Брой 12                                                    

25 - 31 март 2005 г.


 

Бате, дай за хляб! 

Несретници от цяла

Северна България

си изкарват прехраната

в Плевен


 ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


Държавни служители правят запой в работно време

 

Чиновниците от социалните служби спретват пищен банкет в Тръстеник

 

Еми СТАЛЕВА

Служителите от плевенската дирекция "Социално подпомагане" купонясваха в заведение в Тръстеник, докато шефката им обясняваше, че са на областно съвещание. Така водещата на телевизионното предаване "Агора" Правда Маринова обясни по кабелната телевизия "Плевен спринт" отсъствието на държавните служители в работно време.

Журналистката провела издирването по сигнал на зрители, които с часове висели пред вратите на дирекцията в очакване да бъдат обслужени. Правда Маринова се обърнала към шефката на плевенската общинска служба "Социално подпомагане" Теменужка Диманова, която й обяснила, че чиновниците са на съвещание в Долна Митрополия. Там пък нито от местната служба, нито от кметството могли да упътят журналистката.

Помислих си, че на областното съвещание сигурно се разглеждат програмите за подпомагане, исках да разбера какви решения ще се вземат, разказа Правда Маринова в предаването си. От неофициален източник тя разбрала, че издирваните люде са в Тръстеник. Там в центъра на градчето, в местната кръчма запивали държавните служители. Водещата предполага, че разходите се плащат с парите на данъкоплатците.

Оказа се, че въпросното съвещание изведнъж е преминало в банкет. Около 70 човека от Плевенска област празнуват Първа пролет в работно време, коментира водещата на "Агора", като показа материал, заснет по време на репортерската проверка.

Правда Маринова е изпратила писмо до началника на отдел "Връзки с обществеността" на агенцията в София Терзийски, който е оторизиран да дава информация. Имало ли е областно съвещание на дирекция "Социално подпомагане" на 18 март и какви въпроси са били разглеждани? Защо служители от дирекциите на "Социално подпомагане" в Плевен и Долна Митрополия отказваха да съобщят къде се провежда съвещанието? Защо в работно време служителите бяха на банкет в ресторант в Тръстеник? С чии средства беше платен този банкет?, пита журналистката.

Госпожо, това са несериозни въпроси и не смятам, че е необходимо да ви давам информация, бил отговорът на г-н Терзийски.

Потърсихме директорката на областната служба "Социално подпомагане" в Плевен Незабравка Булянска. Тя отказа да отговори на въпросите ни и отново ни препрати към отдел "Връзки с обществеността" в София.

Няколко пъти репортер от "BG Север" търси служителите от плевенската дирекция "Социално подпомагане", за да получи телефоните на отдел "Връзки с обществеността" в София. Обадете се след 10 митути, бе дежурният отговор отсреща. Най-после след едночасово издирване софийският телефон бе съобщен, но пък се оказа, че няма кой да го вдигне.


Долна Митрополия

 

Кметът се отчита за дейността си

 

В продължение на един месец (от 12 март до 15 април) по график във всички селища на територията на община Долна Митрополия ще се провеждат общоселски събрания, на които ще се отчете дейността на кмета Александър Печеняков и неговата администрация, съобщи пресаташето на общината Цветелина Славова. На срещите избирателите ще бъдат запознати с бюджета за 2005 г. и какво предстои да бъде направено до края на годината. Целта на събранията в селските кметства, на които ще присъстват Печеняков и специалисти от екипа му, е и да бъдат чути проблемите на хората, за да се предприемат конкретни мерки за тяхното решаване. "BG Север"


ЧЕРВЕН БРЯГ

 

Румен Петков направи дарение на СОУ "Петър Берон"

 

Оборудване за компютърен кабинет дари в понеделник зам.-председателят на ВС на БСП Румен Петков на СОУ "Д-р Петър Берон" в Червен бряг по повод патронния празник на училището. С дарените компютри напълно се оборудва втората зала по информатика и се създават условия за нормално обучение и работа на децата. Тревожно е, че училищата в малките общини не разполагат с достатъчно компютри, това породи и нашата воля миналата седмица в Благоеврадска област, а сега и тук със скромните възможности, които имаме, да осигурим компютри за модерно обзаведен кабинет, защото е нужно добре информирано и подготвено поколение за пълноправното ни членстно в ЕС, заяви депутатът Румен Петков.

В гимназията учат 800 ученици, над 120 от които са в профил "Информационни технологии".

Да почитат учителите си и да имат самочувствието, че учат в престижно училище, пожела Румен Петков на децата от СОУ "Петър Берон".

След официалната част в двора на училището празникът продължи с концерт на известната група "Каффе", спонсориран от собственика на плевенския хотел "Ростов" Васил Антонов. "BG Север"


Доставят 312 компютъра в 29 училища в областта

 

312 компютъра в 29 училища в Плевенски регион ще бъдат доставени за създаване нат. нар. i-класове, съобщават от пресцентъра на областната управа. Инициативата е част от стратегически проект за насърчаване използването на информационните и комуникационни технологии. По общини разпределението на новата техника е: в Белене - 20 компютъра, в Гулянци - 10, Долна Митрополия - 10, Долни Дъбник - 10, Искър - 10, Кнежа - 18, Левски - 10, Никопол - 26, Плевен - 158, Пордим - 10, Червен бряг - 30. "BG Север"


Губернаторът дискутира с португалци международния тероризъм

 

Делегация, включваща офицери на военно-въздушните сили на Португалия, водена от подп. Джорж Гонзалес, гостува на факултет "Авиационен" на висшето военно училище в Долна Митрополия. Целта на визитата е обмяна на опит при обучението на курсанти за ВВС.

Чуждестранните гости са били приети и от областния управител Николай Маринов, съобщиха от пресцентъра на губернатора.

В хода на разговора дискутиращите стигнали до извода, че най-голямата опасност за света в момента е международният тероризъм, което изисква обединение на силите. Португалските военни споделили впечатленията си от Плевен и от неговите исторически забележителности. В знак на уважение Николай Маринов бил удостоен с всички отличителни знаци на португалските ВВС. Областният управител изразил надежда, че в близко бъдеще ще има обмен на курсанти между военните училища на България и Португалия. "BG Север"


В РЕГИОНА

 

На двама депутати се надяват от коалиция "Български народен съюз"

 

Български народен съюз се казва предизборната коалиция, включваща БЗНС "Народен съюз", ВМРО и Съюза на свободните демократи. Това съобщи пред плевенски журналисти депутатът от БЗНС - НС Венцислав Върбанов. Местните ръководства на трите партии организираха в началото на седмицата първата си съвместна пресконференция след подписване на коалиционното споразумение на национално ниво на 28 февруари 2005 г.

Регионалният лидер на мозеристите в Плевен Милчо Илиев е избран за председател на областния предизборен щаб на коалицията, стана ясно още на пресконференцията. Върбанов обяви, че ще се води позитивна кампания, като общото желание е да бъдат провокирани да дадат своя вот тези, които по принцип са решили, че няма да гласуват.

Да вкарат в парламента поне двама депутати при една добра кампания е намерението на коалиционните партньори. От БЗНС - НС обявиха, че това е възможно, след като без ничия помощ на миналите парламентарни избори имат един народен представител.

До края на март ще станат ясни имената, които отделните партии ще предложат да бъдат включени в общата листа. "BG Север"


СЛИВИ ЗА СМЕТ

 

Зеленогорски дава по 500 лв. за образцово почистване

 

Две награди по 500 лв. обеща кметът Найден Зеленогорски на двама плевенчани, които най-добре се справят с почистването на държавна институция и частен имот. Поощрението за гражданите е част от инициативата, предприета от общината за т. нар. пролетно почистване, което стартира от 23 март и ще продължи до Великден.

Премахването на буклуците ще става по график, обявиха от общината. От 23 до 30 март ще се почиства "Сторгозия", от 31 март до 10 април - "Дружба", от 11 до 17 април акцията ще се проведе в Девети квартал, а в централната градска част ще се почиства от 18 до 29 април. Ще бъдат ангажирани работници по програмата за временна заетост, а гражданите на отделните квартали могат да се включат в почистването в почивните дни, когато ще бъде осигурено извозване на буклуците. Плевенчаните, които живеят в центъра, се призовават да почистват в удобен за тях ден, тъй като уикендът съвпада с празниците. Те могат да се обадят на телефони 881 336, 881 342 и 881 223, за да поискат кола за сметосъбиране. Представители на общинската администрация също ще се включат в пролетната акция, като служителите са си определили по един ден (3 часа и половина - от 13,30 до 17,00 ч.) за отделните райони. "BG Север"


Школа "Колорит" пак с престижни международни награди

 

Престижни международни награди от Китай, Словения и Полша за художници от школа "Колорит" при читалище "Съгласие" пристигнаха тази седмица.

Сребърен приз от 12-ия международен конкурс за детска рисунка, който се проведе в Съчуан, Китай, спечели 9-годишната Нона Спасова. Наградената рисунка на малката художничка се казва "Приятелство", а темата на конкурса беше "Диалог чрез картини." Впечатлен от творбите на школа "Колорит", директорът на Международната асоциация за детско изкуство в Китай Зао Янг присъжда сертификат за високи постижения на ръководителката Майя Ананиева.

Три уникални приза присъди журито на 10-ото юбилейно издание на международния конкурс на тема "Натюрморт", който се проведе в Целйе, Словения. Участваха 11 204 творби от 48 страни. Севдена Маринова - 8 г., Ралица Шентова - 11 г., и Силвия Банкова - 16 г., са отличени. Школа "Колорит" и нейната ръководителка получиха уникални награди за дългогодишен принос към конкурса. Отличените ще бъдат наградени на 20 май в галерията за детско изкуство в Стария замък в гр. Целйе, когато тържествено ще бъде открита юбилейната международна изложба.

И от 14-ото международно бианале на графиката, което се състоя в гр. Торун, Полша, школата получи награда за колекция. В графичния конкурса участват 15 000 деца и тийнейджъри от 46 страни. "BG Север"


Отделенията на психиатрията препълнени

 

Плевенската клиника е една от най-добрите в страната

 

Плевенската психиатриатрична клиника работи на пълни обороти и е една от най-добрите в страната, стана ясно на пресконференция на ръководители на четирите отделения.

Доболничната помощ се извършва в отделението по неотложна и консултативна психиатрия, обясни доц. Румен Стойчев. Тук се диспансеризират пациентите със социално значими заболявания. Отделението ще обособи в скоро време детско-юношески кабинет, от който има огромна нужда.

Тревожни са данните от отделението по зависимости, съобщи доц. Мария Александрова. Все по-ниска става възрастовата граница на зависимите от алкохол. 80 процента от венозните наркомани носят вируса на хепатит С. Изключително тревожна тенденция, която доц. Александрова определи като катастрофа, е нарастването на броя на наркоманите, носители на вируса на СПИН. Отделението има изключително добри показатели в сравнение със страната. Разполага с 20 легла, които се използват 120 процента. Близо 100 процента е съвпадението на диагнозите. В клиниката има само двама починали пациенти за миналата година.

В отделенията по остри психози за мъже и жени разполат с по 25 легла и по 5 резервни, които се натоварват максимално. Отделенията обслужват доста голям регион, приемат пациенти от цяла България. Запазва се тенденцията за увеличаване на болните и намаляване на средния престой. В България обаче все още хората се страхуват да потърсят помощта на специалист-психиатър, отчетоха лекарите. Според тях това е тревожно, още повече, че повечето от психичните разтройства могат да се лекуват, ако се хванат навреме. "BG Север"


 КОНФЛИКТИ


 

 Бате, дай за хляб!

 

Никой в държавата не се грижи за просяците

 

Малките се пращат в интернати, откъдето бягат при пръв удобен случай

 

Страницата подготвиха Даниела ДОЧЕВА и Поля ТОМОВА

Никой няма грижа за съдбата на просещите по улиците възрастни хора. Тези от тях, които изпаднат в безпомощно състояние, намерени са припаднали, болни или ранени, а много често - пияни, отиват в "Спешна помощ". Дежурните дори ги къпят и им сменят дрехите. След това просяците отново са на улицата. Проблемът в Плевен се засилва и от факта, че не разполагаме с временен приют, какъвто има например в Горна Оряховица. От 2004 година общината има проект, който е представен в социалното министерство, но не е ясно дали и кога ще се реализира той. Едва ли това обаче ще реши проблема. В приюта просяците и бездомниците могат да останат до 30 дни. След това отново ще се върнат там, откъдето са дошли - на улицата. В изключително редки случаи несретниците се настаняват в дома за възрастни хора в Бохот. Необходимото условие е да нямат близки роднини и самите просещи да имат желание да отидат в старчески дом. Единици са тези, които, също принудително, са настанени в психиатрия. Такъв е бил случаят с известния на всички плевенчани Марио Бронза, който почина наскоро. При настаняването му в психиатричната клиника му е извадена и лична карта, платена от община Плевен, информира зам.-кметът д-р Петър Керемедчиев.

Просещите деца са под опеката на общината и отдела за закрила на детето. Според тяхната справка през миналата година малките просяци са били 15. Пет са настанени в социално-педагогическия интернат в Беглеж, 8 - в домовете за деца без родители в Плевен и Тотлебен, двама са изпратени в социалната служба в Горна Оряховица, защото са дошли оттам. Обичайната практика е просещите деца да бъдат залавяни с помощта на инспектори от детска педагогическа стая. Следва задължително изпращане в интернат, тъй като повечето от тях или нямат родители, или пък те не полагат грижи за децата. При първия удобен случай обаче малките бягат от социалните заведения и отново заемат позициите си по улиците. Според запознати децата просяци имат строга организация и не само си разпределят терените, но и сигнализират при опасност да бъдат заловени. В над 60 процента от случаите родителите изпращат чадата си да просят, дори ги малтретират, ако не донесат заработката вкъщи. Колкото по-нещастно, голо и слабо е едно дете, толкова повече пари носи. Има случаи на нарочно осакатяване, твърдят експертите. Просяците са ежедневие не само за Плевен, но и за всички градове в страната. Хайките, гоненето или принудителното настаняване в социални заведения явно не решават проблема.


Николинка Спасова, 28 г.:

 

Наркоманчетата ни бият

 

Николинка Спасова е на 28 г. и е от село Ломци, Поповско, вече 2 - 3 години живее в изоставена съборетина в центъра на Плевен. Изкарва си прехраната като събира хартия от гюмовете и желязо. На ден успява да изкара по 2 - 3 до 5 лева. Разведена е, има две деца - момче и момиче, които са в Омуртаг в седмично училище. Вижда ги рядко, защото билетът до там е 15 лв.

"Нашият край е беден. Няма работа. Ние сме 9 деца, аз съм четвъртата. Майка взема 56 лв. Бях овчарка на село за 150 лв., ама хората не искаха жена да им пасе стоката", разказа Николинка. И започнала да събира хартия. Премита пред някой магазин за стотинки. Никой от братята и сестрите й не краде, научени са да работят от малки. Николинка си признава, че се срамува да рови из кофите, но няма избор. Не може да събере пари за лична карта, затова й направили акт.

В Плевен дошла с приятеля си Ангел Данаилов, който е на 37 г. и е от Търговище. "Ходим понякога при сестра ми в Опанец. Студа трудно изкарахме. Има дни, в които не ядем", разказва той. Според двамата несретници хората изхвърлят много хубави неща. По-благородните оставяли храна в пликове до гюмовете, за да могат просяците да я вземат.

"Случва се да попаднем на много лоши хора. Вземат това, което сме намерили. Защото сме роми. Срамно е да ровим по кофите, но трябва да се погрижим за прехраната. Ако се оправи нещо, ако работа си намерим, искаме къща да си вземем и семейство да си направим. Аз имах едно дете, но преди 7 години го откраднаха. Полицията го търси, но нищо... Сега трябваше да е на 15 години", разказа историята си Ангел. Той и Николинка всеки ден се срещат и с добри хора, които им помагат, но злонамерените според тях са повече. Малки наркоманчета ни тормозят, не ни дават да ровим по гьомовете, бият ни - нищо не можем да направим, жалват се те.

Казват, че просещите хора в Плевен са много - не само роми, но и турци, и българи. Нямат разпределени територии. Просто гледат да не си пречат - отминават гюмовете, в които вече някой рови. Събират капачки за буркани и ги предават. През пролетта изкарват някой лев от билки, през есента - от орехи. Живеят ден за ден, защото не знаят дали ще има УТРЕ...


Асен Маринов, 34 г.:

 

Вярвам много, че нещата ще се оправят

 

Имам си къща в град Луковит. В Плевен си изкарвам хляба. Идвам всеки ден с автобуса в 9 ч., в 15 ч. си заминавам. Шофьорът не ми взема пари като ме гледа такъв. Добри хора ми помагат да се кача, защото ме съжаляват.

Пострадах на 18 години. Получих епилептичен припадък на релсите. В момента там нямаше никого и влак ми мина през краката. И от тогава прося, за да си изкарвам някой лев. Живея с майка и татко. Майка може да е стара, но ме гледа, пере ме. Докато си намеря жена, ако даде Господ...

Вчера ми откраднаха кутийката трима. Ограбиха ме! Иначе си изкарвам по 7 - 8 лв. на ден. Радвам се, че имам поне за хляба. Вземам 80 лева пенсия като инвалид. Ама то като отидат нашите в магазина, знаеш как е... Те са безработни, за пенсия са млади. По 3 - 4 дни идвам в Плевен, в Луковит няма хора. Тук има много крадливи цигани. Аз никога не пипам. И да падне нещо, ще кажа на човека да си го вземе. На много хора съм помагал даже. Аз си изкарвам парите с труд. Дано да даде Господ да се оправя, да стана човек и аз. Вярвам много, че нещата ще се оправят. Докато ме обичат майка и татко... То кой да ме обича друг?

Не си търся храна по кофите. Не ме е срам, че прося, ама не искам да се закачат с мен. Като е мокро и студено, си стоя в къщи.

Хайде, Господ да бъде с вас!


Сашка и Румен - децата на улицата

 

Няма човек в Плевен, който да не ги е виждал. Обикалят кафенетата или будките - там, където може да падне някоя стотинка. Изглеждат почти миловидни, но са мръсни и зле облечени. Съдбите им са като отразени в огледало, дотолкова еднакви и трагични.

Сашка Наташева Кръстева е на 13 години. Ходила е на училище само до първи клас. Живее с майка си и братята си. Две поредни лета плевенчани са я виждали с бебета на ръце. Това са деца на нейни близки, които изкарват прехраната си по магистралите. С бебета повече ми дават, обяснява Сашка. Нямаме пари за хляб, не може да стоим без храна - така простичко отговаря момичето на въпроса защо проси. То е на улицата вече три-четири години. Най-много е събирала по 10 лева на ден, обикновено заработката й е от 2 до 4 лв. Всичките изкарани пари детето дава на майка си.

Има някои хора, които дават, други не дават, казва Сашка. Тя обаче си има набелязани "клиенти", които винаги се отзовават и пускат някоя и друга стотинка.

Румен Асенов Георгиев е на 9 години. Ходил е на училище до първи клас. Майка му умира от рак, детето живее само с баща си. Прося, защото нямаме откъде да ядем. Не крада, ако крада, няма как да усетя живота, ще вървя против живота - мъдро заключава Румен. "Ходя по центъра, който иска дава. Някой те заплюва, рита те, има един помияр - много ми се заканва, блъска ме...", нарежда момчето.

И двамата знаят, че ако ги хванат, ще ги пратят в интернат. Затова отбягват полицаите, а когато усетят, че могат да бъдат заловени, изчезват като дим.

