Брой 10                                                    

11 - 17 март 2005 г.


 СТРАНИЦА 1


Над 100 магистралки дебнат около Плевен

 

10 лева за орален секс и 15 за стандартен плащат клиентите

 

Над 100 са проститутките в Плевен по неофициални данни, няма институция, която може да се ангажира с точния им брой. Жриците на любовта по магистралите и улиците на областния град са на възраст предимно между 16 и 40 години, тревожната тенденция е все по-млади момичета да предлагат телата си срещу заплащане.

Фондация "Плевен 21 век" работи по програма за превенция на ХИВ и СПИН при проститутките, като ги ограмотява как да правят безопасен секс и ги снабдява с презервативи и други "работни" атрибути. Фондацията заплаща прегледите и лечението на нощните пеперуди, които не са здравно осигурени. Проектът е финансиран от Международен глобален фонд до 2007 година, след това парите за тази дейност трябва да се осигуряват от бюджета на общината.

Около 10 лева за орален секс и 15 за стандартен са действащите в момента тарифи (те не се отнасят за елитните компаньонки, които обслужват клиенти в хотелите и по домовете).  (На стр. 11)


 ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


Плевен откри фотоизложба за Трети март в Москва

 

Показани са 30 табла с проектите за паметник на Александър II

 

Даниела ДОЧЕВА

Представители на местната власт в Плевен и на дирекция "Военноисторически музеи" (ВИМ) са открили в Москва изложба на тема "Признателна България". Изявата е била най-представителната за българската дипломатическа мисия в руската столица и е посветена на националния празник на България 3 март, информира директорът на ВИМ Милко Аспарухов ден след завръщането си от Москва.

Изложбата ще остане в залите на Българския културно-информационен център до 15 март. Тя включва 30 фототабла с проектите от първия в следосвобожденска България международен конкурс за паметник на Цар Освободител Александър II в София, състоял се през 1900 г. С изложбата се отбелязва 155-годишнината от коронясването на императора.

Събитието е събрало дипломати, руски депутати, висши чиновници, поети, художници, музиканти, журналисти, преподаватели от средни и висши учебни заведения в Москва, както и кадети от военни училища в руската столица. Плевен са представлявали областният управител Николай Маринов, неговият заместник Николай Русинов, Милко Аспарухов и плевенски бизнесмени. Откриването на изложбата е станало в присъствието на българския посланик Илиян Василев.

Особен чар и типично български колорит на изявата са придали изпълненията на двама певци от Северняшкия ансамбъл, които предизвикали възторжени аплодисменти сред публиката, която няколко пъти ги извиквала на бис, разказа Аспарухов.

Българската делегация в Москва участвала и в поднасянето на цветя пред паметника на руските гренадири, загинали в боевете при Плевен по време на Освободителната война. Същият ден представителите на България са били приети в българското посолство в Москва.

 

Италиански скулптор печели конкурса през 1900 г.

30-те фотодокументални табла, които включва изложбата, са оригинали от фонда на военноисторическите музеи в Плевен, които се съхраняват вече 105 години. Точно преди толкова време е обявен конкурсът за проект на паметник на Цар Освободител в София. Творчески интерес проявяват 90 скулптори от 15 страни, а участват 31 автори от 12 страни - Франция, Италия, България, Чехословакия, Германия, Русия, Швейцария, дори Турция. Отличен е проектът "Рома" на скулптора от Флоренция Арналдо Цоки. На второ място е Густав Еберлейн от Германия с "Борба и победа".

Арналдо Цоки е роден през 1862 г. във Флоренция. Той е автор на паметника на Гарибалди в Болоня, на Колумб в Буенос Айрес, на Св. Франциск Асизки в Кайро.

Първата копка за паметника на Цар Освободител в София е направена на 23 април 1901 г. в присъствието на княз Фердинанд I, а откриването е на 30 август 1907 г. Българският княз отново уважил събитието заедно със синовете си Борис и Кирил. Присъстват синът на Цар Освободител - Великият княз Владимир Александрович със съпругата си Мария Павловна и сина им Андрей, военният министър ген. Каулбарс, ген. Столетов, който е начело на Българското опълчение по време на войната, комендантът на Санкт-Петербург ген. Паренсов.


Белене

 

Асоциацията на дунавските общини отчете дейността си

 

На 10 март 2005 г. Белене бе домакин на общото събрание на Асоциацията на дунавските общини "Дунав". В дневния ред бяха включени отчет за дейността на асоциацията за 2004 г., в която членуват 36 общини, отчет за изпълнението на бюджета през миналата година, както и изготвяне на проектобюджет 2005 - 2006, съобщи Маргарита Перникова, главен експерт "Връзки с обществеността" в община Белене. За днес (11 март) са предвидени презентации на Министерството на околната среда и водите за приоритетите в развитието на Дунавския регион и на общинската мрежа за енергийна ефективност "Екоенергия". "BG Север"


Спартански наблюдава изборите в Македония

 

Председателят на общинския съвет в Плевен Георг Спартански е поканен да участва като наблюдател на първия тур на местните избори в Македония, които ще се проведат на 13 март 2005 г., съобщиха от пресцентъра на общината. Той ще се включи като член на Конгреса на местните и регионални власти в Европа към Съвета на Европа. В делегацията на наблюдателната мисия са включени още 7 члена - представители на Великобритания, Ирландия, Франция, Турция и Холандия.

Програмата на делегацията предвижда срещи с представителите на основните политически партии в Македония, с кмета на Скопие, с членове на Държавната избирателна комисия и Националната асоциация на общините, съобщават още от кметството.

Членовете на мисията ще наблюдават пряко изборите в Охрид. На 14 март те ще дадат съвместна пресконференция с представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Георг Спартански е член на Конгреса на местните и регионални власти от септември 2004 г., припомнят от общината. Той е делегат на България в Комитета по култура и образование на конгреса, както и делегат на Институционалния комитет на Съвета на Европа. "BG Север"


Студът пръсна 2 300 водомера

 

Драстично се е увеличил броят на замръзналите водомери вследствие на студовете, които отново сковаха Плевенска област, информират от "ВиК" ЕООД - Плевен. Най- неустойчиви на ниските температури са се оказали уредите на абонати, живеещи в къщи в градовете и селата от региона. От началото на седмицата в сервиза на ВиК са постъпили за ремонт над 500 водомера от районите извън Плевен и над 300 от областния град.

Според нормативната уредба, ако се спука водомер, гражданинът има две възможности - едната е да се обади в дружеството и техен специалист да постави оборотен водомер и да вземе стария за ремонт. В този случай абонатът заплаща демонтажа, ремонта и монтажа. Цената на услугата варира в границите от 20 до 25 лв. Втората възможност е всеки сам да си свали водомера, да си монтира нов и да се свърже с ВиК, за да бъде записан и пломбиран. В този случай се заплащат 2,36 лв. за пломбирането.

Проблемите със замръзването на водомерите започнаха още при голямото застудяване през февруари, припомнят от ВиК - Плевен. С новопостъпилите за ремонт броят на повредените измервателни уреди в региона е достигнал 2 300. "BG Север"


НАВРЪХ 8 МАРТ

 

Над 350 дами слушаха лекции за правата си

 

Над 350 дами - членове и симпатизанти на ДПС, се събраха в ресторант "Централ" навръх женския празник 8 март. Представителките на по-нежната част от човечеството бяха включени в проект, спечелен от регионалното сдружение "Зов за помощ" към младежката организация на ДПС в Плевен. Парите са отпуснати от Националния съвет по етнически и демографски въпроси с цел запознаване на дамите с техните права, информира Найден Иванов, зам.-председател по медийните въпроси на областната структура на МДПС. Подготвени бяха лекции по темите: "Жената в политиката", "Жената в обществения живот" и др.

Мисля, че инициативата е добра и резултатна, сподели председателят на "Зов за помощ" и общински лидер на ДПС в Долни Дъбник Дауд Даудов. Думите му подкрепи лидерката на женското дружество към ДПС в Плевен Шенджан Куртанова, чиято организация бе съорганизатор на проявата. Специално за случая пристигнаха двамата зам.-председатели на младежката организация на ДПС в национален мащаб Митхад Метин и Ализан Яхова. Поздравителна телеграма бе получена от министър Фелиз Хюсменова.

Най-вероятно следващият проект, който ще бъде подготвен, ще е за 8 април - Деня на ромите, каза за "BG Север" зам.-председателят на областното ръководство на ДПС Айдън Исмаилов. Той коментира и предстоящото подреждане на листата на ДПС в Плевен, като заяви, че в никакъв случай няма да се получи разминаване, каквото е било характерно за предишните парламентарни избори, когато за водач на листата е имало няколко желаещи. Сега сме твърдо решени, че независимо кой ще е начело, всички ще работим за идеята, бе категоричен Исмаилов.

Дамите в ресторант "Централ" се радваха на изпълненията на танцов ансамбъл "Дружба" при читалище "Ракитин" и на песните на ромската перла Софи Маринова. "BG Север"


С танци и стихове празнуваха в "Ракитин"

 

В парад на младостта и красотата се превърна Денят на жената - 8 март, за празнуващите в читалище "Ракитин". Тесен се оказа салонът за многобройната публика от квартал "Сторгозия" - родители, общественици, творци.

В програмата участваха децата от клуб по спортни танци с ръководител Милчо Петров към читалището. Малките танцьори чрез динамиката на танците си заразиха с добро настроение всички присъстващи. Тържеството не мина без поезия. Третокласникът Димчо Петров от ОУ "Хр. Ботев" рецитира стихове, посветени на женската половина на човечеството. Поетесата Валентина Атанасова се включи в рецитала със свои произведения. Тя беше и водеща на празника. "BG Север"


Стоянка Мутафова става весела вдовица

 

Стоянка Мутафова ще се превъплащава на плевенска сцена в комедията "Мама - веселата вдовица" от Мортимър и Кук. На госпожа Стихийно бедствие ще партнират Николай Атанасов - Шуши и Адриана Андреева.

Актьорът е и режисьор на постановката, която ще гледаме на 23 март, сряда, от 19 ч. на голяма сцена.

Ден преди това - на 22 март, ще видим "Арт" от Ясмина Рейзър - единствената европейска пиеса, която се играе 5 сезона на Бродуей.

Многозначна и иронична смесица от безпощаден хумор и нежни чувства обещава драматуржката. Пиесата е съвременна в пълния смисъл на думата - за съвременни хора, разговарящи за съвременни проблеми, обичаи, общество и съвременно изкуство.

Постановка - Пламен Марков. Сценография и костюми - Чайка Петрушева, музика - Асен Аврамов.

В интересния свят на "Арт" ще ни отведат актьорите Атанас Атанасов, Владимир Пенев и Иван Петрушинов.

Представлението на Малък градски театър - зад канала и на Драматичен театър - Монтана, е от 19 ч.

Още 148 лекарства ще плаща здравната каса от 1 юни

Още 148 лекарства, обединени в 53 групи, ще заплаща здравната каса от 1 юни 2005 г., съобщават от пресцентъра на РЗОК - Плевен. Нови лекарствени продукти ще има основно за сърдечно-съдовите, хормоналните и инфекциозните заболявания. Присъства и нов продукт за астма при деца, който ще бъде напълно платен от НЗОК. Включването на тези нови продукти в лекарствения списък на НЗОК ще изисква допълнителни средства, извън фиксирания бюджет за лекарства на касата. С цел да се намали частта, която плаща пациентът, и да могат да се осигурят допълнителни средства в бюджета за лекарства, НЗОК ще предоговори търговските надценки при търговците на едро за лекарствени продукти, заплащани на аптеки. Предложена най-ниска надценка ще бъде референта за всички останали дистрибутори. Всеки търговец на едро, който не е съгласен с определения референтен процент, няма да може да сключи договор с НЗОК.

На заседанието си управителният съвет на касата е гласувал и да се даде възможност на производители, които искат да понижат декларираната към момента цена на някои свои продукти, да могат да го направят при новото договаряне. НЗОК ще започне и съвместни проверки с Главна данъчна дирекция. Целта е да се използват по-ефективно и пълноценно правомощията на двете институции с цел по-строгия контрол върху аптеките и цените на лекарствата в тях. "BG Север"


Вадят златен долар от стомаха на дете

 

България е на едно от челните места в Европа по брой на болните от вирусни хепатити, стана ясно на пресконференция в УМБАЛ. Според данните, които изнесе доц. Иванка Маринова, началник на клиниката по гастроентерология, страната ни е с 8% болни от хепатит В и 1,5 процента болни от хепатит С. През 2003 година болните в Плевенска област са били 11 процента, през 2004 г. - 12 на сто.

Причините за разрастването на тежките заболявания е разпространението на наркоманията и злоупотребата с алкохол, най-вече сред младите хора. Ромското население е носител на вируса на хепатит В, стана ясно още на пресконференцията. За предотвратяване на болестта и нейното разпространение всички родени след 1991 година са подложени на тройна имунизация, а лекарите препоръчват ваксиниране на хората, родени преди тази година. В клиниката, която е една от най-добрите в страната, отчитат и увеличаване на злокачествените заболявяния на храносмилателната система.

Зачестяват отравянията, определени като нещастен случай, съобщи д-р Катерина Паскулова от отделението по токсикология. Те вече изпреварват опитите за самоубйства, уточни тя. Тревожна е обаче тенденцията за увеличаване на алкохолните натравяния сред децата на възраст 15 - 18 години. Често срещани сред възрастните пациенти са отравянията със сода каустик.

Гастродиагностичното отделение, което е част от клиниката, разполага с най-модерната до момента апаратура и три кабинета, съобщи д-р Феликс Янев. Освен диагностика, в кабинетите се извършва и лечебна дейност, уточни той. Често срещани са случаите на изваждане на чужди тела, попаднали в храносмилателната система. Най-странните предмети, които са погълнали пациенти, са запалка, парчета от вилица, катинарче, монети, парче от изкуствена челюст. От стомаха на четиригодишно дете лекарите са извадили уникален златен долар. 35 процента от изследванията са спешни, което означава, че лекарите в отделението дават дежурства по 24 часа. 10 - 12 хиляди ехографии се правят всяка година. "BG Север"


178 контролни проверки на РЗОК от началото на 2005 година

 

Общо 178 са извършените медицински и финансови проверки за периода 1.01. - 28.02.2005 г. на изпълнители, сключили договор с РЗОК - Плевен, по Националния рамков договор. Констатирани са 26 нарушения в клаузите на договора, а 124 са с установени суми за възстановяване, информира Марияна Мънкова, пресаташе на РЗОК.

Броят на извършените от финансовите инспектори на здравната каса в Плевен проверки е 124, а медицинските са 25. 29 са проверките, направени по подаден сигнал и жалби.

Проверените договорни партньори за периода са общо 166 - 133 по финансовия и 33 по медицинския контрол.

Общо 654 са сключените договори с касата. За 2004 г. те са били 639.

В първичната извънболнична медицинска помощ са подписани общо 251 нови договора- 247 от тях са за индивидуална, 4 - за групова практика. В специализираната извънболнична медицинска помощ договорите са общо 74 - 70 за индивидуална практика и 4 за групова. 16 договора има касата с диагностично-консултативни центрове на територията на Плевенска област. 9 са сключени и с медицински центрове, един - медико-стоматологичен център, седем със самостоятелни медико-диагностични лаборатории и един с РИОКОЗ (бивша ХЕИ).

Един е договорът и с Национален център по хематология и трансфузиология.

В първичната извънболнична стоматологична помощ са сключени 173 договора. В специализираната извънболнична стоматологична помощ те са общо 5 - 3 за индивидуална практика и 2 със стоматологични центрове.

94 договора е подписала касата с аптеки на територията на областта. 61 са в Плевен, в общините Долна Митрополия - 6, Гулянци - 2, Левски - 5, Долни Дъбник - 4, Червен бряг - 9, Искър - 1, Никопол - 2, Белене - 1, Кнежа - 3 договора.

17 са договорите с многопрофилни болници за активно лечение в Плевенска област. Два са сключени с ведомствени многопрофилни болници за активно лечение, а един със специализирана болница за долекуване и продължително лечение и рехабилитация.

Разпределението на броя на клиничните пътеки, по които отделните лечебни заведения за болнична помощ имат договор с касата, е следното: УМБАЛ - Плевен - 113, МБАЛ - Червен бряг - 39, МБАЛ - Левски - 41, МБАЛ - Никопол - 24, МБАЛ - Гулянци - 20, МБАЛ - Белене - 21, ББАЛ - Плевен към ВМА - 34, МБАЛ - Кнежа - 40, ДКЦ - Плевен - 2, ДКЦ "Света Параскева - 1, ДКЦ - "Авис Медика - 2.


 КОНФЛИКТИ


 

Държавата би шута на бившите военни

 

Изхвърлят семейства на запасняци на улицата, наемите стават непосилни

 

Поля ТОМОВА

12 семейства на бивши военнослужещи от плевенския гарнизон са заплашени да останат на улицата. Хората, отдали живота си в служба на държавата, получават поредица предупредителни писма и рискуват да останат без покрив посред зима. Други 200 души са получили писма, в които наемът им се увеличава повече от четири пъти и става непосилен за по-голямата част от тях.

Всички те обитават т. нар. военно общежитие в квартал Дружба. Според членовете на семействата, те са получили една или две стаи, които сами са ремонтирали и пригодили за нормален бит. Военните са настанени тук през лятото на 1999 година. Тогава в настанителната им заповед е записано, че срокът на пребиване е постоянен и че ще продължат да обитават жилищата и след пенсиониране или съкращаване от Българската армия. Днес обаче се оказва, че това не е точно така. В края на февруари всички обитатели на общежитието, които са на служба, разбират, че наемите им се повишават с 370 процента. Тези пък, които са пенсионирани или съкратени,

трябва да напуснат домовете си, без да им се предлага алтернатива. Притеснени и объркани, хората недоумяват защо държавата изведнъж е решила, че няма нужда от тях и не се интересува от съдбата им.

Едно от семействата, което трябва да напусне общежитието, е това на Ирена Александрова. Съпругът й е бивш военен. През 1999 година те са настанени със заповед, която гласи, че наемно-договорните отношения не се прекратяват след пенсиониране. В средата на февруари т. г. обаче семейството разбира, че няма възможност да остане тук. Сега просто трябва да излезем на улицата, с двете си деца. Няма къде да отидем, децата непрекъснато питат - тук ли оставаме, сега в кое училище ще учим. На ръба сме на нервна криза. Съпругът ми е бил 23 години в армията и подобно отношение е обидно, казва Ирена. Подобна е съдбата и на още десетина фамилии на пенсионирани военнослужещи. Съпрузите ни непрекъснато се местеха от гарнизон на гарнизон. Когато ни настаниха тук и казаха, че ще ползваме жилищата до края на живота си, ние се успокоихме. Не сме предприемали никакви действия, за да можем да теглим заеми, когато мъжете ни бяха на служба, защото знаехме, че имаме домове. Сега се оказва, че сме били излъгани, твърдят потърпевшите.

