избори. Все по-често хората ги възприемат не като прогноза, а като предписание за собствения си политически избор. И въпреки че подобен тип сондажи са естествена част от модела на съвременната демокрация, в нашите условия те се оказват мощно средство за подмяна на реалността и очакванията на избирателите.

Възможностите за манипулация са заложени в представата за бързината, с която могат да се променят политическите предпочитания на хората. Честото публикуване на резултати от предизборни сондажи създава впечатлението за динамика, която всъщност липсва. От друга страна, очевидно е, че поне засега изборите не са водеща тема във всекидневието на хората. Онова, което измерват сондажите, са по-скоро фоновите нагласи, принципната готовност на избирателите да подкрепят една или друга политическа сила, без пряка връзка с актуалната ситуация или поведението на нейните представители. А привидната динамика в готовността за подкрепа на една или друга партия остава в рамките на т. нар. статистическа грешка (плюс - минус 3%).

Общественото мнение все още не е настроено на предизборна вълна, независимо от усилията на политиците. До скоро повече от 45 % от избирателите заявяваха, че няма да гласуват или все още се колебаят кого да подкрепят на парламентарните избори. При подобен дял на онези, които все още не са направили своя избор, нито една прогноза не би могла да бъде определена като достатъчно надеждна. Изборната практика отдавна е показала, че поне 10 - 15% от онези, които месеци преди изборите твърдят, че няма да участват в тях, все пак решават да променят мнението си. Всъщност колебаещите се гласоподаватели ще определят реалното съотношение на силите в следващото 40 обикновено Народно събрание.

В основно предимство за партиите се превръща скоростта на провеждане на сондажите на общественото мнение. А това на свой ред често предполага компромиси с гаранциите за достоверност и представителност на информацията. Маркетинговите агенции, които реализират подобни сондажи, работят с достъпната статистическа информация за броя на жителите на страната. Но, притиснати от времето и заявката на политическите партии, предпочитат да провеждат изследванията си при извадка от 1 200 души, която гарантира национална представителност, стига да са спазени основните изисквания за подбор на участниците в изследването. Именно затова най-често сондажите на общественото мнение са представителни за страната като цяло и нямат необходимата достоверност за отделните региони и общини. Изследванията, които отговарят на необходимите изисквания за национална, регионална и местна представителност, са многократно по-скъпи и именно затова се провеждат много по-рядко. Но именно те могат да представят надеждна информация за реалното състояние на предизборните нагласи на населението.

Един от примерите за подобно изследване е проучването, реализирано по поръчка на БСП от Агенция АФИС през ноември 2004 година. Интервюирани са 13 095 пълнолетни български граждани, което гарантира представителността на данните както за страната, така и за всеки един от всичките 31 избирателни райони. Макар и проведено преди четири месеца, то очертава достатъчно ясна картина и в същото време показва до каква степен резултатите от проведените по-късно сондажи гравитират около приблизително едни и същи стойности.

Според тези резултати четири политически сили са с безспорни шансове за представителство в следващия парламент: БСП, НДСВ, СДС и ДПС. Според изследователите шансовете на ДСБ за участие в 40 Народно събрание са реални, а към тях се доближават “Ново време” и ССД. С най-висок резултат е БСП, за нея са заявили готовност да гласуват 25,6% от всички изследвани лица. На второ място в национален мащаб е НДСВ с подкрепа от 12,4%, следвано от СДС - 9,9% и ДПС с 6,8%. За друга политическа партия биха гласували 8,3 % от изследваните лица, а засега се въздържат от мнение или са заявили, че няма да гласуват 37,0%.

Тези стойности на национално равнище остават относително постоянни през цялата 2004 година. Преди една година, когато стана ясно, че НДСВ има шанс да завърши мандата си, критично ниското доверие към управляващите нарасна почти двойно - от около 5,6 % на около 11,0%. От тогава до сега пропорциите между основните политически партии остават непроменени. Единствената разлика е в появата на ДСБ и сравнително бързото нарастване на подкрепата за тях - в началото на 2005 година вече никой не подлага на съмнение възможността на ДСБ да излъчи своя парламентарна група в състава на следващото Народно събрание.

Сравнението по избирателни райони, което е възможно на базата на резултатите от това проучване, обаче показва чувствителни различия. В Плевен за БСП биха гласували 29,0% от избирателите, ако изборите бяха през ноември 2004 година, а подкрепата за НДСВ и СДС е съответно 13,2% и 12,5%. ДПС би могло да разчита в Плевен едва на 3,0% от вота на избирателите, а за друга политическа партия са заявили, че ще гласуват 6,5%. Към момента на провеждане на изследването, 35,8% от пълнолетните граждани на Плевенския избирателен район са заявили, че не биха участвали в изборите. Подкрепата за БСП в Плевен е по-категорична отколкото за страната като цяло, но тук са измерени и по-високи стойности за НДСВ и СДС. “Сините” запазват шансовете си за второто място, докато в национален мащаб отливът в подкрепата за СДС е по-ясно изразен.

При това положение изглежда, че върху местната политическа ситуация основно ще оказват влияние две групи от фактори. Първата е свързана с ефективността на отношенията между централните и местни партийни ръководства. Колкото по-малко чувствителна е националната предизборна кампания на една партия към местните и регионални проблеми, толкова по-трудно ще бъде на местните ръководства да отстояват позициите си пред избирателите. Коалиционните споразумения на национално ниво могат да поставят в деликатно положение местните партийни лидери и да разколебаят част от избирателите. Обратната тенденция е много по-малко вероятна - независимо от призивите за единство и постигане на съгласие, като че ли българските избиратели не са склонни повече да се доверяват на формули за широки коалиционни обединения.

Другата група от фактори е свързана с качеството на самите местни партийни структури. На много места в страната представителите на местно равнище формират общото отношение на избирателите и готовността им да оценяват положително или отрицателно шансовете на партията на националните избори. Пренебрегването на необходимостта от формирането на стабилни местни партийни структури, които да привлекат на своя страна смислени политически лица, се отразява негативно както върху обществените нагласи, така и върху реалните изборни шансове на партията.

Но независимо от относителната устойчивост на предварителните нагласи, регистрирани от различните агенции, все още е рано за прогнози. Предстоят важни събития, които биха могли да променят съотношенията между политическите партии. Техният отзвук на местно и регионално ниво ще определи готовността на избирателите за участие във вота, а именно това е основният залог на предстоящите избори. Колкото по-малко избиратели упражнят своето право на глас, толкова по-сигурно е, че сегашната политическа класа ще се възпроизведе и в следващото Народно събрание.


Според СДС проучванията не са за подценяване

 

Поля ТОМОВА

Най-добрият тест за една партия са изборите и резултатът от тях, но социологическите проучвания не са за подценяване, смятат от СДС - Плевен. Има случаи, когато мненията и проучванията на социолозите се разминават с действителността, както стана на последните президентски избори, припомни депутатът Васил Василев. Тогава всички агенции предричаха втори мандат, и то без много усилия, на Петър Стоянов, но спечели Георги Първанов.

Разминаването между проучванията и резултатите от вота сините обясняват с динамиката на процесите в предизборния период, посланията, програмите и поведението на партиите, техните лидери и кандидати. При социологическо проучване не винаги хората са искрени и съществува т. нар. скрит вот, но в общи линии социолозите определят рамката на нещата, твърди Василев. Той не смята, че проучванията се "надуват" или че за тях се плаща, но не изключва и такъв вариант.

Всяка уважаваща себе си агенция би трябвало и следва да е обективна, а не да обслужва партийни интереси, смята депутатът. Още повече, че така се правела "мечешка услуга" на съответната партия. Социолозите давали на СДС нисък процент засега, но реалната работа тепърва предстояла.

"Директният контакт с хората, не само в предизборния период, е най-важен за успеха на една партия. Този диалог с избирателите е нужен на всяка политическа сила, която има претенциите да не е еднодневка", коментира Васил Василев. Той твърди, че СДС се запознава, анализира и поръчва социологически проучвания, за да се ориентира, но не гради върху тях своята предизборна програма и поведението си преди, по време и след изборите.


Румен Кермов, общински лидер на ССД:

 

Социологията е сериозна наука

 

Петя КОЛЕВА

Социологията е много сериозна и сложна наука и малко хора си дават сметка за това, смята общинският лидер на Съюза на свободните демократи (ССД) в Плевен Румен Кермов. Проучванията преди избори дават доста добри представи за настроенията на хората, но трябва се отчита, че всяко изследване е моментна снимка на електоралните нагласи, които се променят много динамично, добави той.

Всяка една политическа сила основава предизборната си кампания на своите програми, послания и ангажименти, като в същото време се съобразява и с нагласите на хората. Коалиция "Български народен съюз", която включва ССД, БЗНС-НС и ВМРО, все още е малко позната, но според Румен Кермов социолозите й дават доста добри проценти за старт. Той цитира едно от социологическите проучвания, според което ССД има 1,8%, БЗНС-НС - 1,3% и ВМРО - 0,7%, така че общият процент на коалицията става 3,8. Предизборната програма е съставена от програмите и на трите партии и ще бъде окончателно готова и обявена до края на месеца. Такъв тип коалиция през последните години в България не е имало, смята Кермов. Той уточни, че всички решения в "Български народен съюз" се взимат с консенсус, гарантира се абсолютна равнопоставеност на трите партии, което ще важи и за определяне на кандидатдепутатските листи.

Разминаването в проучванията, поръчани от различни политически сили, се обясняват с типа и начина на задаване на въпросите, смята общинският лидер на ССД. Той не изключва възможността анкетите да бъдат и платени, но смята, че една уважаваща себе си агенция не би допуснала това.

Румен Кермов припомни, че в САЩ социологическите проучвания обикновено познават с изключителна точност резултатите от изборите. Това според него отново доказва нуждата и сложността на науката социология.


Радослав Илиевски, председател на ОблС на БСП:

 

Всички агенции отреждат водещо място за столетницата

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Една уважаваща себе си социологическа агенция никога не би спекулирала с резултатите и анализите, които тя предлага, в зависимост от това кой ги е поръчал и на кого трябва да угоди. Това заяви по повод проблема с независимостта на социологическите агенции областният лидер на БСП Радослав Илиевски. Според него в България вече има солиден брой известни социологически агенции, които много трудно се поддават на такива деформации, т. е. почти няма вероятност да бъдат манипулирани.

Според Илиевски съществуват и доста "услужливи" агенции и срещу добър хонорар всяка политическа сила може да бъде толерирана - факт, който се набива на очи особено в предизборни периоди. За тяхната работа говори разминаването между прогнозите и диаметрално противоположните реални резултати, коментира червеният лидер.

БСП никога не прибягвала до услугите на агенции, които демонстрират сервилност и угода на поръчителите си. На червената партия не били необходими "напудрени" социологически проучвания за предизборен имидж, а реални данни, които точно да отразяват нагласите и настроенията на електората. БСП има изграден принцип да търси решаване на проблемите, след като ги констатира, а не да анонсира пред обществото "лустросани" резултати, обясни Радослав Илиевски.

Той твърди, че всички социологически агенции сочат едно сериозно лидерство на червената партия на политическия небосклон. Резултатите варирали от 20% до 26% електорална подкрепа, разбира се, в зависимост от начина, по който се извършва изследването. Няма социологическа агенция в момента в България, която да оспорва данните, че БСП е водеща политическа сила, констатира червеният депутат.

Три месеца преди изборите партията показвала един сериозен рейтинг сред обществото, той бил устойчив във времето от година и половина. Неговата динамика и растежът му в момента не удовлетворявал лидерите на БСП, макар че те очаквали едно по-сериозно развитие на политическата ситуация. Червените първи подредили депутатските листи, въпреки че това бил много тежък и проблемен период за тях. Лансирането на управленските проекти, превеждането им на език, разбираем и близък до обикновения човек, дискусиите, по време на които хората се убеждавали в предимствата на програмите, бил откритият процес на комуникация с гражданите на България.

В периода 6-10 март изследването на "Галъп Интернешънал" показва, че за "Коалиция за България" биха гласували 26 % от избирателите в Плевенска област, за ОДС - 11 %, за НДСВ - 10 %, за коалиция ССД, БЗНС - НС - 4 %, за ДСБ - 3 %, за ДПС - 1 %, други - 2 %.

По мандати разпределението, според данните на същата агенция би било следното: за БСП - 5 мандата, за ОДС и НДСВ по 2 мандата, а за ССД - 1 мандат, цитира данните Илиевски.


 СОЦИАЛНО


Българите не дискриминират циганите, те сами се делят

 

Николина Йорданова върти търговия и изучва децата си

 

Ралица ПЕТРОВА

61-годишната Николина Йорданова е ромка. За разлика от много други цигани обаче, благодарение на своята трудолюбивост и упоритост, тя е успяла да осигури добро бъдеще на своите деца и внуци. Житейската й история е изпълнена с перипетии и доста трудности, които с много упоритост е успяла да преодолее. Пристигнала от Търновския край в Плевен при една своя братовчедка, тя среща своя съпруг - Костадин, дошъл от София. В резултат на съвместното им съжителство се раждат двамата им сина, с които изключително се гордеят - Борис, завършил ПЖИ-то в столицата, и Недко, възпитаник на автотранспортния техникум. По пътя на своите родители тръгват и техните деца. Едната внучка в момента е ученичка в ГПЧЕ и иска да следва право, по-малката ще кандидатства в Техникума по туризъм, а най-малкият малчуган, който е в пети клас, мечтае да стане готвач.

Благодарение на неуморния дух на Николина сега целият й род се занимава с търговия, а всяко семейство има собствен апартамент. 61-годишната жена преди 35 години започнала с продажба на сироп на бившата улица "Георги Димитров" (сега "Васил Левски"). За да работи в "Обществено хранене" навремето трябвало сама да си купи машина за сока. Нужни й били 1 500 тогавашни лева, с които тя се сдобила, като изтеглила влога на децата си. Така започнала. Постепенно разширила асортимента и започнала да предлага фъстъци, кестени, захарни изделия... цели 28 години. Докато през 1990 г. не направила собствена фирма.

Възползвайки се тогава от липсата на конкуренция и водена от търговския си нюх, Николина пак на улицата, на същото място, започнала да продава платове, нощници, пижами. Дейността потръгнала и малко по-късно спретнала още няколко магазинчета. Години наред предлагала и насипно кафе, но вече търговията замряла и сега продава дрехи. Със същото се занимават и снахите й. Преди два дни Николина засадила пред блока 15 рози, за да е хубаво. Преди това оформила цяла овощна градина с 30 плодни дръвчета.

Въпреки че съм от малцинството, никога българите не са ме делили, споделя тя. Може би защото си обичам работата, искам децата ми да са образовани, стремя се вкъщи да ми е чисто и се опитвам в живота ми да има някакъв ред, гадае върху причините Николина.

Тя категорично се възпротивява на живота на младите роми днес, които безразборно раждат и не мислят за образованието на своите отрочета. Аз моля майките най-искрено да не раждат повече от две деца, апелира Николина. Според нея лошото е, че голяма част от циганите са неграмотни и не могат да осъзнаят, че трябва да карат децата си да учат. И допълва, че за това трябва да има българи, които да работят с тях в тази посока и да им помогнат, за да може един ден те да казат: "Ето, и ние вече сме на добро ниво".

Когато се отпускат пари от различни фондации, не трябва средствата да се разпределят единствено на ромите, а да се дискриминират българите, защото всички сме равни, коментира търговката. Според нея циганите не може да чакат пари само от различни донори, а е нужно да тръгнат да изкарват прехраната си с труд. Ако първия път не ги вземат на работа, да опитат пак, да бъдат упорити, напътства тя. И припомня, че животът не се състои само в пиене и пушене.

Николина Йорданова е категорична, че българите не дискриминират ромите, а те сами се делят. Тя дава пример с това, че ако има 5 лв., ще отиде да купи тетрадки и химикалки, а другите цигани ще ги изпият в кръчмата. "Ако една ромка се облече хубаво и има амбиции, никой няма да я сочи с пръст. Ама като се повлече... Аз не мога да й кажа ти си равна на мен", споделя жената. Голяма болка й е, че ромите се поставят под общ знаменател, а всъщност заради крадливите и лъжливи кардараши, се петни името на целия етнос.

На 8 април, Международния ден на ромите, Николина ще събере около трапезата цялото си домочадие. За да похапнат вкусни манджи и да се повеселят. И отново - да поговорят за работата и за бъдещето на децата.


