<%@ Language=VBScript %> Плама

Брой 30                                                   

29 юли 4 август 2005 г.


 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Стела Банкова

 

Новопоявилата се с гръм и трясък коалиция "Атака" в Плевенско е трета политическа сила по броя на гласовете от проведените на 25 юни парламентарни избори. Депутатката от новата формация в 39-ия парламент бе избрана с листата на НДСВ, но по-късно напусна жълтата група, за да стане днес един от най-големите критици на бившия монарх и неговото 4-годишно управление.

 

Симеон разби дясното

политическо пространство

 

Народният представител от "Атака", излъчен от 15 МИР - Стела Банкова, е филолог по образование. Работила е като учител в гимназията в Троян, където е живяла. Преподавала е български език в Института за чуждестранни студенти в София. Близо 15 години е била в Министерството на културата. Определя този момент от биографията си като особено съществен, защото той и е дал възможност от една страна да бъде в кухнята на българската култура, а от друга - да наблюдава процесите преди и след 1989 г. Стела Банкова твърди, че благодарение на този период сега може да преценява дали в продължение на 15 години управниците са обогатявали или обезличавали българската култура и образование.

 

Интервю на Ралица ПЕТРОВА

 

- Г-жо Банкова, правим това интервю в понеделник, 25 юли, а вестникът ще излезе в петък. През тези дни могат да се случат много важни неща в политиката, затова ви предлагам да говорим за събитията с днешна дата. Според вас утре (вторник - б. р.) България ще има ли правителство? Ако не с този, с кой мандат то ще е възможно?

- За съжаление не се дебатира това, че две политически сили, които в предизборната кампания бяха опоненти и които имаха различни програми, сега се обединяват в едно общо управление, а непрекъснато вървят коментари за това, че са си осигурили мнозинството. Говори се, че са си купили гласове, народни представители. И аз се питам как това правителство ще управлява страната, след като е заченато с такива задкулисни сделки. Да не говорим, че имайки предвид списъка на министрите, можем да коментираме много любопитни неща. Например обстоятелството, че БСП, която по същество е социална партия и социалната сфера най-много й приляга, дава социалното министерство на ДПС. Как трябва да разчитаме този знак? Разбрахме още, че комисията по образованието в парламента също се дава на ДПС. Така че за мен това правителство е доста спорно и затова нашата партия няма да го подкрепи. Ние още в предизборната си програма заявихме категорично, че "Атака" няма да подкрепи кабинет, в който участва антиконституционната партия ДПС.

- Какъв е балансът за един народен представител между партийната дисциплина и личната му отговорност към гражданите и държавата?

- Ако трябва да отговоря в личен план, за мен много по-важна е отговорността спрямо хората, защото ако човек заложи повече на това, никога няма да сбърка. Докато ако се движи само воден от необходимостта сляпо да се подчинява на партийната дисциплина, много често или скоро може да сгреши. Политическият живот ни даде редица подобни примери. Например случая, когато някои от депутатите на други политически сили имаха резерви относно участието на България във войната в Ирак, но се подчиниха на партийната дисциплина и гласуваха страната ни да изпрати контингент. Така че последиците са много фатални. Аз мисля, че водещ трябва да бъде ангажиментът на политиците към гражданите. На второ място е лоялността към политическата сила. А най-добре е ако могат двете неща да се съчетаят, както ние го правим в "Атака". Това е най-трудно, но е верният път.

- Как оценявате продължителните преговори за съставяне на тройната коалиция и кой е виновен за провала им?

- Не случайно, когато в началото трите политически сили започнаха да преговарят, обществеността беше много учудена. Защото е недопустимо тези политически сили, които в предизборната кампания са били опоненти със собствени програми и различни позиции, сега да полагат усилия да направят една екзотична коалиция, която не бихме могли да наречем по друг начин освен орел, рак и щука. И която се прави единствено с цел да се остане във властта. И не случайно се получи този разпад. Всъщност бих казала, че в това правителство, което е съставено от двете политически сили, участва и третата, само че задкулисно. Така че тази тройна коалиция не се е разпаднала съвсем.

За мен това правителство е на глинени крака, защото три седмици се водеха безпринципни преговори по един таен и непрозрачен начин. И както разбрахме, е имало преговори не за позиции и за програми, а за разпределяне на министерски кресла и е вървял един груб пазарлък за уреждане на свои хора във властта. И в хода на този преговорен процес видяхме как БСП започна да дава заден ход по отношение на това, че няма да подложи на ревизия връщането на царските имоти, сделката с магистрала "Тракия". Т. е. оказа се, че в този преговорен процес политическите сили са си позволили да направят оргомни компромиси не със своите лични интереси, а с интересите към българските граждани. И затова мисля, че това правителство трудно ще оцелее. Сега могат да се купят депутати, но БСП пак ще остане правителство на малцинството. Самото то, подкрепено от толкова илюзорно мнозинство, което всъщност е малцинство - 116 души, дори сега да оцелее, по-нататък ще му бъде изключително трудно.