Историята на Милена Вълова не се различава много от тази на останалите. Съпругът и е работил 26 години в армията, сега е пенсионер. Завършил е училището в Долна Митрополия, след което е работил 13 години в Балчик, където служи във военно поделение с много тежка работа и много полети. Само там има 12 премествания в гарнизона в Равнец. Следва поредно преместване в Плевен, тъй като и двамата са от този край. Жилището в Балчик им е отнето, никой не ги пита дали искат да го задържат или купят. Идват в Плевен, живеят 15 години на свободен наем, след което ги настаняват в общежитието. Това обаче никога не е било общежитие в смисъла на тази дума, казва Милена Вълова. Тук нито имаше обзавеждане, нито ни сменят бельото, нито пък има столова. Съпругът ми е със 138 лева, имаме дъщеря в десети клас, абсолютно е невъзможно да излезем навън, на квартира, споделя жената.

През 1999 година две от секциите на сградата, в която са настанени военните, се третират като общежитие, но една от тях - В1, се таксува като жилища. През 2003 година обаче и тази секция вече е актувана като общежитие. Това на практика означава, че гарсониерите не могат да се ползват след пенсиониране или да се продават. Само че хората, настанени в тях през 1999 г., не са знаели какво предстои. Такъв е случаят с Румен Динков, в момента офицер от резерва. През 1999 година бях в списъка на безквартирните и чаках за двустаен апартамент в "Дружба", тъй като семейното ми положение позволяваше такова жилище. В един момент обаче откриха общежитието и ми казаха, че имам право на гарсониера тук, иначе ми спират квартирните, които дотогава ми даваха. Нямах възможност да плащам наем, дойдохме със съпругата ми, огледахме и решихме, че можем да ремонтираме жилището и да живеем тук. В един момент обаче вместо да остане във военно-жилищния фонд, и нашата секция бе третирана като общежитие.

Няколко пъти се сменя името на агенцията, която е ангажирана с жилищата на хората с пагони. Днес тя вече се именува Изпълнителна агенция държавна собственост на Министерство на отбраната. Според закона жилищата за военнослужещи са три типа - жилища за постоянно ползване, жилища под наем и общежития. Само в първия случай хората могат да си купят и ползват домовете, без да се притесняват, че ще останат на улицата. Всички в плевенското общежитие твърдят, че при тях е заварено

положение и има възможност нещата да се подредят. Още повече, че хората при настаняването си са били подлъгани, че няма опасност да ги изгонят и след съкращаване или пенсиониране. Днес няма военен, който да не е застрашен, че ще остане без работа. Процесите на адаптация извън армията все още са трудни. Сега пък оставаме и без покрив над главите си, не крият огорчението си хората.

Владимир Вачев е пенсионер от година и половина и то поради съкращаване на поделението, а не заради навършени години. Той също притежава настанителна заповед със срок постоянен от 14 юли 1999 година. В заповедта се цитира наредба 3 към Закона за отбраната и въоръжените сили, според която жилищата се ползват и след пенсиониране. През октомври 1999 година обаче НС приема предложение за промяна на Закона за отбраната и въоръжените сили, с което военнослужещите, които заемат жилища, освен такива за продажба, са длъжни да ги напуснат след като излязат от системата на Българската армия. Според Владимир Вачев изходът е за хора, които са при заварено положение, какъвто е и случаят тук, да се промени статутът на сградата. Проблемът на хората е огромен, тъй като те нямат никаква алтернатива - не могат да останат, но няма и къде да отидат. Семействата на пенсионираните или съкратени военни са писали писма до всички държавни институции с молба проблемът им да намери разрешение.

По-голямата част от живеещите в общежитието обаче имат друг проблем, който също ги изненадва по средата на зимата. През февруари военните на служба получават писма от агенцията, с които са уведомени, че наемите им се вдигат над четири пъти.

Писмата носят датата 18.02.2005 г. и в тях се казва, че ако в срок до една седмица не се внесе депозит от 60 лева и не се подпише нов договор за наем, това се смята за отказ от сключване на договор и ако не се освободи жилището, ще се начисляват обезщетения в размер на 1,03 процента от минималната работна заплата. За повечето от хората тук новите наеми са непосилни.

Ленко Николов е бивш военен, сега работи като гражданско лице в армията. Ако това действително е общежитие, би трябвало този наем да е за всичко, включително и за консумативи, казва той. Такова нещо обаче няма. Сега, при новите условия, поддръжката на гарсониерата, която ползвам, става над 200 лева на месец. Не знам колко хора биха се справили с подобно нещо. Още повече, че всички ние сме правили ремонти и подобрения на тези жилища. Когато се настанихме, кухните не бяха оборудвани, на места нямаше и тапети. Освен това не може да ни поставят ултиматум посред зима. Според всички нормални взаимоотношения е нужен поне едномесечен срок, в който да решиш съгласен ли си или не с условията, казва Николов. Вариантът е или да се съобрази с новия наем, или да си търси квартира в града.

Постоянните премествания обаче са не само материален, но и психологически проблем за близките на военните. Хората казват руската поговорка, че който се е местил два пъти, все едно е горял. Повечето от тях са сменяли адресите си повече от три пъти - от гарнизон на гарнизон, там, където ги е призовала службата в защита на родината.

Николай Николов служи в поделението в Каменец. Преди това е бил в учебна база Христо Ботев. Бях на мисия на Кейфор в Косово, докато служех там, са ме съкратили. Не е вярно, че ти търсят работа или нещо друго. Никой не ми е търсил работа. Въпреки че ми казаха, че по време на мисия не могат да ме съкратят, стана точно това. След като си дойдох, ми връчиха разпореждането. По закон трябваше да има комисия, която да ми търси работа, а е имало свободни места. Такава комисия обаче не съм чакал, защото ми е ясна оправията в държавата, споделя Николай Николов. Той е от тези, които трябва да плащат четири пъти и половина повече за жилището, което обитава. Единственият вариант според него е министърът на отбраната да реши проблема и нещата да останат така, както са били според първоначалните настанителни заповеди.

Прогонени от високите наеми, много от живеещите доскоро в общежитията са напуснали и са на квартири. Други, които все още са на служба, са теглили кредити, за да не останат без покрив. Друг е въпросът дали ще могат да ги погасяват, защото днес никой в армията не може да гарантира бъдещето си - своето и на семейството. Ясно е, че днес ние, военните, не сме на мода, с огорчение казва Николай Николов и допълва: Българската армия не е само в Ирак, има много доказани професионалисти в поделенията в цялата страна, които заслужават ако не внимание, то поне достойно отношение от страна на държавата.

Днес над 200 семейства на бивши и настоящи военни в Плевен са подложени на унижения и рискуват да останат без дом. В същото време цели етажи от сградата са празни. Все още не е довършен вторият блок на комплекса заради липса на нужните 500 хиляди лева. Хората започват подписка, която ще пратят до президента на РБългария, до НС и до министъра на отбраната. Всички обаче живеят под непрестанен стрес, тъй като в последните предупредителни писма на агенцията пише, че ще бъдат изгонени от домовете си с военна полиция... Едва ли това е най-достойното отношение на една държава към хората с пагони, отдали живота си за нея...


Областният управител се зае с решаването на проблема

 

След проведени разговори на областния управител Николай Маринов с ръководствата на Министерството на отбраната (МО) и на Изпълнителна агенция (ИА) "Социални дейности" към МО е била договорена среща по жилищните проблеми на плевенските военнослужещи, съобщи пресаташето на губернатора Латинка Светозарова. Срещата бе насрочена за 10 март, четвъртък, от 11,00 часа (след редакционното приключване на броя) в заседателната зала на областната администрация в Плевен. Очакваше се да пристигнат главният секретар на ИА "Социални дейности" към МО Виктор Сакаджийски и експерти от ведомството. Отправена бе покана за участие към семействата на бившите военни, които да изложат проблемите с ведомствените жилища в ж. к. "Дружба".

За срещата бе уведомен и управителят на общежитията Марин Георгиев. Целта на събирането бе да се обсъдят възникналите ситуации и да се търси оптимално решение за семействата на бившите военнослужещи, които са пенсионирани или съкратени, но живеят във ведомствени жилища. В разговорите трябваше да бъде поставен и въпросът за размера на новите наеми.


 ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


Новите десни коалиции - непредвидими в Плевен

 

Досегашни партньори в местната власт трябва да станат противници

 

Любомир ПЕТКОВ

Постепенното роене на политическите сили през последните петнайсет години направи актуален въпроса за коалирането. В началото на прехода, във времето на яростно противопоставяне между лявото и дясното, между старото и новото, между комунизма и антикомунизма и между редица още кухи вече идеологеми, тезата за необходимостта от коалиции би звучала като ерес. Сега, когато в българския политически живот вече е възможно да викаш днес по някого с пълно гърло "долу", а утре да си стиснеш ръката с него като равноправен партньор във властта, коалирането има други измерения.

Най-често то бива квалифицирано като "пазарлък" от опонентите, и като "политическо взаимодействие" от партньорите. А истината, както често се случва в политиката, е някъде по средата. Все по-често обаче се случва непосветените в политическата конспирация сетива на електората да не успяват да открият къде точно е тази среда, където свършват политическите спекулации за сметка на истината. За тази неяснота допринасят в немалка степен всевъзможните вариации на тема коалиции, които ежедневно бълват "производителите на новини" и техните повтарящи се събеседници в няколко телевизионни студиа.

Основният дефект в коалиционната политика като такава обаче е в самите партии. Той се заключава в мотивацията да се правят политически обединения. Тази мотивация в абсолютно всички случаи досега е била невъзможността на една партия да достигне сама или да съхрани властта за себе си. С подобен водещ аргумент едни коалиционни преговори няма как да не наподобяват някои ориенталски традиции в търговията.

Последните модни тенденции в коалирането сочат също, че колкото по-малки са възможностите за влияние на една политическа сила, толкова по-коалиционно настроена е тя и толкова по-странни и уродливи обединения може да създаде. Причината за тези процеси е една единствена - слабият е далеч по-склонен на компромиси от силния. В продължение на казаното дотук, нищо странно няма във факта, че коалиционният формат на левицата в момента не само няма никаква алтернатива, но и е приет като обективен фактор от целия политически спектър. Коалиция за България и Нова левица бяха поставяни под съмнение като съдържание и принципи тогава, когато БСП беше в най-тежкия си период след управлението на Виденов, но възходящата градация на доверието към социалистическата партия се трансформира и в доверие към коалиционния формат, с който БСП се явява на избори. Левицата имаше своето време да направи нейното обединение работещо не само като послание, но и като конкретни взаимоотношения между партийните организации по места. Този процес изисква не само последователност и търпение, но и воля за утвърждаване на водещия субект в коалицията, без той да накърнява суверинитета и идентичността на останалите партньори, пък били те и значително по-малки. В отношението на левите и десните политически сили към коалирането като процес се наблюдават диаметрално противоположни възгледи. Те са достатъчно показателни за моментното съотношение на силите между лявото и дясното в контекста на коалиционните нагласи на силния и слабия, за които стана дума. Докато левицата вече няколко години наред, въпреки острите критики в началото, продължава да отстоява една и съща коалиционна рамка, десницата се хвърли в спешни коалиции с краткотраен срок на годност.

След като шумно прокламираното през есента на миналата година голямо дясно обединение не се състоя, инстинктът за оцеляване в политиката доведе до създаването на три десни центъра, от които единствено партията на Иван Костов ДСБ има известен прогрес по отношение на подкрепата. Може би защото Костов целенасочено пренебрегна варианта "коалиция". В наближаващата предизборна кампания обаче СДС, Демократическата партия и Гергьовден от една страна, БЗНС НС, ВМРО и Свободните демократи на Софиянски от друга, Костов от собствения си политически ъгъл и за капак обединяващите се за кой ли път десни земеделци ще трябва да убедят потенциално десния електорат, че трябва да гласува за някой от всички тях. Финтовете на Праматарски и Мозер, които те приложиха на Костов и Надежда Михайлова в последните месеци, сериозните пробойни в т. нар."дясно обединение", управляващо София, политическите негативи на бившия премиер и лидер на ДСБ и сегашния кмет Софиянски като цяло са доста тежък камък на шията на десните политически субекти. В подобна среда всички опити за коалиране вдясно изглеждат

предварително компрометирани.

Вярно е, че миролюбивото поделяне на избираеми депутатски мандати между новите партньори в десния спектър ще тушира временно напрежението и ще поизглади за пред обществеността образа на коалициите. Истинският проблем за воюващите помежду си представители на десницата ще се появи, когато им се наложи да започнат подготовка за изборите извън политическите централи в столицата. Ако десните лидери в отделните коалиции и приближените до тях политически върхушки вече са успели да задоволят моментните си амбиции, то техните представители в страната ще бъдат принудени да сменят бързо курса на поведение съобразно партийната директива. Тези резки завои биха насочили местните партийци единствено към насрещното платно, където рискът от катастрофа е значителен. Нещо повече, линията на поведение на повечето десни политически структури по места е доста свободна по отношение на изискванията на партийните централи и това е следствие от деструктивните процеси в дясното. Очевидно е, че до изборите няма да има никакви допирни точки между Иван Костов и Надежда Михайлова, но как например в Плевен най-изявените сини активисти ще се преборят със симпатиите си към Командира. Конфронтацията по високите етажи не засегна традиционните седесари в Плевен, а местната организация на ДСБ се появи някак формално. Дори в началото неин лидер стана един от най-активните участници в кампанията на Найден Зеленогорски на местните избори - Тодор Еленков. Неговото оттегляне и кадровите промени в ръководството на местната структура на костовистите не промениха коренно ситуацията, но по всичко изглежда, че в кампанията активистите на ДСБ ще трябва по принуда да кръстосат шпаги с представителите на СДС, които също не горят от ентусиазъм да се противопоставят на своя доскорошен гуру Иван Костов. Примерите в посока разминаване между коалиционните намерения и практическата ситуация и настроения са още много. Участието на СДС и ССД в различни обединения предполага например политическа битка между синия кмет Найден Зеленогорски, който обяви, че ще подпомага активно кампанията на своите, и неговият заместник д-р Петър Керемедчиев като представител в местната власт, излъчен от партията на Софиянски. Чудно как на местно ниво ще бъдат удовлетворени амбициите за участие в листите на представители от по- малките десни формации, включени в националните предизборни коалиции, при положение че в Плевенска област техните структури смело могат да бъдат определени като маргинални. Интересно е също, кой точно орган ще вземе политическо решение, от коя партия да бъде водачът на листата в Плевен на ССД, БЗНС НС и ВМРО, след като и трите партии срещнаха на миналите местни избори почти еднаква подкрепа и оттогава насам съотношението на силите не се е променило особено. Трудно ще е и за оцеляването на досегашното партньорство в група Център на общинския съвет, чийто състав по разпореждане отгоре ще бъде разпределен към противникови отбори в предизборния период. Плевенските примери са само 1/31 част от проблематиката на т. нар. дясно обединение. Със сигурност в останалите 30 многомандатни избирателни района вариациите на същата тема са още стотици. Нормално е десните лидери да се питат, струват ли въобще нещо договорките за избираеми места в листите при тези обстоятелства и колко реални места в парламента могат да се очакват при такива противоречия. Вместо отговор обаче Надежда Михайлова, Стефан Софиянски, Мозер, Праматарски и сие предпочитат поредното коалиционно споразумение като успокоително хапче. Неговото действие е краткотрайно, но без него политическата търговия няма как все така добре да си върви. А за мнозина това е най-важното...


Милчо Илиев, местен шеф на БЗНС НС:

 

Венци Върбанов е безспорният №1

 

Ралица ИВАНОВА

"По отношение на коалицията между БЗНС "Народен съюз", ВМРО и ССД всичко се определя на национално ниво. Тук можем да се срещнем единствено, за да изясним някои технически неща - например къде ще бъде предизборният ни щаб. Ясно е, че водачът на листата ще бъде от нашата партия, втори ще са ВМРО, а третият кандидат по ред ще е от Съюза на свободните демократи. Всичко зависи от членската маса". Така председателят на областното ръководство на мозеристите Милчо Илиев коментира взаимоотношенията с коалиционните партньори на местно ниво. Той категорично заяви, че между партиите, подписали предизборно споразумение, по никакъв начин няма да възникнат противоречия в тази връзка. "Принципите са категорични - гледа се кой с какво разполага. Досега винаги сме били в коалиция с големия брат, но днес вече участваме с равнопоставени партньори", допълни ексгубернаторът.

Като най-близка цел обаче Милчо Илиев посочи земеделското обединение. Въпреки че БЗНС на Пинчев заявиха, че ще участват в коалиция със СДС, регионалният лидер на мозеристите подчерта, че те нямат друг избор освен да се включат в тяхната коалиция, защото "без нас това не е земеделско движение". Водач на общата листа за 15-ти плевенски многомандатен район ще бъде сегашният депутат от БЗНС НС Венцислав Върбанов, потвърди Илиев информацията на "BG Север".

Най-подходящата и удачна коалиция, в която можем да участваме, е със СДС, смята обаче местната лидерка на пинчевистите Рени Богданова. Тя подчерта, че конфликти на местно ниво между двете партии не съществуват и заяви, че на 14 март ще бъде подписано споразумение с Надежда Михайлова.

При почти липсваща местна структура земеделците на Яне Янев и този път останаха без коментар за произтичащите събития. Регионалният лидер на "Национално сдружение" БЗНС Георги Георгиев заяви за "BG Север", че не може да изрази каквото и да е мнение.


Доц. Иван Стоянов, областен председател на Демократическата партия:

 

Компромиси с принципите си няма да правим

 

Даниела ДОЧЕВА

На 7 март се състоя областната конференция на СДС. Другата събота е нашият районен партиен съвет, когато ще издигаме нашите хора. След това започваме да водим конкретни разговори за реализация на коалицията в местен план, защото времето ни притиска, обяви доц. Иван Стоянов, областен лидер на Демократическата партия (ДП). Според него проблеми между двете партии няма да има, тъй като лидерите им се познават отдавна. И изрази надежда, че няма да стане като на миналите избори - или да нямат човек в листата, или да е на 11 място, например.

