Брой 4                                                    

28 януари - 3 февруари 2005 г.

 

 

 ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

Импресарска къща рекетира млади таланти

 

Бивш бакалин скубе деца за участие в псевдо конкурс

 

Дарина БОГДАНОВА

Странен конкурс за млади таланти организира и проведе никому неизвестната импресарска къща "Цанко Витков" в зала "Катя Попова" на 22 януари, събота. Шефът на къщата обяснил на всички, желаещи да участват, че трябва да си платят вход по три лева и да си осигурят достатъчно публика, за която цената беше същата. Простата аритметика показва, че ако всяко от децата е платило за себе си и например за още трима близки, дошли да го гледат, организаторът си е прибрал близо 500 лв. в джоба.

Това нямаше да е най-големият проблем, ако поне конкурсът реално си заслужаваше. Цанко Витков така и не успя да обясни на репортер на "BG Север" какво печелят победителите. После ще има друг кръг в региона и т. н., и т. н., повтаряше той.

Странна беше и организацията. В повечето от категориите - "Художествена гимнастика", "Латино танц", "Рецитал", "Песен", имаше по един участник. Вероятно се предполагаше, че той трябва да се състезава със себе си. Отделени бяха изпълненията на детска музикална школа при читалище "Искра" от с. Гривица.

Самите участници бяха разочаровани от нивото и организацията на конкурса. Особено по-талантливите, като 6-те момичета от балет "ДоNче Вита" към МГ "Гео Милев". Имали сме доста участия досега, но за пръв път виждаме толкова измислен конкурс, сподели 19-годишната хореографка на групата Гергана Дончева. На всичко отгоре Витков им поискал по 6 лв. на човек, като обяснил, че трябва да плати на озвучителя.

"Аз познавам този господин добре от по-рано. Той имаше хранителен магазин зад ресторант "Централ". Клиентите му спряха да пазаруват от него, защото много лъжеше и той беше принуден да затвори магазина. Сега явно се е ориентирал към друг бизнес", разконспирира шефа на импресарската къща едно от момичетата.

Балерините, между които има и бивша състезателка по художествена гимнастика, си обещаха, че преживяното разочарование ще им е за урок - да не вярват в бъдеще на подобни типове със съмнителна репутация.


Тийнейджърите в Полша учат за Плевен

 

Ралица ПЕТРОВА

Развитието на туризма, търговско-икономическите отношения и евентуално партньорство между Плевен и град от Полша е била основната тема на разговор между гостуващия за пръв път в града полски посланик у нас Славомир Даброва, кмета Найден Зеленогорски и областния управител Николай Маринов. Гостът и неговия придружител - консулът на Полша Хенрик Ткач, бяха посрещнати първо от градоначалника, след което проведоха разговор и с губернатора.

Славомир Даброва заяви пред журналисти, че е изключително щастлив да посети място, за което е учил. Той подчерта, че полските ученици познават задочно Плевен, тъй като битката за града по време на Руско-турската война се изучава в средните класове. Програмата на посланика предвиждаше посещение на Панорамата и среща с полски граждани, живеещи в Плевен.

200 млн. долара е бил годишният стокооборот между България и Полша за 2004 г., информира Даброва. За 2003 г. той е бил 150 млн. долара, а за 2002 г. - $100 милиона. Посланикът обаче подчерта, че въпреки наблюдавания растеж, възможностите са много по-големи. Гостът определи сегашните търговско-икономически отношения като по-изгодни за Полша, тъй като тази страна повече изнася за България, отколкото внася от нея, което определя и положителното й салдо от 30 млн. долара. Полша експортира за страната ни предимно кабели, ел. проводници, бяла и радио-телевизионна техника, мебели, хартия и картон, олово и цинк, лекарства. България изнася алуминий, лагери, електрокари, смески за животни, мебели, играчки, тютюн, прежда, вълна, амуниции.

Над 100 000 полски туристи са посетили през 2004 г. България, като техният брой за последната година е нараснал с 60 на сто спрямо предходните периоди, отчете друга положителна статистика консулът Ткач.


Английски диригент уважи областния управител

 

Английският диригент и председател на борда на директорите на Лондонската национална опера Мартин Смит се срещна с областния управител на Плевен Николай Маринов ден преди концерта си с Плевенската филхармония, заради който дойде специално в града. С г-н Смит се договорихме, след като се върне в страната си да съдейства за установяването на партньорски отношения между Плевен и град или регион в Англия, който е с подобна структура, информира на пресконференция Маринов.

Това е първото посещение на музиканта в България. Маестро Смит 35 години гради успешна банкова кариера и става собственик на банка, но музиката го съпътства от 25 години. Започва като певец в църковен хор, а по-късно американският диригент и негов приятел Гил Каплан го вдъхновява да хване палката.

Повече за концерта на английския диригент с Плевенската филхармония четете в следващия брой. "BG Север"


Поставят барелеф на Данаил Попов

 

Даниела ДОЧЕВА

Честване на 165 години от рождението на Данаил Попов организираха Регионалният исторически музей и общинският комитет "Васил Левски". Анкета, направена от плевенски медии, установи, че повече от 50% от запитаните не знаят нищо за известната историческа личност.

А кой всъщност е Данаил Христов Попов? Наричат го дясната ръка на Левски, единственият, на който Апостола поверява отговорната задача да отваря и да чете кореспонденцията му. Една от малкото исторически личности в България, чиято роля е оценена подобаващо още приживе. Попов е един от най-силните стълбове на революционната емиграция. Той е най-големият плевенчанин на XIX в., категоричен е най-сериозният му изследовател Цветан Симеонов. Факти от живота на Попов припомни директорът на историческия музей Михаил Грънчаров.

Данаил Попов е роден на 1 януари 1840 г. в Плевен. Има още двама братя - Анастас Попхинов и Кирица Попов, и една сестра. Семейството му има сходна историческа роля с това на баба Тонка в Русе. На 17 г. Попов отива в Румъния, където работи в печатница. Запознава се с Раковски, научава писмено и говоримо 5 езика - френски, немски, гръцки, руски и румънски. Става търговец в Турну Мъгуреле, член е на ТБЦК по времето на Иван Касабов. Най-активна дейност Данаил Попов развива през периода 1868 - 72 г., когато съпътства дейността на Левски от първата до последната му стъпка. Именно от дома на Попов в Румъния Апостола тръгва към България. Плевенчанинът е първият, с който Левски споделя идеите си за създаване на Вътрешна революционна организация.

Данаил Попов преживява много тежко гибелта на Левски, който за него е "най-добрият ни българин". Той е човекът, който през 1874 г. разубеждава Панайот Хитов да тръгне с чета за България. Попов с лични средства купува белгийско оръжие - много модерно за времето си, и въоръжава 12 от Ботевите четници, които се качват на парахода Радецки от Турну Мъгуреле. След Освобождението на България той пише Възвание до Бисмарк в Германия, до Франция и Белегия, за да търси подкрепата им за отменяне решенията на Берлинския конгрес. Негова е инициативата за съхраняване на документацията на Апостола и на много български революционери. Данаил Попов умира на 12 април 1909г.

За да се популяризират личността и делото на Данаил Попов, председателят на общинския комитет "Васил Левски" Васил Копчев скоро ще инициира събирането на средства за създаване на барелеф. Той ще бъде изработен от скулптора Кирил Мескин и ще бъде поставен близо до църквата "Св. Николай".


 КОНФЛИКТИ


 

Военните крадат по-малко след влизането в НАТО

 

Пожарникар хванат с два килограма марихуана в автомобила му

 

Поля ТОМОВА

Броят на престъпленията, извършвани от хората с пагони, почти се запазва през последните години, съобщи военноокръжният прокурор полк. Ясен Златев. След влизането ни в НАТО обаче намаляват кражбите на собственост на Българската армия, чийто бум беше през 2003 година. За сметка на това някои от тях потрисат с наглостта и с последиците си. Характерен е случаят от 16 декември м. г. Тогава по време на занятие по кормуване инстуктор на бойна машина нарежда на войника, който се обучава, да спре. Според военните правила това е абсолютно забрането, то може да стане, ако има авария и със знанието на съответния командир. В този случай обаче авария няма. Има кражба, която води до прегазване на човек.

След като войникът се подчинява на заповедта и спира машината, от храстите изскача друг военен, въоръжен с туба от 90 литра. Инструктор Плунчев излиза и пред очите на смаяния войник спокойно започва да източва нафтата от задния резевоар. Над пътя се стеле невероятна мъгла. По трасето в същата посока, в която е спряла машината, се движи танк, в който също има войник и инструктор. Танкът връхлита директно върху точещия нафта военен и го прегазва. Делото по случая е почти приключило, остават две експертизи, които да покажат техническото състояние на танка и по-специално на неговата система за управление. Секунда преди да връхлети върху военния, танкът се е опитал да го избегне, като е направил маневра, но не е успял. По всяка вероятност няма да има осъден, смята прокурор Златев, тъй като вината е на пострадалия инструктор.

В сравнение с последните пет години, през 2004-та се е увеличил обемът на прокурорската и следователската работа. Измерена в цифри, тя има следните показатели: следователите са работили по 378 следствени дела, от които 303 са приключили. Като добър показател се отчита фактът, че над 55 процента от делата са разследвани в двумесечен срок. Минимален брой са върнати от прокурори и съдебни инстанции за допълнително разследване. Прокурорските актове също са се увеличили - те са 350 за миналата година. Решени са над 900 следствени преписки. От приключилите досъдебни производства на съд са предадени 254 лица, от които са 244 са осъдени, а за 204 има вече влязла в сила присъда. От тях военните са 113, 34-ма са от МВР и 4-ма от министерството на правосъдието.

Това са сухите цифри. Зад тях обаче се крие престъпност, която плаши. Защото извършителите са онези, които обществото припознава, или поне би трябвало да е така, като пазители на закона, реда и сигурността.

През 2004 година се увеличава броят на общоопасните престъпления, извършени от хората с пагони. Остава почти непроменена цифрата на свързаните с наркотици престъпления - 11.

Преди седмица катаджии край Севлиево спират за проверка лек автомобил, собственост на главен сержант от пожарната в Габрово, който в момента е зад волана. При огледа на колата пътните полицаи откриват два пакета марихуана с тегло над 2 кг. Явно е, че такова количество не служи за лична употреба, а е предназначено за продажба. Главният сержант е арестуван с прокурорско постановление за 72 часа, след това му е наложена и постоянна мярка "задържане под стража" от военния съд в Плевен. Делото ще приключи в законния двумесечен срок, категоричен е военноокръжният прокурор.

През миналата година се увеличават и престъпленията, свързани със злоупотреба на алкохол зад волана. Все повече военни и полицаи си позволяват да карат колите си пияни. За 2004 година са регистрирани 35 такива случаи, като 23 от тях са с военнослужещи.

Не са рядкост и случаите на корупция.

В плевенския военноокръжен съд е внесено дело с обвинителен акт срещу д-р Пеловски от плевенската военна болница. Той е поискал 80 лева от войник от поделението в Белене. Срещу парите докторът обещал да съдейства пред лекарска консултативна комисия боецът да получи 15 дни отпуск по болест.

Военноокръжната прокуратура протестира оправдателната присъда на домакина на учебната база "Христо Ботев". Той бе задържан миналата година, тъй като правел далавери с великотърновската фирма за месо "ЧЕХ".

Тревожна е тенценцията за увеличаване на случаите на полицейско насилие през изминалата година. 20 са регистрираните побои от полицаи, 15 от тях са предадени на съд.


Оръжейната афера в "Бета" - една предизвестена загуба за обвинението

 

Полина ТОНЕВА

На 21 януари плевенският окръжен съд даде ход на едно от най-скандалните дела в региона - срещу ексшефовете на военния завод "Бета" в Червен бряг. На подсъдимата скамейка са бившите изпълнителни директори Руслан Иванов и Людмил Георгиев, както и никому неизвестният до разкритията председател на казанлъшката кооперация РИК Николай Кратунов. Те ще отговарят за длъжностни престъпления, присвояване в големи размери и контрабанда за ембаргова държава. В периода 2001 - 2002 година от завод "Бета" за Судан е засечен незаконен износ на възли и детайли за 122-милиметрови гаубици. Техниката е изнасяна от червенобрежкия завод, а сделките са осъществявани от гореспоменатата кооперация. Общата стойност на сделката е над 800 хиляди лева.

Очаква се процесът да бъде труден и продължителен. Близо 10 тома са материалите по делото. Свидетелите са над 150. Между тях е и външният министър Соломон Паси, който по време на сделките е бил член на съвета на директорите на "Бета" АД.

В кулоарите на плевенския съд никой от магистратите не е оптимистично настроен за изхода от делото, т. е. че то ще завърши с осъдителни присъди. Не е възможно подобни сделки да са били извършени от тримата обвиняеми, без да са замесени висши държавни служители, коментират прокурори.

Следващото заседание по процеса "Бета" е насрочено за 7 февруари.


Петканов похвали плевенските ченгета

 

Не е достатъчно ефективна Икономическата полиция, смята министърът

 

Петя КОЛЕВА

Положителна оценка за работата на РДВР даде министърът на вътрешните работи Георги Петканов при посещението си в Плевен тази седмица. Дирекцията е на осмо място в страната по ръст на престъпността с общо 5 320 криминални престъпления, стана ясно от годишния отчет.

През 2004 г. регистрираната престъпност намалява в сравнение с 2003-та, през миналата са регистрирани с 329 престъпления по-малко. По разкриваемост Плевен е над средните норми в страната. Все още обаче не са разкрити убийството на д-р Людмил Конов и покушението срещу съдия Валери Цветанов.

Увеличава се броят на непълнолетните престъпници, сочат данните от доклада. Близо 480 са регистрираните през 2004 година.

РДВР - Плевен, повишава и качествените си показатели, похвали полицаите Петканов и заяви, че само един процент от полицейските производства са върнати за доразследване от прокуратурата.

Министърът обаче не е съгласен с многобройните разрешителни за носене на оръжие, които се издават. Принципът в случая е да се издава разрешително, когато човек докаже, че има нужда да носи оръжие, напомни Петканов.

Отново бе отправена забележка към Икономическа полиция за по-активна и по-ефективна работа. Специално внимание трябва да се обърне на данъчните измами, на тегленето на данъчни кредити и на застрахователните измами. От 1 049 сигнала за икономически престъпления са разкрити едва 551, с над 40 по-малко от 2003 година. Най-много икономически престъпления се извършват в областта на туризма и търговията - 211, следвани от финансовите престъпления - 56.

През миналата година са регистрирани 216 случая на унищожаване и увреждане на имущество, 195 случая на документни престъпления, 187 на измама и изнудване, 120 случая на присвояване и обсебване.

Един от основните проблеми пред МВР е борбата с корупцията и организираната престъпност, заяви министър Петканов. Според европейската преса българските прокурори и полицаи си затварят очите пред случаи на корупция и преследването на трафикантите на хора и наркотици. Това би попречило на присъединяването на България към ЕС, твърдят медиите от Западна Европа.


Земеделците на Пинчев изритани на улицата

 

Ексгубернаторът Милчо Илиев иска всичките помещения за БЗНС "Народен съюз"

 

Ралица ПЕТРОВА

Областното и общинското ръководство на БЗНС остана на улицата, след като офисите на партията бяха запечатани, а патроните на вратите сменени от представители на специално сформирана за целта комисия в присъствието на полицаи. Земеделците на Пинчев в Плевен бяха изгонени от обитаваните от тях близо 20 години помещения, след като не се изнесоха доброволно и не се подчиниха на заповед на кмета Найден Зеленогорски. Регионалният лидер на БЗНС Рени Богданова определи ситуацията като политическа атака, която продължава повече от две години.

Претенциите на общината към стаите на 4-тия етаж в сградата на ул. "Дойран" 140 започват още през 2002 г., когато е издадена първата заповед от Найден Зеленогорски за настаняване в половината от помещенията, стопанисвани до този момент от БЗНС, на областното настоятелство на мозеристите. Мотивите - подадена молба от лидера на БЗНС "Народен съюз" в Плевен Милчо Илиев на оглавяваната от него регионална структура да бъде предоставена база.

Следва обжалване на заповедта в съда от земеделците на Пинчев, които печелят делото на първа инстанция. Решението на Плевенския окръжен съд (ПлОС) е потвърдено и от Върховния административен съд (ВАС) на 28 ноември 2003 г. Мотивите на висшите магистрати за определяне на заповедта за неоснователна са, че липсват предпоставки за нейното издаване. Една от разпоредбите на Закона за общинската собственост предвижда, че изземването на общински имоти се осъществява само ако те се владеят или държат без основание, не се използват по предназначение или необходимостта от тях е отпаднала. Според главния юристконсулт на община Плевен Стефан Катев решението на ВАС е основателно, тъй като от тяхна страна е допусната грешка - не е прекратен действащият договор за наем на тези офиси с БЗНС. Което в последствие е коригирано.

