Брой 44                                                   

4 - 10 ноември 2005 г.


 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Aлександър Митев

 

Разговаряме с шефа на плевенския клон на "Токуда банк", защото банката е известна не само с изгодните си лихвени проценти по депозити. Тя се слави с протекциите си в сферата на здравеопазването, затова я наричат "социалната банка". Откакто присъства в Плевен, вече се работи по сериозни проекти, които преследват подобряване на условията в здравеопазването в региона.

"Токуда банк" работи за белите престилки

Александър Митев е роден през 1952 г. в Исперих, Разградско. Начално, основно и средно образование получава в Плевен. Отбива военната си служба и завършва висше образование в Прага, специалност "Организация и управление на външната търговия". След завръщането си в България започва работа в завод "Саня", в планов отдел, после до 1987 г. се занимава с организационна работа. В Плевен е основал три клона на банки - Пощенска банка, "Росексимбанк", от 6 месеца е директор на "Токуда банк" АД. Женен е, има две дъщери.

Интервю на
Емилия КАРАБУЛЕВА

- Г-н Митев, бихте ли припомнили на читателите откога "Токуда банк" присъства в България?

- Вече близо 10 години банката е на българския пазар. Тя е една от неголемите финансови институции с 94% японски капитал, собственикът й притежава една от най-големите вериги от здравни заведения в Япония, сега вече и в Азия и Африка. В момента той изгражда в София най-голямата болница в Източна Европа. Д-р Токуда - така се казва собственикът, притежава общо 280 здравни заведения в Япония и разширява своя бизнес по света.

След редица проучвания в Източна Европа, в частност в България, специалистите на д-р Токуда стигат до извода, че тук е необходима такава болница.

- С какво нашата страна се оказа атрактивна, за да привлече вниманието на такова светило в медицината?

- Успехът ни се дължи в голяма степен и на протекциите на бившия български посланик в Япония Румен Сербезов. Той има добри контакти в сферата на здравеопазването и доведе инвестициите у нас.

Банката и болницата се развиват взаимно. "Токуда банк" увеличи наскоро своя капитал до 45 млн. лв., а болницата е пред завършване и през април 2006 г. трябва да бъде открита. Тя е нещо уникално, каквото няма в тази част на Европа, разполага с база, последна дума на техниката. В момента се прави първоначален подбор на кадри, събират се от цялата страна, те ще работят на принципа на българските болници и ще бъдат обвързани със здравната каса. Японски специалисти са тук, за да предадат своя опит на българските си колеги, за да се уеднаквят представите им за медицина.

Идеята е болницата, построена от японците, изцяло да се остави в ръцете на българските специалисти, печалбата да не се изнася, а да се реинвестира в страната.

- Спомням си, че имаше доста спорове по повод терена на болницата в столицата, относно средствата, които ще влязат в страната. Имаха ли някакво право противниците на идеята на д-р Токуда?

- Работата е в това, че мястото, където се строи болницата, е доста атрактивно и много други интереси се преплетоха там. Тя се намира точно до "София ленд", отзад има едно огромно пространство от стотина декара.

Хубавата идея имаше противници, защото в България нищо добро не се прави, ако десетина чиновници поне не "намажат" от парите на инвеститорите.

- След като са направени такива огромни инвестиции, означава ли това, че "Токуда банк" се ангажира в стратегически план да подпомага проекти в здравеопазването и въобще в социалната сфера?

- Вече има няколко линии, които са открити за българските лекари с по-нисък лихвен процент. Раздадохме доста кредити, интересът се оказа значително по-голям, отколкото бяха първоначалните предвиждания и възможности на банката. Затова сега очакваме нови, допълнителни средства, които ще бъдат изпратени от Япония, от д-р Токуда специално за лекарските кредити.

Освен това стана традиция ежемесечно да се командироват български специалисти в Япония, включително и от Плевен, за сметка на д-р Токуда. Сключен е конкретен и изгоден договор с Българския лекарски съюз, точно за повишаване на квалификацията на лекарите.

Разработват се няколко лизингови схеми за доставка на медицинска апаратура от Япония. Наскоро имахме среща с д-р Токуда, който ни увери, че освен с обучение и средства за плевенските медици, ще ни помагат и с техника, разбира се на разумни цени. Проблеми има с резервните части на апаратурата, както и с транспорта от Страната на изгряващото слънце. Но медицинската техника е доста скъпа и затова японското предложение е добър вариант за плевенските болници.