Срамувам се, че съм ром

 

60 години работя сред моите сънародници - цигани, а сега демократично наречени роми - за простветното, културното, политическото и човешкото им издигане в обществото. Дълги години заедно с тях съм споделял мъки и радости, глад и мизерия, гордост от прекрасните ни песни, танци и ромска музика. Гордея се с ненадминатите ни таланти Софи Маринова, Бони, Кондьо, Иво Папазов, Азис, Венци Такев, Ибро Лолов и много други. Гордея се със спортистите от международна класа като Ст. Панайотов, Ивайло Маринов, Димитър Щилянов.

Аз не се срамувам от циганския си произход. Напротив, гордея се, че съм български гражданин от ромски произход. Гордея се, че заедно живеем с братята българи, празнуваме заедно национални и религиозни празници. Гордея се, че създадохме цигански ансамбъл "Неве Рома" (нови цигани) към читалище "Съгласие", който прослави в цялата страна чудесната ни музика. Гордея се с победите на прославения ни футболен отбор "Наангле" (напред).

След настъпване на т. нар. "демокрация" (по-скоро антидемокрация) и ние се радвахме, че ще живеем по-свободно и по-добре. Че ще учат нашите деца в училище безпрепятствено. Че младите ни роми ще израснат като пълноправни граждани на България с реализация в обществото. Да, ама не, както казваше комикът-политолог Бочаров. През тези демократични години успяхме да копираме от БЗНС, СДС и др. водещи партии образуването на много ромски партии - над 15??? Срам ме е вече, че съм ром. Защо? Защото виждам кои са водачите ни - самозвани лидери. Те никога не са имали организационен опит, никога не са работили за каузата на ромите, никога не са провели някакви културни или социални мероприятия. Никога не са работили, за да имат трудов стаж. Не са учили в начални, прогимназиални и средни училища. Те успяха през тези 15 години да използват пролуките във властта, законите и противопоставянето на разните партии, за да забогатеят. И ето сега вече показват носовете си за сладката власт, макар и неграмотни или полуграмотни. Е, някои са си купили вече дипломи за "висше".

Не бих ги осъждал, ако сегашните роми депутати са помогнали с нещо да се подобри образованието и здравословното състояние на бедните роми. Да се намалят безработицата, гладът, мизерията, дискриминацията. Стана обратното - на наш гръб те създадоха разни фондации и партии с едничка цел да забогатеят още. Срам ме е, че те и техните авери (с какви очи!) ще се кандидатират за втори мандат в предстоящите избори. Срам ме е, че лидерът на "Евророма" номерира таланта ни на кючека и чалгата Азис за депутат. Срам ме е за изявите на партиите "Рома", "Спасение за България" и останалите. С какви платформи ще се явят пред ромите на предизборните срещи? Дали тези фантоми лидери ще спрат бедните роми да бъркат в контейнерите за храна? Дали ще могат да осигурят нормално здраве на заболелите вече масово от туберкулоза, сърдечно-съдови заболявания и др.?

Вместо да се радваме на демокрацията, ние вече я кълнем - "пуста да остане", казват жените ни. Срамувам се, че сега отново ще се опитат с миризливи кебапчета, бира и шепа боб да ни излъжат да гласуваме за тях.

Ние заявяваме, че сме достойни граждани и че ще гласуваме по съзнание. Няма да приемем техните лъжи!

Ние се гордеем, че живеем в чудесната и хубава страна Бългалрия. Тя е и нашата родина. Ние я обичаме, ние живеем по братски с обикновените българи и се радваме, че нямаме изправен пред съда ром за измяна на родината.

Това сме ние, братя българи. На 8 април, на международния ни празник, ще празнуваме с оптимизъм и вяра в по-доброто "утре"!

Дафин БЕРКОВ, председател на Конфедерацията на ромите в Плевен


Пролетният катар е с алергичен характер

 

Д-р Дочо ДОЧЕВ

Пролетният катар е възпалително заболяване на конюктивата - външната обвивка на очната ябълка и вътрешната на клепача. Това страдание е с доказан алергичен характер и клинични прояви. Боледуват предимно деца с променена алергична реактивност на организма. Засягат се повече момчетата от 7 до 18 год., но това не изключва другите възрасти. Пролетният катар е типично сезонно заболяване, като първите оплаквания започват рано през пролетта с появата на по-продължително слънцегреене.

Причината за заболяването е променената детска реакция към силната слънчева светлина. В случая тя се явява алерген. Най-често страдат деца с хронично възпалени сливици, трета сливица, лимфатична диатеза - увеличени други лимфни възли, и др. Пролетният катар може да продължи през цялата пролет и лято. Симптомите са силно проявени през сухите слънчеви дни. В дъждовните и облачни дни те намаляват, може да изчезнат и се появяват наново с първото следващо слънце. Клиничната картина е много типична и лесно може да се диференцира от други възпаления на конюктивата. Болният се оплаква от силен, упорит, нетърпим и мъчителен сърбеж на очните ябълки и клепачната кожа. Принуден е постоянно да си търка очите, но ефект почти няма. Сърбежът е постоянен и не отзвучава. Всякаква светлина силно дразни очните ябълки (фотофобия), клепачите са стиснати един към друг (блефароспазъм). Усеща се чувство на чуждо тяло в окото. Често болните заявяват, че очите им са като посипани с лют червен пипер. Сълзенето е изключително обилно. Сълзите се стичат не само по естествения си път, но и от външните ъгли на клепачната цепка. Кожата на клепачите е зачервена, оточна и с променен вид. Различават се две клинични форми на пролетен катар: лимбова - повече е засегната конюктивата на очната ябълка, и тарзова, когато се засяга повече конюктивата, намираща се във вътрешната част на клепача. При първата форма лимбът (границата между прозрачната роговица и бялата склера) става плътен, бледосивкав със стъкловиден отенък. При втората форма засегнатата конюктива е с променена структура. Появяват се разраствания, променящи морфологията на структурата, бледо розови, плътно прилепнали (като наредени павета с различна големина). Клепачът е оточен и може да стане причина за симптоматична птоза - горният клепач е паднал надолу и стеснил очната цепка. Понякога тези форми на пролетния катар са смесени.

Лечението на пролетния конюктивит е сложно и отговорно. Прилагат се два основни метода - локален и общ, но те са взаимно свързани и взаимно се допълват. Преди всичко, ако пациентът има някаква рефракционна аномалия (далекогледство, късогледство или др.), тя трябва да се коригира. Ако няма аномалия още в края на февруари трябва профилактично да се ползват тъмни очила, огледални, със зеленикав отенък и в никакъв случай да не са от слюда. Локалното лечение е насочено към копиране на бурно проявените симптоми. Прилагат се противовъзпалителни капки, но трябва да се внимава да не съществува алергия към някоя от съставките им. Добре се повлиява с комбинирани капки, съдържащи цинков сулфат, адреналин и резорцин. При всички случи тези капки се комбинират с хидрокортизонови и дехидрокортизонови. Общото лечение е много по-важно и е насочено да промени патологично изменената реактивност на организма.

На първо място трябва да се отстранят аденоидните вегетации (сливици, трета сливица) и лекуват увеличените лимфни възли. Прилагат се общоукрепващи средства, витаминолечение, йодолечение, диетолечение и при необходимост - антихистаминолечение. Профилактичните и лечебни мерки се вземат още в края на февруари и са индивидуални за всеки болен. Лечението се провежда съвместно от офталмолог и педиатър (при възрастни интернист).


Образование

 

Учители от "Кл. Охридски" половин година "работят" без часове

 

Даниела ДОЧЕВА

От началото на учебната година две учителки в училище "Климент Охридски" са на щат, без да имат необходимия норматив часове, научи "BG Север". Преподавателката Флорова и възпитателката Йонкова ходят на работа, без да преподават, защото няма на кого. Те влизат в час само когато са налага да заместват техни колеги, доказа репортерска проверка.

В началото на септември 2004 г. броят на учениците намалява и се налага да бъдат съкратени три преподавателки, разказа помощник-директорът Калин Цветанов. Кръстина Недкова решава да се пенсионира. През март 2005 г. е съкратена възпитателката Венка Николова по чл. 328, ал.1, т. 2 от КТ. Трябва да бъде прекратен още един трудов договор, обясни Цветанов. Директорката Татяна Христова сформира 7-членна комисия през януари 2005 г., която предлага да бъде прекратен трудовият договор на Флорова. Въпросната преподавателка е със сериозни здравословни проблеми и почти не се е появявала на работа от началото на учебната година. Инспекцията по труда дава съгласието си тя да бъде съкратена. Но договорът й не може да бъде прекратен, защото е в болнични.

Комисията, която е от двама помощник-директори, трима синдикални лидери и двама учители, цяла есен не може да стигне до единно становище. Синдикалните лидери няма как да кажат: "Искаме някой да бъде съкратен", защото тяхната функция е обратната, припомни Цветанов. Съобразяваме се и с желанията на родителите, които имат предпочитание към определена преподавателка, допълни той.

Въпреки че остава без часове, Йонкова запазва работното си място. Едва от 14 март тя поема часовете на съкратената си колежка Николова. От началото на учебната година до тази дата тя ходи на работа, без да работи.

Тези дни изтича болничният на Флорова, която ще бъде съкратена, след като се върне на работа, информира Цветанов. Много е деликатен въпросът, защото когото и да посочим за съкращаване, винаги има много болка, обида. За това не може да се избързва безотговорно, обясни той. И допълни, че е много е трудно да се прецени кой е с по-ниска квалификация, при условие, че всички учители са с опит и са професионалисти.

"Не ми е известен този случай, но той не е прецедент. Има действително проблеми и те възникват заради синдикалните организации. Те в никакъв случай не се съгласяват техни представители да бъдат съкратени. Често човекът с най-ниския ценз и най-малък опит се оказва защитен по синдикална линия. И оттам нататък влаченето е страхотно и може да продължи не година, а години. Учителят си ходи на работа и получава заплата, без да работи. Директорът не може да го освободи, защото рискува после да го осъдят и да върнат съкратения на работа", коментира ситуацията Здравко Христов, старши експерт на средното образование в РИО.

По селата съществува друг проблем, свързан с този. Става въпрос за т. нар. ученици-фантоми. Те фигурират в дневниците и формират необходимата бройка за съществуването на паралелка - съответно на щат, но реално не посещават часове. Христов обясни, че всички ученици си съществуват съвсем реално. Но обикновено деца на социално слаби семейства заради социални и икономически причини и липса на мотивация не посещават училище. Те подлежат на задължително обучение и трябва да бъдат обучавани по някакъв начин, но няма механизъм, който да ги накара да ходят на училище. На практика този проблем е свързан с оптимизацията на училищната мрежа. Но докато той не се реши по нормативен път, общинските съвети няма да направят нищо. Просто наближават избори и хората не искат да си развалят предизборната обстановка. Поне за сега така стоят нещата, обобщи в заключение Христов.


 РАЗЛИЧНОТО


Страст

 

10-годишният Емил изгонил глиган от храстите

 

Четвъртокласникът редовно ходи на излети и мечтае да стане ловец

 

Ралица ПЕТРОВА

За да станеш истински ловец, безспорно освен придобитите умения трябва да притежаваш и ген. Категорично доказателство на тази теза е 10-годишният Емил Йорданов, който още отсега няма търпение да нарами пушката и да се втурне в Балкана вече като истински авджия. Мечтата на четвъртокласника е по-скоро да порасне, за да стане най-добрият ловец. Още от сега се упражнява с въздушна пушка и доказва, че има точно око. Мечтае след няколко години не само да бъде гонач, а вече да застава и на пусия.

Оказва се, че няма как малкият Емо да не се запали по лова, а и по риболова. Баща му - д-р Йордан Йорданов, ловува от 1978 г. Майка му Светлана - от 1995 г. И двамата са съдии по ловна кинелогия, той е с международен, а тя - с национален ранг. Обиколили са всички съседни държави - Гърция, Македония, Сърбия, Румъния, Молдова и Украйна. И двамата са издържали изпит за подборен отстрел на едър дивеч.

"Аз се запалих от баща ми. Бил съм може би 4-годишен, когато той за пръв път ме заведе на лов. Спомням си, че ме качваше на резервоара на мотора и ме караше в гората. Спираше ме под някоя сянка и отиваше да пообиколи. Връщаше се, а аз гледах как на висулките му има някакви животинки, но не знаех какви са", разказва д-р Йорданов първите си впечатления от древната професия.

"За лова ме запали съпругът ми. Харесва ми да излизам както за прасета, така и за пернат дивеч. Още от ученичка обаче участвах в организираното ловно-рибарско движение - ходех на състезания по спортен риболов. Имам сребърен медал от републиканско първенство", споделя Светлана.

"А аз слушах впечатленията на мама и тати, когато се връщаха от Балкана (те ловуват с дружинката на с. Врабево, Ловешко). Разказваха си много интересни неща и на мен ми се прииска да отида. В един момент го направих. Първоначално стоях в колата, наблюдавах ги с бинокъл и чаках да се върнат. После започнах да ходя с тях", разказва Емо. Когато споделя преживяното, очите му блестят, устата му се разтегля в усмивка.

За четвъртокласника ловът е незабравимо преживяване, страхотна емоция. Когато учителката му по литература ги кара да напишат съчинение по преживяно, Емо нито за секунда не се замисля каква ше бъде темата. Разказът е озаглавен "На Копито".

"През почивните дни заедно с мама и тати отидохме в с. Врабево. Пристигнахме привечер и се настанихме в една вила. Тя беше разположена в подножието на Балкана, недалеч от селцето. Гледката беше чудесна. Листата на дърветата още не бяха опадали. Есента ги беше нашарила с всичките си цветове. Най-високо зеленееха боровете. Там беше местността "Копито", където ще ловуваме на другия ден".

Не минава много време и Емо се включва в лова като гонач. В съзнанието му се е запечатила случка, която никога няма да забрави. "Беше през есента, 9 часа сутринта. Ние, гоначите, тръгнахме по пътечката, над нас беше чичо Росен, а под нас, най-отдолу - чичо Антон. Вървяхме, вървяхме, почивахме и изведнъж видяхме как едно прасе изскочи от храстите (никой не се съмнява, че именно Емо е вдигнал глигана), и започна много бързо да се приближава. Чичо Росен гръмна два пъти, след това и чичо Иван и въпреки че прасето мина много близо, не го уцелиха. То бързо замина надолу, след което и от там се чуха изстрели. По-късно разбрах, че чичо Антон го е убил", разказва Емо. Голям майтап паднал след това в хижата, където ловците се събрали на обяд. Обсъждайки случката, чичо Иван заявил, че повече няма да взима Емо със себе си, защото наляво и надясно разправял как прасето минало на 5 метра от него, а той не успял да го улучи.

Най-голямата емоция за плевенския четвъртокласник е ловът на едър дивеч, не скрива самият той. Споделя, че има тръпка и когато започнат да бутат закъсалите коли. Емо особено се гордее и с точния си мерник. Едно лято бил на море с мама и тати. Отишъл на стрелбище да се пробва по движещи се капачки. След като десет поредни пъти, сменяйки ръцете, успял да улучи, жената възхитена му пуснала три изстрела бонус. Сега тренира с въздушна пушка и чака да порасне, за да хване истинска.

Най-големият приятел на Емо е курцхарът Бранд. Двамата са отраснали заедно и никога не са се делили. Когато госпожата ги кара да пишат съчинение "Моят най-голям приятел", ученикът естествено пише за Бранд. Кучето е шампион на България за породата си, бил е първи в Букурещ и в Скопие. Само веднъж Бранд е провалял Емо - на една кинеложка изложба на т. нар. детско шоу. Когато малчуганът излязъл с тежащия два пъти повече от него Бранд, на терена се впуснала разгонена кучка. Курцкарът тръгнал след нея и повлякъл Емо.

Има и друга интересна случка, разказва бащата. И Емо (на 3 годинки), и Бранд били малки. Един ден курцхарът легнал напреко на вратата на терасата, като малкият правил неимоверни опити да го прескочи. Изведнъж майката чула от другата стая ръмжене и скимтене. Отишла да види какво става и заварила Емо върху Бранд, който ръмжейки, го захапал за врата. Кучето под него скимтяло.

