Брой 5                                                    

4 - 10 февруари 2005 г.

 

Прокуратурата погва плевенския кмет

 

Найден Зеленогорски облагодетелствал незаконно шеф на ДКЦ

 

Прокурорска проверка, която да изясни точно кои закони и наредби е нарушил плевенският кмет Найден Зеленогорски при назначаването на шефа на ДКЦ 2, е разпоредила Върховната касационна прокуратура, става ясно от постановление, с което редакцията на "BG Север" разполага. Според висшия магистрат Матей Матев, изготвил и подписал документа, градоначалникът е превишил правата си с цел да набави облага за д-р Владислав Дамянов. Това се доказва от сключения договор между двамата на 11.02.2000 г., който се съставя въз основа на заповед на министъра на здравеопазването. С нея д-р Дамянов е назначен за управител на ДКЦ 2 ООД за срок от две години и месечно възнаграждение в размер на 230 на сто от средната брутна работна заплата за лечебното заведение. Още с подписването на договора обаче Зеленогорски му дава по-голяма сума - 250%, като дори му определя допълнително възнаграждение по наредба №8 на общинския съвет - Плевен. Независимо, че тези две години изминават, кметът с всеки следващ анекс и допълнително споразумение определя на Дамянов все по-високи заплати, вариращи от 280% до 360% върху средното възнаграждение в ДКЦ-то.

 

 ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


Прокуратурата погва Зеленогорски

 

Кметът облагодетелствал незаконно шефа на ДКЦ 2 д-р Дамянов

 

(От стр 1)

 

Надя ДИМИТРОВА

Прокурорските проверки по скандалното назначаване започват още през 2001 г., като преписките преминават през всички инстанции - Районна (РП), Окръжна (ОП), Апелативна (АП) и Върховна касационна прокуратура (ВКП). От постановлението на Матей Матев обаче е видно, че никой от неговите колеги на различните нива не е искал да си свърши работата както трябва и логично се стига до прекратяването на проверката от АП - В. Търново. Този акт е обжалван пред ВКП от лекар, уволнен от д-р Дамянов, и жалбата е уважена. Матев нарежда на 21.01.2005 г. на плевенската РП да извърши допълнителна проверка, като след изпълнение на указанията я реши по същество.

Д-р Владислав Дамянов е назначен за управител на ДКЦ 2 ООД в нарушение на два закона - за лечебните заведения (ЗЛЗ) и за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), твърдят юристи.

Според ЗЛЗ той не е можел да заеме длъжността, тъй като по това време не е имал специалност. А ЗМСМА пък изрично посочва, че управителните органи на общински търговски дружества се избират от ОбС. Кметът Зеленогорски три пъти внася на сесия предложението за д-р Дамянов, но до решение не се стига. Въпреки това градоначалникът на своя глава изпраща предложение до министъра и независимо от неговата заповед, че назначението трябва да стане съобразно ЗЛЗ, местният управник подписва договора.

Макар че контрактът изтича още в началото на 2002 г., Найден Зеленогорски продължава многократно договора с анекси и допълнителни споразумения. Той не се стряска и от промените в нормативната уредба, според които за длъжността още преди пет години е трябвало да бъде обявен конкурс. Това става факт чак на 28.07.2004 г., след като два дни преди това е постъпило запитване до ОбС - Плевен, от АП - В. Търново.

До 14 февруари т. г. се приемат документи за участие в конкурса за шефове на ДКЦ-тата в Плевен, а той ще се проведе на 22, 23 и 24 февруари, съобщи зам.-кметът на общината Петър Керемедчиев. Той не пожела да каже дали д-р Дамянов е сред кандидатите, докато не изтече срокът за приемане на документите.

Междувременно, докато е управлявал незаконно ДКЦ 2, на 26.03.2003 г. д-р Дамянов е регистрирал ЕООД "ДВД" със 100% негово участие. Това става ясно от справка в съдебните регистри и две публикации в "Държавен вестник". Запознати твърдят, че д-р Дамянов снабдява управляваното от него ДКЦ с медикаменти и консумативи именно от частното си ЕООД. Според Керемедчиев от нормативната уредба не било ясно дали притежанието на частна фирма е пречка за заемане на длъжността от д-р Дамянов, в момента това се проучвало, като е отправено запитване от РЦЗ.

От цялата тази одисея неизбежно възникват няколко въпроса. Защо кметът Найден Зеленогорски така упорито държи на д-р Дамянов, за да го облагоделства толкова време и в такива размери? Нима градоначалникът не е знаел, че нарушава законите, което на правен език означава престъпление по служба? Ако е знаел, на каква цена го е правил?

Защо прокуратурата вече пета година мотае случая, прехвърляйки го от инстанция на инстанция, докато решава да прекрати проверката - нали тези магистрати получават заплати от нашите данъци?

И може би най-важният въпрос - ще се намери ли най-сетне честен и достатъчно смел плевенски прокурор, който да изпълни съвестно указанията на ВКП и да каже ясно извършил ли е кметът престъпление или не?


 ЛЕВСКИ

 

Шофьор съди транспортна фирма

 

Дългогодишен автобусен шофьор от гр. Левски е завел дело срещу "Автотранспорт" ЕООД, научи "BG Север". Асен Личев е предприел въпросната стъпка, след като неправомерно е бил уволнен дисциплинарно, съобщават от КНСБ в Плевен. Личев е работил 20 години като шофьор в същата фирма. Преди малко повече от 2 месеца на медицински преглед се установява, че зрението му на едното око не е идеално. Предвид извършваната от него дейност, работодателят съвсем логично по силата на Кодекса на труда го премества на друга длъжност. При явяване на ТЕЛК обаче комисията констатира, че Асен Личев е годен да кара автобус. Шефът на транспортната фирма го връща обратно на шофьорското място, но не след дълго го уволнява дисциплинарно. Мотивите - двама пътници са се возили без билет. Те обаче удостоверяват с подписана от тях декларация, че такъв им е бил издаден, но те са го хвърлили.

"BG Север"


 ГУЛЯНЦИ

 

Променят три автобусни линии

 

Три автобусни линии в община Гулянци ще бъдат променени, информират от областната управа. Предложението на кмета Виолин Иванов е прието на последното заседание на областната комисия по транспорт, чийто председател е зам.-губернаторът Николай Русинов. Отпадането или възникването на нови курсове се налага от промяна в пътникопотока между селищата, е посочено в мотивите на градоначалника. Според него по този начин ще се осигури рационално и ефектвино транспортно обслужване на населението, както и ще се премахне дублирането в областната транспортна схема.

Промените са следните:

* По автобусна линия Искър - Гиген - Гулянци - Комарево - Плевен първият курс тръгва в 6,30 ч. вместо в 6,40 ч. Новият курс (само за делнични дни) от с. Гиген до Плевен тръгва от Гиген в 7,30 ч. Променя се и началната спирка и досегашният курс в 8,30 ч. Гиген - Плевен. Вече началното тръгване е от с. Искър. Отпадат курсовете в 9,00 ч. от с. Искър и в 16,00 ч. от с. Гиген.

По направление Плевен - Искър отпада курсът в 7,20 ч., тъй като има курс в 7,30 ч. Курсът в 12,20 ч. се променя в 12,00 часа. Отпада курсът в 15,30 ч. Променя се курсът, който е само в делнични дни. Той е с нов начален час на тръгване - 16,10 ч. вместо16,30 ч. Автобусът в 17,50 ч. вече ще тръгва в 17,20 ч.

* По автобусна линия Загражден - Гулянци - Комарево - Плевен.

По направление Загражден - Плевен курсовете в 6,00 9,00 11,00 и 13,00 ч. ще преминават през с. Крета. Курсът в 15,00 ч. се променя в 16,00 и също ще преминава през с.Крета.

* По автобусна линия Сомовит - Гулянци - Ленково - Плевен.

По направление Сомовит - Плевен курсът в 6,15 ч. се променя на 6,40 ч. и тръгва от с. Милковица. Курсът в 6,50 ч. се променя на 7,00 ч. от Сомовит. Курсът в 10,40 от Сомовит отпада. Курсът в 11,50 ч. се променя на 12,00 ч.

По направление Плевен - Сомовит курсът в 8,00 ч. от Плевен се извършва до село Милковица. Отпада курсът в 15,00 ч.

"BG Север"


Започват разследвания срещу псевдоинвалиди

 

Районните прокуратури в Плевен, Червен бряг, Габрово и Велико Търново започват разследванея срещу псевдоинвалиди, получавали пари от държвата с фалшиви решения на ТЕЛК. Шести месец Ловешката окръжна прокуратура продължава разследването срещу петимата лекари, слагали подписите си под фалшификатите. Трима от тях Ловешкият окръжен съд отстрани от длъжност, но апелативният във Велико Търното ги върна на работа. Обвинението срещу тях е по чл. 121 - престъпление против собствеността.

Ползвателите на "услугата" също са отговорни пред закона, освен че трябва да върнат източените от държвата средства, съобщиха от Ловешката окръжна прокуратура.

От 2001 година насам стотици хора са получавали лъжливи експертни решения, с които са ползвали всички привилегии на инвалиди, без да са такива. Нанесените щети на държавата са за над 250 хиляди лева.

В хода на разследването трябва да бъдат разпитвани над 150 души, още толкова са лъжеинвалидите. Все още се разплита и ролята на посредниците, които са обикаляли селата и срещу суми от 300 до 500 лева са осигурявали фалшивите документи.

"BG Север"


Общината се оказа безсилна пред снега

 

Според чиновниците проблеми с почистването няма

 

Ралица ПЕТРОВА

Общото мнение на плевенчани три дни след падналия обилен сняг бе, че градът изобщо не е почистен. Снегът бе изцяло махнат само от основните артерии. По второстепенните улици автомобилите трудно се движеха върху отъпкания сняг, амплитудите в температурите го превръщаха ту в киша, ту в ледени бабуни. Такситата отказваха поръчки до по-крайни райони поради невъзможност да стигнат до там.

За пешеходците положението бе трагично дори в централната градска част. Площад "Възраждане" се оказа истинско изпитание за минувачите, които едва се разминаваха по тесните пъртини. Как преди години можеше снегът от площада да се изрива до плочките и с помощта на войниците да се изкарва, а сега не може, възмущаваха се плевенчани. Дори тротоарите на ул. "Д. Константинов" не правеха изключение. По тях бе възможно единствено едноспосочно движение на пешеходци, и то в индианска нишка.

Особено показателен за ситуацията в по-крайните квартали бе фактът, че живеещите на ул. "Стоян Михайловски" трябвало не само да почистят пред домовете си, а и да изринат улицата, за да могат да минават. Не бе по-розово положението и в "Дружба". Жители на комплекса твърдят, че се е налагало да чакат с часове тролеите, чието придвижване е било доста трудно. На "Сторгозия" граждани алармираха за падащи ледени късове от покривите на блоковете.

Плевен няма проблем с падналия сняг, работи се денонощно, почистват се спирките, улиците и пешеходните зони, за да станат проходими, сметоизозването е редовно. Така зам.-кметът Огнян Цанев описа зимната картина в града. По думите му тези дни поради засиления вятър пред затваряне бил само пътят към Пелишат.

От общината не уточниха колко луга, сол и пясък са използвани през уикенда и началото на седмицата, за да се подобри пътната обстановка в града, нито колко средства са изразходени за този период. От пресцентъра на кметството съобщиха, че общата сума за зимното почистване за сезон 2004 - 2005 г., заложена в бюджета, е в размер на 40 800 лв


Преврат в ДПС в Славяново

 

Ралица ИВАНОВА

Функциите на ръководството на ДПС в Славяново са иззети от председателя на Националното движение за права и свободи (НДПС) в града - Александър Йовков, с благословията на областния и общинския лидер на партията на Ахмед Доган - Айнур Мустафова и Айдън Исмаилов. Превратът станал на 26 януари 2005 г., когато брутално бил потъпкан уставът на ДПС чрез провеждането на нелигитимно събрание. Това заяви пред журналисти потърпевшият председател на Движението за права и свободи в Славяново Зинко Бакърджиев. Той определи инцидента като обсебване на политическа партия от дадени личности.

Ръководството на ДПС в Славяново подготвяло отчетно-изборно събрание за 12 февруари 2005 г., разказва Бакърджиев. По нареждане на Айдън Исмаилов обаче се състояло друго, на по-ранна дата - 26 януари, и то не с членове на Движението за права и свободи. Преди уречения ден подготвяният за лидер на ДПС и досегашен председател на НДПС Александър Йовков направил делегатски карти. Той ги раздал на хората, обещавайки им работа, ако гласуват за него. По думите на Бакърджиев т. нар. манипулатор преди 1999 г. е бил организатор на освиркването на Доган. За привличането на гласове за новото ръководство работел и собственикът на магазин в града Фикри Бараков. С тетрадката си за вересии той обикалял длъжниците си и ги изнудвал.

Досегашното ръководство разбира за събранието в деня на неговото провеждане и изпраща протестна декларация до централния съвет на партията, от където чака решение за определяне на проведеното събрание за нелигитимно. Бакърджиев твърди, че е получил уверението на Исмаилов, че избор на ново ръководство няма да има, но това се оказало лъжа.

Ситуацията е режисирана от самоизбралия се за зам.-областен председател на ДПС в Плевен Вахит Арслан, твърди Зинко Бакърджиев. Той разказа как Арслан на местните избори в последния момент преди регистрацията в присъствието на още двама души сам пренаредил листата, като записал своето име на второ място. Той задължил тогавашния кандидат за кмет Исмаилов чрез декларация да се съгласи на условието, ако бъде избран един общински съветник, той да се откаже в полза на втория, като така си осигурил място в местния парламент.


 КОНФЛИКТИ


 

Плевенски работодатели бият служителите си

 

Цари масова експлоатация по преференциалните програми на социалното министерство

 

Ралица ПЕТРОВА

Бити и унизявани от свои работодатели се оказват плевенчани в навечерието на присъединяването ни към Европейския съюз. Във взаимоотношенията шеф - работник напоследък зачестяват случаите на различна по вид принуда, установи разследване на "BG Север". Хора с трудовоправни отношения са заплашвани и чрез силата на юмруците задължавани да подписват в свой ущърб документи с невярно съдържание. Други пък са ощетявани, като част от заработената от тях сума е удържана неправомерно. А "дребните" нарушения на Кодекса на труда са ежедневие. Все повече хора в последно време се съгласяват да бъдат осигурявани върху минималната работна заплата, защото нямат друг избор. Продължава да бъде водеща грешната практика на съгласяване с поставените условия от страна на работодателя, колкото и неизгодни да са те.

Само преди броени дни трима мъже са били пребити зверски от своя работодател и негови "помощници", информират от местната централа на КНСБ. Плевенчаните, работили в местната фирма, вече са сигнализирали в полицията за малтретирането си. Целта на издевателството върху тях била да подпишат документ, в който се твърдяло, че всеки поотделно дължи на фирмата от 3 до 5 хиляди лева.

Достойната за екшън филм сцена се разиграла в едно от работните помещения на скандалното дружество. Мъжете били привиквани един по един в "тъмната стаичка" и след като намекът на шефа, че парите трябва да се дадат доброволно не проработил, заиграли шамари и ритници.

Масова експлоатация налагат плевенски работодатели, ползващи преференции по различни програми на социалното министерство, констатира репортерска проверка. Най-голям интерес от тяхна страна се проявява към съществуващата възможност да наемат инвалид или човек, който да стажува или чиракува във фирмата. Защото първо - имат възможност да прецакат държавата, и второ - могат да накарат лицето да работи каквото и колкото поискат. Средствата за тези програми се осигуряват от републиканския бюджет - както за задължителната минимална работна заплата, която трябва да се изплаща, така и за осигуровките. Работодателят в случая няма разходи. Времето, за което е задължен да осигури препитание на съответния човек, е шест месеца. След този период той прекратява трудовия договор. Но не защото лицето трябва да напусне работа, а за да бъде назначено отново за още половин година с нов договор при същите условия, което отново позволява на работодателя да ползва преференции. И въпреки че програмите за инвалиди регламентират почасово работно време, много рядко се работи по-малко от 8 часа, разказват потърпевши. Понякога хората с увреждания превиват гръб повече от половин денонощие. Което безспорно е нарушение на Кодекса на труда и говори за експлоатация. Подобни оплаквания се съобщават на ухо поради познати до болка причини.

В Областната инспекция по труда (ОИТ) в Плевен постъпва жалба от Павел Петров, в която се твърди, че неговият работодател неправомерно е удържал част от трудовото му възнаграждение. Павел е трудостроен и през пролетта на 2004 г. започва работа по програмата на социалното министерство. Нает е с още трима души от Богдан Иванов, шеф на Българския работнически спортен съюз (БРСС). Оказва се, че през следващите 6 месеца трябва да обикаля фирми, на които да предлага да станат членове на съюза. Това позволявало срещу съответния членски внос служители на даденото дружество да спортуват безплатно в общински бази (?) и да участват в организирани от БРСС състезания между отделните предприятия. И тъй като желаещите да се включат в подобна инициатива не били особено много и естествено съюзът не печелел, Богдан Иванов решил, че трябва да "пооскубе" работниците си. И започнал периодично да им иска малки суми по различни поводи - че нямал с какво да плати осигуровките, а от Бюрото по труда по-късно щели да му приведат парите, че трябвало да отиде на погребение и т. н. Така се стига до деня, когато работниците трябвало да получат заплатите си за последния месец. Когато Павел отишъл да вземе полагащите му се за този период 65 лв., счетоводителят обяснил, че по нареждане на Иванов ще му бъдат удържани 15 лв. Никой не знаел за какво. За да вземе все пак някакви пари, работникът решил да подпише. От ОИТ отговарят на жалбата. Според инспекторите при извършената от тях проверка е констатирано нарушение на трудовото законодателство и "на работодателя ще бъде потърсена административно-наказателна отговорност". В писмото е посочено още, че спорът е трудов и като такъв трябва да се разгледа от съд. Напомнено е още, че подобни производства са безплатни. Изглежда работодателят е бил наясно точно какво прави, защото едва ли някой ще тръгне да си търси правата по съдебен път за 15 лв., а в същото време не е ясно общо колко са измамените от него по подобен начин. Против Богдан Иванов да бъде сред работодателите, ползващи преференции по програми в плевенското Бюро по труда, тъй като не е бил изряден, е бил председателят на местната централа на КНСБ Янчо Андонов, заяви самият той за "BG Север". По думите му т. нар. работодател е записал, че има офис в хотел "Плевен", а такъв изобщо не е съществувал. Служител от БТ пък заяви, че Иванов е известен като човек, който се е възползвал от програмите за трудоустроени в почти всички по-големи БТ на страната. В Сливен дори срещу него се водело дело за злоупотреби.