Очакваме доставката на нов скенер, нашият в болницата е на 25 години и е наложително да бъде подменен. Японците имат проекти да строят филиали или отделни клиники в страната.

- Някакви по-конкретни намерения от тяхна страна към Плевен има ли, все пак тук е концентриран медицински потенциал, добра техническа база?

- Плевен е много важен център, с най-старата болница в страната и затова успях вече три пъти да доведа японците тук и да им обясня необходимостта от изграждане на специализирани клиники. В града идва главният финансист на д-р Токуда, също така и група от 15 японци специалисти, които бяха посрещнати много сърдечно от нашите лекари. Идваха и представители на "Токуда банк" от Япония и сме водили преговори за това - какви съоръжения са необходими за нашата болница. Идеята е тук да можем да вкараме на лизинг най-скъпите и най-необходимите апарати, за да могат да се ползват от всички граждани.

При срещата с ректора на Медицинския университет проф. Григор Горчев се постави въпросът за обучение на плевенски студенти за болниците на д-р Токуда в Африка. Установиха се добри контакти с учебното заведение, но още всичко е в начален етап. Стремежът на японците е първо да завършат болницата в София и едва тогава да пристъпят към разширяване на дейността си в страната.

Аз съм оптимист за развитието на това сътрудничество, надявам се контактите да зачестят и да стигнем до съвместни проекти за подобряване на техническото оборудване на болниците в региона, за повишаване на квалификацията на тези близо 4 800 медицински специалисти, а в крайна сметка и за строеж на филиали, клиники на територията на Плевен.

- А с какво "Токуда банк" е по-различна, по-интересна за клиентите?

- "Токуда банк" е малка банка с десетина офиса в страната, като тенденцията е към увеличаване. Нашата банка реагира гъвкаво и бързо на всякакви предизвикателства на пазара и промени. При нас решенията се вземат веднага, без отлагане, като нещата се обмислят сериозно и спокойно преди това.

Политиката на банката е да инвестира в хуманни цели, това е политика, насочена в помощ на човека. Докато другите играчи на финансовия пазар наддават за клиенти с лихвени нива, раздават потребителски и ипотечни кредити, с което донякъде превръщат хората в длъжници, то никой не мисли за социалната сфера. Защото намаляването на лихвените проценти не е вид социална политика. Например за три години те падат на доста ниски нива, но не малка част от кредитите се вземат за три години, използват се парите, ниските лихви и се погасяват, вземат се за 20 години, изплащат се за 3 години. В тази връзка се узаконяват и средствата, това е схема, от която малко хора печелят. Тези, които трудно си изкарват парите, едва ли могат да се възползват от ниските лихвени проценти.

В "Токуда банк" се увеличават лихвените проценти по краткосрочните депозити. При едномесечния, при тримесечния и при шестмесечния депозит се гони социалният ефект. Увеличаването на цените на енергоносителите, наводненията и инфлацията, заедно със задаващата се зима, пълна с неизвестни, затруднява сериозно битието на обикновения човек. На него му трябват пари веднага, за да оцелее при трудните условия. Затова целта на нашите депозити е да може след първия, третия или шестия месец да се вземат веднага парите, които се оскъпяват с по-високите лихви. От всички банки за краткосрочните депозити "Токуда банк" дава най-изгодни условия.

- А в областта на кредитирането, вашите продукти към кого са насочени?

- Нашите продукти са насочени основно към всички с бели престилки - Медицинския университет, болниците, здравните пунктове в Плевен. Ние имаме една по-пестелива политика, но дори и с нея се стремим да спечелим клиенти. Поради изчерпване на средствата бяхме ограничили разрешаването на лекарските кредити, скоро до месец - два те ще бъдат възобновени, казвам го защото интересът е много голям и искам да успокоя хората в бели престилки.

Другото са потребителските и ипотечни кредити, които са насочени главно към физически лица, наши клиенти са и представители на дребния и средния бизнес. Предприемачите могат да ползват всички преференции от "Токуда банк", ориентирани основно към развитие на производството.

- Според вас банките помагат ли в достатъчна степен на бизнеса? Защото има доста противоречиви мнения в тази посока.