Първата си рибка хванах в Тетевен на р. Вит, когато бях на 6 години, хвали се момчето и с другата си страст - риболова. Разказва как с мама били хвърлили въдиците. Тя отишла при тати и в този момент нещо се хванало на неговата кукичка, плувката потънала. Той бързо започнал да дърпа, въртял макарата и извадил първата си рибка - един уклей. След още половин час хванах и втората, продължава Емо, а баща му тук го хваща в лъжа като истински рибар. От разказите им се разбира, че втората риба се хванала на въдицата на Светлана, но тъй като в момента тя била заета, Емо я извадил и си присвоил заслугата.

Още 4-годишен синът ни успя да осъществи първата си среща с дивите (полудиви) животни, разказват родителите. Пребивавайки няколко дни в Русия, те успели да посетят ловното стопанство на г-н Сорочински в Одеса, обитавано от лани (подобни на кози животни) и прасета. 10-годишният Емил си спомня смътно за тази случка. Той обаче е убеден, че оттук нататък му предстоят много и страшно вълнуващи приключения, както и незабравими емоции, свързани с лова и дивите животни.


Роднина на кашуто

 

Шам фъстъкът е мезе за шампанско

 

Дани БОЖИДАРОВА

Шам фъстъкът е близък роднина на кашуто. Родината му е Средиземноморието. Още древните гърци с удоволствие са го консумирали, наричайки го "магически орех".

Днес половината от световното производство на тези ядки доставя Турция. Шам фъстъкът е студоустойчиво дърво, но плодовете му зреят само в горещо време. Ядката е костилката на плода.

Когато узрее, той изсъхва и костилката се разпуква. Колкото цветът му е по-мръснозелен, толкова по-зрели са ядките. Дървото има славата на издръжливо растение: корените му стигат до 15 м дълбочина. Между другото, събират шам фъстъка само през нощта, защото под палещите лъчи на слънцето се отделят упойващи етерични масла.

Смятат шам фъстъка за най-доброто мезе, но не за бира, а за шампанско и десертни вина.

Ядките се пекат и се поднасят в лимонов сок.

Защо e полезен? Заради многото витамини и минерални вещества с много висока калоричност. Ядките са много подходящи при изтощение и големи натоварвания, сърдечни болести, заболявания на черния дроб, при жълтеница и повръщане.


Вкусотии от коприва

 

(Продължава от предния брой)

   

Фрикасе

Продукти: 1 кг млада коприва, 50 мл олио, 3 с. л. брашно, 1 ч. ч. прясно мляко, 1 яйце, сол.

Почистената и измита коприва се попарва в кипяща подсолена вода, отцежда се, нарязва се на дребно, слага се в съд с 3 ч. ч. вряща подсолена вода, към която се прибавят 3 с. л. олио и се вари до омекване. От брашното и останалото растително масло се прави светла запръжка, която се разрежда с млякото и част от отварата и се прибавя към копривата. След като поври още няколко минути при постоянно бъркане, ястието се сваля от огъня и се застройва с разбитото яйце. Поднася се с кисело мляко.

 

С ориз

Продукти: 1 кг млада коприва, 50 мл олио, 2 с. л. ситно нарязан магданоз, 1 ч. л. червен пипер, 2 ч. л. брашно, 1 ч. ч. ориз, сол.

Почистената коприва се посолява и се оставя да отлежи 1 час, след което се измива със студена вода, отцежда се и се задушава няколко минути без мазнина. Прибавят се олиото, магданозът, червеният пипер и оризът. Ястието се залива с 3 ч. ч. подсолена кипяща вода и се оставя да ври на тих огън, докато оризът набъбне. Прибавя се брашното, размито в студена вода. След няколко минути копривата се сваля от огъня. Поднася се с кисело мляко, в което е разбит чесън и копър.

 

Коприва плакия

Продукти: 1 кг коприва, 50 мл растително масло, 2 глави лук, 2 ч. л. брашно, 3 с. л. счукани орехови ядки, сол, магданоз, 1 с. л. доматено пюре.

Почистената коприва се вари около пет минути с една ч. ч. подсолена вода. След това се отцежда и се нарязва на ситно. Нарязаният лук се задушава в растителното масло, наръсва се с брашното, разбърква се с доматеното пюре и се размесва с копривата. Ястието се изсипва в намазана с мазнина тава и се пече около час в слаба фурна. След това отгоре се наръсва с 1 с. л. ситно нарязан магданоз. При поднасянето върху всяка порция се поръсват счукани орехови ядки.

 

Шницели

Продукти: 300 г коприва, 1 - 2 с. л. брашно, 1 ч. ч. ориз, 1 с. л. ситно нарязан магданоз, 1 глава лук, сол, черен пипер, 2 яйца, олио, 2 с. л. галета.

Копривата се почиства, измива се и се сварява до омекване в подсолена вода. Отцежда се и се нарязва на ситно. Лукът се нарязва на дребно и се запържва в олио до прозрачност. Прибавя се оризът, разбърква се няколко пъти, залива се с вода и се вари до омекване, като излишната вода се оставя да се изпари. Приготвя се смес от коприва, ориз и яйца, сгъстява се с галета, поръсва се със сол и черен пипер и се оставя малко да престои. След това се оформят шницели, овалват се в брашно и се пържат от двете страни в горещо олио. Накрая се поръсват с магданоз.

 

Лечебни напитки

 

Чай за закуска

Комбинирана билкова смес от равни части свежи листа от коприва и бреза - по 2 препълнени чаени лъжички, се залива с голяма чаена чаша вряла вода. Кисне 15 минути и се прецежда. Пие се по 2 - 3 чаши на закуска, неподсладен и поне 4 последователни седмици. Чаят действа пречистващо и успокоява стомашните болки.

За анемия

Осем чаени лъжички нарязани на ситно свежи листа от коприва се заливат с един литър студена вода, оставят се да киснат на студено и след 8 часа се прецеждат. Към течността се прибавя сокът на един портокал или лимон и се подслажда със захар. Съхранява се в хладилник. Пият се до две чаши дневно при анемия, кръвозагуба, авитаминоза и за общо укрепване на защитните сили.

Безалкохолно вино

В един литър бяло вино се накисва изсушено узряло семе от коприва - 60 г (може купено от аптеката, предварително начукано). Оставя се да престои 10 дни на хладно и се разклаща от време на време. След прецеждането към настойката се прибавя 150 г чист течен мед, разбива се, докато медът се разтопи, запушва се в бутилки и се прибира в хладилника. Виното трае 1 месец и се пие по 1 до 3 ликьорени чашки дневно. Напитката е богата на витамин F и на вещества с хормоноподобно действие - помага при ранен климактериум и забавя склерозата.


 ЖЕНАТА


Как отслабват по света

 

Зехтинът пази Средиземноморието от инфаркти

Перуанските индианци се пречиствали с картофи

Холивудските актриси се хранят по японски

 

Таня ПАВЛОВА

Всеки народ се гордее със собствената си национална кухня. Традиционните ястия често стават емблема на съответната държава. И докато италианците неизменно са свързвани с пиците, макароните и спагетите, то заговорим ли за китайците, се сещаме за ориза. Оказва се, че особеностите на менюто играят голяма роля и в диетите на дадените народи. Всяка националност отслабва по свой традиционен начин. Ето как топят килограми по света.

АНГЛИЙСКА ДИЕТА

Диетата, дошла от мрачна Англия, трябва да се поддържа в продължение на 21 дни. Килограмите, които се губят при този режим на хранене, са до 10. При нестрого спазване на диетата, те слизат до 5-6. Най-добре е тя да се прави само веднъж годишно, понеже е стресова за организма.

1-2 ДНИ:

Закуска: чаша мляко и филийка хляб;

13:00 - 1 чаша мляко;

16:00 - 1 чаша мляко + хляб;

19:00 - 1 чаша мляко;

Вечер преди лягане чаша доматен сок.

3-4 ДНИ:

Закуска: кафе с мляко, филийка хляб, лъжичка масло и мед;

13:00 - чашка месен или рибен бульон, 150-200 г варено месо, риба, две лъжици зелен грах, 1 филийка хляб;

16:00 - 1 чаша мляко или чай, 1 лъжичка мед;

19:00 - 2 яйца или 50 г кашкавал или месо, 1 филийка хляб.

5-6 ДНИ:

Закуска: 2 праскови или ябълки;

13:00 - чиния зеленчукова супа без картофи, салата, една филийка хляб;

16:00 - плодове (без банани);

19:00 - салата, 1 лъжичка мед, чаша чай.

Режимът се повтаря до края на третата седмица. Първите два дни са без промяна. При желание може да размените местата на 3-4 и 5-6. Часовете за приемане на храната подредете според собствения си режим. Например вместо да обядвате в 13, може да преместите яденето с час напред или назад.

ИЗРАЕЛСКА

Този режим е разработен от известната израелска диетоложка Олга Раз. Хиляди пациенти участват в научно-изследователската дейност в частната й клиника в Тел Авив. Докторката твърдо забранява печените и пържените ястия. Набляга се най-вече на плодовете и зеленчуците. Диетата е лека и може да се прилага по всяко време на годината.

ДЕН 1

Закуска: кисело мляко, чай, плод;

Обяд: варено яйце, картоф, филийка хляб;

Вечеря: картоф, чай, плодове.

ДЕН 2

Закуска: салата;

Обяд: краставица или морков, филийка хляб;

Вечеря: варено месо със зеленчуци, сок.

ДЕН 3

Закуска: айрян;

Обяд: сладко, плодова салата;

Вечеря: макарони със зеленчуци, зелен чай, ябълка и филийка хляб.

Режимът се повтаря в продължение на две седмици.

ИНДИЙСКА

Голяма част от населението на Индия се придържа към вегетарианството. Повече от милион европейци по примера на индусите също са се отказали от животинските продукти. Това обаче изисква изменения не само в храненето, но и в начина на мислене. Все пак може да пренебрегнете месото за две-три седмици и да пречистите организма си със следния режим, предложен от индийските диетолози:

Закуска: сок от свежи плодове или зеленчуци, чай (с резен лимон, но без захар), чаша обезмаслено мляко;

Обяд: салата от краставици и купичка кисело мляко, порция ориз и леща с варени моркови. Може да се хапва също боб със зеленчуци или порция извара и салата от пресни плодове;

Вечеря: салата от брюкселско зеле, домати и гъби, ръжен хляб, две варени яйца със спанак, кисело мляко и компот от ябълки.

КАНАДСКА

Основното правило при канадската диета е да не пренебрегвате множеството продукти в нея. Не трябва да променяте и времето, определено за консумирането им. Нужни са още занимания със спорт по 20 минути три пъти седмично и 1,5 литра чиста вода на ден. Може да се пие също зелен чай или сок, но не и кафе. Калориите не се покачват, но и не обедняват. Диетата се пази две седмици.

ДНЕВНО МЕНЮ

Закуска: чай, хляб (но не бял), кашкавал или 2 яйца, плодове;

Обяд: риба или месо - овнешко, телешко, но в никакъв случай свинско. Забравете за колбасите. Може да опитвате само от пушените салами. За гарнитура е добре да вземете ориз, макарони и по-рядко печени картофи. Препоръчително е да хапвате и салата. Всичко това обаче трябва да е без хляб. Сок и зелен чай ще допълнят менюто;

Вечеря: желателно е да е поне 2-3 часа преди лягане. Хапнете салата или задушени зеленчуци (без картофи и моркови), месо или риба. Пийте зелен чай и вода.

МЕКСИКАНСКА

Диетата е разчетена за четири дни. За този период може да свалите 2-3 килограма. Ако това не ви стига, повторете режима след два дни. Всички продукти, които се консумират при диетата, са по джоба.

ДЕН 1

Закуска: чаша неподсладено кафе, 1 праскова, 2 яйца;

Обяд: 8 сини сливи;

Вечеря: праскова и 1 яйце.

ДЕН 2

Закуска: кафе и парче кашкавал;

Обяд: праскова и 1 яйце;

Вечеря: чаша айрян и круша.

ДЕН 3

Закуска: чаша сладък чай;

Обяд: краставица, домат и парче кашкавал;

Вечеря: чаша мляко.

ДЕН 4

Закуска: мюсли със сок;

Обяд: краставица, домат и маруля;

Вечеря: 2 праскови.

ПЕРУАНСКА

Доста ефикасна е картофената диета, която са спазвали перуанските индианци. Чрез нея те са пречиствали организма си.

- Килограм и половина картофи се измиват добре и се пекат до образуването на хрупкава кожица. Количеството се разделя на шест равни порции и се яде в рамките на три дни. Не трябва да се използват никакви подправки. С картофите се приема единствено вода, но не по-малко от три литра. Изключват се всякакви спиртни напитки. Диетата гарантира загубата на три килограма.

- 1,5 кг картофи се измиват, варят се и се делят на шест порции. Първите две се изяждат без подправки. Към останалите може да се прибавят растително масло, лимонов сок и сол. Продължителността на режима е седмица.

При картофената диета организмът дневно получава по 1250 калории, почти обичайната доза от витамините В1, С и РР (никотинова киселина). Обезпечен е с жизнено важните минерални вещества като калий, желязо, фосфор, калций. Освен това картофите съдържат незаменими аминокиселини, например лизин, също витамин В2 и пектини.

СРЕДИЗЕМНОМОРСКА

Хората от средиземноморските райони се отличават с добро здраве. Процентът на починалите от сърдечно-съдови заболявания при тях е нисък, въпреки че консумират месо и алкохол. Ключът към загадката обаче се крие в голямото количество зехтин, който те употребяват в храната си. Освен това средиземноморските народи ядат много прясна риба и други свежи продукти.

Според изследванията зехтинът е необходим на организма за образуването на простагландини. Това са тъканни хормони, които регулират клетъчния обмен и предотвратяват сърдечните пристъпи, инфарктите и много други болести. Алкохолът в малки количества също помага за образуването на тези вещества.

Средиземноморската диета не е предназначена специално за загуба на килограми. В същото време тя дава възможност да се избира меню, в което няма животински мазнини, захар и консервирана храна.

ДНЕВНО МЕНЮ

Закуска: няколко плодове, филийка пресен хляб, сок или вода;

Обяд: салата с риба тон, аншоа и маслини, поляти с растително масло, няколко чаши вода;

Вечеря: голяма чушка, ориз, домати, всичко това полято с растително масло. Филийка хляб, може да си позволите и чаша червено вино.

Всеки сам определя времетраенето на диетата. Плюсовете й са, че тя дава избор сред много разнообразни и полезни ястия. А и във всеки ресторант има средиземноморска кухня. Диетата е основана най-вече на здравословното хранене. Болшинството от блюдата се приготвят доста лесно. Ако искате да сваляте повечко килограми обаче, диетата ще ви разочарова.

ШВЕЙЦАРСКА

Автор на тази диета е швейцарският доктор Демол. Добре е тя да се спазва точно през есента. На ден трябва да се приемат 200-300 грама леко месо или риба, 2 яйца, 2 чаши обезмаслено мляко, 50 г захар, 50 г извара, 100- 150 г ръжен хляб, 100 г картофи, 50 г масло, плодове и зеленчуци в неограничени количества. Диетата се спазва в продължение на три седмици.

ЯПОНСКА

Специален режим на хранене предлагат японските клиники за отслабване. Тайната му е в това, че в течение на 13 дни организмът преминава на по-високи обороти на работа. Диетата регулира обмена на веществата и преустройва тялото на друг ритъм. Създателите й гарантират резултат за 2-3 години напред. Тя охотно се прилага от холивудските звезди Деми Мур, Шарън Стоун, Мег Райън и Мишел Пфайфър.

Условията: в продължение на 13 дни не трябва да се употребяват захар, сол, алкохол и брашнени изделия. Между храненията може без ограничение да се пие минерална или преварена вода.

ДЕН 1

Закуска: кафе

Обяд: 2 варени яйца, салата от зеле, чаша доматен сок

Вечеря: печена или варена риба

ДЕН 2

Закуска: кафе, сухар

Обяд: риба, салата от зеленчуци

Вечеря: 100 г варено говеждо, чаша айран

ДEН 3

Закуска: кафе, сухар;

Обяд: 1 голям печен картоф;

Вечеря: 2 яйца, 200 г говеждо, салата от прясно зеле.

ДЕН 4

Закуска: кафе;

Обяд: 1 яйце, 3 големи варени моркова с растително масло, 15 г твърд кашкавал;

Вечеря: плодове.

ДЕН 5

Закуска: морков със сок от лимон;

Обяд: риба, чаша доматен сок;

Вечеря: плодове.

ДЕН 6

Закуска: кафе;

Обяд: 200 г варена кокошка, салата от прясно зеле или моркови;

Вечеря: 2 яйца, салата от моркови.

