Брой 8                                                    

25 февруари - 3 март 2005 г.

 

 СТРАНИЦА 1

 

Детската престъпност

 

20 на сто от нарушенията на закона в Плевенско се извършват от подрастващи

 

Близо 20 на сто от престъпленията в Плевенска област са дело на малолетни и непълнолетни, показва статистиката.

Деца крадат, грабят, изнасилват, проституират и дори убиват. През миналата година подрастващи от региона са извършили 122 кражби, 5 грабежа, две изнасилвания, 13 хулиганства, 5 кражби на автомобили и вещи от тях. Според данни от прокуратурата невръстните бандити са автори на 635 престъпления. В детските педагогически стаи са регистрирани 1 049 малолетни и непълнолетни нарушители на закона.

Най-честата причина децата да извършват престъпления е липсата на родителски контрол, смятат експертите. Според тях обърканите хлапета нямат изградена ценностна система, трудно различават добро и зло, не знаят кое е полезно и кое не, правят това, което им е интересно.

(На стр. 3)

 


 ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


Юбилей

 

С коктейл в "Ростов" отпразнуваха един век плевенските ротарианци

 

Депутати и приятели поздравиха президента Нина Митева

 

Даниела ДОЧЕВА

С изискан коктейл в ресторант "Ростов" членове и приятели на Ротари клуб Плевен Центрум отпразнуваха 100-годишния юбилей на Ротари Интернешънъл. Сред уважилите събитието бяха бившите президенти на плевенския клуб след неговото възстановяване през 1993 г. "За нас е чест присъствието на депутатите Румен Петков, Радослав Илиевски, Венцислав Върбанов, на председателя на ОбС Георг Спартански и зам.-кмета Петър Керемедчиев. Тук са наши приятели от културни институти, с които сме реализирали различни проекти", приветства гостите настоящият президент на Ротари Нина Митева. Специални благодарности бяха поднесени на собственика на "Ростов" Васил Антонов за неговото гостоприемство.

Много цветя и подаръци получи Нина Митева. Сред най-оригиналните беше красива икона на Света Богородица, подарена от Румен Петков. "С удоволствие ще ударя камбаната на Ротари в тази уж делнична сбирка. Всъщност тя има своя празничен дух, защото започва второто столетие от историята на Ротари. На 23 февруари преди 100 години четирима млади мъже в Чикаго поставят началото на организация, която с днешна дата има над 1, 200 млн. членове. Ротари е в основата на създаването на ЮНЕСКО и ОНН", сподели за "BG Север" Нина Митева минути преди официалното откриване на празника.

Най-важното, което отчетоха 34-мата членове на Ротари в Плевен, е, че продължават да бъдат приятели и като приятели и професионалисти да правят добри неща за града според силите си. Ротарианството се е превърнало в една притча за това какво правят споделеното приятелство и споделените ценности, убедени са те.

На пролет им предстои да облагородят една градинка на ул. "Св. св. Кирил и Методий". Продължават партньорството си с БАЛИЗ, финансират издаването на каталог с икони, намерени на бойното поле, които ще бъдат представени в Москва на 3 март. Ето такива разностранни неща, които без да са много мащабни, служат на една цел - да правят Плевен по-добро място за живеене, по-ведро и с по-добро бъдеще за нас и за децата ни, каза Нина Митева.

Плевенският клуб поддържа традиционни отношения с клубове в Кайзерслаутерн. "Преди година направихме един символичен жест, като дарихме 1 000 евро на един от клубовете по времето на големите наводнения в Германия. Жестът ни се върна с дарение от 10 хил. евро, които послужиха за оборудване на компютърен клуб за слепи, дарихме една линейка на общината за ползване от инвалиди и деца в неравностойно положение. Имаме контакти с клуба в Турция, в процес сме на установяване на хубави отношения с интересни възможности с клуба в Москва. Убедени сме, че това е начин да трасираме пътя за политиците", информира още тя.

Ротарианството на практика доказва, че културната идентичност може да се окаже мост за развитие на бизнеса.

Всеки кандидат-член на Ротари трябва да е доказан професионалист в своята област. Целта е да бъдат представени всички браншове. Членовете на Ротари, подпомагайки се помежду си, помагат на града си. Това важи и за младежките организации Ротаракт и Интеракт, които даказват, че младите хора имат нужда от смислени форми на събиране.

 

Пол Харис от Чикаго създава Ротари клуб

 

Преди 100 години в Чикаго юристът Пол Харис заедно с трима свои приятели създава Ротари клуб. В началото негови членове били само мъже. Било решено всяка следващата сбирка да предоставя възможност на членовете да се запознаят с призванията на колегите си и да представят своя бизнес, а седмичните сбирки да стават на територията на различни офиси, като се редуват. От тук и названието на клуба - rotari означава въртящ.

Още от самото начало Харис виждал своята идея, превъплатена в по-широки социални изяви, засягащи цялото общество.

През 1910 г. Ротари свиква първия си конгрес в Чикаго. Девизът на Ротари Интернешънъл е "Службата над личните интереси." От 1911 г. ротарианството става международно движение. Широката му обществена подкрепа доказва, че принципите на организацията са жизнени и допринасят за превъзмогване на различията в расите, вероизповеданията, езика и географското положение.

Ротари клуб в Плевен е четвъртият извънстоличен клуб в страната, основан през 1937 г. През 1940 г. Законът за защита на нацията забранява съществуването му. Дейността му е подновена през 1993 г.


Румен Петков:

 

Кризата в правителството ще се задълбочава

 

Кризата в правителството и управлението ще се задълбочава, заяви в Плевен зам.-председателят на БСП Румен Петков. Промените в кабинета той окачестви като твърде жалки и направени под натиск. Те няма да доведат до промяна в управлението, смята Петков. "С отстраняването на министър Милко Ковачев премиерът доказа, че политиката в сферата на енергетиката е тежък провал за правителството. Ковачев има личен принос в ликвидацията на ядрената енергетика на страната, илюстрация за това е затварянето на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй", както и фактът, че той не допусна български компании до солидни приватизационни сделки в енергетиката", заяви червеният депутат.

Румен Петков нарече избора на Нина Чилова за шеф на новосъздаденото Министерство на културата и туризма обида към духа на нацията. Според него изборът на Мирослав Севлиевски за енергиен министър е несериозен, но показва, че в енергетиката всичко може да става под диктата на НДСВ и Сакскобурготски. Проблемите в т. нар. либерален алианс тепърва ще се задълбочават, прогнозира заместникът на Станишев. Според него вътрешният баланс в НДСВ ще се дестабилизара и от факта, че тези, които безропотно са изпълнявали команди от ръководството на организацията, са пренебрегнати за сметка на онези, които са предали структурата. Петков счита, че сигнал за криза в несъстоялия се либерален алианс е липсата на лидерите на ДПС и "Новото време" по време на обявяване на промените в кабинета. "BG Север"


Губернаторът поканен на президентския прием за 3 март

 

Областният управител на Плевен Николай Маринов е получил покана от президента на България Георги Първанов за присъствие на държавния прием по повод Националния празник на страната, съобщи пресаташето на губернатора Латинка Светозарова. Приемът ще бъде открит за официалните гости на 3 март в 20,00 часа в Националния исторически музей, който се намира на територията на резиденция "Бояна".


Касата ще подпомогне 18 пациенти с остър коронарен синдром

 

Лечение на високорискови пациенти с остър коронарен синдром чрез ранно прилагане на агресивна липидопонижаваща терапия е една от новите шест програми на НЗОК, по които пациентите ще имат възможност да се лекуват. Общият им брой с подписването на националния рамков договор 2005 е 18, като последните въведени програми визират лечението на остеопороза с патологична фрактура, хроничните възпалителни заболявания на червата, автоимунни заболявания на черния дроб, остър коронарен синдром на високорискови пациенти, полиневропатия с изразен болков синдром при болни със захарен диабет и болест на Паркинсон, информират от здравната каса.

Диагностицирането на заболяването по програмата за лечение на остър коронарен синдром чрез ранно прилагане на агресивна липидопонижаваща терапия, както и оценката за ефективността на лечението се осъществяват в лечебни заведения за болнична помощ с кардиологичен, интензивен сектор. Протоколите се издават от лекар с призната специалност кардиология, сключил договор с НЗОК. "BG Север"


Японският посланик откри обновения интернат във Върбица

 

Японският посланик у нас Куичиро Фукуи откри обновената сграда на интерната за деца от ромски произход в с. Върбица. След церемонията на освещаване на сградата от свещеници дипломатът плисна котлето с вода пред училищния вход и каза, че такава традиция има и в Страната на изгряващото слънце, само че там се лее саке. След това беше поканен в училищния салон, където сподели на завидно добър балгарски надеждите си, че децата от интерната ще живеят и учат при по-добри условия. Той каза още, че подобни добри инициативи ще изградят мост между сърцата на японци и българи.

Едва ли създателите на училището интернат "Отец Паисий" преди 125 години са предполагали, че един ден японци ще помагат да бъде обновено, за да продължи да възпитава в духа на българската традиция, каза кметицата на Върбица Радка Кънова. Преди 2 години тя кандидатства по програма на японското правителство за проекти на местно равнище и печели. Отпусната е сумата от 41 778 щатски долара, с които е сменена изцяло изгнилата дървена дограма с алуминиева, създаден е санитарен възел в общежитието на втория етаж на сградата, боядисана е изцяло фасадата.

Радостта и своята благодарност за обновения си дом децата изразиха със специална програма и подариха много мартеници на негово превъзходителство Куичиро Фукуи. "BG Север"


Четирима нашенци на конференция за евроинтеграцията

 

Четирима представители от плевенския регионален клуб "Евроинтеграция" ще участват в конференция на тема "България изгражда своя път към Европейския съюз", научи "BG Север".

На лекциите от 24 до 26 февруари 2005 г. в хотел "Родина" в София ще присъстват Венко Давидов, Ивайло Георгиев, Виктор Цветанов и Георги Стоянов.

Специален гост на форума ще бъде негово превъзходителство д-р Харолд Киндерман, посланик на Германия в България. "BG Север"


Скандалът в ДПС в Славяново продължава

 

Джейлян Демирев призовава Ахмед Доган да се намеси

 

Разразилият се преди седмици скандал с ръководството на ДПС в Славяново продължава с пълна пара. Нападките срещу зам.-областния председател на Движението за права и свободи в Плевен Вахит Арслан по време на проведеното в Славяново събрание доведе до изявления от негова страна в плевенските медии. По повод изказванията му пък набеденият Джейлян Демирев обясни, че всяка своя дума може да подкрепи със съответен документ.

Според Джейлян Демирев тиражираната версия от Арслан за събранието в Славяново няма нищо общо с истината. По времето, когато се разиграват събитията, Демирев замества кмета Асен Бъчев. Тогава в кмеството постъпва жалба от председателя на ДПС Зинко Бакърджиев, в която се заявява, че бивши активисти на НДПС организират събрание на ДПС. Членовете на движението за права и свободи били готови даже с бухалки да спрат провеждането на едно нелигитимно събрание. Притеснен от евентуалните последици ("В Славяново има 2 200 турци и представяте ли си ако тези стотина човека бяха повлекли след себе си още"), Демирев се обадил в полицията, от където обаче разбрал, че те са информирани за подготвяното събрание. Все пак помолил за още помощ от Плевен и Пордим, защото се притеснявал от предстоящ сблъсък. Благодарение на тези 8 полицаи и моята дипломация успяхме да предотвратим най-лошото, казва Демирев. Все пак за председател на ДПС е избран бившият лидер на НДПС Александър Йовков. Според Демирев документът, който показва, че през 2000 г. Йовков е бил лидер на НДПС, е доказателство за извършения преврат.

Със специална декларация, издадена от Демократическата партия и ВМРО, че не е техен член, Джейлян Демирев опровергава и това твърдение от страна на Арслан. Той призовава националното ръководство на партията и най-вече лидера Ахмед Доган да обърне внимание на Плевенския регион и на своеволията на областното ръководство и така да докаже, че и тук живеят турци. "BG Север"


По 50 обвинителни акта средно на прокурор

 

Плевенската прокуратура е една от най-тежките в страната, стана ясно на пресконференция, дадена лично от окръжния прокурор Марио Василев по материали от годишния доклад.

През 2004 г. са образувани над 7 хиляди досъдебни производства, а всеки един прокурор е написал средно 50 обвинителни акта. Най-натоварени са в районната инстанция в Плевен, където на един магистрат се падат 86 обвинителни акта.

Най-тежкият проблем на прокуратурата са просрочените дела, за 2004 г. те са 2 551, близо 30% от общия брой през годината. В състава на великотърновската апелативна прокуратура плевенската е с най-голям брой затлачени дела.

Близо 70 млн. лв. са щетите, нанесени от престъпления за 2004-та, сочи докладът. Най-много - над 8 хиляди, са делата за престъпления срещу собствеността - кражби, грабежи, над 1 000 са лицата, дадени на съд. 916 са делата, образувани за престъпления срещу личността. От тях 12 са убийства, 22 са изнасилванията. Продължава тенденцията за увеличаване броя на данъчните престъпления, като в по-голяма степен те са за укриване на данъци. Увеличават се и корупционните престъпления.


 Право на отговор

 

Следователят Берон Кърчев:

 

Недопустимо е магистрат да клевети колега

 

Уважаеми читатели,

Повод за депозирането на настоящото ми писмо пред вас е правото ми на отговор. В публикуваното във в. "BG Север" - бр. 7, 18 - 24.02.2005 г., интервю от журналистката Емилия Карабулева с директора на Окръжна следствена служба в гр. Плевен Цвятко Камбуров е цитирано:

"...В публикацията (в. "Политика") имаше изнесени доста подробности, факти и имена от делото, което е недопустимо. Най-вероятно тогава данните са изнесени от следователя Берон Кърчев. Как са стигнали в този вестник, е друг въпрос. Аз ще направя проверка. Информирал съм ръководството на НСлС за това, какво е изпратено...

Но поне официално делото за убийството на д-р Конов се разследваше от Берон Кърчев... Сега случаят ще премине към НСлС, още повече щом следователят Е УЛИЧЕН в изнасяне на данни, които са класифицирана информация. Като направим проверка, ще видим..."

Аз не зная дали журналистката Карабулева е юристка, но със сигурност знам, че ако някой на някого каже, че лицето "Х" е уличено в извършване на престъпление, както цитира в интервюто си Камбуров, естествено възниква въпросът: "А имате ли доказателства и за какво?"

Ако журналистката не е завършила право, Камбуров е дългогодишен следовател, а от лятото на 2004 г. - директор, надявам се отлично знае що е КЛЕВЕТА.

Директорът Камбуров сочи статия в някакъв вестник "Политика", съдържаща изнесени от мен противозаконно данни. Категорично заявявам, че нямам нищо общо с тази статия, нито имам представа от къде и по какъв начин са били придобити и изнесени някакви данни по делото в него.

За пръв път видях и разбрах, че в страната ни има такова издание, когато на 14 февруари 2005 г. около 9,00 ч. в служебния ми кабинет влезе г-н Камбуров и хвърли на бюрото ми ксерокопие на статия, озаглавена "Убийството на Людмил Конов - бомба със закъснител", с думите: "Чети, да видиш какво са написали по твоето дело."

Действително делото е изпратено от мен с обобщаващо постановление по компетентност на председателя на Висшия съдебен съвет с копие до парламентарната комисия за борба с корупцията, но в него аз никого не обвинявам!

Причината за това мое решение са фактите, на които попаднах в хода на разследването по делото за предумишленото убийство на д-р Конов. Същите факти са подкрепени с имена на магистрати. НЕЩОТО, което ме изуми! Установената фактология сама по себе си за мен представляваше ЧРЕЗВИЧАЕН СЛУЧАЙ, тъй като не съм очаквал това.


 КОНФЛИКТИ


 

Детската престъпност

 

20 на сто от нарушенията на закона се извършват от подрастващи. Голямата вина е на безхаберните родители, усилията на институциите не могат да я компенсират

 

Поля ТОМОВА

Преди дни двама непълнолетни са настанени в Бойчиновци. Те са извършили тежко престъпление - изнасилили са млада жена. В този затвор ще стоят, докато навършат 18 години...

Близо 20 процента от престъпленията в Плевенска област се извършват от деца. Малолетни и непълнолетни крадат, грабят, изнасилват, проституират и дори убиват. Статистиката е суха, но точна. Зад цифрите обаче се таи тревожна и ужасяваща истина - децата растат без представа за добро и зло.

Деца убийци

Преди четири години Плевен изтръпна от поредното жестоко убийство. Възрастна жена бе намерена в дома си удушена. Тялото й е открито в банята, със следи от насилие, устата и ръцете й са овързани с тиксо... За хората от квартала й Н. Б. е била като майка Тереза - винаги готова да помогне, да услужи, да даде. От дома й липсват черно-бял телевизор, дрехи и количка, с която жената е носила багажа си. Убийците са двама - М. К., 17-годишен, и неговият съучастник - само на 14. Двамата са инквизирали дълго време жената, преди да я удушат. След това спокойно изнасят с количката плячката си. Криминалистите са потресени от жестокостта и непукизма на невръстните килъри. По-големият е син на клошари, неговият приятел също е с тежко семейство. Жертвата се е грижила и за двамата - давала им е храна, дрехи, подслон... Мотивът за жестокото убийство е грабеж - непълнолетните са мъчили старицата, за да им каже къде държи парите си. След като не са намерили такива, са задигнали каквото им е попаднало пред очите. Непълнолетните престъпници излежават наказанието си в Бойчиновци. Според криминалистите в момента на извършването на убийството са знаели много добре какво правят...

Цифрите

През миналата година деца са извършли 122 кражби, 5 грабежа, 2 изнасилвания, 13 хулиганства, 5 кражби от и на автомобили. За щастие през 2004-та няма убийства, извършени от малолетни и непълнолетни. Според данни на окръжната прокуратура те са автори на 635 престъпления. На отчет в детските педагогически стаи (ДПС) са регистрирани 1 049 деца, новите са 267. Според статистиката броят им се увеличава.

Причините

Най-честата причина децата да извършват престъпления е липсата на родителски контрол, смятат експертите. Не е нормално едно дете на 14 години да е в дискотеката след полунощ, а майката и бащата блажено да спят и дори да не знаят къде и с кого е отрочето им. Ние и учителите мислим за тези деца повече, отколкото родителите им, твърдят инспекторите от ДПС. Обърканите деца нямат изградена ценностна система, дори трудно различават добро и зло. Повечето от тях живеят с чувство за безнаказаност. Не са редки случаите, когато детето, отгледано от родители с криминални прояви, става като тях. Започва с кражби, преминава през грабежи, престъплението става за него начин на живот. Ниският социален статус също е фактор за оформяне на престъпно мислене. След като не мога да получа нещо, което ми се полага по право, ще си го взема сам - така мисли тийнейджърът при поредното престъпление. На едно от първите места сред причините дете да извърши престъпление е лошата другарска среда. Сред компанията на по-големите, вече престъпили законите "приятелчета", тийнейджърите се държат като тях, така се чувстват част от групата. Единични са случаите, когато момчета от т. нар. "добри семейства" извършват престъпления. Според експертите в случая става дума по-скоро за протест срещу общоприетите норми и възприетите принципи в семейството. Престъпления извършват и деца, които имат тираничен и нетолерантен родител.

Пътят надолу

Детото престъпник не се поправя в изправителните заведения и в детския затвор в Бойчиновци, категорични са експертите. Напротив - нерядко там непълнолетните стават истински, закоравели бандити.

Затова при подрастващ с простъпки се започва от най-лекото наказание, с мисълта той да спре и да не се налага да попада в по-страшни заведения. 15-годишен открадва дребна сума от свой съученик. Ако го разкрият, следва среща на инспектор от ДПС с родителите и учителите му, забележка или мъмрене. При повторна кражба и натрупване на други деяния детето вече се регистрира в детска педагогическа стая. Ученикът продължава да престъпва закона. Следва заседание на местната комисия за борба с противообществените прояви за малолетни и непълнолетни, която има право да наложи съответните наказателни и възпитателни мерки. Най-лекото наказание е детето да бъде наблюдавано от обществен възпитател. Следват настаняване в социално-педагогически интернат или възпитателно училище. Най-тежката фаза е въдворяването в поправителния дом в Бойчиновци. Там попадат непълнолетни, които са извършили тежки престъпления срещу личността - изнасилвания и убийства. Момичетата отиват в специално отделение за девойки към сливенския затвор. За миналата година комисията е решила 49 дела, като 30 са приключили с определен обществен възпитател.

