Брой 11                                                    

18 - 24 март 2005 г.


 СТРАНИЦА 1


Читалище превърнато в концлагер

 

Четири години продължава войната за културния институт в гр. Койнаре

 

Читалище "Христо Ботев" в гр. Койнаре, община Червен бряг, в момента прилича повече на концлагер, отколкото на културен институт, установи репортерска проверка на "BG Север". Бившата изложбена зала е преустроена в дискотека, която шокира с мрачния си вид. Стените са боядисани в черно, бодлива тел опасва таваните, стърчат бесилки.

Вече четири години продължава войната между Николинка Йорданова и Петър Тоновски кой да бъде председател на читалищното настоятелство. Водят се безкрайни съдебни дела за легитимност, извършват се погроми. Само за три месеца прозорците на читалището са потрошавани три пъти, същата съдба сполетява и домовете на Йорданова и на секретаря Лилия Танковска. Извършителите още не са заловени, потърпевшите посочват като поръчител на вандалските актове Тоновски. Шефът на РПУ в Червен бряг подп. Димитър Николов заяви, че по случаите се работи и има образувани дознания. Според директора на РДВР - Плевен, полк. Бисер Иванов, конфликтът е на лична основа, а прозорците са помлени с бухалка.

От водените до този момент съдебни дела става ясно, че нещата няма да приключат скоро. Амбициите и на Николинка Йорданова, и на Петър Тоновски са да оглавяват настоятелството, всеки воден от собствените си мотиви. Жалкото е, че докато траят битките сградата ще продължава да се руши, а неизползваните помещения ще тънат в мизерия. И името на читалището ще се свързва не с неговата дейност, а с конфликта между отделните личности.

Най-добре е да се избере трето, независимо настоятелство, смята кметът на Койнаре Светлин Печовски. Същото мнение споделя и градоначалникът на Червен бряг Румен Пенков.

(На стр. 3)


 ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


Кафе с автограф

 

За Вежди Рашидов бохемите са двигателите на света

 

Световноизвестният скулптор се срещна с местни творци в "Ростов"

 

Даниела ДОЧЕВА

На 16 март, сряда, гост на "Кафе с автограф" - възобновения артсалон на читалище "Съгласие" и Клуба на дейците на културата, беше световноизвестният скулптор Вежди Рашидов. Шефовете на хотел "Ростов" Емилияна Конова и Васил Антонов любезно предоставиха зала, която събра личности от различни сфери на изкуството и културата в Плевен.

"В момента трябваше да съм в София, където се товари паметникът, който посветих на загиналите деца в река Лим. Утре в присъствието на четирима балкански президенти той ще бъде открит", информира в началото на срещата известният не само с таланта, но и с пиперливия си език скулптор. Но след като ми се обади моят голям приятел Румен Петков, разбрах, че работата е сериозна и ето ме тук, призна той.

Без да цепи басма на никого, със сурова откровеност, Вежди отговаряше на въпросите и на приятели, и на провокатори. "Ако стана министър на културата, ще махна всички чиновници от министерството. Като Бойко Борисов ще ги изкарам с белезници да си вървят по партийните централи. Два пъти съм отказвал този пост, на третия не отказах, но се оказа, че всичко е политически театър. Повечето политически лидери носят комплекса на селянина, отколкото хитрината на големия политик. Министерството не ми е мечта. Само водката на седмица ми е 1 000 лв., така че за тия пари на месец да ме псуват на майка, не си струва", кратко и точно обобщи той.

Творецът сподели болката си, че в България продължава да се прави театър с декори от парцали на по 70 години; че няма ясни законови правила, които да движат културата напред. Направили турски театър в Кърджали, кръстили го на името на майка му, без да го попитат. За да докарат турския министър на откриването и от това да се извлекат политически дивиденти. "Това е истината. Театър има, артисти в него няма. Те продават сладолед по улиците. Политиката е сложна работа и аз малко така емоционално се зареждам, като им чуя простотиите. Но върви номерът в нашата държава. Нека не се изненадваме - бейове имаме, аги и гладен народ, разбира се, също", обрисува политическата ситуация в България Рашидов.

В разговора скулпторът сподели, че не обича емигрантите - егоисти, които напускат държавата си, за да спасят себе си. Затова истинските герои за него са обикновените хорица, носещи кръста си всеки ден, но останали в родината си. Понятието патриотизъм за Вежди е съизмеримо с малките парчета земя, които всеки носи в себе си - гробовете на починалите му близки, на които той дължи ритуали три пъти в годината. Именно то не му позволява нито да остане в Париж, нито в огромната си къща в Америка: "Пиеше ми се една малка водка в Клуба на писателите и си дойдох". За "незахаросания" творец кръчмата е феноменът на живота. В нея стават скандали, случва се хигиената на душата, а бохемите са двигателите на света. Бохемът не е алкохолик, а сложна категория мислещ човек, смята Вежди Рашидов.


ЧЕРВЕН БРЯГ

 

СОУ "Д-р Петър Берон" чества патрона си

 

На 21 март 2005 г. СОУ "Д-р Петър Берон" в Червен бряг ще отбележи своя патронен празник, съобщиха от училището. За случая депутатът от левицата Румен Петков ще дари два компютъра, на тържественото честване ще присъстват кметът на града Румен Пенков и председателят на общинския съвет Тошко Тодоров. На 1 ноември т. г. школото ще отбележи 50 години гимназиално образование в града.

СОУ "Д-р Петър Берон" е основано през 1928 г. Преди време преподаватели и възпитаници отпразнуваха 20-годишнината от сливането на основното училище с политехническата гимназия. Днес учебното заведение е най-голямото на територията на община Червен бряг. Според ръководството училището изпълнява своята мисия и днес, преминало през превратностите на времето и останало вярно на изконния стремеж на българина към знания и духовност. "BG Север"


Деца от Музикалното се изявиха с филхармониците

 

Вчера, 17 март, от 19 часа в зала "Съгласие" в Плевен талантливи млади инструменталисти от Националното училище по изкуствата "П. Пипков" свириха като солисти на Плевенската филхармония. Под диригентството на Йордан Дафов Мартин Павлов от класа по флейта на Георги Георгиев изпълни "Танц" из операта "Орфей” от Глук. Георги Иванов от класа на Красимира Кузева беше солист на Концерт за цигулка и оркестър в ла минор от Вивалди. Възпитаникът на Венелин Цанков Петър Стойков - цугтромбон, изпълни "В памет на Бах” от Еужен Боца. Абитуриентите Ива Колева от класа по пиано на Нина Иванова и Владимир Петров, който е ученик по ударни инструменти на Симеон Серафимов, се изявиха в Концерт за пиано в ла минор от Йохан Себастиан Бах и "Чардаш” от Монти. "BG Север"


Перкусионисти ще свирят в Банята

 

На 19 март от 16 часа в художествена галерия "Дарение на Светлин Русев” ще се състои концерт на ученици от класа по ударни инструменти на Симеон Серафимов под наслов "Пролет”. Участниците, между които второкласничките Елена Дорошенко и Поля Петкова и абитуриентите Владимир Петров и Владислав Върбанов - членове на ансамбъл “Акцент”, ще изпълнят произведения от създателя на българската перкусионна школа Добри Палиев, Хендел, бразилския композитор Ней Розауро, Дейв Самюел, Кейко Абе, Хари Брауер, Танака и др. Музикалните минути ще се редуват със стихове за настъпващата пролет, които ще рецитират най-малките музиканти.

Концертът ще бъде заснет от кабелна телевизия "Евроком". "BG Север"


Броят на сифилитиците чувствително намалява

 

Кожно-венерологичната клиника изследва 30 000 души годишно

 

Плевенската кожно-венерологична клиника е уникална в страната заради модерната апаратура, която притежава, съобщи д-р Димитър Господинов. Благодарие на това в здравното заведение средно на година се изследват 30 хиляди пациенти за полово предавани болести. За щастие, в Плевен венерическите заболявания нямат особено висок ръст, заявиха лекарите и припомниха времето от 1979 - 1982 година, когато градът е бил на първо място по брой болни от сифилис. В клиниката се изследват всички заболявания на кожата, като се използва също една от най-модерните апаратури. Тук идват да се лекуват много пациенти от други региони. 20-те легла имат голяма натовареност, но със съвременните методи на лечение е възможно да се приемат много пациенти. Световните клиники също нямат повече от 10 легла, заяви д-р Господинов.

През 2002 година България е била в предепидемичен взрив от сифилис поради миграцията на населението, шосейната проституция и други. Тогава в плевенската клиника е имало 70 новопостъпили сифилитици. За да се обяви епидемия, трябва 100 на всеки 100 хиляди да е болен. Днес болестта не е толкова често срещана, успокоиха лекарите. За миналата година новозаболелите от сифилис в Плевен са 40. Забелязва се обаче много тревожна тенденция в последните години и това е вроденият сифилис. Пет деца с такова заболявяне са родени в Плевен. Болест на нашето време е и невросифилиса. От него са били болни хора като Ленин, Оскар Уайлд и други.

Нужно е обаче да се увеличи зравната култура на хората по отношение на болестите, предавани по полов път, смята д-р Господинов. "BG Север"


Хипермаркет "Технополис" отваря врати на 1 юли

 

Популярната верига хипермаркети за битова и офис техника "Технополис" започна изграждането на свой обект в Плевен, който е осми за страната. Новият магазин ще бъде построен по традиция за рекордно кратък срок, обещаха собствениците на веригата, българският холдинг "Видеолукс" и немският лидер в областта на строителството и обзавеждането "Линднер груп".

За изпълнител на обекта в Плевен е избрана МСК "Казичене", която спечели търга за изграждането на последния хипермаркет в Шумен. 5 млн. лв е размерът на инвестицията в града, досега вложените средства на "Технополис" в България надвишават 48 млн. лв.

Кметът Найден Зеленогорски, който направи първата копка, обеща на присъстващите, че на 1 юли обектът ще бъде открит за посетители. Бързото изграждане на хипермаркетите от веригата "Технополис" е резултат от използваното ноу-хау при организиране и провеждане на тръжните процедури за определяне на изпълнител на обектите, стана ясно по време на представянето.

Новият магазин ще бъде разположен на бул. "Георги Кочев", на изходния път за Русе върху 2 300 кв. м търговска площ и паркинг за клиенти с 67 места. "BG Север"

Програма "Достъп до информация" отличена с престижна награда

Програма "Достъп до информация" получи първа награда “Темпълтън” в категорията “Етика и ценности” за усилията си да направи работата на българското правителство по-прозрачна и отговорна чрез провеждане на изследвания, предоставяне на становища и представителство в съдебни дела, съобщи Никодим Даневски, координатор на програмата за Плевенска област. Наградата ще бъде връчена от международната фондация за икономически изследвания “Атлас” на представител на българската неправителствена организация на V годишен форум на свободата в Маями, който ще се състои на 27 април 2005 г. Втора награда в тази категорията се присъжда на филипинския Център за свобода на медиите и отговорност, който защитава и утвърждава свободата на пресата чрез насърчаване на журналистическата честност и почтеност.

Наградите “Темпълтън” за изключителен принос в развитието на свободата за 2005 г. се дават на нестопански организации с особени заслуги в работата за утвърждаване принципите на свободното общество. "BG Север"


СЛЕД КОНКУРСА

 

Двама са новите директори на училища

 

Конкурсите за директори на 36 общински училища в Плевенско приключиха без изненади. В момента тече поетапна процедура за регистрация на спечелилите кандидати в НОИ, която ще приключи до края на март, информираха от инспектората. 57 кандидати се състезаваха за 34 места, тъй като за две от училищата - в с. Петокладенци и в с. Загражден, нямаше желаещи. Затова там остават временно изпълняващите длъжността.

Четири са плевенските училища, които участваха в конкурса. В НУ "П. Евтимий" е назначен временно изпълняващият длъжността Бойко Боев. В СОУ "П. Яворов" също временната директорка Мариана Грънчарова спечели конкурса. Любка Симеонова е новият директорът на ОУ "Н. Вапцаров" - начална учителка, изпълнявала е длъжността експерт в инспектората и е била временен директор на училище "Единство". Нов е директорът и на Ученическа спортна школа на "Сторогозия" - Ивайло Лазаров, бивш учител по физическо възпитание, смени Таня Митранова.

В повечето села конкурсът беше спечелен от временно изпълняващите длъжността директори. Това е обяснимо донякъде, защото те са действащи кадри, които са наясно с актуалната нормативна уредба в образованието, коментираха експерти. Наясно са и със спецификата на училищата и по-лесно биха могли да си изградят стратегия за развитие, да я представят и да я защитят, обясни председателят на комисията Здравко Христов. "BG Север"


Създадоха комитет за 60-годишнината от победата над хитлерофашизма

 

Янинка КИРОВА

Организационен комитет за честване на 60-годишнината от края на Втората световна война, Деня на победата и Деня на Европа - 9 май, бе създаден в Плевен. За негов председател бе избран проф. Кальо Катеров. Представители на дванайсет неправителствени сдружения, между които военно-патриотични съюзи, дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД, дружество "Шалом", дружеството на рускоговорящите "Възход", военният клуб, бизнесмени, директори на културни институти, както и представители на областното и общинското ръководства, изразиха готовност да обединят усилията си за осъществяване на запомнящи се изяви, посветени на юбилея. Своята подкрепа изрази и бригаден генерал Янко Янев, началник на плевенския гарнизон и командир на учебна база "Христо Ботев".

Празниците, които ще продължат до 9 май, са част от националната програма за тържественото ознаменуване на историческата победа над фашизма и Деня на Европа.

Програмата включва откриване на филателна изложба, фестивал на руската песен, конкурси за детска рисунка и есе, срещи с ветерани от войната и др. Кулминацията на празника ще бъде общоградско събрание с концертна програма от руския културно-информационен център в София.


Айла Зейнола стана общински лидер на МДПС в Плевен

 

26-годишната Айла Зейнола бе избрана за общински председател в Плевен на Младежкото движение за права и свободи на проведената в края на миналата седмица трета извънредна общинска конференция на МДПС. Тя бе свикана след решение на областния съвет на МДПС по повод отстраняване от длъжността на досегашната лидерка - Ренай Исмаилова, която загубила доверие след неучастието си на местните избори.

Айла Зейнола е родена в Плевен. Завършва ГПЧЕ с английски и немски език. Продължава образованието си във Великотърновския университет, специалност финанси. Магистратурата й е по счетоводство и контрол. В момента работи като старши счетоводител в ОД "Земеделие и гори".

Една от задачите пред новото ръководство ще бъде разширяване на структурите в общината, коментира Зейнола. Организацията ни ще работи за избиране на депутат от ДПС от Плевен, защото младежите от парламентарно представените области имат много по-голямо самочувствие, каза още тя. Зейнола обясни, че ще работи за това младежите от малцинствата да не бъдат приемани като хора втора ръка. "BG Север"


ГОДИШНИ ПРОВЕРКИ

 

Инспекторатът ще анкетира ученици

 

В началото на следващата седмица експерти от Регионалния инспекторат по образованието (РИО) започват проверка в училищата, която ще продължи до началото на априлската ваканция, научихме от Здравко Христов, старши експерт в "Управление на средното образование". Първи ще са две гимназии в с. Долни Дъбник. Ще се проверява както учебно-възпитателният процес, така и административно-управленската дейност. Поне в 4 - 5 училища трябва да надникнем през годината, за да видим хората в час ли са, да си сверят часовниците, обясни той. Стресови ситуации няма да има, защото проверката е рутинна, обещават от РИО.

Въпросници, които се попълват доброволно и анонимно от учениците, ще дадат представа какво мислят те за образованието, за учителите си, упражнява ли се насилие върху тях на база етнически признак и др. "BG Север"


Георг Спартански, наблюдател на изборите в Македония:

 

Фамилният вот се практикува масово в албанските региони

 

Основното нарушение, на което станах свидетел като наблюдател на изборите в Македония, бе т. нар. фамилен вот, разказа пред журналисти след завръщането си от нашата съседка председателят на общинския съвет в Плевен Георг Спартански. Гласуването по този начин се практикувало предимно в местата, населени масово с албанци. В един от вариантите главата на семейството водил със себе си имащите право на глас членове на своето семейство - предимно жени. Прибирал документите им и от тяхно име попълвал и пускал интегралната бюлетина. В други случаи домочадието дори не присъствало в помещението.

Наблюдателите дори не реагират на семейния вот, защото го възприемат като традиция, а то е грубо нарушение на закона, коментира Спартански. Той представи синтезирано и част от заключенията на международната наблюдателна мисия, която отчита, че проведеното гласуване е "лошо" или "много лошо" във всяка една от десет избирателни секции, а преброяването е оценено като негативно в една пета от секциите.

Въпреки че изборите протекоха спокойно, имаше редица нарушения, разказа Спартански. Като част от тях председателят на ОбС посочи липсата на подписи в избирателните списъци след даден вот, непознаване на закона от голяма част от членовете на комисиите, допускане да гласуват лица без документи, непълни списъци и др. Балотаж ще бъде проведен в 3/4 от общините в Македония. "BG Север"


 КОНФЛИКТИ


 

Читалището в гр. Койнаре превърнато в концлагер

 

Четири години продължава войната за културния институт

 

Ралица ПЕТРОВА

Помещението е мрачно. Въздухът е застоял, мирише на прах. Няма прозорци. Стените са боядисани в черно, таванът е опасан с навита на спирала бодлива тел. В сумрака се виждат няколко бесилки - истински, с истински примки от дебели въжета. Не, това не е концлагер - в другия край стърчи пилон за еротични танци. Около масите са наредени столове, направени на табуретки, след като облегалките им са били изтръгнати. Няколкото бара подсказват, че тук е кипял бурен нощен живот.

Мястото наподобява картина, описана в абсурден роман на Кафка или Камю. Едва ли обикновен наблюдател може да предположи, че стените на това помещение, представлявало някога две отделни зали, преди време са били украсени с картини. Стаите, приютявали художествена сбирка, а по-късно превърнати в нощен клуб с накачени по тавана бесилки, препращащи към времето на Хитлер, с еротични танци и сервиране на алкохол, са част от сградата на читалище "Христо Ботев" в гр. Койнаре.

Само за три месеца от началото на годината прозорците на културния институт са потрошавани три пъти. Зеещите в стъклата дупки все още привличат погледите на обикновените минувачи. Вече повече от четири години пък за длъжността шеф на настоятелството се води война. С проблемите на читалището са запознати чак в Министерството на културата, като ведомството дори е взело отношение по един от спорните въпроси.

Конфликтите и

поредицата

от съдебни дела

започват през 2000 г. с избирането на Петър Тоновски, собственик на мандра в гр. Койнаре, за председател на читалищното настоятелство и с продажбата от негова страна на 2/3 от земята, възстановена на културния институт, разказва сегашният шеф на читалището Николинка Йорданова. Още преди Тоновски да заеме поста, читалище "Христо Ботев" вече разполага с 600 декара, с които спокойно може да се издържа.

За сделката се разбира едва когато в банката на сметката на читалището е преведена сумата от 26 000 лв. Оказва се, че след извършената продажба културният институт разполага само със 177 дка собствена земя. Операцията е извършена чрез компенсаторни бонове, за чиято стойност липсват каквито и да е документи. От председателя на поземлената комисия Станчо Банков Николинка Йорданова разбира, че купувачът е лице на име Тихомир Генчев, който е получил боновете чрез пълномощно на негово име, подписано от цялото настоятелство. В последствие този човек продава и купува същите бонове, след което парите постъпват в касата на читалището. 6 000 лв. от тях веднага са преведени на личната сметка на Тоновски под предлог, че ще се извършва ремонт на сградата. За нея пък е направен опит тя да бъде актувана от публична общинска в публична частна собственост по предложение на кмета на Койнаре Светлин Печовски, но то не е било прието от общинския съвет в Червен бряг.