ДЕН 7

Закуска: чай;

Обяд: 200 г варено говеждо, плодове;

Вечеря: по избор от останалите дни, без третия, може и варени раци.

ДЕН 8

Закуска: кафе;

Обяд: 200 г варена кокошка, салата от прясно зеле или моркови;

Вечеря: 2 яйца, салата от моркови.

ДЕН 9

Закуска: морков със сок от лимон;

Обяд: риба, чаша доматен сок;

Вечеря: плодове.

ДЕН 10

Закуска: кафе;

Обяд: едно яйце, 3 големи варени моркова, 15 г твърд кашкавал;

Вечеря: плодове.

ДЕН 11

Закуска: кафе, сухар;

Обяд: 1 голям варен картоф;

Вечеря: 2 яйца, 200 г варено говеждо, салата от прясно зеле с растително масло.

ДЕН 12

Закуска: кафе, сухар;

Обяд: риба, салата от зеленчуци;

Вечеря: 100 г варено говеждо, чаша айрян.

ДЕН13

Закуска: кафе;

Обяд: 2 яйца, салата от варено зеле с растително масло, чаша доматен сок;

Вечеря: риба.

Дали обаче диетите са повече вредни, отколкото полезни, никой не може да определи със сигурност. Учени от университета в Уисконсин са доказали, че те забавят процеса на стареенето. Според изследванията нискокалоричният режим на хранене е полезен за сърцето. Ако на средна възраст човек започне да приема по-малко калории, процесът на препрограмиране на гените може да се забави. Все пак при спазването на диета не забравяйте, че идеалното тегло не съществува. Важното е да се чувствате добре и да не насилвате тялото си да се вмества в предварително дефиниран идеал.


 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...


Ст. лейт. Даниел Димитров

Съвсем скоро той ще бъде най-младият инструктор в авиобаза "Каменец" на новите самолети, които бяха закупени миналата година от българските военно-въздушни сили - PC - 9М. 29-годишният авиатор бе един от летците, които заминаха за Щанц, Швейцария, за да се обучат на новата техника. Завърна се със сертификат от швейцарската въздухоплавателна агенция, който му дава право да лети и да обучава на "Пилатус". През 2002 г. старши лейтенант Даниел Димитров печели стипендия от САЩ и преминава курса на обучение на техните летци в рамките на една година. Твърди, че за него летенето не е само професия, но и призвание.

Роден е през 1976 г. в Сливен. Родът на майка му е от плевенския край, а на баща му - от Котленския балкан. Твърди, че е наследил по малко и от двата типа нрави. Израства и учи в Сливен, средното си образование завършва в природоматематическа гимназия с математика и английски език.

В небето се чувствам на мястото си

Интервю на Ралица ПЕТРОВА

- Ст. лейтенант Димитров, как решихте да станете пилот?

- При мен стана доста случайно. До последния момент, след като завърших средното си образование, не бях решил къде да се насоча. В интерес на истината още като ученик се записах в тогавашните аероклубове в Сливен и там правих парашутни скокове. Първо летях на безмоторен, а после и на витлов самолет. И от тогава все пак знаех донякъде какво представлява полетът, но в крайна сметка самата летателна професия е доста по-различна от представите, които имах.

В последствие, по време на кандидат-студентската кампания, кандидатствах в няколко университета и бях приет. Изпитите за военното училище бяха август месец и аз реших - така, като завършек на всички тези усилия, да опитам и там. Положих изпитите и след време, когато дойдоха резултатите, се оказа, че имам подходящия бал и се класирам в тази специалност, която бях посочил - "Летец-пилот за ВВС". Бях избрал само нея, защото прецених, че ако ще уча във военно училище, то ще е единствено това. После трябваше да избера между различните възможности. Направих го на една почивка на море. И така, между другото, осъзнах, че това е нещото, което искам да правя. Така се започна. Пет години се обучавах с всичките радости и перипетии. Завърших през 2000 г. като летец и на 19 август получих първото си офицерско звание. Нещото, с което се гордея е, че приключих обучението си с отличие и имах право да избирам къде да бъда разпределен.

- Защо решихте, че искате да служите в авиобаза "Каменец"?

- Защото вече отчасти познавах колектива, който работи там, хората, които бяха, и досега съм с прекрасни впечатления от моите колеги. Освен това може би е и въпрос на вътрешна нагласа. До този момент не съжалявам, че направих този избор.

- Висшите военни училища безспорно са по-особен тип вузове. Какво научихте в Долна Митрополия, освен това как се пилотира самолет, разбира се?

- Освен че човек усвоява теоретични знания и някакви практически умения, специфичните условия на военната среда, която е обусловена от задачите, които решават армията и въоръжените сили, те учат и на видовете взаимоотношения между хората. Това всъщност беше училище на живота, защото срещаш различни индивиди и самата изолираност на средата понякога поражда по-особен тип взаимоотношения. Т. е. като че ли е по-трудно, но в крайна сметка очите ти се отварят за много неща. И в емоционален и психологически план те изгражда като личност, защото този период на обучение съвпада и с един преходен период в чисто биологичен план.

- Какво е оставило най-трайни впечатления у вас до сега в работата ви на авиобаза "Каменец"?

- Тези пет години преминават пред очите ми единствено от положителната им страна. Забравям лошото, защото то не ми помага. Но най-хубавото е, че в момента летим на новия самолет, който закупи българската държава - PC - 9M. Може би това е един от най-запомнящите се моменти - новата техника. Друг такъв момент в чисто личен план е възможността, която имах, да бъда за една година в САЩ и да премина курса на обучение на техните летци. След това да замина за Щанц, Швейцария за приучване на новия самолет, който ще бъде експлоатиран във ВВС.

- Как бяхте избран за обучението в САЩ?

- Министерствата на отбраните на България и САЩ имат програма, съгласно която Америка организира нещо като стипендия за чуждестранни военнослужещи. Тя е свързана с обучение по съответната специалност. Имаше конкурс с няколко етапа и кръга на селекция. Явихме се пред представител на американското посолство на тест по английски език, като документите на преминалите успешно бяха разгледани допълнително от комисия на Министерството на отбраната и Генералния щаб. Имаше интервю по телефона с представители на института в Сан Антонио. В крайна сметка от тази група, която се явихме - трийсет и няколко човека, имах щастието да бъда избран.

- Какво ви направи най-силно впечатление по време на курса?

- В САЩ заминах през септември 2002 г. Първите два месеца бях в Сан Антонио, Тексас, в техния езиков институт, където бъдещият обучаем преминава интензивен курс по език в конкретната специалност. Това дава и известно време за адаптация към техните нрави, към културата им. След това към края на ноември заминах в една от трите им учебни бази за ВВС - Калъмбас, в щата Мисисипи. След това бях зачислен в състава на един техен клас летци от 25 човека. В него само трима бяхме от различни държави - аз и двама колеги съответно от Доминиканската република и Хондурас. С тях освен обединяващият факт, че сме от различни страни, станахме и много добри приятели. Все още поддържаме връзка, пишем си отвреме навреме. По стечение на обстоятелствата се оказа, че ние сме първите, които от много години минават тази програма на това място. Беше интересно, защото програмата изискваше доуточняване и ние имахме възможност да участваме именно в изчистването на детайлите. На моменти това ни караше да се чувстваме като опитни мишлета, но определено мога да кажа, че се справихме успешно. Там започнахме с теоретичен курс за конкретния самолет, който ще бъде усвояван, след това продължи практическото обучение в течение на 9 месеца. За това време налетяхме 170 часа, което е една добра цифра. Имахме възможност на маршрутните полети да обиколим и други части на Щатите - отидохме до Флорида, до Южна Каролина, до Алабама. Освен чисто специализираната подготовка се срещнахме с много хора и видяхме места, които се запомнят.

След като се върнах от Сан Антонио положих изпит за повишаване на квалификацията, получих трети клас летец-пилот на ВВС.

- Вие бяхте един от летците-пилоти, които заминаха за Щанц, Швейцария, за да се обучите на новия PC - 9M?

- Да. След като стана ясно, че е подписан договор за закупуването на нов тренировъчен самолет PC - 9M, бяха избрани две групи по 4 човека летци-пилоти, които да отидат и да се приучат на новата техника. Заминахме в края на септември миналата година. Първо преминахме теоретична наземна подготовка, след което последваха полети. Една от целите на курса беше да усвоим границите, т. е. пълните възможности на самолета за малко повече от 20 дни. Курсът беше много интензивен. Изискванията бяха големи, а и ние осъзнавахме, че трябва да положим максимални усилия, за да можем знанията, които сме придобили, в последствие да предадем на колегите си. Фабриката на "Пилатус" се намира в близост до град Люцерн. Даже много полети се осъществяваха около Люцернското езеро и беше много красиво. Покрай завода има писта, която се използва от самия производител за изпитателни полети и за курсове на обучение. Завършвайки този курс, швейцарската въздухоплавателна агенция ни издаде сертификати, с които ни дава право да летим и да обучаваме на този самолет.

- Кога ще започнете да обучавате следващите летци?

- Това ще стане в съвсем скоро време. В момента тези 8 човека, които бяхме там, доизглаждаме програмата, по която ще бъдат обучавани следващите летци и доусъвършенстваме своите умения. Първоначално ще започнем с обучението на офицери, т. е. хора, които вече са летци, и в последствие, съгласно плановете, ще започнем да обучаваме и курсанти в техника на пилотиране и бойно използване на самолета.

- Колко часа са предвидени за тази цел и достатъчни ли са те?

- В момента именно голямата икономичност на самолета PC - 9M ще ни позволи с възможно най-малко разходи да увеличим часовете в зависимост от специалността. Идеята е бъдещите курсанти да завършат с не по-малко от 200 часа. Внесените промени в техните учебни планове и програми за летателно обучение ще позволят да подобрим тяхната подготовка и съответно да увеличим чувствително часовете, които те ще имат до края на курса си на обучение във факултет "Авиационен" на Националното военно училище.

- На какви самолети сте летял и кои са най-незабравимите ви спомени?

- Ако трябва да изброя всички самолети, ще започна още от аероклуба, където първият ми самолет беше безмоторен с името L-13 "Бланик". Следващият бе "Злим - 42 МУ". Във военното училище продължих с L-29, после основно на L-39. В Щатите летях на Т-37 и сега вече на PC - 9M. Честно казано, най-щастливите ми мигове бяха с безмоторния самолет - от чисто емоционална гледна точка. Останалите са по-скоро свързани с работата. Но всеки един оставя някаква следа, някакъв спомен.

- Как виждате вашата лична перспектива?

- Лично аз продължавам да се трудя и да изпълнявам задачите и заповедите, които ми се възлагат. Продължавам да усъвършенствам подготовката си на този самолет. Имам още много работа и много време.

- Има ли според вас бъдеще авиацията в България?

- Определено да. Не разбирам защо се поставя това под съмнение. Опитът, резултатите и анализите от военните действия през последните 10 - 15 години по недвусмислен начин и извън всякакво съмнение показаха, че авиацията ще играе основна и решаваща роля при воденето на бойни действия, както и при борбата с тероризма. За мен няма никакво съмнение за мястото и значимостта на ВВС в бъдеще.

- Какви качества трябва да притежава един летец?

- Честно казано, нямам отговор на този въпрос, защото колкото хора съм срещнал, всичките са различни. Но това, което ги обединява, като че ли е тяхната упоритост, която на моменти преминава в инат - поне при мен е така. Другото е желанието непрекъснато да учат и да се усъвършенстват. Защото летателната професия, въпреки красивата й страна, е много трудна. И необичайната среда, в която работим, налага едно постоянство, една воля да се бориш със себе си, със сетивата си на моменти.

- В определени моменти не ви ли се е искало да избягате от тази действителност и да се занимавате с нещо друго?

- Разбира се, че всеки човек преминава през различни периоди, но не мисля, че е имало такива моменти, в които съм искал да се откажа от летенето. За мен лично това не е само професия, но и призвание. Затова за себе си съм спокоен и мога категорично да заявя, че нямам моменти на разколебаване.

- Повечето момченца искат като пораснат да станат пилоти или космонавти. Вие за какво мечтаехте?

- Помня ли, беше толкова отдавна (смее се). Като че ли обаче не беше за летец. Но нямах изявена мечта - да бъда някакъв или друг. Самият факт, че се колебаех къде да следвам, е показателен за това. Но в момента, в който постъпих по този начин, разбрах, че това е нещото, с което съм искал да се занимавам, и изборът ми се оказа правилен.

- А сега за какво мечтаете?

- Сега мечтая да имам възможност да продължа да правя нещата с удоволствие - да не пресъхва този ентусиазъм, който имам. И да мога вечер спокойно, когато се прибера, да се обърна назад и да кажа - да, нещата, които направих са такива, каквито съм ги искал. Мечтая да продължавам да чувствам удовлетворение от работата си.

- Имало ли е случаи, когато се чувствате неудовлетворен?

- Много пъти, но всяко едно препятствие се явява предизвикателство. Ако я няма тази нагласа, човек много скоро ще се окаже затрупан от проблемите и временните неуспехи и оттам нататък няма излизане от този омагьосан кръг. Имало е много дни, когато съм се прибирал уморен и неудовлетворен. Но когато на другата сутрин отново се изправя пред самолета, се втурвам с главата напред.

- Какво е усещането да летиш?

- Неописуемо. Всеки по много личен и индивидуален начин възприема полета. Някой се чувства голям, друг - точно обратното. Лично за мен - аз се чувствам на мястото си.

- Изпитвате ли понякога страх?

- Да, даже много често. Но това не е страх в общоприетия смисъл на думата, който те лишава от всякакви мисли и емоции. По-скоро това е реакция на един защитен инстинкт, който ни кара да бъдем внимателни, концентрирани, да не прибързваме, да обмисляме нещата и да действаме. Това на моменти ни поддържа живи. Това е мотивационен, градивен страх. При него не се чувстваш безпомощен. Който не изпитва страх - или е глупак, или е луд.

- Какво бихте пожелал на колегите си, респективно и на самия вас, по случай 12 април - Международния ден на авиацията и космонавтиката?

- Да не забравяме мечтите си и хората, които ни помагат да ги осъществяваме. Защото мечтите са тези, които движат като цяло човечеството напред, към нещо по-добро. Може би, ако не спрем да мечтаем, ще продължим и да се движим. Защото всяко спиране означава смърт. В един или друг смисъл.


 АРТСЕДМИЦА


Търсят се спонсори за фестивала Лауреатски дни "Катя Попова"

 

Около музикалното събитие все още има много неизвестни

 

Даниела ДОЧЕВА

Търсете спонсори, призова плевенчани чрез "BG Север" Александър Абаджиев, който е натоварен от общината да организира Лауреатски дни "Катя Попова". Той дори предложи на репортер от вестника 15% комисионна, ако намери средства. В интервю по телефона Абаджиев подчерта, че общината си е свършила работата, т. е. осигурила е 25 - 30 хил. лв. за фестивала (с 10 хил. по-малко от предходни години, бел. ред.), но ще са необходими поне още 10 хиляди. "Парите по правило винаги не стигат. Някой от по-известните лауреати може да поиска по-висока сума и трябва да можем да му я осигурим", обясни той. И обобщи, че финансирането е основният проблем на музикалния форум.

Според него "желателно е да участва Плевенската филхармония, защото е логично да е така - както винаги до сега", но още не е разговарял с нейния директор (до редакционното приключване на броя). След около 20-ина дни ще стане ясно, информира още Абаджиев. От моя страна няма никакъв проблем, аз съм в много добри отношения и с двамата й диригенти - Георги Нотев и Йордан Дафов, допълни той.

Според него кметът Найден Зеленогорски е много амбициран фестивалът да е на ниво, тъй като е от музикантско семейство. За щастие музиката не е политическо изкуство, сподели Абаджиев впечатленията си от отношението на градоначалника към фестивала.

PR-ът на Софийска опера, който е родом от Плевен и от години се занимава успешно с импресарска дейност, не скри, че на този етап освен че не е ясно кой оркестър ще участва в Лауреатски дни "Катя Попова", не е ясно и дали ще има един или два концерта. Отново проблемът е финансов, обясни той. И уточни, че един концерт струва не по-малко от 10 хил. лв.

Неизвестните около фестивала са много. Май единственото сигурно нещо за момента е, че събитието ще се състои (ако се състои) в Драматичния театър, въпреки лошата акустика.