Когато им се дадат пари, например лев, те си го разделят по равно - по 50 ст. за всеки.

Стара истина е, че едно общество е силно и развито, когато се грижи за най-слабите. В българската история просяците са подпомагани или от своите съграждани, или от църквата. Сега те са обществено зло, с което се примиряваме. Дали ще наритаме Сашка и Румен, или ще им дадем 1 лев, това не решава проблема. Само след две години България ще влезе в една система, която изисква ред и сигурност - Европейския съюз. Дотогава обаче държавата ни трябва да намери механизъм, за да реши проблема с просещите, най-вече с децата.


7-членно семейство живее без вода и ток

 

Истинска трагедия е историята на семейство българи с 5 деца, което остава на улицата преди 5 години, след като загубва жилището си. П. и А. не искат да разказват за този преломен момент в живота им, който ги запраща в съвсем друга реалност. Обещахме да не споменаваме имената им.

Скитат се дълго, притиснати от обстоятелствата, и се учат да оцеляват по най-добрия начин. Но ударите не спират до тук - той загубва работата си в автосервиз, тя - в пощата. Остават не само без покрив, но и без препитание. Намират убежище в разни съборетини. В момента обитават недовършена постройка в края на града. Вода нямат. За пиене и готвене си наливат от близка чешма, а перат дрехите си със събрана дъждовна вода в пригодена за целта щерна. Ток нямат - готвят и се осветяват на газ. Хладилникът им служи за шкаф. Тоалетната е външна, а от септичната яма се носи воня при всеки полъх на вятъра. През зимата се топлят на въглища.

Шестимата членове на семейството живеят в две малки помещения, свързани помежду си, които А. се стреми да поддържа чисти. Голямото легло, на което спят почти всички, са си направили от ламарина.

Препитават се като повечето бездомници - предават старо желязо. П. работи на полето на хора с лозя или собствени земи. С надниците му и детските надбавки родителите успяват да изпратят децата си на училище и да ги нахранят.

Най-големият им син е програмист в друг град, но като закъса, и той разчита на баща си да го подпомогне финансово. Най-малкото дете е на 2 годинки. Залепило русата си главичка на прозореца на "къщата", любопитно изучаваше репортера на вестника и подсмърчаше, защото е болно. Със скъсани чорапки останалите три деца тичаха и си играеха. Достатъчно големи са, за да осъзнават от колко неща са лишени и сигурно са принудени ежедневно да изтърпяват злобни подигравки в училище. Но също така са наясно, че нищо не зависи от тях в момента и нищо не могат да променят...

Родителите отдавна са се отказали да търсят виновни за положението си. “Държавата ни е такава - цар далеко, Бог високо. Като нас има много из цяла България. Изхвърлят хората от къщите им, вземат им имуществото и никой не се интересува. Живеем си тук, растат си децата. Имаме си нашия път. Като сме създали тези деца, си се грижим за тях, разказва П. На никой на вратата не съм застанал да искам нещо. Оправям се сам. Ако имах повече пари, веднага щяхме да напуснем тази страна и да скъсаме паспортите си, за да не се връщаме никога вече. Където и да отидем, ще е по-добре от тук, защото в чужбина се спазват законите", едва сдържа сълзите си угриженият баща.

Времето тече по друг начин за многочленното семейство. Всеки ден е борба за оцеляване. Въпреки това делят оскъдния си хляб с двете кучета, с които играят децата.

"В Израел като се роди дете, дават по 10 хил. динара на майката. Да не говорим за Норвегия, Белгия, Холандия. В България с 20 лева трябва да гледаш дете цял месец", припомня бащата. Работата му като тираджия преди години му дава възможност да види как е по света, да сравни нещата. И да стигне до заключението, че в родината му е най-зле. В Германия семейство като тяхното се посещава всяка седмица от лекар, който прави безплатни прегледи, имунизации, знае той. А те се молят да не се разболяват, защото не са здравноосигурени. Единственото успокояващо е, че ако държавата реши да ги наказва, няма какво да им вземе.

"Има много хора, които живеят в апартамент и са по-зле от нас - и финансово, и като култура. Нямаме кой да ни помага. Приятелите ни се отдръпнаха от нас като останахме на улицата. Но не падаме духом. Вярно, че не живеем много добре, но в края на краищата такава ни е съдбата. Човек трябва да се примири с нея. Ако сме в Ирак, ще бъдем във война, ако сме в пустинята, ще бъдем бедуини. Това е. Нещата са много прости. Няма да караме вечно така, ще си оправим живота - това е въпрос на време", надява се изстрадалият мъж...


 ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


Кметовете и парламентарния вот

 

Трудният избор между закона и любимата политическа партия

 

Кампанията започва няколко месеца по-рано с PR на местната власт

 

Любомир ПЕТКОВ

Формално погледнато, резултатите от местните избори няма как да обуславят резултатите от парламентарните. Нещо повече, на пръв поглед те нямат нищо общо помежду си, освен че се провеждат в една и съща държава. Различни закони уреждат провеждането на двата вида избори, различно е нивото на управление, което формира съответният вот, много малко са общите характеристики на кампаниите, различни са и хората, които участват като кандидати, било то на местни, било на парламентарни избори. Ако внесем обаче уточнението, че държавата е България, а регулаторният механизъм са различните избирателни закони, широко популярни най-вече със своите несъвършенства, контрастите в подобна логика моментално се превръщат в нюанси от една обща картина. Все пак крайно наивно е да се смята, че местният вот механично се проектира в парламентарния, дори в община Х да са си избрали библейски светец за кмет. Влиянието на местната власт върху електоралните нагласи преди парламентарни избори обаче отдавна е факт в българската политика. Това влияние заема нишата между буквата на закона и морала в политиката. Т. е. в съвременните условия нишата е доста просторна, поне що се отнася до понятието "политически морал". Законовата база също е като удобна дреха - позволява простор на действията. По отношение политическата ангажираност на местните управници например Законът за местното самоуправление и местната администрация е категоричен:

"Чл. 41. (1) Кметовете на общини, райони и кметства, кметските наместници и заместник-кметовете на общини и на райони не могат да ръководят политически партии или техни структури, да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон, да бъдат управители или да участват в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации за времето на мандата им."

Четейки този текст, всеки паднал от Марс би помислил, че още след полагането на клетвата в началото на мандата, българският кмет смята вече политиката за табу. Чл. 44 ал. (1), т. 10 на същия този закон обаче разсейва заблудата: "Кметът на общината поддържа връзки с политическите партии, обществените организации и движения, както и с други органи на местното самоуправление в страната и в чужбина".

Разбираемо е кметът да общува с политическите партии като администратор. Така определено от закона обаче, "поддържането на връзки с политическите сили" може да се изразява както в събирането на наем за партиен офис, така и в съвместното източване на държавни или общински фирми в полза на нечия предизборна кампания. С други думи казано, нормативната уредба е не по-малко либерална от измеренията на политическия морал на прехода. В тези условия мнозина кметове се изявяват повече като политици, отколкото като представители на местната власт. В повечето случаи става въпрос не толкова за лична амбиция за овладяване на териториалното политическо пространство, колкото за топлата връзка с политическата централа, която единият няма сили да прекъсне, а другите не искат това да стане. Резултатът е, че както софиянци, така и в Долно нанагорнище определят своя кмет и като политически лидер на партията, която го е изпратила в местната власт. Практиката е утвърдила правилото ако въпросният кмет е успешен, неговата политическа сила да спечели повече доверие на парламентарните избори, а ако е некадърен градоначалникът, да се изтипоса като водач на кандидатдепутатска листа... В краен случай "принципният" управник излиза за един месец в отпуск да лепи предизборни плакати и да държи политически речи, след което се връща в кметския кабинет малко омерзен, но преди всичко надпартиен и неизкушен от хорската лакомия за депутатски заплати. В периода на предизборната политическа активност г-н кметът, отпускар или не, водач или последен в листата, има пълната свобода да упражнява влиянието и авторитета си в полза на собствента си партия, колкото му позволяват неговите лични морални устои. У нас, както във всяка нова демокрация, и тази свобода се определя от закон, в случая този за избор на народни представители. Глава шеста - ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ, чл. 54 гласи: "Предизборната кампания започва 30 дни преди и приключва 24 часа преди изборния ден." Най-често преди парламентарен вот предизборната кампания започва няколко месеца по-рано под формата на PR на местната власт, който с наближаването на изборите все повече започва да прилича на чиста проба реклама на една политическа партия. В засегнатите от това явление региони се наблюдава задълбочаване на процеса до степен неформално връщане към член 1 от Конституцията, който до 1990 г. поддържаше жив призрака на "партията-държава".

Колко хубаво щеше да звучи чл. 55, ал. 4 от същия закон, ако политическите назначения в местната администрация бяха не правило, а изключение: "Държавните и общинските служители, военнослужещите от въоръжените сили, служителите на Министерство на вътрешните работи, съдиите, прокурорите и следователите, както и лицата на изборна длъжност в синдикалните организации не могат да провеждат предизборна агитация." Естествено е служителите в местната администрация да гласуват за партията на своя работодател. Не е естествено да се ползват общински кабинети, телефони, работно време и не на последно място чиновнически форми на натиск преди избори. Но не е и забранено... Забрана има само в чл. 58 за използването на държавния и общинския транспорт за предизборна агитация. Само зложелател обаче би съзрял неспазване на закона в употребата на служебни коли на местната власт или на фирмите с общинско или държавно участие при предизборните обиколки. Важното е лимузините да не бъдат облепени с разни листи, но и без това никой не постъпва така, а просто се вози удобно. Услугата се ползва с екстра - гориво от данъкоплатеца. Същият този данъкоплатец може да бъде лишен от рядкото удоволствие да гледа, извън определеното от чл. 66 на закона време, политическите послания на Азис например. Законът на хронометъра, който е валиден за всички политически сили по време на кампанията, не важи обаче за кметската персона. По странно съвпадение на обстоятелствата, точно по време на избори местните управници изведнъж се сещат колко хубави неща имат да споделят с хората, разбира се, като управници за пред закона и "за очи" пред медиите.

И преди наближаващите парламентарни избори местната власт ще наблегне на хубавите новини. Рефренът за "недостатъчното финансиране на общините" ще остане за по-късно. Общинските бюджети може да са изтръскани като брашнян чувал, но партийните каси и този път ще се пълнят от незнайна чудотворна сила, въпреки чл. 71, ал. (3) от Закона за избор на народни представители. С този текст се забранява финансирането на предизборната кампания от юридически лица с повече от 50 на сто държавно или общинско участие. Когато е измислил това, недалновидният законотворец не е прозрял дълбочината на максимата: "Това, което не става с пари, става с много пари... особено по време на парламентарни избори." Затова и днес кой ли му обръща внимание на законотвореца. Сега е време на нов морал и стари мурафети.

PS: Приликата с действителни лица и събития е случайна!


Румен Пенков, кмет на Червен бряг:

 

Недопустимо е да се използват възможностите на администрацията

 

Иво ДЕНЧЕВ

Според мен е нормално кметът като всеки гражданин да има своите предпочитания и симпатии към определена политическа сила и няма да е фатално, ако изрази своето отношение. Това заяви за "BG Север" градоначалникът на община Червен бряг Румен Пенков. Той категорично смята обаче, че не е редно кметът да участва активно в нечия парламентарна кампания, макар че законът позволява при такова желание да ползва отпуск. Това зависело от неговия личен избор дали и как да го направи. Абсолютно недопустимо е да се използват възможностите на местната администрация (автомобили, финансови и др. средства) за подкрепа на дадена политическа сила, бе категоричен Румен Пенков. И подчерта, че задължение по закон на градоначалника и администрацията е да организират парламентарния вот и от тях зависи успешното му провеждане, така че това е най-важната им задача.

"Аз лично не бих си позволил публично да агитирам за някоя партия, защото това означава да отблъсна привържениците на другите политически сили. Избран съм като независим, много хора ми имат доверие и не искам да го загубя", сподели червенобрежкият кмет.

Той призна, че с него са били водени неофициални разговори да бъде включен в кандидат-депутатска листа, но категорично е отказал. Смятам, че не е нормално за един кмет да тръгне да става депутат, след като до края на мандата му има толкова много време, през което той може да изпълни ангажиментите си, които вече е поел пред своите съграждани, заключи Румен Пенков.


Любен Лаков, кмет на Никопол:

 

Не смесвам служебните си задължения с политиката

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

"Ако искам пряко да се ангажирам с предизборната кампания, трябва да изоставя за месец кметските си задължения. Политиката пречи на административната работа", заяви кметът на Никопол Любен Лаков.

Според него участието в местното самоуправление се гради на възприемането и изпълнението на една програма. Това също е провеждане на своеобразен вид политика, която завършва с нейната реализация, твърди градоначалникът.

Любен Лаков смята, че политика се прави в извънработно време. Ако той прецени и реши да участва в изборите, ще си вземе отпуск за кампанията. Смесването на кметските функции с пряк ангажимент към определена политическа сила е недопустимо според него.


Петър Дулев, кмет на община Белене:

 

Местната власт влияе върху резултатите от парламентарния вот

 

Ралица ПЕТРОВА

Влиянието, което оказва местната власт върху резултатите от парламентарните избори, е индиректно, но безспорно, смята кметът на община Белене Петър Дулев. Според градоначалника това как местната власт организира своята дейност и как изпълнява поетите в предизборната си платформа обещания пред избирателите, зависи цялостния авторитет на кмета и на стоящата зад него политическа партия, коалиция или инициативен комитет.

Да създаде равни условия и възможност за всички партии и коалиции да представят своите кандидати, както и да поддържа постоянна връзка с всички политически сили в общината за една коректна и толерантна кампания - така Петър Дулев вижда своето място като градоначалник по време на предстоящите парламентарни избори. Според него е важно още да успее да създаде необходимата организация за техническото обезпечаване на изборите с наличния административен и технически капацитет на общинската администрация.

За "BG Север" Дулев обясни, че ще се постарае да създаде ред и достъпност при провеждането на предизборните срещи, за да се даде възможност на гражданите да се запознаят с всички кандидати. Както и ще направи всичко необходимо за информираността на населението.

Според кмета на крайдунавския град е необходимо да се създадат условия за един редовен, непрекъснат диалог между гражданите на общината и всички представители на политически партии и коалиции, за да може в процеса на вземане на решения да се отчитат всички страни на проблемите, а резултатите да са в интерес на населението.


Александър Печеняков, кмет на Долна Митрополия

 

Ако хората харесват работата ми, ще гласуват за моята партия

 

Поля ТОМОВА

Аз съм избран за кмет на общината като представител на БСП и ако хората одобряват моята работа, ще гласуват на парламентарните избори за Социалистическата партия. Това заяви Александър Печеняков, кмет на община Долна Митрополия, за връзката кмет - парламентарни избори. В същото време той е убеден, че кметовете трябва да изпълняват служебните си задължения по време на кампанията - да се подготвят и проведат нормално изборите на територията на тяхната община, като освен това вършат ежедневната си работа, за която са избрани.

Работата на местната власт става двойна като натоварване, тъй като кметът е длъжен да организира изборния ден - от определянето на секциите до охраната. При всички случаи е абсолютно недопустимо използването на общински транспорт за нуждите на определена политическа сила, смята Печеняков.

Кметът на Долна Митрополия заяви, че ще участва в събранията на всички политически сили, ако те решат да го поканят. На тези събрания става ясна програмата на дадена партия и тя би следвало да покани кмета, тъй като той реално ще я изпълнява на практика, смята градоначалникът.

Най-силната агитация за хората си остава работата ми, категоричен е Печеняков.


 СОЦИАЛНО


Пием хлорирана, но чиста вода

 

Живителната течност в областния град е с добри показатели и не е твърда

 

Ралица ПЕТРОВА

Дали мътната вода, която понякога тече от чешмите ни, е опасна за здравето? Доколко можем да бъдем сигурни, че кристалночистата живителна течност е годна за пиене? Дали бъкащите мехурчета в чашата е хлор, която оставяме да се "утаи", преди да утолим жаждата си? Доколко водата, която консумират плевенчани, е "чиста"? Въпроси, на които всеки един от нас поне веднъж се е опитвал да намери отговор.

Според д-р Ани Симеонова, началник отдел "Контрол на нехранителните обекти и стоки" в бившата ХЕИ, сега Регионална инспекция по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ), Плевен може да се похвали като град с изключително добри показатели на водата. Това се потвърждава и от последното изследване на инспекторите от февруари тази година, където органолептиката (вкус, цвят и мирис) се определя като приемлива за потребителя. Проверки на водата от експертите на РИОКОЗ се правят четири пъти годишно, когато се анализират определени показатели. Вода за пълни химични изследвания се набира от няколко пункта веднъж на всеки две години.

В Плевен режим на водата няма.Това се дължи на факта, че снабдяването с живителната течност става от няколко места. Първото е язовир "Черни осъм", който е единственият открит водоизточник за областта. Другите групи водоизточници са 27-те шахтови кладенци на Биволаре, 31 са те в землището на Долна Митрополия - р. Вит, и 34 при Крушовица. Има няколко малки пункта, които се включват единствено, ако се случи да има режим - това са две помпени станции, намиращи се на територията на града - Сарая и Чучура. Помпената станция "Кожухарска чешма" подава вода за индустриалната зона. Друга, с име "Кайлъка", снабдява само вилната зона в парка.

Водата не е спирана дори в най-горещите летни месеци и по друга причина. Около Плевен са изградени резервоари, които задържат от 5 000 до 11 000 кубика вода. Отделно съществува система, която да подхранва кладенците от р. Вит с допълнителни количества чрез дрениране на водата.

Ако от чешмите понякога тече мътна вода, то тя не идва такава от водоизточника, категорична е д-р Ани Симеонова. По думите й причината за променения цвят може да се потърси във вътрешната водопроводна мрежа на един жилищен блок или в станала авария, която налага копаене, смяна на тръби и т. н. За Плевен няма опасност водата да стане "по-мръсна" през пролетта, защото това се наблюдава в районите с преобладаващи повърхностни водоизточници, а за областта той е само един, коментира д-р Симеонова. Това е и причината за липса на пречиствателни станции в региона. Преди време е обмисляно такава да бъде направена на "Черни осъм", но досега тя все още не е факт. Ако евентуално обаче водата там се размъти, източникът се затваря и започва подаване на живителната течност към града от другите места.

Водата от всеки един пункт се обеззаразява с хлоргаз. Подаването става автоматично и затова не може да се говори за предозиране или пропуск, обяснява д-р Симеонова. Според нея тази мярка е напълно достатъчна, за да могат плевенчани да утоляват жаждата си с вода, която не е опасна за здравето. Понякога обаче хората мислят, че мехурчетата в чашата им е хлор, а това е просто разбита вода с въздух, тъй като тя се движи под голямо налягане. Според началника на отдел "Контрол на нехранителните обекти и стоки" в РИОКОЗ понякога леко мътната вода може да не е вредна за здравето, а кристално чистата - да. Водата в Плевен никак не е твърда, разбива друга илюзия д-р Симеонова. Тя показва данни, според които при норма за обща твърдост 12 милиеквивалента на литър, в града показателите сочат 2,37.

Водата от чешмите в двора на "Полима" АД, до птицекланицата, на ул. "Лозенка", в Мъртвата долина и известната Балаклия не е годна за пиене, въпреки че много хора я смятат за минерална или лековита, казват инспекторите. Те предупреждават, че консумирането й освен стомашно-чревни разстройства може да има и по-сериозни негативни последици.