В пълно противоречие на чл.3, ал.3 от Закона за народните читалища (ЗНЧ), където категорично е заявено, че те нямат право да организират или да предоставят имуществото си за хазартни игри и нощни заведения, Петър Тоновски отдава под наем две помещения на сина си именно с тази цел. Бивша изложбена зала и кафе-сладкарница са реконструирани и превърнати в не особено естетичен

нощен клуб с

еротични танци

и сервиране на алкохол. Столовете, използвани за дискотеката, са били закупени, за да се оборудва с тях недостроеното крило на читалището, чието довършване по думите на Николинка Йорданова е заложено в плана на областния съвет по регионално развитие. Преустройството на залите в дискотека е извършено още през 2000 г., когато все още няма решение на общинския съвет (ОбС) в Червен бряг, че сградите на читалищата се предоставят за безвъзмездно ползване от самите читалищни настоятелства. Т. е. помещението може да бъде отдадено под наем само с решение на ОбС. Такова обаче няма. Нито пък има решение, че може да се извършва каквато и да е реконструкция на сградата, която е общинска собственост.

По време на председателствуването на Петър Тоновски е изчезнала част от алуминиевата дограма на читалището, изрязани са тръбите на парната инсталация, а всички издавани фактури са на името на неговата фирма "Виола". Въпреки това шефът на койнарската мандра е завел дело да му бъдат изплатени от читалището 10 хил. лв. за направените от него реконструкции, разказва сегашният секретар на културния институт Лилия Танковска. Несъобразяването на председателя с останалите членове на ръководството довежда до това те да подадат молби пред общото събрание да бъдат освободени. То е свикано на 11 декември 2001 г. Крайният резултат - настоятелството е освободено, Петър Тоновски - също. Избрано е ново ръководство с председател Николинка Йорданова.

Ответната реакция не закъснява. Понеже все още не е заличен от фирменото отделение и по регистрация се води председател, Тоновски прекъсва електрозахранването на сградата,

блокира банковата

сметка на

читалището

и връчва заповеди за уволнение на секретаря Лилия Танковска и отговорника за културно-масовата дейност Павлина Буджашка. Те обаче остават на работа със съзнанието, че това решение е незаконосъобразно. Тяхната изненада обаче е пълна, когато на 16 януари 2002 г., връщайки се в читалището след обедна почивка, виждат, че входната врата е запечатана, а патронът - сменен. Подават жалба в прокуратурата и в следствие на направеното разследване сградата е отпечатана. Петър Тоновски обаче поставя катинари на канцеларията и библиотеката. Оказва се, че след като имат заповеди за уволнение, двете служителки трябва да си търсят правата по съдебен път, въпреки че Танковска се води материално отговорно лице и не е подписала никакъв приемо-предавателен протокол. Ключовете и печата на читалището обаче остават в нея. Чрез началника на полицейския участък в Койнаре - Ивайло Георгиев, бях подложена на психически тормоз, разказва Лилия Танковска. Тя твърди, че многократно е привиквана да предаде ключовете и печата и е зплашвана с арест или че ще й бъде съставен акт за 1 млн. лв. Във връзка с това тя подава жалба до плевенската окръжна прокуратура.

През това време обаче Тоновски

прави фалшив печат.

За разлика от оригиналния, на него името на читалището е изписано изцяло - "Христо Ботев", между отделните думи вместо звездички се различават точки. Въпреки очевадната разлика, с него той отива в "Експрес банк" и сменя спесимена с един единствен подпис - неговия, и изтегля пари. По този повод следва ново дело, заведено от Николинка Йорданова.

Бившият вече председател обаче не се съгласява с решенията на общото събрание от 11 декември 2001 г. и подава искова молба до Плевенския окръжен съд (ПлОС). Насрочено е дело и съдия Рени Георгиева дори му дава ход. Според Лилия Танковска това противоречи на чл. 6 от ЗНЧ, където е записано, че само министърът на културата има право да завежда дело срещу решения на общо събрание. Въпреки това Тоновски печели процеса. Великотъровският апелативен съд (ВТАС) обаче постановява, че проведеното общо събрание е законно. След обжалване от страна на Тоновски делото стига до Върховния касационен съд (ВКС), където се гледа и от тричленен, и от петчленен състав. Крайното решение потвърждава определението на ВТАС. Така след четири години съдебни битки на 19 октомври 2004 г. новото ръководство успява да се регистрира. Тоновски обжалва.

"Докато вървяха съдебните процедури - от 2001 до 2004 г., Петър Тоновски се разпореждаше в сградата на читалището сам, еднолично. Не е назначавал други хора. В касата на читалището не е влязла нито една стотинка както от земята, така и от помещението, отдадено под наем на сина му", коментира Йорданова. Но въпреки че има решение на ПлОС за регистрация на новото ръководство, изненадите не спират дотук. Независимо от издадената заповед от кмета на община Червен бряг за доброволно предаване на сградния фонд, в деня, в който идва на място назначената за целта общинска комисия, Петър Тоновски се оказва "извън града". След седмица следва нова заповед, този път за принудително изземване на собствеността. Този път бившият председател идва, сваля катинарите и когато трябвало да се направи опис и на преустроените помещения, той изчезва, разказва Йорданова, която между другото е подписала договор с кмета на общината, че е приела цялата собственост. Въпреки че ключалките били сменени, синът на Петър Тоновски дошъл, разбил ги и влязъл вътре. След запечатване на помещението от полицията той дори си позволил да махне лепенките. След многократно ходене на мъките чак на 23 декември 2004 г. новото ръководство с прокурорска заповед разбива ключалката и влиза в помещението. То обаче се оказва неизползваемо, тъй като в него токът е прекъснат. Оказало се, че партидата не се води на читалището, а на Петър Тоновски и за да бъде възстановено електрозахранването, той доброволно трябвало да се откаже от договора си с Енергото. Ден по-късно - на 24 декември,

следва нова ексцесия.

Бащата и синът заключват с катинари в една от стаите на читалището Лилия Танковска и Павлина Буджашка. През това време отвън са счупени първите два прозореца.

Междувременно Тоновски прави искане до районният съд в Червен бряг да бъде насрочено събрание на читалищните членове, които искали да си го върнат. Председателят на съда Първанов с разпореждане от 2 декември 2004 г. отговаря, че районният съд няма подобни правомощия и това може да направи единствено читалищното ръководство съгласно ЗНЧ. Пренебрегвайки решението на председателя на съда, доскорошният адвокат Цанко Зорнишки вече в качеството си на съдия още в първия работен ден от 2005 г. - 3 януари, излиза с решение, че трябва да бъде насрочено събрание съгласно Закона за юридическите лица (?). Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, но документът няма нито печат, нито изходящ номер.

Събранието е насрочено за 14 януари 2005 г. Провежда се в заведение, собственост на Петър Тонковски, сред отрупани маси с мезета и уиски, твърдят от новото ръководство. Като членовете всъщност били неговите работници от мандрата. ПлОС обаче им отказва регистрация. С молба от 31 януари 2005 г. Министерството на културата също завежда дело, според ведомството решенията на това събрание са незаконосъобразни.

Първото натрошаване на стъклата на читалище "Христо Ботев" в гр. Койнаре става през нощта срещу 1 януари 2005 г. Тогава са изпочупени прозорците на къщата и на председателката на настоятелството Николинка Йорданова. Вторият вандалски акт е извършен след Бабинден, а третият - в навечерието на националния празник - 3 март. Тогава освен читалището и домът на Йорданова, жертва на брутални действия става и Лилия Танковска. Свидетел на стресиращата ситуация е 14-годишната й дъщеря. Изпочупени са прозорците в стая, където се гледа болна жена с инсулт. Секретарят на читалището твърди, че много бързо извършителят, когото видяла в гръб, избягал с кола. Николинка Йорданова и Лилия Танковска са категорични, че

поръчител на погромите е

Петър Тоновски.

За "BG Север" шефът на полицейското управление в Червен бряг подп. Димитър Николов заяви, че по случаите се работи и има образувани дознания. Засега няма известен извършител. От своя страна Николинка Йорданова обвинява кмета на Койнаре Светлин Печовски, че нито веднъж не се е поинтересувал от съдбата на читалището, което е общинска собственост.

Собственикът на мандрата в Койнаре не бе в града при посещението на екипа на вестника. Беше открит на мобилния му телефон и помолен да разкаже и коментира произтеклите събития от своята гледна точка. Той обеща да дойде в редакцията, но до редакционното приключване на броя не се появи.

От водените до този момент безкрайни съдебни процедури става ясно, че нещата няма да приключат до тук. Видно е, че войната за читалище "Христо Ботев" ще продължи, неизвестно до кога. Амбициите и на Николинка Йорданова, и на Петър Тоновски са да оглавяват настоятелството, всеки воден от собствените си мотиви. Жалкото е, че докато траят битките сградата ще продължава да се руши, а част от неизползваните помещения ще тънат в мизерия. Името на читалището ще се свързва не с неговата дейност, а с конфликта между отделните личности. И салоните му ще се пълнят по празници единствено от хора, привърженици на едната или на другата страна.


Кметът Светлин Печовски:

 

Необходимо е трето, независимо настоятелство

 

Истина е, че за трети път се чупят стъклата на сградата. Не знам защо охраната, която е назначена към читалището, не си е свършила работата и не е видяла никого. Разговарял съм с началника на полицията по този въпрос и имам неговото уверение, че ще бъдат взети необходимите мерки. Трудно е да се установи кои са извършителите, макар да има известни съмнения и предположения за определена група. Аз съм разговарял с младежи от Койнаре и те ме убеждават, че вероятно това са хора отвън. Но ако е така, все пак пак някой трябва да ги е ангажирал. Разказват, че по време на инцидента е видяна кола комби, а такава на младежи в града няма. Безспорно чупенето на стъклата на читалището и на домовете на председателката и секретарката е свързано, но след като не можем да кажем кои са извършителите, не можем да твърдим нищо.

Моето мнение е, че сградата с нищо не е виновна. Тя е общинска собственост. Споровете тук са кой е легитимният председател и кой не е. И въпросът всъщност опира до това всеки да показва докъде може да издържи с ината си. Според мен най-добре е да се избере трето, независимо настоятелство (същото мнение изрази и кметът на община Червен бряг Румен Пенков - б. р.), което да не се занимава със заяждания и доказване един на друг колко ние сме по-велики, кой ще намери по-добър адвокат или алинея и точка от закона, която да защити него, а другият да търси контрата. Законът за народните читалища обаче не дава право нито на мен, нито на общината да се намесваме.

Никой обаче не дойде при мен на разговор. Ако такъв се беше състоял, убеден съм, че можехме да стигнем до някакво разбиране. И мисля, че би трябвало да се тръгне по пътя на разбирателството, а не на конфронтацията. Защото съществува безкрайна възможност днес аз да убедя 50 човека от тези, които са читалищни членове, утре друг да убеди други и така да атакуваме съда постоянно. И това може да продължи до безкрай. Тук никой не търси разбирателство, а иска да покаже колко е по-велик от другия. Едва ли болката за читалището е толкова голяма и у едната, и у другата страна. Всичко е най-вече инат.


РДВР - Плевен:

 

Вандалските атаки са на лична основа

 

Вандалските действия в село Койнаре по всяка вероятност са на лична основа, заявиха източници от РДВР - Плевен. Потърпевшата Николинка Йорданова е имала вражда с Петър Тоновски заради читалището в селото. Преди време тя е избрана за председател на читалищното настоятелство, след това обаче на мястото е избран Тоновски. Йорданова обжалва избора и е възстановена на поста. Междувременно Петър Тоновски вече е направил в читалището дискотека, която вероятно е и причина за разпрата помежду им. Стъклата на прозорците на читалището и дома на Йорданова са помлени с бухалка, уточни директорът на РДВР - Плевен, полк. Бисер Иванов.

По случая в РПУ - Червен бряг, е заведено полицейско дознание срещу неизвестен извършител.


 ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


Предизборните програми - кой какво иска и как ще го направи

 

На фона на общата цел ЕС нюансите и конкретиката ще решат вота

 

Любомир ПЕТКОВ

Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш - това казва класикът Николай Хайтов в своите "Диви разкази". Тази сентенция идеално пасва като отговор на всяко обещание, ангажимент, алабализъм, демагогия или приказка за бъдещето след 800 дни - все неща, които постъпателно ще бомбардират съзнанието на бедните електорални единици до сакралната дата на изборите. Тогава "вечните" ще се преродят за още четири години в нови овчи кожи, "новите" ще тръгнат към поредните неподозирани величини на "новия морал", а всички останали ще продължат да си тънат в посредственост. Преди това обаче те всички вкупом ще преминат през "чистилището" на предизборната кампания. Семантиката на самия термин "кампания" съдържа в себе си някакъв елемент на неестественост. От всяка успешна предизборна кампанията се очаква тя да ускори обичайния ритъм на политическа активност, да изведе нов приоритет в дневния ред на обществото. Този ефект най-лесно се постига чрез послания с пожелателен характер или по-просто казано, с голи обещания. Обикновено за представителност те се обличат във форма като предизборни програми, управленски проекти или платформи. 15-годишната практика е показала, че шестте милиона електорални единици, живеещи у нас, наричани за краткост граждани на Република България, са станали неми свидетели на неизпълнението както на многотомни проекти за развитие на страната, така и на програмни документи от 10 реда на архаичен български, от които само се разбира за някакво чудо след 800 дни. Необяснимото нежелание на политиците да изпълняват своите предизборни ангажименти се превърна в уникално явление. Нещо повече, в крайния вариант на такова едно поведение се стига до очевидно противоположни на предварително заявените политически действия. Иван Костов обеща прозрачна приватизация и демократична държава. По негово време са продадени материални и нематериални активи на стойност над 20 милиарда, а в хазната влязоха само 2... Демократичното управление се сля с недемократичния сив капитал.

Симеон Сакскобургготски обеща

всичко,

което може да се обещае на един беден и изтощен народ... и не направи нищо. Логиката на събитията показва, че заявените ангажименти са мост към властта, а неизпълнените ангажименти са най- прекия път до политическия провал. Въпреки този близък до ума извод от практиката, голяма част от политическите партии ще продължат и преди Парламентарни избори 2005 да се държат самоубийствено. Т. е. да обещават това, което нито искат, нито могат, защото преди избори никой не мисли за провал на своето жадувано управление. Преди избори се обещава и се бленува власт...

Актуалният въпрос пред всяка политическа партия, партийка и формация от всички триста и няколко в Българпия е каква уникална програма да извади? Трудността на задачата се повишава значително и от матрицата "евроатлантическо бъдеще", която трасира пътя на България през близките четири години. Очевидно е, че няма как лявото и дясното да изведат едни и същи приоритети за бъдещото управление след парламентарните избори, макар че пътят към Европейския съюз е един и който и да дойде на власт, така или иначе ще върви по него. Управленските проекти на леви и десни обаче ще бъдат сравнявани от избирателя не по приликите, а по съществените разлики. Те по същество ще определят електоралните нагласи на тези, които въобще все още вярват в предизборни програми. Наивно е да се смята, че политиците формулират своите предизборни ангажименти напосоки, на базата на експертно мнение или съобразно идеологическата рамка на собствената партия. Това може би е ставало в първите години на прехода, през така наречения "романтичен период". Сега вече, преди Парламентарни избори 2005, партийните централи чакат първо социолозите да кажат от какво се вълнуват в момента електоралните единици, за да могат да им въздействат с подходящите псалми. В тази връзка е логично да очакваме усилени упражнения

по няколко

предварително

зададени теми:

"Участието на българския контингент в Ирак", "Стратегическото развитие на българската икономика и в частност енергийния сектор", "Базите на НАТО у нас" и вечния проблем "Доходите". Във време на на истерия като сегашния предизборен период социологията (несъзнателно може би) винаги е правела всичко възможно да ни обърка. Няма обаче още създадена такава агенция, която аргументирано да опровергае данните на останалите изследователи на обществените нагласи, които сочат, че над 70% от българите не искат да има наши войници в Ирак, че близо половината ни сънародници не искат бази на НАТО на наша територия, че почти три четвърти от електората очаква проектът АЕЦ "Белене" да бъде реализиран, че 45 на сто от гласуващите не одобряват затварянето на АЕЦ "Козлодуй". Лесно доловим е левият полъх в тези настроения, което е и едно от възможните обяснения за преднината в рейтинга на БСП и коалиция. Другото възможно обяснение е, че социалистите са попаднали на верния подход при формулиране на своите политически приоритети именно на базата на обществения интерес. Центърът също има своите шансове да изиграе някой успешен ход в полето на противника, тъй като има предимството да управлява страната в момента. НДСВ изпадна в губеща позиция след обявеното от Станишев намерение да изтегли контингента от Ирак, ако БСП дойде на власт. Жълтите не са в състояние да се възползват в същата степен както левицата и от народното недоволство от плановете за изграждане на натовски бази у нас. Царят-премиер и неговите "благородници" обаче си запазиха за последните няколко месеца привилегията да реанимират с малки щедри жестове надеждата на хората за "несимволично повишение на доходите и подобрен жизнен стандарт". За десните остана непродуктивната позиция на отрицанието, което до такава степен продължава да ангажира вниманието на нароилите се коалиции, че досега така и

не се чу някаква

дясна идея

от десни хора за бъдещето на страната. Програмата на СДС ще бъде програмата на СДС от времето на Надежда, програмата на Костов и ДСБ ще бъде програмата на СДС от времето на Костов, останалите определящи се като десни имат потенциала най-вече да плагиатстват от свои и чужди. Експертните моменти от предизборните проекти на политическите сили формират практическия механизъм за реализиране на типа политика. Тяхното наличие или отсъствие бележи разликата между реалния ангажимент и голото обещание. Най-яркият пример в подкрепа на това твърдение е предизборното обръщение на все още настоящия премиер Сакскобургготски, следствие на някакво царско съновидение или на безскрупулен PR. След безспорно приоритетното противопоставяне по стратегически въпроси втората писта, на която ще се състезават идейно участниците в предстоящите парламентарни избори, е аргументацията на управленските идеи. Последният, но не по важност елемент от сблъсъка на политически позиции и намерения, е така нараченото местно звучене на националните програми на партиите. Що се отнася до Плевен например, БСП и НДСВ ще направят всичко възможно да обяснят, всеки по свой начин, колко е важен проектът АЕЦ "Белене" за региона. Неслучайно левицата има намерение да покаже в листата си изявен експерт по енергетика. Така БСП и коалиция ясно заявява потенциал да управлява със свои специалисти. Жълтите пък ще търсят всячески някакви позитивни стъпки до изборите по отношение на централата в Белене, за да покажат ангажираност с проблема. Десните сили пък са длъжни да се придържат към аргументите против досегашната енергийна политика, а обещанията им да са свързани най-вече с извличане на максимален дивидент от строителството и експлоатацията на Втора атомна. Основните претенденти за влизане в парламента от 15 МИР едва ли ще пропуснат да използват в кампанията като средство за влияние външнополитическите проекти на своите партии. От десетилетия

Плевен е

най-големият

военен гарнизон,

а инженерно-сапьорната бригада в Белене готви ежемесечно участници в задгранични мисии. Антимилитаристичните тези на левицата ще бъдат насочени към семействата на настоящите военнослужещи и към многото бивши военни, които не симпатизират на антитерористичната коалиция в Ирак. От своя страна пък противниците на социалистите ще обясняват на съкратените от армията офицери и сержанти ползата от настаняване на американски бази у нас като източници на заетост и използването от тях на досегашни военни поделения като тези в с. Телиш или Каменец. Като цяло всяка партия ще си присвои и правото върху някой инфраструктурен обект като ферибота Никопол - Турну Мъгуреле, магистралата София - Варна или върху някоя престижна сфера като висше образование, трудова заетост, младежка политика или нещо друго, което носи повече точки.

Има и такива теми, по които мълчанието носи повече точки, отколкото празните обещания. В полза на политиците например е най-накрая на спестят на плевенчани "пускането" на опустошената ни рафинерия, защото ако само с обещания можеше да се направи нещо, отдавна "Лукойл" да е производствен цех на "Плама". Но в крайна сметка "едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш..."


Яни Костадинов, областен координатор на НДСВ в Плевен:

 

Лансираме раздвижване на пазара на труда

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Новата стратегия в социалната политика на НДСВ е замислена като програма за инвестиране в хората на България, в тяхното бъдеще, заяви областният координатор на НДСВ в Плевен Яни Костадинов. Според него първата крачка към дългосрочната цел за преодоляване на зависимостта от социалното подпомагане е била направена със замяната на пасивния подход за изплащане на помощи с активна политика на пазара на труда.