Листите са много сериозен проблем, но не най-важният. Най-важно е да победим, категоричен е Стоянов. Разбира се, не може да се говори за абсолютна равнопоставеност, защото демократите си знаят колко тежат, СДС - също. Надявам се, че и "Гергьовден" ще може да декларира колко тежи, допълни още той.

В общата листа ДП ще предложи няколко човека, чиито имена още се уточняват от централното бюро. Стоянов знае, че избори се правят с много пари, които тяхната партия няма, но е убеден, че известните, млади и интелигентни личности, които са техни членове, "компенсират липсата на финикийски знаци." Тоест избори се правят и с чисти лица, тъй като избирателната система донякъде е мажоритарна, обобщи областният лидер, убеден, че ДП ще е от огромна полза за коалиционните си партньори. "Мисля, че неприятности с тях няма да имаме, но естествено ще държим на своето. Ние сме най-старата партия в България. Надявам се, че няма да се повторят историите, които описа нашият член Алеко Константинов. Може да направим компромиси и с местата в листите, и с броя евентуално на хората, но не и с принципите си", заяви доц. Стоянов.

Той опроверга квалификации на централната преса, че ДП е "куха" партия: "В Плевенска област винаги сме били трети след СДС и БЗНС. В момента имаме около 20 структури в областта. А това никак не е малко, имайки предвид, че даже управляващите нямат структури."


Васил Василев, депутат от СДС:

 

Листите ще се аранжират в столицата

 

Полина ТОНЕВА

Обединението по места в рамките на коалиция ОДС ще бъде въз основа на споразумението, което е подписано на национално ниво, заяви депутатът от СДС Васил Василев. С "Гергьовден" и Демократическата партия (ДП) ние сме работили отдавна в Плевенска област и не сме имали конфликти, добави той. Изборите са нещо повече от лични отношения и смятам, че това няма да повлияе на решението за обединение, сподели депутатът, визирайки отношенията ДП - СДС на местно ниво преди години, когато напрежението между тях нарастна. Сега на много места в областта имаме общи кандидатури за кметове, уточни Василев. СДС и "Гергьовден" за пръв път щели да се явят заедно на избори, но това не било проблем, тъй като двете формации имат еднакви виждания. Следващата седмица областният съвет на СДС ще покани местните лидери на "Гергьовден" и ДП на общо заседание, на което ще обсъдят структурата на предизборния щаб и работата по места в областта.

Въпросът дали ще получат избираеми места в листите все още не е обсъждан, подреждането на кандидатите ще се решава между ръководствата на национално ниво, заяви депутатът. На местно равнище няма да се занимаваме с аранжиране на листи, но каквото и решение да бъде взето за Плевенска област, ще работим така, че да се представим добре на изборите, добави той. Всяка една от политическите сили ще си номинира кандидатури, които ще се обсъждат на национално ниво. Според Василев избираеми места "Герьовден" и ДП ще получат в градове като Варна, София или Пловдив. Той прогнозира, че лидерите на двете формации - Александър Праматарски и Любен Дилов, ще получат водещи места в листите.


Калин Поповски, регионален лидер на ВМРО:

 

Работим добре с партньорите

 

Ралица ПЕТРОВА

Подреждането на коалиционната листа на ВМРО, БЗНС НС и ССД все още не е ясно, но общо взето ние и Съюзът на свободните демократи сме съгласни за водач в областта да бъде номиниран човек от партията на Мозер. Това заяви за "BG Север" председателят на ВМРО в Плевен Калин Поповски. Той аргументира позицията си с факта, че БЗНС "Народен съюз" е стара партия и плевенският е един от най-силните й региони в страната. Поповски информира, че най-вероятно след 15 март ще стане ясно кой ще е втори и трети в листата, след като това бъде решено на национално ниво. Горе -долу по същото време (след провеждане на общинската и областната конференция на ВМРО) ще бъдат афиширани и имената на кандидатите за народни представители от квотата на ВМРО за Плевен, както й нейният водач.

В новосформираната коалиция работим много добре на местно ниво и досега не сме имали никакви открити конфликти с представителите на другите две политически сили, коментира Поповски. Според него земеделците в Плевен са традиционно силни, ССД е сравнително нова партия, включваща средни предприемачи, а пък членовете и симпатизантите на ВМРО са родолюбиви хора с един умерен национализъм. Добрата съвместна работа на трите политически формации в регионален мащаб по думите на Поповски е проекция от "тяхното много добро покритие на държавата като цяло", т. е. партиите са силни в различни региони на страната.


ДСБ: Предстоят междуличностни скандали

 

Поля ТОМОВА

Демократи за силна България остана единствената опозиционна сила в дясно, която отстоява демократичните промени. Това заяви след завръщането си от националното събрание на партията местният лидер д-р Димитър Лазаров.

Партията на Костов ще се яви самостоятелно на предстоящите парламентарни избори, това се отнася и за местните структури, каза още д-р Лазаров. ДСБ не се страхува, че по този начин ще остане в изолация, тъй като в останалите десни обединения тепърва предстоят скандали, подозира още той.

Според него това се дължи на факта, че по места ще избухнат междуличностни крамоли, трупани с годините, и те няма да позволят на обединенията да се случат.

ДСБ ще заложи на лица от гражданското общество, които ще намерят място на водещи позиции в листите, каза д-р Лазаров.

Това са хора, познати на обществото, доказали себе си и вижданията си, добави той. Листите за народни представители на ДСБ ще бъдат уточнени в периода 7 - 21 март.


 СОЦИАЛНО


Италия финансира пилотен проект

 

Семеен консултативен център ще се грижи за деца в риск

 

Даниела ДОЧЕВА

До края на март очакват да получат лиценз от Държавната агенция за закрила на детето специалистите от Семейния консултативен център на ул. "Белмекен" № 11. Той се финансира от външното министерство на Италия и е първият подобен проект, реализиран в България от фондация "Приятели на децата", информира координаторът Димитър Грънчаров. Той и останалите членове на екипа - педагог, социален работник и двама психолози, след 4 модула на обучение и разработване на микропроекти, са квалифицирани достатъчно, за да се справят с деликатните проблеми на деца в риск. Всеки момент специалистите очакват да заминат за Италия, за да видят как функционира такава програма. Нашата основна мисия е всяко дете да има най-доброто семейство, каза Грънчаров.

Трите направления, в които ще работи центърът, са превенция на изоставянето на деца от техните родители, връщане в биологичните семейства на изоставени деца и осигуряване на алтернативна семейна грижа - подготовка на приемни семейства. Настаняването в дом е последен вариант, допълни Грънчаров.

Ако родителите решат да си вземат детето, което е гледано в дом няколко години, неминуемо възникват проблеми, защото за този период то се е променило. Центърът ще съдейства процесът да става плавно. Моделът е разработен добре от фондация "Стъпка по стъпка" и функционира в Дом за деца, лишени от родителски грижи "Асен Златаров" в София. Малчуганите прекарват първоначално по 3 нощи в домовете си, а през деня са в дома, откъдето ги изпращат на училище. В Плевен обаче това не може да се реализира, защото няма подходящ дом. Най-близкият се намира в с. Тотлебен.

Работата за настаняване на децата в приемни семейства ще е голямо предизвикателство, убедени са специалистите, защото ще се сбъскат с инерцията на общественото мнение. Кандидат-осиновителите често удовлетворяват някакви свои потребности, а тези на децата остават на заден план. Според Закона за дискриминацията бъдещите родители не могат да имат предпочитания по отношение на пол, възраст, етническа принадлежност на детето. С желаещите да осиновят дете семейният център ще провежда семинари и обучение. В това направление за пример е опитът на организацията "Всяко дете" в Хасково и Пловдив.

Центърът ще помага и на децата, жертва на домашно насилие. Ние не търсим виновни, ние търим решение на проблемите, уточни Грънчаров. Организацията ще си сътрудничи с Отдела за закрила на детето, с Комисията за борба с противообществените прояви, с БАЛИЗ, както и с всички останали институции и организации, които имат отношение към проблемите. Пак те ще учат семейство в криза как да си планира семейния бюджет, какви права има, как да си гледа децата. Децата на разведени родители или загубилите родител също ще са обект на грижа.

Финансирането на проекта е за година и половина. Ако за това време бъдат отчетени реални положителни резултати, то най-вероятно ще бъде продължено, каза в заключение Грънчаров.


В дните на биологията

 

Малчугани от детските градини стават еколози

 

Конкурс за екопроекти на детските градини в Плевен обяви старшият експерт по предучилищно образование в Регионалния инспекторат по образованието Маруся Додова. Конкурсът е в рамките на Дните на биологията през 2005 г. в Плевен.

Основната тема, която трябва да застъпят в разработките си участниците, е свързана с екосоциализацията на детската личност - ековъзпитание и екокултура на малките деца. Насловът, който ще обединява всички изяви, е "Този свят е и мой".

До края на март се приемат проектите, а заключителното мероприятие на този конкурс е в края на април. Социална комисия по конкретни показатели ще ги оцени, десетте най-добри от тях ще бъдат презентирани в една от залите на Историческия музей пред предучилищните педагози и проявили интерес граждани по време на Дните на биологията в края на април. Организаторите предвиждат и награди за победителите.

Създателите на проектите трябва да разработят оригинално и реалистично актуален екопроблем, който има отношение към учебното съдържание и е достъпен за съответната възрастова група. За финансирането му също трябва да бъде помислено, като за целта могат да бъдат привлечени екоорганизации. Най-важното в тази възраст е у малчуганите да бъдат възпитани култура и поведение в социалния и природния свят, в който живеят. Те са най-привлечени от природата, защото е най-близко до тях, обясни Додова. Различни педагогически ситуации трябва да използват преподавателите при изготвянето на проектите си - екскурзии, разходки сред природата, природни кътове, природни календари, празници, обичаи и развлечения, свързани с природния свят, конкурси на рисунки, на продукти от детското творчество, фотоизложби и др.


Мигрената не е смъртоносна, но се лекува трудно

 

Д-р Дочо ДОЧЕВ

Мигрената е често срещано заболяване, засягащо повече жените. Протича пристъпно, хронично. Прогнозата по отношение на живота е благоприятна, но по отношение на оздравявянето - не. Страданието продължава до дълбоки старини. Преди да се появят симптомите на пристъпа, болният има различни усещания - аура. Тези усещания (блясъци, светещи точки, линии, кръгове, "звездички" посред бял ден, миризми, звукове, замъгляване на погледа, сухота в устата, мравучкания и сърбеж по кожата, позиви за уриниране, колики и др.) са предвестник за поява на пристъпа и траят от 20 минути до 2 часа.

Най-честият симптом е появата на главоболие с различна интензивност, локализирано в предната част на главата, лявата или дясната половина. Може да се засегне и цялата глава. Зрението в едното или в двете очи намалява или изчезва, изпадат части от зрителното поле, чуват се звукове от шум до нетърпимо пищене, речта е разстроена, слюноотделянето е увеличено, кожата е зачервена на различни части, крайниците са изтръпнали, кръвното налягане се повишава, повишена е чувствителността към светлина и шум, появяват се безпричинен страх, раздразнителсност и неадекватно реагиране при контакт с околните, загуба на памет и нервно-психично напрежение, често уриниране, колики, тежест в гърдите и др. Всичко посочено може да се яви като отделен симптом или в различна комбинация. Интензивността е различна - от слаби усещания до нетърпимост и трайност от 1 - 2 до 72 часа. В пристъпно състояние винаги трябва да се търси лекарска помощ.

Основните причини за появата на мигрена са няколко: 1. Доказано е генетично предразположение. 2. Продължителен емоционален трудов или битов стрес, както и краткотрайно стресово състояние. 3. Болестни състояния в областта на главата (очни, ушни, синузитни, зъбобол), менструален цикъл, високо кръвно нялягане, стенокардия, полови смущения, засягане на бъбреците, жлъчка, чернодробни функции и др. 4. Храни - алкохол, силни подправки, алергична непоносимост към храни и медикаменти, орални контрацептиви. 5. Физическа умствена умора и преумора. 6. Резки промени в начина на живот.

Съществуват няколко теории за появата на мигренозния пристъп. Васкуларната теория свързва появата на пристъпа с дисфункции на мозъчното кръвообращение в различни участъци (спазъм и дилатация на съдовете). Нервно-васкуларната теория възприема мигрената като патологично взаимодействие между ядрата на тригеминалния нерв и други участъци на мозъка. Невралната - предполага се, че вълна от слаба нервна активност, възприемаща се като "разпространяваща се мозъчна депресия" предизвиква биохимични и съдови промени. В засегнатите участъци се предизвиква мозъчна активност, която довежда до разпространяване на биоелектроактивност неравномерно по целия мозък. Всички теории обясняват отделни прояви на мигрената, но цялостно обяснение на патогенезата няма.

Мигрената е трудно лечима. Лечението се провежда в два основни стратегически и тактически аспекта и трябва да се извършва само от компетентен лекар. Вторият аспект - профилактиката, зависи от самия болен. Преди всичко е важно създаването на навици за здравословен начин на живот и спазване на денонощен биологичен ритъм (хранене, сън, санитарна хигиена и ергономична трудова дейност, активна почивка). Разбира се, трябва да се избягват всички ония фактори, които провокират и предизвикват мигрената. Това е трудно, но напълно възможно. Много са полезни и действат изключително профилактично няколко най-обикновени и неструващи нищо физически и физикални прийоми и манипулации. След сутрешен тоалет пет минути сутрешна гимнастика, последвана с разтриване до зачервяване на кожата с вълнено (шаечно) кисе. По-често вземане на "шведски" душ - 5 - 6 минути обливане на тялото с редуване на търпимо топла и студена вода.

Седмичната почивка да бъде извън града, най-добре в планината. Профилактично се вземат и някои медикаменти, задължително след консултация с лекар, но техният ефект е временен. Всеки болен би трябвало да има положително отношение към здравето си и ако се отнася с необходимата отговорност към него, ще избегне пристъпите.


 РАЗЛИЧНОТО


Плевенският мюфтия зографисва сюрреалистични картини

 

Според Биралли Мюмюн може да се проповядва и с произведения на изкуството

 

Поля ТОМОВА

Районният плевенски мюфтия Биралли Мюмюн е единственият духовник художник в България. Той започва да рисува още от малък, влечението му към изкуството върви заедно с това към религията. Биралли Мюмюн завършва теология в ислямския университет "Зарка" в Йордания. Там той изучава доколко неговото хоби - рисуването, е в противоречие с исляма. Разбира, че всъщност религията забранява рисуването на живи хора и живи създания в цяла форма. Целта на забраната е тези изображения да не станат идоли за хората. Един от най-големите грехове според исляма е съдружието с Бог. Когато един художник нарисува човек или друго живо същество, той се заема с дейността на създателя. Човекът обаче не може да вдъхне душа на онова, което е изобразил. Преданието, което забранява рисуването, гласи - този, който зографисва нещо, в съдния ден ще бъде попитан: Ти сега можеш ли да вдъхнеш душа на това, което си създал? Щом не можеш, ще бъдеш наказан.

За да не влиза в противоречие с религията си, духовникът е избрал сюрреализма, като по този начин се опитва да слее изкуството с начина си на живот. Заедно с религията изкуството е начин за предаване на посланията ми, твърди Биралли Мюмюн. Според него рисуването е инструмент, който трябва да се използва в днешно време за предаване дори на проповеди. Защото там, където словото не може да проникне, цветът и формата могат да повлияят на човек много по-силно, отколкото думите на един духовник, твърди той.

Мюфтията изобразява дори сюжети от Корана, скрити зад различни символи, и смята, че произведенията му са като кодирани послания. Така могат да се интерпретират много предания на самия Мохамед Алех Селям, може да се схематизират определени изводи, които да останат в съзнанието не само като схема, но и като палитра от цветове, разсъждава Биралли Мюмюн. Той твърди, че с изкуството си помага на много млади хора да разберат по-добре религията и да я приемат със сетивата и с душата си. Според духовника човек, изправен пред неговите творби, ги приема като предизвикателство, което очаква да бъде разгадано.

Биралли Мюмюн казва, че може би някои от колегите му не възприемат съчетанието мюфтия - художник. Други го приемат и дори го поощряват. Плевенският районен мюфтия вече има една самостоятлна изложба в Йордания, където са го подкрепили модерно мислещи духовници. Негови творби са излагани и във Варна. Биралли Мюмюн не обявява картините си за продажба, а когато някой все пак откупи негова творба, той дарява парите за духовното настоятелство. Религията и изкуството трябва да вървят ръка за ръка и с тяхна помощ човешкият дух да се развива и усъвършенства, смята духовникът.


Силата на природата

 

Кедровото масло е уникално и незаменимо

 

Лекува всякакви заболявания - от настинка до рак

 

(Продължава от предния брой)

Според руски медицински институти кедровото масло е естествено природно лекарство, помагащо за пълно възстановяване на организма, лекуване на хронични заболявания и подобряване на имунитета без странични ефекти. Компонентите, влизащи в неговия състав, са подбрани от самата природа така хармонично и балансирано, че са почти идентични с клетките при здравия човек. Съвременната медицина цени кедровото масло заради съдържанието на комплекса от витамините В, D, А и Е.

Но най-главното - кедровото масло се явява концентрат на витамин F, който представлява ненаситени мастни киселини: палмитинова, стеаринова, както и пределно ненаситените мастни киселини - линолова и линоленова. Тъй като последните не се синтезират в организма на човека, кедровото масло е особено ценно при лечение на онкологочни заболявания, отслабване на имунитета, преждевременно остаряване на организма. Кедровото масло няма аналози и е прекрасно профилактично и лечебно средство при лечение на трахеит, ларингит, настинка, псориазис, дерматоза, дерматит, диатеза, алергии, невродермит, рани при залежаване, апотрофна язва, гастрит, хроничен панкреатит, язва на жлъчката, язва на дванадесетопръстника, плешивост, чупливост на ноктите и косата, екземи, заболявания на кръвта, лимфата, варикозно разширение вени, изгаряния, измръзвания, хронична умора, хипотрофия, склеродермия, тромбофлебит, невралгия, радикулит, хепатит, цироза, атеросклероза, хипертония, неврит, туберкулоза, чернодробни и бъбречни заболявания, нарушения на ендокринната система, лъчева болест, астения, инфекциозни заболявания и др. Използва се като козметично средство за проблемна кожа.

Замества всички

познати масла

и има силен антиоксидантен ефект.

 Маслото на кедровите ядки е уникален природен продукт без аналог в природата. Неговият изкуствен синтез е невъзможен. Най-добрата технология за неговото извличане е дадена от Анастасия на Владимир Мегре, автор на книгите за нея. Заради уникалните му свойства то е широко ценено и търсено в цял свят. И естествено много фирми, преследващи бърза печалба, предлагат фалшификати с ниско качество на пазара. В България лицензираното представителство на най-качествените продукти от кедър, предлагати от фирмата на Владимир Мегре, са намира в София на ул. "Княз Борис I" №129.

