Брой 7                                                    

18 - 24 февруари  2005 г.

 

Бедни дължат милиони

 

Мошеници регистрират фирми по селата и трупат огромни борчове

 

Регистрирани в селата фирми на името на бедни хора са сред най-големите длъжници на Териториалната данъчна дирекция (ТДД) в Плевен, установи журналистическо разследване на "BG Север". Тези еднолични търговци не притежават никакво имущество и на практика вземанията на държавата са несъбираеми. Рекордьор по невнесени данъци е с. Градище, община Левски. Две регистрирани тук фирми имат да издължават общо над 10 милиона лева. Някоя си Силвия Папазова е развъртяла такъв бизнес, че виси към Данъчното с над 7 млн. лв. Те няма как да бъдат прибрани, тъй като такова лице никога не е живяло в селото и не фигурира в регистрите. Димитринка Йорданова пък е местна жителка и няма намерение да се крие, но дори и да иска, не може да внесе натрупаните близо 3 млн. лв. Тя пък била измамена от левченски ром, който вписал фирма на нейно име. Жената разбрала какъв мощен бизнес има чак когато получила съобщение от ТДД.

Сред големите длъжници към държавата обаче има и известни имена, какъвто например е мургавият предприемач Събчо Младенов. Засега той е акумулирал "само" 300 000 лева борч към хазната.

(На стр. 3)


 ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


Професионализъм

 

Килърите се научиха да убиват от раз

 

Прострелните рани в корема са най-опасни според военните хирурзи

 

Поля ТОМОВА

Наемните убийци вече са професионалисти и са се научили да стрелят смъртоносно. Това е един от изводите на военните хурурзи от страната след проведения в Плевен техен семинар. Докато през 1990-93 година жертвите стигаха при нас живи, сега вече убийците са съвсем точни, твърдят лекарите. През цялата 2004 година например няма нито един оцелял при прострелване, като куршумът е изстрелян почти винаги в главата. Проблемът с нараняванията от огнострелно оръжие винаги е бил и за жалост все още е актуален, споделиха медиците. Най-тежки са прострелванията в областта на стомаха, поради вероятността от перитонит и смъртоносни инфекции, които се развиват на втория час от раняването. Още през Втората световна война германските войници са имали заповед да стрелят в корема и са я изпълнявали стриктно, твърдят хирурзите. Те обсъдиха и възможностите на бронежилетките да спасяват човешки животи, но също така обявиха, че понякога предпазната дреха не отговаря по клас на ситуацията и това утежнява положението на простреляния човек. Жилетката покрива освен това определен процент от тялото, тя оставя открити главата, шията и долната част на корема. Поразителната сила на куршума зависи от неговата кинетична енергия.

На бойното поле са известни оръжията на противника и раните, които могат да нанесат, докато в мирно време има всякакъв калибър и вид оръжия, които хората използват, категорични са лекарите. Много е важно общият хирург да прецени раната и да знае кой точно специалист да извика, смята доц. Гено Киров. Най-важното нещо е първата медицинска помощ, която трябва да се окаже на простреляния човек. Затова в системата на армията и МВР има такава подготовка за всеки един служещ.

В мирно време жените, наранени от огнестрелни оръжния, са едно към 20 спрямо мъжете, сочи статистиката. Това обикновено са битови прострелвания. Жените биологично са по-способният вид. Това доказва и статистиката - смъртността при момчетата до 18 години е по-голяма, между 18 и 40 години се изравнява, след това мъжете почват да мрат като мухи, твърдят медиците.


 Гулянци

 

Буйните води на Искъра отнесоха понтонен мост

 

Понтонният мост над река Искър, който свързва едноименното село с обработваемите земи наоколо, се е откъснал през нощта срещу 16 февруари и е повлечен на 200 метра по течението от придошлите води. Над аварията е работил екип на "Гражданска защита" - Белене.

Целта на специалистите е била да привържат моста с въжета за стъблата на крайречни дървета, за да се предотврати отдалечаването му надолу по реката. Едва след като водите на река Искър се върнат до нормалното си ниво мостът ще може да бъде монтиран на предишното му място. При инцидента няма жертви и пострадали. "BG Север"


 Беленe

 

343-ма ученици ще пият топло мляко

 

343-ма ученици от I до IV клас от община Белене вече всеки присъствен ден ще получават закуска и топло мляко или чай, съобщи за "BG Север" Маргарита Перникова, гл. експерт в отдел "Връзки с обществеността". Действията са предприети във връзка с изпълнение на националната програма, предвиждаща по-пълно обхващане на учениците от задължителната училищна възраст - модул III.

В община Белене е създадена необходимата организация и от 14 февруари 2005 г. общинската администрация, дирекция Социално подпомагане и ръководствата на училищата вече осигуриха помещения, подписаха споразумения за съвместна дейност и избраха фирми доставчици, съгласно указанията за изпълнение на националната програма, разясни Перникова. И допълни, че са спазени изискванията за здравословно хранене на учениците, т. е. не се допускат сладкарски изделия, чипс и др.

От пресцентъра на областната управа в Плевен съобщават бройката на учениците в отделните общини, на които ще бъде осигурена закуска и топло мляко. В Кнежа те са 643 от всичките 6 школа (програмата стартира от 14.02.). В Гулянци възпитаниците на всички училища, които са 431, ще усетят промяната от 16 февруари. Ден по-късно програмата ще стартита в 2 училища в Долни Дъбник (501 деца), а в останалите 4 школа в тази община - от 1 март 2005 г. От 21. 02. 05 г. със закуска и мляко ще бъдат зарадвани в Искър 29 ученика, в Червен бряг - 400, а в Долна Митрополия - 868 ученика.

Основната цел на програмата е да се създадат необходимите условия за пълен обхват и задържане на подлежащите на задължително обучение ученици, дори и тези от социално слаби семейства, като се осигури здравословна и питателна храна за всеки присъствен ден. "BG Север"


 Левски

 

800 000 лв. отпуснати за ремонт на пътя до Павликени

 

Най-вероятно през април ще започне основният ремонт на пътя Левски - Павликени, който преминава и през с. Градище, съобщи за "BG Север" кметът на левченското село Здравко Дафинов. Той информира, че има поет ангажимент от Агенция "Пътища" да бъде обновен изцяло този пътен участък през новия строителен сезон. За целта вече има изготвен проект, като предвидените средства по думите на Дафинов са около 800 000 лв.

Община Левски с помощта на държавата е успяла да разплати изцяло сметките за еленергия на селата на нейната територия, каза още Здравко Дафинов. Така кметствата в момента не дължат нищо на Енергото. Като добра новина кметът съобщи и факта, че в Градище вече е приключила подмяна на всички осветителни тела.

На 21 февруари в селото ще отвори врати нова детска градина. След като през лятото станало ясно, че старата няма да може да се ремонтира напълно, било взето решение за целта да се преустрои сградата на бившата детска ясла, която не е функционирала 15 години. Ремонтът бил извършен с помощта на работниците от временната заетост. В момента в детската градина в с. Градище има 26 деца. "BG Север"


 Кнежа

 

Зарезански запой завърши с клане

 

Зарезански запой в Кнежа е завършил с проливане на кръв, съобщиха от РДВР. Екшънът се разиграл на 14 февруари около 19,40 часа в частен дом. Двама приятели се скарали, стигнало се до бой. По-възрастният от тях - на 47 г., извадил нож и надупчил няколко пъти в гърдите и корема своя 34-годишен сътрапезник. Пострадалият е настанен в местната болница с множество прободни рани.

Нападателят избягал от местопроизшествието и се укрил. До редакционното приключване на броя не бе заловен. "BG Север"


Подменят дограма за икономии на енергия

 

Областният съвет за енергийна ефективност (ОСЕЕ), чийто председател е зам.-губернаторът Николай Якимов, бе свикан на 16 февруари в Плевен. В него участват 31 представители на общините от региона, на нестопански организации, шефовете на Електропреносен район - Плевен, "Топлофикация", "Плевенгаз", както и на институции, които имат отношение към проблема.

Според дневния ред бе предвидено да бъде направена подготовка за разработване на областна краткосрочна програма за устойчиво използване на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) за периода 2005 - 2007 г.

Според изготвената през декември 2004 г. областна целева програма за енергийна ефективност през 2005 г. по различни проекти се очаква да бъдат отпуснати 1 млн. и 200 хил. лв., припомнят от пресцентъра на губернатора. Проектите са предложени от общините в Плевенска област и са съобразени с необходимостта за енергийна ефективност в отделните населени места. В Долни Дъбник например се предвижда газификация на Дом на инвалида. В Долна Митрополия проектът е свързан с подмяна на живачни лампи с енергоспестяващи. В община Червен бряг ще се направи сертифициране на държавни и общински сгради, съгласно чл.15 от ЗЕЕ. Подмяна на настоящата дограма с PVC, направа на външна топлоизолация на сградата, подмяна на отоплителни тела, топлоизолация на таванска плоча в училище Св. св. Кирил и Методий ще бъде извършено в Пордим. Проект в община Левски предвижда ремонт на покрив и подмяна на дограма, както и газифициране на НУ Хр. Ботев. В СОУ "Димчо Дебелянов" в Никопол ще бъде подменена дограма и осветителните тела. "BG Север"


Сините искат Зеленогорски за водач на листата

 

В 33 от общо 36-те местни клубове на СДС на територията на Плевенска община са били проведени събрания, свързани с номинирането на водач на листата на синята партия в 15 многомандатен избирателен район за предстоящите парламентарни избори, информират от пресцентъра на СДС. В 32 от клубовете е била издигната и единодушно подкрепена кандидатурата на Найден Зеленогорски за водач на листата. Освен неговата в някои от клубовете са били издигнати и кандидатурите на д-р Цветан Костов, д-р Валентин Матеев и Георг Спартански. Кандидатурата на Зеленогорски за водач на листа е била гласувана и подкрепена и от общинската организация на Българския демократичен форум в Плевен. "BG Север"


Трето издание на наръчник за достъп до информация

 

Излезе от печат третото издание на наръчника Как да получим достъп до информация, информира координаторът на Програма "Достъп до информация" в Плевен Никодим Даневски. От наръчника гражданите ще научат как могат да получат интересуващите ги сведения от държавни институции и общински органи. Изброени са и всички задължени субекти по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Изданието съдържа и примерно заявление за достъп до информация. В него са уточнени стъпките, които гражданите трябва да преприемат, когато искат определени данни, както и сроковете, в които трябва да ги получат. Книжката съдържа и целия ЗДОИ, както и части от закона за класифицираната информация. Според него тя може да бъде държавна, служебна или търговска тайна. Държавна тайна е информацията, нерегламентираният достъп до която би създал опасност или би увредил интересите на България, свързани с националната сигурност, отбраната, външната политика или защитата на конституционно установения ред. Наръчникът е особено полезен за журналисти, юристи и за всички граждани, които са се сблъскали с отказ от информиция, смята координаторът на програмата Никодим Даневски. "BG Север"


Сълзи от любов се ляха в драматичния театър

 

Плевенският драматичен театър Иван Радоев бе домакин на поетичния спектакъл Сълзи от любов". Младите актьори от клуб-театър Маска при Военния клуб с художествен ръководител Влъчко Вълчешки пренесоха зрителите в необятния свят на любовта чрез незабравимите стихове на Валери Петров, Марко Недялков и Христо Фотев. Спектакълът Сълзи от любов" е със специалното участие на актьора Димитър Лаков и вълшебните изпълнения на флейта и контрабас от възпитаници на Националното училище по изкуствата Панайот Пипков". Проявата бе част от празниците на любовта - "Докоснати мигове", организирани от община Плевен, Военния клуб и дружеството на писателите. "BG Север"


Местни поети се разнежиха на "Св. Валентин"

Плевенски поети се събраха в галерия "Дерение на Светлин Русев", за да отдадат дължимото на празника "Св. Валентин".

Любовта като извор на живота, като нежно чувство или обсебваща страст, като смисъл на съществуването ни и двигател на творческите импулси представиха те с творбите си. Всички творци презентира с емблематични четиристишия поетесата Весела Димова, а те доказаха със стиховете си, че няма неподвластни на изгарящото чувство, което не признава възраст. В рецитала за любовта се включиха с индивидуални изпълнения солисти от хор "Звъника" с диригент Ваня Делийска. "BG Север"


Проф. Венко Александров:

 

Новите условия на Либия са неприемливи

 

Условията на либийската страна са неприемливи, защото предполагат призумпция за виновност, заяви в Плевен председателят на парламентарната комисия по външна политика, ред и сигурност проф. Венко Александров. Още в първия ден от процеса ние сме заявили нашата позиция, че българските медицински сестри не са виновни и това е потвърдено от световните имена в областта на СПИН - професорите Монтание и Колици, припомни Александров.Трябва да се предприемат дипломатически мерки, за да се върне процеса отново за разглеждане, смята депутатът.

Според него удължаването на процеса с още три години обаче носи огромен риск за българските медицински сестри. Определено психическите поражения върху тях са невероятни и след още години престой ще се задълбочат, категоричен е проф. Александров. "BG Север"


Музеят издаде "История на Никопол"

 

След тригодишен труд авторски колектив под ръководството на проф. Михаил Грънчаров издаде "История на Никопол" с подкрепата на кмета на общината инж. Любен Лаков. Луксозното издание - 200 броя с меки корици и 100 с твърди, проследява хронологично богатата история на селището от Старокаменната епоха - 200 хил. - 100 хил. години преди Христа, до 1944 г. Маргарита Дешкова, Красимир Петров, Теодора Ковачева, акад. Васил Гюзелев, проф. Йордан Николов и проф. Михаил Грънчаров подлагат на обстойна проверка всеки исторически факт, който дават изворите, за да стигнат до убедителни истини и да разбулят много митове, битуващи до днес. Авторите доказват, че в Никопол Левски не създава революционен комитет, въпреки че на отсрещния бряг се намира неговата дясна ръка - Данаил Попов.

90% от фактите, които са изнесени в раздела "Нова история", не са популяризирани до сега. Изследването е сериозен принос в българската историческа наука, като се има предвид, че Никопол играе важна роля по време на Второто българско царство заради статута си на втора резиденция. В него цар Иван Шишман дава последния отпор на османските завоеватели.

Книгата запълва ниша в историческото ни познание и ще представлява интерес както за специалисти, така и за любителите на българската история, убедени са авторите. "BG Север"


Община Плевен назначава 59 души по временната заетост

 

59 работника на територията на Плевен и осемте кметства без самостоятелен бюджет в общината ще бъдат назначени по националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост" от 1 март 2005 г., съобщиха от кметската администрация. В града те ще се занимават с освежаване и ремонт на детски площадки, градинки и други обществени терени, пребоядисване на стълбове за улично и парково осветление, ремонт на спирки на обществения и градския транспорт и ремонт на дворни пространства на детски градини, ясли и др. В отделните кметства работниците ще извършват целогодишно лятна и зимна поддръжка на пътища, улици и други обществени терени.

До 31 март 2005 г. на четиричасов работен ден ще продължат работата си 150-те човека по програмата "Неотложни аварийни работи при зимни условия". Те се грижат за снегопочистването и опесъчаването на междублокови пространства. "BG Север"


Всяка седмица по един болен от рак на устната кухина

 

След обновяване и модернизация с тържествен водосвет на 16 февруари бе открито отделението по орална хирургия със сектор Лицево-челюстна хирургия към клиниката по ушни, носни и гърлени болести към УМБАЛ - Плевен. Ремонтът е на стойност 20 000 лева, като основно са модернизирани операционният блок, манипулационната, превързочната и кухненският блок. Преструктурирането на отделението е извършено съгласно изискванията на Наредба 29 на Министерство на здравеопазването и утвърдените стандарти за извършване на дейността.

Отделението е сформирано преди 42 години, а от 1972 г. е самостоятелна структура. От 10 години се помещава във Втора клинична база. Годишно в него се лекуват по 330 - 350 болни, а амбулаторно - 3 000. Най-честите заболявания, които подлежат на оперативно лечение в отделението, са злокачествени образувания в областта на устната кухина, остри възпалителни процеси, травми на челюстите и устата. Злокачествените заболявания са рак на устата, рак на лигавицата на устната празнина, на слюнчените жлези, на костите и на меките тъкани.

Според началника на отделението д-р Стефан Цветанов пациентите със злокачествени заболявания постъпват за лечение твърде късно. Такова е мнението и на доц. д-р Иван Стоянов, началник на клиниката по ушни, носни и гърлени болести, към която е отделението по орална хирургия. Според него чувствително пада възрастовата граница при рак. В клиниката вече се лекуват пациенти с рак на устната кухина и на езика на 30 - 35 г. Ако преди 5 години случаите на рак на езика са били единични, то през последните 3 - 4 всяка седмица постъпва по един пациент със злокачествено образувание. Като цяло за клиниката най-много са случаите на тумори на гръкляна, съчетани с гълтача. Късното постъпване за лечение усложнява операционната намеса, са категорични специалистите. "BG Север"


Близо 24 хиляди обаждания в НЗОК за 2004 г.

 

23 950 телефонни обаждания са постъпили през 2004 г. на телефонa на Националната здравноосигурителна каса за консултация на граждани, съобщават от РЗОК - Плевен.

Здравно-информационният център бе създаден съвместно от НЗОК и Министерството на здравеопазването с подкрепата на Американската агенция за международно сътрудничество и започна дейността си на 2 януари 2003 г.

Обаждания се приемат на10 телефонни линии, като достъпът от цялата страна от аналогови телефони е на цената на един импулс, а от цифрови разговорът е напълно безплатен.

На телефоните за консултации на граждани в районните здравноосигурителни каси през 2004 г. са постъпили общо 58 133 обаждания.

Най-често задаваните въпроси са къде може да се направи справка за внесените до момента здравни осигуровки и какви са сроковете за погасяване на задълженията; в кои случаи се считат лицата за здравноосигурени, ако имат неплатени вноски съгласно последните изменения на ЗЗО; по какви клинични пътеки могат да се лекуват пациенти при постъпване в болница; къде може да се получи информация за програмите на НЗОК за скъпоструващо лечение; при кои заболявания не се заплаща потребителска такса; кога и как е възможно да се смени личният лекар и къде да се намерят формулярите за избор и за смяна на семеен лекар. "BG Север"


Крими

 

На 11 февруари в Плевен бе проведена поредната полицейска операция за противодействие на наркоразпространението в областния град. Около 15,00 часа пред жилищен блок в комплекс Сторгозия при претърсване на 22-годишен плевенчанин криминалистите от РДВР - Плевен, и Второ РПУ са намерили пликче, съдържащо 16 броя топчета със светлокафяво прахообразно вещество. При направения полеви тест веществото е показало реакция характерна за хероина. Предстоят експертизи. За изясняване на случая в ареста на Окръжна следствена служба е задържан 22-годишният притежател на наркотика. По случая е образувано следствено дело.

По анализи на криминалистите на територията на община Плевен най-разпространеният наркотик е хероина, следван от марихуаната. На Плевенския пазар от 1 грам хероин могат да бъдат направени до 15 дози, като цената на доза струва 3 лева.


 КОНФЛИКТИ


 

Наивници задлъжняват с милиони към държавата

 

Събчо Младенов пак натрупал над 300 000 лв. неплатени данъци

 

Ралица ПЕТРОВА

Над 37 милиона лева дължат на Териториалната данъчна дирекция (ТДД) в Плевен фирми, еднолични търговци и физически лица, които фигурират в списъка на борчлиите със задължения към държавата в особено големи размери - над 5 000 лв. Некоректните платци от региона в този списък са общо 76 на брой. Те нямат имущество, върху което да се наложат обезпечителни мерки, т. е. тези вземания на практика са несъбираеми.

Името на познатия от съдебните хроники преди време тръстенишки търговец Събчо Младенов също фигурира сред крупните длъжници на държавата. Едната от неговите фирми ЕТ "Събчо Младенов - Експрес" виси с над 118 хил. лв., а другата - "Петролат М Експрес" ООД - с над 117 хиляди. Делото, по което Младенов получи присъда преди няколко години, беше отново за данъчни задължения.

Три са физическите лица от региона, попаднали (вероятно съвсем не случайно) сред длъжниците. Илия Михайлов от Долни Дъбник води класацията в тази категория. Той има да дава над 1 млн. и 500 хил. лв. След него се нарежда Мариян Минков от Кнежа с далеч по-скромните 399 533 лв. На фона на тези цифри комаревчанинът Георги Георгиев изглежда като "бял кахър" с неговите 78 017 лв. От изнесената от Данъчното информация е видно, че тези суми са дължими от няколко години. През декември 2004 г. този списък е допълнен с един нов борчлия. Това е фирмата "Стойчев 2001" ЕООД от Кнежа, която се е записала с 504 506 лв.