Жилища за младежи с ментални увреждания ще бъдат изградени за социалната им интеграция, като замисълът е да водят самостоятелен живот в общност, близка до домашната среда, обясни местният лидер на жълтите. Разширявал се обхватът на програмите “Личен асистент” и “Социален асистент” и по този начин се създавала възможност за повече хора с увреждания да ползват тези услуги, като в същото време щял да се обогати и техният спектър.

Социална помощ за здравно осигуряване ще се обезпечава по специална програма, обеща Костадинов. Нейният смисъл бил в това, че държавата поема ангажимента за здравно осигуряване на по-широк кръг хора: всички, които не са здравно осигурени на друго основание, но отговарят на условията за получаване на целеви енергийни помощи, ще бъдат осигурени за сметка на републиканския бюджет. Приложеният критерий отчитал във възможно най-голяма степен специфичните затруднения на различните групи хора в неравностойно положение.

Министерството на труда и социалната политика, съвместно с кметовете на 13 общини, разработва специални социални програми, ориентирани към райони, в които 30% от населението живее под прага на бедността, информира Яни Костадинов. Важна част от тях щели да бъдат проектите по специално създадената програма “Преодоляване на бедността”, която предвиждала включване на безработни в обучение за ограмотяване и професионална квалификация, както и осигуряване на субсидирана заетост.

Социалното министерство обмисляло нови начини да стимулира хората сами да си търсят работа, като ще акцентира на материалния стимул за тези, които са успели сами да си намерят препитание.

"За младите семейства се предвижда улеснение при изплащане на заеми към кредитни институции, в зависимост от броя на децата им. Всяко българско дете вече ще получава добавки, които могат да бъдат увеличени в рамките на разумното", разясни плевенският координатор на НДСВ.

Едно от предизборните обещания на неговата партия е възможност хора с висше образование да “откупуват” годините, прекарани в университета, и да прибавят точки за пенсиониране.


БСП готова с управленски проект за въоръжените сили

 

70 на сто от българите искат изтегляне на контингента ни от Ирак

 

Поля ТОМОВА

Четвъртият български батальон трябва да се изтегли от Ирак до края на юни, а ако има предложение за пети батальон, БСП ще гласува против. Това заяви в Плевен говорителят на ВС на БСП Ангел Найденов. Зам.-председателят на столетницата Румен Петков обяви, че според две социологически проучвания около 70 на сто от българите са за изтеглянето на нашия батальон от арабската страна. Двамата представиха пред журналисти проекта на левицата за въоръжените сили и отбраната. В него са включени вижданията на БСП за изграждане и поддържане на способности на страната, които да гарантират военната сигурност. По отношение на българската армия ключовите думи са професионализация, ефективно използване на наличните ресурси. В резултат на отсъствието на ясна политика от страна на управляващите в областта на отбранителната система се поставя под въпрос възможността на въоръжените сили да изпълнят всички задачи, които им се възлагат, заяви Найденов. Това в никакъв случай не означава, че армията не може да защити националния интерес на страната, добави той. В проекта на БСП са формулирани четири мисии, които определят отговорностите на Българската армия и на въоръжените сили. Първо - мисията, свързана с националната отбрана, второ - участието на наши въоръжени сили в колективната система за отбрана на НАТО и ЕС. Трето - мисии, свързани с операции зад граница, и четвърто - приносът на военните към националната сигурност в мирно време, тоест действия при бедствия, катастрофи и други. Освната цел на БСП е изграждане на военен потенциал, който да гарантира среда, позволяваща развитие на цялата система и който е в състояние да неутрализира военна заплаха и да гарантира суверенитета на държавата. За червените принципите, по които трябва да се изгражда политиката на отбраната, са свързани с приеме на интегриран модел на МО, с цел да се преодолее сегашното дублиране на структури в министерството и генералния щаб. В проекта е включена модернизация и превъоръжаване на армията, както и ефективно преразпределяне на разходите.

БСП твърдо е и за приемане на стратегия за сигурността, каквато до момента няма. Това пречи да бъде ясна военната доктрина, която да позволява дългосрочна програма за модернизация. Всичко това води до наличието на корупция и неясни интереси по сделките. БСП има конкретно предложение за промяна на Закона за обществените поръчки, в което се визира отделен регистър, гарантиращ обществен контрол в сделките.

БСП се обявява за приемане на национална военна концепция, която да разглежда всички въпроси, свързани с участието на български военни в международни мисии и операции. Определено ние трябва да се въздържаме от участие в мироналагащи операции, твърди Найденов, както и да спазваме международна рамка, определена от Съвета за сигурност и НАТО. БСП държи и на целево финансиране на българските военни контингенти.


 СОЦИАЛНО


Пак се прочухме

 

Само в община Плевен децата не пият топло мляко

 

Социален зам.-министър изразява разочарованието си в писмо до Зеленогорски

 

Ралица ПЕТРОВА

Плевенска община е единствената, която все още не е сключила споразумение за финансиране с териториалната дирекция "Социално подпомагане" и в която все още не се реализира проектът "Чаша топло мляко и закуска". Това се казва в писмо, адресирано до кмета на Плевен Найден Зеленогорски, подписано от зам.-министъра на труда и социалната политика Иванка Христова. В кореспонденцията заместничката на Христина Христова изказва голямото си разочарование от този факт и посочва, че губещи са "единствено плевенските деца, които нямат възможност да получават здравословна закуска в училище, и техните родители, които биха имали една грижа по-малко".

Според Иванка Христова въпросът не опира до липса на средства, тъй като Народното събрание е приело национална стратегия за по-пълно обхващане на децата в задължителната училищна възраст. В нея са предвидени над 19 млн. лв. за осигуряване на безплатни закуски за най-малките ученици, както и за малчуганите от предучилищните групи.

"От началото на февруари училищата на територията на цялата страна започнаха да сключват споразумения с дирекциите "Социално подпомагане". Вече над 265 000 деца от 2 393 школа в България получават безплатни закуски и чаша топло мляко. Във вашата община има 34 училища и над 5 000 деца от първи до четвърти клас, които не могат да ползват възможността, която МТСП им предоставя. Вярно е, че програмата е с доброволен характер и по нея се кандидатства на проектен принцип, но целта си заслужава - най-малките да се почувстват по-уютно в училище", се казва още в писмото. Зам.-министър Христова изразява надежда, че ще бъде намерено решение и плевенските деца ще могат да се възползват от програмата възможно най-скоро.

С факс до медиите от пресцентъра на общината обясниха причината за създалата се ситуация. Припомнено бе, че общата сума, която ще се изразходва за доставката на мляко и закуски до края на учебната година, възлиза на 130 000 лв. Това е наложило процедура за обществена поръчка, която е открита още на 18 февруари 2005 г. В информацията се посочва още, че в резултат на среща при областния управител Николай Маринов между представители на Агенцията за социално подпомагане и община Плевен, е отправено питане към три институции за "начина, по който трябва да се усвоят средствата по този правителствен проект и законността на усвояването". Становище се очаква от Агенцията за обществени поръчки, Сметната палата и Агенцията за държавен вътрешно-финансов контрол.

Остава обаче отворен въпросът как по-големи общини в България са успели да се включат в проекта, без да се налага да бъде открита процедура за обществена поръчка, а в Плевен това се оказа невъзможно?


Научни открития и образование

 

Проект на Медицинския университет попадна в топдесетката на Европа

 

Даниела ДОЧЕВА

Образователен проект на Медицинския инстут беше признат за един от 10-те най-добри в Европа от образователната програма "Леонардо да Винчи". Селекцията е направена сред 100 проекта. Признание за постиженията на генетици и биохимици беше поканата да представят своята разработка на конференция в Бон, Германия, в края на миналата седмица, научи "BG Север" от координатора на проекта доц. Регина Пенкова, завеждащ катедра "Биохимия" в Медицинския университет.

Най-новите научни открития стигат бавно до студентите и медиците, затова ние решихме да съкратим пътя до тях, каза тя и сподели, че това е голям успех и за техния тим от десетина човека, и за университета. За техните партньори от Германия, Белгия и Медицинския университет в София - също.

Проектът получава сертификат за качество от образователната програма "Леонардо да Винчи", която се занимава с неформалното обучение, т. е. с това, което не е заложено в университетските програми. Напредъкът в науката е много бърз, а университетите са консервативни структури и не успяват да създават нови специалности. Докато ги създадат, пазарът на труда има вече други потребности, анализира Пенкова. В Бон те представят първия проект, който печелят по тази програма през 2000 г. - "Практическо обучение на студенти по медицина и лекари в областта на молекулярната биология и аналитичната биохимия". "Учените свеждат до едно студентско ниво информацията, която беше получена при дешифриране на човешкия геном през 2000 г. Създават компютърно базиран продукт. Нещо от типа на виртуална програма, с която може сами да се обучите. Създадохме и книга, която излезе на английски, български, френски и немски. Това, което направихме блестящо, е включването на продуктите в действащата система на образование", допълни тя.

Вторият проект, по който работят в момента и също представят на конференцията, засяга липидната диагностика. "Много се пише за холестерола, но всъщност се знае много малко за него. А ние направихме един много хубав модул, който обяснява подробно методите за диагностика", обяснява доц. Пенкова. Проблемът е разработен на стъпки и много достъпно. На края има тестове, за да се провери какво е научил четящият.

В момента специалистите създават виртуална система за обучение по клинично хранене заедно с една европейска организация. Този проект ще бъде завършен в края на годината.

В началото на годината стартира проект за превенция на наркоманиите, който е много авангарден. През лятото плевенски студенти заминават на обучение в Белгия. Те ще прочетат най-актуалната информация по проблема, а ще се учат в процеса на работата.

Горди сме, че изградихме система за редовно факултативно обучение за студенти и колеги в Медицинския институт, която предизвиква огромен интерес, изтъкнаха в заключение специалистите.


Военните запазват жилищата си

 

От 90 до 150 лв. квартирни месечно дават на действащите

 

Поля ТОМОВА

Бившите и настоящи военни, настанени в общежитието в кв. "Дружба", няма да бъдат изхвърлени на улицата. Те запазват жилищата си, като се съобразят с новите наемни отношения. Това стана ясно на среща между обитателите на общежитието, представители на агенцията "Държавна собственост на МО" и областния управител Николай Маринов. Новите наеми, които е определила агенцията, са поносими, а който не е съгласен с тях, има право на избор, заяви Виктор Сакаджиев, който представлява държавната структура. Оказа се, че на военните, които все още са в системата на армията, се отпускат квартирни - от 90 до 150 лв. месечно. С увеличението наемателите реално ще плащат по 35 лв. за стая в общежитието, стана ясно на срещата. Сградата в кв. "Дружба" винаги е била със статут на общежитие, заявиха от агенцията, и това е записано в настанителните заповеди на хората, които живеят тук. Военните заявиха, че никой не ги е осведомил за това, че излизайки на свободен наем, министерството ще им плаща квартирни пари. Те обаче не уточниха откъде имат подобна информация.

Проблемът касае най-вече пенсионираните военнослужещи, които според изискванията трябва да освободят заеманите от тях жилища. Хората обаче няма да бъдат оставени на улицата, заяви Виктор Сакаджиев. Още повече, че голям процент от тях имат собствено жилище или в града, или в близките села, уточниха от агенцията. Предстои проверка от МО за размера на дохода на семействата на пенсионираните военни и дали те наистина не могат да си позволят да излязат дори на свободен наем. Данните ще покажат, че повечето от хората имат материална възможност да плащат квартира, смятат представителите на министерството. Виктор Сакаджиев напомни, че при пенсионирането си военните са получили накуп 20 заплати, с които са можели да уредят жилищния си проблем. Защо не са го сторили, а са оставили нещата така, след като са наясно, че в общежитието са временно, запита той. Представител на запасняците уточни, че повечето от настанените в общежитието са смятали, че след време ще могат да закупят апартаментите. Това е абсурд, отсече Виктор Сакаджиев.

Плевенският гарнизон все повече ще се увеличава като численост и проблемът е къде да бъдат настанени военните на служба. Засега МО няма средства да довърши второто общежитие, но в бъдеще ще го направи, уточни Сакаджиев. Близо 4 000 кадрови военни чакат да бъдат настанени в жилища само в София, съобщиха от държавната агенция. Не е възможно пенсионираните да ползват апартаменти, а хората на служба да няма къде да живеят, смятат представителите на МО.

При доказване, че семействата на пенсионираните са социално слаби, те ще запазят статута си и няма да напуснат общежитията, категоричен бе Виктор Сакаджиев.

Ако вие предоставите писмени предложения, дори за промяна на нормативната база, ние ще ги разгледаме и заедно ще намерим решение на проблема, заяви той.


Субсидираната заетост - най-предпочитана от работодателите

 

Мярката за стажуване е с най-голям обхват

 

Ралица ИВАНОВА

Все повече работодатели от региона се насочват към наемане на лица по дадена преференциална мярка. Осигуряващите препитание предпочитат да се възползват от възможността, която им предоставя държавата - да им бъдат поети част от разходите за ангажираните от тях безработни , т. е. да участват в т. нар. субсидирана заетост. Общо 336 човека от различни социални групи са включени в насърчителните мерки на плевенското Бюро по труда (БТ), информират оттам. С най-широк обхват е мярката за придобиване на професионални умения за конкретно работно място чрез стажуване, която включва общо152-ма участници, от които 89 са младежи до 29 години, а 63 са лица над тази възраст. 56 са заетите по мярката за наемане на работа на лица с трайно намалена работоспособност. От тях 41 са на т. нар. пълна заетост, а 15 са ангажирани за сезонна, временна или почасова работа.

За млади хора без препитание (които не са включени в други програми и мерки) съществува възможност за участие в две специализирани мерки за младежи, като по тях са заети 43 лица, от които пет са с намалена трудоспособност. На непълно работно време по тази преференциална мярка работят 32-ма души. На т. нар. субсидирани работни места са ангажирани 17 трайно безработни (които не са включени в други програми за заетост) и седем майки с деца до тригодишна възраст. Участието в субсидираната заетост представлява интерес както за работодателите, така и за безработните, са категорични експертите

В момента е разкрита процедура за наемане на работа на младежи до 29 години, продължително безработни и лица на намалено работно време отново като част от субсидираната заетост, информират от Бюрото по труда. Вече три фирми, които предвиждат разкриване на шест работни места, са депозирали заявки за участие.

824 продължително безработни лица, които представляват 37,3 на сто от общия брой на получаващите социални помощи от държавата в плевенското Бюро по труда, са ангажирани по националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост", информират от трудовата борса. Общо 79 души пък са включени в програмата "Помощ за пенсиониране", като 60 от тях са в Плевенска община, а 19 - в Кнежа. Извън нея от възможността за насърчаване на "активното стареене чрез заетост" са се възползвали 29 жени и мъже, съответно над 50 и 55 години.


Дузина наркопласьори лежат в затвора в Кайлъка

 

Дани БОЖИДАРОВА

От тази година в плевенския затвор в Кайлъка стартира програма за превенция на зависимостите, съобщи зам.-директорът на поправителното заведение Иван Петков. Тя е разработена на основата на Минесотската и е адаптирана за работа в наши условия. По същество програмата е научнопсихокорекционна.

Два месеца психолог и психиатър ще работят с 15 затворници, пожелали да се включат. Целта е лишените от свобода да придобият знания за наркоманната зависимост, да бъдат доведени до автодиагноза и да им се покажат негативните последици, до които води упротебата на наркотици. Групата е отворена, защото е на доброволен принцип. След изтичане на двумесечния курс работата може да продължи с отделни лица или да се сформира нова група, е предвидено в програмата.

В затвора лежат около една дузина пласьори на дрога, информира Петков. Програмата за превенция се реализира съвместно с Центъра по наркомании на доц. Мария Александрова и фондация "Плевен 21 век". "Решихме да съвместим работата си, за да не са пак наш и техен контингент за в бъдеще затворниците. По принцип лишаването от свобода има две основни цели - предпазване от рецидив и да извлекат лишените от свобода специфични ползи за себе си от престоя си. С тази програма работим по втората част", обясни Петков.

Паралелно с превенцията на наркомании в заведението за изтърпяване на наказание се работи по още една програма. Тя е за подбор и мотивация на лишените от свобода рецидивисти за извеждане в затворническо общежитие от преходен тип. В момента в тези общежития има 83 души, а още 780 са изтърпяващите наказания.

Всички рецидивисти, които имат най-много 5 години до края на наказанието си и са изтърпели поне 6 месеца, се въвеждат в условия, близки до ресоциализацията. Те имат право да се трудят във фирми или на обекти без охрана. Това най-често са лозовите масиви около затвора.

Освен това те могат да прекарват празниците и почивните дни със семействата си. Целта на тази мярка е лишените от свобода да бъдат подготвени чрез плавен преход за реинтеграция в обществото.


 РАЗЛИЧНОТО


Художник отглежда ловни кучета, фен е на въдицата

 

Сашо Златанов цопнал в ледени води и се прибрал по боксерки

 

Ралица ПЕТРОВА

За страстта на плевенчанина Сашо Златанов към лова говори всичко, което го заобикаля. На зимния му половер се чете надпис "На слука", покривката в стаята е с мотиви от фауната. По стените пък висят ловни картини. Животните са навсякъде. Още като дете, имайки пред себе си примера на баща си, който бил ловец, той започнал да си драска - птици, зайчета, лисици, вълци. Сега е единственият художник в града, който отделя значителна част от времето си, за да рисува диви животни, наред с пейзажите и натюрмортите. Негови картини с ловни мотиви днес красят частни домове както в цялата страна, така и извън пределите на родината - в САЩ, Германия, Гърция, Израел и Сирия. Това е едната от неговите страсти. Курцхарът Джони е другата.

"Половината от хората ме познават като човек, който винаги е притежавал елитни кучета. На останалите съм учил децата - бил съм над 30 години преподавател по рисуване в СОУ "Анастасия Димитрова". Аз съм художник, ловец, рибар и чудесно разполагам с времето си". Така описва себе си Сашо Златанов. Ведър, усмихнат, жизнерадостен, зареден с емоции от изплуващи спомени и незабравими преживявания, той разказва за страстите си, които осмислят живота му и го карат да се чувства прекрасно.

Джони е малко своенравен, но любвеобилен, безпределно предан и безупречен в лова, споделя Сашо наблюденията си върху своя любимец. Художникът се влюбил в тази порода, защото са кучета с характер и са единствените, които позволяват понякога да ги "посъветваш" по малко по-различен начин. Отвръщат с любов и са големи "дяволи" - невероятно гальовни и страшни "използвачи и изнудвачи". Вече 28 години Сашо Златанов наблюдава спецификата на породата. През живота на бившия учител по рисуване са минали цели три поколения курцхари. Бил е собственик на бащата и дядото на Джони, които също са носели това име - и двамата са загинали по време на лов. "Беше преди 16 години, разказва Сашо. Бяхме на излет с дядото на Джони. Разпра го един глиган. Храстите бяха много гъсти, той изквича, а аз извиках: кучето ми загина. Когато отидох, то ме погледна в очите, подложих ръце под главата му и Джони умря в скута ми. Страшно е да те гледа, а ти да не можеш да му помогнеш...".

Бащата на Джони загива нелепо по подобен начин. Той е бил четирикратен шампион на България с 22 златни медала и 4 купи. "Само аз знам какво съм преживял, защото съм ги отгледал от малки. Свикваш с тях, те стават член от семейството. Напълно съм наясно какво може да се случи в един момент, защото това са кучета професионалисти", казва Сашо. И след първия нещастен случай той не излиза на лов за диви прасета. Казва, че много негови колеги го взимали на майтап, викали му, че се страхува. Ловецът обаче твърди, че не може да го направи, защото пред очите му изплуват онези страшни сцени, които е преживял. И се страхува не за себе си, а за Джони. Двамата обаче безумно обичат птичия лов - изпълнен с емоции, динамика и добро настроение. Сашо ловува вече 40 години в дружинката на с. Победа към ловно-рибарското дружество в Долна Митрополия. И днес смята, че ловът на прасета е интересен, но... "свински". "От 1 февруари вече ловът е забранен, но докато можеше, с Джони не пропускахме ден, независимо от времето. А сега - вали, вее, ние всеки ден сме на разходка в Скобелевия парк. Англичаните казват, че задължително на ден трябва да се извървят от кучето 14 мили. Аз го оставям два часа да се натича на воля. Някои ми викат - ти нещо не си добре. Може да съм всякакъв, ама кучето си иска своето", категоричен е Сашо.

