ЛУЧИА ИРИСИ –

 

„ЖИВОПИС, БЛИЗКА ДО ПРИРОДАТА НА СВЕТЛИНАТА”

 

Лучиа Ириси е родена в гр. София, 1985 г., в семейство на артисти. Първите й опити в изобразителното изкуство са от ранна възраст. Детска рисунка на Лучиа е публикувана и премирана от UNICEF.

Освен художник, Лучиа е психолог, преводач и автор. Преводач-консултант е на първото в България библиографско изследване за живота и творчеството на Джек Лондон – „Джек Лондон - Морякът от Оклънд” – 2008 г.

 

САМОСТОЯТЕЛНИ ИЗЛОЖБИ: 


Галерия “ЛИК” – София, България - юни, 2012

Галерия "Богориди" - Бургас, България - август, 2012

За живописта на ЛУЧИА ИРИСИ почитатели и артисти споделят:


„Първата самостоятелна изложба на Лучиа Ириси в България, в Галерия ЛИК представя младата авторка като продължител на най-добрите традиции на пленерната живопис в окъпаните от светлина природни отрязъци и морски пейзажи. Нейната вибрираща мазга е особено привлекателна в тези от тях, където светлината е проникнала в зелените корони на дърветата и купите сено, с цялото разнообразие на цветната палитра. В тази насока и в разширяване на тематичния диапазон виждам бъдещото развитие на Лучиа Ириси.”

Проф. Аксиния Джурова 


Художникът Емил Стойчев каза: 

„Тя има свой, собствен, изграден стил, който трябва да следва. Свой начин на нанасяне на цветовете, на боите, жив цвят. Това отличава стила й и я прави различна. Това е най-трудното.”


„Букет от жива светлина, избликнал в дърво или приютен в няколко лодки, в безкрайно, като небе море, което прелива от цветовете на трептяща светлина, извън рамките на общоприетото..." 

 

"Пластика на рисунък, който пренася традицията на големите артистични школи, но и концентрира силата на маслената живопис по един нов, различен, и дълбоко модерен начин. Близка до природата на светлината – това е живописта на Лучиа Ириси.”

 

„Експресивен, спонтанен стил, обобщавщ мащабно класически и импресионистичен подход. Живописта на Лучиа Ириси изненадва със смелото цветово присъствие.”

 

"Нов импресионизъм."

 

„Лучиа има талант и български стил - топъл, пълен с живот. От картините й струи живот. Подобно на творбите на Майстора, работите на това момиче галят окото и душата. Има картини, а има и прозорци, прозорци към душата на творителя. Лучиа е създала не просто изкуство, а един брод, широк прозорец към красивите кътчета на своята душа. Желая успех на Лучиа! Не се и съмнявам, че твобите й са посрещнати с огромен интерес. Такова нещо си заслужава да се види. Не е нужно човек да се взира дълго във формите и съчетанията на цветовете, особеното, истинското се усеща веднага. Когато видях картините на Лучиа сякаш се отвори прозорец към друго измерение. Сякаш видях нещо, за което съм знаел, че съществува, но не съм имал щаститето да се докосна до него... Докосването с божественото.” 

Павел Серафимов 

 

 

 

 

Галерия

 

 

©  ЛУЧИЯ ИРИСИ