Парадоксален е фактът, че близо половината от фигуриращите в топлистата са предимно еднолични търговци. Впечатление прави, че голяма част от тях са регистрирали фирмите си по селата.

Стара максима е, че за стандарта на една нация се съди по размера на данъците, които плащат нейните представители. Ако в Плевенско този критерий се вземе с обратен знак излиза, че най-проспериращо е левченското село Градище. След него се нарежда Буковлък, където въпреки системните вопли за мизерията, която е обхванала обитателите му, регистрираната там еднолична търговка ЕТ "Надя - Г. Е. К." така е успяла да завърти бизнеса си, че да задлъжнее към хазната с 3 612 700 лв.

Класически примери за изпързаляне на държавата са двете фирми, регистрирани в с. Градище. Зад очевадния проблем, който всъщност е често срещан прийом в новата ера на българската икономика - собствениците да нямат никакво имущество на свое име, което да покрие дълговете им, лъсват куп други машинации. ЕТ "Силвия 2000 - Силвия Папазова" е най-големият длъжник на плевенската данъчна дирекция. Предприемчивата търговка е успяла да заборчнее със "скромната" сума от 7 096 096 лв. По всичко личи, че "бизнесдамата" е регистрирала фирмата си, обмисляйки вариант да се измъкне, ако нещо се оплете. Репортерска проверка на "BG Север" установи, че такова лице никога не е живяло в с. Градище и жителите на левченското село изобщо не са чували за него. Името Силвия Папазова липсва дори в селския регистър. На адреса на фирмата - ул. "Витоша" 16, живее семейството на Гинка и Атанас. Единственото общо между тях и Папазова е името Силвия - така се казва снаха им, която в момента живее във Велико Търново.

24-годишната Димитринка пак от с. Градище е измамена от левченския ром Ангел Арсов. Тя е типично олицетворение на типа длъжници, заборчняли без да разберат. Благодарение на наивността и предоверяването си, излъганата се включва в списъка на некоректните платци с близо 3 милиона лева. Всичко започнало от съвсем невинното й желание да се сдобие с шофьорска книжка, разказва самата тя. Нейният отскорошен познат Ангел, който сега живеел в Стамболово, й предложил помощта си. Обещал на Димитринка, че ще я заведе в гр. Левски и ще я запише на курс. Така се стигнало до съдбовния 21 май 2001 г. Подмамена от сладките му приказки, градишчанката дори се съгласила да даде личната си карта - с което направила фаталната грешка. В три часа следобед на същия ден се оказала с Арсов при нотариуса. Когато попитах какво правя тук, той ме ритна силно по кокалчето на крака и ми каза - ти много добре знаеш, разказва Димитринка. След което се подписала на някакъв лист. "Не прочетох изобщо за какво става въпрос, а и нотариусът ми викаше - бързо, че няма време. По-късно разбрах, че през него минават всички случаи като моя", продължава излъганата. Когато двамата излезли навън, Ангел й честитил новата фирма.

По думите на Димитринка фирмата ЕТ "Дида - Димитринка Йорданова" е била собственост на бащата на Ангел. Аз го питам защо постъпи така, а той вика, че иска да отваря нова пък не можело две фирми в едно семейство, обяснява тя. В последствие разбрала, че измамникът регистрирал ЕТ и на жена си, а неговото име така и не фигурира никъде.

"Прибрах се, казах на нашите и те ме посъветваха да отида и да се отърва от тая фирма. На 30 май 2002 г. се засилих да взема решението от нотариуса. Ангел обаче ме чакаше отвън и ми го взе. Повече не видях този документ. Дори от него знам, че фирмата е била за строителни материали", продължава разказа си Димитринка.

Въпреки всичко на 22 юни 2002 г. наивната жителка на с. Градище отново тръгва с Ангел за гр. Левски, където в заведение подписва един кочан с празни фактури с увещаването на своя познат, че "няма да стане нищо страшно". Разбира, че е измамена, когато получава съобщение от Данъчното за дължимите от нейната фирма суми. Разказва всичко на полицията. По-късно вижда, че многократно Ангел е подправял подписа й върху различни документи. При няколкото им засичания насаме при следователя левченският ром я наговарял какво да приказва.

Димитринка е завършила средно образование, специалност - монтьор на селскостопанска техника. Никога не е работила по специалността си, по някой лев изкарва през лятото, когато я наемат да свърши нещо. Майка й разнася вестници, баща й е пенсионер по болест. Сестра й е на гурбет в Германия. Страховете на Димитринка сега са да не я вкарат в затвора.

На 24-годишната Димитринка й е забранено да напуска страната. Тази мярка, както и отнемане на международния паспорт (при наличие на такъв) бива налагана на длъжниците, които няма с какво да обезпечат вземанията си. За случаите, в които има данни за извършено престъпление, бива уведомявана прокуратурата, информират от данъчната дирекция. На каквото и да се дължат обаче несъбираемите вземания - дали на пране на пари или е проявен дяволъкът на българина, подобни фирми са част от причините държавата да е безкомпромисна и да съдира по няколко кожи от обикновения данъкоплатец.


Битката за "Зърнени храни 97" продължава

 

Съдия-изпълнител даден на прокурор заради документ с невярно съдържание

 

Пламен ДИМИТРОВ

Борбата кой да стане собственик на отдавна приватизираното плевенско предприятие "Зърнени храни 97" АД продължава с пълна сила, в нея са включени и органите на правосъдието - прокуратура, съд, министерство. Както "BG Север" писа на 3 декември м. г., мелницата в Плевен и нейното поделение в Пордим бяха обявени поотделно за продажба от съдия-изпълнител Пламен Дамянов на основание иск за 85 078 лв. от ЕТ "Василка Върбанова - Макс". Към изпълнително дело №531 - 5/2004 г. в последствие се присъединяват и други взискатели - "Държавен резерв" за 2 729 815 лв., "Слънчев дар" АД - гр. Варна, за 1 135 100 лв., Любомир Василев Върбанов за 26 331 лв., Агенцията за държавни вземания за 482 лв., Териториална данъчна дирекция - Плевен, за 682 194 лв. Въпреки многобройните жалби, висящи дела и обезпечителни заповеди, сделката става факт на 24 януари т. г. С постановление за възлагане на недвижим имот, влязло в сила на 1 февруари, съдия-изпълнител Пламен Дамянов обявява продажбата на базата на "Зърнени храни 97" в гр. Пордим на "Слънчев дар" АД, представлявано от Светлозар Дичевски. Стойността на сделката е 653 300 лв. Заинтересовани страни обаче обжалват продажбата и тя е спряна с обезпечителна заповед на плевенския районен съд от 7 февруари. По непотвърдена информация е направен опит по същия начин да бъде продадена и плевенската мелница.

Както бе изтъкнато в публикацията от 3 декември м. г., имотите на "Зърнени храни 97" в Плевен и Пордим са оценени от вещото лице Капка Радева съответно за 950 592 лв. и 652 400 лв. - според акционери твърде ниско, тъй като по друго изпълнително дело са били определени значително по-високи стойности - 3 162 500 и 1 632 000 лв. В жалба до районния съд акционерът Момчил Стефанов твърди, че по този начин дружеството е ощетено с 3 192 300 лв. Освен това загуби ще понесат и другите взискатели, сред които са "Държавен резерв" с 2,7 млн. лв., плевенската данъчна дирекция с 682 хил. лв. и др., тъй като ниската цена няма да удовлетвори напълно техните вземания. Вината за това е на шефа на мелницата Стефан Стефанов. Той е оттеглил молбата на своя предшественик Ботьо Парашкевов, с която е поискана по-висока оценка.

Поискано е от прокуратурата да образува срещу Стефан Стефанов предварително производство за извършено престъпление, с което са нанесени огромни щети на дружеството.

Като виновник за продажбата на ниска цена е посочен и съдия-изпълнител Пламен Дамянов. Срещу него Момчил Стефанов също иска да бъде образувано наказателно дело за издаване на документ с невярно съдържание. На 3 февруари т. г. той издал удостоверение, в което никъде не е упоменал, че вече е извършена продажбата на имота в Пордим, станала факт на 24 януари.

Очевидно е, че жестоката битка за "Зърнени храни 97" ще продължи, тъй като залогът е огромен. Добре е, че засега се води само с юридически средства. Жалби са подадени и до министъра на правосъдието, и до Върховния касационен съд. В крайна сметка става въпрос за частни интереси и само органите на правосъдието могат да кажат кой е крив и кой прав, дали някой е извършил престъпление и какво наказание заслужава.


 Плевенските загадки

 

Вдовицата на Гото си иска клуба "Атанас Буров"

 

Лидерката на Народната партия Росица Тодорова се жалва по инстанции

 

Еми СТАЛЕВА

Клубът "Атанас Буров" в Плевен, който до преди година беше седалище на Народната партия, е отдаден незаконно за ползване от местната структура на Съюза на свободните демократи. Това твърди лидерката на Народната партия Росица Тодорова в писмо, разпратено до всички възможни инстанции в България - до министър-председателя Симеон Сакскобургготски, до президента Георги Първанов, до главния прокурор Никола Филчев, до главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов, до Министерство на правосъдието и председателя на Висшия съдебен съвет. За случая са уведомени и посолствата на САЩ, Руската федерация, Кралство Великобритания и Кралство Испания.

Росица Тодорова наследи поста председател на Народната партия със седалище в Плевен от съпруга си Величко Тодоров, с прякор Гото, който бе застрелян пред дома си преди 5 години. Клубът "Атанас Буров" в центъра на града, където се помещаваше партията по закон, неведнъж бе жертва на вандалски изстъпления - счупени прозорци, обиски, полицейски проверки. Величко Тодоров и съпругата му бяха известни като най-близките хора от обкръжението на Симеон Сакскобургготски, те имаха съществен принос за завръщането му в България.

Росица Тодорова посочва в писмото си, че при наличието на няколко висящи съдебни производства в Софийски градски съд, Апелативния съд във Велико Търново и по-късно Върховния касационен съд, клубът е отдаден на друга политическа сила от общинската администрация.

Още преди да дойдат новите наематели, клубът бе разбит, а документите на Народната партия, както и лични вещи, бяха задигнати. Не ни бяха връчени важни съдебни решения, за да можем да реагираме своевременно, обясни потърпевшата лидерка.

Подобно поведение на администрацията в Плевен тя окачестви като политически тероризъм или лансиране на определени партии за сметка на унищожаването на други такива, които властта е разлюбила.

В писмото си Росица Тодорова моли за съдействие от страна на българските институции, както и от посолствата на европейски държави, по повод незаконните според нея действия на общинската администрация.


 ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


 

Новите срещу старите партии

 

Т. нар. либерален център е без идейна основа и структури в страната

 

Любомир ПЕТКОВ

Победата на новото начало над старото и упадъчното е един доста добре познат мотив в литературата. Състоя ли се такова противопоставяне всъщност на политическата арена през бурния месец февруари и ако има победа за някого, за новите сили ли е тя?

Доколко всъщност са носители на новото така наречените от самите тях "нови партии" и доколко "загубата" на старите партии е полезна? Разбито ли е статуквото, т.е. добрият стар двуполюсен модел, от подновения, поне на хартия, състав на управляващата коалиция? Къде е мястото на "новия морал" в такава една политика? Ето няколко въпроса, които произтичат от развоя на февруарската институционална криза. Техните отговори са не само анонс към последиците от изминалите събития, но и определящ фактор за развитието на предизборната обстановка. Връщайки се към тези четири ключови въпроса, на първо място следва да се отговори на простичкото питане: "Кой срещу кого?": НДСВ срещу всички, ДПС срещу НДСВ, Новото време срещу НДСВ, ДПС срещу Новото време или управлението срещу опозицията. От всички тези нюанси на кризата произтича и още едно простичко въпросче:" Кой е управляващ и кой е опозиция?" Нововремци безспорно имат най-голям принос за това тази загадка да измъчва съзнанието на непосветения в "новия морал" български електорат. ДПС по стара и добре утвърдена традиция не се поколеба да натрапи на поредния си партньор във властта своя собствена позиция, след което в знак на помирение го потупа по рамото за проявената мъдрост. Самото НДСВ месеци наред някак си удържа властта без парламентарна подкрепа. Оказа се, че правителството предпочита да води държавата към европейското бъдеще дори без парламент, макар че по конституция България е парламентарна република. Всички съждения дотук водят към извода, че корените на кризата си остават в носителите на новата визия за правене на политика. В така очертаната "розова картинка" опозицията трябва действително да е дълбоко заспала или изкоренена със Закон за защита на държавата, за да не се възползва от обстоятелствата. Това впрочем направиха "старите" партии. Единството в позицията им по отношение на управлението е ясно доказателство, че политическият инстинкт и на леви, и на десни, не ги е излъгал. Те атакуваха, защото инстинктът им подсказваше, че жълтата каша, която новите управници забъркаха, започва да прелива. Старите партии от малцинството, което за пет дни беше мнозинство, само покачиха температурата до точката на кипене. В този сюблимен момент неестественият придатък към старото ядро, носещ красноречивото название Новото време, изигра ролята на бушон. Намери се Емил Кошлуков да махне похлупака на съда с жълтата каша, изпусна парата, е, малко се поопръска, но според него с това се измерва поделянето на отговорности във властта. По всичко изглежда, че до 25 юни жълтата каша ще продължава да ври, но не се очертава опасност да изкипи. Става ли тази нова рецепта за консумация, ще стане ясно от вота на зрителите, който ще се проведе на същия този 25 юни. Потвърждението на смело и безотговорно лансираната теза на проправителствените социологически агенции, че изборите ще покажат победителя от февруарската криза, изчерпва отговора на първия въпрос: "Кой е победителят?". От закодирания засега, но доста прогнозируем отговор, следва още един - за ползата на "старите партии" от загубената битка за вота на недоверие. Като естествено логическо продължение се налага максимата "Да загубиш битката не означава, че си загубил войната". А що се отнася до въпроса за наличието или липсата на нов подход в политиката на "новите партии", отговорите са далеч по-очевидни. Не е новост в българската политика нито опитът да се използва последната година от мандата за усилена предизборна кампания, нито стремежът да се обяснява на хората колко добре се развиваме макроикономически, когато България е на красноречивото последно място по жизнен стандарт в Европа. И едното, и другото са правени многократно от отричаните стари партии, а и жизненият стандарт през последните 15 години не се е променял особено в положителна насока. Невиждани творения на новите партии и техните лидери обаче не липсват. Те измислиха табелките "Направено от правителството на НДСВ". Нашият премиер роди крилатата фраза, че всъщност е премиер само на тези, които са гласували за него. Последните тенденции в развитието на новата политическа мода обаче бяха толкова авангардни, че изненадаха дори най-опитните играчи. Енергичното "салто мортале" (прев. самоубийствен скок), с което се бухнаха Кошлуков енд партнерс ООД в управлението, беше апогеят на четиригодишното налагане на нов подход в политиката. Нищо ново под слънцето и по отношение на "двуполюсния модел". Така нареченият "либерален център" плахо притихна в удобните си парламентарни банки след думите на един от ярките представители на старото и упадъчното - Иван Костов. Той каза следното: " Аз съм от 15 г. тук, а вие сте за малко. Препоръчвам ви, след като се върнете към стария си живот, дълго да анализирате какво съм ви говорил." Страхът от сбъдването на тази поличба е водещото начало на четиригодишното политическо преструктуриране. През това време "либералният център" така и не формулира своята идейна основа, дори партийни структури по места не си създаде. По същество логиката на процеса потвържада тезата, че Симеон Сакскобургготски не отрича двуполюсния модел. Той всъщност неуспешно търси формулата да намери своето място в този модел. Пак нищо ново, Ахмед Доган би могъл да защити професорска титла на тази тема. Не е ли логично в тази връзка заключението на същия Иван Костов след гласуването по вота, че днес виждаме царя в краката на Доган. Но какво ли не се случва през новото време!

Мястото на новия морал в отиващото си управление се съдържа най-пълноценно в един скромен моноспектакъл, в изпълнение на емблематичния Камен Влахов. Вдъхновен от примера на министъра-виртуоз Божидар Абрашев да взаимства не дотам скришно от "по-непопулярни" автори, Влахов написа нова страница в българския парламентаризъм. Досущ като в последната глава на Вазовия роман "Под игото", авторът на прочутата реплика "ей сега ще станем на кълбета" се втурна да каже цялата истина от парламентарната трибуна. Не го последва съдбата на Мунчо, само му спряха микрофона. Особеното му състояние на духа предизвика ужас у едни, насмешка у други и отвращение у всички зрители на прословутия дебат по вота на недоверие. Оказа се, че особеното състояние на духа при Камен Влахов се предизвиква най-често от шампанското, складирано в стаята на НДСВ. Той горкият не разбрал, че е останало само толкова, колкото да се отпразнува евентуалната победа на изборите. За съжаление на потърпевшите, заради Камен Влахов и подобните нему шампанското свършва.


Красимир Каракачанов, председател на ВМРО:

 

Икономически интереси доведоха кризата

 

Еми СТАЛЕВА

"Кризата във властта е показател за това, че през последните 4 години тя не е била стабилна. Това, което говорим постоянно, е че НДСВ е партия по интереси с икономически лобита и групички вътре, а раздорите идват, защото всеки дърпа за себе си. И тъй като да делят баницата се включиха и министри, техните семейства и близки, се стигна до настоящия разпад на парламентаризма." Така председателят на ВМРО Красимир Каракачанов определи причините за кризата във властта.

Според лидера на македонистите нито Герджиков, нито Кошлуков са главните виновници за предизвикания вот на недоверие. Всичко било въпрос на икономически интереси, които явно не могат да се напаснат.

Каракачанов очаква падане на правителството след 4 месеца, защото то не било добро за България.

Смяната на министри в кабинета преди изборите лидерът на ВМРО нарече козметика, която има за цел да удовлетвори претенциите на ДПС и Новото време. Абрашев и Церовски трябва да си ходят, смята Каракачанов. Той обясни, че земеделският министър Мехмед Дикме бил нарочен за смяна, защото вземал решения без да се допитва до Доган, а върху Лидия Шулева пък се стоварила цялата отговорност за провала на сделката с "Булгартабак". Промени можели да се направят, но те пак нямало да бъдат в посока към подобряване на стила на управление, а в защита на задоволяване на претенциите на определени икономически лобита.


Стефан Софиянски, лидер на Съюза на свободните демократи:

 

Нямам влияние в парламента

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Дивиденти от гласувания вот на недоверие в Народното събрание извлече победителят, т. е. НДСВ. Това, че вотът пропадна, е в полза на правителството. Така лидерът на Съюза на свободните демократи Стефан Софиянски коментира кризата във властта.

Според него странната конфигурация на сближаване между СДС, БСП и ДСБ отделно е привнесла негативи в политическото пространство въобще.

Още когато напуснах СДС, аз заявих, че не мога да принадлежа на партия, която ще работи с БСП в парламента, обясни Софиянски. Отливът на симпатизанти според него също е продиктуван от непримиримост към подобни компромисни сделки. Лидерът на ССД отрече твърденията на Иван Костов, че има пръст в развръзката около вота на недоверие в парламента. Като база за подобно заключение били използвани две противоречиви изказвания на Софиянски, които визират правителството.

Съюзът на свободните демократи не е парламентарно представена партия, затова нямам влияние върху решенията на Народното събрание, заяви столичният кмет. Според него преките му ангажименти като градоначалник на София го задължават да работи в синхрон с правителството.

По повод на коалиционното споразумение, което трябваше да бъде подписано на Трифон Зарезан, Софиянски каза, че предстои работа в тази посока, но скоро ще има реален резултат. Съюзът на свободните демократи работел вече от година за обединението, по точно от 5 март м. г. - изследвала се избирателната картина, проверявало се присъствието по райони, базата на която можел да разчита, отношението между членовете на партиите по места. Според лидера на свободните демократи вече е създадено настроение у хората по места и особено у масата от по-активни привърженици на съюза. Обединението е успешно, ако хората го приемат и го направят по места, смята столичният кмет.

Стефан Софиянски заяви, че сътрудничеството на свободните демократи със земеделците и ВМРО има и скрит, по-дълбок смисъл. Тук ставало въпрос за обединяване на земята, свободата и духа български, в лицето на ВМРО. Това са три неща, които взаимно се допълват, а спойката между тях може да даде много добри резултати, каза в заключение лидерът на свободните демократи.