Случките в ловния живот на Златанов, които са вдъхновение за неговите картини, са много. Той разказва една. "Беше през зимата, декември месец. Все още нямах куче. Отидохме на лов с приятели в с. Ясен за фазани. Излетът беше успешен. На мен не знам обаче какво ми хрумна и зарибих едни колеги да отидем до Долни Дъбник. Намерихме един запален ловец с раздрънкан москвич, който да ни закара. Духаше студен източен вятър. Беше към 14,00 ч. Преди да се разпръснем се разбрахме да се съберем в 18,00 ч. при колата. Аз се сетих за едно заливче, където много пъти съм виждал патици. Отидох и видях, че са там. Започнах да пълзя. Патиците бяха заспали, вълничките ги полюшваха. Аз изчаках и гръмнах два пъти. Раних две птици. Останаха четири. Ранените патици обаче започнаха да се полюшват не към брега, а отиваха все по-навътре. Гръмнах и другите, но трябваше да извадя първите две. Хвърлих пушката и патрондаша и стъпих на един дънер без да съобразя, че той е замръзнал. Със стъпването се подхлъзнах и цамбурнах в ледената вода. Аз мога да плувам, но беше адски студено. Така или иначе изхвърлих патиците на брега. Излязох, събух ботушите и изсипах насъбралата се в тях вода. Духаше много студен вятър. Замръзвах. Тръгнах към колата. По едно време усетих как ми се доспива и с големи мъки стигнах до москвича. Събух се (нагоре бях останал сух, дебелите дрехи предпазиха тялото ми) и започнах да си разтривам краката. Така, докато дойдоха другите и потеглихме. Шофьорът обаче не искаше да ме закара до нас, защото нямал бензин. Ядосах се, на пътя видях спрелия автобус за Плевен и както си бях бос и по боксери, слязох от колата и се качих в рейса, като смаях всички пътници, които ме помислиха за луд. Вътре се обух. Все някак се прибрах вкъщи, изкъпах се, изпих два големи коняка. На другия ден ми нямаше нищо - просто отидох на работа."

Въдицата пък Сашо Златанов хваща още по-рано. Едва навършил 6 годинки и неговият прадядо му направил пръчка, с която да развива риболовните си умения. Днес, в зависимост от настроението, ходи я на Вита, я на някой язовир. На въпроса коя тръпка е по-голяма - в лова или риболова, Сашо отговаря: "Не мога да преценя. Все едно една майка да каже кое от двете си деца обича повече. В лова има повече емоции и динамика. При риболова преобладава спокойствието и тишината. В крайна сметка предпочиташ едното в зависимост от това какво търсиш в момента като изживяване."


Чашата на живота

 

Кедровата смола спира гангрена

 

Компреси с живица помагат за зарастване на счупена кост

 

Даниела ДОЧЕВА

"Чашата на живота” са наричали друидите кедровата смола - живица.

Легендата разказва, че при изгарянето й е създаден огънят на Зороастър.  

Кедровата живица има много големи бактерицидни и заздравяващи свойства. Съвременната медицина я използва изчистена и прецедена за лечение на рани. Балсамът предварително се разтваря, смесва се с неутрални масла или вазелини и се правят превръзки. Кедровата живица лекува хроничните язви и циреи. През годините на Отечествената война тя се използвала в сибирските болници именно като бактерицидно и ранозаздравяващо средство. Напоените с кедров балсам тампони са спирали гангрена в начален стадий, предотвратявали са загнояване и инфектиране на раните.

Народната медицина, в своята многовековна практика, винаги е използвала кедровата смола. Порязвания и изгаряния са се заливали с живица. Нанасяли са я върху местата с гной, абцес, като омекотяващо, изтеглящо и заздравяващо средство.

При счупвания са намазвали мястото на травмата с живица и костта зараствала по-бързо. С кедрова живица някога в Сибир са лекували зъбни болки, като са я поставяли към зъба или венеца. Понякога са използвали доста странни методи за лечение на зъбите. На територията на един от манастирите на Архангелска област, Созурско, расте огромен кедър. Неговата кора е силно повредена. Разказват, че верующите, страдащи от болести на зъбите, са гризали ствола на кедъра, за да се лекуват.

Кедровата живица се употребява и вътрешно при язва на стомаха и дванадесетопръстника, белодробна туберкулоза, пневмония. В литературата се срещат сведения, че руските знахари използвали живицата за лечение на рак. В нея се съдържат 30% терпентин и 70%  колофон. Полученото от живица фино терпентиново масло съдържа 80% пинен, който се явявя изходен материал за синтеза на камфора - забележтелно средство, стимулиращо дейността на дихателната и сърдечно-съдовата системи. Камфорът се използва при лечение на заболяванията на нервната система, шизофрения, той влиза в състава на много съвременни лекарствени препарати, в това число и стимулиращи работата на нервите.

Терпентинът намира голямо приложение в народната медицина. Той се използва за разтривки при ревматизъм, подагра, невралгия, простудни заболявания на дихателните органи, при лечение на рани и др. Терпентиновите вани се предписват, за да се отделят солите от ставите при артрит, полиартрит, при възпаление на бронхите се препоръчват инхалации с добавяне на терпентин във водата. Шипове в петите се лекуват чрез редуване на локални терпентинови контрастни вани - студени с горещи. След завършване на процедурата за през нощта болното място се налага с компрес от гъста отвара от кедрови иглички - хвоя.

При заболявания на дихателните органи е добре да се вдишват изпарения на кедрова живица, бавно горяща върху въглени.

Живицата има високи бактерицидни и заздравяващи свойства. Тя се използува и при лечение на ухапвания от змии, язви, ангина, грип, херпес, заболявания на дихателните пътища, стоматологични заболявания, кожни болести, простатит, аденоми, хемороиди, болести на стомашно-чревната система, нервна и сърдечно-съдова система, опорно-двигателен апарат, ендокринна система, доброкачествени тумoри, очни заболявания и др.

В древността са събирали кедровата живица, когато тя е потичала от естествени поражения на ствола или клоните. Именно тя се е считала за най-целебна, знахарят сам не е причинявал вреда на дървото. Кедърът притежава много голяма способност за самолечение на раните си - те заздравяват още първата година.


Натурално

 

Витамин F за профилактика на ревматизъм

 

С витамин F се обозначава комплексът от две от незаменимите мастни киселини - линолова и линоленова. Естествен източник са рибното масло и множество растителни масла, например това от семена на грозде. Витамин F има антисклеротично и антиаритмично действие. От друга страна, посредством способността си да поправя структурни увреждания в мембраните на клетките, той способства за нормализацията на метаболитните процеси в клетката и понижава възпалението и пролиферацията. Влияейки и върху синтезата на простангландините, витамин F играе съществена роля в лечението и профилактиката на ревматичните заболявания, косопада, както и на множество кожни заболявания. Способността на витамин F да повишава устойчивостта на организма по отношение на радиоактивно излъчване се използва в радиотерапията на рака. Редовното приемане на достатъчни количества от този витамин способства за повишаване на усвояемостта и активността на витамините А, В, D и Е. Постоянният му прием ни позволява да съхраним кожата си млада и еластична.

Неочакван защитник на здравето

Потъркайте с ръка кожата на ръцете или краката. Ако по ръката ви останат люспи или кожата изглежда като разрошена, значи, ви липсва витамин F. Този витамин влиза в състава на мембраната на всяка клетка. Качеството на мембраната осигурява здравето. Той отблъсква нападението на микробите, помага клетката да усвои хранителните съставки и да изхвърли отпадъците. Това е особено важно за състоянието на червата, които често са най-голямата входна врата за болестите.

Осигурява защита на организма  

Витамин F осигурява образуването на простагландин - вещество, изключително важно за защитата на организма. Същото вещество осигурява дейността на мозъка и нервите, намалява холестерина, пази съдовете. Необходимата дневна доза е 10-20 г и се съдържа в суровото слънчогледово олио. 3 супени лъжици от него са идеална профилактика. Съхранявайте олиото на тъмно и студено. Загрято, то губи свойствата си. Същото важи за орехите, лешниците и слънчогледово семе.


 ЖЕНАТА


 

Д-р Мария Папазова, член на Нюйоркската академия на науките:

 

Изчистете организма с хранителни добавки

 

Клетките ни страдат и гладуват, смята лекарката

 

Мария ИВАНОВА

Човек може да направи водата, която пие “светена”, като насочи към нея добрите си мисли. Това твърди д-р Мария Папазова, научен сътрудник в института по физиология на човека при БАН и член на Нюйоркската академия на науките. Според нея не е без значение с какви чувства посягаме към чашата с вода. За да окаже върху организма ни благотворното си въздействие не бива да я пием, когато сме в плен на мрачни настроения. Всеки може сам да изчисли какво количество вода дневно му е необходимо, като умножи телесното си тегло по 0,003. Според тази схема 70-килограмов човек трябва да пие по 2,100 литра. Повечето хора се притесняват, че след изпиването на толкова течност ходят по-често по малка нужда. Това не бива да ги тревожи. Случвало ми се е да прескоча затворена с метла тоалетна на ресторант с благородната лъжа: Моля ви, бременна съм!. Така че и вие можете го правите, категорична е д-р Папазова. Според нея, за да предпазим организма си от дехидратация, трябва да пием по няколко глътки гореща преварена вода на всеки 30 минути. Задължително е също приемането на билкови чайове и смяната на минералните източници, от които приемаме вода. Газираните напитки и подсладените със захар сокове не се препоръчват.

Съвременният човек е застрашен от хронична интоксикация, смята д-р Папазова. Ядем, каквото сварим, а клетките ни гладуват. Живеем в един мъртъв, призрачен, петролен свят, който е изместил изцяло природата. Веществата, които приемаме с храната, са стотици, но вече не могат да минат през клетъчната ни мембрана. Така клетките ни страдат, а физическото ни тяло рано остарява. Клетъчното гладуване е феномен, който затруднява лекарите. Храните са натъпкани с боклуци, а ние сме психически и емоционално отровени. Затова е задължително да приемаме хранителни добавки, смята лекарката. Мастните киселини например възстановяват структурата на клетъчната мембрана и помагат за изчистването на организма. Коластрата има благотворен ефект върху самочувствието и оздравява храносмилателния тракт. Тя може да се приема дори от хора с алергия към млякото.

Антиоксидантите също трябва да се ползват ежедневно, в малки дози. Подходящи са зеленият чай, гинко билобата, белият трън, червената боровинка. Те не се препоръчват, ако не сте ползвали никога хранителни добавки, тъй като могат да причинят внезапна криза на изчистване, придружена с главоболие, диария и обриви по тялото. Ако имате наднормено тегло, диабет или нарушена обмяна на веществата, трябва да приемате коензим Q 10. Той повишава жизнения тонус, влиза в структурата на клетката и я енергизира отвътре. Подходящ е за вътрешно изчистване на хора със сърдечни проблеми и онкологични заболявания.

Хранителните добавки под формата на шейкове освобождават храносмилателния тракт от задължението да черпи енергия за храносмилане. Те са еднакво полезни при тези, които имат нужда да отслабнат и желаещите да напълнеят. Някои могат да заменят с тях едно от храненията през деня, за да спестят време. Познавам хора, които използваха такъв продукт в продължение на 2-3 години и успяха да коригират телесното си тегло с 30-тина килограма, без да си дават зор, казва д-р Папазова. В лекарската си практика тя е имала случаи на 40-килограмови момичета с анорексия, които са успели да възвърнат нормалното си тегло. Спомня си за един 16-годишен младеж, който бил част от националния ни отбор по плуване. Проблемът му бил, че е със 7 кг по-слаб от нормата. За по-малко от 3 месеца успял да наддаде с помощта на хранителните добавки.

Те помагат и срещу гъбични инфекции във влагалището и проблеми с простатата. Подходящи са и за жени в менопауза, дори церят махмурлук. Прочистват организма от ксенохормоните на тъканно ниво. Ако решим да си сменим мокета, казва д-р Папазова, лепилото ще отделя ксенохормони, които ще ни тровят в продължение на 8 години. Дори лакирането на ноктите ни зарежда със солидна доза токсини.

Подсладителите, овкусителите и оцветителите в храната също тровят организма ни, смята д-р Папазова. Ако, например, започнем лечебно гладуване, към 5-ия и 15-ия ден ще усетим спад на самочувствието. Това е знак, че вредните вещества излизат от скривалищата си и човек започва да се къпе в собствените си отрови, казва лекарката. Според нея гладуването може да се окаже опасно, затова е по-добре да се мине на разтоварващ режим. От 18 часа вечерта до 8 сутринта не бива да се яде нищо. Могат да се приемат единствено течности. През останалото време предпочитайте салатите, плодовете, бульоните. Към 15-ия ден можете да приемете първата растителна порция. Другият вариант е да запазите хранителните си навици, но два пъти седмично да бъдете на чайове и плодове. Новолунието и пълнолунието са сложни дни и най-добре ще ги прекарате, ако гладувате, убедена е д-р Папазова. Когато не се храните, компенсирайте с разходки на слънце и в близост до водни източници, съветва тя.

За изчистване на опорно-двигателната система лекарката дава следната рецепта: 3 дафинови листа се запарват цяла нощ в 3 литра вода. Отгоре се поставя кърпа или найлон. Течността се пие на малки глътки 3 поредни дни, след това 7 дни се почива и процедурата се повтаря. Можете да пиете и по една супена лъжица зехтин сутрин преди закуска. Магнезиевият сулфат не се препоръчва за изчистване, тъй като нерядко причинява язва.

 

Тяло и чувства

Всеки орган се стресира от хроничната проява на някакво чувство, смята д-р Папазова. Чувството, което уврежда черния дроб например, е гневът. Той е по-характерен за младите, затова при все повече хора от тази категория органът е сериозно претоварен. Имам 18-годишен пациент с хепатит В и променена структура на черния дроб. Майка му, супер известна балерина, дойде при мен силно притеснена. Когато предположих, че синът й е едно доста гневливо тийнейджърче, тя остана с много широко отворена уста, разказва д-р Папазова. На хората с подобни проблеми тя дава следния съвет: Заемете полуседнало положение със свит десен крак и затоплете чернодробната област с грейка. Изпийте 100 г зехтин и 100 г сок за подобряване на вкуса.


Пролет 2005

 

Романтичните рокли - хит на сезона

 

Фаворит сред цветовете е бялото, наблегнете и на ярките тонове

 

Лина ПАВЛОВА

Ако искате да сте в крак с модата през пролетта, в гардероба ви трябва да има поне една рокля. Тази дреха е най-актуална за настъпващия сезон. Романтичният женствен силует е хит сред дамите. В колекциите на световните дизайнери роклите са истински произведения на изкуството. Модерната дължина е до коляното или малко над него. В строгия работен вариант тя може да достига и до средата на прасеца. Идеалното допълнение към дрехата е късото яке.

Фаворитът сред цветовете е бялото, но в различните му интерпретации - снежно, млечно. В общи линии обаче са модерни всички ярки тонове. През този сезон дизайнерите предлагат да се откажете от черното. Материалите са коприна и памук, за вечерта се предлага шифон и атлаз.

Роклите напомнят за далечни пътешествия. Съседна Гърция се представя от многослойните дрешки с висока талия и пищни поли от полупрозрачни материи. Изтокът се асоциира с червените рокли, обшити със златисти елементи. От африканските джунгли пък идват ярките цветове. За “сериозните” дами е стилът “сафари” - строга кройка, множество джобове и широк колан. Ето някои модели, на които може да се спрете.

Високата талия

Този тип дреха доказва цикличността на модата. Съвременната рокля с висока талия идва от елегантните 50-те години на миналия век. Горната част на новата дрешка е скромна, за сметка на това пък полата е пищна. Всичко подчертава женствения силует.

Романтизъм

Ако сте по-романтична натура, наблегнете на нежните рокли в свежи цветове - зелено, бледожълто. Краищата на полата са обкантени с цветя. Дрехата е окичена с множество волани и ленти. Облеклото напомня, че лятото не е далече.

Още по-късо

Тази дрешка е за жените с красиви крака. Най-късите рокли за сезона са ваши. Както казва прочутият Пако Рабан, ако жените носят дълги поли, нещо не е наред с икономиката.


Райета и чанти във формата на плодове

 

Наталия СТОЯНОВА

Да бъдеш оригинален, е мотото на пролет 2005. Задължително в облеклото ви трябва да има елемент, насочващ към вашата индивидуалност.

ОБЛЕКЛОТО

Мантото е с А-образен силует или вталено. С колкото се може повече джобове, маншети и цветни елементи. С тях ще насочите вниманието към желаната част от тялото. Модерни са широките панталони с джобове. В облеклото може да заложите и на елементите с цветя и плодове. Натюрморт върху блузката или чанта във вид на ябълка ще ви направи уникална. Актуално е и хоризонталното райе, но то подхожда само на слаби хора.

ОБУВКИТЕ

Обувките трябва да съответстват на стила ви и да бъдат оригинални. Независимо дали ще сте на висока платформа или токове. Намерете дизайнера в себе си и създайте свои модели. Украсете ги с цветя, пеперуди или ярки ленти.

АКСЕСОАРИТЕ

Аксесоарите играят огромна роля през този сезон. Главната тенденция за пролетта е индивидуалността. Особено модерно е разделението на хоризонтали и вертикали. Чантата се съчетава с колана, а обувките са в тон с панталона или полата. Обзаведете се с везано портмоне, шапчица, огромни гривни и бижута с разноцветни камъни.

ГРИМЪТ

На мода е чистото лице със силно нагримирани ресници. Може да прибавите и малко руж, все едно имате лек слънчев загар. Актуални са меките и приглушени оттенъци на устните. Може да наблегнете на оранжевото. Няма да сте извън модата и ако се гримирате в златисто. Особено внимание се обръща на веждите. При брюнетките те са силно почернени. При блондинките и червенокосите са колкото се може по-незабележими.

МАНИКЮРЪТ

Ноктите са къси, оформени като правоъгълник. Еднотонното покритие е достатъчно. За разнообразие може да си направите декорация, но само на един от пръстите. Дългите крещящи нокти вече не са актуални. Добре е цветът на лака да е прозрачен - светлорозов или бежов. Ако си падате по по-ярките цветове, червеното е подходящо за вас.


Готие търси фаталната жена, Валентино - латинодамите

 

Ели ДИМОВА

Основният акцент в колекциите на всички прочути дизайнери е женствеността. Хит са съблазнителните дрехи и ярките аксесоари. Целта е на преден план да бъде изведена личността на всяка дама. Жан-Пол Готие търси фаталната жена, съчетавайки множество култури. Полите са тип фламенко, актуално е сакото.

Валентино залага на елегантната, но заредена с латино енергия дама в розово и стилно черно. Модерни са коланите, цветята и всякакви други допълнителни елементи върху тоалетите.

Дрехите на Кристиан Диор са пъстри, с много райета и ромбове, което създава пролетно настроение. Рокли и поли от ефирни платове в нежни и светли тонове придават романтични нотки.

При Емануел Унгаро всяка дреха е от прозрачни и лъскави платове в топли тонове: плисирани поли с бели волани, панталони от виолетов сатен, съчетани с блуза в тюркоазени тонове. Бижутата са задължителни.

Стилове от Африка, Европа и Азия се смесват в колекцията на Кензо. Моделите съчетават кимоното със западноевропейски дрехи, допълнени от африкански колиета. Материите са подвижни, а цветовете контрастират.

Преобладаващ цвят в колекцията на Кашарел е кафявото, съчетано със зелено и жълто. Роклите с дължина до коляното и късите горни дрехи са предпочитани от дизайнера.

Пако Рабан поставя на преден план желанието на съвременната жена за свобода и за пътешествия. Колекцията съчетава едновременно бохемския, романтичния и етническия стил - блуза в африкански стил, бродиран памук и поли с волани.


Ретро брошките на мода

 

Станка ШИНГАРОВА

Брошките в стил “ретро” са доста актуални през тази пролет. Като използват искрящи кристали на Сваровски и изкуствени перли, дизайнерите създават украшения, които напомнят скъпоценности. В качество на основа се ползват сребро или метал, покрит с родий или позлата. Брошката върху ревера на сакото се съчетава идеално с джинси или класически панталон. Тя може да украси пуловер или да се аранжира с плетен шал. Не по-малко стилно изглежда върху бяла памучна блузка в съчетание с шалове и платки. В днешното забързано време брошките могат да превърнат ежедневното облекло в официално за светски мероприятия. Ако сте решили да се обзаведете с актуалното украшение, посетете антикварните магазини или битпазарите. Добре е предварително да сте наясно с тематиката, която ви харесва - цветя, абстрактни или астрономически фигури.