Кедровото масло винаги се е считало за деликатес. То и сега значително превъзхожда най-добрите сортове зехтин, защото лесно се усвоява от организма. То може да замени всяко растително масло (облепихово, рапично, кокосово, маслинено, бадемово и т.н.) във всички случаи на лечебен прием. Но то самото е незаменимо.

По калоричност маслото на кедровите ядки превъзхожда говеждата и свинска мазнина, а по усвояемост е далеч по-добро от кокошето яйце. 5 пъти е по-богато от зехтина по съдържание на витамин Е и 3 пъти от кокосовото масло. Витамин Е придава на маслото антиоксидантни свойства, което снижава способността на холестерина да се отлага. Кедровото масло е концентратор на витамин F, който е 3 пъти повече, отколкото в препаратите на основата на рибеното масло.

Резултатите от изпитанията, проведени в различни институти на Руската академия на медицинските науки, клиники и изследователски медицински центрове, свидетелстват за големия терапевтичен ефект на кедровото масло при лечението на различни заболявания. Много е важно редовното му приемане от деца за по-пълноценното формиране на организма им.

Според специалистите контактът на кедровото масло с метали е крайно нежелателен. Причините обясняват от екатерининбургската фирма Странник, която е една от фирмите производители на кедровите продукции: "Контактът на метала с маслото отключва процеса на превръщането на ненаситените мастни киселини в наситени, което в значителна степен намалява антиоксидантните свойства на маслото. Освен това се неутрализира естествената природна информация. Да се провери истинското масло е много просто: трябва да налеете малко количество масло на чинийка - стъклена или от качествен порцелан, и да го измиете със студена вода. Истинското масло ще се измие безпроблемно. "

Пие се по 2 - 3

пъти на ден

профилактично

Лекарствата, приготвени на основа на кедровото масло, са лесно усвояеми от организма и практически нямат противопоказания. Химичният състав на тези масла потвърждава неговата висока медицинска ценност. По количествата си на фосфатиден фосфор (ценен хранителен продукт за човешкия организъм) това масло превъзхожда всички известни масла. Способства съхраняването на висока работоспособност, подобрява състава на кръвта, предотвратява развитието на туберкулоза и анемия. В състава на белтъчините на маслото влизат 19 аминокиселини, от тях 70% са незаменими. Основните му компоненти са: витамини В1 (0,39-0,66%), В2 (0,14-1,17%), В3 (1,05-1,40%), Е (910,12%); мед (до 4%), магнезий (до 5,51%), ванадий (до 0,037%), силиций (до 3,2%), калий (до 0,659%), фосфор (до 0,84%), калций (до 0,11%), молибден (до 0,2%), никел (до 0,078%), йод (до 0,5%), калай (до 0,0029%), бор (0,0002%), цинк (0,13%), желязо (0,19%) и др.

Медицинските изследвания в гр. Томск, Русия, са проведени при болни с гастрит, ерозивно-язвени поражения на стомаха и дванадесетопръстника, оперирани от рак на стомаха и др. Ефективност на лечението е постигната във всички случаи с различни резултати. Съществуват разнообразни методи за приемане на маслото при лечение на различни заболявания. С профилактична цел се приема по 1 ч. л. 30-60 минути преди хранене 2-3 пъти дневно в продължение на 40-60 дни. Препоръчва се да не се гълта, а бавно да се всмуква.

Учените медици са единодушни в изводите си: Няма противопоказания при употребата на кедрово масло при лечение на всякакви заболявания.

(Следва)


Витамин К помага за съсирването на кръвта

 

Препоръчителна дневна доза на витамин К е 80 мг. Безопасната горна граница е 30 000 мг. Добри хранителни източници са броколите (сготвени), карфиолът, зелените листни зеленчуци, черният дроб, соевото масло, пшеничните трици.

Основната роля на витамин К е да помага на кръвта да се съсирва, когато се нараните. На хора, които приемат кръворазреждащи лекарства, докторите препоръчват да намалят дневния прием на витамина, с цел предотвратяване на сърдечни кризи и удари. Ако сте пролучили сърдечна криза, удар или тромбове в краката, е препоръчително да приемате постоянно дневно количество витамин К. Нуждите на всеки организъм от антикоагуланти са индивидуални, казва Джон У. Съти, доктор на науките, заслужил професор в Уисконския университет. Потребностите на отделния организъм се определят след серия от кръвни тестове преди началото на приемането на антикоагуланти. Количеството антикоагуланти, което се предписва след това, е предназначено да съответства на много деликатен баланс -да даде на тялото ви достатъчно витамин К, за да имате нормално кръвосъсирване и раните ви да оздравяват добре, без да причини сърдечна криза. До момента не е установено оптималното количество от витамин К, което трябва да се набавя чрез храната.

Все пак зелените листни зеленчуци като броколите и марулите съдържат доста витамин К, наред с другите хранителни вещества. Единствените хора, които се нуждаят от допълнителни количества витамин К, са бебетата. Те обикновено получават инжекция с този витамин при раждането си, защото не притежават в организма си нужната за производството му бактерия. От допълнителен прием имат нужда и хората, които имат болести на храносмилателната система като кистозна фиброза.

Съществуват добавки, съдържащи витамин К. Витамин Е неутрализира действието на витамин К, затова не трябва да бъде приеман от хора, лекуващи се от болести на кръвосъсирването.


 ЖЕНАТА


 

Заблудите, които рушат една връзка

 

Ели СЛАВОВА

Лъжите в емоционалната област може да бъдат много коварни. Погрешните представи - това са заблуди, които могат да застрашат една щастлива връзка, казва психоложката д-р Дорис Волф. Ако се осъзнаят късно, става невъзможно отношенията да се спасят, смята тя. Кои са най-разпространените недоразумения? Какви идеи се крият зад тях и как може да се намери изход от емоционалната задънена улица?

1. Спорът разрушава всичко

Вярвате, че може да има любовна връзка без конфликти? Такава би била достойна за завиждане, но е невъзможна за осъществяване. Защото без недоразумения не може. Нещо повече: спорът дори е важен за връзката, той може да я съживи и укрепи.

Как да го преодолеете: Изяснявайте си малките дуели, преди да са се превърнали в ежедневна война на нерви. Решавайте спора делово и без да обиждате партньора си. Имайте предвид, че понякога мълчанието е по-добро от говоренето.

2. Изневяра не се прощава

Ако ме мами, всичко е свършено. И вие ли сте на това мнение? Жалко, защото едно мимолетно кръшване не би трябвало да означава край. Понякога партньорът просто иска да си докаже, че все още е атрактивен, казва д-р Дорис Волф.

Как да го преодолеете: Въпреки болката, която причинява една изневяра, вижте в това шанс за възраждане на връзката. Поговорете за причините за аферата. При това измаменият партньор не би трябвало постоянно да подхвърля упреци.

3. Ако той наистина ме обича, знае какво искам

При много жени дълбоко се е вкоренила тази погрешна представа - големи очаквания от една връзка. Любовта обаче няма нищо общо с четенето на мисли. Защото партньорът има съвсем различен живот, потребности и желания. Освен това е възпитан като мъж и затова не е научен да вниква в чувствата на другите, казва д-р Волф.

Как да го преодолеете: Направете и вие нещо за себе си. Говорете за вашите копнежи и идеи. Макар че дори тогава изборът дали, кога и как ще ги изпълни, е негов.

4. Би трябвало да правим повече неща заедно

Ходите заедно на кино и на заведение. Посещавате едно и също фитнес-студио. Накратко: вие сте неразделни. Но внимавайте. Може бързо да стане така, че приятелите, познатите, колегите ви да ви приемат на сериозно само когато сте в чифт.

Как да го преодолеете: Пробвайте по формулата 5:2. Пет вечери от седмицата бъдете с вашия любим, през останалите две правете нещо сам. Възобновете предишните си хобита. Събирайте се с предишния си кръг от приятели. Тази нова енергия ще даде нов тласък на любовта.

5. Колкото повече си приличат, толкова повече се привличат

Лесно можем да се съгласим със стремежа към пълна хармония. Обаче без противоречия в съвместният живот той става монотонен и скучен. Защото една добра връзка наистина има нужда от някои сходства между партньорите. Но те са изненадващо малко на брой.

Как да го преодолеете: Уважавайте факта, че партньорът ви е различен от вас. Виждайте в това шанс за нови импулси в собствения ви живот.

6. Само моят партньор може да ме направи щастлива

Вие сте на седмото небе, когато връзката ви върви така, както сте си я представяли. Или обратно: Той е вбесен, само защото един път сте изразили мнение различно от неговото. Внимание: Вие разрешавате на партньора си да си играе с чувствата ви. Научно е доказано че това е една от най-често срещаните причини нещата да вървят към по-зле.

Как да го преодолеете: Да се уповавате на другия, това изглежда лесно, но говори за лошо самочувствие. Така че, научете се да поемате повече отговорност за себе си. Та нали и преди да се срещнете сте го правили.

7. Тайните разрушават доверието

Който обича, той е честен с другия. Но може ли играта с открити карти да бъде единственото доказателство за любов? Не. Защото пълната прозрачност може да развали магията на любовта.

Как да го преодолеете: Малки признания - смешни, конфузни или куриозни - все някога ще се появят във всяка връзка. В това има и известна привлекателност. Но ако партньорът пази за себе си някои свои тайни, това не значи, че той саботира връзката. Защото има табута, които не би трябвало да бъдат споменавани: по-горещи флиртове, предишни сексуални преживявания. Те могат да бъдат приети като нараняваща критика.

8. Добрият секс в началото е гаранция за успешна връзка

Сексът е важен в любовта и наистина е страхотно, ако една двойка изобщо не излиза от леглото през първите месеци. Но може ли да бъде единствена основа за съжителство? За съжаление това не е достатъчно. Защото все някога телесното привличане ще отслабне и ще настъпи отрезвяване. Тогава може би ще забележите, че извън кревата нямате нищо общо.

Как да го преодолеете: В леглото всичко е супер? Чудесно, наслаждавайте се на тази гореща фаза, защото добрият секс е предпоставка за пълноценна връзка. Но само една от многото. Погрижете се да се развият и други аспекти на съвместния живот: доверие, уважение, любов, внимание, чувство за взаимна принадлежност.

9. Щом връзката върви добре, човек може да се отпусне

Без преструвки, без опити за надмощие, без стратегически игрички - така би трябвало да върви в идеалния случай една връзка. Но това все още не значи, че човек може да се отпусне. Погледнете от друг ъгъл: бихте ли намерили за особено привлекателно, ако приятелят ви постоянно използва вулгарни думи и освен това не сваля от себе си размъкнатия си анцуг.

Как да го преодолеете: Начертайте ясни граници. Да се чувствате спокойни с другия заздравява връзката и доверието в партньора. Избягвайте обаче съвсем да се изоставяте. От една страна това разрушава любовното гнездо, от друга: по този начин и на себе си не правите добро.

10. Може да променим много от нещата, които ни дразнят в другия

Щастливи сте, и без претенции? Това е рядкост, защото 44 процента от жените с удоволствие биха променили своя приятел. С времето кристализират грешките и слабостите. Но да започнете любовна връзка, имайки още в началото представа, че партньорът ви има недостатъци, които вие смятате да промените, е голям риск, казва д-р Волф. Защото ако другият усети, че се опитвате да го премоделирате, автоматично заема отбранителна позиция и започва да се съпротивлява.

Как да го преодолеете: Не си правете илюзии - всеки си има кусури. Важното е да ги разберете на време. Вие харесвате неговата свободна, безгрижна същност? Обаче имайте предвид, че ако не приема реда насериозно, по късно може да се изяви като немарлив.


Как постенето се отразява на организма ни

 

Тялото ни се освобождава от натрупаните токсини

 

Приемайте зърнени храни, ядки и плодове, богати на витамин С

 

Лили АТАНАСОВА

Започнаха Великденските пости. Тази традиция е най-строга и най-продължителна. Започва седем седмици преди Великден. Установена е в памет на 40-дневния пост на Христос и последната седмица от земния му живот, страданията му и смъртта му на кръста. Идеята е вярващите да пречистят душата и тялото си и да се подготвят за посрещане на големия християнски празник Възкресение Христово. През целия пост риба се разрешава два пъти - на Благовещение и на Връбница.

Великденските пости са едно от най-големите изпитания както за силата на християнската вяра, така и за човешкия организъм. Те могат да бъдат доста изтощителни. Затова е добре да знаете как да си осигурявате необходимите вещества. Животинските храни, включително мляко, млечни продукти и яйца се елиминират напълно. По този начин организмът се пречиства чрез освобождаването на натрупаните токсини и мазнини. Консумирането на плодове и зеленчуци облекчава храносмилателната система и доставя на тялото изобилие от витамини и минерали.

Постенето не е в противоречие със съвременната наука за храненето. Разбира се, не става въпрос да се подценява значимостта на месото и млякото. Задълбочените проучвания напоследък доказват, че след подкиселяването на телесните течности при приемането на месна храна много полезно за организма е алкализиращото действие на плодовете и зеленчуците и техните сокове. Точно това се постига, когато постите.

Спазвайки християнския ритуал, с храната си доставяте разнообразни витамини, соли, микроелементи, фитонциди (т. нар. зелени антибиотици), биологично активни и баластни вещества. Последните не съдържат нито калории, нито белтъчини, въглехидрати или мазнини, но въпреки това имат голямо значение за правилното храносмилане. Разширени епидемиологични проучвания показват, че значителна част от съвременните заболявания - затлъстяване, захарен диабет, хиперхолестеролемия, атеросклероза, се дължат на недостатъчната консумация на баластни вещества. Богатата на целулоза храна изисква по-продължително дъвчене, с което се създава чувство на ситост при приемането на продукти със сравнително нискокалорийно съдържание. Това обуславя широкото приложение на постните хранителни режими в диететиката и профилактиката на затлъстяването.

Пектините, чиито източници са плодовете и зеленчуците и приготвените от тях ястия, пречат за обратното всмукване на холестерола и тежките метали в дебелото черво. Те заемат важно място в лечебното хранене и предпазването от повишен холестерол в кръвта - най-важният рисков фактор за ранна атеросклероза.

Тези положителни страни на постенето се проявяват, когато то е в разумни граници. То обаче не бива да продължава с месеци, съветват специалистите. Не се препоръчва в ранна детска възраст и при някои стомашно-чревни заболявания. Млякото, сиренето, яйцата, месото доставят на организма аминови киселини, без които животът ни е невъзможен. Затова съвременната медицина препоръчва редуването на консумацията на постна и блажна храна.


Ако не можете без месо

 

Във форма с режима на Рене Зелуегър

 

Лина ИВАНОВА

Рене Зелуегър е спазвала този хранителен режим, за да отслабне драстично след втората част на Дневникът на Бриджит Джоунс. С него няма да останете гладни. Не са посочени точни количества, можете да ядете колкото искате от посочения продукт. Месото трябва да е сварено или печено. През целия ден можете да похапвате плодове. Забравете алкохола, солта и захарта.

1 ден

Закуска: 1 чаша кафе без захар

Обяд: 2 твърдо сварени яйца

Вечеря: парче сварено месо и салата с лимон по избор

2 ден

Закуска: 1 чаша кафе без захар, сухар

Обяд: 2 твърдо сварени яйца

Вечеря: шунка, салата, 1 ч.ч. кисело мляко без подсладители

3 ден

Закуска: 1 чаша кафе без захар

Обяд: зеленчуци, плод

Вечеря: 2 твърдо сварени яйца, шунка, салата

4 ден

Закуска: 1 чаша кафе без захар

Обяд: 2 твърдо сварени яйца, сок от моркови

Вечеря: парче сварено месо и салата с лимон по избор

5 ден

Закуска: настърган морков с лимон

Обяд: печена риба и домати

Вечеря: няма

6 ден

Закуска: 1 чаша кафе без захар

Обяд: 200 г варено пилешко месо и салата

Вечеря: 2 твърдо сварени яйца и настърган морков

7 ден

Закуска: 1 чаша кафе без захар

Обяд: парче месо, кисел плод

Вечеря: може да се яде всичко


 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...


Силвия Кръстева

Съдията в Плевенския окръжен съд Силвия Кръстева преди два дни имаше двоен празник - родена е на 8 март. В най-женския месец, когато страницата ни е ухажвана от толкова известни дами, ние я избрахме, защото тя има специално отношение към медиите. Освен, че е юрист с дългогодишна практика, Силвия Кръстева е едно от най-уважаваните от журналистите пресаташета в Плевен. Разкъсвана между страстта си към правото и музиката, тя благосклонно ни пусна в своя професионален и съкровен свят.

Съдията не е съдник на хората

Интервю на Емилия КАРАБУЛЕВА

- Г-жо Кръстева, защо станахте юрист с този изявен музикален талант?

- Занимавах се 13 години преди всичко с музика. Завършила съм СМУ "Панайот Пипков" в Плевен, със специалност цигулка. От 6-годишна започнах да свиря в същото училище. Изборът ми за промяна на професионалната ориентация беше, не бих казала драматичен, а по-скоро внезапен. Разбира се, аз като ученичка имах и други интереси - философия, науки, ориентирани към общественото развитие. Не съм била само музикант, имах по-широки интереси. Може би това определи избора ми да се занимавам с право. Самото решение беше взето за много кратък период от мен, като тук трябва да спомена, че баща ми също ми повлия при избора. За което сега съм му благодарна.

Не съжалявам за взетото решение. Професията юрист за мен е нещо много специално и ми дава възможност за личностна изява още от момента, в който започнах да следвам право. Харесвам тази професия по много причини, основната сред които е, че човек, който се занимава с право, би могъл да разрешава проблемите на хората - т. е. докосвайки се до ексцесиите в техните взаимоотношения, да може да даде правилния и верния от гледна точка на правото отговор на техните проблеми. Затова смятам, че професията е много интересна и разнообразна, едновременно с това - много отговорна.

- Кой бе най-трудно разрешимият казус в кариерата ви?

- Разглеждала съм доста тежки и сложни от правна и житейска гледна точка дела. Работя с материята на административното и на търговското право. Казусът с местните избори бе един от тях. Била съм член на състава, който е разглеждал делата за избора на кмет в предходния мандат и вота за общински съветници в настоящия. Тези процеси са трудни и тежки, както от фактическа, така и от правна гледна точка. Още повече, че става дума за сериозен обществен интерес, което изисква специална подготовка и много точно изследване на патологията в рамките на самия казус.