Иначе 25-ото юбилейно издание на фестивала за млади оперни дарования щяло да бъде доста по-разрично, дори впечатляващо, по думите на Абаджиев. То ще е посветено на 100 години от рождението на проф. Христо Бръбмаров и на 75 години от рождението на Асен Селимски. Има идея да бъде издаден компактдиск на Хр. Бръмбаров и негови ученици и книга за Асен Селимски. Предвижда се участието на хор "Васил Арнаудов" с диригент Теодора Павлович - София, който е носител на много престижни награди. Вероятно ще чуем и концерт на проф. Жени Захариева и двете й дъщери. Някои от изявите ще бъдат заснети от националната телевизия, плануват организаторите.

До края на април ще бъдат изпратени писмени покани до 10-ина лауреати, които ще участват в конкурса. "BG Север" обаче научи, че до момента няма нито един сигурен участник в Лауреатските дни, а времето тече и вероятността да чуем някой от обещаните велики музиканти през септември става все по-малка. Ще свирят само много известни имена, които са направили и кариера, обеща Абаджиев. Това обаче е в противоречие с концепцията на фестивала - да се дава изява на неизвестни имена, на които тепърва предстои да правят кариера. Сигурно ще има много обидени български музиканти, които няма да участват във фестивала, предвижда той.

Това са грандиозните идеи на организаторите до момента. Дали обаче те няма да се сгромолясат грандиозно?

 

Ивайло Атанасов, директор на Плевенската филхармония:

 

Организацията вече трябваше да е приключила

 

До преди месец най-късно фестивалът трябваше да бъде ясен - като постройка, като фиксация във времето и набор от лауреати. Твърдя го като професионалист, заяви шефът на филхармониците Ивайло Атанасов. Според него отдавна е трябвало с Плевенската филхармония да се разговаря, ако ще участва в лауреатските дни, за да включи ангажимента в програмата си. Естествено все още би могло да стане, но до този момент оркестърът не е поканен, допълни той. В телефонно обаждане Абаджиев е поискал среща с Атанасов. "Явно той е оторизиран от някого да организира фестивала, но от кого - не ми е ясно. Защо ми се обажда той, а не шефката на културата в общината Христина Христова - също не ми е много ясно. Всичко продължава да бъде странно", коментира Атанасов.


"Акцент" пак завладяха публика и жури

 

Дани БОЖИДАРОВА

Перкусионен ансамбъл "Акцент" пак е завладял публика и жури на Международния конкурс "Пендим", който се проведе за четвърти път в Пловдив от 20 март до 3 април, научи "BG Север". Възпитаниците на Симеон Серафимов получиха трета награда при неприсъдени първа и втора. Първа награда и награда за най-добро изпълнение на маримба в V група грабна Надежда Русева от XI клас на НУИ "П. Пипков", която участва и в "Акцент". Трети в същата група стана друг ученик на Серафимов - Владислав Върбанов от XII клас.

В VI група - за студенти, Владимир Петров от XII клас се класира трети. Той беше отличен като най-добър изпълнител на маримба. Владимир получи и стипендия за активен участник в майсторски клас, който ще се проведе през септември 2005 г. във Вроцлав, Полша. Участието му в майсторския клас се спонсорира от Рон Самюелс, представител на фирма "Marimba One". Специалната награда на Едмонд Демирджиян за най-добро изпълнение на комплект барабани също отиде при Владимир Петров. Братът на Владислав Върбанов, който завърши преди 6 години при Серафимов, грабна първа награда при студентите.

На заключителния концерт на конкурса Надежда Русева изпълни "Коридо" от Матиас Шмид, Владимир Петров - "Водопад" от известния български перкусионист Стоян Янкулов. На финала ансамбъл "Акцент" взриви залата на Пловдивската филхармония с "Танц със сопи” от Георги Андреев, аранжиран специално за конкурса от Августина Серафимова.

 

Дора Бьотнер, преподавателка по ударни инструменти в Германия:

 

Считам, че “Акцент” е явление и продължение на традицията в България в областта на ударните инструменти. На Симеон Серафимов, основателя на този феноменален ансамбъл, пожелавам от цялата си душа много сили, търпение и всеотдайност и за напред. Неговите професионални и човешки качества са фундамент, без който “Акцент” би бил невъзможен. Нека любовта и грижите, с които се отнася към подрастващите, стократно се връща към него, като признание за всичко, което е неизмеримо с думи. На неговата всеотдайна съпруга пожелавам вдъхновение и много творчески идеи.


Сандра Стефанова от НУИ "П. Пипков" първа на конкурса за акомпанятори

 

Много положителни емоции сред жури, участници и публика предизвика 6-я национален конкурс за акомпанятори, който се състоя на 1, 2 и 3 април в НУИ "П. Пипков" в Плевен. Това е един от най-хубавите конкурси, на които съм присъствала, тъй като участват не само пианисти акомпанятори, а и техните солисти, които съпреживяват и дават най-доброто от себе си, за да помогнат на своите ансамблисти, коментира председателката на журито проф. Савка Шопова - Маркова.

Сандра Стефанова от XII клас на плевенското музикално училище грабна първата награда във втора възрастова група и наградата на Ростислав Йовчев за изпълнението й на "Рондо" от Д. Костов.

Сред отличените солисти са възпитаниците на плевенското музикално училище Александър Димитров - виолончело с награда за най-малък участник, и Петър Стойков - цугтромбон.


10 номинирани за приза "Иван Радоев"

 

Вече са известни 10-те пиеси, които журито в състав Панчо Панчев - драматург, и театроведите Димитър Чернев и Александър Жеков е селектирало на конкурса за нова българска драма "Иван Радоев", информираха от драматичния театър. Заглавията са избрани сред представените 40.

Голямата награда ще бъде връчена на 15 април. Паричното й съответствие е 2 хил. лв. Ще бъдат дадени и две поощрителни награди от по 500 лв., като едната ще е за куклена пиеса. Отличената творба ще бъде поставена на плевенска сцена.

Номинираните заглавия са: "Първо действие" от Огнян Антов, "Снесени от вихъра" от Хр. Карастоянов, "Истинската история на Мона Лиза" от Веселин Стоянов, "Жълъдчето Дъбчо" от Кръстьо Дренски, "Аржентинско танго" от Вили Тодоров, "Мисия Лондон" от Алек Попов и Деляна Манева, "Stereo (love)" от Весела Казакова и Елица Матеева, "Островът" от Николай Панчев-Римски, "Плашилото" от Мила Канджева и "Годеж" от Иван Странджов.


Сексът не е повод за запознанство според писателката Мона Чобан

 

Авторката на първия български чиклит гостува в книжарница "Грама"

 

Ралица ПЕТРОВА

"Дупето ми е като детско барабанче. Правя страшни свирки, знам наизуст Блок в оригинал. Искам някой да ме обича. Достатъчно ли е? Става ли? Е, това съм аз. Една българска жена!? Свободна и... самотна.

Сайтове за запознанства. Спасителен отряд приятели. Нови боти и 20 седмици без обяд. Космат мъжки крак в леглото на разсъмване, непознат... Е, хайде, не се възмущавайте толкова - все пак. Сексът не е повод за запознанство. Освен ако не се влюбиш... А когато се влюбиш и чудото стане - имаш само две седмици да решиш: дали да живееш мечтите си или да мечтаеш живота си".

От повечето читатели подобно представяне би било определено като скандално и до известна степен ексцентрично. За авторката на първия български чиклит* Мона Чобан подобни автобиографични бележки на корицата на романа й "Сексът не е повод за запознанство" звучат естествено. И може би малко по-откровено, отколкото сме свикнали.

Писателката с екзотичния псевдоним е плевенчанка. Разведена е, има две дъщери. Живее в София. Не разкрива истинското си име. Казва, че ако го направи, читателят би се объркал. Твърди, че в един човек се крият много личности, а колко са в самата нея - не е правила изследване. Провокирана от вътрешната необходимост на всеки автор когато има какво да каже, да го направи, като избере подходяща за целта форма, тя пише първия си роман. Жанрът не е търсен съзнателно. Ръкописът просто попаднал в тази "графа".

В края на миналата седмица Мона Чобан гостува в книжарница "Грама". Една част от читателите дойдоха провокирани от анонса на корицата, други - от съдържанието на книгата. Защото според повечето сюжетът не звучи скандално, а напротив - човешко и разбираемо. В романа всеки намира нещо за себе си, нещо лично. На пръв поглед всичко изглежда различно, но зачитайки се в книгата виждаш, че нещата са много по-дълбоки, сподели и собственикът на "Грама" Панайот Първанов.

Мона Чобан - жена, майка, писател. Все си пада по мъже, които не я харесват, и се чуди на акъла на тези, дето си падат по нея. Цял живот се занимава с щуротии, докато не взе да занимава и другите с тях, казва още за себе си авторката. И допълва, че е важно "не само да си казваме, а и да си говорим", като това е и основната идея, пронизваща фабулата на романа.

*Жанр в английската литература. Най-ярките му представители в България са "Дневникът на Бриджит Джоунс" и "Сексът и градът". Идва от английското chiken - пиленце, мацка. Води се литература от мацки за мацки)


Съпругата на японския посланик ще свири отново в Плевен

 

Фумие Фукуи записва диск с концерт на Рахманинов

 

Лара АНГЕЛОВА

На истински японски десант в музикалното пространство на Плевен станахме свидетели през изминалата седмица. Познатият на плевенчани диригент Шунго Мориама дирижира концерт на Плевенската филхармония със солистка съпругата на японския посланик Фумие Фукуи. Тя изпълни първия концерт за пиано и оркестър на Шопен. Впечатлена от работата си с плевенските музиканти, пианистката е изявила желание да работи отново с тях наесен, когато ще запише на компактдиск втория концерт на Рахманинов, научи "BG Север". Неговата промоция ще се състои пред плевенска публика в началото на декември. Специален гост на концерта в залата, която вече носи името "Емил Димитров", беше японският посланик Коичиро Фукуи, дошъл да чуе изпълнението на съпругата си.

Програмата на концерта включваше още Симфония №8 от Шуберт и японски песни, изпълнени от сопраното Ери Ота.

 

Шунго Мориама завършва консерваторията в Осака с кларинет. Учи дирижиране при Усуки Масато, който е главен диригент на Токийската филхармония. Дебютът му е с духов оркестър в Осака през 1977 г.

През 1986 г. идва в България за пръв път и дирижира Софийска филхармония и Камерен оркестър - Добрич. Заминава за Нова Зеландия през 1995 г. и 5 години по-късно дирижира балетни спектакли в Новозеландския кралски балет. След две години е главен гост-диригент на Мальй театър в Санкт Петербург.

 

Фумие Фукуи:

- Харесва ли ви България?

- Обичам България! Хората са много топли, мили. Когато свиря, те ме приемат много добре и аз се чувствам много щастлива.

- Любими композитори имате ли?

- Шопен и Рахманинов.

- Какво ви предстои в най-скоро време?

- Имам солов концерт във Варна. В София също имам концерт на 26 април.

- А кога ще свирите в Япония?

- За сега съм тук - докато свърши мандатът на съпруга ми като посланик.

- Чувствате ли се като втория посланик на Япония в България?

- О, да! Аз имам две професии. Сутрин ставам и свиря на пиано. След това придружавам съпруга си по срещи. И вечер се прибирам много изморена.

 

Н. пр. Коичиро Фукуи:

Вашият оркестър е на много високо ниво и моята съпруга беше приятно изненадана от това. Бих съдействал на филхармонията да се свърже с японски фирми, които да финансират нейно турне в Япония.


Състоя се майсторски клас

 

С маестро Дафов организирахме този майсторски клас. В Япония има много млади диригенти, но те нямат възможност да работят с професионален оркестър. Така че този курс ще е много добър опит за тяхното музикално изграждане, каза маестро Мориама за "BG Север". Този workshop се състоя от 2 до 5 април. В него участваха само двама диригенти - Юкио Зораку и Масааки Кирита. Следващия път ще се включат повече желаещи, убеден е Мориама. Зораку е завършил Московската консерватория, а Кирита всяка година печели първите награди от конкурси в Япония за дирижиране на духови оркестри.

Те имаха възможност да се изявят в два концерта пред плевенска публика. В зала "Емил Димитров" звучаха произведения от Моцарт, Вебер, Рахманинов, Алябиев, Бетовен, Шуман и японски композитори.


 ПАМЕТ


 Музикалната легенда Емил

 

Отиде си първата голяма звезда на българската попмузика

 

Страницата подготвиха Даниела ДОЧЕВА и Поля ТОМОВА

Отиде си първата голяма звезда на българската популярна музика Емил Димитров. Неговата известност надхвърли пределите на България.

7 000 концерта в Европа, Куба, Ливан и СССР. За пръв път пее на 17 ноември 1960 г. в залата на партийния дом в София. Албумите му в Русия, Франция, Германия, Италия предизвикват истински бум. Негови песни влизат в репертоара на световноизвестни имена. Емил дели фенове и слава с Демис Русос, Адреано Челентано, Ал Бано, "Карпентърс", Жилбер Беко, Йосиф Кобзон, Енрико Масиас, Шарл Азнавур, Алла Пугачова.

Българите винаги ще обичат песните "Моя страна, моя България", станала химн, "Само един живот", "Ако си дал", "Нашият сигнал", "Арлекино", "Писмо до мама", "Акордеон", "Само един живот", "Джулия", "Мариана", "Сбогом, Мария", "Само тази нощ" и още много други. 400 песни изпя големият музикант, като 280 от тях са негови композиции.

Малцина знаят, че голямата руска певица Алла Пугачова започва кариерата си именно с песента "Арлекино" на Емил Димитров.

Примата на българската естрада Лили Иванова каза пред журналисти: Емил Димитров беше най-големият. Тя отказа да говори повече, защото "всички останали думи са излишни".

Певицата Богдана Карадочева го нарече Кралят на българската музика. Пееше божествено, каза за легендата на българската естрадна музика руската звезда Йосиф Кобзон.

Френската преса наричаше Емил "Франк Синатра на Изтока".

5000 души

станаха на крака

на бенефиса на Емил Димитров в зала 1 на НДК преди 3 години, когато прозвуча “Моя страна, моя България” и запяха невероятния хит на певеца. Това е другият национален химн, убедени са фенове от пет генерации и от цяла България. На първия балкон в залата се развяваха трикольори, а на първия ред емигранти изтриваха спонтанно бликналите си сълзи. После чевръст патриот стигна до сцената и покри седящия в инвалидната си количка Емил със знаме. Цели два часа легендата на родната попмузика беше в центъра на вниманието и на хорската любов. Някой непрекъснато му поднасяше цветя - от 5-годишни малчугани до 75-годишни дами.

Дълго отлаганият бенефис най-после събра звездите на една сцена. Самият Емил остана в инвалидната си количка. Родните звезди пееха кавъри на песни на Емил. Бързо стана ясно, че той наистина е гениален музикант. Почти нито един от новите аранжименти не успя да се доближи да изяществото на композициите му. Емил винаги е могъл да бъде международна знаменитост. Всеки негов шлагер действително е уникален, коментира Тома Спространов, абсолютният експерт в попмузиката.

Бенефисът се оказа последното качване на сцена за Емил...

Живееше със

символична пен-

сия и с любовта

на милионите си

почитатели

Нашият народ има навика да забравя големите си творци приживе и да се сеща за тях след смъртта им. Емил Димитров не направи изключение. Любовните му истории и кражбите от дома му занимаваха много повече доста хора, отколкото фактът, че оцелява с минимални средства. В последните години от живота си големият певец беше принуден от съдбата отново да застане с присъщия си аристократизъм над нещата и с неизчерпаем оптимизъм и детска усмивка да махне с ръка. Той знаеше, че е останал в сърцата на милиони с прекрасните си песни. А любовта на поколения почитатели го прави вечно жив. Останалото няма значение, беше разбрал отдавна той.

Новината за

смъртта на идола

на редица

поколения

потресе България

Сред отишлите да се поклонят пред паметта на големия певец е и една от първите му учителки - вокалният педагог Дора Гложенска. Дни наред тя не може да освободи съзнанието си от мъката по един от любимите си ученици. Затворила се е сама в дома си с болката...

"Виновна съм пред него. Не го потърсих през всички тези години. А ми казваха, че е питал за мен, като идвал в Плевен. Той беше изключително дете", не сдържаше сълзите си Гложенска, докато разказваше спомените си пред репортер на "BG Север".