Ако търсите брошка при антиквар, носете си силно увеличаваща лупа, за да може на място да проверите дали камъчетата не са нащърбени, добре ли са закрепени в гнездата си и в изправност ли е закрепващият механизъм.

Старите украшения трудно се поддават на поправка и е добре да се внимава при покупката, за да не се развали удоволствието от придобитото бижу.


 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...


Нина Митева

В най-женския месец от годината ви срещаме с една успяла дама. Нейните постижения са още по-впечатляващи заради това, че са в света на бизнеса - мъжка територия, в която оцеляват най-силните. Залагайки единствено на професионализма си, а не на женски хитринки, финансовият директор на Груп 4, бившият управител на Алианц България в Плевен и президентът на Ротари клуб - Плевен Центрум Нина Митева днес с основание заявява: “Аз съм успяла жена.”

Важното е да запазим свежестта на сетивата си

Интервю на Даниела ДОЧЕВА

- Госпожо Митева, откъде тръгва интересният ви професионален път?

- Миналата есен навърших 50, но някъде, вътре в себе си, си оставам една хлапачка. Аз съм Везни, родена съм на 5 октомври в Плевен. И сега живея в бащината си къща заедно с майка ми, сестра ми, съпруга ми и семейството на малката ми дъщеря. Имах невероятно щастливо детство, защото ме направи свободен човек за цял живот. Играех с момчетата - ловяхме паяци, с прашки ходехме да бием врабчета, беряхме джанки, зарзали и череши - според сезона. В по-късни години нямаше никакво значение, че аз съм дружинният председател, а приятелите ми са гаменчетата на класа. Дружно много се забавлявахме и до сега много се обичаме. В Плевен са почти всичките ми приятели и близки хора. Като дете рисувах много добре, но завърших математическата гимназия. С твърде голяма лекота ми се отдаваше всичко - като изключим пеенето. Затова чак на стари години се научих да си “пиша домашното”, т. е. да се подготвям и да не импровизирам. После завърших математика в Софийския университет. Това ми даде една добра база, определен тип мислене.

- Работила сте като учителка?

- Да, преподавах математика известно време. После се занимавах с управление на образованието. 10 ноември ме завари на ръба на защитата на дисертацията ми на актуална и в момента тема: “Образованието като фактор за социална мобилност.” Беше много сложно да я отстоявам, но излишен труд няма. Всичко, което съм научавала във времето, е влизало в работа.

Гордея се, че създадох финансовата гимназия “Интелект” с мои приятелки. То също ми струваше огромна борба. Спомням си как прекарах едно цяло лято във висене в Министерството на образованието, където ми казваха, че такова нещо не може да съществува - в България има или езикови гимназии, или икономически техникуми, а това е някакъв хибрид. Вече 14 години то е едно от елитните училища в Плевен. Бяха едни такива шантави времена, в които всичко се политизираше безкрайно. През 1991 г., когато приехме третия випуск, трябваше да напусна директорския пост, за да оцелее училището.

- И случилото се предопредели факта, че днес се занимавата с бизнес?

- Точно така. Покойният ми приятел Радослав Райков - Рачо ми предложи да стана ръководител на управление “Маркетинг” в печатницата. За две години опознах всички български издателства, издатели, писатели, поети, прекрасните панаири на книгата. По този интересен начин навлязох в света на бизнеса.

- А как попаднахте в сферата на застраховането?

- Явих се на конкурс с още 18 човека. Съветът на директорите ми каза, че съм ги впечатлила с някакви качества и кой знае - след като жена управлява България (Ренета Инджова тогава беше премиер), може пък и те така да решат. Аз им казах: “Щом една жена трябва да управлява България, значи държавата има нужда от сериозна помощ. Явно и тук е така.” Те се позасмяха и ме назначиха. Една година бях зам.-управител на дружеството - все пак нямах опит в реален бизнес. На Алианц дължа 9 много силни години в живота си - стъпих си на краката материално, реших важни житейски въпроси, децата ми получиха добро образование. Голямата ми дъщеря - Биляна, е директор “Продажби” в централата на банката на Алианц, а другата - Деница, работи в представителството на Алианц - Плевен, в застраховането. И двете като мен се омъжиха много рано. Гордея се с тях, въпреки че съм много критична и раздавам справедливост понякога в повече, отколкото трябва. Много дължа на Алианц като житейски опит, като реален поглед върху икономиката на целия регион. Опитът ми на преподавател и интересите ми в сферата на приложната психология си намериха мястото, част от успеха в този бизнес е изграждането на мрежа от застрахователни посредници, които са в целия регион. С инат и настоятелност като управител убедих тогавашните шефове, че трябва да се построи сграда в Плевен. Това беше първата нова сграда след 10 години застой в града. Ръководителите на Алианц са изключително достойни мъже. Малко се говори и малко се знае за тях, но те са големите български индустриалци.

- Къде продължихте професионалното си развитие?

- Сегашната ми позиция е финансов директор в Група 4 в София. Компанията е част от една голяма верига - Група 4 Секюрикор, създадена през 1901 г. в Дания. В момента работи в 108 държави и има над 340 хил. служители в цял свят. Предметът на работа на фирмата е търговска сигурност, което в България сега се утвърждава като понятие. По-просто казано нашата фирма осъществява проекти за охрана на големи инвеститори и на повечето от големите банки. Аз управлявам финансите на фирмата. Доволна съм, защото работата ми доказа, че мога да се справя. Отново имам позиция в мултинационална корпорация, но вече на едно по-друго ниво предвид умения и отговорности.

- Освен работата ви, какво друго е важно за вас?

- Цялото ми голямо семейство и приятелите ми. Имам трима много любими мъже - моите внуци Александър, Калин и Никола. Стремя се изкуството да ме съпътства в живота. Слушам много музика - класика, Вангелис, метъл. Шарени са ми предпочитанията. Много съм страдала, че не мога да пея, но любопитното е, че сънувам музика. Положих огромни усилия да се сдобия с билет за концерта на Найджъл Кенеди (бел. р. - днес, 18 март, в София) и го очаквам с голямо нетърпение.

- Как се съхранихте в мъжкия свят на бизнеса?

- Светът по начало си е мъжки, а този на бизнеса - още повече. Винаги съм се държала като равна с мъжете. Не знам дали е било грешка, но аз никога не си позволих да се възползвам от това, че съм жена. Всички тези ефектни номера “Ах, ох, колко съм слаба, колко имам нужда от закрила” никога не можах да ги науча. Тази есен бях на бизнес конференция в Маями. От 300 човека само 10 бяхме жени. Много е трудно понякога.

- Има ли типично женски качества, които ви дават преимущество в работата?

- Жените печелят с това, че изпипват повече нещата, умеят да мислят с няколко хода напред. Те са добри в детайлите, в сглобяването на картинката от всички страни, а силата на мъжете е, че се концентрират върху момента. Жените са успешни до едно по-средно ниво на управление. На по-високите етажи преимуществата им се обръщат срещу тях. В редица случаи бизнесът изисква повече бруталност, повече агресивност. В този смисъл топмениджърите и големите имена в бизнеса по изключение са жени. България е страна, в която жените се ползват наистина с голяма еманципация. Светът не винаги е справедлив, но ако можеш нещо, винаги имаш следващ шанс.

- Какво ви помогна да успеете?

- Аз съм верен човек - на приятелите си, на убежденията си. Не предавам хората, които са ми близки - може би това ми дава сила. Отдавам се с цялата си страст на това, което правя - няма значение дали е работа, или удоволствие. Обичам да работя, да изразявам себе си в работата - един вид творчество. И усещането, че нещо се е случило. Това е особено удовлетворение. С годините се научих да съм търпелива, да не раздавам набързо справедливост, да съм по-малко импулсивна. Познавам много успели жени и това ми дава сила.

- Съпругът ви подкрепяше ли ви в кариерата?

- Той от много години е в банковата сфера. От студенти сме заедно. Не сме идеалното семейство - минали сме през много перипетии, но сме много по-истински от много лъскави двойки. Важно е да позволиш на другия да има свобода, да оценяваш неговото право да бъде личност, да има собствени интереси. Разбира се, всичко това оцелява ако има и някакви общи ценности. Половината ни общ живот премина в едно надскачане кой е по-успяващ, което е моя грешка. На мъжете им е по- трудно, когато имат такъв тип жени до себе си. Затова аз оценявам и търпението му.

Любовта е сложно нещо. “Обичам” не е чувство, а един глагол. Това не е нещото, което те кара да ти се свива стомахът и да ти подскачат вътре пеперуди - всички сме минавали през това, а означава да помагаш, да изтърпяваш, да бъдеш до някого, да пазиш равновесието, да го зачиташ.

- Бяхте в Евролевицата. Защо в момента не се занимавате с политика?

- Бях в политиката, когато беше повече въпрос на емоция. Някакъв политически пубертет прекарахме всички. Залагах на развитието на някаква социалдемократическа тенденция, но се оказа, че не съм попаднала на точните хора. Вихреха се дребни страсти, които сега изглеждат даже смешни. От години нямам политически ангажименти, въпреки че не съм променяла своите убеждения и пристрастия с времето. Аз убедено вярвам в социалните ценности. От това време ми останаха добри приятелства. Ще се радвам, ако политиката с времето става по-прагматична.

- Има ли достойни за уважение политици в България?

- Безспорно, макар и по изключение. Много се надявам, че в младите политици ще има искра на друга нагласа за политика. Всъщност идва тяхното време. Струва ми се, че след един период на предизвикателна незаинтересованост към политиката, у младите хора вече има интерес. Надявам се, че идва поколение, което ще донесе нови критерии, нова култура.

- Доколко политиката и бизнесът са свързани?

- В нормалния свят те са функция едно на друго - в различна степен.

- Как станахте член на Ротари и настоящ президент на клуба в Плевен?

- Доброто на тази организация е, че тя залага на изключително демократични принципи. Член съм от 5 години и обичам приятелите си от Ротари. Те ме поканиха, но в началото им беше трудно - имаше един емоционален период, в който трябваше да си редактират езика, донякъде поведението. Сега е друго, има и още две дами, които много уважавам като личности и професионални постижения. Между другото в страната още има клубове, които са само мъжки. Във времето приятелите ми оцениха нагласата ми да бъда точна, да изпипвам нещата в детайли, да отхвърлям някаква работа. Бях вицепрезидент една година и доста се налагаше да поемам функциите на тогавашния президент Димитър Тенев. Както сега ме заместват мои приятели. Щом приеха мисълта, че мога да бъда президент на клуба, значи сме извървели пътя си. Харесва ми атмосферата на приятелство, че се пресяват хората с различни очаквания. Клубът набира своето самочувствие, прави своите успешни проекти. Така че това е едно градивно общество.

- По какъв начин релаксирате?

- Пътувам много. Научих се да шофирам преди две години. Любимото ми място е къщата ни в село Старо Стефаново. Вярвам, че рано или късно ще се установим там. Там може и с две козички и пет кокошки да си живееш щастливо, ако си стигнал фаза, в която си над много други неща. Природата страшно ме зарежда. Много обичам морето. Интересна ми е приложната психология и чета много. Един от любимите ми психолози казва: “Уважавай заблужденията на ближния си така, както своите собствени.” Това е много вярно - всеки има право на собствените си грешки и на собствената си истина. Важно е винаги да си отворен към света и да не губиш свежестта на сетивата си; да ти се живее, да намираш предизвикателства.

- За какво мечтаете?

- Много ми се иска да видя още много от света. Била съм в над 20 страни. Стигнах и до Япония и САЩ. Поразена бях от Лондон. Какъвто и да е поводът за пътуването, успявам да видя музеи, изложби и задължително да опитам местна кухня. Каквото може, трябва да се види, да се научи. Би ми било интересно да отида в Южна Америка, Индия, Китай, Индонезия, Филипините. Обичам всякаква екзотика, нейния аромат. Изтокът е абсолютно друг свят. Интересното е, че докато бях в Япония, имах чувството, че това е мястото, на което винаги съм била, и че другото е някакъв далечен сън, за който не съм сигурна дали е реалност. Много странно преживяване. Интересува ме духовната култура като постижение на човечеството. Търся във всяко нещо блясъка на интелекта. Впечатлена съм от източните практики - будизъм, йога. Животът е обидно кратък, възможностите не са толкова много. Така че част от нещата ще останат само хубави намерения.

- Как се самооценявате?

- Понякога показвам много по-голяма самоувереност, отколкото всъщност имам, и това вероятно дразни много хора. Но всъщност имам много реална оценка за себе си и съм много самокритична. Всеки си има своите предизвикателства, победи, своите драми. Може би не всеки съумява във времето да ги осмисли и да се учи от тях. Смятам, че съм една успяла жена, защото винаги съм била успешна в работата си, защото имам добри дъщери, а това не е малко. Имам приятели, които не намаляха с времето - може би защото съм била много избирателна. Имам дарбата никога да не скучая.


 АРТСЕДМИЦА


Цирк

 

Орязаха незаконно субсидията на читалище "Съгласие" с 53 443 лв.

 

Ръководството е принудено да съкращава кадри и дейности

 

Даниела ДОЧЕВА

В пълен цирк - за кой ли път(!), прерасна разпределянето на годишната субсидия за читалищна дейност. Представителите на 9-те читалища в Плевен и на тези от околните села пак не можаха да поделят парите според зададените законови механизми.

По традиция в центъра на конфликта се оказа най-старият културен институт в града - "Съгласие". Заради обема на художествените си дейности и 28-те си щатни бройки той получава предварителното одобрение на общината за сумата от 128 хил. лв., която е с 8 хил. лв. повече от миналата година. Когато се стига до реалното гласуване на тези средства, се оказва, че секретарите на 7 от градските читалища, начело с председателя на "Ракитин" Чавдар Луканов, предлагат бюджетът да бъде орязан с 53 443 лв. Според инициаторите на предложението Законът за народните читалища не предвижда повече от 15 щатни бройки в един културен институт. След тази обосновка предложението, предварително подписано от почти всички представители на читалища, е прието, разказа възмутено пред "BG Север" Стиляна Илиева, секретар на "Съгласие". Случи се нещо направо невероятно. Възмутена съм от решението на колегите да вземат нашите пари и да ги разпределят помежду си. Това е абсолютно незакономерно - не може да се редуцира бюджет, който е на база миналогодишна щатна бройка. Потвърди го и Антоанета Гинина, директор на "Регионална политика" в Министерството на културата и туризма", информира Илиева.

Тя разясни, че за всяка щатна бройка министерството отпуска 4 111 лв. Към тази сума се прибавят и средства за дейност, които са защитени в културното ведомство. С бюджет от 74 557 лв. ръководството ще е принудено да извърши драстични съкращения от порядъка на 15 - 17 човека, което ще доведе до създаване на нова структура на читалището. "Няма да имаме пари да изплатим обезщетения на тези хора. Намаляването на числеността на персонала ще рикошира върху библиотеката - тя няма да може да обслужва читателите и да изпълнява своите функции. Трябва да бъде закрита и балетната школа, на която предстои наскоро премиера. Въобще читалището няма да може да функционира и да изпълнява своята културна политика, която ползва целия град", алармира Илиева.

С одобрените средства "Съгласие" реално може да просъществува в този състав точно четири месеца, изчислили са от ръководството. Тези мили колеги не могат да се примирят с факта, че ние сме защитили щатните си бройки, че нашата дейност е ясна, прозрачна, регламентирана, коментира още тя. Според нея инициаторите на финансовото съкращение са манипулирали грубо селските читалища с невярна информация. На писмено запитване на Илиева до А. Гинина отговорът е следният: "Не съществува нормативен документ, с който да се определи лимит за числеността на работещите в читалищата... Бих искала да напомня, че разпределението на държавната субсидия е необходимо да се извършва в съответствие с изискванията на чл. 23, ал. 1 от Закона за народните читалища по утвърдения от Министерството на културата механизъм... В този смисъл за нас е необяснимо какво е наложило чувствително намаляване на субсидията на най-голямото читалище в региона, без да има предварителна информация за редуциране на основните му дейности."

Ръководството на "Съгласие" възразява с писма до председателя на комисията Панко Генов и до кмета Найден Зеленогорски срещу този неправомерен акт. "Това, което стана тази година, е безпрецедентен случай. Стигне ли се до крайната мярка да закрием библиотека, школа, това ще засегне и Плевенската филхармония. Управителният съвет ще връчи на нейния директор нота за увеличаване 4 пъти наема на концертната зала. И тогава какво ще правят те", обезпокоена е Илиева. Тя изрази надежди, че ръководството на общината няма да допусне унищожаването на най-стария културен институт в Плевен.


Димитър Иванов:

 

В нашия край не се цени автентичният фолклор

 

Лара АНГЕЛОВА

Още едно културно богатство на нашия край е на път да изчезне, да потъне в тресавището на общата незаинтересованост. Става въпрос за Ансамбъла за автентичен фолклор с ръководител Димитър Иванов.

Без никакви средства, единствено с осигурена зала за репетиции в ОАПС от "Търговия и агропласмент" ЕАД, 40 танцьори на възраст от 18 до 55 години продължават да репетират заради любовта си към българския фолклор. "Няколко пъти се опитваме да се закрепим с наши средства, но е много трудно. Постоянно получаваме покани за участия. През април има международен фестивал в София, през септември - международен фестивал в Благоевград, през август - национален фестивал в Албена, но вероятно няма да отидем на нито един. Едно пътуване в друг град ни струва около 1 500 лв. Няма кой да ни даде такава сума. Ние сме единственият състав в България, който се финансира със собствени средства от 1989 г. Два пъти общината ни е подпомагала с малки суми, но не сме нейна грижа", рамкира проблемите Иванов.

Създаден през 1981 г., с впечатляващите си изпълнения ансамбълът и неговият ръководител успяват да променят теорията на Института по фолклор, че представителите на една фолклорна област могат да представят само нея. Клишето е разбито и танцьорите започват да доказват високото си ниво. На международни фестивали във Франция, Полша, Испания, Румъния, Англия и в цяла България получават признанието на публика и специалисти. От всички конкурси имат само златни медали. Имат заснети 11 филма за фонда на БНТ, в които се представят автентични мегдански български обичаи, документален филм в Българска кинематография и филм за ЮНЕСКО. Участвали са в клипове на "Мистерия на българските гласове" и на много други известни народни певци. В чужбина се цени единствено автентичният фолклор - ако зависеше от мен, бих забранил обработения, е професионалното мнение на фолклориста Димитър Иванов. "Наскоро гледахме "Беломорски танц" в образователен концерт на Северняшкия ансамбъл. В този танц нямаше 4 такта беломорска музика, която е чиста тракийска, а само турска и гръцка. Що за образование получават децата? На 3 март пък изпълниха "Банатски танц", който е румънски. Защо? Накъде отиваме?", възмутен е Иванов от композитора Георги Андреев, който е хореограф на ансамбъл "Филип Кутев" и написа няколко танца за северняците. Според фолклориста е недопустимо да бъдат смесвани музика и движения от различни фолклорни области, за да се копират танците на Нешка Робева.

Тази година ще има национален събор за народно творчество в Копривщица. Димитър Иванов е натоварен от общината със задачата да обиколи около 10 села и да ги подготви за участие в областния преглед. Посетил по 2 - 3 пъти селищата. Направил им цялостно обичаите - стъпки, песни, дал им свои носии. Бил и член на журито. За всичко това му дали 100 лв. "Това е подигравка с труда ми. Ако беше дошъл Георги Андреев, щяха да му дадат хиляди", коментира Иванов.

Той притежава уникална колекция от автентични народни носии от цялата страна, които събира 30 години. 60 от тях чака да бъдат купени от историческия музей, а с останалите 90 играят неговите танцьори.

"Не нещо друго, а фолклорът ни е съхранил като нация. Те турците са сядали около хората на мегдана и са гледали българките, дори не са им забранявали да носят пафти и накити, а ние сега се отричаме постепенно от корените си. Съжалявам, че дойдох да живея в Плевен. Ако бях останал в Стара Загора, там общината се грижи и за професионален ансамбъл, и за автентичен фолклор", обобщи Димитър Иванов.