Земеделците на Мозер оглеждат бъдещите партньори

 

Неда БАЕВА

След като излязат резултатите от решението на управителния съвет на БЗНС НС, в кратък срок ще направим разумен избор. На 20 февруари ще разгледаме предложенията на СДС и ДСБ, тогава най-вероятно нашата партия ще вземе някакво становище за коалиране. Това заяви лидерката на БЗНС НС Анастасия Мозер. Тя не изключи и отлагане, ако земеделците не са удовлетворени от предоставените възможности или пък е нужно време да обмислят решението си.

Мозер обяви, че са създадени работни групи и се водят разговори за обединение с другите земеделски формации. Ние сме политическа партия с много дълбоки корени и не можем да приемем някой, който се обявява против присъстващите субекти в нашето политическо пространство, заяви лидерката. Според нея напоследък хората не по вина на БЗНС НС са изгубили доверието си в политиците. Като пример тя визира поведението на представителите на Новото време, които лесно и бързо се отказват от думите си. Непоследователна политика нарече Мозер подобни маневри и допълни, че БЗНС НС води принципна политика и трябва коалирането да се извършва на базата на взамно доверие.

Земеделската лидерка не отхвърли версията за коалиция с ДСБ, но акцентира върху липсата на конкретни параметри за сътрудничество с партията на Костов. Поведението му по отношение на земеделците тя окачестви като "протегната ръка".

Уважаваме усилията на ОДС и лично на Иван Костов да обърне България към Европа, да я постави на европейската политическа карта, каза в заключение Мозер.


НДСВ, ДПС и Новото време - с отделни листи

 

Първите пукнатини в управляващата коалиция са заради лошите министри

 

Поля ТОМОВА

НДСВ, ДПС и Новото време ще се явят с отделни листи на парламентарните избори, каза в Плевен секретарят на жълтите Даниел Вълчев. Въпреки обявената ден по-рано програма, Пламен Панайотов, Долорес Арсенова и Николай Свинаров не уважиха града.

От пресконференцията на НДСВ в Плевен стана ясно, че между новосформираната коалиция има споразумение за общи предизборни действия. В какво точно ще бъдат изразени те, Даниел Вълчев не се нае да коментира.

Смяна на министри ще има, стана ясно от уклончивите отговори на секретаря на НДСВ. Очакванията са да паднат главите на Мехмед Дикме, Божидар Абрашев и Милко Ковачев. Засега обаче има разминаване между желанията на трите формации. По всяка вероятност министър-председателят ще се съгласи и на искането на Новото време за министерско кресло.

Даниел Вълчев не се ангажира с прогноза за състава на следващия парламент, нито за евентуални следизборни споразумения. За нас няма забранени коалиции, добави той. Засега обаче не се вижда алтернатива на това, което прави управлението на НДСВ, смята Вълчев.


 СОЦИАЛНО


Осем бебета с уродства само за два месеца в Плевен

 

Над 3 500 деца годишно се раждат с малформации в България

 

Ева МАРИНОВА

Янушка не е навършила и седмица от раждането си. Вместо майка й да я прибере вкъщи, бебето е поставено в кувьоз, от устата и носа му стърчат маркучета, помпа поддържа дишането, на монитор постоянно се изписва сърдечният пулс. Без тази апаратура момиченцето отдавна да е издъхнало. Състоянието на Янушка следят лекарите от отделението по неонатология в плевенската болница. Бебето е без коремна стена, т. е. няма и следа от кожа, която да затвори коремната кухина, и органите вътре свободно се виждат. Детето се е появило на този свят с малформация. То е едно от осемте бебета, родени с тежки увреждания на храносмилателната система през последните два месеца в Плевен. Това е някаква изключителна серийност, обясни началникът на отделението по неонатология д-р Радосвета Росманова.

Четири от тези деца са починали. Сред тях е имало и двама близнаци. За жалост единият не е могъл да оцелее, но братчето му Радослав е още под лекарски грижи. И Янушка вероятно няма да издържи, въпреки че е оперирана и в момента няма признаци на състояние, застрашаващо живота й. Тя обаче няма възможност да се храни качествено, дори да бъде захранена. Затова лекарите са малко песимистично настроени.

Майката на невръстното момиченце е 14-годишна. От ромски произход. Докато е била бременна, не се е и сещала да следи развитието на плода при специалист. Ако е била наблюдавана, до раждането на такова нещастно създание нямаше да се стигне, твърди д-р Росманова. Просто при сонографско изследване аномалията не е можело да не бъде засечена. Тъй като в нашия район не се откриват вредни влияния от опасни производства и критични замърсявания на околната среда, лекарите приемат, че причина за малформациите са ниската здравна и обща куртура на много от родилките. Причини са също лошият начин на живот, фамилната обремененост, дори кръвосмешенията. Основен фактор е и възрастта на младите майки - напоследък нараства броят на родилките под 16 години. Повечето ромки се женят млади, процесът на възпроизводство в тези фамилии е светкавичен, понякога се случва и бабата на бъдещото отроче да е бременна с поредното си дете, сподели с тревога д-р Росманова. Не само че не знаят как се охранява една бременност, но дори не им хрумва да се консултират със специалист, докато носят детето, добави неонатоложката. Развръзката е ясна - без качествена женска консултация в крайна сметка майката ражда едно увредено бебе и то в повечето случаи умира. Малформациите, сред които и на мозъка, на централната нервна система, на сърцето, на белия дроб и на други вътрешни органи, се запазват като основна причина за смъртност при доносените бебета. Между 3 и 5 на сто се раждат с аномалии в страната, а това означава над 3 500 годишно.

В щастливите случаи някои от новородените оцеляват. За да се стигне до такъв развой обаче се полагат всякакви грижи за увредения мъник. Един ден лечение струва близо 100 лева, понякога лечението продължава и по три месеца. Държавата е направила необходимото - средствата се отпускат по клинични пътеки и родителите не отделят никакви пари за новия живот на своята рожба. Според д-р Радосвета Росманова проблемите около спасяването на едно бебе с аномалии не са свързани нито с подготовката и квалификацията на лекарския персонал, нито с липсата на внимание към всеки случай. А всички случаи между другото са от сферата на спешната, интензивна реанимация. Проблемите са свързани преди всичко с амортизираната, остаряла апаратура, която да подсигурява контрол на жизнените функции на децата. Има жестока липса от така наречените монитори за контрол на сърдечната честота и на кръвното налягане, каквито болницата не е закупувала през последните години. Недостиг има и на инфузионни помпи за венозни вливания и венозно хранене, а също и на кувьози. Нищо, че последните получени кувьози по програма Майчино и детско здравеопазване са от 2002 година, те са от много нисък клас и не отговарят на нуждите на неонатологията като критично звено. Д-р Радосвета Росманова смята, че освен чрез дарителски акции, на неонатологично отделение Плевен, където е концентрирана много голяма патология от 5 области, може да се помогне и чрез насочване на целева субсидия от държавата за закупуване на нова апаратура и за ремонт и обновяване на вече съществуващата


Безумието продължава

 

Антидепресантите пак не са включени в списъка на безплатните лекарства

 

Дарина БОГДАНОВА

Здравната каса ще коригира лекарствения списък, но това не се отнася за антидепресантите, научи "BG Север". Жизненоважните лекарства за болните с депресивни разстройства продължават да са на безумно високи цени, които повечето хора не могат да си позволят.

Решението на здравната каса да икономисва средства точно от антидепресантите хвърли в ужас както психиатрите, така и техните пациенти. За незаменимите хапчета болните трябва да доплащат огромни суми, които варират между 50 и 200 лв.

Благодарение на това безумие горкият народ ще бъде лекуван както не трябва. Всички невротични леки разстройства, които тресат половината българи, не се заплащат от касата. Не стига, че стресът, на който сме подложени ежедневно, съсипва нервите ни, ами и да се лекуваме не можем да си позволим, коментират осъдените на душевни терзания болни.

Модерните и качествени антидепресанти в този последен списък, който касата измъдри, са недостъпни за джоба на обикновения българин. Качеството на българските заместители, с които психиатрите са принудени да работят, е под въпрос и трябва да бъде установено в близките 1 - 2 месеца, за да стане ясно дали решават поне отчасти проблема, коментира психиатърът д-р Иво Духленски. Той и колегите му недоумяват защо държавата лишава от полагащо се лечение хората, които са здравноосигурени. Който има куража да се бръкне и да плати тези пари, той ще си осигури лечение. Но една баба например, която получава 50 лв. пенсия, как ще си го позволи? Тя е обречена! Лекарствата за страховите неврози са на 100% платени. Как един пациент с агорафобия - страх от открити пространства, ще отиде на работа, например, обрисува зловещата действителност д-р Духленски.

Ако все пак един депресивноболен реши да си доплаща лечението, той може да го прави не повече от 4 месеца, за които касата е преценила, че трябва да се излекува. Една депресия има резистентни периоди от 2 до 6 месеца, но това явно никого не интересува. Пациентите ще си живеят с депресията, ако могат, ако не могат ще се самоубиват - това си е техен проблем. На тази цена се пестят пари на касата, възмутени са психиатрите. По традиция никой от НЗОК не се консултира с тяхното експертно мнение, преди да спуснат списъците отгоре. А практиката на лекарите доказва, че ако един пациент с депресивно разстройство бъде лекуван амбулаторно с подходящите лекарства, той пести повече пари на държавата, защото е в състояние да ходи на работа, вместо да ползва болничен. Още една причина решението на касата да бъде определено като безумно.

То навява смразяващи асоциации с целенасочено провеждан геноцид, който явно цели да прочисти депресивноболните. Явно трябва да се превърнем в нация на самоубийците, за да се сетят специалистите от административните лабиринти, че творят безумия, които обричат хиляди от и без това малочисления ни народ на смърт.


Консултация

 

Нова трудова книжка се издава от инспекцията по труда

 

В редакцията на "BG Север" се получиха въпроси от читатели как трябва да процедират, ако загубят трудовата си книжка или работодателят отказва да им я даде след прекратяване на трудовото правоотношение. Отговорите получихме от областната инспекция по труда в Плевен.

Издаването на нова трудова книжка се извършва от инспекцията по труда. Необходимо е работникът или служителят да подаде писмена молба-декларация, в която да посочи дали книжката е изгубена или унищожена, кой я е изгубил, както и данни за работодателите, при които е работил. Вписването на данни за трудовия стаж се извършва въз основа на представени на работника или служителя удостоверения по образец или въз основа на други оригинални документи. Когато трудовата книжка е изгубена или унищожена по вина на работодателя, той е длъжен да представи това удостоверение в едномесечен срок.

Когато лицето е работило при различни работодатели, трябва да се представят удостоверения с данни за трудовия стаж от всеки един от тях. Задължението да представи в инспекцията по труда тези удостоверения е на последния работодател, който е изгубил или унищожил трудовата книжка.

При прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят е длъжен да представи трудовата си книжка на работодателя, който да отрази необходимите данни и да я върне незабавно срещу подпис на работника. Датата на предаване на книжката се отбелязва в дневника за издаване на трудовите книжки. Ако работникът не се яви да получи лично трудовата си книжка, работодателят е длъжен да му съобщи чрез писмо с обратна разписка, че книжката е оформена. Тя може да бъде изпратена по пощата или дадена на трето лице, само ако за това има писмено съгласие от притежателя й.

Когато въпреки отправените молби работникът не се яви или не е дал съгласие, работодателят е длъжен да съхранява трудовата книжка в продължение на 50 години, след което тя се предава в държавния архив.

Трудовото законодателство предвижда отговорност за работодателя и виновните длъжностни лица, когато работникът или служителят е претърпял вреди поради незаконно задържане на трудовата му книжка, след като трудовото правоотношение е било прекратено. Предвидена е отговорност и при неиздаване или несвоевременно издаване на документи, удостоверяващи факти, свързани с трудовото правоотношение, както и при вписване на неверни данни.


Иридологията е наука за експресна диагностика

 

Д-р Дочо ДОЧЕВ

Една от основните задачи на съвременната медицина е да се разработят научни методи за експресна диагностика, даващи възможност за доклинично ранно откриване на заболяванията. Иридодиагностиката е един от тези методи. Опитният иридолог може да маркира прекарани заболявания в миналото, настоящото заболяване и да открие симптоми на бъдещи патологични отклонения.

Иридологията е позната от древността. Първите писмени паметници са свързани с т. нар. "очно прорицание" на древните астролози. Датират от X - VIII в. пр. н. е. В тях се пише: "окото е прозорец на цялото тяло", "окото на тялото е твърде чувствителен посредник между външния свят и вътрешната телесна среда", "огледалото на организма и прозорец към външния свят", "ирисът е огледало на здравето". Това са цитати от източноазиатски източници.

В Мала Азия в пещери са открити изображения на ирис и свързаните с него болести. Египетският лекар по времето на Тутанкамон - Ел Ансу, в два папируса описва ириса и свързаните с него заболявания. Три века пр. н. е. в Индия, Китай, Непал, Тибет и Гърция (Хипократ и Филастрат) се пише за промените на ириса при различни заболявания. Следва обаче продължителен период на забрава. Методиката се опошлява. Появяват се много шарлатани, лъжци, които я извращават и тя официално е забранена. Това продължава до VII в. В 1670 г. физикът Филип Майенс от Дрезден издава книгата "Медицинска хиромантия" и поставя началото на съвременната научна иридология. 16 години по-късно Кристиян Хертелсом защитава дисертация в Гьотинген на тема "За окото и неговите признаци". Тези двама автори разглеждат ириса в четири сектора и обосновават методиката. По-късно унгарецът д-р Игнац фон Пикчели (1826 - 1907) пръв установява връзката между състоянието на организма и ириса. В Европа се появяват много автори (Шлегел, Лилиеквист, Тил, Шнабел, Тил и др. от Европа, д-р Х. Лейн от Чикаго и други от Америка).

Почти няма европейска страна, в която ирисодиагностичната методика да не е разработена научно. В това число влиза и България, където от началото на XX в. работи световноизвестният Петър Димков (1886 - 1981 г.)

Съвременната иридология е наука научно-теоретично доказана и с голяма практично-диагностична стойност - 60 - 65 процента. Тя се основава на конкретната оценка на адаптационно-трофичните изменения на структурите на ириса, пряко свързани и отразени от центробежните и центростремителни висши функции на мозъка и централната нервна система. Установено е, че в организма съществува точна система за "сигнализация" с помощта за възходящи и низходящи нервни влакна, предаващи импулси от всички вътрешни органи до центровете на мозъка. Голяма и различна информация до мозъка постъпва от периферните рецептори на сетивните органи. Получава се информация за външния свят. В 90% тя се възприема от окото. Това е сетивото, което е свързано както с вътрешната среда на организма, така и с възприемането на външната. Всичко това се отразява върху ириса и в него настъпват промени.

Ирисът е много сложна система от функционални, физиологични и морфологични елементи (нервно-съдови, мускулно-пигментни), които са генетически свързани с диенцифалните и мезенцефалните отдели на главния мозък. Това са отделите, които регулират в общ и конкретен план цялата наша жизнена дейност, висцералните рефлекторни (условни и безусловни) връзки на организма.

Компетентната ирисова диагностика се отличава с висока информативност, експресни резултати, ранно откриване на заболявания, възможност да се видят органите в тяхното взаимодействие, да се направи интегрален проекционен анализ, достатъчно висока обективност и точност, безвредност, сравнителна простота на методиката, приложима навсякъде (кабинет, дом, даже и на улицата).

Възможностите за ирисова диагностика са: 1. Изследване на наследствените фактори. 2. Болестите се откриват в най-ранен стадий. 3. Установяване на прекарани заболявания. 4. Прогностични заключения не само на новооткрито заболяване, но и такова, което би могло да се появи в бъдеще.

В България днес работят няколко иридолози, включително и внукът на Петър Димков. Широко се рекламират много, но повечето са иридологоиди, т. е. не некомпетентни лица, а направо шарлатани.


 РАЗЛИЧНОТО


Бухалът Ачо е новият член в семейството на Тихомир от Гривица

 

Ловецът се бърка с по 10 лв. на седмица за менюто на птицата

 

Ралица ПЕТРОВА

Вече близо два месеца семейството на председателя на ловната дружинка в с. Гривица - Тихомир Николов, се радва на нов член. Малко по-различен, по-пернат и своенравен, но нуждаещ се от непрекъснати грижи. Приютен в бивш кош за царевица в дома на авджията, по принцип горският обитател - бухалът Ачо, сега търпи внимание най-вече от 13-годишната дъщеря на Тихомир - Ралица. Която основно се грижи за менюто на новия си прител.

Към края на декемрви няколко човека от гривишката дружинка при излизане в полето съзрели ранената птица. Към нея се спуснал Ангел, на когото по-късно кръстили болния бухал. Той е много паметлив и сега, когато Ангел се доближи до коша, Ачо тръгва да го кълве, разказва Тихомир. Оказало се, че състоянието на горската птица изобщо не е розово. Вероятно блъснат от кола, бухалът бил със счупени крак и крило. След бърза намеса на ветеринарен лекар кракът бил шиниран. Сега, вече два месеца по-късно, Ачо стъпва нормално. Проблем обаче остава крилото му, което зараства накриво и не позволява на птицата да лети. Това означава, че никога повече горският обитател няма да може да напусне сегашното си убежище и да се върне в природата. Независимо, че все още бухалът не е напълно оздравял, никак не му липсва апетит, констатират грижещите се за него. Ачо налитал само на дроб, като на седмица за това Тихомир се бръква с не по-малко от 10 лева. Ловецът обаче е убеден, че няма да спре да се грижи за птицата. Причислва я към другите си хобита - гледане на пчели и на пощенски гълъби.

Бухалът Ачо обаче не е единствената грижа на Тихомир в този момент. Дълбоките снегове и сковаващият студ до преди дни поставяше на изпитание подхранването на дивите животни, а това е основното задължение на ловците през този сезон. До хранилките се стига трудно, почи невъзможно. Полагат се неимоверни усилия, за да се пробуксува с трактор поне на 100 м от тях, след което балите с люцерна и чувалите с царевица и жито се мъкнат на гръб.

Горите при нас са доста далече от шосетата, разказва Тихомир. И обяснява, че в ловното поле на гривишката дружинка се срещат преди всичко яребици, фазани, зайци и сърни, за които през зимата авджиите трябва да се грижат. Имаме около 30 хранилки за дребен и 7 - 8 за едър дивеч, като досега сме заложили около 10 - 15 бали с люцерна, близо 500 кг царевица и 100 - 200 кг жито, споделя още той. И допълва, че положението е много по-различно и по-сложно от миналата година, когато нямаше толкова много сняг.

Тежките зимни условия не позволяват да се направи пълно подхранване, коментира и оранизаторът в плевенското ловно-рибарско дружество Стоян Стоянов. Според него обаче в никакъв случай не са фатални 5 - 6 дни без хранилките да бъдат напълнени. Той е категоричен, че сега всеки един следващ по-мек и сравнително по-топъл ден трябва да се използва от ловците, за да се извърши подхранване.

Гривишкото ловно поле е тихо. 60-сантиметровият сняг блести, гален от студените лъчи на февруарското слънце. Пътеки няма. Дърветата са голи, разперили клони, сякаш приветстват смелчаците, тръгнали при подобни зимни условия да проверят поредната хранилка. От шосето до нея са най-малко 200 м. Първите стъпки в снега оставя Тихомир Николов. Той крачи смело, познавайки до съвършенство мястото. Правената от него пъртина е повече от символична. В завладяващата и успоковаща тишина си проправя път единствено звукът от проскърцващия под ботушите сняг. Тук-там по повърхността на бялата пелена се забелязват следи - я на лисици, я на зайци. Ето там, под дървото, дългоушковците са се вихрили в любовна игра. Личи си по оставените от тях стъпки. Малко след това, в подножието на друг дънер, съвсем ясно личи леглото на заек, опитал се да се скрие от невероятния студ. В ляво погледът попада върху разпиляна по снега перушина, а в небето се чува пърхане от крила на мишелов.

В далечината се забелязват хранилките. Естествено при тях животни няма, предусетили и подушили приближаването на хора. Само още няколко крачки и видимостта към животоспасяващите за дивеча места ще стане пълна. Това са най-близките до шосето хранилки, обяснява Тихомир. Вече съвсем ясно се виждат и те, и сеното и зърното, които гривишките ловци някак са успели да сложат преди дни.