В последните дни от управлението на кабинета на Симеон Сакскобургготски, след като станаха ясни изборните резултати, правителството в оставка пък извърши най-големите далавери. Затова трябва да бъде потърсена отговорност. И нека да видим дали новият кабинет, представен ни в този вид, ще има воля да направи ревизия на тези далавери.

- При цялата му пъстрота и невъзможност да се състави стабилно мнозинство, все пак ще изкара ли мандата си 40 НС?

- Знаете ли, трудно е човек да пророкува, но е много сложно разположението на силите при разбитото дясно пространство. Между другото, аз твърдя, че то бе разбито от Симеон Сакскобурггостки. Просто самите политически лидери не си дадоха сметка, че един-единствен човек има изгода да се разбият въобще политическите партии и се поддадоха на задкулисните му интриги. Затова е много трудно човек да даде преценка дали може да издържи този парламент.

- От позициите на "Атака", изразявани най-вече чрез лидера Волен Сидеров, излиза, че в този парламент няма възможна правителствена коалиция и са необходими нови избори. Вашата партия дори и да вземе повече мандати, другите играчи ще са същите в почти същото съотношение и пак няма да има стабилно мнозинство. Тогава какъв е смисълът от предсрочен вот?

- Няма значение ние дали искаме предсрочни избори или не. Самата политическа ситуация и реакцията на обществото ще покаже дали ще се стигне до този момент. Но трите седмици, в които се водеха преговорите за това правителство, показаха, че в България в момента има едно политическо статукво, което е загърбило изцяло и тотално живота, интересите, здравето на българите. Докато траеше този позорен пазарлък за правителство, България беше удавена в наводнения. Арогантното управление на страната ни, заедно с останалите две политически сили, обърна гръб на тази трагедия. Сега виждаме, че правителството отпусна 10 - 15 млн. лв, даже много по-малко, за пострадалите. Получава се така, че приоритет за управляващите беше оцеляването във висшите управленски структури, докато хората бяха оставени на произвола на съдбата. В същото време, когато имаше наводнения в останалите европейски държави, ние бяхме свидетели как техните правителства реагираха.

- В предишния парламент вие бяхте депутат от НДСВ. Кои бяха най-фрапиращите различия между мнозинството и вашите разбирания, та се наложи да напуснете парламентарната група?

- Аз престоях около 4 - 5 месеца в НДСВ през 2001 г. и в момента, в който видях, че Симеон Сакскобурггостки не е дошъл да изведе България от блатото, а да я натика още повече, напуснах. В продължение на четири години корупцията в България беше издигната в ранг на официална правителствена политика. Извършиха се редица корупционни, криминални сделки и нямаше никаква реакция. Затова "Атака" ще направи всичко възможно да се предизвика ревизия на тази криминална приватизация от кабинета на Сакскобургготски, като ще спомена само най-фрапантния случай с БТК, която бе продадена за 230 млн. лв. Ще се търси ревизия и на далаверата с магистрала "Тракия". Стана ясно, че с такива управляващи България не може да влезе в ЕС. Получава се така, че четири години България е управлявана от едно правителство, за което човешкият живот не струва пукната пара. Всички средства бяха насочени за партийни цели. А когато едно правителство осъди народа си на бавна гибел, то се превръща в национална заплаха и убиец на собственото си население.

Искам да посоча един любопитен случай - когато се гласуваше промяната в Конституцията, според която се разрешава продажба на българска земя на чужденци. Няколко седмици преди това в парламента дойде едно писмо от Американската търговска камара, което бе изпратено до българското Народно събрание, до посланиците на САЩ, Турция и Израел. Като аз се питам защо точно до тях. В това писмо с нетърпящ възражение стил се казваше точно как България трябва да промени своята Конституция, за да се разреши продажбата на земя на чужденци. Искам да подчертая, че като не се вземат предвид няколко стилистични корекции парламентът, с изключение на няколко депутати, между които и аз, прие точно по този начин да бъде променена Конституцията. За мен това е намеса във вътрешните работи на страната. Политическата история на Европа, а вероятно и на света, не познава подобен случай, когато чужда държава диктува на дадена страна как да промени върховния си закон.Това е недопустимо и недостойно. Убедена съм, че след някоя друга година на тези, които гласуваха това решение, трябва да им бъде потърсена отговорност. Защото крайно време е в парламента да попадат хора, които могат да казват "не" тогава, когато се разграбва националното ни богатство, когато се върши криминална приватизация пред очите на цялото общество.