Едно от най-честите нарушения на трудовото законодателство е при прекратяване на договора работодателят да задържи трудовата книжка на освободения. Подобен случай има във фирма "Европа строй", информира координаторът на КНСБ в Плевен Николай Илиев. Трудовите си книжки при напускане не са получили бившият технически ръководител на предприятието и двама от работниците.

"Инот агро" е друго дружество, срещу което е подадена жалба в инспекцията по труда. Фирмата е регистрирана в Априлци, но е наела две помещения в бившия птицекомбинат в Славяново. Семейство - мъж и жена, започват работа там през 2002 г. Чак през 2003 г. само съпругът е повикан да подпише трудов договор. Жената продължава да работи незаконно. През 2004 г. при прекратяване на договора по взаимно съгласие трудовата книжка е задържана. По думите на семейството във фирмата има хора, които още работят в нарушение на закона.

Всички опити на репортер от "BG Север" да получи информация от Областната инспекция по труда (ОИТ) за броя и характера на подадените жалби срещу некоректни работодатели за някакъв период от време бяха напразни. Оказа се, че е невъзможно публично достояние да станат дори такива факти и цифри, които не обвързват инспекторите с пазене на професионална тайна. Подобни действия навеждат на мисълта за продължаване на една порочна практика от предишното ръководство на ОИТ, а именно липсата на прозрачност.


Своеволията в шивашките фирми продължават

 

Работниците си мълчат от страх да не бъдат уволнени

 

Даниела ДОЧЕВА

Най-процъфтяващият бизнес в Плевен, както в повечето български градове с голяма безработица, е шивашкият. Наред с по-големите фирми, утвърдили се като водещи в тази сфера, съществуват и много малки, които никнат като гъби през последните години. В техните цехове намират единствения начин за реализация жени на средна и над тази възраст, неквалифицирани кадри, много млади момичета и момчета със средно образование, както и висшисти. По официална статистика на Агенцията по заетостта през 2003 г. в Плевен е имало около 8 хил. безработни младежи. За една година този факт едва ли се е променил много.

"Работното време почти във всички шивашки фирми в града не се спазва. Работният ден продължава от 7 до 18 часа. Това го няма никъде по света! Почти всяка събота се работи по 6 и повече часа, а често и в неделя, когато има спешна поръчка. Извънредният труд естествено не се заплаща - кой колкото си изкара в зависимост от нормата", сподели възмутено с "BG Север" жена, работеща в сферата на шивашкия бизнес вече 16 години. Според нея реално никой не защитава правата им както на Запад, където всеки час извънреден труд струва двойно и тройно. Дали ще дораснем скоро до това ниво на съзнание, се пита ежедневно тя, като има предвид, че системата навсякъде в България е еднаква - подкупна. Твърди, че повечето шефове на шивашки фирми са информирани за така наречените изненадващи проверки и тогава всичко е изрядно. Те получават вътрешна информация от техни познати, която заплащат щедро. След като експерти установят, че няма нарушения, злоупотребите продължават.

"Защо един французин или германец не си шие в държавата си? Защото там трябва да плати на работника 1 500 евро, а ние сме безплатна работна ръка. Ние работим за Европейския съюз", обобщи жената.

Според нея в повечето плевенски шивашки фирми работниците не се осмеляват да си търсят правата, защото това автоматично им подписва уволнението. Ставаш неудобен и е по-добре да напуснеш. Преди няколко години с колеги се опитахме да протестираме групово и шефът ни каза: "Който има нужда от пари, да продължава да работи." Гладът и мизерията принуждават хората да търпят всичко безропотно, разказа тя.

Проучване на "BG Север" доказа, че младите момичета и момчета, които би трябвало по-трудно да търпят нарушенията, също се примиряват. Тези 200 - 300 лв. няма къде да ги вземем в Плевен, а трябва да си плащаме сметките, са мотивите им. Нищо, че когато няма работа, получават само минималната работна заплата от 150 лв.

В много шивашки фирми продължават да липсват задължителните климатици в гладачниците. През зимата това не е чак толкова голям проблем, въпреки че парата от пресите трябва се охлажда. През лятото обаче температурата в тези зали минава 50 градуса. И тогава гладачките, които имат слаби сърца или са над средна възраст, просто припадат. "През лятото на 2004 г. станах свидетел на няколко такива случая. Линейката идва, откарва ги в болницата. Останалите продължават да работят", сподели младеж, който от 8 месеца е гладач в шивашка фирма. Единственият начин за охлаждане на помещенията, които стават като сауни, е с вентилатори. Те създават течение на въздуха, от което най-потърпевшите се разболяват.

Той разказа, че негови познати са били заключвани, докато не свършат поредната спешна поръчка за чужбина. Работниците не спирали работата си по цяло денонощие, докато не натоварят тировете за външния пазар. "Имах няколко пациентки, които бяха изпаднали в депресия, след като се работили по 24 часа без прекъсване. По цели нощи им давали кани с кафе, за да ги държат будни, а това уврежда здравето и психиката им. Въпреки това си мълчат, защото ще ги изгонят", информира психотерапевтът проф. Игнат Игнев.

Една от малкото фирми, в която работният ден приключва в 17 ч., а условията за работа и заплащането са чудесни, е "Плевен 99", твърдят работещите там, които с право се смятат за късметлии. Защо обаче навсякъде не е така? Докога потърпевшите ще търпят некоректни работодатели от страх да не загубят работата си, а контролните органи ще си затварят очите за фрапиращи нарушения?


Стилиян Върбанов, секретар на Българския съюз на частните предприемачи "Възраждане":

 

Чиновници и бирници смучат от предприемачите

 

Основните проблеми на работодателите са с данъчното управление, местната и държавната администрация. Моите наблюдения показват, че навред цари корупция, дори лоялните към институциите работодатели са принудени да се съобразяват с "общия ред", т. е. те също трябва да се бръкнат, за да не им намират кусури.

По този повод ще ви дам един пример на случка в плевенско заведение. Обядвах и случайно чух как две данъчни служителки уточняват размер на глоба за собственичката. Причината бе в облеклото на работниците, което не било еднакво за всички, както е по закон. Те трябвало да разполагат с два чифта дрехи за смяна, но в заведението не било така. Затова в момента се уговаряше намаление на глобата, правеха се намеци, накрая собственичката напълни един плик с пици и данъчните служителки си тръгнаха доволни.

Работодателите, по мои наблюдения, най-често страдат от администрацията. А корупцията е кръвта на демокрацията в България, както се оказва. Там, където има държавна власт, склонна да санкционира един работодател, там се поражда корупцията. Ако си платиш, може и да не те накажа, е отработената схема, която от доста години съсипва бизнеса.

Местната администрация пък има силно изразена политическа окраска. Ако съответният работодател не се оцвети с нея своевременно, или има други партийни пристрастия, той не е в състояние да си свърши работата. Поне такива са моите наблюдения за Плевен и по-малките населени места от региона.

При нас в съюза постъпиха сигнали за забрана на бизнесмени да влизат в общината. Има дори заведени дела в съда по този повод.

Като пример ще ви посоча един фрапантен случай, който скоро ще излезе наяве. Община Плевен взела мерки, които навреждат на определена фирма, съвсем съзнателно не споменавам имена. Работодателят се противопоставил на чиновниците, отива се на съд и след 5-годишно ходене по мъките вече има постановено решение. Плевенската община е осъдена да плати половин милион на потърпевшата фирма. А тези пари трябва да ги дадем ние - обикновените данъкоплатци.

От Плевен изтичат пари и по друг начин. Мнението на съюза на частните предприемачи е, че се подпомагат фирми с адресна регистрация извън региона. Продава им се земя, дава им се възможност да работят на наша територия, но печалбата от всичко това облагодетелства други региони. Ами разсъдете сами "Шел", "Билла", циментовия завод и др. дружества прибират парите на плевенчани, но не внасят данъците си на наша територия. Нима няма местни фирми, които биха могли да вършат същата дейност? Забележете, сега в града и околностите няма нито една бензиностанция със собственик плевенчанин.

И може би ще ви прозвучи комично в заключение - дори кебапчетата на бирения фест се пекат от софиянци.

Записа Емилия КАРАБУЛЕВА


 ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


 

Неограничената продажба на земя на чужденци - бомба със закъснител

 

Договорената на тъмно промяна в Конституцията застрашава целостта на България

 

Любомир ПЕТКОВ

Правото на чужди граждани да придобиват земя в България е необходимо условие за членството на страната в ЕС.

Премахването на забраната за придобиване право на собственост върху земя от чужденци и чуждестранни юридически лица е една от шестте задължителни промени в конституцията, които България трябва да направи във връзка с членството в ЕС и ратифицирането на Договора за присъединяване. Това ще ни приобщи към принципите на Обединена Европа, към която се стремим, ще стимулира развитието на пазара на земя и ще създаде по-благоприятни условия за привличане на все повече чуждестранни инвеститори.

Представителите на всички парламентарни групи се обединиха около проектотекст, според който чужденци и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя при условия и по ред, определени със закон или международен договор, ратифициран от Народното събрание.

През септември 2003 г. Народното събрание прие първото изменение на българската Конституция, свързано с имунитета, несменяемостта и мандатността на магистратите. Промяната на статута на магистратите се извърши в съответствие с изискванията на ЕС и даде основата на истински реформи в съдебната власт.

Сегашният чл. 22 от Конституцията, отнасящ се до проблема за земята, гласи:

(1)Чужденците и чуждестранните юридически лица не могат да придобиват право на собственост върху земя освен при наследяване по закон. В този случай те следва да прехвърлят собствеността си. (2) При определени със закон условия чужденците и чуждестранните юридически лица могат да придобиват право на ползване, право на строеж и други вещни права.

Отпадането на забраната произтича от поет ангажимент от страна на България в хода на преговорите с ЕС по глава 4 Свободно движение на капитали, като главата е временно затворена през м. юли 2001 г. В преговорната позиция по глава 4 страната е поела ангажимент за промяна на чл. 22 от Конституцията, с цел отмяна на съществуващата обща забрана по отношение на чуждестранните физически и юридически лица от страните-членки на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство да придобиват право на собственост върху земя. Ангажиментът за тази промяна в Конституцията е към датата на подписване на Договора за присъединяване на България към ЕС, т. е. пролетта на 2005 г. Отпадането на забраната за придобиване право на собственост върху земеделски и горски земи от чужденци ще влезе в сила след изтичане на преходен период от 7 години, считано от датата на пълноправното членство на България в ЕС от 2007 г., т. е. от 2014 г. Срокът е заложен в преговорната позиция на страната и има за цел да гарантира изравняването на цените на пазара в България с европейските, както и по-добрата защита на интересите на българските собственици."

Така лабораторно пречистено и по медицински стерилно звучи Евробюлетинът на Министерството на външните работи след първото гласуване в парламента на законопроекта за промени в Конституцията. Някак естествено безалтернативно, този текст идва да ни напомни, че пътят към Европа е само един и ние смело и безотговорно трябва да го извървим. В иначе сухата материя, съставляваща този научно-популярен документ, обаче тихичко цъка "часовников механизъм". Когато започне това тиктакане, обикновено възможните варианти за финал са два. Първият е броячът да достигне до фаталната стойност и да последва малко повече звук и светлина от необходимото, а вторият вариант е чрез сапьорска намеса тиктакането да спре преди заключителното "бум". И тъй като "сапьорите" ни май не са от най- ловките (вж. последните парламентарни и правителствени циркаджилъци), по-добре за всеки случай да слагаме каските, да се прикрием зад нашия европесимизъм и да се надяваме, че ударната вълна няма да отнесе всичко. А самият заряд изглежда доста солиден. Рецептата за неговото приготвяне очевидно включва шест пъти разбъркване на основния закон на Република България, предварително и максимално непрозрачно поемане на ангажименти по преговорния процес пред европейските институции и минимален гратисен период, като за катализатор се използва общата незаинтересованост на българския народ към политическото настояще. С други думи казано, успиването на електората с два плодотворни скандала като Общинска банка и " Булгартабак" изигра ролята на проводник в обществото на може би най-радикалното, но едва ли в такава степен полезно решение на законодателната власт през последните петнайсет години. Макар и неопитни да се справят с "часовниковия механизъм", нашите "сапьори" се оказаха достатъчно обиграни политически, за да разберат, че все още не се е появила тази партия, която да успее да извлече някакъв дивидент от публична позиция по въпрос като продажбата на земя на чужденци. Дори най-смелите опити да се опънат патриотичните струни прозвучаха много фалшиво. Причината за фалша се оказа не в сложността на темата, а в неподходящия изпълнител. Затова изпълнителите от сцената на Народното събрание предпочетоха първо тихомълком да гласуват промяната в конституцията, а после шумно да дебатират отсъствията си от работа.

Този шум обаче няма да спре "часовниковия механизъм". Той продължава да тиктака в синхрон с премълчаните въпроси:

Защо в Гърция бяха също така смели и безотговорни като нас, но с малката разлика, че там не спазиха изискването на Брюксел за свободна продажба на земя на чужди граждани? Как ли Гърция все пак е член и на ЕС, и на НАТО, а законите за покупко-продажба на земя там отговарят единствено и само на гръцките интереси? Защо Полша, Чехия, Унгария и другите страни, новоприети в ЕС, наложиха 10-годишен мораториум върху продажбата на земята си, а ние се задоволихме само със 7? Как ли звучи в ушите на настоящия политически елит у нас пророчеството на бивш политик от съседна страна, че няма да има нужда да се завладява втори път България, достатъчно е просто да се изкупи земята й!?

Оптимистичното начало в нашия светъл Европейски път също няма да попречи на тиктакането, въпреки че според клинично тествания Евробюлетин "пазарът на земята в България е в процес на развитие. Договорен е седемгодишен период, който ще позволи изграждането на реален пазар на земята и ще се осигури равностойни възможности за покупка и от български граждани."

Квинтесенцията от отношението на днешното управление към народа е събрана в последното изречение. По изключение и така между другото се дава възможност на самите българи да бъдат поставени при равни условия с чуждестранните купувачи на земя... българска. Че са ни неопитни "сапьорите" сме се убедили достатъчно пъти за близо цял мандат, но подобно послание е като да се опитваш да прережеш грешната жичка към часовниковия механизъм. Другата - вярната, също трудно се къса. Искат се обаче единствено здрави нерви, воля и жертвоготовност. Всъщност те са нужни, за да бъдат изречени ясно само няколко думи: "Наред с ползите от членството в ЕС трябва да очакваме и известни загуби като тази с последната промяна в Конституцията. В политиката няма вечни приятели, има вечни интереси!" Даже не е нужен особен талант или усет. Последната фраза е достатъчно изпитана във времето. Тя принадлежи на един човек, който е доказал пред историята, че умее да намира вярната жичка към часовниковия механизъм.


Радослав Илиевски, председател на областния съвет на БСП:

 

Най-важното е да се гарантира националният интерес

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Промените в Конституцията бяха необходими за адаптиране на основния български закон към европейската нормативна уредба, за изравняване на моделите и стандартите на поведение и законодействие. Така председателят на областния съвет на БСП в Плевен Радослав Илиевски обясни нуждата от напасване на българската Конституция към изискванията от Запад.

Според него включената клауза за продажба на земеделска земя на чужденци е изсилване с непредвидими последици. Представителите на БСП са изразили своята позиция не само от трибуната на парламента, която не съвпада с онова, което се опитват да заложат с тези промени управляващите, коалирани с останалата част от българската опозиция. Ние сме категорично против продажбата на земеделска земя на граждани, които не са от ЕС, заяви Илиевски.

Причините за това са много, но условията, които трябва да се поставят при един такъв открит пазар на българска земя са ясни - територията на България, нейната земя са най-голямото богатство и достойнство, извоювани с много кръв и страдания от нашите предци. От друга страна уникалността на България като един балкански и европейски кръстопът, като граница на ЕС, като раздел между християнския и мюсюлманския свят - всичко това налага определени ограничения в либерализирането на пазара на българска земеделска земя. Така червеният депутат изрази позицията на своята партия по отношение на принципните различия с другите политически сили.

Той обясни, че процедурата и начинът, по който се променят конституционните текстове, са доста сложни и тежки - три гласувания, с мнозинство от 2/3. Представителите на БСП настояват да се конкретизират и детайлизират условията и ако евентуално се случи такъв пазар на земя, той да запази българския национален интерес, макар и в рамките на обединена Европа. Червените искат да не се спъва инвестиционният процес, но и да не се нарушават пределите на понятието българска държава.