На известно разстояние от хранилките в заложената примка се е хванала лисица. Ясно е, че вече мъртвото животно е водило непосилна борба за оцеляване. Над безжизненото тяло стърчи голо чуканче, изгризан до кокъла крак. Самият Тихомир признава, че за пръв път става свидетел на нещо, за което е чел по книгите. Все пак лисицата не е успяла, самонаранявайки се, да се освободи от капана.

Вече не е чак толкова студено. Усеща се, че времето постепенно омеква. А това изпълва с надежда ловците, че ще могат идните дни да заложат във всяка една хранилка предвидения фураж. И да помогнат на дивеча да преживее тежката зима.


Кашуто - лакомството на богатите

 

Даниела ДОЧЕВА

Тези ядки имат най-много наименования. Кашу идва от акажу, което на езика на южноамериканските индианци означава жълт плод. И тук става ясно, че кашу не е плод, а костилка, която е върху жълта или червена круша (наричана ябълка), в тъмна обвивка. Крушата също се яде, но се разваля бързо, затова е позната в тези места, където расте - например в Индия, където всяка година събират около 25 хиляди тона такива ябълки. Затова наричат кашуто още и индийски орех.

Латинското наименование на кашуто е Аnacardium occidentale L. Това са дървета с височина 6 м, топлолюбиви, които се нуждаят се от по-сух климат от другите орехоплодни дървета, въпреки че родината им е басейнът на Амазонка.

По-рано смятали кашуто за лакомство за богатите, защото да се отдели ядката от черупката е твърде трудоемко занимание, при това трябва да се прави много старателно, понеже в обвивката около семето има масло, което предизвиква появяването на мехури върху кожата (оттук идва още едно наименование на тези ядки - мехурчести). Именно от това масло правят мастило за печатите върху тъканите, а с анакардиево масло пропиват дървесината срещу гниене (ето още едно наименование на кашуто - мастилени орехи). Затова кашуто никога не се продава с черупката. Между другото в суров вид семената на анакардиума са абсолютно безвкусни и само когато са печени, са истинско лакомство.

Ядките кашу са богати на белтъчини и въглехидрати, витамини А, В2, В1 и желязо.


Витамин С помага при диабет и СПИН

 

Два портокала дневно доставят нужното количество

 

Препоръчителната дневна доза от витамин С - аскорбинова киселина, е 60 мг. В голямо количество се съдържа в броколите, пъпеша, кивито, портокалите, чушките, ананаса, цитрусовите плодове, кивито, ягодите, шипките, чушките, брюкселското зеле, обикновеното зеле, картофите. Известно е, че витамин С (чрез задържане на болестопричинителите, наречени свободни радикали) помага при профилактиката на много видове рак. Той може да помогне в неутрализирането на нитритите (потенциално ракообразуващи консерванти в храни като хот-дога и вакумираните нарязани месни мезета) и нитратите (обикновено съдържащи се в питейната вода и някои зеленчуци). Изглежда също, че витамин С помага в предпазването от сърдечносъдови заболявания. Различни изследвания са установили връзка между високи нива на витамина в кръвта и намалени рискове от този убиец номер едно. Що се отнася до дълго оспорваната способност на витамин С да се бори с настинките, стана ясно, че може би няма да можете да предотвратите настинката чрез прием на витамин С, но най-вероятно ще можете да я направите по-кратка и по-лека. Той предпазва от формирането на катаракти чрез минимизиране на вредата, причинена на очните лещи от ултравиолетовата слънчева светлина. Намалява нивото на хистамин при хора, страдащи от астма или алергии. Учени от медицинския факултет на Харвард са установили, че хора, приемащи поне по 200 мг витамин С дневно, имат 30% по-малък риск от бронхит или хриптене в гърдите. Витамин С може да бъде благотворен за хора, страдащи от диабет, тъй като помага за минимализирането на вредните му ефекти върху нервите, бъбреците и очите. Вече има доказателства, че този универсален хранителен елемент може да помогне в борбата срещу СПИН, тъй като лабораторни експерименти са установили, че витамин С спира репликацията на ХИВ в клетките, инфектирани от вируса.

Ранните признаци на недостиг на витамин С включват слабост и летаргия, последвани от забавено оздравяване на рани. Ако запасите са напълно изчерпани, се появява скорбут със симптоми, включващи деменция, кървящи венци, загуба на зъби, прекалено силно кървене и болки в мускулите, ставите и костите.

Витамин C се разрушава при допир с медта и сода бикарбонат. Тъй като човешкото тяло не може да го складира в себе си, необходимо е той да се приема ежедневно, още повече, че всеки излишък се изхвърля през пикочния канал. За да получите нужното количество, достатъчно е да изяждате 2 портокала дневно. 


Алтернатива

 

Зъбобол

В 250 мл силна ракия се накисват 50 г наситнени листа от живовляк и се оставят на слънце, след което се прецеждат. Една супена лъжица от течността се смесва с 4 - 5 супени лъжици вода и се жабури.

 

Камъни в бъбреците

Вземате билката брош и я смилате на брашно и 3 сутрини на гладно вземате по една равна чаена лъжичка с малко мед или кисело мляко, за да можете по-лесно да преглътнете. Два дни почивате, а три дни вземате лекарството. След 1 месец отивате на лекар, за да проверите дали са изхвърлени камъните. Ако са останали песъчинки от тях, продължавате лечението си.

 

Вино за болно сърце

Един литър бяло домашно вино, 10 стръка пресен магданоз с листата, 2 супени лъжици чист винен оцет и 300 г пчелен мед. Всичко без меда се вари 10 минути и се разбърква непрекъснато, за да не пуска пяна. Медът се прибавя след като отварата изстине и се разбърква добре. От сместа се пият 3 - 4 супени лъжици дневно.

 

Запек

В 200 мл гореща вода се разтварят по една супена лъжица мед и прясно масло. Изпива се сутрин на гладно половин час преди хранене.

Високо кръвно

Трябва всеки ден да се изяжда по едно колелце сурова целина, може дори по една цяла глава.

 

Проблеми с простатната жлеза

Една чаена чаша ечемик се вари в 500 г вода, докато остане наполовина. Отделно от тази отвара в 2 л вряща вода се слагат 2 супени лъжици семе от пъпеш, по една супена лъжица царевична брада, листа от бяла бреза, кора от леска, корени от магданоз, един стрък репей или супена лъжица от червено подъбиче. Тази смес се вари точно 2 минути, след което се добавя 1 супена лъжица мечо грозде, ври още 1 минута и се сваля от огъня. След прецеждане и смесване на двете отвари се пие по една кафена чашка 3 пъти на ден преди ядене. Използва се и за често уриниране.


Липа и лук срещу простуда и грип

 

В липовия цвят се съдържат слузни и дъбилни вещества, захари, етерично масло, каротин, витамин С и др. Има леко дезинфекционно и противовъзпалително действие, сваля температурата. Под формата на чай подпомага лечението на простуда, грип, ангина, пневмония. Като леко диуретично средство, липовият цвят се предписва и при възпаление на бъбреците и пикочния мехур.

 

Чай от липа

- Приготвя се като запарка - една супена лъжица натрошена билка се залива с 250 мл кипяща вода и кисне около 20 мин. Прецежда се и се изпива гореща наведнъж. Дневната доза е 2-3 чаши. Добре е да добавите мед в чая, но след като изчакате да изстине поне до 60 градуса.

- Отвара - две супени лъжици билка се заливат с 250 мл кипяща вода, киснат 10 мин., след което течността се прецежда. За подсилване на ефекта към топлата отвара може да се прибави 1 чаена лъжичка сода бикарбонат.

 

Лук за профилактика

Какво ли не съдържа този чудесен зеленчук - масло, комплект витамини (А, В1, В2, В3, РР, С) комплект микроелементи, желязо, калий, калций и захари, главно гликоза и фруктоза. Официалната и народната медицина препоръчват лука при заболявания на горните дихателни пътища. Използва се и за лечение на трудно зарастващи рани. Служи като профилактично средство при грипна епидемия. Употребява се при лечение на запек, диабет, повишено артериално налягане, хемороиди, против хълцане, за засилване на диурезата и др. При кашлица се разрязва на 4 части една голяма глава лук и се поставя в един литър вода, в която предварително са разтворени 200 г захар. Кипва, прецежда се и се изсипва в стъклен съд. Пие се по една супена лъжица преди ядене. Ако кашлицата не изчезне, тази процедура се повтаря. При болно гърло и кашлица се вземат външните люспи от 10 глави червен лук, заливат се със 700 мл вода и врат 15 мин. Прецежда се. Изпива се на 3 порции - сутрин, обед и вечер, задължително топло. Лечението продължава една седмица, втората се почива и отново се пие една седмица. Така цели два месеца. При бронхити, грип и безсъние консумирайте редовно суров лук в салата.


 ЖЕНАТА


 

Хапвайте лека храна преди лягане, подберете цвета на спалното бельо

 

Десет правила за разкрасяващ сън

 

Мария ИЛИЕВА

Популярно е твърдението, че колкото повече спим, толкова по-красиви ставаме. Известни манекенки уверяват, че дължат свежестта си на продължителния и пълноценен сън. И ни съветват да отделяме повече време на това. Всъщност важно е не колко, а как и кога спим.

1. Никога не яжте преди сън!

Освен че късното приемане на храна влияе върху фигурата ви, закъснялата вечеря осигурява работа на стомаха ви за цялата нощ. Ако толкова ви се яде, правете го поне два часа преди сън. Хапвайте само лека храна - плодове, зеленчуци, млечно-кисели продукти.

2. Лягайте си не по-късно от 22-23 часа.

За един нормален нощен сън са напълно достатъчни 5-6 часа. Според биологичния ритъм най-полезното време е от 23 до 5 часа сутринта. Във всеки случай сънят ви задължително трябва да обхваща времето от 2 до 4 часа сутринта. В това време ние спим най-дълбоко и ефективно. Не се препоръчва дневният сън. Особено преди залез слънце. Колкото и да е странно, продължителността на съня ни зависи от изяденото през деня. Колкото по-малко храна сме поели, толкова по-малко спим.

3. Трябва да се спи с глава, насочена на север (или изток).

Тази посока се мотивира с магнитните линии на Земята. В своето изкуство фън-шуй обаче китайците препоръчват всеки човек да открие своето най-благоприятно направление за сън. При това леглото не бива да се поставя директно срещу входната врата. Не трябва да се злоупотребява и с огледалата в спалнята.

4. Спете върху твърда равна повърхност.

Колкото и да е неприемливо, много по-полезно е да се спи върху твърд матрак. При меките пружини тялото неизбежно се огъва, а това предизвиква нарушаване на кръвоснабдяването на гръбначния мозък и различните органи, които се оказват притиснати. Освен това е възможно защипване на нервните окончания. Ненапразно при травми на гръбначния стълб и при радикулит лекарите препоръчват да се спи на абсолютно твърдо легло. Колкото по-ниска е възглавницата ви, толкова по-добре. Ниското разположение на главата по време на сън поддържа в нормално състояние шийната част на гръбначния стълб, подобрява мозъчното кръвообръщение, помага за нормализирането на вътречерепното налягане и дори предпазва от образуване на бръчки върху лицето и шията.

5. Спете разсъблечени.

Това не само е доста секси, но и действа отлично върху кожата ни, позволявайки й да диша пълноценно по време на сън. Ако ви е студено, по-добре се завийте с допълнително одеяло.

6. Най-малко полезно е да се спи по корем.

Най-благоприятната поза по време на сън е на една страна, с няколко обръщания през нощта. Но може да се спи и по гръб.

7. Постелята ви трябва да е топла, а въздухът в спалнята - прохладен.

Никога не пренебрегвайте проветряването на спалнята преди сън и помнете, че вашето спално бельо трябва да бъде чисто, топло и задължително красиво. Предпочитанията са на страната на естенствения памук или лен. Голямо е значението и на цветът на бельото, на стените в спалнята. Червеният допринася за безсъние, а нежните бледосини и резедави оттенъци успокояват. В последно време има данни, че тъмните нюанси на спалното бельо спомагат за по-добро качество на съня.

8. Да се става с будилник е вредно.

Работата е в това, че сънят ни се дели на цикли, всеки от които се състои от фази на бърз и бавен сън с различна дълбочина. Обикновено циклите са от 60 до 90 минути, като при здравите хора продължителността е по-малка. За пълноценна почивка е достатъчно да проспим четири свои биоцикъла. Нормално е обаче да се спи и шест. Много е важно да не се прекъсва сънят по време на един биоцикъл. Ако човекът се събуди в средата на такъв интервал, той ще се чувства уморен. Затова е по-добре да не ставаме с будилник, а според вътрешния ни часовник. Ако все пак си навивате часовника, времето за сън трябва да се разпредели така, че сънят да продължава цяло число цикли.

9. Не се излежавайте.

Щом се събудите, трябва да се усмихнете, да се протегнете, да отметнете завивката и да станете. Ползата от излежаването е доста съмнителна. Опитайте се да ставате по-рано и ще забележите колко положителни емоции и полезни неща ще допълнят деня ви - гимнастика, водни процедури, старателна грижа за себе си, възможност за пълноценна и здравословна закуска. Възможно е отначало да ви се иска да поспите още, но помнете, че това не е действителна потребност, а само навик на организма. Постепенно той преминава.

10. Преди сън се отпуснете.

Отпускането преди лягане носи много положителни емоции и великолепно ни настройва за почивка. Ето някои методи, с които може да го направите.

* топла вана с добавка от ароматични масла;

* чаша топло мляко с мед и мента или маточина;

* мечти или мисли за нещо приятно;

* кратка разходка преди сън;

* отпускащ масаж;

* нежен и спокоен секс.


 Превърнете косата в бижу

 

Как да изберете подходящия шампоан

 

Избягвайте евтини продукти, съобразете се с особеностите на косъма

 

Наталия СТОЯНОВА

В ежедневието си непрекъснато сме подложени на стрес. Постоянното напрежение, в което се намираме, въздейства и върху косата ни. Нужни са доста грижи, за да я защитим от вредните влияния. С повече търпение обаче може да превърнем косата си в бижу.

За да бъде косата ви красива, здрава и блестяща, трябва да внимавате с избора на шампоан. Когато купувате козметичния продукт, трябва да се ръководите от някои правила.

Не правете безсмислени икономии. Един евтин шампоан може да ви създаде проблеми, за които по-късно ще платите скъпо. Избирайте продукта и честотата на използването му според особеностите на косъма. Предпочитайте шампоан за изтощена коса или за честа употреба, ако косата ви е средна на дължина. Това е най-добрият начин да не я дразните и да запазите състоянието й. За вас едно-две измивания на седмица са подходяща честота.

Ако имате коса, която се замърсява два-три дни след измиването, не употребявайте шампоан за мазна коса. Силното му миещо въздействие ще влоши още повече проблема ви. Използвайте продукт за изтощена коса или за честа употреба. Ако имате мазна коса, измивайте я два-три пъти седмично. Ако сте принудени да я къпете всеки ден, можете да разреждате шампоана си с вода или да го редувате с хума.

Ако косата ви е мазна в корените и суха по върховете, изберете продукт за изтощена коса със съставка, която помага за по-лесното разресване. Опитайте се, когато се миете с шампоана, да го прилагате най-вече по кожата на главата. Не го слагайте по върховете, които ще се измият достатъчно добре от емулсията. Честота на миенето два-три пъти седмично е достатъчна. Ако имате нужда от всекидневно къпане, редувайте подходящите за това кремове с шампоани, съдържащи жълтък.

Ако косата ви е суха и изтощена, има нужда от подхранващ крем преди миене, независимо дали е естествена, боядисана или трайно накъдрена. След това сложете шампоана за изтощена коса върху кожата на главата и разтрийте. Ако смятате, че е необходимо и ако косата ви го понася, можете да завършите с препарат за лесно разресване.

Ако косата ви е много суха, ситно накъдрена, не използвайте шампоан. Заложете на крем с восъчна основа, кератин и растителни екстракти.

 

ВИДОВЕ

* Шампоан за мазна коса. Бъдете внимателни! Препаратът е с по-силен миещ ефект от другите.

* За суха и изтощена коса. Съдържа съставка, която помага за заздравяването на роговото вещество. Може да съдържа и някаква мазнина или течно масло.

* Против пърхот. Недостатъкът на това указание е, че е доста неясно. Съществуват различни видове пърхот, причинен от бактерии или микоза. Веществата, които се съдържат в тези шампоани, могат да са ефикасни само против пърхот, причинен от бактерии. Освен това те често правят кожата на главата по-чувствителна.

* Бебешки шампоан. Не означава по-мек, както често се смята, а по-малко дразнещ. Внимавайте, тези шампоани съдържат често мазнини, необходими за децата, но косата на възрастните може да стане по-лепкава.

* За честа употреба. Ако е произведен в лаборатория с традиции в грижите за косата, е подходящ. Това са по-меки шампоани, полезни за роговото вещество на косъма.


За и против къдренето

 

Мария ГЕОРГИЕВА

Притежателки на естествени гъсти, къдрави коси се срещат рядко. На всички останали само химическото къдрене помага да се сдобият с тази прическа.

Продуктите за къдрене, които се предлагат по магазините, са много. Различават се най-вече по киселинно-алкалните си показатели. Когато купувате такова средство, обърнете внимание на нивото на рН. За неутрално се смята рН, равно на 7 - като на чистата вода. В киселите разтвори то е по-малко от 7, а в алкалните - по-голямо.

От киселините до алкалите

Смята се, че киселите продукти с рН-показател от 6,5 до 7 са най-подходящи за отслабнали и проблемни коси, тъй като по-малко променят структурата на косъма. Но пък и накъдрянето не държи дълго - максимум два месеца. Алкалните продукти с рН-показател, равен на 9,5, ви гарантират трайни поне шест месеца къдри. Те обаче подлагат косъма на по-силно въздействие. Ако нямате навици и опит, може и да изгорите косите си и те да загубят еластичността си.

Меки и щадящи средства

За домашно къдрене най-подходящи са меките алкални продукти /рН 7,5/ и неутралните, особено ако съдържат кератин, колаген и копринени протеини. Те се продават и под формата на пяна, която е по-удобна за ползване от течността. С нея се действа по-лесно, кичурите по-бързо се навиват, а това е особено важно, ако за пръв път се къдрите сами у дома. След като сте навили косата, трябва много внимателно да се отнасяте с нея. Постарайте се в близките два-три дни да не я миете дори с мек шампоан, да не използвате сешоар или терморолки и да не оформяте прическата с четка.


Проблеми през зимата

 

Ели СЛАВОВА

През студените месеци косата ни е изложена на влиянието на много фактори, които причиняват увреждане в различна степен. Три са основните причини, които й се отразяват през зимата.

1. Студеното време и резките температурни промени. През зимата нашата коса постоянно е изложена на крайни условия, които често се променят. Типичен пример е излизането от топла стая със сух въздух на студеното или снежно време. Тези чести температурни промени влошават състоянието на косата като я правят суха и безформена. Освен това отоплението през зимата, особено от климатик, също е фактор, който влияе зле на косата. Той предизвиква симптом на термично увреждане. Той се равнява на състоянието на косата, което би било предизвикано от горещините в пустинята Сахара.

Проблеми: суха, чуплива и безчувствена коса, която често се наелектризира.

2. Ежедневното носене на шапки. Те ни помагат да предпазим главата си от студения въздух и вятър, но в същото време стимулират потенето и съответно бързото омазняване на косата.

Проблеми: косата е омазнена и сплескана в корените, а суха и груба в краищата.

3. Липсата на слънчева светлина и честата употреба на сешоар. Съчетани с ниските температури, високата влажност на въздуха и употребата на стилизиращи продукти, правят косата слаба, безчувствена и безжизнена. Проучване, проведено от Pantene, доказва, че реално 86% от жените в Европа сушат косата си със сешоар през студените сезони.

Проблеми: суха, безцветна и безжизнена коса.


Къната придава блясък

 

Теди ПЕЕВА

Почти всяка жена си представя червено, чуе ли да се говори за къна. От древни, времена козметичното средство е познато като оцветяващ прах. Разбърква се с гореща вода на гладка кашичка, намазва се върху току-що измитата коса и се оставя да действа 30 минути. Резултатът: пламтящ морковеночервен тон. Това, което не знаем, е, че има къна, която не оцветява, но поддържа косата здрава, пухкава, с блясък, коригира структурата й.