Д-р Сергей Кръстев:

 

Компютърната диагностика метапатия замества цяла поликлиника

 

Даниела ДОЧЕВА

След като "BG Север" писа за уникалния метод за компютърна диагностика на всички заболявания метапатия, с който плевенчанинът д-р Сергей Кръстев диагностицира пациентите си от цяла България и чужбина, редакционният ни телефон загря от обаждания. Затова потърсихме отново д-р Кръстев в кабинета му в ОАПС на 8 ет., стая 111 при поредното му двудневно пребиваване в града. Той с готовност отдели от времето си, за да обясни отново какво е преимуществото на метода метапатия пред всички познати до сега.

Дълга опашка от пациенти се виеше пред кабинета. С различни здравословни проблеми - хронични, новопроявени, труднолечими, всички те имаха нещо общо - разочарованието от установения клиничен път. Чак от Козлудуй беше дошъл с родителите си малък пациент.

На хората им е интересно каква полза могат да имат от новата технология. На базата на спектралния анализ лекарят определя състоянието на органите, тъканите, дори на клетките на съответния пациент. Така всички видове изследвания - кръв, урина и т. н., стават излишни. След това се предписват най-подходящите лекарствени препарати, хранителни добавки, хомеопатични средства, витами, подбрани сред заложените в компютърната програма над 2 000. Благодарение на точния индивидуален подход, резултатите са много добри. С този метод е възможно да се отчете дори намерение на клетката за раково изменение, обяснява д-р Кръстев.

Той е първият в България, който внедри изобретението на Омския институт по приложна психофизика - Русия, в тясно сътрудничество със Стандфордския международен технологичен институт. В страната ни вече има няколко поликлиники в София, които разполагат със същия апарат. Доверието към метапатията започва да расте. Тя може твърде много - да обобщи работата на една поликлиника. Дори до голяма степен може да замести работата на една болница. Лекарят може да види цялостното изражение на проблематиката.

Работата с тази технология е лицензирана от Министерството на здравеопазването. Тя е продължение на класическата европейска медицина. Най-разпространена е в Русия, където се произвежда, но интересът в много държави нараства лавинообразно - в Южна Корея, в Полша, Англия, Холандия, Франция, Италия.


По два пъти ще се пробват кандидат-студенти

 

Дани БОЖИДАРОВА

От тази година кандидат-студентите в Софийския университет ще имат право на два изпита по история, реши ръководството на вуза. Желаещите ще имат шанса да покажат какво са научили първо на 8 май, а след това и по време на редовната кандидат-студентска кампания през юли. Естествено те ще бъдат принудени да заплатят два пъти всички разходи около кандидатстването. След двата изпита ще имат право да участват в класирането с по-високата от двете си оценки.

Това е най-новата информация за завършващите средното си образование, която оповестиха на среща с дванадесетокласници в Плевен проф. Петър Ангелов, специалист по Средновековна българска история в СУ, и доц. Димитър Цанев - Османско владичество и Българско Възраждане.

За всички е ясно, че нововъведението е продиктувано от една единствена причина и тя е да бъдат увеличени приходите за СУ. Допитване до абитуриентите от ГПЧЕ, които тази година ще кандидатстват с история, показа, че голяма част от тях ще се възползват от предоставения шанс. В СУ специалностите, за които се кандидатства с история, не са никак малко. Кандидат-студентите - също. Само от езиковата гимназия в Плевен те ще са около 50.

Решението на СУ вече е приветствано и от преподавателите в Пловдивския университет, които също ще дадат двоен шанс на кандидатите. Май, както е тръгнало, във всички вузове по всички специалности ще се кандидатства по два пъти. А защо не по три?

Иначе изискванията към кандидат-студентите по история в СУ са като миналогодишните, стана ясно още на срещата.


В Плевен не се правят безплатни прегледи за остеопороза

 

Най-малко 50 души трябва да поискат изследването, за да платят по-малко

 

Поля ТОМОВА

Тази година все още няма яснота за профилактичните прегледи за остеопороза в Плевен. Засега нито един работнически колектив не е пожелал да се направят такива, съобщиха от РИОКОЗ (бившата ХЕИ). При желание на най-малко 50 души в Плевен ще дойдат представители на асоциация "Жени без остеопороза", които ще направят изследване на по-ниски цени. При добро желание работодателите също могат да пожелаят и да заплатят прегледите на своите работници.

Ако някой сега иска да изследва костната си плътност, трябва да плати 15 лева и да отиде или във Второ ДКЦ, или във Военна болница, тъй като само там разполагат с апаратура - остеометър. При провеждане на кампаниите прегледите струват десет лева. През 2001 година е правено единственото абсолютно безплатно измерване на костната плътност в Плевен. Все още Министерският съвет не е приел националната програма за борба с остеопорозата и затова не е ясно кой какви отговорности има по отношение на профилактиката, съобщиха от РИОКОЗ.

През миналата година асоциацията е провела една кампания в Плевен и са прегледани над 150 души. Последната възможност за по-евтини прегледи е била през октомври 2004 година, когато във Второ ДКЦ са прегледани 30 човека. На по-малко от десет от тях е измерена по-ниска плътност на костите.

Остеопорозата е едно от най-коварните заболявяния на нашето време. Според статистиката осем на десет жени над 40 години в света са засегнати в различна степен от заболяването.


В пубертета децата не са нито малки, нито пораснали

 

Димитър ГРЪНЧАРОВ

На около 12-13 години децата спират да бъдат деца, или по-скоро спират да бъдат малки в своето съзнание. Те изпадат в панически страх от промените, които по-бавно или по-бързо настъпват в тяхното тяло. Бъдещето на възрастни вече става съвсем ясно очертана реалност. И ако по-рано те са развивали чувства като доверие, самочувствие, инициативност и т. н., в периода на пубертета юношите търсят своята идентичност. За тях вече е ясно, че ще станат "големи”. Въпросът е “Какви големи да станат?”. Точно в този период пък родителите решават, че или "детето е още малко”, или "е голям човек”. И разговорите между родители и деца започват да протичат в различни пластове, като по правило никой не чува другия.

Ако родителят избере стратегията "детето е още малко”, той се опитва да се държи по отношение на юношата така, както би се държал към 5 - 7 годишно дете. А това е обидно. 14-годишният юноша вече веднъж е преминал през тази възраст и повторното връщане към нея (чрез поведението на родителя) за него е напълно неприемливо. Затова и отговорът често е агресивен в смисъл: “Ей, остави ме да правя нещата както знам!” (Всъщност юношата прави нещата както ги прави Гошко от съседния вход, Петя от другия клас или както си мисли, че ги прави Дичо от Д2 или Джеки Чан в някой филм). Стремежът към идентификация с някой сработва, за да може юношата да докаже "Аз вече съм голям”.

Ако родителят избере стратегията “Детето вече е голямо”, шансът да срещне силна съпротива е също толкова висок. Когато родителят призове детето си да оцени разумно някаква ситуация, юношата усеща натиск да бъде голям. Но той не знае какъв голям да бъде и за да се защити от този натиск, копира отново нечие чуждо поведение. Колкото по-просто е едно поведение, толкова по-висок е шансът то да бъде копирано. Имиджът на "лошите” рапъри предлага лесен модел за повтаряне - няма морални скрупули, няма двойственост в ролята. Правиш това, което ти се иска, и "не ти пука” за останалите. Но този имидж може да удовлетвори юношата само за определен период от пубертета. После се избира друг модел на подражание - малко по-сложен, и т.н.

Този процес не протича без външни стимули. Те могат да идват от средата на връстниците, на училището като институция, на родителите и още от твърде много посоки. Но връстниците са решаващи. Защото когато юношата изпълнява задачите, произтичащи от тези стимули, той утвърждава своята идентичност в групата. Ако родителите или учителите, или който и да е друг постави задача, изпълнението на която ще отдели юношата от групата, най-вероятно задачата демонстративно няма да бъде изпълнена.

Разговорите с юношите са като ходене в минно поле. Особено пък ако дори нямаш представа къде може да са заложени мините. Шансът да настъпиш мина е много голям, а резултатът е истински взрив, само че от емоции.

Всъщност пубертетът е твърде деликатна възраст, за да се развиват безметежно отношенията между родители и деца. Юношите се чувстват странно, защото се променят. Родителите се чувстват странно - те не виждат, че децата им се променят. И в края на краищата всички мислят, че някакъв природен катаклизъм или паранормален феномен е подменил любимите им деца/родители с изчадия адови.

Решението на проблемите през периода на пубертета не е във враждата и скандалите (макар че скандалите са част от отношенията родители - деца в пубертета). Понякога, за да се види изходът, просто е нужно картината да се погледне отстрани. И то от човек, който не е въвлечен във водовъртежа на емоциите. Така че търсенето на помощ от страна на специалист е не просто оправдано, но и необходимо.


Стрелки

 

Смяната на часовото време води до дискомфорт

 

Д-р Дочо ДОЧЕВ

Предстои промяна на часовото време от зимно в лятно. За първи път тя е извършена във Великобритания по времето на крал Едуард през 1908 г. по поръчка на дворцовия астроном Джери Кармайкъл. Днес 117 страни променят часовото време, за да пестят енергийни разходи.

Тази смяна обаче се отразява на физическия, физиологичния, функционалния и нервно-психически комфорт на хората. Причината е в нарушаването на 24-часовия хронобиологичен ритъм. Тези явления се изучават от хронобиологията, която е сравнително млада наука. Началото й поставя проф. Ален Райнберг в края на 19 в. По-късно французите д-р Жозеф Бо и д-р Арман Трусо наблюдават периодичност в появата на епилептичните припадъци и пристъпите на бронхиалната астма. С профилактични и лечебни мерки те успяват да разредят и предотвратят пристъпите. Повече от 50 години медиците оценяват значението на ритмичната периодичност на жизнените процеси, затова хронобиологията се развива бурно.

Учените хронобиолози са установили експериментално, че всички жизнени функции в човешкия организъм протичат ритмично. Продължителността на ритмите е различна - от секунди до денонощия.

Социалните и обществени условия в живота на човека в процеса на еволюцията са наложили протичането на жизнените процеси да зависи от неговия начин на живот. В онтогенетичен и филогенетичен аспект се е създал 24-часов дневен и нощен хронобиологичен ритъм. Така температурата на тялото има своя максимум в средата на следобедните часове, сърдечният ритъм отслабва 5 - 6 часа след началото на почивката, гликогенът се натрупва в черния дроб в началото на нощта. Доказано е, че биоритмичните феномени са онаследени и генетично детерминирани.

След смяната на часовото време се появява разстройване на менструалния цикъл при жените, появяват се сексуални проблеми при мъжете над 30 години, загуба на апетит, апатия, разсеяност, невротични и стесови състояния. Зачестяват авариите, катастрофите, професионалните грешки.

Психолозите съветват в първата седмица след смяната да не се вземат съдбоносни решения. Оплакванията се дължат на неправилно функциониране на цялата условно-рефлекторна система, нарушаване на хормоналния баланс, намаление на имунитета, смущения в ритъма на вегетативната система и в задръжните и възбудни процеси в главния мозък. Няма единна симптоматика.

При здравите хора адаптацията към новото часово време протича за час и половина. При хронично болните - за 17 - 20 дни.

След смяната на времето трябва една седмица да се самонаблюдаваме и ако имаме проблеми, да потърсим лекар. Препоръчва се по-ранното заспиване. Сутрин трябва да се изпие на гладно една чаша билков чай с изстискан в него лимон, а вечер преди лягане - една чаша мляко. И в двата случая се подслаждат с мед. Добре е да се правят общоукрепващи натоварвания и масажи. Да се яде по-лека и витаминозна храна и да се пият 1,5 - 2 л течности. Алкохолът и тютюнопушенето са противопоказни.


 РАЗЛИЧНОТО


Екзотика в цветове

 

Над 100 папагала крещят в дома на Тихомир Русанов

 

Жакото Пешо подсвирква по минувачите, хили се и се кара на децата

 

Даниела ДОЧЕВА

Със сигурност трябва да си не малко луд, за да гледаш над 100 папагала в жилищна кооперация. И да си влюбен в тези невероятно забавни екзотични птици от Африка, Азия, Южна Америка, Австралия.

Това е болестно състояние, направо лудост, кратко определя хобито си Тихомир Русанов, който е превърнал две мази и два тавана в изкуствено царство за пъстроперите. Страстта му към птиците и рибите е още от детските му години. Преди папагалите гледал над 100 гълъба, а до скоро имал около 1 400 кактуса в дома си.

Жако, александър - китайски, азиатски; неразделки - фишерови, розовобузи; сенегалци, амазонци, какарики, розели, принцове и техни мутации, кралски, кубински са само част от около 30-те вида папагали, които отглежда Тихомир, като всяка птица е регистрирана и има паспорт.

Едва ли някой е виждал толкова много рядко срещани извън родината си папагали на едно място. Разпределени по двойки в клетки, те започват да крещят оглушително, когато се появи външен човек в дома им. Не те познават и искат да те изгонят, обясни Тихомир. Въпреки оглушителните подсвирквания и крясъци, гостът не може да спре да им се възхищава. Невероятната цветна приказка, която природата мъдро е създала, омагьосва всеки, който попадне в нея. И той започва да разбира щурата на пръв поглед страст на Тихомир. Това, че обикаля Чехия и Сърбия, за да си купи поредния рядък екземпляр; че чисти с прахосмукачка на птиците всяка седмица, за да не вдига прах, от който развиват смъртоносни заболявания. Сега да ми кажат да тръгна за чужбина, за да купя папагал, заминавам, без да се замислям, не се колебае нито за миг той. Уникалната му колекция от прекрасни големи папагали е единствената в Плевен.

Най-опасна за говорящите птици е аспергеолозата - гъба от рода на плесените, която поразява белите и черните им дробове. Всички те я носят в себе си, но се разболяват само в стресови ситуации - когато ги пренасят от едно място на друго, обяснява Тихомир. Затова прекрасните екзотични видове са доста скъпи. Двойка от най-дивия папагал жако, родом от Африка, струва над 1 000 лв. Жаката оцеляват изключително трудно. Често смъртността при тях е 100%. Почти невъзможно е да бъде развъдено жако в наши условия. Ако се случи обаче, е истинско събитие, за което светкавично научават всички любителите на птиците в България. Няма папагал, който не говори, ако бъде научен, но единствено жакото изговаря съвсем ясно думите, като възпроизвежда съответния човешки тембър. Това е възможно, защото птицата има два ларинкса, обясни Тихомир. Папагалите според него говорят, защото се мислят за хора или смятат хората за папагали.

Птиците се хранят със зърнени храни, плодове и витамини.

Единственият папагал, който има честта да живее в хола на Тихомир, е жакото Пешо. Пернатият хич не харесва непознати посетители. Започва да ги разглежда съсредоточено, като върти глава наляво и надясно, и да крои планове как да ги нападне със здравия си като на сокол клюн. Дори членовете на семейството на Тихомир са ставали жертва на неговите атаки, добре прицелени в главата или в очите им. Пешо като повечето папагали е много злопаметен и хитър. Щом стопанинът му го пусне да се поразтъпче из хола, говорящата птица взема с човката си омразния катинар на клетката и го хвърля на земята. След като подъвче старателно ключа на кофара и за пореден път се убеди, че няма да може да го изяде, го запраща някъде из стаята. Такава е съдбата и на витимините, чиято миризма не харесва. Пешо обича да прави номера пред публика - хили се, като поклаща в ритъм главата си нагоре-надолу, люлее се на люлката си, но напук не иска да говори. След като дошъл в дома на настоящия си собственик, Пешо говорел на испански близо година. Постепенно започнал да казва на български "ела тук", "какво правиш", "къде си ходил", да се кара на децата. Сутрин особено е невъзможен - свирка и крещи, докато не му обърнат внимание. Тихомир редовно изпада в неловки ситуации, когато просто си стои на терасата на хола, а Пешо подсвирква отвътре по минувачите. Само веднъж една жена се сети, че не аз, а папагал подсвирква по нея, разказа той. Пешо редовно се къпе със стопанина си в банята, за да станат перата му по-хубави. Птицата киха от водата, а след това тича да кълве душа, без да се сеща, че не той, а Тихомир е виновен за мокрото изживяване.

Освен Пешо, в хола живеят и няколко дребни екзотични птички, които пърхат в огромен аквариум с папрат, камъни, клони на дървета и корени. Екзотичното им обиталище по идея на типичния представител на зодия Риби - Тихомир, успяла да реализира единствено мебелна къща "Шанс 66".

Заразен от страстта на приятеля си, Любомир Илиев Илиев от фирма "Импекс" от две седмици има прекрасно какаду в хола си. Чистобелият Додо със светлосини петна около очите и характерен перчем на главата вече се адаптира към новия си дом - огромен клон в хола на Любомир. Додо има въжена стълбичка, по която се катери. Какаду докорис (соломонов) идва от Соломоновите острови - Австралия и Нова Гвинея, и е един от най-хитрите папагали. Додо бързо се сприятелил с малкото вълнисто папагалче Чочо, с който взаимно се хранят със слънчогледови семки и играят. Австралиецът търпеливо позволява на Чочо да се закача, като му кълве краката, докато му писне. След това просто го хваща с крак и го изхвърля от клона. Чочо не се ползва с привилегии и се озовава наказан в клетката си.

За два месеца Тихомир и Любомир загубили 7 жака. Неуспехите обаче не ги обезкуражават, а ги мотивират още по-настоятелно да опитват да развъдят някои от редките говорящи птици.


От аптеката на природата

 

Медът може да направи чудеса

 

Витамините в меда притежават по-голяма активност, отколкото синтетичните, тъй като биологичното им действие зависи от правилното им съчетание с минералните соли, които в този случай играят ролята на катализатори. В меда съотношението на витамините и минералните соли е оптимално. Захарите, постъпващи в организма чрез меда, са не само енергиен елемент, но имат и лечебно въздействие. Те са универсално антитоксично средство. Глюкозата и фруктозата участват в регулирането на нервната дейност, разширяват кръвоносните съдове, подобряват храненето на сърдечния мускул, диурезата и обмяната на веществата, оказват хемостатичен ефект.

При изтощение

Пролетна умора - Взема се 1 супена лъжица изсушен и стрит полски хвощ, залива се с 1 чаена чаша гореща вода и се оставя да престои известно време. Запарката се прецежда, подслажда се с мед и се пие топла веднъж на ден.

Обща отпадналост

- 50 г борови иглички се варят с 1/4 л вода в продължение на 20 минути. Отварата се прецежда и се пие, подправена с лимонов сок и мед на вкус.

- 100 г изсушени плодчета от слез се стриват на прах. Всеки ден се пие по 1/2 чаена лъжичка прах, разбъркан в 1 чаша прясно овче мляко заедно с 1 супена лъжица мед.

- една чаена чаша овесени ядки се залива с 1 л вода и се вари, докато изври 1/4 от водата. Течността се прецежда и се подслажда обилно с мед. Пие се по 1/2 чаена чаша 3 - 4 пъти дневно преди хранене. Средството е особено подходящо при нервно изтощение.

- смесват се 350 мл доброкачествено червено вино, 150 мл прясно изстискан сок от алое и 250 г майски мед. Добре разбърканата течност се налива в тъмна бутилка и се оставя да престои 5 дни при температура 5 - 8 С. След това от нея се взема по 1 супена лъжица З пъти дневно половин час преди хранене.

Анемия

1. Взема се 1 супена лъжица мед от тъмните сортове (съдържа повече микроелементи) и се разтваря в 1 чаена чаша прясно мляко или прясно изцеден плодов сок. Пие се З пъти дневно. Лечението продължава 1 месец.

2. Счукват се на прах 20 г сушен корен от женшен и се смесват с 2,5 кг мед. Сместа се оставя да престои 1 седмица, като всеки ден се разбърква по 3 - 4 пъти. След това от нея се взема на върха на чаена лъжичка 2 пъти дневно.