Деца жертви

Нерядко жертва на насилие от страна на свои връстници са деца. През миналата година на 87 малолетни и непълнолетни е приложена мярката "обект на полицейска закрила". На практика това означава, че дете, което е в непосредствена заплаха от страна на свой връстник, роднина или друг човек, престоява 24 часа в съответното РПУ, след което отива в дом за временно настаняване. Следва настаняване при роднина или настойник, ако родителите са носителите на заплаха за живота и здравето му. В повечето от случаите под полицейска закрила са деца, които има опасност да бъдат въвлечени в престъпление или са оставени без надзор.

Експлоатация

Родители експлоатират децата си, като ги принуждават да извършват престъпления. Най-често това са фамилии джебчии, които обучават наследниците си на занаята и ги пускат да вършат работата. Нерядко ги изкарват зад граница с единствената мисъл, че отрочетата им не подлежат на наказателна отговорност. Едно от най-гнусните престъпления на родители обаче е принуждаването на непълнолетните им момичета към проституция. По-често самите девойки тръгват по пътя на порока още на 13 - 14 години. При разговори с тях те се кълнат, че ще се откажат, но още на следващия час са готови за нов клиент. Обикновено това са момичета от ромската общност. Макар и единични, има и случаи на деца от съвсем нормални български семейства, които са решили,че проституцията е техният живот. През миналата година за проституция са регистрирани три непълнолетни и едно малолетно момиче.

Изходът

Когато едно дете сбърка, виновни са възрастните. Децата имат нужда от внимание, изслушване и грижа. Инспекторите от детска педагогическа стая са внесли предложение пред общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, което обаче незнайно поради какви причини не вижда бял свят и не е внесено за обсъждане и гласуване в общинския съвет. Предложението на инспекторите е за промяна на наредба 14, която забранява присъствието на деца в дискотеки и компютърни клубове след 22 часа. Ако едно дете бъде задържано при акция в такова заведение след този час, то се предава на родителите. При втори случай родителите да носят отговорност и да бъдат глобявани, гласи предложението. Вероятно тогава, когато бръкнат в джоба на някой недотам съвестен родител, той ще попита къде е детето му следващия път. От три години инспекторите от ДПС работят и по програма за присъствие на полицаи в училищата. С беседи децата се обучават как да реагират ако са свидели на престъпление, или ако към тях има заплаха.

Съдбата на децата ни е в наши ръце, на родителите. По всички писани и неписани закони ние носим отговорност за тях, докато намерят пътя си. Да не ги оставяме сами на кръстопът! Те трудно сами ще изберат правилната посока.


Педагогическите съветници:

 

Последни научаваме за ученическите простъпки

 

Агресията и побоищата се считат за нещо нормално

 

"За съжаление ако едно дете има сериозен проблем - наркотици, алкохол, връзки с престъпния свят, ние не го научаваме първи, защото много от контактите на учениците извън училище остават скрити за нас. Ориентираме се по вторични индикатори - понижаване на успеха, много отсъствия. Свързваме се с родителите на тези ученици. В повечето случаи те не знаят, че децата им не посещават училище", анализира за "BG Север" Маргарита Христова, педагогически съветник в езиковата гимназия в Плевен (ГПЧЕ).

Най-честите прояви на детска престъпност, които регистрират педагогическите съветници, са кражби на пари, на джиесеми, изнудване, психически тормоз. Ако се установи кражба, веднага се алармира инспектор от детска педагогическа стая, който поема случая - води се разследване, разговаря се с родителите. Когато краде дете, което е материално задоволено, това е индикатор за употребяване на дрога, за връзка с престъпни среди, сочи опитът на психоложката.

Според нейно специализирано психологическо изследване, отчитащо нивото на агресивност на подрастващите, се обособяват три психотипа:

1. Тревожен - това са стеснителни, затворени, чувствителни деца, със занижена самооценка.

2. Агресивно-конкурентен - те се приспособяват лесно към училищната атмосфера, нямат високо ниво на тревожност, реагират импулсивно и са склонни към агресия.

3. Дружелюбен тип - открити и дружелюбни деца, но с висока тревожност в училище.

Резултатите доказват, че най-склонни към агресия и престъпни прояви са децата от втория тип. Тенденцията е тревожността в училище да се повишава през последните години. Агресията е тясно свързана с депресията. Ако нещата в семейството не са добре сложени, това рефлектира върху самочувствието на децата, обяснява психоложката.

Често лошото поведение е сигнал от страна на децата, че имат нужда от внимание, искат да бъдат забелязани. Колкото и да се правят на самостоятелни, те всъщност търсят и се нуждаят от съветите на родителите си. Ако не получат необходимото им внимание, агресията им се превръща в траен поведенчески модел.

От 8 години работя като педагогически съветник и все повече се убеждавам, че основната причина за детската престъпност идва от семейството. Ако децата загубят доверие в родителите си, те автоматично пренасят това отношение върху всички възрастни - учители, институции. Това е основната предпоставка за асоциативни прояви - безотговорно е отношението и към себе си, и към другите. Много трудно се влиза в контакт с такива деца. Трудно се печели доверието им, защото те се обграждат с бариери и не допускат до себе си, коментира Христова.

В ежедневната й практика я шокира фактът, че много родители са готови да лъжат заедно с децата си, като мислят, че така им помагат. Всъщност е точно обратното и това винаги се обръща срещу тях. В децата се създава чувство на безнаказаност и те продължават по същия начин.

Световна тенденция е липсата на време, повишената заетост на родителите, а оттук и липсата на контакт с децата. Родителите се предоверяват на децата си и се отнасят неглижирано към техните простъпки.

 

Медиите и интернет заразяват с агресия тийнейджърите

При децата липсват критерии за добро и зло. Те са страшно размити. Как едно дете, което редовно се асоциира с убиеца от някоя компютърна игра, да се дистанцира от този образ като излезе на улицата, възмущава се психоложката. Чрез интернет и медиите децата получават изкушения, до които иначе не биха стигнали. Виртуалното пространство и разни карти и игри с магическа тематика изкривяват представите им. В съзнанието им се сливат наблюдаваните неща и реалността. Децата нямат защитни механизми, които да ги предпазят от подобни влияния. Самоконтролът и чувството за отговорност се занижават, а оттук до престъплението крачката не е голяма.

Мои изследвания доказват, че на 12 - 13 години учениците често нямат ясна представа какво е добро и зло, до колко е позволено нещо, а на тази възраст би трябвало да имат формирани морални понятия, споделя Христова. Затова с учениците от IV клас нагоре води разговори за отговорността, за смисъла на живота като ценност.

 

Само в 6 училища в Плевен има педагогически съветници,

доказа репортерска порверка. За да се открие щатна бройка, трябва учениците в съответното училище да са над 500. Ако са по-малко, експерти от Министерството на образованието са преценили, че не е необходимо да контактуват с психолог. Така се стига до парадокса в ОУ "Н. Й. Вапцаров", което е с рисков ромски контингент, да няма психолог. Броят на учениците от тази година падна под въпросната граница и педагогическият съветник, който работи професионално и съвестно, по оценка на колегите си, е освободен от заеманата длъжност.


Чавдар Мирчев, педагогически съветник в ОУ "Кл. Охридски":

 

Намалява заинтересоваността на майките и бащите

 

В начален курс агресията между учениците е голяма. Провеждам групова и индивидуална работа, за да изясня причините за нея. През последните години има тенденция за намаляване на заинтересоваността на родителите, а именно те са хората, които имат огромно влияние върху децата. Чудно ми е защо родителите бягат от отговорност. Не е оправдание това: "На работа съм от 7 до 19 ч." И аз редовно им го обяснявам.

Хлапетата без родителски контрол са с неустановен характер, не знаят кое е полезно, кое не, правят това, което им е интересно.

В начален курс агресията между учениците е голяма. Провеждам групова и индивидуална работа, за да изясня причините за нея. През последните години има тенденция за намаляване на заинтересоваността на родителите, а именно те са хората, които имат огромно влияние върху децата. Чудно ми е защо родителите бягат от отговорност. Не е оправдание това: "На работа съм от 7 до 19 ч." И аз редовно им го обяснявам.

Хлапетата без родителски контрол са с неустановен характер, не знаят кое е полезно, кое не, правят това, което им е интересно.


Теодора Димова, драматург и писател, по повод романа си "Майките", посветен на детската престъпност, 2004 г.:

 

Отнехме им пашкула от любов

 

Това, което със сигурност разбрах, е, че не децата ни са виновни... Това са децата на Прехода. Те растяха, докато родителите им по цяла нощ чакаха на опашки за мляко, подскачаха по митингите, обикаляха улиците с шествия и лозунги, опитваха се да оживеят с двайсетдоларовите си заплати или изгубваха работата си и заминаваха за Америка, връщаха се, пропадаха, издигаха се, забогатяваха, пропиваха се, отчайваха се, себеизгубваха се в пари или в липса на пари; тези деца растяха, докато родителите им вряха в този казан като наказани грешници, които трябва да изкупят вината на знаем кои; тези деца израснаха с някакви трескави хора със зачервени очи, които нервно и безсмислено се стрелкаха напред и назад, вечер се втренчваха в телевизорите си и започваха да се карат за политика; или ако не се карат - да псуват пак по повод на политиката; тези деца - децата на Прехода, израснаха с едни хора, които все повече се смълчаваха, ставаха все по-затворени, все по-начумерени; след няколко години на тези хора дори нямаше да им се гледа телевизия, дори нямаше да им се псува. После децата тръгнаха на училище и видяха: учителите си с извехтелите им дрехи, с потъпканото им самочувствие; съучениците си с мобилни телефони колкото едногодишната заплата на същите тези учители; децата видяха богатите - къщите им, наглостта им, самоизтребването им; видяха и бедните - с разширени очи, остaнали без думи и без дъх...

Оставихме децата си. Забравихме ги, улисани в глупавите си неща. Отнехме им пашкула от любов, с който са предопределени да растат. Без тази защитна обвивка от обич и грижи децата остават оголени като нерв.

И започват да поемат нашите енергии. И нашите енергии се натрупват в тях. Нашето недоволство. Нашата неудовлетвореност. Нашата намръщеност. Нашата балканска озлобеност. Нашата агресия, с която ние все някак успяваме да се справим.

Но те не успяват. Те не са устроени така, че да могат да поемат огромната липса - липсата на радост, на влюбеност, на празници, на приятелство, на смях, на доброта. Нямат защитни механизми, които да компенсират тези неща. И самотата им става по-голяма от нашата. И незнанието им за добро и зло - по-голямо от нашето. И мълчанието им - по-страшно от нашето.

Това са зловонните енергии, които децата на Прехода поеха в себе си чрез своите майки, бащи, съученици, учители, компютри, телевизии, медии и бигбрадъри. Взривът от детска престъпност е кондензиран израз на тези енергии. Това сме ние. Това е, което направихме за тези петнайсет години.


 ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


Навалица от партийни вождове в плевенските депутатски листи

 

Десни и центристи пращат тежката си артилерия срещу Румен Петков

 

Иван ДАЧЕВ

Ако се съди по неофициалните информации, изтичащи от партийните централи, в Плевен ще има истинско стълпотворение от национални политически лидери в кандидат-депутатските листи на отделните партии и коалиции за предстоящите парламентарни избори. Засега обаче единственият сигурен като че ли е водачът на листата на Коалиция за България Румен Петков. Той се очертава като безспорен лидер и от предложенията на общинските структури в областта, и от обсъжданията на "Позитано". С поставянето на Петков под №1 в червената бюлетина столетницата удря с един куршум два заека - бившият кмет на Плевен и настоящ първи заместник на Станишев хем е "местен и известен", хем е фигура от национален мащаб. Дали висшият съвет на БСП ще му възложи да оглави и някоя друга листа (например във Варна или в Пловдив, както се говори), това няма да има кой знае какво значение. Другият избирателен район дори и да отнеме част от времето на Румен Петков през официалната кампания, това няма да се отрази фатално на предизборната битка в Плевенско, тъй като той е достатъчно познат в региона, пък и вероятно ще има доста изяви и по националните медии.

Докато при червените водачът на листата е ясен и безспорен, то в редиците на техните опоненти от СДС тепърва предстоят екшъни. Още преди да е минало общинското събрание в Плевен за определяне на водача, пресцентърът на сините побърза да подгрее общественото мнение чрез медиите, че почти единодушно от местните клубове е номиниран Найден Зеленогорски. Най-вероятно тази номинация ще бъде потвърдена на 1 март, когато е общинското събрание.

Очакванията обаче са от другите общини пък да бъде издигната кандидатурата на Васил Василев и двамата да се сблъскат на областно ниво на 7 март. В крайна сметка кой да бъде №1 в листата на СДС ще реши Надежда Михайлова. Засега не е ясно тя дали е преосмислила становището си сини кметове да не се кандидатират за депутати и ако не е дали ще допусне изключение за Плевен. Очевидно е обаче, че на Зеленогорски вече му е писнало да кметува и му се ще да седне на депутатска банка, още повече, че така ще бъде и по-близко до семейството си, което отдавна живее в столицата.

Определянето на плевенския градоначалник за водач на листата ще бъде нож с две остриета. От една страна той разполага с доста управленски лостове, които няма как да не използва в кампанията. Но от друга за шест години като кмет е натрупал доста негативи, обградил се е с тесен кръг приближени, които отхапват най-сочните парчета от баницата, а това безусловно предизвиква недоволството на останалите сини активисти и ще ги демотивира за активно участие в изборите. Да не забравяме и още един факт - Зеленогорски спечели балотажа на местния вот не толкова с гласове "за" него, колкото с бюлетини "против" опонента му "комунист". Иначе на първия тур за кмета гласуваха по-малко от една четвърт от плевенските избиратели.

От битката за първото място в синята листа не се е отказал и областният лидер на СДС Васил Василев, който като депутат има възможността да бъде по-близо до Надежда Михайлова. За четиригодишния мандат той успя да набере популярност, без да прави гафове и без да трупа негативи. Освен това владее структурите на синята партия в региона. Негови фенове изтъкват тези предимства и са на мнение, че Василев ще донесе повече гласове за листата, ако я оглавява той. Трудната дилема кой да бъде от двамата принудила хубавото Наде да се опита да я разреши по соломоновски, като предложила на Василев да води листата в Ловеч, но той категорично отказал. Според негови приближени няма да приеме и да бъде втори в Плевен, макар че самият той заяви, че ще се подчини на решението на националния съвет.

Социологическите проучвания засега дават на СДС в 15 многомандатен избирателен район (МИР) от 1,5 до 2 мандата. Дали сините ще вкарат един или двама депутати безспорно в голяма степен ще зависи и от това кой ще им води листата.

Плевенският избирателен район се оказва примамлив и за управляващите от НДСВ. Мълвата праща тук за водач на листата "тежката артилерия" Николай Свинаров.

Причините за това могат да бъдат две. Първата - сегашните депутати не са достатъчно силни и популярни личности. Но по-вероятно е жълтите да си дават сметка, че могат да разчитат на някакъв успех, ако противопоставят на Румен Петков фигура, която да му е равна поне по ранг (Свинаров е зам.-председател на НДСВ).

Може би по същата причина и от ДСБ се канят да хвърлят в битката за Плевен не кого да е, а самият Иван Костов. При това положение ако партията на Командира в национален мащаб прекрачи 4-процентната бариера, то със сигурност тя ще има народен представител от 15 МИР и ще обезсмисли второто място в листата на СДС.

Да вкарат оттук депутат този път сериозно са се наточили и от ДПС. Потвърждение за амбициите на хората на Доган е фактът, че листата вероятно ще оглавява зам.-председателката на партията Емел Етем. Тя обаче със сигурност ще се подсигури и с място в друг район, тъй като в Плевенско едва ли ще я огрее, като се имат предвид процесите на разцепление в структурите и електората на движението. Немалко влияние сред турското население в областта има отлюспеният преди години Мустафа Карнобатлъ, който по никакъв начин няма да подкрепи ДПС. В Славяново, където има доста избиратели от този етнос, също се очаква те да дадат гласовете си за друга партия, след като Вахид Арслан и Айдън Исмаилов направиха преврат в организацията и сложиха в ръководството свои протежета. В Никопол също не може да се очаква компактно гласуване на турците за ДПС, тъй като те там отдавна си имат вземане-даване с БСП.

С аргумента, че Плевенският регион е земеделски, Анастасия Мозер едва ли ще допусне водачът на коалиционната листа на БЗНС НС, ССД и ВМРО да не е от нейната партия. Повече от ясно е, че той ще се казва Венцислав Върбанов.

По всичко личи, че битката между лидерите на депутатските листи в областта ще е жестока, но няма да се реши на сто процента само от тях. Значение за резултатите ще имат и другите участници. Тяхното определяне обаче все още е доста далеч във времето. Изключение прави само БСП, която вече посочи имената и остава те да бъдат подредени от "Позитано". Социалистите като че ли имат в това отношение едно попадение в десятката - бизнесменът Васил Антонов, който ще бъде със сигурност на едно от първите места. Освен че се ползва с най-голямо вътрешнопартийно доверие (единствено той, без да се брои Румен Петков, е получил 100% от гласовете на членовете на областния партиен съвет, и то в таен вот), собственикът на хотел "Ростов" се ползва с добро име и в бизнессредите. Както и сред творческите и спортните гилдии, чиито представители е подкрепял винаги. От една страна Антонов е ново лице в политиката, а от друга пък има достатъчно управленски опит не само като стопански ръководител, но и като зам.-областен управител по времето на Жан Виденов. Друг негов плюс е, че тогава подаде оставка заради несъгласието си с политиката на самозабравилия се червен премиер.

Ако социалистите реализират намеренията си и вкарат в листата си значима в национален мащаб личност от гражданската квота (какъвто бе например Дончо Цончев през 2001 г.) и намерят място в светлата зона за още две-три нови лица, може да очакват както преди 4 години в Плевенско да постигнат значително по-висок резултат от този на столетницата в национален мащаб. Което сега ще означава минимум пет мандата. И на практика всички десни и наричащи себе си центристи ще се бият помежду си за останалите места.


Радослав Илиевски, председател на ОблС на БСП:

 

Предлагаме експерти според спецификата на областта

 

Еми СТАЛЕВА

Двадесетте имена на номинираните кандидати за листата на БСП са затворени в момента, след като бяха излъчени с тайно гласуване измежду 51 предложения от общините. Това заяви председателят на областния съвет на БСП в Плевен Радослав Илиевски.

Червените очакват висшият съвет да утвърди водача на листата, както и местата на коалиционните партньори. За нас вече е приоритет самата конструкция на листата, която се изработва на база препоръките на "Позитано" за конкретните особености на Плевенския избирателен район, уточни Илиевски.

Според него БСП се бори за сформиране на национално балансирана парламентарна група с преобладаващо присъствие на експерти в областта на здравеопазването, образованието, икономиката, международната политика и др. Висшият съвет е препоръчал изборът на кандидатите да става и на базата на социологическите проучвания. Засега даваме една примерна структура на листите, можем да я коригираме или да я утвърдим, в крайна сметка трябва да изберем най-достойните личности, обясни Радослав Илиевски.

БСП се готвела да управлява и затова не можела да си позволи отклонение от строгите критерии за избор на кандидати. Според местния лидер на социалистите до 15 март ще станат известни имената на утвърдените в листата.


Д-р Аспарух Георгиев, местен лидер на Новото време:

 

Залагаме на местни хора, парашутисти няма да има

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Местен човек, с авторитет и с публични изяви, който е възприет като достоен гражданин на своя град, са характеристиките на кандидатите за изборните листи на Новото време според лидера на местната структура д-р Аспарух Георгиев. Като най-демократична формация ще разчитаме на своите критерии за толериране на известни плевенчани, парашутисти от София няма да има, обеща нововремецът.

Според д-р Аспарух Георгиев промени могат да настъпят само ако се създаде предизборна коалиция. Тогава изборът щял бъде въпрос на някаква договореност, но това нямало да рефлектира върху водещата фигура в листата, т. е. той щял бъде местен човек.

Да не участват в други партии, да са проумели каузата на нововремците и да се борят за нещо прогресивно в политическото пространство също са критерии при подбора на кандидатите за изборните листи.

"Трябва да разберем на кого вярват местните организации на Новото време и тогава да се направи избор. Процедурата включва събиране на всички структури в областта, номиниране на кандидати и по-късно излъчване на имена за листите."

Така лидерът на Новото време Емил Кошлуков обясни етапите, през които ще мине изборът по принцип.