Но това не е най-трудният проблем, изследван от мен по време на кариерата ми в житейски план. Смятам, че претенции за такива могат да имат случаите на присъждане на родителски права при бракоразводните дела. Много е тежко за един съдия да реши при кого от родителите трябва да остане да живее едно дете. Особено след като то обича и двамата, иска да бъде с тях и за него разводът е сериозен, драматичен период от детството. Смятам, че по-тежък казус за мен от житейска гледна точка не е съществувал.

- Защо според вас съдебната ни система е една от най-често упрекваните власти за бавната демократизация в България?

- Бих казала, че съдебната система подлежи на сериозна реформа както от кадрова, така и от законодателна страна. В тази област се полагат съществени усилия, предстоят още промени, които са свързани със законовите изисквания към тази система и към приложението на закона. Най-често упреците на обществото спрямо нас, магистратите, са във връзка с бавното разглеждане и приключване на делата. Това е така по обективни причини, няма субективен фактор, който да влияе като последица. Тук става дума за процесуални закони, нуждаещи се от изменение, за да могат да осигурят възможност на магистратите да решават делата за по-кратко време.

Бързината в производството не винаги би дало необходимия ефект от гледна точка на качеството на работата ни. Естеството на правораздаването изисква събирането на множество доказателства, които не винаги още на първото заседание са налице или пък възниква нова информация за тях. Това предизвиква отлагане на делото, за да може да се събере цялостната информация и да се състави една пълна фактическа обстановка. Въз основа на нея съдът следва да вземе своето решение както за наказателните, така и за гражданските дела.

В момента предстоят изменения на процесуалните закони, по-точно в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) и в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които ще дадат възможност да бъдат намалени ситуациите, причиняващи отлагане на делото.

Що се отнася до другите законодателни промени, искам да информирам читателите, че понастощем е готов проектът за Административно-процесуален кодекс (АПК). Това е нов, модерен закон, който е обхванал всички сериозни проблеми, възникващи в рамките на процеса, и дава разрешение за по-кратките срокове по насрочване, разглеждане на делата и постановяване на решение. Този закон е различен и по отношение на това, че тук влизат много сериозно информационните технологии не само по отношение на събирането на информация, но и по отношение на призоваването. Това е нещо, което в ГПК и в НПК не е съществувало.

Така че от законодателна гледна точка има съществен напредък, тези закони са още в проект и предстои да бъдат приети от парламента.

- Какви промени са нужни от позицията на практикуващ юрист като вас за синхронизация на родното с европейското право?

- Европейското право включва много широк кръг от обществени отношения, които са уредени за страните членки на ЕС. За нас магистратите е необходимо, дори задължително да познаваме в дълбочина принципите на европейското право, нормативните актове и начините на тяхното приложение, както и практиката на европейския съд. Това се налага, тъй като от момента, в който България бъде приета за страна членка в ЕС, пред всички нас ще възникне въпросът за прилагането на европейското право.

От тази гледна точка пред нас стои и въпросът за хармонизация на националното право с европейското. И по-точно в областта на трети стълб - националната сигурност и наказателното правораздаване. Това е проблем, който стои по-скоро пред парламента, а не пред нас, магистратите. Ние трябва да се запознаем с европейското право и да знаем как, по какъв начин да го прилагаме в нашата практика.

Сериозен въпрос във връзка с присъединяването ни към ЕС от гледна точка на базата представлява информационната система. В някои съдилища в страната се изпълнява проект във връзка с информационните технологии. В Плевенския окръжен съд (ПОС) този въпрос все още предстои. Би следвало да се осъществи компютърна връзка между съдиите и деловодствата на ПОС, именно за да може да бъде синхронизирана нашата дейност. Сигурна съм, че този проблем скоро ще бъде решен.

- Плевенският окръжен съд отчита много добри резултати за 2004 г. На какво се дължи положителната промяна?

- Въпросът е много подходящ, като се има предвид, че на ПОС предстои отчетно събрание за дейността му през 2004 г. Искам да изразя своята гордост, че действително нашите резултати са много добри както по отношение на срочност при разглеждането на делата, така и при постановяване на съдебните актове. Твърде нисък е процентът на просрочените съдебни актове, т. е. всички съдии в ПОС успяват независимо от голямата натовареност да постановяват съдебните си актове в законовите срокове. Това е един много добър показател за работата на съда.

Реалните положителни резултати се дължат на създадената строга организация на работа в нашия съд. Искам да споделя с читателите на вашето издание, че в ПОС са оформени няколко отделения - наказателно, административно, гражданско и търговско отделение, което налага известна специализация за съдиите, т. е. те да съсредоточават своето професионално внимание върху група закони, уреждащи конкретната материя. Това дава възможност на всички нас да изучаваме в дълбочина правото, което прилагаме всеки ден.

Друг момент от нашата организация на работа е, че има постоянни състави в рамките на всяко отделение. Всеки състав пък има съдия докладчик по конкретни дела, които се придвижват от него от момента на разпределение на делото до момента на постановяване на съдебния акт. Не е налице текучество в съставите по отношение на съдиите, така че един съдия може да работи в конкретно дело, като го проследява от първото заседание до приключването му.

Тази организация ни дава възможност да работим добре и да планираме своята дейност. Независимо от проблема, който поставих преди малко за нуждата от информационна система в съда, сега има стриктна координация в работата ни между съдии и служители, деловодители и секретари. Това осигурява своевременно преглеждане на делата и когато възникнат проблеми във връзка с призоваване на страните, заключения на вещи лица или събиране на други доказателства, то съдията може бързо да отреагира, така че да сведе до минимум вероятността да бъде отложено едно дело.

- Като пресаташе на съда как виждате взаимоотношенията си с плевенските журналисти? Натоварена или удовлетворена се чувствате с този допълнителен ангажимент?

- Назначена съм за пресаташе на ПОС от юли 2004 г. Изпълнявам тази длъжност, като едновременно с това съм съдия - това е моята основна функция и мисля, че работя наравно с всички.

За мен дейността на пресаташе е едно огромно предизвикателство, нещо повече в работата ми и в общуването ми с хората, но е твърде интересна и ми дава възможност да се усъвършенствам не само като юрист, а и като човек, който трябва да бъде ежедневно информиран както за работата на нашия съд, така и по всички останали проблеми в обществото. Затова аз се старая да бъда във форма, за да съм компетентна във връзките си с журналистите, за за мога да им давам повече и все по-актуална информация.

Щастлива съм от това, че съвместната ни работа с представителите на медиите е на високо ниво.

- Какви принципи спазвате в общуването си с медиите?

- Смея да твърдя, че функциите на пресаташе от гледна точка на осигуряване на прозрачност и точна информираност на нашето общество се осъществяват ефективно. Въведена е система на редовни брифинги, които са два пъти в месеца и на тях се старая да дам необходимата и допустимата информация за работата на ПОС. Вече съм ориентирана какъв е медийният интерес по конкретни казуси. Следя ги в развитие и съм в състояние да говоря по тях пред журналистите. Старая се да спазвам принципа на точност и обективност в поднасянето на темите.

Държа да подчертая, че в пряката си работа с медиите стриктно спазвам принципа на равнопоставеност на всички. Иска ми се по-често във взаимната си дейност да търсим и намираме добрата новина.

- След кабинета и съдебната зала къде прекарвате остатъка от времето си, имате ли любимо занимание или хоби?

- Обичам да се разхождам сред природата. Любимите ми сезони са пролетта и лятото. Обожавам морето, плажа, слънцето и чистия въздух. Още повече, че нашата работа е кабинетна, голяма част от живота си прекарваме в затворени помещения, затова използвам всяко свободно време да бъда сред природата.

Обичам да се занимавам с цветя, отглеждам ги, радвам им се. В градинарството съм лаик, но се уча, постигам го с желание и усет. Цветята ме разтоварват по един особен начин. Когато съм напрегната усещам как те отнемат лошата енергия от човека. Правят ме по-спокойна, по-добра, по-уравновесена. По този начин се докосвам до красотата в живота.

- А свирите ли често и пред кого?

- Музиката е другият ми начин за релаксация. Слушам много и разнообразна музика. Обичам да свиря, дори напоследък откривам една особена страст към пианото. Което не означава, че съм изоставила цигулката. Свиря на тези инструменти според настроението си. Пианото дава възможност за по-широко звучене, усещане за обемност на звука, имаш чувството, че потъваш в музиката. Докато цигулката е един инструмент на душата. Там можеш да изплачеш себе си, там можеш да обясниш на себе си проблемите и радостите. Цигулката е труден инструмент, работата с него е свързана с голямо напрежение, но аз съм свикнала с него през всичките тези години. Докато към пианото подхождам освободено, там нямам професионални претенции. Музиката е моята страст, обожавам предкласиката - Бах, Вивалди, Хендел, всички техни произведения, които мога да слушам и които познавам във всякакво инструментално и вокално изпълнение.

Свиря преди всичко пред себе си. Когато се чувствам уверена мога да се покажа и пред по-широка аудитория.

- "Раздавач на правосъдие" ли сте у дома? Какво е за вас семейството?

- Омъжена съм и имам две деца. За мен семейството е един оазис, в който можеш да споделиш проблемите си, да дадеш и да получиш радост и спокойствие. Добрата атмосфера в дома е много ценно нещо, за което съм благодарна на съпруга и децата си.

Разбира се, не мога да се изолирам от професията и навиците си, но се старая в семейството си да бъда съпруга и майка. И да не демонстрирам привичките си на съдия.

- Имате ли някакъв обединяващ принцип - в кариерата и в личния живот?

- Подчинявам живота си на едно мото от години - аз съм съдия, а не съдник на хората. Когато дойде едно дело при мен, аз се запознавам с него, както със закона и съдебната практика. Решавам казуса от гледна точка на правото и справедливостта. Защото не винаги решаването на конкретен проблем от морална гледна точка съвпада с моята етична позиция. Аз нямам право да изразявам отношение към конкретен човек, който е страна в производството. Това трябва да бъде принцип за всички съдии и да се спазва стриктно в работата ни.


 АРТСЕДМИЦА


Пети национален конкурс за руска музика

 

Румен Трайков и Нона Кринчева си поделиха първата награда

 

Даниела ДОЧЕВА

Петият национален клавирен конкурс за руска музика, посветен на Сергей С. Прокофиев, се проведе в Националното училище по изкуствата (НУИ) "П. Пипков" на 6 и 7 март. След 6-годишно отсъствие и много перипетии музикалното събитие се състоя в Плевен, където му е мястото, според известни музиканти. С подкрепата на Руския културно-информационен център и Руското посолство стана възможно възраждането на една традиция, която среща ценителите с високото изкуство на гениалните руски композитори, заяви минути преди откриването на конкурса председателят на журито проф. д-р Атанас Куртев. Сред оценяващите бяха и проф. д-р Савка Шопова-Маркова, проф. Анастас Славчев, който е ректор на Пловдивския институт, директорката на НУИ Жечка Димитрова и преподавателката по пиано в училището Елеонора Карамишева.

Участниците преминаха през два тура, за да стигнат до финала, а оценката беше съвкупност от много компоненти. Най-важното обаче беше доколко изпълнителите са успели да се докоснат до неуловимото на духа, на психиката, което създава зона на типичност на руската музика.

Славянските автори са по-непредвидими, с повече импровизации, обясни проф. Куртев. Ако някой от пианистите е прочел книга на Чехов, Достоевски, Толстой това веднага проличава в неговото изпълнение, защото руската музика и руската литература са силно свързани, допълни още той. Журито оценяваше техническото съвършенство, артистизма, присъствието на сцена, отношението към музиката.

Участниците бяха 9 - от Плевен, София, Пловдив, Стара Загора и Бургас.

Отличените изнесоха концерт в залата на НУИ "П. Пипков". Най-емоционални реакции сред публиката предизвика появата и прекрасното изпълнение на Румен Трайков. Той спечели първа награда във втора възрастова група. Талантливият пианист, който в момента е в подготвителен клас на академията, е добре познат на плевенската публика, тъй като е възпитаник на тукашното училище.

Освен пианистите, отличия получиха директорката на музикалното училище Жечка Димитрова и кметът Найден Зеленогорски. Наградите връчи Нели Куртева от името на Руския културно-информационен център - за принос в популяризирането на руската култура.


Наградените: Нивото беше много високо

 

Първа възрастова група

Трета награда

Христина Павлова учи в плевенското музикално училище при Жанета Кирицова. Свири С. Прокофиев откъси от балета "Ромео и Жулиета" и "Соната №1", Мусоргски "Скерцино" и "Копак", Счедрин "Подражание".

Втора награда

Агнес Данкова от софийското музикално училище. В X клас. Участва за втори път на конкурс. Свири "Сарказми", "Соната" и "Дяволско внушение" от С. Прокофиев, два прелюда и поеми от Скрябин, "Скерцино" от Кюи.

Първа награда

Люба Куртева от бургаското музикално училище. Свири от 6-годишна. В момента е в X клас. На първи тур свири "Мимолетности" от С. Прокофиев и два етюда от Рахманинов. На втори тур - "Соната" от Прокофиев и "Думка" от Чайковски.

Има две първи награди от международни конкурси в Румъния и четири първи награди от национални конкурси.

 

Втора възрастова група

Първа награда

Нона Кринчева е в първи курс на ДМА"П. Владигеров". На концерта изпълни Шостакович "Три фантастични танца" и Рахманинов "Етюд" картина №4.

Румен Трайков е в подготвителен курс на ДМА"П. Владигеров" при Стела Майсторова. Свири Шостакович "Прелюдия и фуга" и С. Прокофиев "Соната № 5".

"От малък мечтая да се явя на такъв конкурс в родния си град. Много си обичам и училището, и града. Конкурсът е сбъдната мечта за мен. Радвам се, че съм оставил някакви добри впечатления у хората. Плевен е най-подходящият град за руска музика - все пак тук са се водили много боеве. Още повече музиката на Прокофиев отразява много добре епични преживявания, дори боеве. Изобщо не се чувствах като на конкурс, защото тук съм си прекарал цялото детство, от 12 години свиря в тази зала, така че нямах конкурсно настроение. Не съм искал нещо да печеля. Свирих си като на концерт. Много приятно ми беше. Проф. д-р Куртев ми каза, че сонатата на Прокофиев, която свирих, му е създала впечатление за басня за животни. Радвам се, когато събуждам въображението на хората с моето свирене."


МАЙСТОРСКИ КЛАС

 

Пианисти и солисти впечатлиха проф. Шопова

 

Проф. д-р Савка Шопова-Маркова е преподавател в ДМА "П. Владигеров". Тя е дългогодишен декан, зам.-ректор и най-главното, както подчертава, концертиращ изпълнител и до днес.

Паралелно с националния конкурс за клавирна руска музика проф. Савка Шопова-Маркова проведе майсторски клас с пианисти от музикалното училище в Плевен.

"Имах удоволствието да чуя кандидат-участниците в Шестия национален конкурс за пианисти акомпанятори, който ще се проведе на 1, 2 и 3 април отново в Плевен. Този конкурс се превръща в празник, на който всички ученици от гимназиите изявяват себе си. Ние раздаваме награди на пианистите, но и на музикантите солисти на различни инструменти, което е едно поощрение и за едните, и за другите, каза за "BG Север" тя.

Проф. Шопова работи с пет деца - от IX и XII клас, от чиято подготовка беше впечатлена. Убедена, че ще изгладят малките си слабости до конкурса, тя оцени високо и солистите на виолончело, цугтромбон и флейта, които според нея са почти на нивото на първи курс в академията. Преимущество за плевенската гимназия е, че възпитава такива добри музиканти, смята тя.

Конкурсът за акомпанятори се провежда в един тур, на който участниците се представят в две възрастови групи. По-малките от IX и X клас свирят първа и втора част от предкласична соната, а от XI и XII клас - първа и втора част от соната на Бах и Хендел, една част от концерт и една българска пиеса.

Нека всички дойдат и се насладят на младите таланти, покани чрез "BG Север" любителите на класическата музика проф. Шопова.


Стефан Моллов преизбран единодушно за шеф на писателите

 

Общинарката Христина Христова бе приета за член на дружеството

 

Дани БОЖИДАРОВА

Още две години председател на дружеството на писателите в Плевен ще е Стефан Моллов. Така решиха единодушно и демократично пишещите братя на отчетно-изборно събрание, проведено в края на отминалата седмица. В началото на информационния си доклад за периода януари 2003 г. - март 2005 г. Моллов цитира думите на Хемингуей: "Винаги общувайте с хората от занаята!", на Исус Христос: "Обичайте се помежду си!" и на Николай Хайтов:"Едно е да искаш, друго е да можеш, съвсем различно е да го направиш!" и обяви, че е ревностен привърженик на тези сентенции. Новият стар председател на плевенските писатели припомни, че когато пое поста преди две години, "някои се опитаха да стоварят" върху неговата личност недоверие, неспособност и неумение да води плевенското писателско дружество... Тогава на тези двама-трима души публично и отговорно заявих, че ще оправдая гласуваното ми доверие от останалите - с присъщата ми амбиция и енергия, каза той.

Убеден, че празнодумството е порок, Моллов отчете направеното за тези две години. След пререгистрация дружеството става легитимно и излиза от "незавидното положение" на единствения самоотлъчил се от общината културен институт - без финансова помощ и материална база. То издава литературен алманах "Мизия" и приема много млади дарования за членове. Провеждат се редица традиционни и нови инициативи пред плевенската общественост. За този период са се състояли 108 различни прояви, които са станали достояние на
7 836 души. Толкова публика има драматичният театър, доволно оповести Моллов.

Той изказа специална благодарност към членовете-доброволци, които "самоинициативно, безкористно и с чувство на отговорност участваха в организационния процес на писателската гилдия". Между тях са поетите Георги Константинов, Христо Ганов, Найден Вълчев. Именно на последния се падна нелеката задача да направи анализ на художествената продукция на плевенските писатели за тези две години - 15 книги и два броя на алманах "Мизия". Истински урок по поезия и литература проведе известният поет, който подробно се спря на силните и слаби страни на всеки творец, давайки за пример конкретни стихове. Големият поет недвусмислено припомни на някои автори, че самодоволното харесване на собственото творчество не го прави професионално и че е задължително да се спазват утвърдени правила на стихоплетство.

Шестима нови членове прие дружеството. Между тях е и шефката на културния отдел в общината Христина Христова, отдавна известна в поетичните среди със своите стихове. За да уважат събранието, превърнало се в събитие, от различни градове на България - дори от Москва и Унгария, дойдоха няколко от най-младите членове на дружеството. Най-скорошната изява на писателите ще е преставянето на книга за Петър Вутов - първия посланик на България в САЩ, което ще се състои на 26 март в галерия "Дарение на Светлин Русев".