Х-арт

 

Осем дами пръскат пролет

 

Дани БОЖИДАРОВА

Росица Кадиева, Майя Ананиева, Ани Цветкова, Вяра Савова, Зоя Минева, Наталия Велева, Мимоза Боцин и Калина Стоянова наредиха изложба от живописни, текстилни и пластични произведения в Общинската галерия. По традиция 8-те приятелки, обединени от наименованието Х-арт, или Харт, срещат публиката с новите си над 50 творби. Различни като личности, характери и творчески натюрел, те успяват вече 6-та година да се съхранят в група. Тазгодишната изложба е под наслов "Мартенски профили" и включва само нови работи, създадени през последните две години.

Основното между тях е уважението към личността, към твореца, към жената. Изненадващото за повечето ни колеги в тези времена е, че успяхме да се задържим, все още ни има, сподели Вяра Савова, която се представи с 13 неща - кръгла скулптура, пана и три живописни детски портрета. До сега наблягах на жените, а сега се спирам на детския образ - явно опознавам децата още повече, коментира ръководителката на школата по керамика в Центъра за работа с деца.

Всяка една от художничките се занимава и с нещо друго. Те са учители, галерист, стоматолог, сценограф. Показват се по-рядко, защото са много ангажирани. Приемаме се такива, каквите сме, и се харесваме, заявават те.

Художничките наредиха своите работи ден преди изложбата и се оказа, че без да се уговарят, чисто интуитивно, всяка е предпочела предимно женски образи, пречупени естествено през индивидуалните й сетива. Красиви плевенски моми, лазарки и цветя създадоха много мартенско настроение в галерията. Лъха на пролет, спонтанно установиха посетителите, потънали в многообразния женски свят. Понятията финес, красота, раждане, ново начало, чувственост са знакови за изложбата.

Световната слава само ще загуби, ако не ги познава, убедени са техни колеги. Те са чакани и обичани. Наложиха се Харт (твърдо) през последните години в културния афиш на града.

Мимоза Боцин и Анни Цветкова споделиха само в мислите си радостта на останалите художничики от творческата група, защото са в чужбина.


Архиви от Руско-турската война

 

Вера Бекер-Цвецински дари исторически материали на музея

 

Правнучката на генерала обoгати информацията на специалистите

 

Тамара ДИЧЕВА

На тържествата в Бородино по повод края на Руско-турската война в края на 2004 г. директорът на Военноисторическите музеи в Плевен ст. н. с. д-р Милко Аспарухов получи от правнучката на генерал Адам Игнатиевич Цвецински - началник на прочутата през 1877 - 78 г. Четвърта стрелкова бригада, известна като "Желязната бригада”, Вера Бекер-Цвецински ценни материали за живота и дейността на нейния прадядо. За съжаление, потомците на Цвецински, напуснали Русия през 1918 г., не разполагат с негов портрет, но изпращат снимка на сина му Максимилиан, заснет през 1904 г. в Санкт-Петербург с други военни, с медицински персонал и с последния руски император Николай Николаевич. Както и снимка на гроба му в Ница, сведения за произхода на техния род и ксерокопие на марша "Желязната бригада” на композитора Арнолд Шенберг, който досега не е публикуван. Това музикално произведение е ценна придобивка за фондовете на Военно-историческите музеи и ще прозвучи за пръв път в изпълнение на военен оркестър в чест на една от годишнините от освобождението на Плевен.

В България името на генерал Адам Игнатиевич Цвецински не е добре познато. По време на Руско-турската война 1877 - 78 г. той командва "Желязната бригада”, отличила се по време на епичните сражения на Шипка през август 1877 г. На 15/27 юни 1877 г. Адам Цвецински преминава река Дунав с бригадата си при Зимница и с предните части на 14-а пехотна девизия се сражава при Свищов, за което е награден със златна сабя с надпис "За храброст”. Заедно с Предния отряд на ген. Гурко извършва първия задбалкански поход и участва в боевете при Хаинкьой и Койнаре, Уфлани - награден с орден Св. Георги 4-та степен, Казанлък, Шипка, Ени-Загра и Джуранли - награден с орден Св. Владимир 2-ра степен с мечове.

През втората половина на месец юли бригадата заедно с Предния отряд се оттегля на север от Балкана и на 1/13 август се настанява около Търново за почивка и попълнение със запасни стрелци. Отдихът не трае дълго, защото започват атаките на Сюлейман паша срещу позициите на Шипка и бригадата получава заповед от главнокомандващия Дунавската армия Велик княз Николай Николаевич да подпомогне защитниците на прохода. Генерал Цвецински изпраща на защитниците на Шипка кратка бележка "Идвам на помощ”. Бригадата оказва съществена подкрепа на бранителите на прохода, а нейният командир през цялото време е начело, под огъня на турците, умело ръководи и разпределя стрелковите роти според изискванията на момента.

Според негов доклад сраженията на Шипка струват на стрелците 21 офицера и 572 войника убити и ранени. За забележителните му командирски способности по време на тридневните боеве Адам Игнатиевич Цвецински е повишен в чин генерал-лейтенант. Заедно с бригадата си остава на Шипка до 1/13 ноември, прекарвайки там 81 денонощия под огъня на врага.

В началото на декември 1877 г. генерал Цвецински е назначен за командир на 2-а гренадерска дивизия, с която извършва зимно преминаване на Балкана и стига до бреговете на Мраморно море близо до Галиполи. Разболява се тежко и през пролетта на 1878 г. той напуска България и заминава за Одеса, където е назначен за началник на 36-а пехотна дивизия, която заема Измаил и долното течение на река Дунав. От пролетта на 1879 г. почти до смъртта си Цвецински командва 1-а гренадерска дивизия в Москва. Той е повишен в чин генерал-адютант и получава орден "Белият орел”. Освен това е зачислен в 13-и стрелкови батальон на Негово височество българския княз.

На 30 юни/12 юли мъжественият и неуморим воин Адам Игнатиевич Цвецински умира на 54-годишна възраст. Тленните останки на командира на "Желязната бригада” почиват в Руските гробища на френския град Ница.


 ДУХЪТ ОТ БУТИЛКАТА


Алкохолизираме се масово

 

Лекуват 12-годишно дете в плевенската токсикология след запой

 

Поля ТОМОВА

В клиниката по токсикология лекуват 12-годишно дете, попаднало там след запой. Д. М. е в кома, с тежки поражения. По думите на родителите синът им отишъл на рожден ден, където явно е пил алкохол. Случаят не е изключение, все по-често деца попадат в болницата с алкохолно натравяне.

38-годишен мъж, с висше образование, от четири години е инвалид. Получил е т. нар. алкохолна епилепсия, както и увреждане на периферната нервна система, което не му позволява да върви. Т. М. пие от 5 години, като през последните е стигал до литър и половина концентрат. Разбито е семейството му, не може да работи, нищо не го интересува. Загубва личността си, но единствената му мисъл е как да издебне момента, в който да си пийне.

Млада, 29-годишна жена, се лекува в клиниката по зависимости в Плевен. Алкохоличка е. Започнала да пие, защото се чувствала неоценена и неразбрана.

Постепенно българската нация се алкохолизира. Тревожна е тенденцията спиртни напитки да приемат все по млади хора, дори невръстни деца. Според последното преброяване на населението през 2001 година, девет от десет редовно пиещи българи са пияни след 100 грама концентрат. Седем от десетте вече са алкохолици. Пият над 80 процента от мъжете и близо 68 на сто от жените. Докато през 1996 година са пиели 52 процента от хората на възраст 15 - 24 години, то през 2001 година процентът е вече 70. Според същото изследване алкохолно зависими и поне веднъж лекувани в София са 2 317 души, във Варна - 2 700. Рекорд на хроничните алкохолици държи Бургас - 4 252-ма души. Плевен не прави изключение от общата картина на все по-разпростиращата се алкохолна зависимост. Данните са най-малкото тревожни, още повече че са от преди цели четири години, а тенденцията е негативна. Никой днес не се наема да прогнозира докъде ще стигне “пиянството на един народ”.

През последните години наркоманиите като че ли изместиха от общественото съзнание проблема с алкохолизма. Днес обаче е време не само да се замислим, но и да помогнем. Докато не е станало късно.

Най-тревожна е тенденцията все повече да се снижава възрастта на децата, които пият. 12 - 13-годишни момичета и момчета пристигат в болницата с тежки натравяния, причинени от пиене.

Алкохолът е лесно достъпен, а както установи репортерска проверка, се продава и на лица доста под 18 години. През последните 15 години децата остават като че ли извън полезрението на обществото, а най-вече на родителите. Днес почти никой не пита 12-годишния къде отива, или с кого. Ако дете на такава възраст изпадне в кома след запой, това е не само опасно за здравето му, но и за живота му, предупреждават специалисти. Когато се започне толкова рано, на 18 години организмът е свикнал с концентратите, на 23 години този човек е алкохолик. Все по-често хора под 30 години са болни от т. нар. алкохолна епилепсия, твърди доц. д-р Мария Александрова от плевенската клиника по зависимости. Преди години с тази диагноза са били хората над 45 години. Алкохолната епилепсия означава само едно - мозъкът на този човек е увреден, той е негоден за живот и ще е болен до смъртта си. Заболяването протича с припадъци, загуба на съзнание, гълтане на езика, изпускане по малка нужда… Ужасяващо е да видиш човек, който сам е предизвикал на себе си подобно нещо, твърдят ескпертите. И още малко цифри - около 90 процента от хората над 18 години употребяват алкохол, около 5 на сто от тях развиват зависимост към него.

ПРИЧИНИТЕ

Тежко време случихме. Всеки се справя с него както може. За жалост, най-често българинът посяга към чашата. Докато стигне до бутилка и развие зависимост от алкохола. Най-честите причини според психиатрите са липса на перспектива за бъдещето, неудовлетвореност от живота, напрегнато и тревожно ежедневие.

Предразположението към алкохолизъм се предава генетично. В близо 80 процента от случаите зависимият е имал баща, дядо, чичо или друг роднина, който също е бил алкохолик. Тази склонност обаче може и да не се развие, ако човек отрано има изградена ценностна система, твърдят експертите. Важна е семейната среда, обществото, както и времето, в което човекът живее.

ОПАСНОСТТА

Не всеки, който пие, става алкохолик. Няколко са признаците, след които вече трябва да се замислим сериозно и да спрем, да потърсим помощ. Близо 80 процента от българите пият вечер, в семейна среда, сред приятели. Когато обаче през деня, на работното място, все по-често започваш да си мислиш как ще ти стане хубаво, когато се прибереш и си пийнеш - тогава светва първата сигнална лампичка. Втората е пиенето скришом - в офиса или вкъщи, за да се отпуснеш, да не се дразниш. Признак за това, че алкохолизмът е близо, е и загубата на мярката, наричана от психиатрите загуба на ситуативен контрол. Всеки човек има собствена мярка за алкохол, след която се напива до безпаметност. Обикновено, когато се достигне до това, хората спират да пият. Тези, които са близо до зависимостта, не спират и все по-често прехвърлят границата. Белег за това, че е време да се спре е и временната загуба на паметта – т. нар. бели петна, когато не помниш какво се е случило предишната вечер, как си се държал и какво си говорил… И накрая, влизането в алкохолизма е когато сутрин, при ставане, ръцете треперят. Човек е раздразнителен, напрегнат, губи концентрация, избухва и... пие сутрешната си бира.

ЕТАПИТЕ

Наскоро на площада ме спря жена. Заприказва ме по име, но аз изобщо нямах представа с кого говоря. Тя изглеждаше наистина ужасно - без зъби, суха, с треперещи ръце, нервна, поне 15 години по-възрастна от мен. Оказа се моя съученичка. Нямаше и помен от някогашната слънчева Галя, с която сме учили три години. Алкохоликът губи човешкия си облик, казваме ние, без да съзнаваме, че в природата само човекът пие. Алкохоликът има зависимост към пиенето, както и абстинентни явления, които пораждат нуждата от него. Системното пиене води до физическа зависимост, която се изразява с тревожност, раздразнителност, тъга, учестен пулс, повишено кръвно налягане, треперене. В това състояние човек изпитва страх и дори може да посегне на живота си. Обикновено приемането на 150 грама концентрат премахва временно абстинентните явления. Зависимост към алкохола се получава след 8 години пиене при зрели хора, но след 4 години при млади хора и жени.

Алкохолиците страдат от загуба на паметта, трудно възприемат реалността, загубват личността си. Някои изпадат в делириум тременс, като след това временно полудяват - имат халюцинации, видения, чуват гласове. В такова състояние болните са опасни както за себе си, така и за околните.

ЖЕНИТЕ СТАВАТ ЗАВИСИМИ ПО-БЪРЗО ОТ МЪЖЕТЕ

Все повече жени са зависими от алкохола. Освен всичко друго, причина за това е и фактът, че при жените има различна обмяна на вещества. При тях, за разлика от мъжете, мозъкът и черният дроб обработват много по-малко спирт. Затова и те по-лесно и по-бързо се напиват. Обикновено за жените едно питие е удобен дневен или вечерен транквилант. Стресът, характерен за цялото общество, има много по-тежки последици за нежната му половина. Само за 2 - 3 години една жена, която системно пие, става зависима, твърдят експертите.

ЛЕЧЕНИЕТО

Знаем максимата, че няма бивш негър и бивш полицай. Има ли бивш алкохолик?

Ако се започне навреме, алкохолизмът се лекува, твърди доц. Мария Александрова. Оказва се обаче, че от две години насам в България няма абсолютно никакъв препарат, с който да се лекуват алкохолиците. Просто някой е решил, че няма нужда да се опитаме да се справим с алкохолната зависимост. Или пък е воден от максимата “пиян народ лесно се води”. В страната ни вече не се внасят френският "Есперал" и полският "Фатикол", които са използвани успешно преди време. С тези препарати, които са несъвместими с алкохол, изписаните от клиниката са се лекували успешно. Близките им дори са слагали лекарството в храната тайно от алкохолика, с което се провежда т. нар. отвикващо лечение.

Сега болните се приемат в клиниката. За да понесат по-лесно абстиненцията, им се дават успокоителни - дизепин, реланиум, седуксен, фаустен. След това се назначава лечение с витамини, глюкоза и микроелементи. Ако обаче алкохоликът не желае да бъде излекуван, няма сила на света, която може да го спре, твърдят екпертите. Още повече, че българинът все още е скептичен, когато чуе думата психиатър. Дори да иска да отиде, няма нужните средства за контакт със специалисти. Болните излизат навън, където отново ги чакат проблемите. Често хората се връщат в клиниката, където всичко започва отново. Лечебният ефект трае няколко седмици или месеци. След което алкохоликът трябва сам да реши, че трябва да се излекува. Особено значение има семейната среда, подкрепата от страна на близките, казват експертите.

Решаването на проблемите с алкохол е все едно да се опитваш да избягаш от реалността в света на илюзията. Днес всички ние - родителите, вършим престъпление. Оставяме децата си сами да решават проблемите си. Вече не е събитие дете на 12 години, постъпило в токсикологията с алкохолно натравяне. Експертите предупреждават, че след години в България ще има увредено и болно поколение. Камбаната бие със страшна сила и е време ние да я чуем.


Първите пияндета са били древни маймуни

 

Склонността към злоупотреба с алкохол се е проявила у нашите предци още по клоните на дърветата, се посочва в руско електронно издание. Благодарение на тази "хранителна добавка" към всекидневния си порцион, древните маймуни са успели да се преборят с тежките условия на живот по време на всемирните заледявания. Хипотезата обаче е направил не някакъв сибирски любител на водката, а американският въздържател и биолог Робърт Дадли. Вижданията си той представил за пръв път в Ню Орлиънс по време на заседание, организирано от Дружеството за интегративна и сравнителна биология. Там той изнесъл доклад за веществата, предизвикващи зависимост. Повечето от тях са навлезли в употреба през последните няколко хиляди години, а немалко - едва миналия век. Но алкохолът определено не е късна "цивилизационна придобивка". Тя, с голяма степен на вероятност, поддържа фо-рмата си с плодова диета - праобразът на алкохолизма.

По време на заледяванията плодовете станали обект на настървено конкурентно "потребителско" търсене. Из оцелелите тук-там гори и храсталаци се разгръщала истинска война. Най-ценното качество за преживяване се оказвала способността от една страна да намериш пръв узрелите вече плодове, и от друга - да изконсумираш максимално количество, също като камила, която се подготвя в оазиса за изтощителен преход през пустинята.

Маймуните се оказали особено умели участници в конкурентната надпревара. Те надушвали миризмата на етанол отдалеч, а всеки плод в процеса на зреенето си преживява и частична ферментация, която увеличава съдържанието на ценната съставка в него. Освен това, етиловият спирт стимулира апетита. Така че далечните ни предци съумявали първи да стигнат до заветното дърво или храст, отрупано с храна, където получавали стимулатор на апетита, който да ги превърне в своеобразни "фруктови камили", способни да се натъпчат така, че да преживеят поне няколко дни гладуване. “BG Север”


Изповед

 

Беше болен, страхувах се за живота си

 

Две години живях с алкохолик. Най-ужасните години от живота ми. Черни. Изпълнени със страх, напрежение и ужас. А бях млада. Само на 18 години. Когато животът ти започва по такъв начин, много трудно в един момент се откъсваш от ситуацията, дори многократно да си си повтарял, че трябва да го направиш.

Беше февруари. Студеното слънце надничаше зад облаците и обещаваше скорошна пролет. Връщах се от лекции. Качвах се по ул. "Чаталджа", когато усетих, че някой ме следва. Обърнах се и го видях. Приятно момче, колега. Усмихна се и ме настигна. Така започна всичко. Влюбих се. Станахме гаджета. Беше първият ми любовник. А моментът ще помня до гроб. Беше точно на рождения ми ден. На обяд се видяхме, останахме вкъщи сами. Усещах, че е пил, миришеше на алкохол, но в онзи момент това нямаше особено значение. Гледаше странно, беше по-груб, невъздържан, но... какво от това. Та нали го обичах. Стана много бързо, почти не усетих болка. Нямаше кръв. Веднага след акта той се изправи и започна да крещи, че съм го лъгала. Опитах се да кажа нещо в моя защита, но не можех. Крясъците му ме травмираха. Сълзите напираха, докато започнаха да текат. Давех се, а той псуваше... После спря. Мина му. А аз не го напуснах, защото... ми беше първият и си мислех, че го обичам.

После започна да удря. Понякога лекичко, а друг път не се въздържаше чак толкова. Психическият тормоз беше неописуем - пийнеше ли, той ставаше просто неконтролируем. Мръсните и обидни думи по мой адрес се впиваха дълбоко в съзнанието ми и оставяха следи. Които още болят. Пътувахме с курса за Велико Търново. Трябваше да проведем лекция по археология на хълма "Царевец". Въпреки че той беше друг курс, дойде с нас. Нямах нищо против, докато в купето на влака не извади бутилка водка. Още преди да стигнем, беше пиян. Тогавашният страх няма да забравя никога. Страхувах се, че ще ме нарани, страхувах се, че ще ме убие, страхувах се... от него. А бях сама. Чувствах се нищожна, малка, жалка, момиче, на което никой в този момент не подаде ръка, а всички гледаха и цъкаха с език, възмущавайки се от поведението му. Той ме удари пред всички. Бяхме вече слезли на гарата в Горна Оряховица. Слънчевите ми очила хвръкнаха в скута на една баба, която седеше на пейката. Заплаках. Свих се на кълбо и легнах на перона. Просто нямах сили. Той ме ритна, спряха го... Останалите два дни в хотела във Велико Търново повтаряха този. Оставена вечер без пари, заключена в стаята, когато другите се забавляваха, просто се молех да оцелея...

И тогава не го напуснах. Вече не го обичах. Но чувствах непреодолим, ужасяващ страх.

Когато след още няколко подобни случаи в края на първата година от нашата връзка реших да си тръгна, той просто ме заплаши, че ще се самоубие. Манипулираше ме по най-отвратителния и долния начин. А оттогава започнах да живея с мисълта, че всяко мое действие може да отключи в него нещо и той да посегне на живота си. Не го напуснах, защото се страхувах, че ако нещо се случи, аз ще бъда виновна.