Въпреки че тази съдебна процедура приключва, през 2004 г. следват още две дела по бързо производство в Районен съд след молба от общината да бъде издадена заповед за освобождаване на помещенията от земеделците. Съдебният състав определя искането за неоснователно.

Атаките продължават отново през ноември 2004 г., когато е издадена нова заповед от плевенския градоначалник - до 3 декември 2004 г. помещенията да се освободят, в противен случай следва принудително освобождаване на етажа. Следва ново обжалване, като делото от 17 януари е отложено за 21 февруари. На 3 декември м. г. след среща на Рени Богданова с Найден Зеленогорски кметът устно разпорежда изпълнението на собствената му заповед да бъде спряно, за да се даде възможност на земеделците на Пинчев и Мозер да се споразумеят за помещенията. Съгласявайки се с този вариант, от БЗНС изготвят споразумителен протокол, който предвижда 4 от стаите да останат за БЗНС, също толкова за БЗНС "Народен съюз", а Демократи за силна България и Новото време да получат по едно помещение за офис. Документът е предаден на Милчо Илиев на 9 декември 2004 г., четири дни по-късно е трябвало да се осъществи и среща, на която той да бъде подписан и от двете страни. Мозеристите не се явяват.

На 14 януари 2005 г. Богданова има среща с кмета, за да го уведоми, че неподписването на споразумение не е по тяхна вина. Вместо да бъде приета от Зеленогорски, на входа на общината й е връчена нова заповед, идентична с тази от ноември 2004 г., в която категорично е отбелязано, че не подлежи на обжалване. Така се стига до 21 януари, когато земеделците са принудени да напуснат стопанисваните от тях стаи.

Тази седмица ще бъде изпратена покана до БЗНС, в която ще се посочи в какъв срок земеделците трябва да изнесат имуществото си от скандалните помещения, информира Стефан Катев. Ако те не го направят, то ще бъде откарано в общински склад и ще може да се вземе само срещу заплащане на разходите по транспортирането и съхраняването му. Ако не бъде потърсено в срок от една година, става собственост на общината.

Очевидно последователните действия на кмета Найден Зеленогорски по отношение точно на тези помещения са вследствие на натиска, който му оказва бившият областен управител Милчо Илиев, твърдят запознати. Според тях ексгубернаторът съзнателно не е подписал споразумение с БЗНС, защото се надява след изземването от страна на общината на този имот да получи много повече от предлаганите му от хората на Пинчев стаи.

Добре информирани за случая свързват действията на градоначалника с поети от него ангажименти към БЗНС - НС преди последните кметски избори.

Настоящият лидер на мозеристите в Плевен не отрече апетитите си именно към тези помещения, обосновавайки се с историята на земеделския съюз. Той заяви, че е недопустимо парламентарно представена партия, каквато е неговата, девет години да не може да се сдобие с офис, какъвто й се полага според Закона за политическите партии. Милчо Илиев обясни,че не е подписал споразумение, защото "БЗНС не е страната, която трябва да диктува условията, а определянето в колко и в кои помещения да се настани неговата партия трябва да стане с решение на кмета". Ексгубернаторът подчерта, че земеделците на Пинчев нямат нито един кмет и общински съветник в региона, затова не могат да изявяват претенции. Той определи заповедта на градоначалника като справедлива, защото стаите, стопанисвани от БЗНС, не са използвани с политическа, а с комерсиална цел, като са били отдавани под наем.

И докато на национално ниво лидерите на отделните земеделски партии проявяват добра воля за съвместни разговори с евентуална цел бъдещо обединение, то в Плевен разколът между оранжевите изглежда непреодолим.

Историята на Плевен помни доста подобни случаи от близкото минало, когато общински имоти, стопанисвани от политически партии, впоследствие са изземвани. Най-пресният пример от миналата година е офисът на Народната партия - клуб "Буров", за когото съдебните дела все още не са приключили. По подобен начин преди време общината си върна имот, стопанисван от партия "Гражданска инициатива" с председател Димитър Димитров. Настоящата общинска художествена галерия също някога е била ползвана за партиен офис.


 ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


 

Мажоритарната система - скелет в политическия гардероб на България

 

Проектите за промяна на избирателния закон няма да ликвидират "абонамента" за депутатски кресла, а само ще стеснят кръга на "абонатите"

 

Георги СПИРОВ

Ако заглавието ви подсети, че при "социализЪма" избирателната система беше формално мажоритарна, браво - значи петнайсетте години преход не са изличили представите ви за същността на режима, при който живяхме 45 години. Но ако решите, че текстът ще е поредното упражнение на тема колко безправно сме живели в тоталитарното минало - грешите.

Целата на това есе е (евентуално) да допълни обяснението на факта, че въпреки категорично преобладаващите обществени нагласи в полза на мажоритарния вот, и управляващи, и опозиция бягат от него като дявол от тамян. А горещите му застъпници (които като правило са далеч от ефективното участие в политическия живот) обикновено не стигат по-далеч от това да напомнят азбучни истини от рода "мажоритарната система ще сложи край на реденето на партийни листи", като отвреме навреме ги гарнират с някой новоусвоен термин като клиентелизма, например.

Но в не толкова далечната ни история има едно незаслужено забравено събитие, което може да насочи разсъжденията по темата в друга посока. Става дума за така наречените "вариантни" местни избори през февруари 1988 г., когато съгласно едно партийно постановление се даваше възможност на ОФ-организациите да издигат кандидатури, "алтернативни" на официозните, които се утвърждаваха от съответния партиен комитет. Това беше един от многобройните хаотични ходове, представяни като "усъвършенстване на социалистическата демокрация", с които управляващите се опитваха да камуфлират облика на политическата система.

Но какво стана? В някъде между една трета и една четвърт от стотината хиляди избирателни райони (да не забравяме, че тогавашните съвети бяха двойно по-многочислени от сегашните) се регистрираха по двама кандидати и хиляди официозни предложения загубиха от алтернативните.

Резонен е въпросът, защо за това почти никой не си спомня. Тук трябва да напомним за цензурата, под чийто диктат тогава се отразяваха събитията. В пресата се появиха зализани обобщени данни, че "избрани са над 88% от отечественофронтовските кандидати" (нали за такива се брояха и едните, и другите!). Тихомълком бе подминат фактът, че за разлика от когато и да било, избирателната активност бе далеч под 99,9%, както и големият брой невалидни бюлетини със задраскани и двете имена.

Така зад кадър останаха няколко хиляди доста необичайни за времето случаи, когато нито един от двамата кандидати не успя да събере 50%, за да бъде избран, или пък мастити кадри от партийната номенклатура бяха изместени от популярни в квартала или селото личности, най-често пенсионирани учители или лекари. Впрочем, Плевен бе най-големият град, където това се случи особено масово - в повече от 30 избирателни района от общо 120.

"Организационните негативи" на чисто мажоритарната система изпита на гърба си и СДС, когато пренебрегвайки печалния червен опит, сините я приложиха при номинирането на кандидатите си за местните избори`99. Онези "първични избори" всъщност катализираха кризата, завършила с организационната катастрофа на СДС през 2000 - 2001 г., изразила се с изборно фиаско и разпад...

А защо пръкналите се от средите на сегашните управляващи политици, които твърдят, че искат да избягат от "пропорционалното проклятие", не предлагат чисто мажоритарна система или поне смесена от т. нар. "немски тип"? Защото добре помнят уроците от 1988-а и 1999-а, затова и предлагат някакви трудносмилаеми хибриди от сорта на "пропорционална система с мажоритарни елементи". Целта им всъщност не е да ликвидират "абонамента" на партийните върхушки за депутатски и съветнически кресла, а само да стеснят кръга на "абонатите". Но това ще е за сметка на изоставянето на основното предимства на мажоритарния вот - възможността за отзоваване на разочаровалия избирателите си избраник.


Д-р Калин Поповски, областен председател на ВМРО:

Персоналният вот ще реабилитира професионалистите във властта

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Аз лично защитавам смесената избирателна система, заяви лидерът на ВМРО - БНД в Плевен д-р Калин Поповски. Според него трябва 120 места в парламента да бъдат заети от мажоритарен вот, а останалите 120 - от пропорционален партиен. Така с половината от народните гласове ще бъдат избрани личности, а не партии. Д-р Поповски е на мнение, че ще вървим към едни обективни избори, ако системата е такава. Иначе тя остава строго партийна и там вече знаем, че нещата не винаги са обективни, налагат се ограничения, които могат да рефлектират негативно върху някои личности и да ги поставят на по-задни места, коментира лидерът на македонистите.

Според него с мажоритарния вот трябва да влизат хора, които са доказали своите професионални качества. Защото в парламента тези 240 човека сформират постоянни комисии, както е в местния общински съвет. Избраните хора трябва да са тесни специалисти в конкретните области, за да са компетентни и да вземат правилни решения.

От 1997 г. изборите се провеждат по пропорционалната система. Нейните негативни страни се крият в това, че във властта могат да влизат случайно избрани партийни функционери. Те имат заслуги за своите партии, а не за обществото като цяло. Затова не биха дали в Народното събрание своя дял за сериозно разискване на проблемите, защото нямат нужния опит в точно конкретна професионална област. Така д-р Калин Поповски обясни необходимостта от мажоритарни елементи във вота.


Людмил Дянков, шеф на регионалната структура на БЗС "Ал. Стамболийски 1899":

Хората свързват партията с определена личност

 

Ралица ПЕТРОВА

Пропорционалната система вече не е работеща и доказателство, че моделът е изчерпан, са последните 15 години. Това заяви за "BG Север" лидерът на регионалната структура на БЗС "Александър Стамболийски 1899" Людмил Дянков. Той подчерта, че е категоричен привърженик на мажоритарната система. Защото според него физическият носител е този, който определя дадена политика и е особено важно какъв е обликът на самия човек. Много хора свързват дадена партия с определено лице, разкри наблюденията си Дянков. Според него са много примерите, които дават предимство на мажоритарната система. И допълни, че в България напоследък има доста силни личности, както в политиката, така и в бизнеса. По думите му вече е налице понатрупан както политически, така и финансов, и международен опит, "за да можем да се съобразяваме с определени хора и те да бъдат водачи".

Людмил Дянков е на мнение, че въпреки че гласуваме в момента по пропорционалната система, тя не е удачна. Според него в партийните листи само първите две или три имена са личности, а останалите са хора, които избирателите не свързват с нищо освен с факта, че са кандидати на определена политическа формация. Според земеделския лидер една смесена система донякъде би била работеща при парламентарни избори. Но за местните, които са коренно различни, най-добър би бил мажоритарният вот, смята още той.


Любомир Паскулов, лидер на ДП в Плевен:

Мажоритарният елемент ще повиши активността на гласоподавателите

 

Даниела ДОЧЕВА

"Много пъти открито съм заявявал, че съм привърженик на мажоритарната система. Моделът, който на нас ни допада и за българските условия е най-приложим, е смесена система, при която мажоритарният елемент доминира над пропорционалния", смята местният лидер на Демократическата партия Любомир Паскулов. При тази избирателна система всяка политическа сила или коалиция изготвя листата си, без да има значение реда на подреждане на кандидатите. Гласоподавателят едновременно гласува за политическа сила и за персона. И онези личности, които са събрали най-много гласове по дадената листа, ще бъдат избрани, независимо от мястото си в бюлетината. По този начин се намалява възможността да доминират партийните централи, които на национално ниво много често не се съобразяват с решенията на местните организации и централизмът е страшен, убеден е Паскулов. Това според него важи за всички партии в България без изключение.

Другият позитивен ефект от мажоритарната система ще е повишената избирателна активност на българите, защото ще знаят, че наистина гласуват за човека, на когото симпатизират, твърди местният лидер на ДП.


Императивният мандат гарантира по-голяма отговорност

 

Валерий АНГЕЛОВ, д-р по философия

В политическата теория и практика са известни две основни избирателни системи - пропорционална и мажоритарна, както и над 100 разновидности, които синтезирано могат да се обобщят като смесени. Всяка от тези системи има своите предимства и недостатъци и затова те трябва да се оценяват както с оглед на справедливото политическо присъствие, така и с психологическите нагласи на избирателите, в чийто интерес в крайна сметка трябва да се управлява държавата.

Повечето анализатори и представители на водещите политически сили са привърженици на пропорционалната система. Основното й предимство е в справедливото представителство на базата на политическите рейтинги. Тя се практикува в над 60 страни, включително и в бившите соцдържави Чехия, Полша, Словакия и т. н. Нейните разновидности са две - с твърди партийни листи (в над 40 европейски държави) и с т. нар. динамични листи, при които се дава възможност на избирателя да променя поредността на кандидатите в партийните листи (Белгия, Финландия, Люксембург и др.). Ясно е, че при втората разновидност може да се потърси известен мажоритарен елемент, но при интелектуалното ниво на значителна част от избирателите тя е трудно приложима с очаквания положителен ефект.

Основният недостатък на пропорционалната система в досега прилагания й вариант е фиксираната листа, при която гласоподавателят е лишен (извън своите леви, десни или други убеждения) от възможността да избира определени кандидати. Този недостатък е причина за ниската избирателна активност - една листа от 15 или 20 кандидати все някой няма да се хареса. Другият немаловажен недостатък е размитата отговорност на бъдещите депутати.

В известен смисъл тези недостатъци биха се коригирали, ако се приеме т. нар. императивен мандат, при който народният представител може да бъде отзован, ако не изпълнява своите обещания. Така би се засилила непосредствената връзка с избирателите.

Подчертаните недостатъци на пропорционалните системи в значителна степен биха се коригирали чрез смесената система (изпробвана в началото на 90-те години), както и при чисто мажоритарната система. Тя също има недостатъци, но по-важното е те да се съпоставят с нейните предимства. Безспорно най-значимият минус е фактът, че теоретично дори и при 49% успех на своя мажоритарен кандидат в избирателен район гласоподавателите могат да нямат представител в парламента.

Основното предимство на мажоритарния избор е предполагаемата по-тясна връзка на избирателите с техния народен представител. Тази психологическа връзка има дълбок морален смисъл. И ако при вече гласуваното доверие депутатът не го оправдае, това ще е последното му присъствие в избирателния раойн. В този смисъл и народният представител ще гледа много по-сериозно и отговорно на своите задължения, ако желае следващия мандат да бъде избран отново.

Прилагането на мажоритарната система в значителна степен ще доведе и до допълнително демократизиране на политическата система. Избраният мажоритарно народен представител ще има по-голяма свобода на действие в съответствие с поръченията на своите избиратели и ще бъде по-малко стегнат в определени партийни, икономически или други рамки.

Това са накратко възможностите за прилагане на избирателни системи в България към настоящия момент. Със своите предимства и недостатъци една от тях ще бъде приложена и на предстоящите парламентарни избори. Лошото е, че тя ще бъде избрана от настоящите управляващи, а тези, които са ги избрали преди четири години, едва ли ще имат думата.


АНКЕТА

 

Коя система е по-добра?

 

Ралица ПЕТРОВА

Да не дадат своя глас на предстоящите избори смятат по-голяма част от анкетираните плевенчани. Причината, която посочват, е че нямат възможност да подкрепят конкретен човек. Много от запитаните отъждествяват една партия с дадена личност. А дали всъщност мажоритарният вот на този етап не е по-привлекателен поради факта, че е нещо по-различно от случващото се в политическия живот през последните години, което е поредната доза надежда?

 

Лили Бъчовска, 56 г., трудоустроена

Определено искам да гласувам за конкретна личност, а не за партия. Защото например като видя бюлетината на изборите, в нея са записани имена на хора, които не ми харесват или които изобщо не познавам. Ако давах вота си за даден човек, съм сигурна, че той би бил много по-ангажиран с проблемите на района, от който е избран. А сега гласуваме доверие на няколко човека, които само си прехвърлят топката и в крайна сметка нищо не се случва.

 

Тодор Нейков, 55 г., бивш офицер

Привърженик съм на мажоритарната система, защото досега виждаме пропорционалната какво представлява. Предпочитам да гласувам за един човек, за да съм сигурен, че той ще отстоява интересите ми. Иначе всичко е лъжа и измама. Искам аз да избера човек, който да защитава интересите на хората. Имах комшийка преди време, избрана за депутат. Когато отидох при нея, тя се отнесе с мен по най-грубия начин, както едва ли друга жена би могла. Сега се замислям дали изобщо да гласувам на тези парламентарни избори. Като че ли предпочитам да не го правя, защото няма за кого.

 

Мирослав Иванов, 36 г., следва второ висше образование

Категорично отхвърлям пропорционалната система на гласуване. Искам да пусна бюлетина за определен човек, защото поне ще знам кой е той, ще го познавам предварително. Надявам се във времето до изборите някоя личност да ме впечатли, за да отида да гласувам със съответния цвят бюлетина. Например може да ме вдъхнови човек като Стефан Софиянски, независимо, че е от ССД. Но за определена политическа формация няма да гласувам.