"Истински живейте, творете с пълната свобода на мисълта, словото и се реализирайте във вашето си време. Не задържайте творческите си сили и организаторски талант и енергия заради някакви предразсъдъци... Бъдете настъпателни и дръзки... Не се плашете от факта, че измествате други хора - колеги, общественици. Няма друг път да се върви нагоре. Всеки има право истински да изживее своето си време. Изпуснете ли го, млади хора, отлита завинаги." С този призив към най-младите поети и писатели Моллов започна втория си мандат като председател на дружеството на плевенските писатели.


Има и такива хора

 

Живописта на Господин Цветков прелива от вътрешна енергия

 

Илиан ГЕНОВ

В картините на Дичко пращи от цветовете на България. При такава живопис изглеждат безкрайни възможностите да се "разпъва" достоверността на впечатлението от реалния свят. И при това със сюжети без сянка от наглед. Обаче, само на пръв поглед, защото намекът за действителност се възприема на моменти, като смазващо силен. Не се улавят и следи от абстрактни насилия върху традиционно възпроизвежданата художествена форма. Както се казва, Дичко не е фигуративен като изображение. Затова и подобни мъченичества са му чужди. Впечатлението е за лекота в живописването, за вътрешна свобода към сюжета, на свой ред свободен откъм определения и формули, обосноваващи пластически подходи. Тази непосредственост поражда впечатление за "гръмогласие" в цветовете на заобикалящия свят. Без да е, дичковата живопис е импресивна. Той примирява взаимоизключващи се неща: от експресия, до декоративизъм, оплетени в импресионистична рефлексия. Иносказателен несъмнено, този начин на внушение е последица от акценти с чист цвят, почти сигналната функция на които застрашава да помете логиката на декоративния фундамент... Такава стихийност поражда искреност в опита. И е обяснение за това как затвореното помещение на едно ателие става среда за подобна експлозия от цветове - и не преднамерена, и в рамките на ненатраплив, поради което и откровен художествен опит. С такъв пластически език живописта на Господин Цветков прелива от вътрешна енергия. Тя буквално се разлива в безкрайните полета на тоналността, когато изображението спира, преди да е започнало да става това, което традиционно се разбира като форма. И спряло остава неуловимо като движенията във вече друго изкуство - музиката. Опит за музика с и в цвят... Дичко е своеобразен музикант в живописните си опити и по друга причина - принадлежността му към друго поколение. То е и динамично, и безцеремонно в яснотата си, и някак по своему фаталистично... Все едно. Монохромен или наситен в цвят, той поддържа впечатление на спонтанност.

Може би защото не интелектуалничи. Навярно и така се спасява от преднамереност на своеобразията си. Значи той бяга находчиво от неблагополучието да създаде впечатление за самоцел. Нетрадиционна, дичковата живопис е далеч от обединителните похвати на ординерността. Хармониите му се развиват като единства в хода на декоративно съпоставени стойности. В такъв принцип е, така да се каже, своеобразието на неговата картина изобщо. При това и създадена от професионален стенописец (Г. Цветков е завършил декоративно-монументална живопис). Стенописта е и монументална, и чиста като обобщение. Тя ще влияе върху кавалентния език на живописта, освобождавайки строго израза. Господин Цветков има профил като художник не само защото е пре-образован, а и в опити със свободите на пазарността. Свободните критерии на промените го извеждат в неяснопримамливите й пътища. И на тротоара, сред учени и недоучени изобразители на света, е пилял сили в жанра на портретно-курортната услуга, ала без да остане там... Истина, че и промените лишават неговото поколение от благата на, така да се каже, каналния ред: комисии, съвети, поръчки, откупки и сигурност, в художнически статус, регламентиран от социализма политически. Минало, от което не остана вече нищо почти. Днес - тук и такъв, той предлага изкуство като вътрешен свят. С несъмнена рутина и може би проблематика, която в напреженията на художествената му "работилница" със сигурност обещава мирогледна рефлексия за постижения. Той заслужава да му се пожелае.

Заради завидната енергия (петнадесетина изложби у нас и в чужбина), във време, чийто оглушителен прагматизъм със сигурност подминава този тип природа на човешката личност - тази..., вярната на себе си. Но има и такива хора все още. Може би защото трябва да ги има...


 ЦЕНАТА НА ПЛЪТТА


Над 100 магистралки дебнат около Плевен

 

10 лева за орален секс и 15 за стандартен акт плащат клиентите

 

Даниела ДОЧЕВА

Какво кара едно момиче на 14 години да продава тялото си и да опустошава душата си? Защо невръстни деца избират за своя съдба платения секс? Трябва ли да има Закон за проституцията в България? Защо масовото мнение осъжда платената проституция, а на неплатената гледа с друго око?

Все актуални въпроси, на които обществото няма еднозначен отговор. Факти за малолетни проститутки, станали жертва на принуда и насилие - и в страната, и в чужбина, ежедневно ни заливат от медиите. Най-често очи в очи обикновените хора се сблъскват с момичетата за продан, попадайки на най-явното им работно място - магистралите. Без излишни предразсъдъци магистралките показват щедро физическите си дадености с надеждата, че ще клъвне поредният клиент. Териториите отдавна са разпеделени. Йерархията е строго установена. Привидният хаос всъщност е строго организиран. В него няма място за случайно попаднали - те или са бързо изгонвани, или приобщавани към законите на бизнеса.

Журналистите, опитващи се да се доберат до света на сутеньори и проститутки, успяват трудно. Невъзможно е да се установи колко е броят на проституиращите жени както в България, така и в Плевен. Цифрите в голяма степен са само ориентировъчни. Официалните статистики са относителни. Те в никакъв случай не включват тийнейджърките, които срещу скъп подарък и друга придобивка преспиват с поредния мъж. Статистика е невъзможна и заради факта, че дейността на повечето проституиращи (особено на елитните компаньонки) е добре прикрита.

Проституцията е като месомелачка - не само на плът, а на човешки съдби, психика, чувства... За много от жриците на любовта това е единственият достъпен начин за препитание. Те рядко мислят за утре, за живота си след месец, година... защото знаят, че може и да не го дочакат, сочат данните от анонимни анкети на различни организации. Интересува ги колко потребители на пълна или кратка секспрограма ще закачат. И така се нижат дните им... Спасилите се от омагьосания път са единици.

Фондация

"Плевен 21 век"

ограмотява

труженичките

Магистралките са контингент на фондация "Плевен 21 век", която работи по програма за превенция на ХИВ и СПИН при проститутките.

Явор Цветанов е координатор на аутриджгрупата, която работи на терен.

Дейността на фондацията предизвиква много противоречиви обществени оценки. Най-често те са негативни - откъде накъде ще помагат на проститутки да продължават да практикуват платен секс?! Че и да се ползват с намаление или безплатни лекарски услуги - нещо, което не се полага на "обикновените" жени! Негодуванието на останалите плевенчанки в голяма степен е оправдано, като се има предвид, че за тях компромиси при здравното обслужване не съществуват - ако не са осигурени, си плащат.

До каква степен решава проблема с проститутуцията програмата за превенция на ХИВ и СПИН сред тях опита да обясни нейният координатор.

Неговата работа и на 4-мата му колеги е да осъществят директен контакт с труженичките. "Отстрани изглежда, че ние по някакъв начин подпомагаме тези хора, но всъщност не е така. Материалите, които раздаваме - презервативи, интимни гелове, тестове за бременност, са придружени със здравна информация за тяхното използване. Ако научим рисковата група да използва правилно презерватив, значи до някъде сме постигнали целта си", обясни Цветанов. Информацията се дава под формата на брошури и беседи на терен. Качват се в превозно средство и отиват при магистралните работнички - най-често вечерта, представят се кои са, каква е тяхната работа. Често имат неприятности със сводниците. Винаги могат да станат жертва на нападение и кражба. Срещат се поне два пъти в седмицата с контингента си, като се появяват инцидентно. Районите, в които се трудят магистралките, са известни за всички - изходът за Ловеч, Централна гара, изходът за Русе, за София, Окръжна болница, понякога на центъра в Градската градина.

Работят с над 100

проституиращи

мъже и жени

Жените са около 80%, за мъжете не е доказуемо, че са такива.

При първия контакт с нов обект работещите по програмата трябва да спечелят неговото доверие. Първо ги мислят за полицаи или за клиенти. След втората среща предоставят информация за гинекологични прегледи с намаление в кабинет в здравен център "Еврика" под МБАЛ. Цената за здравно неосигурените проститутки е 10 лв., за другите се върви по клинична пътека. Ако отидат в друг кабинет, ги гледат с по-друго око, обяснява Цветанов. Работят и с ХЕИ за изследвания на кожно-венерически заболявания - сифилис, трипер, гонорея, от които страдат най-често проститутките, и ХИВ и СПИН. Изследването е безплатно и анонимно. От центъра вземат резултатите след това.

Целта на програмата, която се провежда в 10 града на България, е да се обхванат колкото може повече проститутки, които да бъдат здравно просветени. В Плевен се работи от година и половина. Финансирането е от Международен глобален фонд. Наскоро беше открит Превантивен център в стоматологията, който е координиращо звено на програмата, обясни Цветанов. Работещите по проекта се надяват да намалят броя на проститутките, заболяванията и инцидентите, а защо не и начина на мислене на проституиращите (!).

След 2007 г. общината трябва да поеме финансирането на такъв проект, оповести координаторът, което според него ще означава, че общественото мнение към проблема ще стане доста по-толерантно. (Дали плевенчани ще приемат спокойно факта, че със своите данъци ще трябва да плащат здравните услуги и контрацептиви на магистралките, е доста спорен въпрос, но явно той ще се решава в бъдеще).

"Повечето от клиентите ни са неграмотни или не знаят добре български. Освен от ромски произход, има и много българки, украинки, рускини, румънки", оповести Цветанов.

Магистралките

са от 16 до

40-годишни

Повечето са от интерната в с. Подем.

Всъщност долната възрастова граница не е много достоверна, тъй като анкетите на фондацията са анонимни и не могат да бъдат проверени данните. Последното допитване е направено в началото на декември 2004 г., за да получат повече информация за начина им на живот, навиците. "Разбрахме, че са хора с богат житейски опит, колкото и да ни изглеждат примитивни. Основната част от тях са възпитаници на интерната в с. Подем. Като всички хора и те са много различни - някои са чистоплътни, други - не. Но ние нямаме такъв близък контакт с тях, за да знаем подробности. Интересуваме се имат ли нужда от нещо - медицински прегледи, информация. Целта е да се научат да се предпазват и да използват правилно материалите", разказа още Цветанов.

Обществото като

цяло не одобрява

такава дейност

"Ние сме единствените хора, които проявяват някаква загриженост и по-различен интерес към проститутките. Голяма част от фармацевтите реагират негативно, когато разберат за какво купуваме големите количества контрацептиви. Проститутките усещат, че искаме да им помогнем, и ни се доверяват. Понякога се сблъскваме със сутеньорите. Те често са близки на семейството - брат, чичо и т. н., който обявява, че ще ги пази. Заформят си една такава група. Сутеньорът винаги е наблизо. Друг е въпросът, че рядко може да се отзове, ако стане нужда. Момичетата се качват в кола и отиват някъде. Ако някой клиент с перверзно въображение реши да прави по-различни неща с тях, те са безпомощни", допълни координаторът на програмата.

Някои от тях са

наркомани и

проституират,

за да изкарат пари за наркотици.

Засега няма заразени с ХИВ в Плевен, но това не е 100% сигурно, смятат от фондацията. За някои от проститутките това е начин да се издържат, други го правят необяснимо защо. На различните места в града се проституира по ралично време на деня. Сега в студеното време се работи предимно по домовете. След 19,00 ч. нощните птици се появяват в градинката около гарата. Хващат целия район от БИЛЛА по ул. "Гренадерска" до болницата. Предлагат се предимно на самотно движещи се мъже.

"Когато човек е възпитан по определен начин и има някакво психологично ниво, той си избира определен вид дейност в живота. Много момичета проституират, защото това им е най-познато и достъпно. Не е толкова трудно да станеш проститутка - просто трябва да имаш някаква мотивация или принуда да вършиш това", смятат от фондацията.

Много от тях са доста интелигентни, дори образовани. Те не са наясно особено с дейността си, просто я смятат за работа. За тях е без значение какво ще правят, важното е да получават пари. Някои от тях имали по 5 - 6 редовни клиенти. Според Цветанов е парадоксално, че проституцията се третира като морална деградация, когато се заплаща, а когато е безплатна, не се смята за такава.

Оралният секс е

около 10 лв.,

а нормалният полов акт - 15.

По-елитните вземат повече. Има си йерархия. Проститутките стават все повече, защото животът става по-труден, отчита координаторът. Някои работят бременни. Може би това не е начинът да се подхожда към проблема, но това е най-доброто за момента, убеден е той. Като всички нормални хора и проститутките имали нужда да осмислят проблемите си, затова понякога ги търсят за консултация с психолог. Но това са единични случаи. В останалите мисълта за собственото им здраве и за живота им е на доста заден план.

Французинът Филип Дорсе разследва сводници от Плевен и София

Френският съдия-следовател Филип Дорсе бе наскоро в София и Плевен, за да разследва дейността на сводническа група в град Ница.

Французите нищят случая от 2003 г. Няколко българи са задържани и разпитани във Франция. Други двама - в София и Плевен. Имената им са следствена тайна. Делото ще влезе във френския съд през лятото.

"От 7 - 8 години във Франция, и по-конкретно в Ница, констатираме нарастване на проституцията с момичета от славянските страни и Румъния. Преди няколко години момичетата се набираха чрез малки обяви във вестниците - оферти за работа като сервитьорки, домакини и други почтени професии. След пристигането им се заявява, че трябва да покрият пътните разходи, заради което се налага да проституират. Някои се отказвали, други били принуждавани, включително с насилие от страна на сутеньорите. В днешно време нещата са по-нюансирани. Повечето от пристигащите днес жени знаят много добре, че идват с цел проституция. Те или вече са проститутки в родината си, или идват във Франция специално с тази цел.

Ако една проститутка печели до 500 евро на нощ, сутеньорът й оставя 10 - 15."


Сутеньорите избират девойки между 12 и 18 г.

 

* Над 7 млрд. долара е годишният оборот в света от трафика с хора - по-доходни са само наркотрафикът и продажбата на оръжие.

* За 3 месеца едно момиче носи на своя работодател доход между 30 и 50 хил. лв.

* България е в една група с още 75 страни, които са източник и транзитна територия за сексуални робини

* Българките се изнасят в над 15 страни по света, най-вече в Западна, Южна и Източна Европа, също и в Южна Африка

* Основни източници на жени-жертви на трафик са Албания, Румъния, България и Молдова

* Престъпни групи, в които има и българи, контролират трафика на проститутки в Страсбург, Ница и Марсилия.


Почти 1/2 от жертвите на сводничество са деца

 

Почти половината - 49,19 на сто, от жертвите на сводничество в страната са деца, сочат данни от Държавната агенция за закрила на детето. Сексуалната експлоатация на деца под формата на порнография, проституция, сексуално робство и секстуризъм е с тревожни измерения в страната ни.


10 000 българки минават границите всяка година

 

Нашите момичета държат трето място с внушителните 11,2% от проститутките в Германия. Те се нареждат след рускините и литовките според данните на Федералната криминална служба.

Това, което повечето хора не знаят е, че малолетните често стават жрици на любовта принудително, съобщиха от неправителствената организация Face to Face Bulgaria. Те обясняват рисковете на потенциалните жертви на насилствената проституция - опасността от предлагана работа зад граница и капаните, залагани от търговците на свежа плът.

Бягство от немотията, мечта за по-добро бъдеще и опит за помощ за семейството са най-честите мотиви на момичетата да приемат предложения за уж добра и доходна работа от съмнителни непознати или от агенции с неясен произход. Значение имат и незнанието, лековерието и необразоваността на девойките. Оттам нататък следва истинското убеждаване от страна на работодателя - измама, отвличане и физическо малтретиране. Често покрай убеждаването девойките се прощават и с живота си.

От Face to Face Bulgaria смятат, че към момента най-необходима у нас е превенцията. Те подчертават, че в България вероятността за разбиване на организираните канали за износ на млада плът е твърде малка поради корупцията, която ни заобикаля.


Най-често проституират момичета, изживели насилие в семейството

 

Поля ТОМОВА

Една от най-честите причини млади момичета да проституират е изживяно насилие в семейството, смятат педагози. Със случай на момиче на 14 години, което заработва пари с тялото си, се е сблъскал педагогически съветник в плевенско училище. Детето няма проблеми с уроците, нито с поведението. Обаче започва често да идва със синини, а нерядко пред школото го чака лъскава кола с мургави бабаити. След разговори девойката признала, че се занимава с проституция. "Изобщо не се притеснява от това. Заяви, че дори й е приятно, стига да не я бият много. Обслужва клиенти по квартири, които й осигуряват сводници цигани. Те са я "взели на работа" по обичайния начин - един от тях се сближава с нея, става й интимен приятел, говори й колко е хубава и че трябва да направи нещо за него", разказва педагог.

Никой в семейството не знае с какво се занимава А. Д. След като научават истината, бащата и майката са потресени. Опитват се да спрат детето от лошия път, но не успяват. Всяка проява на сила отключва още по-голяма привързаност към сводниците и пътя, който тийнейджърката е избрала. При разговорите със семейството обаче се оказва, че момичето често е било свидетел на побои и унижения над майката от страна на бащата. Това може да отключи подобна реакция, смятат психолози.

Често жертви на сводниците стават момичета, които са виждали сцени на домашно насилие или пък самите те са жертви на такова. В повечето случи обаче става дума за пари. Все повече мъже предпочитат млади момичета. Децата са уязвими и родителите трябва да са нащрек, съветват педагози.

Обикновено сводниците следят месеци наред жертвите си, проучват навиците и начина им на живот. След което ги "прихващат", било с обещания за добри пари, дрехи и накити, или като ги накарат да се влюбят в един от тях. Експлоатират ги няколко години, след което ги оставят на произвола на съдбата. Тревожна е практиката малки момичета - на 12 - 14 години, да бъдат прехвърляни през граница, където почти никога не могат да бъдат открити. Основната роля за предпазване на децата от простутиция е изграждането на ценностна система и внимание от страна на родителите, категорични са експертите.


България е рай за секстуристите

 

Страната ни се превръщала във втори Тайланд в очите на чужденците.