3. Два-три пъти дневно се взема по 1/2 чаена лъжичка мед, смесен с пчелно млечице в съотношение 100:1. Сместа се държи в устата, докато се разтопи.

4. Смесват се равни количества изсушени листа от боровинки и ягоди. Две супени лъжици от сместа се заливат с 500 мл вряща вода. След 40 минути течността се прецежда. Пие се по 1 чаена чаша топла запарка, подсладена с мед на вкус, 3 - 4 пъти дневно. Средството помага при хиповитаминоза.

5. Вземат се 3 средно големи ябълки и се нарязват на парченца, без да се белят. Заливат се с 1 л вода и се варят 10 минути на слаб огън, след което се оставят да киснат около половин час. Течността се прецежда, подслажда се с мед на вкус и се пие като чай.


Медено меню

 

Свинско с ябълки и мед

Продукти: 1,5 кг свинско филе (цяло парче), 3 супени лъжици олио, 200 мл пилешки бульон, 2 супени лъжици мед, 200 мл ябълков сок, кората на 1 лимон, 3 ябълки, канела, сол.

Месото се измива, подсушава се, почиства се от ципите и излишната тлъстина и се завързва с конец, за да запази формата си. Запържва се добре от всички страни в олиото, сгорещено в голяма тенджера с дебело дъно. Съдът се дръпва от огъня. Прибавят се горещият бульон, медът, канелата, ябълковият сок и тънко обелената, нарязана на фини ивички лимонова кора. Добавя се и малко сол.

Ястието се слага на слаб огън, покрива се с капак и се задушава около 1 час и 15 минути, като филето от време на време се обръща.

Прибавят се обелените, почистени от семето и нарязани на осминки ябълки. Задушава се още 15 - 20 минути.

Филето се изважда и се освобождава от конеца. Нарязва се на тънки филийки, полива се със соса и се поднася с гарнитура от задушените ябълки.

 

Медена торта с бишкоти

Продукти: 400 г бишкоти, 6 супени лъжици мед, 1 чаена чаша вода. За крема: 5 яйца, 250 г масло, 200 г течен мед, 1 супена лъжица портокалов ликьор, 6 портокала.

Яйцата се разбиват на водна баня, докато се сгъстят. Свалят се от огъня и се оставят да изстинат.

Маслото се разбива с меда на гъста пяна и се прибавя към яйцата. Кремът се ароматизира с настърганата кора от половин портокал, портокаловия ликьор и сока от два портокала. Останалите 4 портокала се обелват и се нарязват на кръгчета.

Бишкотите се потапят в сироп, сварен от меда и водата. Половината от тях се нареждат във форма за торта и се покриват с половината от крема. Нареждат се портокаловите кръгчета. Отгоре се слагат останалите бишкоти и се заливат с останалия крем.

Тортата се оставя в хладилника, за да се стегне. Преди поднасянето може да се украси с портокали.

 

Сок от касис и портокал с мед

Продукти (за 4 чаши): 300 мл сок от касис, 300 мл портокалов сок, 4 чаени лъжички мед, малко пресен касис или френско грозде, 1 портокал.

Касисът (френското грозде) се измива и зърната му се оронват.

Портокалът се обелва, почиства се от семките и вътрешните ципи и се нарязва на парченца. Плодовете се слагат във формички за лед, заливат се с вода и се замразяват.

Двата вида добре изстуден сок се смесват с меда и се разбъркват добре. Напитката се налива във високи чаши и се поднася с кубчета плодов лед.

По желание може да се разреди с минерална или газирана вода.


Пролетната умора ни налегна

 

Класическа музика, плодове и секс повишават тонуса

 

Първите признаци на пролетната умора са липса на апетит, постоянна отпадналост, бързо изтощаване дори при елементарна физическа дейност, загуба на чувството за хумор, безсъние и често гловоболие. За да се справите най-бързо с досадното състояние, ограничете работохолизма си, съветват специалисти. Като се нагърбвате с повече работа, не помагате нито на себе си, нито на колегите си, казват те. Да не говорим, че в старанието си да отхвърлите колкото се може повече задачи, правите компромис с качеството.

 

Хранете се здравословно

Всеки ден поемайте 1 800 калории (за жените) и 2 200 (за мъжете). Увеличете консумацията на пълнозърнест хляб, сурови зеленчуци, круши, сухи смокини, аспержи, фасул. Общото между тях е, че изчистват като с метла стомаха и целия чревен тракт. В същото време намалете количеството на захарните изделия. Добре е да похапвате макаронени продукти и кафяв ориз, тъй като те дават енергия за целия ден. Яжте задължително много пресни плодове, а ако страдате от гастрит наблегнете на бананите - те имат успокояващо действие. Пийте минимум литър и половина вода на ден. Киселото мляко, морковите, спанакът, лещата, целината и ябълките са другите полезни за този случай храни. Достатъчно е да закусвате всеки ден с по една ябълка, за да усетите веднага положителната промяна.

 

Пийте специални витамини и минерали

Те се приемат единствено след консултация с лекар. Обикновено се предписва допълнителен прием на магнезий и витамини - В12, В6, В1, В2, С и D;

Много важен при подобни състояния е пълноценният сън. За да заспивате бързо и да не се будите през нощта е нужно само да вземате топъл душ преди лягане; да си набавите удобна възглавница; да изпивате чаша топло мляко, подсладено с малко захар или чаша билков чай и да не преяждате.

Най-добрите начини за релаксация са: краткият следобеден сън (ако имате такава възможност), слушането на приятна музика, препрочитането на любима книга и правенето на секс преди сън.

Не е зле да опитате някоя източна терапия - може да ви помогне. В краен случай помолете някой от близките да ви направи един хубав, макар и непрофесионален масаж.

Излизайте сред природата, колкото се може по-често и за по-дълго време.

Вслушвайте се в биологичния си часовник. Имайте предвид, че мозъкът ви работи най-добре от 12 до 15 ч., докато за мускулите най-благоприятният период е между 15 и 18 ч.

Според много експерти класическата музика въздейства отморяващо. И по-специално - всички произведения на Бах, клавирните концерти на Бетовен и Шопен. Не ги пренебрегвайте;

Ароматерапията също влияе добре в подобни случаи. Принципът при нея е прост - освежавайте въздуха, а и подберете парфюма си според това дали ви създава настроение.

И накрая, но не на последно място - усмихвайте се колкото може по-често!


 ЖЕНАТА


 

Нахранете мозъка, за да работи пълноценно

 

Ако не можете да се съсредоточите, хапнете ябълка

 

Морковът забавя стареенето и подобрява паметта

 

Лина ПАВЛОВА

Човешкият мозък използва 25 процента от цялата енергия, която употребява тялото ви. Затова е необходимо да знаете от какво точно се нуждае той. За пълноценна работа са му необходими мазнини и киселини, съдържащи се в маслините и орехите. За да работи на пълни обороти, го подкрепяйте с морски продукти поне три пъти седмично. За съхранение на мозъчните клетки е необходимо да се преборим със свободните радикали. За целта помагат плодовете и зеленчуците, които съдържат големи количества витамини А и С (моркови, зеле, броколи, цитрусови плодове). За снабдяване с енергия мозъкът се нуждае от сложни захари, които могат да бъдат доставени чрез ориза и тестото. За активизиране разбийте парче сирене с две кафени лъжици ленено масло или семе.

Ябълка

Ако не можете да се съсредоточите, изяжте една ябълка. Богата е на аскорбинна киселина, която е необходима за приема на желязото. Помага за успокояване на твърде активния дух и съсредоточаване върху съществените неща.

Грозде

Богато е на витамин В12. Подпомага съсредоточаването.

Банан

Съдържа голямо количество витамин В6, който намалява депресията и влияе благоприятно върху нервната система. Липсата на недостатъчно количество на витамин В6 в организма влошава паметта.

Ягода

Плодът на мениджърите. Сваля стреса и носи добро самочувствие благодарение на пектина, с който е наситена. Чудесно отводняващо средство. Освен това намалява апетита, повишава възможността да се избавите от излишните килограми.

Портокал

Съдържа витамин С.

Леща

Богат източник на витамин В1, който допринася за интелигентността и добрите рефлекси при спорта.

Лук

Съдържа вещества, които понижават кръвната захар. Високото й ниво по принцип може да предизвика агресивност, а при децата - намаляване на вниманието. Лукът е чудесно средство срещу напрежението и психическата умора. Подобрява оросяването на мозъка. Дневно може да си позволите не повече от половин глава.

Морков

Забавя процеса на стареене. Витамин А, който съдържа, освежава кожата и придава цвят. Подобрява паметта. Когато трябва да научите текст наизуст, добре е да хапнете няколко моркова. Зеленчукът активизира обмена на вещества в мозъка.

Авокадо

Доказано е, че развива краткосрочната памет. Достатъчно е да се изяжда по един плод дневно.

Скумрия

Източник на тирозинова аминокиселина, потребна за овладяване на стресовите състояния.

Ананас

Любимият плод на театралните звезди и музикантите. Поддържа паметта активна, а заедно с това съдържа малко калории. Добре е да се изпива по чаша ананасов сок дневно.

Лимон

Освежава и повишава интелектуалната възприемчивост. Този ефект идва от ударната доза витамин С. Ако ви предстои труден урок или лекция, изпийте чаша лимонов сок.

Орехи

Класическо средство за удължаване на умствената концентрация върху сериозни теми.

Мляко

Съдържа вещества, предпазващи мозъка от остаряване.

Пипер

Яжте чушките сурови. Открито е, че пиперът съдържа ароматични вещества, които помагат в организма да се отделя “хормонът на щастието” - ендорфинът.


Меню за спокоен сън

 

Неправилното хранене на вечеря може да предизвика безсъние. Мазнините, съдържащи се в тлъстите меса, са трудносмилаеми. Затова трябва да се избягват във вечерното меню.

Преди лягане не консумирайте домати, спанак, патладжани и картофи. Тези зеленчуци съдържат веществото тирамин, което нарушава спокойния сън. Освен в изброените продукти, го има и в алкохола, шунката и колбасите. Ако все пак не можете да се откажете от тях, опитайте се да намалите количества им.

Ако магнезият и калцият са в излишък, също можете да страдате от безсъние. Избягвайте продуктите, богати на тези два минерала - зеле, грах, птиче месо.

Аминокиселината триптофан помага на добрия сън. Тя се съдържа в бананите, пуешкото месо, риба тон, смокините, орехите и пълнозърнестия хляб. За да нямате проблеми със съня, включете тези храни във вечерното си меню.

Яжте риба, зеленчуци, ориз и марули. Те се усвояват лесно от храносмилателната система. След вечеря пийте билков чай, а не черен. Особено полезни са ментата и лайката. Те помагат както за доброто храносмилане, така и за пълноценната почивка през нощта.

Вредните зеленчуци

Прекалената консумация на зеленчуци и плодове не е абсолютно безвредна. Когато се приемат сурови и в голямо количество, те претоварват с баластни вещества стомаха и червата. Някои плодове като киви и банани съдържат хистамин, който може да провокира алергия. Свръхчувствителните към ръж и пшеница могат да проявят непоносимост към домати, целина, копър, кимон, магданоз, моркови. У хората с непоносимост към мъхове от бреза, елша, върба или топола по-често се открива алергия към бадеми, киви, орехи, анасон.

Необходимо е лечение и по възможност отстраняване на виновника за единия вид алергия. Ако това не стане, тя може да не прерасне в полиалергия.

Полезните продукти

Прасковите поддържат клетките млади. Високото съдържание на бета-каротин ги прави перфектната имунна защита. Лецитинът в жълтъка уплътнява мембраните на нервите и ги обгръща със защитна обвивка. Без това вещество “се изправяте на нокти”. Напрежението изразходва калция и това прави яйцето важно за вашето спокойствие. Зеленчуковите сокове от моркови, краставици, целина ви осигуряват приток на енергия до 15 минути след изпиването. Когато са пресни, те съдържат всички важни вещества.

Морските дарове са идеално средство срещу стреса. Бълтъчините и минералите, които има в тях, ни правят бодри и спокойни. За перфектния тен се грижи лукът. Той съдържа вещества, които подпомагат кръвообръщението и правят кожата розова и свежа. Чудесна грижа за външния вид са доматите. В тях се крият всички вещества, необходими за максимална защита на кожата. Те дори могат да забавят стареенето и да предотвратят рака на кожата.

Бананите са чудесно средство срещу отоци и разширени вени, защото обезводняват. Шоколадът наистина ни прави щастливи. Той стимулира образуването на вещества в мозъка, които стимулират производството на хормона на щастието - серотонин. През деня се грижи за добро настроение, а нощем предизвиква умора и ни помага да заспим.

С много енергия ще ви затрупа сушито. Въпреки че в България тази храна не е особено популярна, с нея ще сте в чудесна форма и ще сте много жизнени. Това се дължи на голямото съдържание на йод. Картофите се грижат за по-ясни мисловни процеси. Биологично чистите са много полезни. Те съдържат повечето B-витамини и най-вече B2 и B6 (за нервните клетки).


Минута смях вместо час фитнес

 

Усмивките намаляват стреса, забавят процесите на стареене

 

Ели ДИМОВА

Ако искате да имате стройна фигура, смейте се поне по десетина минути на ден, съветват американски учени. 60 секунди усмивки са равни на един час фитнес. С шегите и закачките човек повишава настроението и тонуса си и си осигурява повече шансове за “вечна младост”. Смехът подобрява кръвообращението, намалява стреса и забавя процесите на стареене. Той може да разкрие вашата личност пред събеседника ви. Начинът, по който се смеете, говори много.

Отхвърляте глава назад, докато се смеете: Доверчива, наивна и лековерна натура, но едновременно с това сте и широко скроен характер. Понякога реакциите ви са доста неочаквани. Това се дължи на факта, че се осланяте единствено на чувствата си. Може би си струва да обърнете внимание на разума и да разчитате на него в постъпките си.

Докосвате устните си с малкия пръст: Имате собствена представа за “добрия тон”, грацията и женствеността. Обичате да сте център на внимание.

Слагате ръка пред устата си: Стеснителна сте и неуверена в себе си. Често се изчервявате и предпочитате да оставате незабелязана. Съвет: не се увличайте прекалено по психоанализа и престанете да се самокритикувате.

Докосвате лицето си с длан: За вас може да се каже, че сте мечтателка и фантазьорка. Помислете струва ли си толкова устремено да преследвате целите си, често пъти съвсем нереални. Повече трезво мислене и реалистичен подход към житейските проблеми - това е решението.

Мръщите нос: Чувствата и възгледите ви бързо се променят. Вие сте емоционален и капризен човек. Лесно изпадате от едно състояние в друго, което създава трудности и на вас, и на околните.

Смеете се високо и сте с открито лице: Спадате към добросърдечните, съвестни хора, свикнали да се присбособяват към обстановката. Чувствата и постъпките ви винаги са под контрол. Рядко разочаровате хората около вас.

Държите брадичката си: Този жест свидетелства за уравновесен характер и самоувереност, а също така и за нестандартно мислене. Вие сте деен и напорист човек. Понякога даже повече, отколкото е необходимо. При такива ситуации се постарайте да погледнете на себе си отстрани.

Ако нямате определен начин: Принадлежите към ярките индивидуалности, които се ръководят от собствените си чувства и мисли, пренебрегвайки чуждите. Може да се каже, че на голяма част от познатите и приятелите ви това не се харесва.

 

Засилва имунната система

Смехът засилва имунната система. Той е най-ефективното средство за намаляване на напрежението. Според лекарите една минута сърдечен смях е равна на половин час пълно отпускане. Когато се усмихвате, мозъкът ви получава сигнал, че се радвате. Мускулите, които се движат при смях, изпращат импулс за радост до нервната система. Дори пресилената усмивка помага срещу лошо настроение и стрес. Разбира се, най-добре е да се смеете истински. За тази цел медиците препоръчват да чуете или прочетете поне по един добър виц всеки ден.

Смехът е полезен и за сърцето, сочи изследване на д-р Майкъл Милър от Университета в Мериленд. Ефектът му е като на физическите упражнения, като стимулира кръвообращението.


Тайната на дългия брак

Смехът е в основата на дългите връзки, сочи проучване на учени от Принстънския университет. Любовната тръпка между двама души може да бъде запазена дори и след повече от 20-годишен брак. Трябва обаче да бъде съхранен усетът към дребните неща в живота. Смехът е едно от тях.

Разходките в парка, интимните вечери, поднасянето на закуска в леглото, цветя без специален повод също помагат.


Дамите ценят чувството за хумор

 

Жените предпочитат мъже с чувство за хумор, сочи допитване на списание “FMH”. Ценното качество е поставено дори преди уменията в леглото и стегнатите задни части. На първо място го извеждат 75 процента от анкетираните дами. Сред най-ценените характеристики на мъжа са също любезността, откровеността, верността и добрата лична хигиена. Анкетата сочи, че жените предпочитат умелите любовници пред мъжете със солидни банкови сметки.


 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...


Виолета Антонова

Младата старши треньорка на женския волейболен отбор "Спартак 96" успя да запази равнището на състава след преждевременната смърт на Стефан Панчев и да изведе плевенчанки за пореден път до челната четворка в републиканския шампионат. Вчера, 24 март, (след редакционното приключване на броя) започна в Плевен третият турнир за разпределянето на медалите. Въпреки не твърде успешното представяне на нейните момичета в досегашните финални плейофи, Виолета Антонова е оптимист за крайното им класиране.

Характерът на един състезател се гради в битките

Виолета Антонова е родена на 3 август 1964 г. в гр. Бяла Слатина. До девети клас учи там. Започва да се занимава със спорт от 8-годишна, отначало с лека атлетика и плуване. Към волейбола я ориентира първият й треньор Илия Петров, който в момента работи в Козлодуй. На един мач в Плевен треньорът Марин Дачевски я забелязва и тя идва в спортното училище. Минала е през всички гарнитури на националните отбори, включително и в представителния женски състав. За кратко време - шест месеца, играе в "Левски", но с бившия й съпруг - баскетболната легенда Цветан Антов, решават, че най-доброто място за изява е Плевен и се връщат тук. От 1989 до 1993 година двамата са във Франция, Виолета се състезава за “Аисертелю”, след това за белгийския “Беверен”. Когато се връщат в България, шест години играе в “Черно море” - Варна, където постига най-големия връх в кариерата си - участие на финал за първенство на България срещу "Левски". През 2000 г. се връща в Плевен, състезателната й кариера продължава до 2003 година. Има три бронзови медала в шампионата и три трети места за Купата на България с покойния вече треньор Стефан Панчев. Той е човекът, заради когото започва да се занимава с треньорската професия. Година и половина е негов помощник, след това става наставник на “Спартак 96”. През 1983 година започва да учи във ВИФ, след това забременява и прекъсва. По-късно прекъсва още веднъж, когато заминава за Франция. Миналата година възстановява студентските си права, тъй като смята, че за треньорската професия висшето образование е задължително. От брака си с Цветан Антов има дъщеря - Марина, която също се занимава с волейбол.

Интервю на Поля ТОМОВА

- Г-жо Антонова, как се насочихте към волейбола?

- Когато бях малка, ние нямахме такива забавления, каквито има сега. Свободното си време прекарвахме по спортните площадки и аз страшно се запалих по волейбола. Има едно име - Димитър Златанов, той е моят кумир и в началото, когато започнах да играя, бях с неговия номер 3. Възпитана съм в едно много демократично семейство, в което и майка ми, и баща ми винаги се съобразяваха с моите желания и ме подкрепяха, когато трябваше да взимам по-трудни решения, като например това в девети клас да дойда в Плевен. Аз съм единствено дете в семейството и за едно момиче това е много важна стъпка в живота - да се отдели от семейството си. Те определено ме насочиха, помогнаха ми в избора и в решението ми.