 

Петка Млъжева, 67 г., пенсионер

Искам да познавам човека, за когото ще гласувам, затова съм привърженичка на мажоритарната система. Сега мисля дори да не дам своя глас на изборите. Кого ли не подкрепях през годините, всички обещаваха, но каква полза? Бях здравен работник, работила съм 34 години, за да получвам сега 80 лв. пенсия. Не е справедливо. Кажете ми защо да отида до урната? Просто вече не вярвам на никого.

 

Цвета Георгиева, 20 г., занимава се с търговия

Не съм се замисляла много, но смятам, че и за двете не съм. Народът е толкова обезверен, че не разчита на помощ от никого. Всеки сам се оправя. Но ако трябва да гласувам за партия или човек, не бих избрала конкретната личност. Защото съм сигурна, че няма да ме убеди в нищо. В този смисъл май клоня повече към пропорционалната система.


 СОЦИАЛНО


След публикация в "BG Север"

 

Още безобразия лъсват в "Автобусни превози"

 

Работници създават инициативен комитет, искат отстраняване на управителя Иван Стефанов

 

Еми СТАЛЕВА

Повече от 20 работници са уволнени за един месец от общинска фирма "Автобусни превози", оплакаха се потърпевши. Насърчени да разкажат за своите проблеми от публикацията "Далавери с автобуси" във вестник "BG Север" от 14 януари т. г., както и да реагират на унижението и безправието, те създадоха инициативен комитет за защита на своите трудови права.

Изводът, който се налага след обработка на информацията от техните драматични преживявания във фирмата - натиск, заплахи и подвеждащи предложения, направени от управителя Иван Стефанов и негови подчинени, показват, че в "Автобусни превози" цари произвол, безстопанственост и хаос. Неправомерно освободените работници са дългогодишни служители, доказали своя професионализъм и лоялност към фирмата.

В същото време на тяхно място се назначават хора, които нямат необходимата квалификация, но за сметка на това са близки или роднини на управителя на фирмата. Работници разказват, че още преди да им бъдат връчени заповедите за уволненията, Иван Стефанов подписвал документите на новоназначените на техните места хора. Двама от изгонените дори се жалваха от задържани документи за ТЕЛК, което ги лишава от средства за лечение.

Напоследък в "Автобусни превози" рязко нараснал броят на новоназначените служители в администрацията за сметка на хората, пряко ангажирани в трудовия процес, според твърденията на заети във фирмата. Специално наета дама, неизвестно на каква длъжност, доставяла пощата всеки ден, друга такава имала задължението да разнася ключовете и да отключва стаите по нареждане на шефа. Това били само част от абсурдните моменти, които дразнели работниците и ги демотивирали да изпълняват ангажиментите си. Синдикални специалисти коментират, че вече се наблюдава спад в икономическата ефективност на общинската фирма.

Част от уволнените хора показаха фишове за заплати, откъдето се вижда, че ежемесечно им се удържат около 30 % от възнагражденията. Фирмата е в тежко финансово състояние, обяснявал на любопитните работници и служители управителят Иван Стефанов. Пред други пък твърдял, че с освободените средства ще бъдат закупени нови автобуси. Нима парите от лизинговия кредит от 1,6 млн. лв. няма да му стигнат за подмяна на парка, ами посяга и на нашите заплати, коментират хора от инициативния комитет.

Водачите на автобуси са задължени да работят по летните норми за разход на гориво при зимни условия, като загубите са за тяхна сметка, оплакват се шофьори. Те разказаха, че ведомствената бензиностанция на фирмата, където се купувало гориво по цени на едро, била закрита, от месеци колите се зареждали по цени на дребно на частна колона, собственост на сина на Стефанов. По този начин се нанасят имуществени щети на Плевенската община, коментират работниците.

Докато на част от хората не се изплащат редовно заплати с оправданието, че не достигат средства, то в същото време в гаража на "Автобусни превози" се правят луксозни ремонти, строи се кафене от външна фирма, за която не се знае по какъв начин е избрана и дали има някакви законни основания да бъде там, разсъждават по темата членовете на инициативния комитет. Според тях в общинското дружество са назначени хора, които притежават частни фирми със същия предмет на дейност. Това създава предпоставки за злоупотреби и противоречи на текстове от Закона за конкуренцията, категорични са работниците и служителите.

В последните няколко месеца бил занижен контролът върху трудовия процес, дори сутрешната редовна проверка за алкохол на водачите не се провеждала. Хората зад волана били изпаднали в стрес и паника пред заплахите от уволнения, на крайните спирки те се събирали и обсъждали кой ще бъде следващият изхвърлен от фирмата. Непрекъснато се създавала възможност за инциденти по пътя не само от психозата, но и от новоназначените неопитни водачи.

На автобусите от частни фирми, които ползват услугите на "Автобусни превози", се удържат такси, без да им се издават нужните документи, показа репортерска проверка.

По някои от горните факти имаме право да сезираме прокуратурата, оттам истината ще се докаже в съда, заяви председателят на общинския съвет на Българска партия на справедливостта Стилиян Върбанов. Заедно с членовете на Инициативния комитет от работници и служители в "Автобусни превози" и с подкрепата на синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа" той направи няколко предложения, които да бъдат внесени за разглеждане в общинския съвет в Плевен. Да бъде създадена временна комисия, която да направи проверка на подадените сигнали, а също и експертна такава за финансова ревизия на "Автобусни превози", се настоява в изготвеното предложение до председателя на местния парламент Георг Спартански. За да не се пречи на дейността на комисиите, вносителите предлагат временно да бъде отстранен от работа управителят на фирмата Иван Стефанов. Неправомерно уволнените работници и служители ще подадат индивидуални искове за обезщетения по трудово-правните спорове.

"Не се страхувам, защото работя за просперитета на фирмата, а това предполага и прилагане на непопулярни мерки. Нека да излезе наяве кой е докарал дружеството до това тежко финансово състояние. То е резултат от управлението на бившето ръководство, което е похарчило фонд "Работна заплата". Нападат ме хора, които искат да купят автогарата", заяви в отговор на обвиненията управителят на "Автобусни превози" Иван Стефанов.


Сезал и болтове се търкалят в храната от млечната кухня

 

Дарина БОГДАНОВА

Децата редовно намират чужди тела в храната си, която се приготвя в Детска млечна кухня. Видът и вкусовите качества на ястията съвсем не са такива, каквито трябва да бъдат, алармираха възмутени детски учителки. Миналата седмица малката Аля както си ядяла сутрешната тестена закуска, започнала да дъвче парче сезал. За щастие учителката й навреме я видяла и го извадила от устата й. Пак наскоро в същото детско заведение момченце налапало цял болт, който бил в гювеча му. И той имал късмет да не го глътне.

Често тестените следобедни закуски - тутманици, балатонки, кашкавалки, са лошо опечени. Дори имало случай, в който яйцето, с което били залети закуските, се стичало сурово. Карат ни нискокачествени плодове - потъмнели ябълки и банани, които около Нова година бяха и замръзнали, разказаха педагози. Миналата година предлагали на децата в цинкови кофи разтворими сокове, които били толкова нискокачествени, че съдовете ставали червени, оранжеви или жълти в зависимост от цвета на сока. Децата естествено отказвали да пият боядисаната течност с лош вкус. След като медицинската сестра от детско заведение се обаждала няколко пъти на шефа на Детска млечна кухня Николай Доков, успяла да извоюва от началото на тази учебна година да им карат натурални сокове.

Това обаче не решава проблемите с храната. Лещата, която се предлага най-често в понеделник, е пълна с плевели и боклуци. Варивата изобщо не се чистят, защото това отнема много време. А тъй като качеството на продуктите, които купува Детска млечна кухня от фирмите "Стема" - месо, зеленчуци, плодове, и мляко от славяновска фирма, не е високо, резултатът не може да е друг. Тавите, в които се кара храната, миришат на гранясало олио и тази миризма се просмуква в закуските, допълват картината педагози.

Репортер на "BG Север" се срещна лично с директора на Детска млечна кухня, за да попита как точно се стига до тези "странични ефекти", след като д-р Илиева и д-р Моева от ХЕИ правят проверки по 3 - 4 пъти в месеца. Е, може понякога нещо да падне, случва се, но иначе хигиената е безупречна, обясни той. И гордо допълни, че плевенската кухня е една от най-добрите в страната. Показа помещенията, в които се приготвя храната, и съдовете за дезинфекция. Баките, в които се кара храната, пораждат всякакви други асоциации, но не и за "безупречна чистота". Същото важи и за въпросните черни тави, които Доков обясни, че "се използват в цяла България". Храната се пренася и в алуминиеви съдове, които са отречени в цял свят като неподходящи.

Детска млечна кухня храни около 1 000 деца от детски градини и ясли и още близо 700 домашно гледани малчугани в Плевен. Причината родителите да вземат храна за децата си от кухнята е ясна и тя съвсем не е високото качество. Става въпрос за пари - малко майки могат да нахранят децата си със сумата от 0,90 до 1,70 лв. на ден. И така бедността ги изправя пред дилемата - дали децата им да са гладни, или нахранени, макар и с безвкусна, некачествена и съмнително чиста храна.


Инспекторатът предлага училища за закриване

 

Даниела ДОЧЕВА

В началото на февруари експерти от Регионалния инспекторат по образованието (РИО), ще направят своите предложения до общинските съвети за оптимизация на училищната мрежа, научи "BG Север". В тях ще бъде посочена необходимостта от закриване на неперспективни училища, информира Здравко Христов, старши експерт по организация на средното образование. РИО ще посъветва всички общини да разработят програми за развитие на образованието на техните територии, което неминуемо ще доведе до закриване на учебни заведения. В община Долна Митрополия почти всички училища функционират на минимума, а това означава, че ако едно-две затворят врати, нещата няма да се оправят, смята Христов. Проблемът ще се реши със създаването на средищни школа, т. е. обслужващи няколко селища. За целия Витски район две такива са достатъчни. За община Искър са необходими още две. В Долна Митрополия трябва да остане общинското училище, както и гимназията в Тръстеник. За Плевенска община експертите в момента уточняват предложенията си за оптимизация на училищната мрежа.

Кметът Найден Зеленогроски заяви в началото на годината на пресконференция, че няма да допусне закриване на училища в региона. Доброто му намерение обаче май ще се окаже невъзможно. Защото би означавало, че общината трябва и може да гарантира финансирането на учебни заведения, които реално погледнато не могат да съществуват, защото броят на учениците няма да покрива разходите и за учители, анализира Христов.

Ако все пак решението на проблема се отложи във времето, неминеумо ще дойде моментът, когато на община Плевен няма да й достигат парите за издръжка на всички функциониращи в момента училища и тогава експертите от РИО ще направят отново своите предложения, прогнозира развоя на събитията Здравко Христов.


Видеомониторна хигиена и ергономика

 

Децата до 3-годишна възраст да не стоят пред екрана

 

Д-р Дочо ДОЧЕВ

Видеомониторните екрани са основните източници за излъчване на електромагнитни вълни - ЕМВ, на работното място и у дома. Всеки ден пред екрана на телевизора, компютъра или видеоиграта се подлагаме с часове на невидимото им действие. Продължително време сме обездвижени, често в неблагоприятни физиологични пози, дишаме застоял въздух, наситен с вредно действащи върху мозъка и организма положителни йони. А това се отразява на нашето здраве. Зрителят, операторът или видеоиграчът се оплакват от намалена зрителна острота, обща отпадналост, раздразнителност, главоболие, притъмняване, световъртеж, глождене, дразнене, зачервяване на очите и мн. др. Без видима причина се появяват невротични състояния, неврози, болки в гърба, шията, кръста, китките. Не може да се изброят всички патологични субективни отклонения и обективни находки, защото при различните възрасти имат разнообразен характер и степен.

Какво да правим, за да се предпазим от тези негативни ефекти? Отговорът е прост - да спазваме елементарни санитарно-хигиенни и ергономични правила.

Помещението, в което има един монитор, трябва да е достатъчно просторно - 10 - 12 кв. м. Да е нормално дифузно - изкуствено или естествено осветено, т. е. не по-малко от 200 лукса нормална дневна светлина. Да има възможност за проветряване на микроатмосферния застоял и йонизиран въздух.

Електронно-лъчевият прибор да е технически изправен и свързан с елмрежата плътно с контакти и щепсели и монтиран на подходяща мебел. При седнало положение в ергономичен стол центърът на екрана да съвпада с основата на носа. Преди всяко ползване мониторът да се настрои в неговите оптимални параметри. Върху екрана не трябва да пада отразена светлина, независимо от какъв източник е тя. Контрастът на екрана - между неговия фон и този на получения образ, трябва да е достатъчно висок - 80 - 95%.

В зависимост от възрастта се препоръчва и времетраенето за ползване на монитора. До 3-годишна възраст е нежелателно малките деца да стоят пред монитора. От 4 до 7 години структурата на нервната система почти не се различава от тази на възрастните, но физиологично и функционално е несъвършена. Децата в тази възраст трудно различават действителността от въображението, затова се препоръчва да прекарват пред монитора не повече от 15 мин.

В ранна училищна възраст това време може да нарасне до 20 - 30 минути. В средните класове, когато настъпват и пубертетните промени, не бива да се стои пред екрана повече от 54 мин. В горните класове организмът на юношите е развит като при възрастните хора, но функционално той е неустойчив и лесно уморяем.

Голяма част от оплакванията при всички възрастови групи престават след прекъсване на контакта с екрана. След двучасова работа с компютър възрастните се възстановяват за 15 минути. Колкото възрастовата група е по-млада, толкова повече време й трябва да се възстанови.

Тези препоръки за експлоатация на ЕЛТ се базират не само на резултатите от патологичните отклонения, а и на обективен електрофизиологичен метод ЕОГ - електроокулография, отразяващ настъпилите промени на потенциалите на самата очна ябълка.

Контролът и самоконтролът при експлоатация на ЕЛТ е единственият и най-важен начин да се извлече максимална информация, да се изпита развлекателна наслада и преживеят положителни емоции, без това да се отрази на здравословното състояние.


 РАЗЛИЧНОТО


90 гълъба гукат върху гаража на Милко Илиев

 

Страницата подготви Даниела ДОЧЕВА

За някои от познатите и дори за близките си Милко Игнатов е чудак заради дългогодишната си страст към пощенските гълъби. Хвъркатите го завладяват още в ученическите му години и оттогава любовта му към тях е неизменна. Хобито му се превръща в сериозно занимание с този спорт. В момента Игнатов е секретар на дужество "Вестоносец" в Плевен, което е член на федерацията на гълъбовъдите в страната.

Съвсем наскоро той построи нов гълъбарник за 90-те си птици върху собствения си гараж срещу дома му в бл. 333 - ж. к. "Дружба". Помещението е направено от дървена ламперия, има добра вентилация и се почиства всяка седмица.

Обичам гълъбите, защото ме успокояват и ме разтоварват, споделя той. В гълъбарника се излюпват малките гълъбчета. Веднага на крачето им се слага пръстенче с номер, което остава за цял живот. Всяка птица си има паспорт, в който Милко отбелязва постиженията й, родословното й дърво и здравословното състояние. След като станат на 10 седмици, новоизлюпените гълъби летят за пръв път. Скоро започват и тренировките - извозва ги с колата си на разстояние от 2 до 5 километра, а те инстинктивно намират пътя към къщи, ориентирайки се по магнитното поле на земята. В тези птици най-много харесвам това, че имат силно развито чувство за дом, признава си той. Вярно, че заниманието с тях е голяма краста, но и удоволствието е огромно.

Гълъбите се спортуват по метода на вдовството. По това време на годината се правят двойките между мъжките и женските екземпляри. Пускат се заедно в помещение, след което те започват да се ухажват, като гукат. След няколко часа всеки е избрал партньора си, чифтосват се и женската снася яйца. След това двата гълъба се редуват да мътят 10 дни. На 11-ия женската се отделя, а мъжкият продължава да мъти, докато загуби интерес. Един ден преди състезанието на мъжкия гълъб се показва женската. Така в събота, когато се провеждат състезанията, той е мотивиран да се върне при любимата си. Който от състезателите долети най-бързо обратно, той е победител, изяснява спортния метод Игнатов.

Отглеждането на гълъби е много скъпо хоби. Един екземпляр с расово потекло може да достигне до цена 300 хил. евро на европейския пазар! Затова в много страни по света търговията с елитни състезателни гълъби може да бъде сериозен бизнес. Сред неговите птици има купени от Румъния, Холандия, Белгия. Само преди дни приключи олимпиадата за спортни пощенски гълъби в Португалия, в която за съжаление нямаше български участници, информира той. Като всеки треньор си е обещал да гони високи резултати. Пощенските гълъби се състезават на къси разстояния - от 100 до 400 км, на средни - от 400 до 600 км, и на дълги - от 500 км нагоре. Активният състезателен сезон е от април до края на август. Неописуемо беше изживяването, когато наши пощенски гълъби си дойдоха от Украйна - разстоянието е повече от 1000 км, с вълнение си спомня Милко. За хората около него е непонятно как може да стои цяла нощ буден, за да чака да се върне някакъв гълъб, но за него в това е тръпката.