Тя води часове по хор и оркестър в най-елитното училище по онова време - Първо единно училище “Георги Димов”, намиращо се в сградата на днешния Медицински университет. Среща се с Емил когато той е в първи прогимназиален клас. Изключително възпитан, фин, интелигентен и артистичен, той привличал съучениците си като с магнит. Винаги е душата на компанията. В рода му с оперно пеене се занимава и неговата леля Елисавета, и братовчедката му Люси Попова. Той беше интересен. Свиреше на акордеон и всички го обичаха, разказва Гложенска. Учи се да свири при известната Мара Крушева, на която години по-късно на свой концерт не забравя да поднесе огромен букет с благодарност. Няма училищен концерт, който да мине без изпълнение на Емил. "Плевенчани го познаваха и обичаха. В "Съгласие" или в театъра не го пускаха да си тръгне, докато не изсвири "Танц със саби" от Хачатурян", продължава вокалната педагожка.

Емил усъвършенства артистичния си и музикален талант в трите оперети, които поставя Гложенска - "Наталка полтавка", "Сватба в малиновка" и "Скитникът". "Открих, че Емил може да пее прекрасно. И винаги през годините съм се питала дали нямаше да стане оперен певец, ако музикалното училище в Плевен по негово време беше открито. Имаше всички качества да бъде оперна звезда", разказа учителката му. И продължи: "Винаги съм плакала като чуя "Моя страна, моя България". За мен тя беше молитвата на Емил. В нея чувствам едно страдание. Музиката е толкова дълбока и тайна. С тази песен винаги ще си при нас, Емиле!"

Последният му

концерт в Плевен

е през 1983 г.

За последен път се среща с приятели от детството си в тесен кръг миналата години. Даде ми автограф върху негова снимка, разказа шефът на Клуба на дейците на културата Никола Попов. В далечната 1972 г. той организира портретна вечер за Емил в Плевен. Около него беше магия, която заливаше хората, спомня си Попов. Явно, че и неговите родители - Факира Мити и хиромантката мадам Сизи, са разбрали съвсем рано за съществуването на тази магия около сина им. Бликащият талант на Емил не се вмества в граници. Затова кандидатства в Художествената академия, във ВИТИЗ и в Консерваторията. След малка забежка към актьорското майсторство все пак музиката става негова съдба. Най-голямото чудо, което съм сътворил, е моят син, признава още в зората на кариерата на Емил Димитров Факира Мити.


Вдигат паметник на барда в Плевен

 

Зам.-председателят на ВС на БСП Румен Петков заедно с приятели на легендарния певец Емил Димитров учредяват неправителствена организация на името на твореца, съобщиха от пресцентъра на столетницата в Плевен. Нейната цел ще бъде подпомагането на млади таланти и нуждаещи се интелектуалци. Инициативата е подкрепена от сина на Емил Димитров, Михаил Белчев, Данчо Караджов, Йорданка Христова и Вежди Рашидов. Румен Петков дари 1 000 лв. и разкри дарителска сметка, в която плевенчани да окажат финансова помощ за изграждане на паметник на Емил Димитров в центъра на родния му град Плевен. Предвижда се създаване на “Алея на славата”, в която да бъдат вдигнати паметни плочи на родени в Плевен звезди като Григор Вачков, Георги Парцалев и Катя Попова. По идея на Румен Петков концертната зала на 135-годишното читалище “Съгласие” вече носи името на легендарния певец Емил Димитров. В нея той е изнесъл първите си представления пред родна публика. Емил Димитров е удостоен с почетно гражданство по времето на кметския мандат на Румен Петков, припомнят от БСП.

Банковата сметка е:

Код: 20082810

Сметка: 1015613914

ОББ АД - клон Плевен


Общината подготвя конкурс

 

Ежегоден конкурс за нова българска песен в два раздела подготвя Плевенската община, съобщи кметът Найден Зеленогорски.

Той ще се организира всяка зима през декември. Наградният фонд ще е 4 000 лв. и точно на 23 декември, когато е рождения ден на Емил Димитров, ще се връчват наградите.

Младите творци ще се състезават в два раздела - за нова българска песен и за нова песен за България.

Кметът сподели и идеята да се поставят на видно място в общинската сграда портретите на 14-те плевенчани, удостоени със званието “почетен гражданин”, като ще се започне с ликовете на четиримата, които вече не са сред живите - Емил Димитров, проф. Марин Ганчев, художникът Дило Дилов и стопанският деец Кочо Караджов.


Концертната зала на "Съгласие" вече носи името му

 

На извънредно заседание на настоятелството на читалище "Съгласие" беше решено единодушно единствената концертна зала в Плевен - тази на читалището, да носи името на Емил Димитров. Човекът, който си отиде така рано от този свят, го заслужава, оповести преди концерта на Плевенската филхармония и съпругата на японския посланик председателят на настоятелството Ивайло Атанасов. И припомни, че великият певец се изявява за пръв път на сцената на "Съгласие". Още на следващия афиш за концерти на Плевенската филхармония залата беше изписана с новото си име. Освен това настоятелството реши около читалището да се оформи пространство на известни личности, свързани с Плевен. Мисля, че това прилича на "Съгласие", което е център на културния живот в града, каза още Атанасов.


Преклонение пред силата на духа

 

Над три часа продължи поклонението пред тленните останки на Емил Димитров в столицата. Да се простят с него дойдоха президентът Георги Първанов, председателят на НС Борислав Великов, лидерът на БСП Сергей Станишев заместникът му Румен Петков, политици и хиляди хора от цялата страна. Последна почит към големият талант и човек дойдоха да отдадат и неговите колеги и приятели. Песните на Емил Димитров звучаха през цялото време, така, както приживе е пожелал той. “Разделяме се с един от най-обичаните и изящни преставители на родната попмузика, чийто уникално неотразим талант вълнува всички без разлика на възрастта. Има творци, с които се ражда нова страница на националната ни култура, дълбоката диря, оставена от тях, продължава да въздейства и след като ни напуснат. Ценя Емил не само като творец, обичам безрезервно влюбения в България свой съотечественик. Тъгувам за кончината му и се прекланям пред силата на духа, с която се бореше с болестта”, каза в словото си проф. Стефан Данаилов.

Ето какво казаха специално за "BG Север" хората, попитани с какви чувства се разделят с Емил Димитров и какво бе за тях и за България големият певец.

 

Румен Петков, депутат от Плевенски избирателен район:

“С мъка и тъга се разделям с Емил Димитров. Родният му град го удостои със званието почетен гражданин, но надали това е всичко, което можеше да направи. България го удостои с орден “Стара планина”, но мисля, че най-главното е, че хората му дадоха обичта си. Той има една песен “Ако си дал”. Той даде много и получи много обич. Със сина му Емил се разбрахме, че създадената неправителствена фондация ще лансира млади таланти, нещо, което за съжаление за поколението на бащата Емил Димитров го нямаше и което досега в държавата не е установено като практика и политика. И второто - да се опитаме да направим нещо за него. Една от трагедиите на нашия народ е, че винаги се сещаме за най-ценните си хора тогава, когато вече няма особен смисъл, но си мисля, че с изграждането на паметник именно в родния Плевен ще покажем цялото си уважение и преклонение пред Емил”.

 

Михаил Белчев:

“За мен той бе чудесен приятел и колега. За България - една епоха, която си отива, той е бащата на съвременната попкултура. Мисля, че дълги години няма да има някой, който може да се сравни с него.”

 

Йорданка Христова:

“Знаете ли, фактът, че вече три часа хората чакат да поднесат почитанията си в този слънчев, но студен ден, показва, че той е постигнал това, което всеки човек би искал да постигне - да бъде обичан. Той ни остави толкова много, че фактически си отиде от нас само физически, оставяйки невероятно богатство.”

 

Развигор Попов:

“Емил получи признанието, което заслужава. Толкова много години навсякъде по света, където е бил, омагьосваше хората и те му се отплащаха с голяма любов”.

 

Борислав Грънчаров:

“Аз много често пътувах с него на концерти. За мен той беше гениален певец. А за България беше като един топъл дъжд. Неговото изкуство, неговите песни ще се помнят винаги, защото те бяха стойностни. Мисля, че няма да се роди втори певец с такова сценично майсторство и с такъв талант”.

 

Йордан Караджов:

“Ако е имало звезда в България, той беше тази звезда, в пълния смисъл на думата. Аз от него започнах да се уча да свиря и да пея. Много съжалявам, твърде рано ни напусна, но само господ знае защо.”

 

Астор:

“То се вижда какво е получил, народът го обича невероятно много, той е първият човек, който направи такъв голям спектакъл. Много хубаво нещо е идеята да му се изгради паметник в Плевен и бих помогнал с каквото мога, разчитайте на мен”.

 

Васил Найденов:

"Емил е изключителен човек и като личност, и като творец. Обикновено ние не зачитаме приживе хората, които са около нас, и чак когато ги загубим преценяваме какво са били за държавата. За мен Емил беше широко скроен човек, който надскочи дребните сплетни.”

 

Стефан Димитров:

Той беше много талантлив и живееше единствено с това - да пише музика. Не знам дали е получил пълното признание от държавата, но по-важното е, че всички хора го обичат много и ще пеят песните му винаги.”


Мъка и обич владеят града

 

"Емил Димитров ще остане като една легенда в българската музика. Поклон пред паметта му!"; "Име, което всеки българин ще запомни. Личност, истински българин и патриот"; "Има неща, пред които смъртта е безсилна, едно от тях е любовта. Емил Димитров ще живее вечно". Tова са част от думите, които хиляди плевенчани изписаха с огромна мъка, любов и благодарност в траурната книга по повод кончината на звездата Емил Димитров. Сред тях бяха негови близки, съученици и колеги.

Михаил Михайлов, хирург, е съученик на певеца от пети до десети клас, когато семейството му се премества в София. Има прекрасни спомени за него не само като ученик, но и като човек на изкуството. От малък Емил Димитров свири на акордеон при учителката Мара Крушева. В Първа мъжка гимназия го помнят като изключително скромен и много красив. Всички момичета го харесваха много и полудяваха по него, но той не парадираше нито с таланта си, нито с това, че баща му беше известният Факира Мити, спомня си Михайлов. Емил е бил отличен ученик, много контактен, много сърдечен човек. Двамата съученици се срещат и като студенти, когато започва кариерата на певеца с "Арлекино". Това е и любимата песен на Михаил Михайлов. Никога няма да излезе от сърцето ми, ще продължа да я слушам и да я пея, но без Емил е тежко, казва хирургът. Той си спомня, че преди години Емил Димитров катастрофира край Гривица. Тогава той вече е известен и обичан певец, но отново в него няма капка високомерие или надменност, така характерни днес за българските "звезди". По-късно, след концерт в "Съгласие", Емил Димитров получава кръвоизлив. Носят го в хирургията на носилка и с две кръвопреливания успяват до го стабилизират. Тогава е и поредната му среща с неговия съученик Михаил - все едно не сме се разделяли, нямаше никакво различно отношение, спомня си лекарят.

Вероника Христова, на 25 години: "Той е любимият певец на майка ми, аз не знам много за него, но съм слушала доста негови песни - "Моя страна", "Писмо до майка ми", "Арлекино". Мъчно ми е, че си отиде истинска звезда на българската естрада".


 БИЗНЕС


Бозоварната на ТПК "Здравец" първа в България със сертификат по ISO

 

Документът гарантира висококачествен продукт, съобразен с европейските изисквания

 

Ралица ПЕТРОВА

Плевенската ТПК "Здравец" е първата българска фирма, производител на боза, сертифицирана по ISO 9001/2000 (система за управление на качеството), информира нейният председател Огнян Найденов. След двата одита на английската фирма "Лойдс регистър", съответно на 9 и 24 март 2005 г., предприятието вече притежава документ, който гарантира излизане на пазара с висококачествен продукт, съобразен с европейските изисквания. Той налага да се работи единствено с контрагенти, сертифицирани по ISO, което допълнително гарантира качеството на предлаганата боза.

ISO е система, която създава условия (управленски механизми и хигиенни норми) за производство и предлагане на качествени стоки. За да функционира тя, в ТПК "Здравец" са внедрени и се прилагат процедури по качеството. От особено значение са процедурите по санитарна обработка, по здравословни и безопасни условия на труд, по производство, по закупуване. Последната например регламентира избора на доставчик по начин, който гарантира качеството на получената суровина. Всяка стока задължително постъпва във фирмата със сертификат. Към отделните процедури, които са съобразени с всички законови изисквания, има съответни оперативни документи. Създадени са инструкции и графици.

Сертификатът, който е гаранция за качеството на продукта, безспорно дава предимство на фирмата пред нейните конкуренти. Одити на предприятието се правят на всеки 9 месеца, като са възможни и изненадващи, обяснява Огнян Найденов. През тази година се предвиждат извънредни проверки както от сертифициращата организация, така и от консултантската фирма, подготвила ТПК "Здравец" за ISO 9001/2000. Да се информират как работи системата имат право и търговските партньори на кооперацията. Както и тя от своя страна може да изпрати одитори във фирми, от които закупува суровини. За да бъде контролът върху качеството още по-пълен, се правят и вътрешни ревизии. Въведена е и система за самоконтрол.

260 000 лв. са инвестирани в подобряване на материалната база (закупуване на нови съоръжения и инсталации, на автомобили), за да отговори предприятието на новите изисквания. Направен е цялостен качествен ремонт от известната строителна фирма "Изобор". Кооперацията освен с бозоварна, от една година разполага и със собствен цех за производство на пластмасови бутилки. Помещенията са с безупречна хигиена, обособен е санитарен възел, както и особено атрактивен кът за отдих. Според Огнян Найденов след като се създават правила в държавата, те трябва да важат за всички, а не едни да бъдат проверявани, а други - не.

Засега боза "Здравец" се предлага предимно в Плевенския регион, като пазарният й дял в областта е около 65 процента, показва статистиката. Само за миналата година ръстът на производството спрямо 2003 г. е нарастнал с 60%, сочат данните. Кооперацията е с капацитет, който позволява да се произвежда тройно повече количество от напитката. За задоволяване вкусовете на клиентите фирмата предлага различни асортименти като шоколадова и сметанова боза. В момента в предприятието се разработва и внедравя системата HACCP (система за контрол на критични точки), която е задължителна за всички хранителни производства. Те трябва да заработят по нея до края на 2006 г.


Нови тарифи за телефоните, стари прийоми за информация

 

Собствениците на БТК забравиха обещанията за по-добро обслужване

 

Дора ДОНЧЕВА

От началото на април влезе в действие нова тарифа за заплащане на телефонните разговори от гражданите. През миналия месец това бе само загатнато в медиите, но информационно разяснение от БТК и регионалните му структури не последва. А още на първата пресконференция, която даде централното ръководство на телекома, бе акцентирано на състоянието на обслужването в системата. То бе оценено като недостатъчно развито и се каза, че въпреки структурните промени в БТК, които ще последват, звено за обслужване ще бъде създадено и там не само че няма да се съкращават хора, но и ще се назначават нови. Засега признаци за това няма, поне такива, които да са достояние на хилядите абонати. Единственото осезаемо нещо са месечните сметки за дължимата сума за телефонния пост, които абонатът започна да получава. Служител във вече “мега РУД-а” на телекома в Плевен дори сподели, че не само няма нови назначения в това звено по обслужване, но дори се чува, че ще намаляват състава. Естествено, служителят пожела да запази анонимността на съобщението, тъй като се опасява да не влезе и той в списъка за съкращение.

Това, което абонатът на телекома иска да знае, е как ще плаща по новите тарифи. В плевенския безнесцентър на управлението бяха повече от любезни, но информацията е само устна. Няма предварително готови печатни материали, липсват промените и в сайта на телекома. Засега успяхме да научим, че таксата за пряк абонатен пост се вдига от 10 лв. на 10,50 лв. без ДДС. Ще има 40 минути месечно, които няма да се таксуват. Въобще абонатът няма да плаща на импулси, както досега, а на минути. Ще има ли начин сам да контролира дали е изразходвал вече тези 40 минути и оттам нататък да си прави сметка на разговорите или не обаче не стана ясно. Може би ще има някакъв телефонен номер, който да дава такива справки, но може би и няма да има, служителите засега не знаят конкретно. След тези 40 минути при всяко вдигане на слушалката за разговор ще се “цъкват” 11 стотинки, в началото на втората и всяка следваща минута те ще нарастват с 1,5 стотинки, пак без ДДС. Изобщо “ударът” ще е при градските разговори, за които досега заплащахме на 4 минути един импулс или 9 стотинки. Но пък ще сме по-добре, когато говорим с близки или институции в други населени места в страната, твърдят от телекома. Една минута разговор в близките до Плевен села ще ни струва стотинка и половина, минута разговор със столицата ще се таксува 10 стотинки без ДДС. Ще останат 50-процентовите намаления на тарифите за разговори в часовете с по-малка натовареност - от 21 ч. вечер до 7 ч. сутрин, както и в почивните дни.