Васил Василев, депутат от СДС:

 

Основният закон трябва да е адекватен на европейските принципи

 

Поля ТОМОВА

Конституцията на България трябва да отговаря на европейските норми и именно поради това СДС подкрепя идеята за промени в нея, заяви плевенският депутат от СДС Васил Василев. Той добави, че няма пречки в България да се продава земя на чужди граждани и това да е удостоверено в основния закон. Съгласно европейската конституция има свободно движение на хора и стоки, което означава, че може да има и търговия със земя. Не може един германец да има право да си купи земя в Испания, а да не може да си купи в България, смята Василев.

Следва обаче да имаме вътрешно законодателство, което да регламентира тази търговия и начините, по които тя ще се извършва, добави синият депутат. Това са поредица закони, които парламентът трябва да приеме, но в Конституцията изрично трябва да залегне текст, че в България може да се купува земя от чужди граждани.


Левицата взема половината мандати в Плевенска област

 

Ако парламентарните избори са сега, в Плевенско БСП ще спечели 5 от десетте мандата в избирателния район. Това показва представително социологическо проучване на клуб "България - Европа", проведено в периода 15 декември 2004 - 15 януари 2005 г.

НДСВ събира гласове за трима народни представители, СДС може да се надява на двама. Според изследването другите политически сили няма да имат депутати от Плевенска област.

За БСП биха гласували 30,1 на сто от избирателите в региона, 13,5% изразяват готовност да подкрепят НДСВ, 12,7 процента се канят да пуснат бюлетината на СДС.

В национален мащаб (анкетирани са 3 568 пълнолетни граждани в цялата страна) социологическото проучване предвижда в следващия парламент да влязат само четири партии и коалици, които преминават 4-процентната бариера. Това са БСП (Коалиция за България) с 26,5% и116 депутати, НДСВ с 12% и 57души в НС, СДС с 9,6% и 46 депутати и ДПС с 5,6% и 21 народни представители.

Друго представително национално изследване с извадка от 1 077 гласоподаватели, проведено до 23 януари т. г. (не споменаваме името на агенцията, тъй като данните още не са официално обявени) дава почти същите резултати - БСП 26,6%, НДСВ 10,5 %, СДС 7,9% и ДПС 6,2%.

Далеч от 4-процентната бариера остават другите политически сили - Съюзът на свободните демократи (ССД) на Стефан Софиянски с 1,8%, "Гергьовден" и Демократи за силна България на Иван Костов с по 1,5%, ВМРО с 1,4%, "Новото време" с 1,1% и т. н.

Според проучването с най-голямо доверие се ползва президентът Георги Първанов - 77%, премиерът Симеон Сакскобургготски е с 28%. Сред политическите лидери най-висок рейтинг има Сергей Станишев - 34%, следван от Стефан Софиянски с 25%, Надежда Михайлова - 20%, Ахмед Доган - 15%, Иван Костов - 10%.


 СОЦИАЛНО


Автомобили и вагрянки тровят атмосферата

 

Най-мръсен въздух дишат в Никопол

 

Ралица ПЕТРОВА

Все по-често пътните артерии на града в най-натоварените часове се задръстват от коли. Плевен постепенно се превръща в истински европейски град по отношение на автомобилния трафик. Броят на тези, които търсят спасение далеч от урбанизираната среда и изпаренията от моторните превозни средства, непрекъснато се увеличава. Насищането на въздуха с вредни вещества, предимно вследствие на експлоатацията на МПС-та, кара все повече плевенчани да си задават въпроса доколко мръсен е въздухът, който дишат. И дали мъглата, която обвива улиците в следобедните часове, не е така характерният за големите градове смог.

По данни на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) до момента липсват данни и сигнали за трайно замърсяване на въздуха. За 2004 година са наложени 45 имуществени санкции от сектор "Контрол и качество на атмосферния въздух" след констатиране на превишаване на пределно допустимите норми за емисии. Сред виновниците за това са два обекта с асфалтобази, един с парокотелна централа на твърдо гориво, обект с парокотелна централа с гориво мазут и два обекта, които са с вагрянки - металургични пещи. В РИОСВ - Плевен, не липсват и индивидуални обаждания от граждани, които са сигнализирали за локални замърсявания и изпускане на неприятни миризми, като например инцидентни случаи на горене на автомобилни гуми.

Най-проблемен откъм ниво на замърсяване на въздуха в региона си остава гр. Никопол. И през миналата година в крайдунавския град са констатирани превишения на нормите за амоняк, фини прахови частици и озон, но спрямо 2003 година те са били значително по-малко. Високи нива на прах в Плевен се наблюдават предимно в летните дни. В Плевенска и Ловешка области до момента не е констатирана поява на смог, уверяват от РИОСВ.

Качеството на атмосферния въздух се следи от Национална система за контрол на качеството на атмосферния въздух (НСККАВ). На територията на РИОСВ - Плевен, има автоматична станция в Никопол, предстои изграждането на още една Плевен. В Ловеч също ще започне да функционира автоматичен пункт за контрол. На този етап все още действат четири пункта с ръчно пробовземане, три от които се намират в Плевен - регионална лаборатория на Изпълнителната агенция по околната среда към Министерството на околната среда и водите, ХЕИ и НИМХ. Качеството на въздуха в останалите райони и градове се следи с помощта на мобилна автоматична станция на регионалната лаборатория в Плевен.

Стремежът за пълно постигане на съответствия по показатели за замърсеност на въздуха в България и останалите европейски страни е изпълним, уверяват още от РИОСВ. Остава надеждата, че децата на Плевен ще дишат все по-чист въздух, ако в установените срокове се намали нивото на замърсителите, както предвижда разработената през миналата година програма от трите общини - Плевен, Долна Митрополия и Никопол.


Ученик създаде компютърна програма по физика

 

В 21 симулации в движение и анимация Божидар Стефанов е показал всички дялове на предмета

 

Поля ТОМОВА

Единадесетокласникът от гимназия Иван Вазов Божидар Стефанов е създал комптърна програма - виртуално помагало по физика. В 21 симулации в движение и анимация са показани всички дялове на предмета. Съучениците на Божидар вече предпочитат да учат по неговата програма, а не по учебника. Към проекта има и тест, в който всеки учител може да слага въпроси, а всеки тийнейджър може да види докъде са стигнали знанията му. Божидар е създал програмата за един месец. Според него тя има предимства пред учебника, защото показва всичко в движения и учениците могат да видят това, което им разказват учителите.

Освен това учебниците са пълни с грешки и неточности, категорични и единодушни са и педагози, и обучаеми. Идеята ми е да помогна на съучениците си, тъй като смятам, че физиката е труден предмет и има нужда от такива образователни програми, споделя Божидар. Мнозина от неговите връстници вече ползват продукта и заявяват, че им помага и ги улеснява. Материалът е представен много по-лесно, по-увлекателно и разбираемо за нас, казва 17-годишната Малинка Глузова.

Учениците обаче заявиха, че за да е по-ефективно използването на програмата, е нужно в кабинетите по физика да има компютри. Не всеки има персонален компютър, но за кабинета по физика, а дори по химия и биология, е задължително, смятат децата.

Подобни образователни програми са задължителни в съвременното българско училище, заяви преподавателката по физика на Божидар Илиана Бецанова.

Според нея най-голямото достойнство на проекта е, че е създаден от ученик за ученици и че децата получават визуална картина на иначе абстрактните уроци.

През февруари Божидар е поканен на среща с всички учители по физика от Плевенска и Ловеша област, на която да демонстрира програмата си. Сега единадесетокласникът разработва компютърна програма по биология, с която ще участва на национално състезание по информационни технологии през април.


Тийнейджъри отказват цигарите в състезание

 

Полина ТОНЕВА

Ученици от три плевенски училища отказват цигарите и призовават съучениците си никога да не запалват. Инициативата е на ХЕИ и Регионалния инспекторат по образованието и се нарича "Клас без тютюнев дим". Целта е децата да спрат да пушат и да помогнат на колкото може повече свои връстници да не посягат към тютюна. Състезанието ще завърши в края на май, а класът победител ще получи награда - двудневна екскурзия в България.

Девети "в" клас от училище "Иван Вазов" е един от участниците в състезанието. Деветима са пушачите в него, които ще се опитат да спрат цигарите. 15-годишната Анита признава, че пуши от 13-годишна, стигала е до една кутия цигари на ден. Когато тичам или спортувам, се задъхвам, казва девойката. Тя твърдо е решила да спре и е стигнала до няколко цигари на ден. Така е и с нейната съученичка Теменужка, която заяви, че родителите й знаят, че пуши. Много наши връстници, а и по-малки пушат, идете по кафенетата и ще видите, казва тя.

Класът изучава усилено биология и децата се подготвят за бъдещи лекари. Те отлично знаят как цигарите увреждат човешкия организъм и какви заболявания предизвикват. С общи усилия се надяват да се откажат от вредния навик, както и да помогнат на други да спрат, а тези, които все още не пушат, никога да не запалват цигара. Класната ръководителка на девети "в" Павлинка Павлова скоро е захвърлила цигарите. Тя е сигурна, че класът ще спечели състезанието. Децата дълго мислиха, преди да се решат да участват, казва учителката. Трудно се съгласиха, но не мисля, че е само заради наградата, категорична е тя.

На учениците ще се правят три лабораторни изследвания, за да се документира дали пушат или не докато трае състезанието. Организаторите са раздали в училищата и рекламни материали за кампанията, която приключва през май.


Грипът отново ни атакува

 

Д-р Дочо ДОЧЕВ

По данни на д-р Ангел Кунчев, директор на отдел "Противоепидемиологичен контрол" при МНЗ, в Старозагорски окръг заболеваемостта сред учениците е 30 - 40% и процентите бързо нарастват. Обявена е "грипна" ваканция. Подобно е положението в Хасково, Димитровград, Харманли, Свиленград и др. Застрашени са Благоевград, Бургас, Сливен, Плевен и Търговище. След падналите обилни снегове в североизточната част на страната се очаква и там заболеваемостта да нарасне.

Грипът е остро инфекциозно заболяване, причинено от вирус. Названието на болестта е дадено през 1780 - 1782 г. по време на голямата пандемия, обхванала почти целия свят. Названието е сборно понятие, което изразява внезапност, обхващане, проникване, бързо развитие и опасност. Вирусът на грипа се характеризира с висок полиморфизъм, изменчивост, висока вирулентност и бърза промяна на биологичните си свойства. Последната особеност на вируса е много важен фактор, тъй като мутиралият вирус не се влияе от изработения имунитет.

Източник на инфекцията е единственият носител - човекът. Вирусът се намира освен в горните дихателни пътища, още и в околния въздух и най-вече в затворени и непроветрени помещения. Разпространява се много бързо. При днес съществуващите комуникационни средства може за 2 - 3 месеца епидемията да се разрастне в пандемия. Имунитетът се изработва за 2 - 3 месеца и е много краткотраен в сравнение с други вирусни инфекции. Широко рекламираните ваксини в края на октомври и ноември миналата година се оказаха неефективни. Настоящата епидемия се появява и разраства в края на януари, т. е. когато би трябвало в населението да е изработен имунитетът. Дали ваксините не са ефективни, или се отнасят към други типове, щамове и вируси? В сегашното ни здравеопазване всичко е възможно.

Клиничната картина е известна на почти всички. Остро начало, температура, обща отпадналост, болка във всички мускулни групи, главоболие, кихане, кашлица, болки в гърлото и фаринкса, зачервяване на очите, светобоязън, сълзотечение, учестено дишане, сърцебиене. При липса на усложнения грипът преминава за 5 - 7 дни. Ако се появят усложнения обаче картината се променя и се манифестират симптоми в зависимост кой орган или система са засегнати. Грипът може да се усложни, като засегне почти всички органи - мозъчни обвивки, мозъка, дихателна, сърдечно-съдова, пикочополова система, очите, слуховия апарат и др.

Лечението на заболяването е строго индивидуално и при всички случаи се провежда от лекар. Самолечението е абсолютно противопоказно и това особено се отнася за малките деца, възрастните хора и страдащите от хронични заболявания. Не се препоръчва "свалянето" на температурата с аспирин, което най-често се прави (това лекарство променя вискозитета на кръвта, "разрежда" я. Вирусът на грипа атакува капилярите, като нарушава пермеабилитета им, т. е. прави ги по-пропускливи и по този начин се създават условия за поява на кръвоизливи и усложнения). Температурата би могла да се нормализира с физикални средства - компрес, влажни кърпи, и др. Ако са нужни антипиритични средства, това се решава от лекуващия лекар. Много често се ползват сулфамиди или антибиотици. Ако няма усложнения, това е безпредметно и направо вредно. Тези медикаменти нямат никакво влияние върху вирусите. Предписването им (профилактично) е презастраховане.

Профилактиката е особено важна. Започва се преди епидемията да е засегнала района. Насочена е да се засилят общият и локалният имунитет. Ваксинацията е полезна и ефективна, ако се спазва само едно условие - да се отнася за конкретния щам вирус. Засилването на защитните сили на организма се получава при пълноценно, поливитаминозно хранене, като то е наситено с плодове, зеленчуци и достатъчно белтъчини.

Това са естествените фактори за засилване на имунитета. Полезно е да се вземат поливитаминозни препарати с по-големи дози витамин С, избягване на контакти с болни, ограничаване на масови сбирки и контакти. Избягва се алкохолът и тютюнопушенето. Много е важно помещенията да се проветряват системно.

По възможност болният да се изолира в отделна стая. Във всеки конкретен случай лекарят е този, който ще прецени лечението, профилактиката и поведението на болния, близките и околните.


 РАЗЛИЧНОТО


Бивш авиомеханик с уникална колекция от фотоапарати

 

Цоцо Танов събира марки, банкноти, монети и гледа пчели

 

Ралица ПЕТРОВА

Всяка неделя клубът на пенсионера срещу ВиК в Плевен се превръща в уникално средище на разнообразни интереси и най-невероятни хобита. Тук може да се намерят редки и ценни антики, събирани грижливо през годините от някой запален по своето хоби вече неработещ плевенчанин. Всеки втори ден на уикенда на това място среща си дават филателистите, за да обменят помежду си информация и най-новите серии марки. В другия ъгъл на помещението са нумизматите. Клубът се посещава и от хора, които са наясно, че единствено тук могат да закупят например стара петолевка за колекцията на внуците си.

Влизайки в клуба, те грабва първата маса вляво, наредена с най-разнообразните предмети. Тук можеш да видиш бомбета, класьори с марки и монети, албум с банкноти, странни фотоапарати и ред други джунджурии. Усмихнат те посреща собственикът на всичките тези неща - 59-годишният плевенчанин Цоцо Танов. За бившия авиомеханик колекционерството е най-голямата страст. У дома си пази над 300 стари фотоапарата, между които марките "Кодак", "Цайсикон", "Аква", "Зенит", "Смяна", "Минолта" и много други, събирани повече от 40 години. Работил като техник на пет типа бойни самолети в Каменец, после поддържал учебните самолети в Долна Митрополия. Осем години след своето пенсиониране Цоцо Танов се старае като бодигард в различни плевенски училища. Първо пазил реда и сигурността в Лозаро-винарския техникум, после в Техникума по хранително-вкусова промишленост, а сега бди над учениците в Интелекта. И през цялото време не изневерява на себе си и на своето хоби. Благодарение на близостта си с децата, във всяко едно от школата, където е работил, той прави изложби. Разделял апаратите на групи, разглабял сложни обективи, за да се видят използваните понякога до 7 броя лещи. 200 фотоапарата е показал на плевенчани през 2000 г., когато е организирана специална изложба в Историческия музей. Първият български фотоапарат, който е от 1947 г. и се казва "Еделвайс", е конструиран от плевенчанин, твърди Танов. И споделя информираността си и за други подобни бележити нашенци. "Така стои въпросът и с първата киномашина. Много малко хора знаят още, че най-големият български конструктор, който се казва Цветан Лазаров, също е от Плевен. Той е изработил повече от 15 типа самолети. От 1924 до 1954 г. в България са произведени над 800 самолета в Ловеч и Казанлък. Цветан Лазаров е учил с немския конструктор Месер Шмит и неговите самолети били даже с по-добри характеристики не само от германските, но и от анлийските и от френските летателни машини", убеден е бившият авиомеханик.

Днес Цоцо Танов определя това свое хоби като малко поостаряло, защото "вече всеки разполага с фотоапарат". По думите му при боравенето със съвременната дигитална техника малко се губи тръпката. "Преди, за разлика от сега, снимаш, проявяваш филма, правиш фотоса и преживяваш целия процес. В зависимост от това дали фотографията е портретна или не, обработваш лентата по специален начин и т. н.", споделя носталгично плевенчанинът. И се връща пак към онзи момент, когато всъщност е започнало всичко. В Каменец имало курсант, чийто дядо притежавал магазин за фотоапарати в столицата. По нещастно стечение на обстоятелствата той бил разрушен и спрял да функционира. Тогава курсантът, наясно със страстта на Танов по старите снимачни машини, започнал да му носи фотоапарати един по един - направо с кутийките. И връщането назад било невъзможно. Сега плевенчанинът твърди, че продължава да събира, ако му попадне нещо старо. Иначе не би продал, защото "при нас не се търгува, а се работи на размяна".

След фотоапаратите роденият в с. Бежаново Цоцо Танов се запалил по марките. Тази филателистка страст продължава повече от 15 години. Плевенчанинът притежава 20 класьора, събрали хиляди марки. Особено се гордее с няколко свои серии - царските, на които са изобразени Фердинанд, Борис, Симеон; първите марки в България, наречени сантими; серията спортни марки от 1930 до 1931 г., спортната серия от 1947 г. от Балканските игри, проведени в България; с лика на певци и артисти - Катя Попова, Карузо, Шаляпин, Цветана Табакова, Христина Морфова; български художници и писатели - Илия Бешков, Иван Мърквичка, Пенчо Славейков, Димчо Дебелянов. Притежава и една от най-ценните плевенски марки за филателистите - от техния 7-и конгрес. Цоцо Танов не скрива, че хобито му е доста скъпо. Бръквал се е и по 50 лв. за една серия.