Къната се получава от храста Alhina, който вирее в горещите области на Африка, Югоизточна Азия и Средиземноморието. Два пъти в годината - пролет и есен, дребните му листенца се берат, сушат се и се смилат на прах. Само откъснатите през есента обаче съдържат багрилното вещество нафтохинон, което оцветява в интензивния червен цвят. В младите, още зелени листенца на храста това вещество го няма. Затова те не оцветяват косата, а само я поддържат в добро състояние.

Неутралната къна съдържа танин - дъбилно вещество със стягащи качества. Той се наслоява върху всеки косъм като филм, укрепва го и го предпазва от влиянието на външните фактори, главно въздуха. Прави повърхността му гладка, гъвкава. След няколко процедури с безцветна къна косата става еластична, лесно се оформя в прическа, придобива блясък. Неутралната къна се приготвя на кашичка. Смесват се две части от нея с една част гореща вода. Тази разхубавяваща маска за косата се отмива след 45 минути с топла вода и може да се прилага еднакво добре при руса, кестенява или посивяла коса.


РЕЦЕПТИ

 

Маска за подхранване

Прави се веднъж на 2 седмици. Нужни си ви ампула Прогестерон, 20-30 мл рициново масло, жълтък, 1 с.л. кисело мляко. Сместа се нанася по цялата дължина на косъма, включително и корените. Трябва да престоите с плик или шапка за баня поне два часа.

За растеж

Рициново масло, витамин А, 1 с.л. алкохол (без значение какъв), 1 жълтък. Нанесете върху току-що измита коса. Втрива се добре в корените и се задушава. Оставя се да действа два часа и се измива обилно с шампоан.

За здрав косъм

Смесват се 50 г газ, 50 мл рициново масло, 2 г хинин на прах, 1 ампула витамин А, 1 с.л. спирт. Направете топъл компрес, оставете маската четири часа и измийте с шампоан.

За подхранване на мазна коса

Смесете едно яйце, 1 мл витамин В1 или В6 и 1/2 чаша отвара от коприва. Втрийте сместа и покрийте главата с найлон, а отгоре с топла кърпа. След 1 час измийте главата с шампоан, а след това изплакнете с отвара от копривени листа и корени.

За овлажняване на суха коса

Вземете 1 яйце, 1 с.л. оцет и 2 с.л. зехтин ги объркайте. Масажирайте със сместа скалпа и косата, срешете с гребен. Оставете да престои 15 минути. Измийте косата с шампоан и изплакнете добре.


 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...


Цвятко Камбуров

 

Не само нарушеното спокойствие в традиционно тихата система на плевенското следствие беше причина да поканим за интервю шефа на ОСС. Дори и той не отрече намесата на политически, икономически и лобистки интереси в работата на правораздавателната система в Плевен. Трагично е, че само седмица след като професията следовател навърши 125 г., след като по пътя на борбата с престъпността бяха хвърлени толкова усилия от почтени професионалисти, днес разговаряме за натиск, корупция, тъмни сделки и лобизъм. И отново Плевен заседна по вестникарските страници със славата на Палермо.

 

Недопустимо е следовател да изнася информация

 

Интервю на Емилия КАРАБУЛЕВА

- Г-н Камбуров, каква е вашата оценка за сбирката на отделните звена в съдебната система през изминалата седмица, какви проблеми бяха обсъждани?

- Сбирката протече в тон на разбирателство, добронамереност и оптимизъм. На срещата присъстваха главният прокурор Никола Филчев и ген. Бойко Борисов. Те направиха изказвания по някои проблеми, а директорът на Националната следствена служба (НСС) Ангел Александров предложи на вниманието ни отчетен доклад, който съдържаше обобщени данни за приключените следствени дела. Обърнато беше внимание на някои по-съществени случаи, както и на взаимодействието между отделните звена в съдебната система. Говори се общо и за окръжните следствени служби, като постижения и като стил и метод на работа.

Ген. Бойко Борисов направи изказване за рязкото подобряване на взаимодействието между отделните звена в борбата с престъпността. Присъстващите на срещата бяха единодушни, че с влизане в сила на някои законодателни изменения, касаещи взаимовръзката между МВР, прокуратура и следствие отделните магистрати повишават ефективността на своята работа.

Особено след като се видяха първите резултати от приетата през март Инструкция №1 за регламент на контактите между полиция, следствие, прокуратура и съд. Например при посещение на едно местопроизшествие се разпределяше работата между отделните звена - кой трябва да дава информацията, кой е длъжен да я обезпечи, изобщо какви действия да предприемат полицейските служители, следователите, прокурорите. Този процес включва образуването, движението по делата, решава се кои производства се водят на специален отчет и т. н.

- Искате да кажете, че с влизане в сила на инструкцията се въведе ред в системата?

-Да. Апелативният прокурор Ани Димова издаде заповеди и разпореждания, които да вменят на съответните прокурори задължения, те осъществяваха вече лични контакти, ходеха при следователите, вземаха материала - нещо, което не беше правено дотогава. Така според мен се подобриха нещата не само в плевенското следствие, но проясняване се почувства и в национален мащаб.

Всеки прокурор вече знаеше какви дела са му възложени, а не както беше дотогава - запознаването с делото да става, след като следователят вече е приключил. Така постоянно се връщаха материали, процесът се бавеше. Сега следователят има възможност да участва с вземане на показания, преценка на материали - т. е. участва активно в процеса.

На органите на МВР също бяха вменени някои конкретни задължения, защото при тях системата е субординирана и както поиска ген. Бойко Борисов информацията трябва да постъпва писмено, за да се постави срок, което задължава участниците по веригата да го изпълняват.

Влизането в сила на инструкцията, както и измененията на Наказателно-процесуалния кодекс от септември месец рязко подобриха работата в системата, което повлия благоприятно върху борбата с престъпността.

- Защо ударите върху следствието са най-чести и дръзки и кой ги причинява?

- Имаше три големи промени и катаклизми в следствието.

Първата беше през 1990 г., когато започна да се гради демокрация. Тогава политиците прецениха и това беше записано в Конституцията, че всички наказателни дела трябва да се извършват от юристи, т. е. от следователи. Според авторите на промяната не било редно разследването да се извършва от органите на МВР, като причина те посочиха нарушаване правата на човека. Затова извадиха дознанието от МВР и го закриха. Остана вариантът всички дела да се разглеждат от следователи, на практика ние също си имахме дознатели.

През 1990 г. всички дознания бяха преобразувани в следствия и системата започна да се затлачва. Тогава се въведе адвокатската защита по всички дела, изобщо нещата се промениха коренно с оглед на някакви демократични съображения.

След 3 - 4 години обаче се отчете, че този ход не е бил правилен и в края на 1994 г. се реши отново да има дознание. През 1995 г. формата на дознанието като разследване отново беше възстановена, но в рамките на новосъздадената Национална следствена служба. Или тогава пак можеше да има лица, които не са с юридическо образование за рзследване, кръстиха ги помощник-следователи и те останаха в структурите на НСС.

През 1997 г. се реши да се закрие тотално следствието. Имаше един НПК, който между две четения в парламента бе окичен от разни депутати с абсурди. Слава богу, след преборване със здравия разум на други политици се взе половинчатото решение за закриване на НСС и останаха 29 действащи, независими една от друга окръжни следствени служби. А националната пък бе преобразувана в специализирана следствена служба.

Този ход доведе до хаос, разхвърляне, моите наблюдения сочат, че всеки си правеше каквото поиска. Защото ако няма едно административно или методическо звено, където да попиташ за нещо формално, дребно, да се уеднакви практика най-малкото, то дейността ти пропада.

Получи се разпокъсаност в системата, като решението беше негласно следствието да премине на подчинение на прокуратурата. Като няма кой да те командва, отиваш на подчинение на главния прокурор. Така беше тогава.

През 2000 г. се отчете хаосът и се реши, че тези колеги помощник-следователи трябва да се върнат към системата на МВР или разследването отново да премине там, без да се създава дознателски апарат. Нашите колеги помощник-следователи, някои от които с повече от 15 г. стаж, не ги върнаха в МВР, а ги натириха да си търсят работа другаде.

Спомням си, че тогава ние от системата се застъпихме за тях, имаше брожения, недоволство. След това, когато нещата не потръгнаха, започнаха да ги връщат лека-полека. Но голяма част от тях станаха адвокати или се оттеглиха, а те бяха потенциал на следствието и загубата им се почувства осезателно.

Другото безумие, което последва, целеше да направи от полицейските служители дознатели. Но се оказа, че не става. След което се реши да бъде върната НСС на мястото на съществуващата дотогава специализирана служба, като част от функциите й бяха орязани. Започна едно изземване на дела от окръжните следствени служби по осмотрение на софиянци. Ние се опитвахме да им пробутаме някое по-сложно производство, но те не искаха. Така беше до 2002 г.

След избора на Ангел Александров за директор на НСС преди година нещата в следствието тръгнаха към проясняване.

И тогава изведнъж дойде един доклад, т. е. беше спуснат, който буквално даваше указания за закриване на следствието по някакви европейски норми и стандарти.

- Част от трусовете в следствието не бяха ли предизвикани именно от неправилно тълкуване на европейските изисквания, не се ли прилагат тези правила механично?

- Никога, никъде не е указано, че нашите структури трябва да се променят. Просто европейците искат в България да има ефективно разследване, а рецептата трябва ние да я намерим с оглед на националните си особености и изисквания.

Това ни го казаха вече европейски юристи при посещението си в Плевен, както и министър Меглена Кунева. Тя обясни, че никой няма претенции към закриване на структури в досъдебното производство. Идеята е да има ефективност и резултатност, а това ще ни впише в европейския модел.

- Какъв е статутът на следователя в момента?

- Според Закона за съдебната власт, пък и по конституция следователят е магистрат. Мога в този смисъл да посоча един парадокс. На група белгийски юристи при посещението им в Плевен направило впечатление, че следователят, който е магистрат, разпитва обвиняемия пред съдия. Като последният също е магистрат. Значи ние пропускаме разпита пред адвокат, не връзваме вяра на следователя, а после повтаряме операцията пред съдия.

Този парадокс доведе до идеята да се повишат функциите на следователите като разследващи магистрати. Според мен е добре дознанието да остане в МВР, но разпитите да се извършват пред следовател и той да определя първоначалните мерки. Така следствието да се запази като координаторен орган.

Тези идеи бяха възприети от правителството, през декември се прие декларация, която утвърди мястото на следствието. Според мен от 2004 г. системата работи добре.

- Мислите ли, че съдебната реформа може да приключи в рамките на този парламент?

- Не. Това е невъзможно. Не вярвам на бомбастичните идеи за нов наказателно-процесуален кодекс, който да бъде внесен до май месец. Той се работи от много юристи, не може такъв важен закон да се претупа за нула време, само и само да угодим на някого.

Бедата на нашето правораздаване през последните 15 години беше в липсата на концепция. Правеха се неща на парче, в угода на различни политически сили. Всеки, който дойдеше на власт, започваше да крои, да прави сметки, без да мисли глобално.

Следствието през годините е доказало, че не може да бъде командвано. Няма такъм механизъм за повлияване на нашата система.

- Но фактите сочат, че сте подложени на натиск?

- Получава се така, че следствието като самостоятелно действаща структура в рамките на досъдебното производство все пак е част от общия, цялостния правораздавателен процес. Лесно е за всеки колега да си приключи делото и да го изпрати на по-горна инстанция. Знаете ли колко пъти са ми казвали разни политици, бизнесмени или пък съмнителни елементи: "Абе, ти прави каквото искаш. Аз ще пипна по-нагоре и пак ще стане както искам."

Трудно е да постигнеш резултат в рамките на следствието, когато следващите инстанции се повлияват от хора с пари, от икономически лобита или от политици. След като контролът е в съда, пак няма промяна. Не казвам нищо лошо за съда, но системата така е направена, че дори някой следовател да се изяви като принципен и добър, то после при липса на резултат усилията му отиват нахалост. А това демотивира хората за работа.

- А как стоят нещата в ОСС - Плевен? Известно е, че има някои по-особени дела, които се изпращат за разглеждане в НСС...

- Тук, в нашата служба, винаги сме се пазели от сплетни и интриги. Те само пречат на работата. Нямам данни досега да е оказван натиск на следователи.

Колкото до тези по-особени дела, за които говорите, има такава процедура за производства, които касаят магистрати и други важни личности. Правили сме отводи, предлага се на главния прокурор и по негово разпореждане делото се разследва от НСС. По този начин се водеше делото за покушението срещу съдията Валери Цветанов.

- Наскоро съдията Цветанов е върнат на работа в плевенския районен съд. Можете ли да дадете някаква по-подробна информация?

- Значи съдията Цветанов пак е станал медийна звезда. Аз нямам никаква представа за неговата дейност, нито като следовател съм се занимавал с него, нито като директор. Нямам като ангажимент да следя делата на колегите. Мога само да разпределям работата, с оглед на това да не се претоварват следователите.

За Валери Цветанов знам само какви дела имаше, направихме си отвод тогава и разследването отиде в НСС. Доколкото ми е известно, делото за покушението срещу магистрата е спряно.

- Но неговото име се намеси и в случая с убийството на бизнесмена Людмил Конов. Открихте ли някаква връзка между тях?

- Делото за убийството на д-р Конов се разследваше от следователя Берон Кърчев. Той имаше пълна свобода на действие.

От публикация във в. "Политика" разбрахме, че Кърчев е изпратил делото във Висшия съдебен съвет, без никой от следствената служба да знае. Няма такава процедура на изпращане на следствени материали във ВСС, той може евентуално да бъде сезиран с нещо, за нещо. Още повече, че наблюдаващият прокурор и прокуратурата трябва да бъдат уведомени. Оттам делото, доколкото разбрах, е било пратено по компетентност във Върховната касационна прокуратура.

В публикацията имаше изнесени доста подробности, факти и имена от делото, което е недопустимо, при положение, че прокурорът не е дал тази информация. Най-вероятно тогава данните са изнесени от следователя. Как са стигнали в този вестник, е друг въпрос.

- Но това е класифицирана информация, как е попаднала в медиите?

- Аз ще направя служебна проверка. Информирал съм ръководството на НСС за това какво е изпратено. Следователят Берон Кърчев имал някакви съображения за намесата на икономически групировки в случая, цитирани са имена на следователи, на прокурори, не знам на каква база. Това е негова преценка.

- Какво ще стане оттук нататък, имало ли е натиск срещу Кърчев? Обменяна ли е информация по делата срещу Валери Цветанов и това за убийството на д-р Конов?

-Не изключвам възможността да е имало обмен на информация между делата. Защото има връзка между двата случая. Но поне официално делото за убийството на д-р Конов се разследваше от Берон Кърчев. Сега случаят ще премине към НСС, още повече щом следователят е уличен в изнасяне на данни, които са класифицирана информация. Като направим проверка, ще видим.

- Допускате ли, че тук има някаква сделка - т. е. някой на някого е платил?

- Не знам. Не мога да говоря, когато нямам сигурна информация. Назначили сме комисия от следователи, които не са от списъка на поръчковите, за да проверят по какъв начин се е движило делото административно, верни ли са твърденията и как е изнесена информацията в пресата, и то с такива подробности.

Предполагам, че такава проверка ще се възложи и от НСС. Аз съм ги уведомил, те ще преценят.

- Но тази история е прецедент в практиката на ОСС Плевен. Имало ли е досега такъв скандален случай?

- Такъв случай е пръв в нашата практика. Досега все сме се опазвали от скандали, от клюкарски елементи и сме се старали да си гледаме строго нашата работа.

- Подозирате ли намесата тук на политически или икономически интереси?

- Дали са политически или пък строго местни, не мога да кажа точно. Но ще се разбере.


 АРТСЕДМИЦА


Бившата къща на художниците пустее и се руши

 

Греди Асса чака да получи помещения за постоянна експозиция

 

Страницата подготви Даниела ДОЧЕВА

От май месец миналата година къщата на ул. "Димитър Котстантинов" №17 (до бившия кореком) е необитаема и започва да се руши, установи репортерска проверка. Пустеещата сграда вече е с изпочупени прозорци от вътрешната страна. Ако фирма "Жилфонд", с която общината има договор за стопанисване, не се погрижи скоро за нея, най-вероятно тя ще се превърне в поредната съборетина, средище на наркоманчета, загрижено се коментира в артсредите.

Миналата година, когато известният художник Греди Асса беше обявен за почетен гражданин на Плевен, от кметството му обещаха сградата, за да направи постоянна експозиция в нея. От тогава мина доста време, а ремонтни работи не започват, чуди се и самият художник. Видяхме се с Греди през есента на миналата година и той ме пита дали е започнало преустройството на сградата за галерия, информира Господин Пейчински, бивш председател на дружеството на художниците в Плевен.

Управителката на фирма "Жилфонд" Боряна Петкова увери, че в строителната им програма, която ще бъде готова до края на февруари, непременно ще бъде включен и ремонт на къщата на ул. "Димитър Константинов" №17. Въпросната сграда е на повече от 100 години и е паметник на културата от местно значение. Ако се разруши, градът няма да спечели, защото тези стари къщи създават един особен чар. Не може всички големи градове на България да направим city-та, коментира Пейчински.

Историята на сградата от 1985 г. до 2004 г. е свързана с дружеството на художниците, което настанява канцеларията си в едно от помещенията. Другите четири са предоставени за ателиета. Към тази къща винаги е имало големи апетити. Преди години художниците са предупредени да напуснат, въпреки че редовно си плащат наема на общината. Тогава изпращат жалба до общинския съвет и нещата временно утихват. "След дълго и протяжно ходене по мъките обаче получихме заповед да напуснем сградата. Ние нямаме претенции да се връщаме. Въпросът е защо толкова време вече пустее тя", пита се Пейчински. Той не крие, че би било добре да се съвмести постоянната експозиция на Греди с канцелария на дружеството, което и до днес е бездомно, след като помещенията на площад "България" му бяха отнети по силата на Закона за реституцията. Тогава на изящниците е обещано, че ще бъдат компенсирани по някакъв начин, но това не става вече 10 години. Ще е добре да има къща на художниците, където да се събират, да общуват, смята Иван Велчев - Йово, който е настоящият председател на дружеството.

Дали сградата ще остане свързана с културния живот на Плевен или съдбата й ще е друга - носят се слухове, че я готвят за винарна или нещо подобно? До редакционното приключване на броя не получихме отговор на въпросите, зададени към общината.


 Детски театър от трима

 

Бившият металист Ангел Бешев композира попфолк

 

Ангел Бешев, съпругата му Вероника и актрисата Ива Николова, или детски частен театър "Денница", вече трета година доказват на себе си и другите, че по тази формула може да се твори и съществува достойно в България. Сценография, кукли, костюми, сценарий, авторска музика и изпълнение - всичко това е тяхно дело. Пътуват из цяла България, познават ги дори децата на Бургас, Варна и Петрич. Създават спектакли, съобразени с образователната програма в детските градини, като не се ограничават в творческите си търсения. В театъра мога да правя каквото си искам и постоянно експериментирам с музикални стилове, доволен е Ангел. До скоро се смяташе, че е лесно да се прави подобен вид изкуство, но конкуренцията доказа, че не е така, обяснява той. На много места има монопол на театрите и е невъзможно да се пробие. Благодарение на коректността си и на високото качество на продукта, който предлагат, имат постоянни клиенти. В крайна сметка във всяка сфера човек преди всичко продава доверие, разбрал е Ангел.

Амбицията на театъра е да се занимава и с издателска дейност. Бешев има педагогическо образование, но и добра музикална подготовка. Като тийнейджър свири в различни рок и метал групи. Слуша много българска музика и не спира да композира песни, а често пише и текстовете им. Една от стаите в жилището му е адаптирана за студио, в което прави записи на приятели. Най-новата му цел е да се пробва в попфолк звученето. Вече има една изцяло авторска композиция - "Аз без теб", изпълнена от Християн Добрев, която ще предложи на телевизия "Веселина". Малко съжалява, че научил късно за конкурса на "Ку-ку бенд" за млади композитори, иначе щял да участва. Но този пропуск го амбицира да работи с още по-голям хъс, за да пробие на музикалния пазар.