Заповядайте в България. Тук жените са красиви и лесни, в най-лошия случай са евтини. Така пише в интернет страницата на агенция Елени Травел в сайта за международен туризъм и запознанства между пътешественици www.virtualtourist.com. Там има регистрирани близо 1 милион души, които вече знаят, че страната ни е идеално място за секстуризъм. Най-голям е интересът на британците. По тази причина и броят на островитяните, желаещи да си закупят имот в България, е най-голям. На второ място са гърците.


Наши труженички зарязват занаята в Прага

 

Десетки български проститутки са искали да се задомят в Прага, по информация на Владислав Сокол, собственик на агенция за запознанства там. Той преценил, че западняците повече ценяли бившите жрици на любовта, защото те правели сериозна промяна в живота си, били по-умни от обикновените жени и по-опитни от тях.

"Сега девственици са останали само в детската градина. А проститутките са честни. Те искат любов. Не им е интересно да изневеряват на мъжете си. Безразборният секс им е втръснал до смърт. При това те са най-добрите домакини, знаят какво ще се хареса на един мъж, обожават децата си и правят всичко, за да не разрушат брака си."


 БИЗНЕС


Плащаме тока по нови правила

 

"Електроразпределение Плевен" организира дискусия за правата и задълженията на консуматорите

 

Мила СТАНЕВА

28 дни след началото на срока, обявен за заплащане на употребената еленергия, дружеството ще дърпа шалтера на нередовните битови абонати. Това е записано в новия проект за общите условия на "Електроразпределение Плевен" ЕАД за обществено снабдяване с електрическа енергия, който в момента е подложен на обсъждане.

Продължителността на срока за плащане е 10 дни за всички потребители на еленергия за битови нужди. В следващата десетдневка върху сумите се начисляват лихви, а ако след повторното уведомяване абонатът не се издължи, той подлежи на изключване от мрежата, е записано в проекта.

Електроразпределителното дружество обявява сроковете за плащане по населени места чрез съобщение в електронните медии или пък чрез поставяне на уведомителни табла на видно място в службите на дружеството. Подобна информация се съдържа също във фактурите, издавани на потребителя при ежемесечно плащане.

Ако междувременно има промяна в сроковете на плащане, то дружеството отново трябва да информира гражданите. Подаването на възражение срещу сметката за начислената еленергия не освобождава потребителя от задължението му да заплати дължимата сума, се посочва в проекта.

Първото междинно плащане за потребителите на еленергия за стопански нужди се извършва до 15-о число на текущия месец в размер на 50% от стойността на използваните през предходния месец количества ток. Второто междинно плащане става до 23-то число и е 25% от общата начислена сума за потребителя, според условията на проекта.

Окончателното плащане се извършва до 5-о число на месеца, следващ отчетния период на база отчетените количества активна и реактивна еленергия. Ако при изготвяне на фактурата за окончателното заплащане се установи, че потребителят е надплатил при междинните плащания, надплатената сума се прихваща от следващото задължение или от тези за минал период, ако ползвателят на еленергия за стопански нужди има такива.

Ако потребителят убедително докаже, че не е консумирал количеството ток, определено на база на предходния отчетен период, то дружеството може да коригира сумата, която се плаща всеки месец, е една от възможностите абонатът да реагира на показанията на уредите.

"Електроразпределение Плевен" се задължава да осигури възможност за заплащане на използваните количества еленергия в брой на каси, чрез пощенски запис или по банков път. Другите възможни начини за привеждане на сумите са с разплащателна сметка, банкови карти и по електронен път, като при плащането потребителят посочва абонатния си номер.

Според проекта ако потребителят използва еленергия едновременно за стопански и за битови нужди и е невъзможно отделно измерване на количествата, то те се заплащат по по-високата цена от действащите тарифи.

Общите условия, записани в проекта на "Електроразпределение Плевен" за обществено снабдяване с еленергия, се различават от тези, които са залегнали в подобни документи на други дружества в страната.


"Плевен - БТ" пак започва да прави цигари

 

Седем милиона евро са вложени в реконструкцията на предприятието

 

Ралица ПЕТРОВА

До месец и половина ще бъдат пуснати в експлоатация новите машини в плевенския клон на "Булгартабак" и предприятието отново ще възстанови второто направление от дейността си - производството на цигари. Това заяви за "BG Север" Митхад Метин, член на управителния съвет на "Булгартабак холдинг". Той посети Плевен, за да се включи в проява, организирана от регионалното сдружение "Зов за помощ" към местната младежка организация на ДПС и женското дружество на партията в града.

В момента тече реконструкция и обновление в предприятието, след която се предвижда то да се превърне в единственото по рода си в България и най-голямото за обработка на едролистен тютюн сорт "Вирджиния" на Балканите, каза още Метин. Той информира, че инвестицията, която в момента реализира екипът на "Булгартабак" - Плевен, е за 7 милиона евро. Само дружеството в Плевен разполага с машини за преработка на такъв сорт тютюн. Всички останали дъщерни дружества на "Булгартабак" са специализирани в преработката на ориенталски тютюн.

Плевенският клон на "Булгартабак" работи само по направление тютюнопроизводство от края на миналата година. Другото направление - производството на цигари, беше спряно с решение на Министерството на икономиката и решение на управителния и надзорния съвет на "Булгартабак".


ДАЛАВЕРИ

 

Измамите с винетки на инвалиди копират внасянето на коли без ДДС

 

Ралица ИВАНОВА

Схемата на измама с винетни стикери за инвалиди ще бъде същата, която вносители на стари коли използваха, за да не плащат ДДС за тях, предвиждат експерти. Срещу сумата от 100 до 300 лв. търговците се сдобиваха с пълномощни от хора с увреждания, за да внесат автомобила на тяхно име. Сега шофьори ще намират инвалиди и с тяхно пълномощно ще си карат возилото, без да плащат такса, коментират запознати. Според други обаче този вид измама няма да проработи, тъй като във винетката се вписва регистрационният номер на колата.

Според вещи в бранша действаща ще продължи да бъде единствено схемата - внасяш кола на името на инвалид, след което той ти взима винетка от службата по социално подпомагане, която е безплатна.

На практика обаче за някой водач на лек автомобил, собственост на човек с увреждане, стикерът за безпроблемно пътуване може да не се окаже безплатен. За да си издейства винетка, шофьорът ще трябва да се бръкне в полза на собственика на колата с още известна сума. Защото инвалидът може да не иска просто така да подпише пълномощно за пред службите по социално подпомагане, а се изисква освен това и упълномощеното лице да носи документа за самоличност на човека с увреждане. Факт е обаче, че по различни причини някои хора ще продължат да карат автомобил, регистиран на инвалид, без да могат да ползват безплатна винетка, например поради факта, че собственикът на колата отдавна е починал.

2 082 молби за безплатни винетки са подадени до момента, като раздадените стикери са 1 421, съобщи шефката на общинската социална служба Теменужка Диманова. Председателят на Съюза на инвалидите в Плевен Иванчо Атанасов заяви за "BG Север", че вече трети път се опитва да получи стикер, но не успява, защото "се свършвали", а гратисният период е изтекъл на 28 февруари. До тази дата при проверка на пътя инвалидът или упълномощеното от него лице трябваше да представят пред контролния орган копие от експертното решение на ТЕЛК и свидетелството за регистрация на автомобила. В случай, че водачът е упълномощен, се представяше и съответното пълномощно.

Според Закона за движението по пътищата санкцията при липса на винетка е 100 лева на лека кола с максимум до осем седящи места, включително и това на водача. До момента няма регистриран случай на нередовен автомобил на инвалид, информира шефът на КАТ подп. Величко Тончев.


15 март - световен ден на потребителите

 

Държавата нехае за нарушенията на монополистите

 

В България от шест години Законът за защита на потребителите и за правилата за търговия очертава общата нормативна рамка в тази област. Това бе и основният аргумент преговорната глава с Европейската комисия да бъде временно затворена. Добра основа, която обаче в много отношения остава непозната за повечето български граждани. От друга страна, контролът за изпълнението на този закон е недостатъчен. Причините за това са много. В България работят множество контролни органи, между които липсва съгласуваност и координация в действията.

Държавната администрация по защита на потребителите все още не се ползва с онзи авторитет и респект, които да доведат до задължителното предварително консултиране с тях на имащите отношение към потребителите законопроекти и политики. Примерите в това отношение са много. За да стигнем до съществуващия парадокс по отношение на държавните монополисти (БТК, НЕК, "Топлофикация") - държавата не предприема адекватните действия с оглед реалната защита на потребителя.

Държавата първа трябва да даде пример за уреждането на едни равноправни отношения потребители - държавни монополисти. Не може държавата, от една страна, да утвърждава със специален закон защитата на потребителя, а от друга - да нехае при системното нарушаване на потребителските права от държавните монополисти.

Липсва орган за надзор на пазара и защита на потребителите, който да упражнява координираща роля между наличните контролни органи, от една страна, и от друга - между тях и общинската и митническата администрация, патентното ведомство, полицията и др. В правомощията на този орган трябва да бъдат също връзките с обществените органи за защита на потребителите, за да се извлекат взаимни ползи чрез двупосочно сигнализиране при появата на опасни стоки на пазара и при други нарушения на законодателството в тази област.

Какви претенции можем да имаме в този случай към частните производители и търговци, щом държавата не успява или не показва достатъчна воля, за да преодолее нелоялните спрямо потребителите търговски практики, свързани с държавните монополисти. Ето защо граждани, общество, медии трябва да проявяват непрекъсната непримиримост към всяко нарушаване на техните потребителски права. Публичното мълчание води само до тяхното продължаване във времето.

Независимият съюз на потребителите отстоява и категорично настоява държавата чрез подготвения нов Закон за защита на потребителите да поеме своите отговорности и защити основните права на българските потребители и преди всичко правото им на свободен потребителски избор, особено във взаимоотношенията доставчици на обществени услуги - потребители.

Време е българските потребители да повярват в силата си. А те владеят силата на портфейла си - втори път те биха могли и да не ползват услугите на даден търговец или производител. Търговци и производители все още не си дават точна сметка за съществуването на тази сила и за възможните й мащаби. Ние сме убедени, че създаването на доминираща атмосфера на непримиримост към нелоялните търговски практики и монополизъм ще доведе до промяната в съзнанието на търговци и производители.

Честит празник, български потребители!

Михаил Шишков, председател на Независимия съюз на потребителите в България


 АГРОАКЦЕНТИ


Благомил Иванов, управител на "Сима нуклеус" ООД:

 

1 300 лева годишно струва отглеждането на сименталска крава

 

Сто лева субсидия дава държавата за храна на елитно животно

 

Сто лева е определената помощ от държавата за тази година за еднo животно, включено в Националния генофонд. Сумата се отпуска единствено за закупуване на фураж и не е достатъчна, коментира Благомил Иванов, управител на частното дружество "Сима нуклеус" ООД, създадено през 2000 г. след приватизацията на бившата нуклеусова база към Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството. Според него обаче дори и минимална, субсидията е от значение за фермата, в която се отглеждат 80 сименталски крави, внесени през 1995 г. от Австрия, и около 25 женски телета и юници. Като помощ от страна на държавата се разчита и на субсидията за качествено мляко, която за миналата година е била 5 стотинки. Средната млечност на кравите във фермата за 2004 г. е 5 хиляди литра. А отглеждането на една крава на година като преки разходи струва около 1 300 лв., без в тази сума да са включени амортизациите. Като предимство за дейността на "Сима нуклеус" Благомил Иванов изтъква факта, че цикълът на производство е затворен.

За да произвежда фураж за изхранване на животните, дружеството обработва около 1 800 дка земя, разпръсната в землищата на Бръшляница - 300 дка, Ракита - 700 дка, в Плевен фермата разполага с 50 дка собствена земя и 800 декара, ползвани под аренда в Луковит. Целта по отношение на кравето стадо е неговото увеличаване. Т. е. всички женски животни остават в базата, докато общият брой на основното стадо достигне до 150 - 200. Предвижда се евентуален внос на разплодни юници от Унгария или Австрия.

Произведеното мляко се преработва в собствена мандра, като дружеството излиза със собствени продукти директно на пазара. До края на годината предстои преструктуриране на млекопреработвателното предприятие, за да може то да отговори на европейските изисквания и наредба №30, които влизат в сила от януари следващата година. Но като един от основните проблеми Благомил Иванов посочва не невъзможността да се справи с изискванията на ЕС, а високите цени на горивата, семената и торовете, които предопределят и високата себестойност на млякото и продуктите, произвеждани от дружеството. При едни що-годе регламентирани цени на пазара, които се поддържат, на практика предприятието работи на ръба, като в това положение са повечето фирми, занимаващи се със селско стопанство, коментира той.

Според управителя на "Сима нуклеус" обаче не е проблем фактът, че субсидиите от държавата се отпускат едва след като се предостави фактура за закупен фураж. Срещу това изискване се изправят по-голяма част от фермерите в региона, отглеждащи елитни животни. Благомил Иванов обяснява механизма, по който той работи. А именно - произведеното зърно се внася на ишлеме във фуражен завод и оттам получава комбиниран фураж, балансиран за съответните категории животни. И подчертава, че храненето директно със зърно не води до необходимите резултати.

Минимум 15 животни трябва да има в една ферма, за да може след 2007 г. тя да получава субсидии. Все още обаче въпреки тенденцията към окрупняване 60 - 70% от стопанствата в България са с по една или две крави. От собствен опит Иванов споделя, че по-големите ферми произвеждат по-качествени продукти, като съответно и условията, при които се отглеждат животните, са по-добри.

Според него е напълно логично да бъдат давани субсидии за качествена продукция, а не по прицип. Защото въпреки че това е основното недоволсвто на дребните фермери, това е начинът за стимулиране. Т. е. държавата в момента стимулира със субсидии, но след 2007 г. ще бъдат налагани и санкции, като дори ще бъде забранено изкупуването на мляко, което не отговаря на изиксванията.

Основните надежди на Благомил Иванов като един от хората, отглеждащ елитни животни, са след 2007 г. да има едно по-високо ниво на субсидиране, за да може чрез такива стада като неговото хората да започнат да печелят и да имат интерес да развиват животновъдството.


Сдружение за напояване учредиха в Каменец

 

Първото за Плевенска област сдружение за напояване "Тургор" бе учредено в с. Каменец в края на миналата седмица в присъствието на 32-ма членове на овощарската кооперация, разполагаща с площ от 125 дка. Сдружението е с предмет на дейност експлоатация, поддържане и реконструкция на хидромелиоративна инфраструктура, изграждане на нови напоителни полета и съоръжения, доставяне и разпределение на водата за напояване и др.

Създаването на сдружение за напояване бе крайно наложително и условията за това са благоприятни, тъй като на територията на землището се намира язовир Каменец с обем над 12 милиона кубически метра вода, коментира председателят на инициативния комитет Борис Георгиев. По думите му преди 1989 г. са се водили на отчет над 5 000 дка масивни площи, от които реално са се поливали около 3 500 дка.

В момента положението е трагично - нищо не се полива, инфраструктурата е разрушена и трябва да се помисли за възстановяването й, каза още Георгиев.


 СПОРТ


 

Баскетбол

 

Съдийска секира срещу отбора на Цецо Антов във Варна

 

Спартак (Плевен) трябва да победи утре (12 март) гостуващия тим на Левски, за да запази преднината си пред четвъртия в таблицата - Черно море Интерком груп. Разликата между плевенчани и варненци се стопи, след като Черно море взе реванш за двете загуби от Спартак в шампионата и спечели домакинския си двубой със 101: 89. Голямата разлика дойде едва в последната четвърт, когато треньорът на Спартак Цветан Антов в знак на протест срещу съдийските отсъждания на Владимир Атанасов и Младен Марков пусна резервите да доиграят мача. Домакините започнаха много силно двубоя, печелейки първата четвърт с 32:22, въпреки че от състава им липсваха Деян Иванов и Владимир Маринов. Само за 3 минути през втората четвърт обаче баскетболистите на Спартак успяха да изравнят (35:35) благодарение на активната си игра в защита.

Мачът вървеше кош за кош до средата на третата четвърт, когато варненци отново заиграха много силно и преди решителните 10 минути преднината им достигна 12 точки. В последната четвърт нервите взеха връх. В 34 минута бяха отсъдени технически нарушения на Хрисимир Димитров и Петър Петров, след като съдиите за пореден път не остъдиха явен фаул срещу Хриси. Съдийската аванта в полза на домакините провокира Цецо Антов да пусне в игра младите си баскетболисти. Варненци поведоха в този момент с 22 точки (92:70). До края мачът се доиграваше. Най-добър в този двубой бе Калоян Иванов, който завърши с 16 точки и 16 борби (10 в нападение).

Пламен Алексиев добави 19 точки, а Саша Топчов 18 точки и 8 борби. За Спартак единствено Хрисимир Димитров демонстрира своята класа. Той завърши с 24 точки и 5 борби.

Другият реализатор в тима - Илия Станков, бе зорко пазен и завърши с 14 точки (1/8 от зоната за три точки).

Статистика

Черно море Интерком груп: Пламен Алексиев -19, Саша Топчов -18, Калоян Иванов -16, Иван Друмев - 9, Росен Софрониев - 11 (Емил Бояджийски,

Спас Натов - 13, Борис Стоянов - 4,

Веселин Георгиев - 9, Асен Великов - 2, Атанас Пенев)

"Спартак" (Пл): Петър Петров - 10, Илия Станков - 14,

Александър Дяковски - 8, Хрисимир Димитров - 24,

Тодор Тодоров - 4 (Виктор Стефанов - 2, Борис Атанасов

- 4, Максим Генов - 5, Борислав Генков - 2, Мариан Костадинов - 9, Цветослав Острев - 7, Иван Иванов)

Съдии: Владимир Атанасов (Ботевград), Младен Марков (Стара Загора)

Зала "Академик", зрители 500


Шахмат

 

Тримата призьори с равен резултат на държавното за юноши

 

По допълнителен показател беше излъчен шампионът от държавното първенство по шахмат, чийто домакин беше Спартак Плевен XXI. Трима състезатели имаха равен брой точки - по 7,5 след последните партии. Все пак титлата отиде при майстора на спорта Калин Каракехайов от Хемус (София). Втори остана майсторът на спорта Григор Григоров от Локомотив 2000 (Пд). Бронзовият медал спечели голямата надежда на домакините - майсторът на спорта Момчил Николов. Шахматистът на Спартак Плевен XXI не отстъпваше с нищо на шампиона, а представянето на останалите плевенски шахматисти се изразява в още три места в първата десетка. Илиян Младенов, Пламен Младенов и Светозар Цеков завършиха с равен резултат - по 5,5 т. и се наредиха непосредствено след медалистите. В държавното първенство участваха общо 40 млади състезатели до 20 години от 15 клуба в страната.