Ако пък сте решили да видите една наистина ценна антика - банкнотата от 1 000 лв. с лика на цар Борис от 1947 г. или 30-сантиметровия купюр от 500 рубли (от 1912), на който се вижда воден знак с Петър I, отново потърсете Цоцо Танов. Оказа се, че освен фотоапарати и марки, пенсионерът притежава и богата колекция от банкноти - наши и чужди, от началото на миналия век. Особено ценни за него са 2 лева от предишната емисия с гроздоберачката, подписани лично от жената, позирала за банкнотата. В албума може да видите рубли от 1909 г., пет сребърни лева и много други. Логично е след банкнотите плевенчанинът да се запали и по събирането на монети. Колекцията му красят римски монети, срещат се първите петолевки с Фердинанд и Батенберг, наполеони, както и съвременните български стотинки. Особено ценни за него са класьорите с еврото на 12-те страни членки на ЕС.

И след като преминава през живота си и през други хобита като гледане на гълъби, зайци и декоративни рибки, отскоро Цоцо Танов е решил да въди и пчели. Вече се е сдобил с 30 кошера - половината в с. Ракита, другите са разположени близо до ШЗО-то. Твърди, че желанието му е било бройката да е много по-голяма, но част от кошерите били задигнати от крадци.

Все пак плевенчанинът е твърдо решен да продължи да увеличава жилещите насекоми напролет. Както и да колекционира.


Близо до природата

 

Орехите лекуват безсъние и импотентност

 

Даниела ДОЧЕВА

За прародина на орехите се смята Азия, откъдето са пренесени по цял свят. В градините на старите владетели на Египет и Йордания винаги растели орехи и бадеми. Сватбената церемония на древните римляни и гърци никога не се провеждала без присъствието на орехи. Те символизирали щастлив живот и плодовитост. В Кавказ орехът се смята за свещен, а в Гърция поради външната му прилика с мозъка вярвали, че лекува главоболие. В Англия обилната орехова реколта свързвали с раждането на повече момчета, според поверието на келтите петънцата по гърба на сьомгата се появили, след като вкусила ядки от девет свещени дървета и оттогава дарява мъдрост на всеки, който като свари рибата, опита от горещия бульон. Скандинавците подкарвали кравите с тояга от орехово дърво, за да дават повече мляко. Руснаците търсели гъби, помагайки си с орехови клонки, а в Словакия с тяхна помощ търсят съкровища. У нас има поверие, че с горящ клон от орехово дърво изгонват самодивите от люлката на новороденото. Когато детето дълго време не прохожда, го удряли с пръчка от орехово дърво и казвали: Остави ореховото, вземи дряновото, защото смятали, че орехът го държи в онзи свят, откъдето идват всички деца. Вярва се, че ореховото дърво не го удря гръм и затова сред полето и нивите още се срещат самотни орехови дървета. Ако допреш ухо до ствола на ореха, вярват, че може да говориш с мъртвите. Римляните смятали ореха за символ на главата.

Съществува мит, според който по време на Златната ера, докато хората живеели под жълъдите, боговете живеели под орехите.

За орехите се говори и като храна за стимулиране на мозъчната дейност. Дневната консумация на 85 г орехи според американски учени намалява високия холестерол в кръвта. Те са изключително полезни за вегетативната и централната нервна система. Освен това са лекарство, храна и афродизиак. Дори в литературата е описано, че орехите лекуват импотентността. Те съдържат фосфор, мед, цинк, всички витамини от групата В и белтъчини. Ядките помагат при склероза, проблеми със стомаха, анемия, полова слабост, проблеми с черния дроб, нисък хемоглобин, скорбут, язва, бронхити и др.

За спокоен сън си пригответе орехово мляко. В чаша с прясно мляко сложете за няколко часа настъргани орехи. След това добавете една лъжичка мед. Орехите, съчетани с меда и млякото, ще ви гарантират здрав и спокоен сън. Те съдържат още витамини Е, А, С, голямо количество йод, натрий, калий, мазнини, калций и др. С тях можете да приготвите сладкиши, торти, да напълните пуйка, карамелизирани орехи, бонбони, да ги добавите към меса, супи и др.


Алабаш за отслабване

 

Алабашът е двугодишно кореноплодно растение с кръгъл или продълговат корен и малки спираловидно разположени листа на дълги дръжки. За храна се употребява само коренът, който има приятен сладникав вкус. В сравнение с бялото зеле и много други зеленчуци е по-богат на хранителни вещества и особено на витамин С. Съдържа средно 88% вода, 2,9% белтъчини, 4,7% захари, 7,8% безазотни екстрактни вещества, 1,17% минерални вещества - калиеви, фосфорни, магнезиеви, калциеви и натриеви соли. Заради високото съдържание на витамин С, вкуса и хранителните свойста често наричат алабаша северен лимон. Употребява се в сурово състояние без подправки - за салати в смес с други зеленчуци, а също и сварен, задушен или в консенвиран вид.

Алабашът е много полезен за болни, задържащи вода, и за хора със сърдечни проблеми. Помага също при заболявания на стомаха, бъбречни страдания, регулира обмяната на веществата. Много подходящ е за отстлабване. Взема се по 1 супена лъжица, настърган, при чувство на глад. Помага и на диабетици с наднормено тегло.


Витамин А срещу акне

 

(Продължава от предния брой)

Витамин А (ретинол и каротин) е необходим за растежа и за зрението. Той е нужен за здравето на кожата и лигавиците (уста, нос, бели дробове, гърло,черва), както и за възстановяване на повредени тъкани. Допринася за смилането на белтъчините в стомаха, помага за поддържането на добро зрение, заздравява костите и обогатява кръвта. Разтваря се в мазнини и се намира в ретинолова форма в рибените мазнини (дроб от треска), маслото, сметаната, маргарина и в каротинова форма, която тялото може да превърне в ретинол, в кората на плодовете, в зелените зеленчуци, спанака, магданоза, ментата, броколи, зелето, морковите, доматите, жълтъка, маслото (храни с жълт цвят). Морковите съдържат каротин, който предшества витамин А. 

Най-добрият начин да се осигури достатъчно количества витамин А е да се придобие навикът да не се белят плодовете и зеленчуците и да се ядат най-зелените листа на салатата, които са по-богати на витамин А, отколкото светлите в сърцевината й.

Всяка липса на витамин А може да се разпознае по лошо виждане през нощта, зачервена и груба кожа, умора, диария и главоболие. Смята се, че е полезен при лекуване на акне и някои белодробни заболявания. Полезен е за пушачите. Разрушава се при разлагане и изсъхване.

(Следва)


 ЖЕНАТА


 

Битка с космите

 

Изберете най-подходящия метод за премахването им

 

Ася ИВАНОВА

За да бъдат краката ви съвършени, трябва не само да имат изящна форма, но и да са с кожа гладка като коприна. Окосмяването по ръцете и краката винаги е било голям проблем за жените. Премахването е една от процедурите, която е еднакво важна през всички сезони. Най-старият метод кола-маската е изобретение на древноегипетската царица Нефертити. Тя забърквала специална растителна смес, която намазвала върху тялото. После отлепяла рязко. В римската империя пък в минералните бани имало специални помещения, където чрез козметичен сеанс се премахвали космите по цялото тяло. Манипулацията се извършвала с приспособление с въртящ се механизъм, който изтръгвал космите от корен по много болезнен начин. Днес обезкосмяването можете да извършите и сами в домашни условия, но за областта на лицето е задължително да се обърнете към специалист в козметичен салон.

БРЪСНАЧ

Никога не бръснете окосмените места на сухо, съветват дерматолозите. Кожата ще се раздразни и има вероятност да получите обриви, които няма да изчезнат лесно. След душ нанесете специален омекотяващ крем или пяна и използвайте дамска самобръсначка. След изплакване и подсушаване намажете кожата с козметично средство за след бръснене. Отстраняването на космите по този начин е бързо и лесно. Недостатъкът е, че само след ден два те започват да пробиват. При някои жени това е съпроводено със сърбеж, а самите косми стават по-дебели и упорити.

ДЕПИЛАТОАР

Крем-депилатоарите, геловете и лосионите са много удобни и лесни за употреба. Действат бързо и са безболезнени. Те дехидратират по-малко кожата и след процедурата тя остава по-дълго гладка и мека. Депилатоарите могат да се използват за крайниците, подмишниците и слабините. Лошото е, че не действат върху корена на космите и след 5-6 дни те отново са наболи. Когато използвате за първи път такова козметично средство, задължително трябва да си направите тест, за да сте сигурни, че кожата ви няма да е особено чувствителна към новия препарат.

ЕПИЛАТОР

Епилаторите са много удобни уреди, които изскубват косъма заедно с корена чрез минипинсети. Те се предлагат в голямо разнообразие на нашия пазар. Космите израстват едва след 25-30 дни и са много по-тънки от преди. Методът е много бърз и удобен, но доста болезнен в по-нежните части на тялото.

СТУДЕНА КОЛА-МАСКА

Тя е лесна за използване, защото не се налага да я загрявате или разтваряте. Трябва само да я размачкате и да я наложите върху окосмената част. Отлепя се в посока обратна на растежа. След процедурата не бива да мокрите третираните зони с вода минимум 12 часа. Добре е да се намажете с подходящ крем.

ТОПЛА КОЛА-МАСКА

Ако си правите топла кола-маска вкъщи е добре да използвате нагревател с термостат, който я загрява до нужната температура и я поддържа през цялото време. Ефектът е по-дълготраен - космите поникват едва след около 3 седмици. Ако я приложите нестарателно и не при нужната температура, отлепването от кожата е много болезнено.

ЕЛЕКТРОЕПИЛАЦИЯ

Този метод е с дълготраен ефект, защото третира корените на космите и те не растат повече. Фина игла достига луковицата и пуска специален ток, който я разрушава. Процедурата е много прецизна и се използва най-често за космите на лицето. За обезкосмяването на крайниците ще ви е необходимо много време. Електроепилацията не се препоръчва на жени със склонност към образуване на келоидни белези. Не извършвайте процедурата у дома с подобни апарати. По-добре изберете квалифициран козметик с опит.

ЛАЗЕРНА ЕПИЛАЦИЯ

Това е най-новото оръжие в битката с нежеланото окосмяване. То трайно редуцира космите. Методът се основава на поглъщане на енергията от меланина в клетките на космения фоликул чрез инфрачервени лазерни лъчи. При температура над 40 градуса корените се разрушават. Няколко седмици преди началото на процедурата космите не трябва да са махани с пинсети или кола-маска. Не трябва да имате и тен, защото потъмнялата кожа може да изгори. Най-добре се поддават на лазерна епилация тъмните косми. При светлите е по-трудно, защото меланинът в тях е в много малки количества. Броят на процедурите е индивидуален. Лазерната епилация е безопасна и почти безболезнена. Усещането е като леко парване или удар с ластик.


 Косата

 

Новият шик - кок и опашка

 

Ива БОРИСОВА

Прическите на този сезон се оформят по най-разнообразни начини: например, прави се опашка, подвива се и се закрепва на тила, или пък косата се сплита на плитка и от нея се прави елегантен кок. На дефилето на колекцията на Prada косите на моделите са събрани на ниска опашка, а след това сплетени на плитчица, повдигнати нагоре и фиксирани с фуркети. А на ревюто на Yves Saint Laurent косите първоначално са обработени с фиксиращ гел, след това тупирани и след това закрепени на тила. В колекцията на Chloe косите на манекенките просто са събрани в ниска опашка.

Форма на прическата и дължина на косата: косата се опъва назад и се закрепва по различен начин с фуркети, фиби или ластик. Важно е да се създаде илюзията за лека небрежност. Тази прическа дава възможност изгодно да се подчертаят скулите и дългата шия. Много е актуално използването на маша, навивайки косата само на тила или по цялата дължина на косъма. След това косата се закрепва на тила.

Примери за подражание: колекциите на Prada, Tom Ford for YSL Rive Gauche, Blaak, Cloe, Nina Ricci, Stella McCartney.


 Гримът

 

Поглед през мъгла

 

Асена БОРИСОВА

Познатият на всички мъглив, затъмнен грим е все още изключително актуален. Благодарение на него се създава всекидневен стил на уверената в себе си жена, сексуалността, която се долавя лесно, въпреки че не се декларира така явно. Опушеността се създава с помощта на сенки в бронзови, сребристи, златни и сиви метализирани нюанси. Понякога, за да се добави изразителност, може да се използва блестяща очна линия за горния клепач или контурен молив, с който да се подчертае вътрешният ъгъл на вече очертаното око. Спиралата се нанася на няколко слоя. В резултат на което се създава впечатление, сякаш очите се появяват от тъмен облак, което пък ти придава сходство със загадъчна панда.

Цветове: светлосиво, кафяво, сиво-кафяво, бежово, бронзово, златисто.

Ръководство за действие: с малка четка нанеси сенките около очите, чак до гънката на горния клепач. Старай се да акцентираш вниманието върху ъгълчетата на очите. Допълнително подчертай очите с помощта на очна линия. Миглите можеш да гримираш без да се притесняваш - колкото повече спирала можеш да нанесеш, толкова по-добре.

Примери за подражание: колекциите есен-зима на Gucci, Dries van Noten, Jonathan Saunders, Alberta Ferretti, Tom Ford for YSL Rive Gauche.


 Ръцете

 

Открийте своя тип нокти

 

Мария ИЛИЕВА

Писнало ли ви е маникюрът ви да се чупи минути, след като сте го направили? Ако продуктите, които използвате, не са подходящи, може грижите, които полагате, да са вредни. Подобно на косата и кожата, ноктите също са различни типове - сухи, чупливи, увредени, нормални и меки.

Сухи. Нямат блясък и изглеждат неподдържани. Ако прокарате палеца си през нокътя, той слабо ще се влачи, вместо да се плъзга съвършено през плочката. Тайната тук е в хидратирането - витамин Е се отразява отлично на сухите нокти. Втривайте директно в плочката сутрин и вечер. Винаги използвайте овлажняваща основа за лак, за да може ноктите ви да са винаги хидратирани. Можете да избегнете изсушаването и като смените обикновения сапун с измиващ гел.

Чупливи. Нежно притиснете двете страни на плочката една към друга. Ако не се прегъне, вероятно имате чупливи нокти. Те нямат гъвкавост, цепят се при удар и са напълно дехидрирани. В този случай много хора се обръщат към заздравителя за нокти. Това е най-лошият избор, защото прави плочките още по-твърди. За да подпомогнете гъвкавостта, през нощта ноктите трябва да се третират с бадемово масло. При пилене леко заоблете връхчето - форма, която ще увеличи устойчивостта.

Увредени. Ако плочките се белят или цепят, имате наранени нокти. Най-честата причина за това е сериозната дехидратация. Помогнете на ноктите си като нанасяте заздравяваща основа за лак, която трябва да запълни обелените части на плочките. Това ще предотврати появата на въздушни мехурчета под лака и ще спре цепенето. Трябва да полагате грижи не само за порасналите нокти, но и за тази част от тях, която ще израства в бъдеще. Затова използвайте масло за кожички поне два пъти дневно.

Меки. Ако ноктите ви се прегъват при най-малкото докосване и рядко растат по-далеч от върха на пръста ви, значи са меки. За да ги върнете във форма, трябва да ги заздравите. Най-лесният начин да направите това е да нанасяте заздравител или да втривате специални етерични масла. Всяко масло ще помогне в укрепването на меките нокти, защото пречи на контакта с основния им враг - водата. Винаги носете ръкавици докато миете и след това мажете ръцете си с крем.

Нормални. Ако нямате нито един от изброените проблеми, ноктите ви се прегъват леко при натиск, изглеждат розови и бляскави и растат лесно, значи сте късметлии. Поддържайте ги с овлажняващи кремове за ръце и избягвайте груби почистващи препарати.


 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...


Петър Мичев - Педро

Атрактивният плевенски художник, известен с чепатия си характер и безпардонното си отношение към политиците и силните на деня, наскоро се завърна в родния си град след 5-годишен престой в САЩ.

Петър Мичев е роден на 9 май 1955 година в Плевен. Самобитен талант, без специализирано образование по изобразително изкуство. Има над 70 самостоятелни изложби в Европа и Америка. Участвал е в над 400 групови вернисажа. Негови картини са притежание на 30 музея и на известни личности в света. Преди пет години заминава за Америка и се установява в Тампа, Флорида. Творбата му Мадона от Флорида е в музея на сената и е избрана за пощенска марка - символ на щата.

 

Рисувам само когато обичам

 

Интервю на Поля ТОМОВА

- Г-н Мичев, как е животът в Америка?

- Не знам това живот ли да го наричам, което живях там.

- Тогава разкажете за успехите.

- Успехите изглеждат като успехи, когато вие ги гледате, когато се следи развитието на един артист. Аз работех в Америка по 10 - 14 часа на ден, не контактувах почти с никого, само в събота и неделя ходех на парти, правех изложби - имам 30 - 40 самостоятелни изложби. Моята биография е в Енциклопедия Британика, стотици вестници и списания пишат за мен. Ако това е някакъв успех, може би - да, но нямам друг, по-личен успех. Бих казал,че имам неуспех, понеже загубих семейството си.

- Вие преценете дали искате да говорим за това.

- И без това говорят клюки за мен в целия град, нека хората да знаят, че аз си платих тази известност със загубата на едно семейство.

- Тежи ли?

- Не тежи, а направо боли. Ти знаеш ли какво е ранено животно - така се чувствам, имам непрекъснато една топка в стомаха.

- Това обезличава ли другото, кое е по-важно за вас?