- Какво губи и какво печели една жена, посветила се на спорта?

- Спортът колкото дава, толкова и взема. Аз нито за миг не съм съжалявала за това, че съм се занимавала със спорт, по-специално с волейбол. Мисля, че спортът ми е дал много повече, отколкото е взел. Фактът, че и след активната си кариера се занимавам с волейбол, е доказателство за това.

- Имахте ли детска мечта и постигнахте ли я?

- Много често се майтапя, че съм имала много детски мечти, които вече са осъществени. Не знам дали е детска мечта, имах желанието да стана добър спортист и да се изявявявам като такава. Мисля, без да звучи нескромно, че го постигнах и до 38 години играх волейбол, и то на ниво. Едно нещо не можах да постигна в кариерата си. Цял живот мечтаех да стана шампион с клубната фанелка на Плевен. За съжаление дори и през последните години, когато имахме много добър отбор и треньор, както и спонсор в лицето на Пламен Георгиев (защото без добър спонсор няма отбор), не можах да постигна тази мечта.

- С какво мотивирате момичетата като треньор?

- За всеки, тръгнал по пътя на професионалния спорт, е важно самият той да е достатъчно мотивиран - да има силно желание да побеждава, да се изявява и въпреки неуспехите, които в крайна сметка съществуват, винаги да продължава. Да иска и да дава все повече и повече. Точно в такава насока са всички мои разговори с момичетата, както и в момента след два много тежки турнира. Първият с домакин “Славия”, откъдето се върнахме с една победа. Регистрирахме обаче три загуби в турнира с домакин “Левски-Сиконко”. Срещата ни с отбора на “Славия” започна с резултат 2:0 за нас и много болезнено след това преживяхме загубата с 2:3, защото това бе почти спечелен мач. Много е трудно след такива тежки загуби. Сега предстои турнир тук, в Плевен. И въпреки контузиите, които ни споходиха, трябва да излезем от това състояние. Защото хората, които обичат волейбола в Плевен, заслужават този турнир на четирите най-добри отбора, сред които сме и ние. Обаче заслужават и да видят една наистина стабилна игра на нашия отбор. Такава показахме през цялата година и съжалявам, че така се получи в последните мачове - момичетата като че ли са малко обезверени от тези неуспехи. Предстои ни наистина нещо много тежко, но мисля, че ще успея да ги мотивирам.

- А как работите с тях - с всеки според индивидуалните му качества или акцентирате на колектива - все пак волейболът е колективен спор?

- Да, волейболът е колективен спорт, но тактиката на един отбор се обосновава на техническите дадености на отделните състезателки. Така се изгражда технически един отбор. В подготвителния период се работи с всяка една състезателка поотделно, за развиване на бързина, на отскокливост. В самите състезания, когато има прекъсване само десет дни, нямаш време да работиш за такива индивидуални качества, работиш за усъвършенстване на техниката и за физика. Защото моето мнение е, че съвременният волейбол без физика е немислим.

- Защо, по-високи ли са сега състезателките?

- Не е само до височина. Ако не си толкова висок, колкото състезателките на ЦСКА и “Левски”, то трябва да компенсираш с други физически качества, които се развиват в тренировките.

- А има ли лидер в отбора и по принцип той създава ли се?

- За мен лидерът просто се ражда такъв. Това е човекът с голямото сърце, който има една невероятна непримиримост и който независимо от това какво става на терена, обединява и сплотява около себе си. За голямо съжаление в този млад състав, който тренирам сега - има, не мога да кажа, че няма лидери, но те още не са се утвърдили като такива. Нещата са коренно различни от времето, когато аз съм се състезавала. Не искам да ги сравнявам, защото трябва да се гледа напред, просто трябва да правиш така, че състезателките да стават още по-добри, да вярват още повече в себе си и успехът ще дойде. Мисля, че съм достатъчно търпелив човек и мога да изчакам, когато виждам, че нещата вървят в правилната посока. Убедена съм, че ще имаме успехи. Имаме млади момичета, които тепърва ще се развиват - една Ваня Тодорова например, момиче с невероятни качества - височина 194 см. Тя в момента играе основа, център и това й е първа година. Един състезател се гради в спортно състезание, само с тренировки не става. Характерът, самият състезател като такъв се изгражда в битките. За това съм много доволна от начина на провеждане на шампионата тази година. Започнахме миналата година в края на януари и завършихме в края на март. Докато сега с тези турнири мачовете са много повече, над 30, след това предстои купа “България”. Различно е, когато играеш на седмица един мач и когато играеш по три, и то 4 - 5 седмици поред. Тогава освен физическата подготовка, която смятам, че имат моите момичета, трябва да имаш и страхотна психическа подготовка, за да можеш бързо да възстановяваш. Да не се главозамайваш от победата, да не униваш прекалено много след загубата, да можеш да извличаш положителните неща и от загубата, да не ги повтаряш в следващия мач. Смятам, че тази година шампионатът ще даде много на тези момичета. Малко ми е болно, че точно за тези важни мачове имаме контузии на основни състезателки. На резпределителката, на капитанката на отбора - общо три момичета, които са 50 процента от тима. Да се надяваме, че ще се оправят и ще завършим турнира както подобава.

- Кои са качествата, които ви помагат в професията и кои са тези, които ви пречат?

- Това, което най-вече ми помага, е, че страшно много обичам играта волейбол и в името на това да се развива отборът мога да бъда достатъчно търпелива, да чакам, докато постигна наистина добри резултати. Бих казала, че съм умерено строга с момичетата и това го отчитам като нещо, което не ми помага в професията. Има моменти, в които трябва да си безкрайно суров, за да разберат, че има неща, с които не трябва и не могат да се примиряват. Другото, което може би ми пречи, е, че на моменти като че ли съм доста избухлива, това е обикновено на тренировките. На мачове по принцип не избухвам, гледам да се води срещата по възможно най-правилния начин. Като виждам, че са достатъчно мотивирани, не ги пренапрегвам, защото ако излязат пренавити, то е същото, като да излязат немотивирани.

- Жените добри ръководители ли са и какви качества са нужни за това?

- Мисля, че жените по нищо не отстъпват на мъжете и само от нас зависи да им покажем, че наистина сме по-силният пол. Аз от доста дълго време го доказвам, мисля сполучливо.

- Докъде може да стигнете, когато обичате?

- Имам едно хубаво мото в живота - да правим каквото трябва, пък да става каквото ще. Искам да върша наистина това, което трябва, и колкото се може по-нависоко да стигна. Докъде - не знам, може би най-отгоре.

- Дължите ли нещо на семейството и детето си?

- И майка ми, и баща ми са ме възпитали така, че без семейството си не мога. За жалост баща ми е вече покойник, останах само с майка си. Безкрайно много съм ги обичала и не е имало семеен празник, в който да не съм била с тях. Привързана съм страшно много към семейството и към детето си. Благодарение на майка ми продължих да се занимавам с волейбол, защото тя беше човекът, който пое дъщеря ми и я отгледа. След това, когато бяхме само двете с Марина, благодарение на това, че те са възпитали и нея да бъде разбираща и подкрепяща, тя много ми е помагала. За едно дете - момиче във втори клас, е страшно трудно да остане само, пък майка му да пътува, да има мач, да се връща за малко. Но пък това я научи да бъде по-отговорна, по-самостоятелна - качества, които в нашето време всеки е добре да притежава.

- Кой е най-ранният ви спомен от детството?

- Имам много спомени от детството. И сега с майка ми си спомняме много неща. Ще ви разкажа една доста смешна случка. Била съм много палаво дете. Майка ми е учителка, а баща ми агроном и като млади специалисти след завършване на висше образование ги пратили в едно врачанско село - Еница. Майка ми ме обличала в бяло - копринена блузка, бели чорапогащници, тъй като съм била много слаба и краката ми трябвало да изглеждат по-пълнички. Така облечена, решавам, че след детската градина ще отида за глина. Да, обаче падам в един кладенец за глина… и няма и помен от белите дрешки. Като се прибрах, естествено ядох пердах.

- Кое може да ви нарани и кое да ви разсмее?

- Страшно мразя предателството и лицемерието. Обикновено съм човек, който дава втори шанс, но съм се заклела, че повече няма да го правя. Защото хората, на които съм давала втори шанс, са ми доказали, че не бива да го правя, тоест отново са ме лъгали и предавали. По принцип съм весел човек и постоянно в отбора гледам да има настроение, разказваме смешни случки… Мисля, че нося на майтап и обичам и аз да правя майтапи, в кръга на нормалното. Обичам да се смея.

- Трите най-важни неща в живота ви?

- Тук ще ми е трудно да ги степенувам. Но да започнем така: Марина - дъщеря ми, майка ми, волейбола. Това, на което си дал живот - детето, ти е най-близко. Човекът, на когото мога да се уповавам във всяко едно отношение, е моята майка. И нещото, без което не мога да живея и без което не бих се чувствала пълноценна като човек, е волейболът.

- Считате ли се за успяла жена?

- Не се считам за успяла жена, защото мисля, че в бъдеще ще постигна страшно много неща. Пожелавам си го.


 АРТСЕДМИЦА


Школата на Вяра Савова създава личности

 

Младите керамици ралаксират, докато работят

 

Страницата подготви Даниела ДОЧЕВА

Вече 18 години ръководителката на Школата по керамика към Центъра за работа с деца Вяра Савова не просто учи своите деца, както с много любов ги нарича, да създават изкуство, а преди всичко да израстват като личности. Близо 60 момичета и момчета посещават школата, защото тук намират спокойствие, разбиране и подкрепа, насърчавани са да бъдат себе си и да творят. От първия момент, в който попаднат тук, те научават, че доверието, зачитането на другите, доброномереното отношение и коректността са качества, които трябва да развият. Обръщението към Вяра задължително е на "ти" - като към по-голям приятел. Така съм научена от моите преподаватели в училището по приложни изкуства в Троян, на които винаги можехме да разчитаме, обяснява педагогическия си подход преподавателката.

За тези 18 години над 1 000 деца са се докоснали под нейно ръководство до керамиката, която им остава като хоби за цял живот. Тези от тях, които са я усетили като свое призвание, достигат върхове в изкуството. "Убедена съм, че след време ще са не само национални имена, но и световноизвестни. Евгения Цанкова знаеше от трети клас, че ще се занимава с керамика. Влезе в Троян, продължи металопластика. В момента завършва и работи в монетния двор. Друго мое дете съвсем скоро ще стане асистент по керамика в академията. Леда Екимова завършва мода и работи в Италия. Иван Попов в момента е аниматор в САЩ в "Хана-Барбара". Тяхната слава тепърва ще идва. Сериозни деца излизат от тук", гордее се Вяра.

Да обича децата, да им се отдава безпрекословно, да е добър специалист и добър психолог са задължителните изисквания към всеки педагог, смята тя. Убедена е, че тези неща не се учат, те са вродени. Тогава професията е призвание.

Вяра работи индивидуално с всеки от учениците си. Най-малкият е само на 6 години, а най-големите са на 18. "Керамиката учи на постоянство, защото една работа не става бързо. Трябва детето да се грижи постоянно да е влажна; да е последователно и да си представя етапите на творческия процес; да не губи интерес, докато стигне до финала", обяснява тя. Самата работа е творчество. Младите керамици имат пълната свобода да работят по своя идея, решават композиция и други проблеми. Качествата, които формира керамиката, са полезни във всички сфери на живота, от рано се убеждават те. Придобиват приложни умения, като използват всичко за инструменти. Развиват двете полукълба на мозъка си, защото работят с двете ръце.

"В това компютърно време забързано тук едно дете може да спре, да си почине и да създаде нещо. Това е вид терапия. За разлика от професионалните творци, при които съществува някаква завист, тук е точно обратното. Всеки се радва на постиженията на другите, няма групички, няма противодействие. Цари пълно доверие като в един малък оазис", описва атмосферата в школата Вяра. В работите всеки търси авторски почерк. Често се водят спорове, за да се научи всеки да отстоява позицията си, да е мотивиран и да има възможност да избира. Вяра учи децата не просто да хванат глината и да направят нещо, а да изживеят това, което създават. И работите им стават живи.

Няколко серии обучение предлага школата - керамика, грънчарство и рисуване, така че всеки намира своята творческа ниша.

В момента децата се готвят сериозно за традиционната годишна изложба, на която показват най-новите си работи в ХГ "Илия Бешков" през май. За миналата година школата има 51 награди. Най-скорошното им участие ще е на националния конкурс "За хляба наш" в Благоевград на 27 април, а през юни ще се представят на националния конкурс "Земята - наш дом".


Фестивал на хумора и сатирата

 

С 6 платна кандидатстват в Габрово Нина и Иво Петрови

 

Художниците се представят на международния форум сред 200 автори

 

6 платна са изпратили плевенските художници Нина и Иво Петрови на художествената комисия в Габрово, която ще селектира достойните да участват в Международния фестивал на хумора и сатирата. Подборът ще е сред 200 автори от България и чужбина. Престижното бианале събира от 1 април чак до септември майстори на живописта, скулптурата, графиката и карикатурата.

Нина и Иво Петрови са тандем и в живота, и в работата. Заедно са от ученици. Завършват със специалност дърворезба художественото училище в Трявна, а след това Великотърновския университет с живопис. Доскоро те бяха малко познати сред хората на изкуството в града, тъй като последното им представяне пред публика е било преди 10 години. Преди няколко седмици откриха обща изложба в общинската галерия. Имахме три откупки, което за Плевен е много добре, не крият художниците. Нина и Иво признават, че съзнателно странят от компанията на колегите си, за да релаксират сред хора с други интереси.

Основната причина обаче за слабата им популярност в града всъщност е предпочитанието им да правят изложби в столицата - там е пазарът, там се купува. 16 общи експозиции са реализирали съпрузите в София до сега. Ценителите им са предимно чужденци. Имаме купувачи от Япония до Еквадор, доволни са те. През годините са си спечелили постоянни ценитили-колекционери, които редовно поръчват картини.

За един от най-големите им почитатели - американец, който живее в Италия, не е проблем да хвръкне със самолета до България, само за да купи поредната маслена работа.

Един японец бил на откриването на тяхна изложба. След няколко дни се върнал от Загреб, за да си купи картина. "Хората, които купуват творби за себе си, са странни, но ние много ги уважаваме. Колекционерите не ходят на изложба, ако нямат пари. Един наш почитател още при откриването на самостоятелна изложба на Нина откупи половината от работите й", разказа Иво. Двамата художници отчитат, че потребителите на изобразително изкуство в страната ни са станали по-компетентни. Има пазар, но е много специфичен - продажбите са или нулеви, или много, са личните наблюдения на художествената двойка. Понякога се налага да правят рутинни неща и компромиси заради търсенето, но това е неизбежно. В момента много вървят старите майстори и пейзажи и пазарът е залят с фалшификати, информираха те.

Трудно е да си художник в България, сподели Нина. Налага им се да бъдат всичко - от хамали до PR. Но пък удоволствието от работата е огромно и то ги провокира да се развиват, като взаимно се критикуват добронамерено и искрено.


Национален конкурс за акомпанятори

 

10 пианисти от страната ще се доказват на 1, 2 и 3 април

 

Шести национален конкурс за акомпанятори ще се проведе на 1, 2 и 3 април в Националното училище по изкуствата в Плевен, информира неговата директорка Жечка Димитрова. Изданието е посветено на кръглите годишнини на Бах и Хендел и на учредяването на секция "Ако-мпанятори" към Музикалната академия в София.

Конкурсът се провежда през година. В предстоящото му издание ще участват 10 пианисти от Плевен, Бургас, Варна, София и Пловдив. Четирима от тях са възпитаници на НУИ "П. Пипков" - Плевен. Пианистите ще се състезават в две възрастови групи. Първата е за ученици от IX и X клас. Те ще се борят за първа награда - 140 лв., втора - 80 лв., и трета - 40 лв.

Във втора възрастова група се представят ученици от XI и XII клас, като трите награди възлизат съответно на 150 лв., 110 лв. и 70 лв.

В конкурса за акомпанятори ще участват и солисти от различните музикални специалности - щрайхови, ударни и духови, на които пианистите ще акомпанират. Предвидени са поощрителни награди и за солистите. Заради стиловото разнообразие конкурсът е доста атрактивен.

Уменията на акомпаняторите ще бъдат оценявани от 6-членно жури с председател проф. д-р Савка Шопова-Маркова, която наскоро проведе майсторски клас в училището. Тя е дългогодишен преподавател, декан и зам.-ректор на ДМА "П. Владигеров" - София. Членове на журито са: проф. Анастас Славчев, ректор на АМТИИ - Пловдив, проф. Ружка Чаракчиева, преподавател в музикалната академия в София, и преподаватели от София, Бургас и Плевен.

Конкурсът ще бъде открит на 1 април в 17 ч. Тогава ще бъде определена чрез жребий последователността на явяване на участниците. В 18 ч. ще свирят учениците от първа възрастова група. На следващия ден от 10 ч. - учениците от XI и XII клас.

Тържественото връчване на наградите и концертът-матине ще е в 10,30 ч. на 3 април в залата на училището.


Шест книги в ръкопис чакат своето време

 

Една от най-високо оценяваните плевенски поетеси от национални критици Валентина Атанасова вече има 6 свои книги в ръкопис, които чакат времето си. Проблемът е само един - да бъдат намерени средства за тяхното издаване.

След седмата си поред стихосбирка "Къща от ветрове", излязла през ноември 2004 г., Валя е обединила 70 стихове за детството си под заглавие "Спомен до поискване". Те обрисуват най-хубавия период от живота й, свързан с родното село Николаево.

Още толкова любовна лирика е подготвила поетесата за бъдещата си стихосбирка "Висоти и бездни". Изповедите по спомен и преживяване са писани през последните 5 години. Част от любовните стихове са с мото от древноизточен поет. "Много ми харесват техните мисли. Любовта е чувство, което се повтаря през всички времена и което изпитват всички хора по земята", сподели поетесата.

Третата книга, която чака реда си, ще се казва "Зрънца за посев" и ще съдържа около 100 миниатюри - поезия в проза, кратки стихове, включително хайку. Различни по смисъл и значение, те ще са обединени в два цикъла, решила е Валя.

Нямам претенции, че съм много добър автор хуморист, но реших да обединя афоризми, фейлетони и епиграми, които съм създала през годините, в книгата "Живот като на кино", информира още поетесата.

В перспектива е и прозаична книга с разкази, която още няма име.

От 11 години пък чака да бъде издадена нейната детска книга "Палавници", минала предпечатна подготовка и имаща илюстрации, но... "Мислех, че ще види бял свят, доката са роди внукът ми. Той вече ходи, а книжката още чака", отчита реалността поетесата.

Тъжно е, че толкова талантлива авторка, която изживява своето положително професионално развитие с всяка следваща книга, не може да стигне до сърцата на хората заради толкова прозаична причина. Преди две години тя обяви на свой рецитал, че вече не може да издава и затова иска да сподели така стиховете си с хората. Тогава инициативен комитет от плевенски творци реши, че трябва да бъдат събрани пари за стихосбирка. Така се появи седмата книга на Валя "Къща от ветрове", която е доста търсена и в София. Аз съм много искрена в стиховете си и може би това дава много на читателя, кара го да ми вярва, смята тя. Редактор е Вера Стефанова, рецензент Христо Ганов, автор на илюстрациите - Илиян Ангелов. Издателството "ХАЙНИ" е на сина и съпругата на поета Георги Константинов.