Футбол

 

Спартак (Пл) пропусна да увеличи преднината

 

Утре (12 март) от 15 ч. на стадион "Белите орли" футболистите на плевенския Спартак играят единствено и само за победа срещу тима на Доростол. От състава, както и в предишния двубой, ще отсъства капитанът Борислав Павлов, който изтърпява наказание. Домакините трябва поне да запазят преднината си пред преследвачите в таблицата, след като в предишния кръг не успяха да се възползват от нулевото равенство между Вихрен и Ботев. Играчите на Доростол също ще търсят поне частичен успех на чужд терен след домакинския провал срещу опашкаря Черноморец, който успя да спечели в Силистра с 1:0. Спартак (Пл) пък пропусна да увеличи аванса си в таблицата, завършвайки наравно 1:1 при гостуването на Миньор в Бобов дол пред повече от 1 000 зрители на стадион "Н. Кръстев - Шулц". Тимът на треньора Димитър Соколов успя да поведе в 56-ата минута след гол на сложилия лентата стрелец Георги Георгиев, вкарал четиринадесетото си попадение от началото на първенството. Освен това реферът Ристосков изгони в същата минута младежкия национал Т. Димитров от домакините, който повали откъсващия се таран на плевенчани Георгиев. Макар и с човек по-малко, Миньор се вдигна на щурм и обсади вратата на чудесно пазилия Тодор Попов. В 66-ата минута опитният Кр. Свиленов изтърва дузпа, но се реваншира 5 минути преди края, когато изравни. Плевенчани могат да съжаляват за няколко пропуска на Георгиев и Островски, заради които не увеличиха преднината си пред Пирин 1922, Вихрен и Ботев, както и за получените 4 жълти картона от съдията Ристосков. Домакините запазиха осмото си място във втория ешелон след първото си равенство в шампионата. След мача треньорът на Спартак Димитър Соколов изрази съмнение, че Миньор (БД) е стимулиран финансово от конкурентите на Спартак за влизане в елита. Няколко дни преди срещата се появиха слухове, че тимът от Бобов дол ще получи премии за успех срещу Спартак от някой от основните претенденти за влизане в А група.

 

Статистика

Миньор (Бобов дол) - Спартак (Плевен) 1:1 (0:0)

(0:1 Георги Георгиев 56, 1:1 Красимир Свиленов 85)

Изпусната дузпа - Красимир Свиленов 66 (Миньор)

Червен картон - Тодор Димитров 54 (Миньор)

 

Класиране

Отбор М П Р З ГР Т

1. Спартак (Плевен) 17 11 4 2 31:11 37

2. Вихрен (Сандански) 17 10 4 3 25:16 34

3. Пирин 1922 (Благоевгр.) 17 10 4 3 33:14 34

4. Светкавица (Търговище) 17 10 3 4 26:17 33

5. Ботев (Пловдив) 17 10 3 4 29:16 33

6. Добруджа (Добрич) 17 10 1 6 23:20 31

7. Рилски спортист 16 8 3 5 27:17 27

8. Миньор (Бобов дол) 17 8 1 8 30:25 25

9. Поморие 16 6 4 6 21:23 22

10. Шумен 2001 17 7 1 9 27:27 22

11. Доростол 2003 17 4 5 8 20:26 17

12. Етър 1924 17 4 3 10 22:33 15

15. Академик (Свищов) 17 3 5 9 14:29 14

16. Черноморец (Бургас) 17 3 4 10 18:32 13

13. Конелиано (Герман) 17 3 3 11 12:29 12

14. Локо (Горна Оряховица) 17 4 0 1 3 14:37 12

 

ПРОГРАМА ЗА СЛЕДВАЩИЯ КРЪГ

XVIII кръг

11 март 2005 г., петък, 15,00 ч.

Ботев (Пловдив) - Пирин 1922 (Благоевград)

12 март 2005 г., събота, 15,00 ч.

Локомотив (Горна Оряховица) - Академик (Свищов)

в КК "Албена", ст."Албена 1":

Добруджа (Добрич) - Етър 1924 (Велико Търново)

Светкавица (Търговище) - Рилски спортист (Самоков)

в Каблешково, ст."Партизани":

Поморие (Поморие) - Миньор (Бобов дол)

в Плевен, ст."Белите орли":

Спартак (Плевен) - Доростол 2003 (Силистра)

13 март 2005 г., неделя, 15:00 ч.:

Черноморец (Бургас) - Вихрен (Сандански)

в София, ст."Акадмеик"("Фестивална"):

Конелиано (Герман) - Шумен 2001 (Шумен)


Втора атомна шампион на Белене

 

Футболният отбор на АЕЦ "Белене" се класира на първо място в традиционния турнир на малки вратички и спечели купата "Георги Цветков". Трофеят носи името на председателя на физкултурно дружество Гигант през 1947 - 1974 година. В същия период беленският тим печели шампионската титла в републиканско селско първенство и е изграден спортният комплекс на града, включващ футболен стадион и хандбално игрище със съблекалня.

Тази година в турнира участваха 13 отбора с общо над 150 състезатели. Кметът на община Белене Петър Дулев връчи индивидуални награди: най-добър нападател - Георги Рачев, най-добър вратар - Красимир Павлов, най-полезен състезател - Здравко Босилков.


Волейбол

 

Плевенчанки в битка за титлата с три столични тима

 

Плевенските волейболистки от вчера (10 март) мерят сили с останалите отбори, завършили до четвърто място в редовния дял от шампионата. Съперници на Спартак 96 за титлата са трите най-силни столични отбора - ЦСКА, Левски Сиконко и Славия. Домакин на започналия първи турнир е съставът на Славия, воден от селекционера на женския национален отбор Мирослав Живков. Възпитаничките на Виолета Антонова ще изиграят до неделя три мача с всеки от останалите тимове.

На същия принцип - "всеки срещу всеки", ще се играят и останалите три турнира, като отборите финалисти ще редуват домакинството на срещите. Спартак 96 ще посрещне в собствената си зала своите конкуренти от 24 до 27 март. След последния турнир, на който ще домакинства временният лидер ЦСКА, ще станат ясни и полуфиналните плейофни двойки. Волейболистките на Спартак 96 стигнаха лесно до финалната фаза на първенството, след като в два протоколни двубоя в Плевен надделяха категорично с по 3:0 гейма над девическата формация на Марица (Пловдив). В тези срещи треньорката на "Спартак 96" Виолета Антонова предпочете да пусне в игра младите състезателки в отбора си. Плодвивчанки, водени от наставника Стоян Гунчев, успяха да се противопоставят само в първия гейм на втория мач, когато отстъпиха трудно с 25:27. До крайното 3:0 гейма Спартак стигна безапелационно след 25:14 и 25:18.


Белите орли гонят връщане при професионалистите

 

След две поредни победи от началото на пролетния дял в Североизточна В група доскорошният участник в по-горния ешелон Белите орли ще търси успех и срещу тима на Чумерна (Елена). Ако успеят да победят и в Елена, орлите до голяма степен ще оправдаят амбициите си за Б ПФГ. Футболистите на треньора легенда за плевенския футбол Благой Кръстанов победиха на старта на шампионата Локомотив (Мездра) като гости с 3:1, а след това направиха сериозна крачка напред в първия си домакински мач на собствен терен. В него орлите надиграха категорично лидера в таблицата Янтра (Габрово). На заснежения, но добре поддържан терен Белите орли не дадоха почти никакъв шанс на гостите. Мачът се водеше предимно в полето на габровци. Те имаха своите шансове за гол, но първо Димчо Данов, после и Писаров не успяха да стрелят опасно от непосредствена близост пред вратаря Георгиев. Домакините също изпуснаха няколко положения, преди в 29 мин. централният нападател Станимир Георгиев да бъде изведен в коридор зад гърба на защитниците от Янтра. Озовал се сам срещу вратаря на гостите, Георгиев не сгреши и даде аванс на своите. След първия гол орлите не свалиха темпото, а продължиха да атакуват. След няколко изгодни ситуации, пропилени от нападателите на домакините, Богданов се възползва от грешка в отбраната на габровци и сам отблизо вкара втория гол минута преди края на първото полувреме.

През втората част Белите орли окончателно нокаутираха съперника с още два гола на Стинимир Георгиев и Сашо Урумов. След като резултатът стана 4:0, орлите си позволиха да поуспокоят темпото, а гостите стигнаха само до почетно попадение на Цитлакидис в последната 90 мин.

Статистика

Белите орли: Георгиев, Трифонов, Гешев, Милков, Тодоров, Рачев, Кязимов, Урумов, Георгиев, Томанов, Богданов

Янтра: Митков, Симеонов, Кирилов, Дянков, Писаров, Милев, Цитлакидис, Христов, Радков, Данов, Киров

Стадион "Белите орли", зрители 100

Съдии: Красимир Йосифов, Павлов, Петров - Велико Търново

Голмайстори: 1:0 Ст. Георгиев - 29, 2:0 Богданов - 44, 3:0 Ст. Георгиев - 57, 4:0 Урумов - 65, 4:1 Цитлакидис - 90.


Програма на Североизточна В група

 

XVIII кръг

13 март 2005 г., неделя, 15,30 ч.

Мария Луиза (Лом) - Гигант (Белене)

Ботев'21 (Враца) - Локомотив (Дряново)

Чумерна (Елена) - Белите орли (Пл)

Янтра (Габрово) - Аркус (Лясковец)

Локомотив (Мездра) - Монтана (Монтана)

Чавдар (Б. Слатина) - Спартак (Койнаре)

Павликени (Павликени) - Левски (Левски)

Бдин (Видин) - Ситомир (Никопол)

 

XIX кръг

19 март 2005 г., събота, 15,30 ч.

Белите орли - Ботев'21

20 март 2005 г., неделя, 15,30 ч.

Бдин - Мария Луиза

Ситомир - Павликени

Левски - Чавдар

Спартак - Локомотив (Мз)

Монтана - Янтра

Аркус - Чумерна

Локомотив (Др) - Гигант

 

XX кръг

27 март 2005 г., неделя, 15,30 ч.

Мария Луиза - Локомотив (Др)

Гигант - Белите орли

Ботев'21 - Аркус

Чумерна - Монтана

Янтра - Спартак

Локомотив (Мз) - Левски

Чавдар - Ситомир

Павликени - Бдин

 

XXI кръг

2 април 2005 г., събота, 17,00 ч.

Монтана - Ботев'21

3 април 2005 г., неделя, 17,00 ч.:

Павликени - Мария Луиза

Бдин - Чавдар

Ситомир - Локомотив (Мз)

Левски - Янтра

Спартак - Чумерна

Аркус - Гигант

Белите орли - Локомотив (Др)

 

XXII кръг

10 април 2005 г., неделя, 17,00 ч.

Мария Луиза - Белите орли

Локомотив (Др) - Аркус

Гигант - Монтана

Ботев'21 - Спартак

Чумерна - Левски

Янтра - Ситомир

Локомотив (Мз) - Бдин

Чавдар - Павликени

 

XXIII кръг

16 април 2005 г., събота, 17,00 ч.

Левски - Ботев'21

17 април 2005 г., неделя, 17,00 ч.

Чавдар - Мария Луиза

Павликени - Локомотив (Мз)

Бдин - Янтра

Ситомир - Чумерна

Спартак - Гигант

Монтана - Локомотив (Др)

Аркус - Белите орли

 

XXIV кръг

1 май 2005 г., неделя, 18,00 ч.

Мария Луиза - Аркус

Белите орли - Монтана

Локомотив (Др) - Спартак

Гигант - Левски

Ботев'21 - Ситомир

Чумерна - Бдин

Янтра - Павликени

Локомотив (Мз) - Чавдар

 

XXV кръг

4 май 2005 г., сряда, 18,00 ч.

Локомотив (Мз) - Мария Луиза

Чавдар - Янтра

Павликени - Чумерна

Бдин - Ботев'21

Ситомир - Гигант

Левски - Локомотив (Др)

Спартак - Белите орли

Монтана - Аркус

 

XXVI кръг

8 май 2005 г., неделя, 18,00 ч.

Мария Луиза - Монтана

Аркус - Спартак

Белите орли - Левски

Локомотив (Др) - Ситомир

Гигант - Бдин

Ботев'21 - Павликени

Чумерна - Чавдар

Янтра - Локомотив (Мз)

 

XXVII кръг

14 май 2005 г., събота, 18,00 ч.

Чавдар - Ботев'21

15 май 2005 г., неделя, 18,00 ч.

Янтра - Мария Луиза

Локомотив (Мз) - Чумерна

Павликени - Гигант

Бдин - Локомотив (Др)

Ситомир - Белите орли

Левски - Аркус

Спартак - Монтана

 

XXVIII кръг

22 май 2005 г., неделя, 18,00 ч.

Мария Луиза - Спартак

Монтана - Левски

Аркус - Ситомир

Белите орли - Бдин

Локомотив (Др) - Павликени

Гигант - Чавдар

Ботев'21 - Локомотив (Мз)

Чумерна - Янтра

 

XXIX кръг

25 май 2005 г., сряда, 18,00 ч.

Чумерна - Мария Луиза

Янтра - Ботев'21

Локомотив (Мз) - Гигант

Чавдар - Локомотив (Др)

Павликени - Белите орли

Бдин - Аркус

Ситомир - Монтана

Левски - Спартак

 

XXX кръг

29 май 2005 г., неделя, 18,00 ч.

Мария Луиза - Левски

Спартак - Ситомир

Монтана - Бдин

Аркус - Павликени

Белите орли - Чавдар

Локомотив (Др) - Локомотив (Мз)

Гигант - Янтра

Ботев'21 - Чумерна


 ШАРЕНО


120 души посрещна Валерий Ангелов в "Ростов" за 50-годишнината си

 

Ралица ПЕТРОВА

Елитен купон в луксозния ресторант на хотел "Ростов" спретна небезизвестният плевенски бизнесмен, общественик и приятел на "BG Север" Валерий Ангелов. По повод 50-годишния си юбилей той събра на едно място роднини, близки, приятели, бивши и настоящи колеги, съпартийци. Над 120 души дойдоха да поздравят рожденика и да му пожелаят здраве, късмет и много нови лични и делови успехи.

Сред гостите можеха да бъдат забелязани известни имена като бившият кмет на Плевен Андрей Романов, ексдепутатът Георги Михайлов, известният бизнесмен и ротарианец Димитър Тенев, военният експерт Димитър Йончев, шефът на плевенската болница Димитър Стойков, прокурорът в окръжната прокуратура Ваня Савова. Събрани на една маса вдигаха чаши областният лидер на БСП Радослав Илиевски, зам.-председателят на местната структура на Демократическата партия Емил Николчев, евролевият общински съветник Пламен Дилов, колегата му от СДС Пенчо Дреновски, червените общинари Драгомир Ванков и Любомир Буковски. Специална телеграма изпрати депутатът Румен Петков, възпрепятстван от неотложни ангажименти да присъства на купона.

Не знам дали 50 години са много или малко, но аз ги изживях както исках, сподели пред гостите юбилярът. И докато в главите на присъстващите се разрешаваше дилемата дали половин век е "старостта на младостта" или "младостта на старостта", Валерий Ангелов духна запалените върху тортата свещи, с което пожела приятна вечер и добро настроение на всички, уважили неговия празник. На трапезата рожденикът бе заобиколен от най-близките си хора - неговата съпруга Светла и двете му дъщери Искра и Полина.

Специално от Благоевград за 50-годишния юбилей на плевенския бизнесмен и общественик пристигна известната българска певица Румяна Попова. Тя изправи гостите на крака с характерните за репертоара си македонски песни. По-бавни и по-бързи хора се вихриха в празничната вечер чак до полунощ. Валс, танго, румба, рок и фолстрок привличаха на дансинга любителите на танците. А в почивките гостите отмаряха на богато наредена трапеза и вдигаха чаши за здраве с маркова ракия и отлежало червено вино.


Скандал

 

Мис Плевен отрязана от националния конкурс?

 

Пренебрегват победителката, за София гласят момиче извън тройката

 

Ралица ИВАНОВА

Тазгодишният конкурс "Мис Плевен 2005", организиран от модна агенция "Визаж", е на път да бъде опорочен, научи "BG Север". 17-годишната носителка на титлата Лорина Янева може да не бъде поканена да представя града ни на националната надпревара за красавици, която ще се проведе в края на март. Говори се, че се предвижда за столицата да замине манекенка на "Визаж", участничка в конкурса, но неполучила благоволението на 10-членното жури да се класира дори в призовата тройка.

Редовни воайори твърдят, че напоследък в Плевен е станало практика момичето, грабнало короната, да бъде пренебрегвано и за конкурса в столицата да замине тийнейджърка, която е нечие протеже. Според местни ценители на женската хубост по този начин конкурсът се обезсмислял, нанасял психически травми на победителките и унижавал членовете на журито.

Лорина Янева каза за "BG Север", че все още не знае дали ще пътува за София. По думите на Марияна Нетова трябвало да заминат за столицата на 6 март, но шефката на "Визаж" не я потърсила. След това се свързали само за да уточнят часа за интервю в плевенска кабеларка. Осведомени твърдят, че градът ще бъде представен от некласираната манекенка само защото била по-висока. "Нямам нищо против да не участвам, но поне да ми кажат, да ми обяснят, а всъщност никой не ми се обади. От това ми е болно. От друга страна разбирам за националния конкурс да вземат поне някоя от подгласничките ми, а не момиче, което не е спечелило нищо", заяви Лорина.

На "Мис Плевен 2005" десетокласничката от СОУ "Стоян Заимов" попада съвсем случайно. Вечерта преди конкурсната надпревара посетила кафенето на модната агенция в града, за да види стар приятел. Там я забелязала шефката на "Визаж" Марияна Нетова и й предложила да участва. Само за няколко часа в деня на състезанието Лорина научила стъпките на отделните танци. А вечерта омагьосала журито с чара си и грабнала короната.

Амбициите на Лорина не са свързани с модния подиум, въпреки че не отхвърля възможността ако й се предостави шанс за бъдеща реализация, да опита. След като завърши средно образование смята да кандидатства във военното училище в Симеоново, а мечтата й е да полети в космоса.

За себе си казва, че много бързо сменя настроенията си, което според нея идвало от зодията - близнаци. Затова не можела да се определи с една дума. Като свои качества обаче изтъква състрадателността и толерантността. Споделя, че това, което най-много я наранява, е лицемерието и завистта.