- Аз не знам какво мислят другите художници, когато правят или искат да правят изкуство. Ако ти нямаш идея, ако не обичаш някого, ти за какво правиш това, което правиш? Аз сега в момента нищо не правя, защото нямам никого, на когото да го дам. Когато обичаш някого, ти правиш всичко за него. Сега нямам идея сега се чувствам като Одисей. Сутрин не знам какво ще ми се случи, нямам идея да рисувам.

- Защо никога не сте учил рисуване?

- Ето това е голям въпрос - защо? Аз ако знаех, че ще бъда толкова известен, сигурно щях да уча някога, но не съм вярвал в това нещо. Всички ми казваха, че съм лошо момче, нищо няма да стане от мен. Не казвам, че това подтиска един мъж, но не го стимулира да учи.

- Мислите, че успехът е дошъл случайно ли?

- Аз никога не съм мечтал да правя това, никога не съм мечтал да бъда художник, да правя изложби в Париж и в Ню Йорк, както ги правя сега. Аз нямах тия мечти.

- А какви мечти имахте?

- Най-елементарни - исках да имам малко стотинки, да отида на кино или да си купя една вафла. За съжаление, виждам че и днес хората в Плевен имат същите мечти, каквито имах аз, когато бях дете. Нямат пари, мислят за най-близкото нещо, което е до тях - храната и малкото удоволствие.

- След пет години престой в Америка това как ви се струва?

- Като се върнах, видях това, което оставих, в същото положение, даже по-лошо. Тук срещам едни хора и си мисля - тия никога не са си ходили вкъщи през тези пет години - същите са, само че са станали много агресивни. Освен, че са бедни, и са оглупели според мен.

- По какво се различават американците от нас?

- Много е важно да влезеш в главата на един американец, да разбереш какво мисли. Америка не е това, което сега виждам в България - консумативно общество. Това се хвърля на публиката. Американците са доста практични хора, защото човешкият живот е време, което извървяваш от точка а до точка б. Имаш точно това време и американците го ценят, знаят какво точно да правят в това време. Докато ние, българите, хвърляме времето на боклука, после разбираме как сме го прахосали в едно кафене или в един глупав живот.

- Кога започнахте да рисувате?

- Преди 33 години започнах да участвам в изложби. Отначало правех скулптури. Хванах се с един плевенски художник - Любен Костов, на бас, че мога да нарисувам картина. Той каза - стига с тия твойте скулптури, направи една картина. Аз казах - пич, дай ми един месец и аз правя картина. И така започнах да рисувам.

- Носи ви се славата на бохем, на човек, който обича живота.

- Това е стара слава, бих искал сега да я притежавам, сега съм "свободен мъж".

- Бохемството какво ви даде, какви спомени имате оттогава?

- Бохемството за мен е като картината. Аз там съм свободен да я изпълня със своите чувства - това е бохемството. А спомените- всички мои спомени са еднакво важни и същевременно далечни, защото човек се храни със спомени само когато бъдещето няма обещания за него. Аз все още не го правя, значи се надявам да имам моето утре.

- Какво мислите за жените и любовта?

- Аз съм роб на жените и главата ми само пати от това. Какви жени съм имал не искам да помня, искам да видя какво ще имам занапред, любопитен съм да знам какво ще срещна. Няма една любов, аз много жени обичах през живота си и винаги си казвам, че сигурно съм много глупав, защото винаги забравям предишния урок. И всеки път затъвам. Човек може да обича много пъти, стига да срещне любов пред себе си, защото тя е двупосочна - не може само ти да обичаш, трябва и теб да те обичат.

- А сексът трябва ли да е непременно свързан с любовта?

- Сексът е много важен за мен, когато не правя секс, не правя и картини. Хубаво е да обичаш и да правиш секс. Но когато няма любов, пак трябва да правиш секс.

- Какво ви е отношението към политиците, имате ли приятели между тях?

- Много. Аз харесвам всички тези лъжещи мъже - те лъжат най-хубаво от всички, които познавам, и в същото време са много свестни като хора, като приятели. Например един Румен Петков, Гиньо Ганев, Анастасия Мозер. Тя много пъти е идвала на мои изложби в Париж. С Румен Петков ме свързва 20-годишно приятелство, и то много откровено. Аз винаги можех да му казвам това, което мисля, и днес е същото. Гиньо Ганев винаги се е възхищавал на еротичните картини, които правя, той е много фин като човек.

- Вярвате ли, че вашето изкуство влияе на хората?

- Аз съм много любопитен да знам дали моите картини влияят на хората, всеки един артист би искал да даде на другите своите фантазии и те да станат техни фантазии. Ние това и правим, защото хората нямат много фантазии, затова сме артисти - да им дадем това, което им липсва.

- Защо след като се завърнахте в България направихте първо изложба във Варна, а не в Плевен?

- Трябва да питате града, неговото управление. Да сте чули някой от това управление да се е сетил за мен - да каже ей, господин Мичев, здравей, или Педро, здрасти. Няма такова нещо. При мен дойде Венци Върбанов, обади ми се Румен Петков, но управлението на Плевен мълчи като...

- Затова ли не обичате Плевен?

- Винаги имам много причини. Тук няма ценностна система, по която хората да могат да получават заслужения стимул като граждани на тоя град. Когато чета по вестниците или някой ми каже как някой си с три изложби станал почетен гражданин на Плевен, а друг със 70 не е, това как ти звучи на теб? Плевен е моят град, но всички, които го управляват, са гащници, за разлика от мен. Те идват отвън, окупират шибания град, смачкват го и накрая си отиват също толкова неизвестни, колкото са дошли. А ние - жителите на града, как да ги търпим и как да ги обичаме, дай ми идея как да стане? Всеки, който има малко повече акъл, се чувства тук, в собствения си град, като имигрант.

- Почувствали ли сте това отношение към вас?

- Аз винаги съм го чувствал, защото този град никога не е давал на тези, които имат принос да се гордее с тях, това, което те трябва да получат. Аз никога не съм получавал от града нищо, а цял живот давах.

- Кога станахте Педро?

- Тоя глупав прякор го имам от дете. Тренирах гребане, състезавах се на четворка. В тази дисциплина всички трябваше да гребем в синхрон, а аз бях толкова бърз, че гребях по-бързо от другите. Тогава имаше един виц, за някакъв Педро Бързия, и така ми лепнаха това прозвище, понеже бях с черни къдрави коси някога. И така цял живот си ходя с това име. Което не ми пречи - дали съм Петър Мичев, Петър Пичев или Педро, не е най-важното. Ти виждала ли си най-хубавите икони да имат подписи? Или да си видяла Леонардо да се е подписал някъде? Името няма значение. Важно е да направиш нещо и то да стои там някъде, хората да го харесват и да го гледат.

- А вие кога започнахте да чувствате славата?

- Славата - това е голям майтап, не знам защо хората се интересуват от нея. Славата не съществува в моята душа или в моите мисли, аз съм семпъл човек. Не съм се променил от събитията, които се случиха в моя живот.

- Винаги сте казвал, че картините на един художник трябва да се продават и това всъщност е резултатът от неговите действия и оценката за него.

- В целия свят, а аз имам претенции да съм бил почти навсякъде (без Африка), ако си продаваем, значи си артист. Ако не продаваш картини, ти си един г-н Никой. Аз цял живот се храня от картини - вече 33 години го правя.

- Какъв се чувствате сега?

- Сега се чувствам един бездомен художник. Аз се кефя дори от това.

- А какво е естественото състояние на един художник?

- За мен един художник твори, когато обича някого и има цел, когато всичко му е наред, когато е разтоварен от всички неща, които могат да го натоварят, той твори истински. А когато му се случи това, което сега се случва на мен, той не прави нищо. Един свободен мъж не знае какво да прави със свободата си.

- Това значи ли, че творецът винаги остава дете?

- Да, така е, но не искаме да си го признаем - че не успяваме да пораснем и трябва някой да се грижи за нас. Аз знам какво е животът, опитвам се да се боря с него, но душата ми е по-различна от душите на другите хора, по-чувствителна, по-ранима...

- В картините ви има лица, птици, различни цветове?

- Лицата, всички тези лица, които рисувам, са в моята глава, те са в мен, това се жени от всички тези животи, които съм виждал. Аз никога не съм рисувал любима жена или любимо дете. Птицата е символ на живота, на добрата новина. А цветовете отразяват моето настроение - синьо - безвремие, червено - мощ, сила, сексуалност, зелено - надежда.

- Като малък рисувахте ли?

- О, да, рисувах, пишеха ми двойки- и по рисуване имах двойка. Аз имах удоволствието да уча в много училища заради поведението ми. Странно нещо е животът. От 16-годишен пресата започна да ме ухажва и тоя комфорт го имам досега.

- Какви планове имате?

- Правил съм изложби в цяла Европа, в най-големите градове в Америка, в Колумбия, ще продължавам да правя изложби, ако не се гръмна...

- Има ли такива моменти, в които ви минават подобни мисли?

- Всеки ден ми минава по един път тази мисъл. Не може да не си плащаш. Винаги се сещам за един виц - как един българин отишъл в публичен дом и поискал по български да свърши работата - да такова и да не плаща. А човек трябва да плаща. Аз съм си платил всичко.

- Самотен ли сте?

- Много. Художникът винаги е бил самотен, но сега съм по-самотен.

- Колко време е нужно една картина от мисъл да стане реалност?

- Най-големият въпрос, който измъчва всички хора, които рисуват, е кое кара човека да рисува. Една картина може да бъде сложена на платното и за няколко часа, но и за месеци или година, дори не стига човешки живот, ако тя не е вътре в главата ти. При мен е различно. Аз имам вече опита, сега знам кога и къде какво да сложа. Когато бях млад не знаех, исках да съм известен, а то трябва първо да имаш опит, защото иначе няма откъде да даваш на хората разум, мисли. А ние художниците говорим с картините си.

- Вярвящ ли сте?

- Аз съм, както казва Вера Кочовска - вярвам и не вярвам. А може би така е по-добре, защото ако човек няма съмнение, как ще има идеал.


 АРТСЕДМИЦА


 

Има ли културен туризъм в Плевен и региона

 

Реставрираната крепост "Сторгозия" ще привлече посетители, обещават от кметството

 

Даниела ДОЧЕВА

За никого не е тайна, че един от приоритетите за развитие на Плевен би трябвало да е културният туризъм. Дали това понятие, определяно като стратегическо за общината, има реални проявления или по-скоро звучи абстрактно, проучи "BG Север".

В програмата за развитие на туризма на общинския съвет за периода март 2004 г. - март 2005 г. пише, че "той е важен елемент от местната икономика и предприемането на правилни стъпки за неговото развитие ще благоприятства интензивното развитие на икономиката и благоденствието на населението в региона." В нея още се посочва, че за целта е необходимо всички власти, консултативни органи, браншови организации и работещи в сферата на туризма да обединят усилията си. Предвижда се и "разработване, изпълнение и оценка на маркетингов план, за да стане Плевен предпочитана дестинация за развлекателен, културно-исторически, еко и бизнес туризъм в България и Европа."

През лятото на 2004 г. проект на общините Плевен и Червен бряг на стойност 254 хил. евро за създаване на Зелено училище, пътеки за инвалиди в Кайлъка, на няколко барбекюта с навеси до карстовата местност в Реселец, както и за изграждане на път до местността "Капчука", е отхвърлен от оценяващата комисия, включваща специалисти от Министерството на икономиката и Министерството на регионалното развитие. Защо проектът не е одобрен, след като председателят на комисията го определя като много добър и създаден професионално, експерти от община Плевен до днес продължават да гадаят. Те увериха, че щом видят в Интернет програма за туристически проекти, не пропускат да участват. От нас обаче научиха, че на 31 януари 2005 г. изтече срокът за участие в програма за културен обмен между европейските държави на адрес www. eurocult. org. Следващата възможност, от която общината може да се възползва, е до 15 септември.

Безспорно сериозна крачка напред за привличане на наши и чужди туристи ще е реставрираната крепост "Сторгозия". Вече стартира проект, финансиран от ФАР, по който тя ще бъде възстановена, след като 15 години беше потънала в бурени. Добре, че Европейският съюз ни отпусна средства, че да възстановим този исторически паметник, са неофициалните коментари по този повод. Ръководител на проекта е Иван Христов. Изпълнители ще са 20 младежи на възраст от 18 до 25 години, които са регистрирани в Бюрото по труда от 1 година. Съвсем скоро те започват двумесечно обучение за строителни работници в Българо-германския център. В началото на април ще стартират реалните възстановителни работи, информира Христов. Ще бъдат реставрирани крепостната стена, хореума и базиликата, както и падналите каменни колони. Обектът и пътищата към него ще бъдат добре почистени. Предвижда се да се монтират две огласителни табели и две възпоменателни. Строителен техник и археолог от Регионалния исторически музей ще контролират работата, която ще приключи до края на ноември. Тогава крепостта ще стане по-привлекателна за туристите, убеден е Христов.

На историците е известно, че крепостта "Сторгозия" е важна част от историята на България. Тя се е намирала на много важен кръстопът - тук са се пресичали пътят от Изток на Запад към Рим и пътят, който е минавал през р. Дунав и селището Улпия Ескус край днешен Гиген. Крепостта е охранявала главния път до към VI в., когато около нея се създава селище, но е използвана и по-късно по времето на Византийската империя. Тя отдавна е включена като туристически обект в световните туристически справочници, но реално не се посещава от организирани туристически групи, научи "BG Север". А колко ли италианци и гърци биха проявили интерес, ако имаше нужната реклама? Но като се има предвид, че много българи и дори плевенчани не са посещавали зле поддържания обект, превърнал се в свърталище на змии, за чужденците няма какво да се чудим. Можем само да се надяваме, че реконструкцията и рекламата ще привлекат туристите.

Преди всичко частен, а не на организиран интерес, продължават да будят и другите по-значими културни обекти в Плевен. Регионалният исторически музей през 2004 г. е посетен от 30 291 туристи, през Военно-историческите музеи са минали 139 435 посетители, като 67 548 от тях са разгледали Панорамата. Галерия "Дарение на Светлин Русев" е била интересна за над 10 хил. ценители на изкуството, а ХГ "Илия Бешков" поддържа традиционен брой посетители - около 40 хил. всяка година.

Основният туристически поток се изтегля от утвърдени селища в този бизнес като Варна и Бургас и до Плевен и региона трудно стига някой, изтъкна като аргумент за слабата посещаемост на културни обекти специалист, пожелал анонимност.

Краткият обзор по темата говори, че случващото се в сферата на културния туризъм в Плевен оставя впечатлението за доста плахи стъпки в посока на развитието му. Комуникацията и добрият синхрон за общи действия между институциите, които имат отношение към културния туризъм, продължават да са трудно осъществими. И така един от най-важните пътища за отваряне на града ни към света и вливането в него на финансови средства продължава да бъде слабо експлоатиран.


Арт клуб "Христея" разказа своята Цветна приказка

 

Дарина АЛЕКСАНДРОВА

17 деца на възраст от 5 до 15 години от арт клуб "Христея" към читалище "Лик" разказаха своята "Цветна приказка" в Общинската галерия. 50 пъстри детски рисунки стоплиха посетителите на първата им изложба. Между тях имаше и утвърдени имена от средите на плевенските художници, дошли да почерпят вдъхновение от искрените и самобитни творби на малките таланти. Преподавателката им Пенка Стоянова, която е учителка по рисуване в училище "Единство", не се стреми към някакви велики постижения. С децата рисуваме преди всичко за духовно развитие, тъй като изобразителното изкуство прави човек многоспектърен, да има винаги много решения по различни проблеми, развива волево внимание, обясни тя. Малките художници вече са участвали в конкурси в Индия и Германия, откъдето печелят награди. Най-хубавото обаче е, че в арт клуба се отпускат, стават приятели и споделят всякакви проблеми с учителката си. Цялото ми същество се слива с тяхното и започваме да творим, споделя Пенка Стоянова.

Тя е убедена, че ние сме родени творци, само че не го знаем. Всеки човек има изобразителни умения, които закърняват, ако не се развиват. Затова не връща никое дете, което иска да рисува. Най-голямата изненада за младите таланти дойде в деня на изложбата им - покана за участие през есента в международна изложба в Копенхаген под мотото "Андерсенови цветя", която е посветена на 200 години от рождението на големия разказвач.


Доц. д-р Любомир Гърбев:

 

Да поговорим за екология на душевността

 

Лара АНГЕЛОВА

Като театрален мюзикъл с кукли реши да постави "Бременските музиканти" режисьорът Любомир Гърбев. В театралните среди той е познат от времето преди 25 години, когато е актьор в плевенския куклен театър. В момента доц. д-р Гърбев е и преподавател във ВИТИЗ по художествено слово и актьорско майсторство, а в Нов български университет - по риторика на журналисти. Драматизацията на пиесата е на композитора Юлиан Слабаков, автор на музиката и песните. Премиерата ще е на 15 февруари от 19 ч. на Голяма сцена в плевенския театър.

Гърбев обещава постановката да е и интересна, и образователна. Девет куклени и драматични актьори е ангажирал в мюзикъла. Сценограф е Зоя Минева.

Слабаков, който е роднина на известната фамилия, приятно го изненадва с музиката за спектакъла. Намерението ни е искрено и сърдечно да направим нещо хубаво, сподели режисьорът с репортер на "BG Север" преди една от репетициите. Мюзикълът е от тези синтетични форми, които дават много и на актьорите, и на публиката, припомни той. Текстът в "Бременските музиканти", като във всяка хубава приказка, е многофункционален, а характерите са полезни и интересни. Има две групи герои - едната е по-близо до тълпата, другата има конкретна цел. В децата сигурно дълбоко ще влезе този проблем и утре като пораснат, може да са по-добри, надява се режисьорът. Той сподели, че някога, когато специализирал в Петербург, неговият професор му казал, че има два вида спектакли - добри или лоши, а не за деца и за възрастни.