Човек на Мозер ще води коалицията в региона

 

Ралица ИВАНОВА

Едва след като бъде подписано и стане факт предвижданото коалиционно споразумение между БЗНС "Народен съюз", земеделците на Пинчев и Яне Янев, Съюзът на свободните демократи и ВМРО, ще започне и уточняване на имената на кандидатите за народни представители, които ще фигурират в общата листа. Това заяви за "BG Север" областният лидер на мозеристите в Плевен Милчо Илиев. Очаква се изборната коалиция да стане факт до края на февруари. До средата на март ще се проведат и общинските делегатски събрания на БЗНС НС, които ще бъдат последвани от областна конференция. На нея ще станат ясни и имената на кандидат-депутатите.

По всяка вероятност по думите на Милчо Илиев водач на коалиционната листа в Плевенско ще бъде представител на БЗНС НС, тъй като земеделците на Мозер имали най-голяма членска маса в областта. Регионалната лидерка на пинчевистите Рени Богданова заяви, че въпреки противоречията с БЗНС "Народен съюз" на местно ниво, е твърдо "за" подписване на коалиционното споразумение.


Мераклиите от ДПС ясни към края на март

 

Спрягат името на Емел Етем за №1

 

Ралица ПЕТРОВА

Към края на март ще станат ясни имената, които ще фигурират в листата за народни представители от ДПС. Това каза за "BG Север" областният зам.-председател на движението в Плевен Вахит Арслан. Колкото по-късно се подреди листата и й се даде гласност, толкова по-добре, допълни той. И обясни, че това е начинът да се избегне евентуално недоволство, както се е получило в други партии, прибързали с обявяване на кандидат-депутатите.

Вахит Арслан обясни, че все пак ДПС ще заложи на много непартийни личности - специалисти в дадена област. На местна почва партията на Доган ще работи за привличане на гласове и от етническите българи, не скри зам.-председателят.

Забавянето с обявяването на имената на мераклийте за народни представители било наложително още, тъй като се предвиждало разширяване на структурите на ДПС в областта. Трябвало да се направят и някои промени, касаещи т. нар. кризисни общини - Кнежа, Долна Митрополия и Гулянци. В изработената обща стратегия за региона било заложено като цел да бъде вкаран в парламента поне един депутат от Плевенско.

Много са кандидатите за водач на листата, но още е твърде рано да се говори за това, бе категоричен Арслан и не пожела да спомене конкретни имена. По неофициална и непотвърдена информация обаче в тази връзка се спряга името на заместничката на Доган Емел Етем.

В навечерието на парламентарните избори ДПС в Плевенска област е пред разцепление, алармира преди време сваленият председател на ДПС в Славяново Зинко Бакърджиев. Той обвини областното и общинското ръководство на движението в действия, нарушаващи устава на партията, след като в града бе проведено по неговите думи нелегитимно отчетно-изборно събрание. Вахит Арслан категорично отрече подобна теза и заяви, че тя се тиражира от хора, които отдавна не са фактор в партията.


Човек на Мозер ще води коалицията в региона

 

Ралица ИВАНОВА

Едва след като бъде подписано и стане факт предвижданото коалиционно споразумение между БЗНС "Народен съюз", земеделците на Пинчев и Яне Янев, Съюзът на свободните демократи и ВМРО, ще започне и уточняване на имената на кандидатите за народни представители, които ще фигурират в общата листа. Това заяви за "BG Север" областният лидер на мозеристите в Плевен Милчо Илиев. Очаква се изборната коалиция да стане факт до края на февруари. До средата на март ще се проведат и общинските делегатски събрания на БЗНС НС, които ще бъдат последвани от областна конференция. На нея ще станат ясни и имената на кандидат-депутатите.

По всяка вероятност по думите на Милчо Илиев водач на коалиционната листа в Плевенско ще бъде представител на БЗНС НС, тъй като земеделците на Мозер имали най-голяма членска маса в областта. Регионалната лидерка на пинчевистите Рени Богданова заяви, че въпреки противоречията с БЗНС "Народен съюз" на местно ниво, е твърдо "за" подписване на коалиционното споразумение.


Ромът Александър Филипов готов да е втори при жълтите

 

Името на Николай Свинаров като най-високопоставения водач на жълтата листа в Плевен заседна в устата на местните политически клюкари.

Ромският депутат Александър Филипов веднага изрази претенциите си за второто място, ако слуховете излязат верни.

Анелия Мингова и професор Венко Александров са другите фаворити за места в жълтата листа.


Скандали тресат СДС

 

Поля ТОМОВА

С бурни скандали са съпътствани събранията за издигане на водач на листата на синята партия, разказаха активисти. Болшинството от клубовете на СДС в Плевен са номинирали Найден Зеленогорски, тук-там са споменати и Цветан Костов, Валентин Матеев, Георг Спартански. Редовите седесари обаче са изключително притеснени от факта, че Зеленогорски проявява мераци за депутат. Те очакват областният съвет на партията на 7 март, който ще издигне водача на листата. Според част от сините членове Зеленогорски търси инунитет, други не виждат кой може да бъде предложен за кмет на Плевен. Засега се спряга името на Валентин Матеев, но за голяма част от привържениците на синята идея той е доста компрометирана в политически смисъл фигура и едва ли ще обедини сините. Зеленогорски вече се е припознал като софиянец, недоволстват негови съпартийци. Според тях той е наел жилище под наем в столицата, отива там в петък следобед и се връща в Плевен в понеделник.

Дори и да е водач на листата, градоначалникът ще се откаже от депутатството, за да може да влезе следващия след него, е другата прогноза. Крайното подреждане на кандидатите ще е ясно едва в началото на месец май.

"BG Север"


 Уточнение

 

И "BG Север"понякога греши

 

В предния брой на вестника е допусната досадна грешка - председателят на ВМРО Красимир Каракачанов е наречен "лидер на македонистите". Гафът е неволен, авторката на материала Емилия Карабулева го е направила в стремежа си да разнообрази с повече синоними речта си, а главният редактор Иван Дачев е "проспал" тази неточност. И двамата са наказани.

В същото време обаче не приемаме нападките и граничещите с обиди квалификации по адрес на вестника и работещите в него журналисти. Не сме съгласни да ни учат на професионализъм хора, които тепърва предстои да доказват своя в политиката. А агресивно-революционният тон на писмото до редакцията, подписано от местните лидери на ВМРО, навява асоциации с отдавна отживелите времето си методи на Ванче Михайлов.

Г-да "войводи", ако бяхме толкова страхливи, колкото вие си мислите, че сме, нямаше да правим точно този вестник!

Все пак се надяваме, че като смели хора, каквито безспорно сте и вие, ще продължим да работим коректно заедно.   "BG Север"


 СОЦИАЛНО


Абортите в областта намаляват

 

Все повече жени над 35 г. се решават на трето дете

 

Ралица ПЕТРОВА

Броят на абортите в Плевен намалява, като положителната тенденция се забелязва от около 5 години насам. През 2004 г. бременността си в университетската болница за активно лечение са прекъснали 422 жени, информира д-р Аспарух Георгиев, гл. асистент в катедра "Акушерство и гинекология". Като се има предвид, че подобна интервенция се осъществява в още три частни клиники в града, грубо може да се посочи, че за миналата година абортите са били между 1 200 - 1 300, допълни той. Цифрите са обнадеждаващи, ако се направи сравнение и с преди 10 години, когато на ден са осъществявани от 16 до 24 подобни хирургически намеси.

Основната причина все по-малко жени да постъпват в болницата за прекъсване на непланирана бременност според д-р Аспарух Георгиев е повишената здравна култура на българите през последните години. Вече много по-често се употребяват контрацептивни средства - било то механични или хормонални. Впечатление прави и друга положителна тенденция. Все повече дами над 35 години се решават на трето дете, като смятат, че раждането на тази възраст действа подмладяващо.

По-принцип на аборт се подлагат млади момичета, като преобладават тези до18-годишна възраст. На стола за прекъсване на бременност сядат както българки, така и ромки, въпреки че циганките предпочитат да родят и след това да изоставят отрочето си. Според д-р Георгиев лошото е, че има първи раждания на 11-годишна възраст, когато всъщност майката е още дете.

Според доклад на ООН обаче за международното развитие през 2003 г. България заема първо място по брой на абортите на момичета между 15 и 19 г. в Източна Европа. По този показател нашата страна се нарежда на трето място в света след Русия и Украйна.

41 на всеки 1 000 млади жени у нас стават майки, а абортите сред тийнейджърките са 35,8 на 1 000. Напълно възможно е България да е на едно от първите места в света по брой аборти, защото сме много демократична държава и семейството само решава какво да направи с дадена бременност, смята д-р Георгиев. Наблюденията му са, че най-честата причина, поради която една двойка решава да махне нероденото, е липсата на пари, а "българинът е свикнал да задоволява децата си и да им осигурява някакъв екзистенцминимум, за да могат те да се развиват като личности".


 По света

Загубата на девствеността под 20-годишна възраст е често срещано явление. 77% от жените в развитите страни започват сексуален живот преди да ги навършат, като процентът е 83 в Африка и 56 в Латинска Америка. В много държави двойките имат повече деца, отколкото искат, или създават дете в момент, когато не го желаят.

46 милиона жени в света правят аборт по желание всяка година. От тях 78% живеят в развиващите се страни и 22% - в развитите. Около 11 на сто от всички, които прекъсват бременност, живеят в Африка, 58% в Азия и 9% в Латинска Америка. Останалите са в в Европа (17%) и в други развити страни (5%).

В развиващите се и в развитите страни се наблюдават много близки нива на абортите по желание - съответно 39 на 1 000 жени и 34 на 1 000.

В Белгия, Холандия, Германия и Швейцария равнището на абортите е под 10 на 1 000 жени в детеродна възраст, в останалите страни на Западна Европа, в Канада и САЩ то е между 10 - 23 на 1 000.

В Румъния, Куба и Виетнам процентът на абортите е най-голям в света. (78 - 83 на 1 000 жени). В Чили и Перу тяхното число е над 50 на 1 000.


Топлото мляко за малките ученици се отлага

 

Ралица ИВАНОВА

Най-вероятно чрез обществена поръчка ще бъде избран доставчик за общинските училища на територията на община Плевен за реализиране на проекта на социалното министерство "Чаша топло мляко и закуска". Това каза за "BG Север" директорът на СОУ "Иван Вазов" и председател на комисията по образованието към местния парламент Димитър Митев. Като причина за това той посочи факта, че почти всички ученически столове не работят, а там, където има помещения за тази цел, те са дадени под наем. СОУ "Иван Вазов" например разполага с кафе-сладкарница, която е отдадена на концесия за срок от 10 години.

Според шефката на регионалния инспекторат по образованието Анни Петкова закриването преди време на училищната столова база е било грешка и тя лично е казала това на кмета Найден Зеленогорски.

Преди дни от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика изпратиха до медиите "допълнително припомняне", в което се заявява: "За да улесним и ускорим изпълнението на проекта, предоставихме избора на фирмите доставчици на самите училища. За целта директорите на общински училища могат да вземат пълномощно от кмета и максимално бързо да си подберат фирма. Всеки друг подход (например кметът на дадено населено място да направи търг) излишно ще забави раздаването на закуски и в крайна сметка може да обслужи нечии частни интереси". Директори на училища пък определиха прекаленото бързане с преследване на предизборни цели.

Всичките 34 школа на територията на община Плевен са предали проектите си на дирекция "Социално подпомагане", съобщи шефката й Теменужка Диманова. Общият брой на учениците, включени в тях, е 5 011. Предстои сключване на споразумение за съвместна дейност между социалната дирекция и всички училища в общината. Следващата стъпка е определянето на доставчик.

От 14 февруари проектът стартира в Белене, където топло мляко ще пият 343-ма ученика. В Кнежа те са 643. От 16.02.2005 г. започнаха да раздават закуски на децата от I до IV клас в Гулянци. Ден по-късно проектът стартира и в две училища в Долни Дъбник (501 малчугани), а останалите 4 школа ще бъдат зареждани от 1 март. От 21 февруари 29 ученика бяха зарадвани в Искър, 400 в Червен бряг и 868 в Долна Митрополия.


Директорите на общински училища ясни до 6 март

 

Шефовете трудно създават положителен микроклимат сред педагозите

 

Даниела ДОЧЕВА

Писменият изпит на кандидатите за директори на общинските училища вече се състоя. В момента комисия провежда устно събеседване по график с 52-та кандидати, информира шефката на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) Анни Петкова. В сравнение с кандидат-директорите за държавни училища, тези за общински са се справили по-добре с писмените си работи. Двама са с максималния брой точки - 50. Една дама кандидатства за шефското място в 16 училища. Парадоксално е, че в един ден тя ще трябва да се яви на събеседване с комисията 4 пъти. Интересен е фактът, че за едно на пръв поглед непривлекателно училище - ОУ "Н. Й. Вапцаров", което е с предимно ромски контингент, има 16 кандидати.

Окончателните резултати комисията ще изнесе към 6 март. Тя е с председател Здравко Христов, експерт в инспектората, членове са Анни Петкова и Свобода Анзърова от РИО, двама членове от Министерството на образованието и един представител на общината. Този състав на комисията ми осигурава комфорт и ме предпазва от евентуални обвинения за политически пристарастия, призна пред "BG Север" Анни Петкова. Освен това изпитният материал е секретен, срещу всяка писмена работа стои номер, който чак след нейното оценяване се съпоставя с име. Писменият изпит ликвидира субективният фактор. Изобщо процедурата е много ясна и няма никакви проблеми, допълни още Петкова. Доказателство за коректното протичане на конкурсите според нея е липсата на жалби от недоволни кандидати за шефове на държавни училища.

Последният конкурс за директори се е състоял през 1998 г., припомни Анни Петкова. На територията на Плевенска община има доста добри кадри в сферата на образованието, не се съмнява тя. Добри изненади са максимални постижения на хора, които са извън системата. Все пак не бива да се забравя, че е важна работата на избраните директори след това. Тревожен е фактът, че шефовете на училища се справят добре с административните си задължения, но трудно управляват човешкия ресурс. Те трябва да се научат да ръководят хора, да реагират в кризисни ситуации, да решават конфликти, смята Петкова. Тя припомни, че Европейската комисия оценява доста критично квалификацията на кадрите в сферата на образованието.

Не са редки случаите на лош микроклимат между педагозите в училище заради грубо, дори арогантно отношение на директора. Този проблем обаче е трудно доказуем. Освен това Наказателнлият кодекс не придвижда уволнение за подобни прояви, информира Петкова и припомни на самозабравилите се директори, че вечни началници няма. Все пак според нея в областта има положителна тенденция да се работи все по-спокойно в училище.


 По нашенски

 

Даскали доносници пишат анонимни жалби срещу колеги

 

Дани БОЖИДАРОВА

За да разберем за някое нарушение на учител, трябва случаят да е много драстичен, да стане огромен конфликт, като този в училище "А. Димитрова" преди няколко години, например, информира Анни Петкова, шефка на инспектората по образованието. Директорите не са длъжни да ги уведомяват за честотата и за вида на нарушенията от страна на педагози. Различни жалби на учители, най-често анонимни, заливат испектората. В тях в подробности се доносничи за личния живот на преподаватели.

Директорите са много натоварени и може би са занижили контролните си функции в училище. Но напоследък ми се струва, че на всички в системата на образованието им става все по-ясно, че най-важното нещо в училище са децата и те имат работа, защото тях ги има, анализира Петкова. Разбира се, продължават случаите, при които уволнени учители заради нарушения изведнъж се сещат, че шефът им е корумпиран и започват да пишат жалби срещу него.

Недопустимо е в началота на 21-ви век педагози да се оплакват анонимно, категорична е Петкова. Не може толкова да се страхуват за работното си място. Нарушенията трябва да бъдат казвани навреме, за да се изправят, убедена е шефката на инспектората.

Учители с недостойно поведение не могат да учат учениците да мислят свободно и да спазват граждански принципи, доказва педагогическата практика.


Само един недоволен от Закона за здравното осигуряване

 

Рая ГЕНАДИЕВА

Само един гражданин се отзова на призива на плевенчанина Пенко Колев за учредяване на Сдужение за промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване от 21.12.2004 г. На 21 февруари вечерта зала "Катя Попова" трябваше да събере всички засегнати от нормативния акт. Или поне тези, у които все още е останала капчица надежда, че нещата могат да се променят.

Близо 3 000 души в Плевен са с нарушени здравноосигурителни права, а само един от тях дойде, коментираха Пенко Колев и председателят на БСЧИ Пройчо Караиванов. Много е вярна приказката, че всеки народ си заслужава правителството, включиха се случайни минувачи, които определиха ситуацията като поредното потвърждение на тезата, че българинът няма гражданско съзнание. Ако бяха казали, че тук ромите ще дигат джабала или че ще идва някой партиен лидер, щяха да се изсипят, но когато става въпрос за собствените им интереси - няма никого, чуваха се гласове.

Дойдох да видя какво можем да направим, защото е абсурдно да те задължават да плащаш нещо, което например не си ползвал или ти слагат убийствени лихви, с които никога няма да се справиш, негодуваше единственият отзовал се плевенчанин - Пламен. Той сподели, че е безработен и определи като абсурд факта, че му се трупат задължения дори тогава, когато е записан в Бюрото по труда без право на обезщетение, но с искрено желание да си намери работа.

Като нова форма на рекет към българите или хитър, но доста циничен и жесток начин за закърпване на отънелия бюджет на НОИ определя закона Пенко Колев. Той атакува новата нормативна уредба в отворено писмо до всички неправителствени организации в страната, до фондация "Български адвокати за правата на човека", БСЧИ, управителя на НОИ, президента на България, председателя на Народното събрание, до премиера, до министерствата на труда и социалната политика и здравеопазването, до УС на НЗОК, както и до всички парламентарно представени опозиционни партии и коалиции. Според Колев това е "зле прикрита форма на геноцид спрямо една доста голяма част от гражданите на страната, които не могат да платят дори една здравноосигурителна вноска, тъй като са безработни или социално слаби".


Яки глоби за нередовни автоморги

 

До 500 лв. ще се бъркат собствениците на безпризорни брички

 

Мила НАЧЕВА

От 1 500 до 5 000 лв. глоба и закриване на дейността ще отнасят фирми, които не отговарят на определените изисквания, а извършват разкомлектоване на излезли от употреба моторни превозни средства, съобщават от сектор "Управление на отпадъците" при Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) в Плевен.

Такава е и имуществената санкция за едноличен търговец или юридическо лице, което предава или изхвърля излезли от употреба МПС-та на места, които не са предназначени за тази цел, или извършва дейности по събиране, съхраняване, транспортиране, оползотворяване и/или обезвреждане на излезлите от употреба моторни превозни средства, компоненти и материали от тях, без да притежава съответното разрешение.

Всеки гражданин пък, който не предаде негодния си вече автомобил на площадки за временно съхраняване или в центрове за разкомплектоване или не го съхранява на имот, негова собственост, ще трябва да извади от 150 до 500 лв., предвижда Законът за управление на отпадъците. С наредба от 1 януари 2005 г. се регламентират местата, където могат да се разфасоват колите или това са т. нар. автоморги.

За Плевенска и Ловешка област центровете, на които има издадени разрешения за тази дейност, са ЕТ Александров - Плевен, Палмекс - 03 ЕООД - Червен бряг, и ЕТ Лора - Милко Янков също в Плевен. Още две фирми са подали заявления за получаване на разрешителни.

Проблемът с този вид замърсяване е голям и той трябва да бъде решен, са категорични от РИОСВ. Инспекторите се надяват това да стане съвместно с "КАТ - Пътна полиция" и регионалните дирекции на вътрешните работи в Плевен и Ловеч.

От сектор "Управление на отпадъците" определят безразборното разфасоване на вече излезли от употреба моторни превозни средства и източването на отработени масла по улиците, край градинките, до жилищните сгради и други нетипични за такава дейност места като един от най-наболелите екологични проблеми не само в региона, но и в цяла България.


 РАЗЛИЧНОТО


 Сбъдната мечта

 

Гарванът Гари живее щастливо в апартамент

 

Пернатият се сприятелил с морското свинче и дакела на Ани

 

Страницата подготви Даниела ДОЧЕВА

Близо година гарванът Гари живее в апартамента на семействоДобреви в Плевен. За кратко той се сприятелява с другите животни в дома - дакелката Мери и морските свинчета Шура и Алекс.

Странният домашен любимец си има своя история, преди да попадне в новия си дом. Като малко птиче пада от гнездото и си чупи крилцето. Намира го девойка със състрадателно сърце, прибира го в къщи и го гледа цяла зима. В първите дни на пролетта го занася в зоологическата градина, за да стане най-новият й член. Но... крилцето му е зарастнало на криво, Гари не може да лети и никой не го иска.