Ученици на Симеон Серафимов репетират за "Пендим"

 

Перкусионистите се готвят пак да оберат първите награди

 

За участие в Международния конкурс за ударни инструменти "Пендим", който ще се проведе от 29 март до 4 април в Пловдив, се готвят ученици на Симеон Серафимов от плевенското музикално училище. 14 от възпитаниците му ще се представят индивидуално. Владислав Върбанов, Владимир Петров, Надежда Русева и Георги Цветков, известни повече като перкусионен ансамбъл "Акцент", ще изпълнят соната от Хендел и композиция от песен и танц на Георги Андреев в аранжимент на Августина Серафимова и "Маримба спиричуел" от Минору Мики. Задължителната пиеса е "Картини от България" на Добри Палиев. С първото произведение през лятото на 2004 г. младите таланти завладяха френската публика на концертно турне в Париж. Другият ансамбъл в състав Кирил Петров, Кирил Ангелов и Светослав Иванов ще изпълни соната от Телеман, "Рагтайм" от Брауер, адаптирани за триото отново от Августина Серафимова, и задължителната пиеса "Скерцо" от Добри Палиев.

Миналата година учениците на Серафимов се върнаха с 11 награди от престижния конкурс с награден фонд от 9 300 евро. Амбицията на музикантите е и тази година да се представят достойно. "Целта ми е моите ученици да бъдат на нивото, определено от конкурсната програма. Естествено не всички ще са наградени, но за мен най-важното е израстването и развитието на децата в процеса на подготовката. Надявам се, че ще защитим името и престижа на плевенската перкусионна школа", каза за "BG Север" Серафимов, който е учредител на наградата за най-ярко сценично присъствие.

Двата плевенски ансамъба ще се конкурират със студенти от Австрия, сред които е и Георги Върбанов, ученик на Серафимов. В конкурса ще участват и перкусионисти от Корея, Полша, Дания, Тайланд, Русия и от цяла България.

Международният конкурс на името на Добри Палиев, който е създател на перкусионната школа в България, е единственият в страната, но за това пък на много високо ниво. Организира се от фондация "Пендим" с председател Пенчо Пенчев, който е преподавател по ударни инструменти в НУМТИ "Добрин Петков" в Пловдив. Той и негови колеги от града на тепетата се грижат с възрожденски усилия да съхранят перкусионната традиция в страната ни. Журито, оценяващо участниците, ще председателства проф. Петер Садло, Германия, а неговите членове са от Полша, Австрия и България.


Силата на таланта

 

Ася Велизарова сънува картини

 

"Рисуването за мен не е хоби, а начин на живот, на изразяване, на съществуване. Когато рисувам или мисля за това, се пренасям в друг свят, който не е като прагматичния около нас, а по-красив, по-хармоничен, където реално и нереално се преплитат". Така тълкува Ася Велизарова творческите си импулси, които я съпътстват от дете, когато посещава различни школи по рисуване. Заради вродената й схватливост не й се налага да се поти над уроците в къщи, а ги запомня още в час. За да й остане много свободно време да твори. Учи се от Иван Стефанов, който в момента е шеф на "Ивко дизайн", от Майя Ананиева и баща й Георги Ананиев, както и от много други известни художници. Като тийнейджърка тя и нейни приятелки наемат ателие, в което всеки ден творят. Правят хиляди скици, докато усъвършенстват уменията си. Ася учи и скулптура и дърворезба. И така до кандидатстването във Велико Търново след гимназията. Но... не я приемат.

Животът й се завърта, става майка на двама сина. Работи като шпакловчик, кранистка, в момента е майстор готвач, а наесен вероятно ще е фризьорка. Занимавала се е с обемна и рисувана анимация в киноклуба преди години. И не спира да рисува.

Прави самостоятелни и групови изложби. Нейни картини има в здравен център "Апекс", в плевенския съд, в елитен френски ресторант в София, в Троян.

Имам много приятели ходожници, които ме подкрепят и ми дават подтик да рисувам. Вдъхват ми вяра, защото не винаги съм сигурна, че нещата се получават, признава тя. Пламен Пенов, Кеазим Исинов, Хинко Хинков, Юри Буков и много други известни майстори на четката я поощряват, оценили таланта й.

"Често сънувам картините си, друг път ги виждам в съзнанието си, или съм провокирана от някаква фантазия, мит, легенда, чувство. Стремя се да ги изразя - с масло или акварел. Рисувала съм и върху коприна. Не предпочитам графиката, защото не ми дава толкова възможности", казва Ася. Причислява себе си към творците, които рисуват не толкова за публика, колкото да изразят себе си. Затова може да направи една картина в годината или за два месеца да подготви работи за изложба. Когато не рисува, пише стихове или работи "вътре в съзнанието си." А там царят приказното, мистичното и стремежът към съвършенство.


"Готината банда" в Народния театър

На 22 февруари, вторник, плевенски театрали ще гостуват на Народния театър с постановката "Готината банда" на Илко Иларионов. С нея шефът на драмата отпразнува своя 50-годишен юбилей неотдавна. Постановката е на Димитър Стоянов. Участват девет обичани плевенски актьори, между които Гергана Бърдарова, Христо Домусчиев, Георги Ангелов, Мариета Калъпова, Евгени Дойчинов.


Тийнейджъри ще пишат за обединена Европа

Фондация "Бъдеще за България" обявява 9-и пореден национален конкурс за стихотворение на тема "Обединена Европа". Участниците трябва да са на възраст до 18 години.

Срокът за изпращане на творбите е до 25 април 2005 г. на адреса на фондацията: гр. София 1000, ул. "П. Парчевич" № 17. Важи датата на пощенското клеймо.

Конкурсът се посвещава на 9 май - ден на Европа, и предстоящото присъединяване на България към Европейския съюз.

Обявяването на резултатите от конкурса и представянето на наградените творби ще се състои в навечерието на 9.05.2005 г.


Отлагат премиера заради грипа

Премиерата на мюзикъла "Бременските музиканти" се отлага заради грипната ваканция, информираха от драматичния театър. Обявеното за 15 февруари първо представление ще се играе на 21 февруари, понеделник, от 19 ч. на Голяма сцена.


 ТЕМА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ


 

 Пипалата на дрогата 2

 

Наркоманката Галя:

 

Вече нищо няма значение...

 

Поля ТОМОВА

Срещата ни е определена за три и половина в най-близкото до дома й кафене. Пристигам шест минути по-рано. Не съм я виждала, но тя твърди, че ще я позная. Точно в уречения час влиза младо стройно момиче. Цялата е в черно, с тъмни очила. Оглежда се неспокойно, вижда ме и идва. - Поля? - пита тя и без да чака отговор издърпва стола си и сяда. Сваля очилата и ме поглежда: - Готова съм. Зениците й са свити като точки. Така започва срещата ми с Галя - 22-годишна, диагноза - наркоман.

Всичко започна на един купон преди седем години, бях на 15. Имаше алкохол, музика, танци, свалки... всичко. Мой приятел извади джойнт. Каза, че всички трябва да опитат, за да станат част от Братството. Тогава знаех, че марихуаната не е опасна, че не може да се закачиш така лесно. Всички пробваха, аз също се реших. От тази първа цигара се спомням само, че се почувствах лека като птица, цветовете като че ли станаха по-ярки...

След първата цигара следваха други - къде на купон, къде на дискотека - беше лесно, когато не си сам. Близо година след това опитах за пръв път стаф...

Галя отпива бавно от кафето си, ръцете й треперят и течността се стича по блузата й...

По това време вече бях влюбена - в по-голямо от мен момче, в Боян. Той ми предложи спринцовката и аз го приех за нещо нормално. Вече не се интересувах от училище, въпреки че дотогава имах отлични оценки и страшно ми вървеше математиката. С лекота учех и езици. При първата ми доза обаче вместо да стигна до седмото небе, ми прилоша, стана ми адски зле, повръщах ужасно. Боян ме успокои, че това е нормално. След известно време повторих... Приех го по-нормално. След десетия път вече не можех без дозата си. Сигурно се чудиш какво е усещането? Става ти топло, отпускаш се напълно, не изпитваш никаква болка - нито физическа, нито душевна. Не зная какво е в Рая, но аз се чувствах там... За жалост никой не ми каза, че стафът е билет за Ада...

Галя е на 18 години, когато вече е изцяло зависима от наркотика. Родителите й разбират последни. Галя живее в т. нар. здраво семейство, майката и бащата са ужасени, че детето им е наркоман.

Бяха загрижени, но не и отвратени. Опитаха всичко, за да ми помогнат. Но не успяха. Баща ми стигна дотам, че ме затвори вкъщи и ме държеше под ключ. Изпадах в дива ярост, чупех всичко, крещях, удрях го... Заведе ме в клиниката. Лечението, ако може така да се нарече, приключи и ме изписаха. Вкъщи решиха, че нещата спират дотук, но не стана така.

Галя е чиста, но нейните приятели не могат да си позволят да я изтърват. Започват да я следят, да й се обаждат, да я притискат, че ги е предала, че вече не е част от Групата. Казват й: Ти знаеш какво губиш. Този път изкушението е приело образа на най-добрата й приятелка - Вики. На посещение при Галя Вики демонстративно си слага дозата и й подава спринцовката...

Сигурно е тъпо да го чуеш, но това се оказва по-силно от теб, продължава разказа си младата жена. Исках и все още искам да спра, но явно не мога. След като Вики ми подаде спринцовката, разбрах, че няма да се справя. И започнах отново - увеличавах дозата, изнасях от дома вещи, продавах ги в заложните къщи. След мен баща ми отиваше да ги откупи обратно. Идваше да ме прибира от какви ли не дупки и коптори, носеше ме на ръце вкъщи.

Дрога можеш да си купиш по-лесно, отколкото много други неща. Не само че познаваш съответните хора, но и те търсят. Обикалят около училища, зали, дискотеки, чакат те пред входа или пред магазина. Цените са поносими и проблемът да се снабдиш е нулев", казва момичето. За да си набавят дозата, зависимите са готови на всичко.

Галя се разплаква, трудно сдържа гласа си. В очите със свити зеници няма нищо, освен болка.

Да, продавах се, за да си набавя дозата. Дори не помня с кого и кога, колко пъти, но знам, че баща ми знаеше. Веднъж ме намери при седем цигани. Не знам как не са го убили, но ме отнесе вкъщи...

Галя отново е заключена. Тогава, без да искат, родителите й едва не я убиват.

Останах на сухо. Не ти трябва да знаеш какво е абстиненция. Боли те всичко, всеки мускул, всяка клетка, вдигаш температура, не можеш да дишаш... имах чувството, че умирам...

Въпреки ужасните болки, Галя моли баща си да я завърже за леглото и да не й позволява да излезе. Това беше първата студена пуйка, която сама си приложих. Исках да стигна до края на болката и да видя какво има отвъд нея.

Оказва се обаче, че отвъд болката няма нищо. Нищо, за което един човек да се хване. Не ме интересуваше семейството - майка, баща, нищо. Просто исках да си бъда в моя свят - там, където можеше да ме заведе само хероинът.

Галя отива в комуната. По собствена воля, но с ясното съзнание, че ще избяга. Което и прави. Оказва се сама в столицата, без приятели или близки. Наркоманите обаче се подушват, също като хомосексуалистите. Галя си намира компания, с която преживява къде ли не - в подлези, в съмнителни квартири. По това време забременява, но се отървава от бебето си. Не знае кой е бил бащата. Отслабва драстично, не се къпе, изобщо не се интересува от външния си вид.

В този момент в кафенето прозвучава песента на БТР Спасение. Галя вдига очи и притихва... прави трогателен опит да се усмихне: Това е моята песен. Но спасение няма...

По времето, когато е в София, родителите й отчаяно я търсят. След месеци им се обаждат от "Пирогов". Галя е приета в безсъзнание след поредната доза, която се е оказала доста по-голяма, отколкото е могла да понесе.

Събудих се и когато отворих очи, пред мен беше лицето на майка ми. Искаме да живееш, ми каза. Прибрахме се и тогава те като че ли вече се примириха. Даваха ми пари, за да не се налага да крада или да се продавам. Държаха се с мен, като че ли съм болна, бяха и досега са толкова мили...

Човек като мен наистина губи всичко и всички, които са го обичали. Губим дори душата си, но сме абсолютно безсилни. Затова сега искам да кажа на всички, които си мислят, че една цигара или една доза не вреди - никога не започвайте, това ще ви доведе в ада. Това е моята история, зная, че вече нямам път, нямам нищо...

Мълчим. Галя ме поглежда и казва: Скоро няма да ме има. Нищо здраво няма в мен. Скоро ще спра да измъчвам себе си и близките си. Не съм искала прошка, защото аз не мога да си простя...

Кафето е изпито, младата-стара жена става рязко и си тръгва. Поглеждам какво е надраскала върху кутията цигари, които остави. Вече нищо няма значение, гласи набързо написаният текст...


Доц. Мария Александрова:

 

15 от 450 хероинозависими са заразени с ХИВ

 

Даниела ДОЧЕВА

Над 450 хероинозависими са преминали през наркологичното отделение на психиатричната клиника в Плевен през миналата година, информира доц. Мария Александрова, завеждащ отделението. Леглата за пациентите в него са 20, а дезинтоксикиращата терапия трае 15 - 20 дни. За този период се лекува физическата зависимост към наркотиците. Психическата зависимост трябва да бъде лекувана през следващите от 6 до 9 месеца чрез мотивираща, поведенческа и когнитивна психотерапия със зависимите. Такава обаче не се провежда.

"Огромният проблем на нашето общество е, че държавата не полага никакви усилия да разработи центрове за лечение на психическата зависимост от наркотиците. Ние изписваме пациентите, те се връщат в същата среда и на следващия ден посягат отново към дрогата. Така се въртим в един омагьосан кръг вече 15 години", анализира ситуацията доц. Александрова.

Всички наркомани идват в отделението мотивирани да търсят помощ. Когато изпаднат в абстиненцията, която е съпроводена с болки в мускулите и ставите, възбуда и безсъние, зависимите стават цинични и безкрайно агресивни. Отделението е на отворен режим, така че всеки от тях в това нетърпимо състояние може да избяга навън и да си набави нужната доза. Тогава ги изпращаме в Ловеч, където режимът е строг, или ги изписваме, за да не харчим безмислено парите на данъкоплатците, разказва психиатърката. Не след дълго същите лица се връщат в клиниката.

"Само около 10% от пациентите ми за тези 15 години мога да кажа, че са били излекувани. Но е невъзможно да бъдем категорични, защото винаги могат да посегнат към дрогата отново", не крие реалността психиатърката.

Заради ползването на общи игли от интравенозните наркомани повече от 70% от тях са заразени с вируса на хепатит С. Тревожен е фактът, че броят на интравенозните наркомани в Плевен расте. За миналата година са регистрирани 15 случая на ХИВ-позитивни в града. Само за няколко години 80% от популацията на наркоманите ще е заразена с вируса на СПИН, алармира доц. Александрова. Все още няма случай на болен от СПИН в града, твърдят компетентни лица, но това едва ли ще е за дълго.


Търси се сграда за дневен център

 

Дани БОЖИДАРОВА

Сдружение на родителите "Живот без дрога за всички деца" съществува от година в Плевен. Председател на управителния съвет е д-р Румяна Бонева. Негови членове могат да бъдат всички, които се чувстват съпричастни, поясни д-р Елена Ноева.

Целта на сдружението е да направи по-сензитивно обществото към този проблем, да информира. Както и да помогне на тези, които се опитват да се борят с него сами. "Имаме амбицията да създадем Дневен център по подобие на този, който съществува вече във Варна. Идеята е в него зависимите да могат да продължат лечението си, след като излязат от клиниката. Всяка сутрин придружители ще ги водят в него, а вечер ще ги прибират вкъщи. С тях ще работят бивши зависими, както е по цял свят, психиатър, психолог, спортен педагог, родители, които ще дежурят на смени", обясняват специалисти.

Във Варна общината предостави за такъв център сграда за безвъзмездно ползване за срок от 10 години, а финансирането им осигури холандска програма, след като одобри проекта им, разказа д-р Ноева. Досега сдружението е водило разговори с всички, от които зависи да се сдобият със сграда за тази цел - кмет, областен управител, общинари. Всички те подкрепят идеята изцяло, но... съдействието им приключва до там.

Всяка сряда от 18 ч. членовете на сдружението се срещат на ул. "Св. св. Кирил и Методий" №29. Всички, които искат да получат повече информация за дейността им или желаят да станат членове, могат да се обърнат към д-р Ноева на GSM 0888816630.


Съвети към родителите

Обикновено родителите разбират последни, че детето им е зависимо от дрогата. Най-чувствителната и лесно уязвима възраст е пубертетът, когато децата са податливи на влияния, личността се развива изключително бързо, понякога взривно, с резки промени на емоционалните нагласи - от добра оценка за себе си, за семейството, за приятелите, тийнейджърите хлътват в несигурност, съмнение и напрежение.

Няколко практични съвети в общуването дават специалистите към родителите:

- бъдете реалисти за възможността вашите деца да бъдат въвлечени в употреба на наркотици;

- бъдете искрени и разговаряйте с децата с доверие;

- изслушвайте ги внимателно;

- бъдете склонни да постигате компромис;

- давайте възможност на детето да изрази и защити позицията си;

- помагайте на децата си да взимат решения;

- не се стремете да наложите своята позиция, не бъдете нападателни и не критикувайте постоянно;

- открийте общи теми и мнения, потърсете близки гледни точки;

- бъдете внимателни с емоционално наситените думи и изрази към децата си.

 

Как да разберете, че детето взима наркотик?

Ето някои от специфичните признаци при употреба на определени видове наркотици:

- хероин - сънливост, отпуснатост, бавен говор, бледа и влажна кожа, свити зеници;

- канабис - може да предизвика повишено настроение с характерен смях, необичайна приказливост, повишен апетит. При пушене на канабис се отделя силна и специфична сладникава миризма, напомняща мириса на запалена полуизсъхнала трева;

- медикаменти - специфичен признак са нарушенията на паметта и липсата на спомени за периода на въздействие на наркотика;

- халюциногени - слухови, зрителни халюцинации и халюцинации за допир. Употребилият вижда, чува или усеща несъществуващи неща. Възприятията могат да се повтарят и продължително време след последната употреба на веществото;

- амфетамини, екстази - необичайна активност, продължителна физическа издръжливост и загуба на чувство за умора и необходимост от сън, последвани от продължителен период на физическо и психическо изтощение, разширени зеници;

- инхаланти - завален говор, нарушен мисловен процес, характерни обриви около устата и носа.

 

Как да постъпите, ако предполагате, че детето употребява наркотик?

- не се поддавайте веднага на страховете си, не прибързвайте с крайни оценки;

- не се изолирайте, обсъдете проблема с учители и други родители;

- поговорете с детето, споделете своите опасения и го изслушайте;

- обърнете се към организации и специалисти;

- можете да използвате и уринните тестове, които се продават свободно в аптеките. Те са различни за различните видове наркотици, но не дават информация за продължителността и честотата на употреба на наркотика. Следи от марихуана могат да бъдат открити с подобен тест до месец след последната употреба; за опиатите срокът е до седмица, а за стимулантите - 1-2 дни.


 БИЗНЕС


 

 Пародия

 

Само един гражданин участва в "общественото" обсъждане на хазната Общинският проектобюджет не е милостив към социално слабите

 

Симона ДИМИТРОВА

Т. нар. обществено обсъждане на проектобюджета на община Плевен, което се състоя само два дни преди гласуването в местния парламент, премина по-скоро с тонуса на задължително мероприятие, отколкото като разгорещен дебат по повод съдбата на местната хазна.

При минусови температури в зала "Плевен" достойно слушаха разпалената реч на кмета няколко съветници от СДС, дошли да убият провинциалната скука, пък и да извлекат някой дивидент в посока на плахо присъединяване към партийна листа. Все пак идат избори и място за отстъпление няма.

Докато кметът Найден Зеленогорски замеряше залата с цифри от проектобюджета, докараните под строй представители на общинската администрация обсъждаха тривиални теми от ежедневието си. Отстрани 5 - 6 журналисти от местните медии механично и кротко записваха числата, като проклинаха студа и чакаха с нетърпение края на мероприятието.

Най-искрен както обикновено се оказа председателят на общинския съвет Георг Спартански, който заяви, че подобни обществени обсъждания били станали задължителни, затова трябвало да се отчете дейност. Как ли ще мислят съветниците в този кучешки студ по време на сесия, тревожеше се той.

От словесната цифрова тирада на кмета Зеленогорски стана ясно, че скоро ще задминем добричкия регион по производство на пшеница и ще се прославим като втора житница на България. Той обеща на присъстващите, че Плевенската община ще получи 9 млрд. евро до 2010 г., като 4 от тях ще отидат за развитие на земеделието. Останалите били предвидени да захранят инфраструктурата.