После го прибраха. Напиваше се до смърт. Вече не владееше себе си...

Сега споменът още боли. 10 години след този момент от живота ми още изтръпвам при мисълта, че един ден всичко може да се повтори... Страхът продължава да се таи в мен и усещам как само чака удобен момент, за да ме завладее отново...  Милена И., на 27 години


 БИЗНЕС


"Плама" разпъната между правото и силата

 

Тръгна делото за втора несъстоятелност на рафинерията

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Това производство да не се използва за прикриване на следите от предишни извършени престъпления, заяви в съда адвокатът на "Нова Плама" Любомир Денев, след като съдия Стефан Данчев от Плевенския окръжен съд даде ход на делото за обявяване на втора несъстоятелност на рафинерията.

Основания за подобни твърдения дават действията както на ищците в лицето на основните кредитори "Йорсет холдинг" и ДЗИ Банк, така и поведението на магистратите преди и по време на разразилата се шестчасова съдебна битка. Подобен мега процес, който в крайна сметка окончателно решава съдбата на плевенската рафинерия и където водещ при всички случаи би трябвало да е общественият интерес, протече в стила на Шипченската епопея.

Защото от едната страна като ищци се явиха представителите на две мощни финансово-икономически групировки - ДЗИ Банк, на която БНБ повери за управление огромен паричен ресурс, и "Йорсет холдинг", придобил активите на бившата Първа частна банка. След фалита на финансовата институция през 1996 г. сградният фонд, както и кредитираните от нея малки и средни фирми, влязоха под управление и разпореждане в състава на "Йорсет холдинг". Акумулиран бе финансов ресурс, излязъл извън рамките и несъизмерим с националния капитал, който вече можеше да си позволи да влияе дори върху българската политическа сцена.

От другата страна като ответници се явиха пълномощниците на "Нова Плама", които през последните 5 - 6 години положиха неистови усилия, за да пуснат рафинерията, и то при многоизмерна съпротива от страна на държавата, на конкурентни фирми или на такива с мераци за кетап за собственост. Подобен документ би им осигурил безпроблемното ползване на гориво и средства от ОПЕК, само поради факта, че разполагат с нефтозавод някъде в България.

По време на съдебната битка миналия петък в залата витаеше съмнение за "предрешеност" и наклон на везните на Темида в полза на едната страна. Би следвало съдът да разглежда равнопоставено страните в процеса и както с бързина и прецизност се отнася към ищеца, така навременно и коректно да обслужва ответника, поискаха защитниците на "Нова Плама".

Съдия Стефан Данчев не уважи доводите на адвокатите на рафинерията за неизрядност в документацията, с която бе избран съдия-изпълнителят Цветан Банков. По време на заседанието стана ясно, че плевенският съд не е изпратил пълната документация по делото, с което се назначава синдикът, и затова жалбата е била върната от Апелативния съд във В. Търново. Това създало впечатление за "несиметрично" отношение на съда към страните по делото.

А основания за подобни твърдения по време на процеса намериха не само вещи юристи. В документацията не съществува искане за присъединяване на молбата на ДЗИ Банк към тази на "Йорсет холдинг", което е необходимо условие, за да се явят като ищци на несъстоятелността в съда. Съдията Стефан Данчев обаче не уважи този довод на защитата на "Нова Плама".

Нещо повече, съдът обедини двете фази в производството по несъстоятелност по искане на ищците. Така по бързата процедура възобновяването ще бъде последвано от обявяване на дружеството в несъстоятелност. Не се налага подобно изкуствено разграничаване на двете фази, реши съдът.

Молителите нямат качеството на кредитори на рафинерията по одобрения оздравителен план. Това обявиха адвокатите на "Нова Плама" след даване ход на делото за възобновяване на производството по несъстоятелност. Ищците твърдят, че непогасяването на вноските е ставало по вина на дружеството, без да бъдат взети под внимание обективните пречки. Защитниците на рафинерията поискаха да бъдат приети писмени доказателства, свързани с делата срещу синдиците Лилия Тодорова и Николай Пенев, които са приписали на "Плама" несъществуващи дългове към Минералбанк и ПЧБ, чиито "недоказани" правоприемници са съответно ДЗИ Банк и "Йорсет холдинг". Налице са престъпни обстоятелства, от които ще зависи изясняването на спора по този процес, обобщиха тезата си ответниците.

Защото само три дни след даване ход на делото за несъстоятелността се възобновява наказателния процес срещу бившите синдици на рафинерията Тодорова и Пенев. Там, в обвинителния акт, съществува и горното обстоятелство по приемането на несъществуващите вземания, с което дългът на "Нова Плама" набъбва с още 41 млн. лв. Това обстоятелство отново не бе взето предвид от съдия Стефан Данчев, макар че практиката в подобни случаи предвижда спиране на процеса, още повече, че една осъдителна присъда за синдиците може да доведе до отмяна на цялото решение за влизане в сила на оздравителния план.

Така от порочния кръг на правосъдието май невредими се измъкват само представителите на финансовия елит ДЗИ Банк и "Йорсет холдинг". Защото в който и съд в България да се разглаждаше делото за несъстоятелността на "Нова Плама", то малцина магистрати биха застанали срещу паричен ресурс, който си позволява да възкачва и сваля правителства.

Начинаещ репортер в някоя западна държава от подобен процес би могъл да изгради кариера. Необходимо е само да разгледа по-отблизо страните в него, тяхното минало, тънката политическа линия, която свързва парите с властта, а отделно да прецени нивото на съдебната ни система. Защото би било прецедент и водеща новина в емисиите на някоя западна държава адвокати да разясняват на съдията основите на правото по време на процеса.

У нас, в България, все още силата на правото отстъпва пред правото на силата. Затова важните мега процеси, където са забъркани парите и властта, обикновено приключват като в "руска класическа трагедия".


Съдия-изпълнител запечата цеховете

 

Представителят на собствениците отказа да подпише протокол за запора

 

Поля ТОМОВА

14 производствени цеха и сгради на “Плама” бяха запечатани в края на миналата седмица от съдия-изпълнител. Мярката е постановена от плевенския окръжен съд след разгледана молба на кредитора “Йорсет холдинг”. Обезпечителната мярка е поискана във връзка с делото по възобновяване на производството по несъстоятелност на “Нова Плама” АД. “Йорсет холдинг” и ДЗИ Банк заведоха в края на миналата година дело за обявявяне на рафинерията във фалит, като обявиха претенции за 20 процента от общо 251 млн. лв. дълг на дружеството към 32 кредитори. Двете финансови институции, правоприемници на Първа частна банка и “Минералбанк”, обвиниха “Нова Плама”, че не спазва оздравителния план, приет през 1998 година.

Съдия-изпълнителят Цветозар Найденов и вещото лице инженер-химик Тодор Йончев запечатаха в събота 14 от цеховете и сградите на комбината, между тях са: сграда на АВД, сграда за селективна очистка, реформинг, строително-ремонтен цех, ЦКВ към азотно-кислороден цех, ХВО към ТЕЦ, сграда за производство на свещи и разфасовка на парафин, ж. п. гара с локомотивно депо, база за развитие и внедряване, работническа поликлиника, контролно-измервателни прибори и други. Лепенка не бе сложена на химико-техническата лаборатория, тъй като вещото лице е преценило, че в нея работят хора, които в понеделник трябва да влязат в сградата. Съдия-изпълнител Найденов обяви, че обезпечителната мярка се налага от съда с цел да не се разпилее имуществото.

Мярката бе наложена изненадващо и в неработен за рафинерията ден. Представителят на собствениците Росен Софрониев пристигна в “Плама” след обаждане на журналисти. Той категорично отказа да подпише протокола за наложения запор. Според него вещото лице е бивш служител на “Плама” и е страна по спора, който се води. Това е поредното нарушение и абсолютно безобразие, заяви Софрониев. Запечатването на части от рафинерията, които са неработещи, водят до последици и в работещата част на нефтозавода, твърди представителят на собствениците. В помещенията, сложени под запор, хората имат дори лични вещи, каза той. И допълни, че неработещите цехове са обект и на непрекъснати набези от страна на цигани. През деня охраната се извършвала от персонала на рафинерията, но сега щяло да се обезмисли съществуването на тези звена и да се наложи съкращаване на персонала. Спорен е и въпросът за размера на дълга, смята Софрониев. "Плама" има заведено дело в съда срещу бившите синдици на Лили Тодорова и Николай Пенев с обвинение, че са завишили дълга на рафинерията с 41 млн. лв.

“Плама” има бъдеще, ако бъде оставена да работи, оздравителният план е направен за 35 години, каза представителят на собствениците. Според него запечатването е част от атаката срещу предприятието. Рафинерията дори да бъде обявена в несъстоятелност, кредиторите няма да могат да си върнат парите, така че явно тук се цели друго, обяви Софрониев. Той смята, че от една страна се цели укриването на разграбването на “Плама”, а от друга - атаката идва и от конкурентните фирми в масления бизнес. В момента се изкупували присадки за масла от държавния резерв на изключетелно ниски цени и фирми като “Приста ойл” не биха искали да имат конкурент на пазара на горивата. Запечтването ще навреди и на единственото работещо производство – цеха за масла, съобщи Софрониев. В него са направени модернизации и работят близо 200 души. Представителите на собствениците на "Нова Плама" заявиха, че ще търсят правата си във Великотърновския апелативен съд, където ще обжалват запора и запечатаването на помещенията.


Отложиха процеса срещу синдиците

 

Според обвинителния акт те са увеличили дълговете с 41 млн. лв.

 

Еми СТАЛЕВА

Плевенският районен съд не даде ход на делото срещу бившите синдици на "Плама" Лилия Тодорова и Николай Пенев. Според обвинителния акт двамата са извършили престъпления, които касаят признати от тях, но фактически несъществуващи вземания на кредиторите на "Плама". Прокуратурата твърди, че е нанесена щета. Материалите по обвинението са събрани в 64 тома, призовани са 87 свидетели, показания ще дадат и 6 вещи лица. Делото съставлява огромна фактическа и правна сложност, каза пред журналисти председателят на съдебния състав Любомир Кръстев.

Оставени без уважение бяха исканията за прекратяване и връщане на производството в досъдебна фаза, направени от защитниците на Тодорова и Пенев. Последните се позоваха на обстоятелството, че обвинителният акт им бил връчен на 20 февруари и не са имали достатъчно време да се запознаят с всички материали.

Адвокатите на подсъдимите твърдяха в съдебната зала, че са налице процедурни нарушения. Според тях липсват някои доказателства по делото, а сумите, вписани по време на следствието, се различават от посочените в обвинителния акт. Дублирани номера и прибавени листи имало в материалите, твърдеше защитата по време на заседанието. Тези аргументи обаче не бяха уважени от съда.

Процесът беше отложен единствено заради това, че той представлява фактическа и правна сложност. Магистратите позволиха на адвокатите на Тодорова и Пенев да се запознаят подробно с материалите по делото. Съдът прецени, че не са допуснати съществени процесуални нарушения в досъдебната фаза, заяви председателят на състава Любомир Кръстев.

По материалите е работила Националната следствена служба. Според обвинението общо 41 млн. лв. са несъществуващите вземания на кредиторите към "Плама", които са вписани в документацията от тогавашните синдици Тодорова и Пенев. От такава възможност са се възползвали Минералбанк, Балканбанк, Обединена българска банка, Първа частна банка, Банка за земеделски кредит и др., които фигурират като кредитори на "Плама" по петте посочени престъпления в обвинителния акт. В горепосочената сума са включени и индексираните тогава работнически заплати.

Наказателният процес срещу синдиците Лилия Тодорова и Николай Пенев е пряко свързан с невъзможността за изпълнение на оздравителния план на рафинерията. А точно това обстоятелство даде основание на правоприемниците на ПЧБ и Минералбанк, съответно "Йорсет холдинг" и ДЗИ Банк, да поискат втора несъстоятелност на "Плама". Осъдителна присъда за бившите синдици би доказала, че озравителният план не се изпълнява в някои от частите си, но не по вина на рафинерията, както сега твърдят ищците.

Адвокатите на "Плама" едва ли ще могат да се възползват от подобен вариант, тъй като процесът срещу синдиците бе отложен чак за 13 септември.

Междувременно депутатът Димитър Стефанов, който се яви като свидетел по делото, изрази опасенията си, че признаването на втора несъстоятелност за рафинерията би означавало ликвидация и нарязване за скрап. Преди време Стефанов разработи два доклада, в които подробно описа вариантите и възможностите за пуск на "Плама" като нещо напълно реално, което би обслужило обществения интерес на региона и държавата.


 АГРОАКЦЕНТИ


По европейските стандарти

 

Спират ваксината срещу чума по свинете

 

В общините в Плевенско започва разяснителна кампания

 

Страницата подготви Ралица ПЕТРОВА

Вече са ясни първите стъпки, които ще бъдат предприети в Плевенска област във връзка с поетапното спиране на ваксинацията срещу класическата чума по свинете (КЧС). Мерките бяха набелязани на заседание на епизоотичната комисия в края на миналата седмица. За да решат как в региона постепенно ще започне да се работи по това изискване на Европейския съюз, се събраха председателят на комисията - зам.-губернаторът Николай Русинов, областният управител Николай Маринов, представители на Регионалната ветеринарно-медицинска служба (РВМС), КАТ, Районния център по здравеопазване (РЦЗ), на РДВР, Гражданска защита, РИОСВ и ловно-рибаското дружество в града.

До 23 март 2005 г. да бъдат свикани общинските епизоотични комисии, на които да присъстват и кметовете на населени места, бе едно от решенията на областната епизоотична комисия. Целта на тази стъпка е кметовете да се запознаят със заповед номер 135 от 22 февруари т. г. на директора на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС), с която се регламентира промяната на държавната профилактична програма на НВМС за 2005 г., свързана с поетапното спиране на ваксинацията срещу класическата чума по свинете. А именно: за периода от 1 януари до 30 юни 2005 г. се ваксинират всички свине и прасета с жива ваксина щам "К".

През второто полугодие на 2005 г. - от 1 юли до 30 декември, ще се извършва ваксинация срещу класическа чума само в свиневъдни обекти, които са регистрирани и отговарят на изискванията на Наредба 29 от 15.07.2003 г. за ветеринарно-санитарните изисквания към животновъдните обекти за отглеждане на свине. Ще се ваксинират само свине и прасета, които не са ваксинирани с "жива" ваксина щам "К" през първото полугодие на 2005 г. През вторите шест месеца на годината ще се ваксинират само неваксинираните с "жива" ваксина щам "К" прасета с "маркерна" такава по посочена от производителя схема в упътването за прилагане на ваксината. Категорично се забранява ваксинацията на диви свине.

Кметовете на общини и кметства съвместно с представители на РВМС - Плевен, да организират провеждането на събрания, на които свиневъдите да бъдат запознати със стратегията и и изскванията за постепенно спиране на ваксинацията срещу КЧС е втората стъпка, която ще бъде предприета, реши епизоотичната комисия. Бе обсъдено още ограничаването и недопускането на търговия със свине на нерегламентирани пазари, като се създадат необходимите за тази цел условия. Епизоотичната комисия реши, че трябва да бъде засилен контролът по пътищата, за да да не се допуска превозване на свине, които не са маркирани и не се придружават от ветеринарно-медицинско свидетелство.

Задача на РВМС - Плевен, съвместно със Съюза на ловците и риболовците в България и Национално управление на горите е да организират изпращането на проби за изследване за наличие на вируси на чумата по свинете от умрели и отстреляни диви прасета. Плевенската ветеринарно-медицинска служба е задължена да изготви карта за всяко свиневъдно стопанство, което отговаря на изискванията на Наредба 29. На нея трябва да се обозначат намиращите се в радиус от 3 километра от фермите свиневъдни обекти, представляващи епизоотичен риск. Всички специализирани транспортни средства за превоз на животни да имат удостоверение от РВМС, че отговарят на изискванията, е друго решение на комисията. Органите на КАТ при проверка са длъжни да изискват освен ветеринарно-медицинско свидетелство и удостоверение за регистрация на транспортното средство.

Поетапното спиране на ваксинацията срещу класическата чума по свинете е свързано с покриване на европейските стандарти. В ЕС това отдавна не се практикува, тъй като се обръща специално внимание на производството на екологично чисто месо. В случаи на чума животните в тези страни се унищожават.


Агроконсултант

 

Изрежете малините, подхранете овошките с амониева селитра

 

Овощарство

До второто десетдневие на март, докато не е започнало активното сокодвижение, трябва да се извърши резитбата за формиране и плододаване на овощните култури, съветват специалистите. Извършва се и резитба на касиса и малините, като при малините дължината на плододаващите стъбла се съкращават с една пета. През март трябва да се премахнат сухите листа от ягодовите лехи. За да се предотврати разпространението на болести, те се събират и изгарят. Ягодите се подхранват с около 25 - 30 г на кв. м амониева селитра.

Младите костилкови овощни дръвчета се засаждат до средата на март, а семковите - до края на месеца. Тогава се извършва и облагородяване на будна пъпка и на калем от предпочитани и подходящи за съответния район сортове. Всички овощни видове е желателно да бъдат подхранени с амониева селитра.

Ябълките се пръскат срещу струпясване, прасковите - срещу къдравост, черешата, вишната, кайсията и дюлята - срещу ранно кафяво гниене. Когато има наличие на зимуващи форми на листогризещи гъсеници, листозавивачки и др., се прибавят и инсектициди.

Лозарство

През втората половина на март старите лози се отгребват и почистват добре след преминалите студове. След приключване на резитбата се изнасят и изгарят лозовите пръчки и старата изсъхнала дървесина. Извършва се ремонт на подпорната конструкция, плодните пръчки се връзват на първата носеща тел. Преди развитие на пъпките се извършва пролетна оран на дълбочина 15 см. Тори се с фосфорни и калиеви торове, ако това не е направено през есента.

Торовите норми се определят след вземане на почвени проби за агрохимичен анализ. Регистрираните земеделски производители могат да направят агрохимичен анализ безплатно чрез областната служба за съвети в земеделието.

Срещу широколистните и житни плевели междуредовата ивица се третира с почвените хербициди Хербазин 50, Карагард, Гоал 2 Е, Флуридин 50. Срещу бактериалния рак, екскориозата, антракнозата и др. се извършва зимно пръскане. Засаждането на нови лозя се предхожда от риголване и подравняване на площите, маркиране и обозначаване на разстоянията в реда и междуредията. В младите неплододаващи лозя се извършва попълване на празните места с лозички от същия сорт.

Зърнено-житни и полски култури

През март започва подготовката на почвата за сеитба на пролетни култури. Предсеитбените обработки се извършват диагонално на есенната оран. В началото на месеца при възможност за влизане в нивите се засяват резенето, анасонът, кориандъръта и копърът, тъй като при късна сеитба добивите от тях значително намаляват. При затопляне на почвата до 10°С, след средата на месеца може да започне и сеитбата на слънчогледа. Произвежда се тютюневият разсад.

При пшеницата и ечемика във фаза братене се третира с хербициди на базата на 2,4 Д срещу широколистните плевели.

Зеленчукопроизводство

При температура на почвата около 10 С се засаждат ранните картофи. Площта се набраздява на разстояние 60 см, поставя се посевният материал с кълновете нагоре в браздите на разстояние 25 см и се покрива с почва. През първата половина на март, когато разсадът от домати за ранно производство образува втори лист, се пикира в полиетиленови оранжерии или в парници. Преди изваждането се полива. Пикира се на разстояние 10х10 см и култивационните съоръжения се проветряват. През този период се засява баклата на редове, разстоянието между които е 50 см, а между семената в реда - 10 см. През втората половина на март се засява пиперът, в края на месеца - доматите за средно ранно полско производство: на 1 кв. м се засяват 10 г семена от пипер, 2,5 г семена от домати и 4 г семена от патладжан. Ако семената не са обеззаразени срещу почвообитаващи гъби и за предпазване на растенията от сечене, леглото на семената се напрашва с медсъдържащи препарати. След сеитба лехите се поливат с 0,5-процентов бордолезов разтвор в съотношение 5 литра на квадратен метър.

През март се сеят кореноплодните зеленчукови култури - моркови, репички и магданоз. В края на месеца се засаждат салатата и алабашът. Ако спанакът е засят през февруари, след поникването трябва да се подхрани с амониева селитра - 10 г на кв. м, а засетият през есента спанак - с около 15 г на кв. м.