Неговата стопанка тъкмо се чудела кой би пожелал недъгав гарван за домашен любимец, когато се запознава с Ани. "От години една от големите ми мечти беше да имам гарван. Това е любимата ми птица, затова с радост я занесох в къщи. Харесва ми, че е черна, и начинът, по който грачи. Един от любимите ми филми е "Гарванът". Гледала съм го сигурно 20 пъти", признава си десетокласничката.

Запалена по новия си пернат приятел, тя се заема да научи как се гледа гарван, от какво се нуждае, за да се чувства комфортно в необичайните за него стайни условия. Попада на сайт за семейство вранови в интернет, от където разбира, че птицата е всеядна. Обича месо, риба, плодове, зеленчуци. С удоволствие си хапва жълтък, сладко и хрупкав конфлекс. Гарванът трябва да си има играчка - фолио или нещо друго, което блести. Близо до него винаги има тебешир, който си кълве за добро храносмилане. Гаргите на свобода ровят с човки мазилката на сградите, за да си го набавят, а Ани го носи на Гари от училище.

Тийнеджърката не успяла да определи пола на своя пернат любимец и приела, че е мъжки. Птичката си има голям камък, на който си изпилва човката. Ако клюнът порасне много, се изкривява и тогава е необходимо да се подреже с ножичка или да се изпили с пила за нокти, пояснява Ани.

През лятото Гари си живее в голяма клетка на терасата на хола. В нея има клон от дърво, на който стои. Гарванът има дълги нокти, които трябва да овие около нещо, за да стои прав. На равна повърхност му е трудно да пази равновесие, обяснява стопанката му.

Привлечени от граченето на своя роднина, на перваза на терасата кацат цяло ято гарги, които си говорят с Гари. Той е малко тъжен, че не може да полети с тях, но това е съдбата му, знае Ани, която със сигурност би пуснала птичката на свобода, ако можеше да оцелее. Но необятната небесна шир вече е само спомен за гарвана, а на земята той е беззащитен. Заради счупеното си крилце черната птица не може да лети, но прави големи скокове. Така няколко пъти, провокирана от вродения си инстинкт за свобода, падала от терасата на третия етаж. Майка ми веднага изтича на улицата да го догони, защото за минути щеше да стане обяд на кварталните котки, с ужас си спомня тийнейджърката.

Гари като всички свои роднини е много интелигентен. Започва да се ослушва, като си чуе името. Има специално отношение към всеки член на семейството. Посреща бащата на Ани като му каца на главата. Обича да стои на рамото на майка й, докато тя домакинства из къщи, и на дланта на своята благодетелка, когато му подава хрупкави лакомства. Сега през зимата живее в хола, защото му е студено - все пак от малък е израснал на топло. Снове важно по перваза на прозореца или по радиатора на парното и грачи доволно. Когато иска да излезе за малко навън, започва да кълве стъклото или да дърпа пердето с човка. Много обича да се къпе - потапя човка във водата, върти си главата и си мокри цялото тяло, разказва стопанката.

Гаргите се привързват силно към хората и мястото, където живеят, и могат да бъдат дресирани. Много хора мислят, че птиците носят нещастие заради легендите, които се разказват за тях. Смята се, че те отнасят човешката душа в света на мъртвите. Но аз мисля, че са животинки като всички други и това са някакви глупости, убедена е Ани.

Гари се разбира чудесно с останалите членове-животни на семейството - 11-годишната дакелка Мери и морските свинчета Шура и Алекс, който за съжаление починал наскоро. Кучето ближе прасето по муцунката и така си играят. Сутрин апартаментът заприличва на истинска зоологическа градина, защото всички животни започват да сигнализират със специфични звуци, че са гладни. "Гледали сме си лабораторни мишки. Баща ми постоянно носи котенца в къщи - храним ги и като поискат да си тръгват, ги пускаме. През лятото се бях влюбила в един питон на морето. Страшно харесвам хиени и тасманийски дяволи", сподели необичайните си влечения тийнейджърката, която е щастлива с всичките си животни. И най-вече със сбъднатата си мечта - да си има гарван като Гари.


 Алтернатива

 

Пелинът стабилизира имунната система

 

Пелинът е многогодишно тревисто растение (понякога полухраст), високо до 1,5 м. Цялото растение и особено листата са меко окосмени, от което изглеждат сребристосиви. Цветните кошнички са жълти, почти сферични (с размер 3 - 4 мм), разположени в пазвите на горните листа и събрани в наведените метлици. Миризмата на пелина е приятна, характерна, а вкусът силно и трайно горчив. Билката се среща из храсталаците, тревистите и каменистите места из цялата страна. Комплексът от активни вещества на пелина стимулира секрецията на храносмилателните жлези, жлъчния мехур и задстомашната жлеза и по този начин възбужда апетита и подобрява храносмилането.

Предписва се при липса на апетит (анорексия), при гастрит с намалена киселинност, колики в стомаха, чернодробни заболявания, анемия и др. Веществата на пелина оказват противовъзпалително действие. Противоязвените свойства идват от абсинтинът, а арсуминът способства за стабилизация на имунните реакции. Дрогата, направена от пелин, има тонизиращ ефект при грип и простудни заболявания.

Етеричното масло възбужда централната нервна система.

Прилага се при газове в червата и стенокардия.

В българската народна медицина пелинът се пие при киселини в стомаха, глисти, епилепсия, безсъние, гръдна жаба, лош дъх на устата, водянка, нередовна менструация, като противоотрова при някои отравяния.

Външно приложение:

Използва се за жабурене при лош дъх на устата, зъбобол; за налагане на лапи при екземи, червен вятър, ревматизъм. Растението, поставено между дрехите се употребява против молци, а също така против хлебарки и бълхи.

Вътрешно приложение:

1 кафена лъжичка нарязани стръкове се залива с 400 мл вряла вода. Кисне 1 час. Пие се по 50 мл 15 минути преди ядене, 3 пъти дневно.

Внимание! Да не се приема при язва на дванадесетопръстника и стомаха и при вътрешни кръвоизливи!


Витамин D предпазва от рахит

 

Витамин D е познат като витаминът, предпазващ от рахит. Той съдейства за абсорбирането на калция от костите и е много важен за деца, юноши и бременни жени. Неговият недостиг може да се изрази в развалянето на зъбите и бавното съсирване на кръвта. Нарича се витаминът на слънцето, защото се доставя главно от слънчевите ултравиолетови лъчи, след което се синтезира от човешкото тяло. Съдържа се в маслото, маргарина, животинските мазнини (без свинска) и в повечето риби. Разтваря се в мазнина и е относително неразрушим (освен при рафиниране).

Прекалената му консумация може да предизвика високо кръвно налягане, гадене и запек, а при злоупотреба - забавяне на физическото и психическо развитие. Той помага на вашето бебе да си изгради здрава костна система, тъй като е нужен при отлагането на калция. Приема се чрез храната или на таблетки, но организмът и сам си го произвежда с помощта на слънчевите лъчи.


Орехите понижават холестерола

 

Дъщерята на гръцкия цар Карий била възлюбена на бог Дионисий, но се случило нещастие и девойката умряла. Тогава Дионисий я превърнал в орехово дърво, а Артемида занесла печалната вест на Карий и му заповядала да построи храм в своя чест. Колоните направили от дърво във формата на млада жена и ги нарекли кариатиди - нимфи на гръцкия орех. Така че когато срещнете кариатиди, спомнете си за орехите.

Наричат ги още гръцки, защото преди хиляди години ги доставяли гръцки търговци. Наричат ги и английски - пак по същата причина, или персийски - защото най-много се срещали в древна Персия.

Но кога точно хората научили за тези вкусни ядки е неизвестно - предполага се, че е било преди повече от 8 000 години.

На Кавказ орехът се смята за свещено дърво, а в Гърция, поради външното сходство с мозъка вярвали, че той може да лекува от главоболие.

Орехът не е плод, а костилка. А от зелените и горчиви плодове на дървото правят витаминни концентрати. Хората са се научили да използват всички части на дървото: листата, кората и околоплодниците, с които се оцветяват тъкани и коси, черупката - при производство на линолеум. От дървесината на ореховото дърво изработват скъпи мебели. Орехово дърво използвали дори в самолетостроенето.

Маслото от орехите се използва за лакове за живопис, туш, сапун, за храна на птици. От него правят и тахан халва.

Орехите са полезни за възрастните хора и кърмачките, при малокръвие, проблеми със стомаха и черния дроб, снижават нивото на холестерола. Съдржат витамини А, В, С, Е. Всекидневната норма е до 5 ореха.


 Народни рецепти

 

Астма - по Ванга

40 глави арпаджик се попарват с вряла вода, докато омекнат. Задушават се в половин литър зехтин. Смачкват се. След това от полученото пюре болният взема всяка сутрин и вечер по 1 супена лъжица на гладно.

Вагинални гъбички

1. Масло от бяла северна ела се смесва с облепихово масло в съотношение 1 към 1, 5 и се разбива добре. След това в сместа се потапя марличка, с която се намазва добре влагалището. Ако в момента не усетите парене, вкарайте целия тампон във влагалището. Курсът за пълно излекуване е от 15 до 20 дни.

2. Пие се отвара от невен.

Пародонтоза

Листа от праскова 15 - 20 броя врат в 500 мл вода, докато остане наполовина. След прецеждане се прави гаргара по няколко пъти през деня за около седмица.

Зъбобол и болни венци

Прави се отвара с вино или оцет с равни количества млади кори от дюля, дрян, летен дъб и цер. Към прецедената отвара се прибавя малко стипца и лимонтозу и се жабури всяка сутрин до оздравяване.

Простуда

Този чай предизвиква изпотяване, за това се пие в къщи, където човек може да се преоблече. Смесват се равни части цветове от черен бъз -дървовидния, цветове от липа и листа от мента - например по една чаена лъжичка, и се варят в 300 мл вода 5 минути.

Оставя се 5-10 минути да се запари и се прецежда. Подслажда се с мед, а още по-добре със сладко или сироп от малини.

Изпива се веднага на малки глътки. На ден могат да се изпият 1-2 такива чая.

Трудно уриниране

Една супена лъжица горски слез се залива с 400 мл вряла вода и се осатвя да кисне 1 час. Пие се по 100 мл, 3 пъти на ден, преди ядене, подсладен с мед.


 ЖЕНАТА


 

17-те тайни на хубавите жени

 

Красивите дами умеят да се усмихват, ценят всеки мъж.

Не се страхуват да бъдат смешни, знаят, че изглеждат страхотно.

 

Лина ПАВЛОВА

Какво бихте попитали една прочута в цял свят красавица, ако имахте възможността да се срещнете с нея. Каква козметика ползва? Как успява да усмири стрелката на кантара или пък кой й е направил тази ослепителна усмивка? Всичко това наистина е любопитно. Но абсолютно безполезно. Красотата не се корени само в гладката кожа и тънката талия. Ето 17-те правила, от които се ръководят хубавите жени.

1. Не се страхуват да бъдат смешни. Мерилин Монро, Джулия Робъртс и много други доказват това. Ако една жена е убедена в своята неотразимост, то нито една глупава ситуация, представяща я в неизгодна светлина, не би я застрашила. Тези случки много често са провокирани от самата нея. По такъв начин тя разведрява обстановката и разсмива обкръжението си. Така красавицата развенчава мита за своята непристъпност.

2. Не се вдават в детайлите. Колегите им не знаят колко време прекарват в салоните за красота. А приятелките им даже не се досещат за взетата назаем рокля. Красавицата никога няма да разкаже на непознати за контактните си лещи. Хубави нокти? По наследство са ми, ще отговори тя.

3. Умеят да приемат комплименти. Те са уверени, че изглеждат страхотно, но едно напомняне повече няма да им е излишно.

4. Не се интересуват от чуждото мнение за външността им. Красивата жена, сменяйки цвета на косата си, не досажда на околните с въпроса: Отива ли ми? Тя казва: Вижте колко добре ми стои. И никой не би могъл да оспори това твърдение.

5. Не се ядосват на забележките за външния им вид. Те са на мнение, че съвършени хора няма. Доволни са от тялото, което природата им е дала.

6. Умеят да се усмихват. Правят го така, че всеки да си помисли: Това е предназначено за мен. За всеки житейски случай, даже за неуспех, красавицата има своя усмивка.

7. Никога за нищо не съжаляват. Какъв е смисълът да се плаче за захабената в химическото чистене дреха. Най-много да си добавите бръчки. Плюс зачервени и подпухнали очи. Красивата жена ще се постарае да извлече полза от всяка неприятност. Съсипана рокля е повод за покупката на нова. Хубавата дама лесно се разделя с ненужните вещи и спомени.

8. Не завиждат. В противен случай ще докажат на всички, че се страхуват от конкуренция. А красивата жена е абсолютно убедена - тя е извън класациите.

9. Не се самоутвърждават за сметка на другите. На тях просто не им трябват допълни средства, за да привлекат внимание към личността си.

10. Държат се естествено. Струва ли си да се правиш на някого, ако си самото съвършенство?

11. Не правят икономии със себе си. Може да дадат последните си пари за такси. С цялата си заплата да си купят нови ботуши. Да опитат нова процедура за разкрасяване, въпреки че трябва да се лишат от няколко обяда. Все пак това са доказателства за любов към самите тях. А тези, които обичат себе си, обикновено винаги са обичани и от другите.

12. Не разказват за жертвите, които от време на време трябва да правят. Цяла нощ са писали доклад? Никой нищо няма да чуе. Краката ги болят зверски заради умопомрачителните обувки с висок ток? Никой няма да разбере. И жестоката им нова диета също няма да стане повод за разговор на целия отдел.

13. Не се суетят. Даже ако случайно счупи чашка от сервиз от XVIII век, красивата жена ще се извини един-единствен път, ще събере парченцата и ще помогне за почистването. Тя сяда елегантно, а не се пльосва с всичка сила върху фотьойла. Сложно е да излизаш от кола, едновременно поставяйки и двете си стъпала върху асфалта. Не е лесно да се удържиш и да не натрупаш в чинията си купчина петифури и хапки по време на коктейл. Но е възможно да се научиш на всичко това.

14. Ценят всеки кавалер. За да се вие около вас тълпа от ухажори, а светът да ви смята за красавица, отговорете с внимание на флирта даже на съвсем ненужния и несимпатичен тип. Прекрасният принц непременно ще се заинтересува: Коя е особата, покрай която се суетят толкова много мъже?

15. Не търсят навсякъде скрит смисъл. Подмятанията на симпатичния непознат от съседната маса не означават, че той смята дамата за не особено умна. Тя е убедена - той привлича вниманието й, тя му харесва. И е права.

16. Внимателни са във фантазиите си. Една красива жена не се стреми да си представи какви умни и красиви деца ще има с мъжа, който току-що й е помогнал да пренесе куфара си. Тя не очаква от него моментални признания в любов и даже визитка с телефонния му номер. И той знае това.

17. Сами се запознават с този, който им харесва. Той донася куфара на красавицата до паспортния контрол и тя разбира, че това е мъжът на живота й, който всеки момент ще се изпари. Ще му даде телефона си, ще го покани на кафе или ще каже къде може да бъде срещната в сряда вечер. Тя разбира, че красивите жени доста често трябва да поемат инициативата в свои ръце.


 Кожата

 

Необходим разкош ли е скъпата козметика?

 

Станка ШИНГАРОВА

Една особеност рязко отличава жените от мъжете - паническият страх от старостта. Дори не самият процес, а визуалните признаци за него. Ако за мъжът той сочи мъдрост, за дамите означава слабост. Лекарите, занимаващи се с процесите на стареене, излизат извън рамките на класическата медицина и дават прекрасни съвети с козметичен ефект. За запазването на младостта е необходимо правилно хранене, приемане на витамини и грижа за кожата. Тези три правила задължително трябва да се прилагат комплексно. Отсъствието на един от компонентите обезсмисля останалите.

При набавени на организма достатъчно сън, физическа активност и балансиран режим на хранене се обръщаме към козметичните средства. Често възниква въпросът каква козметика да ползва жената - изключително скъпата или евтината, но със съмнително качество или пък изпитаните във времето рецепти от народната медицина. И кое по-добре ще се справи с негативните последици, получени от утравиолетовите лъчи или от градския смог и стреса.

Знаменитата София Лорен предлага като рецепта за красота крем с високо съдържание на витамин А и ползването на розова вода като лосион за лице. Не е безрезултатно да се вслушате и в друг простичък съвет - измивайте кожата си само с детски сапун.

Комбинирайте достойнствата на домашните рецепти и скъпоструващата класна козметика. Съчетайте ги, за да се преборите с външните негативни фактори.

 

12 супер витаминозни маски за лице

Витаминните маски се правят от всички видове плодове и зеленчуци. Полученият сок или кашица се смесва с необходимото количество овесено брашно, бадемови трици, пшеничено брашно. Тези маски се оставят върху лицето 15-20 минути. Може да напоите ватена салфетка с приготвен пресен сок. С нея покрийте лицето като отгоре сложите книжна салфетка. Маските са за подхранване на кожата. Отмиват се с тампон, напоен с топла вода. След което се нанася подходящият за типа кожа защитен крем за лице.

От тиквички

Сурова тиквичка се нарязва на тънки филийки. С нея се покриват добре почистените лице и шия. След 20 минути парчетата се отстраняват, а лицето се изплаква с мляко или вода, омекотена с малко сода.

От моркови

Стрити на ситно ренде моркови се смесват с яйчен белтък, 1 ч.л. зехтин, малко нишесте. Сместа се нанася върху лицето и шията.

От моркови и извара

Една с.л. прясна извара, 1 с.л. зехтин, малко прясно мляко и морковен сок. Размесете добре и нанесете върху лицето.

От ягоди, малини, боровинки

Лицето може да се маже както със сок, така и с каша от тези плодове. При ползването на кашицата трябва да полежите няколко минути, за да може тя да се задържи върху лицето ви.

От ябълки

Настържете една обелена ябълка. Добавете супена лъжица зехтин, мляко или сметана. Ако кожата е мазна, добавете един яйчен белтък.

От спанак

Надробете листа от спанак и сварете в безсолна вода или мляко. Поставете върху марля и покрийте лицето и шията. Почистете с лосион. Прилага се при раздразнена кожа.

От кисело зеле

Поставете 100 г кисело зеле за 15-20 минути върху лицето. Тази маска придава свежест и кадифен вид на кожата.

От зелена салата

Нарежете листа от зелена салата на много ситно. Полейте със зехтин и добавете няколко капки лимонов сок. Покрийте лицето и шията.

От мая

Разбийте кубче мая с 3-процентен разтвор на кислородна вода или мляко до консистенция на гъста сметана. След нанасяне на лицето влагата се попива с кърпа или салфетка. Когато изсъхне, се отстранява като пудра.

От банани

Добре стрит банан се смесва с малко прясно мляко. Ако кожата е мазна, се добавят няколко капки лимонов сок. След снемане на маската лицето се изтрива с тампон, натопен в мляко.

От домати

Нарежете на кръгчета домати и ги положете върху лицето и шията. Покрийте с марля и оставете маската да действа 15 минути.

От грозде

Изцедете 2-3 зърна грозде и със сока им намажете лицето и шията. Оставете 20 минути върху кожата.


 Лицето

 

Сочни устни без колаген

 

Мария ИЛИЕВА

Можете да се сдобиете със съблазнителни устни и без да прибягвате до колаген. За целта имате нужда от четири неща: балсам, молив за устни, бял молив с перлен отблясък, крем или сенки. Първо нанесете балсама. Не слагайте обаче твърде много, за да може безпроблемно да изрисувате контура на устните.

Стъпка 1:

Очертайте и подчертайте. С молив в естествен цвят или максимално близък до него очертайте линията на устата. След това запълнете цялата повърхност на устните.

Стъпка 2:

Добавете блясък. Нанесете гланц за устни в своя любим, но не твърде ярък оттенък.

Стъпка 3:

Повече обем. Сложете съвсем малко гел-блясък за устни, очи и бузи в центъра на всяка устна. Внимателно го размажете.

Стъпка 4:

Секси устни. С помощта на четчица очертайте контура на горната устна с бял блясък или с молив и внимателно размажете.

Стъпка 5:

Последен щрих. Размажете още веднъж, ако блясъкът е твърде забележим. Ако искате гримът да се задържи по-дълго, вместо блясък използвайте червило.


 Поглед към бедрата

 

Експериментирайте с цвета на чорапогащника

 

Ели ДИМОВА

Експериментирайте с цвета, текстурата и дори с шевовете на чорапогащниците. Те трябва да привличат вниманието към бедрата в края на зимата. На мода са ярките цветове като в далечните 60-те и 70-те години. Актуални са оранжевите и черно-белите мотиви. Добро решение са и ненатрапващите се мрежички в телесен цвят.