Да се отгледа състезател обаче хич не е проста работа, уверява Игнатов. Първото условие, както за всички спортисти, е да бъде здрав. За това още като малки птиците се ваксинират срещу салмонелоза и парамиксовероза. От години Милко се е специализирал да слага инжекциите сам. Когато им дава капки, му помага малкият му син, който може би един ден ще наследи баща си. Първата година гълъбите летят на разстояние 300 км, втората - на 700. Така постепенно укрепва мускулатурата им, за да станат към 6-ата си година истински състезатели. Птиците живеят до 17 години, ако не им се случи нещо до тогава - в небето са плячка за соколи и други хищници. Освен това, макар и рядко, се случва да се объркат и да загубят пътя към дома си. Гълъбите се хранят с царевица, пшеница, грах, просо, фий и със специални смески. Някои от културите Милко Игнатов си произвежда сам, другите си ги купува. Най-важно е да се спазва строг режим - през зимата им се дава храна един път на ден, а през лятото - два пъти. Водата се сменя по два пъти на ден.

В България този спорт намира все повече привърженици. Добре развит е във Варна и в София. В Плевен има около 300 гълъбари. "Още няма специализирано печатно издание за състезателни гълъби, затова си набавяме информация от Интернет. Обменяме опит на сбирките на дружество "Вестоносец" с председател Любен Бозлев всеки четвъртък", разказа Игнатов.


Нискокалорично

 

Броколите предпазват от рак и диабет

 

Броколите са любим зеленчук на американците и на жителите на Западна Европа. Вкусното и много полезно растение напоследък навлезе в българската кухня и започна да се отглежда и у нас.

Броколите не могат да се консумират сурови, защото не са вкусни, а са и трудно смилаеми. Растението трябва да се бланшира поне за 5 минути в подсолена вода, преди да се консумира. Броколите се използват за приготвянето на различни видове супи, предястия, салати и сосове. Има някои тънкости, които всяка домакиня трябва да знае, когато купува броколи. Избирайте само тези, които са тъмнозелени на цвят. Тези, които са жълти или кафеникави, са повехнали и са загубили част от полезните си хранителните свойства. Съхранявайте ги в найлонови пликове в хладилник, ако не ги готвите веднага, след като сте ги купили. Така ще останат свежи, докато решите да спретнете някой специалитет със зеленчука. Преди да започнете да ги готвите, почистете броколите добре под течаща вода или ги оставете да се изкиснат няколко минути в купа с вода. Те са подходящ зеленчук за замразяване, но преди това задължително трябва да ги бланширате. Броколите са идеална гарнитура към меса и риба. Те са много полезен зеленчук, твърдят специалисти, които в последните години непрекъснато изследват качествата на растението. Богати са на витамините А, В, С и Е, калций, желязо, минерали и бета-каротин. Освен това са нискокалорични и могат да се прибавят към всички видове диети.

Вкусът на броколите е познат на човечеството отпреди повече от 2 000 години. През ХVI век растението се отглежда предимно в Италия и Франция. Започва да се продава масово в САЩ в началото на 20-те години на миналия век. Названието на зеленчука идва от италианската дума броко, което означава връзка. Броколите, подготвени по подходящ начин, са много вкусна комбинация между зеле и карфиол. В последните две десетилетия консумацията на броколи в световен мащаб е нараснала с над 940%, показват проучванията. Това се дължи до голяма степен и на изследванията на учените, които доказват, че броколите предпазват от много заболявания, включително от рак, остеопороза и диабет.


Яжте сурови плодове и зеленчуци

 

Веществата, които се съдържат в суровите плодове и зеленчуци, нормализират обменните процеси и укрепват имунитета, казват специалисти. Синтетичните витамини, които поемаме най-често под формата на таблетки, не могат да заместят напълно натуралните. Например аскорбиновата киселина (витамин С) се различава значително от натуралната, която се съдържа в пресните или замразени плодове. В тях освен витамини има още ценни ензими и ферменти. Те обновяват състарените клетки, защитават организма от болестотворни микроорганизми, подпомагат зарастването на рани. Както е известно, ензимите са необходими и за укрепване на имунната система. Всеки фермент има своя функция, но нито един не действа поотделно. Здравият организъм се нуждае от тяхното достатъчно количество и определено съотношение. Организмът сам изработва ензимите, но с възрастта и развитието на хронични заболявания те намаляват, което може да доведе до нарушение обмяната на веществата, трудно зарастване на рани, възпалителни процеси. Ензимите се съдържат преди всичко в суровите храни. Затова, за да бъдат в достатъчно количество, поне веднъж на ден (най-добре е сутрин) менюто трябва да се състои само от пресни плодове или зеленчуци. При температура над 50 градуса ензимите се разрушават, затова те липсват в консервираните и стерилизирани продукти. Препоръчително е обядът и вечерята да започват със зеленчукова салата, може и от замразени продукти. Ако този режим на хранене стане навик, ще бъдат забравени излишните килограми, тъй като ензимите нормализират обмяната на веществата. Разбира се, има ефект само ако не се прекалява с количеството погълната храна. В киселите краставички, домати и зеле, орехите, семките, меда също има достатъчно ензими. В прясно изцедените сокове те се запазват до 20 минути, след това се разрушават. Пшеничните зародиши също са много богати на витамини и ензими. Но пшеницата е противопоказна за диабетици, тъй като повишава нивото на кръвната захар. Препоръчва се те да използват овесени и ечемични зародиши. В сезона на простудите организмът се нуждае от повече витрамин С. На всеки 2 - 3 часа изяждайте по един плод, богат на този витамин - киви, портокал, ябълка, или пийте вода с изстискан пресен лимон или чай от шипки. Пушачите задължително трябва да повишават дозата на витамин С, тъй като една цигара унищожава 30 мг от него. Ако стресовото състояние продължи 20 минути, организмът губи 300 мг аскорбинова киселина.

И няколко думи за нитратите: можем да намалим съдържанието им в суровите продукти като ги измием. Например обелените картофи се нарязват и за половин час се накисват във вода, която след това се излива. Нитратите във варено цвекло могат да намалеят до минимум, ако веднага след сваряването го залеем със студена вода. Колкото по-бързо изстине, толкова по-малко нитрати ще останат в него. (Следва)


 ЖЕНАТА


 

Диета за отслабване през зимата

 

Увеличете белтъчините в дневното си меню

 

Ася ИВАНОВА

Съществува теория, че през студените месеци метаболизмът се забавя и затова пълнеем по-лесно през зимата.

Както и много други теории, тази също не е абсолютно вярна. Има много примери за обратното - доста хора слабеят през зимата, защото студът усилва т. нар. горене в организма.

Затова диетолозите препоръчват през зимата в дневното меню да се увеличат белтъчините. Те организират така наречените имунни звена и засилват защитата срещу болести. А при боледуване от грип или простуди пак белтъкът е този, който намалява значително. Организмът реагира сам, като изтегля белтъци от белите кръвни телца, които всъщност пазят организма от микробите. Ето защо консумацията на белтъчини през зимата трябва да се увеличи.

Как да стане това?

Просто е, за хората в активна възраст чаша мляко на ден е напълно достатъчна.

Ограничаването на мазнините в организма не винаги е най-добрият вариант за отслабване! Обяснението е просто - именно мазнините са тези, които помагат при усвояването на 4-те жизненоважни за организма витамини - А, Д, Е и К. Драстичното намаляване на мазнините в организма, води до понижено усвояване на витамини, а от там и до други вредни последици.

Ако цял ден не ядем, а се храним пълноценно само вечер, както правят повечето от работещите хора има опасност да се получи скок в инсулина, защото организмът не успява да преработи всичката храна, с която го натоварваме. За това, ето как най-добре може да се структурира храненето през един обикновен ден:

Желателно е денят да се започне с мляко с мюсли например, за да може организмът да си поеме поне белтъчната доза за деня.

Тежките закуски не са препоръчителни, тъй като стомахът също има нужда от малко време, за да заработи на пълни обороти.

В 10 ч. не пийте само кафе, а изяжте и някакъв плод.

На обяд трябва да си наложите да приемете пълноценно три ястия - супа, основно ястие и някакъв лек десерт.

Тази теория за правилно хранене може да ви се стори революционна. Обяснението обаче звучи напълно логично. При такъв режим вечерта няма да сте освирепели от глад и няма да преяждате, от което всъщност се напълнява най-много.

И накрая пак за витамините, с които трябва да изобилства всяко диетично меню:

Те са навсякъде около нас, просто трябва да обърнете повече внимание на храните, които ги съдържат. Особено през задаващите се студени и мрачни месеци, когато организмът и без друго бързо изчерпва запасите си от тях.

Витамин В се съдържа в броколите, чушките, птичето месо и млякото.

Витамин В6 - в бананите, авокадото и покълналите житни зърна. В12 има в млякото, сиренето и рибата. Тези витамини са ценни не само за тялото, но и за кожата на лицето. Използвайте и подхранващи кремове за кожа , които съдържат тези три витамина. Кожата също трябва да се храни!

 

Какво да не забравяме

Витамин С в големи количества се съдържа в шипките, гроздето и чушките. Той играе важна роля в образуването на колаген в съединителната тъкан - съставката, която поддържа кожата свежа и еластична.

На биотин са богати бобовите култури, гъбите и зелената салата. Той влияе положително на тургура на кожата и стимулира растежа на косата.

Ниацин в изобилие има в ръжените изделия и фъстъците. Той дава енергия на кожата. И не пропускай да спазваш най-лесния съвет. Пийте много течности, най-добре - минерална вода. Тя е най-евтината, но много ефикасна козметика за свеж и здрав тен.


ЛИЦЕТО

 

Не подчертавайте веждите с черен молив

 

Ели СЛАВОВА

Веждите определят израза на лицето повече от другите негови черти. Всяка най-малка промяна в тях променя вида му. Рядко се срещат вежди, чиято форма да е толкова лoша и неподходяща за лицето, че трябва да се промени напълно. Обикновено те изискват съвсем малки корекции.

Веждата трябва да започва на една линия с вътрешния край на окото. За да определите най-високата й част, погледнете право напред. Поставете молив от външния край на ириса перпендикулярно до веждата. Дебелината й от началото до тази точка трябва постепенно да намалява.

За да определите къде трябва да свършва веждата, поставете молив под ъгъл 45 градуса от долния край на носа до края й. Ъгълчетата й не трябва да се виждат под молива.

Ако искате веждите ви да изглеждат естествени, никога не ги подчертавайте с черен молив. Употребявайте светлокафяв, тъмнокафяв или тъмносив. Правете леки, къси черти по посока на косъма, а не една права линия. След като сте придали желаната форма на веждите си, ако има малки косъмчета извън линията, изскубете ги внимателно с пинсета. Правило е веждите да се скубят само отдолу, с което се увеличава разстоянието от окото до тях и очите изглеждат по-големи.

 

Маски за красива кожа

2 с. л. царевично брашно смесете с един белтък. Намажете лицето и след 15-20 мин. го измийте с хладка вода. Същата маска може да бъде направена и с вода - ефектът е аналогичен.

Ако вземайки си душ си правите всеки път масаж на цялото тяло (което е предварително намокрено) с царевично брашно, кожата ви ще бъде гладка като масло. Царевичното брашно действа като пилинг маска и едновременно подхранва -толкова е лесно, и същевременно изключително ефикасно.

Пилинг с кафе

След като изпиете сутрешното си кафе, вземете утайката и я разнесете по цялото лице, което е предварително навлажнено. Разтъркайте в продължение на 5 мин. Кожата ви ще стане гладка, блестяща и еластична.

Маска с белтък

Разбийте на пяна 1 белтък и добавете 4-5 капки лимон. На лицето се нанасят няколко пласта. След 15-20 мин. измийте лицето с хладка вода. Тази маска избелва кожата и на допир лицето ви е като полирана ледена пързалка.


Пресата на Гуен Стефани

 

Борислава МАНЕВА

Платинената блондинка Гуен Стефани (солистка на No doubt) често се появява пред публика в къси блузчици, демонстрирайки тренирано и много секси коремче. През 1995 година на един от концертите си Гуен направила 10 коремни преси. С такава преса, разбира се, никой не се ражда, тя се постига чрез многочислени многочасови тренировки и упражнения. Гуен разказва пред едно от американските модните списания следното: В училище нито едно момче не ме харесваше, защото бях твърде пухкава.

В късните си ученически години Гуен вече била звезда на отбора по плуване. Тя и сега продължава много да плува и да отделя голямо внимание на упражненията за трениране на пресата. Певицата твърди, че не е голяма фанатичка по отношение на спорта, но не може да отрече, че се чувства комфортно в такова тяло. Грижа се за себе си. Не си позволявам много неща, но на мен ми харесват моите малко пухкави бузки. И ако пожелая да хапна голямо парче пица, хич няма да се замисля и задължително ще го направя.

Ако решите да последвате примера й и правите упражнения за преса 3 пъти седмично, то доста вероятно е до лятото със спокойна съвест да ходите с къси оголващи пъпчето блузки. Системата е следната:

1. Легнете по гръб.

2. След това повднигнете тялото, опирайки се само на лакти.

3.Повдигнете таза от пода, и запазвайки равновесие на лактите и пръстите на краката, се постарайте да се задържите в това положение 30-90 секунди.

4. Направете упражнението в 2-3 подхода.


 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...


Георги Черкелов

Известният актьор и бивш директор на драматичния театър "Иван Радоев" е режисьор на постановката "Спасителят в ръжта" от Селинджър, чиято премиера бе в понеделник на плевенска сцена.

Спечелилият всенародна популярност артист най-вече с ролята на Богдан Велински от сериала "На всеки километър" за повече от 50 години има над 100 роли в театъра и близо 70 в киното. Той е пресъздал най-много централни герои в Шекспирови пиеси.

 

Животът е много по-силен от хорските грехове

 

Георги Черкелов е роден на 25 юни 1930 г. в Хасково. Учи 3 години право в Софийския университет. Завършва ВИТИЗ Кръстьо Сарафов през 1956 г. със специалност актьорско майсторство и режисура. Кариерата си започва като артист във Врачанския театър, играл е и на сцените на Младежкия, Сатиричния и Народния театри. От 1985 до 1990 г. е директор на плевенския драматичен театър, след което се завръща отново в Народния.

През 2001 г. е удостоен с най-престижния български орден Стара планина.

Интервю на Даниела ДОЧЕВА

- Г-н Черкелов, в съзнанието на много българи останахте като Велински. Преследваше ли ви този образ в живота?

- Да, това е много често явление в киното. Когато една роля направи впечатление, тя следва артиста до последните му дни. Това носи минуси, защото не можеш да останеш сам, но пък има и плюсове. Имаше периоди, когато нямаше някои стоки по магазините. Попадах на фенове продавачи, които изваждаха по нещо изпод рафта.

- Помните ли някоя интересна случка от снимките на сериала "На всеки километър"?

- Случки имаше много, даже прекалено интересни и опасни. В една от последните за мен серии трябваше да скачам в река Струма до гр. Симитли от един много висок мост. За да заснемем ситуацията, се готвихме 5 дни. В крайна сметка скочих, макар че съм зле с плуването и до сега. Беше вечер, ноември - страшен студ! Всичко мина добре, но после като погледнах, викам си: "Акъл имал ли съм, да скоча от 12 метра?!" Във водата се удряш, все едно в тротоара. Естествено настинах, защото малко бяха позабравили да ми вземат дрехи за преобличане...

- Изиграли сте много роли - и в киното, и на сцената. Имате ли сред тях любима?

- Според "Енциклопедия на българското кино" имам 65 роли в киното, като всеки сериал се брои за една роля, а те всъщност са колкото са сериите. В театъра са над 100. Така че не е възможно да имам любима. Не живея с това: "Гледай какви хубави работи правя!", макар че има и такива артисти. Обичам тези, чиято реализация - благодарение на целия колектив, защото сам не можеш да направиш нищо - са стигнали до зрителя и са направили впечатление. За които след това аз вече не говоря, ама хората говорят. Идва някой и ми казва: "Аз съм ви гледал във Врачанския театър...", а това е било преди 100 години. Някои от силните ми роли са от шекспирови пиеси - крал Лир, Ричард II и т. н., с Гец играх в "Емигранти", в "Нощем с белите коне", която направихме на плевенска сцена. Това беше първата премиера, когато аз дойдох тук.

- Има ли нещо, което винаги ви е било трудно да правите на сцената и сте гледали да не ви се налага?

- Виж, това е интересен въпрос. Най-трудно - мисля, че не само за мен, а и за всички актьори, е било да играя пиеса с много лоша драматургия. Имал съм няколко такива случаи, в които нищо не може да се направи. И не се получава. Ужас! Все едно съм ученик, който отива на урок по математика. От вкъщи още като излизам и ми се е свил стомахът. Голяма мъка - само се моля да свърши спектакълът!