Валентина Атанасова продължава да впечатлява с талант и професионализъм изявени национални автори. Седем нейни стихотворения цитира наскоро поетът Найден Вълчев, за да обясни пред събралите се поети от плевенското дружество как трябва да се пише. С вроден музикален усет Валя излива на един дъх стиховете си. Родени най-често нощем, те отлежават известно време в чекмеджето й, за да ги види по-късно отново и да нанесе някъде корекции, ако е необходимо. Като библиотекар в читалище "Ракитин" тя не спира да чете най-големите световни и български майстори на словото, да търси самокритично в себе си. Вълнува ме всяко нещо в живота - колкото и да е дребно, винаги хващам някаква тема, сподели поетесата творческата си нагласа. И оптимистично обобщи: "Дори и ред повече да не напиша, ще има какво да оставя след себе си."

Докато нейните почитатели чакат хората с финансови възможности да подадат ръка на таланта, ще се радват на стиховете й в "Къща от ветрове" - преливащи от цялата гама на човешката чувствителност; пълни с мъка, но и с волята да живеем - упорито и истински.

 

Поетът Христо Ганов за "Къща от ветрове":

"Истината в тази книга заслужава възхита, а нейната откривателка - Валентина Атанасова - поздравления."


 МОТОСВЯТ


Зяпачи правят навалицата на автомобилния пазар в Плевен

 

Сделки почти няма, купувачите търсят хубави возила за малко пари

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Всяка неделя сутринта пазарът за употребявани автомобили се разстила край Плевен до сградата на бившия "Балканстрой". Тук под моста среща си дават собственици на возила от цялата страна, дошли най-вече да продават, защото по преценка на пресметливи търговци цените били по-високи, отколкото на другите пазари. Това е второто по големина тържище на автомобили след "Горубляне". Но мястото не е подходящо, вижте само какъв наклон има, колите не могат да се разминат, нито да се сместят, жалват се посетители.

Докъдето стига погледът се простира върволица от различни по цвят и марка возила. Тук можете да се сдобиете както с износено "Жигули" за 500 лв., така и да изплакнете око със запазен "Мерцедес" за десетина бона. В навалицата сериозните купувачи са малко, повечето мъже са дошли да разгледат стоката, да разузнаят цените или просто да убият времето в неделната утрин, далеч от домашната врява.

На пазара идват както частни лица, така и представители на автокъщи от Видин до Варна. Употребявани коли, карани в чужбина и директно предлагани на тържището, или такива, кръстосвали само родните пътища, може да се разграничат в автомобилния рай. Състоянието на возило, използвано да речем в Германия 5 години, не може да се сравни със същата марка, навъртяла същия километраж по републиканската мрежа, забелязва препатил търговец на коли.

Плевенското автомобилно тържище съществува от няколко десетилетия, преди бе разположено до стадиона. Машини, произведени през 2004 г. и употребявани само няколко месеца, съжителстват дори с 50 годишни таратайки, които вече минават в графата "ретро автомобили".

Българинът няма пари, най-често тук стават сделки за 2 - 3 хил. лв., дипломатично отсича Марин Петров. Той отдавна посещава тържището и смята, че от известно време далаверата не върви поради отсъствието на сериозни купувачи с пари в брой.

Вече 5 пъти на пазара идва собственик на деветгодишно Ауди А4, предлага возилото за 14 хил. лв., но примамливи насрещни оферти не е получил. Валери Василев е от Габрово, притежава автокъща и всяка неделя бие път до Плевен с надеждата да продаде нещо. Получил е предварителна информация, че на пазара има движение, но преките му наблюдения показват отсъствие на интерес, особено към луксозните возила. Хората идват, питат, гледат, струва им се скъпо и отминават. Даже вече на няколко пъти ми предлагат замяна срещу две коли от по-нисък клас, споделя Василев.

Тук-таме се виждат отворени капаци предимно на автомобили с марки "Опел", "Рено", "Фолксваген". Купувачи споделят, че биха рискували да се сдобият със запазена кола за 3 - 4 бона, но не могат да платят веднага. Затова оглеждат техниката с неясна, бъдеща нагласа да закупят нещо. Вече съм съгласен на всичко - дали бартер, дали на части, само и само да се отърва от нея, оплаква се собственик на "Волво". Той идва от Благоевград вече няколко месеца подред и твърди, че на плевенския пазар рядко стават сделки. Първоначално вдигнал цената, но после склонил и на 5 стотака под реалната стойност.

Баща и син, пристигнали от София, се надяват да изтъргуват два фолксвагена за по 4 бона, но са разочаровани от факта, че на пазара "зяпачите влияят на купувачите", като ги отклоняват от идеята да пазаруват. Столичаните са ядосани, защото трябва да си тръгнат с празни ръце, а транспортните им разходи няма кой да покрие.

Собственик на четиринадесетгодишно Рено 4 дъвче сандвич и нарежда, че го дава само за 650 лв. Христо Митов идва за втори път на пазара. Наблюденията му показват, че българинът иска да си купи хубава кола за 2 - 3 хил. лв., а такива се намират по 4 бона и отгоре. Затова според него пазарът е в застой. Приятелят му Цветан Станков е дошъл да се разведри, да избяга от скучното провинциално ежедневие в търсене на нови запознанства, като едновременно с това дава ценни съвети като познавач на автомобилната техника.

Валери Петров продава четиринадесетгодишното си возило, но иска пари веднага в брой. Надява се да доплати малко и да се сдобие с нов автомобил. Не признава всякакъв род бартерни сделки, защото има опасност да бъде измамен. Вече няколко месеца виси на пазара с надеждата да привлече купувачи. Тържището според него е свърталище на безработни и отчаяни люде, които пристигат не толкова заради сделките, колкото да почувстват оживлението и да оплакнат очи в навалицата.

"Жигулка си намерих, 25-годишна за 400 лв. Сега отивам да си я взема", със сияеща физиономия ни спира Димитър Дамянов, най-сериозният купувач, който откри репортерската ни проверка на плевенския автомобилен пазар.

Някои от присъстващите мъже на тържището заявиха, че идват тук, за да получават информация, при това безплатно. Според тях има голяма полза от подобни пазари, защото на такива места се опипва пулсът на обществото, къде в страната какво се случва, какви са цените не само на автомобилите. Така хората се ориентират по-лесно сред голямата по обем комерсиална информация и си помагат да открият това, което търсят на що-годе приемлива цена.


BMV-тата по-евтини у нас, отколкото в Европа

 

Мила СТАНЕВА

Двете най-добри оферти за лизинг са за новата трета серия автомобили на BMV. Ние имаме сключени споразумения с финансови институции, които осигуряват този вид разсрочено плащане, заяви Асен Илиев, управител на плевенското представителство на известната автомобилна фирма.

За 3 години можете да се сдобиете с баварец с 3 % оскъпяване за годината, 3 % каско и осигурени 3 безплатни опции на стойност 1 200 лв. Офертата е много изгодна, тя важи до 1 септември. Кандидатите за возило от този клас трябва да представят документи за доходи, с което да гарантират погасяването на вноските.

Ако цената на автомобила е 29 655 евро, първоначалната вноска ще бъде от 2 965 евро и по 817 евро на месец. Триъгълник, аптечка, аларма и велурени стелки са безплатните опции за возилото, осигурени от фирмата.

Другото изгодно предложение е за покупка на първа серия автомобили с 3 годишен лизинг и 1 %-во годишно оскъпяване, обясни Асен Илиев. Клиентът има право да избира банката, с която желае да работи. BMV осигурява разсрочените плащания съвместно с ОББ - лизинг, Райфайзенлизинг, HVB - лизинг, очакват се споразумения с Алианц - България и Файненшъл консулт.

10 % от стойността на возилото трябва да притежава кандидатът за лизинг, най-дългият му срок е 5 години, а одобрението става за няколко дни, поясни Илиев. При поръчка на автомобил доставката се извършва в рамките на 3 месеца.

34 бавареца са продадени през 2004 г. в Плевен, което е добър показател за търговията с този клас луксозни возила. Според Илиев до преди няколко години българите предпочитали коли на старо с марка BMV, но после нараснало търсенето на нови заради гаранциите и преференциалните цени за България. Така в нашата страна баварците са по-евтини отколкото в Германия и Австрия.

Автомобилната фирма дава 2 години гаранция за возилата си. Тя осигурява обслужването им - сервиз и ремонти по всички възли на колите без ограничителното условие за пробег.


Вървят коли до 3 бона

 

Прекупвачи въртят номера на редовните автокъщи

 

Еми СТАЛЕВА

Плевенската автокъща "M/J AUTO" предлага на пазара вносни коли от Германия, Австрия, Швейцария и Италия. Цените на возилата варират от 3 500 до 7 000 лв., но съществени сделки няма. Такава констатация направи собственикът на автокъщата Бисер Иванов.

Според него причините за кризата са в отсъствието на ресурс у хората, в малките кредити, които се отпускат. Като резултат българинът търси коли на цени от 2 500 до 3 000 лв. Вносните возила са продаваеми, ако нивата не надхвърлят 3 500 лв., но с митата и транспорта на търговците те излизат около 2 700 лв., а с остатъка е невъзможно да се купи сносна кола от Европа, обясни Бисер Иванов.

Плевенският автопазар не е регламентиран, мястото му не е подходящо и удобно за търговия, смята собственикът на автокъщата. За возило се плащало по 2 лв., но този разход не е оправдан, смята Иванов. Би трябвало автопазарът да е обособен отделно от другата търговия, както е в Европа. Не може продажбата на битова техника, хранителни продукти и какво ли още не да съжителства с търговията на коли. Не е хигиенично, снижава се авторитетът на този вид бизнес.

Много рядко се явяват стабилни купувачи, които идват с пари и купуват. Ние предлагаме по-евтин клас коли, достъпни за обикновените хора, поясни собственикът на автокъщата. Той информира, че автомобил над 5 000 лв. не се е продавал от преди Нова година.

Основен проблем за редовните търговци на коли е нелоялната конкуренция от страна на прекупвачи, които само подменят номерата, излъскват возилото и го предлагат на по-ниски цени. Въпрос на месеци е такива елементи да бъдат отстранени от пазара, прогнозира Бисер Иванов.

От 300 до 500 лв. печелят от всяка продадена кола в автокъщата, на седмица те пласират по 4 - 5 возила, показват данните.


Поляците вдигат цените на вноса от Германия

 

Поля ТОМОВА

Поляците вдигат цените на евтините коли от Германия, съобщиха търговци от Дрезден. След премахването на митото за внос от Германия за Полша масово се купуват автомобили, които поляците след това препродават.

Ако преди “Опел астра” е струвал на старо 400 евро, сега е над 700. "Фолксваген" тройка се е търгувал за 1 000 евро, днес не може да се купи за по-малко от 1 800. Цената на "Форд ескорт" от 300 - 400 евро е стигнала до 800.

В Дрезден се наблюдава и тенденция за фалит на автокъщите за употребявани автомобили, твърдят търговци. Поляците предпочитат преговори директно с продавача и след като вдигнат цените, част от по-едрите търговци на коли втора ръка са на загуба. Поляците търгуват обикновено чрез Интернет.

Според запознати високите цени на автомобилите втора ръка ще се задържат още близо година. Това обаче не засяга скъпите и нови коли. За тях има купувачи, включително и от България, заявиха търговци.


Лизинг за кола се урежда по-лесно, в банките е по-сигурно

 

Еми ЖЕЛЯЗКОВА

Банки и лизингови къщи се надпреварват да кредитират покупката на автомобили. Най-атрактивни заеми за желаещите да се снабдят с возило отпускат Пощенска банка, SG Експресбанк, Хебросбанк и Евробанк.

Изгодни петгодишни кредити за покупка на автомобили отпуска Пощенска банка. С тях клиентът може да финансира 70 % от покупката на стара кола и до 90 % от цената на нова. Горепосочените кредитни институции финансират сделките с използвани МПС-та, чиято възраст е до 3 години.

Лизинговите компании са основен конкурент на банките в отпускането на заеми за покупка на автомобили. Според статистически данни около 70 % от лизинговия пазар е зает от бизнеса с коли. С такъв вид дейност се занимават както вносителите на нови автомобили, така и тези, които търгуват с возила на старо.

Клиентите за покупка на автомобили могат да ползват услугите на няколко утвърдени вече лизингови компании.

"Хеброс лизинг" е дъщерна фирма на банка "Хеброс" и финансира покупката на леки и товарни автомобили. За камиони и автобуси заемите са от 10 000 лв. до 200 000 лв., а срокът на погасяване е 48 месеца. Първоначалната вноска е в размер на 30 % от цената на колата.

За нови и употребявани леки автомобили лизингът варира в границите на 5 000 и 100 000 лв., а встъпителната сума се движи между 10 и 50 % от общата им стойност. Годишното оскъпяване е от 4,70 до 7,30 % в зависимост от размера на първоначалната вноска.

"Ейч Ви Би Лизинг" финансира физически лица, фирми, цели автопаркове, като предлага заеми за почти всички марки автомобили. Компанията проявява гъвкавост при определяне размера на лизинговите вноски, в зависимост от нуждите и възможностите на клиентите. От кандидатите за закупуване на возило се изисква да обезпечат задължението си, като приемат гаранция от трето лице, особен залог на имущество, запис на заповед и др. възможни гаранции. Срокът на финансовия лизинг за нови автомобили е от 1 до 5 години, като минималната авансова вноска е в размер на 10 % от стойността на автомобила.

"УниКредит Лизинг" е еднолична собственост на Булбанк и предлага максимален срок на финансовия лизинг до 60 месеца за нови коли, а за стари и тежкотоварни автомобили - до 48 месеца. Минималната встъпителна вноска е 10 % при покупка на ново возило, а за стара кола, но не повече от 8-годишна, тя е в размер на 20 %. Изискването на лизинговото дружество към доставчика е да бъде официален вносител на автомобили или автодилър, като минималната стойност на возилото не може да е под 5 000 евро. Клиентът трябва да подпише запис на заповед в полза на "УниКредит Лизинг" и да даде съгласие за незабавно инкасо от сметките му в банката.

Клиентите за закупуване на автомобил много често се колебаят какво финансиране да изберат - банково или чрез лизингови къщи?

Ако се вземе кола на лизинг, собствеността върху нея се придобива едва след като возилото бъде изплатено изцяло. Ако междувременно клиентът изпадне в неплатежоспособност, лизинговата компания му отнема автомобила, като не му връща парите.

При банковия кредит купувачът може да продаде колата, ако не е в състояние да върне заема, а с получените пари да го погаси. Остатъкът от сумата отива в джоба на клиента.

Все пак процедурите по лизинговото финансиране в автосделките са по-бързи и облекчени от тези при банковото кредитиране.


 БИЗНЕС


Банките наддават за клиенти

 

Промоциите и облекчените условия по кредити и депозити идват с пролетта

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Надпреварата между банките в предлагането на все по-изгодни кредити за клиентите, както и за привличане на повече и по-големи депозити, достигна своя максимум през изминалата вече 2004 г. И тъй като в България обикновените люде залагат преди всичко на кредитната експанзия, а спестителите оредяват, то се стигна до рестриктивни мерки от страна на ЕС по отношение на отпускането на заеми.

Този факт обаче не изплаши видни представители на финансовата ни система, които си позволиха лукса да удължат кредитния рай поне до средата на 2005 г. Най-атрактивни, промоционални условия се предлагат в областта на потребителското и ипотечно кредитиране.

От Банка ДСК обявиха, че предлагат най-богатото разнообразие от потребителски кредити в страната. Клиентите могат да ползват заеми оттам за текущи нужди, за образование, за покупка на стоки въз основа на договор между банката и фирма - производител или търговец. От услугите на финансовата институция могат да се възползват и абитуриентите за да теглят пари в периода от април до юни.

Офертата на Банка ДСК е изгодна, защото в нея е поставено изискване за най-малък остатъчен доход (в сравнение с другите банки) или само 60 лв. на член от семейството. Клиентите могат сами да изберат обезпечението по кредита, изправени пред няколко възможности.

Ако теглят заем в размер до 10 000 лв. или 5 000 евро, може и в щатски долари, те трябва да си намерят поръчители. За кредит до 15 000 евро се изисква залог върху влог, а за такъв в лева обезпечението може да бъде депозит в Банка ДСК. Ипотека върху недвижим имот пък гарантира заем до 30 000 лв. или 15 000 евро.

Кредит без доказване на дохода клиентът може да получи, ако той притежава депозит в банката, който се простира до 80 % от размера на влога или при наличие на ипотека върху недвижим имот до 100 000 лв.

Издължаването на потребителските кредити в лева се извършва на равни месечни погасителни вноски. При кредити за текущо потребление във валута плащането става чрез погасителни вноски по лихва и главница, дължими месечно на падежната дата, определена в договора за заем и във валутата на заема.

Максималните срокове за издължаване зависят от размера на кредита. Заеми до 500 лв. се погасяват до 24 месеца, а до 1 000 лв. - до 36 месеца. Срокът за кредит до 3 000 лв. е до 48 месеца, а такъв в границите на 7 000 лв. се издължава до 60 месеца. За суми над 7 000 лв. се предвижда време до 84 месеца.

До 30 април тази година Банка ДСК предлага промоционални условия за отпускане на жилищни кредити. Лихвата по такъв заем в лева и евро е 6,5 % за първата година на погасяване. Кредитът може да достигне до 100 % от цената на сделката. Предвиден е гратисен период от 1 до 3 години за издължаване на главницата по заема. Ако искате да имате нов дом, то трябва да знаете, че максималният размер на кредита може да достигне 80 % от пазарната му стойност, а срокът е до 20 години.

Още 5 години отгоре прибавя Булбанк при отпускане на ипотечни заеми. Там при фиксиран лихвен процент от 6,67 % за първата година от погасяването можете за се сдобиете с жилище. Булбанк дава до18 месеца гратисен период на плащане на кредита, а максималният му размер може да бъде 90 % от цената на имота, но не повече от 80 % от пазарната му стойност. Финансовата институция като бонус осигурява допълнително сума до 5000 лв.

Райфайзенбанк също предлага кредити за срок до 25 години, които обаче покриват до 60 % от стойността на имота. Лихвеният процент за първата година на погасяване на заема е 6,5 % само за суми в евро. За остатъка от срока на кредита лихвата е 8,5 %. Максималният размер на заема покрива 75 % от пазарната стойност на имота. Различни предметни награди, раздавани след теглене на томбола, е допълнителното предимство, осигурено от Райфайзенбанк.

ОББ също се включи в наддаването за атрактивни ипотечни кредити. При срок за погасяване от 20 години се предвижда лихвен процент от 6,5 % за първата година, а за остатъка от срока на заема неговият размер е 10,25 %. Максималният размер на кредита възлиза на 80 % от пазарната стойност на имота.

Ейч Ви Би Банк Биохим предлага много добри условия за ипотечно кредитиране срещу 200 % обезпечение, без да се интересува за каква цел е предназначен заема - за покупка или за строеж. Лихвеният процент е 6 % в евро, фиксиран за 1 година, а за 5 или 10 години се предвиждат също строго определени лихвени равнища. В периода, докато тече договорът с клиента, при настъпване на промяна в състоянието на платеца той може да получи пари от банката срещу подписване на анекс.

Ейч Ви Би Банк Биохим отпуска потребителски кредити срещу поръчители. За суми до 7 000 лв. при базов лихвен процент са необходими двама поръчители. За кредити със срок до 3 години банката поставя надбавка от 4 пункта, а за заеми над този срок - 4,5 пункта.