Розовите или оранжевите чорапогащници изглеждат особено привлекателно с бели лачени обувки. Ако пък сте се сдобила с ботушки без ток в същия цвят, то в съчетание с ярките чорапи ще бъдете стилно обута. Актуална както винаги е и черната класика. Ако я предпочитате, избирайте само матови и гладки версии. Не се хвърляйте на такива с шевове, освен ако не става въпрос за черни копринени чорапи със съблазнителен ръб. Те трябва плътно да прилягат на крака като втора кожа.

Чорапите мрежи изискват особено внимателно отношение при избора им. Купете си такива с най-малката плетка. Помнете, че колкото по-натруфени и ярки са чорапогащниците, толкова по-сдържани трябва да са обувките.


 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...


Галина Станимирова

Колко са здравно неосигурените лица в областта, какво трябва да направят, за да получават достъпна медицинска помощ? Кои са най-големите длъжници на Националния осигурителен институт и какво ги чака? Отговор на тези въпроси дава Галина Станимирова, директор на териториалното поделение на НОИ в Плевен.

Касата е виновна за проблема със здравните осигуровки

Галина Станимирова е родена на 8 април 1964 г. в Плевен. Зодия овен. Основното си образование завършва в ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в с. Градина, община Долни Дъбник. След това се записва в Лозаро-винарския техникум в Плевен, откъдето излиза специалист по алкохолни и безалкохолни напитки. През 1991 г. приключва обучението си в Стопанската академия в Свищов, специалност финанси. Още преди дипломирането си започва работа след спечелен конкурс в регионална служба "Социални грижи", като един вид полага основите й. Там работи 10 години. От средата на 2001 г. поема ръководството на териториалното поделение на НОИ в Плевен. Омъжена е, има две дъщери. Съпръгут й - Борислав Станимиров, който в момента е шеф на местния клон на "Юнион банк", също е завършил финанси в Свищов. По пътя на родителите си са тръгнали и двете им дъщери. През 2005 г. на по-голямата - Ралица, предстои дипломиране, същите университет и специалност е избрала и по-малката - Светослава, която от тази година е студентка в първи курс.

Интервю на Ралица ПЕТРОВА

- Г-жо Станимирова, има един любопитен факт във вашата биография. Как след Лозаро-винарския техникум се ориентирахте към финансите?

- Когато трябваше след VIII клас да избера накъде да тръгна, нямах особено голям избор. В крайна сметка предпочетох техникум пред гимназия. От няколко възможности едва ли не със затворени очи посочих последната и тя беше решаваща да направя в последствие избора си в съвсем друга посока. Но любовта ми към виното и безалкохолните напитки остава и на този етап. През миналата и по-миналата година участвах в дегустационни комисии във връзка с празника на лозарите "Трифон Зарезан", така че не съм забравила това, което съм учила.

Но аз по принцип съм човек, който обича да приема предизвикателствата и да работи на трудни фронтове. И първата ми работа, и тази го показват. Точно в такива ситуации човек най-добре може да докаже себе си. През тези три години, откакто съм директор на НОИ - Плевен, мога да кажа, че утвърдих управлението като едно от най-добре работещите - с чудесен микроклимат и взаимоотношения между отделите и секторите, между колегите. Намерихме общ език и съвместно се справяме с предизвикателствата и трудностите, а те за последните няколко години не са никак малко.

- Как оценявате изминалата 2004 г.?

- Като успешна както за мен като директор, така и за управлението, което ръководя. Приключихме годината с големи задължения - около 20 милиона лева, които сме констатирали със съответните ревизионни документи и актове за начет. Те не са никак малко на фона на близо 500-те милиона лева задължения на института като цяло в национален план, но от друга страна са гаранция за добре свършена работа. Когато поех управлението на НОИ - Плевен, задълженията нямаха и 10 милиона лв. Всичко се дължи на екипа, с който работя. Залагам на младите хора. Те по-бързо се адаптират и навлизат в работата. С някакъв вътрешен хъс изпълняват задачите, които им се поставят за разлика от по-възрастните. Нашето управление е сравнително младо. Средната възраст на целия числен състав, който е 155 човека, е около 45 години.

2004 г. беше успешна и от гледна точка на това, че всички, които дойдоха от съкратения сектор "Парични обезщетения" от Бюрото по труда, успяха да се адаптират и да продължат да изпълняват задълженията си. В някои от другите управления на НОИ в страната все още съществуват проблеми в тази посока.

От март миналата година три пъти се увеличиха молбите във връзка със смяна на вида на добавката за пенсиите, но ние успяхме да се справим и към настоящия момент почти няма просрочени такива заявления в задължителните срокове за обработка.

- Продължава да бъде актуален въпросът за статуса на здравнонеосигурените лица. Към настоящия момент колко човека са с нарушени права и какво следва за тях оттук нататък?

- Здравните осигуровки бяха едно от предизвикателствата, с които ние успешно се справяхме в продължение на две години. Така или иначе към настоящия момент близо 84 хиляди души на територията на Плевенска област са с нарушени права, т. е. дължат повече от три вноски за периода 2000 - 2005 г. На всички от началото на март ще им бъдат изпратени уведомителни писма, с които ще ги приканим доброволно да платят. Служебно ще бъдат съставени ревизионни актове за начет, следва издаване на разпореждане за събиране на сумите. Ако в едногодишен срок те не погасят доброволно задълженията си, ще бъдат предавани на Агенцията за държавни вземания. Категорична съм, че няма да има опрощаване на тези задължения.

Що се касае за предоставената възможност на всички да разсрочат дължимите от тях суми, искам да отбележа, че почти 95% от лицата не изпълниха това свое задължение и автоматично бяха анулирани около 5 500 издадени от нас разрешения за разсрочване на здравноусигурителните вноски. Много малко хора при нас се възползваха и от това да платят три наказателни вноски, за да възстановят правата си. Но и през тази година ще продължаваме да работим в тази посока. В момента имаме хора в приемните, които ежедневно обслужват лицата с нарушени здравноосигурителни права.

- Почти всички граждани със стари задължения определят като абсурд факта, че трябва да плащат осигуровки със задна дата, т. е. от началото на 2000 г. Как ще коментирате този момент?

- Това не е нещо, което да е решено впоследствие. Още с влизането в сила на Закона за здравното осигуряване през средата на 1999 г. всички български граждани трябваше редовно да започнат да внасят здравните си осигуровки. Затова, че започнахме на един по-късен етап да наблюдаваме некоректните, е пропуск знам ли на кого - някой, който не се е сетил по-рано. Отговорно мога да заявя, че това си беше проблем на здравната каса - при тях са регистрираните общопрактикуващи лекари, там са и пациентските листи на лицата, които тези лекари обслужваха и за които всеки месец държавният бюджет плащаше суми, а те се даваха единствено, ако лицата са осигурени. Здравната каса не трябваше да плаща суми на личните лекари, след като при тях има нередовни пациенти. В крайна сметка обаче възложиха процеса за изясняване на здравноосигурителния статус на нас.

- Продължава ли "Нова Плама" да води списъка на най-големите ви длъжници?

- Да. Това са стари задължения, констатирани в периода1998 - 1999 г., и те надхвърлят вече 4 милиона лева. Сега Агенцията за държавни вземания ги събира принудително. Друг голям длъжник е "Елиа" - Никопол, с близо 1 млн. лв., "Саня" е пак с близо милион, "Балканкар" ни дължат близо 300 000 лв. Нови длъжници от миналата година са "Санит" с около 1 млн. лв. и вагоно-ремонтният завод в гр. Левски с около 400 000 лв. Голям процент от длъжниците са земеделски кооперации. От общия брой на тези със задължения над 50 000 лв., които са 115, седемдесет са земеделски стопанства.

- Има ли плевенски представители тази година в националната топкласация на най-коректните осигурители?

- Да. В категорията на осигурителите с наети лица от 15 до 20 човека е окръжната прокуратура в Плевен. С над 500 работници и служители е местният клон на "Електроразпределение". С повече от 1 000 лица е УМБАЛ. В останалите категории нямаме представители на коректни осигурители. Впечатление прави, че е по-голям броят на тези работодатели, които преустановяват дейност, т. е. закриват фирмите си, отколкото на тези, които тепърва правят регистрация.

- От какво най-често са недоволни гражданите?

- От начина на обслужване. Тези 155 човека, които работят тук, са 155 различни характери и в същото време лицата, които идват при нас и търсят услугите ни, също са индивидуалности и са с различно отношение към институцията, към съответното лице. Има моменти, когато се е стигало до кризисни ситуации, до конфликти, но в крайна сметка винаги постигаме консенсус. Подавани са жалби и директно до президента, до комисията по жалбите на граждани в Народното събрание, до Министерството на труда и социалната политика. Те съответно ни биват препращани, тъй като ние сме институцията, която трябва да изрази мнение и становище. Правим проверка, констатираме дали това, което е написано в жалбата е точно така и по съответния ред информираме лицето. В по-голяма част от случаите гражданите нямат основание, но нерзбирайки сложната материя при определянето и отпускането най-вече на пенсиите, те предприемат тези действия.

- Имате ли уволнен или наказан служител във връзка с подобна жалба?

- На този етап няма уволнен служител, но има наказани след подадени сигнали. За миналата година наказахме със забележка двама от отдел "Пенсии" и сега предстои още едно наказание заради некоректно отношение при приемане на заявление и непълно обяснение какво в последствие лицето трябва да представи като документи, за да можем ние да се произнесем по неговата молба за преизчисление на пенсията.

- На какво се дължи според вас негативното отношение на българина към чиновниците по принцип, в това число и към служителите на НОИ?

- Най-вече на сложната и объркана материя. От една страна има кодекс за социално осигуряване, втори път - наредби, към тях съответни указания, които казват едва ли не всеки член как да се прилага и какви документи да се изискват. В един момент, когато на лицето му се изиска целият този набор от документи, то се сблъсква с много и различни институции, за да ги набави и в крайна сметка да ни представи на нас.

- Прекалена ли е бюрокрацията в България?

- Да. И при нас има неизяснени неща. Много често не можем да вземем решение, базирайки се единствено на нормативните документи, които регламентират дейността, и се налага да правим конкретно питане и да искаме отговор от съответната дирекция по определен повод. Това също предполага време и ако те не са експедитивни, ние не можем да се произнесем по преписката и оттам се получават конфликтните ситуации с лицата и гражданите. Най-пресните случаи например са свързани с новия фонд за гарантиране на вземанията. Затрупани сме с въпроси от страна на осигурителите - за кои точно категории се дължат вноските, кога се внасят сумите, но ето вече втори месец, откакто законът е влязъл в сила, а нямаме ясно становище по този въпрос. Материята е динамична, всичко много бързо се променя, а случаите са най-различни. Затова не винаги успяваме спешно да реагираме.

- Предимство или недостатък е една жена да управлява подобна отговорна институция?

- Естествено, че е предимство и най-вече предизвикателство. Жените са по-отговорни, по-дисциплинирани. При тях се наблюдава един по-голям хъс и вътрешна нагласа да довеждат нещата докрай. От директорите на 28-те териториални поделения на НОИ шест сме жени и не бих казала, че управленията, които ръководим, са по-лоши от другите - напротив.

- Какви качества трябва да притежава една жена на ръководен пост, за да всява респект у подчинените си?

- Преди всичко трябва да си съвсем точен и отговорен човек. На второ място да можеш да работиш с хора и да имаш нагласата и вътрешното усещане да ги разбираш, да правиш компромиси. И може би не на последно място - да си разбираш от работата. Защото присъствайки само формално на отговорния пост, това 50% гарантира едно недобре справяне със самата работа.

- Кой е най-големият компромис, който сте правили като директор на териториалното поделение на НОИ?

- Със себе си като ръководител компромис не съм правила. Виждайки, че нещо не съм свършила както трябва, давам всичко, на което съм способна, за да доведа нещата до край. На мен ми коства лично време, почивни дни, даже и отпуски, но знам, че това, което съм поела като задължение, трябва да го изпълня. Понякога заради работата ми страда семейството. Имала съм дни, когато не съм можела да комуникирам нормално както с децата си, така и със съпруга си, защото ме вълнуват неща, които са свързани с ежедневието ми. Може би не е съвсем нормално и логично и не е добре в личен план, но в крайна сметка за човек, отдаден на работата си, това трябва да е определящо.

- Кариерист ли сте?

- Не. Ако трябва в момента да избера нещо по-голямо, ще откажа. Както всъщност и направих - предложиха ми да оглавя листа за депутати. Но предпочитам да върша работата, която обичам. Категорично нямам амбиции да се занимавам с политика.

- Битува схващането, че хората, които се занимават с цифри и срокове, са сухи и скучни. Вие какъв човек сте?

- Аз съм нормален земен човек. Както отговорно мога да си гледам служебните ангажименти, така мога да се веселя, да участвам в непринудени мероприятия. Имам много приятели. Продължавам да поддържам отношения със старите си колеги.

- Какви цели си постявяте в личен план?

- Мисля, че това, което съм постигнала до момента, не е никак малко. Човек в крайна сметка не трябва да бъде максималист. Имам хубаво семейство, разкошни деца. Амбициите ми оттук нататък са свързани с тях - те да имат късмет да се реализират. Нямам неосъществими мечти.

- Когато все пак ви остане свободно време, с какво го уплътнявате?

- Обичам цветята. Те са моето хоби. През лятото имах над 160 саксии с различни видове. Сега са около 100. Нямам любимо цвете, обичам ги всичките, полагам грижи. Естествено мъчно ми е, когато загиват, но... Всичко започна спонтанно преди доста години. Появиха се няколко саксии, после ставаха все повече.У нас сега навсякъде има сандъчета с градински и екзотични цветя. Като студенти със съпруга ми гледахме много кактуси, сега обаче не ги предпочитам. Те бяха просто етап от живота ми.


 АРТСЕДМИЦА


Стефка Янорова от "Дунав мост" репетира в Драмата

 

Актрисата плува, ходи на кино сама и се забавлява с дъщеря си

 

Страница подготви Даниела ДОЧЕВА

Актрисата Стефка Янорова, станала известна с ролята си на кръстницата Роси от сериала "Дунав мост", репетира заедно с Красимира Кузманова пиесата "Безсмъртно танго" в плевенския драматичен театър. Драматург е Кева Апостолова, режисьор е Бойко Илиев от Младежкия театър в София.

Стефка играе изнервена самотна жена - Мери, която се прави на много силна, но всичките й проблеми изплуват на повърхността, докато обвинява приятелката си Ана - Красимира Кузманова, че се опитва да й отнеме любимия.

"С Краси сме не само колежки, но и приятелки. Тя ми се обади за ролята и ето ме тук. Имате прекрасен театър. За съжаление заради лошото време не мога да се разхождам много, но вече бях на две-три места - по кръчмите, естествено. Другия път като дойда ще си опресня ученическите спомени за Панорамата и Кайлъка. Ще взема и дъщеря си да разгледа", решила е Стефка.

И до сега хората я спират по улиците и я питат няма ли да има продължение на сериала "Дунав мост". Редовно някой я кани да му стане кума, а тя винаги отговоря - нямате проблеми. "Всичко, което се изприказва и написа оттогава такава реклама ни направи, че дори да си бях платила, нямаше да стане толкова добре. Въпросът е, че имаше интерес. Никой не е длъжен да харесва сериала", смята тя.

Обича и киното, и театъра: "Контактът с публиката в театъра по никакъв начин не може да се замени. В киното пък самата атмосфера на снимачната площадка е толкова интимна и любовна..." Щастлива е с ролята си в "Крадецът на праскови", поставена от Гриша Островски в ямболския театър.

Стефка не забравя и за миг, че всеки актьор трябва да изглежда добре, затова тренира фитнес и плуване. Смята, че е минало времето на бохемите с грачещите гласове и торбички под очите. Казва, че ако може, ще си направи няколко пластични операции (май се шегува.Тъмносините й очи постоянно се смеят, така че човек не може да е сигурен кога е сериозна...). Движи се много - трябва да се поддържа и главата, за да е младо тялото. Чете, само фантастика не обича. Хобито й е да ходи на кино сама. Забавлява се, като си прави смешки - понякога сама, с детето, с кучето. "Съпругът ми е хирург - много страшно. Трябва да има някакъв баланс в къщи", заявява Стефка.

След участието в Плевен ще се снима с Николай Урумов във филма "Новата кола на татко", в който ще играе майка.

 

Режисьорът Бойко Илиев за пиесата

 

Бойко Илиев е режисьор в Младежкия театър в София. Неотдавна впечатли с постановката на "Амадеус", която е копродукция с Националната опера - за срещата между гения и посредствеността, която ни заобикаля.

За първи път работи в плевенския театър, но още преди години говори за това с Красимира Филипова, която сега е шеф на Националния център за театър, а тогава директор на Драмата. Завършва година след Илко Иларионов класа на проф. Надежда Сейкова. Студентските му спомени са свързани с Плевен, когато гледа тук "Крал Лир" с Наум Шопов.

Пиесата "Безсмъртно танго" е съвременна, нестандартна, макар че се занимава с много банален проблем - за жената и нейния стремеж към щастие и любов. Двете приятелки - Мери и Ана, естествено говорят за мъже. Пиесата е хем много реална, истинска, хем самата форма на спектакъла е доста атрактивна и необичайна. Ние ще се опитаме да забавляваме публиката и да поговорим за вечния стремеж към хипотетичния идеален мъж, за желанието да постигнеш хармония.

Действието се развива в апартамента на едната героиня. Другата й идва на гости и я обвинява, че краде нейния любим. Това е само повод да се разговаря за проблемите - как да се излезе от самотността, от безизходните ситуации. Комична и драматична е срещата между двете жени. Отношенията между представителките на нежния пол по принцип са по-атрактивни и живи от тези между мъжете. Жените са по-интуитивни и ярки в своите желания, които се впускат да осъществяват. А това прави живота ни по-жив, по-истински.


 Поглед нагоре

 

С вяра, надежда и любов трима творци създават храм

 

С необичайна творческа задача се занимават трима плевенски художници приложници - да изографисат храма "Вяра, надежда и любов", построен в началото на комплекс "Сторгозия". Художникът Иван Велчев - Йово е автор на стенописите, реставраторът от Историческия музей Марио Милев рисува иконите, а иконостасът вае Мирослав Минчев, уредник в ХГ "Илия Бешков".

Вярата, надеждата и любовта са трите стойности, които придават смисъл на живота. На забързания, изнемогващ, сив и прагматичен живот, който сме принудени да живеем, и на другия - на душата с неподозираните й измерения. Така мисли Йово и с тази нагласа работи - всеки ден, поне по 12 часа. Заключва вратата след себе си, откъсва се от суетата на ежедневието и потъва в друг свят. Влиза в храма като в храм - отговорно твори, съзнавайки, че една постройка не става параклис само с освещаването й от божии служители. Тя попива и насища атмосферата си с енергията на творческите си създатели. И това ще усетят всички, влезли на святото място да отправят поглед към небето с вяра, че някой бди над тях и чува желанията им.

Предизвикателство, което се случва един път в живота. Така подхождат още към идейното създаване на проекта тримата зографи. И с ясна творческа концепция спечелват конкурса, обявен от общината. Негласно и гласно си обещават с много любов и всеотдайност да създадат нещо прекрасно.

Цветовете в храма са чисти, ярки, а светиите и библейските сцени са издържани в стила на византийската школа, повлияла в голяма степан българската средновековна. Фигурите на светците са обемни, лицата изразяват психологически състояния, присъщи на обикновените хора, детайлите се изпипани. Четири стенописа изписва Йово. Два от тях - архангел Михаил и архангел Гавраил, са готови вече. В момента председателят на плевенското дружество на художниците работи върху Рождество Христово и Възкресение Христово. В храма ще бъдат оставени и бели стени, за да се създаде усещането за разширение на пространството.

С 18 икони Марио Милев ще се впише в творческото пространство на параклиса. Завършил художественото училище в гр. Троян, а след това и Богословския факултет на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", той се запалил по иконографията покрай работата си в музея. Тази творческа задача му ляга на сърцето и с перфекционизъм и вдъхновение създава светите образи.

Третият член на екипа е Мирослав Янакиев, който е завършил училището по дърворезба в гр. Трявна, а след това Великотърновския университет със специалност графика. С голям мерак Миро работи в ателието си в с. Брестовец.

Тримата творци постоянно синхронизират работата си, дават си кураж и надежда, че за Великия ден ще са готови - ще са създали храм!