В Благоевград Гърбев поставя "Малката кибритопродавачка", изцяло насочен към децата, но остава изненадан от реакцията на възрастните - изведнъж целият салон заживява в един дух, в една атмосфера.

Все пак признава, че за деца се създава по-трудно качествен културен продукт. Те нямат предразсъдъците на възрастните - да мълчат, да притихват, тактично да излизат от салона. Реагират искрено и спонтанно. Много сериозно предизвикателство пред всеки творец е да изправи формата на изразяване, която е избрал, пред такава сериозна публика.

След работата си в плевенския театър Гърбев ще поставя спектакъл по разкази на Хайтов в Кърджали, след което заминава за Нови Сад да преподава и да поставя пиеса. Силно го ангажира идеята за международен екологичен фестивал, който ще се проведе в Благоевград тази година и в който ще участва и плевeнският театър. "Бях изненадан, че една страна като Сърбия, която преживя и война, и катаклизми, поставя много сериозно този проблем. В България фестивалът ще запознае децата с проблемите на екологията, а куклите за пиесите ще са от отпадъчни материали. Дойде ми идея да поговорим за екология на душевността на хората, така че това ще е мотото на фестивала", информира за интересната си идея Гърбев.


С аромат на ранна пролет

 

Студентка издаде първата си стихосбирка

 

Юлия Йорданова е носител на престижни награди

 

Георги СТОЙКОВ

Първата книга е като първата любов.

Помни се до гроб.

При Юлия Йорданова тя идва твърде рано. Тя е само на 19 години. Едно предизвикателство, рядкост за плевенския литературен живот. В годините на нашата младост съвсем резонно бе да се издаде първата поетична книга някъде между 25 и 30 години. За прозаиците да издадеш книга под 30 години - това бе наистина явление.

Динамиката на сегашното време съкрати тези срокове. За добро ли, за зло ли, не знам. Впрочем Юлия Йорданова извършва своя чирашки стаж. Седем години тя бе редовен участник в ученическия конкурс "Дарование", организиран от читалище "Лик". Нейни стихове получиха признание на конкурсите "Веселин Ханчев" - Ст. Загора, "Петя Дубарова" - Бургас, "Витошко лале" - София. Тя бе редовен сътрудник на ученическото литературно списание "Родна реч". Стиховете й впечатлиха читателите на алманах "Мизия" и реномираното издание на Съюза на българските писатели - списание "Пламък".

Пред нас е първата стихосбирка на Юлия Йораднова - "Предсказване", декорирана от чудесната картина "Балкански реквием" на още по-чудесния български живописец, уважавания наш земляк Георги Борисов.

С какво ще запомним "Предсказване"?

Поставям на първо място сред качествените измерители искреността. В България хиляди хора пишат стихове. Юлия Йорданова не пише стихове. Юлия ги живее. Те са изречени простичко, с приказната звучност на българската реч, обвеяни са от оная чистота, свенливост и непорочност, която е съхранена само в децата.

Но искрените думи не са единственото достойнство в стиховете на младата поетеса. Балансирането по един непринуден начин на богатата мисъл с емоционална приповдигнатост, изпъстрена като цветна горска поляна с оригинални метафори и сравнения, с характерен ритъм, ме кара да вярвам, че Юлия е открила себе си и само от нейната последователност ще зависи реализирането на безспорния й талант.

Без да съм сигурен, че Юлия Йорданова ще издържи на изкушението да се впише в тенденциите на голяма част от съвременната българска поезия, юрнала се безумно в подражателство на западни образци, които смайват с невероятната си абстрактност и уличен жаргон, човъркат животинските инстинкти в човека или демонстрират мистериозна свръхчовечност, на мен ми се иска Юлия да остане при себе си.

"Хайде, открадни ми

росна, свежа китка,

хайде, целуни ме

с твоя ведър поглед,

че луна ще дойде

тъжна, жаловита

и ще попилее

нашите надежди

в лилавите нощи."

Това да е Юлия. Нека пожелаем на първата й книга не лек, но славен път. Нека бъдещите й стихове носят все този аромат на ранна пролет, на цъфтеж и слънце, на планински вятър, който гали снежните била.


Лондонски банкер дирижира филхармонията

 

Дани БОЖИДАРОВА

От сега нататък ще бъда посланик на Плевен в Англия, обяви на изискан коктейл след концерта си с Плевенската филхармония диригентът Мартин Смит. Възхитен от нивото на оркестъра, той обеща, че ще му съдейства да се изяви и пред английска публика.

След 35-годишна банкова кариера Смит се отдава изцяло на музиката. Учи при известния бароков диригент Николас Кремер, а в момента работи с американския диригент и композитор Питър Аш. Председател е на Лондонската национална опера, която е една от двете най-престижни във Великобритания. Маестро Смит дирижира на плевенска сцена Увертюра "Сватбата на Фигаро", Симфония - концертанте за цигулка и виола от Моцарт и Симфония № 7 от Бетовен. Същата програма през март той ще дирижира и в Кралската музикална академия, като приходите от концерта ще са за студентите по музика, информира маестрото.

В Англия няма аналог на такъв град с размерите на Плевен с толкова добър оркестър, откровено призна Смит. Той остана с много добри впечатления и от солистите на Симфония - концертанте Павел Златаров, който е концерт-майстор на Софийската филхармония, и Милена Златарова, водач на виолите в същия оркестър. И двамата изпълнители демонстрираха висока класа. С пълен синхрон и професионализъм те завладяха публиката в залата, която не можеше да не забележи как музикантите дори дишат едновременно.

"Имаме международни изяви най-вече като оркестранти. Най-сериозното мероприятие, в което сме поканени да участваме двамата, е един международен сборен оркестър на фондация "Тосканини" в град Парма с главен диригент Лорин Мазел, каза за "BG Север" Павел, който за последен път свири на плевенска сцена преди две години на Международния фестивал Лауреатски дни "Катя Попова". Съпрузите, които тази година ще станат на 35 години, свирят и камерна музика. "Имаме квартет с цигуларя Иван Дяков и виолончелистката Елена Дякова, които са брат и сестра. Иван свири във Софийската филхармония, а Елена - в Националното радио. Ако ни поканите тук, ще чуете колко добре звучим", предложи Павел. Те досега са единствените изпълнители на квартет от Милчо Левиев. Известният музикант дори е написал едно от произведенията си специално за тях. Предстои им да го изсвирят за пръв път през пролетта, най-вероятно в София.

С квартета Златарови са участвали на фестивал в Тунис, на който присъстват доста сериозни имена. Винаги свирим Симфония-концертанте с голямо удоволствие, а това беше първото ни изпълнение на това парче извън София, информираха музикантите.


 ЗАЕДНО


 

В село Асеново католици и православни живеят в сговор

 

Потомците на смелите чипровци стриктно пазят традициите

 

Страницата подготви Поля ТОМОВА

На 30 километра от Плевен се намира Асеново. Още с влизането в него посетителят вижда доста необичайни за едно българско село неща. Първо впечатление правят къщите - излезли сякаш от приказки на Шарл Перо островърхи дълги къщурки с малки прозорчета и дървени кепенци. Очакваш всеки миг от портичката да изскочи пълна розовобуза жена, с поднос димящи бухти. Затрупано от първия за зимата сняг, Асеново сякаш е притаило дъх. Димят комините, а по улиците няма жива душа. Кое прави това малко селце, наброяващо едва 350 души, толкова необичайно и приказно?

Една от причините е, че в Асеново живеят потомци на смелите чипровци, католици. Вяра, която и досега пазят и тачат не само старците в селото, но и техните деца, пръснали се из цяла България. Католическата църква има свои структури в България от 1565 година, показват историческите данни. Българите католици, организирани от епископ Петър Парчевич, вдигат през 1688 година Чипровското въстание, което е първият организиран опит за отхвърляне на турското робство. Точно техните потомци сега живеят в Асеново.

Влизаме в гостоприемната къща на Мария Иванова. Тук чакат гости, както повелява традицията, всяка събота. Приготвена е и традиционната закуска - тестени лакомства, приличащи на бухти, които носят странното име крофни. Мария започва своя разказ за предците си и за историята на селото.

От донесени от ватикански свещеници документи става ясно, че в Чипровци има католическа вяра още в седми век. След избухването и реките кръв на потушеното въстание през 1688 година много хора са принудени да търсят нова земя. Така, след дълго Мойсеево странстване, те достигат пределите на Австро-Унгария и населяват едно селище, наречено Винга. Легендата разказва, че им била дадена толкова земя, колкото смел конник пребродил от изгрев до залез слънце. Младият мъж пришпорвал ата, докато накрая той паднал в пяна, но земята била достатъчна за бегълците. Това били приказни долини, плодородна земя, която чипровци започнали да обработват и техен поминък станало земеделието. Около 280 години живели поколенията там, докато в България дошла Свободата. Тогава прокудената някога кръв властно наредила да се върнат в бащината земя. И те отново тръгнали... Заселили се близо до днешното село Победа, но тъй като там нямало вода, се преместили в Асеново, където и днес живеят техните потомци. Първо построили храм - защото католическата вяра била тази, която ги съхранила и благодарение на която те запазили духа си. Заедно с вярата си потомците на чипровци донесли и модерното земеделие, те се оказали добри стопани и мили съседи. През 1920 година, след пожар в Балкана, в Асеново дошли и се заселили православни. Между двете вери обаче нямало раздори и крамоли, хората заживели дружно, защото разбрали, че най-голямата вяра е доброто. Имало е дребни пречки - например защо да е православна булката, но те са били преодолявани заедно и с търпение. Сега дъщерята на Мария е омъжена за православен, църковният брак се е състоял в католическата църква в Асеново, а момчето е запазило православната си вяра. Защото религията е толерантна, тя не задължава никого. Дори днес католическите свещеници поради липсата на православен поп правят опело на починалите, казва Мария.

За католиците в Асеново вярата е в много прости наглед неща - да почиташ другите, да уважаваш старите, да живееш с правилата на църквата. Църквата е била законът навремето и нашите баби и дядовци са живеели по този закон, казва Мария. Църквата е казвала в колко часа да стават, имало е литургии няколко пъти на ден, пости.

След 1946 година за католиците са настъпили трудни времена, но храмът в Асеново никога не е бил затварян. Да, наказваха ме, че съм ходила на църква, но това не ме спря, споделя жената. И допълва - може да са забранявали да се ходи на църква, но не можеха да ни забранят ритуалите. Католиците правят най-хубавия Великден, с най-голямото хоро, когато всеки може да покаже новите си дрехи. Имало е време, когато в Асеново са свирили две музики - католическата и православната. Днес обаче се свири само на едно място и всеки се хваща на голямото хоро. Повечето хора са научили от потомците на чипровци и рецептата за уникалния великденски козунак, в който има три вида и цвята тесто, локум, мак, яйца от бяла и черна кокошка...

Един от запазените обичаи е и целуването на ръка - на старите хора при разделянето на момичето със семейството, когато то отива като булка в чужда къща.

Домът на Мария изведнъж отеснява, защото пристигат нови гости - баба Мария Вълкова, баба Ана Швабата и Юлия Себин. Тя сякаш е излязла от сън - със забрадка, с кадифено елече с бухнали ръкави, с разноцветни шалове под него... Това е традиционната носия в Асеново, спомен от годините, прекарани във Винга. Езикът също е странен, когато двама души от селото си говорят, в приказките им се смесват български, румънски, унгарски думи. Баба Ана носи в ръка димящ поднос с традиционните сладки - във форма на цветето ружа. Естествено, отново тестени и изпържени. Затова булките ни са били пухкавки, защото много тестено са яли, осмелява се да вземе думата мъжът в къщата - Петър. Около масата вече са насядали всички. Знам, че католическата религия е доста строга, не се разрешават разводи, аборти, питам аз. Баба Мария ме поглежда под вежди, но се съгласява. То сега, не знам как е, правят ли аборти, не правят ли, но все по едно дете имат, казва тя. Споделя също, че и досега строго се придържа към постите, които за католиците започват от 8 февруари, тъй като техният Великден е на 27 март. На осми вечерта са заговезните, тогава за последен път преди великия ден се яде месо. За да се сплашат децата, вечерта идват маскирани хора и родителите казват: ето, те откраднаха месото, няма вече, разказват една през друга жените. На другия ден след Заговезни, сряда, е така наречената Пепеляна сряда. Тогава след задължителния благослов на всеки от вярващите на челото се чертае кръст с пепел. Прах и пепел си бил, прах и пепел ще станеш, изрича свещеникът.

Всяка от жените в къщата на Мария е имала различен живот - къде лек, къде по-тежък. Но вярата никога не ги е напускала. И почитта към майката - Богородица. Ние повече я тачим, но и православните казват майка Богородица, Царица Небесна. А тя - майката, винаги е една, на нея всички се осланят, всички я търсят.

Най-много в Асеново се гордеят с църквата си, изградена през 1928 година. В нея днес се пази копие на прочутата икона Света Богородица Чипровска. Нейната легенда е една от най-магическите в историята на чипровци.

През 1366 година монаси францисканци пристигат в Чипровци и носят със себе си копие на иконата. Един ден тя изчезва от параклиса на монасите и е намерена на един хълм сред трънаци, обвита в тайнствена светлина. Отнесена е отново на мястото си, но в две последователни сутрини иконата сама се премества на хълма. Знакът се тълкува като божествен - на Света Богородица трябва да се изгради църква. Това става през 1371 година и оттогава Чипровци е под Нейно покровителство.

Припокрита със сребро, предмет на кражби и унижения, тя става защитник на католиците от Чипровци. През целия ХVII век селището е разпространителен център на българската култура. На два пъти иконата плаче. Това са сълзи, предсказващи унищожението на града и неговия народ. След удавеното в кръв въстание иконата е отнесена и спасена в град Сибиу, Румъния. Унижощена е в пожар през 1751 година. В Рим обаче е попаднало копие от чудодейната икона. Нейно копие, рисувано на дъска, е поставено в асеновската църква Пресвета Троица.

Това е легендата за иконата на Божията майка, която според жителите на Асеново ги пази и закриля всеки час. В изпълнената с хора къща за миг настъпва тишина, жените смирено сключват ръце. Сякаш вярата им попива и в околните. Дори заклет атеист си тръгва от Асеново с надежда в душата. Надеждата, че вярата в човека е неговата добрина. Че всеки трябва да вярва в нещо, независимо от това дали сме католици, православни, мюсюлмани или дори древни езичници, вярата ни свързва.

 

За всеки празник - различен цвят на дрехите

Католическата църква в България има два обреда: латински (две епархии - Софийско-Пловдивска и Русенско-Никополска) и източен (екзархат, обхващащ цялата страна със седалище в София). Те са обединени в Епископска конференция, в която участват епископи на трите епархии. Председател на конференцията е епископ Христо Пройков, Апостолически екзарх. Католическата църква има свои структури в България от 1565 година.

През 1761 година францисканският монах Блазиус Клайнер пише първата българска история. От 1860 година съществува и католическа църква от източен обред в България. Католическата църква в страната укрепва духовно и организационно през 20-те и 30-те години, подпомогната от апостолическия делегат Анджело Ронкали, по-късно папа Йоан ХХIII.

След 1944 година обаче католическата църква е подложена от режима на гонения, в които загиват епископи и свещеници, мнозина прекарват дълги години в лагерите и затворите, закрити са болници и училища, конфискувани са католическите имоти.

За своята мъченическа смърт през 1952 година епископ Евгени Босилков е провъзгласен през 1998 година за първия български Блажен.

Според католическия календар четири са основните цветове, които трябва да се носят на съответните празници.

Бяло - по Коледно и Великденско време, празници на Господа, на Дева Мария и на светците, които не са мъченици. Червено - на Връбница, Велики петък, Петдесятница, празници на мъчениците. Зелено се носи в неделите през годината. Виолетовото е за предколедно и постно време.

 

Къщите са типични за банатските българи

В Асеново са запазени къщи, характерни за банатските българи. Постройките винаги са на един етаж, с две соби, дължината е около 20 метра. Едната стая е дълга най-малко пет метра и се ползва като гостна. В нея на празниците се е събирала цялата фамилия, която е наброявала обикновено над 20 души. Другата стая е за ежедневието. По средата е пруст, в който е огнището, за да топли цялата къща. От пруста по външни стълби се отива на тавана, който се е използвал съвсем рационално - за прибиране на храна, сено, дори за сушилня на дрехите през зимата.

Характерни са и прозорците, които са малки, задължително с дървени кепенци, боядисани в разнообразни цветове. Покривът на тези жилища е стръмен и това е позволявало снегът да не го затрупва, а да се свлича през дългите зимни месеци.

 

ИСТОРИЧЕСКИ СВЕДЕНИЯ

В документите, по които се установява хода на българо-католическото преселение след Чипровското въстание, бегълците се назовават българи или по местата, откъдето идват, най-често чипровчани. След Пажаревацкия мир от 1718 година, когато Австрия придобива по-голяма част от Сърбия и т. нар. Малка Влахия и предприема да насели тези обезлюдени вследствие на войната с Турция пространства, бегълците, идващи от Никополска епархия през втората половина на 20-те години на ХVIII век, най-често се определят като павликяни. След установяването им в Банат владиката Никола Станиславич прави постъпки пред властите във Виена "да се дадат на павликяните същите привилегии, каквито били дадени по-рано на чипровчани".

През 1739 година българите католици правили постъпление да им се потвърдят старите привилегии и да им се позволи да се преселят в Банат. Получили разрешение и през есента на 1741 година вече се установили в новото си поселище Винга. Един данъчен списък от 1765 година представя като българи във Винга 43 семейства и отделно самотни старци 12 и вдовици 14.