- Най-същественият проблем във взаимоотношенията на банките и бизнеса се нарича лоялност. Не бива в наше време едно да се говори, а друго да се прави. На всеки може да се случи да просрочи кредит, да закъснее по обективни причини, но има много начини за разсрочване. Както банката е лоялна към клиентите от Плевен, ние очакваме същото и от тях. Има едни т. нар. пишман бизнесмени, които като не могат да върнат парите, се скриват. От това нищо не печелят, защото в утрешния ден няма да получат и стотинка от банките, все пак вече има система, където са включени имената на нелоялните клиенти.

- А повиши ли се доверието в банковата система през последните години? Все пак доста време мина от масовите фалити на трезори.

- За съжаление, у нас все още го няма това доверие в банките. Голяма част от населението си държи парите по дюшеци, в сейфове или в чужбина. Хората са наплашени, обезверени, но все пак 25 хил. лв. ги гарантира държавата. Каквото и да стане с една банка, клиентите ще си вземат парите.

- Но Международната банка за търговия и развитие наскоро фалира?

- Тя си беше чисто българска банка, в която надделяха интригите и некомпетентността. Там нещата се развиха на междуличностна основа, просто двама братя се скараха.

Според международните наблюдатели обаче банковата ни система е на добро ниво, засега опасност от фалити няма.

- Според вас необузданото кредитиране през последните няколко години кого ползва?

- Кредитът е нещо изключително сериозно, към него трябва да се подхожда с отговорност. Хората, които тръгват да вземат заеми, първо трябва да се замислят за рисковете и до каква степен могат да ги компенсират. С две думи, ако нямаш какво да предложиш в замяна - било жилище, имущество, то не бива насила да ставаш длъжник. Една добре платена работа също не може да те гарантира на 100%, защото обстоятелствата понякога се променят. Още сме свикнали държавата да мисли за нас.

От друга страна ние, банкерите, после се чудим как да съберем несъбираемото, стига се до неприятни сцени - хора, рискували неразумно, да губят повече, отколкото ако не бяха прибягвали до заеми.

Най-големият порок на банковата ни система изобщо е, че колкото повече расте броят на кредитите, толкова повече се увеличава задлъжнялостта. Значи заем се дава, за да се завъртят парите, ние да спечелим и после да го погасим. Така е по цял свят.

- Прие се закон за частните съдебни изпълнители, но липсва наредба за регламентиране на дейността им. Как те могат да помогнат на банките?

- Аз съм "за" въвеждането на такава система. Според мен процедурата е следната - плащаш си 10% на съдия изпълнителя (то и сега се превеждат такси), той идва и си свършва работата, както е при нотариусите. Иска ми се да се узакони такава система, достатъчни са 3 - 4 служби за събиране на вземанията, за да се знае, че като си теглил пари, не можеш да купуваш екстри на децата и внуците си, нито пък да прехвърляш средства на роднини. А това, за съжаление, в България е честа практика.

Подкрепям въвеждането на съдия-изпълнители, но се опасявам, че някой пак няма интерес от това. Защото много хора от върхушката имат да връщат пари...

- Как поддържате физическата си форма? Разбрах, че ползвате нестандартни методи за отслабване...

- Май напоследък изобщо не поддържам форма. Миналата година бях доста амбициран и го направих. Заинатих се, гладувах и отслабнах. Колкото и да не го признават лекарите, за мен формата е резултат от системно, упорито недояждане. Двадесет дни бях на ябълки и на чай и постигнах добър резултат. Смятам, че подобни диети влияят здравословно не само на физиката, но и на психиката.

- Мисълта за парите не унищожава ли бавно и коварно душевността, особено за хора като вас, които дълги години прехвърлят милиони през ръцете си, образно казано?

- Не съм от хората, за които стремежът към парите е цел в живота. Може би това се свързва с възпитанието, нас ни учеха, че богатите хора са лоши. Хубаво е човек да бъде богат, но да не се самозабравя.

Мен ме удовлетворява една добра заплата, защото всички в семейството ми са финансисти и се издържат сами. Минимумът от средства за моето ниво го имам, нищо повече не ми трябва. Защото понякога многото пари са бреме и страх. Особено в България.

- Как се разтоварвате, как прекарвате свободното си време?

- Най-много обичам да ходя на вилата в Балкана с моето голямо овчарско куче, призната марка. Такова вече има като подарък от нашия президент Георги Първанов и американския държавен глава Джордж Буш.

Иначе съм домошар, не обичам дългите пътувания. Хобита са ми математиката и футбола, едно време си идвах от София, за да гледам мачовете на "Спартак" (Плевен).