 Животът е сцена

 

Три театрални студии възпитават личности

 

Дисциплина и усет за непреходното култивират у себе си младите таланти

 

За щастие в Плевен продължава да се случва ранната среща на запалени тийнейджъри с живото изкуство театър. Без изискването да носят ярък талант, те са добре дошли на репетиции. Важно е да имат движещото желание да играят и да са дисциплинирани. Дори могат да изберат една от трите трупи в града, в която да търсят себе си чрез изкуството.

В драматичния театър утвърдилият вече себе си режисьор, въпреки ненавършените си 29 години, Богдан Петканин замести като ръководител на театралната студия актьора Адриан Филипов. Репетициите са три пъти в седмицата в Камерната зала. В края на творческия сезон може би ще видим постановка, създаваща се от различните идеи за етюди на младите актьори, провокирани и коригирани от Богдан.

Той е бил квестор няколко пъти в театралната академия и отблизо вижда как късат, как приемат... Обща рецепта в тази работа няма. Богдан не одобрява много от кандидат-актьорите - странни безполови същества с нашарена с татуировки плът и лоша лична хигиена. Недопустимо е, категоричен е той. Така не се прави изкуство - с безотговорно отношение към себе си и другите, без самодисциплина и с ниско самосъзнание. Има и личности, които се набиват веднага на очи, но като цяло професорите са принудени да избират сред едно не особено високо ниво на MTV-поколението, смята той.

Без претенции за кой знае какъв режисюрски път, но все пак с 9 заглавия в биографията си на творец, той е с ясни изисквания към децата и младежите - от 9 до 25-годишни, между които има кандидатствали по няколко пъти в мечтаната Академия. Студията е полезна, защото не са много антиподите на интернет-, попфолк- и кафе-културата, заливаща безпощадно подрастващите. Студията култивира качества, необходими във всички сфери на живота - точност, дисциплина, коректност към другите, възможност за импровизация в разни житейстки ситуации, за да отстоява човек себе си. Тук децата се запознават с азбуката на театъра - подход към драматургичен материал, как да владеят телата си, с пространството, с мимики и жестове, обясни режисьорът.

Всичко е театър! Към този безспорен извод се присъединява вече 15 години и Влъчко Вълчешки със свой педагогически подход. В последната постановка-рецитал на театрален клуб "Маска" към военния клуб младите актьори поднесоха чисто изкуство с много любов. Стихове за любовта на Валери Петров, Марко Недялков и Христо Фотев под мотото "Сълзи от любов" беше обединил създателят на спектакъла. Изпълнения на флейта и виолончело, естествено преливащи в сценичното действие, създадоха специфична синкретична атмосфера. Театралният клуб е отворен и за дългогодишни актьори с проверен от времето и публиката талант като Димитър Лаков, който за всеобща изненада е фермер от известно време. "Любовни муки и неволи" по Елин Пелин е най-новото заглавие за трупата, което ще видим до средата на април. Тук децата се учат първо на човешки отношения - искреност, всеотдайност, вяра, доверие, отговорност. А после - на дикция, ритъм.

В същата насока работи и Светослав Каменов - Даки със своите млади таланти в читалище "Лик". След успешната си изява с "Призракът на Морфей" актьорите готвят ново заглавие.

В театралните работилници богатите с фантазия, порив и дух тийнейджъри успяват да се съхранят. А това не е малко.


 Анкета

 

Ходите ли на театър?

 

Май театралната публика в Плевен е една и съща. Любителите на това изкуство следят отблизо всичко, което културният интитут предлага. Те познават плевенските актьори и режисьори по имена и като възможности.

Другата категория театрални зрители попадат случайно в залата, привлечени най-вече от популярни национални имена. На тях им липсва навик и потребност от театър. Дори не са в състояние да запомнят заглавието на последната постановка, която са гледали.

 

Емилия Якимова, 14 г.:

- Последното преставление, което гледах, беше "12 нощ" от Шекспир. Много ми хареса. Беше разказано по по-хумористичен начин, като за тийнейджъри. Още преди това исках да гледам това произведение. Много харесах "Ромео и Жулиета" като го даваха по телевизията и се запалих по този автор. Любимата ми актриса е Стоянка Мутафова. Не познавам плевенските актьори - нито по-възрастните, нито младите. Преценявам дали една постановка ще ми е интересна като прочета заглавието и участниците в нея.

 

Даяна Георгиева, 14 г.:

- Хареса ми "12 нощ", защото беше забавно. От тогава не съм ходила на театър.

 

Радослава Якимова, 16 г.:

- На 25 януари гледах "Секс таблетка" на Великотърновския музикално-драматичен театър. Беше направено по хумористичен начин, музиката беше хубава, хареса ми. Не мога да се сетя кога гледах за последно плевенски актьори. Не ми остава време да ходя на театър, защото съм на училище. Иначе през ваканциите ходя понякога.

 

Яна Стойчева, 35 г.:

- За съжаление скоро не съм била на театър, защото имам малко дете. Последното представление, което гледах, беше с участието на Елена Петрова преди няколко години. Имахме желание да отидем на "Любовници" с Елена Петрова, Ники Сотиров и Аня Пенчева, но нямаше билети. Аз съм от Русе, но вече живея в Плевен. Откакто съм в града, не съм ходила на театър. Би ми било интересно да видя постановка на известно произведение с известни актьори. Режисьорите не ги познавам дотолкова, че да имам предпочитания.

 

Снежана Цакова:

- Работя в детска градина и последното представление, което гледах, беше там - "Приключенията на малкия принц". Не си спомням от кога не съм била на театър. Нямам такъв навик. Предпочитам да се разхождам или да си стоя в къщи. Работя на шумно място и предпочитам да ми е спокойно. Не че не обичам театъра, но поне за сега е така.

 

Светослав Цаков:

- Преди 2 - 3 години гледах някаква постановка. Не помня как се казваше, защото по принцип не помня имена - на улици, на хора, на филми. Не ме интересуват такива неща. Заглавието на една постановка може да ме накара да отида да я гледам. Познавам актьорите по физиономии, но не знам имената им.

 

Силвия Василева, 46 г.:

- Последно гледах "Пинокио" с двете си деца, които са пианисти в музикалното училище. Ориентирам ги към изкуството, а нататък е Божа работа. Цялото ми семейство обича театъра. С голям интерес следим всичко, което правят. Гергана Бърдарова, Христо Домусчиев, Никола Добрев, Саша Филипова, Олга Траянова - това са великолепни актьори. Младите ми направиха силно впечатление в постановката "Златният храм" - съвременен сюжет, прекрасна игра. Винаги съм казвала, че имаме талантливи млади хора и е хубаво да ги задържим в България, което трудно става. Те влагат всичко от себе си, играят от сърце и са отлично подготвени. Посещавам и постановки на гостуващи театри. Въпросът е вече доколко вечерите ни са свободни, финансово как сме... Иначе в последния момент тичаме и отиваме семейно.


 МЕДИЦИНА НА ТРЕТОТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ


Нова компютърна технология диагностицира всички заболявания

 

Д-р Сергей Кръстев от Плевен обикаля България и Европа, за да лекува и да обучава свои колеги

 

Страницата подготви Даниела ДОЧЕВА

От 5 години плевенчанинът д-р Сергей Кръстев лекува болни от цяла България с помощта на... компютърна технология. Всеки месец той прекарва два дни в родния си град, за да диагностицира и лекува все повече хора, научили за него.

Имахме уговорка да се видим, след като приключи с всички записани. Отидох по-рано, почуках и влязох. Запознахме се и останах да погледам. Приемната му съвсем не приличаше на лекарски кабинет. Той стоеше зад бюро срещу лаптоп, на чийто екран се появяваха цветни картинки с изображения на различни органи, системи, клетки. До него на стол седеше поредният пациент със слушалки на ушите. В центъра на челото му светеше червена точка, излъчвана от малък уред на стойка срещу него. И... това май беше всичко. Никакви изследвания, вземане на кръв, урина, секрети, специфични миризми, неприятни манипулации, свързани със събличане на пациента и всичко онова, което предизвиква инстинктивно свиване на стомаха на всеки при мисълта за ходене на лекар.

За около час срещу 45 лв. пациентът получи пълна информация за състоянието на всички системи, органи, тъкани в тялото си. След това пак чрез компютъра бяха подбрани най-подходящите за неговото състояние лекарствени препарати.

Как функционира тази система? Възможно ли е да е толкова съвършена, че да открива всички заболявания, дори с още непроявени характерни симптоми, както ми обясни д-р Кръстев, докато работеше, а аз любопитствах над рамото му? И ако е така, въобще какъв е смисълът от различни специалисти и джипита, след като някакъв компютър ги елиминира до един?

 

"Метапатия" - програма за активно управление на хомеостазата

С началото на третото хилядолетие в съвременната медицина навлиза ново, революционно поколение технологии, които позволяват коренно различен подход в диагностиката и лечението на заболяванията. Създадена от Омския институт по приложна психофизика - Русия, в тясно сътрудничество със Стандфордския международен технологичен институт, програмата за активно управление на баланса (хомеостаза) в човешкия организъм "Метапатия" позволява на съвременния медик точно да определи естеството на болестта и да изгради тясна система за лечебно въздействие, построено на точни клинични и структурни показатели. За пръв път е постигната възможността без облъчвания, без неприятни, а често и болезнени методики да се добие информация за болния орган, да се оцени етапът на болестния процес, дори да се предвиди неговият ход. Това е първият опит да бъде открит рано и прогнозиран туморен процес, когато възможностите за лечение са изчерпани. Програмата открива и микроби, вируси и паразити - едноклетъчни и многоклетъчни, както и алергени.

През 2000 година се навършиха 20 години от създаването на квантовата теория, която е залегнала в основата на метода. В този смисъл нелинейната диагностика е най-младият от методите за апаратна диагностика. От 1990 до 1995 г. се провеждат клиничните изпитания на метода. Той се усъвършенства толкова бързо, че версиите на системата се обновяват на всеки 6 месеца.

 

Уникалният метод проследява прехода от здраве към болест

Принципът на работа на системата е основан на биорезонансната диагностика, базираща се на обратната връзка с човешкия организъм.

Преди да бъде използвана тази методика, лекарите са длъжни да изучат специализирана литература и да помнят, че човекът е информационна структура. Лекува се не болеста, а болният като цялост.

Новият метод на диагностика позволява да се проследят етапите на прехода от здраве към болест по изменение на вълновите характеристики на тъканите и даже на отделните клетки на организма. При това се осъществява спектрален анализ на вихровите магнитни полета, възникващи по време на електрохимическите процеси в живите клетки. В резултат става възможно получаването на информация за началните проявления на заболявания, които са надостъпни за другите познати методи на изследване - рентген, компютърна томография и т. н. Многочислените експерименти потвърждават взаимовръзката между състоянието на електромагнитното поле, съдържащо определена информация, и състоянието на биологическия обект.

Вече е доказано, че около живите организми съществува енергоинформационно поле - биополе, състоящо се от органни и клетъчни електромагнитни полета. Този факт е основополагащ при разработката на уникалния апаратно-програмен комплекс "Оберон-метапатия", позволяващ да се създаде определена биоелектрическа активност на клетките на главния мозък, на чийто фон е възможно да се усилва, извлича и разшифрова съдържащата се в тях информация за състоянието на органите и тъканите на човешкото тяло.

Всеки орган има специфичен, присъщ само на него спектър на електромагнитни колебания, които се изобразяват на екрана във вид на графика. Патологичните процеси също имат свои, специфични колебания. В паметта на компютъра има графики на огромно количество патологични процеси с различни степени на проявление в зависимост от възрастта, пола и други признаци. Снемайки честотните характеристики на органите на пациента, лекарят ги сравнява с еталонните процеси - здраве, изменени тъкани, инфекциозни агенти - и отчита най-близките патологични процеси или тенденциите за тяхното възникване.

С помощта на цветни знаци, нанесени на виртуалния модел, появяващ се на компютъра, се отбелязват различните степени на нарушения в състоянието на органите.

 

Как протича изследването?

Изследването се провежда в три етапа:

1. Получаване на информация с помощта на апаратно-програмния комплекс "Оберон-метапатия" в течение на 15 - 20 минути.

2. Разшифровка на получената информация за 30 - 40 минути.

3. Съставяне на индивидуална програма за лечение и профилактика на непроявени симптоматично заболявания за 20 минути.

За тази методика не е необходимо някаква подготовка за изследванията и може да се провежда по всяко време на деня. Пациентът слага слушалките, които служат за източник на постоянно магнитно поле, в което протича фиксацията на собствените торсионни електромагнитни полета на организма с помощта на датчици, които са вградени в слушалките. Приборът нищо не излъчва, затова изследването може да се проведе върху всеки, включително и деца. Ограничения и противопоказания не са отчетени.

 

Получава се цялостна информация за процесите в тялото

Това е методика, която позволява голям периметър и дълбочина на проникване в здравословното състояние на пациента. Технологията е с претенцията за най-голям обхват на всички детайли от проблемите в цялото тяло. Това вече не е отделно изследване на различни части, които докторът интуитивно сглобява като мозайка. Той има информацията пряко от всички елементи на тялото чрез диагнозите, които се поставят с апаратурата, и добива представа кои са водещите процеси, кои са поддържащите. Т. е. може да проследи причинно-следствената връзка в проблематиката на всеки един пациент. В рамките на около час лекарят може да постави диагнозите, обясни д-р Кръстев.

Програмата помага със своите опции да се подбере и адекватно лечение, точно за определения пациент. Тук до голяма степен се изчиства субективизмът при боравенето с медикаменти. Опитността на лекаря е много по-малка от това, което може да се предложи чрез програмата. В нея са заложени над 2 500 лекарствени средства от всички видове познати групи, в това число и от хомеопатия, парафармацевтика, от унизително наречените хранителни добавки, които всъщност са биологичноактивни добавки. Те са от растителен или животински произход и имат много нови свойства, които позволяват да се влияе в такива области, в които класическите синтетични химически препарати са безсилни. Например в имунологията, алергологията много неща могат да се творят вече с тях. Химическите вещества проработват при една или две химически реакции, а страничните ефекти от тях винаги са на кантара. Затова трябва лекарят винаги да мисли за тях. Той трябва за толкова много неща да мисли, а няма време. А програмата "Метапатия" пести време, допълва д-р Кръстев.

Клиничните изпитания на метода са направени на базата на Омската областна болница, която е огромна структура. Като обем и качество на оборудване се равнява може би на Медицинска и Военномедицинска академия взети заедно. Средният процент на доказване на верността на диагнозите в сравнение с досега познатите технологии в медицината е 83 - 87%. А по специфичност е 91%, т. е. има неща, които просто няма как да бъдат доказани с досега познатите технологии - това е единственият начин да се получи информация за здравословното състояние и на базата на това да се вземе адекватно решение за лечение.

 

Апаратурата прави спектрален анализ

Апаратурата работи като физически метод, който прави спектрален анализ. До сега в измерителните технологии физическият спектрален анализ от различно естество е най-точният метод за измерване на нещо. Така обяснението вече не е толкова мистично, защото и по медиите вече се говори за т. нар. торсионни (усукани) магнитни полета. Те могат много точно да изобразят структурата, която ги формира. И когато човек може достоверно да анализира тези торсионни полета, той разбира какво точно се е случило със стуктурата, която ги е генерирала. Спектралният анализ позволява тази информация да се обработва и в цифров вид да се подаде на софтуера, който е заложен в компютъра. Той вече извършва изчисления и ги поднася под формата на спектрално сходни с еталона характеристики. Програмата борави с морфологични диагнози, т. е. такива, каквито би дал най-точният в диагностично отношение лекар - това е патоанатомът. В обхвата на един патоанатом влиза не само хистологичният анализ, а и цитологичният, изследват се различни части от клетката, в това число и ядреният материал, т. е. хромозомите. Всички тези нива са достъпни за програмата.

Д-р Кръстев обясни, че тя е повече ориентирана в чисто практически план за търсене на диагностични и лечебни решения. Направена е за широката практика, но има възможност да се правят и дълбоки научни изследвания. Разполагайки с такава технология, лекарят има възможност да наблюдава това, в което са го възпитавали - уникалността на протичането на заболяването на всеки един.

Стара максима е, че няма болести, а има болни хора. Ето този принцип е спазен - не само в пожелателно, а в чисто реално измерение се вижда състоянието на болния. Такава точна информация позволява да се персонализира лечението дори до детайли.

Софтуерът дава възможността да се съпоставят данни от първия и втория преглед на един пациент, за да се отчете в проценти подобрението във всеки отделен орган.

 

Програмата открива още непроявен рак

С програмата е възможно да се регистрират заболявания, които се развиват, но не са проявени симптоматично. Дори намеренията за раково изменение на клетката се отчитат. Затова в бъдеще програмата ще се използва широко при профилактиката на рака. Едно раково заболяване развие ли се, има малки шансове за излекуване. Ако се хване на време обаче, е много лесно. Всяка клетка в тялото е потенциално ракова. С програмата може да се направлява балансът в организма, за да не се позволи на един тумор да се развие. Трудни за лечение са метастазиралите тумори, които са в много късен етап на заболяването.

 

Генетични заболявания

Често генетичните заболявания са видими, от рано проявени. Повечето от тях не могат да се лекуват. Но винаги съществува освен основният и някакъв заобиколен път за въздействие. И ако прекият път не води до никъде, а човекът е жив и страда, трябва да се търси решение, да се обходи този проблем по някакъв начин. И в много случаи програмата "Метапатия" с апарата "Оберон" позволява да се намерят такива обходни решения, сочи практиката на д-р Кръстев.

 

Всички здравословни проблеми се отчитат

Методът има широк обхват. Диагностицират се и се лекуват заболявания на храносмилателната, дихателната, отделително-половата, сърдечно-съдовата, ендокринната системи, на опорно-двигателния апарат, централна и периферна нервна система, на кръв и лимфа, сензори, алергология, биохимичен анализ на органно и тъканно ниво.

Пациентите

Много от пациентите на д-р Кръстев години наред са страдали от нелечими заболявания, които са се влошавали с времето. А. П. например била жив труп заради проблеми с костно-двигателния апарат. Ставите й били обложени и почти неподвижни.

След откриване на точните причини за заболяването и проведеното адекватно лечение жената възвърнала предишната си подвижност и жизненост и дори е в състояние да кара колело.

За много от излекуваните срещата с д-р Кръстев се оказва последната им надежда, след като безрезултатно са ходили по мъките заради погрешни диагнози и неподходящо лечение. Някои идват в много късен етап на заболяванията си, но дори и те имат големи шансове за подобрение, разказа лекарят.


А. Ф. Новиков от руския университет "Дружба на народите", Москва:

 

Метапатията скоро ще стане повсеместна практика

 

Няма чавек, който да не е имал проблеми със здравето. В по-голяма или по-малка степен те вълнуват всеки. И ако те бъдат решени, значи си осигуряваме комфортен и пълноценен живот. В много финансови компании съществуват самостоятелни центрове, където се отделя особено внимание на медицинските проблеми. От всички краища на огромната Москва и други градове на Русия прииждат хора с различни заболявания. Като правило тези хора са измъчени от недъзите си и са разочаровани от възможностите на официалната медицина. Не е тайна, че в повечето поликлиники няма необходимото оборудване, не се използват нови методики, дори няма лекари по някои спициалности.

На нас ни се налага да отделяме на такива пациенти особено внимание. Хората, които желаят да бъдат консултирани, попадат на най-опитните лекари-консултанти. Всеки, който се обръща към нас, може да бъде уверен, че ще получи помощ даже за най-сложния проблем.

Нашата методика постоянно се усъвършенства, а заедно с това се подобрява и качеството на лечение, провежда се най-точната диагностика и индивидуален подбор на препарати.

"Метапатия" със своята достъпност, нагледност и почти 100-процентова точност позволи на практикуващите лекари да разширят хоризонтите си.

Очевидно е, че динамичните методики, които дават триизмерна визуализация на резултатите от изследванията, много скоро ще бъдат въведени в повсеместната практика. Възможностите на "Метапатия" съвсем не са изчерпани. Те са оценени по достойнство както от лекарите, така и от пациентите. Усъвършенстването на методиката продължава. Тази огромна крачка в световната медицина обединява усилията на различни специалисти. "Метапатия" отваря вратите в нова област на медицината - медицина без граници, категорични са създателите на програмата.