 БИЗНЕС


 

Търговци примамват клиенти с намаления

 

До 15 бона глоба отнасят нарушителите според нов закон

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Огромни надписи за сезонни намаления на стоки висят по част от витрините на магазините в Плевен. С атрактивни оферти нищо неподозиращите клиенти биват примамени да влязат и да си купят стоки на половин цена или пък на точно оказана такава с табела отвън.

Действителността, на която се натъкват обаче гражданите, далеч не е такава, каквато очакват.

Репортерска проверка по централна улица на Плевен показа, че от 5 - 6 търговски обекта само в един са спазени правилата за защита на потребителите и обявата на витрината за намалението е съставена според законните изисквания. Масово нарушение на търговците е да не зачитат оказаното на табелата отвън обещание за корекция в цените на всички стоки. Нещо повече, пред очите на клиента се изпречват надписи "разпродажба", но не става ясно какво точно се предлага и за колко. Млад търговец беше отделил двадесетина чифта дънки и джинси за по 15 лв., а останалите стоки от същия вид и марка си бяха на нормална цена.

Ние сме просто изпълнители на нарежданията на собственика, питайте него защо е така, бе най-честото оправдание на продавачките. Намалението продължава от Коледа и Нова година, вече повече от месец, но напористите търговци гледат да се отърват от старата стока, макар и с по-тънка печалба. В новия Закон за защита на потребителите, който скоро ще влезе на първо четене в парламента, се предвижда срокът на намалението да не надхвърля 1 месец, но не може да бъде и по-малък от 1 ден.

В някои от плевенските магазини и сега не е уточнено времето за разпродажба на по-ниски цени. Избирателно се посочват няколко вида стоки, за които важи намалението, а останалите се предлагат по стари стойности. Върху етикетите често има поставена само една цена и клиентът не може да разбере дали в нея е включено намалението или не.

"Сега няма строг регламент по какъв начин да се обявява и определя разпродажбата, затова ние сме объркани. Един казва едно, друг друго, а търговията трябва да върви", коментира ситуацията собственик на магазин за облекла.

Объркването е пълно, защото ако в сегашния закон има дефиниция за "намаление", то понятието "разпродажба" не е точно фиксирано. Затова търговците съвсем произволно боравят с материята, като естествено търсят собствената си печалба. Обикновено бягат от обявяването на намаление, тъй като санкцията за нарушителите там е от 1 000 до 15 000 лв. Затова пък за разпродажба не ги глобяват, но по новия закон за целта се предвиждат доста солени суми.

Търговците се задължават да продават поне един месец стоката преди да обявят намаление за нея според промените, които се очаква да влязат в сила. Досега нови продукти се рекламираха като намалени, против подобна практика възроптаха контролните органи, защото не можеха да разграничат старите от новите стоки. А това затрудняваше работата им.

С промените се въвежда изискването старата цена да бъде задрасквана, но да си личи каква е, за да могат клиентите да се ориентират по-лесно за отстъпката.

Ако пак не се разиграе някой фарс в парламента, може промените в Закона за защита на потребителите да минат на първо четене най-късно до седмица. А това само ще облекчи обикновените граждани.


Данъчните прибират парите в нови салони

 

Могат да се плащат налози и в четири общини от областта

 

Еми СТАЛЕВА

От 1 февруари стартира кампанията за обслужване на задълженията по данък сгради и такса смет. Това обяви пред журналисти Василка Тодорова, началник на данъчното подразделение за местните данъци и такси в Плевен. В края на миналата година главният данъчен директор подписа споразумение по реда на чл. 237 ал. 3 и ал. 4 с кметове, които поеха да администрират местните данъци и такси. В национален мащаб 145 общини имат ангажименти да обслужват този процес. За Плевенска област само 4 общини са подписали такова споразумение - Левски, Никопол, Искър и Пордим.

От 1 февруари както в структурите на данъчната администрация, така и в тези 4 общини започва кампанията относно събирането на данък сгради и такса смет. Данъкоплатците, граждани и фирми трябва да знаят, че данъчното подразделение е пуснало 253 хил. обявления за този вид налози. В самите съобщения е указано мястото, където трябва да се внесат дължимите данъци, а годишната вноска е разделена на 4 равни по размер суми, както е по закон. Гражданите и фирмите могат да ги платят за сроковете до 31 март, 30 юни, 30 септември и 30 ноември. Онези данъкоплатци, които са предплатили сумата до края на март, ползват 5% отстъпка. Законът допуска възможност за внасяне самостоятелно само на данък сгради и отделно на такса смет, обясни Василка Тодорова.

По този ред обслужват изплащането на налозите и четирите общини в Плевенска област, поели функцията сами да си администрират местните данъци и такси. Гражданите и фирмите от тези общини могат да подадат там своите данъчни декларации когато имат придобито ново жилище или сграда. Ако жилището им е основно, те заплащат само 50 % от общата сума.

В групата на местните данъци и такси попада и данъкът върху превозните средства. Промяната през тази година е отпадането на пътния данък, но остана да се плаща налогът върху МПС. Сроковете за погасяването му са на две равни части до 31 март и до 30 септември. Предплатилите до 31 март пълния размер също ползват 5% отстъпка. Услугата по обслужването на гражданите и фирмите както в местните дирекции, така и в общините, е безплатна. Така шефката на данъчното подразделение в Плевен разясни законовите разпоредби.

Всички собственици на сгради, които са построени върху държавен или общински терен, са данъчно задължени и са длъжни да декларират имота си, е една от промените в Закона за местните данъци и такси.

Вече ще се облагат с налог и тежкотоварните автомобили над 12 тона чрез въвеждане на понятията брой на осите и типа на окачване. Декларации за возилата се подават до 31 март.

Фирмите, които са приели за свой принцип и начин на работа прилагане на международните счетоводни стандарти, трябва до края на месец юни да декларират промяната, защото това обстоятелство е важно за формиране на техния счетоводен резултат за 2005 г.

Промяната в закона засяга данък наследство и данък дарение. Не се облагат с налог имотите, които се получават в наследство между съпруг и съпруга и техните деца. Същото се отнася и за данък дарение.

Ако имотът обаче се наследява или се дарява между братя и сестри, данъкът се изчислява за всеки един дял на база данъчната оценка и представлява 0,7 % от нея. За всички роднини, независимо по коя линия са, наследственият дял за суми над 250 хил. лв. се облага с 0,5%. За данък дарение няма ограничение за сума по закон, информира Василка Тодорова.

Новото подразделение за събиране на местните данъци и такси, което бе създадено преди четири месеца, вече разполага с 5 гишета за обслужване на плащанията. Те се намират в сградата на ДСК в ремонтирани, напълно обновени зали. На 1 февруари заедно със старта на кампанията за събиране на местните данъци и такси бяха официално открити новите работни места за служителите в ТДД - Плевен.

Функцията по прибиране на налозите паралелно се изпълнява и от четирите общини в региона, които обслужват данъкоплатците.


Два обходни пътя около Плевен ще облекчат движението

 

Д-р инж. Венко НАКОВ

В Плевен има няколко основни градски пътни артерии. Една част от тях - бул. "Русе", бул. "Христо Ботев" и ул. "10 декември" едновременно са и части от републиканския второкласен път I I - 35, I - 3 - Плевен, от обходния път Ловеч - Троян - Кърнаре.

Строителството на АЕЦ "Белене" значително ще увеличи броя на транзитно преминаващите МПС през източната част на града по причина, че това е единствената пътна връзка на път I I - 34 Мечка - Дебово - Белене.

Друга група плевенски пътни артерии, от пътно кръстовище КАТ, осъществяват връзката между републиканските пътища I - 3 и I I - 35 за Ловеч. Това са улиците "Българска авиация", "Дойран" и "Хемус".

След построяването на дунавския мост при Видин многократно ще се увеличи транзитният поток през западната част на Плевен поради допълнителното натоварване на трасето Враца - Бяла Слатина - Кнежа - Искър - Долни Дъбник - Плевен - Ловеч, особено ако се изгради и тунел под "Беклемето".

Носещата пътна конструкция на споменатите по-горе плевенски улици и булеварди не е проектирана и не е изпълнена за толкова тежко и интензивно транспортно движение. Баластрената основа е по-тънка със 7 см, а липсва и 16 см биндерна основа. По тези причини често се повреждат асфалтовата настилка и подземните комуникации, най-вече положените под улиците водопроводи.

По булевардите "Русе" и "Христо Ботев" има монтирани и тролейбусни мрежи. Много често тирове с извънгабаритни товари късат елементи от тези мрежи и тролейбусните коли престояват с часове.

В периода от януари 1999 г. до юни 2004 г. по полицейска справка само в участъка на влизащите автомобили в Плевен по бул. "Русе" до хотел "Балкан", главно поради интензивното транспортно движение, са настъпили 25 пътно-транспортни произшествия с 1 убит и 29 ранени граждани.За Плевен трябва да имаме предвид още едно обстоятелство. Една автомашина при средногодишен пробег от 15 000 км "гълта" 4 350 кг кислород. В замяна изхвърля цял "букет" от вредни вещества: 3 250 кг въглероден двуокис, 530 кг въглероден окис, 93 кг отровни въглеводороди, 27 кг азотни окиси, значително количество оловни аерозоли и редица други вредни вещества. За периода 1965 - 1995 г. количеството на вредните вещества, изхвърлени от автомобилния транспорт, е нараснало петократно. То се отразява все по-неблагоприятно върху работоспособността и здравето на плевенските граждани, както и върху чистотата на околната среда.

По този повод френският журналист Никола Ланглоа в своята книга "Невидимият бич" е написал: "Господството на автомобила води и до анархия и до пренаселеност... Когато цялото население на земното кълбо се стреми да се събере в градовете, автомобилът става прекалено предимство... Тровим планетата, за да осигурим известно удобство, когато се придвижваме от едно място на друго".

Утежняващо обстоятелство за нашия град е, че освен големия брой плевенски автомобили през идеалния център преминават и два интензивни транзитни потока.

По тези причини е наложително за тези транзитни трафици да се изградят два обиколни пътя: обходен път "Изток" покрай ж. к. "Дружба" и обходен път "Запад" около ж. к. "Сторгозия".

Необходимо е община Плевен и областната управа да направят мотивирани постъпки пред ИА "Пътища" на основание чл. 30, ал.1 от Закона за пътищата за започване на проектни проучвания и изработване на работни проекти на обходните пътища край Плевен. Едва след това ще може да се кандидатства за средства от европейските инфраструктурни програми.


Лицензират по европейски стандарти бюрата по труда

 

Дора ДОНЧЕВА

От 14 февруари в плевенското Бюро по труда започва да работи горещ телефон с номер 800 813. Това е първата стъпка от внедрявания тук нов процесен модел за обслужване на граждани, регистрирани на трудовата борса или с намерение да го сторят. Дежурните на телефона ще отговарят на всякакви въпроси, свързани с безработицата и програми по заетостта и преквалификацията, ще приемат жалби и сигнали. Следващата стъпка, съобщи Румяна Петракиева, експерт в Бюрото, ще е различното оцветяване на табелките на вратите във ведомството и на обявите на таблата в коридора според диференциацията на безработните и стаите, към които трябва да се насочат. Това се прави с цел още по-добрата информираност на клиентите на Бюрото и по-доброто качество на услугите.

Новият процесен модел ще се внедрява до средата на годината и от юли месец ще трябва вече цялостно да е готов и да стартира. С въвеждането му ще трябва още повече да се обхванат работодателите, още по-качествени да са услугите, да се повиши нивото на информираност на безработните, консултациите за тях, мерките за включване в алтернативни форми на заетост. Ще трябва да се ускори и диференцираното им в определени категории - в процеса на регистрация да се направи професионална характеристика, която да бъде съотнесена към съответната група. Ще се преценява дали лицето е подходящо за реализиране на първичния пазар, дали му е необходима допълнителна квалификация.

Новият процесен модел представлява изцяло трансформиране на дейността на бюрото. Въвеждането му предопределя лицензирането на бюрата по труда у нас изцяло по европейските стандарти. Това ще трябва да стане до края на годината. Неблагоприятен факт е, че в плевенското Бюро по труда няма условия за въвеждане на обслужването на едно гише, територията на службата е ограничена и зле разположена. Преди време имаше проект за разместване по етажите, за нова разстановка на стаите, но засега е в мъртва зона. А процесният модел предполага и нов начин на обслужване - определяне на фронтофис, на бегофис. Дано тези изисквания повлияят и върху реализацията на замразения проект.


 АГРОАКЦЕНТИ


Плевенската птицекланица се размина с ликвидацията

 

За пръв път от 3 години предприятието отчита добри показатели

 

Страницата подготви Ралица ПЕТРОВА

За пръв път от три години насам показателите в производството на КП "Птицекланица - Плевен" са оптимистични. Стагнацията в птицевъдния сектор в България през 2001 г. и липсата на суровина като последствие довеждат до драстични загуби за предприятието и като резултат - смяна на неговото ръководство в края на март 2004 г. На мястото на бившия управител Георги Пеев е назначен Митко Борисов. Той поема отговорния пост, когато дружеството е затънало с 577 000 лв. За 2002 г. загубите възлизат на 134 000 лв., за 2003 г. сумата е значително по-голяма - 350 000 лв. Първото тримесечие на 2004 г. плевенската птицекланица също приключва с отрицателно салдо от 93 000 лв. За промяна в ситуацията говорят цифрите, от които се вижда, че за януари 2005 г. още преди приключването на месеца са произведени 251 т продукция, вместо заложените по план график 200 тона.

Изправен пред алтернативата да спаси или да ликвидира предприятието, което тази година ще отбележи 70 г. от своето създаване, Борисов е принуден да направи и драстични съкращения на персонала. От 135 човека първоначално остават 80, бройката им в последствие намалява на 62. Когато поех управлението на дружеството, нямахме нито суровина, нито договори, а разполагахме единствено с голям числен състав и огромни разходи, разказава Митко Борисов. В най-трудния период - началото на април 2004 г., когато нямало никаква работа, като "дар от Бога" по думите на управителя се появила жена от Берковица, с чиято фирма птицекланицата сключва договор за 2 милиона кокошки, които трябвало да бъдат внесени от Гърция.

Благодарение на този контракт собственикът на птицекланицата (Централният кооперативен съюз) задължава Митко Борисов да разработи оздравителна програма за предприятието. Направена е сериозна корекция на цените на услугите, което веднага привлича ишлемарите - отначало недоверчиви, поставящи условия и ултиматуми, докато се убедят в подобреното качеството на продукцията и рандемана, в бързото и точно обработване. С някои от тях подписахме за цялата 2005 г., с други работим с краткосрочни договори, казва Борисов.

Благодарение на работата на ишлеме четвъртото тримесечие на 2004 г. е отчетено като добър период. Съгласно предварителната програма е трябвало да бъдат изработени 600 тона, а фактически са произведени 680 т. продукция. На тази база бизнеспланът за 2005 г. е приет без корекции от собственика, дори птицекланицата е подпомогната финансово от Централния кооперативен съюз. Ако подобни резултати бъдат показани и през първото тримесечие на 2005 г., управителният съвет на ЦКС ще вземе окончателно решение за финансово подпомагане на птицекланицата и за нейното оздравяване по изискванията на Европейския съюз, е уговорката между Борисов и централното ръководство. Това ще бъде обсъждано на предстояща среща на 9 февруари. Тогава ще се повдигне и въпросът за изискванията по регистрацията на предприятието по ICO 2001 (европейски сертификат за качество). В плана на плевенското дружество за тази година са заложени 70 хиляди лева за ремонти. За да придобие кланицата европейски вид обаче, ще са необходими над 1 милион лева.

Надежда, че през първите три месеца на 2005 г. ще бъдат отчетени положителни резултати и че планираната печалба ще бъде изпълнена, дават на Борисов подписаните от него договори - с фирма от Горна Оряховица,чийто шеф е белгиец, за обработка на 1 млн. и 500 хил. кокошки внос от Гърция, Турция, Сърбия и Румъния. Налице са и контракти с български фирми за обработка на ишлеме на бройлери. Има поет ангажимент и към берковската фирма за обработка на кокошки внос от Гърция.

В момента птицекланицата произвежда около 40 производа - пиле охладено грил, пиле замразено, пиле пушено, пушени бутчета, разфасофки от пилета, обработват се кокошки, прави се дълбочинна преработка от типа на ролета и други деликатеси, произвежда се прат (ситно смляно месо) и др.


За три дни галерия "Илия Бешков" се превръща в кошер

 

Наши и чужди фирми представят инвентар и оборудване

 

Днес, 4 февруари, се открива третото международно специализирано изложение-договаряне "Пчеларство - Плевен 2005". По традиция то се провежда в навечерието на професионалния празник на пчеларите - Св. Харалампий (10 февруари). Художествената галерия "Илия Бешков" ще бъде домакин на най-голямата проява в страната на представители от този бранш до 6.02.2005 г.

Интерес към изложението са проявили от пчеларските съюзи в Македония, Румъния, Германия, Турция, Албания, както и производители и търговци на мед и пчеларски инвентар от Ирландия, Нигерия, Индия, Португалия, Албания, Русия, Грузия. Очаква се броят на чуждестранните гости да надхвърли 150. Участие са заявили фирми от България в направленията: производствено, хомогенизиращо, филтриращо и разфасовъчно пчеларско оборудване; пчеларски инвентар; специализирани платформи и фургони; охранителни системи; восъчни основи; ветеринарни препарати; лицензирани производители на майки и отводки; медоносна растителност - фиданки и семена; фирми в областта на амбалажа, опаковката и етикировката, производители на биологичен мед, пчелна козметика и напитки; финансиращи, донорски и консултантски организации, специализирано обучение и литература.