Оказва се, че плевенчани харчат най-малко средства за хигиена - по 15,50 лв. на човек, което сравнено с други градове си било чиста проба икономия. Едва ли някой обаче отчита печалния факт за драстичното намаление на броя на жителите в общината.

Като придобивка за хората с увреждания се предвиждат специални рампи в съда и областната управа на стойност 17 хил. лв. Не става ясно обаче защо бяха отнети безплатните или с разумно намаление карти за пътуване за пенсионерите и учениците, защо с всяка изминала година се орязват точно социалните придобивки на плевенските граждани? И ако за 2005-а в общинската хазна влязат 2 млн. лв. повече, то какво пречи на местните парламентаристи да направят този жест за гражданите в тежко материално положение.

Защото дори да има супермодерна видеосистема за наблюдение на кръстовищата, софтуерни продукти или пък да се прави енергиен одит, който предшества газификацията, обикновеният плевенчанин няма да се облажи от парите на местната хазна. Той не ще може да снижи разходите за собственото си оцеляване, ако не го почувства в простото си ежедневие - пътуване, храна, битови разходи.

Иначе оцелелите старци сутрин рано ще продължават да обискират гюмовете, а децата ни ще обикалят лъскавите витрини на офшорни собственици и ще преглъщат мечтите си - за друго по-добро място, където ще бъдат щастливи.

Поне така мислеше единственият обикновен плевенски гражданин, проследил "общественото" обсъждане на местната хазна.


Лидерът на БЗНС Яне Янев:

 

Градът трябва да се изсели, ако започнат да режат "Плама"

 

Земеделският лидер алармира за екологична катастрофа

 

Еми СТАЛЕВА

"Има много мистериозни обстоятелства около назначаването на Цветан Банков за синдик на "Нова Плама". Във Върховна касационна прокуратура има над 1 500 страници с материали за рафинерията. Тези, които се стремят към бързото ликвидиране и разпарчетосване на "Плама", не си дават сметка за много вторични ефекти, които ще последват в т.ч. и екологичните проблеми". Така председателят на НС БЗНС Яне Янев коментира обявяването на втората несъстоятелност за плевенската рафинерия.

Според земеделския лидер никой не бива дори да си позволи да мисли, че инсталациите могат да бъдат нарязани за скрап. Защото това фактически означавало населението на Плевен и региона да бъде изселено.

Ние ще вземем сериозни мерки за предотвратяване на бедствието, категоричен бе Яне Янев. Той вече е назначил експертен съвет към земеделската партия, който ще търси мненията на международни екологични и екозащитни организации. Те ще имат за задача да проучат спецификата на проблема, а после резултатите ще бъдат оповестени публично.

Кой бърза да назначи синдик в рафинерията, каква е целта, свързани ли са всички тези процеси с корпоративни бизнесмени от национален мащаб, близки до Първа частна банка и с други не толкова ясни и прозрачни схеми, които целят още в мандата на това правителство да си свършат работата, са все въпроси с неясни отговори. "Премиерът Симеон Сакскобургготски нямаше волята и държавническата позиция да пусне рафинерията, въпреки готовността на собствениците.

Заедно с депутата Димитър Стефанов разработихме подробен доклад за пуск на "Плама". Неговата позиция беше отговорна, в интерес на региона. Но премиерът не е одобрил тази стратегия, защото е станал заложник на други икономически интереси и лобита, които са финансирали кампанията на НДСВ, както стана ясно по-късно". Така Яне Янев коментира причините за предотвратяването на пуска на рафинерията.

Според други източници на земеделеца унищожаването на "Плама" се дължи на близостта между настояща министърка и корпоративен бос, които се срещнали за първи път във велинградско школо.


Строителството на АЕЦ "Белене" започва до три месеца

 

Поля ТОМОВА

Проектът "Белене" ще бъде реализиран и строителството ще започне до три месеца, заяви в Плевен председателят на парламентарната комисия по енергетика Веселин Близнаков от НДСВ. Категорично проектът трябва да стартира по време на нашия мандат, заяви жълтият депутат. Все още обаче предстои да се вземе решение за строителството, тъй като засега има такова само за размразяване на обекта. Решение ще бъде взето, след като консултативният съвет представи своето становище на министъра на енергетиката, а той от своя страна направи предложение до министър-председателя. Едва след това ще се вземе решението за старт на строежа, уточни Близнаков. Според него типът реактори също е в процес на уточняване, засега е сигурно, че ще бъдат два хилядника. По-вероятно е да се стигне до воден тип реактори.

Интерес към строежа на централата имат канадски, руски, чешки фирми, но решение за това кой ще строи и оборудва Белене ще се вземе след съответните процедури, заяви народният прадставител. Той добави, че според него скандалът с канадската фирма преди месеци е изкуствен и няма да даде отражение върху процедурата за участие. Освен строежа на централата, ще се предприемат и други дейности, които ще повлияят положително върху икономиката, строителстовото и заетостта в цялатата Плевенска област, обеща Веселин Близнаков.


БТК ще отчита "алото" по време

 

Нова ценова тарифа гласи компанията

 

Мила СТАНЕВА

Българската телекомуникационна компания е внесла искане в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за изменение на основните цени на фиксираната гласова телефонна услуга, съобщи пресаташето на компанията Кристина Иванова. Дали да поскъпне "алото" за плевенчани обаче вече е съобразено с основните изисквания на Закона за далекосъобщенията, както и с правилата за определяне на цените на комуникационната услуга. Промяната на тарифата на БТК се налагала заради процеса на ребалансиране на стойностите, който компанията е задължена да изпълнява във връзка с приетите ангажименти по присъединяването на България към Европейския съюз, обясниха спецове в бранша.

Досега тарифата не покривала разходите, затова новите собственици решили да я пипнат.

Различни ценови предложения и пакети ще сложи на тезгяха БТК, като отчита изменението на потребителското търсене и категориите крайни потребители. Към момента компанията предлага извън основната си ценова тарифа пет абонаментни плана икономичен, ограничен и БТК 12, БТК 15 и БТК 20. Тези пакети са предназначени за домашни абонати с различно ниво на потребление. Предстои изготвянето на търговско предложение и към бизнес абонатите на гласовата телефония в България. Това обещават новите собственици на компанията.

Отчитане на разговорите в минути

БТК е поискала от КРС да въведе отчитане на телефонните разговори по минути. До края на 2005 г. възможност за тарифиране на разговорите по продължителност ще имат 80% от общия дял на абонатите на БТК, като в момента те са 66%. Компанията ще предложи на потребителите си - цифрови и аналогови абонати с КСТ (Компютъризирана система за таксуване), тарифни планове, основани на цена на секунда. Таксуването в импулси ще остане валидно само за аналоговите постове, за които няма техническа възможност за отчитане в минути, обясниха от компанията.

Въвеждането на отчитането на разговорите в минути е съществена част от модернизацията на БТК и отговаря на стандартите, възприети от съществена част от операторите на телекомуникационния пазар в България. Конкуренцията на БТК прилага този принцип на таксуване като основа за ценообразуването на услугите си и за взаимното свързване на мрежите си с тези на БТК.

От съществено значение за компанията е да предложи на клиентите си реално и прозрачно отчитане на проведените от тях разговори по пазарно ориентирани цени на фиксираната гласова телефонна услуга. Тази промяна ще даде възможност за детайлизирани справки за проведените разговори, които да показват ясно съответствието им с месечната сметка за телефон.

Телекомът обжалва указанията на КРС

БТК обжалва пред Върховния административен съд част от задължителните указания на Комисията за регулиране на съобщенията за изменения на типовото предложение за необвързан достъп до абонатната линия, влязло в сила от началото на 2005 г.

Основните аргументи на БТК са липсата на правно основание за включване на част от допълнителните услуги в кръга на предоставяните от компанията услуги. Налагането на подобни задължения представлява акт на свръх регулация и ще предизвика технически проблеми за БТК. По този начин ще се затрудни реалното въвеждане на необвързания достъп до абонатната линия. В задължителните указания КРС значително намали голяма част от предложените от БТК цени, без да обоснове решението си, обясниха от компанията.

Последната е предоставила разходите си по пера за предоставяне на телефонните услуги, като се е съобразила с разпоредбите на Закона за далекосъобщенията и е защитила разходите си, които налагат и промяната в цените, за да бъде спазен пазарният принцип.

 

 Информация за гражданите

 

Услугата на телефон 144 поевтинява през май

 

БТК обединява предлагането на операторските услуги 144 в 10 регионални мега кол-центъра, съобщиха от компанията. Това става поетапно. Към момента по този начин вече са пренасочени обажданията от Добрич към Варна, от Разград и Силистра към Русе, от Габрово и Търговище към Велико Търново. В края на март предстои и трансферирането на Казанлък към Стара Загора, а през април на Сливен към Стара Загора. По същата схема ще се процедира и с обажданията в още около 20 населени места, в т. ч. Плевен, които ще бъдат прехвърлени към по-големи кол-центрове до май 2005 година.

Тази реформа ще позволи на потребителите да получават информация за телефонни номера в различни населени места в рамките на един голям регион на цената на един градски разговор. До момента организацията на услугата позволяваше на клиентите да направят справка за телефонен номер само в рамките на населеното място, обслужвано от местния център за операторски услуги 144. При необходимост да получат информация за телефонен номер в друг град абонатите трябваше да се обадят на съответния център там и това се таксуваше като междуселищен разговор.

Така например, ако абонат в Плевен желаеше да направи справка за телефонен номер в Ловеч, той трябваше да се обади на услуги 144 в избрания град. Минута и половина разговор за цифров абонат през деня тогава струваше 18 стотинки без ДДС. При въвеждане на новата система за трансфериране на разговорите към единния кол-център в един от двата града този разговор ще струва два пъти по-малко - 9 стотинки без ДДС, обещават от БТК.

Чрез създаването на десетте мега кол-центъра справочната услуга ще бъде не само финансово по-изгодна за клиентите на компанията, но и с по-високо качество. По-доброто обслужване ще бъде постигнато по естествен начин, защото в големите кол-центрове лесно ще бъде поддържан необходимият брой оператори, за да бъдат обслужени постъпващите обаждания.

Извършването на услугата от значително повече специалисти в голям регионален кол-център позволява по-добро планиране и по-голяма гъвкавост. Към момента работещите преминават специализиран курс за придобиване на квалификация за обслужване на клиенти по международните стандарти. Същевременно се оптимизира и информационната система за управление на трафика. Постоянно тече и процес по актуализация на базата данни с телефонни номера на бизнес и домашни абонати.

БТК ще инвестира в създаването на регионалните мега кол-центрове десетки милиони евро. Чрез тях през следващите месеци ще бъдат създадени и стотици нови работни места, обясни директорът на отдел "Обслужване на клиенти" в компанията Джим Рейнълдс.


 АГРОАКЦЕНТИ


Партийни лидери се втурнаха да зарязват в Плевенско

 

Ще обичам лозята, както обичам децата си,

ще уважавам човека, който се грижи за лозята,

както уважавам себе си.

Никога няма да разреждам виното с вода,

няма да използвам виното за нечисти цели и

ще пристъпям към него само с чисти помисли.

Ако пристъпя тази клетва, нека оставам винаги

без вино на трапезата.

Да ми изсъхнат и мухлясат бъчвите и никога да не се наслаждавам на божествената винена ласка. Заклех се!

Клетва на любеновските лозари

 

Страницата подготви Ралица ПЕТРОВА

Председатели на партии и депутати окупираха Плевенско на 14 февруари. В празнувания по стар стил Ден на лозаря - Св. Трифон Зарезан, политически вождове и заместници на национални лидери предпочетоха региона, за да станат свидетели или да участват в ритуала "зарязване" - символ на бъдещ берекет. Никополското село Любеново събра не един и двама, а цели пет партийни "глави". В масив на потомствени лозари бе отслужен тържествен водосвет в присъствието на Стефан Софиянски, Красимир Каракачанов и земеделските лидери Анастасия Мозер, Яне Янев и Георги Пинчев.

В лозята на плевенския Институт по лозарство и винарство празника отбелязаха Даниел Вълчев и Валентин Близнаков от политическото ръководство на НДСВ, на церемонията присъстваха и жълтите депутати Александър Филипов, Венко Александров и Анелия Мингова. Докато гостите отпиваха от качественото червено вино, отлежало в избите на института, а секретарят на НДСВ Даниел Вълчев изразяваше претенции, че напитката е прекалено студена, хората коментираха бъдещите добиви. Чуха се мнения, че тази година се очаква слаба реколта.

Като причина за негативните прогнози бе посочено лошото време и ненормално ниските температури в региона през миналата седмица, достигнали на места до -28 градуса. Според запознати това е довело до измръзване на една част от лозичките.

Лозовите масиви до плевенския затвор, собственост на фирма "Синхрон инвест", събраха представители на местната управа. Кметът Найден Зеленогорски и неговите заместници - Валентин Матеев и Огнян Цанев, уважиха с присъствието си управителя на фирмата Пламен Петков, избран за инвеститор за 2004 г. в Плевенски регион.

Да оттпият глътка червено вино бяха дошли и шефовете на областните дирекции на фонд "Земеделие" - Илиян Илиев, и "Земеделие и гори" - Телко Калчев.


Траминерът е най-скъп, гъмзата - най-евтина

 

80 на сто от промишленото производство на вино у нас е предназначено за износ, сочат данни на Агенцията по лозата и виното. През миналата година за страните от Евросъюза са изнесени общо 359 000 хектолитра. Отбелязан е лек ръст в експорта на трапезни вина за европейските страни. Родното производство обаче попада в най-евтината ниша.

Едва 1,04 долара е била средната цена за литър през 2003 г. по данни на Лозаро-винарската камара. Малко по-скъпо са се търгували вината у нас през 2004 г., показва справка на Системата за агропазарна информация (САПИ). Цените варират от 2,08 до 14,04 лева на едро за бутилка. Най-скъпо се е продавало виното от сорта траминер. Най-ниската регистрирана цена е на гъмзата, въпреки че този сорт е уникален и много търсен в Европа. Между 20 и 35 стотинки е била изкупната цена на сортовете ркацители и димят от реколта 2004. За толкова са се изкупували и памидът, сторгозията и рубинът.

Най-скъпо е било шардонето - 70 ст. за кг. 35% от лозовите масиви у нас са на възраст над 20 години и едва 3% са до 5-годишни. До приемането ни в ЕС през 2007 г. ще бъдат изкоренени 5 хил. хка стари лозя и ще бъдат засадени нови 10 хил. хка, пише в стратегията за развитие на лозаро-винарския отрасъл до 2025 г.

Процедурата ще се повтаря всяка година след това, докато се обнови фондът. Миналата година у нас са били засадени 120 хил. хка лозя и са издадени разрешителни за нови 4 хил. хка.


Пламен Петков, собственик на "Синхрон инвест":

 

Ще се оправим, когато започнем да правим виното от грозде

 

Фирма "Синхрон инвест" започва да инвестира в създаването на нови лозови насаждения през 2000 г. Вече има засадени 500 дка в Южна България в землището на гр. Септември. В Плевенска община - в местността "Кайлъка" и гр. Славяново, декарите са 2 000. В момента дружеството започва изграждане на модерна винарска изба за производство на качествени вина с капацитет 3 000 т годишно.

- Г-н Петков, "Синхрон инвест" е един от най-големите производители на алкохол в България и е логично да инвестирате в отглеждането на лозя. Но защо по-голямата част от тях са в Плевен?

- Специално в Плевен преди време имаше много лозови масиви. В последните 10 години обаче тях вече ги няма. Целите са ни своеобразно възраждане на лозарството в региона, като естествено гоним и печалба, което обаче е доста трудно.

- Избран сте за инвеститор за 2004 г. за Плевенски регион, колко вложихте в лозята?

- До момента сме вложили над 11 милиона лева. 35% от сумата е осигурена с целева субсидия по програма САПАРД и фонд "Земеделие". Това е най-голямата реализирана инвестиция в лозарството за последните 5 години в Северна България.

- На какви сортове заложихте?

- Масивите са засадени с френски посадъчен материал, като сортовете са Каберне совиньон, Мерло, Совиньон блан, Треминер, Мускат отонел и Пино ноар. Отглежданите традиционно български сортове са Мавруд, Гъмза, Кайлъшки и Варненски мискет.

- Как ще определите миналогодишната реколта и какви добиви очаквате през 2005 г.?

- Миналата година бе сравнително добра. Надявам се през 2005 г. да излезем от инвестицията и да започнем да берем повече грозде, защото на едно младо лозе му трябват 5 - 6, да не кажем и 7 години, за да започне да ражда. През 2004 г. 40% от лозовите масиви бяха едва тригодишни и добихме около 80 тона грозде. Надяваме се през тази да получим не по-малко от 600 т, а когато започнат да дават на 100 процента и 2 000-те декара, очакваме добивът да стигне до 3 000 тона.

- Отговаря ли лозарството в България на изиксванията на Европейския съюз?

- Много трудно ще започне да отговаря, защото на първо място инвестицията е под открито небе и трябват безумно много пари, а от друга страна няма и ресурс, който да е подготвен за този сектор. През последните 22 години почти не останаха хора, които да се занимават с това.

- Българските вина са едни от най-евтините на европейския пазар, докога според вас ще бъде така?

- Няма как да не сме в най-евтината ниша, след като нямаме лозови масиви. А и се продава вино, което в общи линии не е вино. Когато започнем да го правим от грозде, тогава нещата със сигурност ще се променят.


 Животновъдство

 

Отбийте агнетата за угояване на 35-дневна възраст

 

Включването на сочни фуражи (силаж,сенаж, цвекло, моркови) в зимните дажби е от особено значение за високопродуктивните крави и овце през месец февруари. Агнетата, предназначени за угояване, се отбиват на 35-45 дневна възраст при живо тегло 12-15 кг., а одобрените за разплод на 90-100-дневна възраст при живо тегло 25 килограма. Сформирането на изравнени групи агнета е показател за професионална работа и предпоставка за много добри крайни резултати. Показател за това дали агнетата са готови за отбиване е количеството сено и смеска, които те изяждат за деня и достатъчни ли са те за тяхното самостоятелно развитие.

И през февруари се извършват переодични външни огледи на пчелните семейства, а при необходимост - и осведомителни прегледи. Продължава подхранването (ако е нужно) със захарно-белтъчна храна. Монтира се телта на рамките. Довършва се ремонтът на инвентара. Преглеждат се извадените през есента пити и ако има негодни, се отделят за бракуване.


Силно плесенясалият фураж може да се запари с гореща вода

 

При повишена влажност - 18 - 30%, и недостатъчен достъп на въздух има опасност от плесенясване на фуража, коментират производители. По този начин животните се лишават от най-важния източник на витамини и минерални вещества през зимата. От грубия фураж най-често от плесенни гъбички се разваля сеното и сламата на бобовите култури - детелиновото и фиевото сено, граховата слама и др.

Плесените се появяват като налеп с черен, сивожълтеникав, кафяв или бял цвят. Токсичността на поразения фураж от една страна се дължи на образуваните в него гликозидоподобни вещества и от друга на това, че плесенните гъбички разрушават фуражните растения, при което се развиват причинителите на гниенето, образуващи отровни вещества. Вредното действие на плесените е свързано и със способността на някои видове гъбички когато попаднат в организма на животните да паразитират в него и да предизвикват сериозни нарушения на храненето и функциите на тъканите и органите.

Най-често от плесенясал фураж страдат конете, а по-рядко говедата и овцете. Такива отравяния се наблюдават и при птиците. За да се предпазят от плесенни отравяния, животните не трябва да се хранят със силно нападнат от плесени груб и концентриран фураж. Когато концентрираният фураж е малко засегнат, той се преобръща с лопатата неколкократно, разстила се на тънки пластове и се изсушава на открито в слънчево и сухо време за 5 - 6 часа, след което се складира в сухи и добре проветрени помещения.

Силно плесенясалият фураж може да се обеззарази като се залее и се запари с гореща вода. Когато тя има температура 90 градуса са необходими 1 - 2 минути, при 80 градуса - 5 мин., при 70 - 15 мин., а при 60 градуса - 30 минути. Водните разтвори на на 0,5 - 1% натриева основа убиват плесенните гъбички за 30 - 60 минути. Слабо запареният фураж може да се обработи с вар.

Ако плесенясалият фураж не може да се обеззарази и се налага да се дава на животните поради липса на друг, е необходимо да се провери за отровност.