Редно беше всичко това да го знаем преди началото на април, но нейсе, както обича да казва българинът. Информацията трябва да изпреварва събитията, които последват, за да се подготвим за тях. Може би ще има листовки с новите тарифи, казаха в бизнесцентъра, но не могат да уточнят кога. В края на тази седмица ли, в началото на другата ли... За съжаление и новите собственици на телекома засега не успяват да обърнат системата на обслужване в желаната посока към абонатите си. А конкуренция вече има, осем оператори имат лиценз за работа със стационарни телефони, дано това ускори темпа на промяната.


Енергоспестяващите технологии са хит на "Партнерс експо"

 

Строителни фирми ще демонстрират новостите в бранша

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Да направим едно добро, представително и полезно изложение в нашия град, призова представителите на медиите изпълнителният директор на "Партнерс експо" ООД Лъчезар Табаков. Традиционното пролетно издание на форума тази година ще се проведе от 12 до 17 април в художествената галерия "Илия Бешков" в Плевен. На него ще присъстват над 130 фирми от леката промишленост, строителството, обзавеждането и технологиите. Изложението се организира под патронажа на кмета Найден Зеленогорски, със съдействието на областната администрация, Браншовата бизнес камара, Строителната камара, ИК "Фортуна прес", Търговско-промишлената палата в града и др.

Акцент в строителната тема е проблемът, свързан с енергийната ефективност, със санирането на сградите и алтернативни източници на енергия, посочи някои от приоритетите на плевенското изложение Лъчезар Табаков. Семинари, лекции и дискусии по актуалните теми се предвиждат в съпътстващата програма на "Партнерс експо". Организаторите се надяват да предизвикат интереса и да бъдат полезни на специализираните фирми, както и да провокират участието на специалисти от града и региона.

Българската икономика е много енергоемка, по този показател изоставаме дори от страни като Албания, Румъния и др. Вече действа нов европейски закон за енергийната ефективност, а усилията са насочени в снижаване на разходите за добив на енергия, обясни инж. Огнян Цанев, зам.-кмет на община Плевен. Затова за участие в "Партнерс експо" са били поканени фирми, които работят в областта на новите технологии, спестяващи средства при производство и пренос на енергия. На изложението с такива постижения ще се представят "Черноморска технологична компания" АД, "Телетек" ООД, "Баумит България" ЕООД и "Каспар инженеринг", стана ясно по време на пресконференцията.

"Партнерс експо" набира все повече участници, с всяка изминала година изглежда по-добро и професионално. Целта ни като организатори беше да осигурим участието на фирми, които да ни покажат тенденциите в развитието на строителния бранш". Това обясни пред медиите председателката на Браншовата бизнес камара в Плевен Илка Илиева. Според нея обаче все още предстои доста работа по отношение издигането на имиджа на плевенското изложение, който се явява отражение на реалната бизнес среда в региона.

До момента участието си на пролетното издание на "Партнерс експо" са потвърдили производителите на строителни материали, изолации, бои и мазилки "Теразид" и "Асматех" от София, "Симстрой" и "Марияна Александрова" от Плевен. Подовите си покрития ще покажат фирмите "Бръмчийски", "Лиа" и "Специал паркет". Дограми и щори на изложението ще предложат "Варна пласт", "Радекс" и "Васима".

Щандове за строителни материали, фаянс и теракота са заявили фирмите "Сико - С", дистрибутор на "Фаянс" АД от Каспичан, "Рока България", "Видима" и "Идеал стандарт" от Севлиево и много други изложители от различни краища на България. Те участват директно или чрез дистрибутори, обясниха организаторите.

 


 АГРОАКЦЕНТИ


 Далавери

 

Гривишката кооперация харизана на фирма "Октопод"

 

Разследват председателя за умишлено водене на стопанството към фалит

 

Страницата подготви Ралица ПЕТРОВА

Водещият се все още председател на кооперацията в с. Гривица Пламен Еремиев Димитров и неговият помощник Валентин Василев са извършили престъпления, като са действали умишлено за водене на стопанството към фалит, разпродали са неговото имущество, нарязали са машините на скрап и явно са присвоили получените средства. Това са обвиненията на Димитър Димитров - членкооператор, избран за председател на общо събрание през февруари миналата година, но непризнат от съда. Вече година и два месеца докато се точи правната процедура, в земеделската кооперация не е останало нищо. Описанието на Димитров е точно - "и с трън да се завъртиш, нищо няма да закачиш". В момента жалките остатъци от стопанския двор се охраняват от един пазач. Заплатата си той получава от фирма "Октопод", която е наложила запор на имуществото. Липсват каквито и да е машини, грозно стърчат единствено полуразрушените сгради на бившия краварник.

За четири месеца - от февруари до май 2004 г., Пламен Еремиев и Валентин Василев са успели да доведат кооперацията до фалит, твърди Димитров. Имуществото на стопанството е харизано за сумата от 143 000 лв. на небезизвестната фирма "Октопод", на която дължали пари. Почти на безценица са продадени 7 огромни сгради - административна от 400 кв. м. разгърната площ, фурна, две кравеферми, работилница, два склада за зърно, два навеса, в това число зърносушилня, като само тя по думите на Димитров струва 400 000 лв.

Селскостопанските машини или са продадени, или са нарязани на скрап. Старозагорската фирма "Фермер 2000" пък си взела обратно предоставен на лизинг комбайн, тъй като Пламен Еремиев отказал да го изплаща, въпреки изгодното предложение. Като причина да се стигне до това положение Димитров посочва и мудността на съдебната система.

84-годишният Асен Тишев е един от учредителите на бившето ТКЗС, а по- късно и на кооперацията. Той нееднократно е участвал в ръководството на стопанството, бил е в управителния съвет (УС) и по времето на Пламен Димитров. Отказва се да заема този пост, наблюдавайки действията на председателя и отчитайки невъзможността някой да повлияе на решенията му - предимно пагубни за кооперацията. По тази причина напускат и останалите членове на УС, като остава само Василев, с когото той въртял далаверите си. Въпреки че по закон след определен срок трябва да се свика ново заседание на УС и да се изберат нови членове, това не е направено.

Валентин Василев пък имал навика от време на време да поступва тези, чийто изказвания не били съвсем по вкуса му, разказва Димитър Димитров. От неговите юмруци опитали бившият кмет на Гривица - вече покойният Димитър Василев, двама служители от кметството, механизаторът Петър Пъшев и бившият служител на МВР Гошо Софиянеца.

През ноември 2003 г. започнали да пристигат уведомителни писма, от които станало ясно, че гривишкото стопанство, без знанието на членкооператорите, е ползвало кредити от различни фирми - "Никомерс", "Валери Богданов", "Вектор М", които тръгнали да си търсят парите. Действията на Еремиев са в грубо нарушение на Закона за кооперациите, съгласно който председателят няма право да иска кредит, без да има решение на общото събрание. Без да бъдат уведомени членкооператорите също така е закрито говедовъдството, като на безценица е продадено елитно стадо от 100 животни.

От още един фрапиращ факт били потърпевши членовете на стопанството през 2003 г. Те останали крайно изумени, когато като рента Пламен Еремиев започнал да им раздава капачки за буркани, конфитюри, кибрити, клечки за зъби. Тези негови действия отново са в нарушение на закона, според който като рента кооператорите могат да получават единствено това, което се произвежда в стопанството.

Страхувайки се, че кооперацията ще бъде закрита, след като умишлено е водена към фалит, част от членовете сформират инициативен комитет за защита на нейните интереси. Те искат да бъде свикано събрание, на което Пламен Еремиев да направи отчет за дейността си. След оказан натиск от страна на членкооператори председателят най-накрая свиква събрание. То се провежда на 21 февруари 2004 г., като точка 5 от дневния ред предвижда гласуване вот на доверие на председателя и респективно точка 6 - избор на ново ръководство. Така за нов председател от общото събрание със 120 гласа "за" от общо 190 е избран Димитър Димитров. В протокола от събранието фигурират и думите на Еремиев, който заявява "Ако решите, аз си отивам. Кооперация ще има, дори мен да ме няма."

Действителността обаче се оказва друга. Пламен Еремиев не само че не оставя поста шеф на кооперацията зад гърба си, но прави и нещо друго. Той пуска искова молба в съда, в която фигурират само 5-те точки в дневния ред. Така според него избор на нов председател не се е състоял. Внесеният документ попречва на регистрацията на Димитров във фирменото отделение.

За година и два месеца се провеждат седем съдебни заседания. На петото съдийката Габриела Динова, основавайки се на актуалното състояние на кооперацията, където като шеф на стопанството фигурира Еремиев, отзовава като ответник Димитър Димитров. В което според него се крие парадокса. Сега на делата присъства само като наблюдател. Той споделя, че въпреки пречките, все още не се е отказал да се бори. Надява се, че на практика донкихотовските му усилия ще завършат успешно за него. Твърди, че има смисъл да поеме председателството на стопанството, защото ще положи всички усилия да го възстанови. Според него има малка вратичка, за да се обяви договорът с "Октопод" за невалиден.

Докато кооперацията гине, Пламен Еремиев се замогва, разказва Димитров. И показва снимки на двора му във Върбица, който е 6 дка и е ограден с бетонен зид. Спряганият все още за председател на стопанството гривичанин ходи въоръжен, са твърденията на съселяните му. Преди две години стрелял през нощта, след което малко детенце получило стрес. Майката обаче била заведена да дава показания в дома на Валентин Василев. През това време нейният дядо е работил като пазач там и тя не посмяла да каже истината.

За безчинствата на Пламен Еремиев в момента се води следствие. Вече трети поред следовател - Георги Каменов, се занимава с делата му. Какъвто и да е изходът обаче, фактът, че още една кооперация в областта умря, не може да се промени.

Всички опити на репортер на вестника да издири Пламен Еремиев се оказаха безрезултатни. Телефонът в кооперацията (въпреки че той няма работа там) е изключен, а на домашния му отговаря друг човек, който заявява, че на този телефон не може да бъде намерено търсеното лице. Случайно набран човек от Гривица обясни, че Еремиев е предоставил на друг поста си, за да не го притесняват. Никой не отговори и на домашния телефон на Валентин Василев.


Дават субсидии за черупкови плодове

 

През 2005 г. ДФ "Земеделие" ще предоставя капиталови субсидии за създаване на трайни насаждения, в това число и черупкови плодове, при норматив 200 лв./дка, но не повече от 500 дка овощни масиви за един земеделски производител, съобщават от плевенската областна служба за съвети в земеделието. Програма "САПАРД" е отпуснала финансова помощ за трайни насаждения по Мярка № 01 - "Инвестиции в земеделските стопанства".

В допълнителната информация към позицията за преговори от 06.02.2004 год. България е заявила желание да се възползва от помощта, предоставена от Европейската общност по чл. 83 на Регламент 1782/2003 г. От 2007 г. ще се подпомага отглеждането на орехи, бадеми, лешници, при големина на парцелите над 10 дка и определена плътност на насажденията. Размерът на помощта е 12 евро/дка, като за всяка страна членка на ЕС се определя национално гарантирана площ за отглеждане на черупковите. За България тя е 11 9840 дка (орехи, бадеми и лешници). Очаква се това да предизвика интерес към създаване на тези насаждения.


 Агроконсултант

 

Първото пръскане при семковите направете до фаза "миши уши"

 

В началото на април може да се извърши една обработка на почвата в овощните градини, ако това не е направено през месец март, съветват специалистите от плевенската областна служба за съвети в земедлието. Това е месецът, през който продължават растително-защитните мероприятия. През този период бадемът, кайсията и прасковата ще цъфтят, а ябълката, крушата и други овощни видове също ще влязат във фаза цъфтеж, макар и по-късно. Извършват се предцъфтежни, цъфтежни и първи следцъфтежни пръскания.

При костилковите видове икономически важна болест е ранното кафяво гниене. Проявява се най-вече при хладно и влажно време в момента на цъфтежа. Първите симптоми на болестта са под формата на т. нар. "опожаряване"на цветовете. При него по венчелистчетата се появяват разрастващи се кафяви петна, които поразяват цвета, разпространяват се по дръжката към клонката, обхващат я пръстеновидно и цялата й връхна част увяхва и изсъхва. По плодовете болестта започва като закръглено кафяво петно, което постепенно нараства, докато покрие цялата повърхност. Провеждат се пръскания при цветен бутон, в началото и в края на цъфтежа. Прилагат се подходящи фунгициди.

За борба с неприятелите - плодова оса, прасковен молец, педомерки, листозавивачки, мъхнат бръмбар, вишневи (черешови) хоботници и др., към фунгицидния разтвор се прибавя подходящ инсектицид. При семковите овощни видове (ябълки, круши, дюли ) вниманието да се насочи към борбата със струпясването. В зависимост от валежите се извършват от едно до две предцъфтежни пръскания и едно цъфтежно. Първото трябва да се направи от времето на разпукване на пъпките до фаза "миши уши". Това пръскане при необходимост може да се комбинира за едновременна борба с ябълковия цветопробивач, листозавивачки, хоботници и други неприятели. Цъфтежното пръскане не бива да се пропуска, защото тогава става заразяването на цветовете от ранно кафяво гниене и струпясването. При дюлата се пръска веднага след показването на розовия цвят на венчелистчетата, по време на цъфтежа и 8 - 10 дни след това с подходящи фунгициди срещу загиване на завръзите и ранно кафяво гниене.

Бадемовите дървета се пръскат веднага след прецъфтяване срещу сачмянка, церкоспороза и оранжеви листни петна. Към фунгицидния разтвор при необходимост се прибавя и подходящ инсектицид срещу листогризещи гъсеници, бадемовата листна оса и др. неприятели.

Ягодите се третират предпазно след започване на растежа на лисатата и преди цъфтежа срещу бели листни петна и брашнеста мана, а при необходимост срещу хоботници и други вредители. Ако се установи нападение от ягодов акар, който смуче сок от младите листенца (те се деформират, пожълтяват и изсъхват), към работния разтвор се прибавя и акарицид.


 СПОРТ


 

Лекоатлетите от "Феникс" се подготвят за Европа

 

Бизнесменът Васил Антонов облече състезателите с нови екипи

 

Страницата подготви Любомир ПЕТКОВ

Лекоатлетическият тим на "Феникс" се завърна от подготвителен лагер в Чифлика. Според старши треньора Светослав Топузов неговите скачачи са наблегнали на кондиционните занимания като първи етап от подготовката преди международните участия, които предстоят това лято. След първия лагер-сбор младите плевенски лекоатлети продължават да тренират при домашни условия. Светослав Топузов каза, че четирима от неговите състезатели са с реални шансове за призови места в Европа.

Естествено големи надежди се възлагат на Даринка Йотова, която се готви за европейското първенство за девойки до 22 г., което ще се проведе в немския град Ерфурт. Нейният наставник смята, че това участие може да й донесе утвърждаване в европейския елит, макар че плевенската скачачка е с две години по-малка от останалите участнички и тепърва й предстоят оптималните резултати в тази възрастова група.

Адриана Бънова също е покрила норматива за европейското първенство до 19 г. в Литва и от нея се очаква силно представяне. Синът на треньора Светослав Топузов Явор ще бъде сред участниците на ЕП за младежи до 22 г., а на най-младата надежда Делян Захариев предстои световно първенство за юноши до 17 г. в Маракеш. Според страши треньора на клуб "Феникс" Светослав Топузов неговите лекоатлети са изключително перспективни и до следващата олимпиада от тях може да се очаква сериозен пробив в световната лека атлетика.

Състезателите от лекоатлетическия клуб бяха изненадани в началото на предсезонната подготовка с нова екипировка, осигурена от бизнесмена Васил Антонов, който подпомага плевенските лекоатлети от създаването на клуб "Феникс".