- С кои актьори сте се чувствали най-комфортно на сцената?

- Било ми е приятно с много от колегите в Народния театър, но по-важното е, че ги имаше. Когато ме питат защо не играя вече, отговарям с въпрос: с кого да играя? Моите партньори ги няма вече. Обичах Асен Миланов, който ми беше единственият приятел, Гец категорично - интересен човек и много добър актьор, Андрей Чапразов, Рачко Ябанджиев.

- Кое беше най-важното, което направихте като директор на плевенския театър?

- Важното, за което ме поканиха хората, беше да върна публиката в салона. Тя беше поизбягала, както и сега наскоро имаше същата криза. Градът беше доста по-голям и потенциален зрител имаше, само че те почти насила го изгонили. Имаше и обективен фактор - ремонтът на театъра. Репертоарът се играеше на разни други места. Малко освежих трупата, разгоних режисьорите. Атмосферата стана приятна, на актьорите им харесваха постановките, което е гаранция, че може да вземе да харесва и зрителят това, което те правят. Жена ми, която по това време беше главен драматург на театъра, се влюби още повече в Плевен. Аз не бих могъл да кажа същото, защото така лесно не се влюбвам, но да, аз обичам плевенския театър, обичам и града. Защото когато човек даде труда си, усилията си и сърцето си, градът и хората му стават близки. Днес по улиците те са не само фенове, а познати, приятели.

- Вие сте и режисьор. Коя от двете ви професии е по-интересна?

- Първата си пиеса поставих в Младежкия театър. С нея направих голямо турне. Поставял съм и в Хасковския театър, в Разград, Пловдив, Варна, София, но най-много постановки имам в Плевен.

Категорична истина е, че от занаятите в театъра най-интересен, разнообразен, най-изискващ многообразие от качества, е режисурата. Това, че съм и актьор, върши работа, защото ме сближава с актьорите, аз разбирам какво им е, какво преодоляват. Колкото и интелигентен да е един режисьор, колкото и да е учил и да е чел, ако няма качества на педагог, които са вродени, не става, не може да направи връзката.

- Мислите ли, че младите български актьори получават добра подготовка?

- Категорично не! Никаква деликатност не ме гони, когато заговоря на тази тема. По божия воля творците в различните области в нашата страна горе-долу са на едни години. И като реши Бог да си ги прибира... Тоест доста от педагозите са си отишли - няма кой да научи младите актьори. А има повече професори, отколкото трябва, което е даже смехотворно. Големите световни артисти, големите световни композитори никакви професори не са били. За това не е необходимо да имаш титла. Още повече актьор като чуя, че е професор... Ама педагог бил - че какво като е педагог, ама написал трудове - какви трудове, те са написани трудовете за театъра!

Има една руска приказка: 99 процента от хората имат някакъв талант за театър, 1 процент нямат. За съжаление най-често този 1 процент е на сцената. И да имат качества младите, най-същественото не го знаят - да можеш да привлечеш вниманието, да си интересен, да можеш да разказваш. Един арменец, народен артист, дойде навремето, докато още бях в академията. Естествено срещат ни със съветския другар да ни предаде опита си. И той ни казва: "Вижте какво правя аз - излизам на сцената, хващам зрителя за гушата и го държа. Влиза моят колега, аз му го подавам, той го хваща и така до края." Грубовато, ама истина.

- А ярки звезди на българския театър има ли в момента?

- Ох, чак толкова ярки няма. Има проблясъци. Няколко режисьори, за съжаление те са в столицата само, които нещо правят. Бедата е, че тях ги има, но това не значи методология, това не значи характер и традиция на българския театър. Пет души традиция не могат да направят.

- А в плевенския театър виждате ли талантливи актьори?

- Има, да. Ако не вярвах, че някои от тези, които Иларионов е назначил, ги бива, нямаше да поставя пиесата на Селинджър "Спасителят в ръжта", която е трудна.

- Имате ли любима сентенция или мислител?

- Не. Има много хора, прочели няколко книги в живота си, и попадат на някой мъдрец. Докопват го като модел и започват да го цитират навсякъде. Аз да не се хваля, но поколението ни беше такова - чели сме много книжки, много мъдрости. Как да си избереш от тях?

- Какво се случи с духовността на българина, като дойде демокрацията?

- А, много тежък проблем. Пак се връщам към древна мъдрост: "Свято място празно не стои." Един светец, творец, ръководител си отива и никой не чака - веднага гледат да заемат мястото му. На светите места не са свети хора. Какво обаче се случва с горкия народ, както до скоро го наричахме, сега го кръстихме обидно електорат - една част не знаят какво значи. С каква духовност да се занимава, като го затрупват с пошлост? Ама все едно са се организирали, от всички посоки - нашенски пошлости, вносни пошлости. И стигаме до един проблем, който страшно много ме тревожи - в България има детска престъпност. А как иначе? Като избухна демокрацията, всички медии в един глас започнаха: "Много лошо, държавата е много лоша, тия там горе..." И кое е това дете, което ще разбере и ще вземе да преценява кои от тях са хубави, кои са лоши. Да му обяснят вкъщи? Няма такава възможност, това е несериозно да се вярва. Тоест трябва тотална система, която да възпитава младите хора. Какво да респектира това дете, като то вижда, че хора с по 20 висящи дела са на свобода? Значи работата е безнаказана. И вече то може да стигне до крайни неща, до убийство! И какво излиза - да казваш за поколението вчерашното, вашето, днешното "не са добри". Че кой ги е направил такива? Те са се родили такива ли? Ние сме ги направили.

- Духовните поражения ли са най-страшните за една нация?

- Ние може да управим индустрията, икономиката - ще дойдат малко чужди капитали, в цял свят е така вече, глобални са нещата, може да оправим селското стопанство, въпреки че никой не прави нищо съществено още, но тази беда с духовността не се оправя лесно. Не може да кажеш: "Ще се напънем сега и до следващите 10 - 15 години ще оправим нещата." Няма място за никакъв песимизъм или оптимизъм, просто е невъзможно! Не може и да се казва, че няма да се оправим в никакъв случай. Животът е много по-силен от хорските напъни и от хорските грехове. Като казвам живота - да, имам предвид и висшите сили. Някак си е нагласено. Повече хармония все пак има в обществото между хората, независимо от несъвършенствата им, отколкото между животните. Добро общество не се създава лесно.

- Какво ни пречи на нас, българите, да живеем добре?

- Аз се боя, че у българите има една трайна беда. Тя е, че нашето обществено-социално чувство открай време не е много будно. Не съм учил, за да кажа тук вина имат робството, катастрофите, войните. Навярно е и това. Но нещо вътре в същността ни има - аз да съм добре, другият не ме интересува. Имаме и лафове за това. То важи не само за дребните наща, а и за големите. Шофирането например. Колко хора загиват по улиците на страната ни! Това се възпитава. Човекът е несъвършен и трябва системата да го пази от него самия.

- Защо от години не живеете в София, а в с. Ъглен, Луковитско?

- В целия цивилизован свят хората, особено по-заможните, гледат да не живеят в градовете, а някъде в периферията. Така човек се спасява от лошата екология, шума, лошите социални контакти. Безсмисленото бърборене с хора, от които нищо не можеш да научиш, натоварва и изхабява. Оплакващите се са много повече от тези, които не се оплакват. За съжаление оплакват се тези, които нямат много причини. Другите не го правят, защото имат достойнство. Контактът с природата е незаменим. Оставам насаме със себе си. Особено първите две години се бях затъжил за това спокойно да седна да чета. Все нямах време. Аз съм ловец и риболовец, но напоследък меракът ми понамаля. Отстрелвал съм зайци, пернати, глигани - веднъж за един ден три. Даже венец ми сложиха. Сърни и елени никога не убивам. Имах един период - като млад бях на гости с първата си любов при неин роднина в Родопите. Толкова ме впечатли природата, че бях решил да уча лесовъдство. Но съдбата си прави каквото си иска с нас и никакви планове не важат.

- Какво ви накара да участвате в спектакъла "Това е България"?

- Причината е ръководителят на ансамбъла Христо Димитров, който е много талантлив. Идеята, сценарият и голяма част от сценографията са негови. Липсвало обединяващото в драматургията. Някой се сетил за мен. Така ме поканиха. Гледаме с жена ми спектакъла и по едно време я виждам да плаче. Просълзих се и аз. И така приех ролята на чужденеца, пред който се представя богатството на фолклора ни от всички фолклорни области. Вече минаха 60 спектакъла с огромен успех. Тия млади хора така се раздават на сцената, че ме разплакват всеки път. Обичам ги като роднини, като деца. На пролет ще имаме няколко представления в летния театър в Плевен. Имаме много покани и за чужбина.


 АРТСЕДМИЦА


 

Търговските изложения съсипват галерия "Илия Бешков"

 

Директорът Янкуловски продължава да пише за проблемите до общината

 

Страницата подготви Даниела ДОЧЕВА

За поредна година директорът на ХГ "Илия Бешков" Пламен Янкуловски ще пише до общината, за да напомни за сериозните проблеми, които създава на културния институт всяко поредно търговско изложение в сградата. Парадоксално е, че ние не можем да функционираме като галерия-музей, защото функционираме като търговски обект. При нас се съхраняват уникати, които са част от националната художествена колекция, но при тези условия е невъзможно да има постоянна експозиция. Рамките на картините се удрят при всяко разнасяне нагоре-надолу, имаме скулптури по 150 кг, които не могат да се местят постоянно, маркира част от проблемите Янкуловски.

Но това не е всичко. Сумите за консумираната еленергия и вода организаторите на търговските изложения внасят в Единно бюджетно счетоводство "Културни институти" при община Плевен. След това тези пари, които съвсем не са малко - 637 лв. еленергия за февруари, 665 лв. за април през 2004 г. - потъват в общия приход на общината и сметките на галерията не се плащат. Естествено в един определен момент от Енергото пристига заповед за спиране на електрозахранването. На осмия час след това акумулаторите падат и галерията остава без охранителни системи. Тогава ръководството на културния институт е принудено да плати сметките на търговците със собствени средства.

ХГ "Илия Бешков" се финансира на 100% от Министерството на културата, "за да развива дейност в областта на държавните приоритети в областта на музейното дело, свързано с изобразителните изкуства, както и с развитие и окуражаване на артистични иновации и творчество". А на практика чрез скромния си бюджет културният институт спонсорира прохождането на "крехкия бизнес" в Плевен, "благодарение" на който не може да изпълнява предназначението си, обобщи Янкуловски. Той е категоричен, че "тази амбулантна пасмина" няма място в галерията. Разпоредител на сградата, която е публична общинска собственост, е кметът Найден Зеленогорски. Затова договорите с търговците сключва общината, галерията не е страна и нищо не печели. Вече си прибираме пожарогасителите, защото изчезнаха два, информира за поредните кражби директорът на ХГ "Илия Бешков".

Ако търговските изложения продължат да се провеждат в сградата, трябва при влизането на организаторите, както и при напускането им, при засичане на данните на електромера да присъства представител на Енергото, който да фактурира сумата, така че тя да бъде внесена директно в касата на Енергото, е решението на най-сериозния проблем според Янкуловски. Ако бъде отстранен той, галерията ще функционира нормално, убеден е той.

"Илия Бешков" е най-голямата художествена галерия в България, която всяка година се посещава от около 40 хил. души. Бюджетът й се формира на база заети щатни бройки - 11 души, като сумата за всяка е 2 650 лв. - директорът не се брои. В момента в една от залите се сменя 800 кв. м мокет с гранитогрес по пожарникарско предписание, а стените ще бъдат боядисани. Ремонтът се плаща от общината, информира директорът, който се готви за нови неприятности само след дни - на 4 февруари в галерията ще се проведе търговско изложение на пчеларите.


Проф. Спасов прави майсторски клас по флейта в Музикалното

 

Тази година проф. Георги Спасов отбелязва 40 години от началото на интензивния си творчески път. Той е завършил русенското музикално училище с флейта, а след това и Музикалната академия. Първата му изява е през 1965 г. на Мартенски музикални дни като солист на Русенския симфоничен оркестър. Неизброими са концертите му из цяла България и в страни от всички континенти. Солист е на Софийската филхармония, с която също обикаля света. Изсвирил е и много камерна музика, в това число с професорите от Академичния духов квинтет. С тях реализира интересни концертни програми в Европа, Япония, Турция.

Повече от 30 години проф. Спасов преподава уменията си на ученици от Софийското музикално училище и на студенти от Музикалната академия.

 

За втора година професор Георги Спасов направи майсторски клас с ученици от класа по флейта на Георги Георгиев, преподавател в плевенското музикално училище. Възпитаниците му - десетокласничките Жени Добрикова, Анна Йоргова и Светомира Андреева и осмокласникът Мартин Павлов, показаха уменията си на концерт в галерия "Дарение на Светлин Русев". На рояла свири Мариана Мирчева.

"Както е тръгнало, майсторският клас ще се превърне в една добра традиция. С Мартин и Женя работих и миналата година и откривам, че се развиват много добре. Заслуга за това има естествено и техният преподавател Георги Георгиев, който е мой възпитаник. Той следва моя път и се гордея с него. Калина Пешакова, с която работих миналата година, сега е студентка при мен и се развива много добре, а Ирена Попова е в моя подготвителен клас - да се надяваме, че тази година ще стане студентка", каза проф. Спасов за "BG Север". Той призна, че от Плевен през годините винаги е имало силни заявки и изрази надежда, че "благодарение на Георги Георгиев нещата ще продължават да вървят добре, което в днешно време не е малко".

В майсторския клас проф. Спасов работи преди всичко върху качеството на звука, защото това е един от най-важните компоненти за правене на музика. Обърна внимание и върху стилните особености на всяко произведение, както и върху агогиката - невидимото движение на музиката, което създава усещане за голямо изкуство.

Големият български музикант няма да празнува юбилей, защото не обича да привлича вниманието върху себе си. Смята, че творческата годишнина е повод за поглед назад, "който човек трябва да прави от време на време, за да види какъв път е изминал и накъде отива".

През тази година му предстоят много концерти в страната и чужбина - с Пловдивската филхармония, после със Софийската. Ще прави майсторски клас на Мартенски музикални дни, има и концерт. Във Виена ще свири камерна музика, след това отива в Русия, Корея, ще участва като солист на ансамбъла Софийски солисти на Софийски музикални седмици и т. н. до догодина, когато ще преподава отново в Плевен.


"Спасителят в ръжта" мечтае да помага на тийнейджъри

 

По пътя за вкъщи Холдън се сблъсква с извратеност и пошлост

 

Пиесата "Спасителят в ръжта" от Селинджър, която се състоя на 24 януари, понеделник, в Драмата, беше първата премиера за тази календарна година за плевенските актьори. Режисьор е легендарната фигура на българския театър Георги Черкелов.

"Тревогите на главния герой Холдън Колдфилд са тревоги на наши момичета и момчета. Претенциозно е да се отправя послание и според мен театърът такава задача няма. С постановката искаме да кажем на възрастните: "Мислете за децата, пазете ги. Хвърляме ги в беда, товарим ги с нашите проблеми, наказваме ги от обич", каза за "BG Север" режисьорът.

Главната роля на Холдън Колдфилд е поверена на Цветомир Нечев. В следващи спектакли тя ще се играе и от обичания Адриан Филипов, който в момента отбива редовната си военна служба.

Холдън е седемнадесетгодишно момче, което изключват от колежа заради слаб успех. Пътувайки към вкъщи, за няколко дни той се сблъсква с грозната, но и лъскава страна на живота. Обикаля баровете, в хотела си поръчва проститутка, но не се престрашава да загуби девствеността си. Въпреки че си плаща уговорената сума, тя се връща със сутеньора си, който го пребива, за да вземе още пари. Натъква се на педофил, на цинизъм, меркантилност, фалш. Разочарован от живота, без приятели, не успял да спечели любимото момиче, Холдън търси спасение в спомените за чистота на детството си и разговаря наум с мъртвия си брат. Връща се в къщи, затъжил се за малката си сестра Фийби, с която споделя голямата си мечта: "Все си представям малки дечица да си играят на някаква игра в една голяма ръжена нива. Хиляди деца - а наоколо няма никой, никой голям човек, искам да кажа - освен мен. Аз стоя на ръба на някаква шеметна пропаст. И каква ми е работата? Да спасявам всяко дете, което тръгне към пропастта - искам да кажа, ако то се е затичало и не вижда накъде отива, аз да изляза отнякъде и да го спася. Ето това искам да правя по цял ден. Просто ми се иска да бъда спасителят в ръжта."

В постановката участват 19 актьори. Сценограф и автор на костюмите е Зоя Минева, музикален оформител и асистент-режисьор е Генадий Николов. В спектакъла звучи аудиозапис на детски хора "Звъника".

Специално за премиарата от София беше дошла известната плевенска актриса Саша Филипова.