Новост на банковия пазар е пакетната програма "Професионалист оптимум", разработена от специалисти във финансовата институция. Тя е предназначена за физически лица, заети със стопанска дейност, както и такива със свободни професии. Банковите продукти и услуги, включени в програмата, са специално подбрани за нуждите на еднолични търговци, лекари, стоматолози, фармацевти, адвокати, счетоводители, архитекти, артисти, журналисти, занаятчии, земеделски производители и др.

По-добра цена на банковите услуги ще получат лицата, които ползват пакетната програма. За тях са предвидени специални условия при потребителски кредити и овърдрафт по разплащателна сметка. Клиентите на новия банков продукт ще получат безплатно месечно обслужване на социалните осигуровки и данъците. Цената на пакета е 7 лв. месечно, без първоначална такса и без такса за ползването му през месеца, когато е закупен.

Освен в раздаването на кредити банките са предвидили "уловки" и за привличане на депозити. Макар че спестителите с течение на времето намаляват, то българинът все пак внимателно избира финансовата институция, на която да повери отделените си пари.

Банка ДСК притежава специална програма за привличане на дългосрочни депозити от своите клиенти, като за суми над 20 хил. лв, вложени за повече от 5 години, се изплаща лихва по 7,25 % годишно.

ОББ пък по спестявания за срок над 3 години предоставя лихва от 6 %. Когато клиентът сключи договор за депозит "Премия" за повече от 1 година, олихвяването е 7 %.

Друг продукт, разработен от Ейч Ви Би Банк Биохим пък осигурява лихва по депозита до 7,6 %. Първа инвестиционна банка дава 9 % по своя продукт "Рекорд".

Евробанк също активно се включи в надпреварата за привличане на паричен ресурс от спестители. Тя предлага 28 % лихвен процент за 3 години или малко повече от 9 % годишно. По друг вид депозит пък за втората и третата година се плаща лихва по 8,5 %.

Централна кооперативна банка дава до 9 % лихва в левове. Освен това клиентът получава допълнителна възможност да увеличи доходите от вложението си, като ежемесечно внася получените лихви в специална картова сметка в банката. Оттам той може да тегли пари за текущи нужди по всяко време или да ги спестява при лихва от 3,5 % годишно.


ПРОГНОЗИ

 

Курсът на долара - без сътресения

 

Любомир СЯРОВ, контрольор клиентски операции в Булбанк

В края на миналата седмица доларът поскъпна с повече от 1 цент спрямо еврото, въпреки по-лошите от очакванията данни за заетостта в САЩ за декември. В началото на деня, в резултат на данните за нарастващи цени на недвижими имоти в някои европейски страни за декември, които предизвикаха разпродажба на долари спрямо стерлинги, зелената валута изгуби част от позициите си и спрямо еврото (1.350-1.351 USD/EUR). Тези нива се оказаха подходящи за покупки на долари от страна на някои големи американски инвестиционни посредници, като това заедно с разпродажбата на евра спрямо йената върна търговията до ниво около 1.3175. Най-важните икономически данни за заетостта в САЩ за края на миналата година - ръст доста по-малък от очаквания, заедно със спада в заетостта в сферата на продажбите на дребно обусловиха значителна нестабилност на финансовите пазари. Все пак резултатите до голяма степен не бяха “много голяма” изненада за валутните играчи, предвид спада в компонентите на заетостта в редица индикатори, като ISM индексите в сферата на услугите и промишлеността и Чикагския PMI. Поради това еврото поскъпна за кратко едва до ниво около 1.3240 USD/EUR/. По-късно, след изказването на американския финансов министър Джон Сноу по CNBC, доларът поскъпна рязко с повече от 2 цента спрямо еврото. В изказването си Сноу на няколко пъти подчерта, че САЩ са за силен долар (!!!) и това е в национален интерес за Америка. Той каза, че „мощта на долара” ще бъде поддържана, като за целта ще се търсят средства, като намаляване на бюджетния дефицит. Въпреки, че Сноу винаги се е изказвал за силен долар, сега той за пръв път изтъкна какви точно действия ще бъдат предприети, а именно съвместни решения между конгреса и правителството за намаляване на бюджетния дефицит и дефицита по текущата сметка.

В същото време анализаторите коригираха прогнозите си за германската икономика в посока нагоре заради неочаквано увеличилия се износ. Твърде вероятно е това да доведе до разкриване на много нови работни места и повишаване на потреблението.

Данните говорят, че ако не се случи нещо неочаквано, зелената валута ще се движи отново в познатите от предишните две - три седмици граници - 1.5900 - 1.6300 лв. за долар. Тенденцията обаче е по-скоро за плавно понижаване, отколкото за повишаване на курса.

У нас чисто технически пазарът на валута в началото на седмицата беше много нервен и нестабилен, с чести и резки промени в рамките на 1.4820 – 1.4860 BGN/USD, което показваше сравнително ниски нива на сключените сделки, нестабилно търсене и сделки по- малко от обичайното ниво.


Саморазправа

 

Асансьорен техник изнудва абонати в ж. к. "Дружба"

 

Павлин Пелов повредил нарочно поддържана от него кабина

 

Дарина БОГДАНОВА

Повече от месец жителите на вх. Д от бл. 333 в ж. к. "Дружба" опъват стълбите пеша. Причината - отказали на асансьорния техник Павлин Цветков Пелов да плащат увеличената месечна такса и той решил да ги накаже, като повреди асансьора им.

Така живеещите по върховете на 8-етажния блок били принудени да си носят дървата, торбите и всичко останало на ръце.

Шефът на фирма ЕТ "Трансвертикал" решава да раздава правосъдие, след като абонатите му отказали да плащат увеличената от 20 на 32 лв. след Нова година месечна такса за поддръжка на асансьора. За да си отмъсти, той минал през покрива, счупил прозореца и спрял асансьора, разказват потърпевшите. След което заявил, че ще го пусне, ако му платят.

Абонатите на входа се обръщат за помощ към представител на държавното сдружение на асансьорните техници в Плевен с офис в бл. 34 в ж. к. "Сторгозия". След проверка на негов представител се оказва, че асансьорът изобщо не е поддържан и не му е наливано масло. Пелов отказва и да върне ревизионната книга, в която техници от Държавната агенция за технически надзор записват резултатите от задължителните прегледи на две години. Алармирана за отказа на Пелов, службата го принуждава да върне книгата.

След като проучили ситуацията в квартала, изнудваните абонати на Пелов научили, че асансьорните техници са си разпределили блоковете, които обслужват, и държат монопол. Затова след конфликта им с Пелов той заплашил колегите си, че ще се разправя с тях, ако са наемат с поддръжката на спрения от него асансьор.

За да се спасят от отмъстителните постъпки на Пелов, жителите на входа сменят патрона на входа. Това обаче не попречило на амбицирания техник отново да проникне в жилищната сграда и пак да повреди асансьора. Известен с неуравновесения си характер, Пелов всява страх и сред другите си абонати в квартала. От незаконните му действия страдат не само обитателите на входа, но и новият асансьорен техник, който е принуден всеки път да отстранява повредата.

Преди по-малко от месец се състоя общо събрание на асансьорните техници в града, на което бяха уеднаквени таксите за абонатите. Решено е да се плаща по 4 лв. на врата (етаж), информираха от Асансьорни сервизи в Плевен. Въпреки утвърдените суми обаче разни фирми за техническа поддръжка с двама-трима техници налагат по-високи тарифи на абонатите си под различен предтекст или без да дават обяснение.


 АГРОАКЦЕНТИ


Злоупотреба със служебно положение

 

Кметът на Къшин реже частни гори за пари

 

Тодор Колев си заработил 5 бона за няколко месеца

 

Рая ГЕНАДИЕВА

Кметът на плевенското село Къшин Тодор Колев използва служебното си положение, за да извършва услуги срещу заплащане като частно лице, алармираха жители на селото. Възползвайки се от длъжността, която заема, и от невъзможността на хората сами да организират сечта в собствените си гори, заедно с брат си - Иван Колев, той реже в съответния частен масив срещу 5 лв. на кубик, установи разследване на "BG Север". От услугата са се възползвали десетки жители на селото. Част от тях, с които разговаря репортер на вестника, пожелаха да останат анонимни.

Съмненията и подозренията, че става нещо нередно, се появили преди близо година. От няколко месеца обаче къшинчани виждали как непрекъснато се карат дърва, като в дейността активно били включени и работниците, ангажирани по програмата "От социални помощи към осигуряване на заетост". Вместо да осъществяват стандартните си задължения като почистване на селото или на гробищния парк, срещу допълнителна заработка от 2 - 3 лв. (освен заплатата) те товарели дърва от бранището и ги карали по домовете. Репортерска проверка обаче установи, че услугата не е инициирана от кметството. За сечта в бранището собствениците плащали лично на кмета, парите му давали на ръка, без съответно да получат какъвто й да е документ. Ако някой случайно не можел да задели необходимата сума, си плащал в дърва.

Георги Печев е бивш военен. Живее в с. Къшин. Той бе единственият, който се реши да говори открито, въпреки че е заплашен от Тодор Колев с думите: "Ако говориш много, ще те изселя". Печев твърди, че освен че се е възползвал от услугите на кмета да му изреже гората, той е установил, че в бранището му е влизано и сечено без негово знание и съгласие.

Георги Печев започва работа по програмата за временна заетост през 2003 г. Разказва как в началото той и другите двама души вършели това, което трябвало да правят по принцип - почиствали селото, охранявали лозята, бостаните и т. н. На 10 септември м. г. Печев бил накаран да отиде да помогне на човека, назначен по програмата за опазване на реколтата. Това била и причината бившият военен да не се включи активно в групичката, която Тодор Колев организира да помага при рязането и транспортирането на трупите. Само няколко пъти Георги е участвал в товаренето на дърва в гората - по думите му съвсем доброволно и безкористно. Преди месеци бил "помолен" от кмета да разкара отсечените дърва по къщите на хората, като му връчил листче, на което били написани имената им.

Георги разказва как лично се е възползвал от услугите на Тодор Колев: "Той дойде при мен и ме попита дали искам да ми изреже дървата. Аз се съгласих, защото всъщност за мен няма значение кой ще извърши процедурата, а и се познавахме. Въобще не съм се замислял това законно ли е или не. Нито пък съм си давал сметка, че ще си сложи парите в джоба. Той по принцип ходи с брат си и с горския - Стефан Цуйков. Карат с една газка. Първо дойде лесовъдът да измери гората. Става въпрос за 11,6 дка, които са на моя прадядо, а аз се падам пряк наследник. Не бях там при меренето, а после той ми каза, че се падат по 11 кубика на декар. Възразих, че това е много малко, но лесовъдът ми обясни, че гората е рядка. Съгласих се, както и да е. Общо ми се падна да платя по 14,60 лв. на декар, като 5 лв. са само за рязането. Кметът ми каза, че ако нямам пари, мога да платя с дърва. Парите му връчих лично, на ръка. Не ми даде бележка, та той работи като частно лице!".

При поредната си обиколка в бранището Георги обаче установява, че част от гората му е изрязана без негово съгласие. Това било точно в края, граничещ с горските масиви на кръстницата на Тодор Колев Илийка. За нея в селото говорят, че продава дървата, които кметът е орязал "допълнително" или които е заделил срещу извършена от него услуга. След като Георги Печев отишъл да потърси сметка за изсечената си гора, кметът му се заканил, че ще го изсели, щом като говори толкова много. Като резултат Колев не подновява договора на Печев по програмата за временна заетост.

Най-малко 1 000 кубика са изсечени в близките месеци от кмета и неговия брат, твърдят къшинчани. Елементарните сметки показват, че освен заплатата си, която Тодор Колев получава като длъжностно лице, за да решава проблемите на селото, за кратък период от време той си е заработил допълнително скромната сума от 5 000 лв. Репортерска проверка установи, че дворът на Колев е пълен с дърва, които са скрити от хорските погледи зад висока ограда. Според жителите на Къшин - издигната наскоро точно с тази цел. Впечатление правят и над 50-те куб. м дърва, натрупани пред дома на тъста на Колев. По думите на кмета те са изрязани от неговите си масиви.

Тодор Колев каза за "BG Север", че всички обвинения срещу него са несериозни. Кметът на Къшин обясни, че с дърводобив се занимава брат му, който има фирма, но не режел за пари. Срещу част от дървата Иван Колев извършвал услуги на близки и роднини, като това не била основната му дейност. По принцип бил работник в предприятие. Селският управник отрече и факта, че социалните работници са се занимавали с нещо друго, освен със стандартните си задължения. Той заяви, че ако са видени в гората, то това е било през почивните дни, когато няма контрол над тях. Кметът на Къшин подчерта по телефона пред репортер на вестника, че ако бъдат изнесени факти, които не могат да се докажат, със случая ще се занимае съда.


В няколко реда

 

* С ДВА МЕСЕЦА - до 30 август 2005 г., се удължава прилагането на жива ваксина на всички отглеждани свине в радиус от 5 км около промишлени зони и свинекомплекси. Държавната профилактична програма за ваксинация на свинете е изготвена във връзка с ангажиментите на България пред ЕС, като първоначално в нея бе заложенo в продължение на 6 месеца свинете да бъдат ваксинирани с жива ваксина и 6 месеца да се извършва маркерна ваксинация.

С настоящото решение се променя изпълнението на програмата, като ваксинацията с жива ваксина ще бъде прилагана в продължение на 8 месеца, а останалите четири месеца всички новородени свине, неполучили жива ваксина, ще бъдат ваксинирани с маркерна ваксина с цел да се изравни имунният статус на животните и да се ваксинира цялото поголовие свине.

* РЕФОРМАТА В СИСТЕМАТА на кадастъра и имотния регистър трябва да приключи до 2015 година, съобщават от Агенцията по кадастъра. Дотогава в агенцията трябва да бъдат обединени всички данни, които се съхраняват в Министерство на земеделието, техническите служби към общините, експлоатационните дружества, чиято дейност е свързана с ВиК, електрификация, газификация, както и данните в Агенцията по кадастър. Ще бъде изградена информационна система за кадастъра и имотния регистър, която ще съдържа пълни и точни данни за границите и местоположението на имотите, основните им количествени и качествени характеристики, юридическите права и ограниченията върху имотите. Когато информационната система започне да функционира, всеки ще може да получава от едно гише необходимата му информация за даден имот.


Агроконсултант

 

Изберете подходяща порода в овцефермата

 

Плевенската черноглава дава средно над 200 литра годишно

 

Ралица ПЕТРОВА

За да се получи повече мляко в овцефермата, е необходимо да се спазят няколко основни правила, съветват специалистите. На първо място стои изборът на подходяща млечна порода. Черноглавата плевенска овца дава средно 198 - 212 литра на година, Старозагорската - 182 - 205 л, средната млечност на Източнофризийската е 310 - 336 л. След раждане е хубаво да се даде на майките топла вода за пиене, а още по добре - “боза” от трици. Животните трябва да се хранят с балансирани дажби, съставени от висококачествени груби, сочни и концентрирани фуражи, като преминаването от един вид фураж към друг трябва да става постепенно. Друг фактор, който влияе позитивно върху млечността на овцете, е отстраняването на стресовите ситуации. Необходимо е стриктно да се спазва дневният режим, който включва определен час и последователност на залагане на фуража, място на залагане, време на доене и поене. Животните не трябва да се безпокоят. Случната кампания трябва да се организира така, че агнилната да приключи не по-късно от март. Специалистите припомнят, че така разходите за литър мляко ще са по-малко, тъй като ще се използва пашата.

Доенето трябва да започне след приключване на коластрения период с отнемане (издояване) на част от млякото. За да се предпазят животните от мастити е необходимо да се проверява млечната жлеза и да се доиздоява излишното мляко. Трябва стриктно да се спазва хигиената на млеконадоя, както и на помещенията, и на гледачите.

Кратността на доенето също влияе върху количеството надоено мляко - при трикратно доене се получава с 15% повече мляко в сравнение с двукратното. Важен момент е осигуряването на равни интервали от време между доенетата. За разплод е добре да оставяте агнета близнаци, защото това е гаранция, че като майки те също ще близнят, а по правило те дават повече мляко, с по-високо съдържание на мастни вещества в сравнение с майките с един приплод.

Възрастта също оказва влияние върху млечната продуктивност - до 3-то - 4-то агнене тя нараства, след това постепенно намалява, затова трябва да се поддържа добра възрастова структура на стадата, като се бракуват възрастните животни. Агнетата, определени за разплод, е добре да се отбият на 90 -100-дневна възраст, като продължават да се хранят със същите фуражи, с които са хранени преди отбиване, но вече без ограничение.


Експертът Красимир Станев:

 

Европейският пазар на мляко изисква окрупняване на фермите

 

Трябва да се разделим със 100-годишната технология за отглеждане на крави

 

Интервю на Малин РЕШОВСКИ (БТА)

В Плевен се състоя дискусия с фермери млекопроизводители от Централна Северна България, организирана от службата за съвети в земеделието на тема “Нови технологии в говедовъдството”. Тя бе ръководена от експерта Красимир Станев. Девет години той е бил преподавател в Тракийския университет, сега е управител на фирма, подпомагаща фермерите.

- Г-н Станев, кое според вас най-много отдалечава качеството на млякото, произведено в малките български ферми, от това в Европа.

- В европейски мащаб се намалява обсеменяването на млякото от микроорганизми. От миналата година са приети правила, които допускат наличието до 110 хиляди микроорганизми в милилитър, докато в България в момента се допускат над 360 хиляди. За да се достигне такова минимално количество на микроорганизмите, каквото се изисква от Евросъюза, означава, че трябва да получим чисто и качествено мляко с прилагане на нови технологии в говедовъдството. Говедовъдите трябва да разберат, че ще се върви в тази посока, не може да се остане на нивото на хранене и отглеждане на животните от преди сто години. За съжаление в момента 70 - 80 процента от млякото се получава точно по този начин. Около 75 - 80 процента от кравите в България са в дребните стопанства. Но със стопанства, където има по 3 до 5, дори до 10 животни, не може да се приложат нови технологии на отглеждане и оттук - да се намали наличието на микроорганизими в млякото. Не може да се приложи новият начин на доене, с който да се намали достъпът на околната среда, да се въведат машини за получаване на чисто мляко.

- Но това вероятно изисква големи инвестиции от фермерите?

- Приоритетно за тази година по САПАРД ще бъде млечното животновъдство. Очаква се да бъдат усвоени около 25 милиона евро. Отделно ДФ “Земеделие” със своята инвестиционна програма ще може да отпуска още 100 хиляди лева на фермер.

- Колко пари ще са нужни на един дребен наш фермер, за да се преустрои според изискванията на ЕС?

- Зависи от броя на животните, които има. В Германия оптималната ферма преди 10 - 15 години беше с 20 - 25 животни, сега е с 45 - 50. Това е оптималното, за да се механизират процесите, да се намали броят на работната ръка, която в България в момента е много неконкурентна и с много ниска квалификация. Това всъщност трябва да бъде целта - да се отиде на семейни ферми с 50 до 100 животни, да имат висок технологичен потенциал.

- Има ли нагласа у родните фермери да се обединяват и да си окрупняват фермите?

- За съжаление не. А тенденцията трябва да бъде обратната. Затова се създават у нас и Млечният борд, и Асоциацията на млекопроизводителите. Нашите фермери трябва да разберат, че ако те не се обединят в неправителствени сдружения, няма да получават достъп до парите от фондовете на ЕС. Много малко от тях през този двегодишен период, който ни остава до влизането в ЕС, ще могат да се преустроят, за да получат в последствие лиценз, че добиват качествено мляко. Много малко ферми, фирми и личности ще бъдат лицензирани. Ако не се обединят, много от тях ще отпаднат, ще фалират. А преустойството им трябваше да започне още с влизането на програма САПАРД у нас, но то се бави.