В изложбените зали свои продукти ще представят и чуждестранни фирми. От Франция - пчеларски инвентар на "Ickowicz", "Happykeeper", от Турция - оборудване, инвентар и восъчни основи от "Temel Petek", Civan Aricilik Tekstil Sau", от Италия - пчеларско оборудване и инвентар на "Lega", "Saf natura", Германия - лекарствени продукти на "Bayer". Интерес е проявен още от чешката фирма Vselarske potreby Olomous, която ще предстваи оборудване и инвентар, "Adamek" от Полша ще представи специализирано пчеларско облекло. Инвентар ще покажатт още "Swienty" - Дания, "M&D Evagelopoulos" - Гърция, и "Radomed" - Сърбия. Свои продукти ще представи и една от най-големите фармацефтични компании в Европа - Sebastien Owen (Vita Europa, Англия).

По време на изложението ще се състои първата работна среща на новоучредената Балканска федерация на пчеларските съюзи с представители на Турция, Румъния, Сърбия, Македония, България. По традиция ще бъдат обявени наградите от конкурса за детска рисунка на тема "Пчеларството - екология и плодородие, пчелният мед - здраве и дълголетие". Международно жури ще отличи най-добрите постижения за 2004 г. в направленията инвестиция в пчеларството в България, нов производ от пчелен продукт, опаковка и етикет, най-атрактивно представяне. Голямата награда на организаторите "Партнерс експо" е за новаторство в пчеларството.

 

Съпътстваща програма

4 февруари

11,15 ч. Откриване

13,30 ч. Представяне на дългосрочна национална програма за развитие и насърчаване на пчеларството в България, представена от Херман Рекнагел, ръководител на проект към GTZ (конферентна зала).

14,00 ч. Откриване на предприятие за преработка и експорт на мед, изградено по програма САПАРД в с. Масларево, обл. Велико Търново (организирано посещение).

14,00 ч. Кръгла маса на тема: "Пчеларството в България - перспективи и проблеми в условията на Европейския съюз" (конферентна зала).

14,00 - 15,00 ч. "Нови аспекти в диагностиката и лечението на вароатозата на пчелите" (зала "Катя Попова").

15,00 - 15,30 ч. Представяне на фирма "Civan Aricilik" (зала "Катя Попова").

17,15 - 18,30 ч. Балканската федерация на пчеларските съюзи и нейната програма за развитие и подпомагане на пчеларството в страните от Балканския полуостров (конферентна зала).

5 февруари

9,45 - 10,45 ч. "Реализация на пчелните продукти - проблеми и перспективи" (конферентна зала).

11,00 - 13,00 ч. "Съвременно законодателство в областта на безопасността на храните - пчелни продукти" и "Вароатозата и съпътстващите я проблеми в условията на нашата страна" (конферентна зала).

13,15 - 14,15 ч. "Професионалното пчеларство" (конферентна зала).

14,30 - 17,30 ч. "Съвременни технологии в пчеларството и представяне на книгата на Иван Венер "Пчеларска ферма Венер - техника и технология на работа" (конферентна зала).

6 февруари

10,00 ч. "Пролетно развитие и подготовка на пчелните семейства за акациевата паша" (конферентна зала).

11,30 ч. Награждаване на победителите е конкурса за детска рисунка (кафе-клуб).

14,00 ч. Награждаване на участниците в изложението и връчване на голямата награда.


РУМ "Мизия" събира фирми за семена, торове и препарати

 

Селскостопанско изложение-договаряне "Растениевъдство - Плевен 2005", организирано от "Партнерс експо", ще се проведе от 10 до 12 февруари. Мястото, където фирми производители и дистрибутори на семена, торове, препарати за растителна защита, селскостопанска техника, системи за напояване, дъждуване и микродъждуване, мрежи и тъкани с широко приложение в селското стопанство, е РУМ "Мизия" (Кооперативен пазар).

Изложението е под патронажа на областния управител Николай Маринов със съдействието на община Плевен, Северен централен регионален агротехпарк, Национална служба за съвети в земеделието, Областен съюз на земеделските кооперации и Браншовата бизнес камара.

Участие са заявили Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево, Институт по фуражните култури - Плевен, Образцов чифлик по семезнание и семепроизводство - Русе, Институт по царевицата - Кнежа, Институт по планиснко животновъдство и земеделие в Троян, Институт по лозарство и винарство в Плевен. ДФ "Земеделие" ще представи програмите си за кредитиране и субсидиране.

По време на изложението посетителите ще имат възможност да участват и присъстват на кръгли маси, семинари и лекции на различни теми - лозарство, зеленчукопроизводство, овощарство и т. н.


Под жълтите сенници

 

Под жълтите сенници - с този символ плевенчани свързват специализирания магазин за пчелни продукти и инвентар между БИЛА и гарата, който съперничи на много подобни в Северна България. Вниманието на минувачите привлича и надписът на витрината, който приканва да използваме профилактично пчелните продукти през зимата. В това, че те са лек от природата, че подсилват човешкия организъм срещу простудни заболявания, анемии и безапетитие, че подобряват дейността на стомашно-чревния тракт и че имат живителна сила, едва ли някой се съмнява. Признава го и традиционната, и алтернативната медицина. А клиент уверява, че с комбинация от мед, лимон и зехтин е успял да прочисти болната си жлъчка и оттогава подслажда сутрешния си чай с лъжичка мед и препоръчва всеки да си има вкъщи от пчелния продукт.

Разнообразието от лекове на прополисова основа е голямо. А продавачът-консултант Цветелина повече от три години с вещина предлага и акцентира на най-лечебните качества на продуктите. Магазинът с жълтите сенници в Плевен е естествена последица от развитието на бизнеса ни, нашата фирма е и производител на мед, споделя управителката Снежана Балашкова. За началото тя говори като за едно минало от преди повече от десет години. Зад гърба й са трудностите по създаването на фирмата и организирането на работата, ходенето по мъките за теглене на кредит, реализацията на продукцията. Но както обича да казва, всичко завършва добре, когато започва добре. За СД "Цвят Б-Балашкови и сие" началото е повече от добро. Защото то се корени в традицията, в приемствеността, която Снежана и съпругът й Божидар наследяват от неговия баща. Затова тя не пропуска да уточни, че за тях пчеларството е семейна традиция.

Най-активните помощници, особено когато се центрофугира медът, са децата им - Мирослав (вече студент по биотехнологии в Пловдив) и Емил (ученик в плевенската гимназия по хранително-вкусови технологии). За около 70 пчелни кошера се грижи сега семейството в никополското село Дебово, където между реките Дунав и Осъм има места за хубава паша за пчелите. Най-смелите планове на младите бизнесмени в близкото бъдеще са да удвоят пчелните семейства. В момента кошерите са зазимени, пчеларите се надяват те да иззимуват добре, защото както казва Снежана - пилците се броят наесен, а пчелите - напролет. Най-болната тема сред колегите й продължава да бъде изкупната цена на меда. За този ценен продукт у нас се плаща толкова малко, че парите не покриват дори и минимума от направените разходи. Снежана Балашкова приема моментната ситуация като кризисен период в изкупуването. И макар да е убедена в силата на пазара като регулатор на цените, тя има две конкретни предложения. Правителството да определи защитна изкупна цена и да субсидира пчеларството.

Това са два стимула за развитие на бранша, за разширяване на производството и за навлизане в бизнеса на още млади хора, убедена е управителката на семейната фирма "Цвят Б-Балашкови и сие".


 СПОРТ


 

 Волейбол

 

Спартак 96 брани лидерството срещу Левски Сиконко

 

Плевенчанки допуснаха втора загуба, този път от ЦСКА

 

Страницата подготви Любомир ПЕТКОВ

Днес, 4 февруари, плевенските волейболистки излизат в съдбовен мач за първото място в първенството срещу Левски Сиконко. Спартак 96 ще търси реванш срещу сините, като евентуалната победа днес ще съхрани шансовете на плевенския тим да остане на първото място преди плейофите. Тази цел може да бъде изпълнена само след победи над всички съперници до края на редовния сезон. В същото време ЦСКА трябва да загуби един от оставащите двубои. Най-трудния мач на съперничките на Спартак 96 е срещу Славия. Волейболистките на плевенския Спартак сами си създадоха трудности, след като загубиха гостуването си на ЦСКА. През есента Спартак 96 допусна единствената си загуба досега от състава на Левски Сиконко. Плевенските волейболистки все още заемат първото място в таблицата, но имат един мач повече от втория ЦСКА. Плевенчанки можеха да стигнат до друг резултат в залата на столичанки, но не им стигна малко за пълния обрат. Волейболистките на треньорката Виолета Антонова оправдаха в началото на двубоя нейните опасения, че отборът страда от липса на самочувствие. Неуверената игра в нападение и непредизвиканите грешки на гостенките дадоха шанс на опитните Кръстева, Юлия Иванова и Амиджинова да донесат победата в първите два гейма за ЦСКА.

След слабото начало плевенчанки постепенно започнаха да се връщат в мача главно заради успешната атака на Георгиева и добрата игра на мрежата на Тодорова и Петрова. След като вече нямаше какво да губят, волейболистките на Спартак взеха инициативата в третия гейм и не позволиха мача да свърши. Силни изяви през този период от срещата имаше и Марина Антова, която замени неубедителната в този мач Милка Ненчева. В четвъртата част гостуващият тим от Плевен показа възможности да обърне мача, а домакините от ЦСКА бяха видимо респектирани от класата на плевенските волейболистки. До самия край на гейма резултатът се движеше точка за точка. Тогава, когато започна играта на нерви обаче, момичетата на Виолета Антонова отново се огънаха, което се оказа и фатално за изхода от двубоя. Спартак 96 имаше преднина- 24: 22 след няколко успешни отигравания на Антова. Тогава в полза на домакините натежаха и неточните намеси на рефера Танкишев, който само преди две седмици предизвика скандал в мача от мъжкия шампионат между Марек Юнион Ивкони и Левски Сиконко. В крайна сметка плевенчанки се разминаха с изравняването и ЦСКА взе важна победа.


 Баскетбол

 

Георги Младенов води половин отбор в зала "Балканстрой"

 

Баскетболистите на Цветан Антов се изправят днес (4 февруари) от 18,30 ч. в зала "Балканстрой" срещу тима на Георги Младенов Спартак Евроинс МВР. Отборът на гостите ще бъде доста по- различен от досегашния, след като наставникът Младенов изгони петима от основните състезатели на полицаите. Като основна причина за чистката се сочи недоволството на треньора от усилията в тренировките и слабата игрова форма на чужденците Далибор Дестанович и Борис Анастасов, както и на опитните Емил Стаменов и Лазар Георгиев. Сръбският гард Небойша Савич най-вероятно също ще бъде освободен, но той в момента лекува контузия и със сигурност няма да се появи срещу плевенския Спартак. Георги Младенов ще допълни състава си с юноши на клуба, а по думите му за нова селекция ще се мисли едва след приключване на сезона.

По една победа имат днешните съперници досега в първенството. Плевенчани надиграха столичния Спартак на старта на шампионата със 75 : 63, а полицаите спечелиха втория двубой с 96 : 79. Междувременно се заговори, че Спартак (Пл) е проявил вече интерес към един от освободените от Георги Младенов баскетболисти. По неофициална информация става въпрос за сръбския център Борис Анастасов. Той прекара сезон и половина в Спартак Евроинс, но не успя да се наложи като титуляр.

Според близки до плевенския клуб източници в момента се водят разговори за преотстъпването до края на сезона на гарда на Лукойл Академик Юлиян Радионов. Националът в последно време не може да намери място в титулярния състав на студентите заради силната конкуренция на двамата чернокожи гардове. Радионов започна своята кариера на професионален баскетболист преди години в плевенския Спартак.

Цветан Антов очаква от своите момчета да продължат убедителното си представяне след категоричната победа срещу Ямболгаз. Треньорът е доволен от формата на своите титуляри и се надява на четвърти пореден успех в първенството, който да бетонира Спартак на третото място в таблицата.


 Футбол

 

Христо Стоичков гледа Спартак (Пл)

 

Селекционерът на националния отбор по футбол Христо Стоичков изгледа първото полувреме на приятелския двубой между Славия и Спартак (Плевен), игран на заснежения терен на столичани. На полувремето Стоичков поздравил играчите за старанието и им казал, че е доволен от представянето. Наставникът на националния отбор е обърнал по-специално внимание на изявите на двамата футболисти от представителния тим Чавдар Янков и Благой Георгиев. Националният полузащитник Чавдар Янков обаче напусна с контузия контролата със Спартак (Плевен) още в 30-ата минута. След мача обаче треньорът му Атанас Джамбазки обяви, че травмата не е сериозна. "Става дума за леко възпаление на коляното, което той имаше още от лагера на Белмекен. Няма нищо страшно с него. Срещу Спартак (Плевен) нямаше футбол, а само единоборства", добави Джамбазки.

Домакините играха с два различни състава в двете полувремена, а плевенчани излязоха с оптималния си състав в най-сериозната контрола за тях преди старта на шампионата на Б ПФГ. В тима на белите отсъстваше само завърналият се на "Овча купел" Мартин Кушев, който тренира със Славия. На тежкия терен и гостите от Спартак дадоха една жертва - пет минути след напускането на Чавдар Янков и халфът на плевенчани Ангел Русев - Мяката беше принудително заменен. Оказа се, че Русев е получил разтежение, заради което получи няколко дни почивка от треньорското ръководство. Мачът със Славия започна с ранен гол в полза на столичани. Още в третата минута при една не особено опасна ситуация в наказателното поле на плевенчани съдията отсъди дузпа за спъване на Владимиров, която Благой Георгиев реализира. През останалата част на мача играта беше разпокъсана и изпъстрена с единоборства. Плевенският Спартак все пак успя да върне един гол. Той падна в средата на второто полувреме от пряк свободен удар. Голмайсторът на тима Георги Георгиев стреля ниско, топката се отклони леко от стената и попадна във вратата на Амбарцумян. До края на двубоя и двата тима повече се пазеха от контузии, отколкото да мислят за победата. Така плевенският тим продължи без загуба подготвителния цикъл. Три дни преди мача със Славия възпитаниците на Димитър Соколов надиграха категорично с 3:0 лидера в Северозападна В група Янтра (Габрово). След мача с белите завърши и лагерът на Спартак в Тетевен. До началото на първенството на 26 февруари основната част от подготовката на лидера в Б ПФГ ще продължи на клубната база.


 ШАРЕНО


 

Клуб за екстремен секс отваря плевенски бизнесмен

 

1 000 лева на нощ е тарифата за пълна програма със садо-мазо елементи

 

Венера КАМШИКОВА

Клуб за екстремен секс предвижда да направи един от най-големите плевенски бизнесмени, научи от таен, но достоверен източник "BG Север". Маститият паралия споделил намеренията си на чашка с приятели в елитна местна кръчма. Идеята му хрумнала, след като подочул разговор между свои работници, които се оплаквали един на друг от стандартните си съпруги. Оказало се, че служителите във въпросната фирма копнеят за "малко по-такива забавления", а няма къде да ги получат. Били решени дори да заделят по една трета от заплатите си, само и само да изживеят жадуваната от тях наслада.

Специално обучени за целта компаньонки щели да предлагат услугите си в новия клуб. Плевенският бизнесмен предвиждал дори доста демократично заплащане. Гърлите щели да получават твърда заплата и съответно да взимат процент от всеки обслужен клиент. Обмислен бил дори и евентуален ценоразпис. Най-скъпо струващата услуга щяла да бъде комплексната. Само срещу 1 000 лв. за цяла нощ посетителят на заведението за нестандартни развлечения можел да получи всичко, което поиска - например секс с преобладаващи садо-мазо елементи като бой с камшик, заключване с белезници и др.

Нощният еротичен клуб категорично нямало да бъде само публичен дом, а място, където всеки мъж ще може да материализира въображението си, разсъждавал върху идеята бизнесменът. Той замислял да оформи специални зали, в които да сложи декори, препращащи към различни епохи или приказни ситуации. Най-изкристализирала била мисълта да обзаведе стая като част от приказния дворец на господаря от "Хиляда и една нощ". Предпочитащите това удоволствие щели да получат момиче, облечено като Шехерезада. Любителите на историята и силните жени пък можели да вкусят от насладата на нестандартното с жрица на нощта, екипирана в доспехи. Клиентите щели да могат да избират и компаньонки, дегизирани като известни филмови героини като Жената-котка, Лара Крафт и др. Предлаганите услуги нямало да огряват лица под 18 години, бил категоричен бизнесменът. Той обмислял още на редовните клиенти да бъдат издавани карти, с които те да ползват отстъпки за предпочитаните от тях удоволствия.


Английският посланик шашва със страхотен български

 

Сред избраните гости, специално поканени от британското посолство на изискан коктейл в плевенския ресторант "Фейс" след концерта на филхармонията, дирижиран от лондонския банкер Мартин Смит, беше и репортер на "BG Север". След като НП посланик Джеръми Хил откри светското събитие на чудесен български език и шашна присъстващите, той се запозна с директорката на музикалното училище Жечка Димитрова и с главния диригент на Плевенската филхармония Георги Нотев. В компанията на маестро Смит посланикът се забавлява дълго с типичен английски хумор и за щастие не забеляза невидимите искри, традиционно прелитащи между известни публични личности. За тяхно съжаление протоколът ги принуди да загърбят за малко междуличностната си непоносимост и да се усмихват любезно.

Не по протокол обаче градоначалникът Найден Зеленогорски "пропусна" да поздрави представителя на Северния вестник, както го наричат в общината, и нетактично го подмина.

Домакините на заведението за отбрани клиенти предложиха на гостите на посланик Хил оригинални специалитети, между които и пастички с английското знаме.

Прекарах чудесно в Плевен, ще дойда пак на почивка, обеща той пред "BG Север".