Светлин Русев създава изложбена зала в София

 

Към своя край е ремонтът на старото ателие на акад. Светлин Русев, което се намира на ул. "Врабча" №18 в София. Идеята на известния плевенчанин е да го превърне в художествена галерия, научи "BG Север". В нея художникът ще направи простоянна експозиция. Колекцията най-вероятно ще е дарение за столичани.

В момента в галерията е приключило монтирането на осветлението. Не предвиждам някакво специално откриване, може би в началото на март ще събера приятели и почитатели тук, информира акад. Русев.


Започнаха репетициите на "Космонавти" в Сатирата

 

В софийския Сатиричен театър започнаха репетициите на драматичната комедия "Космонавти", с която големият български актьор Георги Калоянчев ще отпразнува 80-годишния си юбилей на 7-и април, научи "BG Север". Партньор на юбиляра на сцената е "госпожа Стихийно бедствие" - Стоянка Мутафова.

Пиесата е написана специално за двамата актьори от шефа на ДКТ "Иван Радоев" Илко Иларионов. С Калоянчев и Стоянка българските космонавти стават четирима, шегува се Иларионов, който ги изстрелва в безтегловното пространство. Той определя пиесата като драматична комедия, защото "до средата е смешна, а след това става драматична, за да завърши с един много човешки и потресаващ финал."

Семейството пенсионери Кръстьо Деветашки - Калоянчев, с кодово име Сокол 1, и съпругата му Веса Деветашка - Стянка, с кодово име Сокол 2, излитат в космоса с ракета. Той е ръководител на полета, тя - бордови инженер. По време на полета се забъркват в поредица забавни небивалици. През цялото време чуват глас - актьора Вили Чаушев, който ги ръководи. До ушите им стигат реплики от български филми и пиеси, изречени от Георги Парцелав, Невена Коканова, Григор Вачков. Срещат се с марсианчета, които пеят "Излязъл е Дельо хайдутин". Там дори разговарят с Господ. Отърсете се от дребнотемието на сивото ежедневие и вселете поетичната мащабност в душите си, ги прозовава той. Вдъхновени от разтърсващото преживяване, двамата космонавти започват да говорят в рими.

Към финала на пиесата героите разбират, че всъщност са били жертва на експеримент, който е имал за цел да изследва дали е възможно да се подмладят и да се влюбят отново един в друг. И чудото е станало - откъсвайки се от действителността, те наистина са намерили сили да се преоткрият, да си станат интересни, както някога, и да си поискат прошка. Затова категорично отказват да се върнат на земята и да повярват, че всъщност никъде не са летели.

"Не, ние летяхме! Не ни отнемайте полета!", е драматичният финал на пиесата.

Две седмици след премиерата ще имаме възможност да гледаме представлението на плевенска сцена, обеща шефът на Драмата.


 В ОТВЪДНОТО


 

Мъжете се прострелват, жените се тровят

Мъжете най-често се самоубиват, като се прострелват или като се бесят, жените пият медикаменти или скачат от високо, сочи статистиката. Изборът на метод да сложиш край на живота си има културални аспекти, категорични са психиатрите. В България най-често се тровят с лекарства или различни препарати. Запазва се тенденцията за почти постоянен брой на острите отравяния, характерен за последните години. От 1995 до 2004 година тази бройка е от 204 до 285 човека годишно. От тях 38 на сто са мъжете, останалите са жени. Повече от 40 процента са хората, които правят поредица опити да сложат край на живота си, докато накрая успеят, сочи статистиката.

Мъжете се самоубиват по-често от жените, съотношението е две към едно. Представителките на нежния пол обаче по-често правят опити да сложат край на живота си. Депресията е психичното състояние, при което хората най-често се самоубиват. Тя се обостря през пролетта и есента и тогава зачестяват и случаите.

В България почти не се срещат самоубйства, подбудени от секти, твърдят лекарите. Такава стъпка могат да предприемат хора с променено психично съзнание под въздействието на религиозни увлечения, но това по-скоро е свързано с несъотвествието на новите модели за живот и поведение и фактическата среда, в която е принуден да съществува човек.

 

3-годишно дете се беси заради филм

Най-малкият "самоубиец", който помни д-р Румен Стойчев, е тригодишно момченце. Малчуганът бил оставен през лятото при баба си, а родителите му работели в столицата. Възрастната жена го записала в селската детска градина, за да играе с приятелчетата си. Един ден децата се занимавали в двора на градината. Изведнъж учителката вижда малчуган да виси на катерушката също като обесен. Хуква към него и разбира, че детето наистина се беси. Успява да го откачи навреме и за щастие го спасяват.

По-късно бабата, притеснена за неговото психическо здраве, го води при психиатър. Детето е напълно нормално и здраво, но е направило опит от подражателство. То гледало филм, в който любимият му главен герой накрая бива обесен и решило също като него да умре. Детето само откачило колана си и успяло да си направи примка, за да увисне на нея.

Само навременната реакция на учителката е предотвратила фаталния завършек на приключението, категоричен е д-р Стойчев.

 

Самоубийството - изход от кризата за все повече българи

 

Някои слагат край на живота си и от любов

 

Страницата подготви Поля ТОМОВА

Три часа следобед. Пред висока сграда се събира тълпа. Току-що от седмия етаж е скочил млад мъж. Преди това той е прерязал вените си. 29-годишният Георги Д. не е оставил писмо, нито е казал на някого за решението си. Дни по-късно става ясна причината - мъжът се е самоубил от любов. Георги е подготвял сватбата си, но родителите на момичето разбират за неговия етнически произход. Те забраняват венчавката и не позволяват на младите дори да се виждат. За Георги вече нищо няма смисъл и единственият изход е да посегне на живота си.

Броят на самоубийствата в България се увеличава, категорични са лекарите. Причините са комплексни, но основното е разминаване между желания и възможности.

Случаят на Георги е типичен за т.нар. балансови самоубийства. При емоциалната криза, която е изживял, той не е видял добра перспектива за себе си и е взел решението. Най-фаталното от всички - да сложи край на живота си. В християнската религия самоубийството е смъртен грях, дори по-тежък от убийството. Какво става в съзнанието на тези хора, които решават сами кога и как да умрат?

Хората реагират различно на житейските кризи. По-лабилните, по-неустойчивите и по-чувствителни личности трудно приемат случващото се с тях. Нерядко се самоубиват и честолюбиви индивиди, за които несполуката причинява непоносим срам и рухване на авторитета. Самоубийците са хора, които при кризисни периоди получават такъв срив, че не изпитват повече никакво удоволствие от живота, от битката с него, от съществуването, твърди доц. д-р Румен Стойчев, завеждащ катедра по психиатрия.

От шестия етаж на жилищна кооперация скача 15-годишната Десислава. Добра ученичка, разбира се с родителите си. Близки и съседи са потресени. Детето е с тежки наранявания, но оживява. Причината за фаталния скок е скарване с приятел. Едва ли има някой, който да не е преживял тягостното състояние на раздялата с доскоро любимия човек. Но пубертетната възраст е една от най-рисковите при самоубийствата. Децата от 12 до 18 години са изключително уязвими и често посягат на живота си. Дори само за да обърнат вниманието на родители и приятели към себе си. По-често опити за самоубийство правят момичетата. По статистически данни самоубийствата са на четвърто място сред причините за смърт в тийнейджърската възраст.

Представата за смърт при нормално психологическо развитие се изгражда след шестата година. Рядко срещани са, но все пак същестуват опити и самоубийства сред деца.

В плевенската токсикология постъпва деветгодишно дете с тежко натрявяне с медикаменти. Лекарите са потресени, когато разбират, че то е искало да умре, тъй като "мама и тате се разделят". Родителите са в развод и след поредния скандал чедото им решава да се самоубие. При развод децата са особено уязвими и нерядко се чувстват виновни, смятат психолозите.

Все по-често самотни възрастни хора посягат на живота си. Обикновено това става в първите години на пенсионирането, когато трудно се адаптират към новия етап от живота си. Нерядко причина за фаталния избор е и самотата. Мъжете по-трудно я понасят и по-често се самоубиват след развод или след като овдовеят, сочат наблюденията на психолозите.

Различни са причините, които довеждат до самоубийства, смята д-р Румен Стойчев. Сами слагат край на живота си хора с психични кризи, както и такива с психични разстройства.

През последните години зачестяват самоубийствата, свързани със социално-битовите условия в страната. Безработицата, липсата на сигурност, безпътицата все по-често принуждават хората да слагат край на живота си. Цялата страна бе потресена, когато преди три години млада майка се самоуби заедно с двете си невръстни деца заради невъзможността да им осигури нормален живот. По тези причини често слагат край на живота си възрастни хора, които сами трябва да се грижат за себе си и не могат да оцелеят.

58-годишният Александър Б. страда от рак. Остават му по-малко от 12 месеца живот. Една нощ, след като е оставил писмо до децата си, мъжът се прострелва смъртоносно със собствения си пистолет. Подобни случаи не са рядкост, сочи статистиката. Хора с тежки, мъчителни и нелечими заболявания слагат край на живота си. "Не искам да се мъча, да измъчвам и вас. Запомнете ме такъв, какъвто бях - здрав и силен. Човек не избира кога да се роди, но поне може да избере сам кога да умре. Простете ми. Обичам ви", е написал в писмото до децата си Александър Б. Психолозите определят самоубийства от такъв тип като балансови - тоест човек си прави равносметка и когато тя е с нежелана от него перспектива, решава да сложи край на живота си.

Нерядко мотив за това може да се окаже и неистовото желание да накажеш някого със собствената си смърт, да причиниш болка, като убиеш себе си. Жена на 40 години се хвърля от 13-ия етаж, защото съпругът й си има любовница. Преди да поеме към съседния блок, от който по-късно ще скочи, тя е приготвила масата, целунала е децата за лека нощ и дори е пуснала пералнята...

Част от самоубийците действат импулсивно, без да са обмислили предварително опита си. Това се случва, когато човек е връхлетян от внезапно и със силен отрицателен емоционален заряд събитие, за което няма подготовка и с което не може да се справи. Тези самоубийства са свързани с психична криза, но това не е истинско заболяване, което само по себе си движи човек в посока да сложи край на съществуването си.

Млада, 28-годишна жена, лежи в токсикологията. Тя е опитала да се самоубие с лекарства. За четвърти пореден път. Причината - не може да преживее раздялата с любимия човек. Хора, които няколко пъти опитват да сложат край на живота си, в крайна сметка успяват.

Момичето се хвърля от шестия етаж няколко седмици след като излиза от токсикологията.

Много са случаите и на т. нар. опити за самоубийство - зов за помощ. Най-често млади жени и момичета поглъщат дози медикаменти, от които не умират, но е сериозно застрашено здравето им. Причината за подобни действия е да обърнат вниманието на околните към себе си. Колкото и да е странно, този вид "рекет" действа. Подобни "бутафорни отравяния" прилагат най-често момичета в тийнейджърска възраст.

Често слагат край на живота си хора, зависими от алкохол, наркотици, медикаменти. Всички си спомнят двойния опит за самоубийство на наркоманите Драго и Бисер. "Животът е лош", бяха написали те на бележка, намерена до окърванените им тела в парка до улица "10 декември".

Обичайната практика след като човек направи опит за самоубийство е да се консултира с психиатър. При желание на пациента или на близките се прави консултация в по-разширен състав, тъй като при подобен случай най-малкото, което може да се допусне е, че има психологичен проблем, казва доц. Румен Стойчев.

"Човек е по-силен от камък и по-крехък от цвете", казва българската народна мъдрост. Понякога цветето се прекършва и от най-лекия порив на вятъра. Трагедията на едно човешко същество, което само се обрича на смърт, е нещо несъвместимо с общоприетите норми. За съжаление все по-често се случва българите да посягат на живота си.

 

1 милион годишно си отиват доброволно от този свят

 

Самоубийството е било познато още в древността, но през различните етапи от развитието на човечеството отношението към него е било различно. В първобитнобщинния строй заради съхранението на рода в тежки години, старците доброволно се самоубивали. На практика във всички древни народи самоубийството е било прилагано в името на някакви обществени интереси. В Индия и до днес вдовиците се самоубиват в знак на вярност към своите съпрузи. През Античноста то е било не само приемливо, но и желателно при разрешаването на някакъв голям проблем. През Средновековието обаче църквата с жестока безпощадност е преследвала и дори избивала самоубийците. Подобни парадокси са ставали и през миналия век. През 1955 година в Англия е осъдена жена на две години затвор. Причината - неуспешен опит за самоубйиство. Днес самоубйците се смятат за психично болни. Или поне така твърди ортодоксалната психиатрия.

Всяка година между половин и един милион жители на планетата се решават на самоубийство. Само в САЩ над 30 000 американци годишно се лишават от живота си, а още 250 000 правят опит да сложат край на живота си. За последните 70 години самоубийствата са нараснали почти десет пъти. Според едно изследване в САЩ 40% от момичетата и 30% от момчетата са обмисляли самоубийство. 20% от гимназистите са си изготвили план, 10% са се опитали да се самоубият, а 3% от тях са успели.

В България положението не е по-добро. Нашата страна традиционно е на едно от първите места по самоубийства на деца. Най-често си слагат край на живота момчета до шестнадесетгодишна възраст. Една част от специалистите смятат, че това се дължи на факта, че всяко трето българче вижда насилие навсякъде около себе си. Други пък са на мнение, че училището не дава никаква психологическа защита и че дори вкъщи децата не получават достатъчно подкрепа.

Невъзможно е да се предскаже кой ще се самоубие. Все пак проучванията показват, че самоубийствата са по-чести сред студентите отколкото сред учениците, сред разведените отколкото сред женените, сред лекарите и адвокатите. Също така съществува повишен риск във възрастта между 15 и 25 години.


 БИЗНЕС


 

Нов нормативен акт вкарва в пътя производители

 

До 30 бона глоба предвижда проектозакон за защита на потребителите

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Европейски правила за всеки българин, който се явява производител и потребител на стоки и услуги, ще бъдат въведени с влизане в действие на промените в Закона за защита на потребителите. Текстовете са внесени в Народното събрание още през ноември, предстои разглеждането им на първо четене. Промените разглеждат не само продажбата на стоки, те определят и правила за предлагането на услуги.

С нетърпение очаквам влизането в сила на новия закон, защото той е широкообхватен и ще облекчи значително нашата работа. Така главният експерт и ръководител на звеното за защита на потребителите към община Плевен Людмил Мойсеев коментира появата на нормативния акт. Той изрази задоволството си от факта, че в закона сериозно е застъпена сферата на услугите, нещо което досега липсваше и създаваше сериозни пречки в дейността на организациите за потребителска защита. Според Мойсеев отсега нататък обикновените граждани ще бъдат по-добре предпазени от некачествени стоки и услуги, дори им се дават права да реагират веднага, ако не са удовлетворени от предложеното на пазара.

Производители и търговци, които предлагат шивашки, обущарски, козметични и други услуги отсега нататък ще трябва плътно да се придържат към въведените правила за изпълнение, реклама, ценообразуване и др. изисквания, наложени от закона. Право на рекламации и да търсят обезщетения за вреди по съдебен ред ще имат вече клиентите.

Ограничения се въвеждат по отношение на рекламата, тя не бива да изтъква предимствата на една стока пред друга подобна. Производители и търговци ще трябва да внимават с казуса - дали чрез собствената си реклама не отблъскват клиентите и потребителите на стоки от същия вид. Защото в противен случай санкциите са доста солени, коментират запознати с новите текстове.

След влизане в сила на закона ще се отървем от т. нар. фалшива реклама, която приписва на стоките и услугите несъществуващи качества. Избягване на противопоставянето на хората по възраст, пол, физически и умствени данни ще се постигне със строг контрол върху ефира и печатните издания, които още са залети с подобни обидни квалификации. Ако рекламата предизвиква отрицателни емоции или пък обещава бързо забогатяване, тя също ще падне под ударите на закона. Комисията за защита на потребителите ще бъде ангажирана със забраната на непозволена реклама, а сроковете ще бъдат съкратени чувствително.

От плевенските съюзи на потребителите изразиха готовност да се включат в разяснителната работа за гражданите, която ще им помогне да разучат правата си и да реагират, ако възникне проблем при получаване на некачествени стоки и услуги. Най-непримирими ще бъдат санкциите спрямо производители и търговци при продажба на увреждащи живота и здравето продукти и услуги, коментират от съюзите. Малко хора изобщо познават правата си за реакция спрямо нарушаване на икономическите си интереси, законната възможност да се сдружават в защита на своите права, както и да получават информация за съдържанието и качествата на продуктите и услугите на място.

Указанията за използването на стоките ще се дават вече в писмен вид, изисква се задължително превод на български език. Удължава се срокът, в който повредени стоки ще могат да се рекламират - до 2 години от датата на продажбата им, информираха от местния съюз на потребителите.