 Агроконсултант 

 

Преценете вида тор според особеностите на почвата и растенията

 

Не засаждайте кромида на миналогодишната площ, за да избегнете чесновата муха

Подхранването на есенници се извършва от началото до края на фенофаза братене на есенните култури, припомнят специалистите от плевенската областна служба за съвети в земеделието. Те поясняват, че количеството и вида на минералния тор трябва да бъдат съобразени с няколко фактора. Това са физико-химичните свойства на почвата, генетичните особености на растенията, състоянието на посева, планираният реален добив, наличните количества минерален азот в почвата, основното торене с фосфорни и калиеви торове, тъй като ефектът от самостоятелното азотно торене е незначителен.

За определяне на торовата норма е необходимо да се направят почвени проби за извършване на агрохимичен анализ, са категорични експертите. На участък от 100 -120 дка се вземат две средни проби (по 600 г едната) съответно на дълбочина 0 - 30 см и 30 - 60 см.

Азотни торове с най-голямо приложение са амониевата селитра, която съдържа 34,1% азот в равни количества в амониева и нитратна форма, и карбамидът (съдържа 46% азот в амидна форма). Той е физиологично неутрален тор и е подходящ за почви с кисела реакция и добра влажност. Не се препоръчва за карбонатни почви и за употреба при температура над 5 - 8 градуса, за да се избегнат газообразните загуби.

Основни правила при торене са:

* на наклонени терени не се подхранва при снежна покривка, а на равнинни се подхранва при височина на снежната покривка до 10 см;

* подхранването започва от по-тежките и завършва на по-леките песъчливи почви и наклонени терени;

* предимство се дава на по-слабо развитите посеви;

* торът трябва да бъде равномерно разпределен.

При първа възможност през февруари се извършва сеитба на овес и грах. Преди това обаче е добре семената да бъдат обеззпаразитени. За ранно полско производство на зеленчуци започва подготовката за сеитба в парници. Извършва се рътене и засаждане на ранни картофи. При зеленчуковите култури през този период се води борба с чесновата муха. Тя напада зимния чесън и кромида, засаден от едър арпаджик през есента. Летежът й започва при първото затопляне на времето. Прилича на домашната муха, но е ръждиво-кафява и космата. Прелита ниско или пълзи върху почвената повърхност. Чесновите мухи предпочитат площите, торени с оборски тор. Вредят ларвите, които се вгризват в листата и се придвижват към луковицата. Повредените растения изостават в растежа и развитието си, отслабват, а луковицата омеква, средният лист увисва, завива се спираловидно, пожълтява и изсъхва. По-късно всички листа пожълтяват и изсъхват, а растенията при издърпване се прекъсват.

За да се изведе успешна борба с чесновата муха, не трябва чесънът да се отглежда на площта от миналата година, да не се тори с оборски тор, да се изоре дълбоко освободената от чесъна площ, за да се унищожат какавидите.

При фуражните култури се извършва пръскане с хербициди срещу едногодишни широколистни плевели при стара люцерна, но преди вегетацията на културата.

При възможност през февруари се извършва оран на дълбочина18 - 20 см с цел заораване на окапалите листа, върху които се намира заразата на различни болести - струпясване по ябълката и крушата, червени листни петна по сливата, ръжда по малината, сиви листни петна по касиса и др. Унищожават се зимуващи форми на някои неприятели (листоминиращи молци и др.) и се създават неблагоприятни условия за тяхното развитие.

При лозята при необходимост се извършва ремонт на телената конструкция и те се обследват за евентуални измръзвания на плодните пъпки. Извършва се оран и резитба.


 СПОРТ


 

 БАСКЕТБОЛ

 

Спартак (Пл) среща Лукойл след пет победи

 

Плевенският Спартак ще приеме утре от 17,30 ч. в зала "Балканстрой" абсолютния фаворит в първенството - състава на Лукойл Академик. Домакините нямат загуба през новата година. Последната, пета по ред победа, възпитаниците на треньора Цветан Антов постигнаха над Рилски спортист. Успехът за плевенчани дойде след истински трилър в зала "Никола Велчев" в Самоков. Спартак взе победата със 107:101 след продължение. Дебют за новия си клуб направи сърбинът с български паспорт Борис Анастасов, който завърши мача с 8 точки. Спартак по традиция имаше проблеми с аутсайдера Рилски спортист, който играе много организирано в собствената си зала. През цялото време домакините не позволиха на третия в класирането да вземе по-солидна преднина. През първото полувреме Рилски спортист дори имаше минимална преднина в резултата, а играта на основните реализатори Богдан Боев и Илко Нанев вървеше. Плевенчани излязоха по-мобилизирани след полувремето, но въпреки успешните атаки на Хрисимир Димитров и стрелбата на Станков и Дяковски, силите на гостите стигнаха само за равенството 90:90 в редовното време. В продължението отново проличаха по-големият опит на Спартак и класата на Хрисимир Димитров и Илия Станков. С техни решителни изяви в атака плевенските баскетболисти натрупаха 6 точки преднина, която се оказа достатъчна за победата. След мача домакините съжаляваха за изпуснатата победа, която щеше да зарадва местната публика едва за втори път през това първенство. Плевенският Спартак за втори пореден път печели след инфарктни последни минути, след като в предишния кръг надделя над съименниците от Спартак Евроинс МВР с 88:86. Най резултатни от Спартак (Пл) срещу Рилски Спортист бяха Хрисимир Димитров с 33 т. и Илия Станков с 28, а за домакините Богдан Боев завърши с 30 т., а Илко Нанев с 15.

 

Статистика

Рилски спортист - Спартак (Пл) 101:107

(пр., 90:90) (18:16, 26:26, 23:22, 23:26, 11:17)

Рилски спортист: Николов 6, Боев 30, Танов, Груев 15, Нанев 15 (М. Петров 15, Константинов 12, Саралийски 8, Найденов)

Спартак: Димитров 33, Станков 28, Дяковски 15, Петров 9, Тодоров 3 (Анастасов 8, Костадинов 9, Острев, Коцев 2)

Съдии: Ресиловски, Иванов

 

Класиране

Отбор П. З. Т. раз. Т.

1. Лукойл Академик 16 0 1555:1239 (+316) 32

2. ЦСКА 13 3 1422:1268 (+154) 29

3. Спартак (Пл) 10 6 1459:1415 (+44) 26

4. Черно море 7 7 1176:1145 (+31) 21

5. Спартак Евроинс 5 11 1269:1307 (-38) 21

6. Ямболгаз 6 9 1182:1334 (-152) 21

7. Левски 5 10 1206:1323 (-117) 19

8. Рилски спортист 1 15 278:1516 (-238 17

Заб.: Мачовете Ямболгаз - Черно море и Черно море - Левски са отложени.

 

Програма

18 февруари (петък)

18,30 Черно море Интеркомгруп - Спартак Евроинс МВР з. "Черно море"

19 февруари (събота)

18,00 Левски - Ямболгаз з. "Триадица"

17,30 Спартак (Плевен) - Лукойл Академик з. "Балканстрой"

17,30 ЦСКА - Рилски спортист з. "Н. Велчев"

25 февруари (петък)

18,30 Спартак (Плевен) - ЦСКА з. "Балканстрой"

26 февруари (събота)

17,30 Лукойл Академик - Ямболгаз з. "Правец"

18,00 Спартак Евроинс МВР - Левски з. "Триадица"

17,30 Рилски спортист - Черно море Интеркомгруп з. "Н. Велчев"

04 март (петък)

18,30 ЦСКА - Лукойл Академик з. "Българска армия"

05 март (събота)

17,30 Ямболгаз - Спартак Евроинс МВР з. "Диана"

17,30 Черно море Интеркомгруп - Спартак (Пл) з. "Черно море"

18,00 Левски - Рилски спортист з. "Триадица"

11 март (петък)

18,30 Лукойл Академик - Спартак Евроинс МВР з. "Правец"

12 март (събота)

17,30 ЦСКА - Ч. море Интеркомгруп з. "Бълг. армия"

17,30 Рилски спортист - Ямболгаз з. "Н. Велчев"

17,30 Спартак (Плевен) - Левски з. "Балканстрой"

19 март (събота)

18,30 Ямболгаз - Спартак (Плевен) з. "Диана"

17,30 Черно море Интеркомгруп - Лукойл Академик з. "Черно море"

18,00 Левски - ЦСКА з. "Триадица"

16,00 Спартак Евроинс МВР - Рилски спортист з. "Триадица"


Четирима плевенчани с номинации за мача на звездите

 

Четирима от титулярните играчи на Спартак (Плевен) са сред номинираните български баскетболисти, първите от които ще участват в мача на звездите през месец март в Двореца на спорта във Варна. Александър Дяковски е сред първите десет на поста гард, Хрисимир Димитров и Илия Станков също са събрали над 200 гласа между играещите на поста крило. Ветеранът Петър Петров пък е сред центровете, между които ще бъдат избрани титулярите за мача на звездите. За пръв път Българската федерация по баскетбол дава възможност на феновете да определят участниците в звездната селекция чрез гласуване в Интернет. Събралите най-много гласове български баскетболисти от родното първенство на отделните постове ще сформират единия тим. Негов съперник ще бъде съставът на чужденците в българското първенство, сред които най-много гласове са събрали Лемонд Джоунс, Дезмънт Фъргюсън, Саша Топчов, Георги Чековски и Крис Гарнет.


Росен Барчовски следи Илия Станков за националния отбор

 

Старши треньорът на националите Росен Барчовски каза, че е впечатлен от развитието на крилото на Спартак (Плевен) Илия Станков. Според Барчовски поне двама баскетболисти, които не са участвали в квалификациите, ще бъдат включени в разширения национален отбор при подготовката за европейското първенство през лятото. Много вероятно е един от тях да бъде 28-годишният топреализатор на Спартак (Плевен) Илия Станков. Ако продължава да играе така до края на първенството, ще го повикам в националния отбор, заяви Росен Барчовски.

Станков до момента е реализатор №1 в първенството с 25, 5 точки средно на мач. Плътно след него по този показател е друг баскетболист на Спартак и сигурен национал - Хрисимир Димитров с 24,3 т. средно.


 ФУТБОЛ

 

Синьо-белите продължиха подготовката си на юг

 

След едноседмични възстановителни занимания при домашни условия футболистите на Спартак (Плевен) проведоха заключителния етап от своята подготовка в Сандански. Там възпитаниците на Димитър Соколов направиха два хикса с македонски съперници и регистираха една загуба от първодивизионния Беласица. Първата контрола срещу македонския тим Скендия завърши наравно 1:1. Македонският отбор поведе от дузпа в 15-а минута. Капитанът на плевенчани Борислав Павлов обаче изравни преди края на първото полувреме. Срещу македонците Димитър Соколов използва футболистите, които най-често излизаха като титуляри през есенния дял, заедно с новите попълнения Мариел Максимов и Цветослав Тодоров. Спартак направи нулево равенство срещу друг македонски отбор - Брегалница. Димитър Соколов включи в стартовата единайсеторка някои от играчите, които по различни причини рядко намираха място в състава като Островски и Ванков. Втората загуба за Спартак (Плевен) в предсезонните контроли дойде от първодивизионния Беласица (Петрич) с 0:3. На терена в село Микрево плевенчани се огънаха още през първото полувреме, когато Даскалов отбеляза първите две попадения. Първият гол във вратата на Спартак падна след отмерен удар на Даскалов, а второто си попадение той реализира ефектно с летящ плонж. През втората част новият наставник на Беласица Георги Иванов - Геша, пусна срещу бившия си отбор седем нови футболисти, а Димитър Соколов, притиснат от обстоятелствата, направи само три смени. От групата отсъстваха новото попълнение Ангел Русев, голмайсторът Георги Георгиев, Любомир Иванов, Иво Иванов, капитанът Боби Павлов и още няколко играчи с различни здравословни проблеми. Ситуацията на терена след почивката не се промени особено. Футболистите от Петрич удариха греда, а влезлият като резерва Боби Димитров след самостоятелен рейд оформи крайното 0:3. Въпреки загубата наставникът на плевенския Спартак Димитър Соколов изказа задоволство от старанието на неговите футболисти по време на подготовката.

Соколов изрази единствено притеснение от големия брой кантузени футболисти, което ограничава възможностите му за избор на титулярна единайсеторка. От лекарския щаб на Спартак правят всичко възможно да вдигнат на крака ключовите играчи на тима до началото на пролетния дял на 26 февруари. Тогава Спартак посреща състава на Рилски спортист (Самоков).

 

Статистика

Спартак (Плевен): Попов, Ванков, Пейков, Николов, Найденов, Максимов, Иво Тодоров, Петков, Тихомир Тодоров, Светлин Симеонов, Георги Иванов.

Резерви: Йорданов, Нино Симеонов и Маринов.

Беласица: Иваников, Папарков, Н. Ненов, Петров, Д. Наков, Арнаудов, Деянов, Бойчев, Костадинов, Иванов, Даскалов. Резерви: Георгиев, Манолов, Стрельов, Б. Наков, Б. Димитров, Кабранов, Панаьотов

Голмайстори: Даскалов 17, 30; Б. Димитров 77

Стадион - село Микрево, зрители 250

Съдии: Иво Стоянов, Р. Стоянов, Липошлиев


Цветомир Шипков се готви с Доростол

 

Защитникът на третодивизионния Белите орли Цветомир Шипков се присъедини към състава на Доростол. Централният бранител ще изкара до края подготовката във втородивизионния отбор, а крайното решение за оставането на Шипков в Силистра ще вземе наставникът Любомир Трайков. Ако остане в Доростол, Шипков ще си партнира в центъра на отбраната с друг бивш играч на Белите орли - Пламен Лалев. От началото на сезона той е титуляр на поста либеро. От ръководството на настоящия клуб на Цветомир Шипков Белите орли заявиха, че няма да създават проблеми по преминаването на футболиста в неговия нов клуб.

Защитникът, който бе обявен през 2003 г. за футболист №1 на Плевен, беше на проби през есента и в другия плевенски клуб Спартак.

Старши треньорът Димитър Соколов обаче се отказа от услугите на русокосия бранител.


Лигата поиска две Б групи

 

С предложение за две Б групи от следващия сезон завърши заседанието на управителния съвет на ПФЛ . Така на практика бе подкрепено искането на Аматьорската футболна лига. Освен това от ПФЛ държат всички клубове да предоставят банкови гаранции за участието си в Б група. Разделението на отборите най-вероятно ще бъде направено на принципа север/юг.

Изпълнителният директор на БФС Стефан Капралов също подкрепи идеята за връщането на две Б групи. Вчера той бе във Велико Търново, където се срещна с аматьорските клубове от Северозападна България. Представителите на всички отбори от този регион са се обявили за създаване на две Б групи от следващия сезон. Президентът на ПФЛ Валентин Михов обоснова направеното предложение с възможността отборите от втория ешалон да спестят от пътуване. Според Михов тимовете трябва да удостоверят още преди началото на първенството, че имат финансова възможност да завършат сезона.


 БОКС

 

Деян Петров дебютира на "Странджата"

 

Младата надежда Деян Петров участва в 56-ото издание на най-престижния боксов турнир у нас за купа "Странджа". Петров не успя да стигне до финала в една от най-оспорваните категории - 75 кг. Плевенският боксьор не успя да се справи с конкуренцията на състезатели като руснака Матвей Коробов, спечелил златото в категорията и подгласник на носителя на купата, както и неговия съперник на финала Шерзод Абдурахмонов от Узбекистан. Като цяло обаче оценката от специалистите за развитието на младия Деян Петров са положителни. Другите двама плевенчани , които се състезават за други български клубове, се представиха разнопосочно. Александър Владимиров, който боксира за Левски, показа, че още не се е адаптирал към новата си категория - 54 кг. Той отстъпи с 33:47 на Едуард Абзалимов (Русия) още в първия сеанс и опроверга прогнозите за финал между него и Детелин Далаклиев. Далаклиев, който е също продукт на плевенската боксова школа, се изяви като един от основните претенденти за големия приз - купа " Странджа". В същата категория той беше безапелационен и въпреки моментните затруднения на финала успя да вземе златото. В заключителната схватка Детелин Далаклиев победи с 32:22 Едуард Абзалимов (Укр). Въпреки това носител на купа "Странджа" стана руснакът с български паспорт Алексей Шайдулин. Той спечели в кат. до 57 кг след 55:36 над Сергей Игнатиев (Русия). Салим Салимов (51 кг) бе избран за най-техничен боксьор.


 ВОЛЕЙБОЛ

 

Нашите излизат срещу Академик за авторитет

 

Плевенските волейболистки излизат като гости срещу амбициозния тим на Академик Метатрон в поредния кръг от женското първенство. Възпитаничките на Виолета Антонова на практика са си гарантирали второто място в класирането преди плейофите. Те нямат шанс да изпреварят новия лидер ЦСКА, след като загубиха последователно от червените и другия столичен гранд Левски Сиконко. В същото време обаче Спартак 96 има аванс пред следващите в таблицата, който вероятно ще се окаже достатъчен да си гарантират изгодна позиция под върха. Предстоящият мач със столичния Академик за щаба на плевенските волейболистки е особено важен с оглед на психологическата криза след двете последователни загуби. Треньорката Виолета Антонова се опита през двете седмици пауза да свали напрежението от отбора, натрупано след нещастното развитие на двубоя с Левски Сиконко, загубен в Плевен с 2:3 гейма.

От ръководството на Спартак 96 отчитат силата на следващия съперник Академик. Тимът беше подсилен в началото на годината и в последния кръг, когато Спартак почиваше, оказа сериозна съпротива на Левски Сиконко.


 ШАРЕНО


 

Парче на плевенски рапъри в класацията на тв ММ

 

Дуетът NCS e забелязан, въпреки че все още няма издаден албум

 

Ако можех да върна времето назад,

щях да бъда най-щастливият баща на този свят.

В ръката си стискам малка свещичка.

Паля за него една малка звездичка,

която обаче не блесна на небето.

Сред звездите, там горе, ми е някъде детето.

То ме гледа отгоре и протяга ръце.

Но аз не го достигам, защото нямам криле.

Натъжавам се и поемам по дългата шир.

Ще се срещнем в рая, детето ми, почивай в мир!

Из песента "За него" на група NCS

 

Ралица ПЕТРОВА

Песента на плевенската рап група NCS "Едни от нас - това е за вас" е избрана сред 20-те парчета, от които ще се отсяват номинациите за рап песен на годината на музикалната телевизия ММ. Постижението е значително за дуото Мариян Денчев - Кирил Христов, чийто клип е забелязан, въпреки че двамата все още нямат издаден албум.

Вече близо10 години талантливите плевенчани се занимават с такъв вид музика. Започват да се увличат по рапа още с "прохождането" му в България. Бившите ученици на СОУ "Стоян Заимов" и Спортното се движат предимно със Спенс, сближава ги музиката и общите им интереси. Днес известният рапър е основното "рамо" на NCS и според Мариян и Кирил е най-добрата им приятелска реклама. Когато през миналата година двамата решават да запишат албум, го правят с помощта на Спенснята в "Снайпер студио".

NCS имат 14 готови парчета, албумът им включва и две песни на Спенс.

Плевенската рап група е направила и два клипа, третият все още не е довършен. Първият представлява две песни в едно - "Едни от нас - това е за вас" и в него гост е Спенс. Вторият клип е направен по песента "За него". Тя все още няма премиера, но в нея гостуват небезизвестните Бобо от "Димна завеса" и Камен от група "Скреч". В момента талантливите плевенски рапъри търсят издателска къща, за да могат да реализират албума си на пазара. Изчислили са, че за да видят парчетата им бял свят, ще са необходими около 7 хиляди лева.

"Всички песни са авторски и са много хубави. Албумът е доста добър. Нещата ни няма как да не пробият при положение, че са толкова качествени", категоричен е Мариян. За текстовете казва, че са изключително разнообразни, като има и много сложни по смисъл парчета. Плевенските рапъри са убедени, че ще успеят независимо от това, че не залагат на "леките" текстове и на цинизмите.

Мариян и Кирил определят себе си като амбициозни, след като близо 10 години не са се отказали да се занимават с хип-хоп и са на път да реализират мечтата си, издавайки своя албум. Убедени са, че ще успеят, защото "могат да пеят навсякъде на живо, обичат да импровизират и не са скучна група". Между другото - харесват хубави и сериозни жени.


Отмъщението на Валентин

 

Изоставен любовник праща имейл на съпруг рогоносец