 СПОРТ


 

Баскетбол

 

Двама от Спартак (Пл) в мача на звездите

 

Баскетболистите на плевенския Спартак
 

Страницата подготви Любомир ПЕТКОВ

Хрисимир Димитров и Илия Станков ще са сред участниците в мача на звездите от родното първенство. Националът Хриси Димитров е излъчен за участник от феновете, които в продължение на месец номинираха в Интернет своите фаворити на отделните постове сред българите и чужденците в първенството. Стрелец №1 в шампионата Илия Станков пък беше посочен от наставника на символичния отбор на българите Тити Папазов. Той ще се изправи срещу колегата си Мартин Докузовски, който ще води чужденците.

Мачът на звездите ще се състои на 20 март от 15 часа в зала "Конгресна” в ДКС във Варна. Избраните от феновете по 9 баскетболисти от двата отбора бяха допълнени с българите Илия Станков (Спартак Плевен), Богдан Боев (Рилски спортист) и Деян Иванов (Черно море Интеркомгруп). Мартин Докузовски, който ще води чужденците, избра само един играч - Владимир Зарич, като даде идеята неговият отбор да се състои само от десет баскетболисти. Ще се проведат и обичайните конкурси за тройки и забивки. Състезанието за тройки ще бъде преди началото на срещата, а на полувремето е надпреварата за забивки. Победителите в двата конкурса, както и обявеният за най-полезен играч в мача, ще получат награди от Spalding и кецове от And1. Spalding ще осигури и 15 топки за състезанието при тройкаджиите. След края на третата част един от зрителите ще има възможност да спечели 5 000 лева, ако успее да вкара с изстрел от центъра.

Генерален спонсор на проявата е застрахователната компания HDI.

 

За българите участие ще вземат:

Гардове

1. Людмил Радулов (ЦСКА) - с 1 399 гласа

2. Владимир Маринов (Ч. море Интеркомгруп) - 1 362

3. Юлиян Радионов (Лукойл Академик) - 969

Крила

1. Тодор Стойков (Лукойл Академик) - 1 011

2. Димитър Ангелов (ЦСКА) - 999

3. Хрисимир Димитров (Спартак Плевен) - 985

4. Илия Станков

5. Богдан Боев

Центрове

1. Спас Натов (Черно море Интеркомгруп) - 1 667

2. Стефан Георгиев (ЦСКА) - 1 160

3. Бойко Младенов (Лукойл Академик) - 998

4. Деян Иванов

 

Чужденците:

Гардове

1. Ламонт Джоунс (Лукойл Академик) - 1 590

2. Карлос Морбан (ЦСКА) - 1 269

3. Чарлз Джоунс (Лукойл Академик) - 1 096

Крила

1. Дезмънд Фъргюсън (ЦСКА) - 1 974

2. Георги Чековски (Лукойл Академик) - 1 698

3. Далибор Дестанович (Ямболгаз) - 1 485

Центрове

1. Аджани Уилямс (Лукойл Академик) - 1840

2. Саша Топчов (Черно море Интеркомгруп) - 1780

3. Крис Гарнет (ЦСКА) - 1496


Цецо Антов пак с едни гърди пред Дарин Великов

 

Плевенските баскетболисти отново не допуснаха Черно море да ги достигне в борбата за третото място в първенството преди гостуването в сряда в Ямбол. Като домакини момчетата на Цецо Антов спечелиха мача си с Левски, а варненци загубиха инфарктно с една точка от ЦСКА. Победата за Спартак с 91:77
(18:27, 27:26, 25:11, 21:13) срещу сините не дойде лесно, след като домакините очевидно бяха подценили съперника. В началото на мача възпитаниците на Стоян Божанков бяха по-концентрирани. Въпреки че в титулярната им петица нямаше нито един опитен играч, главно чрез Хаджисотиров и Мануел Марков сините бележеха от разстояние, а домакините от своя страна бяха неефективни в атака. Цветан Антов реагира веднага, щом разликата в полза на гостите започна да расте, и направи няколко смени в титулярния състав. Центърът Тошко Тодоров и Александър Дяковски, които очевидно нямаха ден, седнаха на пейката, заменени от Петър Петров и Цветослав Острев. Сърбинът с български паспорт Борис Анастасов също прекара повече време на терена в този мач и показа добри качества на борец. Силно беше включването и на младия Острев, който отбеляза девет точки, някои от които особено важни за изхода на мача. Все пак до полувремето играчите на Левски с рационална игра в нападение и самоотвержена защита поддържаха своя аванс в резултата. В този период от срещата силни изяви от тима на Левски имаше и бившият играч на Лукойл Академик Цветомир Начев. След почивката обаче домакините се активизираха в защита и Хрисимир Димитров напълно неутрализира основното оръжие на сините, гардът Людмил Хаджисотиров - Удо, който през второто полувреме отбеляза само два коша при бързи контраатаки. В нападение за Спартак отново се разигра основният реализатор Илия Станков, който беше безпощаден от зоната на трите точки и със своите 38 т. замалко не изравни личния рекорд по резултатност в това първенство, който самият той държи. След убийствена стрелба от далечно разстояние и активна защита в третата четвърт Спартак закономерно обърна мача. През последните десет минути гостите се опитаха да направят нещо, дори опитаха зоново покритие в защита, но за още един обрат в този мач вече беше късно. Освен безспорният играч на мача Илия Станков от Спартак най-резултатни бяха Хрисимир Димитров с 20 т. и Цветослав Острев с 9. От Левски Начев завърши с 15 т., а Хаджисотиров вкара 14.

Съперникът

В същия ден Черно море Интерком загуби с 99:100 (26:31, 24:19, 26:21, 24:28) от ЦСКА в дербито на 20-ия кръг в държавното първенство за мъже. Варненци водеха 6 секунди преди края с 3 т., но допуснаха пълен обрат и изгубиха мача. Треньорът на Черно море Дарин Великов внесе контестация за едновременна игра на трима чужденци извън Европейския съюз в ЦСКА в нарушение на правилника. “Записахме в официалния протокол, че ще внесем контестация. После пък трябваше да внесем 500 лв., за да е редовна контестацията. Докато Стефан Георгиев изпълняваше наказателни удари, на терена в нарушение на правилника за ЦСКА имаше трима баскетболисти извън Европейския съюз - американците Дезмънд Фъргюсън и Крис Гарнет и сърбинът Зарич. В протокола от мача това няма да се види, но приложихме и видеозапис от срещата, която домакините са длъжни да заснемат”, заяви треньорът на Черно море Дарин Великов. За ЦСКА Фъргюсън отбеляза 29 т. и бе обявен за играч на мача. Стефан Георгиев добави 20, а Морбан 10. За Черно море Интерком груп Алексиев и Топчов отбелязаха по 25, Стоянов 15, а Калоян Иванов и Софрониев - по 12.

Статистика

Спартак Плевен: Анастасов 4, Станков 38, Дяковски 5, Димитров 20, Тодоров 4 (Петров 6, Костадинов 5, Острев 9, Коцев)

Левски: Диков 6, Славейков 9, Хаджисотиров 14, Начев 15, Върбанов 4 (Борисов 13, Марков 9, Бенчев 7, Илчев, Тотев)

Съдии: Желев, Гайтанджиев

Зала "Балканстрой", зрители 800


Карате

 

Златни медали за "Петромакс" от зоналното първенство

 

2 златни, 4 сребърни и 4 бронзови медала завоюваха каратеките на КК "Петромакс" на зоналното първенство, което се проведе в Плевен. Шампиони в своите категории са Тихомир Андреев (до 70 кг) и Маргарит Попов ( до 80 кг), втори места заеха Калин Панов, Любомир Недев, Християн Станчев и Ивайло Петков. След слаба игра мъжете на плевенския клуб кумите отборно загубиха на финала от "Калоян" (В. Търново) и останаха втори, а съдийски секири според треньорката Десислава Лачовска пратиха и мъжете, и жените в ката на третите места.

От 9 до 13 март в зимния комплекс Боровец се е провел международен практически семинар по джу джицу с над 100 участници от България, Гърция, Румъния, Русия и Естония, информират от федерацията. Един от водещите инструктури на занятията е бил плевенчанинът Русалин Русалинов (6-и дан карате, 5-и дан джу джицу), вицепрезидент и на двете федерации. Семинарът е приключил с приятелски турнир по файтинг системата и изпит за покриване на технически степени (кю и дан). Тийнейджърите от плевенското спортно училище Цветомир Димитров и Пламен Диков са спечелили всичките си срещи, те двамата и Мирослав Минков успешно са защитили първи дан по джу джицу (черен колан) пред международна изпитна комисия.


Волейбол

 

Плевенчанки с две загуби и една победа от първия финален турнир

 

От вчера (17 март) волейболистките на Спартак 96 отново са в столицата за втория от общо четирите турнира за определеляне на полуфиналните плейофи. Домакин е завършилият трети в редовния полусезон състав на Левски Сиконко. Преди мачовете в зала "Сиконко" плевенският Спартак 96 се движи трети в класирането след две загуби от ЦСКА и Левски и трудна победа срещу Славия.

Плевенчанки започнаха слабо заключителната битка за спечелване на титлата. Още в първия мач Спартак 96 отстъпи без бой на Левски Сиконко с 0:3 гейма. Същият резултат се получи и в мача с ЦСКА. Възпитаничките на Атанас Петров се наложиха с 3:0 гейма (25:16, 25:18, 25:16) над плевенския тим, въпреки трудностите около комплектуването на състава. "Червените" имаха проблеми с посрещачите, тъй като титулярките Кристина Цветанска и Олга Кръстева бяха извън строя. От своя страна плевенчанки не успяха да се противопоставят с нищо на своите съпернички и почти нямаха шанс да вземат инициативата в мача. Безспорно най-добрият двубой за Виолета Антонова и нейните възпитанички беше последният срещу тима на Славия, воден от националния селекционер Мирослав Живков. Спартак измъкна инфарктна победа с 3:2 в залата на славистките, въпреки че в определени периода на мача домакинския тим имаше явно превъзходство. Тази драматична загуба остави "белите" без победа в първия от четирите финални турнира. Славистките паднаха по почти същия начин с 2:3 гейма и от Левски Сиконко предишния ден. Временен водач в класирането с пълен актив от победи е съставът на Левски Сиконко, който изненадващо надигра с 3:0 гейма лидера в класирането след редовния дял от първенството ЦСКА.


Футбол

 

Четата на Димитър Соколов излиза срещу Вихрен в мача на истината

 

Лидерът в Б ПФГ Спартак (Плевен) ще трябва да пази преднината си на върха срещу основния претендент - Вихрен (Сандански). Плевенчани ще бъдат в неизгодната позиция на гостуващ отбор, а разликата между двата тима е само три точки в тяхна полза. Домакините от Сандански победиха в предишния кръг опашкаря Черноморец в Бургас с 2:0 и по този начин се възползваха от равенството между Ботев и Пирин 1922, като излязоха втори във временното класиране. Въпреки очакваната победа с 3:0 на собствения си стадион, Спартак (Пл) не успя да се отдалечи на безопасно разстояние от преследвачите. Плевенските футболисти имаха такъв шанс при първото си за пролетния сезон гостуване в Бобов дол, но там възпитаниците на треньора Димитър Соколов изпуснаха две точки, след като завършиха наравно.

Според ръководството на Спартак гостуването в Сандански може окончателно да реши изхода от борбата за първото място. Спартак постепенно реши кадровите си проблеми, след като Ангел Русев е вече напълно възстановен от контузия, а Любомир Иванов и Иво Иванов също ще са напълно готови да влязат в групата за гостуването.

В състава се завръща капитанът Борислав Павлов, който изтърпя два мача наказание за получен червен картон. Единственият наказан от тима на Спартак е вратарят Йорданов, който пропуска още два мача. Домакините от Вихрен продължиха със селекцията и след старта на пролетния дял. Двама нови чужденци вероятно ще дебютират в официален мач пред публиката в Сандански. Сърбинът Новак и гъркът Вавалис най-после ще могат да играят за Вихрен, след като бяха картотекирани в БФС.

В състава се завърна и изтърпелият наказание Зоран Цветкович, който взе участие и в мача срещу бургаския Черноморец, спечелен с 2:0.

Статистика

Спартак: Попов, Симеонов, Пейков, Николов, Г. Иванов, Петков, С. Симеонов (75 - Ц. Тодоров), Какалов (46 - Боянов), Георгиев, Островски, Русев

Доростол:Димитров, Вълков, Радуканов( 71 - Т. Иванов), Емека, Боев, Николов (6 - Василев), Благоев, Георгиев, Русев, Кулянов (47 - Гърков), Й. Тодоров

Стадион "Плевен", зрители 300

Съдии: Кознички, Петров, Ставров

Жълти картони: Благоев (Доростол)

 

Северозападна В група

 

Резултати:

Мария Луиза - Гигант 1:2

Ботев 21 - Локомотив (Др) 2:1

Чумерна - Белите орли 0:1

Янтра - Аркус 2:0

Локомотив (Мз) - Монтана отл.

Чавдар - Спартак (Койнаре) отл.

Павликени - Левски 3:1

Бдин - Ситомир 5:0

 

Класиране:

1. Янтра 12 4 2 40 т.

2. Монтана 12 2 3 38 т.

3. Белите орли 9 3 6 30 т.

4. Гигант 9 2 7 29 т.

5. Бдин 9 1 8 28 т.

6. Локо (Мз) 8 4 5 28 т.

7. Спартак (К) 9 1 7 28 т.

8. Чавдар 8 2 6 26 т.

9. Ситомир 8 1 9 25 т.

10. Мария Луиза 7 2 9 23 т.

11. Чумерна 6 2 9 20 т.

12. Ботев 21 4 7 7 19 т.

13. Левски 6 0 12 18 т.

14. Локо (Др) 5 2 10 17 т.

15. Аркус 3 6 8 15 т.

16. Павликени 4 3 11 15 т.

 

Миналият кръг

Футболистите на Доростол могат да са доволни, че се спасиха от разгром при гостуването на Спартак (Пл). Техният треньор Любомир Трайков се оплака още преди мача, че има сериозни кадрови проблеми. От състава на Доростол отсъстваше заради наказания добре познатата на плевенската публика защитна двойка Пламен Лалев - Цветомир Шипков, и двамата доскорошни играчи на Белите орли. Лидерът в Б група Спартак без особени затруднения победи с 3:0, след като пропиля една дузина голови положения. Повечето от пропуските бяха на Георги Георгиев и Ангел Русев.

Домакините се надпреварваха да се разминават с гола през първите 45 минути. На полувремето треньорът Димитър Соколов замени неефективния Георги Какалов.

След почивката домакините натиснаха още по-сериозно гостите от Слистра в тяхната половина. В 48-ата минута Островски откри с удар от границата на наказателното поле. Най-добрият на терена Цветомир Петков удвои в 60-ата след невероятно мелле.

Крайния резултат 3:0 оформи Георги Георгиев десет минути по-късно и добави петнадесети гол в сметката си за това първенство. Гостите от Силистpа имаха само една възможност, но тя бе пропиляна от влезлия като резерва Запрян Иванов. Той можеше да отбележи почетно попадение накрая, но защитникът на Спартак Пламен Николов изби топката от голлинията.

Плевенските футболисти играха в този мач и за допълнителни премии, осигурени от бизнесмена и собственик на хотел "Ростов" Васил Антонов.


 ШАРЕНО


Група "Айа" ще свири кавъри на "Бийтълс"

 

Даниела ДОЧЕВА

Тази неделя в клуб "Дъмфис" от 18 ч. феновете на "Бийтълс" могат да чуят кавъри на легендарната група в изпълнение на момчетата от "Айа". Тодор Димитров, по-известен като Моцарт - баскитара, Орлин Диков - вокал, Любомир Анов - китара, и Александър Асенов - китара, са постоянните членове на групата, които ще изсвирят и две авторски парчета. Никой от музикантите не си спомня защо носят името на Йовковата героиня - кобилата Айа, но го харесват, заради нетрадиционното му звучене.

Музиката ни е неописуема, много сериозна, на моменти твърде сериозна, обясни Моцарт, който получава прякора си още в пети клас. И допълни, че в основата й е рокендролът, който те обличат с фантазиите си. Текстовете им са на не особено известни английски поети от XIX в., които Орлин издирва упорито. Първо създават музиката, после написват текста, обясняват творческия процес момчетата. Имат много композиции, но завършени са само 5. "Някой идва с някаква мелодийка в главата и я развиваме, аранжираме я. Разбира се, всеки тайно мечтае да запишем албум", разказва Моцарт. Правят си демозаписи в тяхната "весела репетиционна", които ще пращат на западни продуцентски къщи по интернет и може би на известни клубове в столицата. В България няма смисъл да се опитват да пробият, убедени са те. Трудно се намират добри текстове на български, добрите музиканти в страната също не са много, анализира Моцарт. Категорично е решил да се занимава с музика, докато може, въпреки че в нашенски условия това може да е равносилно на "гладна смърт". В бъдеще ще трансформира репетиционната си, в която свирят няколко плевенски групи, в звукозаписно студио.

Сред познатите музиканти на Моци, както го наричат, са барабанистът на "Пиф", група "Скреч", "Ватикана", Васко Кръпката. Вече съвсем законно много музиканти си плащат на "BG радио", за да въртят тяхна песен. Затова със сигурност няма да попаднем там, коментира иронично той.

Извървял пътя си на самоук музикант, който минава през алтернатив, Моци още след като за-вършва СОУ "Иван Вазов" свири "на шапка" на улицата. "Ставаше страшен купон, въпреки че някои хора го приемаха като просия. Аз не мисля така, защото иначе няма да го преглътна", споделя китаристът. След казармата пак по Старата главна го слушат приятели и фенове. Това лято ако няма какво да прави друго, пак ще е това, решил е той. Паралелно с музиката, записва реклами за радиата "Фреш" и "Плевен".

Той смята, че все по-малко стават музикантите, които правят нещо смислено - такива са изискванията на шоубизнеса. Ние свирим преди всичко за удоволствие. Нямаме нищо против да ни чуят повече хора, но не на всяка цена, категорични са момчетата от "Айа".


Кофти тръпка

 

Мераклия за сексуални подвизи изпързалян от приятели

 

Фея ЯГОВА

Три листенца от пирея, четири стръкчета силафоза, две коренчета манила и точно пет капки ванилова есенция. Смесването на съставките и получената отвара, изпита на дози по шест глътки три пъти на ден преди ядене, гарантирали поне за една нощ невероятен полов атлетизъм и заличавали напълно всякакви признаци на пролетна умора. Билките били старателно записани на част от кариран лист и връчени на плевенчанина Живко Д. от "най-добрата" по думите на негови приятели "бяла вещица" в града.

По нейни уверения удоволствието нямало да излезе скъпо, защото във всяка билкова аптека в Плевен щели да забъркат дозата само срещу 3 лв., плюс петте лева за посещението при вещата в занаята. Така само срещу осем кинта (къде ли няма да ги даде), мъжът си гарантирал незабравимо сексуално преживяване с избранницата на своето сърце. Която решил да ощастливи по малко по-особен начин по случай рождения й ден.

За нетрадиционния подарък Живко бил подучен от свои приятели. Две седмици преди очакваната дата, той споделил, че иска да измисли нещо по-така, с което да зарадва любимата си. Тогава му обяснили, че в Плевен има вещица, която приготвя невероятни любовни билета (вече изпитани) и за услугата не взима никак скъпо.

Само няколко часа (типично за един мъж) преди плануваната забележителна вечер Живко се наканил да напазарува. Какво било изумлението му обаче, когато в първата аптека листчето било препрочетено няколко пъти с изумление от продавачките, които никога през живота си не били чували за подобни билки. Ядосан от некомпетентността им и от все по-бързо минаващото време, плевенчанинът се отправил към втора и трета дрогерия, където обаче последвала същата реакция от жените в бели престилки.

Преброждайки града на длъж и шир, постепенно на Живко започнало да му "светва". Той бил изигран от приятелите си, на които преди време погодил доста кофти номер, за който не искал да си спомня. Тъпото било, че освен той, на сухо останала и приятелката му, която поради затворените вече магазини не успял да зарадва дори с традиционен подарък.