- Ако не успеят да се преустроят млекопроизводителите, какво ги чака след 2007-ма?

- Ще се получи както в зърнопроизводството. Огромните пари ще отидат там, където са големите фирми, а фермерите, които са с под 30 животни, ще останат необезпечени, може и да фалират. На тези, които не фалират до 2007-а, ще им се даде гратисен период от ЕС, но лицензираните ще бъдат на друго ниво и ще ги конкурират жестоко.

- А държавата трябва ли да направи нещо, за да стимулира процесите на окрупняване на ферми и сдружаване на фермери, за въвеждане на новите технологии на хранене на животните и добив на мляко?

- За съжаление вече 15 години никое правителство и държавата като цяло нямат план за развитието на животновъдството в България. Все още се осланяме на субсидиращи квоти, а не можем да си изпълним по различни причини ангажиментите за износ в ЕС. Това хаотично развитие на говедовъдството доведе до неговия упадък, а това е отрасъл, който най-трудно се създава. През последните 15 години намалението на животните е почти три пъти, и най-лошото е, че останалите животни са в много дребни фермери, които присъединитените фондове и субсидиращи програми на ЕС не могат да финансират.


 СПОРТ


 

Депутатът Румен Петков контузен в баскетболен мач

 

Заместникът на Станишев участва в спортен празник срещу дрогата

 

Страницата подготви Любомир ПЕТКОВ

Народният представител и зам.-председател на висшия съвет на БСП Румен Петков облече спортен екип в баскетболен турнир в Плевен. Състезанието между ученически и студентски отбори от града в първия ден на пролетта - 22 март, бе по инициатива на Българска социалистическа младеж и протече под наслов "Спорт срещу дрога".

Румен Петков се включи в тима на математическата гимназия "Гео Милев", където е завършил средното си образование. Въпреки годините си депутатът не отстъпваше по борбеност на тренираните младежи под двата коша и демонстрира технични изпълнения и перфектни пасове, без да се лакоми на всяка цена той да стреля. При един въздушен сблъсък със спортния репортер на "BG Север" Любомир Петков, който игра за отбора на Педагогическия колеж, заместникът на Станишев бе съборен на земята и контузи глезена си. Въпреки болката народният представител стисна зъби и игра накуцвайки още десетина минути, но в крайна сметка бе принуден да напусне терена с подут глезен.

Държавата трябва да поеме ангажимент към развитието на масовия спорт, заяви при откриването на празника Румен Петков.

В спортната надпревара, в която победата не беше най-важна, отборът на Математическата гимназия победи студентите от Педагогическия колеж в баскетболния мач, а учениците от СОУ "Христо Смирненски" надиграха след изпълнение на дузпи връстниците си от СОУ "Анастасия Димитрова" във футболната среща. Възпитаниците на Професионалната гимназия по дървообработване надиграха във втория баскетболен мач отбора на СОУ "Христо Смирненски".

За доброто настроение на състезатели и публика в залата на Медицинския университет в Плевен се погрижиха състезатели по акробатика и художествена гимнастика от спортното училище "Георги Бенковски". Румен Петков подари на участниците фланелки с логото на спортния празник и футболни, баскетболни и волейболни топки. Публиката също си тръгна със сувенирни награди.


Футбол

 

Белите орли в дерби срещу Гигант (Белене)

 

Белите орли ще търсят пета поредна победа в неделя срещу комшиите от Гигант (Белене). Орлите направиха сериозна крачка към повторно влизане в професионалния футбол след категорична домакинска победа над юношеската формация на Ботев 21. Плевенчани нямат загубена точка от началото на пролетния дял в Северозападна В група. Победата срещу врачани дойде след пореден хеттрик на голмайстора на орлите Станимир Георгиев и гол от дузпа на Урумов. Домакините имаха явно превъзходство през цялото време. Тимът от Враца, съставен предимно от юноши, остави приятни впечатления пред малобройната публика, но не му стигнаха сили за истинско противодействие. След серия от пропуски в 34 мин. Станимир Георгиев довкара избитата от вратаря на гостите топка, а в последната минута на първото полувреме след пас в коридор направи резултата 2:0. В началото на втората част орлите пак натиснаха гостите в собствената им половина, което доведе до нови два гола. Първо Георгиев допълни голмайсторската си сметка, а след него Урумов вкара отсъдената дузпа за домакините. Врачани имаха само едно чисто голово положение през второто полувреме, но резервата Георгиев не успя да преодолее вратаря на домакините Иван Георгиев.


Реферът Антон Генов отне лидерството на Спартак (Пл)

 

В скандален двубой Вихрен (Сандански) нанесе като домакин трета загуба в първенството на плевенския Спартак. Футболистите на Вихрен спечелиха с 3:1 след два гола от дузпи на Ододжи. Преди в двубоя да се намеси като главно действащо лице топреферът Антон Генов, резултатът беше равен - 1:1. Първият гол отбеляза Бачев след перфектно изпълнение на пряк свободен удар, но след попадението на домакините футболистите на Спартак успяха да реагират и върнаха равенството с гол на Тодоров, който използва разбъркване пред вратата на Вихрен и вкара отблизо. Веднага след като топката беше вкарана в игра от центъра нападател на Вихрен се сблъска с Йонко Пейков в наказателното поле на Спартак и главният съдия без колебание даде рамо на домакините, отсъждайки дузпа. Тъмнокожият Ододжи даде аванс на своите, а отборът на Спартак се събра пред резервната скамейка по нареждане на клубния президент Пламен Николов. Афектиран от съдийската аванта в полза на Вихрен, босът на Спартак беше на път да извади тима от мача, но в крайна сметка футболистите се върнаха на терена. През второто полувреме плевенчани не успяха да осъществят игрово преимущество, а домакините играеха предпазливо, бранейки крехкия си аванс. Точка на интригата сложи втората отсъдена дузпа за Вихрен, този път за игра с ръка на младия Пламен Николов. Ододжи оформи крайния резултат и така Вихрен се изравни по точки на върха със Спартак (Пл). Плевенчани имат още един тежък мач след паузата в първенството тази седмица.

На 2 април възпитаниците на Димитър Соколов ще посрещнат другия голям претендент за място в елита- благоевградския Пирин 1922. След загубата в Сандански и треньорът Димитър Соколов, и клубният шеф Пламен Николов изразиха своето разочарование от решенията на най-титулования български рефер Антон Генов. От клубното ръководство на Спартак смятат, че главният съдия е повлиял сериозно на изхода от дербито. Въпреки това Пламен Николов и Димитър Соколов признаха, че в този мач Спартак е играл далеч под възможностите си. От спортно-техническия щаб заявиха, че ще проведат индивидуални разговори с футболистите и в паузата на първенството ще опитат да повишат мотивацията на всички в състава.


Волейбол

 

Плевен посреща елита при жените

 

От вчера, 24 март, Плевен е домакин на третия поред финален турнир в първата четворка от волейболното първенство при жените. Местният Спартак 96 ще се опита да излезе от незавидната последна позиция след първите шест мача като гост в залите на Славия и Левски Сиконко. Възпитаничките на Виолета Антонова имат само една победа до този момент - срещу четвъртите от редовния сезон Жар компютърс Славия. В последния турнир миналата седмица плевенчанки записаха три загуби. Първата - срещу шампионките от ЦСКА, дойде в три гейма - 0:3 (25:23, 25:21 и 25:17). Столичанки успяха да измъкнат първия гейм при сериозна съпротива от страна на Спартак. Плевенските волейболистки не се отказаха да се борят и във втория гейм, но не успяха да обърнат хода на мача и отбелязаха 21 точки. Последният гейм беше спечелен безапелационно от "червените". Най-драматичния двубой на Спартак 96 беше срещу Славия. Гостенките от Плевен поведоха с 2 гейма след балансирана игра в нападение и добра блокада. Първият беше спечелен трудно на 25, а във втория плевенчанки направо разгромиха славистките, оставяйки ги да отбележат само 9 т. Последва необясним обрат в шестицата на Спартак 96 и постепенно тимът на Виолета Антонова съвсем се предаде, отстъпвайки с 22:25, 17:25 и 9:25. Очевидно недоволна от представянето на част от своите титулярни състезателки, треньорката Виолета Антонова пусна резервите в мача с Левски Сиконко. Последва логична загуба с 0:3 (18:25, 20:25 и 19:25). Плевенчанки ще търсят реванш и по-предно място в класирането при своето домакинство. Срещите започнаха вчера и ще завършат в събота в зала "Спартак".


Баскетбол

 

Момчетата на Цецо Антов срещат полицаите за купата

 

Днес, 25 март, възпитаниците на Цветан Антов излизат в столицата срещу тима на Георги Младенов Спартак Евроинс МВР в четвъртфинална среща за Купата на България. Двубоите от тази фаза са на разменено гостуване, като плевенчани ще бъдат домакини на срещата реванш в неделя в зала "Балканстрой". След последната загуба в първенството от Ямболгаз, Цветан Антов и неговите момчета са амбицирани да решат спора с Георги Младенов и компания още в първия мач. Баскетболните специалисти определят тази четвъртфинална двойка като най-непредвидимата, въпреки категоричната разлика в класирането на двата тима в първенството. Силните козове на треньора Георги Младенов ще бъдат гардовете Ивайло Равуцов и Дечо Коешинов. Двамата бяха привлечени в Спартак Евроинс МВР след тоталната чистка, която направи наставникът Георги Младенов. Той освободи шестима играчи заради слабите резултати на отбора. Един от тях - сърбинът с български паспорт Борис Анастасов, подсили плевенския Спартак. От своя страна Цветан Антов може да разчита на всички основни състезатели, а козът на плевенския треньор срещу бившия му съотборник в Плама Георги Младенов ще бъдат двамата участници в мача на звездите Хрисимир Димитров и Илия Станков. В другите мачове носителят на трофея през последните три години Лукойл Академик среща последния в елитната група А1 "Рилски спортист" (Самоков). Миналогодишният финалист ЦСКА се изправя срещу 5-ия във временното класиране Ямболгаз. Последната двойка е Черно море Интерком груп - Левски. Финалният турнир ще се проведе от 1 до 3 април в зала "ДЗУ" в Стара Загора. На полуфиналите там ще се срещнат победителите от мачовете Лукойл Академик - Рилски спортист и Черно море - Левски, както и победителите от мачовете ЦСКА - Ямболгаз и Спартак (Пл) - Спартак Евроинс МВР. Срещата за 3 - 4 място е на 2 април, а финалът за купата - на следващия ден.


Цветослав Острев повикан в националния до 20 години

 

Гардът на плевенския Спартак Цветослав Острев е включен в младежкия национален отбор, който ще играе тази година на европейско първенство. Селекционер на отбора е дългогодишният наставник на Ямболгаз Иван Чолаков. Младежките национали проведоха първи лагер сбор във Варна миналата седмица, като в националната гарнитура са още юношата на плевенската баскетболна школа Станислав Славейков, който сега е играч в мъжкия състав на Левски, както и синът на най-успелия плевенски треньор Дарин Великов - Асен. Той защитава цветовете на варненския Черно море Интерком груп.


Станков и Хриси Димитров сред най-добрите тройкаджии в мача на звездите

 

Двамата участници в баскетболното шоу на годината от плевенския Спартак Илия Станков и Хриси Димитров отстъпиха победата в турнира за тройки на капитана на националния отбор Тодор Стойков. Миналогодишният победител в конкурса Хриси Димитров си тръгна пръв от квалификациите, след като реализира само 5 от петнайсетте шута зад линията на трите точки. Станков беше на крачка от финала, след като беше точен при 10 от изстрелите си. Толкова вкара и гардът на шампионите от Лукойл Академик Ламонд Джоунс. Плеймейкърът на ЦСКА Людмил Радулов обаче вкара една тройка повече в предварителната серия и се класира на финала срещу Тошко Стойков. Най- добрият български баскетболист в момента обаче не даде шанс на съперника си от ЦСКА след 12 от 15. На полувремето на мача на звездите беше излъчен и най-добрият забивач. Журито оцени най- високо въздушният гард на ЦСКА Карлос Морбан, който въпреки скромните си 188 см показа атрактивни забивки. Двамата плевенски баскетболисти вкараха общо 17 точки в срещата, завършила с победа за тима на чужденците в българското първенство със 102:96. Станков вкара 9 точки за 11 мин. игра - всичките от зоната на трите точки, а Хриси Димитров добави още осем за 18 минути игра в мача.


Федерацията изтика Черно море пред плевенчани

 

Шефовете на българския баскетбол удариха едно рамо на варненския Черно море, присъждайки служебна загуба на ЦСКА при гостуването във Варна. Баскетболистите на Черно море си осигуриха третото място и след сензационна победа над абсолютния лидер в шампионата Лукойл Академик. В същото време Спартак (Плевен) се издъни отново в Ямбол и изостана зад Черно море в битката за третото място преди началото на плейофите. Спортно-техническата комисия на Българската федерация по баскетбол уважи контестацията, подадена от БК Черно море Интеркомгруп по повод срещата срещу БК ЦСКА в зала "Българска армия".

След разглеждане на контестацията и изслушване на представителите на ЦСКА, дежурния делегат на мача Стоян Шесташки и старши съдията Шай Щрикс комисията реши, че по време на срещата в определен момент, по време на игра, на терена е имало трима състезатели от ЦСКА с националност извън Европа, което представлява нарушение на чл. 4.7. от Наредбата за държавните първенства. Плевенският Спартак допълнително утежни положението си, като загуби със 71:81 от Ямболгаз в зала "Диана". Гостите по традиция изпуснаха двубоя в третата четвърт, като дотогава имаха преднина в резултата. Основните оръжия на Ямболгаз Димитър Хорозов (19) и Николай Балев (17) обаче се разиграха след полувремето, а стрелбата на Спартак от средно и далечно разстояние не вървеше. Плевенчани не бяха и особено ефективни в защита, след като Хрисимир Димитров и Петър Петров натежаха с нарушения още до почивката. Топреализаторът на първенството Илия Станков завърши мача с най-ниското си лично постижение в това първенство - само 10 точки. Основна причина за ниската резултатност на Станков беше специалното внимание в защита, което домакините отделиха на крилото на Спартак. В последната четвърт на мача и двата отбора се надпреварваха да грешат, но все пак съставът на Ямболгаз беше по-рационален в нападение и спечели за трети път в първенството срещу Спартак на собствен терен. Най-резултатен за плевенчани в Ямбол беше националът Хрисимир Димитров с 21 точки.


 ШАРЕНО


Група "Nattera"се цели в световния музикален пазар

 

Само за три години Ерол става виртуозен китарист, без да познава нотите

 

Даниела ДОЧЕВА

Невероятно звучи всичко около плевенската група "Nattera", която само преди дни се появи по телевизия "Веселина". Творческият център сред петимата музиканти е Ерол Михайлов - соул китара. Останалите са Пепо, Венци, Весо и Емо, които са се занимавали с музика преди това. Всеки път, когато Ерол започне да разказва как преди 3 години решил, че ще става китарист, втрещява слушателите си. Но точно така се получило. Купил си китара и без да познава нотите и без нито един урок успява да се превърне във виртуозен музикант. Картинката става още по-шокираща, когато към техническите му постижения се прибави и фактът, че Ерол композира песните на групата и пише текстовете им. На въпроса: "Как го правиш, като не познаваш ноти?", отговорът е: "Хващам китарата и се записвам на касетофон." Поезията тече в главата му на един дъх - пише върху салфетки или каквото друго има под ръка в момента. Провокиран от своя позната, създава текста и музиката на една от песните им за 10 минути!

Най-впечатляваща обаче не само според Ерол е музиката му - компилация от рок, метъл, класика, циганска, турска и българска народна музика. Определят ме като феномен, никой не може да повярва, че свиря от три години и правя такава музика, не крие Ерол.

Създал групата, след като негова позната му казала: "Когато Бог надари с талант някого, той трябва да го раздаде на хората." Текстовете му са ангажиращи - за дрогата, за Европейския съюз, който според автора няма да донесе нищо добро на България, за злоупотреби с властта, проституция, контрол над човешкото съзнание, финансов контрол.

За по-малко от година след създаването си бандата записа първия си албум със 17 парчета в студиото на Максим Горанов, който е голям техен почитател. Влезли в студиото и записали всички песни - "такова чудо в България няма." "Восъчно лале", "Маска човешка", "Страх в сърцата", "Нощна пеперуда", "Утопия" са част от парчетата в албума.

"Nattera" печели светкавична популярност. Без да са имали много концерти в Плевен, те имат многобройни фенове, които се събират на репетициите им и знаят песните им.

Техни демозаписи са впечатлили издателски къщи в Ирландия и Англия. От САЩ и Канада също имат покани да свирят. Първо искаме да пробием в България, твърдо е решил Ерол. След това проблеми със западния пазар е убеден, че няма да имат. Като съдят по определенията на известни български музиканти, никак няма да им е трудно. "Най-после да чуя по-добра група от "Ахат", вие правите уникална музика, вие сте най-добрите в България" и подобни са оценките за тях.

Само да издадат диска ни, започва да се върти по всички радиа и телевизии, оповести Ерол. А след това никой и нищо не може да ги спре...


Магистралка събужда мъжа в 70-годишен старец

 

Жозефина МУРГИНА

Странна случка изиграла обрат в живота на 70-годишния дядо Цеко от плевенско село. Неочаквана среща с жрица на любовта накарала стареца да разбере, че макар и на тия годинки, все още в жилите му бушува мъжка кръв. Всичко започнало, когато дядката решил да отиде на гости при внучката си в Плевен. Тъй като времето било топло и слънцето още не се било показало съвсем, дядо Цеко преценил, че е по-добре да повърви пеш. Хем ще се поразходи, хем свят ще види. Категорично отхвърлил неколкократните подюдюквания на бабата, че по-лесно и по-бързо ще пристигне, ако се качи на рейса.

Тръгнал дядо Цеко по шосето. Повървял така час - два, прибибитквали покрай него преминаващите коли, псували го изникващите из зад някой завой шофьори... Къде да им хрумне, че в началото на XXI век някой е решил да пренебрегне всякакви транспортни средства и просто да повърви. Времето минавало и дядо Цеко се поуморил. Рекъл си, че е крайно време да се придвижи до спирката в съседното село и оттам да хване рейса. Точно в този момент обаче в далечината пред него се появила млада жена - красива, леко мургава, приличаща на целуната от жаркото слънце на Изтока египетска принцеса. Полюшвала стройни бедра, мятала небрежно миниатюрна дамска чантичка и с нескрит финес разрошвала закачливо изрусените си букли. Дядо Цеко зяпнал. Той така се вторачил в приближаващата мадама, че изведнъж изпитал лек смут. Станало му топло, кръвчицата му се раздвижила, по ръцете и краката започнали да го бодат иглички. Старецът истински се стреснал, когато усетил, че в него се надига нещо, заспало преди десетина години... И точно в момента, когато през главата му минала светкавичната мисъл "Какво ще стане, ако бабата разбере", мургавата принцеса се оказала в непосредствена близост до него. И го забила с думите: "Ей, дядка, искаш ли френска любов? За пенсионери работя с намаление - само за 5 лева."

Изведнъж изтрезнял от плътското желание, дядо Цеко извърнал глава и ускорил крачка. Въпреки случката обаче нещо като сладък гъдел се загнездило в душата му и галело като с перце мъжкото му достойнство - все пак да се почувстваш Дон Жуан на тези години...