 БИЗНЕС


 

На една мартеница разстояние от Европа

 

Бизнесът върви горе-долу, пречат му слабото потребление и голямата конкуренция

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Привикнал със сивотата на зимата, плевенчанинът празнува в края на февруари зараждащата се пъстрота. Тя нахлува в града изневиделица, сякаш ежечасно по улиците расте броят на добре стъкмените сергии за мартеници. Тук ненаситното човешко око граби цветове и форми. Дори и да не могат да си купят късче червено-бяла прелест, хората се тълпят поне да погледат.

Освен стандартни мартеници за закичване, по плевенските улици ще намерите плетени верижки, колиета, сувенири с изписани поздрави, тук-там се забелязват огромни, сръчно изплетени модели в стил "Пижо и Пенда" за украса на дома.

То сега ни е жътвата, в тези последни дни на февруари продаваме най-много, обяснява Поля Горанова. Тя е 34-годишна, в отпуск е по майчинство, от 3 години плете мартеници. Работила като шивачка, от отпадъчни конци започнала своето домашно производство. После бизнесът й се разраснал, купувала си материали, а моделите измисляла сама или пък взимала идеите от свои близки. Доволна е, че общината през тази година е отдала масите за символичен дневен наем от лев и нещо, което ще й спести средства и ще й помогне да изработи още червено-бели уникати.

Поля мисли, че производството на мартеници е добър бизнес. За цяла година работа тя си докарва парите за още едно майчинство, и то по време на десетината дни "жътва" от края на февруари и началото на март. Продава на четири маси в центъра на Плевен, всичко изработва на ръка. Пазарът ни налага изискванията, аз лично се интересувам какво търсят клиентите и гледам да отговоря на очакванията им, разказва жената. Така, освен класическите модели, започнала да изработва и нестандартни, с вплетени мъниста и ламе. Цените на нейните мартеници се движат в границите от 20 ст. до лев, в зависимост от сложността и материалите.

Припряни младежи налитат на съседна сергия, а възрастна жена им обяснява колко много труд е вложила, затова не може да приеме цинизма, с който някои хора се отнасят към създаденото от ръцете на други.

Мара Цветанова произвежда мартеници от 7 години. Тя е пенсионерка, казва, че като приспадне разходите за материали и наем, за нея остава малко повече от пенсия. За харчлък, както казват хората, разсмива се Мара. 31 години е работила като продавачка на щанд за детски играчки, обича красивото в живота - както да му се радва, така и да го дарява.

С усет, търпение и душа се правят мартеници, това си е изкуство, споделя Мара. Радва се на пъстротата около себе си, желае здраве на всички, най-вече на децата. На 62 години е, но оптимизмът още я владее.

"Започвам да плета през октомври, всичко, което съм направила, излагам на тази сергия. Доста трудоемко е, влагат се много усилия, но резултатите не винаги са добри", смята Мара. За нея бизнесът с мартеници изисква организация и помощ, най-вече финансова. Мисли, че все пак най-важното в този бранш е да имаш сърце.

Покрай сергиите скупчени хора обсъждат на кого каква червено-бяла чудесия да окичат. Възрастен търговец им напомня, че мартеницата се дарява според човека. Деца, едва удържани от майките си, налитат на светещите кичила, а поизучил се малчуган наднича да зърне цените.

От 12 години на мартенската шарения се наслаждава и Симеонка Маринова. Заедно с приятелката си застават пред фотоапарата с мисълта и основанието да са едни от най-дългогодишните производители на червено-бели символи в Плевен. "Хората вече не купуват както преди. Идват, оглеждат щанда, пипват това-онова и си тръгват. За тях лошо, ама и за нас", с лека тъга в гласа обяснява Симеонка.

Според нея вече са се появили много производители, а пазарът се стеснява с всяка изминала година. Конкуренцията в бранша е голяма, затова всеки гледа да измисли нещо ново, различно, за да привлича клиентела. Младите хора купуват предимно по-евтините гривни, а децата се спускат на пластмасовите герои от анимационни филми.

За Симеонка бизнесът с червено-бяла прелест е затихващ поне в рамките, в които сега е поставен. Тя има за база приходите си от предишни години, но мисли, че държавата може да помогне да се прочуем из Европа с това уникално, чисто нашенско хрумване.

Цеца Кожухарова разказва как преди десетина години, когато започнала да произвежда, й било неудобно да стои на сергията. Един ден момичетата ми ме накараха да изляза, разбрах, че тук на улицата кипи живот, срещаш всякакви хора, някак си има атмосфера, споделя благата жена с кафяв кожух и живи очи.

Според нея може да се прави бизнес с мартеници в България. Разни търговци й предлагали да изкупят работите й за по 12 ст. на брой. Това е обидна сума за труда на човека, смята Цеца. Тогава й дошла идеята да продава продукцията си в чужбина чрез посредници. Не само в Европа, чак в Китай пробила оправната плевенчанка. Там се търсят големите червено-бели уникати, обкичени с ламе и пайети, разказва тя.

В Испания, Бразилия и Канада вече знаят чрез нейния труд, че в една далечна страна преди да пукне пролетта хората си подаряват мартеница за здраве, успех и любов. Не знаем какво имаме ние, българите, усмихва се Цеца и ми показва разкошно съчетание на мъж и жена китайци, поставени в стил "Пижо и Пенда".

"Европа ли! Ако питате мен, ние сме на една мартеница разстояние от Европа. Трябва да се научим да ценим и използваме това, което имаме", казва Цеца и продължава да посреща с усмивка клиентите си.

 

 Против уроки

 

Всеки регион си има характерен символ

 

Поля ТОМОВА

Освен че носят пожелания за здраве и късмет, мартениците пазят от лоши очи. Затова между белия и червен конец се нанизва синьо мънисто, което да пречупва светлината под особен ъгъл. Такава мартеница се нарича синец. Тя е част от ритуалните мартенички, характерни за страната ни, които и тази година изработва Къщата на занаятите в Плевен. Всеки може да се закичи с мартеница, която носи конкретно послание - за успех в бизнеса, за новородено, за незадомени хора, за любов...

Синците например могат да бъдат в синьо и червено, през камъчето преминава слънчевата светлина, носят се на скрито място, от лявата страна. Мартеницата може да носи и цветовете на земята, но във всички случаи това трябва да са топли, пастелни нюанси - зелено, червено, лилаво, розово, оранжево. Характерни за мартениците от Плевенския регион са пухчетата и пискюлите, с които те са украсени.

Всеки знае, че на 1 март само ние, българите, се окичваме с мартеници. По своята същност те носят цялата душевност на народа ни, както и вечната му жажда към красотата и доброто.

В Къщата на занаятите има и мартеници специално за деца, под формата на малки палячовци, които са по-скоро сувенир, отколкото украса. Тук могат да се видят и Пижо и Пенда, изработени в характерен кукерски стил.


 ИДИЛИЯ

 

Общинските съветници кротко приеха бюджета

 

2 млн. лв. повече влизат в плевенската хазна за 2005 г.

 

Еми СТАЛЕВА

След тричасови дебати в местния парламент бюджет 2005 бе приет с 41 гласа "за", двама "въздържали се" и нито един против. Кметът Найден Зеленогорски изложи пред присъстващите рамката на бюджета, той подчерта, че през тази година са предвидени повече пари за здравеопазване, образование, социални дейности. Особено важно място било отделено за развитие на малкия и средния бизнес.

33 278 000 лв. са общо предвидените средства в местната хазна, стана ясно на сесията през миналата седмица. За делегирани държавни дейности са заложени 19 713 472 лв., а сумата за местни дейности възлиза на 12 913 115 лв. Около 2 млн. лв. повече влизат през настоящата година в бюджета на Плевенската община в сравнение с 2004 г.

По време на сесията бяха разгледани направените предложения и допълнения към текстовете, голяма част от които бяха приети и залегнаха за изпълнение в бюджета. Прогласувана беше приватизационна стратегия, подплътена с инвестиционна програма за прокарването й в действие.

През тази година липсваше разгорещен дебат относно предложените текстове в бюджет 2005. Мнозинството веднага си приписа заслугата за добре балансирания бюджет, оттам похвалиха работата на отделните комисии. Може би защото центристите в местния парламент навреме се намесиха с миротворчески изказвания, точно преди да пламне спор между страните от ляво и дясно.

Посочени бяха силните страни на бюджет 2005, на законотворците не бяха спестени и някои слабости. Дебатите протекоха спокойно, а местните парламентаристи се изслушваха внимателно, нямаше рязко прекъсване на изказвания, нито пък обидни квалификации.

Бюджет 2005 стъпва на изходната база от изпълнението на предходния за 2004 г., който приключи без дефицит, без неразплатени задължения, извършено бе съгласуване с отделните населени места. Това посочи общинският съветник от групата на "Коалиция за България - лява алтернатива за Плевен" Асен Данчев. Според него бюджет 2005 на общината реално отразява потенциала й. Не бяха спестени и някои недостатъци на местната хазна, които по-скоро касаят несъвършенства в законодателството, а пряка отговорност за тях носи държавната администрация, стана ясно на сесията. Сред тях е отказът на национално равнище да бъдат индексирани параметрите с инфлацията, както и да бъдат посочени стандартите за издръжка на определени дейности.

Левите общински съветници посочиха някои от по-сериозните, смущаващи отклонения в посока "плюс" и "минус", за които има текстове в Закона за бюджета. Трансферът от републиканската хазна към местните става без решение на общинския съвет, заяви председателят на лявата група Пенчо Карагьозов. Според него в общинския бюджет се съдържат цифри, които са по-ниски от тези за изпълнението в предходната година от порядъка на милиони левове. Карагьозов препоръча през следващите години общината да не разчита на държавна субсидия за връзване на бюджета. Защото в отпускането й има елемент на случайност и няма гаранции, че в бъдеще "отгоре" ще решат да направят подобен жест за провинцията.

Карагьозов изказа мнение, че през 2005 г. ще трябва да бъдат заделени много повече средства по поетите, но недовършени ангажименти на общината за миналата година. Маргарита Лазарова, също от "Коалиция за България", пък поиска яснота в раздела за образование по отношение на нуждите на училищата в общината и какви средства и начини са предвидени за тяхното задоволяване.

След приключване на кротките дебати, където общинските съветници от групите се явиха в пълен състав, гласуването премина почти единодушно в полза на приемането на бюджет 2005.


"Пътни такси" вече приемат молби за счупени стъкла

 

Мила СТАНЕВА

Местното управление "Пътни такси" вече приема молби за пукнати и счупени стъкла на автомобили, съобщи главният специалист Елена Йонова. Промяната се наложила поради нуждата за повторно издаване на нулеви безплатни винетки, тъй като водачът не носи вина за повреденото стъкло.

При наличие на пукнато или счупено стъкло шофьорът трябва да получи констативен акт от КАТ. Този документ, попълнена молба, копие от регистрационния талон на водача, втората част на стикера, залепен за повреденото стъкло, са необходими на собственика на возилото, за да ги внесе в регионалното звено "Пътни такси", обясни процедурата Елена Йонова.

В срок до 5 дни се разглежда молбата и се издава новата винетка с нулева квитанция.

Преместването на честите случаи със счупени стъкла на автомобили, което касае и винетните такси, облекчава работата на служителите на КАТ. Елена Йонова поясни, че месец след влизане в кампанията за издаване на стикери продажбите текат нормално. Ако водачите попаднат на некачествени винетки по вина на производителя, те могат да се обърнат към регионално звено "Пътни такси", допълни Йонова.


 ДАЛАВЕРИ

 

Фирми фантоми източвали горива от държавния резерв

 

Поля ТОМОВА

Фирми от региона са източвали горива от държавния резерв, алармира депутатът от СДС Васил Василев. Той съобщи една от тях - ЕТ "Събка Тодорова" от град Луковит. Останалите фирми, по-голямата част от които също са еднолични търговци, са от Червен бряг и Плевен. Между тях има и такива, участвали в източването на зърно от резерва преди няколко месеца, което говори за организирана група, смята синият народен представител. Схемата за източване е проста - появяват се действащи фирми или фантоми, които сключват договори, взимат определени количества горива - дизел или бензин, след което обаче не ги възстановяват. Горивата се препродават на трети лица или в чужбина.

Василев не уточни количествата източени горива, но заяви, че щетите са огромни. Далаверата е засечена при проверка на НСБОП още от есента на миналата година, сезирани са компетентните институции и прокуратурата, уточни депутатът. Той добави, че СДС ще поиска отговор от министъра на вътрешните работи Георги Петканов докъде е стигнало разследването. Министър Филиз Хюсменова също трябвало да отговори на редица въпроси, тъй като държавният резерв й е подчинен.

Аферата със зърното, източено от резерва, стигна до създаването на праламентарна комисия, която установи, че хиляди тонове са прибрани от няколко фирми в държавата, заяви Василев. Преписката е в прокуратурата и тя следва да се произнесе.

Източването на държавния резерв става с подставени хора и фирми, които са в близки отношения с управляващите, твърди Васил Василев. Според него главният виновник за аферата е изпълнителният директор на държавен резерв, както и неговите подчинени по местата, където са извършени далаверите.


 АГРОАКЦЕНТИ


Парите за пролетната сеитба ясни

 

За пръв път държавата подпомага закупуването на семена от ечемик

 

Страницата подготви Ралица ПЕТРОВА

7 000 000 лв. е одобрената целева субсидия от ДФ Земеделие" за подпомагане на земеделските производители за закупуване на сертифицирани семена от черен маслодаен слънчоглед реколта 2005 г. С тази сума ще се подпомогне засяването на 2 милиона декара с културата при определен норматив от 3,50 лв./дка, съобщават от фонда.

Целевата субсидия е открита от 21 февруари 2005 г., а срокът за усвояване на средствата е 20 май 2005 г. Това е и крайната дата за усвояване на парите за закупуване на семена от царевица за зърно за тазгодишната реколта, като за целта са отпуснати 3 000 000 лв., предназначени за 1 милион декара царевица при норматив 3 лв./дка. Целевата субсидия се открива на 28 февруари.

За първи път през тази година ДФ "Земеделие" ще предостави безвъзмездна финансова помощ за подпомагане на земеделските производители за закупуване на сертифицирани семена от пролетен ечемик, реколта 2005 г., в размер на 3,00 лева на декар. Общият предвиден ресурс за линията е 1 500 000 лв. и се предоставя за засяване на 500 000 декара с културата. Целевата субсидия е стартирала от 21 февруари 2005 г. Всеки земеделски производител може да кандидатства по всяка от трите краткосрочни линии до 3 000 дка.

До 6 хиляди декара може да се подпомогне всеки регистриран стопанин, който кандидатства за минерални торове за пролетната сеитба на царевица за зърно и/или слънчоглед, е решил още управителният съвет на фонд "Земеделие". По тази линия обаче ще се получава само стопроцентов кредит. Земеделските производители се задължават да го възстановят до 9 декември 2005 г. заедно с дължимата годишна лихва, която е в размер на 3%. Утвърденият паричен ресурс е 12 500 000 лв. С тези средства ще се подпомогне наторяването на 3,125 млн. декара. Земеделските производители ще могат да получат по тази финансова линия 4,00 лв./дка за закупуване на амониева селитра, троен суперфосфат, амофос, карбамид, комбиниран тор.

Указанията по тази линия са одобрени по принцип, като те ще влязат в сила след утвърждаването от Министерския съвет на план-сметката на фонда. Средствата, предвидени за разпределение по тази финансова линия, не са заложени като трансфер от републиканския бюджет, а ще бъдат осигурени от собствени приходи от възстановени главници от кредитополучатели.

Фонд "Земеделие" отпуска и целева субсидия за подпомагане на земеделските производители за закупуване на посадъчен материал от картофи за семепроизводство и консумация в размер на 1 500 000 лв., от които 450 000 лв. за семепроизводство и 1 050 000 лв. за консумация. Максималната площ, за която един стопанин може да сключи договор за засаждане на картофи за семепроизводство е 80 декара, а минималната - 2 декара. При субсидиране засаждането на картофи за консумация максималната площ е 150 декара, при запазване на минималния размер. Семепроизводството ще се подпомага за площи с надморска височина над 700 м. Целевата субсидия стартира от 21 февруари 2005 г., а усвояването на средствата приключва на 24 юни 2005 год.

Отпускат се 5 000 000 лв. за подпомагане изхранването с фураж, шрот и др. компоненти на животни и птици от националния генофонд и контролираната част на популацията. С част от средствата целево ще се подпомага и селекционната дейност на развъдните асоциации. Разпределението на ресурса стартира от 1 март т.г., като акцентът е върху изхранването на породи, застрашени от изчезване, породи с намаляваща популация и породи с постоянно и нарастващо значение.

От 1 март се открива и целева субсидия за обработване на пустеещи частни земеделски земи.

Размерът на финансовата помощ и през тази година остава 10 лв. на декар. По целевата линия са предвидени общо 1 000 000 лв. Минималният размер на площите, за които един земеделски производител може да кандидатства, е 10 дка за създаване на трайни насаждения и 30 дка за други селскостопански култури. Максималният размер за всички видове насаждения е 2 000 дка. 130 хил. лв. може да получи най-много всеки стопанин по всички краткосрочни линии за една календарна година.


 Борса

 

Пшеницата двойно по-евтина от 2004 г.

 

Слънчогледът запазва цената си от миналата година

 

На двойно по-ниска цена спрямо миналата година се предлага хлебната пшеница на стоковите борси в страната. В момента котировките "продава" са около 192 лв./тон, докато през януари 2004 г. са стигнали 370 лв./тон. Зърното от втора Б група се продава на цена между 185 и 190 лв./тон. Има оферти и за 209 лв./тон без ДДС при същото качество при незабавна доставка, но предлагане няма.

Търсенето на хлебната суровина се ориентира около цена от 160-165 лв./тон без ДДС, като спрямо миналата година е по-ниско с над 50%.

На двойно по-ниски ценови нива се търси и царевицата спрямо миналата година. И тук причината е богатата реколта, която свали нивата на котировките "купува" на 160 лв./тон без ДДС при нива от 290 лв./тон без ДДС преди 12 месеца.

Единствено маслодайният слънчоглед запазва нивата си от началото на 2004 г. Продажните цени са около 440 лв./тон без ДДС, докато купувачите са склонни да платят около 380 лв./тон. Причината за запазването на цените на маслодайната суровина е, че за разлика от пшеницата и царевицата слънчогледът е заменима суровина. Мазнини се произвеждат и от други растения, като рапицата, което не позволява резки промени в цената му. Възпиращ фактор за поскъпване на слънчогледа е и фактът, че голяма част от търгуваните мазнини в страната са от внос. Това обуславя и сравнително стабилната цена на олиото. Най-високата котировка "продава" при него е 1,35 лв./литър без ДДС, както и преди година. Различните производители обаче предлагат стоката си и на по-ниски цени от порядъка на 1,19 - 1,25 лв. за литър без ДДС.


 В НЯКОЛКО РЕДА

 

ОТ ТАЗИ ГОДИНА отпада второ качество на млякото, припомнят експерти от бранша. Стандартът "мляко първо качество" трябва да отпадне до края на 2007 година, като през това време се повиши качеството на произвежданото сурово мляко и се използва нов стандарт - "екстра качество". И този стандарт трябва да отпадне през 2009 година, когато бълграските фермери трябва да предлагат на пазара мляко, изцяло съобразено с европейските стандарти. Това, което не отговаря на новите изисквания, няма да се изкупува. То ще може да се използва само за домашна консумация.

ОКОЛО 50 000 ЛЕВА е началната инвестиция за създаване на собствено пчелно стопанство, сочат изчисления на Националния браншови пчеларски съюз (НБПС). Средствата се достатъчни за покупката на 100 пчелни семейства, кошери и оборудване за добив на мед.

Най-големият разход - около 30 000 лв., е за покупката на пчелните семейства и кошерите. Един пчелен рой струва между 115 и 150 лв. и може да се купи от някое от 28-те лицензирани стопанства в страната. Около 100 лв. излиза покупката на един кошер. У нас се използват две системи - еднокорпусната "Дадан-Блат", която е предпочитана за планинските райони, и двукорпусната "Лангстрот рут", която се ползва основно в равнината. Оборудването включва центрофуга за добив на мед, пушилки, защитни дрехи и була, преносими сандъчета и восъчни основи.


Захарният завод в Долна Митрополия пред фалит?

 

Захарният завод в Долна Митрополия, както и останалите предприятия в Пловдив, Русе, Девня и Камено ще фалират, защото преработвателите от Горна Оряховица искат да наложат монопол, стана ясно от изявление на шефовете на дружествата. Причина за финансовия колапс ще се окаже евентуалното намаляване на митото за внос на още 100 хиляди тона сурова захар. Решение за това трябваше да вземе междуведомствен комитет по интегрирана митническа тарифа, който бе свикан при извънредни обстоятелства в края на миналата седмица. Заседанието му обаче бе отложено за 18 март.