По-сериозни проблеми вероятно ще създадат малките работилници, където се предлагат услуги. Там работят обикновено възрастни хора, с амортизирана техника, колкото да изкарват прехраната си. За да пробият на пазара и да платят разходите си, те твърде често работят некачествено, но с високи цени. Подобни гаражни обущари, шивачи, железари и др. са нормална част от пейзажа в центъра на Плевен. Те по всяка вероятност първи ще паднат под ударите на новия закон, защото не проявяват интерес към клаузите, които ги касаят, нито пък имат желание да се променят, показа репортерска проверка.

Други потенциални нарушители на новия закон се явяват малките магазини за хранителни стоки. Там се срещат колбаси, млека, бисквити и др. без указания за срока на годност на стоката, липсва дори превод на български език за вносните продукти. В Плевен голяма част от такива магазинчета фалираха, защото не можаха да издържат конкуренцията на големите хипермаркети. Собствениците на оцелелите обекти се жалват, че с въвеждане на новите изисквания няма да бъдат адекватни на пазара и ще трябва да свият асортимента си.

Прецедент в провинциалната магазинна мрежа са дрехите и обувките, които се предлагат за маркови, но нито вида им, нито качеството могат да излъжат опитното око на препатилите клиенти. Такива производители и търговци също ще паднат под ножа на новия закон, обещават от потребителските организации.

Етикети, които не съдържат предвидената в закона пълна информация за стоката, се срещат в цялата търговска мрежа на Плевен. Купувачите понякога задават въпроси, искат разяснения, но няма кой да им ги даде, защото самите продавачки не са информирани за всички показатели, нито имат разрешение от собственика да общуват със "заядливи клиенти". Репортерска проверка показа, че често търговските работници просто нямат желание да се разправят, а потребителската култура е сведена до нулата. Според новия закон едноличните търговци, които неправилно етикетират стока, ще се глобяват от 100 до 2 000 лв.

От 500 до 3 000 лв. пък ще отнасят юридически лица за неразрешени реклами и погазване на правилата за продажба, е записано в проекта. Ако еднолични търговци не изпълнят заповед за спиране на опасна стока, ще се наказват със санкция от 5 000 до 30 000 лв. До отнемане на лиценза ще се стига при по-тежки нарушения на закона, а за търговци, които работят със стоки без лиценз, глобата достига до 20 000 лв.

Очовечаването на бизнеса е дълъг и труден процес, но да не подценяваме адаптивността на българина. В този смисъл влизането в сила на новия закон, както и неговото изпълнение, е стъпка нагоре в развитието ни, бе заключението на представители на потребителските организации в Плевен.


Тържището за плодове и зеленчуци умря, преди да се роди

 

Дара ПЕТРОВА

За тържище в Плевен по съвместна българо-немска програма се говори и пише от дванайсет години. На други места такива тържища за плодове и зеленчуци вече действат. Тук все нещо възпираше реализацията на програмата, променяха се изисквания, поставяха се условия... Първо бе създадено сдружение от частни фирми, после се оказа, че е нужно общинско участие, създаде се акционерно дружество, след това се преработва проектът за реализация на тържището, после се включи и община Долни Дъбник. Изобщо процедури много, реално изпълнение - никакво. Ако не се брои еуфорията с първата копка, която направи през пролетта на 2001 г. депутатът Венцислав Върбанов, тогава министър на земеделието в кабинета на Иван Костов. Но явно това е бил предизборен трик, защото обещаваните 10 млн. марки за изграждане на тържището така и не дойдоха до Плевен. И теренът от 27 декара срещу бившата административна сграда на консервния комбинат Сторко, предоставен от община Плевен, вече пета година обрасва в бурени.

Междувременно в апортната вноска на другата община акционер в създаденото Мизия - 2000 АД - Долни Дъбник, се направи опит за реализация на търговия съобразно предмета на дейност на тържище за плодове и зеленчуци, но като че ли не така успешен, както се предполагаше първоначално. Макар че общината в началото на миналата година на акционерно събрание увеличи паричното си участие в дружеството пак с апортна вноска. Може би там има някаква по-добра перспектива, предполагат акционери, но за Плевен явно тя липсва. Още повече, че от аграрното министерство били на мнение, че въпросните 10 млн. лева можело да се използват по-рационално за други проекти на ведомството, отколкото за изграждане на тържище в Плевен. Независимо от обстоятелствата, че районът има перспектива като производител на зеленчуци и сегашните борси и открити пазари съвсем не отговарят на европейските изисквания, които чукат на вратата ни.

И така се стигна до решението на общинския съвет в Плевен да се прекрати участието на общината в акционерното дружество Мизия - 2000. Прекратяването да се извърши чрез обратно изкупуване от дружеството на 4 115 броя акции, е записано в решението, което единодушно гласуваха общинските съветници, по 50 лв. всяка на обща стойност 205 763 лв., като в замяна се прехвърли на общината собствеността върху терена. С това Плевен окончателно се прости с идеята за изграждане на тържище за плодове и зеленчуци с модерно оборудване.

Сега кметът Найден Зеленогорски се надява да продаде терена на сериозен инвеститор и по този начин да вкара още някой лев в пробития общински бюджет.


Несъстоятелността на "Плама" се отлага

 

Две молби на кредитори оспорват представителите на рафинерията

 

Еми СТАЛЕВА

Възражение от пълномощниците на плевенската рафинерия "Нова Плама" срещу молбата на "Йорсет холдинг" АД за възобновяване на производството по несъстоятелността по търговско дело № 53 от 1998 г. е постъпило в Плевенския окръжен съд. Това съобщи пресаташето на институцията Силвия Кръстева.

"Йорсет холдинг" не притежава необходимите по закон 15% от вземанията срещу "Нова Плама", затова молбата е недопустима, е записано във възражението.

Междувременно юристите на ДЗИ "Росексим" АД са изпратили документ за присъединяване към горната молба за подновяване на делата по несъстоятелността.

Спрямо него също е отправен мотивиран отказ от пълномощниците на "Нова Плама", обясни Силвия Кръстева.

От Плевенския окръжен съд вече са изпратени преписи от възраженията на юристите на рафинерията до заинтересованите страни - представителите на дружествата "Йорсет холдинг" и ДЗИ "Росексим". Дава им се възможност за отговор в допустимия срок, след което ще стане ясно дали ще се води съдебна битка за подновяване на несъстоятелността на "Нова Плама", информираха от пресцентъра на съда.

Заформяне на интрига около рафинерията не се очаква през следващите двадесетина дни, обявиха оттам. Не се сбъдна и обещанието пред медиите на юристите на "Йорсет холдинг" - до края на януари да организират втора несъстоятелност за "Нова Плама".


 АГРОАКЦЕНТИ


 

Възстановен земеделски съюз ще попълва информационния вакуум

 

Организацията не е политическа, ще оказва помощ на дребния и средния селски бизнес

 

Страницата подготви Ралица ПЕРОВА

 

Двете години до 2007 г. ще бъдат най-важни за земеделските производители. Това е периодът, през който всички стопани трябва да станат наясно с изискванията на ЕС и да положат усилия да използват максимално възможностите, предоставяни им от предприсъединителните програми като САПАРД, например. А болезнената истина е, че дори да сме на края на пътя ни към Европа, голяма част от селските труженици (дребните и средните производители) продължават да не са наясно с това, което им предлага държавата (друг е въпросът, че понякога условията са непосилни за изпълнение).

Информационната кампания на Министерството на земеделието и горите е епизодична, което я прави до известна степен неефективна. Такова е мнението на голяма част от производителите в Плевенска област. Много рядко именно в селата се изнасят семинари и лекции. В повечето случаи стопаните трябва да пътуват до града, за което не винаги им се удава възможност. Разрешаването на възникнал спор, необходимостта от правна консултация или съвет за агротехниката на дадена култура също е свързано с пилеене на време и средства - да отидеш до общинския или областния град, където са специалистите.

Да запълни информационния вакуум си е поставил за цел Велико Златанов, председател на Общия земеделски професионален съюз в България (ОЗПСБ) с център Плевен. Идеята му е структури на възродената организация да бъдат изградени именно по селата и те да подпомагат дребния и средния бизнес в земеделието, както и преработката на селскостопанска продукция. Основна задача на ОЗПСБ е осъществяването на контакти с компетентните държавни органи. Дори и звучащо декларативно и до болка познато през последните години като предмет на дейност на не една и две организации в различни сфери на живота, практиката действително показва, че в селскостопанския отрсъл това е един от основните проблеми. Често хората, които опират до отделни аграрни институции, се отказват поради изключителната бюрокрация. Други пък просто не са наясно точно към кого да се обърнат. Трети се тюхкат, че предоставената им по един или друг начин информация е почти неразбираема и е поднесена в трудносмилаем за обикновения човек вид.

Освен да играе важната роля на посредник, ОЗПСБ си поставя за цел "да създаде условия за развитие на съвременно организирано субсидиране и кредитиране на земеделските производители чрез изграждане на фондова структура в помощ на българските, европейските и световни нестопански организации, предприсъединителните фондове и други, както и изграждане на резервен фонд от финансови и други ресурси". Съдействие за премахване на нелоялната конкуренция между производителите и останалите стопански категории е друга задача, с чието решение ще се заеме организацията. Целта в един малко по-далечен план е съюзът да обедини усилията и да помогне да се съгласуват действията на браншовите организации, производителите и потребителите.

За да е в помощ на стопаните чрез своите структури по места, ОЗПСБ ще участва в проекти, ще организира семинари, курсове за обмяна на опит, ще предоставя правни консултации, експертна помощ, ще се занимава и със синдикална дейност. Съвсем скоро ще е факт и интернет страницата на съюза, чрез която ръководството ще има възможност да се свърже с други подобни организации по света.

Общият земеделски професионален съюз в България се финансира от членски внос, дарения, организацията по закон има право и на държавна субсидия, която все още не е поискана. Според Велико Златанов това ще стане, когато съюзът приключи окончателно с изграждане на структурите. Председателят на ОЗПСБ подчерта категорично, че организацията не е политическа партия и не обслужва патийни интереси. Нещата, които предлага, са дребни, но конкретни - например през пролетта да се вземат на консигнация с цени на едро торове и препарати и да се предоставят на стопаните със съвсем минимална надценка.

ИСТОРИЯТА

Българскит земеделски съюз започва своята дейност през XIX век. По-късно той става политическа партия. Чак през 1935 г., когато е бил актуален въпросът за пенсионирането на земеделските стопани, се създава Земеделска селскостопанска задруга. Две години по-късно - през 1937 г., се поставят основите на Общ съюз на земеделско-стопанските задруги. Това са проправителствени организации, тъй като тогава министърът на земеделието е бил техен председател. През 1941 г. на базата на Общия съюз на земеделско-стопанските задруги се създава Общ съюз на българските земеделци. Макар и с назначаемо ръководство и задължително членство той е с проземеделска насоченост, въпреки че това не се афишира. След 9 септември 1944 г. се създава инициативен комитет начело с Никола Петков и Асен Павлов за учредяване на Общ земеделски професионален съюз (ОЗПС). Провежда се и конгрес по тяхна инициатива на 1 март 1945 г. От април започва да излиза органът на ОЗПС - вестник "Земеделска защита". По-късно по препоръка на националния комитет на ОФ министърът на вътрешните работи издава заповед за сваляне на настоящото ръководство и се провежда нов конгрес, на който се избира ново ръководство на квотен принцип - 4-ма земеделци, 3-ма комунисти, 1 социалдемократ. ОЗПС достига 1,5 млн. души членове. Следва втори учредителен конгрес в началото на декември 1946 г. Тогава започват противоречия и в този си вид съюзът просъществува до 20 октомври 1950 г., когато с постановление на министъра на вътрешните работи се саморазпуска (ликвидира).

Възстановен е през 1993 г., когато в Плевен се събират група земеделци. В съда се оказва, че организацията не може да бъде регистрирана. Следва учредяването й наново. На 18 октомври 2000 г. тя е вписана по Закона за лицата и семействата. Следват куп бюрократични пречки около организацията и пререгистрацията по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Това продължава до 2004 г.


Рано е за торене на есенниците

 

Прилага се примитивна агротехника, производителите не внасят фосфор и калий

 

Все още е рано за подхранване на есенните посеви, категорични са специалистите. Според тях най-благоприятният срок за внасяне на торове в почвата е след средата на февруари. Като груба грешка от страна на стопаните агрономите определят наторяването на пшеницата и ечемика още в края на декември и началото на януари. Експерти са на мнение, че през последните години масово не се спазва технологията на отглеждане на отделните култури. Прилага се примитивна агротехника. Не се извършва основно торене с фосфорни и калиеви торове, а се използват предимно азотни. Азотът обаче не може да компенсира всички пропуски от небалансираното минерално торене. Българските сортове са едни от най-добрите в света, но качеството се влошава, защото не се прилагат всички агротехнически мероприятия, е мнението и на специалистите от плевенската областна служба за съвети в земеделието д-р Милка Нанова и Красимир Мишев.

Азотът е най-важният елемент, който участва в състава на всички органични съединения и влияе върху количеството и качеството на добива, припомнят те. В един декар земя се съдържа около 1 тон азот, но независимо от това той не може да се използва пряко от живите организми. Атмосферният азот може да се използва пряко само от бобовите култури, това е така наречената симбиотична азотфиксация, чрез която годишно се натрупват в почвата от 4 до 30 кг/дка азот. Бобовите оставят в почвата около 4 - 6 кг/дка азот. От органичния азот в почвата около 95-99% не се усвоява от растенията. Той преминава през процесите на минерализация, за да стане достъпен за растенията.

За подхранване на есенните житни посеви се използват различни азотни торове: aмониева селитра, стабилизирана амониева селитра, карбамид, амофос.

Торенето се извършва при снежна покривка не по-голяма от 10 см. Течни азотни торове при температура под 0 градуса да не се използват. Усвояването на азота от растенията става през целия период на вегетация, но различно през отделните фази от тяхното развитие. Така например до началото на братене те усвояват 3 - 4% азот; по време на братене - вретенене - 35 - 38%; вретенене - изкласяване - 40 - 45%; изкласяване - узряване - 20 - 22%. Но пшеницата например се нуждае много повече от фосфор и калий, отколкото от азот. В началното развитие те са много необходими, за да се формира по-дълбока коренова система.

Торовата норма се определя след извършен анализ на почвени проби. Пробите се вземат на дълбочина 0 - 30 см и 30 - 60 см преди пролетното подхранване на посевите. На нормални добре братили посеви и очакван добив 300 - 350 кг/дка се внася по 10 кг/дка азот. Тази норма може да се намали с 2 - 4 кг/дка, ако през есента е внесен азот и ако предшественикът е бобова култура. При слаба запасеност на почвата с фосфор и калий или при много рядък посев (200 - 300 бр. растения на кв. м) е безсмислено да се отива към внасянето на големи торови норми. Пивоварният ечемик се тори с 2 - 3 кг/дка по-ниска торова норма. Тази норма от 10 кг/дка се увеличава, ако посевът е добре развит. Трябва да се има предвид, че пролетното братене е непродуктивно. При гъстота 600 - 700 броя растения на кв. м се внася 12 - 13 кг/дка азот. Това се отнася и за посеви с добра агротехника, торени с фосфор и калий, добра влагозапасеност и т. н.

Подхранването с азотни торове се извършва до началото на пролетната вегетация. В началото на фаза вретенене не трябва да има азотен недостиг. В края на януари и февруари азотът се придвижва в по-долните почвени слоеве. При засушаване той се намира в зоната на коренообитаемия почвен слой и може да се използва от растенията. Първо се подхранват късните и слабо развити посеви, които не са получили азот през есента и които не са след бобови предшественици. Посевите с 2 - 3 братя и след бобови предшественици се подхранват непосредствено преди вегетацията, за да не се стимулира образуването на допълнителна биомаса. Това е най-добре да стане в края на февруари.

Допълнително, така нареченото още коригиращо подхранване с азот, може да се извърши, ако е необходимо с внасянето на хербицидите - по 2 - 3 кг/дка азот. Това става само ако се извърши листен анализ и се установи съдържание на фосфор над 0,15% и на калий - над 2,5%. Ако тези стойности ги няма, е безсмислено внасянето на допълнителни азотни торове.


Популацията на полските мишки расте главоломно

 

Посевите в Искър и Долни Дъбник са застрашени

 

Високите температури и продължителното засушаване е довело до увеличаване на плътността на обикновената полевка, като в някои райони на областта тя е много над икономическия праг на вредност (ИПВ), алармират от Растителна защита (РЗ). При пшеницата и ечемика плътността е от 0,1 до 2 активни колонии на декар (при ИПВ 1 колония/дка). Особено критично е положението в общините Искър (3,5 - 4 активни колонии/дка) и Долни Дъбник (4 - 6 колонии/дка). При люцерната плътността на неприятеля достига от 4 до 6 активни колонии на декар (при ИПВ - 2 колонии/дка), като площите са нападнати в различна степен. Засегнати са повече Плевен, Гулянци, Белене и Долни Дъбник.