Волейбол

 

Плевенчанки излизат срещу Левски Сиконко

 

Волейболистките на Спартак 96 играят полуфинален плейоф за титлата срещу състава на Левски Сиконко. В неделя ще стане ясно кой от двата отбора ще спори за титлата и кой ще бъде претендент в малкия финал за третото място. Плевенчанки завършиха трети втория етап от първенството след последния турнир в София в залата на ЦСКА. Волейболистките на Левски Сиконко станаха втори в класирането, което им дава домакинско предимство в полуфиналния сблъсък. Плейофната серия се играе до две победи от три мача. Момичетата на треньорката Виолета Антонова разчитат на своите възможности да изненадат столичния тим, който разполага с може би най-силното нападение в женския волейболен шампионат. В последния турнир, който определи крайното класиране преди плейофите, Спа-ртак 96 регистрира две загуби и една победа. Развоят на отделните мачове обаче остави много неизвестни за изхода от полуфиналните серии. В първия си мач плевенчанки отстъпиха със същия категоричен резултат, с който преди седмица разгромиха Левски Сиконко - 3:0 гейма. Сините стигнаха лесно до победата, с която те се реваншираха за загубата в Плевен. ЦСКА също не се затрудни със Славия, но на следващия ден белите хвърлиха бомбата след 3:2 в тяхна полза срещу Левски Сиконко. Плевенският Спартак успя да спечели само един гейм на ЦСКА и падна с 1:3 от домакина. В последния ден на турнира Спа-ртак за пореден път спечели срещу Славия с 3:0, а ЦСКА надигра тотално Левски Сиконко и взе победата със същия резултат. Така се оформиха двете полуфинални двойки: Левски Сиконко - Спартак 96 и ЦСКА - Славия.


Карате

 

Шест купи за "Петромакс"

 

Шест купи за отборни първи места и 22 медала в индивидуалните дисциплини завоюваха каратеките на плевенския клуб "Петромакс" на държавните първенства за юноши старша възраст и младежи, които се проведоха в Хасково. В първенствата участваха 18 състезатели от Плевен, водени от треньорите Мирослав Минков и Димитър Бенков.

Със златни медали се окичиха отборите по ката девойки Боряна Илиева, Полина Найденова и Боряна Борисова и момчетата Румен Мирчев, Цветомир Димитров и Веселин Иванов. Злато за отборната надпревара по кумите извоюваха Пламен Диков, Веселин Иванов, Юлиан Боянов, Цветомир Димитров и Илия Илиев.

В индивидуалните схватки шампиони са: Цветомир Димитров - кумите до 70 кг, Румен Мирчев - кумите до 65 кг и ката, абсолютен шампион по карате за 2005 г., Тихомир Андреев - кумите до 70 кг, Калин Панов - кумите до 80 кг, Боряна Илиева - ката до 57 кг. Сребро взеха Веселин Иванов - ката до 55 кг, Боряна Илиева - кумите, Любомир Недев - кумите до 75 кг.

Бронзови медали спечелиха Веселин Иванов - кумите до 55 кг, Юлиан Боянов - кумите до 65 кг, Ивелина Владимирова - кумите до 57 кг, и Полина Найденова - кумите до 57 кг. В крайното комплексно класиране за двете възрастови групи клуб "Петромакс" е недостижим първенец за 2005 г. Всички медалисти са възпитаници на спортното училище "Георги Бенковски".

Подготовката на плевенските каратисти продължава за предстоящото балканско първенство за деца и младша възраст на 23 и 24 април т. г. в Скопие, международния турнир "Босфора" и джу джицу семинар в Полша.


Шахмат

 

Малката Александра Иванова със златен медал

 

От 26 до 31 май в Бургас се проведоха държавните първенства по шахмат за деца до 10 и 12 години. В тях взеха участие състезатели, 22 от които бяха от Плевен. Най-големият успех дойде при 10-годишните момичета, където Александра Иванова (“Дракон”) спечели златният медал с 8 точки от 9 възможни. Бронозовото отличие завоюва Вероника Василева(“Спартак Плевен XXI”) със 7 точки. В челото са и Дарина Първанова(“Дракон”) и Полина Венкова(“Плевен XXI”), които са съответно пета и шеста. Александра Иванова ще представя България на световното първенство във Франция.

Отлично игра Сандра Трифонова(“Дракон”) при 12-годишните момичета.Тя набра 6,5 точки от 7 възможни, колкото има и победителката Дарена Сиркова(“Бадев”-София), и само допълнителните показатели я оставиха със сребърен медал. Трето място зае Йоана Костурска (“Плевен XXI”), а на пето място е нейната съотборничка Яна Цакова. Сандра Трифонова ще представя България на европейското първенство в Сърбия и Черна Гора.

При момчетата до 12 години със 6,5 точки от 9 възможни 3-ти и 4-ти се класираха Иван Буковски и Васил Кръстев - и двамата от “Дракон”.

В челните десетки в отделните възрастови групи се класираха още Анатоли Атанасов, Иван Гарнизов, Велислава Генчева, Симонета Иванова - всичките от “Дракон”, както и Радомир Сановски от “Спартак Плевен XXI”.

До утре (събота) в хотел “Балкан” в Плевен се провеждат държавните първенство за юноши и девойки до 14 и 16 години. Домакин на проявата е “Плевен XXI”.


Футбол

 

Каубоя се подигра със синьо-белите на собствения им стадион

 

Пирин 1922 записа важна победа в 20-ия кръг на Б група, макар и не без помощта на скандалния рефер Димитър Димитров - Каубоя. Отборът от Благоевград надви с 2:1 лидера Спартак (Пл) като гост и излезе на първо място в класирането. На стадиона в Плевен двата отбора се хвърлиха в здрава битка от първата минута. На няколко пъти се стигна до сблъсъци на терена. Отсъдените нарушения в полза на гостите обаче бяха неколкократно повече, особено в половината на Спартак. Едно от главните действащи лица на терена Димитър Димитров декорира с жълт картон младият защитник Пламен Николов за реплика, което автоматично означава наказание за Николов за натрупани картони. Плевенчани с плахата си игра в началото сами улесниха опитите на съдията да вкара играта в полето на Спартак. След десетата минута обаче спартаковци овладяха инициативата и направиха няколко опасни атаки, на които липсваше завършващ удар. Георгиев, Островски и Русев можеха да стигнат до гол, но се разминаха с подадените към тях топки в опасна близост пред вратата на благоевградчани. Най-сериозната ситуация за Спартак беше в 34 мин. Извеждащият пас на Островски излъга опитващата се да играе на изкуствена засада защита на гостите и топката попадна в краката на Ангел Русев. Той се откъсна сам срещу вратаря на Пирин 1922, прокара топката край него и падна в наказателното поле. За изненада на всички, включително и на гостуващия тим, който очакваше дузпа, Димитър Димитров показа жълт картон за симулация на Русев. Напрежението нарастна и още в следващата минута последва повторния удар на Каубоя. Той показа червен картон на Светлин Симеонов, след като халфът на домакините беше грубо покосен в центъра на терена. Виновникът Иван Стойчев се размина само с жълт картон, а Симеонов беше изгонен за някакъв мним удар без топка, който така и не се видя в меллето. Макар и с човек по-малко Спартак поведе в резултата. В 44-та минута Георги Георгиев отправи мощен удар, вратарят на Пирин 1922 изби топката, но тя бе довкарана в мрежата с глава от Ангел Русев. При следващата атака гостите изравниха. Кирил Кръстев вкара за 1:1 с изненадващ диагонален удар от около 25 метра. През втората част Спартак се опитваше да стигне до втори гол, въпреки численото неравенство на терена. Мирослав Миронов направи смени, като пусна в игра двама нападатели - Георги Иванов и Георги Какалов. Те обаче не промениха нищо на терена. Гостите много по-лесно стигаха до вратата на плевенчани, които малко се поувлякоха в търсенето на гола и допуснаха оголване в защита. Така се стигна до победния гол за Пирин 1922 в 62-та минута. При една от многоходовите атаки на Спартак топката беше загубена и трима от тима на Пирин 1922 се озоваха очи в очи с вратаря на плевенчани. Голмайсторът на гостите Илиян Мицански бе изведен на празна врата и отбеляза своя пореден гол в първенството, който донесе трите точки и временното водачество на благоевградчани.


Баскетбол

 

Спартак (Пл) остана четвърти за купата

 

Черно море Интерком груп победи категорично Спартак (Плевен) в срещата за трето място за Купа „Кит Кат България” със 107:75 (34:21, 29:13, 25:14, 19:17). Варненци демонстрираха много добра стрелба в началото на мача и бързо натрупаха преднина. Баскетболистите на Спартак опитаха в началото на второто полувреме да направят обрат, след като отбелязаха 3 поредни тройки. "Моряците” обаче не дадоха шанс на своите съперници. Най-добри за победителите бяха близнаците Калоян Иванов (32 точки и 11 борби) и Деян Иванови (21 точки). Хрисимир Димитров направи силен мач за Спартак Плевен, завършвайки с 22 точки и 5 откраднати топки. В полуфинала момчетата на Цецо Антов регистрираха още една разгромна загуба. Баскетболистите на ЦСКА надиграха категорично съперниците си от Плевен със 101:77 (32:20, 18:25, 29:16, 22:16). Силен мач направиха американците Дезмънд Фергюсън с 33 точки и Крис Гарнет с 22 точки, повечето след зрелищни забивки. За Спартак най-резултатни бяха отново Хрисимир Димитров с 22 точки и Илия Станков с 18. Тодор Тодоров завърши с „дабъл-дабъл” 14 точки и 10 борби.

В този мач тежка контузия получи младежкият национал Цветослав Острев.


Предстоят две тежки гостувания за първенството

 

Момчетата на Цецо Антов пътуват днес (8 април) за столицата, където утре ще играят срещу съимениците от Спартак Евроинс МВР. Освен важността на мача за класирането на Спартак, сблъсъкът с "полицаите" има допълнителен заряд. Плевенчани отстраниха тима на Георги Младенов за купата след загуба с 3 точки разлика в зала Триадица. В Плевен Спартак надигра столичани със 7 точки, което изпрати плевенските баскетболисти във финалната четворка. По време на четвъртфиналния сблъсък президентът на Спартак Евроинс МВР Асен Христов нападна федерацията заради претенциите му към съдиите. Цветан Антов има тежката задача да възстанови психологическия климат в отбора след двете поредни загуби за купата. Спартак Евроинс ще заложи основно на новите попълнения Ивайло Равуцов и Дечо Коешинов, които вече се сработиха с останалите и са основни реализатори в последните мачове. Треньорът на Спартак (Пл) няма да може да разчита на контузения в Стара Загора Цветослав Острев. Под въпрос е и играещият помощник треньор Петър Петров, който не игра в мачовете за купата.

След гостуването в зала "Триадица" плевенските баскетболисти имат още един тежък мач в зала "Никола Велчев" в Самоков. Плевенчани ще преследват задължителна победа над последния в първата осмица Рилски спортист.

Домакините от Самоков са един от най-неудобните съперници на Спартак. Самоковци понатрупаха самочувствие и се готвят да нанесат първа загуба на Спартак в преките двубои между двата тима.

Плевенчани обаче нямат друга алтернатива освен победа, за да постигнат целта си - трето място в таблицата преди началото на плейофите.


 ШАРЕНО


Свирките са хит в новия клуб "Бикини"

 

Голи мацки и фалоси вдигат адреналина в нощното заведение

 

Зяпльо СЛАДОСТРАСТНИКОВ

Нов клуб с провокативното име "Бикини", препращащо към това, което ще се случва, обещава да разтърси нощния живот на Плевен. Уникални светлинни ефекти, тотални хитове и голи мацки по пилоните ще раздвижват кръвта на посетителите в бившия стол на СМК, издават тайната на привличането на клиенти собствениците Цоло Божилски, Иво Бетовски и Стефан Пачев. Всички, навършили 18 години, без оръжие и спринцовки, ще имат щастието да се потопят в еуфорията от любима музика и предизвикателни женски дупета.

Пет момичета всяка вечер ще се грижат за настроението на клубоманите, научи "BG Север". От време на време се предвижда по някой мъжкар, който да разхвърля дрешки пред изпадналите в еуфория дами. Нестандарти развлечения - всяка вечер с различно лице, са предвидили шефовете. Първите посетители при откриването имаха възможност да се запознаят с "начертаната" програма. В началото на седмицата, а именно понеделник - клубът ще се тресе предимно от хаос. Няма как да е по друг начин, след като за този ден е предвидено студентско парти. Разгорещени страсти, падане на задръжки и вдигане на много други неща се очакват във вторник, когато ще има "Go-go girls". T. e. мацките, по-сексапилни от всякога, ще размътват мозъците на мъжката част от човечеството, защото това е нощта на еротичните танци. Като освен момичетата на трите пилона, сред проблясващите светлини ще припламват и свещите във вид на фалоси. Някой пък може да си тръгне с награда от организиран с идеята на вечерта "конкурс" - презерватив или кремче за по-специални нужди. Известни поп-фолк звезди ще тресат прелести в сряда, когато купонът ще бъде насочен предимно към чалга маниаците. По-сромното ретро парти е предвидено в четвъртък.

В недоумение хвърли първите посетители на клуб "Бикини" анонсът на петък вечер. Според брошурата тогава ще се организира "Свирка парти". И докато гостите недоумяваха "кой на кого", светлината в тунела се появи. Иво Бетовски разясни, че през тази нощ всички ще могат да надуват, колкото си искат... пластмасови свирки с логото на дискотеката, които ще бъдат раздавани на входа. Важното е да става купонът. В събота и в неделя съответно страстите ще се вихрят с D.J. и караоке парти.

Минимум два пъти през седмицата се предвиждат промоции на всякакви неща - дънки, презервативи, уиски, бира, минерална вода и какво ли още не. За любителите на по-тихата и приглушена музика е предвиден специален кът. Малко по-усамотеното и отдалечено от врявата помещение ще приютява по-капризните клиенти.

Освен невероятни изживявания и емоции, клиентите ще бъдат гарантирани и откъм сигурност. Срещу 2 лева за вход освен бурни емоции, собствениците обещават и спокойствие.


Тийнейджърите от "Контраст" пеят за любов

 

Даниела ДОЧЕВА

"Всеки ден се чудех

за какво съм на този свят.

Всеки ден се лутах

и не знаех кой съм аз.

Трябва ли да е толкова сложно?

Не може ли просто да бъде лесно

и удобно?

Но един ден аз разбрах, защо съм

на Земята.

Влюбих се и отлетях право

на Луната."

Това е песен на група "Контраст". Или по-точно на Александър Цветков, който е авторът на този текст, Анастас Николов и Митко Ангелов. Тримата ученици в езиковата гимназия преди 4 години решили, че ще свирят на китара и година по-късно направили група. На ударните е техният учител Христо Митков.

"Свирим си, пък каквото стане - нямаме планове за бъдещето. Като се появи предложение от някъде, не отказваме. Чакаме да ни звъннат. Не сме си поставяли за цел да пробиваме, но може и да пробием в световния шоубизнес", шегуват се тримата приятели. Те от 10 години са заедно - ритат, ходят за риба, на фитнес. И свирят, естествено. Правят си записчета на техни парчета. Вече имат поне 10-ина - "Едно лято", "Търся те", "В пламъка на любовта", "Късче огън" и др. Изобщо любовта е основното нещо, за което пеят. Имат проекти за нови песни. Мислят да вкарат и беквокали, но не жени. Жени в групата не ни трябват - само да ни разсейват, единодушни са момчетата.

Музата на Сашо го връхлита към 1 - 2 ч. през нощта (то как да заспиш, като си станал в 18 ч.!). Става и започва да пише. Не съм открил още смисъл на живота, но заблуждавам слушателите, смее се той. Най-често който е автор на текста създава и музиката. След това представя крайния продукт пред останалите, които нанасят корекции, ако се наложи. "Контраст" определят стила си като лек рок. Свирили са в "Катя Попова", в ДНА, в ГПЧЕ, в сградата на областната администрация, в Червен бряг. Изявили се и на площада на един бирен фест, но малко след като засвирили, водещият Кембъла ги изгонил, защото разсейвали хората и им пречели да си пият бирата. "А, свирихме на един благотворителен концерт, който организира ученичка от езиковата в театъра. Тогава се запознахме с Графа, който ни каза "Браво!", спомнят си те. На рокфестивала "Лачени обувки" вземат 4-та награда.

Тийнейджърите имат и кавъри на Бийтълс, Бон Джоуви, Грийн дей, БТР, Сигнал, Слави Трифонов и др. Харесват Боб Марлей. Убедени са, че още им е рано да мислят какво ще правят след XII клас - има още цели две години!