Договорената квота за внос на сурова захар при мито от 50% е 250 000 т. Заводът в Горна Оряховица досега е обработвал по 90 000 т от суровината, но на пазара е имало само 4 предприятия. Тази година в бранша са се върнали заводите в Долна Митрополия и Камено, което налага преразпределение на квотата. Допълнителните 100 хиляди тона ще наложат монопол и на пазара ще оцелее само Горна Оряховица, а цената на захарта ще падне двойно, смятат шефовете на заводите. Преработената захар няма да може да се продаде в страната, защото годишната консумация е около 230 000 т. В Европа защитната минимална цена на захарта е 650 евро/тон. Ако се намали митото, Горна Оряховица ще трябва да изнася продукцията си на много ниски цени. С влизането ни в ЕС ще имаме право на 198 000 тона внос на сурова захар с намалено мито, което няма да е достатъчно.


 Агроконсултант

 

Преференциите за земеделските производители при осигуряването

 

Земеделските производители, които извършват единствено такава дейност и се осигуряват само за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, могат да внесат дължимите осигурителни вноски за 2004 г. до 31 март 2005 г., съобщават от плевенската областна служба за съвети в земеделието. Тази преференция за стопаните е настъпила след промените в Кодекса за здравно и обществено осигуряване (КЗОО). Ако производителят се осигурява обаче за всички социални рискове, трябва да внася дължимите вноски ежемесечно до10 число на месеца, следващ месеца, за който се дължат, припомнят специалистите. В този случай вноската е в размер на 35,5%, като лицето придобива право на парично обезщетение за временна нетрудоспособност, общо заболяване, бременност и раждане. Минималният размер на месечния осигурителен доход за стопаните, които извършват и друга дейност, е 110 лв.

За тези, които се занимават единствено със земеделие, е предвидена възможност да внасят вноски върху осигурителен доход не по-малък от 25 на сто от минималния месечен размер на осигурителния доход (т. е. за 2005 г. той е 55 лв.). От тук следва, че вноската само за пенсия е 15,95 лв.

Задължението на земеделския производител да се осигурява здравно възниква от датата му на регистрация. Вноската е в размер на 6% от избрания осигурителен доход. Т. е. за стопаните занимаващи се само с това, доходът е 55 лв. Размерът на вноските за допълнителното задължително пенсионно осигуряване, внасяни от лицата родени след 1960 г., е 3% от избрания осигурителен доход. Пенсионерите, които упражняват и земеделска дейност се осигуряват социално по желание. Задължителна обаче е здравната вноска, която е 6% от 55 лв. или месечно 3,30 лв.

Земеделските производители имат право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при старост, за инвалидност поради болест, наследствена на наследниците им при смърт. По свое желание стопаните могат да се осигурят и за болест и майчинство. В тези случаи те придобиват право на парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване, санаторно-курортно лечение, гледане на болен член от семейството, придружаване на болен за медицински преглед и др.; за бременност, раждане или осиновяване на дете; парични обезщетения в размер на минималната работна заплата за отглеждане на малчуган до 2-годишна възраст, както и месечни добавки за деца.


 СПОРТ


 

 Футбол

 

Спартак (Пл) открива сезона срещу Рилски спортист

 

Страницата подготви Любомир ПЕТКОВ

Лидерът в Б ПФГ  Спартак (Плевен) играе утре (26 февруари) на собствения си стадион срещу шестия в класирането Рилски спортист (Самоков), който изостава с 6 точки в таблицата за класирането от водача. Домакините са притеснени преди мача единствено от множеството контузии, които извадиха основни играчи от по-голямата част на подготовката. През последната седмица техническото ръководство на Спартак даде почивка на Даниел Островски и Иво Иванов, които имаха здравословни оплаквания. Новото попълнение Ангел Русев от Литекс също тренираше на облекчен режим, но близо месец преди това халфът лекува разтежение, което получи веднага след идването си в Плевен. Голмайсторът на тима Георги Георгиев е вече напълно възстановен от нелепата травма, която противников футболист му нанесе при една от предсезонните контроли. Голмайсторът на Спартак получи няколко шева на лицето, след като му беше отворена аркада. По-сериозно е състоянието на полузащитника Любомир Иванов, чиято контузия изисква по-продължително лечение и едва ли той ще попадне в групата за утрешния мач на стадион "Плевен". Възможно е наставникът Димитър Соколов да заложи на някое от новите попълнения в стартовия състав след добрите впечатления, които оставиха дебютантите през подготовката. Най-постоянни бяха изявите на крилото Мариел Максимов, който за пръв път ще играе в професионален клуб. Ръководството си прибра и двама младоци, които бяха изпратени на проби в Академик (Свищов). Нападателят Драгомир Иванов и юношата Славей Байрактаров отново тренират с плевенския тим, след като напуснаха лагера на свищовлии. Наставникът на Академик Любомир Трайков беше харесал тарана Драго Иванов, но роденият в Плевен футболист предпочете да се върне в Спартак, впреки че през есента не успя да се наложи и само веднъж попадна на терена.

 

Последната контрола

Литекс се наложи с 4:0 над Спартак (Плевен) в последната си проверка преди старта на пролетния дял в първенството на А група. Мартин Кушев и сърбинът Ненад Младенович дебютираха за Литекс в последната контрола срещу плевенския Спартак. Още в 10 мин. Младенович се възползва от грешка в плевенската отбрана, но ударът му срещна страничната греда. Четвърт час по късно със силен шут от 25 метра бразилецът Сандриньо изненада вратаря Тодор Попов за 1:0. Попов обаче се реабилитира с отлични намеси, като изби удар на Мартин Кушев отблизо, както и далечен снаряд на македонеца Роберт Попов. В 30-ата мин. сърбинът Младенович отново шутира от границата на наказателното поле, вратарят на Спартак спаси, но отбитата топка попадна в краката на Кушев, който не сбърка от близо и вкара второто попадение. След почивката отново Литекс доминираше на терена, въпреки направените смени. В 57 мин. след двойно подаване Хидиуед влезе в наказателното поле и насочи топката към вратата, а капитанът на Спартак Боби Павлов в опита си да избие я вкара в собствената си врата. След автогола само успешните намеси на влезлия като резерва вратар Йорданов спасиха плевенчани от още голове. Йорданов на три пъти през последните минути демонстрира рефлекс и успя да запази вратата си срещу Хидиуед, Да Коста и Георгиев, макар че и тримата излизаха очи в очи с него.

Седем минути преди края на мача нов автогол оформи крайното 0:4 във вреда на Спартак. Този път Ванков не реагира адекватно в своето наказателно поле и с глава вкара топката в мрежата. Плевенският тим имаше само една по-сериозна възможност за гол в този мач, но голмайсторът на тима Георги Георгиев уцели напречната греда на ловчанлии от пряк свободен удар.

 

 Статистика

Литекс: Вутов, Р. Попов, Желев, Кирилов, Венков, Киси, Хидиуед, Трика, Сандриньо, Кушев, Младенович (Занев, Йеленкович, Да Коста, Манолов, Джамбазов, Б. Хазуров, А. Тодоров, Паланков, Георгиев)

Спартак: Т. Попов, Тодоров, Павлов, Узунов, Николов, Петков, Симеонов, Г. Иванов, Г. Георгиев, Раев, Островски (Йорданов, Боянов, Байрактаров, Др. Иванов, Т. Тодоров, Ванков, Н. Симеонов)

Стадион: "Ловеч", зрители: 1 000

съдиЯ: Павел Иванов


 Баскетбол

 

Тимът на Цецо Антов не успя срещу Лукойл, идва ЦСКА

 

Плевенските баскетболисти излизат тази вечер (25 февруари) за втори пореден път като домакини, този път срещу втория в класирането ЦСКА. След като преди седмица Спартак беше на крачка от подвига срещу звездната селекция на Лукойл, днес Цветан Антов и неговите момчета са амбицирани да победят другия изявен фаворит - ЦСКА. Гостите, водени от националния селекционер Росен Барчовски, са усещали вкуса на загубата само три пъти, като освен Лукойл Академик ги е надвивал само отборът на Ямболгаз. В предишните два мача между плевенчани и ЦСКА червените макар и трудно успяха да измъкнат победи. Днешната среща е от 18,30 ч. и ще се излъчва пряко по телевизия Диема 2. Преди този кръг Спартак (Плевен) остана на третото място във временното класиране, но основният конкурент Черно Море Интерком груп има два отложени мача.

 

Последният двубой

Спартак отстъпи с четири точки в Плевен на лидера в класирането Лукойл, но с изявите си плевенският тим затвърди впечатлението, че в момента е най-силният извънстоличен отбор. Домакините започнаха мобилизирано двубоя и главно чрез бързи атаки, завършени от Хрисимир Димитров и Петър Петров, успяха да спечелят инициативата. Баскетболистите на Лукойл обаче не позволиха на Спартак да натрупа разлика. Видя се, че противодействието срещу мощния Чековски и излекувания от контузия Тошко Стойков ще бъде трудно. Силен мач направи и гардът Ламонт Джоус. Началото на втората четвърт беше най-силният период от мача за домакините. Разликата скочи до 9 точки за Спартак след няколко успешни далечни стрелби на Станков и Дяковски. Треньорът на Лукойл Константин Папазов обаче направи няколко смени и влезлите Чарлз Джоунс и Бойко Младенов успяха до полувремето да изравнят резултата - 48:48. През второто полувреме Цветан Антов смени играта в защита със зона, но и тя не помогна на домакините да спрат далечната стрелба на братята Джоунс. Центровете на Лукойл пък овладяха борбата под двата коша и логично гостите излязоха напред. За аванса на Лукойл помогна и съдийското дуо с две несъществуващи нарушения в полза на гостите, които донесоха 5 точки, както и с няколко обратни отсъждания. Последната четвърт изобилстваше от нерви, след като и електронните табла за отчитане на секундите в атака се повредиха. При една от многобройните разправии пред съдийската маса Тити Папазов най-накрая получи техническо нарушение, Илия Станков вкара фауловете и минута и половина преди края Спартак изоставаше само с три точки. При две атаки на домакините обаче се стигна само до хазартни шутове от тройката, а в ответните контраатаки гостите затвърдиха своята победа.

 

 Статистика

Спартак: Петров 13, Станков 23, Дяковски 18, Димитров 15, Тодоров 4 (Анастасов, Костадинов 2)

Лукойл Академик: Л. Джоунс 16, Уилямс, Чековски 13, Стойков 17, Пищолевич 5 (Радионов, Ч. Джоунс 16, Давидов 6, Младенов 14)

Резултат: 83: 87 ( 29: 26, 19: 22, 17: 22, 18:17)

Съдии: Караниколов и Манолов

Публика: 1 000 зрители, зала: "Балканстрой"


Цветан Антов:

 

Направихме силен мач

 

Срещу Лукойл направихме силен мач. Те са далеч по-класен тим, с по-дълга резервна скамейка. За да ги победим, те трябва да играят слабо, а ние да бъдем на ниво през цялото време.

Видя се, че през втората четвърт, когато имахме девет точки преднина, допуснахме да ни изравнят до полувремето, а след това ни стана още по-трудно. Основната игрова грешка през втората част беше, че забравихме за бързата атака.

Започнахме да играем само с постепенно нападение, а срещу лидера, който разполага с достатъчно класни защитници, такова поведение е губещо.

Като цяло направихме добър мач, доколкото ни позволи съперникът. Мисля, че моите баскетболисти не са загубили мотивация след мача с Лукойл, защото ни предстои още едно трудно домакинство, срещу ЦСКА.


Константин Папазов:

 

Съперникът ни е много добър отбор

 

Спартак (Пл) е един много добър отбор и го доказа срещу нас. В Плевен се създава много хубава атмосфера в залата, публиката се върна и това е най-важното. Домакините загубиха мача във втората четвърт, когато след като имаха подем в играта и 9 точки аванс, позволиха да им изравним и след полувремето да почнем при равен резултат. Плевенчани играха само с 6 баскетболиста, като трима от тях останаха 40 минути на терена. Аз използвах 8 играчи, но имах възможност да дам почивка на някои в отделни периоди. Една от основните причини да спечелим мача е, че през последната четвърт основните фигури на Спартак Хрисимир Димитров и Илия Станков се поумориха.

В края се опитаха да обърнат нещата, водени от импулса на емоцията, но умората си каза думата. Много съм доволен, че Тошко Стойков се върна в игра след контузията в рамото.

Не можех да го оставя на пейката и да пусна Симеон Найденов, защото мачът вървеше много оспорвано. Много добро впечатление направи Чарли Джоунс. Той успя до голяма степен да се справи в защита с Хрисимир Димитров, за което се стара много. В нападение за пръв път тежестта падна повече върху него и Чарли Джоус оправда доверието.


 Борба

 

Плевенските юноши в схватки за медали

 

Вчера (24 февруари) в София започна държавното лично първенство за юноши по борба. Плевенският отбор, съставен от възпитаници на треньора Тодор Здравков, ще има представители в почти всички категории. Най-големи надежди за медали се възлагат на Кирил Стоенчев до 60 кг, Галин Николов до 66 кг, Ивелин Илиев до 66 кг и Светослав Йончев до 120 кг. Младите плевенски борци нямаха достатъчно време за подготовка заради грипната епидемия, но въпреки това имат шансове за призово класиране. Само преди няколко дни беше спечелена републиканска титла за школата на треньора Тодор Здравков. Златен медал в кат. до 43 кг извоюва възпитаничката на плевенското спортно училище и състезателка по борба свободен стил от клуб "Камен Лозанов" Биляна Първанова. В бургаската зала "Младост" тя уверено достигна до финала, където също така категорично победи с туш представителка на най-силната в момента школа по борба у нас - тази на клуб "Васил Илиев" (Кюстендил).

Само след около два месеца Биляна трябва да защити постижението си на следващото държавно първенство. Ако това стане, през юли Първанова ще излезе за националния отбор на предстоящото европейско първенство.


Волейболистките излизат за победа в последния кръг на редовния сезон

 

Днес (25 февруари) в зала "Спартак" плевенските волейболистки посрещат амбициозния тим на Славия, който в последния кръг загуби с разгромното 0:3 гейма от Левски Сиконко. Гостенките се нуждаят повече от победата с оглед на моментното класиране. Плевенчанки са твърдо втори в таблицата след основния фаворит за титлата ЦСКА Ранърс. Волейболистките на Спартак ще срещнат в първия плейоф седмия в класирането след този кръг. Победителите от първия плейоф ще излъчат финалната четворка. Волейболистките на плевенския Спартак 96 надиграха за пореден път столичния Академик в последния кръг. Този път възпитаничките на старши треньорката Виолета Антонова взеха победата с 3:1 гейма. В отделните части - 18:25, 25:22, 25:21 и 28:26. Първия гейм по традиция плевенчанки започнаха разконцентрирано и столичанки се възползваха, като натрупаха надежден аванс, който им стигна за победата. В тези минути на мача най-голямата слабост на Спартак беше посрещането при начален удар. Наставничката на плевенския тим Виолета Антонова обаче успя да промени ритъма на мача и през втория гейм Спартак имаше инициативата. Гостенките бяха по-ефективни на мрежата, а посрещането им беше почти безпогрешно. Волейболистките на Спартак спечелиха и третия гейм без особени проблеми, макар че разликата през цялото време не беше особено голяма.

Истинската драма обаче беше в четвъртата част. До първото техническо прекъсване резултатът се движеше точка за точка, а след 9:9 съставът на Академик успя да натрупа 5 точки аванс. Той се запази до осемнадесетата точка, когато плевенчанки се хвърлиха да обръщат гейма. Отново няколко силни начални удара и безапелационни атаки доведоха до изравняването на резултата - 24:24. В заключителните минути Спартак 96 беше по-мотивираният отбор и успя да извоюва победата в мача.

"Спартак 96": Нинова, Ненчева, Георгиева, Тодорова, Клатурова, Петрова (Стрезова - либеро, Антова).


 ШАРЕНО


Христо от "Enthrallment" свирил на китарата на Годжи

 

Групата записа третия си албум, с който се надява да пробие на запад

 

Даниела ДОЧЕВА

Плевенската дат метъл банда "Enthrallment" записа третия си албум, научи "BG Север" от соулкитариста на групата Христо Христов. Той е шеф на "Бътчери мюзик" - една от най-сериозните издателски фирми в България, която ще издадe албума. Новият музикален продукт включва 9 парчета. Текстовете както обикновено са на Пламен - вокал, а музиката е на останалите трима музиканти - баскитариста Лъчезар, Иво - ударни, и Христо.

Момчетата пеят само на английски, за да пробият на западния пазар. Вече имат фенове и в страната, и в чужбина. През 2003 г. свирят пред запалени металисти в Битоля с още три македонски групи, а през миналата правят луд купон в клуб в Румъния, в който световноизвестната група "Озон" снима клипа на първия си хит. Те направо разбиват конкуренцията на метъл фестивал в Сърбия - един от трите най-престижни в Европа. Барабанистът на групата Иво свири в половината екстремни банди в България, е любопитен факт от биографията им.

"Надявам се да подпишем договор с някоя голяма компания, защото по всички критерии не отстъпваме на западните продукции. Ние сме една от двете метъл банди, които правят нещо съществено в България", сподели Христо. За да представи групата пред издателска компания, фирмата му изготвя пълен промоционален пакет на CD - запис от концертно изпълнение, биография на групата, биография на всеки един от членовете, дискография, с кои групи са свирили, пълната версия на албума им и техни снимки. Ако бъдат забелязани, ще са на кориците на 600-те най-престижни издания за музика в света, а техни парчета ще се въртят по MTV 2 - за рок, алтернатив и метъл музика. Рекламната кампания трае 10 седмици, за които една група става суперизвестна, обясни Христо.

От 16 години той се занимава с музика. Свирил съм всичко без джаз, но тежкият метъл ми харесва най-много, защото ми вдига страшно адреналина, обобщи соулкитаристът. Започва от уроците по мандолина и тамбура, трупа опит в много плевенски банди, най-известната от които е "Ватикана". Там са колеги с Годжи от "Ку-ку бенд". Първата китара, на която свирих, беше неговата, спомня си с усмивка Христо. Познава и всички членове на група "Диана експрес". В звукозаписното студио на Максим Горанов има възможност да види доста фолкзвезди в реална светлина - Азис, Цветелина, Орхан Мурад.

Издателската фирма на Христо - "Бътчери мюзик", работи с чужди групи от Италия, Швеция, Холандия, Полша, Белгия, Малта. Те му предлагат демозаписи, които той прослушва, и избира най-доброто. Две от метъл бандите, които открих и издадох, вече станаха световноизвестни, горд е той. Единственият проблем и за издателската фирма, и за групата е, че са от провинцията. Но това пък си има и плюсове - спокойствие, липса на нелоялна конкуренция, верни фенове, които са най-важни за момчетата от "Enthrallment".


Монтьор тегли кредит за проститутки

 

Краси отбива от хонорара на хитрите жрици на любовта

 

Ичка ПРЕСМЕТЛИЙСКА

Със своята невероятна предприемчивост и математически умения смаял 35-годишният плевенски монтьор Красимир К. свои приятели и колеги. След няколко водки в квартална кръчма той споделил, че е изтеглил потребителски заем от 5 000 лв., за да си плаща на проститутките, по които си падал още от тийнейджърска възраст. В последно време обаче мижавата му заплата хич не стигала и докторът на автомобилите решил да прибегне до кредита, без да му пука как ще го връща. Навремето за лудуриите му го спонсорирал баща му, на когото съвсем не били чужди увлечения от подобен тип, но напоследък старият врътнал кранчето.

Краси, който бил фен на математиката още от малък, изчислил точно за колко време и за колко сеанса става въпрос. Тъй като в Плевен платените момичета вървели по 50 лв. на час, било ясно, че 5-те хиляди ще стигнат за 100 часа (е, мацките щели да се повтарят, тъй като в града нямало чак такова разнообразие). Т. е. на вечер по една - та повече от три месеца "лайф из лайф". Обигран и добре запознат с хитрините на компаньонките, монтьорът дори пресметнал колко може да го увътри дадена жрица на любовта и съответно колко той да свали от цената. Най-честата измама е да ти кажат, че отиват до банята, продължавал да разказва въодушевено играчът. "Ама там да не мислите, че се мият или нещо подобно - просто стоят да мине времето. Тогава или я предупреждаваш предварително, или изчисляваш за отишлите на вятъра минути колко трябва да смъкнеш от цената", продължавал безплатната лекция той. А приятелите му &#