Критични за полската мишка са неблагоприятните условия през зимния период, но влошаването на времето в началото на февруари няма да е достатъчно за намаляване на популационната плътност на полевката. В началото на вегетацията на есенниците плътността на неприятеля ще бъде над ИПВ.

Като се има предвид слабото развитие на есенниците и опасността от значително прореждане или унищожаване на отделни посеви, е необходимо да се извършват обследвания всяка седмица и при установена плътност на икономическия праг на вредност да се вземат мерки чрез прилагане на регистрираните родентициди в списъка на разрешените за предлагане на пазара и употреба продукти за растителна защита за 2004 . на Министерството на земеделието и горите (табл.1).

От Растителна защита припомнят, че се забранява предлагането на пазара и употребата на цинков фосфид и други неразрешени продукти, както се забранява и приготвянето на зърнени примамки от производителите. Примамките трябва да се залагат в сухо време със специални лъжички или шпатули, като се поставят във входовете и се затъпкват.

Високите температури направиха по-активен и другия неприятел с икономическо значение по есенните култури - житния бегач. Установената плътност до момента е 0,1 - 9 броя ларви на кв. м (при ИПВ при пшеницата - 3 бр. ларви/кв. м, при ечемика - 4 бр. ларви/кв.м), като тя е по-висока в околностите на Белене, Гулянци и Кнежа.


 СПОРТ


 

Баскетбол

 

Спартак (Пл) започна победна серия

 

Страницата подготви Любомир ПЕТКОВ

Плевенските баскетболисти за пръв път през новата година се изкачиха на третото място във временното класиране след две поредни победи - над прекиря конкурент Черно море и срещу тима на Левски в последния кръг. Тази седмица баскетболистите на Спартак имат шанса да продължат победния ход в домакинската среща със стабилния отбор на Ямболгаз. Гостите се движат в таблицата плътно след Спартак и Черно море, а в собствената си зала рядко допускат загуби срещу тимове от тяхната класа. Евентуална победа за плевенчани тази седмица може да им донесе преднина пред варненския Черно море, която да се окаже решителна за крайното подреждане. Спартак вече игра срещу фаворитите Лукойл Академик и ЦСКА и до края на първия етап от първенството има по-лека програма от своите конкуренти за място под върха. След срещите от 13 кръг в мъжката елитна група Спартак (Плевен) и Черно море имат по седем победи и шест загуби, но благодарение на успехите в преките двубои плевенчани се изкачиха на трето място във временното класиране.

 

Последният кръг

В зала Триадица Левски загуби от Спартак (Плевен) с 82:92 (16:21, 32:23, 14:31, 20:17). Силен мач за гостите направиха Илия Станков 33 точки (6 тройки) и 9 борби и Хрисимир Димитров, който завърши с 25 точки и 9 борби. За Левски най-резултатен бе младият Станислав Славейков с 15 точки, а трима негови съотборници реализираха по 13.

В същото време Черно море загуби във Варна от ЦСКА с 82:84 (20:21, 31;16, 18:27, 13:20) в много нервен мач. Саша Топчов бе най-резултатен в срещата с 34 точки. Той спечели и 9 борби. Борис Стоянов добави още 22 точки. За ЦСКА силно се представиха Дезмънд Фергюсън с 33 точки (6 тройки) и Людмил Радулов, кой завърши със 17 точки, 6 борби и 6 асистенции.

Победата за плевенчани се очерта едва след полувремето. Възпитаниците на Цецо Антов започнаха по-добре двубоя и спечелиха първата част с 21:16. Но през втората четвърт домакините се разиграха, макар отново да отсъстваха Любомир Минчев и Людмил Хаджисотиров, които са контузени и не могат да вземат участие в срещата. В тяхно отсъствие се разиграха Цветомир Бенчев и Бранко Тотев. Сините изравниха, а след това успяха и да поведат. Те спечелиха първото полувреме с резултат 48:44. Но през третата част гостите се разиграха. Те започнаха да вкарват от зоната за три точки. Отново точен мерник демонстрира Илия Станков. Благодарение на неговата стрелба и пробивите на Хрисимир Димитров гостите успяха да поведат с 16 точки. В последната четвърт домакините успяха само да намалят разликата. Най-резултатен за домакините бе Станислав Славейков с 15 точки. По 13 реализираха Марков, Бенчев и Върбанов.

За Спартак (Плевен) най-резултатни бяха Илия Станков с 33 точки и Хрисимир Димитров с 25. Петър Петров направи дабъл-дабъл, завършвайки с 11 точки и 15 борби.


Богдан Николов закръгли 50

 

Федерацията по мотоциклетизъм стана на 80 години

 

Живата легенда на българския мотоциклетен спорт Богдан Николов навърши 50 години, а ръководената от него федерация отбеляза своя 80-годишен юбилей. Тържественото събитие се състоя в резиденция Бояна. Богдан Николов прие поздравления от редица спортни величия и държавни мъже, начело с президента на републиката Георги Първанов. Босът на мотоциклетната федерация награди 112 деятели на този спорт у нас. Сред тях са най-възрастният състезател Кирил Николов (83 години), както и най-младите Иван Петров и Майкъл Иванов (по на 7 години).

Междувременно стана ясно, че българският състезател Мартин Чой, който беше номиниран за приза "Спортист на Плевен за 2004 г", ще участва в световния шампионат по мотоциклетизъм на писта. Той ще кара Сузуки" във всички кръгове в клас до 1 000 куб. см Суперщок за Пристаойл рейсингтийм". Мартин Чой подписа професионален договор за една година със SBK Team Association и FGSport - компаниите, държащи правата за организиране на световния шампионат по мотоциклетизъм на писта в класовете Супербайк, Суперспорт и Суперщок и през сезон 2005 г. ще участва във всички кръгове от световния шампионат в клас 1 000сс Суперщок. Така той става първият български пистов пилот след Богдан Николов, който ще се състезава официално в шампионата на планетата. Чой ще кара мотоциклет Suzuki GSX 1000R K5.

Българинът фигурира в списъка на постоянните пилоти на шампионата за 2005 г. със стартов номер 73. Списъкът се състои от 35 състезатели, сред които са имената на бронзовия медалист от 2004 г. Кенан Софоглу (Турция) и Рикардо Киарело (Италия).

Световният шампионат в клас 1000сс Суперщок се състои от 10 кръга, първият от които е на 24 април във Валенсия (Испания). Останалите кръгове са на Монца, Силвърстоун, Мисано, Бърно, Брендс Хач, Асен, Лаузицринг, Имола и Маникур. Друг от добрите български пистови пилоти - Александър Тодоров, ще представя страната ни в европейския шампионат по мотоциклетизъм на писта в клас 250 куб. см. Тодоров също ще вземе участие във всичките 8 старта с мотоциклет Honda. Първото му състезание е на 15 май на пистата Валелунга в Италия.


Футбол

 

Синьо-белите продължават селекцията

 

Първият чужденец в своя състав привлече лидерът в "Б" група Спартак (Пл). това е Пол Ададо от Того, бивш играч на Литекс. Новото попълнение от Ловеч е в плановете за получаване на български паспорт, за да може да играе в младежкия национален отбор на България. Клубното ръководство на Спартак води преговори за привличането на Петър Малинов. Опитният футболист е състезател на втородивизионния Миньор (Бобов дол). Трансферът трябва да се осъществи до края на идната седмица. От началото на зимната подготовка в Плевен дойдоха Ангел Русев от Литекс, Николай Боянов от конкурента за влизане в елита Вихрен (Сандански).

Преди седмица Спартак си осигури и вратаря Тодор Попов от Локомотив (ГО), който беше собственост на Черноморец (Бургас). В тима бяха привлечени и няколко футболисти от третодивизионни тимове.


Плевенският спорт защити полицията

 

Общо изявление в защита на действията на плевенските полицаи, охраняващи спортни мероприятия, направиха шефовете на двата футболни клуба Спартак и Белите орли и ръководствата на волейболен клуб Спартак 96 и баскетболен клуб Спартак. Тази декларация излезе в отговор на жалбите от страна на фенове на варненския БК Черно море - Интерком груп до МВР и лично до гл. секретар ген. лейт. Бойко Борисов. В тях варненски фенове, сред които семейството на баскетболистите Калоян и Диян Иванови, се оплакват, че са малтретирани от униформените по време на мача между Спартак и Черно море в зала "Балканстрой". Тогава в края на третата четвърт срещата беше прекъсната за 5 минути заради безредици в агитката на Черно море. Наложи се плевенските полицаи да задържат трима от разбеснелите се привърженици на гостите. Тази ситуация се разви пред очите на близо 600 плевенчани, които се убедиха в професионалното отношение на полицията към охраната на спортни мероприятия. Въпреки агресивността на част от феновете на гостите, служителите на реда успяха бързо да въведат ред в залата по време и след приключване на мача. Привържениците на Черно море обаче обвиниха неколкократно през изминалата седмица домакините на мача в упражняване на насилие. Отговорът на ръководителите на професионалните спортни клубове от Плевен по този повод е адресиран до медиите, до директора на РДВР - Плевен, и до директора на ДНСП - София. В документа се казва:

"Изцяло подкрепяме действията на полицаите от "Охранителна полиция" на плевенската РДВР за предотвратяване на хулиганство и агресия по спортните площадки и стадионите. При охраната на спортните мероприятия в град Плевен и извън него плевенските полицаи винаги са проявявали висок професионализъм, осигурявайки сигурност и спокойствие на състезатели и съдии на терените, а на многобройната плевенска публика - наслада от гледаните срещи.

Крайно време е гостуващите фенове и агитки да разберат, че залите и стадионите в нашия град са за спортни битки между отборите, а не места за избиване на комплекси, изливане на агресия и потоци от вулгаризми.

Никога до момента не е имало полицейска саморазправа с фенове или публика, изпълняващи полицейските разпореждания. Хората, отговарящи за реда на тези мероприятия, са там, за да вършат своята работа и да не допускат инциденти като този, станал неотдавна в софийската зала "Христо Ботев". В древна Елада по време на спортните състезания са спирали войните!

Същността на спорта и неговото значение и място в живота на хората не са се променили и в наши дни. Общите цели на нашите клубове са да привлечем и задържим все повече деца и млади хора в спортните зали и по стадионите. Нека всички заедно - спортисти, треньори и деятели, любители на спорта и фенове, пазители на реда и общественици, да опазим и съхраним за тях спорта такъв, какъвто винаги е бил и трябва да остане - мирен, възпитаващ и обичан!"

Подписи под това изявление са положили президентът на БК Спартак Цветан Антов,президентът на ПФК Спартак- 2003 Пламен Николов, президентът на ФК Белите орли Веселин Ванев и президентът на ВК Спартак 96 Пламен Георгиев.


Волейбол

 

Момичетата на Виолета Антонова се бетонират на върха

 

Плевенските волейболистки удържаха първото място във временното класиране, което ще им даде преднина пред основните конкуренти в плейофите в държавното първенство при жените. Момичетата на Виолета Антонова пуснаха един гейм в собствената си зала на гостуващия Локомотив (София), но до изненади не се стигна и мачът завърши логично - 3:1 (-25, 14, 14, 18). Плевенските волейболистки започнаха разконцентрирано срещата и допуснаха резултатът в началото на мача да се движи точка за точка.

След първото техническо прекъсване Спартак натрупа аванс от 5 точки, който обаче се оказа недостатъчен за спечелването на първата част. В решителните минути на гейма няколко технически грешки и добрата защита на гостенките им позволи да спечелят с 25:23. Треньорката Виолета Антонова направи няколко смени и през втория гейм успя да въведе ред на площадката.

Във втория и третия гейм ясно пролича разликата в класите и плевенчанки се реваншираха за допуснатите колебания в началото на мача. В четвъртия гейм гостенките се хвърлиха да изравняват резултата, но силите им стигнаха само да завършат по-достойно срещата.

В дербито на деветия кръг между другите два отбора претенденти за титлата ЦСКА победи Левски Сиконко с 3:1 (26:24, 15:25, 25:18, 25:19). Червените имаха затруднения само в първите два гейма, след което надиграха категорично своя съперник.


 ШАРЕНО


 

Нашенец четвърти в света по виртуозно точене на бира

 

Плевенчанинът Огнян Георгиев прецакан от журито на конкурс в Белгия

 

Ралица ПЕТРОВА

Да си четвърти в света на състезание носи някаква символика и препраща към славните времена на българския футбол. Ако пък си мерил сили с представители на 25 държави по наливане на бира, което питие е тясно обвързано с този вид спорт, вече никак не говори за случайност. А изкуството да налива майсторски пенливата течност и тръпката да порита с приятели са присъщи на 26-годишния плевенчанин Огнян Георгиев. Който прослави не само родния си град, но и страната си на световното състезание по наливане на бира, проведено наскоро в Белгия.

Имаш седем минути - да вземеш поръчката, да сипеш бирата (като спазиш 20 точно определени правила) и да я сервираш в съответния ред, разказва Огнян с уговорката, че думите му няма да звучат толкова емоцианално, колкото е било самото преживяване. Майсторлъкът при наливането започва с перфектно измиване на чашите. Следва пускане на кранчето на пивото. Чашата се поставя отдолу под ъгъл от 45 градуса след това постепенно се снижава, за да се образува пяна. Вече пълната халба се отдръпва преди кранчето да е спряно, за да не попаднат в нея последните капки. Следващата стъпка е отрязване на пяната със специален нож, изплакване на чашата в т. нар. вана и поставяне на капкоуловители. С майсторски бързи и сръчни движения вече налятата бира се поставя в табла и се сервира. Регламентът на състезанието предвиждал процедурата да се извърши с три наливни и една бира в бутилка.

Огнян, който е собственик и управител на плевенско заведение, започва да показва уменията си преди четири години, когато за пръв път участва в регионално състезание по наливане на бира в Плевен. През 2003 г. става първи на областния шампионат и втори на националния. Късметът (вероятно и заради усъвършенстваната му през годините техника) го спохожда през 2004 г., когато Огнян показва, че в тази област в България няма по-добър от него. И заминава за Белгия, където шашва всички. Е, не се класира в първата тройка, но това е обяснимо, като се вземе предвид международното жури - двама белгийци, по един канадец, американец и французин. Първото място било отредено за белгиеца, второто за американеца, а третото - за канадеца.

26-годишният плевенчанин разказва за уменията си като за страст. Въпреки че в Плевен е завършил техникума по автотранспорт, влечението му към езиците го довежда до морската ни столица Варна, където се записва в колеж по туризъм, специалност "Хотели и ресторанти". Говори немски, руски, с английския "се оправя". Техниката по наливането и сервирането на бира усъвършенства, работейки доста време по морето като барман и сервитьор.

Въпреки че налива майсторски и безпогрешно, пивото не е единственото любимо питие на Огнян. Той не скрива, че обича да си пийва и ракия - в зависимост от случая. А бирата я предпочита през топлото време в някоя лятна градина.


Дъщерята на полка

 

Военни израждат бебе на плаца

 

Николина СВИНАРОВА

Военни са изродили бебе на плаца на учебната база "Христо Ботев", съобщиха сащисани лекари. По време на обичайни занятия кадровата военнослужеща Анета Б., която била в напреднала бременност, минала покрай своите колеги. Жената очаквала щастливото събитие съвсем скоро, обаче не предполагала детето да се пръкне точно в центъра на учебната база. Анета почувствала родилните болки и не могла да направи повече нито крачка. Тя приседнала безпомощно и промълвила: "Раждам!".

Сред суровите мъже на плаца настъпила истинска паника. Те крещели несвързано, давали безумни съвети, тичали напред-назад и никой не знаел как точно трябва да постъпи в такъв критичен момент. В настъпилата суматоха жената изкомандвала: първо - да извикат линейка, второ - да приготвят топла дреха или одеало и трето - някой все пак да й помогне. Униформените мъже плахо се спогледали един друг и още по-плахо пристъпили към гърчещата се на земята жена.

В крайна сметка природата взела връх над паниката. Някакси военните успели да се справят и заедно с лекарката на школата помогнали на колежката си да роди живо и здраво бебе.

Новороденото поздравило света и околните с бурен рев, а скупчилите се мъже му отговорили с още по-бурно "Ура-а-а!".

Докато дойде линейката, най-малката рейнджърка от поделението вече била увита в топла военна ватенка.

В този вид дъщерята на полка пристигнала в АГ-клиниката. Лекарите не могли да повярват на очите си, а щастливата майка обявила, че детето й се е родило със съдбата си да стане военен. Каквито всъщност са и баща му, и дядо му.

За миг обаче медиците се зачудили на кого да окажат първа помощ - на майката и бебето или на мъжете, които акуширали. Военните изглеждали така, сякаш идват от фронта. Това е най-страшното нещо, което съм изживявал, промълвил капитан Анатоли С. В следващия миг очите му се усмихнали и той добавил: "И най-красивото!".