Много показателно за същината на управлението на кабинета на Сакскобургготски са част от първите закони, които той прие - първият беше за хазарта. Ясно е защо беше приет - за да може да бъде платено на хазартните босове, които вероятно са финансирали това бъдещо управление. Но особено пагубен е вторият закон - да не се търси наказателна отговорност от кредитните милионери. За мен това е срастване на управлението с мафията. За да се противопоставим на това, ние още в първия ден на 40 НС внесохме законопроект, с който искаме да се върне отново правото на прокуратурата да спира криминални приватизационни сделки. И ще бъде много любопитно как ще реагират народните представители от различните политически сили. По тяхното отношение ще проличи дали те са част от срастването на мафията с управлението на България, или се разграничават.

- Разочарова ли ви с нещо личността на Симеон Сакскобургготски?

- Разбира се, че да. Той успя да направи България най-бедната държава в Европа, да създаде хаос в политическото пространство, война на институциите, обезличаване на парламента. Нееднократно самият той е нарушавал много пъти решения на НС, като забравя, че България е парламентарна република, а не монархическа институция. Той даде разрешението за затваряне на 2, 3 и 4 реактор на АЕЦ "Козлодуй". В много случаи си позволяваше да погазва парламента като най-върховна институция. Още в първите месеци започна да прозира, че неговите обещания са били лъжа. И просто аз тогава бях част от тези 2 милиона българи, които обнадеждени повярваха, но също бях и част от тези българи, които само след два месеца оттеглиха доверието си от тази персона. И сега на почти всички е ясно, че този човек е дошъл в България да си напазарува българска земя, българска гора. Неслучайно след т. нар. царска реституция той стана по-богат от Буш, Блеър и Шрьодер взети заедно. Аз се питам защо една Румъния, една Гърция не постъпиха така със своите бивши монархии.

Да не говорим пък за изключително непрозрачния начин, по който бяха водени преговорите за членството на България в ЕС. Всичко беше държано в тайна дори от българския парламент, така че се оказа, че преговарящите са водели един преговорен процес от позицията на национални предатели, а не на защитници на националните интереси.

- В Плевенско "Атака" спечели 14 165 гласа и е трета политическа сила. Имате ли представа за статуса на вашите избиратели и как смятате да защитавате техните интереси?

- Резултатите в областта са горе-долу идентични с тези от цялата страна. От анализите се разбра, че "Атака" е подкрепена от разнороден характер избиратели, но преобладават образованите българи, не само тези, които са на социалното дъно, но и онези с добър социален статус. Което означава, че в бългaрското общество наистина се надига реакция срещу това 15-годишно статукво и имаше нужда от една политическа сила, която да нарече нещата с истинските им имена.

- Кои са основните приоритети на Плевенска област и готова ли сте да работите в парламента с вашите плевенски колеги за разрешаването на проблемите?

- Разбира се, че съм готова. Още първият проблем, с който се запознах по стечение на обстоятелствата, беше много тревожен факт - управлението на Сакскобургготски си е позволило да превърне Шипка, Бузлуджа и Скобелевия парк в пасища. Там, където върху костите на загинали руски войници, по волята на правителството трябва да пасат крави и овце. Бих казала, че това не е изолиран случай. Тук не става въпрос за интереси към тази земя, а за доста сериозен процес, част от който е изхвърляне от букварите на "Аз съм българче", произведения на Ботев и Вазов. Т. е. в продължение на четири години тече един много сериозен процес на обезбългаряване, на обезличаване на българската история. Не случайно премиерът не отиде да се поклони нито веднъж пред паметта на най-светлия българин Васил Левски. Аз се запознах с проблема и съм внесла питане към премиера на България по отношение на това, което предишното управление направи с Шипка, Бузлуджа и Скобелевия парк и чакам да видя какъв отговор ще получа.

- Служебната ви ангажираност рефлектира ли върху семейството ви, остава ли ви достатъчно време за него?

- Простичко казано като на хотел се прибирам вкъщи. Това е съвсем нормално. Не достига време, още повече, че ние си поставяме амбициозната задача приоритетно да бъде присъствието ни в избирателните райони. И понеже има области, в които "Атака" няма народни представители, аз предложих на колегите да поемем по още една-две области, в които да имаме приемни дни. Аз ще работя пълноценно в Плевен, Ловеч и Враца. Ние нямаме право да спираме и да заприличваме на другите, защото залогът е много голям.

- Да разбирам ли, че нямате право и на свободно време?

- Да не казвам големи думи, но тези неща са наистина важни. Иначе преди много четях китайска, индийска, тибетска философия и имам доста книги. Това е основното, което обичам да правя, ако имам свободно време, и сега ми липсва.